Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνα του πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν Ο εγκέφαλος "κουράζει"
  • [02] Συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα Συνέντευξη Ρογκ στην Guardian
  • [03] Προσοχή στον Ντάισλερ
  • [04] Τέσσερις μέρες μέχρι τη μεγάλη γιορτή Ύμνοι για την Αθήνα
  • [05] Θετικά σχόλια για την Ελλάδα Διθύραμβοι από τα διεθνή ΜΜΕ
  • [06] Ανήμερα της 59ης επετείου του Ναγκασάκι Τέσσερις νεκροί σε πυρηνικό
  • [07] "Αντίο" στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ
  • [08] Έκαναν διαμάντια τον νεκρό συγγενή τους Θησαυρός οι άνθρακες
  • [09] Πόλεμο μέχρις εσχάτων κηρύσσει ο Σαντρ
  • [10] Διπλή τραγωδία στη Νέα Ιωνία
  • [11] Στις Σπέτσες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ολιγοήμερες διακοπές για το Γιώργο
  • [12] Απόν από την Τελετή Έναρξης το ΚΚΕ
  • [13] Συνέχεια στο θρίλερ των αποκεφαλισμών
  • [14] ΠΑΟΚ: Ήγκηκεν η ώρα
  • [15] Συμφωνία "ανάσα" από την ΕΚΟ-ΕΛΔΑ και την ΕΘΕΛ Καλύτερος αέρας στην

    [01] Υγεία

    Έρευνα του πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν Ο εγκέφαλος "κουράζει"

    9/8/2004 11:00:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: New Scientist

    Μια χημική ουσία στον ανθρώπινο εγκέφαλο, που ευθύνεται για το αίσθημα της κούρασης, ανακάλυψαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν. Πρόκειται για την ιντερλευκίνη-6 (IL-6), έναν νευροδιαβιβαστή, που προειδοποιεί τον εγκέφαλο ότι οι μύες έχουν κουραστεί και, συνεπώς, είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιβραδυνθεί ή να διακοπεί η σωματική άσκηση. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στη θεραπεία παθήσεων, όπως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αλλά και στη δημιουργία απαγορευμένων ουσιών, για τη διατήρηση της αντοχής των αθλητών. Παλαιότερα, αρκετοί αθλητές -κυρίως κωπηλάτες, δρομείς αντοχής και ποδηλάτες- είχαν υποστηρίξει πως η κούραση είναι "προϊόν" του εγκεφάλου, ισχυρισμό που επιβεβαιώνει η έρευνα των επιστημόνων.

    Με τη δύναμη του νου

    Όπως αναφέρει η έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό New Scientist, ο εγκέφαλός μας είναι αυτός που μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι μετά από κάθε σωματική άσκηση, αφού παρεμβαίνει για να εμποδίσει τυχόν βλάβες στους μύες από τη σωματική προσπάθεια.

    Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια σειρά εξετάσεων σε αθλητές, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσει τον τρόπο με τον οποίο η IL-6 επηρεάζει την απόδοσή τους.

    Μετά από παρατεταμένη σωματική άσκηση, τα επίπεδα της ουσίας στο αίμα είναι 60 με 100 φορές υψηλότερα του φυσιολογικού. Όταν οι επιστήμονες χορήγησαν την IL-6 σε υγιή άτομα, αυτά αισθάνθηκαν αμέσως κουρασμένα.

    Για να διευκρινίσουν αν όντως η IL-6 επηρεάζει την απόδοση, οι ερευνητές χορήγησαν σε επτά δρομείς ενέσεις με IL-6 ή με ψευδοφάρμακο και τους χρονομέτρησαν για απόσταση 10 χιλιομέτρων. Μια εβδομάδα αργότερα, το πείραμα αντιστράφηκε.

    Η επικεφαλής των ερευνητών, δρ Πάολα Ρόντσον- Ανσλεϊ, ελπίζει πως, η μελέτη θα οδηγήσει σε θεραπεία για το σύνδρομο υποαπόδοσης και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

    Μέσο θεραπείας και φόβοι

    Οι επιστήμονες ευελπιστούν, πως η έρευνά τους θα βοηθήσει όσους πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Kάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη χρήση αντισωμάτων, που θα αποτρέψουν την "επαφή" του νευροδιαβιβαστή με τον εγκέφαλο.

    Ωστόσο, η IL-6 έχει πολλές επιδράσεις στο σώμα και άρα το μπλοκάρισμά της δράσης της μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό ή επικίνδυνο για τον οργανισμό.

    Από την άλλη πλευρά, εκφράζονται φόβοι πως ίσως δημιουργηθεί μια νέα γενιά ντοπαρισμένων αθλητών, οι οποίοι θα μπορούν να καταπολεμούν την έντονη κούραση.

    Σχετικά Links:

    New Scientist

    [02] Αθήνα 2004

    Συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα Συνέντευξη Ρογκ στην Guardian

    9/8/2004 12:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: "The Guardian"

    Απόλυτα ικανοποιημένος από την προετοιμασία της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα "The Guardian". "Είμαι πολύ αισιόδοξος. Η Αθήνα μπορεί να σας εκπλήξει", τόνισε ο Βέλγος Αθάνατος, που χαρακτήρισε την προετοιμασία των Ελλήνων πυρετώδη και γεμάτη ενθουσιασμό. Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, ο πρόεδρος της ΔΟΕ επεσήμανε πως έχει γίνει ό,τι ήταν δυνατό και οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στενά με άλλες χώρες και το ΝΑΤΟ. Τέλος, ο κ. Ρογκ μίλησε για τους πιθανούς Ολυμπιονίκες της Αθήνας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Πύρο Δήμα.

    "Έγινε ό, τι ήταν δυνατό"

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ υπενθύμισε πως και πριν τους Ολυμπιακούς του 2000 στο Σίδνεϊ, είχαν υπάρξει σφοδρότατες επικρίσεις, ανάλογες με αυτές που δέχθηκε η χώρα μας.

    Ωστόσο ο κ. Ρογκ επεσήμανε, πως "πάντοτε έλεγα ότι οι Έλληνες θα ολοκλήρωναν τα έργα στην ώρα τους και τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει ακριβώς αυτό. Είναι εξαιρετικά υπερήφανοι για τους Αγώνες, που στο κάτω κάτω είναι δικό τους δημιούργημα".

    Μάλιστα, ο κ. Ρογκ μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "αν είδατε τον ενθουσιασμό τους για το ποδόσφαιρο, πήρατε μια ιδέα για τον ενθουσιασμό που θα φέρουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ασφάλεια των Αγώνων, ο Βέλγος Αθάνατος υποστήριξε ότι "οι Έλληνες έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν",επισημαίνοντας τη στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών με άλλες χώρες και το ΝΑΤΟ.

    Τέλος, ο κ. Ρογκ αναφέρθηκε στους πιθανούς Ολυμπιονίκες του 2004, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Πύρο Δήμα, "που διεκδικεί το τέταρτο χρυσό του μετάλλιο".

    Σχετικά Links:

    Η συνέντευξη του Ζακ Ρογκ

    [03] Αθλητισμός

    Προσοχή στον Ντάισλερ

    9/8/2004 1:01:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η εντυπωσιακή επάνοδος του Σεμπαστιάν Ντάισλερ στους αγωνιστικούς χώρους, προκάλεσε την ευχαρίστηση όλων των Γερμανών και όπως είναι φυσικό και ήταν και αναμενόμενο και του ομοσπονδιακού προπονητή, Γιούργκεν Κλίνσμαν. Ο Ντάισλερ σκόραρε δύο φορές στον αγώνα της Μπάγερν εναντίον της Βέρντερ για το κύπελλο και σημείωσε ένα ακόμη γκολ στην πρεμιέρα της "Μπουντεσλίγκα" απέναντι στο Αμβούργο. Αυτό απέδειξε το πάθος με το οποίο επέστρεψε στα γήπεδα ο Ντάισλερ, ωστόσο ο Φέλιξ Μάγκατ γνωρίζοντας πως παράλληλα θα έρθει και η πρόσκληση του στην εθνική, έσπευσε να προλάβει τον Κλίνσμαν και να δηλώσει πως θα ήταν φρόνιμο να του δοθεί λίγος ακόμη χρόνος για ανάρρωση. "Νομίζω πως είναι αρκετά νωρίς να αρχίσουμε να τον πιέζουμε", είπε ο Μάγκατ και πρόσθεσε, "Χρειάζεται να αναρρώσει πλήρως και να βελτιώσει τις εμφανίσεις του τις επόμενες εβδομάδες. Υπάρχει ακόμη χρόνος για το Μουντιάλ του 2006".

    [04] Αθήνα 2004

    Τέσσερις μέρες μέχρι τη μεγάλη γιορτή Ύμνοι για την Αθήνα

    9/8/2004 12:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/8/2004 4:29:28 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Η Ελλάδα λάμπει, οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις καταπλήσσουν και η ηγεσία της ΔΟΕ συνεχίζει τα εγκωμιαστικά σχόλια, για την οργανωτική ετοιμότητα της χώρας. Οι πανέμορφες ολυμπιακές εγκαταστάσεις μαγνητίζουν τα βλέμματα όλου του κόσμου, ενώ τα εγκωμιαστικά σχόλια του ξένου Τύπου, που μεταδίδουν ύμνους για την Ελλάδα δεν έχουν τέλος. Εντυπωσιασμένοι είναι και όσοι τυχεροί παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα την χθεσινή πρόβα της εντυπωσιακής Τελετής Έναρξης, όπου κρυφό χαρτί αναμένεται να είναι οι 58.000 εθελοντές, οι οποίοι επελέγησαν από τον αριθμό ρεκόρ των 160.000 υποψηφίων. Αυτή την ώρα τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις επισκέπτονται ο Ζακ Ρογκ και η Γιάννα Αγγελοπούλου. Στο αεροδρόμιο συνεχίζουν να έρχονται κατά δεκάδες οι ξένες ολυμπιακές αποστολές, ενώ η ζήτηση των εισιτηρίων για τους Αγώνες αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα ολυμπιακά μέτρα και στον Πειραιά. Στο μεταξύ μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για τη σημασία και την αξία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα απευθύνει το βράδυ ο Πρωθυπουργός.

    Ανάρπαστα τα εισιτήρια

    Μεγάλες ουρές έχουν σχηματιστεί και σήμερα στα εκδοτήρια των εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις περιμένουν στη σειρά περισσότερα από 50 άτομα και η αναμονή κάποιες φορές ξεπερνά τη μία ώρα. Τριαντοχτώ χιλιάδες εισιτήρια αγοράστηκαν το Σαββατοκύριακο με κλειστά τα υποκαταστήματα της Alpha Bank.

    Από σήμερα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού τέσσερα νέα εκδοτήρια στον Πειραιά, τη Γλυφάδα, το Περιστέρι και την Κηφισιά. Εισιτήρια διατίθενται και μέσω της ιστοσελίδας: www.athens2004.com/tickets.

    Εντυπωσιακή η πρόβα της Τελετής Έναρξης

    Εντυπωσιασμένοι έμειναν όσοι παρακολούθησαν την χθεσινή πρόβα της Τελετής Έναρξης. Σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση για το αν κινδυνεύουν με αποκάλυψη τα μυστικά της Τελετής με την παρουσία χιλιάδων θεατών στις πρόβες, η εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής υποστήριξαν με νόημα ότι, στην Ελλάδα βρισκόμαστε, η παρουσία χιλιάδων θεατών δεν προμηνύει το ότι, θα μείνει κάτι κρυφό, το σημαντικό, όμως, είναι ότι, την Παρασκευή θα τιμήσουμε και θα γιορτάσουμε στο Ολυμπιακό Στάδιο με τους χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο, που αποτελούν και τους βασικούς πρωταγωνιστές.

    Εξάλλου την Τετάρτη αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον η συνέντευξη της Γιάννας Αγγελόπουλου και του Δημήτρη Παπαϊωάννου για τις Τελετές Έναρξης και Λήξης.

    Σε πλήρη ισχύ τα μέτρα

    Με μικρά προβλήματα ξεκίνησαν σήμερα για πρώτη μέρα τα ολυμπιακά μέτρα στον Πειραιά. Στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου με κατεύθυνση το λιμάνι, οι οδηγοί των ΙΧ αναγκάζονται να ακολουθούν παρακαμπτηρίους, καθώς η κίνηση επιτρέπεται μόνο σε λεωφορεία και ολυμπιακά οχήματα.

    Εξάλλου προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ελλιμενισμού των ολυμπιακών κρουαζιερόπλοιων, οι γραμμές των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων Δυτικών Κυκλάδων, Σάμου και Ικαρίας, θα αναχωρούν από άλλες προβλήτες.

    Στη Ραφήνα μπαίνουν σε εφαρμογή από αύριο τα νέα μέτρα ελέγχου στην είσοδο επιβατών και τη διακίνηση εμπορευμάτων στο λιμάνι.

    Εξάλλου το μεσημέρι συνδέθηκε το Σύνταγμα με το Περιστέρι. Η τρίτη από τις νέες επεκτάσεις του Μετρό, αυτή, που ξεκινά από τα Σεπόλια και καταλήγει στην πλατεία Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για τα ελληνικά κατασκευαστικά δεδομένα.

    Η γραμμή περνάει κάτω από ένα ποτάμι, τον Κηφισό. Στο σταθμό του Αγίου Αντωνίου δημιουργήθηκε και ένας βοτανικός κήπος, τον οποίο θα βλέπουν ακόμα και οι επιβάτες, που βρίσκονται στην αποβάθρα του σταθμού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Βούλιαξε" το Βενιζέλος...

    "Οι Έλληνες κράτησαν την υπόσχεση τους"

    Άρωμα Ελλάδας, Θάλασσας και Ελιάς...

    Διθύραμβοι από τα διεθνή ΜΜΕ

    Γεμάτα τα στάδια

    Συνέντευξη Ρογκ στην Guardian

    [05] Αθήνα 2004

    Θετικά σχόλια για την Ελλάδα Διθύραμβοι από τα διεθνή ΜΜΕ

    9/8/2004 1:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/8/2004 2:13:37 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Έπαινο από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης παίρνει η χώρα μας, τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η βρετανική εφημερίδα Financial Times δημοσιεύει έρευνα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αναμένεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος στα μετάλλια, ενώ με τις τελευταίες προετοιμασίες και τα μέτρα ασφαλείας λίγο πριν την έναρξη των Αγώνων ασχολείται μεγάλη μερίδα του διεθνούς Τύπου. Κοινός παρονομαστής των δημοσιευμάτων είναι η πεποίθηση πως η ελληνική διοργάνωση θα είναι μια από τις πλέον επιτυχημένες. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν ελάχιστες ισπανικές ανησυχίες, που αναφέρονται στον τομέα της ασφάλειας.

    Θα σκίσει η ομάδα

    Σε μεγάλο κερδισμένο των Ολυμπιακών μεταλλίων αναδεικνύεται η χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Pricewaterhouse Coopers που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times.

    Η Ελλάδα, ως διοργανώτρια χώρα, αναμένεται να φτάσει στα 29 συνολικά μετάλλια, 16 περισσότερα απ όσα είχε συγκεντρώσει στο Σίδνεϊ. Η ανάλυση της εταιρείας βασίζεται σε μελέτη οικονομικών δεδομένων σχετικά με τον πλούτο και τον πληθυσμό της κάθε χώρας, καθώς και τις προηγούμενες Ολυμπιακές επιδόσεις.

    Στο μεταξύ, με πρωτοσέλιδο άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, το μέλος της ΔΟΕ και ιδρυτικός πρόεδρος της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ, Ντικ Πάουντ, εκφράζει την πεποίθηση, πως οι Αγώνες της Ελλάδας μπορούν να αποτελέσουν "την κάθαρση για όλα όσα έχουν συμβεί στον αθλητισμό και στους Ολυμπιακούς τις τελευταίες δεκαετίες". Αναφερόμενος στην Ολυμπιακή προετοιμασία, ο κ. Πάουντ λέει χαρακτηριστικά ότι "για τους Έλληνες λειτουργεί το να είναι έτοιμοι στο παρά πέντε, ακόμα και αν ο υπόλοιπος κόσμος κοντεύει να πάθει συγκοπή".

    Από την πλευρά της, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η γαλλική Le Monde διαισθάνεται, ότι οι Αγώνες του 2004, "ακόμα κι αν γίνουν κάτω από το περιβόητο νέφος, θα αποτελέσουν μεγάλο εγκώμιο για τη διοργανώτρια χώρα". Επίσης, η εφημερίδα επισημαίνει, πως η Ελλάδα που διοργανώνει τους φετινούς Ολυμπιακούς "δεν έχει πλέον πολλές ομοιότητες" με τη χώρα που φιλοξένησε τους Αγώνες το 1896.

    Με τίτλο "Τηλεόραση στα δωμάτια- Οι Γερμανοί αθλητές αισθάνονται άνετα στην Αθήνα", η γερμανική Berliner Zeitung μεταφέρει τον ενθουσιασμό των 90 πρώτων αθλητών της χώρας, που βρίσκονται ήδη στο Ολυμπιακό χωριό της Αθήνας. Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις των αθλητών της ομάδας κανώ, ενώ ο διευθυντής της Γερμανικής Ομοσπονδίας του αθλήματος τονίζει: "Είναι η καλύτερη προ-ολυμπιακή φάση που έχω ζήσει ποτέ. Ολα κυλούν πολύ πιο ομαλά απ' ό,τι στο Σίδνεϊ".

    Εκ Νέας Υόρκης με αγάπη

    Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, η αμερικανική εφημερίδα New York Times δίνει το στίγμα της Ολυμπιακής πόλης και του ελληνικού λαού, χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες "σπουδαίους οικοδεσπότες".

    Στο δημοσίευμα προβάλλεται η σύγχρονη αναβίωση της αρχαίας ιστορίας των Αγώνων, στο πλαίσιο των προσπαθειών των Ελλήνων για διεθνή προβολή της χώρας. Επίσης, η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι νέες μεταφορικές γραμμές κινούνται αποτελεσματικά, τα καθίσματα έχουν τακτοποιηθεί και χιλιάδες εθελοντές με πολύχρωμες Ολυμπιακές στολές ανταποκρίνονται επαρκώς στα νέα τους καθήκοντα, που ασκούν μόλις λίγες εβδομάδες".

    "Ο επισκέπτης δεν μπορεί παρά να συγκινηθεί από την προθυμία του λαού να μιλήσει αγγλικά, από την άφθαστη τελειότητα του φαγητού σε ελληνική ταβέρνα, από τα χαμόγελα και τα αστεία από αγνώστους", επισημαίνει ο αθλητικογράφος, Τζόρτζ Βίκσι.

    Τέλος, στο άρθρο υπάρχει δήλωση της προέδρου της Αθήνα 2004, Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, που αναφέρεται στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και επισημαίνει: "είχαμε αρχαία στάδια στους Δελφούς και την Ολυμπία και τώρα μεταβαίνουμε στην εποχή Καλατράβα".

    Ανασφάλεια και κατανόηση

    Στη Μαδρίτη, η El Pais εκφράζει ανησυχία για τους Αγώνες της Αθήνας, καθώς "δύσκολα θα βρισκόταν μεγαλύτερος πόλος έλξης για την τρομοκρατία". Όπως γράφει η εφημερίδα, "κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτη ασφάλεια ενάντια σε ψυχοπαθείς που είναι έτοιμοι να αυτοκτονήσουν". Ωστόσο, επισημαίνεται ότι "η Αθήνα φαίνεται ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα".

    Μάλιστα, στο άρθρο της El Pais ακολουθεί κατάλογος των 70 χιλιάδων αστυνομικών και στρατιωτών, οι εκατοντάδες κάμερες και οι συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών, χημικών και πυρηνικών όπλων, τα πολεμικά πλοία, τα αεροσκάφη, οι μονάδες του ΝΑΤΟ και οι συστοιχίες πυραύλων, που έχουν επιστρατευθεί για την ασφάλεια των Αγώνων.

    Το θέμα της ασφάλειας των Αγώνων θίγει και η επίσης ισπανική La Razon, που σημειώνει πως στην Ελλάδα "έχει γίνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν".

    Στην ασφάλεια των Αγώνων αναφέρεται και η γαλλική Le Monde, που αναφέρει σχετικά: "τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα σκιάσουν τους Αγώνες, αλλά υπό το παρόν κλίμα διεθνούς ανασφάλειας, κάτι τέτοιο είναι απολύτως κατανοητό".

    [06] Διεθνή

    Ανήμερα της 59ης επετείου του Ναγκασάκι Τέσσερις νεκροί σε πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία

    9/8/2004 1:12:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Τέσσερις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της ιαπωνικής πόλης Μιχάμα, ενώ τουλάχιστον 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, το δυστύχημα οφείλεται σε διαρροή ατμού, ενώ δε σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας εκτός του σταθμού. Πρόκειται για το χειρότερο δυστύχημα που σημειώνεται στην Ιαπωνία, από άποψη αριθμού νεκρών. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε κάνει λόγο για πέντε νεκρούς. Η διαρροή σημειώθηκε στον χώρο που στεγάζει τις τουρμπίνες του αντιδραστήρα No 3 στις 03.28 (τοπική ώρα) στην επαρχία Φουκούι, 320 χλμ δυτικά του Τόκιο.

    [07] Πολιτισμός

    "Αντίο" στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ

    9/8/2004 1:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Από τις 10 αύριο το πρωί θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου στη Μητρόπολη της Αθήνας, η σορός του ηθοποιού, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, που έφυγε χθες από τη ζωή στα 70 του χρόνια. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 4 το απόγευμα, στο ναό των Αγίων Θεοδώρων, στο Α νεκροταφείο της Αθήνας. Η ταφή του δημοφιλούς ηθοποιού θα γίνει δημοσία δαπάνη, με έξοδα του υπουργείου Πολιτισμού. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παραθέριζε στο εξοχικό του στην Ερμιόνη, όταν αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία. Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατο του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Έφυγε" ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ

    [08] Διάφορα

    Έκαναν διαμάντια τον νεκρό συγγενή τους Θησαυρός οι άνθρακες

    9/8/2004 2:23:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC

    Σε συνθετικά διαμάντια αποφάσισε να μετατρέψει την τέφρα του νεκρού συζύγου της μια Βρετανίδα για να μπορεί να τα κάνει κοσμήματα που θα μπορεί να φορά η ίδια και οι δύο της κόρες. Η τέφρα του Μπράιαν Τάντι απεστάλη στις ΗΠΑ και έγινε τεχνητά διαμάντια που θα δεθούν και θα γίνουν δαχτυλίδια για τη Λιν Τάντι και τις κόρες του εκλιπόντος, Γκέιλ και Κλερ. Εκπρόσωπος της εταιρείας LifeGem, σχολιάζοντας την απόφαση των τριών γυναικών, είπε ότι το να ακολουθήσει κάποιος αυτή τη διαδικασία του δίνει τη δυνατότητα να έχει ένα ενθύμιο του αγαπημένου του προσώπου που δε θα αποχωρίζεται ποτέ και που θα του προσφέρει παρηγοριά.

    Όσον αφορά τη διαδικασία της μετατροπής της τέφρας σε διαμάντια οι ειδικοί εξηγούν: "Η τέφρα αποτελείται εν μέρει από άνθρακα. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να παίρνουμε τον άνθρακα, να τον καθαρίζουμε και να τον βάζουμε σε ειδική πρέσα προκειμένου να φτιάξουμε ένα συνθετικό διαμάντι".

    Το πέτρωμα που δημιουργείται, στη συνέχεια, γυαλίζεται και του δίνεται το τελικό σχήμα.

    Το πρώτο πέτρωμα που κατασκευάστηκε από την τέφρα του Τάντι ήταν ένα υποκίτρινο διαμάντι αξίας 2.250 αγγλικών λιρών. Η κ. Τάντι είπε ότι η ίδια και οι δύο της κόρες σκέφτηκαν πολύ πριν το αποφασίσουν προσθέτοντας ότι με αυτή τη διαδικασία έχουν ένα πολύ προσωπικό ενθύμιο από τον πατέρα τους.

    Σχετικά Links:

    LifeGem

    [09] Ιράκ

    Πόλεμο μέχρις εσχάτων κηρύσσει ο Σαντρ

    9/8/2004 3:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/8/2004 4:09:57 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έτοιμος να πολεμήσει τις κατοχικές δυνάμεις "μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός του" είπε τη Δευτέρα ότι είναι ο ριζοσπάστης Σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο μαυσωλείο του Ιμάμη Άλι, στη Νατζάφ. Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Χαζέμ Σααλάν, προειδοποίησε για ενδεχόμενες επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού προκειμένου να "συντρίψει" τους ένοπλους οπαδούς του Σαντρ, που, όπως ισχυρίζεται, παίρνουν όπλα από το Ιράν. Ο Σααλάν πρόσθεσε ότι έχουν έρθει ενισχύσεις ένοπλοι από διάφορες περιοχές του Ιράκ, ενώ αποκάλυψε ότι στη Νατζάφ βρέθηκαν όπλα κατασκευασμένα στο Ιράν τονίζοντας: "Αυτό που συνέβη στον ιρακινό λαό δείχνει ότι (το Ιράν) είναι ο πρώτος εχθρός του Ιράκ".

    Στο μεταξύ, το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα βιντεοταινία στην οποία η ένοπλη οργάνωση του Σαντρ ανακοινώνει πως κρατεί όμηρο έναν Ιρακινό αξιωματικό της αστυνομίας για να τον ανταλλάξει με κρατούμενα μέλη της.

    Σύμφωνα με τη βιντεοταινία, οι ένοπλοι του Στρατού του Μάχντι ανακοινώνουν πως κρατούν όμηρο τον πρώην διευθυντή της αστυνομίας της συνοικίας Ρασάφα της Βαγδάτης, στρατηγό Ραάντ Μοχάμεντ Κοντρ. Εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε την απαγωγή αλλά διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για υψηλόβαθμο αξιωματικό, ενώ εκπρόσωπος του Μοκτάντα Σαντρ δήλωσε πως δε γνωρίζει κάτι για την απαγωγή.

    Απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Σαντρ Σίτι

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Βαγδάτης προχώρησε στην απαγόρευση της κυκλοφορίας στο σιιτικό προάστιο της πόλης εξαιτίας των συνεχιζόμενων πολύνεκρων συγκρούσεων μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των ενόπλων οπαδών του Σιίτη κληρικού. "Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το πρωί (τοπική ώρα) μέχρι νεοτέρας ανακοίνωσης εξαιτίας των ταραχών στην περιοχή", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολύνεκρες επιθέσεις σε Μπακούμπα και Χαλντίγια

    [10] Εσωτερικά

    Διπλή τραγωδία στη Νέα Ιωνία

    9/8/2004 4:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/8/2004 6:28:27 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δραματική εξέλιξη στην υπόθεση της αθλήτριας του Τζούντο Ελένης Ιωάννου. Πριν από λίγο, ο φίλος της νεαρής αθλήτριας, που κατά πολλούς ευθυνόταν για το περιστατικό, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με τον ίδιο τρόπο που τραυματίστηκε η Ελληνίδα αθλήτρια. Ο νεαρός άντρας έπεσε από τον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε με τον παππού και την γιαγιά του. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που πριν λίγες μέρες τραυματίστηκε και η Ελληνίδα Τζουντόκα της Εθνικής μας ομάδας. Ο νεαρός διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το όνομα του αυτόχειρα, ο οποίος σημειωτέον είναι αθλητής του Κικ Μπόξινγκ είναι Γιώργος Χρυσοστομίδης και είναι 24 ετών.

    [11] Εσωτερικά

    Στις Σπέτσες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ολιγοήμερες διακοπές για το Γιώργο Παπανδρέου

    9/8/2004 4:24:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στις Σπέτσες θα βρεθεί για τρεις ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της πλήρους αποθεραπείας του, όπως υπεδείχθη από τους θεράποντες γιατρούς του, ενώ στις 13 Αυγούστου θα παραστεί στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Ολυμπιακό Στάδιο. Επίσης, με ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τους πολίτες που αποστέλλουν καθημερινά ευχετήρια μηνύματα για την υγεία του.

    [12] Εσωτερικά

    Απόν από την Τελετή Έναρξης το ΚΚΕ

    9/8/2004 4:55:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την αντίθεση του ΚΚΕ στον τρόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων εξέφρασε η γ.γ. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σε ομιλία της στην Κάρυστο. Η κα Παπαρήγα είπε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν πάψει να υπηρετούν τον αθλητισμό, ενώ είπε ότι τα στελέχη του ΚΚΕ δεν μπορούν να βρεθούν στις ίδιες εξέδρες με τους επισήμους που "στις πλάτες τους φέρουν τις ευθύνες πολέμων, θυμάτων, πολέμων που συνεχίζονται και που εκπονούν σχέδια νέων επιθετικών ενεργειών". Η γ.γ. του ΚΚΕ είπε ακόμη ότι το κόμμα της απορρίπτει την άποψη των μεγάλων κομμάτων ότι ο ελληνικός λαός, ενωμένος, πρέπει να παρακολουθήσει και να στηρίξει την Ολυμπιάδα, με το αιτιολογικό ότι και "στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υπάρχουν ενιαίοι στόχοι και κοινά συμφέροντα" προσθέτοντας.

    "Είμαστε αλληλέγγυοι με τον ελληνικό λαό"

    "Εμείς δεν αισθανόμαστε ότι μας ενώνουν κοινά συμφέροντα με τις πολυεθνικές εταιρίες [] οι οποίες έβλεπαν πάντα τους Αγώνες [] σαν μεγάλη ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη τους, να διεισδύσουν στην οικονομία της διοργανώτριας χώρας, αλλά και γενικότερα σαν ένα μεγάλο επιχειρηματικό γεγονός", είπε χαρακτηριστικά η γ.γ. του ΚΚΕ.

    Ωστόσο, η κα Παπαρήγα πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ είναι αλληλέγγυο με τον ελληνικό λαό που "σηκώνει τα τεράστια βάρη των Αγώνων" και είναι υπέρ του αθλητισμού. Κλείνοντας, η γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε τον ελληνικό λαό, μόλις λήξουν οι Αγώνες, "να αναπτύξει ένα πολυμέτωπο αγώνα" για να αρνηθεί να πληρώσει "τα σπασμένα", να απαιτήσει τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από το λαό και να ζητήσει το "ξήλωμα όλων των χαφιέδικων μηχανισμών παρακολούθησης".

    [13] Ιράκ

    Συνέχεια στο θρίλερ των αποκεφαλισμών

    9/8/2004 5:18:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέα βιντεοταινία που παρουσιάζει τον αποκεφαλισμό ενός ομήρου, έκανε τη Δευτέρα την εμφάνισή της στο ίντερνετ. Η βιντεοταινία παρουσιάζει Ισλαμιστές, που παρουσιάζονται ως αντάρτες, να αποκεφαλίζουν έναν άντρα που ισχυρίζονται ότι είναι Βούλγαρος όμηρος. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι, λόγω της κακής ποιότητας της εικόνας, δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί εάν πρόκειται για τον Ιβάιλο Κεπόφ, ο οποίος έπεσε θύμα απαγωγής στο Ιράκ στις αρχές Ιουλίου, ενώ αρνήθηκε να προχωρήσει στην αποκάλυψη περαιτέρω λεπτομερειών "για να μην γίνει όργανο στα χέρια των τρομοκρατών και από σεβασμό για τους συγγενείς των θυμάτων".

    Σημειώνεται ότι, η οργάνωση του Ιορδανού Αλ Ζαρκάουι απήγαγε στις 8 Ιουλίου δύο Βούλγαρους οδηγούς φορτηγών. Ο ένας από αυτούς, ο Γκεόργκι Λαζόφ αποκεφαλίστηκε στις 13 Ιουλίου, ενώ η τύχη του Κεπόφ αγνοείται. Αργότερα, βρέθηκε κοντά στη Μοσούλη ένα πτώμα που πιθανολογούνταν ότι άνηκε στον Κεπόφ, όμως οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμπέρασμα για την ταυτότητά του.

    [14] Αθλητισμός

    ΠΑΟΚ: Ήγκηκεν η ώρα

    9/8/2004 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η πιο μεγάλη ώρα για τον ΠΑΟΚ έφτασε. Ο "δικέφαλος του Βορρά" έιναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την Τρίτη 10 Αυγούστου την Μακάμπιβ Τελ Αβίβ, στον προκριματικό που θα κρίνει την είσοδο του στους "χρυσοφόρους ομίλους τους CHAMPIONS LEAGUE. Σε ένα γεμάτο στάδιο από 26.000 και πλέον οπαδούς, οι "ασπρόμαυροι" είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν το πρώτο βήμα προς το όνειρο.

    Ετοιμοπόλεμοι

    Όλοι είναι έτοιμοι για τον σημαντικότερο αγώνα στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα τραυματισμών, (ο Ιφεάνι Ουντέζε ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε), και βρίσκονται όλο στην διάθεση του προπονητή τους.

    Το απόγευμα (19:00), θα πραγματοποιηθεί η τελευταία προπόνηση πριν τον αγώνα, και αμέσως μετά ο κ. Αναστασιάδης θα ανακοινώσει την 20μελή αποστολή.

    Προβλέψεις για την αρχική ενδεκάδα δεν μπορούν να γίνουν. Όπως όλα δείχνουν δείχνουν τρεις είναι οι θέσεις "που παίζουν", καθώς ο προπονητής του ΠΑΟΚ φαίνεται να έχει καταλήξει στους 8 από τους 11 βασικούς.

    Πρόκειται για τους Τοχούρογλου, Φουτσίνι, Βόκολος, Σπάσιτς, Χάγκαν, Μαλαδένης, Σαλπιγγίδης και Γιασεμή. Τις υπόλοιπες τρεις θέσεις, διεκδικούν οι Χασιώτης, Ουντέζε, Καρυπίδης και Ανδράλας.

    50%-50% η πρόκριση

    Δηλώσεις για τον "ιστορικό" αγώνα έκαναν οι Λεωνίδας Βόκολος και Γιώργος Τουρσουνίδης. Ο αμυντικός του "δικεφάλου" θεωρεί πως η ομάδα του δεν είναι το φαβορί και δίνει ποσοστό πρόκρισης 50%-50% στις δύο ομάδες.

    Από την άλλη, ο παλιός παίκτης του ΠΑΟΚ, πιστεύει πως η πρόκριση θα κριθεί περισσότερο από την απόδοση της ομάδας της Θεσσαλονίκης, καθώς πιστεύει πως είναι καλύτερη ομάδα από τους Ισραηλινούς. Κλείνοντας, έκανε την πρόβλεψη πως με ένα σκορ 2-0 υπέρ του "δικέφαλου", η ομάδα θα είναι με το ένα πόδι στην κλήρωση των ομίλων.

    [15] Εσωτερικά

    Συμφωνία "ανάσα" από την ΕΚΟ-ΕΛΔΑ και την ΕΘΕΛ Καλύτερος αέρας στην πόλη

    9/8/2004 5:49:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Ανάσα" για την ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη από τους ρύπους των αυτοκινήτων και της βιομηχανίας, δίνει η συμφωνία μεταξύ της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ και της ΕΘΕΛ, με βάση την οποία ο στόλος των αστικών λεωφορείων θα χρησιμοποιεί το πετρέλαιο χαμηλού θείου "KINITRON 2005". Τη συμφωνία ανακοίνωσαν σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα 1.500 λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα χρησιμοποιούν από σήμερα το αντιρρυπαντικό πετρέλαιο "KINITRON 2005", το οποίο περιέχει επτά φορές λιγότερο θείο έναντι των σημερινών προδιαγραφών. Έτσι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, περιορίζονται αισθητά οι εκπομπές καυσαερίων και στερεών σωματιδίων, με αποτέλεσμα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, εν όψει και των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα, αλλά και με μακρόχρονα αποτελέσματα.

    Προστασία του περιβάλλοντος-αναβάθμιση της ποιότητας ζωής

    Ο κ. Σιούφας επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι η χρήση του αντιρρυπαντικού πετρελαίου από το στόλο της ΕΘΕΛ πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς οι δύο αυτοί παράγοντες επηρεάζονται καθοριστικά από τις επιλογές στον τομέα της ενέργειας.

    Ο υπουργός Μεταφορών κ. Λιάπης υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα δίνουν το σωστό παράδειγμα για την ευόδωση ενός μεγάλου κοινού στόχου, που είναι καλύτερο περιβάλλον για όλους μας, ιδιαίτερα μάλιστα στο πυκνοκατοικημένο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο κ.Λιάπης πρόσθεσε ότι, πριν από δύο εβδομάδες, δόθηκαν στην κυκλοφορία 200 νέα, υπερσύγχρονα λεωφορεία της Ε.Θ.Ε.Λ., ενώ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα τεθούν στην διάθεση του επιβατικού κοινού επιπλέον 83 λεωφορεία με πετρελαιοκίνηση και αμέσως μετά θα αρχίσει η παράδοση 121 οχημάτων με καύση φυσικού αερίου.

    Τέλος, ο υπουργός Μεταφορών επεσήμανε, πως στόχος του υπουργείου είναι στα επόμενα δύο χρόνια τα αστικά λεωφορεία να αποτελούν βασικό μέσο μετακίνησης των πολιτών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 August 2004 - 16:50:35 UTC