Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμπόσιο της Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν Αλογοσκούφης: "Ήπια η
  • [02] Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Χόμπσμάουμ
  • [03] Ντοπέ ποδοσφαιριστές στην Ρουμανία
  • [04] Φιλικό ΑΕΚ με Ολυμπιακό
  • [05] Θερμή υποδοχή από τον Βαρθολομαίο
  • [06] Για προσωπικούς λόγους και λόγους υγείας Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της
  • [07] Στο 0-0 έμεινε ο ΠΑΟΚ
  • [08] Βρήκαν μέρος των χρημάτων Φως στη μεγάλη ληστεία
  • [09] "Θωράκιση" η απάντηση στη διαπλοκή "Διαφάνεια παντού"
  • [10] Αρνείται τις κατηγορίες ο κ. Κουτμερίδης Στο μικροσκόπιο η υπόθεση
  • [11] "Ελεύθερη εκλογή" Σε ήρεμο κλίμα οι εκλογές στο Αφγανιστάν
  • [12] Δε συζητά το ενδεχόμενο το υπουργείο Μεταφορών "Επιμένουν" για τα

    [01] Οικονομία

    Συμπόσιο της Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν Αλογοσκούφης: "Ήπια η δημοσιονομική αναπροσαρμογή"

    11/10/2004 3:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2004 6:37:44 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ήπια και χωρίς φοροεισπρακτικά μέτρα θα είναι η δημοσιονομική αναπροσαρμογή, είπε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στο συμπόσιο της Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν με θέμα "Επενδύσεις και επιχειρηματικές προοπτικές στη Μεταολυμπιακή Εποχή". Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η αναπροσαρμογή θα επιτευχθεί με δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, ενώ αναφέρθηκε επίσης στη φορολογική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στον αναπτυξιακό νόμο, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Στο συμπόσιο μίλησαν, επίσης, ο υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ο υφυπουργός, Γιώργος Σαλαγκούδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, και πολλοί άλλοι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης.

    Στο επίκεντρο η ανταγωνιστικότητα

    Αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα δώσει βάρος στην περιφέρεια και θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει το 2005 1,6 δις ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις που θα κατευθυνθούν προς στη μείωση του δημόσιου χρέους. Ο Υπουργός Οικονομίας είπε, επίσης, ότι τα συναρμόδια υπουργεία καταγράφουν τα εμπόδια της επιχειρηματικότητας προκείμενου να προωθηθεί σύντομα το νομοθετικό πλαίσιο για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας .

    Στην ομιλία του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας , αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η οποία, όπως είπε αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σιούφας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη χώρα μας υπάρχουν φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. "Θα τα καταπολεμήσουμε βάσει του κυβερνητικού μας προγράμματος. Κανόνες ίδιοι για όλους, ούτε να ευνοούν ορισμένους, ούτε να αποκλείουν άλλους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας.

    Η ανταγωνιστικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο και της αγροτικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος , τόνισε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του αγρότη και της παραγωγής.

    "Θεωρούμε τον ενεργειακό τομέα ως ένα προνομιούχο επιχειρηματικό κλάδο", τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης σχετικά με την ανάπτυξη του τομέα και την απελευθέρωση της αγοράς, ενώ, όπως σημείωσε, προσανατολίζεται στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και στη μέγιστη εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελληνικής οικονομικής και γεωπολιτικής θέσης.

    Η ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας

    Στη σημασία διαμόρφωσης μιας ταυτότητας για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, αναπτύσσοντας το ερώτημα "Ποια είναι η κεντρική εικόνα της Ελλάδας, αυτή που θα δώσει για τη χώρα μας μιαν ιδιαίτερη και μοναδική γωνιά στις ψυχές των λαών;".

    Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι έρευνες διεθνών δικτύων καταδεικνύουν ότι το κοινό εξακολουθεί να ταυτίζει τη χώρα μας με έννοιες όπως είναι ο πολιτισμός, οι οικογενειακές αξίες, ο πατριωτισμός, η φιλοξενία και ο συναισθηματισμός και πρόσθεσε ότι το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων αναβάθμισε τη συσχέτιση Ελλάδας με ορισμένες έννοιες όπως είναι αυτές της δημιουργικότητας, της προόδου, της ασφάλειας και της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

    Ο Υπουργός Επικρατείας σημείωσε, τέλος, η διαμόρφωση της κεντρικής εικόνας της χώρας μας αποτελεί το τρέχον αντικείμενο συζήτησης μεταξύ αρμόδιων υπουργείων και φορέων, με στόχο αυτή η εικόνα να πηγαίνει πέραν των "παραδοσιακών πλεονεκτημάτων" της Ελλάδας και να διαμορφώνει ένα δεύτερο σύνολο αναγνωρίσιμων χαρακτηριστικών, το οποίο θα αποδίδει με ακρίβεια τη σύγχρονη ταυτότητά μας.

    Η μεταολυμπιακή περίοδος στον τουρισμό και τις αθλητικές εγκαταστάσεις

    Στο μεταξύ, αποφασισμένος να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό εμφανίστηκε ο υπουργός Τουρισμού, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι λαμβάνονται όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να καταστεί η Ελλάδα ιδανικός τουριστικός προορισμός αλλά και χώρα υποδοχής τουριστικών επενδύσεων.

    Από τη μεριά της, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά χαρακτήρισε "μεγάλο στοίχημα της μεταολυμπιακής περιόδου" την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων προσθέτοντας ότι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης είναι να μην πουληθεί καμία εγκατάσταση, ενώ στόχος παραμένει η μακροχρόνια μίσθωσή τους προσελκύοντας μικτά επενδυτικά σχήματα.

    [02] Πολιτισμός

    Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Χόμπσμάουμ

    11/10/2004 7:43:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακηρύχθηκε απόψε ένας από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος, ιστορικός του αιώνα μας, ο Έρικ Χόμπσμπάουμ. Άνθρωπος με επαναστατική σκέψη και Μαρξιστής στην ιδεολογία, ο 87χρονος ιστορικός επιστήμονας, περιέγραψε στα έργα του, ολόκληρο τον εικοστό αιώνα, αφού έζησε από κοντά όλα τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα, που καθόρισαν την πορεία του κόσμου, από την άνοδο του κομμουνισμού στη Σοβιετική Ένωση και μετά.

    Τεράστιας σημασίας το έργο του

    Ορισμένα από τα έργα του Χόμπσμπάουμ είναι «Η Εποχή Της Επανάστασης», «Η Εποχή του Κεφαλαίου» και «Η Εποχή της Αυτοκρατορίας»,ωστόσο, το σημαντικότερο, θεωρείται το βιβλίο του «Η Εποχή των Άκρων: Ο Σύντομος Εικοστός Αιώνας», έργο που έχει αφήσει τη σφραγίδα του στη σύγχρονη πολιτική σκέψη. Ο ίδιος, άλλωστε, έβλεπε τα ιστορικά γεγονότα ως αποτελέσματα των πολιτικών αλλαγών, τις οποίες έζησε και κατανόησε και ο ίδιος, αναλύοντάς τα μέσω μιας μαρξιστικής προσέγγισης.

    Σήμερα το απόγευμα η τελετή αγόρευσης

    Η τελετή της αγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα έγινε στις επτάμιση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, ενώ θα ακολουθήσει διάλεξη με θέμα «Οι σκέψεις ενός ιστορικού για το τέλος των αυτοκρατοριών». Ο Χόμπσμπαουμ γεννήθηκε τη χρονιά της Οκτωβριανής Επανάστασης (1917) και έζησε από πρώτο χέρι τα σημαντικότερα γεγονότα του καιρού του, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να κρίνει τη σπουδαιότητα τους, αλλά και να έχει άμεση επαφή με το αντικείμενο της μελέτης του.

    [03] Αθλητισμός

    Ντοπέ ποδοσφαιριστές στην Ρουμανία

    11/10/2004 8:08:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με εξάμηνο αποκλεισμό τιμωρήθηκαν οι δύο ποδοσφαιριστές της Φαρούλ Κοστάντσα που είχαν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ. Ο Αντριαν Σένιν και ο Ιουλιάν Αποστόλ είχαν ελεγχθεί στις 27 Αυγούστου μετά από τον αγώνα με τη Σπορτούλ και στα δείγματά τους ανιχνεύθηκαν απαγορευμένες ουσίες. Ενας συμπαίκτης τους, ο Μιχάι Μπάικου τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριών μηνών. Τις ποινές ανακοίνωσε η ρουμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η οποία επέβαλε επίσης πρόστιμο 2.000 Ευρώ στους Σένιν και Αποστόλ. Η Φαρούλ έχει στη διάθεσή της πέντε ημέρες για να εφεσιβάλει την απόφαση.

    [04] Αθλητισμός

    Φιλικό ΑΕΚ με Ολυμπιακό

    11/10/2004 8:23:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με τον Μιχάλη Πελεκάνο να έχει ξεπεράσει τα προβλήματα που είχε στο πέλμα του και να έχει ξεκινήσει κανονικά τις προπονήσεις, η ΑΕΚ συνεχίζει την προετοιμασία της ενόψει της πρεμιέρας του πρωταθλήματος. Στο πλαίσιο αυτής αλλά και ως ανεπίσημα εγκαίνια της νέας της έδρας, στο κλειστό του Γαλατσίου, κλείστηκε φιλικό με τον Ολυμπιακό για αύριο το απόγευμα στις 18:30. Ο Φώτης Κατσικάρης θέλει να διαπιστώσει το κατά πόσο η ομάδα είναι έτοιμη για την δύσκολη πρώτη αγωνιστική απέναντι στον Πανιώνιο και εκτός έδρας και έτσι η επιλογή του Ολυμπιακού ήταν η καλύτερη δυνατή.

    [05] Αθλητισμός

    Θερμή υποδοχή από τον Βαρθολομαίο

    11/10/2004 8:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον πρόεδρο της ΑΕK συνεχάρη σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την πρωτοβουλία του να εορτάσει τα 80 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, με φιλικό αγώνα εναντίον της Γαλατασαράι, στην Κωνσταντινούπολη. "Κύριε Νικολαϊδη, ιδιαιτέρως συγχαίρομε δια την ωραία σκέψιν σας να εορτάστε την 80ετηρίδα της ΑΕΚ πραγματοποιούντες φιλική συνάντησιν μετά της διακεκριμένης ομάδος της Πόλεως μας Γαλατασαράι", είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος στο Φανάρι το διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΚ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε με την ευκαιρία αυτή στην ιστορία της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, "Ογδόντα έτη οπίσω, ευρίσκομεν εις την Πόλην μας μία ακμάζουσα ακόμη Ομογένειαν, ακμάζουσα τόσον εις αριθμούς, όσο και εις παντοειδή επιτεύγματα", είπε και θύμισε ότι "η Ρωμιοσύνη της Πόλεως ήτο πρωτοπόρος παντού". Ο Πατριάρχης διαβεβαίωσε ωστόσο ότι παρά τις δυσκολίες της ιστορίας η Pωμιοσύνη της Πόλης είναι πάντα ζωντανή. "Ως αποθνήσκοντες και οδού ζώμεν", είπε χρησιμοποιώντας την ευαγγελική περικοπή του Ματθαίου και σχολίασε ότι "Και υπάρχομεν και θα αγωνισθώμεν δια να υπάρχωμεν και εις το μέλλον".

    Δεν πεθαίνει η ΑΕΚ

    Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στην ιστορία της ΑΕΚ την οποία χαρακτήρισε "ιδέα" και συνεπώς αδύνατο να πεθάνει. "Εν εκ των λαμπρών Σωματείων της Πόλεώς μας", όπως χαρακτηριστικά είπε και συνέχισε ότι "Ελπίζομεν ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα που κατά καιρούς αναφύονται, ως τα επί του παρόντος οικονομικά, θα υπερπηδώνται. Πάντοτε θα ευρίσκωνται άνθρωποι, οι οποίοι πέραν από το ποδόσφαιρον καθ΄αυτό θα διακρίνουν ότι η ΑΕΚ είναι κυρίως ιδέα. Και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν", είπε ο Πατριάρχης.

    [06] Εσωτερικά

    Για προσωπικούς λόγους και λόγους υγείας Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Τραμ ΑΕ

    11/10/2004 8:46:00 μμ

    Την παραίτησή του υπέβαλε αργά το απόγευμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τραμ ΑΕ, Άγγελος Λάσκαρης. Στην επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη, ο κ. Λάσκαρης, ως αιτία της παραίτησής του, επικαλείται προσωπικούς λόγους και λόγους υγείας. Τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να επιλεγεί το πρόσωπο, που θα αντικαταστήσει τον κ. Λάσκαρη στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας.

    [07] Αθλητισμός

    Στο 0-0 έμεινε ο ΠΑΟΚ

    11/10/2004 8:52:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισόπαλος χωρίς τέρματα ολοκληρώθηκε ο φιλικός αγώνας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Πανσερραϊκό που έγινε στο γήπεδο της Τούμπας. Ο Ρολφ Φρίνγκερ είχε την ευκαιρία να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα, όμως παράλληλα είδε τον Χρήστο Μαλαδένη να νιώθει ξανά ενοχλήσεις και να μην μπορεί να «βγάλει» το β΄ ημίχρονο. Αυτό θέτει εν αμφιβόλω τη συμμετοχή του στο ματς με την Καλλιθέα την Κυριακή. Μάλιστα ο Μαλαδένης ήταν ο παίκτης που δημιούργησε την καλύτερη ευκαιρία στον αγώνα για τον ΠΑΟΚ, όταν «σημάδεψε» το δοκάρι στο 61΄. Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Χάγκαν, Κουτσόπουλος, Καρυπίδης, Ζησόπουλος, Εγξκωμίτης, Θεοδωρίδης, Βανγκέλη (46΄ Μαλαδένης, 68΄ Βανγκέλη), Λουκά, Γαρπόζης, Αμαφούλε (67΄ Ανδράλας)

    [08] Εσωτερικά

    Βρήκαν μέρος των χρημάτων Φως στη μεγάλη ληστεία

    11/10/2004 9:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2004 9:41:46 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8, ΝΕΤ

    Θαμμένα σε χωράφι μέσα σε ένα δοχείο για ελιές, βρήκαν οι αστυνομικοί ένα μέρος από τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν κάνει "φτερά" από το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα, την περασμένη Παρασκευή. Οι έρευνες των αστυνομικών εστιάστηκαν στο χωράφι στην περιοχή Πήδημα, μετά από την ομολογία υπαλλήλου της τράπεζας. Στο θησαυροφυλάκιο δε βρέθηκαν ίχνη παραβίασης, κάτι, που οδήγησε τους αστυνομικούς να πιστεύουν, ότι πρόκειται για υπεξαίρεση και όχι για ληστεία. Μάλιστα, οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν, ότι στην υπόθεση εμπλέκονται πολλά άτομα, ενώ οι υποψίες τους πέφτουν σε πέντε συγκεκριμένους υπαλλήλους. Ήδη τέσσερα άτομα ανακρίνονται, ενώ έχουν ομολογήσει ο υπάλληλος, που οδήγησε τους αστυνομικούς στο μέρος, όπου ήταν τα χρήματα και άλλος ένας υπάλληλος της τράπεζας.

    Με πολλή προσοχή

    Στο μεταξύ, έχουν αντικατασταθεί ο διευθυντής του υποκαταστήματος, ο υπεύθυνος ταμείου και ο υπεύθυνος ασφάλειας.

    Οι αστυνομικοί πιστεύουν, πως μέχρι την Τρίτη θα έχει εξιχνιαστεί η υπόθεση, ενώ οι έρευνές τους εστιάζονται και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, όπου θεωρούν, πως βρίσκονται τα υπόλοιπα χρήματα.

    Η υπαιξέρεση των χρημάτων έγινε τμηματικά, με πολλή προσοχή. Οι δράστες αφαιρούσαν τα χρήματα τις απογευματινές ώρες, ενώ είχαν απενεργοποιήσει τις κάμερες και το συναγερμό.

    Η υπαιξέρεση έγινε αντιληπτή κατά τον έλεγχο του θυσαυροφυλακίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκαναν "φτερά" 6 δις από θυσαυροφυλάκιο τράπεζας

    Φτερά έκαναν 5,9 εκατ. ευρώ

    [09] Εσωτερικά

    "Θωράκιση" η απάντηση στη διαπλοκή "Διαφάνεια παντού"

    11/10/2004 9:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2004 11:15:24 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Ο τερματισμός της κακοδιαχείρισης, ο περιορισμός της σπατάλης και η επιβολή κανόνων διαφάνειας, σ ολόκληρο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως τις περιέγραψε ο Πρωθυπουργός από το βήμα του οικονομικού συνεδρίου της Herald Tribune. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων και συντονισμό ενεργειών με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς, υπογραμμίζοντας ότι κοινωνία και οικονομία απαιτούν νέο, ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και κοινούς κανόνες για όλους, που να εγγυώνται ισονομία και ισότητα ευκαιριών. "Απαιτούν διαφάνεια παντού. Αυτά δεσμευτήκαμε, αυτά κάνουμε" είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και απαρίθμησε τις σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, μεταξύ αυτών η μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία, η κατάργηση του μαθηματικού τύπου και η προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για τις προμήθειες του Δημοσίου και των Ένοπλων Δυνάμεων.

    Εξυγίανση και ανάπτυξη

    "Ξεκινούμε από την κοινή θέση ότι η γνώση, η διαφάνεια και η αξιοπιστία είναι ουσιώδεις προϋποθέσεις για μια υπεύθυνη πολιτική" τόνισε ο Πρωθυπουργός

    Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος εκτενώς στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, πρόσθεσε ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για το "βασικό μέτοχο ".

    Επίσης έκανε μνεία στην ανασυγκρότηση, υπό αυστηρότερους όρους, της λειτουργίας των δημοσιονομικών ελέγχων , ώστε να επιτυγχάνεται "αποτελεσματικός έλεγχος στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε κάθε περίπτωση και σε κάθε επίπεδο".

    Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της διάχυση της ανάπτυξης σε όλη τη χώρα.

    "Ξεκινούμε από την κοινή θέση ότι η γνώση, η διαφάνεια και η αξιοπιστία είναι ουσιώδεις προϋποθέσεις για μια υπεύθυνη πολιτική. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η πλήρης γνώση της ύπαρξής του και των διαστάσεών του" τόνισε σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική απογραφή . Η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, πήρε όπως είχε δεσμευτεί την πρωτοβουλία των κινήσεων αποκλείοντας το ενδεχόμενο μιας νέας υποχρεωτικής και με δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα αναθεώρησης -από πλευράς της ΕΕ-, αποκλείοντας την προσποίηση άγνοιας. "Αντιμετωπίζουμε ριζικά τα αίτια των προβλημάτων αντί να φορτώνουμε τις συνέπειες στους πολίτες, επιλέγουμε ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση που να στηρίζεται στην αποτελεσματική διαχείριση και όχι σε λογιστικούς χειρισμούς, δημιουργούμε συνθήκες αξιοπιστίας και σταθερότητας, επιλέγουμε ήπια δημοσιονομική προσαρμογή από το νοικοκύρεμα της οικονομίας και όχι από περικοπές στα εισοδήματα των εργαζομένων" τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε τη διαμόρφωση νέου πλαίσιο δράσης για τις εταιρείες του Δημοσίου που διαχειρίζονται μεγάλα τμήματα της περιουσίας του, την προώθηση της εφαρμογής στρατηγικού σχεδίου για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων. Επίσης, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου που γίνεται πράξη με το νέο προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση την προώθηση μέσα στο 2005 σειράς νέων αποκρατικοποιήσεων που θα αποφέρουν περίπου 1,5 δις ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τη διάχυση της ανάπτυξης ο Κώστας Καραμανλής απαρίθμησε ως κρίσιμα σημεία της κυβερνητικής πολιτικής τη βελτίωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την επιδίωξη μιας επανάστασης ποιότητας στις υπηρεσίες και τα προϊόντα, με παράλληλη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Έλληνα και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση το κυβερνητικό σχέδιο δράσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

    Ριζική φορολογική μεταρρύθμιση: Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων και σταθερότητα της κείμενης νομοθεσίας Κατάρτιση και άμεση εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου Θέσπιση νέου πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, που περιορίζει το χρόνο και το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων Διεύρυνση των ορίων του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" Δημιουργία "πόλων καινοτομίας" στην ελληνική περιφέρεια, για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των καινοτόμων δραστηριοτήτων Θέσπιση μέτρων για την επίσπευση της απορρόφησης και την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ.

    Σε ό,τι αφορά τις αγορές που μπορούν να λειτουργούν ανταγωνιστικά: "καταστήσαμε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν γίνονται ανεκτές προσπάθειες αθέμιτου ανταγωνισμού, κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης της όποιας περιστασιακής δύναμής τους σε βάρος των καταναλωτών". Ήδη, είχαμε μια σημαντική συγκράτηση του πληθωρισμού, που κινήθηκε κάτω από το 3%, τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος κατόπιν έκανε λόγο για σταδιακή απελευθέρωση των αγορών με ολιγοπωλιακές δομές, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει άμεση προτεραιότητα στην αγορά ενέργειας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μελετάται μείωση στους φόρους καταθέσεων

    Παπανδρέου: θα στηρίξει την πάταξη της διαπλοκής

    Αλογοσκούφης: "Ήπια η δημοσιονομική αναπροσαρμογή"

    Με το βλέμμα στην Εξεταστική

    [10] Εσωτερικά

    Αρνείται τις κατηγορίες ο κ. Κουτμερίδης Στο μικροσκόπιο η υπόθεση Κουτμερίδη

    11/10/2004 9:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2004 11:38:48 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Υπό διερεύνηση είναι στο ΠΑΣΟΚ το θέμα, που ανέκυψε με τον βουλευτή Σερρών Στάθη Κουτμερίδη, ο οποίος φέρεται να έχει κάνει παράνομη μετεγγραφή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Νίκος Αθανασάκης. Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέθεσε στο Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δημήτρη Ρέππα, να διερευνήσει το θέμα και να του εισηγηθεί σχετικά. Δημοσιεύματα εμφάνιζαν τον κ. Κουτμερίδη να έχει πάρει παράνομα μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από πανεπιστήμιο της Ρουμανίας, όπου σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποτίθεται, ότι σπούδαζε. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει, ότι την περίοδο, που ο βουλευτής φέρεται να σπούδαζε στη Ρουμανία, ήταν υπάλληλος σε εφορία της Θεσσαλονίκης.

    "Η μετεγγραφή ήταν νόμιμη"

    Από την πλευρά του ο βουλευτής Σερρών κάνει λόγο για λασπολογία, συκοφαντία και παραπληροφόρηση, ενώ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε ανακοίνωση του, κάνει γνωστό, ότι ο βουλευτής δε μετεγγράφηκε απευθείας από το πανεπιστήμιο της Ρουμανίας. Εξάλλου, όπως τονίζει το Πανεπιστήμιο, ο κ. Κουτμερίδης ουδέποτε έκανε αίτηση μετεγγραφής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς η εγγραφή του έγινε μέσω της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Μετεγγραφών του Εξωτερικού (ΚΕΕΜΕ) έπειτα από επιτυχημένη συμμετοχή του σε εξετάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις, που ίσχυαν για τους Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού.

    [11] Διεθνή

    "Ελεύθερη εκλογή" Σε ήρεμο κλίμα οι εκλογές στο Αφγανιστάν

    11/10/2004 10:10:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χωρίς βίαια επεισόδια διεξήχθησαν οι εκλογές στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στη χώρα, Φραντσέσκο Βεντρέλ, έκανε λόγο για "αξιοσημείωτη έλλειψη βίας", σημειώνοντας, ότι οι Αφγανοί επέλεξαν ελεύθερα τον μελλοντικό Πρόεδρό τους. "Καθώς η καταμέτρηση των ψήφων διεξάγεται με ηρεμία και διαφάνεια, είμαστε πεπεισμένοι ότι τα αποτελέσματα θα αντανακλούν τις επιθυμίες του αφγανικού λαού όσον αφορά το άτομο που θέλουν για Πρόεδρο", τόνισε, ο κ. Βεντρέλ. "Προς μεγάλη μας έκπληξη, δεν σημειώθηκε ούτε η βία, ούτε οι τρομοκρατικές ενέργειες που περιμέναμε", σημείωσε, καθώς οι Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει εδώ και μήνες, ότι θα πραγματοποιούσαν μεγάλες επιθέσεις με στόχο τη διατάραξη της εκλογικής διαδικασίας.

    Κατηγορίες για απάτη

    Ωστόσο, ανεστάλη η καταμέτρηση των ψήφων μετά τις κατηγορίες για απάτη από την πλευρά υποψηφίων της αντιπολίτευσης και την ανακάλυψη, ότι το μελάνι, που φερόταν ως ανεξίτηλο και το έβαζαν στα δάχτυλα αυτών, που ψήφιζαν ώστε να αποφευχθούν οι πολλαπλές ψήφοι, μπορούσε στην πραγματικότητα να σβηστεί αρκετά γρήγορα.

    Ο κ. Βεντρέλ εξέφρασε τη λύπη του για την υπόθεση της μελάνης, αλλά έκρινε, ότι το αίτημα για μποϋκοτάζ των εκλογών, που ακολούθησε της αποκάλυψης αυτής της υπόθεσης, έγινε πολύ αργά για να έχει αντίκτυπο στους εκλογείς. Επίσης, χαιρέτισε την απόφαση της εκλογικής επιτροπής, που απαρτίζεται από Αφγανούς υπευθύνους και εκπροσώπους του ΟΗΕ, για τη διερεύνηση των προσφυγών για πολλαπλές ψήφους και παρατυπίες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξανανοίγουν οι κάλπες στο Αφγανιστάν;

    [12] Εσωτερικά

    Δε συζητά το ενδεχόμενο το υπουργείο Μεταφορών "Επιμένουν" για τα διόδια

    11/10/2004 10:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Επανέρχονται οι συγκοινωνιολόγοι στο θέμα των διοδίων στην πόλη ως τη λύση, που θα περιόριζε το κυκλοφοριακό. Σε συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πάτρας Ευάγγελος Ματσούκης επανέλαβε παλαιότερη θέση του για εφαρμογή ηλεκτρονικών διοδίων στην πόλη, προκειμένου να περιοριστεί η μεγάλη είσοδο των αυτοκινήτων στο κέντρο. Συγκεκριμένα οι συγκοινωνιολόγοι υποστήριξαν την καθιέρωση διοδίων ύψους πέντε ευρώ για όσους θέλουν να μπουν στο κέντρο της πόλης με το αυτοκίνητό τους, διευκρινίζοντας, ότι η εξόφληση των διοδίων μπορεί να γίνεται σε πρατήρια βενζίνης, ακυρωτικά μηχανήματα ή ακόμη και μέσω γραπτών μηνυμάτων από τα κινητά τηλέφωνα (SMS). Παρόμοιο σύστημα ισχύει από το 2000 στο Λονδίνο, όπου η κυκλοφορία μειώθηκε κατά 16%. Οι ειδικοί επισημαίνουν, πως τα έσοδα από τα διόδια θα πρέπει να μπαίνουν στα ταμεία του δημοσίου και να χρησιμοποιούνται για νέες υποδομές στις αστικές συγκοινωνίες. Πάντως το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών έχει απορρίψει το ενδεχόμενο διοδίων στην πόλη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 October 2004 - 20:51:19 UTC