Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιάπωνες δημιούργησαν "κανόνι" με οσμές Άρωμα διαφήμισης
  • [02] Έως το βράδυ της Δευτέρας Παρατείνεται η εκεχειρία

    [01] Τεχνολογία

    Ιάπωνες δημιούργησαν "κανόνι" με οσμές Άρωμα διαφήμισης

    11/4/2004 3:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: New Scientist

    Σας έχει τύχει ποτέ να αγοράσετε ένα προϊόν μόνο και μόνο επειδή μύριζε ωραία; Το δέλεαρ της ευχάριστης οσμής σκέφτονται να εκμεταλλευτούν οι απανταχού διαφημιστές, χρησιμοποιώντας ένα κανόνι αέρος, που ανέπτυξαν Ιάπωνες ερευνητές στο Ινστιτούτο Προηγμένων Τηλεπικοινωνιών του Κιότο. Το κανόνι αέρος δημιουργεί οσφρητικά ερεθίσματα σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας. Για παράδειγμα, κάποιος που οδηγεί αυτοκίνητο σε ένα σύστημα προσομοίωσης, μπορεί να διαισθανθεί τη μυρωδιά της βενζίνης καθώς εισέρχεται στο βενζινάδικο, ή το άρωμα του φρεσκοκομμένου γκαζόν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Οι αυθεντίες του μάρκετινγκ σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το τεχνολογικό αυτό επίτευγμα, προκειμένου να "βομβαρδίσουν" το καταναλωτικό κοινό με αρώματα, κάνοντας τα προϊόντα περισσότερο ελκυστικά.

    Έξυπνο, ευωδιαστό κανόνι

    Το κανόνι αέρος, που δημιούργησε ο Γιασουγιούκι Γιανάγκι και η ομάδα του, αποτελείται από ένα θάλαμο με λεπτό στόμιο από τη μια πλευρά και ένα διάφραγμα από την άλλη. Απαραίτητα "αξεσουάρ" του είναι ένα σύστημα ψεκασμού και μια κάμερα, που παρακολουθεί το "θύμα" της ευωδιαστής επίθεσης.

    Όταν πυροδοτείται το κανόνι, το σύστημα ψεκασμού διοχετεύει τις οσμές με τη μορφή υδρατμών στο θάλαμο, ενώ το διάφραγμα διαστέλλεται, αφήνοντας μια δέσμη αέρα να διαφύγει από το στόμιο του θαλάμου.

    Η κάμερα παρακολουθεί τα μάτια του "θύματος" και στέλνει τις εικόνες στον υπολογιστή, με τον οποίο είναι εφοδιασμένο το κανόνι και ρυθμίζει την κατεύθυνση του. Όταν η κάμερα συναντά τα μάτια, το κανόνι στέλνει τη μυρωδιά του κατ' ευθείαν στη μύτη του στόχου.

    Εντούτοις, το επίτευγμα του κ. Γιανάγκι έχει και μειονεκτήματα. Όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συνδυάσεις πολλές οσμές ταυτόχρονα και να προβλέψεις τις περιπτώσεις αλλεργιών, ενώ δεν υπάρχουν "πρωταρχικές" οσμές, ώστε να μπορούν να κατηγοριοποιηθούν οι υπόλοιπες.

    Πρόκληση στη μύτη

    Το νέο διαφημιστικό όπλο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο λεγόμενο in- store marketing, την προώθηση δηλαδή προϊόντων εντός των καταστημάτων.

    Οι διαφημιστές σκέφτονται να πλημμυρίσουν το "στόχο" τους με το άρωμα του προϊόντος, ενώ αυτός περνά δίπλα από το ράφι. Μάλιστα, οι δυνατότητες του κανονιού αέρος είναι τόσο διευρυμένες, που ενώ κάποιος θα μυρίζει καφέ, ο διπλανός του θα διαισθάνεται το άρωμα μιας κολόνιας!

    Ο Τιμ Τζέικομπ, ειδικός στην οσφρητική ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, τονίζει με έμφαση την ικανότητα μιας οσμής να επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο κ. Τζέικομπ αναφέρει για παράδειγμα ότι, η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού μπορεί να κρατήσει τους πελάτες περισσότερη ώρα σε κάποιο κατάστημα. Ωστόσο, εμπόδιο στα σχέδια των διαφημιστών αναμένεται να αποτελέσουν οι οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων, που θεωρούν τη μύτη ιδιωτικό χώρο! Σύμφωνα με τον κ. Τζέικομπ, η διαφημιστική χρήση του κανονιού δεν απευθύνεται στη συνείδηση του εν δυνάμει καταναλωτή, αλλά στο υποσυνείδητό του, δημιουργώντας του, ενδεχομένως, περιττές ανάγκες.

    Σχετικά Links:

    Ινστιτούτο Προηγμένων Τηλεπικοινωνιών του Κιότο

    [02] Ιράκ

    Έως το βράδυ της Δευτέρας Παρατείνεται η εκεχειρία

    12/4/2004 10:27:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/4/2004 11:30:06 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας θα παραταθεί, τελικά η κατάπαυση του πυρός στη Φαλούτζα, η οποία κηρύχθηκε χθες και κανονικά εξέπνεε σήμερα το πρωί. Την ανακοίνωση αυτή έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο μεσολαβητής Αλάα αλ-Μάκι του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος διευκρινίζοντας, πως πρόκειται για μια δέσμευση την οποία ανέλαβαν τόσο ο αμερικανικός στρατός όσο και οι εξεγερμένοι σουνίτες. Εν τω μεταξύ, κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των αιχμαλώτων -ενός αμερικανού, εφτά κινέζων και τριών Ιαπώνων , οι οποίοι απήχθησαν χθες από άγνωστους στο κεντρικό Ιράκ.

    Σε ένταση η Φαλούτζα

    Μπορεί, βέβαια η εκεχειρία να παρατείνεται, ωστόσο η κατάσταση στη Φαλούτζα εξακολουθεί να είναι τεταμένη. Δυο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στη Βαγδάτη, ενώ καπνός υψωνόταν από την περιοχή, όπου βρίσκεται το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων, στη λεγόμενη "Πράσινη Ζώνη", κοντά στις όχθες του ποταμού Τίγρη, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Μέχρι στιγμής, πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια των εκρήξεων αυτών.

    Επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Ιρακινούς αντάρτες και Αμερικανούς πεζοναύτες. Σύμφωνα πάντως με επίσημο απολογισμό περισσότεροι από 600 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί και 1.250 τραυματιστεί στη διάρκεια των μαχών, που μαίνονται από την περασμένη Δευτέρα στη Φαλούτζα.

    Αγωνία για τους αιχμαλώτους

    Εν τω μεταξύ σε θρίλερ εξελίσσεται η ομηρία ενός Αμερικανού και εφτά Κινέζων, που απήχθησαν χθες από αγνώστους. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Μεζχέρ αλ-Ντουλάιμι, εμφανιζόμενου ως μεσολαβητή για τον Αμερικανό κρατούμενο, οι απαγωγείς του τελευταίου δέχθηκαν μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις να να μην τον εκτελέσουν. Ο Ντουλάιμι, υπεύθυνος του Συνδέσμου για την Υπεράσπιστη των Δικαιωμάτων των Ιρακινών, δήλωσε ακόμη, ότι ο Αμερικανός, Τόμας Χάμιλ, που έχει τραυματισθεί στο χέρι, δέχθηκε τις φροντίδες γιατρού και είναι καλά στην υγεία του.

    Παράλληλα, υποστήριξε, ότι έχουν σημειωθεί πρόοδοι στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των γιαπωνέζων ομήρων που κρατούνται στο Ιράκ. Τον ισχυρισμό του, όμως, αυτό αντέκρουσε λίγο αργότερα με δηλώσεις του Ιάπωνας διπλωμάτης, ο οποίος δήλωσε από το Αμμάν, ότι δεν υπάρχει καμιά πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των εν λόγω ομήρων.

    Από την πλευρά του, το Πεκίνο κάλεσε σήμερα τις αρχές του Ιράκ να κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι επτά Κινέζοι, ενώ με ανακοίνωσή του δε, στην επίσημη ιστοσελίδα του, το υπ Εξωτερικών της χώρας ζητά από του πολίτες να αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν τη μετάβασή τους στο Ιράκ.

    Εν τω μεταξύ ο Σου Τζιάνγκ, δεύτερος γραμματέας της κινεζικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε, πως κινέζοι αξιωματούχοι προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με μεσολαβητές για να επιδιώξουν την απελευθέρωση των επτά Κινέζων που απήχθησαν χθες Κυριακή στο κεντρικό Ιράκ.

    "Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τις ιρακινές αρχές για να βοηθήσουν, αλλά προσπαθούμε επίσης να έρθουμε σε επαφή με μεσολαβητές" σημείωσε και πρόσθεσε "δεν ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκονται, ποιος τους απήγαγε και ποια είναι τα κίνητρα", πρόσθεσε. Έχουμε μόνο τον κατάλογο με τα ονόματά τους, γραμμένο στα αγγλικά, δεν ξέρουμε πραγματικά ποιοι είναι".

    Τέλος, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, που επισκέπτεται το Τόκιο υποσχέθηκε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει τα πάντα για να μπορέσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των τριών γιαπωνέζων πολιτών που έχουν απαχθεί στο Ιράκ.

    "Εμείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποσχόμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευθετήσουμε την κατάσταση", δήλωσε ο Τσέινι κατά τη συνάντησή του με το Κοϊζούμι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 April 2004 - 8:51:06 UTC