Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τις προωθούσαν σε στριπ σόου Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε
  • [02] Από ανακοπή καρδιάς Πέθανε ο Νίκος Κεσσανλής
  • [03] Χωρίς ρεύμα 12.000 νοικοκυριά Φονικές βροχοπτώσεις με 18 νεκρούς

    [01] Εσωτερικά

    Τις προωθούσαν σε στριπ σόου Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε αλλοδαπές

    4/7/2004 10:21:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κύκλωμα που διακινούσε παράνομα νεαρές κοπέλες από ανατολικές χώρες και τις προωθούσε σε στριπ σόου, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Μετά από έρευνες, οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν Έλληνα, την ώρα που μετέφερε πέντε αλλοδαπές με το αυτοκίνητο του. Αναζητούνται επίσης άλλοι δυο Έλληνες, ενώ κατασχέθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά, δυο διαβατήρια, δυο βιβλιάρια υγείας και σημειώσεις που αποδεικνύουν τη δραστηριότητα του κυκλώματος. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα.

    [02] Πολιτισμός

    Από ανακοπή καρδιάς Πέθανε ο Νίκος Κεσσανλής

    4/7/2004 10:51:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πέθανε το πρωί της Κυριακής σε ηλικία 74 ετών, από ανακοπή καρδιάς, ο γνωστός εικαστικός με διεθνείς διακρίσεις, Νίκος Κεσσανλής. Ο Νίκος Κεσσανλής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Σημαντική στα πρώτα του βήματα υπήρξε η συνάντησή του με τον Γ. Σπυρόπουλο, που τον βοήθησε, εκτός των άλλων, να εργασθεί ως μαθητευόμενος για τέσσερα χρόνια από το 1944 εως το 1948. Το 1948 άρχισε τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ Αθηνών (εργαστήριο Γ. Μόραλη), δουλεύοντας παράλληλα κοντά στον Ν. Νικολάου. Από τη Σχολή αποφοίτησε μετ επαίνων το 1955. Την ίδια χρονιά φεύγει για τη Ρώμη, με υποτροφία του Ιταλικού Ινστιτούτου Αθηνών για τη Σχολή Συντήρησης Έργων Τέχνης, όπου έμεινε μέχρι το 1959. Η γνωριμία του με τον Θανάση Τσίγκο τον πείθει να εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1960, όπου γνωρίζεται με τον P. Restany, γνωστό άνθρωπο της τέχνης και την ομάδα των Nouveaux Realistes, στο πνεύμα των οποίων θα κινηθεί το έργο του για αρκετά χρόνια. Εκεί συναντά και τη Χρύσα Ρωμανού, σύντροφο της ζωής του.

    Ακολουθεί μια δημιουργική περίοδος, με πολλές δραστηριότητες που τον κατατάσσουν στην πρώτη γραμμή της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας στην Ευρώπη.

    Στα μέσα της δεκαετίας του 60, μαζί με τους Beguier, Bertini, Jacquet και Rotella, δημιουργούν την ομάδα της Mec-art , υπό την καθοδήγηση του Restany.

    Στη διάρκεια της Δικτατορίας ασχολήθηκε με την εικονογράφηση αφισών, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή του στο καθεστώς.

    Το 1980 εγκαθίσταται οριστικά στην Ελλάδα, χωρίς όμως να κόψει τους δεσμούς του με το Παρίσι.

    Την επόμενη χρονιά εκλέγεται καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

    Κατά τη θητεία του ως πρύτανης της Καλών Τεχνών λύθηκε επιτέλους το κτηριακό πρόβλημα της Καλών Τεχνών (η οποία μεταφέρθηκε στην οδό Πειραιώς) και εξασφαλίστηκε ένας εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στη σύγχρονη ζωγραφική.

    Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων σχεδόν δεκαετιών παρουσίας του στο καλλιτεχνικό προσκήνιο ο Κεσσανλής έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από τριάντα ατομικές εκθέσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα και πολυάριθμες συμμετοχές σε σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις.

    Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του Έλληνα καλλιτέχνη στην πρωτοποριακή Nouvelles aventures de l objet, στην Γκαλερί J του Παρισιού (1961), ενώ εποχή άφησε το 1964 η συμμετοχή του (μαζί με τον Βλ. Κανιάρη και το Δανιήλ) στην έκθεση "Τρεις προτάσεις για μια νέα ελληνική γλυπτική" στα πλαίσια της Biennale, στο Teatro La Fenice της Βενετίας.

    Με τους καλλιτέχνες της Μec-art συνεξέθετε από την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 70, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης (Βρυξέλλες, Μιλάνο, Τορίνο, Βενετία κ.ά.).

    Μαζί με άλλους Έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του συμμετείχε στην Avantgarde Griechenland (Βερολίνο, Φραγκφούρτη, Στουτγκάρδη, 1967-1969), όπως και στα Ευρωπάλια των Βρυξελλών το 1982.

    Εκπροσώπησε επίσημα την Ελλάδα στη Biennale της Βενετίας το 1988.

    Έργα του εκτέθηκαν επίσης στις Μεταμορφώσεις του Μοντέρνου στην Εθνική Πινακοθήκη του 1992.

    Το 1959 του απονεμήθηκε το βραβείο Modigliani, ενώ το 1961 βραβεύτηκε με τιμητικό έπαινο στη Biennale του Sao Paulo και με τον σημαντικό ευρωπαϊκό τίτλο Premio Lissone.

    Το πρώτο βραβείο απέσπασε επίσης το 1997 στη Γαλλία από το Conseil regional, στο Salon de Montrouge.

    [03] Διεθνή

    Χωρίς ρεύμα 12.000 νοικοκυριά Φονικές βροχοπτώσεις με 18 νεκρούς

    5/7/2004 7:55:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες σαρώνουν την Ταϊβάν. Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη χωή τους και άλλοι 9 αγνοούνται. Οι ζημιές ανέρχονται περίπου στα 70 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσαν οι αρχές. Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις που συνόδευαν τον τυφώνα Μιντούλε έσπειραν το χάος στα κεντρικά και νότια σημεία της νησιωτικής χώρας, πλημμυρίζοντας δρόμους, ανατρέποντας και παρασύροντας αυτοκίνητα και φορτηγά, προκαλώντας λασποπλημμύρες που έθαψαν πολλές κατοικίες και ανάγκασαν εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει αποκατασταθεί σε περίπου 12.000 νοικοκυριά, καθώς οι πλημμύρες προκάλεσαν διακοπή ρεύματος σε 213.000 κατοικίες, ανακοίνωσε η ηλεκτρική εταιρεία της Ταϊβάν.

    Μετεωρολογικές προβλέψεις

    Οι προβλέψεις της μετεωρολογικής αναφέρουν ότι" αναμένονται κι άλλες βροχοπτώσεις στις κεντρικές και νότιες περιοχές, με το βόρειο τμήματα να μην πλήττεται σχεδόν".

    Οι ζημιές στην γεωργία ανέρχονται σε 2.4 δισ. δολάρια Ταϊβάν ( 70 εκατ. δολάρια), ενώ ο τοπικός Τύπος ανεβάζει το τίμημα του τυφώνα στα 10 εκατ. δολάρια Ταϊβάν, μία εκτίμηση που η κυβέρνηση θεωρεί υπερβολική.

    Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει 77.000 στρατιώτες για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες στις χειρότερα πληγείσες περιοχές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 5 July 2004 - 8:50:45 UTC