Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πλανητο-θήρες" βρίσκουν διαστημικό "θησαυρό"
  • [02] "Φύλαγε" τις οικονομίες του στο στομάχι του Ανθρώπινος κουμπαράς
  • [03] Ετοιμάζεται για σκληρά αντίποινα το Ισραήλ
  • [04] Μαχητικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν ανοιχτά της Σκύρου
  • [05] "Ταιριάζουμε γιατί μοιάζουμε" Όμοιος ομοίω...
  • [06] 50 παιδιά κατάφεραν να διαφύγουν Όμηροι μαθητές στην Οσετία
  • [07] Στάλθηκαν οι οδηγίες στις ΔΟΥ Το Σεπτέμβριο τα εκκκαθαριστικά για τη
  • [08] Μετά από διακοπή λόγω των Αγώνων Αγορεύει η πολιτική αγωγή στον ΕΛΑ
  • [09] Κλέβοντας ένα ξυστό Έκλεψε την τύχη του
  • [10] Θα δημιουργηθούν 1740 νέες θέσεις εργασίας Εγκρίθηκαν νέες προτάσεις
  • [11] Βγήκε η απόφαση για τον Κλέιτον
  • [12] Ο ΠΑΟΚ και η οικονομία
  • [13] Μέχρι το Σάββατο Χωρίς νερό η συμπρωτεύουσα
  • [14] Ο νεός Παναθηναϊκός
  • [15] "Δεν απεδείχθη ότι έγινε γενοκτονία στην Κράινα" Απαλλάχθηκε από την
  • [16] Επτά νεκροί και τέσσερις τραυματίες Θρίλερ με μαθητές στη Ρωσία
  • [17] Έχουν δίκιο οι παίκτες
  • [18] Στο Κατάρ ο Μαρνιέ Ώρες αγωνίας για τους Γάλλους δημοσιογράφους

    [01] Τεχνολογία

    "Πλανητο-θήρες" βρίσκουν διαστημικό "θησαυρό"

    1/9/2004 11:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2004 12:47:58 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: NASA-BBC-ΑΠΕ

    Μια νέα κατηγορία εξωπλανητών που έχουν το μέγεθος του Ποσειδώνα άνοιξαν οι ειδικοί επιστήμονες της NASA στους καταλόγους τους, με την ανακάλυψη δύο νέων πλανητών, τους μικρότερους που έχουν εντοπίσει ποτέ πέρα από το ηλιακό μας σύστημα και κάνουν λόγο για σημαντική εξέλιξη στην αναζήτηση "μακρινών συγγενών" της Γης και ίσως και ζωής στο αχανές διάστημα. Η NASA δεν κρύβει την ικανοποίηση της για την πρωτοποριακή ανακάλυψη και συγχαίρει τη φημισμένη ομάδα "κυνηγών πλανητών" των Πολ Μπάτλερ και Τζέφρι Μάρσι από το Ινστιτούτο Κάρνεγκι της Ουάσινγκτον και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αντίστοιχα και την Μπάρμπαρα Μακ Αρθουρ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

    Δύο νέοι "μικροί κόσμοι" ενθουσιάζουν τους επιστήμονες

    Τα τηλεσκόπια σε Χαβάη, Καλιφόρνια και Τέξας μόλις πρόσφατα αποκάλυψαν στα μάτια των ερευνητών τους πρώτους αρκετά μικρούς πλανήτες, έξω από το ηλιακό μας σύστημα, με μέγεθος μόλις 10 με 20 φορές μεγαλύτερο από εκείνο της Γης, γεγονός που τους οδηγεί να εικάζουν ότι η επιφάνεια τους μπορεί να είναι στερεή και οι θερμοκρασίες τους να είναι πρόσφορες για ύπαρξη ζωής. Θεωρείται, πολύ πιθανό οι δύο πλανήτες να έχουν σχηματισθεί από πετρώματα, ή πετρώματα και πάγο, κι όπως τονίζουν οι επιστήμονες αυτό σημαίνει πως έχουν σχηματισθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως κι η Γη: με τη σταδιακή συστρωμάτωση.

    "Όλοι οι λεγόμενοι εξωπλανήτες που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα είναι γίγαντες που αποτελούνται κυρίως από αέρια, αλλά αυτοί οι δύο νέοι αποτελούν για μας ένα γρίφο. Μπορεί να είναι "αέριοι γίγαντες" σαν τον Δία ή να διαθέτουν πυρήνα από πέτρα και πάγο και να περιβάλλονται από νέφη υδρογόνου και ηλίου, όπως ο Ποσειδώνας, ή να είναι ένας συνδυασμός και των δύο, όπως ο Ερμής" λέει ο Μάρσι και προσθέτει πως "αυτοί οι νέοι "μικροί κόσμοι" (πλανήτες) αποδεικνύουν πως οι γιγάντιοι πλανήτες αερίων στο μέγεθος του Δία δεν είναι οι μόνοι εκεί έξω".

    Κι οι δύο πλανήτες βρίσκονται σε μικροί απόσταση από τα μητρικά τους άστρα, κάνοντας περιστροφή που διαρκεί μόλις λίγες ημέρες.

    Ο πρώτος, που ανακαλύφθηκε από τους Μάρσι και Μπάτλερ, είναι δορυφόρος ενός μικρότερου αστέρος, του Gliese 436, που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του γαλαξία μας, 30 έτη φωτός από τον αστερισμό του Λέοντος και περιστρέφεται γύρω του σε δυόμισι ημέρες.

    Ο δεύτερος πλανήτης, που ανακαλύφθηκε από τη Μακ Άρθουρ, περιστρέφεται γύρω από τον αστέρα 55 του Καρκίνου σε λιγότερο από τρεις ημέρες. Άλλοι τρεις πλανήτες περιστρέφονται γύρω από το ίδιο άστρο σε 15, 44 και 4.520 ημέρες αντίστοιχα. Οι τέσσερις τους περιβάλλουν το αστέρι, αποτελώντας το πρώτο τετραπλανητικο σύστημα που γίνεται αντιληπτό από τους ερευνητές.

    Μέχρι στιγμής έξω από το ηλιακό μας σύστημα έχουν εντοπισθεί 120 άλλοι πλανήτες.

    Η ανίχνευση των πλανητών έγινε με νέας γενιάς τηλεσκόπια, που χρησιμοποιούν μια τεχνική που λέγεται ακτινοειδής ταχύτητα, ή ανίχνευση Doppler. Με αυτή τη μέθοδο ανιχνεύονται οι περιοδικές μεταβολές του μήκους κύματος ή των φασματικών γραμμών στο φάσμα των αστέρων, οι οποίες προκαλούνται από μια ελαφριά ταλάντωση του άστρου εξαιτίας της βαρυτικής επίδρασης που δέχεται από τους πλανήτες που το περιβάλλουν. Μέχρι πρώτινος με αυτόν τον τρόπο γίνονταν αντιληπτοί μόνο μεγάλοι πλανήτες της τάξης μεγέθους του Δια, αλλά πλέον οι επιστήμονες είναι σε θέση να διαπιστώσουν, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, "πολύ μικρότερους κόσμους".

    Σχετικά Links:

    NASA

    [02] Διάφορα

    "Φύλαγε" τις οικονομίες του στο στομάχι του Ανθρώπινος κουμπαράς

    1/9/2004 11:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2004 4:47:42 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Όταν ο 37χρονος Ταϊλανδός, Σανγκουάν Πανγκσαβάτ εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο με φρικτούς πόνους στο στομάχι, οι γιατροί, που τον ανέλαβαν πίστεψαν πως θα είχαν να κάνουν με ένα ακόμη κοινό περιστατικό κολικού ή σκωληκοειδίτιδας. Ούτε που μπορούσαν να φανταστούν πόσο έξω είχαν πέσει. Χρειάστηκε μια ακτινοραφία και μια ολιγόωρη χειρουργική επέμβαση, για να γίνουν μάρτυρες σε μια ιστορία, που σίγουρα θα τη διηγηθούν πολλές φορές στη διάρκεια της καριέρας τους. Βλέπετε, ο Πανγκσαβάτ δεν υπέφερε από κάποια παθολογική αιτία, αλλά επειδή είχε αποφασίσει να μετατρέψει εαυτόν σε κουμπαρά καταπίνοντας δυο κιλά νομίσματα.

    Κατάπιε δυο κιλά σε κέρματα

    Ο 37χρονος Ταϊλανδός είχε ξεπεράσει ακόμη και τον τσιγκούνη θείο Σκρουτζ των κόμικς σε φαντασία και είχε καταλήξει, ότι η πιο σίγουρη κρυψώνα για τις μικρές οικονομίες του ήταν το στομάχι του.

    Ωστόσο, δεν είχε υπολογίσει, ότι αυτή η φαεινή ιδέα θα μπορούσε να του κοστίσει ακριβά. Έτσι πριν από λίγες μέρες έφτασε στο νοσοκομείο στα πρόθυρα του θανάτου.

    Βλέποντας τον να σφαδάζει από τους πόνους, οι γιατροί του έκαναν αμέσως ακτινογραφίες, απ τις οποίες φάνηκε πως κάποιο σκληρό μεταλλικό αντικείμενο υπήρχε στο στομάχι του. Δεν μπορούσαν, όμως, να διευκρινίσουν τι ακριβώς ήταν.

    Λίγο αργότερα, δυσκολεύονταν να πιστέψουν στα μάτια τους, με το απρόσμενο εύρημα της επέμβασης: δεκάδες μεταλλικά κέρματα, που είχαν, μάλιστα, μαυρίσει από τα οξέα του στομάχου.

    Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά κι ο "ασθενής-έκπληξη" είναι υγιής, μόνο που θα νοσηλευτεί για λίγες ακόμη μέρες μήπως εμφανίσει τυχόν παρενέργειες.

    Τώρα το γιατί αποφάσισε να καταπίνει τις οικονομίες του, οι γιατροί το ανακάλυψαν ψάχνοντας το ιστορικό του. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι ο Ταϊλανδός αντιμετώπιζε από παλιά ψυχολογικά προβλήματα και γι αυτό ζούσε με τη μητέρα του, η οποία, όμως, δε μπόρεσε να αντιληφθεί την επικίνδυνη συνήθεια που είχε αναπτύξει ο γιος της.

    [03] Διεθνή

    Ετοιμάζεται για σκληρά αντίποινα το Ισραήλ

    1/9/2004 1:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2004 1:20:08 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πριν περάσει ένα 24ωρο από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Μπιρσέβα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άτομα, το Ισραήλ ετοιμάζεται για αντίποινα. Ήδη το πρωί της Τετάρτης, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε την κατοικία ενός εκ των δύο καμικάζι και ειδοποίησε την οικογένεια του δεύτερου να μαζέψει τα υπάρχοντά της προφανώς για να προχωρήσει στην κατεδάφιση του σπιτιού και του δεύτερου Παλαιστίνιου. Κύκλοι των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας ανακοίνωσαν σήμερα ότι το Ισραήλ θα επαναλάβει την εκστρατεία για την εξόντωση των ηγετικών στελεχών της Χαμάς. Στο μεταξύ, οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής ενόψει και της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, σχεδόν 1.300 αστυνομικοί και μεθοριακοί φρουροί με την υποστήριξη χιλιάδων εθελοντών έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις πόλεις της χώρας και στους γειτονικούς τομείς με τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισραηλινά αντίποινα για τις επιθέσεις αυτοκτονίας

    Λουτρό αίματος σε πόλη του Ισραήλ

    [04] Εσωτερικά

    Μαχητικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν ανοιχτά της Σκύρου

    1/9/2004 1:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2004 3:51:33 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ατύχημα με αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή, 20χλμ. βόρεια της Σκύρου. Σύμφωνα, με τις πρώτες πληροφορίες ένα μονοθέσιο αεροσκάφος τύπου Mirage 2000, συγκρούστηκε πλαγίως με άλλο μαχητικό ίδιου τύπου, κατά τη διάρκεια άσκησης κι ενόσω βρισκόταν πάνω από τη θάλασσα, στην περιοχη του πεδίου βολής Ψαθούρα. Από τη σύγκρουση το φτερό του ενός αεροσκάφους υπέστη ζημιά, αλλά ο χειριστής του, σμηναγός Πέτρος Μπάκλαος χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτόματης εκτίναξης πρόλαβε να το εγκαταλείψει, προτού αυτό συντριβεί. Ο πιλότος του δεύτερου αεροσκάφους κάνοντας τους κατάλληλους ελιγμούς κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια. Επιτόπου έσπευσαν ελικόπτερα και συνεργεία διάσωσης. O πρώτος πιλότος εντοπίστηκε, περισυνελέγη από ελικόπτερο Super Puma και μεταφέρθηκε για ιατρικές εξετάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας.

    [05] Υγεία

    "Ταιριάζουμε γιατί μοιάζουμε" Όμοιος ομοίω...

    1/9/2004 12:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2004 2:04:02 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κι αν στο έρωτα ισχύει η γνωστή ρύση "τα αντίθετα έλκονται", στη φιλία ταιριάζει περισσότερο το "ταιριάζουμε γιατί μοιάζουμε"! Και δεν πρόκειται περί λαϊκού αποφθέγματος, αλλά για αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας, που ισχυρίζεται, ότι επιλέγουμε για φίλους μας, ανθρώπους, που μας μοιάζουν ή μας θυμίζουν πρόσωπα του στενού οικογενειακού μας περιβάλλοντος. Την έρευνα διεξήγαγε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μακ Μάστερ του Καναδά με επικεφαλής την ψυχολόγο, δρ Λίζα Ντε Μπριν. Συγκεκριμένα, οι μελετητές έδειξαν σε μια σειρά από εθελοντές άνδρες και γυναίκες φωτογραφίες άλλων ανδρών και γυναικών, μερικές από τις οποίες είχαν υποστεί ειδική τεχνική επεξεργασία, ώστε να φέρουν κάποια από τα οικογενειακά τους χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: στους εθελοντές ανεξάρτητα από το φύλλο τους άρεσαν τα πρόσωπα εκείνα, που τους έμοιαζαν. Ωστόσο, το συναίσθημα αυτό δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια απλή προτίμηση και σε καμιά περίπτωση δεν εξελίχθηκε σε ερωτική έλξη προς το αντίθετο φύλλο.

    Φίλοι ναι, σύζυγοι όχι

    Όπως τονίζει, η δρ Ντε Μπριν κατά το παρελθόν κι άλλες έρευνες είχαν αποδείξει, ότι οι άνθρωποι εμπιστεύονται περισσότερο άτομα τα οποία τους μοιάζουν εμφανισιακά.

    Η ίδια εξηγεί, ότι πιθανότατα εμπιστευόμαστε περισσότερο ή είμαστε πιο στοργικοί με ανθρώπους, που μας θυμίζουν συγγενικά μας πρόσωπα ακριβώς επειδή αυτοί έχουν αυξημένες πιθανότητες να φέρουν τα ίδια γονίδια μ εμάς.

    Αναπτύσσοντας μια φιλική σχέση αγάπης με τα άτομα αυτά, ουσιαστικά τα βοηθάμε να ευημερούν και να περάσουν τα γονίδιά τους στην επόμενη γενιά, πράγμα που σημαίνει, ότι ουσιαστικά βοηθάμε εμάς τους ίδιους, αφού τα γονίδιά μας μοιάζουν.

    Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο καθηγητής Ντέιβιντ Πέρετ του εργαστηρίου Perception του Πανεπιστήμιου του St Andrews. Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει, ότι η σχέση αυτή δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ερωτικό δεσμό καθώς τότε οι απόγονοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν τις ασθένειες και γενετικές διαταραχές, που "επομίζονται" οι απόγονοι των αιμομιξιών.

    "Μπορούμε να εμπιστευόμαστε ανθρώπους, που μοιράζονται τα ίδια γονίδια με 'μας, να χτίζουμε φιλίες μαζί τους, αλλά όχι να τα ερωτευόμαστε" κατέληξε ο Πέρετ χαρακτηριστικά.

    [06] Διεθνή

    50 παιδιά κατάφεραν να διαφύγουν Όμηροι μαθητές στην Οσετία

    1/9/2004 2:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2004 6:58:02 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- Reuters- BBC

    Ένα θρίλερ εξελίσσεται από το πρωί σε σχολείο της πόλης Μπεσλάν, στην Βόρεια Οσετία. Περίπου 17 ένοπλοι, άνδρες και γυναίκες, εισέβαλαν στο κτήριο και απειλούν να το ανατινάξουν. Αν και ο αριθμός των ομήρων δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς, οι αρχές εκτιμούν πως είναι μεταξύ 120 και 150. Στο μεταξύ, 50 παιδιά, τα οποία είχαν κρυφτεί, κατάφεραν να διαφύγουν και άλλα 15 απελευθερώθηκαν από τους ενόπλους. Η εισβολή συνοδεύτηκε από ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέκοψε τις διακοπές του και μετέβη εσπευσμένα στη Μόσχα, όπου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Απειλούν με ανατίναξη

    Οι εξτρεμιστές, που φορούν μαύρα ρούχα και κουκούλες, είναι ζωσμένοι με εκρηκτικά. Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι ένοπλοι οδήγησαν τους ομήρους στο γυμναστήριο του σχολείου, το οποίο έχουν ναρκοθετήσει και απειλούν να το ανατινάξουν, αν οι άνδρες της αστυνομίας, που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, επιχειρήσουν επιδρομή.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της περιφέρειας, Καζμπέκ Τζαντίγεφ, οι εξτρεμιστές απειλούν να σκοτώνουν 50 παιδιά για κάθε ένοπλο που θα σκοτώνουν οι δυνάμεις ασφαλείας και 20 παιδιά για κάθε τραυματισμό.

    Οι ένοπλοι ζητούν την αποχώρηση των ρωσικων δυνάμεων από την Τσετσενία και την απελευθέρωση 27 Τσετσένων ανταρτών, που είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο στη διάρκεια επιδρομής στην Ινγκουσετία, ενώ δέχονται να διαπραγματευθούν μόνο με τον πρόεδρο της Βόρειας Οσετίας, Αλεξάντερ Τζασόχοφ και τον πρόεδρο της γειτονικής Ινγκουσετίας, Μουράτ Ζιαζίκοφ.

    Επίσης, ζήτησαν να μιλήσουν με το Ρώσο γιατρό, Λεονίντ Ροσάλ, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς του θεάτρου της Μόσχας το 2002. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ Τας, ο κ. Ροσάλ έχει πάρει οδηγίες και μεταβαίνει στο σχολείο, για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

    Ο ηγέτης της μουσουλμανικής κοινότητας της Βόρειας Οσετίας, μουφτής Ρουσλάν Βαλγκάτοφ, μπήκε στο σχολείο με τη συνοδεία Εισαγγελέα, ωστόσο, οι ένοπλοι αρνήθηκαν να συνομιλήσουν μαζί του.

    Στο μεταξύ, στο Κρεμλίνο έχει συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπηρεσιών ασφαλείας, η ευρύτερη περιοχή του Καύκασου έχει αποκλειστεί και ενισχύθηκαν τα μέτρα φρούρησης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

    Η κατάληψη του σχολείου γίνεται μια μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε σταθμό του μετρό της Μόσχας, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και λίγες μέρες μετά τη συντριβή, σχεδόν ταυτόχρονα, δύο επιβατικών αεροπλάνων που εκτελούσαν εσωτερικές πτήσεις. Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε ότι έχει κηρυχθεί στη χώρα "ένας πόλεμος χωρίς ορατούς αντιπάλους, ούτε μέτωπο" και προέβλεψε πως, δυστυχώς, αυτές δεν θα είναι οι τελευταίες επιθέσεις.

    Διεθνής κατακραυγή

    Την ομηρία των μαθητών, αλλά και τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Μόσχας, καταδίκασε απερίφραστα η διεθνής κοινότητα.

    Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, τόνισε "την πλήρη και απερίφραστη καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε οποιαδήποτε τρομοκρατική πράξη- ιδιαίτερα μάλιστα, όταν αφορά μικρά παιδιά" και ευχήθηκε "να επιλυθεί το γρηγορότερο δυνατό η κρίση, με την διασφάλιση της ζωής όλων των ομήρων".

    Τις τρομοκρατικές ενέργειες καταδίκασαν επίσης ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, Πέτερ Σίντερ, ζήτησε από τους ενόπλους να απελευθερώσουν τους ομήρους και πρότεινε τη βοήθεια του σώματος, ώστε να βρεθεί μία "ειρηνική λύση".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θρίλερ σε σχολείο στην Οσετία

    Αιματηρή έκρηξη στη Μόσχα

    [07] Οικονομία

    Στάλθηκαν οι οδηγίες στις ΔΟΥ Το Σεπτέμβριο τα εκκκαθαριστικά για τη ρύθμιση 1999-02

    1/9/2004 4:04:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εγκύκλιο με οδηγίες σχετικά με το κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων για τα έτη 1999 έως και το 2002 απέστειλε σήμερα προς τις ΔΟΥ το υπουργείο Οικονομίας. Μέσα στο Σεπτέμβριο οι εφορίες θα αρχίσουν να αποστέλλουν στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις τα σημειώματα για την περαίωση των υποθέσεων τους. Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι, ο επιτηδευματίας, από τη στιγμή, που παραλάβει το σημείωμα από την Εφορία, στο οποίο θα καταγράφεται αναλυτικά το ποσό του φόρου που του αναλογεί για το κλείσιμο των υποθέσεών του, έχει διορία δέκα ημερών να αποδεχθεί τη ρύθμιση. Στην περίπτωση αυτή, κατά την υπογραφή της πράξης αποδοχής, που γίνεται στην Εφορία, ο υπόχρεος θα πρέπει να καταβάλλει το 10% του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και τυχόν προστίμου του ΚΒΣ, που προκύπτει από το σημείωμα.

    Οι δόσεις

    Συνολικά η προθεσμία προσέλευσης στην Εφορία και υπογραφής από το φορολογούμενο της σχετικής πράξης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τριάντα μέρες από την ημερομηνία, που εκδόθηκε το μηχανογραφημένο εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης.

    Ο επιτηδευματίας, του οποίου η υπόθεση εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχει συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, αν επιθυμεί την περαίωση, θα πρέπει να υποβάλλει, το αργότερο σε διάστημα δυο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, αίτηση αποδοχής της ρύθμισης στον προϊστάμενο της Εφορίας.

    Το ποσό του φόρου, που προκύπτει από τα σχετικά σημειώματα, θα καταβάλλεται ως εξής:

    Όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι μέχρι 50.000 ευρώ, σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις χωρίς όμως το ποσό της κάθε δόσης να υπολείπεται των 500 ευρώ. Όταν το ποσό της αρχικής οφειλής είναι πάνω από 50.000 ευρώ, σε 18 ίσες μηνιαίες δόσεις.

    Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον στον οποίο υπογράφηκε η σχετική πράξη επί του μηχανογραφημένου εκκαθαριστικού σημειώματος (αποδοχή υπαγωγής στη ρύθμιση).

    Στην περίπτωση, που ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό καταβληθεί μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 5%.

    Ελάχιστα ποσά

    Τα ελάχιστα ποσά φόρου, που πρέπει να καταβληθούν από τους υπόχρεους για τη ρύθμιση των υποθέσεών τους, είναι τα εξής:

    200 ευρώ ανά χρήση για τους επιτηδευματίες που δεν τήρησαν βιβλία ή τήρησαν βιβλία πρώτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. 300 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν τήρησαν βιβλία ή τήρησαν βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. 500 ευρώ για τους επιτηδευματίες που τήρησαν βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Για τους επιτηδευματίες, που τήρησαν βιβλία τρίτης κατηγορίας, τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή λογιστικών διαφορών 2%.

    Το ποσό αυτό των λογιστικών διαφορών προσαυξάνεται με τη θετική διαφορά, που προκύπτει μεταξύ των προσδιοριζόμενων εξωλογιστικά καθαρών κερδών με τη χρήση του μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους, μειωμένου κατά 30%, και των δηλούμενων καθαρών κερδών.

    Αν τα δηλούμενα καθαρά κέρδη είναι μεγαλύτερα των εξωλογιστικών καθαρών κερδών, η διαφορά τους μειώνει το ποσό των λογιστικών διαφορών. Στο τελικό ποσό, που προκύπτει από τους παραπάνω υπολογισμούς, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%, εκτός από τις περιπτώσεις των ΑΕ και ΕΠΕ, στις οποίες επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20%. Το ποσό του φόρου, που προκύπτει, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 2 τοις χιλίοις του ποσού των ακαθάριστων εσόδων συνολικά, δηλωθέντων και τυχόν αποκρυφθέντων.

    [08] Εσωτερικά

    Μετά από διακοπή λόγω των Αγώνων Αγορεύει η πολιτική αγωγή στον ΕΛΑ

    1/9/2004 4:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Η πολιτική αγωγή πήρε σήμερα το λόγο στη δίκη του ΕΛΑ ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μετά από διακοπή περίπου ενός μήνα, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, Αλέξανδρου Κατσαντώνη, που υποστήριξε, ότι η "17Ν" και ο ΕΛΑ ήταν εντελώς διαφορετικές οργανώσεις, καθώς η πρώτη διακρινόταν για τον έντονα μιλιταριστικό χαρακτήρα της, ενώ ο ΕΛΑ φαίνεται να είχε περισσότερα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Επίσης, ο συνήγορος ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει σοβαρά υπόψη του την "αξιοπρεπή στάση", που τήρησαν οι Μιχάλης Κασσίμης και Χρήστος Τσιγαρίδας, εκτιμώντας ειδικότερα ότι ο Τσιγαρίδας δεν είχε εμπλοκή σε ενέργειες της οργάνωσης. Τέλος, ο κ. Κατσαντώνης επεσήμανε, πως η κατάθεση της μάρτυρος Σοφίας Κυριακίδου είναι αξιόπιστη, αν και η ίδια παρεμποδίστηκε από την υπεράσπιση να πει όλη την αλήθεια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην τελική ευθεία η δίκη για τον ΕΛΑ

    [09] Διάφορα

    Κλέβοντας ένα ξυστό Έκλεψε την τύχη του

    1/9/2004 3:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2004 5:17:33 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κι αν κατά την παροιμία, ο κλέφτης κι ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο μόνο χαίρονται, στην περίπτωση, του 15χρονος Σουηδού αυτής της ιστορίας «η χαρά της κλοπής» δεν κράτησε ούτε μια ημέρα. Την προηγούμενη εβδομάδα εν λόγω νεαρός άρπαξε από ένα παντοπωλείο κοντά στην πόλη Έρνσκεντσβικ, ένα ξυστό λαχείο, που θα μπορούσε να γίνει η χρυσή του ευκαιρία, καθώς το λαχείο αυτό έκρυβε ένα τζακ ποτ του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Επειδή, όμως, όλα εδώ πληρώνονται, ο ιδιοκτήτης του παντοπωλείου αναγνώρσε το νεαρό από τις κάμερες παρακολούθησης του μαγαζιού και πήγε σπίτι του 15χρονου για να διεκδικήσει το λαχείο του. Στη συνέχεια παρέδωσε το τυχερό δελτίο στην αστυνομία και κατήγγειλε την κλοπή, ενώ σκεφτόταν ήδη, αν θα μπορούσε να διεκδικήσει δια της νομικής οδού τα κέρδη.

    Έχασε 800.000 ευρώ

    Φρούδες ελπίδες, όμως, οι επιδιώξεις του, αφού, όπως ανακοίνωσε, η κρατική εταιρία Σβένκα Σπελ, που διαχειρίζεται, όλα τα κρατικά τυχερά παιχνίδια ούτε ο ιδιοκτήτης, αλλά ούτε και ο κλέφτης δικαιούνται μερίδιο από το 800.000 δολάρια.

    «Το τυχερό δελτίο νομικά ανήκει σε 'μας μέχρι κάποιος να το αγοράσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρίας. Σ αυτή την περίπτωση, όμως, δεν υπήρχε αγορά, αλλά κλοπή, οπότε τα κέρδη πάνε στην εταιρία.

    Πάντως κλέφτης και ιδιοκτήτης αποδείχθηκαν ιδιαίτερα άτυχοι, καθώς το δελτίο, που δε στοίχιζε παρά τρία ευρώ πέρα από το τζακ ποτ είχε κι άλλα δώρα για τον κάτοχό του. Βλέπετε έκρυβε το σπάνιο συνδυασμό των 3 τριφυλλιών, πράγμα που σήμαινε, ότι όποιος το είχε θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια ακόμη κλήρωση από την οποία αν κέρδιζε θα "πληρωνόταν" από 1000 έως 2000 ευρώ για τα επόμενα 10 με 25 χρόνια.

    Κι όσο για την πιθανότητα να βρει κανείς ένα τέτοιο δελτίο μια στα τρία εκατομμύρια.

    [10] Οικονομία

    Θα δημιουργηθούν 1740 νέες θέσεις εργασίας Εγκρίθηκαν νέες προτάσεις νεανικής επιχειρηματικότητας

    1/9/2004 4:39:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το πράσινο φως άναψε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να δημιουργηθούν, σε όλη τη χώρα, 699 νέες επιχειρήσεις με 1740 νέες θέσεις εργασίας, υπαλλήλων και αυτοαπασχολουμένων. Οι επιχειρήσεις αυτές ανήκουν σε νέους ανθρώπους, από 21 έως 39 χρόνων. Όλοι τους επιχορηγούνται σε ποσοστό 50% από το Πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο ΥΠΑΝ Δημήτρης Σιούφας υπέγραψε σήμερα τις εγκρίσεις των επιχειρηματικών τους σχεδίων, συνολικού ύψους 55,3 εκ. ευρώ, εντάσσοντας τα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κλείνοντας έτσι τον τρίτο κύκλο του προγράμματος, ενώ θα υπάρξουν τουλάχιστον άλλοι δύο κύκλοι, ο πρώτος από τους οποίους θα προκηρυχθεί ως το τέλος του χρόνου, ενώ νέες προκηρύξεις θα γίνουν και για το πρόγραμμα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

    Απολογισμός των προηγούμενων κύκλων

    Στους δύο προηγούμενους κύκλους εντάχθηκαν αντίστοιχα 245 και 529 επιχειρηματικά σχέδια, προϋπολογισμού 20,2 και 43 εκατ. ευρώ και δημιουργήθηκαν 1.006 και 1.365 νέες θέσεις εργασίας. ενώ τα σχέδια, που έχουν εγκριθεί αφορούν πολλούς κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών.

    Παράλληλα προχωρά η αναθεώρηση των κονδυλίων του EΠAN, με στόχο τη διάθεση περισσότερων κονδυλίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για πρώτη φορά θα ενταχθεί στις Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και το εμπόριο.

    [11] Αθλητισμός

    Βγήκε η απόφαση για τον Κλέιτον

    1/9/2004 4:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2004 4:56:21 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με δεκαπεντάμηνη ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή τιμωρήθηκε ο Αμερικανός παίκτης του Βόλεϊ, Στάνλεϋ Κλέιτον, για το επεισόδιο της περασμένης Κυριακής όπου επιτέθηκε σε έγκυο γυναίκα. Η ποινή είναι εξαγοράσιμη, ενώ ο παίκτης του Ηρακλή από τη νέα περίοδο, προτίθεται να ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση η οποία θα εκδικαστεί ένα χρόνο μετά. Το δικαστήριο τον καταδίκασε για τις κατηγορίες της απλής σωματικής βλάβης σε βάρος του αστυνομικού και της αντίστασης κατά της αρχής καθώς η βασική μάρτυρας κατηγορίας κ. Παπαγιάννη δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την δίωξη του αφού ο αθλητής ζήτησε συγγνώμη για τις ενέργειές του.

    [12] Αθλητισμός

    Ο ΠΑΟΚ και η οικονομία

    1/9/2004 5:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δεν μπορεί με τίποτα να βρει την ησυχία του ο ΠΑΟΚ. Ο "δικέφαλος του Βορρά" δέχτηκε ειδοποίηση από την UEFA για καταβολή του ποσού των 90.000 ευρώ στην Ιταλική Σιένα, από την οποία απέκτησε τον Λάμπρο Βαγγελή πέρσι το καλοκαίρι. Τα οικονομικά αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα που έχει η ομάδα του Άγγελου Αναστασιαδή, ειδικά μετά τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ, αντί να μειώνονται αυξάνονται και οδηγούν την ομάδα σε αδιέξοδο.

    "Βράζει" η εξέδρα

    Ο ΠΑΟΚ είχε αποκτήσει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή ως ελεύθερο και δεν ήταν αναγκασμένος να δώσει επιπλέον χρήματα στην Σιένα. Όμως ο Ιταλικός σύλλογος έκανε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία διεκδικώντας υπεραξία για τον παίκτη, αίτημα που τελικά έγινε αποδεκτό.

    Τώρα οι "ασπρόμαυροι" πρέπει να πληρώσουν άμεσα την συγκεκριμένη οφειλή προκειμένου να μην μπουν σε νέες περιπέτειες. Πρόθεση της ΠΑΕ είναι πλέον να μιλήσει τους διοικούντες της Σιένα προκειμένουνε φτάσουν σε διακανονισμό για την εξόφληση μέσω δόσεων.

    Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν αγανακτήσει ακόμα περισσότερο μετά την αποτυχία της διοίκησης να φέρουν στην ομάδα τον Ιρακινό μέσο Μουνίρ Κουσάι. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, ούτως ή άλλως, δεν ήταν καθόλου καλές και αυτή η εξέλιξη ήρθε να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

    [13] Εσωτερικά

    Μέχρι το Σάββατο Χωρίς νερό η συμπρωτεύουσα

    1/9/2004 5:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εκτεταμένο πρόβλημα υδροδότησης αντιμετωπίζουν, από χθες, οι ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, καθώς έσπασε σε δύο διαφορετικά σημεία ο κεντρικός αγωγός της Εταιρείας Ύδρευσης, στη Σίνδο. Στο μεταξύ, συνεργεία της ΕΥΑΘ προσπαθούν από χθες το βράδυ να αποκαταστήσουν τη βλάβη, όμως, δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση των ανατολικών περιοχών της πόλης, νωρίτερα από το Σάββατο. Ο αγωγός της Αραβησσού μεταφέρει το 40% της ποσότητας πόσιμου νερού, που απαιτείται για τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι από χθες προσπαθούν αν βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία.

    Σοβαρή βλάβη

    Η βλάβη θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή και αποδίδεται στην παλαιότητα του αγωγού, ο οποίος τοποθετήθηκε πριν από 26 χρόνια, ενώ τα συνεργεία της ΕΥΑΘ κάνουν αγώνα δρόμου, καθώς όσο περνούν οι ώρες οι βρύσες στερεύουν και στο κέντρο της πόλης.

    Η λειψυδρία αντιμετωπίζεται προσωρινά με πρόσθετες γεωτρήσεις και υδραυλικές παρεμβάσεις, όμως έως ότου επισκευαστούν οι ζημιές στον αγωγό θα σημειώνονται διακοπές στην υδροδότηση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προβλήματα υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη

    [14] Αθλητισμός

    Ο νεός Παναθηναϊκός

    1/9/2004 6:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην επίσημη παρουσίας των νέων μεταγραφικών του αποκτημάτων προχώρησε σήμερα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Συγκεκριμένα τους 5 από τους 6 (Μάριο Γκαλίνοβιτς, τον Ματσέι Μπικόφσκι, τον Σράνταν Αντριτς, τον Ντουμίτρου Μίτου και τον Αλέν Ραγκουέλ), καθώς το τελευταίο χρονικά ο Τσέχος ο Ρούντολφ Σκάτσελ, ήταν απών, αφού βρίσκεται με την εθνική ομάδα της χώρας του.

    "Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας"

    Στην αρχή της παρουσίασης, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αργύρης Μήτσου, ο οποίος τόνισε :

    "Ο Παναθηναϊκός, εδώ και πολλά χρόνια, έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, στις μεταγραφές του. Οι παίκτες, που αποκτά, πρέπει να έχουν σαν πρώτο προσόν τους, το ήθος και μετά όλα τα υπόλοιπα. Αυτό κάναμε και φέτος".

    Λακωνικοί ήταν στις δηλώσεις τους οι παίκτες.

    Σράνταν Άντριτς: "Είμαι πολύ ευτυχισμένος, που ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα, όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Είμαι ικανοποιημένος, από όλα όσα έχω δει, μέχρι τώρα και αυτό που μπορώ να πω, είναι πως όλα δουλεύουν ρολόι και το κλίμα στην ομάδα, είναι πολύ καλό. Ελπίζω, να δώσω στον Παναθηναϊκό, τον καλύτερο μου εαυτό".

    Ντουμίτρου Μίτου: "Χαίρομαι, που βρίσκομαι στον Παναθηναϊκό και ελπίζω να μην απογοητεύσω όλους εκείνους, που με επέλεξαν".

    Μάριο Γκαλίνοβιτς: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω, αυτούς που με επέλεξαν να έρθω στον Παναθηναϊκό και ελπίζω να ανταποκριθώ, στις προσδοκίες τους. Η συνεργασία μου με την άμυνα, μέχρι στιγμής, πάει πολύ καλά. Έχω μάθει μερικές ελληνικές λέξεις, προκειμένου να συνεννοούμαι, ενώ μιλάμε και αγγλικά".

    Ματσέι Μπικόφσκι: "Η μεταγραφή μου στον Παναθηναϊκό, μου έδωσε μεγάλη χαρά και αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου".

    Αλέν Ραγκουέλ: "Είμαι ικανοποιημένος, που ήρθα στον Παναθηναϊκό. Είναι μεγάλη ομάδα, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς. Θα δώσω τα πάντα για να καθιερωθώ και να δικαιώσω, όσους με επέλεξαν".

    Παρόντες, στην παρουσίαση των νέων παικτών του Παναθηναϊκού, ήταν και ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ, ο Βέλιμιρ Ζάετς, όπως και ο τεχνικός Ιτζάκ Σουμ, οι οποίοι όμως δεν έκαναν δηλώσεις.

    Στο περιθώριο της παρουσίασης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πανθηνακός, Αργύρης Μήτσου, αναφέρθηκε και στον Εμάνουελ Ολισαντέμπε.

    Σήμερα, ο διεθνής παίκτης του Παναθηναϊκού, αποκλείστηκε, από την εθνική ομάδα της Πολωνίας, για τα παιχνίδια με την Β. Ιρλανδία και την Αγγλία, λόγω τραυματισμού στο γόνατό, αλλά από την δική του πλευρά, ο γιατρός και πρόεδρος των "πρασίνων", Αργύρης Μήτσου, διαβεβαίωσε για ακόμη μία φορά, ότι ο Πολωνός, είναι απόλυτα υγιής και ότι είναι στην διάθεση του προπονητή του, του Ιτζάκ Σουμ.

    [15] Διεθνή

    "Δεν απεδείχθη ότι έγινε γενοκτονία στην Κράινα" Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της γενοκτονίας ο Μπρετζάνιν

    1/9/2004 6:18:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αθωώθηκε σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ο Σερβοβόσνιος Ράντοσλαβ Μπρετζάνιν, πρώην ανώτερος πολιτικός υπεύθυνος, που κατηγορούνταν για γενοκτονία και για εγκλήματα, που διαπράχθηκαν κατά των Μουσουλμάνων και των Κροατών της Βοσνίας στην Κράινα, στη βορειοδυτική Βοσνία, το 1992. "Βάσει των αποδεικτικών στοιχείων, που έχουμε, το Δικαστήριο δεν μπόρεσε να συμπεράνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι διαπράχθηκε γενοκτονία στην αυτόνομη περιοχή της Κράινα", δήλωσε ο δικαστής Κάρμελ Άτζιους".

    Εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας

    Ο Μπρετζάνιν κατηγορούναν ότι, ήταν ένας από τους κύριους υπευθύνους εκστρατείας εθνικών εκκαθαρίσεων, που είχε στόχο να "εξολοθρεύσει συνολικά ή εν μέρει" τους μουσουλμανικούς και κροατικούς πληθυσμούς του βορειοδυτικού τμήματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στην περιοχή της Κράινα. Ο Μπρετζάνιν κατηγορείται επίσης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Το Δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί, όσον αφορά αυτές τις κατηγορίες.

    [16] Διεθνή

    Επτά νεκροί και τέσσερις τραυματίες Θρίλερ με μαθητές στη Ρωσία

    1/9/2004 6:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- BBC- Reuters

    Συνεχίζεται το δράμα που εκτυλίσσεται από το πρωί σε σχολείο της πόλης Μπελσάν, στη Βόρεια Οσετία. Αν και ο αριθμός των ομήρων δεν έχει διευκρινισθεί, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν, πως 132 παιδιά έχουν πέσει στα χέρια των 17 ενόπλων. Κατά την εισβολή των εξτρεμιστών στο σχολείο ακολούθησε συμπλοκή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άτομα και να τραυματισθούν άλλα τέσσερα. Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας από τους εξτρεμιστές και μέλη της ασφάλειας, που φρουρούν το σχολείο. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει το κτήριο, ενώ σύσκεψη για τη διευθέτηση της κρίσης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κρεμλίνο.

    Δραματικές διαπραγματεύσεις

    Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά οι όμηροι ανέρχονται στους 300, αφού στο σχολείο βρίσκονταν, εκτός από τους δασκάλους, και πολλοί γονείς, λόγω της "Ημέρας των Γνώσεων", της πρώτης ημέρας της σχολικής χρονιάς. Πενήντα παιδιά, που είχαν κρυφτεί, κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ οι ένοπλοι άφησαν ελεύθερα άλλα δεκαπέντε.

    Οι εξτρεμιστές οδήγησαν τους ομήρους στο γυμναστήριο του σχολείου, το οποίο έχουν ναρκοθετήσει και απειλούν να ανατιναχθούν, αν οι αρχές πραγματοποιήσουν έφοδο. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Καζμπέκ Τζαντίγεφ, οι ένοπλοι απειλούν να σκοτώνουν 50 παιδιά για κάθε ένοπλο που θα σκοτώνουν οι δυνάμεις ασφαλείας και 20 παιδιά για κάθε τραυματισμό.

    Οι ένοπλοι ζητούν την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Τσετσενία και την απελευθέρωση 27 Τσετσένων ανταρτών, που είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο στη διάρκεια επιδρομής στην Ινγκουσετία.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανοιχτεί διάλογος μεταξύ των αρχών και των εξτρεμιστών, αφού οι τελευταίοι δέχονται να διαπραγματευθούν μόνο με τον πρόεδρο της Βόρειας Οσετίας, Αλεξάντερ Τζασόχοφ, τον πρόεδρο της γειτονικής Ινγκουσετίας, Μουράτ Ζιαζίκοφ και το γιατρό, Λεονίντ Ροσάλ, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς του θεάτρου της Μόσχας το 2002.

    Στο μεταξύ, στο Κρεμλίνο έχει συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπηρεσιών ασφαλείας, η ευρύτερη περιοχή του Καύκασου έχει αποκλειστεί και ενισχύθηκαν τα μέτρα φρούρησης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ Τας, η Ρωσία ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αφορμή τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός της, ενώ στο πλευρό της έχει ταχθεί η διεθνής κοινότητα και το ΝΑΤΟ, που καταδίκασαν την ομηρία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Όμηροι μαθητές στην Οσετία

    [17] Αθλητισμός

    Έχουν δίκιο οι παίκτες

    1/9/2004 6:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2004 7:42:53 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Θέση για την καθυστέρηση καταβολής των πριμ για την κατάκτηση του EURO στους διεθνείς, πήρε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Κ. Βασίλης Γκαγκάτσης. "Δίκαιο το αίτημα των παικτών, δεν μπορεί όλα η ΕΠΟ" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι παίκτες ήταν ενημερωμένοι για αυτό το γεγονός οι οποίοι περιμένουν και την "χείρα βοηθείας" από την πολιτεία.

    Δεν θα τα δώσει όλα η ΕΠΟ

    "Εγώ δε θα πω κάτι παραπάνω. Θα πω ότι οι ποδοσφαιριστές ζήτησαν ένα εκατομμύριο ευρώ ο καθένας. Από εκεί και πέρα πώς θα δίνονταν τα χρήματα δεν ήταν θέμα της ομοσπονδίας. Δεν είχε να τα δώσει και το ξεκαθάρισε από την αρχή. Τα έσοδα από το EURO τα οποία ήταν 19 εκατομμύρια ευρώ δεν έφταναν να τους καλύψουμε. Το είχα ξεκαθαρίσει. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που θα πρέπει να πληρωθούν από αυτά τα λεφτά. Υπήρχαν έξοδα στο EURO, προπονητές και άλλοι άνθρωποι οι οποίοι βοήθησαν σε όλη αυτή την πορεία.

    Το πριμ για το οποίο γίνεται λόγος δεν είναι προσφορά προς τους παίκτες αλλά αίτημά τους. Εκείνο που υπήρξε ήταν την παραμονή μια υπόσχεση από τον πρωθυπουργό. Δεν είναι απλά μια ποδοσφαιρική επιτυχία αλλά εθνική. Εγινε λόγος για Εθνική Ανάσταση από τον Πρωθυπουργό ο οποίος συμπλήρωσε «εμείς θα είμαστε εδώ να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας".

    Πάντως, δεν υπήρξε καμία υπόσχεση αλλά αίτημα των ποδοσφαιριστών. Ζητάνε τα μισά από την Πολιτεία και τα μισά από την Ομοσπονδία. Το πριμ θα είναι όσο περισσότερο γίνεται. Η ομοσπονδία ξεκαθάρισε στους παίκτες ότι θα δώσει το 50% των εισπράξεών της από το EURO. Αν θα το αυξήσει είναι ένα άλλο θέμα. Τώρα που υπάρχει η προσφορά της Πολιτείας, η ομοσπονδία προσπαθεί να βρει τους τρόπους να ικανοποιήσει ακόμη περισσότερο τους ποδοσφαιριστές.

    Εισπράττω απογοήτευση γιατί υπάρχει υποβάθμιση από πλευράς της Πολιτείας της τεράστιας επιτυχίας που έκαναν. Η Πολιτεία δίνει 200.000 ευρώ στους Ολυμπιονίκες. Είδατε κανέναν Έλληνα να βγει στους δρόμους να πανηγυρίζει για τα 18 μετάλλια; Σίγουρα είναι τελείως διαφορετικά τα δύο αθλήματα. Η διασφάλιση της ηρεμίας στην ομάδα είναι δουλειά της ομοσπονδίας. Αυτό θα κάνει η ομοσπονδία. Ό,τι τους έχουμε πει εδώ και τρία χρόνια που έχω την τιμή να ηγούμαι της ομοσπονδίας το κάνουμε πράξη. Είναι δουλειά της ομοσπονδίας να επανέλθει η ηρεμία και θα επανέλθει" ήταν τα λόγια του κ. Γκαγκάτση.

    Εξυγίανση στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο

    Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, (που ρυθμίζει τα χρέη των ΠΑΕ και ΚΑΕ και αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυστηρότητα τη βία στα γήπεδα), εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της ΕΠΑΕ και της ΕΠΟ. Στο μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, με επιστολή του προς τους ομολόγους του των υπολοίπων κομμάτων, ζήτησε να στηρίξουν την πρόταση του κόμματός του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που να διερευνήσει το ζήτημα της χρήσης αναβολικών στον αθλητισμό.

    Χαρακτηριστικές αιτιάσεις των εκπροσώπων των κληθέντων φορέων, ήσαν μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες:

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: "Τους τακτικούς δικαστές στον αθλητισμό, δεν τους θέλει η FIFA και θα παρέμβει όπως και στο παρελθόν" (Βασίλης Γκαγκάτσης, πρόεδρος ΕΠΟ).

    ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ: "Διαφωνούμε με την αντικειμενικοποίηση των ποινών" (Θανάσης Κανελλόπουλος πρόεδρος ΕΠΑΕ). Η αφαίρεση βαθμών ως τιμωρία για την ομάδα, οι οπαδοί της οποίας προέβησαν σε έκτροπα, συνιστά «καθαρή αλλοίωση του πρωταθλήματος - δεν το συζητάμε» (Θανάσης Κανελλόπουλος, πρόεδρος ΕΠΑΕ). "Να υπάρχει αντικειμενική ευθύνη της ΕΠΑΕ για γεγονότα μέσα στο γήπεδο. Όχι όμως στα 100 μέτρα από το γήπεδο. Αν η ιδιωτική αστυνομία μπορεί να συλλάβει κάποιον, τότε αναλαμβάνουμε την ευθύνη" (Βίκτωρας Μητρόπουλος σύμβουλος της ΕΠΑΕ)

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ: "Σε περίπτωση που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εξακολουθούν να κινούνται όπως κινούνται, τα φαινόμενα θα επαναληφθούν. Η ΑΕΚ είχε να ελεγχθεί δέκα χρόνια. Όταν έγινε ο έλεγχος, βρέθηκε να χρωστάει 80-90 εκ. ευρώ, αλλά βρήκε 200 εκ. ευρώ για να κρατήσει τον Τσιάρτα το καλοκαίρι. Ευθύνονται και φυσικά πρόσωπα, αλλά δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν, όταν δεν έχει ελεγχθεί η ομάδα από την Εφορία" (Βίκτωρας Μητρόπουλος, σύμβουλος της ΕΠΑΕ). "Ο ΠΑΟΚ κόντεψε να γίνει η ΔΕΚΟ της Ελλάδας. Πώς είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, όταν μια ομάδα παίρνει 3 εκ. ευρώ χορηγία και κάποια άλλη τίποτα";

    ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ: "Καταργείστε την κλήση των ΠΑΕ σε απολογία και την παρουσία τους στα δικαιοδοτικά όργανα. Να αποφασίζουν οι δικαστές μόνοι τους. Όχι όμως να λαμβάνονται υπ όψιν τα βίντεο και να καταργήσουμε το ισχύον διεθνώς, φύλο αγώνα. Δεν είναι αποδεκτές από το σύνολο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου οι διατάξεις αυτές" (Βασίλης Γκαγκάτσης).

    ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΏΝ: "Ανέκαθεν ήμαστε αντίθετοι με την αποτίμηση ποδοσφαιριστών - ειδικά για τα μονοετή συμβόλαια. Δεχόμαστε όμως να ισχύσει προσωρινά η αποτίμηση, μέχρις ότου ισοσκελιστούν τα παθητικά των εταιρειών, αλλά δεν είναι δυνατόν να αποτιμάται ο ποδοσφαιριστής σαν να είναι τσουβάλι. Σαν αρχή διαφωνούμε ριζικά" (Α. Αντωνιάδης).

    Τα χρέη των ΠΑΕ και ΚΑΕ προς το ΙΚΑ

    Σημειώνεται επίσης, ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, έδωσε κατόπιν σχετικού αιτήματος της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μ. Δαμανάκη, τα στοιχεία για τις οφειλές των ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ προς το ΙΚΑ.

    Ανάμεσα στις ποδοσφαιρικές ομάδες, το υψηλότερο χρέος προς το ΙΚΑ από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, έχει η ΑΕΚ (18,5 εκ. ευρώ) και ακολουθεί ο Πανιώνιος (13,2 εκ. ευρώ), η Λάρισα (3,5 εκ. ευρώ), η Προοδευτική (3,4 εκ. ευρώ) και άλλες ομάδες με μικρότερο χρέος.

    Από τις ομάδες μπάσκετ, το υψηλότερο χρέος έχει ο ΠΑΟΚ (27,3 εκ. ευρώ) και ο Άρης (16,5 εκ. ευρώ) και ακολουθούν ο Πανιώνιος (6,8 εκ. ευρώ), ο Ηρακλής (3,5 εκ. ευρώ), η Νήαρ Ηστ (2 εκ. ευρώ), το Μαρούσι (1,9 εκ. ευρώ) και η Δάφνη (1,3 εκ. ευρώ)

    [18] Ιράκ

    Στο Κατάρ ο Μαρνιέ Ώρες αγωνίας για τους Γάλλους δημοσιογράφους

    1/9/2004 7:19:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC-AΠΕ

    Την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ ζήτησε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β, ενώ η Γαλλία εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις της, προκειμένου να επιτευχθεί η απελευθέρωση του Κριστιάν Σεσνό, από το Radio France Internationale και του Ζορζ Μαλμπρινό της Le Figaro. Οι δυο άνδρες εξαφανίστηκαν στις 20 Αυγούστου. Υπεύθυνη για την απαγωγή τους είναι μία ομάδα ανταρτών, η οποία αποκαλείται ισλαμικός στρατός. Στο μεταξύ, στο Κατάρ μετέβη σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ, προκειμένου να λύσει το θέμα δια της διπλωματικής οδού. Πάντως, ο κ. Μπαρνιέ δηλώνει αισιόδοξος, ότι το θέμα θα έχει αίσια κατάληξη. Η ομάδα, που κρατά τους δύο δημοσιογράφους είναι η ίδια, που εκτέλεσε τον Ιταλό δημοσιογράφο Ένζο Μπαλντόνι, καθώς η Ιταλία δεν απέσυρε τα στρατεύματά της από τη χώρα.

    Δια της διπλωματικής οδού

    Οι απαγωγείς απαιτούν από τη Γαλλία να άρει τη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τις ισλαμικές μαντίλες στα δημόσια σχολεία. Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ αύριο, την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

    Πάντως, μέχρι τώρα, η κυβέρνηση της Γαλλίας δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου, ο οποίος δεν αφορά μόνο τις ισλαμικές μαντίλες αλλά και όλα τα διακριτικά θρησκείας.

    Το πρώτο τελεσίγραφο έληξε το βράδυ της Δευτέρας, ενώ το δεύτερο αργά την Τρίτη. Στο μεταξύ, δεν έχουν γίνει γνωστά τα νέα των δύο δημοσιογράφων.

    Σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, έφτασε στη Ντόχα του Κατάρ, προκειμένου να εντείνει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των δύο ανδρών. Εκεί ο κ. Μπαρνιέ πρόκειται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ αλ Θανί, καθώς και θρησκευτικούς αξιωματούχους του εμιράτου, ενώ θα επισκεφθεί και τη βάση του αραβικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, το οποίο προέβαλλε βιντεοταινία με τους δύο απαχθέντες. Πάντως, κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ, ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε, ότι δεν μπορεί να φανταστεί "άλλο τέλος από ένα θετικό τέλος" στην υπόθεση της απαγωγής των δύο Γάλλων.

    Χθες ο κ. Μπαρνιέ συναντήθηκε με αξιωματούχους από την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

    Η Ιορδανία υποσχέθηκε, ότι θα χρησιμοποιήσει τους συνδέσμους, που έχει αναπτύξει στο Ιράκ, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν απελευθερωθεί τουλάχιστον εννέα Ιορδανοί, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα.

    Βοήθεια από την Ισπανία

    Στο μεταξύ, η Ισπανία πρότεινε τη βοήθεια της στη Γαλλία, προκειμένου να επιτευχθεί η απελευθέρωση των δυο Γάλλων δημοσιογράφων και διατηρεί την ελπίδα, ότι θα το επιτύχει, σύμφωνα με τον αρχηγό της ισπανικής διπλωματίας Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος.

    "Θέσαμε στην υπηρεσία της γαλλικής κυβέρνησης την ισπανική διπλωματία καθώς και τις υπηρεσίες μας των πληροφοριών και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί τους, και παραμένουμε σε επαφή", δήλωσε στο Ραδιοσταθμό "Cadena Ser" ο κ. Μορατίνος, που είναι γνώστης του Αραβικού Κόσμου καθώς υπήρξε ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στη Μέση Ανατολή.

    Ο υπουργός δήλωσε ότι ο ένας από τους δυο δημοσιογράφους είναι "προσωπικός του φίλος" και του είχε πάρει πολλές συνεντεύξεις, όταν ήταν εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Απελευθερώσεις ομήρων

    Παράλληλα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ένας Κουβεϊτιανός δημοσιογράφος προσφέρθηκε να πάρει τη θέση των δύο Γάλλων συναδέλφων του, προκειμένου εκείνοι να απελευθερωθούν και να "δείξει στους απαγωγείς-εγκληματίες, ότι οι πράξεις τους δεν είναι διόλου ανθρωπιστικές".

    Στο μεταξύ, επτά οδηγοί από την Αίγυπτο, την Κένυα και την Ινδία, οι οποίοι κρατούνταν όμηροι από την 21η Ιουλίου και δούλευαν για λογαριασμό κουβεϊτιανής εταιρίας, έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες ελεύθερος έχει αφεθεί, ή πρόκειται να αφεθεί και ένας Τούρκος οδηγός, ο οποίος κρατείται από τις αρχές του Αυγούστου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 1 September 2004 - 16:51:34 UTC