Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιρακινοί πολίτες νεκροί και τραυματίες Συνεχίζεται ο κύκλος αίματος στο
  • [02] Προεδρικές εκλογές στη Σερβία
  • [03] Έκλεισαν οι κάλπες στην Κύπρο Τα κυπριακά exit polls
  • [04] Στην Βραζιλία η Φλόγα
  • [05] Στο 70% των απαντήσεων Τα πρώτα exit polls

    [01] Ιράκ

    Ιρακινοί πολίτες νεκροί και τραυματίες Συνεχίζεται ο κύκλος αίματος στο Ιράκ

    13/6/2004 12:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2004 3:37:03 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Νέες αιματηρές εκρήξεις συγκλονίζουν και σήμερα το Ιράκ. Συγκεχυμένος είναι ο αριθμός των νεκρών. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο 12 Ιρακινοί, ανάμεσα τους τέσσερις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου, κοντά σε αμερικανική και ιρακινή βάση, ενώ άλλοι 13 τραυματίστηκαν. Πάντως, σύμφωνα με τον Αμπντούλ Ραζάκ Καντέμ, ανώτερο αστυνομικό, που βρίσκονταν στην περιοχή την ώρα της έκρηξης, οι νεκροί είναι έξι: τέσσερις αστυνομικοί και δύο πολίτες. Ο οδηγός του αυτοκινήτου ανατίναξε το όχημα, μόλις η αστυνομία προσπάθησε να τον σταματήσει πριν πλησιάσει τη βάση. Μάλιστα, από την έκρηξη καταστράφηκε ένα περιπολικό, ενώ ζημιές έπαθαν πολλά Ι.Χ αυτοκίνητα. Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθησαν ένας Τούρκος και ένας Αιγύπτιος, οι οποίοι ήταν όμηροι στο Ιράκ. Πρόκειται για τους Μπουλέντ Γιανίκ, ο οποίος εργάζεται για λογαριασμό εταιρίας του Κουβέιτ, ως οδηγός φορτηγών και ο Αιγύπτιος Βικτορ Τουφίκ Ζερζέ, ο οποίος επίσης εργάζεται ως οδηγός. Οι δύο άνδρες ήταν όμηροι από τις 2 Ιουνίου.

    Συγκρούσεις με μαχητές του Σαντρ

    Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί, πως πύραυλος έπληξε τη Στρατιωτική Σχολή Ροστομίγια, η οποία βρίσκεται κατά μήκους της δυτικής όχθης του Τίγρη και αποκαλείται "Πράσινη Ζώνη". Εκεί στεγάζονται επίσης η αμερικανική πολιτική διοίκηση και τα γραφεία του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου . Σύμφωνα με του αυτόπτες μάρτυρες από την έκρηξη υπέστη ζημιές ένα από τα παλάτια που χρησιμοποιούσε προπολεμικά ο Σαντάμ Χουσέιν. Μέχρι στιγμής πάντως το εύρος των ζημιών παραμένει άγνωστο.

    Στο μεταξύ σήμερα το πρωί, έξι Ιρακινοί βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια ενόπλων συγκρούσβεων μεταξύ υποστηρικτών του ισλαμιστή ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ και αμερικανών στρατιωτών στο σιϊτικό προάστιο Σαντρ Σίτι στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με τις οικογένειες των θυμάτων, δύο από τους νεκρούς είναι μέλη της πολιτοφυλακής του Σαντρ "Στρατός του Μέχντι", ενώ οι άλλοι τέσσερις είναι άμαχοι. Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μπόρεσε να δει τα φέρετρα των δύο μαχητών του Σαντρ καλυμμένα με την ιρακινή σημαία.

    Την ίδια ώρα, ο Μοκτάντα Σαντρ, δήλωσε, ότι σκοπεύει να ιδρύσει πολιτικό κόμμα για να συμμετάσχει στις εκλογές.

    "Μπορούμε να ιδρύσουμε ένα κόμμα, που εκφράζει όλα εκείνα που ο κόσμος έχει ανάγκη, διότι έχουν επενδύσει με εμπιστοσύνη πάνω μας. Έχουμε μία τέτοια ιδέα, και τη συζητούμε. Εάν ιδρύσουμε αυτό το κόμμα, θα συμμετάσχει στις εκλογές και θα βασισεί στη λαϊκή βάση μας", τόνισε ο Καΐς αλ Χαζάαλι, ένας από τους εκπροσώπους του Σαντρ.

    Στην ερώτηση εάν αυτό το κόμμα θα συμμετάσχει στις εκλογές ακόμη και πριν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, ο Χαζάαλι απάντησε πως "θα συμμετάσχουμε εάν αυρές είναι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές". Επίσης, προσέθεσε, πως "ο Μοκτάντα Σαντρ έχει κατεπανάληψη δηλώσει πως δεν επιθυμεί καμμία πολιτική λειτουργία. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει όσους θα ασχοληθούν με αυτό".

    Δολοφονία Ιρακινού αξιωματούχου

    Μετά τη δολοφονία του Ιρακινου υφυπουργού Εξωτερικών, Μπασάμ Κούμπα, στόχος αγνώστων έγινε και ο διευθυντής πολιτιστικών σχέσεων του ιρακινού υπουργείου Παιδείας, Καμάλ Τζάρα. "Άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά του Καμάλ Τζάρα έξω από την κατοικία του στο προάστιο Γαζάλια, στα δυτικά της πρωτεύουσας, αφήνοντάς τον νεκρό επί τόπου", τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος από το γραφείο του Τζάρα.

    Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά, δολοφονήθηκε ένας καθηγητής της Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης, ο Σάμπρι αλ-Μπαγιάτι . Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και νοσοκομειακές πηγές, ο 46χρονος άνδρας δολοφονήθηκε καθώς έβγαινε από το Πανεπιστήμιο.

    Άλλη μία απόπειρα δολοφονίας, αποτυχημένη αυτή το φορά, Ιρακινού αξιωματούχου, συνέβη το Σάββατο το βράδυ στη Μπαακούμπα, 60 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης, με στόχο το διοικητή της αστυνομίας της Μπαακούμπα, Ματζίντ Αλμάνι Μαχάλ . "Γλίτωσα από μία δολοφονική απόπειρα", τόνισε ο ίδιος από το νοσοκομείο.

    [02] Διεθνή

    Προεδρικές εκλογές στη Σερβία

    13/6/2004 3:05:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σε εκλογικό πυρετό και η Σερβία, αλλά όχι για την ανάδειξη του Ευρωκοινοβουλίου. Περίπου 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές. Για το αξίωμα του Προέδρου, οι υποψήφιοι είναι 15. Πρόκειται για την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση, που διεξάγεται μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, καθώς οι προηγούμενες τρεις απέτυχαν εξαιτίας της μικρής συμμετοχής. Το ενδεχόμενο να κριθεί άκυρη και η σημερινή εκλογική διαδικασία αποκλείεται, διότι πρόσφατα το σερβικό κοινοβούλιο τροποποίησε τον εκλογικό νόμο και έτσι δεν είναι πλέον υποχρεωτικό το ποσοστό της συμμετοχής να ξεπεράσει το 50% των εγγεγραμμένων.

    Αναμένεται μικρή αύξηση της συμμετοχής

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση "Κέντρο για τις ελεύθερες εκλογές και τη δημοκρατία" (Cesid) μέχρι τις 09:00 το πρωί (τοπική ώρα) στις κάλπες είχε προσέλθει το 5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το ποσοστό την ίδια ώρα κυμαίνονταν στο 3%.

    Για πρώτη φορά, θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και οι Σέρβοι της διασποράς , που εκδήλωσαν ωστόσο μειωμένο ενδιαφέρον αφού από τα μερικά εκατομμύρια, που ζουν στο εξωτερικό μόνον περίπου 10.000 κατέθεσαν στα προξενεία την απαιτούμενη αίτηση.

    Τα προγνωστικά θέλουν να έρχεται πρώτος ο υποψήφιος με το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος αναμένεται να πάει στο δεύτερο γύρο, στις 17 Ιουνίου, με τον Μπόρις Τάντιτς, του Δημοκρατικού κόμματος, ή τον Ντράγκαν Μαρσικάνιν, του κυβερνητικού συνασπισμού.

    [03] Ευρωεκλογές

    Έκλεισαν οι κάλπες στην Κύπρο Τα κυπριακά exit polls

    13/6/2004 5:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2004 6:31:30 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στην Κύπρο καθώς οι κάλπες έκλεισαν στις 5 ακριβώς. Με τα υπάρχοντα στοιχεία υπολογίζεται ότι, ψήφισαν περίπου το 70,4 % του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Οι Κύπριοι, οι οποίοι ψήφισαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε ευρωεκλογές θα στείλουν στο Ευρωκοινοβούλιο 6 εκπροσώπους τους. Σύμφωνα με τα exit polls, που διενήργησε η "Κάπα Research", για λογαριασμό της ΕΡΤ, δύο θα προέρχονται από το ΑΚΕΛ (29,25%), και ένας από τα ΔΗΣΥ (25,48%), ΔΗΚΟ (15,76%), ΚΙΣΟΣ (10,43%) και ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (8,94%), των διαφωνούντων του ΔΗΣΥ. Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι, θα δοθεί μάχη για την 6η έδρα μεταξύ του ΔΗΣΥ, του ΕΔΕΚ και του κόμματος Για Την Ευρώπη.

    EXIT POLLS

    Κόμματα % Έδρες

    ΑΚΕΛ 29,25 2

    ΔΗΣΥ 25,48 1

    ΔΗΚΟ 15,76 1

    ΚΙΣΟΣ 10,43 1

    ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ 2,05 -

    ΕΔΗ 2,90 -

    ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 2,50 -

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 8,94 1

    ΛΟΙΠΟΙ 2,68 -

    Ενισχυμένο το ΑΚΕΛ

    Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επιμέρους στοιχεία των exit polls, καθώς δείχνουν ότι, το ΑΚΕΛ κατάφερε να συγκρατήσει το 82,9% της δύναμης του ενώ ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 7% προέρχεται από το ΔΗΣΥ. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, από το οποίο προέρχεται ο πρώην Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, συγκράτησε μόνο το 70,3 % των ψηφοφόρων του, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ένα 20% προέρχεται από τους Ελεύθερους Δημοκράτες του πρώην Προέδρου Γιώργου Βασιλείου.

    Από την άλλη μεριά το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου έπεισε το 83,5% όσων το είχαν προτιμήσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ενώ το 28,6%, όσων δήλωσαν ότι το ψήφισαν είχαν προτιμήσει την τελευταία φορά τους Οικολόγους. Η ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη εμφανίζει τη μεγαλύτερη συσπείρωση καθώς διατήρησε το 91% ενώ το 25%, όσων απάντησαν ότι το ψήφισαν, το απέσπασε από τους Νέους Ορίζοντες. Τέλος το ποσοστό του 8,94% του συνδυασμού Για Την Ευρώπη, που συγκρότησαν οι διαφωνούντες με το ΔΗΣΥ αναφορικά με το "ΝΑΙ", που υποστήριξε το κόμμα στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, προέρχεται 42,94% από τους Οικολόγους, 25% από τους Νέους Ορίζοντες και 18,1 από το μητρικό κόμμα, το ΔΗΣΥ

    Μικρή συμμετοχή εγκλωβισμένων και Τουρκοκυπρίων

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο γενικός έφορος, η Ε.Ε. δεν έχει στείλει τελικά παρατηρητές στην Κύπρο για να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή των πρώτων ευρωεκλογών, όμως βρίσκονται στο νησί τηλεοπτικά συνεργεία με σκοπό τη λήψη πλάνων για εμπλουτισμό του αρχείου της Ε.Ε. Εξάλλου μόνο 100 Τουρκοκύπριοι, από τους 503, που είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, προσήλθαν σήμερα να ψηφίσουν στις πρώτες ευρωεκλογές στην Κύπρο και τις πρώτες, κατά τις οποίες η ψηφοφορία διεξάγεται με κοινό εκλογικό κατάλογο. Επίσης ψήφισαν πολύ λίγοι Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι στα κατεχόμενα, από τους 391, οι οποίοι επίσης είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους.

    [04] Αθήνα 2004

    Στην Βραζιλία η Φλόγα

    13/6/2004 5:56:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μετά την Αυστραλία, την Ασία και την Αφρική , η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε την Κυριακή 13 Ιουνίου και στην Νότια Αμερική. Ο επόμενος σταθμός της Λαμπαδηδρομίας ήταν η Βραζιλία και το Ρίο ντε Τζανέιρο και πρώτος λαμπαδηδρόμος, ο από πολλούς θεωρούμενος ως κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ο θρυλικός Πελέ. Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στο στάδιο Μαρακανά ένα απο τους ναούς του παγκόσμιου ποδοσφαίρου όπου 2004 παιδιά, προερχόμενα από τις φτωχογειτονιές του Ρίο σχημάτιζαν τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους. Την ίδια στιγμή το "μαύρο διαμάντι" παρέδιδε τη Φλόγα στον Μάρτσιο ντα Σίλβα Σάντος, ένα παιδί από το ίδρυμα "Gol de Letra", που έχουν συστήσει οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Ραΐ και Λεονάρντο.

    Ο Ρονάλντο τελευταίος λαμπαδηδρόμος

    Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Πελέ δήλωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη τιμή που του έγινε ποτέ.

    Συνολικά 124 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα σε 19 συνοικίες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Τελευταίος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο μεγαλύτερος σύγχρονος ποδοσφαιρικός αστέρας της χώρας, ο Ρονάλντο, και θα ακολουθήσει μεγάλη γιορτή.

    Επόμενος σταθμός της Φλόγας, την Τρίτη, η Πόλη του Μεξικού.

    [05] Ευρωεκλογές

    Στο 70% των απαντήσεων Τα πρώτα exit polls

    13/6/2004 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ολοκληρώθηκε για την Ελλάδα η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στην ιστορία της Ευρώπης με το κλείσιμο των καλπών στα εκλογικά τμήματα όλης της ελληνικής επικράτειας και άρχισε η διαλογή και η καταμέτρηση των ψήφων. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 μ.μ. ταυτόχρονα και στις 25 χώρες-μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα exit polls που διενήργησε η Κάπα Research για λογαριασμό της ΕΡΤ στο 70% των απαντήσεων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 41,5%-44,5%, το ΠΑΣΟΚ 31,5%-34,5%, το ΚΚΕ 8,5%-10%, ο ΣΥΝ 4%-5,5% και το ΛΑΟΣ 3%-4%.

    EXIT POLLS

    Κόμμα % Έδρες 1999 % 1999 Έδρες

    ΝΔ 41,5-44,5 - 36 9

    ΠΑΣΟΚ 31,5-34,5 - 32,9 9

    ΚΚΕ 8,5-10 - 8,7 3

    ΣΥΝ 4-5,5 - 5,2 2

    ΛΑΟΣ 3-4 - - -

    ΔΗΚΚΙ - - 6,9 2

    ΠΟΛΑΝ - - 2,3 -

    ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ - - 1,6 -

    ΛΟΙΠΟΙ - - 2,1 -


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 June 2004 - 16:51:53 UTC