Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον αέρα του νικητή η Κυβέρνηση Ενισχυμένη η ΝΔ λένε τα exit polls
  • [02] Στο 44.6% η προσέλευση των Ευρωπαίων στις κάλπες Τα πρώτα exit polls
  • [03] Κοντά στην πρόκριση η τετράκωπος
  • [04] Πρώτο το ΔΗΣΥ Με εκπλήξεις τα αποτελέσματα στην Κύπρο
  • [05] Από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας Σήμα κινδύνου για τη
  • [06] Δεύτερος γύρος στις 27 Ιουνίου Νίκη των εθνικιστών στη Σερβία
  • [07] Ενισχυμένη η Κυβέρνηση Πρώτο κόμμα με 11 έδρες η ΝΔ
  • [08] Ικανοποίηση από Παπανδρέου

    [01] Ευρωεκλογές

    Με τον αέρα του νικητή η Κυβέρνηση Ενισχυμένη η ΝΔ λένε τα exit polls

    13/6/2004 8:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2004 11:20:32 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πρώτο κόμμα με σημαντική διαφορά από την σημερινή εκλογική διαδικασία, που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη αναμέτρηση στην ιστορία της Ευρώπης, για την Ελλάδα αναδεικνύεται η ΝΔ σύμφωνα με τα exit polls όλων των εταιριών, αλλά και με τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα στο σύνολο της επικράτειας. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 11 μ.μ. ταυτόχρονα και στις 25 χώρες-μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα exit polls, που διενήργησε η Κάπα Research για λογαριασμό της ΕΡΤ, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 43% (+-1,5%), το ΠΑΣΟΚ 33% (+-1,5%), το ΚΚΕ 9,2% (+- 0,75%), ο ΣΥΝ 4,8% (+- 0,8%), και το ΛΑΟΣ 3,5% (+- 0,5). Οι προβλέψεις της Κάπα Research είναι με περιθώριο λάθους 1,5%. Τέλος η ΔΕΛΤΑ Singular, δίνει ανεπίσημα αποτελέσματα της επικράτειας. Σύμφωνα με αυτά η ΝΔ καταλαμβάνει 11 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 8 ή 9, το ΚΚΕ 2 ή 3, ο ΣΥΝ 1 ή 2 και ο ΛΑΟΣ 1.

    Αύξηση του ποσοστού από τις ευρωεκλογές του 1999

    EXIT POLLS - Κάπα Research

    Κόμμα % Έδρες % Μάρτιος '04 % 1999 Έδρες

    ΝΔ 41,5-44,5 11 45,36 36 9

    ΠΑΣΟΚ 32,4-35,4 8 40,55 32,9 9

    ΚΚΕ 8,5-10 2 5,90 8,7 3

    ΣΥΝ 4-5,5 1 3,26 5,2 2

    ΛΑΟΣ 3-4 1 2,19 - -

    ΔΗΚΚΙ -

    1,79 6,9 2

    ΠΟΛΑΝ -

    - 2,3 -

    ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ -

    - 1,6 -

    ΛΟΙΠΟΙ -

    - 2,1 -

    Τέλος σύμφωνα με τα exit polls μία έδρα, η 24η διεκδικείται από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προσερχόμενος στη Ρηγίλλης αρνήθηκε να κάνει σχόλια, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την αναχώρηση του από το Καστρί ευχαρίστησε τους πολίτες, που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ. "Το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο και προχωρά μπροστά. Σύντομα θα ανακτήσουμε το πλειοψηφικό ρεύμα με την ανασυγκρότηση και θα διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας", κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Γιάννης Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε ότι το ποσοστό που λαμβάνει η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο που έχει λάβει κόμμα σε ευρωεκλογές και τόνισε ότι δείχνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και στο έργο της, σημειώνοντας ότι επαυξάνει τις ευθύνες τους.

    Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Ρηγίλλης μίλησε για μεγάλη νίκη που δίνει φτερά στην κυβέρνηση να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Ο κ. Σαμαράς ερωτηθείς αν θα παραμείνει μεγάλο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες απάντησε "αυτό θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός", αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

    Για "νίκη προοπτικής" έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας αναχωρώντας από τη Ρηγίλλης.

    [02] Ειδήσεις

    Στο 44.6% η προσέλευση των Ευρωπαίων στις κάλπες Τα πρώτα exit polls στην Ευρώπη

    13/6/2004 8:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2004 11:47:19 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Agence Francaise de Presse

    Στη δημοσιότητα άρχισαν να δίνονται πριν από λίγο τα exit polls από διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. Στα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων κυριαρχεί η ιστορική ήττα που επεφύλαξαν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Γερμανοί ψηφοφόροι στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ (SPD) το οποίο υποχωρεί στο 22,9%. Αντίθετα, οι Χριστιανοδημοκράτες παίρνουν ποσοστό 46% μεγάλη άνοδος σε σχέση με το 99 όταν είχαν συγκεντρώσει το 30,7% των ψήφων, ενώ οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 10.6 των ψήφων. Την ίδια ώρα, τα πρώτα exit polls στο Λουξεμβούργο, δείχνουν νίκη του κόμματος του συντηρητικού πρωθυπουργού Ζαν Κλον Γιούνκερ, με ποσοστό 36,7%. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup για λογαριασμό της Ε.Ε., η προσέλευση των Ευρωπαίων πολιτών στις εκλογές ανέρχεται στο 44.6%.

    Exit polls Γαλλία - Aυστρία - Σλοβενία

    Στη Γαλλία, οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν αναμφισβήτητο νικητή το Σοσιαλιστικό κόμμα το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 30% (έναντι 21.95% που είχε πάρει στις Ευρωεκλογές του 99).

    Η Ένωση για Ένα Λαϊκό Κίνημα, το κόμμα του Ζακ Σιράκ, (UMP) συγκεντρώνει ποσοστό 16%, ενώ το άλλο κεντρώο κόμμα (UDF) που συμμετέχει στην κυβέρνηση φαίνεται να πήγε καλά, συγκεντρώνοντας ποσοστό 12%.

    Οι δημοσκοπήσεις δίνουν επίσης στο ακροδεξιό "Εθνικό Μέτωπο" του Ζαν Μαρί Λεπέν, ένα 10%.

    Στην Αυστρία, οι Σοσιαλιστές προηγούνται ελαφρά έναντι των Σοσιαλδημοκρατών ωστόσο η μεγάλη είδηση είναι η συντριβή του ακροδεξιού και ξενοφοβικού "κόμματος της Ελευθερίας" του Χεργκ Χάιντερ, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 6,4% έναντι 23,4% που είχε λάβει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές.

    Στη Σλοβενία, οι πρώτες σφυγμομετρήσεις, δείχνουν ότι τα κεντροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, πήγαν πολύ καλά, κερδίζοντας τουλάχιστον τις τέσσερις από τις επτά έδρες του Ευρωκοινοβουλίου.

    Το exit poll, που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, δείχνει ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό, συγκεντρώνουν ποσοστό 22.3%.

    Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Σλοβενίας, έκανε την έκπληξη, συγκεντρώνοντας το 22% των ψήφων καθώς και το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα της Σλοβανίας το οποίο φαίνεται ότι λαμβάνει ποσοστό 17.5 %

    Ισπανία - Δανία -Ιταλία

    Στην Ισπανία, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, μιλούν για νίκη των Σοσιαλιστών με ποσοστό 43% . Το αντιπολιτευόμενο, Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει σύμφωνα με τα exit polls, το 40% των ψήφων.

    Νίκη του Σοσιαλιστικού κόμματος, με 23 26 έδρες και ήττα του Λαϊκού Κόμματος με 21-24 έδρες προβλέπουν και οι δημοσκοπήσεις του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTVE και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου, Antenna.

    Στην Ιταλία δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της κρατικής Rai καταγράφει απώλειες για τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δίνοντας ποσοστό 20,5-23,5% ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για 25%.

    Στη Δανία, δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου TV2 μιλά για μεγάλη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι διπλασιάζουν το ποσοστό τους σε σχέση με το 99, συγκεντρώνοντας το 33.5% των ψήφων.

    Το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα φαίνεται ότι θα υποχωρήσει στο 18,7%, σε σχέση με το 23,4% που έλαβε το 99, χάνοντας δυο από τις πέντε έδρες του.

    Στη Λιθουανία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, νικητής των εκλογών αναδεικνύεται το Εργατικό Κόμμα του Βίκτορ Ουσπάσκιτς, το οποίο συγκεντρώνει το 23,3% των ψήφων.

    Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει ποσοστό 11,5% το Κεντρώο Φιλελεύθερο Κόμμα 8,5%, ο Συνασπισμός της Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας 8,5% ενώ το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Ρολάντας Πάκσας ποσοστό 4,5%.

    Στην Ουγγαρία, αντίθετα με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δεν διεξήχθησαν exit polls, καθώς όπως δήλωσαν εκπρόσωποι εταιρειών δημοσκοπήσεων, δεν υπήρξε ενδιαφέρον από κανένα κόμμα και από κανένα τηλεοπτικό δίκτυο.

    Το ίδιο συνέβη και στη Σλοβακία, η οποία έγινε μαζί με την Ουγγαρία εισήλθαν στην Ε.Ε. την 1η Μαϊου.

    [03] Κωπηλασία

    Κοντά στην πρόκριση η τετράκωπος

    13/6/2004 9:39:00 μμ

    Σε τροχιά πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας βρίσκεται από την Κυριακή το απόγευμα η ελληνική τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου των ανδρών. Οι Δημοσθένης Κούβαρης- Γιάννης Χρήστου- Γιώργος Δημητρίου - Κώστας Καρυώτης πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση κατά την πρώτη μέρα της τελευταίας προολυμπιακής ρεγκάτας που διεξάγεται στη Λουκέρνη της Ελβετίας κατέκτησαν την 1η θέση στον προκριματικό και προκρίθηκαν απευθείας στον τελικό της Τρίτης όπου θα διεκδικήσουν την μια από τις δυο πρώτες θέσεις που οδηγούν στον Σχοινιά.

    Αντίθετα τα υπόλοιπα τέσσερα ελληνικά πληρώματα που αγωνίστηκαν σήμερα τερμάτισαν σε θέσεις κάτω από την 1η και θα έχουν ακόμη μια ευκαιρία αύριο στους επαναληπτικούς.

    Στο διπλό σκίφ ελαφρών βαρών οι Χρύσα Μπισκιτζή-Αγγελική Γκρέμου ήταν 4ες όπως και η Παρασκευή Δημητριάδη στο σκίφ, οι Μαρία Σακελλαρίδου- Ελπίδα Γρηγοριάδου ήταν 5ες στο διπλό σκίφ ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών οι Παππάς-Κουλουρίζος τερμάτισαν 6οι.

    Το άλλο ελληνικό πλήρωμα του τετραπλού σκίφ ανδρών με τους Παγούνη- Καφετζάκη-Νικολούζο- Κουρκουρίκη έχει περάσει κατευθείαν στον τελικό αφού έχουν δηλώσει συμμετοχή μόλις έξι πληρώματα.

    [04] Ευρωεκλογές

    Πρώτο το ΔΗΣΥ Με εκπλήξεις τα αποτελέσματα στην Κύπρο

    13/6/2004 9:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2004 11:15:06 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αλλεπάλληλες ανατροπές εμφανίζουν τα πρώτα τελικά ανεπίσημα αποτελέσματα στην Κύπρο. Το ΔΗΣΥ του κ. Αναστασιάδη -παρά τη διάσπασή του- αναδεικνύεται το πρώτο κόμμα με ποσοστό 28,25% με καταμετρημένο το 98% των ψήφων. Το ΑΚΕΛ του κ. Χριστόφια 27,80%, το ΔΗΚΟ του κ. Παπαδόπουλου 17%, ο Συνασπισμός για την Ευρώπη 10,80% και η ΕΔΕΚ 10,50%. Η διαφορά μεταξύ των δύο τελευταίων κομμάτων είναι 37 ψήφοι. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξασφαλίζουν από δύο έδρες, το ΔΗΚΟ μία και ο Συνασπισμός για την Ευρώπη μία, την οποία καταλαμβάνει ο επικεφαλής του Γιαννάκης Μάτσης. Στέλεχος του Συνασπισμού δήλωσε ότι η καταμέτρηση είναι οριστική και ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να γίνει δεκτό το αίτημα του προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου να γίνει εκ νέου καταμέτρηση όλων των καλπών. Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 11 απόψε. Ο Γενικός Έφορος Εκλογής δήλωσε ότι έδωσε έγκριση για νέα καταμέτρηση στην κοινότητα Δευτεράς, 15 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία, γιατί είχε διαπιστωθεί λάθος. Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την έδρα, την οποία είχε εξασφαλίσει με βάση προηγούμενα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι έχει ζητήσει να γίνει εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων σε ολόκληρη την επικράτεια.

    Δηλώσεις στελεχών κομμάτων

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, μέσα σε μια ενθουσιώδη εορταστική ατμόσφαιρα, την οποία δημιούργησαν στελέχη και οπαδοί του κόμματος στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους γιατί έδωσαν την πρώτη θέση στο κόμμα του, παρά τις προβλέψεις ότι η διάσπαση θα οδηγούσε σε σοβαρή απώλεια ποσοστών. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι οι πόρτες του ΔΗΣΥ είναι πάντα ανοικτές για τα απλά μέλη του κόμματος και κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους του κόμματος να ξεκινήσουν αύριο να κάνουν μαζί μια νέα αρχή . Τέλος, συνεχάρη όλα τα πολιτικά κόμματα για τον άψογο τρόπο της διεξαγωγής των εκλογών.

    Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι αισθάνεται υπερήφανος για το κόμμα του και χαρακτήρισε τον Δημοκρατικό Συναγερμό "ένα απόρθητο φρούριο που δεν πέφτει"..

    Ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι αυτό που ανέμενε, και πως τα αποτελέσματα θα μελετηθούν από το ΑΚΕΛ και η ηγεσία θα αναλάβει της ευθύνες της. Την ικανοποίησή του για τα εκλογικά αποτελέσματα, εξέφρασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, τονίζοντας ότι η αύξηση του ποσοστού δείχνει την έγκριση της κυβερνητικής πολιτικής. Επίσης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στις χιλιάδες των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ και παράλληλα στις πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου που το στήριξαν, όπως το ΑΔΗΚ, το ΚΕΑ, την Επαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου και το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών. Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία για πολιτικό συντονισμό στο κυπριακό και την επίτευξη ενιαίας πολιτικής έκφρασης. Στόχος μας, είπε, είναι η ενοποίηση του ενδιάμεσου χώρου. Το ΔΗΚΟ, ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, ατενίζει με σιγουριά και αισιοδοξία την επόμενη μέρα και καλεί όλους να συμπορευθούν για την επίτευξη των στόχων και επιδιώξεων του λαού μας.

    Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε δηλώσεις του, επιβεβαίωσε ότι ζήτησε επαναμέτρηση των ψήφων σε όλη την επικράτεια της Κύπρου. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιστορική, τονίζοντας ότι η ΕΔΕΚ κατήγαγε σ αυτές τις εκλογές μία πολύ μεγάλη νίκη, αυξάνοντας τα ποσοστά της κατά 65%, σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Υποδεικνύοντας ότι η ΕΔΕΚ είναι το μόνο Κόμμα που έχει αυξήσει την εκλογική του δύναμη στο θεαματικό αυτό επίπεδο, απέδωσε τη νίκη αυτή στο γεγονός ότι ο Κυπριακός λαός έχει εγκρίνει τις προτάσεις του Κινήματος για το εθνικό θέμα και για το μέλλον της Ευρώπης. Αφού ευχαρίστησε όλους όσοι έδωσαν ψήφο στην ΕΔΕΚ, διαβεβαίωσε ότι από σήμερα το Κίνημα θα αγωνιστεί για τα δίκαια του Κυπριακού λαού από μια καινούργια και πιο ισχυρή παράταξη.

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι ικανοποιητικό για το κόμμα του και το συνασπισμό Ευρωπαϊκή Συνεργασία, αφού περιορίστηκε γύρω στο 2%. Επίσης, ευχήθηκε στους έξι πρώτους Κυπρίους Ευρωβουλευτές κάθε επιτυχία, επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο το έργο που αναλαμβάνουν και εξέφρασε την ευχή να το βγάλουν σε πέρας επιτυχώς. Οι Νέοι Ορίζοντες, πρόσθεσε, ως μέλη του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού κόμματος, όσο μπορέσουν και όπου μπορέσουν, θα βοηθήσουν, γιατί στόχος όλων είναι το καλό της Κύπρου. Ανέφερε ακόμη ότι οι Νέοι Ορίζοντες, θα συσκεφθούν με τους συνεργάτες και φίλους της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας, κατά πόσον θα συνεχιστεί η πορεία που άρχισαν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενισχυμένος ο ΔΗΣΥ στην Κύπρο

    [05] Διεθνή

    Από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας Σήμα κινδύνου για τη Σαουδική Αραβία

    13/6/2004 10:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC- Reuters

    Συστάσεις προς τους υπηκόους τους στη Σαουδική Αραβία εξέδωσαν οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος. Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να τροποποιήσουν το καθημερινό πρόγραμμά τους και να τηρήσουν χαμηλό προφίλ, ώστε να αντιμετωπίσουν τις "προσεκτικά προετοιμασμένες επιχειρήσεις παρακολούθησης", που κάνουν οι εξτρεμιστές, για να επιλέξουν τους στόχους τους. Από την πλευρά της, η βρετανική πρεσβεία επέτρεψε στο μη απαραίτητο προσωπικό της να εγκαταλείψει τη χώρα, εφόσον το επιθυμεί, τονίζοντας, πως εξακολουθεί να ισχύει η ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδοθεί. Την ίδια ώρα, αμερικανικές και σαουδαραβικές υπηρεσίες διεξάγουν κοινή επιχείρηση για τον εντοπισμό ενός Αμερικανού μηχανικού, που απήχθη από μέλη της Αλ Κάιντα στο Ριάντ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βίντεο-σοκ με δολοφονία Αμερικανού

    [06] Διεθνή

    Δεύτερος γύρος στις 27 Ιουνίου Νίκη των εθνικιστών στη Σερβία

    13/6/2004 10:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Ο εθνικιστής, Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο μεταρρυθμιστής, Μπόρις Τάντιτς, θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Σερβίας, στις 27 Ιουνίου. Ο Νίκολιτς, του οποίου το Ριζοσπαστικό Κόμμα έχει ως ηγέτη τον ύποπτο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, Βόισλαβ Σέσελι, που κρατείται στη Χάγη, συγκέντρωσε το 30,7% των ψήφων, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Τάντιτς εξασφάλισε ποσοστό 27,4%.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προεδρικές εκλογές στη Σερβία

    [07] Ευρωεκλογές

    Ενισχυμένη η Κυβέρνηση Πρώτο κόμμα με 11 έδρες η ΝΔ

    13/6/2004 11:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2004 11:35:05 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πρώτο κόμμα με σημαντική διαφορά από την σημερινή εκλογική διαδικασία, που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη αναμέτρηση στην ιστορία της Ευρώπης, για την Ελλάδα αναδεικνύεται η ΝΔ με καταμετρημένο το 43,07% της επικράτειας, σύμφωνα με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι λοιπόν η ΝΔ λαμβάνει 44,68% και 11 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 33,85% και 9 έδρες, το ΚΚΕ 8,63% και 2 έδρες, το ΛΑΟΣ 3,87% και 1 έδρα και ο ΣΥΝ 3,86% και 1 έδρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αποχή έφτασε το 38,82%. Σε ότι αφορά τις προβλέψεις του exit polls της Kάπα Research για λογαριασμό της ΕΡΤ δίνει κατά μέσο όρο 43% στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ 33%, στο ΚΚΕ 9,3, στον ΣΥΝ 3,4% και στο ΛΑΟΣ 3,3. Σε ότι αφορά την εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά και όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, τα ελάχιστα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη ψηφοφορία επιλύθηκαν γρήγορα.

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2004

    Κόμμα 39,85% Έδρες Εθνικές Εκλογές '04 Ευρωεκλογές '99 Έδρες

    ΝΔ 44,68 11 45,36 36 9

    ΠΑΣΟΚ 33,85 9 40,55 32,9 9

    ΚΚΕ 8,63 2 5,90 8,7 3

    ΣΥΝ 3,86 1 3,26 5,2 2

    ΛΑΟΣ 3,87 1 2,19 -

    ΔΗΚΚΙ - - 1,79 6,9 2

    ΠΟΛΑΝ - - - 2,3 -

    ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ - - - 1,6 -

    ΛΟΙΠΟΙ 5,07 - - 2,1 -

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με εκπλήξεις τα αποτελέσματα στην Κύπρο

    Τα πρώτα exit polls στην Ευρώπη

    Ενισχυμένη η ΝΔ λένε τα exit polls

    [08] Ευρωεκλογές

    Ικανοποίηση από Παπανδρέου

    13/6/2004 11:18:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του από τη Χαριλάου Τρικούπη, εκφράζοντας την ικανοποίηση του και επαναλαμβάνοντας την απόφασή του να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλοντας παράλληλα σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε εξάλλου ο κ. Παπανδρέου, θα αποδείξει με συνέπεια και σταθερότητα στη Βουλή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην κοινωνία ότι μπορεί να εκφράσει τις ελπίδες και τα όνειρα του ελληνικού λαού και αυτό το χρέος θα το υπηρετήσει και ο ίδιος προσωπικά.

    "Προχωράμε μπροστά"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι οι σημερινές εκλογές αποτελούν την τελευταία πράξη ενός ιστορικού κύκλου που κλείνει, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει ένας νέος ιστορικός κύκλος. Το αποτέλεσμα πρόσθεσε δίνει εμπιστοσύνη στη νέα προσπάθεια του κινήματος και αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στο λαό. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επανασυνδεθεί στενά με τους πολίτες τους οποίους θα καλέσει να συμμετάσχουν στην πορεία ανασυγκρότησης του κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε σκληρή αντιπαράθεση με τη συντηρητική παράταξη. Προέβλεψε ότι η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μια συντηρητική παρένθεση στην πορεία της χώρας, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. "Είμαστε κόμμα που ανανεωνόμαστε και προχωρούμε μπροστά με όρους ενδυνάμωσης και νίκης για το κίνημά μας και θα προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι δυνατοί και μαχητικοί", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Σε ερώτηση για τη ποσοστό αποχής, ο κ. Παπανδρέου, απάντησε στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ωστόσο επηρεάζει τα τελικά αποτελέσματα.

    Σε ερώτηση για την κριτική που ασκείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το γεγονός ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση για το κίνημα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι πρέπει στο ΠΑΣΟΚ "να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την κομματική μας ζωή". Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, ότι είμαστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι από αύριο το μεγάλο στοίχημα δεν θα είναι για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για την κυβέρνηση. Θα δούμε, πρόσθεσε, μετά από τρεις μήνες πολλών λαθών πως θα κυβερνήσει τη χώρα.

    Δηλώσεις στελεχών

    Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι καλά και χρήσιμα και σημείωσε πως είναι μεν αναμφισβήτητη η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά επίσης αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ανακτά δυνάμεις. Επίσης, πρόσθεσε ότι εκτός από την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, από το αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται και η πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου. Το κλειδί, πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι να επιταχυνθεί η πορεία ανασυγκρότησης και επέστησε την προσοχή ότι πρέπει να υπάρξει σταθερή και ενωτική πορεία.

    Το ΠΑΣΟΚ άντεξε σε μια δύσκολη συγκυρία δήλωσε η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών. Η κα Παπανδρέου πρόσθεσε ότι τώρα ο χρόνος είναι με το μέρος μας για να επιδιώξουμε την ανανέωση, την ανασυγκρότηση και τη διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης. Έχουμε πολύ δουλειά, τόνισε επίσης η κ. Παπανδρέου, αλλά όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 June 2004 - 20:51:45 UTC