Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπόδικος του Ιράκ - Δέσμιος των ΗΠΑ "Μισό Σαντάμ παρέδωσαν" οι
  • [02] Από απροσεξία Πήγαν για μαλλί και βγήκαν καμένοι
  • [03] Ο πιο γρήγορος αποστολέας Ολυμπιακό ρεκόρ σε SMS
  • [04] "Monument to Now" από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
  • [05] Εντείνονται οι έλεγχοι Στη δικαιοσύνη 265 εταιρίες "επικίνδυνων
  • [06] Επεκτείνει τις δραστηριότητές της Το τέλειο άλλοθι για πολυγαμικούς
  • [07] Ανοδικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής Χωρίς εκπλήξεις οι επιδόσεις στις
  • [08] Κατά 10% "Φουσκώνει" το επίδομα ενοικίου
  • [09] Για ονειροπόλους λάτρεις της τεχνολογίας Όνειρα κατά ...παραγγελία
  • [10] Πιθανή η σύλληψή της από Ταλιμπάν Σίριαλ με δημοσιογράφο στο Αφγανιστάν
  • [11] Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες Αφαντος ο Ράντοβαν Κάρατζιτς
  • [12] O Χαρίσης στον Απόλλωνα Πάτρας
  • [13] Συγκρούσεις σιιτών με την αστυνομία Αναταραχή στη Νατζάφ
  • [14] Απαγωγές και εκρήξεις βομβών Νέα κρούσματα βίας στο Αφγανιστάν
  • [15] Αυτή την ώρα οι ανακοινώσεις Παπανδρέου Η νέα διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ

    [01] Ιράκ

    Υπόδικος του Ιράκ - Δέσμιος των ΗΠΑ "Μισό Σαντάμ παρέδωσαν" οι Αμερικανοί

    30/6/2004 12:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/6/2004 7:06:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Reuters, ΒΒC

    Φάντασμα του εαυτού του θύμιζε ο Σαντάμ Χουσείν που παρέδωσαν την Πέμπτη οι αμερικανικές αρχές στη δικαιοδοσία του της νέας ιρακινής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Ειδικού Δικαστηρίου του Ιράκ, Σάλαμ Σαλαμπί, που ενημέρωσε τον Σαντάμ για τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρώην δικτάτορας δε μοιάζει σε τίποτα με τον ισχυρό άνδρα που παρουσίαζαν άλλοτε τα τηλεοπτικά βίντεο. "Ηταν μία σουρεαλιστική εμπειρία", δήλωσε ο Σαλαμπί προσθέτοντας "κατ αρχήν είδαμε τον Σαντάμ Χουσέιν να έχει αδυνατίσει. Δεν είναι πια ο σωματώδης τύπος που βλέπαμε στην τηλεόραση. Είχε εκνευρισμό, φανερό εκνευρισμό, διότι δεν καταλάβαινε τι συμβαίνει". Ωστόσο, ο Σαντάμ θέλησε να κάνει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με όσα του ανακοινώθηκαν. Παράλληλα, ο Σαλαμπί ανέφερε, ότι πρώην Ιρακινός ηγέτης φορά την αραβική ενδυμασία και δεν έχει πια τη γενειάδα που είχε στα βίντεο της σύλληψής του το Δεκέμβριο του 2003, ενώ τα μαλλιά του είναι λίγο μακριά και γκρίζα.

    Κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

    Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης του Ιράκ, Μάλεκ Ντοχάνε αλ Χάσαν, ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ ενδέχεται να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου εάν βρεθεί ένοχος για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται.

    Οι κατηγορίες κατά του Σαντάμ, ο οποίος θα συνεχίσει να κρατείται από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, θα απαγγελθούν μία ημέρα αργότερα , από το Ειδικό Δικαστήριο του Ιράκ το οποίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αλ Χάσαν, θα έχει τη δυνατότητα να τον καταδικάσει εις θάνατον, ιδίως για τις κατηγορίες που αφορούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τη χρήση χημικών όπλων. Σημειώνουμε ότι, η επαναφορά της θανατικής ποινής εγκρίθηκε από την ιρακινή κυβέρνηση τη Δευτέρα, καθώς εφαρμογή της εσχάτης των ποινών είχε ανασταλεί με απόφαση του πρώην διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) λίγο μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα.

    Στο Σαντάμ Χουσείν πάντως, θα απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τη γενοκτονία των Κούρδων το 1988 με χημικά όπλα, για την εισβολή του 1990 στο Κουβέιτ και για τον πόλεμο με το Ιράν την περίοδο 1980-1988.

    Σύμφωνα με το Γάλλο δικηγόρο του, ο Σαντάμ δε θα αναγνωρίσει το δικαστήριο προσθέτοντας ότι θα είναι μία δίκη με σκοπό την εκδίκηση και ότι οι δικαστές θα βρίσκονται υπό πίεση καθώς θα νιώθουν υποχρεωμένοι να κρίνουν το Σαντάμ ένοχο.

    Οι πρώτες αντιδράσεις

    Στο ενδεχόμενο εφαρμογής της θανατικής ποινής αντέδρασε η Γαλλία, η οποία ανακοίνωσε, ότι αντιτίθεται στη θανατική ποινή "κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες " και προειδοποίησε, ότι η δίκη του Σαντάμ Χουσέιν θα πρέπει να "συνάδει με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου".

    Από την πλευρά της η Ρωσία, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, δηλώνει, ότι εγκρίνει τη μεταβίβαση του Σαντάμ στη δικαιοδοσία των ιρακινών αρχών και επισημαίνει, ότι ο πρώην δικτάτορας πρέπει να έχει μία δίκαιη δίκη.

    "Είναι σημαντικό η τύχη του να αποφασισθεί σύμφωνα με τους κανόνες του δικαίου, προς όφελος της σταθερότητας και της συμφιλίωσης, που είναι τόσο σημαντικές για να καταστεί το Ιράκ ένα ενωμένο και δημοκρατικό κράτος", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Πλήττεται από μαζικές λιποταξίες ο ιρακινός στρατός

    Με μπαράζ επιθέσεων "υποδέχτηκε" την παράδοση του Σαντάμ η ιρακινή αντίσταση. Στη Βαγδάτη, 11 στρατιώτες τραυματίστηκαν μετά από επίθεση με όλμους που δέχτηκε η αμερικανική βάση στο αεροδρόμιο της πόλης, ενώ, λίγες ώρες αργότερα, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, εξερράγη κοντά σε αστυνομικό τμήμα της Σαμάουα, τραυματίζοντας δύο άτομα.

    Εν τω μεταξύ, έντονα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Κογκρέσου, καθώς σε όλες τις μονάδες του σημειώνονται μαζικές λιποταξίες οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν το 80% . Η έκθεση, που παρουσιάστηκε μόλις δύο ημέρες μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να παράσχει βοήθεια στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας, τονίζει ότι οι ιρακινές μονάδες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της ιρακινής αντίστασης καθώς είναι ελλιπώς εκπαιδευμένες και πλημμελώς εξοπλισμένες.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 82% των ανδρών της ιρακινής πολιτοφυλακής που είχε αναπτυχθεί γύρω από την πόλη Φαλούτζα τον Απρίλιο, λιποτάκτησε την ώρα που οι Σουνίτες αντάρτες εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων της συμμαχίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σήμερα "παραδίδουν" και τον Σαντάμ οι Αμερικανοί

    [02] Διάφορα

    Από απροσεξία Πήγαν για μαλλί και βγήκαν καμένοι

    30/6/2004 12:41:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Η παροιμία "δάσκαλε, που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις" ταιριάζει τέλεια, σε μία ομάδα πυροσβεστών από το Ντάλας των ΗΠΑ. Πιστοί στο καθήκον, έσπευσαν να σβήσουν μία φωτιά, κάπου στα προάστια της πόλης, την περασμένη Δευτέρα. Μόλις γύρισαν, όμως στη βάση τους, βρήκαν το κτήριο της πυροσβεστικής να έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός. Μάλιστα, για να καταφέρουν να σβήσουν τη φωτιά χρειάστηκαν τη βοήθεια και άλλων συναδέλφων τους, από άλλους πυροσβεστικούς σταθμούς. Αιτία του κακού, ένα τηγάνι με πατάτες, το οποίο κάποιος απρόσεχτος πυροσβέστης είχε ξεχάσει στη φωτιά. Ο σταθμός υπέστη τουλάχιστον 100.000 ευρώ ζημιά. Έτσι, αφού έπαθαν και έμαθαν, οι πυροσβέστες, όπου σταθούν και όπου βρεθούν υπενθυμίζουν στους πολίτες, ποτέ να μην αφήνουν ανοιχτό το μάτι της κουζίνας, όταν λείπουν από το σπίτι.

    [03] Τεχνολογία

    Ο πιο γρήγορος αποστολέας Ολυμπιακό ρεκόρ σε SMS

    30/6/2004 1:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τον Κίμπερλι Γέο, τον γνωρίζετε; Είναι από τη Σιγκαπούρη και είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής ταχύτητας. Μέσα σε 43,24 δευτερόλεπτα διανύει απόσταση 160 χαρακτήρων! Όχι, δεν πρόκειται για νέο ολυμπιακό άθλημα, αλλά για τη φρενίτιδα των SMS. Ο φοιτητής από τη Σιγκαπούρη, λοιπόν, είναι ο πιο γρήγορος αποστολέας μηνυμάτων. Μάλιστα, έσπασε το ρεκόρ ταχύτητας κατά περισσότερα από 24 δευτερόλεπτα, αφήνοντας πολύ πίσω τον πρώην κάτοχο Βρετανό Τζέιμς Τράσλερ, ο οποίος χρειάζεται 67 δευτερόλεπτα για να στείλει ένα μήνυμα 160 χαρακτήρων.

    Πρωτότυπος διαγωνισμός

    Πάντως, το νέο ρεκόρ δεν έχει καταχωρηθεί στα ρεκόρ Γκίνες, καθώς το διαγωνισμό ταχύτητας SMS διοργάνωσε μία εταιρία τηλεφωνίας στη Σιγκαπούρη, η SingTel και τα Γκίνες περιμένουν την επίσημη επιβεβαίωση του ρεκόρ.

    Δεύτερη, ανάμεσα στους 150 διαγωνιζόμενους, ήταν μία 18χρονη κοπέλα, η Άσλεϊ Ταν , η οποία ολοκλήρωσε το μήνυμα της, μόλις 0,2 δευτερόλεπτα μετά τον Γέο.

    Το μήνυμα το οποίο κλήθηκαν να γράψουν, ήταν το εξής: "The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human." (Τα πιράνχας του γένους των Serrasalmus και Pygocentrus με δόντια σαν ξυράφι είναι τα πιο άγρια ψάρια του γλυκού νερού στον κόσμο. Στην πραγματικότητα σπάνια επιτίθενται σε άνθρωπο).

    Οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, ούτε το λεξικό, που παρέχουν ορισμένα κινητά, ούτε κανένα άλλο πρόγραμμα, που θα τους διευκόλυνε.

    Ο νικητής, εκτός από τη δόξα, κερδίζει και 12.000 ευρώ περίπου. Πάντως, ο νεαρός φοιτητής, λίγο πριν από το διαγωνισμό δήλωνε πολύ αγχωμένος, παρόλο, που στέλνει αρκετές εκατοντάδες μηνύματα το μήνα.

    [04] Πολιτισμός

    "Monument to Now" από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ

    30/6/2004 1:25:00 μμ

    "Monument to Now". Κάτω από αυτόν τον τίτλο το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει τις παγκόσμιες τάσεις στη διεθνή σύγχρονη τέχνη, μέσα από μια έκθεση που άνοιξε πριν από λίγες ημέρες τις πύλες της στο κοινό. "Αγκαλιάζοντας" το έργο των σημαντικότερων διεθνών καλλιτεχνών της τελευταίας δεκαετίας, επιχειρεί μια διατύπωση των σπουδαιότερων καλλιτεχνικών καινοτομιών που σημειώθηκαν σε πρόσφατους χρόνους. Η έκθεση, που εντάσσεται στα πλαίσια των εικαστικών εκδηλώσεων του προγράμματος "Πολιτισμός ΑΘΗΝΑ 2004", φιλοξενείται σ ένα κτίριο ειδικά ανακαινισμένο για το σκοπό αυτό από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "ΑΘΗΝΑ 2004" στη Νέα Ιωνία και στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ στο Νέο Ψυχικό και θα συνεχιστεί και μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τα έργα της έκθεσης ανήκουν στο σύνολό τους στη Συλλογή Δάκη Ιωάννου, μία από τις σπουδαιότερες συλλογές διεθνούς σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως, η οποία έχει επιδείξει έντονη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια κι έχει αποκτήσει πολλά και σημαντικά νέα έργα.

    Όσοι λοιπόν διαβούν τις πύλες της έκθεσης θα μπορέσουν να απολαύσουν σημαντικά νέα έργα καλλιτεχνών που διακρίθηκαν διεθνώς από την εποχή της τελευταίας μεγάλης παρουσίασης της Συλλογής Δάκη Ιωάννου στην Αθήνα (1996) μέχρι και σήμερα. Σ αυτούς - πολλοί από τους οποίους θα συμμετέχουν με εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας και μεγάλο αριθμό έργων - συγκαταλέγονται οι: Franz Ackermann, Maurizio Cattelan, Rineke Dijkstra, Olafur Eliasson, Urs Fischer, Johan Grimonprez, Liza Lou, Mariko Mori, Tim Noble και Sue Webster, Chris Ofili, Matthew Ritchie, Tom Sachs, Gregor Schneider, Kara Walker και Nari Ward.

    Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης γνωστά και διακεκριμένα αποκτήματα από καλλιτέχνες όπως οι Robert Gober, Jeff Koons, Charles Ray και άλλους, στο έργο των οποίων η Συλλογή Δάκη Ιωάννου έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της από την δεκαετία του 1980.

    Η επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου που τη συνοδεύει έγινε από μία ομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων επιμελητών. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τον Dan Cameron, Ανώτερο Επιμελητή του Νέου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (New Museum of Contemporary Art) της Νέας Υόρκης και Επιμελητή της 8ης Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (2003), την Alison Gingeras, Επιμελήτρια στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Κέντρο Πομπιντού (Muse&#233; National d art Moderne, Centre Pompidou) στο Παρίσι, τον Massimiliano Gioni, Επιμελητή του τμήματος The Zone της 50ης Μπιενάλε της Βενετίας (2003) και Επιμελητή της 5ης Ευρωπαϊκής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Manifesta (2004), τη Nancy Spector, Επιμελήτρια Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ (The Solomon R. Guggenheim Museum) της Νέας Υόρκης και τον Jeffrey Deitch, που έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ σε πολλές εκθέσεις όπως οι Artificial Nature και Post Human. Η Μαρίνα Φωκίδη, που ήταν Επίτροπος της Ελληνικής Συμμετοχής στην 50η Μπιενάλε της Βενετίας, έχει αναλάβει τον συντονισμό των εργασιών προς την έκθεση και την επιμέλεια των ειδικών εκδηλώσεων στα πλαίσια της

    Σχετικά Links:

    http://www.monument-to-now.gr/

    [05] Οικονομία

    Εντείνονται οι έλεγχοι Στη δικαιοσύνη 265 εταιρίες "επικίνδυνων τροφίμων"

    30/6/2004 1:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αποκαλυπτικά ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις εστίασης, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο και το Ηράκλειο, το πρώτο εξάμηνο του 2004. Συγκεκριμένα 265 εταιρίες βρέθηκαν να διαθέτουν επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά με αποτέλεσμα να παραπεμθούν στον εισαγγελέα, ενω κατασχέθηκαν 170 τόνοι αλλοιωμένων τροφίμων. Οι έλεγχοι στην αγορά εντείνονται ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός μαζί με κτηνιάτρους επιθεώρησαν την αγορά του Ρέντη.

    [06] Διάφορα

    Επεκτείνει τις δραστηριότητές της Το τέλειο άλλοθι για πολυγαμικούς τύπους...

    30/6/2004 2:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ως γνωστόν, η απιστία είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι ζωηροί σύζυγοι, έψαχναν χίλιες δυο δικαιολογίες για να πείσουν τις ή τους συζύγους τους, πως όντως είχαν meeting μέχρι αργά, πως στο τηλέφωνο ήταν ένας φίλος από τα παλιά και πως οι ξανθιές τρίχες στο σακάκι ήταν από μία άγνωστη στο λεωφορείο Όσο εφευρετικός, όμως και να είναι κάποιος, ένα χέρι βοηθείας το χρειάζεται. Με αυτό το σκεπτικό, ορισμένοι δαιμόνιοι Γερμανοί επιχειρηματίες, δημιούργησαν την εταιρία "Το τέλειο άλλοθι", προκειμένου να παρέχουν συμβουλές και πειστικές δικαιολογίες σε πολυγαμικούς τύπους. Μάλιστα, οι δουλειές της εταιρίας πήγαν τόσο καλά, ώστε οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να την επεκτείνουν και στην Αυστρία. Υπομονή, θα έρθει και εδώ!

    Πειστικά επιχειρήματα

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης, Γιένζ Σλίνγκενσιεφ, τουλάχιστον 350 άτομα κάθε μήνα, ζητούν τη βοήθειά του.

    Έτσι, με κάτι λιγότερο από 60 ευρώ, η εταιρία, μπορεί να στείλει στο σπίτι σας, πρόσκληση για διήμερο σεμινάριο, σε άλλη πόλη, στο οποίο περιλαμβάνονται το (δήθεν) πρόγραμμα, οι τιμές κ.α. Μάλιστα, αυτή είναι και η πιο αγαπημένη υπηρεσία για τους Γερμανούς πελάτες.

    Επίσης, υπάλληλοι της εταιρίας, συχνά υποδύονται τους ρεσεψιονίστ , του υποτιθέμενου ξενοδοχείου, που έχει καταλύσει ο πελάτης, απαντούν στο νούμερο, που ο/η άπιστος/η σύζυγος έχει δώσει και μέσω της εκτροπής κλήσης "περνούν" τη γραμμή στο κινητό του /της ζωηρού/ης συντρόφου και τίποτα δε φαίνεται ύποπτο.

    Στο μεταξύ, η εταιρία μπορεί να παρέχει την ανωνυμία στους πελάτες, που φοβούνται μήπως τους δει κάποιο μάτι να μπαίνουν στα γραφεία της, καθώς προσφέρει τις υπηρεσίες της και μέσω διαδικτύου . Πάντως, ο πελάτης χρειάζεται να δώσει αρκετές πληροφορίες, ώστε τα άλλοθι να φαίνονται πειστικά. Πάντως, ο κ. Σλίνγκενσιεφ λέει, ότι δεν αισθάνεται τύψεις, καθώς δεν προσφέρει ψέματα, αλλά μοντέρνες υπηρεσίες, σε μοντέρνους ανθρώπους.

    Σχετικά Links:

    Η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας

    [07] Εσωτερικά

    Ανοδικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής Χωρίς εκπλήξεις οι επιδόσεις στις πανελλαδικές

    30/6/2004 2:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: AΠΕ- ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Μικρή άνοδο στις βάσεις εισαγωγής, κυρίως της θετικής κατεύθυνσης, δείχνουν οι επιδόσεις των μαθητών που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές της θετικής κατεύθυνσης συνεχίζουν την παράδοση των τελευταίων χρόνων και γράφουν καλά, σε αντίθετη με τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης, που απέτυχαν σε βασικά μαθήματα, όπως η Ιστορία και τα Αρχαία. Αίσθηση και προβληματισμό, πάντως, προκαλεί το μεγάλο ποσοστό των μαθητών, που έγραψαν κάτω από τη βάση, ιδίως στη θεωρητική κατεύθυνση. Τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων θα πρέπει να υποβληθούν από τις 8 έως τις 20 Ιουλίου.

    Αυξομειώσεις ανά Σχολή στις βάσεις

    Τα βαθμολογικά στοιχεία καθιστούν θολό το τοπίο για τις βάσεις εισαγωγής στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού παρατηρούνται αυξομειώσεις ανά Σχολή.

    Τα μαθήματα στα οποία οι μαθητές αρίστευσαν σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι τα Μαθηματικά γενικής κατεύθυνσης, η Βιολογία, καθώς και τα Μαθηματικά και η Χημεία θετικής κατεύθυνσης.

    Βαθμολογίες άνω του 17 έγραψε το 23,3% των μαθητών στη Βιολογία κατεύθυνσης, το 34,97% στη Χημεία κατεύθυνσης και το 32,88% των μαθητών στα Μαθηματικά γενικής παιδείας.

    Από την άλλη, οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων παρατηρούνται στη Φυσική γενικής παιδείας και τα Αρχαία, τα Λατινικά και την Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης. Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης δεν τα πήγαν καθόλου καλά, αφού το 50% έγραψε σε όλα σχεδόν τα μαθήματα ειδικότητας κάτω από τη βάση.

    Πιο συγκεκριμένα, κάτω από τη βάση έγραψε το 57,93% των μαθητών στα Αρχαία κατεύθυνσης, το 50,26% στα Λατινικά και το 57,21% στην Ιστορία κατεύθυνσης.

    Αν και η εικόνα για το που θα κυμανθούν οι βάσεις δεν είναι ξεκάθαρη, στις περισσότερες Σχολές του 2ου και 4ου πεδίου οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν πτωτικά, ενώ άνοδος αναμένεται στις βάσεις των Σχολών της θετικής κατεύθυνσης, λόγω των καλών επιδόσεων των υποψηφίων.

    Προβληματίζουν οι χαμηλοί βαθμοί

    Αίσθηση προκαλούν τόσο οι χαμηλοί βαθμοί στη θεωρητική κατεύθυνση, όσο και το ότι 4 στους 7 μαθητές της Γ' Λυκείου έγραψαν κάτω από τη βάση. Η μεγαλύτερη πτώση της βαθμολογίας παρατηρείται στα Μαθηματικά τεχνικής κατεύθυνσης, όπου 7 στους 10 μαθητές έγραψαν κάτω από τη βάση.

    Επίσης, το υπουργείο Παιδείας προβληματίζεται ιδιαίτερα για το γεγονός, πως κάθε χρόνο εισάγονται στις Σχολές υποψήφιοι με βαθμολογία κάτω από τη βάση. Έτσι, φαίνεται ότι μελετάται ακόμη και η επιβολή πλαφόν, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ανδρέας Καραμάνος, είπε, ότι "είναι πολύ πρόωρο να συζητάμε τέτοια θέματα".

    H κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων θα αρχίσει την Πέμπτη, 8 Ιουλίου και θα λήξει την Τρίτη, 20 Ιουλίου, χωρίς να δοθεί παράταση. Τα ονόματα των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

    [08] Οικονομία

    Κατά 10% "Φουσκώνει" το επίδομα ενοικίου

    30/6/2004 2:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Κατά δέκα τοις εκατό αυξάνεται το επίδομα ενοικίου, το οποίο θα λάβουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που θα καταθέσουν από αύριο και μέχρι το τέλος του χρόνου τα δικαιολογητικά τους στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Το ετήσιο επίδομα θα ξεκινά από τα 1200 ευρώ για τα μεμονωμένα άτομα με εισόδημα 8.359 ευρώ και θα φθάνει στα 2.160 ευρώ για τις οικογένειες με 4 παιδιά και εισόδημα με 14.350 ευρώ.

    Μια οικογένεια με ένα παιδί θα λάβει επιδότηση 9850 ευρώ ετησίως με δυο παιδιά 11350, με τρία παιδιά 12.850 ευρώ και με τέσσερα παιδιά 14350 ευρώ. Επίσης, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα αυξάνεται κατά 1.600 ευρώ για κάθε παιδί πέραν των 4.

    Φέτος το επίδομα δικαιούνται να λάβουν και εκείνοι που το εισοδήματος αυξήθηκε κατά 8%, ενώ το εισοδηματικό όριο για εκείνους που έπαιρναν προσαύξηση της επιδότησης κατά 50% ανεβαίνει από τα 6457 στα 6900 ευρώ.

    [09] Τεχνολογία

    Για ονειροπόλους λάτρεις της τεχνολογίας Όνειρα κατά ...παραγγελία

    30/6/2004 2:59:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μία ονειρομηχανή είναι το καινούριο δημιούργημα της ιαπωνικής εταιρίας παιχνιδιών Takara Co. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές της, ο κάτοχος του πρωτότυπου gadget θα μπορεί να επιλέγει τι και ποιόν θα ονειρευτεί! Τα πειράματα, που διεξήγαγε η εταιρία, είχαν ποσοστό επιτυχίας 22%. Η διαδικασία είναι απλή. Πριν πέσει για ύπνο ο κάτοχος της Dream Workshop τοποθετεί μία φωτογραφία, που θέλει στο μηχάνημα, επιλέγει τη μουσική και ηχογραφεί ορισμένες λέξεις, όπως πχ. κάποιο όνομα και την τοποθετεί δίπλα στο κρεβάτι του. Η Dream Workshop εκπέμπει ένα ειδικό άσπρο φως, ήρεμη μουσική και ένα απαλό άρωμα, για να προετοιμάσει τον χρήστη για όνειρα γλυκά. Μετά από λίγο, όταν οι επιστήμονες υπολογίζουν, ότι ο άνθρωπος βλέπει όνειρα, "πιάνει" δουλειά, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία, που της έδωσε ο χρήστης. Μάλιστα, φροντίζει να γλυκοξυπνά τους "ονειροπόλους" χρήστες, ώστε να μην ξεχάσουν το όνειρο. Σύμφωνα με την εταιρία η διάθεση της ονειρομηχανής θα αρχίσει τον Αύγουστο στην Ιαπωνία και θα κοστίζει περίπου 165 ευρώ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Όνειρα μηχανικά

    [10] Διεθνή

    Πιθανή η σύλληψή της από Ταλιμπάν Σίριαλ με δημοσιογράφο στο Αφγανιστάν

    30/6/2004 4:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Τη σύλληψη μιας αλλοδαπής και ενός Αφγανού γνωστοποίησαν σήμερα οι Ταλιμπάν, μετά την ανακοίνωση Αφγανών αξιωματούχων, ότι μία δημοσιογράφος από τη Αυστραλία και ο Αφγανός βοηθός της αγνοούνται σε μία περιοχή στο νότιο Αφγανιστάν, όπου δρουν οι αντάρτες. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας στην επαρχία Ζαμπούλ δήλωσε, πως το όχημα της δημοσιογράφου ακινητοποιήθηκε σε κεντρικό δρόμο, αλλά δεν γνωρίζει κάτι για την τύχη της. Οι αρχές διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό της δημοσιογράφου, αλλά δεν υπάρχει καμία σχετική πληροφορία.

    Καμιά πληροφορία για την τύχη της

    Η δημοσιογράφος της αυστραλιανής τηλεόρασης SBS, Καρμέλα Μπαρανόφσκα, ταξίδευε με τον συνάδελφό της Μουχιμπουλάχ από το Κανταχάρ και με ένα οδηγό ονόματι Χαμιντουλάχ, επίσης από το Κανταχάρ, όταν χάθηκαν τα ίχνη τους.

    Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν, πως κρατούν μια αλλοδαπή και έναν Αφγανό, ωστόσο, δεν έδωσαν λεπτομέρειες. "Οι συνεργάτες μου με πληροφόρησαν ότι κρατούν μία αλλοδαπή και έναν Αφγανό, αλλά δεν γνωρίζω εάν η γυναίκα είναι δημοσιογράφος ή όχι", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Χαμίντ Άγκχα.

    Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των μυστικών υπηρεσιών είπε, πως το όχημα που χρησιμοποιούσε κ. Μπαρανόφσκα ακινητοποιήθηκε στον κεντρικό δρόμο μεταξύ των πόλεων Γκίρισκ και Κανταχάρ, αλλά δεν γνωρίζει εάν η δημοσιογράφος απήχθη ή εάν απομακρύνθηκε από την περιοχή μόνη της.

    Όπως δήλωσε ο διοικητής της ασφαλείας στο Γκίρισκ, Χάτζι Ντίλτζαν, διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό των τριών, αλλά "προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη τους".

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε, πως είχε έλθει για τελευταία φορά σε επαφή με την δημοσιογράφο τη Δευτέρα, ενώ στέλεχος της τηλεόρασης SBS επεσήμανε, ότι είναι αδύνατη η επικοινωνία με τη 35χρονη δημοσιογράφο, μέσω του δορυφορικού της τηλεφώνου.

    [11] Διεθνή

    Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες Αφαντος ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

    30/6/2004 5:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άκαρπες είναι οι μέχρι τώρα έρευνες των σερβικών αρχών για τον εντοπισμό του Ράντοβαν Κάρατζιτς, πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας (RS) της Βοσνίας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, ότι η αστυνομία δεν έχει πληροφορίες για το που κρύβεται ο Κάρατζιτς. Το στέλεχος αυτό, που δεν κατονομάζεται, ανέφερε ότι η σερβική αστυνομία συνεχίζει να αναζητά τον Κάρατζιτς, ωστόσο μέχρι στιγμής από τις έρευνες "δεν προέκυψαν ασφαλείς πληροφορίες για το που κρύβεται ώστε η αστυνομία να προχωρήσει στην σύλληψη του". Υπενθυμίζεται ότι η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε εξέφρασε την Τρίτη τη βεβαιότητα, από την Νέα Υόρκη όπου μετέβη για να ενημέρωση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς "θα συλληφθεί λίαν συντόμως". Στα σύνορα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με την Σερβία από την Τρίτη, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στις γραμμές της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης (SFOR). Αμερικανοί και Πορτογάλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στις συνοριακές διαβάσεις που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Ντρίνα στην περιοχή Ζβόρνικ και πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους στα διερχόμενα οχήματα και στους επιβάτες.

    Καθαίρεση 60 Σέρβων αξιωματούχων

    Στο μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία Πάντι Ασντάουν καθαίρεσε σήμερα 60 Σέρβους αξιωματούχους της Βοσνίας εξαιτίας της αποτυχίας των αρχών να συλλάβουν τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας. Ανάμεσα στους καθαιρεθέντες περιλαμβάνεται ο πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου της Βοσνίας Ντράγκαν Καλίνιτς και ο υπουργός Εσωτερικών Ζόραν Τζέριτς.

    Εντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Ντράγκαν Τσάβιτς, για την απόφαση τουΎπατου Εκπροσώπου Πάντι Ασντάουν. Ο Τσάβιτς κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι προκάλεσε συνταγματική κρίση με την απόφαση αυτή και επεσήμανε ότι πρόκειται για μία δρακόντεια απόφαση που δεν έχει το όμοιό της στο σημερινό δημοκρατικό κόσμο". Επίσης, διευκρίνισε ότι πρόκειται να λάβει "τα καταλληλότερα μέτρα" για να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

    [12] Αθλητισμός

    O Χαρίσης στον Απόλλωνα Πάτρας

    30/6/2004 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Χρήστος Χαρίσης, αποτελεί το δεύτερο μεταγραφικό "μπαμ" του Απόλλωνα Πάτρας. Ο διεθνής πλέι μέικερ συμφώνησε για τρία χρόνια, και έτσι ακολουθεί κατά πόδας τον Πρώην συμπαίκτη του στους "ερυθρόλευκους" αλλά και νυν στην Πάτρα, Παναγιώτη Λιαδέλη.

    Στο στάχαστρο και ο Σκλάβος

    Η σχετική ανακοίνωση της ΚΑΕ αναφέρει: "H KAE Απόλλων Πατρών σύναψε συμφωνία τριετούς συνεργασίας με τον διεθνή μπασκετμπολίστα Χρήστο Χαρίση. Για μία ακόμη φορά η ΚΑΕ θέλει να ευχαριστήσει δημόσια τους χορηγούς της, για την έμπρακτη βοήθειας τους, για τη δημιουργία μίας ομάδας αντάξιας της ιστορίας της και της πόλης της Πάτρα.

    Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τη "Λαϊκή Τράπεζα" στο κατάστημα της οποίας θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του παίκτη, σε ημέρα που θα καθοριστεί προσεχώς, λόγω των ειλημμένων υποχρεώσεων του παίκτη με την Εθνική Ελλάδας".

    Η ομάδα της Πάτρας όμως δεν σταματάει εκεί. Επόμενος μεταγραφικός στόχος της ομάδας της Πάτρας αποτελεί ένας ακόμη πρώην "ερυθρόλευκος", ο Βαγγέλης Σκλάβος. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο, και βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με τον παίκτη. Ως εναλλακτική λύση, στην περίπτωση που ο Σκλάβος δεν κλείσει, στον Απόλλωνα συνομιλούν με έναν Σέρβο πάουερ φόργουορντ, το όνομα του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί.

    [13] Ιράκ

    Συγκρούσεις σιιτών με την αστυνομία Αναταραχή στη Νατζάφ

    30/6/2004 6:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύσκολο προδιαγράφεται το έργο της προσωρινής κυβέρνησης στο Ιράκ αφού οι συγκρούσεις στη χώρα μοιάζουν να μην έχουν τέλος. Την Πέμπτη οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε αστυνομική περίπολο και μαχητές του φανατικού σιίτη ιερωμένου, Μοκτάντα αλ-Σαντρ στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ, οδήγησαν τις αρχές να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας στην περιοχή. Ωστόσο, από τις συγκρούσεις δεν αναφέρθηκαν θύματα ή συλλήψεις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στα σπίτια τους από τις 9 το πρωί μέχρι τις της 6:30 το απόγευμα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ιγιαντ Αλάουι δήλωσε, ότι η ιρακινή κυβέρνηση ενδέχεται να επιβάλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε περιοχές του Ιράκ, όπου δρουν αντάρτες.

    [14] Διεθνή

    Απαγωγές και εκρήξεις βομβών Νέα κρούσματα βίας στο Αφγανιστάν

    30/6/2004 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters

    Σε εκρηκτική κατάσταση παραμένει το Αφγανιστάν, όπου αντάρτες Ταλιμπάν απήγαγαν 12 Αφγανούς, ενώ αγνοείται και η τύχη της Αυστραλής δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου SBS, Καρμέλα Μπαρανόφσκα. Οι Αφγανοί επέβαιναν σε κομβόι, που μετέφερε εφόδια σε Αμερικανούς στρατιώτες στην Κανταχάρ. Νωρίτερα, δύο εκρήξεις στην πόλη Τζαλαλαμπάντ προκάλεσαν τον τραυματισμό 27 ανθρώπων, οκτώ εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι εκρήξεις έγιναν σε πολυσύχναστη εμπορική περιοχή, ενώ ο Αμπτνούλ Ρεμάν, εκπρόσωπος της αστυνομίας, έκανε λόγο για "χτύπημα τρομοκρατών". Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε, ότι στόχος δεν ήταν οι ανυποψίαστοι πολίτες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σίριαλ με δημοσιογράφο στο Αφγανιστάν

    [15] Εσωτερικά

    Αυτή την ώρα οι ανακοινώσεις Παπανδρέου Η νέα διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ

    30/6/2004 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τα βασικά ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ για ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία, παρουσιάζει, αυτή την ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου. Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα γνωστοποιήσει τη σύνθεση δύο οργάνων, του Πολιτικού Συμβουλίου και της Πολιτικής Γραμματείας, που θα συσταθούν ενόψει του συνεδρίου του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θα είναι 11 ή 15. Τα περισσότερα από αυτά θα είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, ενώ 4 θέσεις θα καλυφθούν από πρόσωπα, που δεν ανήκουν οργανωτικά στη Χαριλάου Τρικούπη. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει το οργανόγραμμα μέχρι το συνέδριο, που αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αύριο η νέα διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 June 2004 - 16:50:29 UTC