Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι πολιτικοί στις κάλπες
  • [02] Τριπλό ρεκόρ απο την Μπούμη
  • [03] Η μεγαλύτερη εκλογική αναμέτρηση παγκοσμίως Η ώρα της ευρω-κάλπης
  • [04] Και δολοφονία συμπατριώτη του Απαγωγή Αμερικανού στο Ριάντ
  • [05] Μετεωρίτης προσγειώθηκε σε... σαλόνι!

    [01] Ευρωεκλογές

    Οι πολιτικοί στις κάλπες

    13/6/2004 7:10:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2004 11:50:29 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πρώτος από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής προσήλθε στο 419 εκλογικό τμήμα Θεσσαλονίκης λίγο μετά τις 9 το πρωί, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από το νομάρχη Θεσσαλονίκης, κ. Ψωμιάδη, και τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, κ. Τσιαρτσώνη. Μόλις ψήφισε, ο κ. Καραμανλής βγήκε στον προαύλιο χώρο του σχολείο και δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι σημερινές εκλογές είναι πολύ σημαντικές για την Ε.Ε. και την Ελλάδα, για μια νέα Ευρώπη που θα βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες της. Το όραμά μας για την Ελλάδα είναι συνυφασμένο με την Ευρώπη, δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, στο 298ο εκλογικό τμήμα Πατρών, λίγο μετά τις 11:00.

    "Για μια Ευρώπη πιο πολιτική, πιο κοινωνική"

    "Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη το νέο όραμα στη νέα εποχή". Κ. Καραμανλής

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι σημερινές εκλογές έχουν πολύ μεγάλη σημασία και για την Ευρώπη και για την χώρα μας καθώς ,όπως είπε, το όραμα της κυβέρνησης για την Ελλάδα είναι συνυφασμένο με την Ευρώπη.

    "Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη που θα έχει δυνατή και ενιαία φωνή, θα προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της, μια Ευρώπη πιο πολιτική, πιο κοινωνική, πιο κοντά στους πολίτες της και μέσα σ΄ αυτή τη νέα Ευρώπη εργαζόμαστε για την Ελλάδα της ισόρροπης ανάπτυξης, της απασχόλησης, την Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να απολαμβάνουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες το ίδιο επίπεδο ευημερίας και ασφάλεια με τους άλλους Ευρωπαίους συμπολίτες μας", δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

    Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θα ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα της Ερυθραίας.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα θα ψηφίσει στο 487ο εκλογικό τμήμα, στο 41ο δημοτικό σχολείο.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος θα ψηφίσει στο δημοτικό σχολείο Κρεστένων στην Ηλεία.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα 1747, στο 2ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ψυχικού.

    Η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη θα ψηφίσει στο 4ο δημοτικό σχολείο της πρωτεύουσας.

    Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης θα ψηφίσει στο 2319ο εκλογικό τμήμα, στο Λύκειο Χαλανδρίου.

    Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς , ψήφισε το πρωί στο Δημοτικό Σχολείο Πύλου του Ν. Μεσσηνίας.

    Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι "η ψήφος στην παράταξη της ΝΔ έχει διπλό νόημα: Διευκολύνει την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει, και ενισχύει την προοπτικής μιας Ευρώπης με οικονομική, κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή".

    [02] Κολύμβηση

    Τριπλό ρεκόρ απο την Μπούμη

    12/6/2004 10:34:00 μμ

    Η Στέλλα Μπούμη ήταν η πρωταγωνίστρια της τελευταίας ημέρας της δοκιμαστικής διοργάνωσης κολύμβησης, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 12 ιουνίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου στο ΟΑΚΑ. Η κολυμβήτρια του Πανελληνίου στα 200μ. ύπτιο σημείωσε τριπλό πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών, νεανίδων και κορασίδων με 2:14.53 που της χάρισε το ασημένιο μετάλλιο. Το παλαιό ρεκόρ γυναικών ανήκει στην Ειρήνη Καραστέργιου με 2:14.82, από τις 30 Ιανουαρίου, στους χειμερινούς αγώνες στον Πειραιά. Των νεανίδων κατείχε η Κατερίνα Μπλιάμου με 2:16.25, που είχε σημειώσει στις 26 Ιουλίου 1999, στο Ευρωπαϊκό της Κωνσταντινούπολης. Το ρεκόρ κορασίδων ανήκε στην ίδια με 2:16.87 και το είχε πετύχει στις 29 Φεβρουαρίου στους Χειμερινούς αγώνες στον Πειραιά.

    Πρώτη η Ελλάδα σε μετάλλια

    Η 16χρονη Ελληνίδα φάνηκε αιφνιδιασμένη από την επίδοση: "Δεν το περίμενα. Ήταν πολύ καλή κούρσα και είμαι πραγματικά ευχαριστημένη. Προπονούμαι πολύ σκληρά τελευταία και ελπίζω να πάω ακόμη καλύτερα. Κυρίως στόχος μου είναι το Ευρωπαϊκό εφήβων-νεανίδων, όπου θα πάρω μέρος στα 100 και 200μ. ύπτιο και πιθανότατα και στο 50άρι. Η πισίνα είναι καταπληκτική και η διοργάνωση κύλησε καλά σε γενικές γραμμές. Όλα ήταν καλά οργανωμένα και συγχρονισμένα".

    Το τέλος των αγώνων βρήκε την Ελλάδα να έχει κατακτήσει τα 43 μετάλλια (11 χρυσά-15 ασημένια- 17 χάλκινα), ενώ την ακολούθησε η Βρετανία με 20 (11-5-4) και στην 3η θέση βρέθηκε η Βραζιλία με 21 (7-9-5). Ακολούθησαν οι: Πολωνία 11(7-1-3), η Νότιος Αφρική 5 (0-3-2), Κίνα 3 (0-2-1), Τουρκία 1 (0-0-1), Ισραήλ 1(0-0-1), Σλοβενία 1(0-0-1).

    [03] Ευρωεκλογές

    Η μεγαλύτερη εκλογική αναμέτρηση παγκοσμίως Η ώρα της ευρω-κάλπης

    13/6/2004 7:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2004 10:20:53 πμ)

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα και οι Έλληνες ψηφοφόροι, μαζί με τους Ευρωπαίους από 17 ακόμη χώρες, προκειμένου να ψηφίσουν για την ανάδειξη των 24 εκπροσώπων της χώρας στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7:00 και θα κλείσουν στις 19:00. Σε επτά χώρες η εκλογική διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης εκλογικής αναμέτρησης παγκοσμίως θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα και στα 25 κράτη-μέλη της Ε.Ε., στις 23:00 ώρα Ελλάδος. Απολύτως ομαλή χαρακτήρισε την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας ο υπουργος Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι τα όποια μικροπροβλήματα αντιμετωπίστηκαν πολύ γρήγορα. Στην καρδιά των γεγονότων βρίσκεται η ΕΡΤ με το δημοσιογραφικό και τεχνικό προσωπικό της σε πλήρη ετοιμότητα. Ενημερωθείτε από την ΕΡΤonline, την τηλεόραση της ΝΕΤ, τη ΝΕΤ 105,8 και την ΕΡΤ SAT για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στις υπόλοιπα κράτη-μέλη, με συνεχή ροή ειδήσεων και αποτελεσμάτων, ενώ στις 19:00 ακριβώς, μόλις κλείσουν οι κάλπες, μάθετε πρώτοι τι "έδειξαν" τα ελληνικά exit polls.

    Ομαλή η διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας

    Όπως τόνισε σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, η ψηφοφορία ξεκίνησε και διεξάγεται ομαλά , σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας.

    Αναφορικά με τα μικρά προβλήματα που παρατηρούνται, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως επιλύονται μέσω πληροφοριών που παρέχουν οι υπάλληλοι του υπουργείου και των δήμων και νομαρχιών.

    Όπως διευκρίνισε, τα προβλήματα αυτά οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι στις Ευρωεκλογές δεν υπάρχουν ειδικά τμήματα ετεροδημοτών και οι συγκεκριμένοι εκλογείς θα ψηφίσουν στο πλησιέστερο προς την οικία τους εκλογικό τμήμα.

    Έξω από αυτά τα τμήματα, βρίσκονται αναρτημένοι πίνακες όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει πού ψηφίζει, καθώς και δημοτικοί υπάλληλοι για την ενημέρωση των εκλογέων.

    Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε τηλέφωνα του υπουργείου, όπου μπορούν οι ψηφοφόροι να απευθύνονται για τις όποιες απορίες τους: 210 -69.97.036, 69.79.081, 69.97.388.

    Αναφορικά με τους απόδημους Έλληνες, ο υπουργός δήλωσε πως η διαδικασία ολοκληρώθηκε απολύτως ομαλά και πως οι σάκοι με τις ψήφους, που μεταφέρονται αυτή την ώρα στην Αθήνα, θα ανοιχθούν για καταμέτρηση στις 19:00. Παράλληλα, είπε πως η αποχή άγγιξε το 33%.

    Χρηστικές πληροφορίες

    Αν έχουμε φροντίσει εγκαίρως να μάθουμε σε ποιο από τα 19.645 εκλογικά τμήματα ψηφίζουμε, τα υπόλοιπα βήματα μέχρι την κάλπη των ευρωεκλογών είναι απλά.

    Αυτό μπορεί να γίνει στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών , ή τηλεφωνώντας στο 1564.

    Οι 24 Έλληνες ευρωβουλευτές εκλέγονται μέσω λίστας. Επομένως δεν χρειάζεται να βάλουμε σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο, που θα επιλέξουμε.

    Πάντως, όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Θ. Βεζυργιάννης, τα ψηφοδέλτια με σταυρό δεν θεωρούνται άκυρα, απλά αυτός δεν λαμβάνεται υπόψη.

    Ψηφίζουμε από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, με την επίδειξη της αστυνομική μας ταυτότητα ή του διαβατήριο μας, στα ίδια εκλογικά τμήματα, που είχαμε ψηφίσει στις εθνικές εκλογές, με εξαίρεση τους 147.504 ετεροδημότες, που είχαν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Οι ετεροδημότες αυτοί θα ψηφίσουν και πάλι στον τόπο της διαμονής τους, αλλά σε κοινό εκλογικό τμήμα, το πλησιέστερο προς την κατοικία τους.

    Οι ετεροδημότες που δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν στον τόπο καταγωγής τους για να ψηφίσουν. Η χιλιομετρική απόσταση ως δικαιολογία δεν ισχύει ούτε σε αυτές τις εκλογές.

    Δικαιολογημένοι θεωρούνται μόνον οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και οι ασθενείς. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος παραμένει υποχρεωτική. Ωστόσο, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

    Όσοι δεν βρίσκουν το όνομά τους στον εκλογικό κατάλογο, μπορούν να ψηφίσουν με βεβαίωση, που θα πάρουν από το δήμο, αρκεί να είναι γραμμένοι στο δημοτολόγιο ως τις 31-12-2003.

    Ο αριθμός των Ελλήνων εκλογέων ανέρχεται σε 9.777.873.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με την ΕΡΤonline και στις ευρωεκλογές

    Πήραν τη σκυτάλη Ιταλία, Μάλτα, Λετονία

    Σήμερα στις κάλπες οι Έλληνες της Ε.Ε.

    Σχετικά Links:

    Ευρωεκλογές 2004

    [04] Διεθνή

    Και δολοφονία συμπατριώτη του Απαγωγή Αμερικανού στο Ριάντ

    13/6/2004 8:01:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σύμφωνα με ανακοίνωση σε ισλαμική ιστοσελίδα, η οργάνωση Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία ενός Αμερικανού και την απαγωγή ενός συμπατριώτη του στη Σαουδική Αραβία, σε αντίποινα για την κακομεταχείριση των μουσουλμάνων κρατουμένων στο Ιράκ και στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα. Σε βίντεο που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα, φέρεται να απεικονίζεται η δολοφονία ενός Αμερικανού, ο οποίος εργαζόταν στο Ριάντ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε από την Ουάσινγκτον ότι ένας Αμερικανός πολίτης αγνοείται στη Σαουδική Αραβία, χωρίς όμως να ανακοινώσει και επισήμως ότι έχει πέσει θύμα απαγωγής.

    Καμία επαφή των ΗΠΑ με κάποια οργάνωση

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στιούαρτ Πατ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές αρχές γνωρίζουν ότι μια ισλαμική ιστοσελίδα δημοσιεύει την ανακοίνωση της Αλ Κάιντα, όμως δεν έχουν έρθει σε άμεση επαφή με καμία οργάνωση ή μεμονωμένα άτομα που να έχουν αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή.

    "Οι μαχητές μας της Ταξιαρχίας της Φαλούτζα στην αραβική χερσόνησο κατάφεραν να απαγάγουν έναν Αμερικανό, χριστιανό στο θρήσκευμα, τον Πολ Μάρσαλ Τζόνσον που γεννήθηκε το 1955 και εργάζεται ως μηχανικός της αεροπορίας", γράφει η ανακοίνωση.

    Το κείμενο συνοδεύεται από πολλές φωτογραφίες του Αμερικανού, από ένα αντίγραφο της κάρτας εργασίας του, του διπλώματος οδήγησης και ενός βιβλιαρίου υγείας. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, ο Τζόνσον εργάζεται για την Lockheed Martin.

    Δολοφονία Αμερικανοεβραίου;

    "Η δολοφονία του Αμερικανοεβραίου Ρόμπερτ Τζέικομπ που δούλευε για την εταιρεία κατασκοπείας Vinnell", σημειώνεται στην ιστοσελίδα, παρουσιάζοντας το βίντεο το οποίο δείχνει έναν άνδρα να πέφτει στο έδαφος, μπροστά από ένα γκαράζ, ενώ δύο άλλοι άνδρες έχουν στρέψει τα όπλα τους προς το μέρος του.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό της σαουδαραβικής αστυνομίας, ο Αμερικανός που δολοφονήθηκε, πυροβολήθηκε στις 16:00 του Σαββάτου στη συνοικία Αλ Μαλάζ του Ριάντ.

    Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που έσπευσαν στον τόπο του εγκλήματος δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το θύμα εργαζόταν στη Σαουδική Αραβία για λογαριασμό μιας εταιρείας ηλεκτρονικών.

    Η αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ επιβεβαίωσε ότι ένας Αμερικανός σκοτώθηκε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

    Η ανακοίνωση υπογράφεται από την "Οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο".

    [05] Διάφορα

    Μετεωρίτης προσγειώθηκε σε... σαλόνι!

    13/6/2004 8:36:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας μετεωρίτης βάρους 1.300 γραμμαρίων τρύπησε τη στέγη ενός σπιτιού στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, αναπήδησε στον καναπέ του σαλονιού και προσγειώθηκε κάτω από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, γράφει η εφημερίδα "Σάντεϊ Σταρ Τάιμς". Ο απρόσκλητος επισκέπτης, που έχει το μέγεθος ενός βιβλίου, δημιούργησε μια τεράστια τρύπα στη σκεπή του σπιτιού του Φιλ και της Μπρέντα Άρτσερ. Το ζευγάρι πιθανότατα θα μπορέσει να πληρώσει την επισκευή αν πουλήσει το μετεωρίτη, αφού οι συλλέκτες θα πλήρωναν μέχρι και 6.000 δολάρια ΗΠΑ για να τον αποκτήσουν. "Ήμουν στην κουζίνα και ετοίμαζα το πρωινό όταν άκουσα μια έκρηξη. Έμοιαζε σαν να είχε εκραγεί βόμβα και δεν έβλεπα τίποτα από τη σκόνη", αφηγήθηκε η Μπρέντα Άρτσερ.

    Με 15 χλμ./δευτερόλεπτο

    Ο σύζυγός της διαπίστωσε στη συνέχεια ότι κάτω από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους βρισκόταν μία μεγάλη πέτρα που έκαιγε.

    Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Όκλαντ, Τζόελ Σιφ, χαρακτήρισε τον μετεωρίτη "εθνικό θησαυρό" και δήλωσε πεπεισμένος ότι οι συλλέκτες όλου του κόσμου θα πλήρωναν το βάρος του σε χρυσάφι για να τον αποκτήσουν.

    Όπως εξήγησε, όταν μπήκε στη γήινη ατμόσφαιρα ο μετεωρίτης πρέπει να είχε το μέγεθος μιας μπάλας του μπάσκετ που έτρεχε με ταχύτητα 15 χλμ. το δευτερόλεπτο, όμως, στη συνέχεια, η ταχύτητά του μειώθηκε και όταν έφτασε στο σπίτι των Άρτσερ, καμένος από την τριβή, είχε πέσει στα μόλις 100-200 μέτρα το δευτερόλεπτο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 June 2004 - 8:50:30 UTC