Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτείνουν και τα; παιδιά Στην πόλη χωρίς το ΙΧ μου
  • [02] Δωρεάν όλες οι μετακινήσεις Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο
  • [03] Ήταν μητέρα 13 παιδιών Την σκότωσε γιατί νόμιζε ότι ήταν πίθηκος
  • [04] Βρισκόταν σε λίστα υπόπτων τρομοκρατών "Κατέβασαν" αεροπλάνο με ύποπτο
  • [05] Νικηφόρο ξεκίνημα στον πάγκο της "βασίλισσας"
  • [06] Δεν συνδέεται με την απαίτηση του Αλ Ζαρκάουι Θα απελευθερωθεί η "Δρ.
  • [07] Δεν υπαρχουν θύματα και ζημιές Σεισμός 3,9 Ρίχτερ μεταξύ Πολυγύρου και
  • [08] Πλήρωσε τα νεύρα του ο Πιζάρο
  • [09] "Σκληρό καρύδι" αποδείχθηκαν οι ΗΠΑ
  • [10] Έξι σκοτώθηκαν και 54 τραυματίστηκαν Και οι εκρήξεις συνεχίζονται
  • [11] Επαφές Παπαδόπουλου με Ισλαμική Διάσκεψη Ευρωπαϊκή προειδοποίση προς
  • [12] Παγκόσμιο ρεκόρ ο δισκοβόλος Ντοροσένκο
  • [13] Στον τελικό κολύμβησης δύο Έλληνες
  • [14] Συνεχίζει να μετά πληγές η πάμφτωχη Αϊτή Επτακόσιους νεκρούς άφησε πίσω
  • [15] Ήττα των γυναικών μας από τη "σελεσάο"

    [01] Εσωτερικά

    Προτείνουν και τα; παιδιά Στην πόλη χωρίς το ΙΧ μου

    20/9/2004 7:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με τη συμμετοχή περίπου 100 μαθητών από διάφορα σχολεία της Αθήνας εορτάστηκε σήμερα στο Ζάππειο η Ευρωπαϊκή Ημέρα "Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητό μου". Και δεν ήταν μια απλή γιορτή, οι μαθητές ανέλαβαν εικαστική πρωτοβουλία και με οδηγό την δημιουργική τους έμπνευση και το καινοτόμο τους πνεύμα, επιδόθηκαν σε διαγωνισμό "γκράφιτι" σε τρία λεωφορεία της ΕΘΕΛ. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν: "πιο γρήγορη και ασφαλής μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Άσε την πόλη να αναπνεύσει". Νωρίτερα οι νεαροί καλλιτέχνες παρακολούθησαν ένα σεμινάριο από τους καλλιτέχνες της ομάδας Carpe Diem, οι οποίοι και έκαναν επίδειξη σε ένα ακόμη λεωφορείο.

    "Αστικές συγοινωνίες από συνειδητή επιλογή"

    Τα τέσσερα "ανανεωμένα" λεωφορεία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας προβάλλοντας το μήνυμα των μαθητών υπέρ της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Την εκδήλωση διοργάνωσε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας.

    Σε δήλωσεις του μετά την αλλιώτικη αυτή γιορτή, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης υπογράμμισε, ότι στόχος είναι οι Αθηναίοι να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τις αστικές συγκοινωνίες όχι από ανάγκη, αλλά από συνειδητή επιλογή.

    [02] Εσωτερικά

    Δωρεάν όλες οι μετακινήσεις Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

    22/9/2004 8:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2004 11:54:41 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Όλα τα δημόσια συγκοινωνιακά μέσα στην Αθήνα, θα είναι δωρεάν από σήμερα το πρωί στις 5 έως τις 5 το απόγευμα, στο πλαίσιο της αυριανής "Ευρωπαϊκής ημέρας χωρίς αυτοκίνητο". O υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης δήλωσε ότι είναι ένα κίνητρο, αλλά έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα για να αρχίσουν να εμπιστεύονται οι πολίτες τις δημόσιες συγκοινωνίες. "Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην πόλη να αναπνεύσει", είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, θα γίνει μια πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για τον οριστικό σχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη της Αθήνας, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει το υπουργείο. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φ.Γεννηματά, η Δήμαρχος Αθηναίων Ν. Μπακογιάννη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Θ. Βεζυργιάννης και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Π. Φιλίππου.

    Εκδηλώσεις και χάπενινγκ

    Με εκδηλώσεις και χάπενινγκ φορέων και περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων, αλλά και με δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, από τις 5 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, συμμετείχε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, όπως έχει καθιερωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου.

    Στην Αθήνα , λόγω της διεξαγωγής των Παραολυμπιακών αγώνων δεν επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κυκλοφορία των αυτοκίνητων, κάτι όμως που γίνεται στη Θεσσαλονίκη με το κλείσιμο της παραλιακής λεωφόρου, από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.

    Οικολογικές οργανώσεις και οι οργανώσεις, που προβάλλουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την κυκλοφορία με ποδήλατα, πραγματοποιούν, από το πρωί, χάπενινγκ στην Αθήνα ,τη Θεσσαλονίκη και πλατείες άλλων πόλεων. Στη Θεσσαλονίκη μπροστά από την πλατεία του Λευκού Πύργου έκαναν την εμφάνισή τους και άλογα με πρωτοβουλία δημοσιογράφων και πολιτών, οι οποίοι θέλησαν μ΄αυτό τον τρόπο να προβάλουν τη σημερινή ημέρα χωρίς αυτοκινητα.

    Ο "δεκάλογος"

    O δήμος Αθηναίων διανέμει μέσω των 500 εθελοντών του, στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, 150.000 φυλλάδια με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα του περιορισμού της χρήσης του αυτοκινήτου.

    Οι εθελοντές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Δειξ τους την Αθήνα που αγαπάς" για την περίοδο των Παραολυμπιακών Αγώνων, μοιράζουν, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, το φυλλάδιο, το οποίο περιλαμβάνει ένα "δεκάλογο" για μια πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα, πιο άνετη , με πιο καθαρό περιβάλλον, με πιο ανθρώπινο πρόσωπο.

    Ο "δεκάλογος"

    Χρησιμοποιούμε μέσα μαζικής μεταφοράς, όσο συχνότερα μπορούμε. Μετακινούμαστε, έτσι, οικονομικότερα, ταχύτερα και με λιγότερο άγχος, ιδίως όταν πρόκειται για μετάβαση στο κέντρο της πόλης. Μοτοποδήλατο αντί Ι.Χ. Για όσους τουλάχιστον είναι εξοικειωμένοι μ΄ αυτό. Στο άμεσο μέλλον, άλλωστε, θα υπάρχουν όλο και περισσότερες θέσεις στην πόλη ειδικές για μοτοποδήλατα. Νόμιμη στάθμευση στο δρόμο ή σε πάρκινγκ για όσους τελικά επιλέγουν το αυτοκίνητο. Δεν παρεμποδίζουμε την κυκλοφορία με διπλή στάθμευση ή στάθμευση σε φανάρια, γωνίες και πεζόδρομους. Δεν σταθμεύουμε αντικοινωνικά. Η στάθμευση μπροστά σε ράμπες για ανάπηρους, πάνω σε οδηγούς όδευσης τυφλών ή πάνω σε πεζοδρόμιο με τρόπο, που παρεμποδίζει τη δίοδο των πεζών, είναι αντικοινωνική πράξη. Το περπάτημα δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία αλλά και στην πόλη. Για μικρές διαδρομές το περπάτημα είναι μια καλή λύση, που δεν επιβαρύνει καθόλου την κυκλοφορία στην πόλη. Περιορίζουμε τις περιττές μετακινήσεις. Πολλές δουλειές, ιδίως η επαφή με το δημόσιο, η πληρωμή των λογαριασμών, οι τραπεζικές εργασίες κ.λ.π. γίνονται εξ ίσου αποτελεσματικά με τηλέφωνο, φαξ, ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, πάγιες εντολές ή με μια απλή επίσκεψη στο ΚΕΠ της περιοχής μας. Διαλέγουμε τη σωστή ώρα για τη μετακίνησή μας. Οι μετακινήσεις σε ώρες περιορισμένης κυκλοφοριακής επιβάρυνσης είναι ταχύτερες, φθηνότερες και πιο ευχάριστες. Σεβασμός στους λεωφορειόδρομους. Για κάθε έναν, που μετακινείται λίγο ταχύτερα με το αυτοκίνητό του, παρεμποδίζονται 50 ή 100, που ακολουθούν με λεωφορείο. Αποφεύγουμε το κέντρο της πόλης. Οι νέοι μας δρόμοι επιτρέπουν, πλέον, να χρησιμοποιούμε περισσότερο εναλλακτικές περιφερειακές διαδρομές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην πόλη χωρίς το ΙΧ μου

    "Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητο μου"

    [03] Διάφορα

    Ήταν μητέρα 13 παιδιών Την σκότωσε γιατί νόμιζε ότι ήταν πίθηκος

    22/9/2004 7:35:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ένας 78χρονος άνδρας από την Μαλαισία, πυροβόλησε με καραμπίνα και σκότωσε τη σύζυγό του πιστεύοντας ότι ήταν πίθηκος που έκλεβε φρούτα από ένα δέντρο πίσω από το σπίτι τους. Τη Δευτέρα, η άτυχη 68χρονη γυναίκα είχε ανέβει χρησιμοποιώντας μια σκάλα στο δέντρο και μάζευε τα τροπικά φρούτα. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου κηρύχθηκε νεκρή με την άφιξή της. Ηταν μητέρα 13 παιδιών. Ο άνδρας κρατείται από τις αρχές, ο οποίος κατηγορείται για φόνο εξ αμελείας, αναφέρει η εφημερίδα Νιού Στρέιτς Τάιμς.

    [04] Διεθνή

    Βρισκόταν σε λίστα υπόπτων τρομοκρατών "Κατέβασαν" αεροπλάνο με ύποπτο επιβάτη

    22/9/2004 8:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2004 11:20:06 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εντολή για άμεση προσγείωση έλαβε την Τρίτη το απόγευμα αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρίας Γιουνάιτεντ Αίρλαϊνς από Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους όταν ανακάλυψαν ότι, ένας από τους επιβάτες του βρισκόταν στις λίστες παρακολούθησης υπόπτων τρομοκρατών, δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Μεταφορών (TSA) στις ΗΠΑ. Το αεροσκάφος, που βρισκόταν εν πτήσει από το Λονδίνο όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακάλυψαν το στοιχείο αυτό, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μπάνγκορ του Μέιν , σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Νίκο Μελέντες. Το αεροσκάφος μετέβη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Dulles της Ουάσινγκτον. Όπως ανακοινώθηκε, το όνομα του επιβάτη είναι Γιουσούφ Ισλάμ. Πολλοί από εσάς ενδεχομένως να τον θυμάστε ως Κατ Στίβενς, ποπ τραγουδιστή της δεκαετίας του 70.

    Για την ασφάλεια των αερομεταφορών

    Την Τρίτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να της παραδώσουν εντός ενός μήνα καταλόγους με πληροφορίες, σχετικά με τα εκατομμύρια των ανθρώπων οι οποίοι ταξίδεψαν στις ΗΠΑ αεροπορικώς, ώστε να δοκιμάσει ένα νέο σύστημα αναγνώρισης επιβατών που μπορεί να θέτουν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.

    Η TSA πρότεινε η παράδοση των σχετικών δεδομένων ονομάτων, διευθύνσεων και άλλων στοιχείων που συλλέγονται στα συστήματα κρατήσεων από 77 εταιρίες να γίνει υποχρεωτική με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

    Όλα τα στοιχεία θα συγκρίνονται με μια νέα λίστα παρακολούθησης υπόπτων, που συντέθηκε από ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, πληροφοριών και ασφαλείας.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα συγκρίνονται με στοιχεία από ιδιωτικές βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούν τράπεζες, δανειοδοτικοί κ.ά. οργανισμοί για την διασταύρωση και εξακρίβωση τους.

    Η δοκιμή αυτή θα γίνει το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα σχέδια της Αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ το νέο σύστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη άνοιξη.

    "Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για την ασφάλεια των αερομεταφορών", δήλωσε ο διευθυντής της TSA, Ντέιβιντ Στόουν. "Προωθούμε ένα ζωτικό εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας", πρόσθεσε.

    [05] Αθλητισμός

    Νικηφόρο ξεκίνημα στον πάγκο της "βασίλισσας"

    22/9/2004 9:49:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στον "χρυσοπόδαρο" Ντέιβιντ Μπέκαμ, που στο 61 με απευθείας φάουλ από 30 μέτρα πέτυχε το νικητήριο γκολ της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Οσασούνα 1-0 , χρωστά ο Ισπανός τεχνικός Μαριάνο Γκαρθία Ρεμόν, το επιτυχημένο ντεμπούτο του στον πάγκο της "βασίλισσας". Το γκολ του αρχηγού της Αγγλίας, στη συνάντηση που αποτέλεσε το "πρώτο πιάτο" της τέταρτης αγωνιστικής της "πριμέρα ντιβιζιόν" έστειλε στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος της ομάδα Μαδρίτης με 9 βαθμούς. Η αγωνιστική ολοκληρώνεται σε τρεις δόσεις με τις εξής συναντήσεις:(22/9)Αλμπαθέτε-Μαγιόρκα, Λα Κορούνια-Βαλένθια, Χετάφε-Εσπανιόλ, Λεβάντε-Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάλαγα-Νουμάνθια, Μπέτις-Αθλέτικ Μπιλμπάο, Σοσιεδάδ-Σανταντέρ, Βιγιαρεάλ-Σεβίλη και Μπαρτσελόνα-Σαραγόσα (23/9). Ο σκόρερ των "μερένγκες" δήλωσε για τη νίκη: «Η ομάδα βρισκόταν κάτω από τρομακτική πίεση. Δεν ήταν μια θαυμάσια απόδοση, αλλά ήταν σημαντικό να πάρουμε το αποτέλεσμα. Μπορούμε να πάρουμε κουράγιο από την ενότητα της ομάδας».

    [06] Ιράκ

    Δεν συνδέεται με την απαίτηση του Αλ Ζαρκάουι Θα απελευθερωθεί η "Δρ. Βακτήριο"

    22/9/2004 9:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2004 11:28:59 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Ελεύθερη αναμένεται να αφεθεί η μία από τις δύο Ιρακινές γυναίκες επιστήμονες, που βρίσκονται υπό αμερικανική κράτηση στο Ιράκ, επιβεβαίωσε σήμερα ο Ιρακινός υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνοντας πάντως ότι, η απόφαση αυτή δεν συνδέεται με το αίτημα της οργάνωσης του Αλ Ζαρκάουι, προκείμενου να μην εκτελεστεί ο Βρετανός όμηρος. "Η ιρακινή Κυβέρνηση θεωρεί ότι, η Ριχάμπ Τάχα δεν συνιστά πλέον απειλή για την εθνική ασφάλεια και μπορεί να απελευθερωθεί υπό όρους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Νούρι Αμπντελραχίμ Ιμπραχίμ επαναλαμβάνοντας ότι, η ενδεχόμενη απελευθέρωση της Ριχάμπ Τάχα, της επονομαζόμενης και "Δρ. Βακτήριο" λόγω της συμμετοχής της σε πρόγραμμα του Σαντάμ Χουσεΐν για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με το αίτημα της οργάνωσης του Αλ Ζαρκάουι, που αξιώνει να αφεθούν ελεύθερες όλες οι γυναίκες κρατούμενες στις φυλακές Αμπού Γράιμπ και Ουμρ Κάσρ . Η οργάνωση του Αλ Ζαρκάουι έχει ήδη προχωρήσει στον αποκεφαλισμό των δύο Αμερικανών ομήρων μετά την παρέλευση του τελεσιγράφου και εξακολουθεί να κρατά τον Βρετανό, τον Κένεθ Μπίγκλεϊ.

    "Απειλή" η ...Δρ. Άνθρακας

    "Η θέση της Κυβέρνησής μας είναι ότι, δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες", τόνισε ο Ιμπραχίμ, προσθέτοντας ότι, δεν υπάρχει θέμα απελευθέρωσης της δεύτερης κρατούμενης, της Χούντα Σάλεχ Μάχντι Αμάτσε, καθώς εξακολουθεί να συνιστά "απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας"

    Η Χούντα Σάλεχ Μάχντι Αμάτσε, η επονομαζόμενη και "Δρ. Άνθρακας" λόγω της συμμετοχής της σε προγράμματα κατασκευής βιολογικών και χημικών όπλων, κρατείται στις φυλακές Αμπού Γράιμπ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θάνατοι και ελευθερία στο Ιράκ

    [07] Εσωτερικά

    Δεν υπαρχουν θύματα και ζημιές Σεισμός 3,9 Ρίχτερ μεταξύ Πολυγύρου και Αρναίας

    22/9/2004 10:27:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στις 6.51 το πρωί, 47 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Την δόνηση, που είχε επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Πολυγύρου και Αρναίας, κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο, η δόνηση είναι "κάτι το σύνηθες για την περιοχή", η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα, αλλά και "μεμονωμένο συμβάν", αφού δεν προηγήθηκε ούτε ακολούθησε ως τις 9.30 π.μ. άλλος σεισμός και έγινε αισθητή στον Πολύγυρο και στην Αρναία, όπου οι κάτοικοι ξύπνησαν ανάστατοι, χωρίς να προκαλέσει, ωστόσο, ζημιές ή άλλα προβλήματα.

    [08] Αθλητισμός

    Πλήρωσε τα νεύρα του ο Πιζάρο

    22/9/2004 10:18:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Από τον καναπέ του σπιτιού του θα παρακολουθήσει τους επόμενους αγώνες της Εθνικής του ομάδας με Ισημερινό και Αργεντινή, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006, ο Χιλιανός διεθνής Νταβίντ Πιζάρο. Ο άσος της Ουντινέζε, αποκλείστηκε από τον ομοσπονδιακό της Χιλής, Χουβενάλ Ολμος, ο οποίος τιμώρησε την απειθαρχία του παίκτη, στον αγώνα με τους Κολομβιανούς για τα προκριματικά του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Γερμανίας. Ο κ. Όλμος αντικατέστησε τον Πιζάρο στο εν λόγω ματς, κάτι που δεν άρεσε στον ίδιο και φρόντισε να το δείξει, σπάζοντας τα αποδυτήρια από την οργή του.

    [09] Γκόλμπολ

    "Σκληρό καρύδι" αποδείχθηκαν οι ΗΠΑ

    22/9/2004 10:39:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ισόπαλοι 1-1 αναδείχθηκαν Σουηδία και ΗΠΑ στον αγώνα των προκριματικών της τρίτης αγωνιστικής ημέρας του πρώτου ομίλου του Παραολυμπιακού τουρνουά Γκόλμπολ ανδρών. Το γκολ που σημείωσε με πέναλτι ο Τζίμι Μπιόρκστραντ για τους Σκανδιναβούς χάλκινους Ολυμπιονίκες του Σίδνεϊ, δεν στάθηκε αρκετό για να τους δώσει τη νίκη, καθώς οι Αμερικανοί ισοφάρισαν τελικά με τέρμα του Τάϊλερ Μερέν.

    [10] Ιράκ

    Έξι σκοτώθηκαν και 54 τραυματίστηκαν Και οι εκρήξεις συνεχίζονται

    22/9/2004 10:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2004 11:03:38 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ένα μαύρο σύννεφο καπνού σκέπασε τη δυτική Βαγδάτη, από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι και τραυματιστούν 54. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη οδό Ραμπίγιε, όπου υπάρχουν πολλά καταστήματα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών εξέφρασε φόβους ότι από την έκρηξη θα υπάρχουν θύματα. Η ιρακινή αστυνομία απέκλεισε την περιοχή στην οποία ηχούν σειρήνες περιπολικών και ασθενοφόρων.

    [11] Κυπριακό

    Επαφές Παπαδόπουλου με Ισλαμική Διάσκεψη Ευρωπαϊκή προειδοποίση προς Τουρκοκυπρίους

    22/9/2004 10:46:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Μόνο ως κοινότητα και όχι ως κράτος μπορούν να συμμετάσχουν οι Τουρκοκύπριοι στην κοινή συνεδρίαση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισλαμικής Διάσκεψης, ξεκαθάρισε η Ολλανδική Προεδρία της Ε.Ε. και διαμήνυσε ότι, σε αντίθετη περίπτωση η Ένωση θα υποβαθμίσει την παρουσία της αποστέλλοντας απλούς γραφειοκράτες. Στο μεταξύ, σε επαφές, που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στη Νέα Υόρκη, με ομολόγους του κρατών- μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, επεσήμανε την ανάγκη για σεβασμό από την Άγκυρα του Διεθνούς Δικαίου και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. "Πολύ σύντομα θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα από τις επαφές, που διεξάγει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος", δήλωσε σε δημοσιογράφους στην αμερικανική μεγαλούπολη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, που είχε χαρακτηρίσει "περιστασιακές" τις επαφές, τονίζοντας πως πρόκειται για " επαφές υψηλού επιπέδου".

    "Δεν πλήττει το αμυντικό δόγμα η ματαίωση του Νικηφόρου"

    Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, θα υπάρξουν συναντήσεις με το γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με ηγέτες διαφόρων χωρών, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, τα αποτελέσματα θα διαφανούν σύντομα με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και άλλα.

    Επιπλέον, ο κ. Ιακώβου είπε ότι, ο Έλληνας ομόλογός του, Πέτρος Μολυβιάτης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τη συνάντηση, που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Οπως ανέφερε, στη συνάντηση Μολυβιάτη - Γκιουλ έγινε αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης σε συνδυασμό με διάφορα θέματα για την Τουρκία, τα οποία εκκρεμούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στη συνέχεια, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, αφού τόνισε ότι, η ματαίωση της άσκησης "Νικηφόρος" δεν πλήττει το αμυντικό δόγμα Ελλάδας- Κύπρου ούτε δημιουργεί προβλήματα στο αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, είπε πως υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας και πάντοτε λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα της Κύπρου.

    Ο επικεφαλής της Κυπριακής Δημοκρατίας απέρριψε εκτιμήσεις για παράκαμψη της Λευκωσίας, ενώ επεσήμανε το γεγονός ότι η κυβέρνηση τηρείται συνεχώς ενήμερη για τις επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Εξάλλου, ο κ. Ιακώβου ανέφερε, πως "το θέμα της αναβολής ορισμένων ασκήσεων συζητούνταν τους τελευταίους μήνες μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Τουρκίας και Ελλάδας" και ότι, "στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έγινε η επικύρωση". Αναφερόμενος, τέλος, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μεταφορά αμερικανικών όπλων από την Ελλάδα στην Κύπρο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι, "το θέμα αυτό υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια" και πρόσθεσε, πως "ηγέρθη τώρα για διάφορους λόγους", ενώ διευκρίνισε, πως πρόκειται για μια ενημερωτική έκθεση προς το Κογκρέσο και δεν ζητείται η επιβολή κυρώσεων ή η λήψη μέτρων.

    [12] Στίβος

    Παγκόσμιο ρεκόρ ο δισκοβόλος Ντοροσένκο

    22/9/2004 10:51:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο Ουκρανός πρωταθλητής δισκοβολίας Ολεκσάντρ Ντοροσένκο, στους σημερινούς αγώνες των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έστειλε το δίσκο του στα 44.58μ και στέφθηκε χρυσός, σημειώνοντας παράλληλα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία F38. Στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας ανέβηκε με βολή στα 43.27μ ο Χερντανί από το Ιράν, ενώ χάλκινος Παραολυμπιονίκης στέφθηκε με επίδοση 41.19μ ο Γερμανός Λους

    Η τελική κατάταξη στο αγώνισμα

    1.Ολεκσάντρ Ντοροσένκο (Ουκρανία) 44.58 παγκόσμιο ρεκόρ 2.Γιαβάντ Χερντανί (Ιράν) 43.27 3.Τόμας Λους (Γερμανία) 41.19 4.Πετρ Βράτιλ (Τσεχία) 38.51 5.Τζέιμς Σο (Καναδάς) 37.42 6.Ρόμαν Κόλεκ (Τσεχία) 36.28 7.Ντούσαν Γκρέζλ (Τσεχία) 35.42 8.Μπράιαν Χάρβεϊ (Αυστραλία) 28.71

    ***Στην κατηγορία F38 παρατηρείται σπαστικότητα ή έλλειψη συντονισμού σε ελάχιστο βαθμό σε ένα χέρι, ένα πόδι ή μια πλευρά του σώματος. Για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι αθλητές θα πρέπει να έχουν διάγνωση εγκεφαλικής παράλυσης ή άλλη μορφή μη εξελισσόμενης εγκεφαλικής δυσλειτουργίας.

    [13] Κολύμβηση

    Στον τελικό κολύμβησης δύο Έλληνες

    22/9/2004 11:16:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με δύο αθλητές τους Αντώνη Κυμούνδρη, Γιώργο Καπελλάκη θα εκπροσωπηθούν τα ελληνικά χρώματα στον τελικό των 200μ ελεύθερο των ανδρών κατηγορίας S2 κολύμβησης των Παραολυμπιακών Αγώνων. Ο Κυμούνδρης μετείχε στην 1η προκριματική σειρά και με 5:43.88 τερμάτισε 3ος και πέρασε στον τελικό με τον 6ο χρόνο, ενώ στη 2η προκριματική σειρά με χρόνο 5:55.40 ο Γιώργος Καπελλάκης τερμάτισε στην 4η θέση και με τον 8ο χρόνο προκρίθηκε στο τελικό ραντεβού του αγωνίσματος. Στην 1η σειρά με νέο παραολυμπιακό ρεκόρ 5:35.21, πρώτευσε ο Γερμανός Κρίστιαν Γκολντμπαχ, ενώ στη 2η σειρά ο Βρετανός κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Τζιμ Άντερσον, αναδείχθηκε νικητής με επίδοση 5:02.50.

    [14] Διεθνή

    Συνεχίζει να μετά πληγές η πάμφτωχη Αϊτή Επτακόσιους νεκρούς άφησε πίσω της μέχρι στιγμής η Τζίνι

    22/9/2004 11:28:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ξεπέρασε τους 700 νεκρούς ο τραγικός απολογισμός της τροπικής καταιγίδας Τζίνι στην Αϊτή, που προκάλεσε τρομακτικές καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό και την αποστολή του ΟΗΕ στην πάμφτωχη αυτή χώρα της Καραϊβικής. Μιλώντας στο ραδιόφωνο France Info ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζεράρ Λατορτί δήλωσε σήμερα ότι οι αγνοούμενοι, που θα πρέπει θεωρούνται νεκροί έχουν φτάσει τους 1.000 ενώ 384 είναι οι τραυματίες και σχεδόν 160.000 οι πληγέντες. Βυθισμένη κάτω από τόνους νερού και λάσπης παραμένει η μισή βόρεια παράκτια πόλη στη Γκονάιβες, όπου γεννήθηκε το κίνημα για την ανεξαρτησία από τη Γαλλία πριν 200 ετών αλλά και η ένοπλη εξέγερση, που οδήγησε στην προ μηνών ανατροπή και εξορία του πρώην Προέδρου Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ.

    Συχνές οι καταταστροφικές πλημμύρες

    Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, πλήττεται συχνά από πλημμύρες και κατολισθήσεις λόγω της εκτεταμένης αποψίλωσης των δασών της. Περίπου 2.000 Αϊτινοί έχασαν τη ζωή τους το Μάιο, όταν πλημμύρες κυριολεκτικά εξαφάνισαν ολόκληρα χωριά κοντά στα σύνορα με την, επίσης πληγείσα, Δομινικανή Δημοκρατία, τη χώρα με την οποία μοιράζεται τη νήσο Ισπανιόλα.

    [15] Γκόλμπολ

    Ήττα των γυναικών μας από τη "σελεσάο"

    22/9/2004 11:30:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Παρά την ήττα της με 1-0 από την Βραζιλία στο πλαίσιο της τρίτης ημέρας του αγωνιστικού προγράμματος του Παραολυμπιακού τουρνουά, η Εθνική γυναικών γκόλμπολ γνώρισε καταχειροκροτήθηκε από τους φιλάθλους που έδωσαν σήμερα το παρών στο Ολυμπιακό συγκρότημα της Παραλιακής Ζώνης Φαλήρου. Κι αυτό γιατί οι διεθνείς της Μελπομένης Κεσσανοπούλου, μετά το γκολ της Αμορίμ στο 3.24 του ημιχρόνου, πίεσαν τη "σελεσάο", δημιούργησε ευκαιρίες, αλλά τελικά δεν κατάφερε να σκοράρει. Για την ελληνική ομάδα αγωνίστηκαν οι εξής: Μαρία Τζάλλα, Ιωάννα Ζαχάρου, Γιώτα Βουζιάνα, Αντιγόνη Χατζηαποστολίδου, Αικατερινη Λορέντζου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 September 2004 - 8:52:07 UTC