Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουλάχιστον 260 συλλήψεις Επεισοδιακό το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων
  • [02] Από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου Τέλος οι Ολυμπιακές λωρίδες
  • [03] 5,8 Ρίχτερ Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
  • [04] Ισραηλινά αντίποινα για τις επιθέσεις αυτοκτονίας
  • [05] Μετά από τηλεφώνημα αγνώστου για βόμβα Εκκενώθηκε σταθμός του μετρό της
  • [06] Επίθεση ενόπλων κατά του Σαλαμπί
  • [07] Εκρήξεις στο κτήριο της ιρακινής εθνοσυνέλευσης
  • [08] Ενοπλοι κρατούν 400 ομήρους Θρίλερ σε σχολείο στην Οσετία
  • [09] Ο Βιλτόρ στη Λιόν
  • [10] Βίαιες ταραχές στο Νεπάλ
  • [11] Χαμός για ένα εισιτήριο

    [01] Διεθνή

    Τουλάχιστον 260 συλλήψεις Επεισοδιακό το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων

    1/9/2004 7:41:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 260 άτομα συνελήφθησαν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια πορείας περίπου 2.000 διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στο "Σημείο Μηδέν" για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης Μπους. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το σημείο όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι και κατευθύνθηκαν προς το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν όπου πραγματοποιείται το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, που έδωσε και τυπικά το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου στον Τζορτζ Μπους, που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος. Ο Μπους Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να αποδεχθεί την εκλογή του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους συνέδρους το βράδυ της Πέμπτης, τελευταίας ημέρας του συνεδρίου.

    Λίγο πριν φτάσουν στην έδρα του συνεδρίου, οι διαδηλωτές έβαλαν μαύρες κουκούλες και γονάτισαν στο έδαφος σε ένδειξη διαμαρτυρίας οπότε και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Η "Ένωση Όσων Αντιστέκονται στον Πόλεμο", που οργάνωσε τη διαδήλωση, προσάπτει στον Τζορτζ Μπους ότι δημιούργησε αναρίθμητα "Σημεία Μηδέν" σε ολόκληρο τον κόσμο. Καθ όλη τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας, χιλιάδες αστυνομικοί παρακολουθούσαν στενά τους διαδηλωτές.

    Με αναφορές στον Εξολοθρευτή και τον Νίξον η ομιλία του Σβαρτσενέγκερ

    Στο βήμα ανέβηκαν μεταξύ άλλων η σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου, Λόρα Μπους, οι δύο κόρες του καθώς και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Ο τελευταίος μάλιστα κατά την ομιλία του επικαλέστηκε ως ίνδαλμά του έναν μάλλον όχι και τόσο δημοφιλή πρόεδρο, τον Ρίτσαρντ Νίξον, που είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Γουοτεργκέιτ.

    "Θα ξαναγυρίσω", είπε ο αστέρας του Χόλιγουντ, χρησιμοποιώντας μια φράση που χαρακτήριζε το ρόλο του "Εξολοθρευτή", για να πει: "η Αμερική επανακάμπτει, συνέρχεται από την επίθεση στο έδαφός της, στην οικονομία της, στον τρόπο ζωής μας [] και επανήλθαμε χάρη στην καρτερία, την προσωπικότητα και την ηγετική μορφή του 43ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους".

    Όσον αφορά την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, που θα εκφωνήσει στο Συνέδριο, ο ίδιος δήλωσε ότι θα ανακοινώσει πως τα τρία τέταρτα της ηγεσίας της Αλ Κάιντα έχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί. Σχετικά με τα ποσοστά αυτά, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι οι πληροφορίες αυτές βασίστηκαν στις νέες συλλήψεις μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης και όχι στο γεγονός ότι η αποκάλυψη συμπίπτει χρονικά με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, κύριο θέμα του οποίου είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

    [02] Εσωτερικά

    Από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου Τέλος οι Ολυμπιακές λωρίδες

    1/9/2004 7:54:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Καταργούνται από σήμερα, Τετάρτη, οι Ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα διατηρηθούν τέσσερις Ολυμπιακές γραμμές της ΕΘΕΛ. Σε 24ωρη βάση θα λειτουργούν το τραμ και πέντε λεωφορειακές γραμμές μεταξύ κέντρου και περιφέρειας ενώ Μετρό, Προαστιακός σιδηρόδρομος και Ηλεκτρικός θα λειτουργούν από τις 5 το πρωί έως τις 2 τα ξημερώματα. Από σήμερα αυξάνεται και η τιμή των διοδίων για τα ΙΧ στην Αττική Οδό που θα ανέρχεται στα 2,50 ευρώ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αστικές συγκοινωνίες με μέλλον

    [03] Διεθνή

    5,8 Ρίχτερ Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

    1/9/2004 8:10:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις ακτές ανοικτά της Ιαπωνίας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως όμως στην επαρχία Κάντο, στην οποία ανήκει η πολυπληθής πρωτεύουσα Τόκιο, καθώς και στην Τοχούκου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα ή ζημιές. Όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ δεν υπάρχει κίνδυνος για παλιρροϊκά κύματα. Ο σεισμός σημειώθηκε τη στιγμή που εκατομμύρια Ιάπωνες λάμβαναν μέρος στις ετήσιες αντισεισμικές ασκήσεις! Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που έχει σημειωθεί στην επαρχία Κάντο χρονολογείται προ 81 ετών ακριβώς: την 1η Σεπτεμβρίου 1023 σεισμός μεγέθους 7,9 Ρίχτερ είχε προκαλέσει τον θάνατο 145.000 ανθρώπων στο Τόκιο και στις γύρω περιοχές, αφήνοντας άστεγους 2,5 εκατ. ανθρώπους.

    [04] Διεθνή

    Ισραηλινά αντίποινα για τις επιθέσεις αυτοκτονίας

    1/9/2004 8:27:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2004 11:39:16 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Λίγες ώρες μετά την εντολή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των Παλαιστίνιων μαχητών, μετά την επίθεση αυτοκτονίας της Τρίτης στην Μπιρσέβα, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε στην κατεδάφιση της κατοικίας ενός εκ των δύο δραστών της επίθεσης. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, στρατιώτες δυναμίτισαν το σπίτι του 22χρονου Άχμαντ Καουάσμεχ, ενώ ειδοποίησαν την οικογένεια του δεύτερου καμικάζι, του 22χρονου Νασίμ Τζαμπάρι, να πάρει τα υπάρχοντά της από το σπίτι, προκειμένου να προχωρήσει στην κατεδάφισή του. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει την εκστρατεία για την εξόντωση των ηγετικών στελεχών της Χαμάς, ενώ εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε "κατάσταση ύψιστης επιφυλακής" ενόψει και της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λουτρό αίματος σε πόλη του Ισραήλ

    [05] Διεθνή

    Μετά από τηλεφώνημα αγνώστου για βόμβα Εκκενώθηκε σταθμός του μετρό της Μόσχας

    1/9/2004 8:37:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Συναγερμός σήμανε το πρωί στο σταθμό του μετρό Κούρσκγι, της Μόσχας, έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα που ανέφερε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα. Αμέσως εκκενώθηκε ο σταθμός και πυροτεχνουργοί και εκπαιδευμένοι σκύλοι ερεύνησαν εξονυχιστικά το κτίριο, καθώς και τη γύρω περιοχή. "Εξαιτίας της έκρηξης στον σταθμό Ρίσκαγια, λαμβάνουμε τις μεγαλύτερες προφυλάξεις", τόνισε η διεύθυνση. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί στη Μόσχα έπειτα από τη χθεσινοβραδινή επίθεση αυτοκτονίας στον σταθμό μετρό Ρίσκαγια, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 10 άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 50.

    [06] Ιράκ

    Επίθεση ενόπλων κατά του Σαλαμπί

    1/9/2004 9:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2004 9:18:31 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, Associated Press

    Ένοπλοι άνοιξαν πυρ το πρωί της Τετάρτης κατά αυτοκινητοπομπής που μετέφερε το πρώην μέλος του Ιρακινού Συμβουλίου Αχμέντ Σαλαμπί τραυματίζοντας δύο μέλη της συνοδείας του, όπως είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ένας βοηθός του. Η αυτοκινητοπομπή χτυπήθηκε στο δρόμο από τη Νατζάφ προς τη Βαγδάτη.

    [07] Ιράκ

    Εκρήξεις στο κτήριο της ιρακινής εθνοσυνέλευσης

    1/9/2004 9:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2004 11:24:29 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Νέες εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Βαγδάτης, λίγες ώρες μετά τις πέντε εκρήξεις, πιθανότατα από βλήματα όλμου, που συγκλόνισαν το πρωί της Τετάρτης ένα σημείο ελέγχου που βρίσκεται κοντά στο κτήριο όπου ξεκίνησαν οι εργασίες της ιρακινής εθνοσυνέλευσης. Η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε ότι ακούστηκαν τρεις με πέντε εκρήξεις κοντά στο σημείο ελέγχου, στην περιοχή της Πράσινης Ζώνης, όπου είχαν συγκεντρωθεί τα μέλη της συνέλευσης για την πρώτη τους συνάντηση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Ιρακινός. Ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας είπε ότι δεν έχει πληροφορίες για τι προκάλεσε τις εκρήξεις. Σημειώνεται ότι στις 18 Αυγούστου, το Εθνικό Συμβούλιο του Ιράκ επέλεξε 81 μέλη για να αποτελέσουν την εθνοσυνέλευση που θα λειτουργήσει ως επιτροπή επιτήρησης της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εξελέγη η προσωρινή Εθνοσυνέλευση του Ιράκ

    [08] Διεθνή

    Ενοπλοι κρατούν 400 ομήρους Θρίλερ σε σχολείο στην Οσετία

    1/9/2004 9:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2004 11:36:10 πμ)

    Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ

    Ένοπλοι -περίπου 17- εισέβαλαν σε σχολείο της πόλης Μπισλάν της βόρειας Οσετίας και κρατούν ομήρους περίπου 400 άτομα εκ των οποίων τα 200 είναι μαθητές, μετέδωσαν τα πρακτορεία Ιταρ Τας και Ιντερφαξ. Η εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ιρίνα Τερκίνα, ανέφερε ότι περισσότερα από 400 άτομα -δάσκαλοι και μαθητές- κρατούνται όμηροι. Οι ένοπλοι -άνδρες και γυναίκες- είναι ζωσμένοι με εκρηκτικά και απειλούν να ανατινάξουν το σχολείο αν οι αρχές επιχειρήσουν να επέμβουν. Το πρακτορείο RIA επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες μετέδωσε ότι οι ένοπλοι έχουν ναρκοθετήσει το γυμναστήριο του σχολείου και απαιτούν από τη γειτονική επαρχία της Ινγκουσετίας να αφήσει ελεύθερους Τσετσένους αντάρτες που φυλακίστηκαν μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του Ιουνίου.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ, το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές, οι ένοπλοι άνοιξαν το πρωί πυρ εναντίον των αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο.

    Τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε κατά την εκδήλωση έναρξης της σχολικής χρονιάς.

    [09] Αθλητισμός

    Ο Βιλτόρ στη Λιόν

    1/9/2004 10:26:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στη γαλλική Λιόν θα συνεχίσει την καριέρα του ο Σιλβέν Βιλτόρ. Ο 30χρονος πρώην παίκτης της Άρσεναλ υπέγραψε συμβόλαιο δύο χρόνων με τους πρωταθλητές Γαλλίας μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στο Λονδίνο και το «Χάιμπουρι». Ο Βιλτόρ που μετείχε στις προπονήσεις της Ρεν τις τελευταίες εβδομάδες, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασής του δήλωσε τα εξής: «Με ενδιέφερε να έρθω στη Λιόν αφού πάντα μου άρεσε να αγωνίζομαι σε ομάδες που κερδίζουν. Ελπίζω η πορεία μας στο Τσάμπιονς Λιγκ να είναι μεγάλη. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η ομάδα έχει το υλικό για να κατακτήσει και το εφετινό πρωτάθλημα που θα είναι το τέταρτο σερί για το σύλλογο». Ο Βιλτόρ αποκάλυψε πως θα χρειαστεί λίγο χρόνο προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο αλλά δεν αποκλείεται να αγωνιστεί στο επόμενο παιχνίδι της ομάδας με την Ρεν στις 11 Σεπτεμβρίου.

    [10] Διεθνή

    Βίαιες ταραχές στο Νεπάλ

    1/9/2004 10:30:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Περίπου 4.000 άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους του Κατμαντού βάζοντας φωτιά στο μεγαλύτερο τέμενος της πόλης και σπάζοντας τα γραφεία ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας γιατί πιστεύουν ότι ευθύνονται για το θάνατο των 12 Νεπαλέζων που εκτελέστηκαν την Τρίτη από τους απαγωγείς τους στο Ιράκ. Οι εξοργισμένοι διαδηλωτές έβγαλαν έξω από το τέμενος του Γιάμα Μασίντ έπιπλα και ηλεκτρικό εξοπλισμό και τους έβαλαν φωτιά. Η αστυνομία κατάφερε να απωθήσει τους διαδηλωτές και να αποκλείσει την περιοχή. Νωρίτερα, εκατοντάδες νέοι είχαν προκαλέσει ανάλογες καταστροφές σπάζοντας πάνω από δέκα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας τα οποία κατηγόρησαν ότι είχαν στείλει στο Ιράκ τους 12 Νεπαλέζους, που αναζητούσαν δουλειά.

    Επεισόδια σε όλη τη χώρα

    Το πλήθος έσπασε παράθυρα και βιτρίνες και πυρπόλησε οχήματα και εξοπλισμό των γραφείων, όπως είπε η αστυνομία.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, βίαιες ταραχές ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις της χώρας μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την εκτέλεση των ομήρων, που είχαν αφήσει τη χώρα τους για να βρουν δουλειά στο Ιράκ.

    Πολλοί διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση πως δεν έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για την απελευθέρωση των ομήρων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαζική εκτέλεση 12 ομήρων

    [11] Αθλητισμός

    Χαμός για ένα εισιτήριο

    1/9/2004 11:26:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε ρυθμούς Πορτογαλίας επιστρέφουν από σήμερα οι Έλληνες φίλαθλοι, καθώς παο την πρώτη κιόλας ημέρα διάθεσης των εισιτηρίων του αγώνα της Ελλάδας με την Τουρκία, έχουν σχηματίσει τεράστιες ουρές. Από τις 10:00 ξεκίνησε η πώληση των εισιτηρίων στα εκδοτήρια του Σταδίου Καραϊσκάκη και σε ειδικό περίπτερο στην Πλατεία Κοραή και περίπου δύο ώρες πριν ήδη εκείνοι που περίμεναν είχαν σχηματίσει την πρώτη ουρά. Πλέον περισσότεροι από δέκα χιλιάδες φίλαθλοι είναι συγκεντρωμένοι στα δύο σημεία διάθεσης και όπως είναι φυσικό μέχρι τις 17:00 το απόγευμα που θα συνεχιστεί η πώληση των 20.000 εισιτηρίων, αναμένεται ακόμη και να έχουν εξαντληθεί. Οι τιμές τους είναι 15, 20 και 25 ευρώ, ενώ υπάρχει και περιορισμός, αφού κάθε άτομο επιτρέπεται να αγοράσει μόνο δύο εισιτήρια με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 1 September 2004 - 8:51:42 UTC