Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τρία θύματα Αιματηρό δυστύχημα στη Γαλλία
  • [02] Με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Οριστικό τέλος στην κόντρα των
  • [03] Ανακοίνωση σε ισλαμικό δικτυακό τόπο Αλ Κάιντα: Συμφέρει τους
  • [04] Μικρής έκτασης επεισόδια Διαδήλωσε κατά τους Μπους η Ιταλία
  • [05] Στη θέση του το σκέπαστρο Καλατράβα
  • [06] Φόβοι για τα παιδιά Θύελλα αντιδράσεων για τα "γλυκά" τσιγάρα
  • [07] Ενισχύεται η ιρακινή παρουσία Αποσύρονται οι Αμερικανοί από Νατζάφ και

    [01] Διεθνή

    Με τρία θύματα Αιματηρό δυστύχημα στη Γαλλία

    4/6/2004 6:57:00 μμ

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στη νοτιοδυτική Γαλλία, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στην περιοχή μεταξύ Κάστρ και Μαζαμέτ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που έδωσε η πυροσβεστική υπηρεσία, το ελικόπτερο έπεσε σε αγροτική έκταση και ακόμη δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια του, αλλά και οι ταυτότητες των επιβαινόντων.

    [02] Εσωτερικά

    Με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Οριστικό τέλος στην κόντρα των Εκκλησιών

    4/6/2004 7:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ ΑΠΕ ΝΕΤ 105,8

    Τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Φανάρι και την Ελλαδική Εκκλησία ήρθε να αποκαταστήσει και επίσημα η απόφαση της σημερινής διευρυμένης Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία ορίζει την άρση της διακοπής της κοινωνίας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και την αναγνώριση των νέων μητροπολιτών. Μέσα στο επόμενο διάστημα και πριν ενθρονιστούν, οι τρεις νέοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως και Κοζάνης αναμένεται να γίνουν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ως επισφράγιση της συμφωνίας, θα ακολουθήσει πανηγυρικό συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στην Κωνσταντινούπολη, μάλλον στις αρχές Ιουλίου.

    Θετικός ο απόηχος της απόφασης

    Η απόφαση έγινε δεκτή στην Αθήνα με ικανοποίηση και με την αισιοδοξία, ότι κλείνει ένα οδυνηρό κεφάλαιο στην ιστορία των σχέσεων των δυο Εκκλησιών. Μάλιστα, για την αρχή μιας νέα εποχής έκανε λόγο και η Υπ. Παιδείας η οποία είχε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη λύσης. Η κ. Γιαννάκου εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός, ότι "και οι δύο προκαθήμενοι συντάχθηκαν με σύνεση και αποφασιστικότητα για το καλό της ορθοδοξίας".

    Ωστόσο παρά τη σημερινή απόφαση του Πατριαρχείου, συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου επεσήμαναν, ότι δεν περιλαμβάνονται στην συμφωνία των δύο προκαθημένων προϋποθέσεις για την εκλογή των τριών μητροπολιτών στις νέες χώρες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι προϋποθέσεις, που δεν αποτελούν όρους της Πράξης του 1928 την οποία η Ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδος έχει δηλώσει, ότι σέβεται και τηρεί στο σύνολο θα αποτελέσουν αντικείμενο της επόμενης τακτικής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

    [03] Διεθνή

    Ανακοίνωση σε ισλαμικό δικτυακό τόπο Αλ Κάιντα: Συμφέρει τους Μουσουλμάνους το ακριβό πετρέλαιο

    4/6/2004 8:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στην τρομοκρατική επίθεση στο Χομπάρ και τις επιπτώσεις της στις τιμές του πετρελαίου, αναφέρεται με ανακοίνωση που φέρεται να υπογράφει και δημοσιεύεται σε ισλαμικό δικτυακό τόπο, η Αλ Κάιντα. Η οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που ανέλαβε με επιστολές της δυο φορές την ευθύνη για τα γεγονότα στο Χομπάρ, χαρακτηρίζει τυράννους τα στελέχη της σαουδαραβικής κυβέρνησης, καθώς ληστεύουν τον πλούτο των μουσουλμάνων στην Αραβία. "Αντίθετα με όσα ισχυρίστηκε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα μπεν Αμπντέλ Αζίζ, περί εξασθένησης της σαουδαραβικής οικονομίας μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, εμείς πιστεύουμε ότι το ακριβό πετρέλαιο συμφέρει το μουσουλμανικό λαό" αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που φέρεται να υπογράφει ο Αμπντέλ Αζίζ Αλ Μούκριν, επικεφαλής της οργάνωσης στη Σαουδική Αραβία.

    [04] Διεθνή

    Μικρής έκτασης επεισόδια Διαδήλωσε κατά τους Μπους η Ιταλία

    4/6/2004 8:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τους δρόμους της Ρώμης κατέκλυσαν το απόγευμα χιλιάδες Ιταλοί, οι οποίοι πίσω από ένα πανό με το σύνθημα "Όχι στον πόλεμο" όρθωσαν τη δική τους άρνηση στην παρουσία του αμερικανού προέδρου στη χώρα τους, αλλά και στην πολιτική πολιτικής Μπους έναντι του Ιράκ. Οι διαδηλωτές σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έφτασαν τους 30 χιλιάδες. Η πορεία, που "χρωματίστηκε" από πολλές σημαίες, των Κομμουνιστών, των Πρασίνων, του μεγάλου συνδικάτου μετάλλου, αλλά και με τα χρώματα των Ειρηνιστών, ξεκίνησε και συνεχίστηκε ήρεμα και σε μια καλή ατμόσφαιρα και διέψευσε τον του Ιταλό πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε εκφράσει φόβους, ότι θα υπήρχαν επεισόδια.

    Μόνο μικροεπεισόδια

    Μικρής έκτασης και έντασης συμπλοκές προκλήθηκαν, όταν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν για να παρεμποδίσουν νεαρούς, που προσπάθησαν να σπάσουν τα οδοφράγματα μπροστά σε κεντρικό ξενοδοχείο στην καρδιά της Ρώμης. Γρήγορα, όμως, η μεγάλη μάζα των συγκεντρωμένων τους απωθήσει και τους απομονώσει. Χαρακτηριστικές του κλίματος της πορείας ήταν και οι δηλώσεις, πολλών από αυτούς, που συμμετείχαν.

    "Ο Μπους μας παρουσιάζεται ως ελευθερωτής αλλά αυτό είναι μια πλήρης παρανόηση", τόνισε μια νεαρή φοιτήτρια, ενώ μια άλλη με ένα μεγάλο τατουάζ στο χέρι που έγραφε, "Ιντιφάντα μέχρι τη νίκη", δήλωσε ότι "μετέχει στη συγκέντρωση για να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό και τον ιρακινό λαό από την αμερικανική επιθετικότητα".

    "Η Ιταλία ακολουθεί τις ΗΠΑ όπως ένα μικρό σκυλάκι τον κύριό του και δυστυχώς δεν παραδειγματίζεται από την Ισπανία", ανέφερε ένας ακόμα διαδηλωτής.

    Να υπενθυμίσουμε, ότι στη Ρώμη συγκεντρώθηκαν πάνω από τρία εκατομμύρια πολίτες για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην αμερικανική πολιτική κατά του Ιράκ, τον Φεβρουάριο του 2003.

    Ικανοποιημένος ο Μπερλουσκόνι

    Τη χαρά και την ικανοποίησή του για την ήρεμη διεξαγωγή της διαδήλωσης εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι . Μάλιστα, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε χαρακτηριστικά: "έχω την εντύπωση πως η ημέρα πέρασε ήρεμα", προσθέτοντας "ο υπουργός Εσωτερικών Τζουζέπε Πιζάνου μου είπε πως η διαδήλωση ήταν μια αποτυχία. Συμμετείχαν έξι χιλιάδες άνθρωποι, οι τέσσερις χιλιάδες από τους οποίους ήλθαν στη Ρώμη για την περίσταση". Τέλος, ο ίδιος επεσήμανε, ότι η Ρώμη υποδέχθηκε τον Μπους με ωριμότητα και φιλοξενία.

    [05] Αθήνα 2004

    Στη θέση του το σκέπαστρο Καλατράβα

    4/6/2004 8:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το απόγευμα η ολίσθηση και της ανατολικής αψίδας του σκεπάστρου του ΟΑΚΑ, το οποίο βρίσκεται πλέον στην οριστική του θέση. Ορισμένες λεπτομέρειες, που απομένουν για την ένωση των δύο οριζόντιων αξόνων που ενώνουν τις δύο αψίδες της γιγάντιας χαλύβδινης κατασκευής που σχεδίασε ο Σαντιάγο Καλατράβα. Σύμφωνα με τους τεχνικούς η ένωση μεταξύ των δύο αξόνων μπορεί να γίνει και τις επόμενες ώρες καθώς δεν αντιμετωπίζονται προβλήματα με τη διαφορά ύψους που μπορεί να υπήρχε μεταξύ τους. Η απόσταση που διήνυσε η ανατολική αψίδα από χθες στις 4 το απόγευμα, όταν ξεκίνησε η ολίσθησή της, ήταν 60 μέτρα, ενώ συνεχίζεται πυρετωδώς η τοποθέτηση των πολυκαρμπονικών φύλλων σκίασης, αλλά και οι εργασίες για τις απαραίτητες προσαρμογές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Το σύνολο των εργασιών στο Ολυμπιακό Στάδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, ημερομηνία για την οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση στη ΔΟΕ, καθώς ταχύτατα θα πρέπει να τοποθετηθούν τα καθίσματα, να διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος και να φυτευθούν χιλιάδες δένδρα και φυτά.

    [06] Υγεία

    Φόβοι για τα παιδιά Θύελλα αντιδράσεων για τα "γλυκά" τσιγάρα

    4/6/2004 9:13:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: BBC online

    Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στη Βρετανία για τα τσιγάρα με γεύσεις, σοκολάτας, βανίλιας, καρύδας που ετοιμάζει σε εργαστήριο του Καναδά, η καπνοβιομηχανία British American Tobacco. Αντικαπνιστικές εταιρείες καταγγέλλουν τις προσπάθειες της καπνοβιομηχανίας υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τρόπο τα παιδιά ενθαρρύνονται να καπνίζουν. Καλούν μάλιστα την κυβέρνηση να μην αφήσει την BAT να προχωρήσει στα σχέδια της. Στο πλευρό των αντικαπνιστικών εταιρειών, βρέθηκε η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία. "Η προσπάθεια των καπνοβιομηχανιών, να προσελκύσουν παιδιά είναι αηδιαστική" ανέφερε εκπρόσωπος της.

    Πειράματα στον Καναδά

    Οι επιστήμονες της British American Tobacco, έχουν ήδη δοκιμάσει 482 διαφορετικές γεύσεις σε τσιγάρα, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση προς τις γλυκές, όπως τη σοκολάτα, την καρύδα, το τσέρι, τη βανίλια.

    Τα πειράματα τους γίνονται σε ανεξάρτητο εργαστήριο της εταιρείας στον Καναδά και σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας σε καμία περίπτωση η προσθήκη γεύσεων στα τσιγάρα, δεν γίνεται για να προσελκύσει τα παιδιά προς το κάπνισμα.

    Τα σχέδια της BAT έχουν προκαλέσει την οργή αντικαπνιστικών εταιρειών, ιατρικών συλλόγων αλλά και του βρετανικού κοινού, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει θέση.

    Εκπρόσωπος της εταιρείας Δράση κατά του Καπνίσματος και υπέρ της Υγείας (Action on Smoking and Health) ζήτησε τη σύσταση μίας ανεξάρτητης αρχής που θα εποπτεύει τα πειράματα της British American Tobacco, καθώς όπως υποστηρίζει, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί, αν τα τσιγάρα με γεύσεις, προκαλούν ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους από τα κανονικά για την υγεία των καπνιστών.

    [07] Ιράκ

    Ενισχύεται η ιρακινή παρουσία Αποσύρονται οι Αμερικανοί από Νατζάφ και Κούφα

    4/6/2004 9:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε μια προσπάθεια υποστήριξης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που σύναψαν με τους ενόπλους που είναι πιστοί στον ριζοσπάστη σιίτη κληρικό Μοκτάντα Σαντρ, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την Παρασκευή, ότι θα αποσυρθούν από τις θέσεις που βρίσκονται πολύ κοντά σε ιερούς τόπους στην ιρακινή πόλη Νατζάφ και στην Κούφα και ότι θα αναλάβει η ιρακινή αστυνομία την ασφάλεια σε αυτούς. Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις του συνταγματάρχη, Μπραντ Μέι στο CNN τα αμερικανικά στρατεύματα προτίθενται να υποστηρίξουν τις ιρακινές αστυνομικές δυνάμεις στην ανάληψη του ελέγχου σημαντικών τοποθεσιών στο πλαίσιο. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι έχει σημειωθεί "σημαντική πρόοδος" για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Νατζάφ.

    Παράλλήλα, ο σιίτης ηγέτης, Μοκτάντα "Σαντρ διαβεβαίωσε ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τις πόλεις αν την ασφάλεια των ιερών τόπων αναλάβει η ιρακινή αστυνομία. Νωρίτερα, υπεύθυνος του "Στρατού του Μέχντι", των ενόπλων υποστηρικτών του Σαντρ, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο: "Εχουμε αποσύρει τους μαχητές μας από δρόμους στην Κούφα και στη Νατζάφ".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 June 2004 - 20:52:20 UTC