Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από έξι γίνονται εννιά για τη χρονιά 2005-2006 Μειώνονται τα μαθήματα
  • [02] Μεσογειακή διατροφή: Ένα κι ένα και για την 3η ηλικία
  • [03] Παράδειγμα ο Ριβάλντο
  • [04] Τα φαβορί στα ημιτελικά
  • [05] Ορόσημο οι εκλογές "Τρέμουν" τη βία Μπους- Αλάουϊ
  • [06] "Χάλκινος" ο Αγγουράκης
  • [07] Θέμα και με την κόρη του Βούγια Θύελλα για τις μετεγγραφές
  • [08] Δεν χάνει το μετάλλιο ο Χάμιλτον
  • [09] Παγκόσμιο ρεκόρ από τη Ζίνκεβιτς
  • [10] Δύο Ολλανδέζες στον τελικό
  • [11] Φιλική νίκη ο Παναθηναϊκός

    [01] Εσωτερικά

    Από έξι γίνονται εννιά για τη χρονιά 2005-2006 Μειώνονται τα μαθήματα των πανελληνίων

    23/9/2004 5:10:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Χαμόγελα ανακούφισης δίνει στους μαθητές, που ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες τη σχολική χρονιά τους, η ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου για τις αλλαγές στο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Οι πρώτοι, λοιπόν, που θα επωφεληθούν θα είναι οι μαθητές της τωρινής Β Λυκείου, οι οποίοι μπορεί να μην γλιτώσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις της χρονιά τους, που και αυτές από του χρόνου καταργούνται, εντούτοις δεν πρέπει να έχουν παράπονο, διότι το καλοκαίρι του 2006 θα διαγωνιστούν σε πανελλαδικό επίπεδο σε έξι και όχι σε εννέα μαθήματα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα κατεύθυνσης και δύο γενικής παιδείας εκ των οποίων το ένα, η Νεοελληνική γλώσσα θα είναι κοινό για όλους.

    Να προσθέσουμε επίσης, ότι με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα που οδήγησαν σην παραίτηση Τσιτουρίδη, η κ. Γιαννάκου είπε ότι θα προτείνει αλλαγές στο σύστημα των φοιτητικών μετεγγραφών, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει τα κριτήρια να διευκρινιστούν απόλυτα, να είναι σαφή, κατανοητά και συγκεκριμένα.

    [02] Υγεία

    Μεσογειακή διατροφή: Ένα κι ένα και για την 3η ηλικία

    23/9/2004 7:27:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πηγή νεότητας και ευρωστίας συνιστά η μεσογειακή δίαιτα και για τα προχωρημένης ηλικίας άτομα. Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και ψαρί που συνοδεύεται με περιορισμένη ποσότητα αλκοόλ και τακτική σωματική άσκηση είναι το κλειδί για την υγεία, αποκαλύπτουν αρκετές ιατρικές μελέτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα. Η ευεργεσία από μια τέτοια διατροφή συνδυασμένη με ελαφρά σωματική άσκηση καθημερινά, έχει ήδη αποδειχτεί από αρκετές έρευνες. Ωστόσο, οι τρεις νέες μελέτες, μια ευρωπαϊκή και δύο αμερικανικές, που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος της έγκυρης Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA) δείχνουν για πρώτη φορά ότι οι επιδράσεις αυτές στην ψυχική και σωματική υγεία παραμένουν το ίδιο ευεργετικές και για την τρίτη ηλικία.

    Μερικές απλές αλλαγές μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής

    Έρευνα που διενεργήθηκε σε 2.339 άτομα ηλικίας 70 με 90 ετών, υγιή, μη καπνίζοντα, που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, έπιναν με μέτρο αλκοόλ και ασκούνταν σωματικά, επί έξι χρόνια σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, αποκαλύπτει μείωση 60% των βασικών αιτιών θνησιμότητας (καρδιοαγγειακές και στεφανιαίες νόσους, καρκίνο) σε σχέση με ομάδα με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής. Δύο άλλες μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα συμπεράσματα των οποίων δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA, αποδεικνύουν σαφώς ότι το τακτικό περπάτημα συμβάλλει στη διατήρηση της ευστροφίας, της ευεξίας και στη μείωση των κινδύνων εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας σε άτομα ηλικίας τουλάχιστον 70 ετών. Μια από τις έρευνες που έγινε σε ομάδα 2.257 ανδρών, συνταξιούχων, ηλικίας 71 έως 93 ετών, από το 1991 έως το 1993, αποδεικνύει ότι αυτοί που βαδίζουν 500 μέτρα έως ένα χιλιόμετρο καθημερινά, διατρέχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου σε σχέση με αυτούς που διασχίζουν καθημερινά τρία χιλιόμετρα.

    "Η μελέτη τείνει ν αποδείξει τη σχέση μεταξύ βαδίσματος και τρόπου ζωής γενικά με περιορισμό του κινδύνου άνοιας στα ηλικιωμένα άτομα, υπογραμμίζει ο δρ. Ρόμπερτ Αμποτ, ένας εκ των επιστημόνων που έκαναν τη μελέτη. Δεύτερη μελέτη σε 16.466 γυναίκες άνω των 70 ετών έδειξε ότι οι πιο ενεργές σωματικά αποδίδουν καλύτερα στα τεστ μνήμης και ευστροφίας. Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για σωστή διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής", σχολίασε ο δρ. Στάμπλερ του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε άρθρο του στην ίδια επιθεώρηση. "Πολύ συχνά οι ηλικιωμένοι γίνονται μοιρολάτρες και δεν κάνουν τίποτε για την υγεία τους. Οι καινούργιες αυτές έρευνες αποδεικνύουν εκ νέου ότι απλές αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής μπορούν σημαντικά να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων και να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής του συνόλου του πληθυσμού.

    Η υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής συνέβαλε στη μείωση σημαντικά σοβαρών διαταραχών του μεταβολισμού (παραπανίσια κιλά, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτης) σε 180 ενήλικες, σε έρευνα που διεξήχθη στη Νάπολη της Ιταλίας από τον Ιούνιο του 2001 έως τον Ιανουάριο του 2004, και δημοσιεύεται στην JAMA. Αμερικανοί και έλληνες ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα τον Ιούνιο, της αύξησης του προσδόκιμου ζωής αφού μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες τουλάχιστον 22.000 ατόμων μεταξύ 1994 και 1999 στην Ελλάδα με τη μεσογειακή διατροφή της.

    [03] Αθλητισμός

    Παράδειγμα ο Ριβάλντο

    23/9/2004 8:32:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ, ΕΡΑ ΣΠΟΡ

    Το εγκώμιο του Ριβάλντο έπλεξε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "ΕΡΑ Σπορ". Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν την ομάδα του, όμως κυρίως στάθηκε στον Βραζιλιάνο άσο. "Αυτή τη στιγμή είναι παράδειγμα για όλους. Η σχέση και η συνεργασία του με τους συμπαίκτες του είναι καταπληκτική. Κανείς δεν έχει παράπονο από αυτόν. Είμαι ευχαριστημένος από την αγωνιστική του παρουσία, αλλά σίγουρα έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης, όπως και όλη η ομάδα. Μακάρι να έρθουν κι άλλοι Ριβάλντο στην Ελλάδα και να φτιαχτούν κι άλλα γήπεδα", ήταν το αποκορύφωμα των όσων είπε, ενώ πρόσθεσε: "Μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το ελληνικό ποδόσφαιρο μόνο μπροστά μπορεί να πάει". Όμως ο Μπάγεβιτς αναφέρθηκε και στον Παναθηναϊκό και πιο συγκεκριμένα στον Έκι Γκονζάλες, του οποίου επίσης έπλεξε το εγκώμιο, λέγοντας: "Έδειξε πως έχει μεγάλη αξία. Θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό". Και φυσικά, ήταν αδύνατον να μην αναφερθεί στις σχέσεις του με τον Τζιοβάνι, όπου τόνισε: "Δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί του. Συζητάμε καθημερινά, όπως κάνω και με όλους τους παίκτες. Οι απόψεις τους έχουν βαρύτητα για μένα, αλλά πάνω απ όλα και απ όλους υπάρχει η ομάδα και στην ομάδα πρέπει να υπάρχει πειθαρχία".

    Ενόψει Λίβερπουλ

    Για την αναμέτρηση με τη Λίβερπουλ, αυτό που είπε ήταν: "Ο Ολυμπιακός έχει δείξει ότι μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Γιατί όχι και την Λίβερπουλ"; Ενώ μιλώντας για την αγγλική ομάδα, τόνισε μεταξύ άλλων: "Πρόκειται για μια ομάδα που έχει νέους παίκτες και νέο προπονητή, οπότε χρειάζεται χρόνο για να φτάσει στο επίπεδο που θέλει. Στον αγώνα με τη Μάντσεστερ γύρισε πολύ πίσω. Όταν ανέβηκε μπροστά έδειξε ότι μπορεί να παίξει πιο καλά. Το κέντρο είναι σημαντικός χώρος, καθώς εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι. Δεν αποκλείεται ο Μπενίτεθ να επιλέξει δύο επιθετικούς στο μεταξύ μας παιχνίδι. Να βάλει δηλαδή και τον Σισέ και τον Μπάρος. Εγώ δεν μπορώ να πω από τώρα τι θα κάνω. Άλλωστε αυτή τη στιγμή το μυαλό μας βρίσκεται στο ματς με τον Άρη". Όσο για το ελληνικό πρωτάθλημα, η άποψή του ήταν: "Μπορούμε να πούμε πως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι οι πιο δυνατές ομάδες. Όμως σε μια τόσο μακρινή διαδικασία δεν μπορείς να ξέρεις από τώρα τι θα γίνει στο τέλος. Υπάρχει και η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Πανιώνιος, ο Ηρακλής, που είναι καλές ομάδες".

    Εν όψει Άρη

    Στο μεταξύ ο Σερβοέλληνας τεχνικός δεν θα έχει στην διάθεσή του τον Γρηγόρη Γεωργάτο και τον Γκάμπριελ Σούρερ, καθώς οι δύο ποδοσφαιριστές της ομάδας, υπέστησαν κάποια τραύματα στον αγώνα της πρεμιέρας με την Καλλιθέα. Τόσο ο Γεωργάτος, όσο και ο Σούρερ δεν προπονήθηκαν ούτε και σήμερα και έτσι ο Μπάγεβιτς αποφάσισε να τους αποκλείσει από την αποστολή της ομάδας για την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να είναι αμφότεροι απολύτως έτοιμοι για τον αγώνα της Τρίτης με την Λίβερπουλ. Στην αποστολή δεν συμπεριλήφθηκαν επίσης ο Κουλουχέρης και ο Ντακόλ και φυσικά ο Τζόρτζεβιτς, συμπεριλήφθηκε όμως κανονικά ο Βενετίδης, ο οποίος αν και ταλαιπωρήθηκε από μια ίωση, ακολούθησε θεραπεία και κρίθηκε έτοιμος. Παράλληλα στους 19 παίκτες που θα βρεθούν στην Θεσσαλονίκη θα είναι και ο Μάριτς για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του. Οι 19 είναι οι : Νικοπολίδης, Γιάννου, Μαυρογενίδης, Πάντος, Βενετίδης, Βάλλας, Ανατολάκης, Κωστούλας, Στολτίδης, Ταραλίδης, Ρέζιτς, Καφές, Μάριτς, Μενδρινός, Γεωργιάδης, Καστίγιο, Ριβάλντο, Οκκάς, Τζιοβάνι.

    [04] Αντισφαίριση με αμαξίδιο

    Τα φαβορί στα ημιτελικά

    23/9/2004 8:57:00 μμ

    Οι τέσσερις πρώτοι στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης στο Μονό Ανδρών στο Τένις με Αμαξίδιο πήραν το εισιτήριο για την ημιτελική φάση του αγωνίσματος μετά τις νίκες τους στους σημερινούς προημιτελικούς του αγωνίσματος. Πιο συγκεκριμένα, ο Ολλανδός Ρόμπιν Αμερλάαν (Νο1), σε έναν αγώνα που διήρκησε δύο ώρες και πέντε λεπτά, νίκησε τον Ιάπωνα Σατόσι Σαΐντα, επικρατώντας στο τάι-μπρέικ του τρίτου σετ με 7-3. Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Χαλ από την Αυστραλία (Νο2) χρειάστηκε 49 λεπτά για να αποκλείσει τον Σίνγκο Κουνιέντα από την Ιαπωνία με 2-1, ενώ ο Γάλλος Μίκαελ Ιερέμιας (Νο3) νίκησε τον Πολωνό, Ταεντούς Κρουζελνίκι με 7-5, 6-1 σετ. Τέλος, ο Στιβ Γουέλς (Νο4) από τις ΗΠΑ επικράτησε του Μάρτιν Λέγκνερ από την Αυστρία με 6-2, 6-3 σετ.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα

    Ρόμπιν Αμερλάαν (Ολλανδία)-Σατόσι Σαΐντα (Ιαπωνία) : 6-4, 3-6, 5-6 Σίνγκο Κουνιέντα (Ιαπωνία)-Ντέιβιντ Χάλ (Αυστραλία) : 2-6, 6-0, 4-6 Ταεντούς Κρουζελνίκι (Πολωνία)-Μίκαελ Ιερέμιας (Γαλλία): 5-7, 1-6 Στιβ Γουέλς (ΗΠΑ)-Μάρτιν Λέγκνερ (Αυστρία) : 6-2, 6-3

    [05] Διεθνή

    Ορόσημο οι εκλογές "Τρέμουν" τη βία Μπους- Αλάουϊ

    23/9/2004 8:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την εκτίμησή τους πως η βία στο Ιράκ μπορεί να αυξηθεί από τώρα έως και τις εκλογές του Ιανουαρίου εξέφρασαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο, οι δύο πολιτικοί χαρακτήρισαν την περίοδο αυτή "καθοριστική" και εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τις ομηρίες στο Ιράκ. Ο κ. Μπους τόνισε ακόμα, ότι οι εικόνες της βίας δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός πως η κατάσταση βελτιώνεται στη χώρα, αν και "υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα" για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Μάχη κατά της τρομοκρατίας

    Επίσης, οι κ.κ. Μπους και Αλάουϊ επεσήμαναν, ότι "οι Ιρακινοί και όχι οι τρομοκράτες θα αποφασίσουν για το μέλλον του Ιράκ" και απέδωσαν τα κρούσματα βίας "σε στηρίγματα του πρώην καθεστώτος (του Σαντάμ Χουσέιν) και σε ομάδες τρομοκρατών".

    Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, η προσπάθεια των ΗΠΑ στο Ιράκ θα συνεχισθεί, αφού "εάν αλλάζουμε θέσεις, τότε ενθαρρύνουμε τον εχθρό στέλνοντάς του αντιφατικά μηνύματα".

    Τέλος, ο κ. Μπους δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "το να υποχωρήσουμε τώρα θα είναι σαν να προδίδουμε την αποστολή μας, τις υποσχέσεις μας και τους φίλους μας".

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ έγινε δεκτός με παρατεταμένα χειροκροτήματα από το αμερικανικό Κογκρέσο, όπου δήλωσε αποφασισμένος να καταπολεμήσει τη βία και να οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Έτοιμος να πετύχει" ο Αλάουϊ

    [06] Στίβος

    "Χάλκινος" ο Αγγουράκης

    23/9/2004 9:28:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώνεται η έκτη ημέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας! Αμφότεροι οι έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στον τελικό της σφαιροβολίας της κατηγορίας F53, τα πήγαν περίφημα και ο απολογισμός ήταν το χάλκινο μετάλλιο. Ο Χρήστος Αγγουράκης λοιπόν πρόσθεσε πριν λίγο το όνομά του στην λίστα με τους Έλληνες Παραολυμπιονίκες, καθώς με βολή στα 7 μέτρα και 65 εκατοστά, κατετάγη τρίτος. Την ίδια στιγμή ο άλλος Έλληνας αθλητής που έδωσε το "παρών" στον συγκεκριμένο τελικό, ο Γεράσιμος Βρυώνης είχε μια ανάλογα καλή επίδοση αλλά και θέση, αφού με την βολή του στα 7 και 48, κατέλαβε την τέταρτη θέση. Το χρυσό μετάλλιο που συνοδεύτηκε και από παγκόσμιο ρεκόρ πήερ ο Μεξικανός, Μάουρο Μάξιμο ντε Τζίζους με βολή 8.53μ., ενώ δεύτερος ήταν ο Παλαιστίνιος, Σουσάμ Αζάμ με 7.82. Στην κατηγορία F53 αγωνίζονται αθλητές με φυσιολογική λειτουργία ώμων, αγκώνων και καρπών και με ελαφρώς περιορισμένη λειτουργία δακτύλων. Έχουν ανύπαρκτη λειτουργία κορμού ή κάτω άκρων.

    Η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου

    Συγκινημένος, κουρασμένος αλλά εμφανώς ευχαριστημένος ο Χρήστος Αγγουράκης χαρακτήρισε την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, ως την πιο σημαντική της ζωής και της καριέρας του. "Είναι η πιο σημαντική στιγμή της ζωής και της καριέρας μου. Ευχαριστώ την προπονήτρια, την οικογένειά μου, τον κόσμο, εσάς τα ΜΜΕ που με στηρίξατε και γενικότερα όλους όσοι με βοήθησαν", δήλωσε ο Αγγουράκης και συνέχισε, "Τους ευχαριστώ όλους. Είναι μια δικαίωση για μένα αυτό το μετάλλιο, αλλά και μια δικαίωση για την Ελλάδα. Αποδείξαμε πως ως Έλληνες ξέρουμε να παλεύουμε και να νικάμε. Δούλεψα σκληρά και δικαιώθηκα. Αφιερώνω το μετάλλιο στην προπονήτριά μου, την οικογένειά μου και όλους εσάς που σταθήκατε δίπλα μου. Ελπίζω και πιστεύω πως αυτοί οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν την κοινωνική ανάταση της Ελλάδας. Πιστεύω πως θα δούμε όλοι την κοινωνία με άλλο μάτι. Δεν υπάρχουν άνθρωποι με αναπηρία αλλά κοινωνία με αναπηρία. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι η ευκαιρία της Ελλάδας για να πάει εκεί που της αξίζει. Ζητώ από όλους τους Έλληνες να βγουν από το σπίτι και να κάνουν αθλητισμό. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, υπομονή και επιμονή. Η ζωή θέλει αγώνα. Πρέπει να βγούμε μπροστά", κατέληξε.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα

    1.Μάουρο Μάξιμο Τζίζους (Μεξικό) 8.53 Π.Ρ. 2.Σουσάμ Αζάμ (Παλαιστίνη) 7.82 3.Χρήστος Αγγουράκης (Ελλάδα) 7.65 4.Γεράσιμος Βρυώνης (Ελλάδα) 7.48 5.Γκαμπριέλ Ντίαζ ντε Λεόν (ΗΠΑ) 7.03 6.Άλες Κίζι (Τσεχία) 6.86 7.Αλί Ρέζα Για Μούζα (Ιράν) 6.83 8.Γουΐλαρντ Μπρουκς Τζούνιορ (ΗΠΑ) 6.46

    [07] Εσωτερικά

    Θέμα και με την κόρη του Βούγια Θύελλα για τις μετεγγραφές

    23/9/2004 9:36:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Συνέχεια στο θέμα που προέκυψε χθες με τη μετεγγραφή του γιου του Σάββα Τσιτουρίδη είχαμε νωρίτερα. Την έντονη αντίδραση του Σπύρου Βούγια, προκάλεσαν οι φήμες για προνομιακή μετεγγραφή της κόρης του από το πανεπιστήμιο της Ξάνθης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για υπόθεση ακαδημαϊκής τάξεως έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι επιχειρείται να συμψηφιστεί η υπόθεση με αυτήν του κ. Τσιτουρίδη. Την αποπομπή του Σπύρου Βούγια ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλώντας τον να προσκομίσει το σχετικό νόμο που επικαλείται, διαφορετικά, να παραιτηθεί. Την ίδια ώρα, θέμα ανέκυψε και με τον υφυπουργό Παιδείας Γιώργο Καλό, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της επίμαχης μετεγγραφής του Κυριάκου Τσιτουρίδη.

    "Ακαδημαϊκής τάξεως η μετεγγραφή της κόρης μου"

    Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά το θέμα που προέκυψε με τη μετεγγραφή του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σάββα Τσιτουρίδη.

    Από το απόγευμα υπήρξε έντονη φημολογία για χαριστική μετεγγραφή της κόρης του Σπύρου Βούγια από το πανεπιστήμιο της Ξάνθης στο ΑΠΘ.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε, προτού καν υπάρξει επίσημη καταγγελία, επισημαίνοντας τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη μετεγγραφή της κόρης του και αυτήν του υιού Τσιτουρίδη και τονίζοντας ότι πρόκειται καθαρά για μία διοικητική πρακτική .

    "Η ΝΔ επιχειρεί να μεταθέσει τη συζήτηση για τις ευθύνες κάνοντας μια αδέξια και αδόκιμη σύγκριση ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Από τη μια έχουμε μια περίπτωση πολιτικής τάξεως, την υπόθεση του κ. Τσιτουρίδη, και από την άλλη έχουμε μια υπόθεση ακαδημαϊκής τάξεως » τόνισε.

    Όπως εξήγησε, τις τελευταίες δεκαετίες, επικρατεί στα πανεπιστήμια της χώρας η δυνατότητα των πανεπιστημιακών όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, να μετεγγράφουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο στο οποίο υπηρετούν.

    Τα παιδιά αυτά, τόνισε, μετεγγράφονται ως υπεράριθμοι , δηλαδή δεν παίρνουν τη θέση κανενός άλλου παιδιού.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος υπηρετεί στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως ακαδημαϊκός δάσκαλος από το 1980, «δεν υπήρξε καμία προνομιακή ή διακριτική μεταχείριση υπέρ του δικού του παιδιού".

    Ο κ. Βούγιας απέδωσε το θέμα σε προσπάθεια αντιπερισπασμού της ΝΔ , η οποία εκτίμησε ότι θα καταλήξει στο κενό.

    Στην υπόθεση Βούγια, παρενέβη με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "Οι αιτιολογίες που ψέλλισε ο κ. Βούγιας, ότι τα παιδιά των καθηγητών Πανεπιστημίου δικαιούνται να μετεγγραφούν, είναι αναληθείς, αφού ουδεμία διάταξη νόμου προβλέπει κάτι τέτοιο» τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος και κατέληξε

    «Αν υπάρχει νόμος, ας τον προσκομίσει, διαφορετικά ας παραιτηθεί ».

    Διαψεύδει ο Γ. Καλός

    Στο μεταξύ, θέμα ανέκυψε και με τον υφυπουργό Παιδείας Γιώργο Καλό, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της επίμαχης μετεγγραφής του Κυριάκου Τσιτουρίδη.

    Διευκρινήσεις για το θέμα έδωσε με ο ίδιος με δηλώσεις που έκανε στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ και στη Μαρία Χούκλη.

    Ο κ. Καλός επεσήμανε ότι του ζητήθηκε από τον συνάδελφο του, να του συστήσει τον πρύτανη του Παντείου πανεπιστημίου γιατί όπως του είπε ο κ. Τσιτουρίδης, ήθελε να διερευνήσει αν υπάρχει νόμιμος τρόπος να μετεγγραφεί ο γιος του στην Αθήνα .

    Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η περίφημη συνάντηση έγινε τον περασμένο Οκτώβριο όταν ήταν βουλευτής και αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ σε θέματα Παιδείας και όπως είπε χαρακτηριστικά,δεν συζήτησε για το θέμα αλλά και ούτε μέχρι σήμερα γνώριζε αν είχε τελικά γίνει η μετεγγραφή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραιτήθηκε ο Σάββας Τσιτουρίδης

    [08] Αθλητισμός

    Δεν χάνει το μετάλλιο ο Χάμιλτον

    23/9/2004 9:44:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τυχερός στάθηκε τελικά ο Τάιλερ Χάμιλτον, ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης στην ποδηλασία δρόμου, καθώς το δεύτερο δείγμα του αίματός του, δεν αποδεικνύει τελικά πως ήταν ντοπαρισμένος. Ο Αμερικανός ποδηλάτης, είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ μετά την νίκη του στο όγδοο ετάπ του Γύρου της Ισπανίας και εάν βρισκόταν θετικός και στο δεύτερο δείγμα τότε θα του αφαιρούταν και το χρυσό μετάλλιο της Αθήνας. Παρόλα αυτά και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΔΟΕ, στην δεύτερη εξέταση αποδείχτηκε πως το αίμα του Χάμιλτον δεν παρουσιάζει αρκετή ποσότητα προσβεβλημένων από απαγορευμένη ουσία, κόκκινων αιμοσφαιρίων και έτσι δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η έρευνα πάνω στην συγκεκριμένη περίπτωση. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ντικ Πάουντ, πρόεδρος της WADA, ο οποίος μιλώντας στο "Ασοσιέτεντ Πρες", δήλωσε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, εξέφρασε ωστόσο άγνοια για το πώς μπορεί τα δύο δείγματα να έχουν δώσει διαφορετικό αποτέλεσμα.

    [09] Στίβος

    Παγκόσμιο ρεκόρ από τη Ζίνκεβιτς

    23/9/2004 10:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Λευκορωσίδα Βόλα Ζίνκεβιτς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος γυναικών της κατηγορίας F12, με καλύτερο άλμα στα 5.66μ., που αποτελεί και νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε η Ισπανίδα Ροζαλία Λαζάρο και το χάλκινο η επίσης Λευκορωσίδα Αννα Κάνιουκ. Στην κατηγορία F12 συμμετέχουν αθλητές με μειωμένη όραση. Ο αθλητής μπορεί να αναγνωρίσει το σχήμα ενός χεριού με μέγιστη οπτική οξύτητα 2/60. Το οπτικό πεδίο του αθλητή είναι μικρότερο των 5 μοιρών. Όραση 2/60 σημαίνει ότι το άτομο βλέπει σε απόσταση 2 μέτρων ένα αντικείμενο το οποίο με φυσιολογική όραση είναι ορατό από απόσταση 60 μέτρων.

    Τελική κατάταξη

    Βόλα Ζίνκεβιτς (Λευκορωσία) 5.66μ (παγκόσμιο ρεκόρ) Ροζαλία Λαζάρο (Ισπανία) 5.63μ Αννα Κάνιουκ (Λευκορωσία) 5.48μ Μαρίγια Ιβέκοβιτς (Κροατία) 5.31μ Λιου Μιάο Μιάο (Κίνα) 5.20μ Ελενα Κανούς (Εσθονία) 5.03μ Σάρα Μαρτίνεζ (Ισπανία) 4.93μ Γιανγκ Μπινγκ (Κίνα) 4.87μ

    [10] Αντισφαίριση με αμαξίδιο

    Δύο Ολλανδέζες στον τελικό

    23/9/2004 10:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2004 11:13:13 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Έσθερ Βέργκερ από την Ολλανδία επικράτησε της Γαλλίδας Φλοράνς Γκραβελιέ με 6-3, 6-1 σετ και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Μονού Γυναικών στο Τένις με Αμαξίδιο. Η Βέργκερ η οποία στους Παραολυμπιακούς του Σίδνεϊ είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο του αγωνίσματος και βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης θα προσπαθήσει το Σάββατο να προσθέσει στη συλλογή της ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο, αυτό των Παραολυμπιακών στην Αθήνα. Αντίπαλός της θα είναι η συμπατριώτισσά της Σόνια Πέτερς η οποία στον άλλο ημιτελικό που διεξήχθη και διήρκησε 2:12 νίκησε την Ντανιέλα Ντι Τόρο (Νο2) από την Αυστραλία με 7-5, 4-6, 6-3 σετ. Τα αποτελέσματα των ημιτελικών είναι:

    Σόνια Πέτερς (Ολλανδία)-Ντανιέλα Ντι Τόρο (Αυστραλία): 7-5, 4-6, 6-3 Έσθερ Βέργκερ (Ολλανδία)-Φλοράνς Γκραβελιέ (Γαλλία):6-3, 6-1

    Οι προημιτελικοί του διπλού ανδρών

    Οι Ιάπωνες Σίνγκο Κουνιέντα και Σατόσι Σαΐντα (Νο1) επικράτησαν των Βρετανών Σίμον Χατ και Τζάιαντ Μίστρι (Νο5) με 6-1, 6-1 και πέρασαν στους ημιτελικούς του Διπλού Ανδρών στο Τένις με Αμαξίδιο. Το εισιτήριο της πρόκρισης πήραν και οι Γάλλοι Μίκαελ Ιερέμιας και Λάνσεν Μαντί (Νο2) οι οποίοι νίκησαν τους Στέφαν Όλσον και Πίτερ Γουΐκστρομ από τη Σουηδία με 6-1, 6-2 σετ. Τα άλλα δύο ζευγάρια που προκρίθηκαν στους ημιτελικούς του αγωνίσματος είναι οι Ολλανδοί Ρόμπιν Αμερλάαν /Έρικ Στούουρμαν (Νο3) και οι Άντονι Μπονακούρσο /Ντέιβιντ Χαλ από την Αυστραλία.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα στο διπλό ανδρών

    Όλσον-Γουΐκστρομ (Σουηδία)/ Ιερέμιας-Μαντί (Γαλλία): 1-6, 2-6 Κουνιέντα-Σαΐντα (Ιαπωνία)/ Χατ-Μίστρι (Βρετανία):6-1, 6-1 Γκριρ- Γουέλς (ΗΠΑ)/ Μπονακούρσο-Χαλ (Αυστραλία): 4-6, 3-6 Ζαροζέφσκι-Κρουζελνίκι(Πολωνία)/ Αμερλάαν-Στούουρμαν(Ολλανδία):2-6, 3-6 Προκρίθηκαν οι: Ρόμπιν Αμερλάαν/Έρικ Στούουρμαν (Ολλανδία) Σίνγκο Κουνιέντα/Σατόσι Σαΐντα (Ιαπωνία) Άντονι Μπονακούρσο-Ντέιβιντ Χαλ (Αυστραλία) Μίκαελ Ιερέμιας/Λανσέν Μαντί (Γαλλία)

    [11] Αθλητισμός

    Φιλική νίκη ο Παναθηναϊκός

    23/9/2004 11:33:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πολύ πιο εύκολα από όσο δείχνει το τελικό 93-85 ο Παναθηναϊκός πήρε την νίκη απέναντι στην ΜΕΝΤ και ξεκίνησε έτσι θετικά τις υποχρεώσεις του, στο τουρνουά "Ιωάννης Δεδέογλου" στην Θεσσαλονίκη. Οι "πράσινοι" ευτύχησαν να έχουν σε εξαιρετική ημέρα τον Δημήτρη Παπανικολάου, ο οποίος "πυροβολούσε" έξω από την γραμμή των 6.25 και σημείωσε συνολικά 7 τρίποντα, εκτοξεύοντας την συνολική του προσφορά στους 34 πόντους. Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της ομάδας στο πρώτο μέρος που έφτασε και την διαφορά σε υψηλά μεγέθη, όμως στα δύο τελευταία δεκάλεπτα, ήρθε η χαλάρωση και έτσι η ΜΕΝΤ που το είδε αυτό ως ευκαιρία να κάνει και το δικό της παιχνίδι, κατάφερε και πλησίασε για να φτάσει στο τελικό 93-85.

    Λιτός ο Ομπράντοβιτς

    "Ήταν ένας δυνατός αγώνας και το ζητούμενο για εμάς είναι να βελτιωνόμαστε παιχνίδι με το παιχνίδι", δήλωσε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Στον αντίποδα, ο προπονητής της ΜΕΝΤ, Γιώργος Ζαφειρούδης τόνισε: "Στο πρώτο ημίχρονο βλέπαμε μόνο τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό, αλλά στο δεύτερο ευχαριστηθήκαμε το παιχνίδι και αντιδράσαμε καλύτερα". Ο τεχνικός της ΜΕΝΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Πέιτζ, αφού σε σχετική ερώτηση παραδέχτηκε: "Περιμέναμε περισσότερα από αυτόν". Στο δεύτερο δεκάλεπτο τραυματίστηκε στο μάτι ο Αναγνωστόπουλος σε διεκδίκηση με τον Ντάριλ Μίντλετον και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε πως ο τραυματισμός του δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Τα δεκάλεπτα: 14-29, 31-55, 57-70, 85-93 ΜΕΝΤ: Καμπερίδης 10, Χρήστου 20, Κέκελης 19 (3), Φιλιούσης 5 (1), Σπανός 3 (1), Αναγνωστόπουλος 5, Πέιτζ 6, Μπεχλιβάνης 10 (2), Νικολούδης 4, Σιμεωνίδης 4, Κλέπκος, Γκουσγκούνης ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σάκοτα 13 (3), Διαμαντίδης 10 (1), Παπανικολάου 34 (7), Μίντλετον 9, Χατζηβρέττας 9, Μπατίστ 10, Ξανθόπουλος 8, Αλβέρτης, Καλαϊτζής


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 September 2004 - 20:51:04 UTC