Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο Ιρακ και Μεσανατολικό στην
  • [02] Θετική η πορεία των έργων λένε οι υπουργοί Συσκέψεις του πρωθυπουργού
  • [03] Μετά από εννέα μήνες Ελεύθεροι οι ναυτικοί του "Tasman Spirit"
  • [04] Αν δοθούν εγγυήσεις για την εφαρμογή των ρυθμίσεων Ίσως γίνει ΝΑΙ το
  • [05] Αλλά το νου σου στην τηλεόραση Πέτα τη μαμά απ το παράθυρο!
  • [06] Ο Κώστας Κουκοδήμος ΓΓΑ
  • [07] Απαντήσεις για 910.000 ευρώ ζητά ο Ορφανός
  • [08] Αντίο του Ρ. Μπάτζιο στις 28 Απριλίου
  • [09] Σχεδόν πρωταθλήτρια η Άρσεναλ
  • [10] Ευχές προς τους Κυπρίους να αποφασίσουν σωστά Ο Αναστάσιος για το
  • [11] Χωρίς Ουντέζε-Σπάσιτς ο ΠΑΟΚ με Ηρακλή
  • [12] Η Κέρκυρα πιο κοντά στον τίτλο
  • [13] Οι ρυθμίσεις για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς Αλλαγές σε όλες τις

    [01] Διεθνή

    Κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο Ιρακ και Μεσανατολικό στην ατζέντα των Μπους-Μπλερ

    17/4/2004 2:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2004 2:20:23 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με κοινό στόχο ένα δημοκρατικό Ιράκ, δηλώσαν πως θα προχωρήσουν ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ, στη κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν μετά το πέρας των συνομιλιών τους στο Λευκό Οίκο. "Ο Βρετανός πρωθυπουργός και εγώ έχουμε κάνει τις επιλογές μας: Το Ιράκ θα είναι ελεύθερο, ανεξάρτητο, ειρηνικό και εμείς δε θα ταλαντευτούμε παρά την έξαρση της βίας και τον ιδιότυπο πόλεμο των απαγωγών που μαίνεται το τελευταίο διάστημα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Παρομοίως και ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε "δε θα υποκύψουμε στις επιθέσεις εναντίον των στρατιωτών μας και εναντίον των απροστάτευτων πολιτών". Επίσης, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχιμί για την εγκαθίδρυση προσωρινής κυβέρνησης στο Ιράκ, και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους ότι θα παραμείνει σε ισχύ η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου για τη μετάβαση της εξουσίας. Μάλιστα ο κ Μπλερ επεσήμανε, ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να έχει έναν κεντρικό ρόλο στη διαδικασία προς την παράδοση της εξουσίας.

    Υποστήριξη στον Σαρόν

    Κοινή γραμμή πλεύσης κράτησαν οι δύο ηγέτες και όσον αφορά το σχέδιο Σαρόν, αν και μέλη του Εργατικού κόμματος πίεζαν τον Μπλερ να διαφοροποιηθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε, πως το μονομερές σχέδιο διαχωρισμού του Αριέλ Σαρόν δεν παραμερίζει τον "οδικό χάρτη" ειρήνευσης, αντιθέτως δίνει την δυνατότητα της προόδου και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει λεπτομερώς το σχέδιο. Το σχέδιο Σαρόν περιλαμβάνει μεν απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ταυτόχρονα και μόνιμη προσάρτηση ορισμένων τμημάτων της Δυτικής Όχθης.

    Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή του προς το σχέδιο Σαρόν, ενώ προσέθεσε, ότι οι αποφάσεις, που έχουν να κάνουν με το τελικό καθεστώς θα ληφθούν μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

    [02] Αθήνα 2004

    Θετική η πορεία των έργων λένε οι υπουργοί Συσκέψεις του πρωθυπουργού για τους Αγώνες

    17/4/2004 3:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2004 4:36:11 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Διαδοχικές συσκέψεις με τους Υπουργούς Μεταφορών, Οικονομίας, Δημόσιας Τάξης καθώς και την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κυρίως για θέματα, που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενόψει του ελέγχου από τον Ντένις Όσβαλντ, την ερχόμενη Δευτέρα. Μετά το πέρας των συναντήσεων οι υπουργοί δήλωσαν ικανοποιημένοι από την πορεία των Ολυμπιακών έργων. Η κ. Πετραλιά μάλιστα, δήλωσε ότι "θα είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες", ενώ τόνισε ότι, "λόγω εργασιών καλωδίωσης, η ολίσθηση του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ θα ξεκινήσει τελικά στις 25 Απριλίου", αλλά όπως είπε η μικρή αναβολή της ημερομηνίας δεν αποτελεί καθυστέρηση. Τέλος δήλωσε, πως είναι έτοιμο το υπερσύγχρονο Κέντρο Σκοποβολής, στο οποίο την Κυριακή θα ξεκινήσει το test event.

    Ικανοποιημένοι οι κκ. Βουλγαράκης και Λιάπης

    Αλλά και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Βουλγαράκης τόνισε, πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες σχεδιάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για αυτό θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Ο κ. Βουλγαράκης, επίσης, συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τα αρνητικά δημοσιεύματα των Times του Λονδίνου, σχετικά με τα οποία είπε πως "η διάψευση, η οποία δόθηκε και από τη Σκόλταντ Γιαρντ και από τον Βρετανό πρέσβη και από τους αρμόδιους φορείς στην Βρετανία , αλλά φυσικά και από εμάς, δίνει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια ηχηρή απάντηση".

    Ο υπουργός Μεταφορών κ. Λιάπης, ανακοίνωσε, πως με τον πρωθυπουργό συζήτησε, εκτός από τις εξελίξεις στα ολυμπιακά έργα και την απορρόφηση των κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ για τις ΔΕΚΟ, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου. Επίσης, δήλωσε, πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το τραμ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο .

    [03] Εσωτερικά

    Μετά από εννέα μήνες Ελεύθεροι οι ναυτικοί του "Tasman Spirit"

    17/4/2004 3:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2004 7:06:43 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ελεύθεροι, ύστερα από εννέα μήνες στις πακιστανικές φυλακές, είναι πλέον οι πέντε Έλληνες - και οι τρεις Φιλιππινέζοι - ναυτικοί, που είχαν συλληφθεί για το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου "Tasman Spirit" στον κόλπο του Καράτσι. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ο πλοίαρχος και οι τέσσερις ναυτικοί, οι οποίοι ήταν υπό κράτηση στο Ισλαμαμπάντ από τον περασμένο Ιούλιο, αναμένεται να επιστρέψουν στην πατρίδα στις αρχές της εβδομάδας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, από το Τούλαμορ της Ιρλανδίας, όπου συμμετέχει στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, ευχαρίστησε τις αρχές του Πακιστάν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί ο ίδιος στην περιοχή, με αφορμή την αναχώρηση των Ελλήνων ναυτικών.

    Η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στο Πακιστάν

    Το δεξαμενόπλοιο, με 67.500 τόνους αργού πετρελαίου είχε προσαράξει στις 27 Απριλίου 2003,αφού κόπηκε στα δύο έξω από τον δίαυλο που οδηγεί στο Καράτσι, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν στην θάλασσα 28.500 τόνοι και να προκληθεί η μεγαλύτερη ρύπανση στην ιστορία της χώρας

    "Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε διαβεβαιώσεις ότι, τα μέλη του πληρώματος θα είναι διαθέσιμα οποτεδήποτε το δικαστήριο κρίνει απαραίτητη την παρουσία τους στο Πακιστάν", είπε ο ίδιος δικηγόρος. Οι πακιστανικές αρχές διεκδικούν αποζημίωση 1 δις δολαρίων για την καταστροφή του περιβάλλοντος από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τους ασφαλιστές.

    [04] Κυπριακό

    Αν δοθούν εγγυήσεις για την εφαρμογή των ρυθμίσεων Ίσως γίνει ΝΑΙ το ΟΧΙ του ΑΚΕΛ

    17/4/2004 3:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2004 7:25:42 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πυρετώδεις εξακολουθούν να είναι οι διεργασίες για το Κυπριακό οκτώ μέρες πριν από τα δημοψηφίσματα για την έγκριση ή μη του σχεδίου Ανάν. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε αποκλειστική συνέντευξή του στη ΝΕΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΑΚΕΛ να αλλάξει στάση και να ταχθεί υπέρ του "ΝΑΙ", εάν δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του σχεδίου Ανάν. Ο Αλβάρο Ντε Σότο μιλώντας επίσης στη ΝΕΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνέλθει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας στις αρχές της επόμενης βδομάδας και να εγγυηθεί με απόφασή του την εφαρμογή του σχεδίου, που θα καθησυχάζει τις ανησυχίες των Κυπρίων. Τόνισε ακόμη, ότι αυξημένο ρόλο θα αναλάβουν και οι κυανόκρανοι για την παρακολούθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων. "Ιστορική ευκαιρία" για τον κυπριακό λαό χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο και η Ιρλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων

    Πάντως χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας αρνήθηκε να υιοθετήσει ψήφισμα υπέρ του σχεδίου Ανάν και να εγγυηθεί την εφαρμογή της λύσης όπως πίεζαν ΗΠΑ και Βρετανία. Περιορίστηκε να εκδώσει μια ανακοίνωση Τύπου , με την οποία καλεί τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να λάβουν μία ιστορική απόφαση για την επίλυση του Κυπριακού.

    Στο μεταξύ τις εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να συζητήσουν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογος του Ταγίπ Ερντογάν , τρεις ημέρες πριν από τα δημοψηφίσματα, την προσεχή Τετάρτη στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο Σεράγεβο.

    Τον κίνδυνο διεθνούς απομόνωσης της Κύπρου σε περίπτωση, που οι Ελληνοκύπριοι πουν "ΟΧΙ" στο σχέδιο Ανάν, επεσήμανε ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Μεγαλονήσου Αλέκος Μαρκίδης μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8. Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι, μετά τις θετικές τοποθετήσεις του ΔΗΣΥ και του πρώην προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, η κοινή γνώμη στην Κύπρο είναι έτοιμη να υπερψηφίσει το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ.

    "Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαίωσε προηγούμενη απόφασή του ότι, ο κυπριακός λαός πρέπει να αποφασίσει για την τύχη του, χωρίς έξωθεν πιέσεις και παρεμβάσεις", εκτιμά ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας .

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι, καταβάλλονται προσπάθειες εκ μέρους της επίσημης κυπριακής πλευράς να αποτραπεί, μέσω φίλης χώρας, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα εγγυάται την εφαρμογή λύσης του Κυπριακού, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι, "ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να αποφασίσει πότε λέει την αλήθεια στον κυπριακό λαό. Όταν υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απομόνωσε διεθνώς την Κύπρο, ή όταν λέει ότι, μπορεί να ανατρέψει προτάσεις χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να επηρεάζει χώρες, όπως η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, τότε ο κυπριακός λαός πρέπει να τον εμπιστεύεται απόλυτα για την παραπέρα πορεία".

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι, δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα τείνουν να δημιουργήσουν την εντύπωση της ασφάλειας στον κυπριακό λαό, χωρίς νομική υπόσταση και δέσμευση για την Τουρκία, δεν ικανοποιούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού .

    Από την μεριά του ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι, θα ήταν ευπρόσδεκτη μία πρόθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσει απόφαση και να θέσει το σχέδιο Ανάν κάτω από το κεφάλαιο εφτά του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Ο κ. Ομήρου ανέφερε, ωστόσο ότι, αυτό δεν είναι αρκετό αφού το ζητούμενο είναι να υπάρξει η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης με στόχο να επιτευχθούν οι αναγκαίες βελτιώσεις, που θα ικανοποιούν τα λογικά αιτήματα της δικής μας πλευράς. "Δυστυχώς, είπε, δεν φαίνεται να υπάρχει ανταπόκριση ". Ο κ. Ομήρου απηύθυνε επίσης έκκληση να σταματήσουν οι έξωθεν πιέσεις και νουθεσίες οι οποίες, όπως, είπε έχουν μετατραπεί σε απειλές κατά των Ελληνοκυπρίων.

    Ο κ. Ομήρου κατηγόρησε τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) ότι, συμβάλλει στις προσπάθειες ξένων κέντρων, ώστε να πληγεί το κύρος και η αξιοπιστία του Προέδρου Παπαδόπουλου και είπε ότι, με τη στάση του τόσο ο πρόεδρος όσο και στελέχη του ΔΗΣΥ δεν εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού. "Πρόκειται, είπε, για αξιοθρήνητη και αντεθνική προσπάθεια".

    Οι Νέοι Ορίζοντες υποστήριξαν ότι η τρίτη -κατά σειρά- άρνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσει το σχέδιο Ανάν, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη βούληση των Ελλήνων Κυπρίων, που επανειλημμένα έστειλαν το μήνυμα ότι, δεν θέλουν ούτε κηδεμόνευση, ούτε πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα. Σε ανακοίνωση τους, οι Νέοι Ορίζοντες αναφέρουν ότι, θεωρούν ιδιαίτερα ανησυχητική τη στάση του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, αντί να αναδεικνύει την ανάγκη εφαρμογής καταδικαστικών για την Τουρκία ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ασκεί πιέσεις για την υιοθέτηση ενός απαράδεκτου σχεδίου από το Σώμα.

    Εξάλλου και ο γ.γ. των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης υποστήριξε ότι, η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας εντάσσεται στα πλαίσια της εκστρατείας των Ηνωμένων Πολιτειών, για να πεισθεί ο κυπριακός λαός να υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι, δεν λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα, ιδιαίτερα κάτω από το κεφάλαιο επτά και εξέφρασε την υποστήριξη του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταγγέλλοντας την ενορχηστρωμένη, όπως είπε, προσπάθεια που γίνεται για να κτυπηθεί το κύρος του.

    "Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, πρόσθεσε, που συντονισμένα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αλλά και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρονται στα ίδια επιχειρήματα, προσπαθώντας να πλήξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "ΝΑΙ" λένε τα Κατεχόμενα

    Οι εγγυήσεις στο επίκεντρο

    Ανακοίνωση Τύπου αντί προεδρικής δήλωσης

    Αυξάνονται οι πιέσεις στους Ελληνοκύπριους

    [05] Διάφορα

    Αλλά το νου σου στην τηλεόραση Πέτα τη μαμά απ το παράθυρο!

    17/4/2004 4:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2004 4:25:46 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δεν άρεσαν φαίνεται οι μητρικές συμβουλές στον 17χρονο Κάρλος Τσερέσα από την Φλόριδα, για αυτό είπε να απαλλαγεί μία και καλή από αυτές. Επηρεασμένος φαίνεται από τα θρίλερ με τους ψυχοπαθείς δολοφόνους, αποφάσισε να προσλάβει πληρωμένο δολοφόνο για να κόψει το νήμα της ζωής της ίδιας του της μητέρας. Μάλιστα, θα πλήρωνε τον δολοφόνο με 2000 δολάρια από την κληρονομιά, που θα του άφηνε μαμά του μετά το θάνατό της. Όμως, το άγρυπνο μάτι του νόμου, είχε τις πληροφορίες του και έτσι αντί για δολοφόνος παρουσιάστηκε στον 17χρονο ένας μυστικός αστυνομικός. Ο 17χρονος, ο οποίος είχε προνοήσει για όλα τα διαδικαστικά του εγκλήματος, έδωσε στον αστυνομικό τα κλειδιά του σπιτιού, ένα χάρτη του διαμερίσματος και μία φωτογραφία της μητέρας του. Μάλιστα, είπε στο "δολοφόνο" να το κάνει να φανεί σαν ληστεία. Δεν παρέλειψε μάλιστα να του δώσει και μία συμβουλή: να προσέχει μην πάθει τίποτα η τηλεόραση. Για τα υπόλοιπα, δεν τον ένοιαζε. Μάλλον έβλεπε πολλές αστυνομικές ταινίες.

    Αμέσως μετά την "ανάθεση" της υπόθεσης ο αστυνομικός συνέλαβε το αγόρι. Άγνωστο παραμένει τι λέει η μαμά για την υπόθεση. Δεν είπε αν θα του κόψει το χαρτζιλίκι για κανένα μήνα, ή αν σκέφτεται να προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα. Πάντως, εν μέρει την αποστολή του την πέτυχε, γιατί αν βρεθεί πίσω από τα σίδερα της φυλακής, θα απαλλαχθεί σίγουρα από τη μαμά του. Τότε, ίσως να εκτιμήσει αυτό, που, παραλίγο, να χάσει

    [06] Αθλητισμός

    Ο Κώστας Κουκοδήμος ΓΓΑ

    17/4/2004 4:26:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στα χέρια ενός ανθρώπου που ξέρει καλά τα προβλήματα και τις ανάγκες του χώρου, πέρασε από χθες το βράδυ, η γ.γ. Αθλητισμού. Ο λόγος για τον Ευρωπαϊκό πρωταθλητή του μήκους, Κώστα Κουκοδήμο, που όπως ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Θοδωρής Ρουσόπουλος αντικαθιστά τον Κώστα Εξαρχο. Αλλαγές όμως είχαμε και στον ΟΠΑΠ με τον κύριο Ανέστη Φιλιππίδη, Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης ν΄ αναλαμβάνει την θέση του προέδρου σε αντικατάσταση του κ. Κώστα Κοσκινά και γενικός διευθυντής ο κ. Σωτήρης Κωστάκος.

    "Ευχαριστώ για την τιμή"

    Ο Κώστας Κουκοδήμος, που γεννήθηκε το 1969 στη Μελβούρνη, διακρίθηκε για περισσότερο από μία δεκαετία στο στίβο, και συγκεκριμένα στο άλμα εις μήκος. Σημαντικότερες στιγμές στην αθλητική του καριέρα, η τρίτη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου το 1994, η δεύτερη στο ευρωπαϊκό κλειστού την ίδια χρονιά και η έκτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Κουκοδήμος μέχρι σήμερα δεν είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από τους αγωνιστικούς χώρους και μάλιστα συνέχιζε να προπονείται κανονικά.

    Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανάθεση των νέων καθηκόντων του ο νέος γγ αθλητισμού δεσμεύτηκε να " αγωνιστεί για τα ζητήματα του Ελληνικού Αθλητισμού με το πάθος και την επιμονή που έδειξε ως αθλητής".

    "Με μεγάλη συγκίνηση αποδέχθηκα σήμερα την πρόταση για την ανάληψη της θέσης του ΓΓΑ. Για μένα το γεγονός αποτελεί αναγνώριση των αγώνων και προσπαθειών μου στους αθλητικούς και κοινωνικούς στίβους και μου δίνει την ευκαιρία δράσης μέσα στον αθλητικό χώρο, στον οποίο ανδρώθηκα, από μια καίρια και υπεύθυνη θέση. Θέλω να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό κ Κωνσταντίνο Καραμανλή και όλους εκείνους που πιστεύουν στην ευδόκιμη παρουσία μου στη ΓΓΑ.

    Η πρότασή τους που έρχεται σε μια σημαντικότατη στιγμή για τη χώρα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αλλά και σε μια σημαίνουσα στιγμή της ζωής μου με τιμά και με γεμίζει ευθύνες στις οποίες δεσμεύομαι να ανταποκριθώ στο ακέραιο.

    Δεσμεύομαι επίσης απέναντι σε όλους εσάς να αγωνιστώ για τα ζητήματα του Ελληνικού Αθλητισμού με το πάθος και την επιμονή που έδειξα ως αθλητής.

    Οι ευθύνες είναι μεγάλες, αυτή είναι η πρόκληση.

    Ευχαριστώ για την τιμή". Του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

    [07] Αθλητισμός

    Απαντήσεις για 910.000 ευρώ ζητά ο Ορφανός

    17/4/2004 4:51:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Καθαρές και αναλυτικές απαντήσεις από την ΕΠΟ για το πού διατέθηκαν 910.000 ευρώ που της είχαν δοθεί ως έκτακτη επιχορήγηση -για τον εξοπλισμό τον προπονητικού κέντρου των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου στον Αγ. Κοσμά- ζήτησε με έγγραφό του την Παρασκευή ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός. Το έγγραφο αιφνιδίασε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, που από ότι φαίνεται, από επιστολή που είχαν αποστείλει προς τον προηγούμενο υφυπουργό κ. Γιώργο Λιάνη αναφέρεται ότι μέρος των χρημάτων διατέθηκαν και για άλλους σκοπούς πέρα από το να αγορασθούν γεννήτριες και καύσιμα, όπως για να κλειστεί ξενοδοχείο της εθνικής ομάδας στην Πορτογαλία ή για μισθούς των μελών της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας.

    Άπληρωτοι οι προμηθευτές

    Το σχετικό έγγραφο εστάλη, διότι οι δαπάνες για τα καύσιμα και την ενοικίαση των γεννητριών δεν καταβλήθηκαν όπως ορίζει η απόφαση. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται: "Δεδομένου ότι οι δαπάνες για τα καύσιμα και την ενοικίαση των γεννητριών δεν έχουν καταβληθεί, όπως ορίζει η απόφαση, ο δε προμηθευτής, μετά από προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, δικαιώθηκε και προβαίνει στην αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης (κατάσχεση, κλπ.)".

    Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ζητά από την ΕΠΟ εντός τριών ημερών την υποβολή πλήρους απολογισμού και πρωτοτύπων δικαιολογητικών για την επιχορήγηση του 2003, όπως και το να υποβληθεί πλήρης απολογισμός και τα πρωτότυπα δικαιολογητικά για επιχορήγηση που έλαβε στις 19 Ιουνίου του 2003, ύψους 909.757,89 Ευρώ.

    [08] Αθλητισμός

    Αντίο του Ρ. Μπάτζιο στις 28 Απριλίου

    17/4/2004 5:09:00 μμ

    Με ένα φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του με την Εθνική Ισπανίας, στις 28 Απριλίου στην Γένοβα, θα αποχαιρετήσει την Εθνική Ιταλίας, ο 37χρονος πλέον Ρομπέρτο Μπάτζιο. Ο "Βούδας" που είναι 55 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας του, έχοντας σημειώσει μάλιστα 27 γκολ, είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι θα αποσυρθεί από την ενεργό αγωνιστική δράση στο τέλος της περιόδου. Ο Μπάτζιο είναι από τους λίγους επιθετικούς που αγαπήθηκε αλλά και μισήθηκε από τους "τιφόζι" καθώς ήταν αυτός, που ναι μεν έστειλε την Ιταλία στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου των ΗΠΑ το 1994 απέναντι στην Βραζιλία, αλλά και αυτός, που αστοχώντας στην διαδικασία των πέναλτι στέρησε στην Ιταλία το δικαίωμα να διεκδικήσει το βαρύτιμο έπαθλο.

    Η τελευταία φορά, που αγωνίστηκε με τα χρώματα της ''σκουάντρα ατζούρα'' ήταν πριν πέντε χρόνια στον αγώνα για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος απέναντι στην Λευκορωσία.

    ''Είναι μια επίμονη επιλογή, την οποία πρέπει να αποδεχθώ'' δήλωσε ο Μπάτζιο, που δεν έκρυψε την συγκίνησή του για την αποχώρησή του: ''προσπαθώ να το αντιμετωπίσω, αλλά είναι πολύ δύσκολο''.

    Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας Τζιοβάνι Τραπατόνι δήλωσε ότι το παιχνίδι αυτό αποτελεί την αναγνώριση ενός τόσο χαρισματικού ηγέτη.

    [09] Αθλητισμός

    Σχεδόν πρωταθλήτρια η Άρσεναλ

    17/4/2004 5:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2004 7:39:58 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τον δέκατο τρίτο τίτλο της πανηγυρίζει ουσιαστικά η Άρσεναλ που την Παρασκευή "φιλοδώρησε" με πέντε γκολ την Λιντς( τέσσερα γκολ ο Ανρί ένα ο Πιρές), και είδε το Σάββατο την μεγάλη αντίπαλό της στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος Τσέλσι να μένει στο 0-0 με την Έβερτον στο "Σταμφορντ Μπριτζ". Την μεγάλη έκπληξη στην 34η ημέρα του αγγλικού πρωταθλήματος έκανε η Πόρτσμουθ που κέρδισε με 1-0 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αναπτερώνοντας έτσι σημαντικά τις ελπίδες της για παραμονή στην πρέμιερ λιγκ. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο Στιβ Στόουν στο 36` το οποίο χάρισε την πρώτη νίκη των γηπεδούχων επί της Μάντσεστερ μετά από 47 χρόνια. Η προηγούμενη νίκη της Πόρτσμουθ κατά της Μάντσεστερ ήταν το 1957. Την Κυριακή το Άστον Βίλα- Νιούκαστλ, που αμφότεροι διεκδικούν μια θέση για το επόμενο Τσάμπιονς Λίγκ.

    Τα αποτελέσματα συνοπτικά

    Παρασκευή (16/4): Αρσεναλ-Λιντς 5-0 (7' Πιρές, 27',32' πεν., 50', 65' Ανρί)

    Σάββατο (17/4): Πόρτσμουθ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0 (36' Στόουν) Μπλάκμπερν-Λέστερ 1-0 (42' αυτ. Νταμπίζας) Μπόλτον-Τότεναμ 2-0 (7' Κάμπο, 65' Πέντερσεν) Τσάρλτον-Μπέρμιγχαμ 1-1 (87' Χόλαντ-84' Μόρισον) Τσέλσι-Εβερτον 0-0 Λίβερπουλ-Φούλαμ 0-0 Μάντσεστερ Σίτι-Σαουθάμπτον 1-3 (78' Ανελκά-34' Μπίτι, 55',81' Φίλιπς) Γουλβς-Μίντλεσμπρο 2-0 (28' Κορτ, 62' Καμαρά)

    Κυριακή (18/4): Αστον Βίλα-ΝιούκασλΒαθμολογία (Σε 34 αγώνες)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Αρσεναλ 81 -33αγ Τσέλσι 72 Μάντσεστερ Γ. 68 -33αγ Λίβερπουλ 50 Νιούκαστλ 49 -32αγ Αστον Βίλα 48 -33αγΤσάρλτον 48 -33αγ

    [10] Κυπριακό

    Ευχές προς τους Κυπρίους να αποφασίσουν σωστά Ο Αναστάσιος για το Κυπριακό

    17/4/2004 5:27:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ευχές "να δώσει ο Θεός πραγματικά διορατική σοφία και εμπνευσμένη τόλμη στους αδελφούς μας Κυπρίους, για να δουν ποια είναι η σωστότερη λύση", απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από συνάντηση, που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Αναστάσιος απάντησε ότι, ο ίδιος δεν πρέπει να κάνει σχόλια. "Είμαι σε άλλο χώρο, σε άλλο μέτωπο. Άλλοι έχουν την ευθύνη και άλλοι πρέπει να μιλήσουν γι΄ αυτά", εξήγησε.

    "Μακάρι να δοθεί μια λύση"

    "Από παιδί θυμάμαι βγαίναμε στους δρόμους και φωνάζαμε για τη λύση. Μακάρι να δοθεί μια λύση". Αναστάσιος, αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας

    Υπενθύμισε ότι, επί σειράς ετών, ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Συμπαραστάσεως Κυπριακού Αγώνος και όπως είπε "από παιδί θυμάμαι βγαίναμε στους δρόμους και φωνάζαμε για τη λύση. Μακάρι να δοθεί μια λύση".

    Σχετικά με τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό είπε ότι, πήγε πάρα πολύ καλά και ότι, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά το ενδιαφέρον του κ. Καραμανλή για την Αλβανία, την οποία όπως είπε ο κ. Αναστάσιος, ο Πρωθυπουργός την γνωρίζει πολύ καλά και έχει επισκεφθεί ορισμένα χωριά της.

    [11] Αθλητισμός

    Χωρίς Ουντέζε-Σπάσιτς ο ΠΑΟΚ με Ηρακλή

    17/4/2004 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Οριστικά χωρίς τους Ουντέζε και Σπάσιτς θα παραταχθεί στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον Ηρακλή ο ΠΑΟΚ. Οι δυο παίκτες δεν μετείχαν της σημερινής τελευταίας προπόνησης και αποκλείστηκαν ενώ στις θέσεις τους στην 20άδα περιελήφθησαν οι Ζησόπουλος και Κοντέων. Το πιθανότερο σχήμα με το οποίο θα παραταχθεί ο ΠΑΟΚ είναι Ατματσίδης, Φουτσίνι, Χασιώτης, Βόκολος, Καραδήμος, Κούτσης, Μαλαδένης, Χάγκαν, Θεοδωρίδης, Σαλπιγγίδης και Γιασεμή. Την Παρασκευή ο ΠΑΟΚ, πέρασε σε μια νέα εποχή, καθώς η γενική συνέλευση των μετόχων με απόφασή της έκανε ομόφωνα δεκτές τις εισηγήσεις της διοίκησης των Γούμενου και Παγώνη, δίνοντας καθαρή εντολή να υλοποιήσει τις προγραμματικές της διακηρύξεις και να κάνει πράξη την εξυγίανση που η ίδια ξεκίνησε προ εννεαμήνου.

    Απόλυτα αφεντικά οι Γούμενος-Παγώνης

    Η γενική συνέλευση κύλησε σε κλίμα συγκατάβασης και κατανόησης και το τελικό πόρισμα φανερώνει τη θέληση των μετόχων να στηρίξουν την προσπάθεια της διοίκησης του κ. Παγώνη για τη συνέχεια.

    Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε από τους παρισταμένους και εκπροσωπούμενους μετόχους των 773.551 μετοχών ήτοι του συνόλου του 67,36% του μετοχικού κεφαλαίου, υπερψηφίστηκαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης και πλέον η διοίκηση της ΠΑΕ έχει όλο το περιθώριο να προχωρήσει στις δικές της αποφάσεις χωρίς ενοχλήσεις και ενδοιασμούς.

    Τα θέματα ήταν τέσσερα. Δύο τυπικά όπως η ανάκληση απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ που είχε προκηρυχτεί στις 6-2-2003 και ουδέποτε εφαρμόστηκε και η τροποποίηση του άρθρου 7 του καταστατικού της ΠΑΕ που αναφέρεται στη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, αλλά και δυο σημαντικά που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτό της μείωσης της ονομαστικής αξίας των μετοχών από 5.000 δρχ. ή 14,67 ευρώ σε 0,60 ευρώ και η ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5.512.003 ευρώ με μετοχές των 0,60 ευρώ.

    Κάθε μέτοχος θα έχει δικαίωμα να αποκτήσει για κάθε παλιά μετοχή του οκτώ νέες ενώ από τις αδιάθετες μετοχές θα έχουν δικαίωμα όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν. Οι ζημίες της ΠΑΕ είναι σήμερα συσσωρευμένες στα 24,2 εκατομμύρια ευρώ και θα χρειαστεί μία ακόμα μελλοντική αύξηση του μ.κ. για να εξυγιανθεί πλήρως ο σύλλογος.

    Με τη μείωση που αποφασίζεται, το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ που είναι ως σήμερα 16,8 εκατομμύρια ευρώ θα μειωθεί σε 689.003 ευρώ ενώ οι νέες μετοχές των 0,60 ευρώ που θα κυκλοφορήσουν θα είναι 9.186.712 και θα αποδώσουν συνολικά 5.512.027 ευρώ.

    [12] Αθλητισμός

    Η Κέρκυρα πιο κοντά στον τίτλο

    17/4/2004 6:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την άνοδο της στην Α΄Εθνική έκανε το Σάββατο η Κέρκυρα που κατάφερε στο ντέρμπι της 26ης ημέρας για το πρωτάθλημα της Β΄ εθνικής κατηγορίας να κερδίσει με 1-0 την Κασσάνδρα και να προηγείται με 57 βαθμούς του δεύτερου αλά με ένα αγώνα λιγότερο Απόλλωνα Καλαμαριάς. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση σημείωσε ο Αριαν Μπελά με ατομική προσπάθεια στο 84`, ενώ οι γηπεδούχοι αστόχησαν σε πέναλτι που εκτέλεσε ο Χρήστος Αθανασιάδης στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων. Το πρωτάθλημα της Β΄Εθνικής συνεχίζεται αύριο με τους αγώνες: Απόλλων Καλαμαριάς-Γιάννινα, Πατραϊκός-Λεβαδειακός, Ποσειδών Νέων Πόρων-Εθνικός Αστέρας, Πανσερραϊκός-Νίκη Βόλου, Απόλλων Αθηνών-Καλαμάτα.

    [13] Εσωτερικά

    Οι ρυθμίσεις για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

    17/4/2004 6:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σημαντικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προαναγγέλλει η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Καθημερινή. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι αλλαγές θα αφορούν τη βελτίωση των αναλυτικών προγραμμάτων καθώς και τη διεύρυνση και ποιοτική βελτίωση του ολοήμερου σχολείου. Στο μεταξύ, την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει την προεκλογική υπόσχεσή της, που αφορά τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, εξέφρασε, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο υφυπουργός παιδείας Γιώργος Καλός, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί με τα σημερινά δεδομένα καθώς ο χρόνος, που μεσολαβεί μεταξύ των συμβάσεων των αναπληρωτών καθηγητών είναι μεγαλύτερος των 2 μηνών.

    Δεν αποκλείουν απεργία στις εξετάσεις οι αναπληρωτές καθηγητές

    Σύμφωνα με την κα Γιαννάκου η υποχρεωτική εκπαίδευση θα γίνει 12ετής ενώ στο γυμνάσιο και το λύκειο θα αλλάξουν τα βιβλία, θα ανανεωθούν τα προγράμματα σπουδών και θα επεκταθεί η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Η Υπουργός Παιδείας ζητάει τη συναίνεση όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης, οι οποίοι, όπως τονίζει θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις του στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου, που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο.

    Ο υφυπουργός Παιδείας , Γιώργος Καλός τόνισε ότι, "θα ορίσουμε το 60% των καθηγητών να προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ και το 40% από τους αναπληρωτές". Από τη μεριά τους ωστόσο οι αναπληρωτές καθηγητές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεις, καθώς ζητούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τους συμβασιούχους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 17 April 2004 - 16:51:31 UTC