Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Καραμανλή με ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ Η Οικονομία στο επίκεντρο
  • [02] Απολύθηκαν λόγω... επιείκειας
  • [03] Ρεχάγκελ: "Ξεχάστε το EURO..."
  • [04] Ανρωποκυνητό για τη σύλληψη των ενόπλων Δραματική αυλαία
  • [05] Το κέτσαπ της ανδρείας
  • [06] Στη δίκη του ΕΛΑ Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής
  • [07] Εξορμήσεις του ΣΔΟΕ Έλεγχοι για την καταπολέμηση του παραεμπορίου
  • [08] Συνελήφθη το πρωί μετά από καταγγελίες γονέων Κατηγορείται 45χρονος για
  • [09] Εκατό πτώματα μέσα στο γυμναστήριο Χάος και σπαραγμός
  • [10] Την απελευθέρωση τους ζήτησε και ο Σαντρ Σύντομα ελεύθεροι οι Γάλλοι
  • [11] E.T. θέλει τηλεφωνήσει... Γη;
  • [12] Βαζέχα: "Πρέπει να προσέξει η Εθνική"
  • [13] Κορυφαία στον κόσμο η Ρεάλ Μαδρίτης
  • [14] Βάζει θεμέλια για το μέλλον
  • [15] Ελπιδοφόρα ισοπαλία
  • [16] Καταδικάζουν την τρομοκρατία Διεθνής κατακραυγή

    [01] Οικονομία

    Συνάντηση Καραμανλή με ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ Η Οικονομία στο επίκεντρο

    3/9/2004 12:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2004 3:26:14 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Σειρά επαφών με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων έχει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να του μεταφέρουν τις προτάσεις για την Οικονομία, ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το πρωί, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με το προεδρείο του ΣΕΒ, ενώ αμέσως μετά είχε συνομιλίες με την ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, όπου δεσμεύτηκε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας Βασίλης Λιαμέτης, ο Πρωθυπουργός αλλά και οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Αλογοσκούφης και Δημήτρης Σιούφας που μετείχαν στη συνάντηση έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκτιμά ότι σύντομα τα μέτρα θα υλοποιηθούν.

    "Χρειάζονται λογικές κινήσεις"

    Στη συνάντηση με τον ΣΕΒ συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι σκέψεις του Συνδέσμου για το πως θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η επιχειρηματικότητα, καθώς και η αξιοκρατία και η διαφάνεια. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, χαρακτήρισε "ευκαιρία για την ελληνική οικονομία" την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και επεσήμανε, πως χρειάζονται "λογικές κινήσεις", ώστε να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και η σπατάλη και να μπει τάξη στα δημοσιονομικά.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, η Κυβέρνηση συμμερίζεται τις απόψεις του Συνδέσμου και έτοιμη, όπως είπε, "να πάρει τα μέτρα εκείνα που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική".

    Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός είχε επαφές με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολιτική χωρίς αιφνιδιασμούς

    [02] Διάφορα

    Απολύθηκαν λόγω... επιείκειας

    3/9/2004 12:39:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ανεπαρκείς για τις τάξεις της δημοτικής αστυνομίας της πόλης Μπροσμγκόουβ κρίθηκαν δύο Βρετανοί, που απολύθηκαν με "συνοπτικές διαδικασίες" διότι δεν έκοβαν αρκετές κλήσεις για παράνομη στάθμευση. Πρόκειται για τον 49χρονο Φιλ Μανσελ και τον 52χρονο Μπρους Εντουαρντς οι οποίοι όταν ανέλαβαν καθήκοντα, ενημερώθηκαν από τον προϊστάμενο τους ότι έπρεπε να είναι αυστηροί. Ξεκίνησαν να κάνουν τη δουλειά τους όσο πιο ευσυνείδητα μπορούσαν, προσέχοντας όμως να μη γίνονται παράλογοι, γεγονός που δυσαρέστησε την εργοδοσία. Δέχθηκαν επιπλήξεις για τον "ταπεινό" αριθμό των 14 κλήσεων -αξίας 30 λιρών έκαστη- που έκοβαν ημερησίως και ειδοποιήθηκαν πως έπρεπε πάση θυσία αυτός ο αριθμός να ανέβει στις 20. Όταν οι δύο άνδρες παραπονέθηκαν πως αυτό δεν ήταν δυνατόν, απολύθηκαν.

    Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Daily Mirror ο Μανσελ κατήγγειλε πως το αφεντικό του θέλησε να τον υποχρεώσει να κόψει πρόστιμο σε μια 85χρονη γριούλα που σταμάτησε μπροστά από ένα κατάστημα προκειμένου να πάρει τον ανάπηρο άντρα της. Επίσης του ζητήθηκε να κόψει κλήση σε φορτηγό των Βασιλικών Ταχυδρομείων που σταμάτησε μπροστά από κουτί για να συλλέξει τα γράμματα, ενώ τόσο τα περιπολικά, όσο και τα ασθενοφόρα θεωρούνταν "πιθανοί στόχοι".

    "Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τους δημοτικούς αστυφύλακες σαν μίνι-Χίτλερ γι αυτό θελήσαμε να είμαστε πιο επιεικείς με τους οδηγούς" είπε στην εφημερίδα ο Μανσελ και ο Εντουαρντς τον συμπληρώνει: "Δεν μας άξιζε να χάσουμε τη δουλειά μας επειδή δεν θέλαμε να γεμίσουμε τον δημοτικό κορβανά εις βάρος των πολιτών".

    Ερωτηθείς για το θέμα εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης είπε πως η πολιτική τους απλώς αφορά στην αύξηση της παραγωγικότητας από πλευράς των εργαζομένων...

    [03] Αθλητισμός

    Ρεχάγκελ: "Ξεχάστε το EURO..."

    3/9/2004 1:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2004 4:59:47 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της μετά τον ιστορικό ευρωπαϊκό θρίαμβο της Πορτογαλίας δίνει αύριο στα Τίρανα η Εθνική ομάδα με αντίπαλο την γηπεδούχο Αλβανία, στο πλαίσιο της πρεμιέρας των προκριματικών του Μουντιάλ 2006. Ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Ότο Ρεχάγκελ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου χαρακτήρισε τον αγώνα τελείως διαφορετικό με αυτούς τους EURO 2004, ιδιαίτερα δύσκολο στον οποίο η Ελλάδα ούσα στο ξεκίνημα της δεν έχει την πολυτέλεια να πετάξει πολύτιμους βαθμούς. Σήμερα στις 21:00 η Εθνική θα πραγματοποιήσει την τελευταία της προπόνηση στο γήπεδο-φρούριο Κεμάλ Σταφά, όπου αύριο στις 21:45, η Εθνική καλείται να κατέβει από τον ευρωπαϊκό της θρόνο και να ξεκινήσει μία νέα πορεία διάκρισης.

    Εξαιρετικά ιδιαίτερες οι συνθήκες του ματς

    Δύσκολο προμηνύεται το νέο ξεκίνημα της Εθνικής βάσει όσων ακούστηκαν σήμερα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Όττο Ρεχάγκελ το πρωί σε Έλληνες και Αλβανούς δημοσιογράφους στα Τίρανα. Τόσο η έδρα, όπου η Εθνική δεν έχει καταφέρει ποτέ να την "αλώσει", όσο και η γηπεδούχος ομάδα, που με τη βοήθεια του κόσμου της αναμένεται να κάνει δύσκολη τη ζωή των παιδιών του Ρεχάγκελ, θα πρέπει να λειτουργήσουν σαν "καμπανάκια κινδύνου" στα αυτιά των διεθνών, προκειμένου να αφήσουν πίσω τους τις όμορφες στιγμές της Πορτογαλίας και να προσαρμοστούν το γρηγορότερο δυνατό στην σκληρή αλβανική πραγματικότητα.

    "Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχει τελειώσει και αύριο ξεκινάει κάτι καινούργιο, μας περιμένει ένα παιχνίδι που είναι για την προκριματική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου του 2006. Αυτά που πετύχαμε στην Πορτογαλία δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν αύριο". Με τα λόγια αυτά ο Οτο Ρεχάγκελ προσπάθησε, στη συνέντευξη Τύπου να καταδείξει τις δυσκολίες του αυριανού αγώνα και κυρίως τη διαφορετικότητά του σε σχέση με τα παιχνίδια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Πορτογαλίας και συνέχισε: "Όλες οι ομάδες ξεκινούν τη διοργάνωση με μηδέν βαθμούς" είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, υπονοώντας ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή όλες οι ομάδες έχουν πιθανότητες πρόκρισης στην τελική φάση της Γερμανίας και ότι η εθνική μας δεν έχει την πολυτέλεια ν΄ αφήσει βαθμούς στην αλβανική πρωτεύουσα.

    Όσον αφορά στο βαθμό δυσκολίας του παιχνιδιού αλλά και της αντιπάλου, που εδώ και 1,5 χρόνο παραμένει αήττητη στο "σπίτι της" ο κ. Ρεχάγκελ είπε: "Στο παρελθόν η Γερμανία και άλλες μεγάλες ομάδες έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα εδώ. Για το λόγο αυτό εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πολύ καλά για το παιχνίδι, το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Ό,τι πετύχαμε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας δεν πρόκειται να μας βοηθήσει αύριο".

    Σε ερώτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στην ομάδα, ο Οτο Ρεχάγκελ απάντησε ότι το μοναδικό είναι ο Τραϊανός Δέλλας, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού (έχει αιμάτωμα στην ποδοκνημική). Για τους Καψή και Καραγκούνη τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα και θα ξεκινήσουν κανονικά αύριο, αν και όλα θα ξεκαθαρίσουν στην αποψινή προπόνηση, η οποία θα γίνει στο γήπεδο του αγώνα και θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας. "Ο Δέλλας προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να προπονηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Θα δούμε και απόψε στην προπόνηση τι θα γίνει, αλλά η κατάστασή του είναι δύσκολη" είπε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

    Εκτός όμως από την δύσκολη έδρα, το φανατισμένο κοινό και τους σκληροτράχηλους Αλβανούς, αύριο η Ελλάδα θα έχει κόντρα και την παράδοση. Παράλληλα ο ομοπονδιακός τεχνικός θα έχει κι αυτός έναν σημαντικό αντίπαλο, το συμπατριώτη του τεχνικό των γηπεδούχων Χάνς Πέτερ Μπρίγκελ, με τον οποίο εδώ και καιρό τα έχουν «τσουγκρίσει». Σχετικά με όλες αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες ο προπονητής της βασίλισσας της Ευρώπης τόνισε: "Εμείς πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι και να μην υποτιμήσουμε τον αντίπαλο. Πρέπει οι παίκτες να καταλάβουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που θα επικρατούν αύριο στο γήπεδο. Αύριο παίζει η Ελλάδα εναντίον της Αλβανίας και ο Ρεχάγκελ εναντίον του Μπρίγκελ".

    Τέλος ερωτώμενος για το θέμα που έχει προκύψει με τα πριμ, ο Γερμανός τεχνικός της Εθνικής απάντησε: "Το πιο σημαντικό για μένα είναι το παιχνίδι. Το μόνο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι το ότι βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν και δεν έχουμε βρει το ρυθμό μας, όπως συνέβαινε στην Πορτογαλία, που ήταν τέλος περιόδου".

    Στο πλευρό της Εθνικής και οι στρατιώτες μας

    Στο ανηφορικό όμως ξεκίνημα για τα γήπεδα της Γερμανίας του 2006, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν θα είναι μόνο του, αφού ήδη πολλοί Έλληνες από τις πόλεις και τα χωριά της Βόρειας Ηπείρου αλλά και άλλες πόλεις της παραμεθορίου με την Αλβανία, έχουν ήδη οργανωθεί και ξεκινούν τις εκδρομές για τη γειτονική έδρα. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς που κάνουν οι άνθρωποι της ΕΠΟ και της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, δεν αποκλείεται αύριο στο Κεμάλ Σταφά να βρεθούν περίπου χίλιοι συμπατριώτες μας.

    Χαρακτηριστικότερη όλων όμως θα είναι η παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών της δύναμης του ΝΑΤΟ στην Αλβανία, οι οποίοι, όχι μόνο έχουν αγοράσει εδώ και καιρό εισιτήρια για τον αγώνα, αλλά υποδέχθηκαν κιόλας στο αεροδρόμιο την αποστολή της Εθνικής με ελληνικές σημαίες.

    Εκτός όμως από τα γήπεδο δρακόντεια είναι και τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η αλβανική αστυνομία, στο ξενοδοχείο "Σέρατον", όπου κατέλυσαν οι διεθνείς. Ο πέμπτος και ο έκτος όροφος είναι αποκλεισμένοι και σε αυτούς μένουν μόνο τα μέλη της αποστολής της εθνικής ομάδας (παίκτες, προπονητές, ιατρικό επιτελείο, φροντιστές και συνοδοί). Στους δύο αυτούς ορόφους υπάρχουν ιδιωτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε κανέναν άλλον πέραν των μελών της αποστολής. Η παρουσία της αστυνομίας, γενικά, είναι έντονη σε κάθε βήμα που κάνουν οι εθνικές ομάδες, ενώ υπάρχουν συνεχώς αστυνομικοί και συνάδελφοί τους με πολιτικά μέσα και έξω από τα δύο ξενοδοχεία στα οποία μένουν, τόσο η αποστολή της Εθνικής αλλά και αυτής των Ελπίδων, που στεγάζεται στο ξενοδοχείο "Ρόγκνερ".

    Διαιτητής της αυριανής συνάντησης θα είναι ο Ισπανός Εντουάρντο Γκονζάλεθ ενώ οι πιθανές συνθέσεις των δυο αντιπάλων είναι: ΑΛΒΑΝΙΑ: Στρακόσια, Μπεγκίρι, Αλία, Νταμπούλα, Χάσι, Ντούρο, Λάλα, Σκέλα, Μουράτι, Τάρε, Μπούσι ή Ράκλι. ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Νταμπίζας, Καψής, Κατσουράνης, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Βρύζας, Χαριστέας.

    "Θετικό αποτέλεσμα η ισοπαλία"

    Πιο προσγειωμένος σε σχέση με τους παίκτες του αλλά και τους Αλβανούς φιλάθλους, εμφανίστηκε ο προπονητής της εθνικής Αλβανίας, Χανς Πέτερ Μπρίγκελ. Σε δηλώσεις που έκανε ο ομοσπονδιακός προπονητής τόνισε πως η Ελλάδα είναι το φαβορί του αγώνα και πως ακόμα και η ισοπαλία θα είναι θετικό αποτέλεσμα για την ομάδα του. Τέλος συγκρίνοντας αυριανό παιχνίδι με την αναμέτρηση του 2000 όπου η Αλβανία είχε κερδίσει την Εθνική μας με 2-0, είπε πως δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο και πως η Ελλάδα είναι πλέον πολύ καλύτερη ομάδα από τότε.

    [04] Διεθνή

    Ανρωποκυνητό για τη σύλληψη των ενόπλων Δραματική αυλαία

    3/9/2004 1:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2004 5:00:01 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- Reuters- BBC- Γαλλικό Πρακτορείο

    Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των ομήρων, που κρατούνταν σε σχολείο της πόλης Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία, από οπλισμένους Τσετσένους. Πριν από λίγο, η αστυνομία της Οσετίας επιβεβαίωσε, ότι όλοι οι όμηροι απομακρύνθηκαν από το κτήριο. Αν και δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, τα διεθνή μέσα μεταδίδουν, πως υπάρχουν τουλάχιστον 300 τραυματίες, που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε νεκρά παιδιά. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι τουλάχιστον επτά τραυματίες εξέπνευσαν κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδει ότι είδε να μεταφέρονται έξω από το σχολείο δέκα νεκροί, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας μετέδωσε ότι συνολικά 158 παιδιά συγκαταλέγονται μεταξύ των τουλάχιστον 300 τραυματιών που νοσηλεύονται στο Μπεσλάν. Στο μεταξύ, 13 από τους ενόπλους έχουν ξεφύγει και έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ίσως να έχουν μαζί τους και ομήρους. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους του Μπεσλάν. Στο σχολικό συγκρότημα βρίσκονται πυροτεχνουργοί προκειμένου να "καθαρίσουν" την περιοχή από τις βόμβες που έχουν τοποθετήσει οι ένοπλοι.

    Απόδραση εν μέσω πυρών

    Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί και εμφανίστηκαν μαύροι καπνοί πάνω από το σχολείο.

    Τη στιγμή που, βάσει συμφωνίας μεταξύ των αρχών και των ενόπλων, απομακρύνονταν τα πτώματα όσων σκοτώθηκαν την Τετάρτη, οι ένοπλοι ενεργοποίησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, προκαλώντας τη μερική κατάρρευση της στέγης του κτιρίου.

    Μια δεύτερη έκρηξη ακούστηκε, αφού είχαν απομακρυνθεί τα πτώματα, ενώ άλλη μια έκρηξη και καταιγισμός πυροβολισμών σημειώθηκαν την ώρα που δεκάδες άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν μακριά από το σχολείο.

    Σημαντικός αριθμός ομήρων κατάφερε να διαφύγει από το σχολείο, ενώ οι ένοπλοι πυροβολούσαν εναντίον τους, σε μία προσπάθεια να τους εμποδίσουν να εγκαταλείψουν το κτήριο.

    Μάχες στο Μπεσλάν

    Σύμφωνα με τα πλάνα της ρωσικής τηλεόρασης, μια δεύτερη επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ συνεχίζονται οι οδομαχίες στους δρόμους του Μπεσλάν, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των ενόπλων.

    Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν, ότι πέντε από τους εξτρεμιστές είναι νεκροί, ενώ άλλοι 13 κατάφεραν να διαφύγουν προς νότον, με κατευθυνση το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

    Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, μερικοί από τους ενόπλους κατέφυγαν σε ένα σπίτι κοντά στο σχολείο, το οποίο έχει περικυκλωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις. Στο μεταξύ, στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από το σχολείο, το οποίο σφυροκοπούν άρματα μάχης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έφοδος στο σχολείο

    [05] Διάφορα

    Το κέτσαπ της ανδρείας

    3/9/2004 2:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2004 3:36:40 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: REUTERS

    Σκάνδαλο "βαμμένο" με μπόλικο κέτσαπ προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του ινδικού στρατού. Πρωταγωνιστής, ένας Ινδός συνταγματάρχης που ζήτησε μετάλλιο ανδρείας για επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγε εναντίον ανταρτών, το περασμένο έτος. Ο φιλόδοξος και θρασύτατος στρατιωτικός για να υποστηρίξει τα λεγόμενα του παρουσίασε στους ανωτέρους του φωτογραφίες που απεικόνιζαν τις βουτηγμένες στo αίμα σορούς τριών εξτρεμιστών. Αλλά τα πράγματα δεν ήταν όπως τα παρουσίασε. Διότι όπως απέδειξε σχετική έρευνα: α) τα τρία "πτώματα" χαίρουν ακόμα και σήμερα άκρας υγείας, β) δεν ήταν καν αντάρτες, αλλά πολίτες που απασχολούσε ο στρατός και γ) τα μοιραία τραύματα τους δεν προκλήθηκαν παρά από μια γενναία δόση ντοματοχυμού

    Ο Ινδός συνταγματάρχης του πυροβολικού Κόλι θα το έπαιρνε το παράσημο -και την προαγωγή-, αλλά η τύχη δεν ήταν με το μέρος του. Στα γραφεία του στρατού έφτασε ένα γράμμα παραπόνων (για λεκέδες που δεν βγαίνουν;) με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η σχετική έρευνα. Και σύντομα η απάτη αποκαλύφθηκε: ο Κόλι με τη βοήθεια ενός συναδέλφου του, πλήρωσε τρεις άνδρες που εργάζονταν για λογαριασμό του στρατού, για να πασαλειφτούν με κέτσαπ και να το παίξουν νεκροί για τις ανάγκες της φωτογράφισης.

    Κατόπιν συνέταξαν σχετική αναφορά στην οποία ζητούσαν να τιμηθούν με μετάλλια ανδρείας για την εξόντωση των ανταρτών κατά τη διάρκεια επιχείρησης που υποτίθεται πως συνέβη στην περιοχή Μπαντα Ναγκαντουν κοντά στο Σιλχαρ της Ινδίας. Αυτές τις μέρες η "υπόθεση της ντομάτας" δικάζεται στις αίθουσες του στρατοδικείου.

    Αν ο Κόλι κριθεί ένοχος αυτό θα σημάνει το τέλος της στρατιωτικής του καριέρας, αν και μάλλον θα μπορούσε ίσως να ακολουθήσει το επάγγελμα του φωτογράφου...

    [06] Εσωτερικά

    Στη δίκη του ΕΛΑ Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής

    3/9/2004 3:25:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με την αγόρευση του Γιώργου Μαύρου ολοκληρώθηκαν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής για την υπόθεση του ΕΛΑ. Ο κ. Μαύρος χαρακτήρισε τους κατηγορούμενους, πλην του Μιχάλη Κασσίμη, για τον οποίο, όπως είπε, δεν υπάρχουν αποδείξεις, ηγετικά στελέχη του ΕΛΑ. Σύμφωνα με τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής, η μαρτυρία της Σοφίας Κυριακίδου ήταν ειλικρινής και αξιόπιστη, ενώ τα στοιχεία από τη" Στάζι" ήταν έγκυρα. Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, η οργάνωση Επαναστατικοί Πυρήνες που έχει αναλάβει την ευθύνη για πρόσφατες ενέργειες είναι η συνέχεια του ΕΛΑ. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

    [07] Οικονομία

    Εξορμήσεις του ΣΔΟΕ Έλεγχοι για την καταπολέμηση του παραεμπορίου

    3/9/2004 3:59:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εντατικούς ελέγχους στη διακίνηση προϊόντων για την καταπολέμηση του παραεμπορίου ξεκινά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Με εγκύκλιο, που απέστειλε η κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ σε περιφερειακές διευθύνσεις του Σώματος, ζητεί την πραγματοποίηση ελέγχων σε φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία διέρχονται από τα λιμάνια Πάτρας, Ηγουμενίτσας και Πειραιά και μεταφέρουν είδη, τα οποία διατίθενται μέσω παραεμπορίου, καθώς και στις επιχειρήσεις, οι οποίες τα παραλαμβάνουν και τα διοχετεύουν στη συνέχεια στους μικροπωλητές. Παράλληλα μία στις τέσσερις επιχειρήσεις παραβιάζει τη φορολογική νομοθεσία, όπως προκύπτει από τους ελέγχους, που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ στις επιχειρήσεις τον περασμένο Ιούλιο, τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Πως θα γίνονται οι έλεγχοι

    Οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Αττικής, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα πρέπει να συστήσουν συνεργεία ελέγχου, τα οποία θα λειτουργούν σε πρωινή και απογευματινή βάρδια. Τα συνεργεία θα λαμβάνουν φωτοτυπίες των συνοδευτικών εγγράφων στα φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν είδη ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικές μικροσυσκευές οικιακής χρήσης, ραδιόφωνα, κασετόφωνα και γενικότερα προϊόντα που πωλούν οι πλανόδιοι μικροπωλητές. Παράλληλα θα ελέγχουν αν η ποσότητα και τα είδη που μεταφέρονται, ανταποκρίνονται στα στοιχεία που αναγράφονται στα συνοδευτικά έγγραφα.

    Παρανομούν η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα 4.271 έλεγχοι, από τους οποίους βεβαιώθηκαν 5.647 παραβάσεις σε 1.131 επιχειρήσεις, ποσοστό παραβατικότητας 26%.

    Το υψηλότερο ποσοστό παραβατικότητας (42%) εντοπίσθηκε στην Αττική, ενώ ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα (39%) και τα Ιόνια νησιά (38%). Το χαμηλότερο ποσοστό παραβατικότητας (10%) παρατηρήθηκε στην Ήπειρο.

    Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν και 8.104 έλεγχοι στη διακίνηση προϊόντων, από τους οποίους εντοπίσθηκαν 378 παραβάτες και βεβαιώθηκαν 512 παραβάσεις.

    [08] Εσωτερικά

    Συνελήφθη το πρωί μετά από καταγγελίες γονέων Κατηγορείται 45χρονος για αποπλάνηση ανηλίκων

    3/9/2004 4:14:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Για βιασμό ανηλίκου, απόπειρα αποπλάνησης και απόπειρα ληστείας κατ εξακολούθηση, κατηγορείται ένας 45χρονος, ο οποίος συνελήφθη σήμερα το πρωί στην περιοχή Πατησίων από αστυνομικούς του τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Ο 45χρονος συνελήφθη μετά από καταγγελία γονέων, σύμφωνα με την οποία, χθες το απόγευμα προσπάθησε να αποπλανήσει το ανήλικο αγόρι τους στα Πατήσια. Από την προανάκριση προέκυψε ότι, στις 6 και 8 Ιουλίου, ο δράστης εισέβαλε σε δύο σπίτια, στα Σεπόλια και στον Αγ. Παντελεήμονα και με την απειλή μαχαιριού, εξανάγκασε δύο κορίτσια ηλικίας 9 και 11 ετών, να υποστούν τις ασελγείς πράξεις του, εκμεταλλευόμενος την απουσία των γονέων τους.

    Ερευνούν και για άλλες υποθέσεις

    Οι αστυνομικοί ερευνούν και άλλες περιπτώσεις επιθέσεων σε ανήλικα στις παραπάνω περιοχές. Ο κατηγορούμενος αναγνωρίστηκε από τα δύο ανήλικα κορίτσια με απόλυτη βεβαιότητα και το απόγευμα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Ο 45χρονος είχε εκτίσει στο παρελθόν ποινές φυλάκισης συνολικά περίπου 10 ετών για παρόμοια αδικήματα.

    [09] Διεθνή

    Εκατό πτώματα μέσα στο γυμναστήριο Χάος και σπαραγμός

    3/9/2004 4:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2004 7:55:37 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8-Reuters-Sky News

    Ο εφιάλτης στη Βόρεια Οσετία δεν λέει να τελειώσει. Εικόνες φρίκης και αποτροπιασμού μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ κάνουν λόγο για 410 τραυματίες -ανάμεσά τους και 210 παιδιά, ενώ οι εκρήξεις στην περιοχή του σχολείου συνεχίζονται. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες, ενώ ανταποκριτής του CNN μετέδωσε ότι υπάρχουν περισσότερα από 100 πτώματα, στο γυμναστήριο του σχολείου. Την είδηση αυτή επιβεβαιώνουν και οι ρωσικές αρχές, χωρίς όμως να αναφέρουν τον ακριβή αριθμό των πτωμάτων. Όμως, Ρώσος αξιωματούχος εκφράζει φόβους, ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 150. Σύμφωνα με μία εκδοχή ο θάνατός τους οφείλεται στην κατάρρευση της στέγης από την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού από τους τρομοκράτες. Νωρίτερα, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι τουλάχιστον επτά τραυματίες εξέπνευσαν κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα, στην πόλη Μπεσλάν σημειώνονται οδομαχίες, καθώς καταδιώκονται τρεις ομάδες ενόπλων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον μια από αυτές έχει ταμπουρωθεί σε κτήριο στην πόλη, χωρίς όμως να κάνουν γνωστό εάν έχουν μαζί τους και ομήρους.

    Υπάρχουν ακόμα όμηροι

    Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε, ότι είδε δεκατρία πτώματα στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της πόλης Μπεσλάν, ενώ δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters, είπε, πως έξω από το νεκροτομείο βρίσκονται 23 πτώματα, εκ των οποίων τα 17 παιδιά. Στο μεταξύ έγινε γνωστό, ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν 20 ενόπλους δράστες της ομηρίας, περιλαμβανομένων και 10 Αράβων.

    Στο μεταξύ, συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές μία από τις δύο Τσετσένες εισβολείς, που είχαν διαφύγει μεταμφιεσμένες.

    Επίσης, περίπου τρεις αντάρτες άνοιξαν πάλι πυρ από κτήριο του σχολικού συγκροτήματος, στους οποίους οι στρατιώτες απαντούν με πυροβολισμούς. Μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που μεταδίδει το πρακτορείο Ιτάρ Τας, πρόκειται για τον επικεφαλής της τρομοκρατικής ομάδας και δύο βοηθών του. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υπάρχουν ακόμη παιδιά στο σχολείο, τα οποία κρατούνται ως όμηροι.

    Σημεία του σχολείου καίγονται, αλλά οι πυροσβέστες δυσκολεύονται να πλησιάσουν λόγω των συνεχών εκρήξεων από τα πυρομαχικά των ανταρτών.

    Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν, ότι έχουν πλέον τον έλεγχο του σχολείου.

    Ακόμα, όμως, δεν έχει εντοπιστεί και ο 74χρονος δάσκαλος ομογενής, Γιάννης Κανίδης, ο οποίος ήταν μεταξύ των ομήρων.

    Υπεύθυνη και η Αλ Κάιντα;

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επικαλούμενο πηγές των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας, η μαζική ομηρία αθώων πολιτών, πιθανότατα χρηματοδοτήθηκε από το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ότι ο Τσετσένος διοικητής Μάγκομετ Γεβλόγιεφ καθοδήγησε την ομηρία, ενώ η επιχείρηση σχεδιάστηκε από τον Σαμίλ Μπασάγιεφ, τον πλέον καταζητούμενο στη Ρωσία Τσετσένο αντάρτη, ο οποίος βρίσκεται πίσω από πολλές και σημαντικές επιθέσεις εκτός Τσετσενίας.

    Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι οι αντάρτες, που μάχονται για την ανεξαρτησία της Τσετσενίας από τη Μόσχα, επηρεάζονται υπερβολικά από τον Ουαχαμπισμό, μια αυστηρή μορφή του Ισλάμ, που πρεσβεύουν σουνίτες. Ο Ουαχαμπισμός είναι η μόνη μορφή του Ισλάμ, που επιτρέπεται στη Σαουδική Αραβία, αλλά είναι απαγορευμένη στη Ρωσία.

    "Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ομηρία των παιδιών χρηματοδοτήθηκε από έναν ιδεολόγο του Ουαχαμπισμού, τον Αμπού Ομάρ Ας-Σεϊφ, που θεωρείται ο εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα στην Τσετσενία", ανέφερε μια πηγή ασφαλείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διεθνής κατακραυγή

    Δραματική αυλαία

    [10] Ιράκ

    Την απελευθέρωση τους ζήτησε και ο Σαντρ Σύντομα ελεύθεροι οι Γάλλοι δημοσιογράφοι

    3/9/2004 4:41:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Θέμα χρόνου είναι πλέον η απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, που κρατούνταν όμηροι από ένοπλους ισλαμιστές, σύμφωνα με δηλώσεις ενός μέλους της Επιτροπής των Ουλεμάδων, του πιο αντιπροσωπευτικού οργάνου των σουνιτών του Ιράκ. "Είναι εκτός κινδύνου και η απελευθέρωσή τους δεν είναι πλέον παρά θέμα χρόνου", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο σεΐχης Αμπντέλ Σαλάμ αλ - Κομπέισι. Στο μεταξύ την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων ζήτησε σήμερα ο ριζοσπάστης Σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ επειδή η Γαλλία "δεν ασκεί κατοχή στο Ιράκ", έστω κι αν παραμένει μια χώρα μη φιλική έναντι των μουσουλμάνων. "Είναι αλήθεια, πως η Γαλλία δεν είναι μια χώρα φίλη των μουσουλμάνων και του Ισλάμ, αλλά η χώρα αυτή δεν συμμετέχει στην κατοχή του Ιράκ. Γι αυτό καλώ για την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, αλλά δεν το κάνω για τη Γαλλία", δήλωσε ο σεΐχης Τζαμπέρ αλ-Χαφάτζι εξ ονόματος του Σαντρ ενώπιον περίπου 500 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο τζαμί της Κούφα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραδόθηκαν οι Γάλλοι όμηροι σε ιρακινή οργάνωση

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για τους Γάλλους ομήρους

    [11] Τεχνολογία

    E.T. θέλει τηλεφωνήσει... Γη;

    3/9/2004 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: New Scientist-BBC-Reuters-ΑΠΕ

    Η είδηση, που έκανε χθες το γύρο του κόσμου, σχετικά με τον εντοπισμό ενός μυστηριώδους ραδιοσήματος προερχόμενου από απόσταση 1.000 ετών φωτός από τη Γη, αναστάτωσε τους απανταχού αστρονόμους και φούντωσε τις συζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με το αν έχουμε ή όχι μπροστά μας την πρώτη απόπειρα επαφής από έναν εξωγήινο πολιτισμό. Σήμερα, όμως, οι επιστήμονες που είναι επικεφαλής του προγράμματος SETI@home, μέσω του οποίου ξεχωρίστηκε το αδύναμο σήμα που έπιασε το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, ζητούν να βάλουν τέλος σε όλο αυτό το σούσουρο και την αδηφάγο περιέργεια των διεθνών ΜΜΕ, διευκρινίζοντας ότι το επίμαχο σήμα δεν αποτελεί κάτι το ασυνήθιστο.

    Στροφή 180 μοιρών κάνουν οι επιστήμονες

    Την ανακάλυψη έφερε στη δημοσιότητα χθες το περιοδικό New Scientist. Επικαλούμενο τον ραδιοαστρονόμο Dan Wertheimer από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ ανέφερε ότι το εν λόγω σήμα, το οποίο προέρχεται από ένα σημείο ανάμεσα στους αστερισμούς των Ιχθύων και του Κριού, είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει ανιχνευθεί ποτέ μέσω του προγράμματος SETI@home. "Δεν χοροπηδάμε από τη χαρά μας, αλλά εξακολουθούμε να το παρατηρούμε" είχε πει στο περιοδικό. Στο ίδιο άρθρο σημειωνόταν ότι το σήμα αυτό πιθανόν να προκαλείται από ένα άγνωστο ως τώρα αστρονομικό φαινόμενο ή ακόμη και να είναι παραπροϊόν του ίδιου του ραδιοτηλεσκοπίου.

    Το σήμα αυτό, που ονομάστηκε SHGb02+14a, εκπέμφθηκε στη συχνότητα των 1420 MHz, την κύρια συχνότητα, στην οποία το πιο συνηθισμένο στοιχείο του σύμπαντος, το υδρογόνο, απορροφά και εκπέμπει ενέργεια και η οποία, σύμφωνα με τους αστρονόμους θα ήταν το πιθανότερο μέσο με το οποίο εξωγήινοι θα "διαφήμιζαν" την παρουσία τους.

    Σήμερα, όμως, ο ίδιος επιστήμονας μιλώντας στο BBC επιζητά να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: "Δεν έχουμε στα χέρια μας κάτι το ασυνήθιστο. Το ζήτημα έχει πάρει λάθος διαστάσεις" είπε διευκρινίζοντας ότι η μελέτη του εν λόγω σήματος δεν αποτελεί καν προτεραιότητα. "Δεν πρόκειται ούτε για κάτι καινούριο, ούτε για σήμα " τόνισε για να προσθέσει "Με το Seti@home να έχει αναλύσει πάνω από 50 τρισεκατομμύρια ζώνες συχνοτήτων, δεν αποτελεί έκπληξη ένα σήμα σαν κι αυτό να είναι απλά θέμα σύμπτωσης".

    Να σημειώσουμε ότι το Seti@home είναι ένα επιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο βασισμένο στην εθελοντική συμμετοχή, χρησιμοποιεί προσωπικούς υπολογιστές , συνδεμένους στο internet, με σκοπό την ανάλυση του τεράστιου όγκου δεδομένων που λαμβάνει το τηλεσκόπιο.

    Τα τελευταία έξι χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα έχει ανιχνεύσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες σήματα τα οποία μέσω στατιστικών τεχνικών ταυτοποίησε ως παρεμβολές. Περίπου 150 από αυτά "πέρασαν" επιτυχώς τις πρώτες αυτές εξετάσεις και υποβλήθηκαν σε περαιτέρω ελέγχους, αλλά σε κανένα από αυτά δεν αναγνωρίστηκε πιθανή εξωγήινη προέλευση.

    [12] Αθλητισμός

    Βαζέχα: "Πρέπει να προσέξει η Εθνική"

    3/9/2004 5:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Είναι ένας από τους πιο πετυχημένους ξένους που αγωνίστηκαν και τίμησαν με την παρουσία του τα Ελληνικά γήπεδα. Αυτό σημαίνει πως η άποψη του μετράει. Ο λόγος για τον Κριστόφ Βαζέχα που μίλησε για την επικείμενη αναμέτρηση της Εθνικής μας κόντρα σε αυτήν της Αλβανίας. Ο Ελληνοπολωνός πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, συνέστησε την προσοχή στους Έλληνες παίκτες που τους θεωρεί μεν το φαβορί, αλλά θα πρέπει να δείξουν και το πολύ καλό τους πρόσωπο για να μπορέσουν να φύγουν νικητές από την γειτονική χώρα.

    Αξιόλογη ομάδα η Αλβανία

    Ο Βαζέχα θεωρεί την Αλβανία ως ένα υπολογίσιμο αντίπαλο που αν δεν δείξεις τον απαραίτητο σεβασμό "μπορεί να σου κάνει την ζημιά". Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης την χρίζει φαβορί για την αναμέτρηση, όμως για τον πρώην άσο του "τριφυλλιού", αυτό μεν τιμάει την ομάδα αλλά δεν τη βοηθάει.

    Τους επέστησε την προσοχή και χαρακτήρισε ως μειονέκτημα το γεγονός ότι οι Έλληνες παίκτες δεν έχουν παιχνίδια στα πόδια τους. Πάντως ο Βαζέχα πιστεύει στους διεθνείς και δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς αλλά και στον Ομοσπονδιακό προπονητή Ότο Ρεχάγκελ ότι θα τα καταφέρουν.

    [13] Αθλητισμός

    Κορυφαία στον κόσμο η Ρεάλ Μαδρίτης

    3/9/2004 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην κορυφή του ποδοσφαιρικού κόσμου βρέθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης. Σύμφωνα με την διεθνή ομοσπονδία στατιστικής και ιστορίας ποδοσφαίρου (IFFHS) η "Βασίλισσα" της Ευρώπης αναρριχήθηκε τέσσερις θέσεις από τον προηγούμενο μήνα και με 289 βαθμούς βρέθηκε στην πρώτη θέση της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης. Αυτή η στατιστική ανάλυση έχει αρχίσει από την 1 Σεπτεμβρίου του 2003 και η τελευταία ενημέρωση έχει γίνει στις 30 Αυγούστου (η λίστα της κατάταξης ανανεώνεται κάθε μήνα). Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η επίσης Ισπανική Βαλένθια που συγκεντρώνει 284 ενώ στην 3η θέση κατετάγη η "θρυλική" Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 277 βαθμούς.

    Άνοδος για τον Ολυμπιακό, πτώση για τους υπόλοιπους

    Από ελληνικής πλευράς, πέντε θέσεις έπεσε ο Παναθηναϊκός που από την 42η θέση βρέθηκε στην 47η (152.5 βαθμούς). Άλμα δέκα θέσεων έκανε ο Ολυμπιακός που είναι 57ος στον κόσμο με 130,5 βαθμούς. Μεγάλη πτώση για την ΑΕΚ που από την 106η θέση τώρα είναι 147η (93.5 βαθμούς) στον κόσμο και για τον Πανιώνιο που απο 149ος βρίσκεται τώρα 162ος (89,5) στην παγκόσμια κατάταξη της «IFFHS». Αντίθετα ο ΠΑΟΚ παρέμεινε στην 155η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 91.0 βαθμούς.

    [14] Αθλητισμός

    Βάζει θεμέλια για το μέλλον

    3/9/2004 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε μια μεταγραφή-υποθήκη για το μέλλον προχώρησε ο Παναθηναϊκός στο Μπάσκετ. Το "τριφύλλι" απέκτησε τον γκαρντ της Νήαρ Ηστ, Βασίλη Ξανθόπουλο, με τον οποίο συμφώνησε προφορικά. Ο 23χρονος παίκτης που έχει αγωνιστεί και στον "αιώνιο" αντίπαλο Ολυμπιακό, αναμένεται να υπογράψει το συμβόλαιο του με τους "πράσινους" τις αμέσως επόμενες μέρες και ακολούθως θα μεταβεί στο Ζλάτιμπορ με την υπόλοιπη αποστολή των Πρωταθλητών Ελλάδας όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Η διάρκεια του συμβολαίου δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής, αλλά αναμένεται να είναι μακρόχρονη λόγω του νεαρού της ηλικίας του Ξανθόπουλου.

    Καλός παίκτης

    Ο Βασίλης Ξανθόπουλος έχει επανδρώσει όλα τα εθνικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Το προηγούμενο καλοκαίρι, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, ενώ φέτος με την Εθνική νέων ανδρών κατέλαβε την τέταρτη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μπρνο (Τσεχία). Ο "μέντοράς" του, Ηλίας Ζούρος ήθελε να τον έχει υπό τις οδηγίες του φέτος στο Περιστέρι, αλλά η οικονομική δυσχέρεια στη "δυτική όχθη" τον έσπρωξε να επιλέξει μία μεγάλη ομάδα, έστω κι αν θα έχει λιγότερο χρόνο συμμετοχής.

    Στο μεταξύ, στις 21:00 απόψε αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα ο Βλάντο Σκεπάνοβιτς. Ο Σέρβος γκαρντ θα υποβληθεί το Σάββατο στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις (μαζί του και οι 5 Έλληνες διεθνείς) και την Κυριακή το πρωί θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι, όπου θα ενσωματωθεί με την υπόλοιπη αποστολή την Δευτέρα. Στον αγωνιστικό τομέα οι "πράσινοι" γυμνάστηκαν σήμερα πρωί (μπάσκετ) και απόγευμα (διάφορες ασκήσεις τακτικής), ενώ και το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει διπλή προπόνηση.

    [15] Αθλητισμός

    Ελπιδοφόρα ισοπαλία

    3/9/2004 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στον πρώτο της αγώνα για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων, η Εθνική μας δεν κατάφερε να πάρει το "τρίποντο" καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη με την αντίστοιχη της Αλβανίας. Σε ένα αρκετά δυνατό παιχνίδι οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο πρώτο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 34΄ με τον Τσιάνι. Η ομάδα του Στέλιου Μανωλά ανασυγκροτήθηκε στο β΄ ημίχρονο και στο 57΄ κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Βαγγέλη Μάντζιο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τελείωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Λεοντίου στο 78΄ με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    [16] Διεθνή

    Καταδικάζουν την τρομοκρατία Διεθνής κατακραυγή

    3/9/2004 7:42:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Φρίκη και αποτροπιασμό αισθάνεται η διεθνής κοινότητα για το μακελειό, που συγκλονίζει ολόκληρη τη Ρωσία, ολόκληρο τον κόσμο. Τη συμπαράστασή τους στον Ρώσο ηγέτη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασαν μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος αλλά και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλία, της Πορτογαλίας και της Νορβηγίας. Επίσης, σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την τρομοκρατία, που βύθισε στο πένθος μια ολόκληρη χώρα.

    Η ευθύνη στους τρομοκράτες

    Στους τρομοκράτες επιρρίπτει την ευθύνη για τους θανάτους δεκάδων αθώων ομήρων ο Λευκός Οίκος, ενώ καταδικάζει τη "βάρβαρη" σύλληψη τόσων αθώων. "Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη σύλληψη αθώων ανθρώπων ως ομήρων και η βάρβαρη φύση αυτής της τρομοκρατικής πράξης είναι αποτρόπαια", ενώ τονίζει, πως "οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ρωσίας στον παγκόσμιο αγώνα κατά της τρομοκρατίας".

    Τη λύπη της εξέφρασε και η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το γεγονός, ότι η ομηρία δεν είχε ειρηνική έκβαση, αλλά διευκρίνισε πως "κατανοεί το δίλημμα" των ρωσικών αρχών ενόψει της κατάστασης.

    Από το Βάλκενμπουργκ της νοτιοανατολικής Ολλανδίας, όπου διεξάγεται η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ υπογράμμισε σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, πως οι 25 παρακολουθούν "με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις σχετικά με τη σύλληψη των ομήρων".

    Απευθύνοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στην κυβέρνηση και το λαό της Ρωσίας, ο Μπέρναρντ Μποτ υπογράμμισε "πως η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει πλήρως και χωρίς όρους όλες τις μορφές τρομοκρατίας".

    Ειλικρινή συλλυπητήρια

    "Με αγωνία και οδύνη σύσσωμος ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τις εξελίξεις του δράματος, που συντελείται στη χώρα σας, όπου η τρομοκρατία έδειξε για άλλη μια φορά το αποκρουστικό και άνανδρο πρόσωπό της" δήλωσε ο κ. Στεφανόπουλος

    Τηλεγράφημα στο Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για τα δραματικά γεγονότα στην Οσετία απέστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλος, ο οποίος εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των αθώων θυμάτων και τονίζει, "με αγωνία και οδύνη σύσσωμος ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τις εξελίξεις του δράματος, που συντελείται στη χώρα σας, όπου η τρομοκρατία έδειξε για άλλη μια φορά το αποκρουστικό και άνανδρο πρόσωπό της. Στις δύσκολες αυτές στιγμές η σκέψη μου είναι κοντά σας και κοντά στον τόσο σκληρά δοκιμαζόμενο φίλο ρωσικό λαό".

    Την οδύνη του ελληνικού λαού για την άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος αθώων παιδιών, δασκάλων και γονέων εξέφρασε με επιστολή του προς τον Ρώσο Πρόεδρο και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. "Εκ μέρους ολοκλήρου του ελληνικού λαού, της Ελληνικής Κυβερνήσεως και εμού προσωπικώς" αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Καραμανλής, "θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μας συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τον φίλο ρωσικό λαό", ενώ ο Πρωθυπουργός συλλυπήθηκε τις οικογένειες των θυμάτων.

    Επιστολές συμπαράστασης προς τον Ρώσο Πρόεδρο, τον πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο και τους συγγενείς των ομήρων στην Οσετία απέστειλε και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος.

    Η φρίκη της τρομοκρατίας

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε σήμερα "τη φρίκη και τη βαθιά του οδύνη" για την έκβαση της κρίσης. "Οι πληροφορίες για τα θύματα, μεταξύ των οποίων είναι πολλά παιδιά και η τυφλή βαρβαρότητα της τρομοκρατίας μας προκαλούν φρίκη και οδύνη, αλλά και ανακούφιση για τους ομήρους, που απελευθερώθηκαν χάρη στη δράση των ρωσικών δυνάμεων", αναφέρει ο Μπερλουσκόνι σε επίσημη ανακοίνωσή του, ενώ υπογραμμίζει, πως η διεθνής κοινότητα οφείλει να ενώσει τις δυνάμεις της απέναντι στην τρομοκρατία.

    "Ειλικρινή συλλυπητήρια στις ρωσικές οικογένειες και στους συγγενείς των θυμάτων" εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Σαντάνα Λόπες. Ο Νορβηγός Πρωθυπουργός Κιέλ Μάγκνε Μπόντεβικ, χαρακτήρισε την ομηρία στο σχολείο "αδιανόητη και σπαρακτική" και την καταδίκασε "με το σθεναρότερο δυνατό τρόπο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χάος και σπαραγμός


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 September 2004 - 16:51:11 UTC