Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν μπορούν να παραστούν ενώπιον της Πειθαρχικής Παραμένουν για
  • [02] Σαν να μην πέρασε μια μέρα
  • [03] Σε Κεφαλονιά και Εύβοια Ημέρα πυρκαγιών
  • [04] Αναμένοντας την ετυμηγορία της Βενεζουέλας
  • [05] Φρίκη για τη σφαγή στο Μπουρούντι
  • [06] Από ισλαμιστικές οργανώσεις Νέες απειλές για χτύπημα σε Ολλανδία και
  • [07] Δύο οι νεκροί Αιματηρή επίθεση Ισραηλινών
  • [08] Βρέθηκε ύποπτη ουσία σε επιστολή Συναγερμός στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη
  • [09] Με απόφαση του Τζ. Μπους Αποχωρούν Αμερικανοί στρατιώτες από
  • [10] Φόβοι για νέα αιματοχυσία στη Νατζάφ

    [01] Στίβος

    Δεν μπορούν να παραστούν ενώπιον της Πειθαρχικής Παραμένουν για νοσηλεία Κεντέρης-Θάνου

    15/8/2004 4:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/8/2004 8:52:44 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Με αγωνία παρακολουθεί το πανελλήνιο την εξέλιξη της υπόθεσης Κεντέρη-Θάνου, Οι γιατροί έκριναν αναγκαία την παράταση της νοσηλείας τους στο ΚΑΤ κι έτσι δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν για απολογία ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ, όπως ήταν προγραμματισμένο για τις 9 το πρωί της Δευτέρας. Νωρίτερα σε δηλώσεις του από το ΚΑΤ, ο προπονητής των δύο Ολυμπιονικών Χρήστος Τζέκος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο Θάνου και Κεντέρης να εκπροσωπηθούν στην Πειθαρχική Επιτροπή από τον δικηγόρο τους. Παράλληλα, επιτέθηκε στο πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπη Νικολάου κατηγορώντας τον για την στάση του στο θέμα των δύο Ελλήνων αθλητών. Εν τω μεταξύ, πλήρη ενημέρωση για την πολύκροτη υπόθεση, ζήτησε από όλους τους αρμόδιους φορείς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

    Το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν

    Σύμφωνα με το νεώτερο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αργά σήμερα το απόγευμα από την 6ης Κλινικής Ορθοπεδικών Κακώσεων του ΚΑΤ, η γενική κατάσταση των δύο αθλητών είναι ικανοποιητική. Ωστόσο πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο, συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής και επανεξέταση των προβλημάτων καθώς ο Κώστας Κεντέρης παραπονιέται για κεφαλαλγία, ζάλη, τάση προς έμετο, ενώ η Κατερίνα Θάνου παρουσιάζει πόνος και ευαισθησία στην κοιλιά και υπέστη δύο επεισόδια πρωινής υπογλυκαιμίας.

    Η Εισαγγελία μελετά το θέμα η ΔΟΕ τηρεί "σιγή ιχθύος"

    Ο εισαγγελέας κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε να του παραδοθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν τον έλεγχο αντιντόπινγκ που ζητήθηκε για τους δύο αθλητές από τα αρμόδια όργανα της ΔΟΕ, τον φάκελο της Τροχαίας Γλυφάδας για το ατύχημα που υπέστησαν Κεντέρης και Θάνου το βράδυ της Πέμπτης, καθώς και σχετικά δημοσιεύματα και οπτικό υλικό από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αφού μελετήσει τα στοιχεία ο εισαγγελέας αναμένεται τη Δευτέρα να αποφανθεί αν θα παρέμβει ή όχι στην υπόθεση η Εισαγγελία.

    Την ίδια ώρα, η ΔΟΕ κρατά επτασφράγιστο μυστικό τις σκέψεις και τις προθέσεις της σχετικά με το πρόβλημα των δύο Ελλήνων "χρυσών" αθλητών του στίβου, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Πειθαρχικής. Η διευθύντρια Επικοινωνίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζιζέλ Ντέϊβις, παρά τον "καταιγισμό" ερωτήσεων που δέχθηκε στη σημερινή ενημέρωση της ΔΟΕ και της "Αθήνα 2004" για τους δύο Ολυμπιονίκες μας, κράτησε "κλειστά τα χαρτιά" της.

    "Δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα χρειαστεί η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ για να αποφασίσει σχετικά με το θέμα και να κάνει μετά την εισήγησή της στην Εκτελεστική. Αύριο θα μπορούμε να πούμε περισσότερα" είπε στους δημοσιογράφους.

    Η κ. Ντέϊβις διευκρίνισε, ότι δεν γνωρίζει εάν οι Κεντέρης και Θάνου θα παρουσιαστούν ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής, ενώ ερωτηθείς εάν η ΔΟΕ ενδιαφέρθηκε να μάθει τί ακριβώς έγινε με το ατύχημά τους, υπογράμμισε ότι "δόθηκαν ιατρικά πιστοποιητικά στη ΔΟΕ, τα οποία αναφέρουν, ότι πρέπει να τους δοθεί παράταση 48 ωρών, προκειμένου να απολογηθούν, αφού νοσηλεύονται σε νοσοκομείο".

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής 2004, κ. Κοτρώτσος, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα παρέμβασης της κ. Αγγελοπούλου, δεδομένου ότι υποθέσεις που αφορούν σε ντόπινγκ δεν είναι της αρμοδιότητας της.

    Δηλώσεις από την πλευρά της IAAF

    Στο ζήτημα του πιθανού αποκλεισμού των δύο αθλητών αναφέρθηκε σήμερα και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου, Λαμίν Ντιάκ.

    Ο κ. Ντιάκ εξήγησε ότι, με βάση τους νέους κανονισμούς, απαιτούνται τρεις επίσημες απουσίες από ελέγχους ("No show") για να επιβληθεί στους αθλητές, ποινή αποκλεισμού, την ώρα που η ΔΟΕ απαιτεί δύο. Όπως είπε ο πρόεδρος της IAAF, ο Κεντέρης πέρασε τρία αντιντόπινγκ κοντρόλ το 2003, στις 27/2, 5/4 και 15/11. Το 2003 ο Κεντέρης είχε ένα επίσημο "No show" στις 28/7 στο Τελ Αβίβ. Η Κατερίνα Θάνου πέρασε δύο ελέγχους το 2003 στις 27/2 και 15/11 και δεν έχει σημειώσει κανένα "No show".

    Ακόμη αποκάλυψε ότι η IAAF αναζήτησε τους δύο Έλληνες αθλητές κατόπιν αιτήματος της ΔΟΕ στο Σικάγο όπου ο Κεντέρης έπρεπε να βρίσκεται στο διάστημα 1-19/8 και η Θάνου 1-21/8, όμως στάθηκε αδύνατο να βρεθούν.

    Ο Γενικός Γραμματέας της IAAF, Ιστβάν Γκιουλάι, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι αυτό που έγινε το βράδυ της Πέμπτης με τους δύο Έλληνες αθλητές από μόνο του δεν αποτελεί "No show", κάτι που είχε επισημάνει με δηλώσεις του και την Παρασκευή. Τέλος είπε ότι μέχρι τώρα ποτέ δεν έχει συμβεί να σημειωθούν από κάποιον αθλητή τρία "No show".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προσωρινά εκτός Ολυμπιακής αποστολής Κεντέρης και Θάνου

    Παράταση αγωνίας

    [02] Αθλητισμός

    Σαν να μην πέρασε μια μέρα

    15/8/2004 9:08:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με κεκτημένη ταχύτητα θα έλεγε κανείς η Άρσεναλ, συνέτριψε την Έβερτον στην πρεμιέρα της Πρέμιερ Λιγκ, καθώς επικράτησε με 4-1. Οι «κανονιέρηδες» στηρίχθηκαν στην παλιά φρουρά και με γκολ των Μπέργκαμπ, Πιρες, Λιούνγκμπεργκ και Πιρές πήραν πολύ εύκολη νίκη. Το τετάρτο γκολ σημείωσε ο Καλντερόν, ενώ για την Έβερτον μείωσε ο Κάσλει. Και το δεύτρερο αποτέλεσμα της αγωνιστικής ήταν κυριακάτικο αφού η Τσέλσι με τα νέα της πρόσωπα και με τις πολλές φιλοδοξίες, βρέθηκε στην πρεμιέρα αντιμέτωπη με την σταθερή αξία που ονομάζεται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το τελικό 1-0 διαμόρφωσε ο Γκούντγιονσεν και παρά το γεγονός πως το γκολ ήρθε μόλις στο 15 οι πάικτες του Άλεξ Φέρκιουσον δεν κατάφεραν να αντιδράσουν. Στα υπόλοιπα αποτελέσματα της ημέρας ξεχωρίζουν οι πολλές ισοπαλίες μια από τις οποίες ήταν της Λίβερπουλ απέναντι στην Τότεναμ με 1-1. Το ίδιο σκορ είχε και ο αγώνας ανάμεσα στην Μπλάκμπερν και την νεοφώτιστη Γουέστ Μπρόμγουιτς και μάλιστα με ακόμη πιο δραματικό τρόπο καθώς η «Μπρομ» προηγήθηκε και χρειάστηκε να περάσουν 70 ολόκληρα λεπτά αγώνα πριν ισοφαρίσει η Μπλάκμπερν με τον Σορτ.

    Η ταυτότητα της αγωνιστικής

    Τότεναμ-Λίβερπουλ 1-1 Άστον Βίλα-Σαουθάμπτον 2-0 Μπλάκμπερν-Γουέστ Μπρομ. 1-1 Μπόλτον-Τσάρλτον 4-1 Μάντσεστερ Σίτι-Φούλαμ 1-1 Μίντλεσμπρο-Νιουκάστλ 2-2 Νόριτς-Κρίσταλ Πάλας 1-1 Πόρτσμουθ-Μπέρμιγχαμ 1-1 Τσέλσι-Μάντσεστερ Γιουν. 1-0 Έβερτον-Αρσεναλ 1-4

    [03] Εσωτερικά

    Σε Κεφαλονιά και Εύβοια Ημέρα πυρκαγιών

    16/8/2004 8:01:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- www.fireservice.gr

    Δυστυχώς είχε δίκιο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία έκρινε τη Δευτέρα ως μέρα υψηλού κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιών στην Εύβοια. Χθες βράδυ, περίπου στις 22:30 ξέσπασε πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στο Ελαιοχώρι Ευβοίας. Επί τόπου έσπευσαν 15 οχήματα της πυροσβεστικής με 45 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων. Τελικά, η φωτιά, η οποία απείλησε σπίτια, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο νωρίς την Τρίτη το πρωί, ενώ χωρίς ρεύμα έμειναν τα χωριά Νιμποριό, Ελαιοχωρι και Κακαβαίοι. Νωρίτερα, γύρω στις 21:00 είχε τεθεί υπό έλεγχο άλλη μία φωτιά, που ξέσπασε στο Νομό Ευβοίας, στην περιοχή Καψάλα της Κοινότητας Στυραίων-Καρύστου. Από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου 150 στρέμματα γεωργικής έκτασης.

    Φλογερή η Δευτέρα για την Κεφαλονιά

    Στο μεταξύ, δύσκολη ήταν η χθεσινή μέρα και για την Κεφαλονιά, καθώς από το πρωί ξέσπασαν οκτώ πυρκαγιές σε δασικές και γεωργικές εκτάσεις του νησιού, οι οποίες, όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.

    Συγκεκριμένα, υπήρχαν οκτώ διαφορετικά μέτωπα στους Δήμους Αργοστολίου και Σάμης. Στο Δήμο Αργοστολίου, στην περιοχή Άβυθος Αίχθης κάηκαν τρία στρέμματα γεωργικής έκτασης. Στην περιοχή Άμμες - Σβορωνάτα κάηκαν περίπου πέντε στρέμματα γεωργικής έκτασης. Στην Κοινότητα Παλίκης στην περιοχή Πετάνοι Βοβυκές, στάχτη έγιναν 50 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Στην περιοχή Λιβάδι κάηκαν 10 στρέμματα γεωργικής έκτασης, ενώ στην περιοχή Σούλαροι της Κοινότητας Παλίκης κάηκαν δύο στρέμματα γεωργικής έκτασης.

    Στη Σάμη κάηκαν επτά στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, ενώ στην περιοχή Λαγκαδάκια - Χαλιωτάτα στις φλόγες παραδόθηκαν περίπου τέσσερα στρέμματα δασικής έκτασης και στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Χαλιωτάτα άλλα δυόμισι στρέμματα δασικής έκτασης.

    Η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία διενεργεί προανάκριση για τα αίτια των πυρκαγιών.

    Σχετικά Links:

    Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος

    [04] Διεθνή

    Αναμένοντας την ετυμηγορία της Βενεζουέλας

    16/8/2004 8:45:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: AFP - BBC - REUTERS

    Την παράταση της ψηφοφορίας κατά οκτώ ώρες προκάλεσε η μαζική προσέλευση χιλιάδων πολιτών που θέλησαν να δώσουν το παρών στο δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή του Ούγο Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας. Οι κάλπες έκλεισαν στις 07.00, ώρα Ελλάδος και τα αποτελέσματα αναμένονται αρκετές ώρες αργότερα. Δεδομένου ότι η Βενεζουέλα, είναι πέμπτη στον κόσμο σε εξαγωγές αργού, οι πετρελαιαγορές και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, χώρα που εισάγει 1,54 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις. Η διαδικασία σε γενικές γραμμές κύλησε ομαλά, ωστόσο σημαδεύτηκε από δύο αιματηρά επεισόδια. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δέκα άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων, οι οποίοι έβαλαν κατά πολιτών έξω από εκλογικό κέντρο, ενώ μία νεαρή γυναίκα σκοτώθηκε κατά λάθος από έναν στρατιώτη που φρουρούσε εκλογικό τμήμα στο Καράκας.

    Μαζικό παρών, αλλά και απόπειρες εκφοβισμού των ψηφοφόρων

    Η αθρόα προσέλευση των 14 εκατ. ψηφοφόρων σε συνδυασμό με τη βραδύτητα των διαδικασιών, κατέστησαν αναγκαία την παράταση της ψηφοφορίας. Οι ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα στο Καράκας σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν σχεδόν το 1,5 χλμ. Ο πρόεδρος της χώρας Ούγο Τσάβες είχε ήδη ξεκαθαρίσει πως τα εκλογικά τμήματα δεν πρόκειται να κλείσουν έως ότου ψηφίσει κι ο τελευταίος πολίτης της χώρας. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, που βρίσκεται εκεί ως παρατηρητής έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη συμμετοχή που έχει δει. Τώρα το λόγο έχουν τα αποτελέσματα, καθώς δεν επετράπη η διεξαγωγή exit polls με το κλείσιμο των καλπών.

    Ωστόσο, δεν έλειψαν οι απόπειρες εκφοβισμού των ψηφοφόρων. Σε εκλογικό κέντρο, σε πυκνοκατοικημένο προάστιο του ανατολικού Καράκας, οι εκλογείς που περίμεναν στην ουρά, δέχτηκαν επίθεση από ομάδα ενόπλων, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες. Οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, με αποτέλεσμα ένας πολίτης να σκοτωθεί και άλλοι δέκα να τραυματιστούν

    Ένα παρόμοιο επεισόδιο διαδραματίστηκε και στη συνοικία Πετάρε, στο κεντρικό Καράκας, όπου κουκουλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον ψηφοφόρων, ενώ σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες υπήρχαν και ελεύθεροι σκοπευτές στα γύρω κτήρια, γεγονός που σκόρπισε τον πανικό στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να ψηφίσει. Ξένοι ανταποκριτές διαπίστωσαν την ύπαρξη ομάδων ενόπλων στους δρόμους της πρωτεύουσας. Πάντως, οι πολίτες στο σύνολο τους έδειξαν να περιφρονούν το κλίμα τρομοκρατίας και έδωσαν μαζικό παρών στη διαδικασία.

    Κρίσιμο αποτέλεσμα

    Τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του Τσάβες, ζήτησε η αντιπολίτευση κατηγορώντας τον Τσάβες για δικτατορική συμπεριφορά και οικονομική κακοδιαχείριση. Οι υποστηρικτές του όμως έχουν να πουν ότι είναι ο μόνος πρόεδρος που ενδιαφέρθηκε για τα εκατομμύρια των φτωχών της χώρας.

    Στην περίπτωση που οι κάλπες που τον "ναι" ο νυν πρόεδρος θα συνεχίσει τη θητεία του που λήγει κανονικά το 2006, ενώ στην περίπτωση του "όχι" η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές σε διάστημα τριάντα ημερών.

    Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν την έκβαση του δημοψηφίσματος, εντούτοις υπάρχουν ανησυχίες για ξέσπασμα βίας στη περίπτωση που η διαφορά ψήφων είναι περιορισμένη.

    Να υπενθυμίσουμε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είχαν στο παρελθόν προσπαθήσει να πάρουν την εξουσία από τα χέρια του Τσάβες με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα τον Απρίλιο του 2002. Η θητεία των πραξικοπηματιών, τους οποίους έσπευσαν αν αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ, αποδείχθηκε μόνο λίγων ημερών καθώς οι υποστηρικτές του Τσάβες βγήκαν στους δρόμους με όπλα και τον επανέφεραν στην εξουσία.

    Ο Τσάβες έχει προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη αποπομπή του από τον προεδρικό θώκο μπορεί να σημάνει διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου, δεδομένης της πρόθεσης της αντιπολίτευσης να ιδιωτικοποιήσει την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos de Venezuela (PDVSA), γεγονός που θα πυροδοτήσει απεργίες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποφασίζει για Τσάβες η Βενεζουέλα

    [05] Διεθνή

    Φρίκη για τη σφαγή στο Μπουρούντι

    16/8/2004 9:32:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    "Αποτροπιασμένος και σκανδαλισμένος" δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για τις σφαγές στο Μπουρούντι, που στοίχισαν τη ζωή σε 160 πρόσφυγες, μέλη της φυλής Τούτσι. Όπως δήλωσε, χθες ο εκπρόσωπος του κ. Ανάν, Φρεντ Έκχαρντ, ο ΓΓ "καταδικάζει εντονότατα τη σφαγή αυτή κι υπογραμμίζει, πως θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μία έρευνα, ώστε οι υπεύθυνοι να αναγνωρισθούν, να συλληφθούν και να αποπεμφθούν στη δικαιοσύνη". Η σφαγή έλαβε χώρα την Παρασκευή σε καταυλισμό προσφύγων, από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Γκατούμπα του Μπουρούντι.

    Έκτακτη σύσκεψη

    Μάλιστα, ο κ. Ανάν κάλεσε τις μεταβατικές κυβερνήσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Μπουρούντι, καθώς και την κυβέρνηση της Ρουάντα, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν μία νέα επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή. Επίσης, κάλεσε τις κυβερνήσεις αυτές να θέσουν σε εφαρμογή ταχύτατα έναν κοινό μηχανισμό επαλήθευσης, με τη συμμετοχή της Ουγκάντα και του Μπουρούντι, που θα είναι επιφορτισμένος να ελέγχει τις δραστηριότητες των ενόπλων ομάδων, που λυμαίνονται τις μεθοριακές περιοχές.

    Τη σφαγή στο Μπουρούντι καταδίκασε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο κάλεσε τα κράτη της περιοχής "να φροντίσουν, ώστε να γίνεται σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων τους" και να "διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στους πληθυσμούς που ζουν στα εδάφη τους, περιλαμβανομένων και των ξένων στους οποίους προσφέρουν καταφύγιο". Μάλιστα, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε έκτακτη σύσκεψη την Κυριακή, για το θέμα αυτό.

    Παίρνουν την ευθύνη οι Χούτου

    Οι ένοπλοι εισήλθαν στον καταυλισμό, στον οποίο έχουν βρει καταφύγιο, τουλάχιστον 1.700 πρόσφυγες και σφαγιάσαν γυναικόπαιδα, ενώ μετά έκαψαν τα καταλύματα των προσφύγων. Ο Πρόεδρος του Μπουρούντι απέδωσε την ευθύνη για τη σφαγή σε Κονγκολέζους, οι οποίοι είχαν εισέλθει στο Μπουρούντι. Όμως, την ευθύνη για το μακελειό ανέλαβε η επαναστατική οργάνωση Χούτου, η οποία μάχεται ενάντια στην κυβέρνηση του Μπουρούντι, η οποία κυρίως αποτελείται από μέλη της φυλής των Τούτσι. Τον τελευταίο καιρό τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις μάχες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σφαγή με δεκάδες νεκρούς στο Μπουρούντι

    [06] Διεθνή

    Από ισλαμιστικές οργανώσεις Νέες απειλές για χτύπημα σε Ολλανδία και Ιταλία

    16/8/2004 9:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2004 10:02:09 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με τρομοκρατικά χτυπήματα απειλεί μία ισλαμική οργάνωση την Ολλανδία, αλλά και την Ιταλία εάν δεν αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από το Ιράκ. Η "Οργάνωση για τη μουσουλμανική Ενωση" - όπως ονομάζεται- με μήνυμά της που εμφανίζεται στο διαδίκτυο, προειδοποιεί ότι "οι ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά η Ολλανδία "να αναμένουν μια κόλαση που θα μετατρέψει τις νύχτες σε αιματοχυσία". "Απευθύνουμε αυτό το μήνυμα προς όλες τις χώρες που τάσσονται κατά των μουσουλμάνων και έχουν αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις τους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ιδιαιτέρως το μήνυμα απευθύνεται στην Ιταλία και την Ολλανδία", επισημαίνεται στο μήνυμα της οργάνωσης. Όπως υπογραμμίζει η ισλαμική οργάνωση, πρόκειται για μία τελευταία προειδοποίηση που αποστέλλει προς την Ολλανδία. "Θα εκπλαγείτε από τον ισλαμικό σεισμό που θα ταρακουνήσει τις χώρες σας. Φαίνεται ότι δε διδαχτήκατε από τα μαθήματα της Ισπανίας και άλλων χωρών. Καταλαβαίνετε μόνο τη γλώσσα του αίματος και των παγιδευμένων οχημάτων", υπογραμμίζει η οργάνωση.

    Ανακοινώσεις μέσω διαδικτύου

    Την Κυριακή, οι "Ταξιαρχίες του Αμπού Χαφζ ελ Μάσρι" με ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο, απειλούν να αιματοκυλήσουν την Ιταλία, καθώς δεν ανταποκρίθηκε στο τελεσίγραφό τους για απόσυρση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ έως τις 15 Αυγούστου. Η οργάνωση καλεί όλους τους μαχητές της να χτυπήσουν στόχους στην ιταλική επικράτεια. Κύριος στόχος της οργάνωσης είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι . Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Τζουζέπε Πιζάνου σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι η χώρα του δεν φοβάται τις απειλές της ισλαμιστικής οργάνωσης, ωστόσο -όπως επισημαίνει- δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας επίθεσης.

    Η αυθεντικότητα των δύο αυτών τρομοκρατικών μηνυμάτων δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    [07] Διεθνή

    Δύο οι νεκροί Αιματηρή επίθεση Ισραηλινών

    16/8/2004 10:12:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι προστίθενται στον κατάλογο των θυμάτων, που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της Ιντιφάντα. Οι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, όταν ένα ισραηλινό ελικόπτερο τύπου Απάτσι έριξε τέσσερις πυραύλους εναντίον αγροκτήματος στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας. Όμως, οι πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας δεν ανέφεραν ούτε την ταυτότητα των θυμάτων, ούτε τους λόγους της επίθεσης. Πάντως, οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους ισχυρίζονται, πως νωρίτερα Παλαιστίνιοι είχαν επιτεθεί σε ισραηλινό έδαφος με ρουκέτες τύπου Κασάμ, επίθεση, που απέτρεψαν Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Επίθεση κατά χυτηρίου μετάλλων

    Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκε άλλη μία επίθεση Ισραηλινών κατά Παλαιστινίων, όταν οι πρώτοι, επιτέθηκαν με ελικόπτερο κατά χυτηρίου μετάλλων στη Γάζα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν απώλειες. Τα ισραηλινά ελικόπτερα συχνά βάλλουν κατά μηχανουργείων, που σύμφωνα με τον στρατό χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πολεμοφοδίων και πυραύλων, τους οποίους εκτοξεύουν παλαιστινιακές οργανώσεις κατά του ισραηλινού εδάφους και εβραϊκών οικισμών στα Κατεχόμενα.

    [08] Διεθνή

    Βρέθηκε ύποπτη ουσία σε επιστολή Συναγερμός στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαλαισία

    16/8/2004 10:00:00 πμ

    Συναγερμός σήμανε σήμερα στην αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, έπειτα από την ανακάλυψη μίας ύποπτης, άγνωστης, ουσίας σε μία επιστολή, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο της πρεσβείας. Οι Μαλαισιανοί αστυνομικοί, πυροσβέστες και νοσοκόμοι, έσπευσαν επί τόπου και η ύποπτη ουσία εξετάστηκε για να διαπιστωθεί εάν εγκυμονεί κινδύνους. Τους τελευταίους μήνες οι ξένες αποστολές στην Κουάλα Λουμπούρ δέχονται απειλές για τρομοκρατικό χτύπημα. Την περασμένη εβδομάδα, ένας άκυρος συναγερμός για βάκιλλο του άνθρακα είχε οδηγήσει στο κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στο Κολόμπο.

    [09] Διεθνή

    Με απόφαση του Τζ. Μπους Αποχωρούν Αμερικανοί στρατιώτες από Ευρώπη-Ασία

    16/8/2004 10:35:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την αποχώρηση 70.000 Αμερικανών στρατιωτών από την Ευρώπη και την Ασία πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε ομιλία του σε συγκέντρωση Βετεράνων του αμερικανικού στρατού στο Οχάιο. Ο Μπους προχωρά στην απόφαση αυτή, προκειμένου να υπάρξει μία μεγαλύτερη αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καθώς επίσης και να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Η αναδιάταξη των δυνάμεων θα σημάνει σημαντικές αλλαγές σε αμυντικές συμφωνίες με στενούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς θα οδηγήσει στην επιστροφή μεγάλου αριθμού Αμερικανών στρατιωτών στο αμερικανικό έδαφος.

    Οπλα προηγμένης τεχνολογίας σε υπερατλαντικές βάσεις

    Ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε πάντως, ότι οι αλλαγές αυτές είναι χρονοβόρες και δεν θα υπάρξουν σύντομα μετακινήσεις στρατευμάτων. "Θα υπάρξουν ανακλήσεις δυνάμεων από τη Γερμανία. Έχουμε μιλήσει με τους Γερμανούς, αναφέροντας αριθμούς", τόνισε ο Ράμσφελντ, προσθέτοντας ότι ήδη έχει θίξει αυτό το ενδεχόμενο στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Ιβανόφ το Σαββατοκύριακο στην Αγία Πετρούπολη.

    Επίσημες πηγές αναφέρουν πως οι ανακλήσεις δυνάμεων από τη Γερμανία και από την Ασία θα αφορούν 70.000 έως 100.000 οπλίτες , μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που θα εκτείνεται έως και τρία χρόνια. Ορισμένες από αυτές τις μονάδες θα ξανααναπτυχθούν στην Ανατολική Ευρώπη, στα νέα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Ράμσφελντ ανέφερε πάντως πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις βάσεις τους στη Γερμανία και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης θα στελεχώνονται οι πιο προκεχωρημένες βάσεις εκ περιτροπής με πιο ελαφρά και πιο ευκίνητα στρατεύματα. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα σταλούν σε υπερατλαντικές βάσεις όπλα προηγμένης τεχνολογίας για την ενίσχυση των μικρότερων δυνάμεων που θα παραμείνουν εκεί.

    [10] Ιράκ

    Φόβοι για νέα αιματοχυσία στη Νατζάφ

    16/8/2004 10:48:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσε πάλι το Ιράκ το Σαββατοκύριακο, καθώς σκληρές και σχεδόν αδιάκοπες μαίνονται οι ένοπλες συγκρούσεις και οι επιδρομές σε διάφορες πόλεις της χώρας. Σαμάρα, Χίλα, Φαλούτζα, αλλά και Βαγδάτη μετατράπηκαν σε μέτωπα βίαιων μαχών, με τις δυνάμεις κατοχής να μετρούν και αυτές απώλειες. Εντούτοις, θερμότερη εστία παραμένει η ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ, όπου χθες αναζωπυρώθηκαν οι μάχες μετά από διήμερη παύση. Σήμερα επικρατεί ηρεμία, εντούτοις η διαταγή της ιρακινής κυβέρνησης για εκκένωση της πόλης από τους ξένους δημοσιογράφους προμηνύει νέα έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, μετά το πρόσφατο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.

    Κλιμάκωση των συγκρούσεων σε ιρακινές πόλεις

    Το Σαββατοκύριακο πέρασε αφήνοντας πίσω του ερείπια, νεκρούς και τραυματίες.

    Στη Σαμάρα, αντάρτες ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις της ιρακινής αστυνομίας και Αμερικανούς στρατιώτες. Απολογισμός: 13 νεκροί και 80 τραυματίες.

    Στη Φαλούτζα, οι αεροπορικές επιδρομές των Αμερικανών κόστισαν τις ζωές 11 Ιρακινών, ενώ άλλοι 23 τραυματίσθηκαν. Στην περιοχή καταρρίφθηκε χθες και ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για θύματα.

    Γύρω από την πόλη Χίλα, νότια της Βαγδάτης, ο απολογισμός των μαχών μεταξύ οπαδών του Σαντρ και ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας ήταν 13 νεκροί. Άλλοι 9 σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και άνδρες της ιρακινής αστυνομίας και πολίτες, στη διάρκεια σφοδρών μαχών που ξέσπασαν λίγο μετά την αυγή στην πόλη Χασεμίγια, νοτιοανατολικά της Χίλα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι ένοπλοι οπαδοί του Σαντρ, που απαρτίζουν τον λεγόμενο Στρατό του Μάχντι κατέλαβαν το τοπικό κυβερνητικό κτίριο στη Χίλα και το αστυνομικό τμήμα και έκαψαν ένα σταθμό της ιρακινής εθνοφυλακής. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι άνδρες του Σαντρ πραγματοποίησαν επίθεση στις κεντρικές φυλακές της Χίλα, που θεωρούνται οι δεύτερες σε μέγεθος της χώρας μετά τις διαβόητες φυλακές Αμπού Γράιμπ της Βαγδάτης.

    Η Βαγδάτη, όπου κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, άνοιξε χθες τις εργασίες της η Εθνοσυνέλευση του Ιράκ, η οποία πρόκειται να εκλέξει το 100μελές Εθνικό Συμβούλιο που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Ιανουαρίου, μπήκε και αυτή στο στόχαστρο των Ιρακινών μαχητών. Στην κεντρική Βαγδάτη, σημειώθηκαν σήμερα αρκετές εκρήξεις, μακριά όμως από το κτίριο όπου συσκέπτονται 1300 πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες. Ωστόσο, χθες οι τρεις ρουκέτες που εκτόξευσαν οι αντάρτες έπεσαν πολύ πιο κοντά στην "πράσινη ζώνη" όπου γίνεται η διάσκεψη. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν δύο Ιρακινοί και 17 τραυματίσθηκαν.

    Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις κατοχής μετρούν έναν Ουκρανό, έναν Ολλανδό και τέσσερεις Αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς. Επίσης ένας Αμερικανός δημοσιογράφος έπεσε θύμα απαγωγής στη Νασιρίγια, το περασμένο Σάββατο.

    Στη Νατζάφ, ο ριζοσπάστης σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ κάλεσε σήμερα την προσωρινή κυβέρνηση να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που διακόπηκαν το Σάββατο από την κυβερνητική πλευρά, η οποία προειδοποίησε για άμεση επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων με σκοπό την "αποκατάσταση της τάξης". Εκπρόσωπος του Σαντρ, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επέρριψε την αποτυχία των συνομιλιών στον Ιρακινό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι, τον οποίο κατηγόρησε ότι έκανε πίσω την τελευταία στιγμή. Ο ίδιος ο Σαντρ, σε δηλώσεις του προς το Αλ Τζαζίρα, ανέφερε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να κυριαρχήσει στο Ιράκ όσο οι αμερικανικές δυνάμεις πολιορκούν τη Νατζάφ, μια πόλη ιερή για όλους του μουσουλμάνους.

    Ο Σαντρ απέχει από τη διάσκεψη της Εθνοσυνέλευσης στη Βαγδάτη, ενώ περίπου 100 από τους συμμετέχοντες αποχώρησαν από τις εργασίες μετά την ομιλία του απεσταλμένου του ΟΗΕ, φωνάζοντας :"Όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Νατζάφ δεν μπορεί να υπάρξει Συνέλευση".

    Χθες στη Νατζάφ οι μάχες ξανάρχισαν, με βολές πυροβόλων να ακούγονται από την πλευρά του κοιμητηρίου της πόλης, όπου βρίσκεται το Μαυσωλείο του Άλι, στο οποίο έχουν τα οχυρά τους οι οπαδοί του Σαντρ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 August 2004 - 8:51:29 UTC