Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες Αισιοδοξία για το Ευρωπαϊκό
  • [02] Εθελοντική εργασία "Ολοήμερα μουσεία" ενόψει Ολυμπιακών
  • [03] Το βράδυ της Πέμπτης Νέα απελευθέρωση ομήρων
  • [04] Ανανεώθηκε η θητεία του Γκρίνσπαν στη FED
  • [05] Εγκρίθηκαν αποζημιώσεις για τις πλημμύρες
  • [06] Εκπτώσεις από τις 12 Ιουλίου
  • [07] Έκθεση της Human Rights First Χιλιάδες κρατούμενοι σε μυστικές φυλακές
  • [08] Και άλλοι τέσσερεις συνεργάτες του Νεκρός Πακιστανός συνεργός της Αλ

    [01] Ειδήσεις

    Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες Αισιοδοξία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    17/6/2004 7:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2004 7:32:46 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα στις Βρυξέλλες. " Οι σημαντικές διαφορές που διαπιστώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν" τόνισε επισημαίνοντας ότι υπάρχει "μία διάχυτη διάθεση συγκλίσεων". Σε ότι αφορά το θέμα της εκλογής νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Σημίτη για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν τόνισε ότι "δεν έχει συζητηθεί" μια τέτοια υποψηφιότητα, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα τη στήριζε, "για λόγους που όλοι θα συνυπέγραφαν".

    Διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ρομάνο Πρόντι στη θέση της προεδρίας της Κομισιόν και τα σημεία που παραμένουν ανοιχτά για το Ευρωσύνταγμα, εστιάζεται το ενδιαφέρον της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., οι εργασίες της οποίας άρχισαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

    Αισιόδοξοι εμφανίζονται πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ δύσκολα θέματα προς διευθέτηση.

    Τη διαπίστωση πως "υπάρχει διάθεση για συμφωνία" στο θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, μετέφερε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    "Πλησιάζουμε σε μια συμφωνία για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα" εκτίμησε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν.

    Σημεία προς διευθέτηση αποτελούν ο ορισμός της διπλής πλειοψηφίας με την οποία θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, ο αριθμός των επιτρόπων, αν δηλαδή θα παραμείνει η αναλογία του ενός ανά χώρα - μέλος και ο ελάχιστος αριθμός εδρών για κάθε χώρα. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με το θέμα των επιτρόπων, ο Κ. Καραμανλής παρατήρησε ότι τουλάχιστον ως το 2014 η ελληνική άποψη υπέρ του ενός επιτρόπου ανά χώρα έχει διασφαλιστεί

    Ένα ακόμη ζήτημα είναι η αναφορά της χριστιανικής θρησκείας στο Σύνταγμα, την υιοθέτηση της οποίας ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, εκτίμησε ως "πολύ δύσκολη". Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ απέρριψε την όποια τέτοια στο μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Φυσικά δεν είμαστε εναντίον του Χριστιανισμού, όμως, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση πολλών θρησκειών δεν μπορούμε να ευνοήσουμε μια θρησκεία " επισήμανε ο Σιράκ. Πάντως, η Πολωνία, η Ιταλία και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει να αναφέρεται η χριστιανική θρησκεία στο Σύνταγμα. Μάλιστα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, χαρακτήρισε την αναφορά αυτή ως ένα "σημαντικό σημείο" για τη Ρώμη.

    Σκληρό παζάρι για το διάδοχο Πρόντι

    Πέρα από τις συζητήσεις για το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί μετά τον Οκτώβριο τον Ρομάνο Πρόντι στη θέση του Προέδρου της Κομισιόν.

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί πολλά ονόματα, με επικρατέστερο το Βέλγο πρωθυπουργό Γκι Φερχοφταντ, ο οποίος στηρίζεται από το γαλλογερμανικό άξονα.

    Από την πλευρά του, το ΕΛΚ πρότεινε κατά πλειοψηφία ως διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι, τον Βρετανό Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων Κρις Πάτεν.

    Το πρόσωπο όμως, που συγκεντρώνει την ευρύτερη υποστήριξη είναι του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουγκερ, ο οποίος ωστόσο, έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση καθώς έχει νωπή την ανανέωση της λαϊκής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα του.

    Καραμανλής για Πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ερωτηθείς για την εκλογή νέου προέδρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Κ. Καραμανλής δεν άνοιξε τα χαρτιά του.

    "Το ΕΛΚ ως νικητής των πρόσφατων εκλογών έχει κάθε λόγο να έχει υποψήφιο που να ανήκει στις τάξεις του " δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με το θέμα εκλογής νέου προέδρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι δεν θα ήθελε να μιλήσει για συγκεκριμένα πρόσωπα πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Σημίτη για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν υπογράμμισε πως "δεν έχει συζητηθεί" μια τέτοια υποψηφιότητα, αλλά ότι ο ίδιος θα τη στήριζε " για λόγους που όλοι θα συνυπέγραφαν".

    Από την πλευρά του, ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι ο Κ. Σημίτης είναι μία κοινά αποδεκτή προσωπικότητα για την ανάληψη μίας από τις κορυφαίες κοινοτικές θέσεις.

    "Είμαι σίγουρος ότι ο Κώστας Σημίτης είναι μια προσωπικότητα που θα ήταν αποδεκτή στην Ε.Ε. είτε για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής είτε για εκείνη του Προέδρου του Συμβουλίου " είπε χαρακτηριστικά αποφεύγοντας να κάνει προβλέψεις για τον πιθανό διάδοχο του Ρ. Πρόντι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τον Κρις Πάτεν υποστηρίζει το ΕΛΚ

    Το Ευρωσύνταγμα στο επίκεντρο

    [02] Πολιτισμός

    Εθελοντική εργασία "Ολοήμερα μουσεία" ενόψει Ολυμπιακών

    17/6/2004 9:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αποφασίστηκε τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας να λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο εργασίας καθ όλη τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της ΠΟ.ΣΥ.ΠΟ. οι αρχαιοφύλακες από την πλευρά τους ανακοίνωσαν, ότι είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να προσφέρουν επιπλέον εθελοντική εργασία εφόσον αυτό χρειαστεί.

    [03] Ιράκ

    Το βράδυ της Πέμπτης Νέα απελευθέρωση ομήρων

    17/6/2004 11:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ελεύθεροι αφέθησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Τούρκος, Μπουλέντ Γιανίκ και ο Αιγύπτιος Βίκτορ Γουιργκίς, που είχαν απαχθεί πριν από αρκετές εβδομάδες στο Ιράκ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείο Ανατολή, το οποίο επικαλείται την τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Την απελευθέρωσή τους επιβεβαίωσε και η σύζυγος του Αιγύπτιου, η οποία μιλώντας στην κρατική τηλεόραση τόνισε ότι επικοινώνησε μαζί της από την αιγυπτιακή διπλωματική αποστολή στην ιρακινή πρωτεύουσα και της είπε ότι κατευθύνεται στο Κουβέιτ. Να σημειώσουμε, ότι δύο άντρες εργάζονταν ως οδηγοί φορτηγών για τον αμερικανικό στρατό και είχαν πέσει θύματα απαγωγής κοντά στη Φαλούτζα.

    Νεκρός ένας κρατούμενος στο Άμπου Γράιμπ

    Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο ενός Ιρακινού κρατούμενου στη φυλακή του Αμπού Γράιμπ ,ο οποίος, όπως διευκρινίζεται, οφείλεται πιθανότατα σε φυσικά αίτια του θανάτου. Ο 42χρονος, που κρατούταν στη φυλακή αυτή της Βαγδάτης από το Μάιο γιατί είχε κριθεί επικίνδυνος από τις δυνάμεις του συνασπισμού εξέπνευσε στη Δευτέρα και, ήδη, διενεργείται νεκροψία για να καθοριστούν επακριβώς οι λόγοι του θανάτου του. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση "το πτώμα του θα παραδοθεί στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της νεκροψίας".

    [04] Οικονομία

    Ανανεώθηκε η θητεία του Γκρίνσπαν στη FED

    18/6/2004 9:05:00 πμ

    Πηγή: AΠΕ

    Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα την παραμονή του Αλαν Γκρίνσπαν στο τιμόνι της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), για πέμπτη θητεία. Έτσι ο Αλαν Γκρίνσπαν αναμένεται ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μέχρι τις αρχές του 2006.

    [05] Οικονομία

    Εγκρίθηκαν αποζημιώσεις για τις πλημμύρες

    18/6/2004 9:32:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εγκρίθηκαν οι αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από πλημμύρες σε διάφορες περιοχές της χώρας το 2002, 2003 και το 2004, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Γιώργου Σουφλιά. Τα ποσά των αποζημιώσεων αυτών ανά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχουν ως εξής: Για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής εγκρίθηκε το ποσό των 372.000 ευρώ, για την Πιερία το ποσό των 84.000 ευρώ, για τη Δράμα 37.000 ευρώ, για τη Χίο 22.000 ευρώ, για τη Σάμο και το Καρλόβασι συνολικά150.000 ευρώ. Στις Κυκλάδες τέλος, θα χορηγηθούν 599.000 ευρώ.

    [06] Οικονομία

    Εκπτώσεις από τις 12 Ιουλίου

    18/6/2004 9:44:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Από τις 12 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου θα προχωρήσουν τα καταστήματα σε θερινές εκπτώσεις. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση οι καταστηματάρχες υποχρεούνται σε αναγραφή διπλών τιμών σε όλα τα είδη ή η αναγραφή σε πινακίδα του ποσοστού της έκπτωσης για σαφώς καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων, με την προϋπόθεση ύπαρξης της αρχικής τιμής κάθε είδους. Για τους παρανομούντες προβλέπονται πρόστιμα έως 0,5% επί των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους και σε περίπτωση υποτροπής 3%. Εξάλλου, στις προθέσεις του Υπουργείο Ανάπτυξης είναι να προωθήσει τροπολογία στο νόμο περί αθέμιτου ανταγωνισμού, με την οποία θα ρυθμίζονται οριστικά τα διαστήματα διενέργειας των θερινών και χειμερινών εκπτώσεων, καθώς και το ζήτημα των προσφορών και οι απαγορεύσεις που θα ισχύουν για αυτές.

    [07] Διεθνή

    Έκθεση της Human Rights First Χιλιάδες κρατούμενοι σε μυστικές φυλακές των ΗΠΑ

    18/6/2004 9:54:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Έκθεση-φωτιά για τις ΗΠΑ δημοσίευσε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Human Rights First, τη μέρα μάλιστα, που ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραδέχθηκε, πως ο αμερικανικός στρατός κρατά κάτω από συνθήκες μυστικότητας έναν αιχμάλωτο στο Ιράκ, χωρίς να έχει ενημερώσει τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση, "Τερματίζοντας την Μυστική Κράτηση", οι ΗΠΑ κρατούν χιλιάδες υπόπτους, στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας, σε περισσότερα από 20 κέντρα κράτησης, από τα οποία τα μισά λειτουργούν κάτω από άκρα μυστικότητα. Η μυστικότητα, όμως, αυτή, καλύπτει την "αναπόφευκτη και όχι μόνο πιθανή, ακατάλληλη κράτηση και κακοποίηση των αιχμαλώτων", τονίζει η έκθεση. Τα κέντρα κράτησης των υπόπτων βρίσκονται στο Ιράκ, την Κούβα, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ιορδανία, καθώς και σε δύο αμερικανικά πλοία. Στο μεταξύ, η έκθεση αναφέρει, πως στα κέντρα αυτά δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις, που απορρέουν από την αμερικανική και τη διεθνή νομοθεσία.

    Αρνούνται να δώσουν στοιχεία για τα κέντρα κράτησης

    Μόλις πριν ενάμιση μήνα, είδαν το φως της δημοσιότητας οι φωτογραφίες, που αποδείκνυαν την απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ, ενώ νωρίτερα είχαν αποκαλυφθεί πληροφορίες για κακοποίηση αιχμαλώτων στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

    "Οι κακοποιήσεις κρατουμένων στο Γκουαντάναμο και στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ δεν μπορούν να θεωρηθούν μεμονωμένες", δήλωσε η Ντέμπορα Πιρλστάιν , διευθύντρια του Προγράμματος Νόμων και Ασφάλειας της οργάνωσης Human Rights First. Επίσης, προσέθεσε, πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ κρατά φυλακισμένους, σε συνθήκες μυστικότητας, σε φυλακές που βρίσκονται έξω από τη χώρα, πέραν επαρκούς επιτήρησης και χωρίς να λογοδοτεί".

    Μεταξύ των κέντρων κράτησης, για τα οποία η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται να δώσει στοιχεία , είναι ένα στο Κοχάτ του Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, η φυλακή αλ-Τζαφρ, ένα κέντρο ανάκρισης, που έχει δημιουργήσει η CIA στην Ιορδανία και οι εγκαταστάσεις στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία, στον Ινδικό Ωκεανό. Υπάρχουν επίσης υποψίες ότι χρησιμοποιούνται ως φυλακές τα πολεμικά πλοία USS Bataan and USS Peleliu.

    Εν τω μεταξύ, τα περισσότερα από τα μυστικά κέντρα κράτησης βρίσκονται στο Ιράκ . Η έκθεση αναφέρει τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ και τις εγκαταστάσεις στα στρατόπεδα Κρόπερ, κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης και Μπούκα, κοντά στη Βασόρα. Επίσης, κάνει λόγο για ένα στρατόπεδο, όπου φυλακίζονται τα μέλη της ιρανικής αντικαθεστωτικής οργάνωσης Μουτζαχεντίν Χαλκ.

    Η οργάνωση Human Rights First καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει το πρόγραμμα των μυστικών κέντρων κράτησης, να ενημερώσει τους συγγενείς των αιχμαλώτων, να δώσει στη δημοσιότητα τις ακριβείς τοποθεσίες, των κέντρων αυτών και να επιτρέψει την πρόσβαση στον Ερυθρό Σταυρό , ώστε να διερευνήσει τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραδέχονται οι ΗΠΑ την παράνομη κράτηση Ιρακινού

    Κρύβει από τον Ερ.Σταυρό τους κρατούμενους ο Ράμσφελντ

    [08] Διεθνή

    Και άλλοι τέσσερεις συνεργάτες του Νεκρός Πακιστανός συνεργός της Αλ Κάιντα

    18/6/2004 11:00:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Έπεσε από πυρά ανδρών των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας, ένας φύλαρχος της φυλής Παστούν, ο οποίος θεωρείται, ότι διατηρούσε δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Από τις συγκρούσεις, που έλαβαν χώρα το βράδυ της Πέμπτης, σε απομακρυσμένη περιοχή στα σύνορα με το Αφγανιστάν, κοντά στην πόλη Ουάνα, στα πλαίσια της μεγάλης κλίμακας επιχείρησης, που έχουν ξεκινήσει οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας, με στόχο την εξουδετέρωση ομάδων ενόπλων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν και τέσσερις συνεργάτες του, τρεις εκ των οποίων ήταν μέλη της οικογένειάς του. Ο νεκρός φύλαρχος, Νεκ Μοχάμαντ, θεωρείται, ότι παρείχε κάλυψη σε ξένους μαχητές της Αλ Κάιντα στο Νότιο Ουαζιριστάν και είχε συμμετάσχει σε αρκετά αιματηρά επεισόδια στην περιοχή. Μάλιστα, είχε λάβει μέρος σε μία σύγκρουση με τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Επίσης, ήταν αρχηγός μία επαναστατικής ομάδας, η οποία κατηγορείται, ότι παρείχε καταφύγιο σε ξένους μαχητές, τους οποίους αναζητούσαν οι αρχές ασφαλείας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 June 2004 - 8:56:45 UTC