Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε πρόωρες εκλογές οι Τουρκοκύπριοι
  • [02] Στόχος η σύλληψη Παλαιστινίων μαχητών Στρατιωτικές επιχειρήσεις στη
  • [03] Επίθεση Ταλιμπάν σε εκλογικό κέντρο
  • [04] Βουτυρο- καυγάς
  • [05] Δεν συγκεντρώνεται απόλυτη πλειοψηφία Σκληρή εκλογική μάχη στην
  • [06] Η διορία λήγει την Πέμπτη Στο πρόθυρα χρεωκοπίας η Yukos
  • [07] Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων Πρωτεΐνη "πίσω" από την αυτοκτονία;

    [01] Κυπριακό

    Σε πρόωρες εκλογές οι Τουρκοκύπριοι

    5/7/2004 10:14:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι Τουρκοκύπριοι θα πάνε σε πρόωρες εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από την "κυβέρνηση" συνασπισμού του "πρωθυπουργού" Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετέδωσε τη Δευτέρα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η "κυβέρνηση" έχασε την πλειοψηφία της το Μάιο μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Άναν για την επανένωση της Κύπρου. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι συνομιλίες για το σχηματισμό ενός τριμερούς συνασπισμού ανάμεσα στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Ταλάτ και στο Δημοκρατικό Κόμμα και στο Κίνημα για Ειρήνη και Δημοκρατία -μικρό κόμμα που τάσσεται υπέρ της επανένωσης- απέτυχαν όταν ο ηγέτης του τελευταίου επέμεινε σε όρο στο "κυβερνητικό πρωτόκολλο συνεργασίας", που θα διαχώριζε τη θέση της "κυβέρνησης" του ψευδοκράτους από τη θέση της Τουρκίας, όσον αφορά το θέμα της επανένωσης.

    [02] Διεθνή

    Στόχος η σύλληψη Παλαιστινίων μαχητών Στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νάμπλους

    6/7/2004 7:48:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τέσσερις Παλαιστίνιοι και ένας αξιωματικός του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών σήμερα τα ξημερώματα στην περίμετρο του καταυλισμού προσφύγων Αΐν Μπέιτ Ιλμα στη Νάμπλους, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσαν ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές. Οι ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού, της οποίας στόχος ήταν η σύλληψη καταζητούμενων Παλαιστινίων μαχητών στον προσφυγικό καταυλισμό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Στο μεταξύ, τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης. Οι δύο από τους νεκρούς Παλαιστινίους ήταν ένοπλοι, ενώ οι άλλοι δύο ήταν πολίτες. Νωρίτερα, ένα ισραηλινό ελικόπτερο έβαλε με έναν πύραυλο κατά στόχου στην πόλη Νάμπλους στη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας έναν Παλαιστίνιο, τόνισαν ιατρικές πηγές. Ο νεκρός αναγνωρίσθηκε ως ακαδημαϊκός δάσκαλος στο Παν/μιο Αν Νάτζαχ. Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί ότι το Παν/μιο αποτελεί λίκνο για τη στρατολόγηση και δράση των Παλαιστινίων μαχητών.

    [03] Διεθνή

    Επίθεση Ταλιμπάν σε εκλογικό κέντρο

    6/7/2004 8:14:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ένα μέλος εφορευτικής επιτροπής τραυματίστηκε όταν μαχητές Ταλιμπάν επιτέθηκαν στο εκλογικό τμήμα στην νότια επαρχία του Αφγανιστάν Κανταχάρ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αφγανικού στρατού, μία ομάδα μαχητών Ταλιμπάν επιτέθηκε χθες βράδυ σε ένα σχολείο, όπου είχαν εγκατασταθεί τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής στην περιφέρεια Παντζ Γουαγί, 30 χλμ δυτικά του Κανταχάρ.

    "Οι Ταλιμπάν διέφυγαν από την περιοχή"

    "Το στρατιωτικό προσωπικό μας αντιστάθηκε στους Ταλιμπάν για περισσότερο από μισή ώρα και τελικά οι Ταλιμπάν διέφυγαν από την περιοχή", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως δεν έγιναν συλλήψεις, αλλά οι στρατιωτικές δυνάμεις καταδιώκουν τους Ταλιμπάν στην περιοχή.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες στελέχη της εκλογικής διαδικασίας την οποία επανειλημμένως έχουν απειλήσει πως θα διαταράξουν οι Ταλιμπάν, έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματισθεί σε επιθέσεις των Ταλιμπάν στις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν.

    [04] Διάφορα

    Βουτυρο- καυγάς

    6/7/2004 8:20:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    "Καυτό" αποδείχθηκε ένα δοχείο βούτυρο στην Τυνησία, αφού έγινε αφορμή για να πυροβολήσει μια αστυνομικός τον αδερφό της. Μια ωραία πρωία, λοιπόν, ο 19χρονος Jaison άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματός τους, την οποία χτύπησε ένας γείτονας. Ο γείτονας ζήτησε λιγάκι βούτυρο (ήταν ώρα για φρυγανιές με μαρμελάδα βλέπετε) και ο Jaison δέχθηκε πρόθυμα να του δανείσει. Ωστόσο, η αδερφή του, Angelinette, είχε αντίθετη άποψη όταν έμαθε τα περί δανεισμού. Τα δύο αδέρφια άρχισαν να λογομαχούν και η αστυνομικός ζήτησε από τον αδερφό της να φύγει από το σπίτι. Όμως, αυτό έριξε ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά...

    Ο Jaison με την Angelinette άρχισαν να καυγαδίζουν σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Έξαλλη η Angelinette ανέβηκε στο υπνοδωμάτιό της και πήρε το υπηρεσιακό της όπλο, τύπου Glock και κατέβηκε στο σαλόνι, για να συνεχίσει τον "διάλογο" με τον αδερφούλη της.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ τα δύο αδέρφια πάλευαν στο πάτωμα, το όπλο εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα o Jaison να τραυματιστεί στο πόδι. Η Angelinette ομολόγησε την πράξη της στους συναδέλφους της, ενώ ο 19χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο και αργότερα πήρε εξιτήριο, αφού το τραύμα δεν ήταν σοβαρό.

    Ο Jaison μάλλον θα το σκεφθεί πολύ πριν αλείψει ξανά λίγο βούτυρο σε μία φρυγανιά!

    [05] Διεθνή

    Δεν συγκεντρώνεται απόλυτη πλειοψηφία Σκληρή εκλογική μάχη στην Ινδονησία

    6/7/2004 8:59:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- Reuters

    Σε δεύτερο γύρο, στις 20 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Ινδονησίας, μετά την αποτυχία του δημοφιλέστερου, κατά τις δημοσκοπήσεις, υποψηφίου, Σουσίλο Γιουντχογιόνο, να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο Γιουντχογιόνο προηγείται με 33,2% και ακολουθεί η απερχόμενη πρόεδρος, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, με 26,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο πρώην επικεφαλής του στρατού, Ουϊράντο, που συγκεντρώνει το 23,3%. Αν και ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το εκλογικό αποτέλεσμα, πηγές αναφέρουν πως έχει καταμετρηθεί περίπου το 80% των 153 εκατομμυρίων ψήφων.

    [06] Διεθνή

    Η διορία λήγει την Πέμπτη Στο πρόθυρα χρεωκοπίας η Yukos

    6/7/2004 9:28:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στο στόχαστρο της ρωσικής εφορίας και δικαιοσύνης βρίσκεται ο πετρελαϊκός γίγαντας Yukos, που ενδεχομένως να κηρύξει χρεωκοπία μέσα στους επόμενους μήνες. "Εαν η κατάσταση εξελιχθεί κατ' αυτόν τον τρόπο, τότε πιστεύω πως η χρεωκοπία είναι υπόθεση μηνών", τόνισε ο εκπρόσωπος της Yukos Αλεξάντρ Σαντρίν στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV. Tη Δευτέρα, η Yukos ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε αδυναμία να πληρώσει το δάνειο ενός δισ. δολαρίων που έχει συνάψει με δυτικές τράπεζες. Η αδυναμία αυτή μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες δανειοληπτικές υποχρεώσεις της εταιρείας, ενόψει της παρέμβασης της δικαιοσύνης για την κάλυψη των 3.4 δισ. που αφορά την οικονομική ανόρθωση της εταιρείας το 2000, της οποίας η διορία λήγει την Πέμπτη.

    Απασχολεί 175.000 υπαλλήλους

    Η ρωσική εφορία διεκδικεί άλλα 3.4 δισ. ως καθυστερούμενα για το έτος 2001, γεγονός που αναμένεται να βυθίσει ακόμη περισσότερο την Yukos, αναγκάζοντας της εταιρεία ή τους κυριότερους μετόχους της, να πωλήσουν τις μετοχές τους.

    Η Yukos από μόνη της καλύπτει το ένα πέμπτο της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας με 1.7 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ απασχολεί 175.000 υπαλλήλους.

    [07] Υγεία

    Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων Πρωτεΐνη "πίσω" από την αυτοκτονία;

    6/7/2004 10:10:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Τον καθοριστικό ρόλο της πρωτεΐνης Kinase C (PKC) στις περιπτώσεις αυτοκτονίας εφήβων, επισημαίνει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Η πρωτεΐνη αυτή είναι χρήσιμη για την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, ενώ στο παρελθόν έχει συνδεθεί με ψυχολογικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη. Οι ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους 34 νεκρών εφήβων, εκ των οποίων οι 17 ήταν αυτόχειρες, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της PKC και των αυτοκτονιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό Archives of General Psychiatry, τα ποσοστά της PKC ήταν χαμηλότερα στους αυτόχειρες, σε σχέση με τους έφηβους που είχαν πεθάνει από άλλα αίτια.

    Πιθανή θεραπεία

    Από τους 17 αυτόχειρες, οι εννιά αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα. Οι υπόλοιποι οκτώ δεν είχαν ψυχιατρικό ιστορικό, ενώ δύο από αυτούς αντιμετώπιζαν προβλήματα με τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.

    Τα ποσοστά της PKC στους 17 αυτούς εγκεφάλους ήταν ιδιαίτερα χαμηλά, γεγονός που ωθεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα, πως η πρωτεΐνη αυτή συμβάλλει στις αυτοκτονίες των νέων.

    Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πως ακριβώς επιδρά η PKCσε μια αυτοκτονία, επισημαίνουν, πως τα συμπεράσματά τους για το ρόλο της μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία θεραπείας για τα ψυχολογικά προβλήματα και ιδιαίτερα για την κατάθλιψη.

    Εκπρόσωπος της οργάνωσης "Συμμαχία κατά της Κατάθλιψης" έκανε λόγο για ενθαρρυντικά αποτελέσματα και επεσήμανε την αύξηση των αυτοκτονιών κατά περίπου 20% τα τελευταία χρόνια.

    "Η κατανόηση του ρόλου της PKC μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία μιας θεραπείας για την κατάθλιψη, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τους ασθενείς", κατέληξε ο εκπρόσωπος.

    Σχετικά Links:

    Archives of General Psychiatry


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 6 July 2004 - 8:50:18 UTC