Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη το Cassini Στα δαχτυλίδια του Κρόνου
  • [02] Συναυλίες σε Ολυμπία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη Η Emma Shapplin στην Ελλάδα
  • [03] Πιθανή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών Ναυάγησε η προσπάθεια για νέα
  • [04] Ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων Μέτρα για τη εύρυθμη λειτουργία της
  • [05] Στους τέσσερις οι νεκροί Φονική επίθεση σε σπίτι αξιωματούχου στο Ιράκ
  • [06] Έπιασε το... ρόπαλο ο Μπαρμπούδης
  • [07] "Μεταγραφικές" ανανεώσεις στο Μαρούσι
  • [08] Συνεχίζεται η δίκη "Δε συνάδει η προσωπικότητα της Αθανασάκη με τον
  • [09] Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει το θεσμό Συνάντηση Παπανδρέου με τον Ευρωπαίο
  • [10] Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ του Υπ. Παιδείας Αλλάζει το εκπαιδευτικό
  • [11] Δηλώσεις υπουργού Δικαιοσύνης Δεν αλλάζει ο νόμος για τις υιοθεσίες

    [01] Τεχνολογία

    Σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη το Cassini Στα δαχτυλίδια του Κρόνου

    1/7/2004 12:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- Reuters- CNN

    Στην ατμόσφαιρα του Κρόνου εισήλθε το διαστημόπλοιο της NASA, Cassini, που ολοκλήρωσε με επιτυχία έναν κρίσιμο ελιγμό γύρω από τους δακτυλίους του πλανήτη. Το διαστημόπλοιο μπήκε σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Κρόνο, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ταξιδιού και αφού διένυσε 3,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα στο αχανές Διάστημα. Το παζλ του ηλιακού μας συστήματος ολοκληρώνεται σταδιακά, ενώ οι πρώτες φωτογραφίες από τον Κρόνο θα φθάσουν στη Γη στις 4:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και αναμένονται συναρπαστικές. Το Cassini θεωρείται το πιο ικανό ρομποτικό σκάφος διαστημικής εξερεύνησης που κατασκευάστηκε ποτέ, ενώ την αποστολή έχει οργανώσει η NASA, σε συνεργασία με την ESA και την ιταλική Διαστημική Υπηρεσία.

    Πολύτιμη διαστημική βόλτα

    Οι επιστήμονες της NASA στην Πασαντένα έλαβαν ένα ραδιοσήμα από το διαστημόπλοιο, που έδειχνε, πως ο ρομποτικός εξερευνητής πυροδότησε τους πυραύλους πέδησης για 96 λεπτά, ώστε τελικά να συλληφθεί από το βαρυτικό πεδίο του Κρόνου και να τεθεί σε ελλειπτική τροχιά γύρω του. Το σήμα αυτό επιβεβαίωσε, ότι το Cassini πέρασε με επιτυχία δύο φορές ανάμεσα από τους δακτυλίους του πλανήτη.

    Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1997 από το Διαστημικό Kέντρο Kένεντι, με σκοπό να ερευνήσει για τέσσερα χρόνια, τον Κρόνο και τους μυστηριώδεις δορυφόρους του. Τον Δεκέμβριο του 2004, θα απελευθερώσει το ρομποτικό όχημα Huygens στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, ο οποίος πιστεύεται ότι αποτελείται από ωκεανούς μεθανίου.

    Το Cassini θα συμπληρώσει 76 περιφορές γύρω από τον Κρόνο και θα πραγματοποιήσει 51 κοντινά περάσματα σε επτά από τα φεγγάρια του. Στη συνέχεια, θα περάσει 45 φορές από τον Τιτάνα, σε απόσταση μόλις 950 χιλιομέτρων, προκειμένου να χαρτογραφήσει την επιφάνειά του με ραντάρ και κάμερες με πολωτικά φίλτρα.

    Τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν ως ένα βαθμό, τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκε το Ηλιακό μας Σύστημα και εξελίχθηκε η ζωή στη Γη. Ηδη, με τη συμβολή του Cassini, οι αστρονόμοι διαπίστωσαν, πως ο δορυφόρος Φοίβη αποτελεί κατάλοιπο από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος, ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

    Σχετικά Links:

    Cassini

    [02] Πολιτισμός

    Συναυλίες σε Ολυμπία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη Η Emma Shapplin στην Ελλάδα

    1/7/2004 1:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τέσσερις εμφανίσεις θα κάνει στη χώρα μας η μοναδική Emma Shapplin, που θα είναι μαζί μας στην Αρχαία Ολυμπία (10/ 7), στο Θέατρο του Λυκαβηττού (13, 14/ 7) και το Θέατρο Γης Θεσσαλονίκης (15/ 7). Συνδυάζοντας την ένταση και την συναισθηματική φόρτιση της όπερας με τον αισθησιασμό και την αμεσότητα της ποπ μουσικής, η Emma Shapplin αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη, ότι η μουσική δεν εντάσσεται σε κατηγορίες, δεν υπακούει σε κανόνες και κομφορμισμούς. Το πρόσφατο δισκογραφικό εγχείρημα "Etterna", δεν παρουσιάζει τόσο μια ντίβα της όπερας ή ένα ποπ είδωλο, αλλά μια οραματίστρια καλλιτέχνιδα, της οποίας η μουσική αναδύεται από τα βάθη της ψυχής της και ετοιμάζεται να μας καταπλήξει!

    Λίγα λόγια για την Shapplin

    Η Emma Shapplin γεννήθηκε στο Παρίσι το 1974. Η πρώτη της επαφή με την όπερα έγινε σε ηλικία 11 χρόνων, όταν άκουσε το "Queen Of The Night"» από τον Μαγικό Αυλό. Σε ηλικία 14 χρόνων γνώρισε μια ηλικιωμένη δασκάλα μουσικής και άρχισε να παίρνει τα πρώτα μαθήματα τραγουδιού.

    Η ανάγκη της να τραγουδά εξακολουθούσε να είναι έντονη, κι έτσι η Emma βρήκε διέξοδο τραγουδώντας σε ένα heavy metal συγκρότημα που έφτιαξαν κάποιοι συμμαθητές της. Μετά από δυο χρόνια στο συγκρότημα είχε αρχίσει να της λείπει η όπερα. Έτσι, επέστρεψε στα μαθήματα κλασικού τραγουδιού. Λίγο αργότερα γνώρισε τον γάλλο συνθέτη Jean Patrick Capdvielle και με το θράσος του νεαρού της ηλικίας της του ζήτησε να της γράψει ένα album! Ο Capdvielle διέκρινε το ταλέντο της και δέχτηκε να συνεργαστεί μαζί της. Κάπως έτσι προέκυψε το πρώτο της album, "Carmine Meo", που κυκλοφόρησε το 1997 και εκτόξευσε την Emma στην κορυφή. Ο δεύτερος δίσκος της ακολούθησε τέσσερα χρόνια αργότερα, έχει τίτλο "Etterna" και τα περισσότερα τραγούδια του τα έχει γράψει η ίδια.

    [03] Κυπριακό

    Πιθανή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών Ναυάγησε η προσπάθεια για νέα ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα

    1/7/2004 2:57:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Καταποντίστηκαν τελικά όλες οι προσπάθειες για σχηματισμό νέας ψευδοκυβέρνησης συνασπισμού στα κατεχόμενα. Αιτία του ναυαγίου, σύμφωνα με το γ.γ. του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ήταν το λεγόμενο "υπουργείο Εξωτερικών" καθώς και το ότι, ο Μουσταφά Ακιντζί και ο Σερντάρ Ντενκτάς είχαν μυστικές συναντήσεις για το θέμα αυτό. Εξάλλου και ο γ.γ. του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι, ο κ. Ακιντζί ήταν ανειλικρινής στις διαπραγματεύσεις και ότι, πρόβαλε το θέμα του εκδημοκρατισμού για παραπλάνηση του κοινού. Από την πλευρά του ο ηγέτης του κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί επέκρινε με δριμύτητα τα άλλα δύο κόμματα επειδή δεν θέλουν να μοιράσουν τις εξουσίες με το κόμμα του ενώ τόνισε ακόμη ότι, η εκ νέου συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων δεν θα ωφελούσε σε τίποτα και ανακοίνωσε ότι, το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στις συναντήσεις αξιωματούχων των τριών κομμάτων.

    Αλληλοκατηγορούνται

    Ο Ακιντζί κατηγόρησε επίσης το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, πως στηρίζει το status quo και κάλεσε την ψευδοκυβέρνηση σε παραίτηση. Την παραίτηση του συνασπισμού της μειοψηφίας ζήτησε και ο πρώην ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου.

    Σύμφωνα με ολοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Κίπρις, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα αναμένεται να καταθέσει πρόταση στην ψευδοβουλή για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

    [04] Οικονομία

    Ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων Μέτρα για τη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς

    1/7/2004 3:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πακέτο μέτρων για την καλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία από την κερδοσκοπία προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μετά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και θα αφορούν ενταντικοποίηση των ελέγχων, ενίσχυση των συνεργείων με 500 άτομα και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στόχος η συγκράτηση των τιμών ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων Ο υπουργός Ανάπτυξης, διέψευσε πληροφορίες σχετικά με επερχόμενες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής από βιομηχανίες τροφίμων ως και 6%, σημειώνοντας ότι "εάν αναγγέλλεται ότι θα γίνουν αυξήσεις, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά το να ρίχνουμε νερό στο μύλο της ακρίβειας". Το υπουργείο, είπε ο κ. Σιούφας, αντιμετωπίζει με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή το όλο θέμα και όλα τα μέτρα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και εκείνα που θα ανακοινωθούν τις προσεχείς μέρες, θα δώσουν τη δυνατότητα η λειτουργία της αγοράς να είναι ικανοποιητική. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό η χώρα, όπως τόνισε, θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει το μεγάλο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι μια φθηνή χώρα.

    [05] Ιράκ

    Στους τέσσερις οι νεκροί Φονική επίθεση σε σπίτι αξιωματούχου στο Ιράκ

    1/7/2004 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τέσσερις Ιρακινοί φρουροί σκοτώθηκαν την Πέμπτη, όταν αντάρτες επιτέθηκαν στο σπίτι του αξιωματούχου, Αντνάν Τάμπετ, ο οποίος συνεργάζεται με την προσωρινή κυβέρνηση. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, ότι μασκοφόροι με τουφέκια και εκτοξευτές ρουκετών άνοιξαν πυρ εναντίον της οικίας του Τάμπετ στην πόλη Σαμάρα, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων προκειμένου να επιτρέψουν στις ιρακινές δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο ασφαλείας. Ακόμη, δεν έχει διευκρινιστεί, εάν σκοτώθηκε κάποιος από τους δράστες, ενώ οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στο Ιράκ δεν έχουν αναφέρει τίποτα για το περιστατικό. Νωρίτερα, ένας άμαχος σκοτώθηκε και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από ρουκέτες που έπληξαν τα γραφεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Μοσούλη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ένα αυτοκίνητο καταστράφηκε και έσπασαν τζάμια του κτιρίου.

    [06] Αθλητισμός

    Έπιασε το... ρόπαλο ο Μπαρμπούδης

    1/7/2004 5:30:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο άσος της Ορεστιάδας Κώστας Μπαρμπούδης είναι από χθες παίκτης του Ηρακλή, μετά την επίσημη ανακοίνωση του ακρίτα αθλητή, από τον Κυπελλούχο. Ο ακραίος της ομάδας του Έβρου, που είχε πρόταση και από τον Ολυμπιακό, προτίμησε την ομάδα της Θεσσαλονίκης, που φέτος με τις ηχηρές μεταγραφές που πραγματοποίησε, αποτελεί αναμφίβολα φαβορί για τον τίτλο της Α1 ανδρών. Μετά λοιπόν τους Μπρουκς, Γκιούρδα και τους διεθνείς Αμερικανούς Μπολ, Χοφ, Στάνλεϊ ο Μπαρμπούδης έγινε το έκτο φετινό απόκτημα της ομάδα του Αλέκου Λεώνη.

    Άργησε... αλλά ήρθε η δικαίωση

    Την "πεπατημένη" των πρώην συμπαικτών του στην Ορεστιάδα, Θοδωρή Μποζίδη και Θοδωρή Μπάεφ, ακολούθησε φέτος μετά από δεκάχρονη καριέρα στους Ακρίτες, και ο Κώστας Μπαρμπούδης. Το μέχρι χθες "πρώτο βιολί" της ομάδας του Έβρου "άνοιξε τα φτερά" του για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα "ΕΡΤ online", ως "απόλυτη δικαίωση":

    "Νιώθω πολύ χαρούμενος που μετά από 10 χρόνια αγώνων στην παιδική, εφηβική και ανδρική ομάδα της Ορεστιάδας, θα αγωνιστώ σε έναν από τους καλύτερους συλλόγους της Ευρώπης. Ήρθα σε μία ομάδα που έχω φίλους και είμαι στη διάθεση του προπονητή μου, όποτε μου ζητηθεί να προσφέρω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου για να πιάσουμε τους στόχους μας. Άργησα να δικαιωθώ αλλά πιστεύω ότι άξιζε..." τόνισε ο Μπαρμπούδης που ονειρεύεται με τα κυανόλευκα μεγάλες διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

    Η απόκτηση του Μπαρμπούδη ενισχύει ακόμη περισσότερο τον ήδη πανίσχυρο φετινό Ηρακλή σε όλες τις θέσεις, αφού είναι γνωστή η αξία των παικτών του

    Απόριας άξιο είναι όμως αν όλος αυτός ο γαλαξίας αστεριών θα καταφέρει φέτος να παρουσιάσει στους αγώνες του ένα ομοιογενές σύνολο: "Δε νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα ομοιογένειας και συνοχής στην ομάδα" τόνισε στο site "EΡΤ online" o νεοαποκτηθείς ακραίος του Ηρακλή και εξήγησε το λόγο: "Με τα περισσότερα παιδιά γνωριζόμαστε από την Εθνική, , όπως εξάλλου συμβαίνει και με τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχω δει σε αγώνες των ΗΠΑ, ότι βρίσκονται με κλειστά τα μάτια".

    [07] Αθλητισμός

    "Μεταγραφικές" ανανεώσεις στο Μαρούσι

    1/7/2004 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δύο ανανεώσεις συμβολαίων στο Μαρούσι. Μετά την πετυχημένη περσινή πορεία, οι Αλεξάντερ Σμίλιανιτς και Ολιβερ Πόποβιτς, θα συνεχίσουν την καριέραα τους στην ομάδα των Βορείων Προαστίων. Στον οικονομικό τομέα, (που ήταν και το τελευταίο εμπόδιο), οι αποδοχές των δύο Σέρβων θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, με έμφαση στα πριμ κατάκτησης στόχων, και η διάρκεια, θα είναι για ένα χρόνο. "Χαίρομαι αφάνταστα που θα επιστρέψω στο Μαρούσι. Δεν βλέπω την ώρα να ξεκινήσουμε προετοιμασία, για να διεκδικήσουμε νέες επιτυχίες", ήταν οι πρώτες δηλώσεις του , ο Αλεξάντερ Σμίλιανιτς. Η δευτεραθλήτρια Ελλάδας πέρσι, πάντως κινείται σε εντατικούς ρυθμούς, για την ενίσχυση της ομάδας. Έτσι, το Μαρούσι βρίσκεται επίσης κοντά στο να ανακοινώσει τη μεταγραφή του Μπλάγκοτα Σέκουλιτς, καθώς στην τελευταία συνομιλία του εκπροσώπου του παίκτη με τους ανθρώπους της διοίκησης, επήλθε συμφωνία για τα επόμενα για συμβόλαιο 2+1 χρόνων.

    [08] Εσωτερικά

    Συνεχίζεται η δίκη "Δε συνάδει η προσωπικότητα της Αθανασάκη με τον ΕΛΑ"

    1/7/2004 5:55:00 μμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης της κατηγορούμενης Ειρήνης Αθανασάκη συνεχίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των φερομένων ως μελών του ΕΛΑ. Οι μάρτυρες υπεράσπισης αναφέρθηκαν εκτενώς στις πολιτικές πεποιθήσεις της Αθανασάκη, όπως επίσης και στην προσωπικότητά της η οποία όπως ισχυρίστηκαν δεν συνάδει με οιασδήποτε μορφής συμμετοχή στον ΕΛΑ. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με καταθέσεις μαρτύρων.

    [09] Εσωτερικά

    Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει το θεσμό Συνάντηση Παπανδρέου με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή

    1/7/2004 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σημαντικό θεσμό και απαραίτητη τη στήριξή του, χαρακτήρισε το θεσμό του ευρωπαίου συνήγορου του πολίτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τον κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "αποτελεί τιμή για την Ελλάδα το γεγονός ότι σε αυτή την θέση βρίσκεται ο κ. Διαμαντούρος, που αναδεικνύει τον θεσμό σε ένα σημαντικό θεσμό για τους Ευρωπαίους πολίτες, που ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, που συνεχώς διευρύνονται και παράλληλα υποστηρίζεται η κοινωνία των πολιτών". Από την πλευρά του, ο κ. Διαμαντούρος είπε ότι έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των 25 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη. Αύριο ο κ. Διαμαντούρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    [10] Εσωτερικά

    Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ του Υπ. Παιδείας Αλλάζει το εκπαιδευτικό σύστημα

    1/7/2004 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που καταργεί τις εξετάσεις στη Β Λυκείου και μειώνει από 9 σε 6 τα εξεταζόμενα μαθήματα της Γ Λυκείου. Κατά τη συζήτηση, όλα τα κόμματα εξέφρασαν την πρόθεσή τους να πάρουν μέρος στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και ο οποίος -όπως τόνισε- η υπουργός Μαριέτα Γιαννάκου θα είναι ανοιχτός, απροσχημάτιστος και χωρίς ταμπού. Το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στο διάλογο με εποικοδομητικό πνεύμα, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μ. Ανδρουλάκης. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν εκτός του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ χαρακτηρίζοντάς το προσωρινό και αποσπασματικό. Η κ. Γιαννάκου κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανακοίνωσε επίσης, την πρόσληψη 879 καθηγητών, από τη νέα σχολική χρονιά, που έχουν 16μηνη προϋπηρεσία και θα περιληφθούν στις 9000 συνολικά προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί.

    [11] Διεθνή

    Δηλώσεις υπουργού Δικαιοσύνης Δεν αλλάζει ο νόμος για τις υιοθεσίες

    1/7/2004 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Το δρόμο για υιοθεσίες από ζευγάρια ομοφυλόφιλων ανοίγει η νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην Ισπανία. Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζει ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης, Χουάν Φερνάνδο Λόπεθ Αγκιλάρ, ο οποίος, όμως, επισημαίνει, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο νόμος για τις υιοθεσίες. Στο μεταξύ, ο κ. Λόπεθ Αγκιλάρ, προσθέτει, ότι το νομοσχέδιο για τους γάμους ομοφιλόφιλων, το οποίο υπερψήφισε το ισπανικό κοινοβούλιο μόλις χθες, θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβρη. Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει το νόμο για τις υιοθεσίες, αλλά για το γάμο, "ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή", όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ισπανός υπουργός. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονίσουμε, πως το θέμα των ομόφυλων γάμων, είναι αρκετά ευαίσθητο για τους Ισπανούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι Καθολικοί. Μάλιστα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει καταδικάσει τις χώρες και τις Πολιτείες των ΗΠΑ, που έχουν νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων.

    Κοινωνική συνέπεια

    "Η υιοθεσία, από ομόφυλα ζευγάρια, θα είναι μία κοινωνική συνέπεια της κοινωνικής αποδοχής των ζευγαριών αυτών, αλλά όχι μία νομοθετική συνέπεια, την οποία θα μεθοδεύσει η κυβέρνηση", είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, για το αν θα μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια να προβαίνουν σε υιοθεσίες.

    Επίσης, ο κ. Λόπεθ Αγκιλάρ, επεσήμανε, πως μεμονωμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ομοφυλόφιλων, μπορούν να υιοθετούν παιδιά , όταν πληρούν τα κατάλληλα κριτήρια (κυρίως οικονομικά και ψυχολογικά).

    Πάντως, μέχρι τώρα, τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά από κοινού. Η ομοφυλοφιλία νομιμοποιήθηκε στην Ισπανία, μετά το θάνατο του Φράνκο, το 1975.

    Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Ζοσέ Λουίς Θαπατέρο, επισκέφθηκε τη Ρώμη, όπου συνομίλησε με τον Πάπα στο Βατικανό. Ο Ποντίφικας, επέστησε την προσοχή στον Ισπανό πρωθυπουργό και τόνισε, πως η Ισπανία πρέπει να διατηρήσει τις χριστιανικές της αρχές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Ισπανία λέει 'ναι' στους γάμους ομοφυλοφίλων


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 1 July 2004 - 16:50:31 UTC