Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Λονδίνο ξανά ο Κατ Στίβενς
  • [02] Άθικτες και οι έξι πτέρυγες Στοιχεία - σοκ για την πτώση του Σινούκ
  • [03] Σε φορτισμένο κλίμα η τελετή παράδοσης Ορκίστηκε ο Μπασιάκος
  • [04] Τρωκτικά, που σώζουν ζωές Αρουραίοι-διασώστες
  • [05] "Δεν αμφισβητούμε την ένταξη της Ελλάδας" Στο φως τα στοιχεία από τη
  • [06] Μισά μισά τα εισιτήρια
  • [07] Στο Καλοχώρι Κασσάνδρα-Προοδευτική
  • [08] Ζελέ που θεραπεύει "Τέλος" στα χάπια και τις ενέσεις
  • [09] Επιβλητικές οι Αμερικανίδες
  • [10] Κόστισε η έλλειψη εμπειρίας
  • [11] Επικράτησαν οι Φινλανδές
  • [12] Εκτός διοργάνωσης η Τσιλικοπούλου
  • [13] Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ "Έτοιμος να πετύχει" ο Αλάουϊ
  • [14] Χρυσά και ρεκόρ στις ρίψεις
  • [15] Όγδοη η Ελλάδα στα σόναρ
  • [16] Θεσμοθετείται το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας
  • [17] Παγκόσμιο ρεκόρ ο Άντριους
  • [18] Προσοχή! Η πεθερά δαγκώνει

    [01] Διεθνή

    Στο Λονδίνο ξανά ο Κατ Στίβενς

    23/9/2004 11:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2004 12:30:37 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επέστρεψε σήμερα στο Λονδίνο ο απελαθείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες Βρετανός τραγουδιστής Κατ Στίβενς, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για την μεταχείρισή του από τις αμερικανικές αρχές. "Έχω μείνει έκπληκτος με όσα αντιμετώπισα" τόνισε ο κυπριακής καταγωγής τραγουδιστής, που έχει ασπαστεί το ισλάμ και πλέον ονομάζεται Γιουσούφ Ισλάμ. Ο πρώην τραγουδιστής κρατήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανακρίθηκε από το FBI αφού πρώτα το αεροσκάφος, με το οποίο μετέβαινε στην Ουάσινγκτον, υποχρεώθηκε για λόγους ασφαλείας να μην προσγειωθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο του Μέιν.

    Στη μαύρη λίστα ο πρώην τραγουδιστής

    Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο ο Γιουσούφ Ισλάμ βρίσκεται στη μαύρη λίστα, λόγω των δραστηριοτήτων του, που μπορεί να συνδέονται και με την τρομοκρατία. "Έχουμε και νεότερες πληροφορίες από τις μυστικές μας υπηρεσίες που αυξάνουν τις ανησυχίες μας για τον Γιουσούφ Ισλάμ", τόνισε ο Μπράιαν Ντόιλ, εκπρόσωπος των αμερικανικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας. Ένας άλλος αξιωματούχος, δήλωσε, ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ισλάμ χρηματοδοτεί οργανώσεις, που συνδέονται με τη Χαμάς.

    Πάντως, ο αδελφός του 56χρονου Κατ Στίβενς, Ντέιβιντ Γκόρντον τόνισε, ότι ο διάσημος τραγουδιστής καταδικάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες και έχει δώσει κατά το παρελθόν χρήματα σε θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων. Χαρακτηριστικά δήλωσε, πως ο τραγουδιστής "θέλει να είναι ένας πρεσβευτής της ειρήνης".

    Στο μεταξύ, χθες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, επεσήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, ότι "δεν έπρεπε να είχε γίνει η ενέργεια αυτή" κατά του Βρετανού πρώην τραγουδιστή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Κατέβασαν" αεροπλάνο με ύποπτο επιβάτη

    [02] Εσωτερικά

    Άθικτες και οι έξι πτέρυγες Στοιχεία - σοκ για την πτώση του Σινούκ

    23/9/2004 11:49:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: Ελευθεροτυπία

    Δραματική τροπή παίρνουν οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου Σινούκ, στα ανοιχτά της Σιθωνίας, που παρέσυρε στο θάνατο 17 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμά η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, που έρχονται στο φως μέσω της πρώτης βιντεοσκόπησης, που πραγματοποίησε το βαθυσκάφος ρομπότ εμφανίζονται άθικτες και οι έξι πτέρυγες του ελικοπτέρου τρεις σε κάθε πλευρά- και συνδεδεμένες με τους ρότορες του ελικοπτέρου. Μία μόνο από τις έξι είναι ελαφρώς στραβωμένη από την πτώση στο νερό, αλλά καμία δεν είναι σπασμένη. Αυτό σημαίνει ότι, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για βλάβη στα στροφεία, αλλά και περί βλάβης σε ένα από τα πέντε "διαφορικά", αλλαγή του βήματος ενός εκ των δύο προπελών με αποτέλεσμα να χτυπήσουν οι πτέρυγες μεταξύ τους, να σπάσουν και το ελικόπτερο να πέσει, απομακρύνονται. Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος αναφορικά με τα νέα στοιχεία που παρουσιάζονται σχετικά με τις αιτίες της πτώσης του "Σινούκ", ο υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι περιλαμβάνεται στην προανακριτική διαδικασία. "Όταν εκδοθεί το πόρισμα, θα πληροφορηθούμε την έκβαση των ερευνών" τόνισε. Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει στο Υπουργείο Άμυνας η επιτροπή, που έχει αναλάβει την εποπτεία και τον καθορισμό των μεθόδων καθώς και τον χρόνο ανέλκυσης των τμημάτων του ελικοπτέρου, που μπορούν να ανελκυστούν, ενώ χθες ολοκληρώθηκαν οι έρευνες ως προς το τι μπορούσε να εντοπιστεί.

    "Έσκασε στον αέρα"

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Ελευθεροτυπίας" τρόμο έχει προκαλέσει η μαρτυρία ανθρώπου, ο οποίος λέει ότι, είδε το ελικόπτερο να σκάει στον αέρα. Η πληροφορία αυτή έχει καταγραφεί από την επιτροπή αξιολόγησης και το ενδεχόμενο της έκρηξης στον αέρα θα εκτιμηθεί ως πρώτη πιθανότητα της πτώσης όταν ανασυρθούν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου από το βυθό.

    Η μέθοδος, την οποία χρησιμοποιούν οι εμπειρογνώμονες των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα είναι η "εις άτοπον απαγωγή" αφού αποκλείουν ένα - ένα τα ενδεχόμενα όπως το να σημειώθηκε έκρηξη μέσα στο θάλαμο των επιβατών και προσανατολίζονται σε βλάβη, που μπορεί να προκάλεσε έκρηξη στον κινητήρα.

    Αυτό, που θεωρείται βέβαιο είναι ότι, το ελικόπτερο πετούσε σε ύψος περίπου 3.000 ποδιών και ο,τιδήποτε παρουσιάστηκε το ανάγκασε να πέσει σχεδόν κάθετα.

    Αποκλείστηκε επίσης το ενδεχόμενο το μοιραίο Σινούκ να έπεσε στο νερό με την κοιλιά, διότι τα μεγάλα κομμάτια είναι από τη βάση του ελικοπτέρου και από τη δεξιά του πλευρά. Σύμφωνα με το μέγεθος των κομματιών, που βιντεοσκοπήθηκαν, τα τμήματα, που βρέθηκαν και τα όργανα προκύπτει ότι, το ελικόπτερο έπεσε στο πλάι με ταχύτητα 70 ναυτικών μιλίων (120 χλμ/ώρα).

    [03] Εσωτερικά

    Σε φορτισμένο κλίμα η τελετή παράδοσης Ορκίστηκε ο Μπασιάκος

    23/9/2004 12:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2004 4:37:37 μμ)

    Με την ευχή να επανέλθει σύντομα στην Κυβέρνηση αποχαιρέτησε ο υπουργός πλέον Ευάγγελος Μπασιάκος, που ορκίστηκε το πρωί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον απερχόμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σάββα Τσιτουρίδη. Η σύντομη τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου πραγματοποιήθηκε σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα. Ο κ. Μπασιάκος δήλωσε ότι, αισθάνεται χαρά από την τιμή, που του κάνει ο Πρωθυπουργός, αλλά και λύπη για την αποχώρηση ενός ικανού πολιτικού, φίλου και πετυχημένου Υπουργού. Ο κ. Τσιτουρίδης, που παραιτήθηκε μετά το θόρυβο που προκάλεσε η μετεγγραφή του γιου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο, δεν έκρυψε τη συγκίνηση του, κάνοντας λόγο για καλές και κακές στιγμές στην πολιτική και επαίνεσε τον διάδοχό του για τις πολιτικές του ικανότητες. Στο μεταξύ, αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης πυροδότησε η υπόθεση μεταγραφής του γιου του κ. Τσιτουρίδη.

    "Πυρά" για τη μεταγραφή

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, απέδωσε την παραίτηση του κ. Τσιτουρίδη σε "ζήτημα διακριτικής μεταχείρισης", ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για "ανακολουθία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων". Εκ μέρους του Συνασπισμού, ο βουλευτής, Αλέκος Αλαβάνος, έκανε λόγο για "δημιουργία ριάλιτι σώου από βουλευτές".

    Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Ρουσόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και πρόσθεσε, πως "ο Πρωθυπουργός κυβερνά τη χώρα και την κυβερνά σωστά", επισημαίνοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι ευχαριστημένος από το έργο των υπουργών του και από την απόδοση της Κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας θα προωθήσει άμεσα στη Βουλή νομοθετική διάταξη, για τον τρόπο διεξαγωγής των μεταγραφών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραιτήθηκε ο Σάββας Τσιτουρίδης

    [04] Διάφορα

    Τρωκτικά, που σώζουν ζωές Αρουραίοι-διασώστες

    23/9/2004 12:55:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: New scientist-ΑΠΕ

    Μέχρι τώρα, το ζωικό βασίλειο στις ειδικές δυνάμεις εκπροσωπούσαν οι σκύλοι. Πλέον φαίνεται, ότι στο παιχνίδι μπαίνουν και οι αρουραίοι. Η ιδέα ανήκει σε Αμερικανούς επιστήμονες και βασίζεται στο γεγονός, ότι τα τρωκτικά μπορούν να τρυπώσουν σε πολύ μικρούς χώρους και έχουν ιδιαίτερα οξυμένη την αίσθηση της όσφρησης, κάτι, που τους κάνει ιδανικούς υποψήφιους για την ανίχνευση επιζώντων, που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από ερείπια, στην περίπτωση σεισμού ή έκρηξης, αναφέρει το περιοδικό New Scientist.

    Θα μυρίζουν και εκρηκτικά

    Έτσι, επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκπαιδεύουν αρουραίους, ώστε να εντοπίζουν την ανθρώπινη μυρωδιά. Μάλιστα, έχουν αναγνωρίσει τα σήματα του εγκεφάλου, που παράγονται, όταν εντοπίζουν τη μυρωδιά. Οι επιστήμονες εμφύτεψαν στους εγκεφάλους τους ηλεκτρόδια, προκειμένου να στέλνουν σήματα σε έναν ασύρματο πομπό, που θα τοποθετηθεί στην πλάτη του τρωκτικού. Οι διασώστες, που θα βρίσκονται στην επιφάνεια, θα μπορούν να παρακολουθήσουν το σήμα και να εντοπίσουν τους τυχόν επιζώντες. Μάλιστα, όπως αναφέρει το περιοδικό, οι αρουραίοι θα είναι σε θέση να μυρίζουν εκρηκτικά TNT και RDX, τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε βόμβες, που ακόμα δεν έχουν εκραγεί μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Όπως ευελπιστούν η Λίντα και ο Ρέι Χέρμερ-Βάσκες του πανεπιστημίου της Φλόριντα στο Γκέινσβιλ κι ο Τζον Τσάπιν του πανεπιστημίου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης στο Μπρούκλιν, που συνεργάζονται για το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, ελπίζουν να έχουν αποτελέσματα μέσα σε εννέα μήνες.

    [05] Οικονομία

    "Δεν αμφισβητούμε την ένταξη της Ελλάδας" Στο φως τα στοιχεία από τη Eurostat

    23/9/2004 12:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2004 6:25:15 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεν τίθεται εν αμφιβόλω σε καμία περίπτωση η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ξεκαθάρισαν σήμερα από τις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Eurostat, δίνοντας στη δημοσιότητα τα αναθεωρημένα στοιχεία για τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη, την περίοδο 2000-2003, που κατέγραψε η δημοσιονομική απογραφή του Υπ. Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτά το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν πάνω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας (3% του ΑΕΠ). Το δημόσιο έλλειμμα για το 2003 ανέρχεται στο 4,6% του ΑΕΠ αντί του 1,7%, που είχε ανακοινωθεί, για το 2002 και το 2001 στο 3,7% και για το 2000 στο 4,1% αντί του 2%. Το δημόσιο χρέος για το 2003 ανέρχεται στο 109,9%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης, για το 2002 στο 112,5%, για το 2001 στο 114,7% και για το 2000 στο 114% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα διευρύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

    Ρουσόπουλος: "Το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογο"

    Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη το 2003 ο μέσος όρος για τα ελλείμματα διαμορφώθηκε στο 2,7% του ΑΕΠ και του δημοσίου χρέους στο 70,7% του ΑΕΠ. Η παρουσίαση των στοιχείων από τη Eurostat γίνεται στον απόηχο της χθεσινής έντονης αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τη δημοσιονομική απογραφή, που πραγματοποίησε η Κυβέρνηση και παρέδωσε την 1η Σεπτεμβρίου στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Η πολιτική κόντρα, όμως, συνεχίζεται.

    "Οι λογιστικές αλχημείες για τις οποίες μιλούσε η κυβέρνηση και καταγράφονταν στις ετήσιες εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου (τις οποίες διέσυρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή) δίνουν στοιχεία που δεν αμφισβητούνται. Το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογο, έλεγε ψέματα για τα δημόσια οικονομικά και δεν είναι σε θέση να ασκήσει πειστική αντιπολίτευση" τόνισε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέκρυψαν για το χρέος στην τετραετία 2000-2003, 20,9 δις ευρώ.

    Όπως εξήγησε ο κ. Ρουσόπουλος "η απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων γινόταν είτε με τη μη εγγραφή των κονδυλίων για τις στρατιωτικές δαπάνες, είτε με τις τεχνητές διορθώσεις της λεγόμενης "άσπρης τρύπας", του πλεονάσματος των κοινωνικών ταμείων".

    Απαντώντας στην επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπυρος Βούγιας κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπονόμευση της διεθνούς εικόνας και της οικονομικής αξιοπιστίας της Ελλάδας.

    Πάντως, οι εκπρόσωποι της Eurostat, που εξέτασαν τα νέα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της χώρας μας, ανακοίνωσαν ότι θα έρθει στην Ελλάδα, ομάδα εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει τα στοιχεία των προϋπολογισμών από το 1997 έως το 2000, που ήταν και η κρίσιμη περίοδος για την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του Ευρώ.

    Παρέμβαση Αλμούνια

    Στο θέμα που έχει ανακύψει μετά και τη δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδος αναφέρθηκε και Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίμ Αλμούνια.

    "Η αναθεώρηση των στοιχείων είναι τέτοια όσον αφορά τα μεγέθη, που προκαλούν πραγματική ανησυχία στην Επιτροπή", δήλωσε ο Αλμούνια και τόνισε ότι, "τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την αξιοπιστία της παρακολούθησης του προϋπολογισμού. Η Eurostat είχε επανειλημμένως αναρωτηθεί σχετικά με την ποιότητα των ελληνικών στοιχείων στο παρελθόν και οι νέες πληροφορίες δικαιολογούν αυτή την επιμονή. Θα ερευνηθούν οι πιθανές επιπτώσεις των αναθεωρημένων στοιχείων για τα έτη πριν το 2000. Γι αυτό το λόγο θα σταλθεί αποστολή της Eurostat στην Ελλάδα. Επιπλέον θα εξετάσει τη δυνατότητα έναρξης διαδικασίας προσφυγής κατά της Ελλάδος για τη μη συμμόρφωσή της με τον Κανονισμό 3605/93 και EFSA 95".

    Να σημειώσουμε ότι στην "αρχιτεκτονική" της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) τα στατιστικά στοιχεία είναι και θα παραμείνουν και με το νέο Σύνταγμα αρμοδιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.

    "Γι αυτό είναι σημαντικό η ανεξαρτησία , η πληρότητα και η αξιοπιστία των εθνικών Στατιστικών Ινστιτούτων των κρατών-μελών να ενισχυθεί στο μέλλον. Η Επιτροπή προτίθεται να κάνει προτάσεις για το θέμα αυτό σύντομα", κατέληξε ο Αλμούνια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μετωπική για την Οικονομία

    [06] Αθλητισμός

    Μισά μισά τα εισιτήρια

    23/9/2004 5:42:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με ντέρμπι κυπέλλου ξεκινούν τις φετινές τους υποχρεώσεις οι δύο "αιώνιοι" αντίπαλοι στο μπάσκετ και όπως αποφασίστηκε σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου θα διεξαχθεί ο αγώνας, οι οπαδοί των δύο ομάδων θα μοιραστούν στις εξέδρες του γηπέδου. Αυτό ορίζεται εξάλλου και από τον κανονισμό του κυπέλλου μπάσκετ, ωστόσο το σημαντικό της σημερινής συνεδρίασης των εκπροσώπων Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Ομοσπονδίας, Αστυνομίας και διοίκησης του γηπέδου, είναι πως διεξήχθη μέσα σε φιλικό κλίμα, παρά το ότι ο αγώνας αποτελεί την πρώτη μεγάλη σύγκρουση της χρονιάς. Ο Ολυμπιακός θα πάρει 4.571 εισιτήρια και ο Παναθηναϊκός 4.383, ενώ 3.217 καθίσματα θα μείνουν κενά στο κέντρο του γηπέδου, ως ζώνη προστασίας.

    [07] Αθλητισμός

    Στο Καλοχώρι Κασσάνδρα-Προοδευτική

    23/9/2004 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στο στάδιο του Καλοχωρίου στην Θεσσαλονίκη, θα διεξαχθεί την Κυριακή, ο αγώνας Κασσάνδρα-Προοδευτική για την 2η ημέρα του πρωταθλήματος Β` εθνικής κατηγορίας, όπως αποφάσισε σήμερα η ΕΠΑΕ. Η ΠΑΕ Κασσάνδρα είχε υποβάλει αίτημα στην διοργανώτρια αρχή, προκειμένου να ορισθεί ως έδρα διεξαγωγής του αγώνα το ΕΑΚ Βόλου, όμως η ΕΠΑΕ απαντώντας, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ότι για να αλλάξει η έδρα ενός σωματείου, απαιτείται η άδεια της ΕΕΑ και της οικείας ομοσπονδίας, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα εγγράφως και κατά συνέπεια, ορίζει ως έδρα διεξαγωγής του συγκεκριμένου αγώνα το στάδιο του Καλοχωρίου.

    [08] Υγεία

    Ζελέ που θεραπεύει "Τέλος" στα χάπια και τις ενέσεις

    23/9/2004 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Μια νέα μέθοδο παροχής φαρμάκων ανακάλυψαν Ινδοί επιστήμονες. Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση "Polymer International", ένα ζελέ αναμένεται να βάλει τέρμα στις επώδυνες ενέσεις και την κατάποση χαπιών. Το ζελέ, που σχεδίασαν οι δρ Σουνίλ Μπαϊπάλ και Σίμα Ντουμπέι, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τα ενεργά στοιχεία του φαρμάκου στο στομάχι, χωρίς να διαλυθεί κατά τη διάρκεια της κατάποσης. Η νέα αυτή ανακάλυψη υπόσχεται να κάνει ευκολότερη τη χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς, ενώ οι δύο επιστήμονες σχεδιάζουν τη διεξαγωγή ερευνών σε πραγματικές συνθήκες.

    "Παιχνιδάκι" η χορήγηση φαρμάκων

    Όπως ισχυρίζονται οι δύο ερευνητές, το ζελέ μπορεί να βάλει τέλος στις ενέσεις, που έχουν ανάγκη ασθενείς, όπως οι διαβητικοί και να στοχεύσει απευθείας στις προβληματικές περιοχές, για παράδειγμα σε περιπτώσεις εντερικών διαταραχών.

    Παράλληλα, η νέα ανακάλυψη λύνει και ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα των φαρμάκων, που χορηγούνται από το στόμα: τη διάλυσή τους στο στομάχι, από τα όξινα γαστρικά υγρά. Το ζελέ προφυλάσσει το φάρμακο από το όξινο περιβάλλον και το απελευθερώνει, μόνο όταν φτάσει στο αλκαλικό περιβάλλον των εντέρων.

    Το θεραπευτικό ζελέ μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τις φοβίες για τις ενέσεις και τις βελόνες ή τη δυσκολία κατάποσης μεγάλων χαπιών, λόγοι στους οποίους πολλές φορές οφείλεται η λανθασμένη λήψη φαρμάκων από τους ασθενείς.

    Οι εργαστηριακές δοκιμές του ζελέ είναι επιτυχείς, αλλά οι επιστήμονες λένε πως χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα σε πραγματικές συνθήκες.

    Σχετικά Links:

    Polymer International

    [09] Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο

    Επιβλητικές οι Αμερικανίδες

    23/9/2004 5:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2004 7:43:50 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εμφανής από το τελικό αποτέλεσμα ήταν η διαφορά δυναμικότητας, που χώριζε τις ομάδες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Οι Αμερικανίδες ήταν επιβλητικές και νίκησαν τις Γιαπωνέζες με 70-33 . Η ομάδα των ΗΠΑ είναι η πρώτη που εξασφαλίζει εισιτήριο για τον πρώτο ημιτελικό του παραολυμπιακού τουρνουά των γυναικών, αγώνας που θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου. Τα δεκάλεπτα: 21-8, 44-14, 60-18, 70-33.

    Νίκη και πρόκριση ο Καναδάς

    Ο Καναδάς νίκησε την Ολλανδία με 65-46 και προκρίθηκε στην ημιτελική φάση όπου θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου. Τα κορίτσια του Καναδά έχουν κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες το 2000 και είναι παγκόσμιες πρωταθλήτριες του 2002. Οι Αμερικανίδες είχαν κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στους προηγούμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η Ολλανδία θα παίξει την Κυριακή (26/9) με αντίπαλο την Ιαπωνία για τις θέσεις 5-8 του Παραολυμπιακού τουρνουά. Στο παιχνίδι, οι Ολλανδέζες άντεξαν μόνο μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (12-12). Στη συνέχεια βρέθηκαν να κυνηγούν πίσω στο σκορ τις Καναδέζες αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για να αποτρέψουν την κατάσταση. Η μεγαλύτερη διαφορά έφθασε μέχρι το +27 (61-34). Τα δεκάλεπτα: 12-12, 28-20, 47-28, 65-46 ΚΑΝΑΔΑΣ (Τίμοθι Φρικ): Κρεμπιέν 3, Αμποτ 2, Οχάμα 2, Τρίτεν 4, ΜακΝίνεϊ , Μπενουί 6, Γκόλντεν 2, Πετινίκι 12, Φέργκιουσον 8, Ράντκε 11, Κουτρόφσκι , Πιρς 15. ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Χαν Φαν Εκ): Γιάνσεν 16, Τίγκελμαν 6, Ιμπραχίμι, Ούστερμπαν 2, Πιέτερσε, Γκαρνιέρ , Μος , Κόρβερ , Βέφερς 3, Φαν Φέγκελ 15, Φέρσλουτ 2, Φαν Λιούιν 2.

    [10] Τοξοβολία

    Κόστισε η έλλειψη εμπειρίας

    23/9/2004 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Ρωμαίος Ρουμελιώτης, έχασε με 147-116, από τον αργυρό Παραολυμπιονίκη του Σίδνεϊ, Σέρχι Αταμανένκο από την Ουκρανία, στον προκριματικό γύρο, για τις θέσεις 1-16, της κατηγορίας Standing στην Τοξοβολία. "Η έλλειψη εμπειρίας ήταν η αιτία για το αποτέλεσμα. Μόνο τρεις μήνες προπονούμαι για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Εγώ και ο προπονητής μου, κάναμε την νύχτα-μέρα για να κάνουμε προπονήσεις", είπε ο Ρωμαίος Ρουμελιώτης και συμπλήρωσε: "Τουλάχιστον έχασα από έναν αθλητή, που κατέκτησε την δεύτερη θέση στους Παραολυμπιακούς του Σίδνεϊ". Ικανοποιημένος έμεινε ο προπονητής Αλέξανδρος Νασούλας, από το αποτέλεσμα υποστηρίζοντας πως μέσα σε λίγο χρόνο η απόδοση του Έλληνα τοξότη ήταν μεγάλη. "Άφησε καλά δείγματα γραφής και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Σίγουρα η συμμετοχή αυτή ήταν μια καλή εμπειρία για τον Ρωμαίο και μαζί θα συνεχίσουμε για τους επόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Πεκίνο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Νασούλας.

    [11] Πετοσφαίριση (Καθιστών)

    Επικράτησαν οι Φινλανδές

    23/9/2004 6:25:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 3ης ημέρας στο Παραολυμπιακό τουρνουά βόλεϊ καθιστών, στις Γυναίκες, η Φινλανδία επιβλήθηκε της Ουκρανίας με 3-2 σετ. Ύστερα από ένα αμφίρροπο παιχνίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου η Ουκρανία έδειξε σαφέστατη βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες δύο ημέρες, οι ομάδες οδηγήθηκαν στο τάι μπρέικ. Οι Φινλανδές ξεκίνησαν με ένα σερί 4-0 χάρις σε ισάριθμα σερβίς της αρχηγού τους, της Χιλτούνεν, και παρά την προσπάθεια των αντίπαλων που πλησίασαν αρκετές φορές (έως και 12-11) αλλά ουδέποτε κατάφεραν να «προσπεράσουν», κράτησαν τη διαφορά και κατέκτησαν την πρώτη νίκη τους στο Παραολυμπιακό τουρνουά. Αντίθετα, η Ουκρανία μετρά, πλέον, τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες.

    [12] Μπότσια

    Εκτός διοργάνωσης η Τσιλικοπούλου

    23/9/2004 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Εκτός διοργάνωσης, για ιατρικούς λόγους, υποχρεώθηκε να μείνει η Μαρία Τσιλικοπούλου. Η Ελληνίδα αθλήτρια, που μετείχε στον Ε Όμιλο του ατομικού στην κατηγορία BC2, στο Παραολυμπιακό τουρνουά Μπότσια, που διεξάγεται στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, υποχρεώθηκε να σταματήσει αμέσως μετά την ήττα με 5-2 από τον Ρόαρ Φέμτεγκιελντ, αφού σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση δεν ήταν κάτοχος των απαιτούμενων προϋποθέσεων για να μετέχει στη συγκεκριμένη κατηγορία. Έτσι, το δεύτερο αγώνα της από την Κιν Χάγιες (Ιρλανδία) τον έχασε στα χαρτιά με 6-0, όπως και αυτόν που ήταν προγραμματισμένος να γίνει αύριο απέναντι στον κάτοχο του τίτλου, Βρετανό Νάιτζελ Μάρεϊ. Ο τελευταίος ξεκίνησε τη διοργάνωση με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες και συγκεκριμένα επί της Χάγιες με 8-1 και επί του Φέμτεγκιελντ με 5-0. Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ο αυριανός αγώνας, ο Μάρεϊ αυτόματα κατέκτησε την πρώτη θέση του ομίλου και παράλληλα το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά της κατηγορίας.

    Φαβορί ο Γιόργκενσεν

    Με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες, ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στο Παραολυμπιακό τουρνουά Μπότσια και συγκεκριμένα στο ατομικό της κατηγορίας BC1, ο Δανός Χένρικ Γκόργκεν Γιόργκενσεν. Ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης της Νέας Υόρκης το 1984 (σ.σ. στο παλμαρέ του έχει ακόμη δύο ασημένια μετάλλια σε Σεούλ και Ατλάντα καθώς και ένα χάλκινο στη Βαρκελώνη), στο πλαίσιο του Α` Ομίλου επικράτησε 7-0 του Αυστριακού Χάραλντ Γκροζμάϊερ και 10-0 του Αργεντινού Μαουρίτσιο Ιμπαρμπούρε και πλέον είναι το μεγάλο φαβορί για πρόκριση στα προημιτελικά.

    Με το δεξί ο Βαλεντίμ

    Ιδανικό ξεκίνημα, σε μια κατηγορία που κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της στο Παραολυμπιακό πρόγραμμα του Μπότσια, την BC4, έκανε ο Πορτογάλος Μπρούνο Βαλεντίμ. Το Νο-1 στον κόσμο και παγκόσμιος πρωταθλητής του 2003, επικράτησε 6-0 του Ούγγρου Ντέζο Μπέρεζ και έκανε το πρώτο βήμα για πρόκριση στην οκτάδα. Τέλος, ο συμπατριώτης του, Φερνάντο ντε Ολιβέιρα Περέιρα ("ασημένιος" παγκόσμιος πρωταθλητής), στο πλαίσιο του Q ομίλου, επικράτησε 5-3 του Ισπανού Χοσέ Μαρία Ντουέσο και πλέον η πρόκριση για τα προημιτελικά είναι ανοιχτή.

    Ακάθεκτη η Πορτογαλία

    Ξεκίνημα με το δεξί πραγματοποίησαν ο Πορτογάλος «χρυσός» Παραολυμπιονίκης του 2000, Χοσέ Κάρλος Ματσέντο και ο συμπατριώτης του Αρμάντο Κόστα (2ος στο Σίδνεϊ), στο Ατομικό στην πρεμιέρα της κατηγορίας BC3 του Παραολυμπιακού τουρνουά Μπότσια, το οποίο φιλοξενείται στο κλειστό γυμναστήριο των Άνω Λιοσίων. Ο Ματσέντο στο πλαίσιο του Ν Ομίλου επικράτησε 7-3 του Τζόνι Κρόνιν από την Ιρλανδία, ενώ ο Κόστα για τον Ο Όμιλο, νίκησε 5-2 την Γιολάντα Μάρτιν. Αντίθετα, ο Καναδός «χάλκινος» Παραολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, Πολ Γκοτιέρ (Μ Όμιλος), έχασε 5-3 από τον Ισπανό Χοσέ Μανουέλ Ροντρίγκεζ και αύριο θα πρέπει να υπερβάλει εαυτόν εάν θέλει να προκριθεί στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

    [13] Διεθνή

    Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ "Έτοιμος να πετύχει" ο Αλάουϊ

    23/9/2004 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τη διαβεβαίωση, ότι οι εκλογές στο Ιράκ θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο, όπως έχει προγραμματισθεί και την απόφασή του να πολεμήσει τους "τρομοκράτες" μετέφερε στο αμερικανικό Κογκρέσο ο προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας, Ιγιάντ Αλάουϊ. "Οι εκλογές θα γίνουν στο Ιράκ την προβλεπόμενη ημερομηνία", δήλωσε ο κ. Αλάουϊ, χαρακτηρίζοντας "νίκη των τρομοκρατών" μια τυχόν αναβολή τους. Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, ενώ θα γίνει δεκτός και στο Λευκό Οίκο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

    Μάχη κατά της τρομοκρατίας

    Μιλώντας ενώπιον των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κοινοβουλίου, ο κ. Αλάουϊ εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του "για τις θυσίες των Αμερικανών" και δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει την τρομοκρατία στο Ιράκ.

    Αναφερόμενος στα συνεχή κρούσματα βίας, ο προσωρινός πρωθυπουργός δήλωσε, πως "αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα μια εξέγερση και ένα παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, που μερικές φορές αναμειγνύονται οι καταστρεπτικές τους δυνάμεις".

    Και ο κ. Αλάουϊ κατέληξε: "οι δολοφόνοι αυτοί είναι χωρίς αμφιβολία μια μικρή ομάδα και παρά τα όπλα τους και τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας δεν θα επιτύχουν".

    [14] Στίβος

    Χρυσά και ρεκόρ στις ρίψεις

    23/9/2004 6:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2004 7:49:27 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με ένα παγκόσμιο ρεκόρ ξεκίνησε το σημερινό απογευματινό πρόγραμμα των αγωνισμάτων του στίβου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Με βολή στα 14.83μ. ο Τόμας Μπλιάτκεβιτς από την Πολωνία πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ και παράλληλα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό της σφαιροβολίας ανδρών στην κατηγορία F37. Την δεύτερη θέση της κατηγορίας πήρε ο Αχμέντ Μπεσάιμα από το Μπρουνέι με βολή στα 13 μέτρα και 23 εκατοστά, ενώ τρίτος στο πόντιουμ ανέβηκε ο Ρόμπερτ Τσίρα από την Πολωνία με 12.80. Στην κατηγορία F37 οι αθλητές παρουσιάζουν σπαστικότητα σε μια πλευρά του σώματος (ημιπληγία). Η βάδιση γίνεται χωρίς βοήθεια αλλά ασύμμετρα λόγω δυσκολίας στο πόδι της πλευράς που έχει πληγεί.

    Η Ξου Χονγκ Γιάν από την Κίνα αναδείχθηκε χρυσή Παραολυμπιονίκης στη δισκοβολία γυναικών της κατηγορίας F13. Η Κινέζα είχε βολή στα 44 μέτρα και 56 εκατοστά και συνδύασε το χρυσό μετάλλιο με νέο Παραολυμπιακό ρεκόρ. Περισσότερο από τρία μέτρα πίσω, ήταν η βολή της δεύτερης, Ταμάρα Σιβάκοβα από την Λευκορωσία, η οποία όμως έμεινε ευχαριστημένη με το 41.23. Τρίτη ήταν η Κούρτνεϊ Νάιτ από τον Καναδά με βολή στα 38.29μ. Στην κατηγορία F13 συμμετέχουν αθλητές με προβλήματα όρασης. Μπορούν να αναγνωρίσουν το σχήμα ενός χεριού και έχουν μέγιστη οπτική οξύτητα πάνω από 2/60. Το οπτικό πεδίο του αθλητή κυμαίνεται μεταξύ 5 και 20 μοιρών.

    Ρεκόρ και στον ακοντισμό

    Με ένα παγκόσμιο ρεκόρ... γιόρτασε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό ανδρών της κατηγορίας F13 ο Τσουνγκ από την Κινεζική Ταϊπέι. Ο συγκεκριμένος αθλητής είχε βολή στα 59 μέτρα και 38 εκατοστά αφήνοντας στη 2η θέση τον Κουάν από την Κίνα που έριξε στα 56.54 και στην 3η θέση τον Γκανιέ από τον Καναδά με βολή στα 50.01μ. Στην κατηγορία F13 λαμβάνουν μέρος αθλητές με μειωμένη όραση. Μπορούν να αναγνωρίσουν το σχήμα ενός χεριού και έχουν μέγιστη οπτική οξύτητα πάνω από 2/60 και έως 6/60. Το οπτικό πεδίο του αθλητή κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 μοιρών.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα

    Σφαιροβολία ανδρών κατηγορία F37

    1.Τόμας Μπλιάτκεβιτς (Πολωνία) 14.83μ. παγκόσμιο ρεκόρ 2.Αχμέντ Μεσάιμα (Μπρουνέι) 13.23μ. 3.Ρόμπερτ Τσίρα (Πολωνία) 12.80μ. 4.Αμπάς Μοχσενί (Ιράν) 12.59μ. 5.Μοσταφά Αχμέντ (Αίγυπτος) 11.46μ. 6.Ντάμιεν Μπούρουφς (Αυστραλία) 10.78μ. 7.Νασρούλαχ Καν (Πακιστάν) 7.31μ. 8.Ζουμπαϊρ Καν (Πακιστάν) 7.07μ.

    Δισκοβολία γυναικών κατηγορία F13

    1.Ξου Χονγκ Γιαν (Κίνα) 44.56μ. Παραολυμπιακό ρεκόρ 2.Ταμάρα Σιβάκοβα (Λευκορωσία) 41.32μ. 3.Κούρτνεϊ Νάιτ (Καναδάς) 38.29μ. 4.Τζόντι Γουΐλις (Αυστραλία) 36.67μ. 5.Κλερ Γουΐλιαμς (Βρετανία) 35.26μ. 6.Μαριέλα Αλμάντα (Αργεντινή) 35.20μ. 7.Σιένα Κρίστεν (Γερμανία) 34.90μ. 8.Τζέσικα Καστεγιάνο (Ισπανία) 30.35μ.

    Ακοντισμός ανδρών κατηγορία F13 1.Τσιάνγκ Τσιχ Τσουνγκ (Κινεζική Ταϊπέι) 59.38 παγκόσμιο ρεκόρ 2.Ζου Μπο Κουάν (Κίνα) 56.54 3.Φράνς Γκανιέ (Καναδάς) 50.01 4.Σιαρχέι Σιαμιανιάκα (Λευκορωσία) 44.67 5.Γιούρι Κβίτκοβ (Καζακστάν) 41.22 6.Μοχάμεντ Φανούνια (Παλαιστίνη) 39.92

    [15] Ιστιοπλοΐα

    Όγδοη η Ελλάδα στα σόναρ

    23/9/2004 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο κυβερνήτης Βασίλης Χριστοφόρου και το πλήρωμα των Γιώργου Δελικούρα και Νίκου Πατεράκη έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο την συμμετοχή τους στους 12ους Παραολυμπιακούς αγώνες κατακτώντας την 2η θέση στην σημερινή 9η και τελευταία ιστιοδρομία. Το ελληνικό σκάφος ξεκίνησε από την 6η θέση την σημερινή του προσπάθεια στην συνέχεια πέρασε 4ο και 3ο για να καταλήξει 2ο στον τερματισμό και να χρεωθεί μόλις με 2 βαθμούς ποινής. Έτσι η Ελληνική ομάδα κατετάγη 8η στην γενική έχοντας 51 βαθμούς ποινής στο παθητικό της. Την πρώτη θέση με τέσσερις πρωτιές στις εννέα ιστιοδρομίες κατάκτησε το σκάφος από το Ισραήλ με τους Κοέν , Εφράτι και Βέχλερ, το ασημένιο μετάλλιο κατάφερε να πάρει το Ολλανδικό πλήρωμα με τους Έσελς, Φαν ντε Φέεν και Ρόσεν, ενώ το χάλκινο κατέκτησε η Αμερικανική ομάδα με τους Ρός, Κρέινου και Τζόνσον.

    13ος ο Καλλιγέρης

    Στην κατηγορία 2.4m R ο Σταμάτης Καλλιγέρης δεν μπόρεσε να προσφέρει τίποτα καλύτερο από την 13η θέση, έχοντας ως καλύτερη στιγμή την 6η θέση, που κατέλαβε στην τρίτη ιστιοδρομία, ενώ σήμερα στην τελευταία ιστιοδρομία τερμάτισε 14ος. Το χρυσό μετάλλιο, μετά από μεγάλη μάχη κατέληξε στο Γάλλο, Σεγκίν, που χρεώθηκε μόλις με 21 βαθμούς ποινής, μόλις έναν λιγότερο από τον Αμερικανό, Μπράουν, που κατέκτησε το ασημένιο με 22 βαθμούς. Στην 3η θέση τερμάτισε ο Ολλανδός, Σμίτερ, που έφτασε τους 25 βαθμούς ποινής.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα

    Σόναρ

    1. Κοέν- Εφράτι-Βέχλερ (Ισραήλ) 19 2. Έσελς Φαν ντε Φεεν- Ρόσεν (Ολλανδία) 28 3. Ρός-Κρέινου-Τζόνσον (ΗΠΑ) 37 8. Χριστοφόρου- Δελικούρας- Πατεράκης (ΕΛΛΑΔΑ) 51 2.4mR

    1. Σεγκίν (Γαλλία) 21 2. Μπράουν (ΗΠΑ) 22 3. Σμίτερ (Ολλανδία) 25 13. Καλλιγέρης (ΕΛΛΑΔΑ) 90

    [16] Οικονομία

    Θεσμοθετείται το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας

    23/9/2004 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Το σχέδιο νόμου που θεσμοθετεί το ρόλο και αναβαθμίζει τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο μέχρι σήμερα λειτουργούσε με υπουργικές αποφάσεις, κατέθεσε σήμερα στη βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας. Βάσει του νομοσχεδίου, το Συμβούλιο ανάγεται σε ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο, στον τομέα αρμοδιοτήτων του οποίου θα εμπίπτει κάθε θέμα σχετικό με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στη δημιουργία εθνικής πολιτικής, την ένταξή της στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταγωνιστικότητα και την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Λισσαβόνας.

    Παράλληλα με την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου προωθούνται άμεσα:

    α) η ίδρυση Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας,

    β) Ίδρυση Ευρωπαϊκού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου,

    γ) Καθιέρωση μαθητικού διαγωνισμού με θέμα "Άμιλλα και ανταγωνιστικότητα"

    δ) Καθιέρωση φοιτητικού διαγωνισμού με θέμα "Εθνική Ανταγωνιστικότητα" με στόχο την ενίσχυση και διάδοση της ιδέας στις νεότερες γενιές.

    Το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, με σχετικό άρθρο του θεσμοθετεί τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο όλων των συμβάσεων που αφορούν την υλοποίηση έργων χρηματοδοτούμενων από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ).

    Άλλη σημαντική ρύθμιση παραχωρεί εκ νέου τη δυνατότητα έκδοσης προσωρινής άδειας τετραετούς διάρκειας στη ΛΑΡΚΟ.

    [17] Στίβος

    Παγκόσμιο ρεκόρ ο Άντριους

    23/9/2004 7:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2004 7:40:39 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Ντάνι Άντριους από τις ΗΠΑ ήταν ο μεγάλος νικητής του τελικού των 400μ. ανδρών της κατηγορίας Τ44 καθώς τερμάτισε πρώτος με χρόνο 51.24 και συνδύασε το χρυσό μετάλλιο με νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Μάλιστα, στον συγκεκριμένο τελικό κατάφερε ν ανέβει στο βάθρο και ο συμπατριώτης του, Ράιαν Φαν ο οποίος τερμάτισε 3ος. Τη 2η θέση κατέλαβε ο Αυστραλός, Νιλ Φιούλερ. Στην κατηγορία Τ44 συμμετέχουν αθλητές με ακρωτηριασμό σε ένα από τα κάτω άκρα, κάτω από την άρθρωση του γόνατος, ή αθλητές οι οποίοι μπορούν να περπατήσουν με ελαφρώς περιορισμένη λειτουργία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων. Στον άλλο τελικό μέχρι αυτή την ώρα, στην κατηγορία Τ53, ο Χαμάντ Αφαντουανί από το Κουβέιτ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, πετυχαίνοντας παράλληλα νέο παγκόσμιο ρεκόρ τερματίζοντας σε 50.04. Δεύτερος ήταν ο Χονγκ Σουκ Μαν από την Κορέα με διαφορά ένα εκατοστό και τρίτος ο Τζόσουα Τζόρτζ από τις ΗΠΑ με χρόνο 50.46. Στην κατηγορία Τ53 συμμετέχουν αθλητές με φυσιολογική λειτουργία άνω άκρων και δακτύλων αλλά με περιορισμένη ή ανύπαρκτη λειτουργία του κορμού και καμία λειτουργία των κάτω άκρων.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα

    400μ. ανδρών κατηγορία Τ44

    1.Ντάνι Άντριους (ΗΠΑ) 51.24 παγκόσμιο ρεκόρ 2.Νιλ Φιούλερ (Αυστραλία) 53.15 3.Ράιαν Φαν (ΗΠΑ) 53.64 4.Στέφεν Γουΐλσον (Αυστραλία) 53.98 5.Κέισι Τιμπς (ΗΠΑ) 54.39 6.Μάρκους Εμ (Γερμανία) 54.90 7.Ρόμπερτ Μάγιερ (Αυστρία) 55.02

    400μ. ανδρών κατηγορία Τ53

    1.Χαμάντ Αφαντουανί (Κουβέιτ) 50.04 Παγκόσμιο ρεκόρ 2.Χονγκ Σουκ Μαν (Κορέα) 50.05 3.Τζόσουα Τζορτζ (ΗΠΑ) 50.46 4.Πίσετ Κρούνγκετ (Ταϊλάνδη) 51.03 5.Άνταμ Μπλίκνι (ΗΠΑ) 51.23 6.Ρίτσαρντ Κόλμαν (Αυστραλία) 51.68 7.Πιέρ Φερμπάνκ (Γαλλία) 51.96 8.Χαϊμέ Ραμίρεζ (Μεξικό) 53.19

    [18] Διάφορα

    Προσοχή! Η πεθερά δαγκώνει

    23/9/2004 7:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το ότι οι πεθερές δεν τα πάνε και τόσο καλά με τις νύφες τους είναι κανόνας. Όμως, μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η "αγάπη"; Μια περήφανη για τον κανακάρη της μαμά από την Ινδία έφαγε- κυριολεκτικά- το αυτί της νύφης της, που παραπονιόταν για τα χρέη του συζύγου της. Η Νίτου Σαβ και η Ρέκα Ντεβί κάθονταν μόνες στο σπίτι και είπαν να δώσουν λίγο χρώμα στη μονοτονία τους με έναν κλασσικό καυγά μεταξύ πεθεράς και νύφης. Η αφορμή δεν άργησε να βρεθεί, αφού τα χρέη του συζύγου ήταν συχνή αιτία για καυγάδες. Τα αίματα, όμως, άναψαν πολύ και τότε η Σαβ όρμηξε και δάγκωσε το αυτί της νύφης της και μάλιστα το κατάπιε! Επειδή, όμως, υπάρχει και ο Νόμος, η "λυσσάρα" πεθερά θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενη για πρόκληση σωματικής βλάβης σε τρίτο άτομο. Νύφες όλου του κόσμου ενωθείτε!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 September 2004 - 16:51:14 UTC