Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εύσημα και από την αμερικάνικη Βουλή
  • [02] Οι Ολυμπιακοί αναβάθμισαν την Ελλάδα
  • [03] Κλιμάκιο της Eurostat στην Αθήνα
  • [04] Ακατάλληλο το νερό της Ναυπάκτου
  • [05] Προσλήψεις 510 αναπληρωτών εκπαιδευτικών
  • [06] "@"ύχησε με το όνομα
  • [07] Στόχος, κρησφύγετο ανταρτών Ολονύχτιες αμερικανικές επιδρομές
  • [08] Αύξηση 15% στα τέλη κυκλοφορίας
  • [09] Πανέτοιμος ο "Ιέρο"
  • [10] "Σπάνε τα κοντέρ" οι Αμερικανοί
  • [11] Καταστροφικές πλημμύρες στη Βενεζουέλα
  • [12] Κατά εξτρεμιστών Τρεις νεκροί σε επιχείρηση στο Ριάντ
  • [13] "Βραζιλιάνικες απουσίες"
  • [14] Ευθείες βολές από τη HRW για παραβιάσεις "Σκόνταψαν" οι ΗΠΑ με τους
  • [15] "Μείνε μακριά από το Μάντσεστερ"

    [01] Αθήνα 2004

    Εύσημα και από την αμερικάνικη Βουλή

    5/10/2004 11:52:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά τα χιλιάδες κολακευτικά λόγια από όλες τις μεριές του Πλανήτη για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρας μας, σειρά είχε απόψε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Συγκεκριμένα με ένα εξόχως θετικό και τιμητικό ψήφισμα με το οποίο σώμα των βουλευτών των ΗΠΑ επαινεί τον λαό και τη κυβέρνηση της Ελλάδας, για την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, η αμερικανοί βουλευτές θεωρούν ομόφωνα τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας "από τους καλύτερους - αν όχι τους καλύτερους - Αγώνες όλων των εποχών".

    [02] Αθήνα 2004

    Οι Ολυμπιακοί αναβάθμισαν την Ελλάδα

    6/10/2004 11:56:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την εκτίμηση ότι η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων αναβαθμίζει αισθητά τη διεθνή τοποθέτηση της Ελλάδας, διατυπώνει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει από πανελλαδική μέτρηση που πραγματοποιήθηκε από την κοινοπραξία MRB, V-PRC, Research International, για λογαριασμό της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, στο χρονικό διάστημα από 17 μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2004.

    Καλώς ανέλαβε τους Αγώνες η Αθήνα

    Στο ερώτημα "σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η θέση της χώρας μας στον κόσμο έγινε πιο ισχυρή, έγινε πιο αδύνατη, ή παρέμεινε η ίδια", το 58% των ερωτηθέντων (πανελλαδικό δείγμα 2.000 πολιτών) εκτιμούν πως η θέση της Ελλάδας διεθνώς είναι πλέον περισσότερο ισχυρή.

    Η αντίληψη αυτή συμπληρώνεται από την εκτίμηση ότι, η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ωφέλησε τη χώρα, γεγονός που συγκεντρώνει τη σύμφωνη γνώμη του 72,3% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό πως το 79,2% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι "η Ελλάδα καλώς έκανε και ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες", ενώ μόνο ένας στους δέκα εκφράζει αντίθετη άποψη ( 10,9%).

    Στο πλαίσιο της έρευνας η οποία διεξήχθη περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων- η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (ποσοστό 92%) βαθμολογεί ως εξαιρετικό ή πολύ καλό το συνολικό έργο που έγινε στην Ελλάδα σχετικά με τη διοργάνωση, ενώ στην κλίμακα συναισθημάτων ( 0- 100) για τις έννοιες "Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή" και "Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα", τα θετικά συναισθήματα φτάνουν το 89%!

    Περίπου οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες ( 81,6%) αξιολογούν ως εξαιρετική ή καλή τη δουλειά της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 κατά την προετοιμασία και τη διοργάνωση των Αγώνων, ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με αντίστοιχη αξιολόγηση που είχε γίνει στο πλαίσιο ανάλογης έρευνας τον Ιούνιο του 2004.

    Τα συμπεράσματα της έρευνας

    Το 70,5% των πολιτών δηλώνει πως παρακολουθούσε καθημερινά τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την τηλεόραση και το 14,6% αρκετές φορές ( 3-5 ημέρες την εβδομάδα), Στην ερώτηση "τι σας έμεινε περισσότερο ( εικόνα, στιγμή, κατάσταση) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες" - ερώτηση με πολλαπλές απαντήσεις- το 43% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι "του έμεινε περισσότερο" η Τελετή Έναρξης, το 22% η Τελετή Λήξης, το 16,6% οι επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών και τα μετάλλια που αποκόμισαν, το 8,4% οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, το 6,2% η υπόθεση Κεντέρη- Θάνου, το 6,1% η ατμόσφαιρα της γιορτής, το 4,6% η προσφορά των εθελοντών κτλ.

    Η αξιολόγηση των Ελλήνων αθλητών

    Στην ερώτηση "ποια κατά τη γνώμη σας υπήρξε η καλύτερη αθλητική στιγμή των Αγώνων", το 24,9% απαντά το μετάλλιο του Πύρου Δήμα, το 23,5% η Τελετή Έναρξης, το 18% το μετάλλιο της Φανής Χαλκιά, το 12,4% το μετάλλιο της Αθανασίας Τσουμελέκα κτλ. Ως "χειρότερη στιγμή στη διοργάνωση των Αγώνων", το 52,2% θεωρεί την υπόθεση Κεντέρη- Θάνου- Τζέκου και το 10,4% την αφαίρεση του μεταλλίου από τον Λεωνίδα Σαμπάνη. Το 90% των ερωτηθέντων δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από την τηλεοπτική κάλυψη των Αγώνων από την ΕΡΤ και το 83,8% ικανοποιημένοι από τους δημοσιογράφους, εκφωνητές και σχολιαστές της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Το 94,5% εκφράζει την ικανοποίησή του από τη γενική παρουσία των Ελλήνων αθλητών και το 93,3% εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη συγκομιδή μεταλλίων από αυτούς, Αξιολογώντας τους Έλληνες αθλητές ως προς την παρουσία τους στους Αγώνες, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Πύρος Δήμας ( 35%) και ακολουθούν η Φανή Χαλκιά (34,8%), η Αθ. Τσουμελέκα (21,3%), ο Νίκος Κακλαμανάκης ( 12,9%) και οι άλλοι Ολυμπιονίκες μας.

    Η αξιολόγηση των μέσων μαζικής μεταφοράς

    Την γενική ικανοποίησή τους για τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων εκφράζουν οι πολίτες στο πλαίσιο της έρευνας για την Εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ειδικότερα: Το 26,3% χρησιμοποίησε για τις μετακινήσεις του το μετρό, το 20,5% τα Ι.Χ αυτοκίνητά τους, το 17,3% τα λεωφορεία και το 4,1% το τραμ, Το 87% δηλώνει ευχαριστημένο από τις μετακινήσεις του στην πόλη κατά τη διάρκεια των Αγώνων, Τέσσερις στους δέκα (39,3%) δηλώνουν πως θα χρησιμοποιούν στο μέλλον (μετά τους Αγώνες) περισσότερο, απ΄ ότι χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γεγονός που δείχνει μία σημαντική τάση αναβάθμισης του ρόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην μετά- Ολυμπιακή εποχή,

    Ο ρόλος των εθελοντών

    Ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την πανελλαδική δημοσκόπηση αφορά στην κληρονομιά που αφήνει η επιτυχία του προγράμματος Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004 και ο διεθνώς αναγνωρισμένος ρόλος των Εθελοντών στην επιτυχία της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, το 39% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως επιθυμούν να συμμετάσχουν ως εθελοντές σε μία επόμενη διοργάνωση (όχι αποκλειστικά αθλητική) που θα αναλάβει η χώρα μας.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόθεση συμμετοχής ως Εθελοντές στους Αγώνες κινήθηκε σε αισθητά χαμηλότερα ποσοστά κατά τη φάση προετοιμασίας των Αγώνων, γεγονός που αποδεικνύει πως η επιτυχία των Αγώνων και ο ρόλος των Εθελοντών έχει καλλιεργήσει μία νέα αντίληψη περί εθελοντικής προσφοράς στην ελληνική κοινωνία. Θυμίζουμε ότι περίπου το 70% των υποψηφίων Εθελοντών (160.000) για τους Αγώνες δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία εθελοντικής προσφοράς, εκδήλωσαν, δηλαδή, αυτή τη διάθεση ενόψει της Ολυμπιακής διοργάνωσης.

    [03] Οικονομία

    Κλιμάκιο της Eurostat στην Αθήνα

    12/10/2004 7:51:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα κλιμάκιο της Eurostat, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας προκειμένου να ενημερωθεί για τον τρόπο καταγραφής των οικονομικών στοιχείων την περίοδο 2000-2003. Επίσης, εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή η ενδιάμεση έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα, στην οποία θα περιέχονται προβλέψεις και εκτιμήσεις για την οικονομία της χώρας μας.

    Χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής απογραφής, λέγοντας ότι η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας βρισκόταν σε διαρκή κοινοτική αμφισβήτηση και ότι διεθνείς οργανισμοί χαρακτήριζαν την Ελλάδα σαν "παράδειγμα προς αποφυγή".

    "Η πλήρης γνώση της πραγματικότητας και η εφαρμογή συγκροτημένου σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης αποτελούσαν βασική επιταγή της οικονομίας" τόνισε ο Πρωθυπουργός. Από την πρώτη στιγμή, πρόσθεσε ο κ. καραμανλής, η κυβέρνησή πήρε όπως είχε δεσμευτεί την πρωτοβουλία των κινήσεων αποκλείοντας τόσο το ενδεχόμενο μιας νέας υποχρεωτικής για τη χώρα αναθεώρησης (από την ΕΕ) όσο και την προσποίηση άγνοιας που οδηγεί σε καταστάσεις με δυσμενείς, όπως είπε, συνέπειες για τη χώρα, την κοινωνία και τον πολίτη. Στεκόμαστε, τόνισε ο Πρωθυπουργός, απέναντι στα προβλήματα αντί να τα κρύβουμε και να φορτώνουμε τις συνέπειες στους πολίτες.

    [04] Εσωτερικά

    Ακατάλληλο το νερό της Ναυπάκτου

    12/10/2004 8:07:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Στην ακαταλληλότητα του νερού του δικτύου ύδρευσης αποδίδονται τα 120 περιστατικά γαστρεντερίτιδας που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην πόλη της Ναυπάκτου. Όπως προέκυψε από τους πρώτους ελέγχους πρόκειται για υδρογενή επιδημία εξαιτίας προφανώς κάποιου ιού, οπότε απαγορεύτηκε η κατανάλωση νερού από το δημοτικό δίκτυο. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν πως πρέπει να πίνουν αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, έως ότου γίνει χλωρίωση. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ατόμων που προσβλήθηκαν, αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας της περιοχής επέστρεψαν σπίτια τους, ωστόσο ορισμένοι από τους κατοίκους χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο με συμπτώματα αφυδάτωσης.

    [05] Εσωτερικά

    Προσλήψεις 510 αναπληρωτών εκπαιδευτικών

    12/10/2004 8:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2004 11:46:17 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στις προσλήψεις 510 εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως προσωρινοί αναπληρωτές για την κάλυψη λειτουργικών κενών, προχωρά το Υπουργείο Παιδείας κατόπιν απόφασης της υπουργού κ. Γιαννάκου. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν άμεσα, στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη της υπηρεσίας.

    Δείτε τον πίνακα με τα ονόματα των προσληφθέντων

    [06] Διάφορα

    "@"ύχησε με το όνομα

    12/10/2004 8:46:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    [07] Ιράκ

    Στόχος, κρησφύγετο ανταρτών Ολονύχτιες αμερικανικές επιδρομές

    12/10/2004 9:17:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Αεροπορικές επιδρομές στη Φαλούτζα εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ "με στόχο κρησφύγετα των ανταρτών του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι". Από τις επιθέσεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σκοτώθηκαν δύο φύλακες στο πιο δημοφιλές εστιατόριο της πόλης το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Επιπλέον, αμερικανική στρατιωτική περίπολος άνοιξε τη Δευτέρα πυρ εναντίον αυτοκινήτου σε αυτοκινητόδρομο λίγο έξω από τη Φαλούτζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε πολίτες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Αλλεπάλληλες εκρήξεις

    "Στις 04.02(τοπική ώρα) η πολυεθνική δύναμη εξαπέλυσε νέα επιδρομή στη Φαλούτζα με στόχο το τρομοκρατικό δίκτυο του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Κατά την επιδρομή καταστράφηκε ένα κρησφύγετο των τρομοκρατών βορειοανατολικά της Φαλούτζα", αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, όπου δεν γίνεται λόγος για θύματα.

    Εικόνες που μετέδωσε το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ρόιτερ δείχνουν ένα εστιατόριο να καίγεται. "Μετά την επιδρομή ακολούθησαν πολλές δευτερογενείς εκρήξεις γεγονός που δείχνει ότι υπήρχαν αποθήκες όπλων και εκρηκτικών" τονίζεται στην ανακοίνωση. "Οι τρομοκράτες συχνά σχεδίαζαν επιχειρήσεις από αυτή την τοποθεσία. Τα σχέδια περιελάμβαναν επιθέσεις εναντίον της ιρακινής ηγεσίας, των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, των συμμαχικών δυνάμεων και αθώων πολιτών", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Δέκα άτομα σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν κατά την επιδρομή που είχαν εξαπολύσει οι αμερικανικές δυνάμεις στη Φαλούτζα την περασμένη Παρασκευή.

    [08] Οικονομία

    Αύξηση 15% στα τέλη κυκλοφορίας

    12/10/2004 9:19:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αυξήσεις κατά 15% στα τέλη κυκλοφορίας για το 2005 και διεύρυνση τους ώστε να συμπεριληφθούν και τα οχήματα με κινητήρα κάτω από 51 κυβικά εκατοστά, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Οι ιδιοκτήτες των παραπάνω δίκυκλων, τρίκυκλων ή τετράκυκλων οχημάτων, που μέχρι πρότινος απαλλάσσονταν από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, από 1 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2004, πρέπει να καταβάλλουν 15 ευρώ.

    Οι κατηγορίες κινητήρων με τα αντίστοιχα τέλη έχουν ως εξής:

    Έως 300 κυβικά 15 ευρώ Από 301 έως 785 κυβικά 38 ευρώ Από 786 έως 1.357 κυβικά 93 ευρώ Από 1.358 έως 1.928 κυβικά 168 ευρώ Από 1.929 έως 2.357 κυβικά 372 ευρώ Από 2.358 κυβικά και άνω 483 ευρώ Για τα ΕΙΧ ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα (τροχόσπιτα), Jeep, και εισαγόμενα από αλλοδαπό προσωπικό οχήματα: 93 ευρώ

    [09] Αθλητισμός

    Πανέτοιμος ο "Ιέρο"

    12/10/2004 9:36:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η "αποχή" από τους δύο αγώνες με την Βέροια, φαίνεται πως τελικά έκανε το "καλό" για τον μέσο του Ολυμπιακού, Στολτίδη. Ο "Ιέρο" φαίνεται πως ξεπέρασε πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού στους προσαγωγούς που τον ταλαιπωρούσε και μπήκε δυναμικά στις προπονήσεις, ολοκληρώνοντας όλο το κανονικό πρόγραμμα, χωρίς καμία ενόχληση. Έτσι τέθηκε στη διάθεσξη του Ντούσαν Μπάγιεβιτς για τον αγώνα του Σαββάτου με τον Εργοτέλη στο Καραϊσκάκη, αλλά και για το παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μονακό. Οι υπόλοιποι "ερυθρόλευκοι" παίκτες που αγωνίστηκαν στο Κύπελλο, έκαναν αποθεραπεία και χαλαρή προπόνηση. Όσον αφορά τους Πατσατσόγλου και Ντακόλ. Συνέχισαν απλά την θεραπεία τους.

    [10] Αθλητισμός

    "Σπάνε τα κοντέρ" οι Αμερικανοί

    12/10/2004 9:50:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. ύπτιο σημείωσε ο ’αρον Πίρσολ, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σε μικρή πισίνα που διεξήχθη στην Ινδιανάπολη. Ο Αμερικανός κολυμβητής κάλυψε την απόσταση σε ένα λεπτό, 50 δευτερόλεπτα και 52 εκατοστά, βελτιώνοντας κατά δώδεκα εκατοστά το ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος από το Μάρτιο, όταν σημείωσε επίδοση 1:50.64 στο κολεγιακό πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.

    Και στα 4χ100

    Παγκόσμιο ρεκόρ στα 4Χ100μ. μικτή με επίδοση τρία λεπτά, 25 δευτερόλεπτα και εννέα εκατοστά σημείωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνας που ολοκληρώθηκε στην Ινδιανάπολη. Οι ’αρον Πίρσολ, Μπρένταν Χάνσεν, Ίαν Κρόκερ και Τζέισον Λέζακ συνέτριψαν το παλιό ρεκόρ, το οποίο κατείχε η ομάδα του πανεπιστημίου του Τέξας από το Μάρτιο, όταν σημείωσε επίδοση 3:25.38 στο κολεγιακό πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.

    [11] Διεθνή

    Καταστροφικές πλημμύρες στη Βενεζουέλα

    12/10/2004 10:09:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μακριά από τις εστίες τους οδήγησαν 17.000 ανθρώπους οι πλημμύρες στη βόρεια Κολομβία. Οι σφοδρές καταιγίδες που έπληξαν τις περιοχές της Μοντέιρα, βύθισαν κάτω από τα νερά ένα μεγάλο μέρος των κτισμάτων των παραγκουπόλεων. Οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους βρήκαν καταφύγιο σε κέντρα εκτάκτου ανάγκης. Οι αρχές έχουν στήσει επιχείρηση για να την παροχή τροφίμων και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς.

    [12] Διεθνή

    Κατά εξτρεμιστών Τρεις νεκροί σε επιχείρηση στο Ριάντ

    12/10/2004 10:14:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Τρεις ύποπτοι Ισλαμιστές έχασαν τη ζωή τους και 12 Σαουδάραβες αστυνομικοί τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης σε ένοπλο επεισόδιο σε προάστιο στο ανατολικό Ριάντ, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 03.00 (τοπική ώρα) κοντά στο πολυτελές κτηριακό συγκρότημα Σέντερ, στη συνοικία Χαλίγκε όπου διαμένουν ξένοι υπήκοοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αστυνομικοί εξαπέλυσαν επιδρομή σε βίλα όπου υπήρχαν υποψίες ότι χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο καταζητούμενοι ισλαμιστές.

    Και συλλήψεις

    Στις συγκρούσεις που ξέσπασαν σκοτώθηκαν τρεις ύποπτοι και τραυματίστηκαν 12 αστυνομικοί, καθώς οι ισλαμιστές εκτόξευσαν εναντίον τους χειροβομβίδες.

    Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τέσσερις γυναίκες που πιθανότατα ήταν σύζυγοι των υπόπτων.

    Το συγκρότημα Σέντερ διαθέτει 279 πολυτελείς κατοικίες και στις 3 Οκτωβρίου άγνωστοι είχαν εκτοξεύσει χειροβομβίδες δίχως να υπάρξουν θύματα.

    Οι αρχές της χώρας μάχονται κατά εξτρεμιστών, οι ενέργειες των οποίων έχουν κοστίσει τη ζωή σε 160 ανθρώπους τους τελευταίους 18 μήνες

    [13] Αθλητισμός

    "Βραζιλιάνικες απουσίες"

    12/10/2004 10:20:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα προβλήματα συνεχίζονται για την Βραζιλία. Στον μακρύ κατάλογο των τραυματιών της "σελεσάο" προστέθηκε το όνομα του Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, ο οποίος δεν θα μπορέσει να δώσει το "παρών" στον αγώνα των "σάμπα" με την Κολομβία για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Ο μέσος της Λιόν τραυματίστηκε στον αστράγαλο, στον εκτός έδρας αγώνα με την Βενεζουέλα, όπου οι "μάγοι" επικράτησαν εύκολα με 5-2 και τέθηκε νοκ-άουτ. Οι "μεγάλες απουσίες" έτσι αυξήθηκαν για την "σελεσάο" καθώς στερούνται ήδη των υπηρεσιών του Εντμίλσον, ο οποίος εγχειρίστηκε στο γόνατο και θα μείνει εκτός δράσης για έξι μήνες, και του Ζιλμπέρτο Σίλβα, που ταλαιπωρείται από τραυματισμό στη μέση. Στο μεταξύ, ο Κακά θα απουσιάσει, λόγω τιμωρίας, από την αναμέτρηση με την Κολομβία, καθώς στον αγώνα με τη Βενεζουέλα παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα, η οποία ήταν η δεύτερη για το μέσο της Μίλαν.

    [14] Διεθνή

    Ευθείες βολές από τη HRW για παραβιάσεις "Σκόνταψαν" οι ΗΠΑ με τους υπόπτους της Αλ-Κάιντα

    12/10/2004 10:08:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Την ανησυχία της για την τύχη τουλάχιστον έντεκα υπόπτων ως μελών της Αλ Κάιντα, που κρατούνται από τους Αμερικανούς, εκφράζει σε σημερινή έκθεσή της η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι, παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία αρνούμενες την πληροφόρηση και χρησιμοποιώντας κρυφά σημεία κράτησης, ζητώντας παράλληλα να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές. "Οι εξαφανίσεις αποτελούσαν μία τυπική παράβαση, που χρησιμοποιούσαν οι λατινοαμερικανικές δικτατορίες στον βρώμικο πόλεμό τους κατά της αντίστασης. Τώρα πλέον έχουν υιοθετηθεί ως τακτική από τις ΗΠΑ στον πόλεμό τους κατά της Αλ Κάιντα", εκτιμά ο Ριντ Μπρόντι, ειδικός σύμβουλος της HRW.

    Κρατούμενοι - φαντάσματα

    Στην 46 σελίδων έκθεσή της, που τιτλοφορείται "Οι εξαφανισμένοι των ΗΠΑ: οι κρατούμενοι φαντάσματα της CIA», η οργάνωση τονίζει, πως η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών κρατεί αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν υποστεί βασανιστήρια, σε "μυστικά σημεία" εκτός των ΗΠΑ, χωρίς οι οικογένειές τους να έχουν την παραμικρή πληροφόρηση για την τύχη τους, αλλά ούτε κι ο Ερυθρός Σταυρός να έχει πρόσβαση σε αυτούς.

    Ο Ριντ Μπρόντι τονίζει παράλληλα, πως "με βάση τη διεθνή νομοθεσία μιλούμε για εξαφανισμένους, από τη στιγμή, που η κρατούσα αρχή αρνείται να αποκαλύψει ο,τιδήποτε σχετικά με τον κρατούμενο και τον τοποθετεί με αυτόν τον τρόπο πέραν κάθε νομικής προστασίας".

    Μεταξύ των κρατουμένων περιλαμβάνονται κι ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, που θεωρείται ο ιθύνων νους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κι ο οποίος συνελήφθη τον Μάρτιο του 2003 στο Ισλαμαμπάντ, ο Αμπού Ζουμπάιντα, πιθανολογούμενος στενός συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο παραλίγο αεροπειρατής της 11ης Σεπτεμβρίου, εάν δεν αποτύγχανε να βγάλει αμερικανική βίζα, Ράμζι μπιν αλ Σαΐμπαχ, κι ο Χαμπάλι, ύποπτος ως σύνδεσμος της Αλ Κάιντα στη νοτιοανατολική Ασία.

    Η οργάνωση "καλεί τις ΗΠΑ να θέσουν τους κρατουμένους, όπου κι αν βρίσκονται αυτοί, υπό την προστασία του Νόμου. Ιδιαίτερα, ζητεί από την αμερικανική Κυβέρνηση να επιτραπεί η απρόσκοπτη πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε όσους βρίσκονται κρατούμενοι έπειτα από επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας.

    "Οι ένοχοι για πολύ σοβαρά εγκλήματα θα πρέπει να παραπέμπονται στη δικαιοσύνη με κανονικές δίκες", τονίζει ο Μπρόντι, για τον οποίον, "εάν οι ΗΠΑ υιοθετούν τα βασανιστήρια και τις "εξαφανίσεις" για τους αντιπάλους της, εγκαταλείπουν τα ιδεώδη τους και τις διεθνείς τους υποχρεώσεις".

    [15] Αθλητισμός

    "Μείνε μακριά από το Μάντσεστερ"

    12/10/2004 10:48:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μακριά από την Μάντσεστερ Γιουνάνιτεντ, απαιτούν οι φίλαθλοι της ομάδας να μείνει ο φερόμενος αγοραστής Μάλκολμ Γκρέιζερ. Ο Αμερικάνος μεγιστάνας έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των "μπέμπηδων", όμως οι οπαδοί του συλλόγου είναι εντελώς αντίθετοι με αυτή την προοπτική. Μάλιστα, σκέφτονται σοβαρά να προχωρήσουν σε «μποϊκοτάζ» αγοράς της διάσημης κόκκινης φανέλας της ομάδας.

    Μποϋκοτάζ με τις φανέλες

    Μέσω του εκπρόσωπου τους, Όλιβερ Χιούστον, οι "κόκκινοι" φίλαθλοι τόνισαν πως ο Αμερικανός δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Μάντσεστερ, αλλά ούτε και στη διοίκηση της ομάδας και συμπλήρωσε πως θα αντιδράσουν σε περίπτωση που γίνει αυτή η αγορά, ξεκινώντας με την μη αγορά της "θρυλικής" κόκκινης φανέλας των "κόκκινων διάβολων".

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Μάντσεστερ έχει δύο «χρυσές» συμφωνίες χορηγίας με τη «Nike» και την «Vodafone». Με την πρώτη έχει υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας 13 ετών, έναντι του ποσού των 30 εκατομμυρίων λιρών, και με την δεύτερη τετραετές συμβόλαιο αντί 40 εκατομμυρίων λιρών και σίγουρα οι εταιρείες αυτές δεν θα ήταν ευχαριστημένες με το μποϊκοτάζ αυτό...


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 12 October 2004 - 9:07:30 UTC