Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οδοί χωρίς ταυτότητα Σαφάρι στους δρόμους της πόλης
  • [02] Στα "μαλακά" ΠΑΟ και ΑΕΚ
  • [03] Η τιμή τους "αγγίζει" τα 770.000 ευρώ "Στο σφυρί" κοσμήματα της Μαρίας
  • [04] Σε κρητικούς ρυθμούς ο Ολυμπιακός
  • [05] Την Πέμπτη στη Βουλή Συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ
  • [06] Με 2χ2 στον τελικό ο ΠΑΟ
  • [07] Περίπου 4δις θεατές είδαν τους Αγώνες της Αθήνας Ολυμπιακό ρεκόρ
  • [08] Με περισσότερη φαιά ουσία οι δίγλωσσοι Γιατί οι γλώσσες "παιχνιδάκι"
  • [09] Αντιδρά η ΟΛΜΕ Αλλαγές στην εξεταστέα ύλη των ΤΕΕ
  • [10] Ανακοινώσεις Νικήτα Κακλαμάνη Αλλαγές στο ΕΣΥ μέσα στο 2004

    [01] Διάφορα

    Οδοί χωρίς ταυτότητα Σαφάρι στους δρόμους της πόλης

    13/10/2004 2:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Αισθάνεστε χαμένοι στους λαβύρινθους της πόλης, όταν προσπαθείτε να βρείτε μια διεύθυνση και δεν υπάρχουν πουθενά πινακίδες για να σας οδηγήσουν; Ηρεμήστε και σκεφθείτε, ότι υπάρχουν και χειρότερα Στη γειτονική Αλβανία δεν υπάρχουν καν διευθύνσεις. Οι ιδεολογικές κόντρες ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου δεν έχουν αφήσει μέχρι στιγμής να επέλθει συμφωνία για το ονόματα που θα δοθούν στις οδούς της χώρας. Το αποτέλεσμα οι κάτοικοι συνεννοούνται για το πού βρίσκονται συγκεκριμένα κτήρια δίνοντας σημάδια που μπορούν να οδηγήσουν σ αυτά. "Μένω σ ένα κτίριο με πράσινο χρώμα", "το σπίτι μου είναι μπροστά από τη γέφυρα" ή "μπορείτε να με βρείτε στο μεγάλο καφέ κτίριο πίσω από το φούρνο", θα πουν αντί για διεύθυνση κάτοικοι των Τιράνων, εξηγεί ο Αλβανός κοινωνιολόγος Μέντορ Κίκια.

    "Ψάξε, ψάξε δε θα το βρεις"

    Ακόμη όμως κι αν η περιγραφή, που δώσουν είναι πλήρης και λεπτομερής γεννάται το ερώτημα: τι μπορεί να κάνει ο επισκέπτης ή ο ενδιαφερόμενος αν ο φούρναρης κλείσει το μαγαζί του, αλλάξει δουλειά ή αν το καφέ χρώμα του κτιρίου γίνει γκρι από τη βροχή;

    Κι ίσως αυτό να είναι το λιγότερο. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο και γίνονται επικίνδυνα στην περίπτωση, που υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθεί μια τοποθεσία, όπως στα έκτακτα περιστατικά λόγω προβλημάτων υγείας.

    "Οι περισσότεροι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων στην Αλβανία δεν ξέρουν πού κατοικούν. Οι συνοικίες δεν έχουν ονόματα και τα κτίρια δεν φέρουν αριθμούς", υπογράμμισε η Σερβέτε Λόχνια, γιατρός στη μονάδα εκτάκτων περιστατικών νοσοκομείου των Τιράνων. "Πώς άλλωστε να κάνουμε λόγο για έκτακτα περιστατικά όταν ένας άνθρωπος που χρειάζεται άμεση βοήθεια χάνεται σε εξηγήσεις για να πει που κατοικεί", τονίζει η ίδια δυσαρεστημένη.

    Παράλληλα, ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι φτωχές συνοικίες, στις οποίες πριν από δέκα χρόνια μετακινήθηκαν άνθρωποι από αγροτικές περιοχές, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε αυθαίρετα κτίσματα.

    Ζητείται λύση

    Στο μεταξύ η απουσία ακριβούς διεύθυνσης έχει ως συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η απογραφή του πληθυσμού, την ώρα που για να ενταχθεί η Αλβανία στην Ευρώπη οφείλει απολύτως να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

    Το πιο απλό θα ήταν σε όλες τις οδούς να δοθούν ονόματα όπως θέλει η κυβέρνηση που ψήφισε πρόσφατα το σχετικό νόμο. Ωστόσο, ιδεολογικές διαμάχες διαμάχες καθιστούν το έργο μάλλον ανέφικτο.

    Μάλιστα, στη δημαρχία της πόλης Λιούσντε στην κεντρική Αλβανία, η συζήτηση για τις ονομασίες των δρόμων μετατράπηκε σε τραγωδία την περασμένη εβδομάδα, όταν οι εκπρόσωποι της δεξιάς παράταξης και οι σοσιαλιστές έκλεισαν τις συνομιλίες τους πετώντας καρέκλες οι μεν στους δε. Απολογισμός: ένας τραυματίας από κάθε πλευρά.

    [02] Αθλητισμός

    Στα "μαλακά" ΠΑΟ και ΑΕΚ

    13/10/2004 7:32:00 μμ

    Αποφεύγοντας την τιμωρία της έδρας τους, για τα επεισόδια των οπαδών τους στη μεταξύ τους αναμέτρηση στο κλειστό του Περιστερίου για το Κύπελλο Ελλάδας, ΠΑΟ και ΑΕΚ καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο που ανέρχεται στα 3.000 και 1.500, ευρώ αντίστοιχα. Οι "πράσινοι" θα πληρώσουν πάντως σύνολο 6.200 ευρώ, αφού τους επιβλήθηκε επιπλέον πρόστιμο 2.000 ευρώ για τον αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και 1.200 ευρώ για τον αγώνα Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του θα πρέπει να περιμένει για ακόμη μια ημέρα την απόφαση της ΕΣΑΚΕ, για τα επεισόδια των οπαδών του στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό (1η ημέρα - Β΄Φάση Κυπέλλου), η οποία θα εκδοθεί αύριο. Επιπλέον, η ΚΑΕ Άρης καλείται να πληρώσει πρόστιμο 2.700 ευρώ για τον αγώνα Κυπέλλου με τον Μακεδονικό στο κλειστό της Νεάπολης (Λάρισα), ενώ 1.200 ευρώ θα βγουν από το ταμείο της ΚΑΕ ΠΑΟΚ για τον αγώνα Κυπέλλου με τον Πανιώνιο.

    [03] Πολιτισμός

    Η τιμή τους "αγγίζει" τα 770.000 ευρώ "Στο σφυρί" κοσμήματα της Μαρίας Κάλας

    13/10/2004 7:54:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

    Λάτρεις της Μαρίας Κάλλας τρέξτε! Αν θέλετε να αποκτήσετε κοσμήματα της μεγάλης ντίβας, ώστε να μοιραστείτε λίγη από τη λάμψη της, μπορείτε να τα αγοράσετε σε δημοπρασία του Οίκου Σόθμπις στη Γενεύη στις 17 Νοεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του οίκου, θα πωληθούν 11 κομμάτια, τα περισσότερα από τα οποία είχε χαρίσει στην Κάλας ο σύζυγός της Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι. Ανάμεσα στα κοσμήματα βρίσκεται και ένα δακτυλίδι με διαμάντι 11.7 καρατίων, που θεωρείται το ωραιότερο της συλλογής. Οι υπεύθυνοι του οίκου εκτιμούν, ότι η συνολική τιμή πώλησης των πολύτιμων αντικειμένων θα κυμανθεί από 510.000 ως 770.000 ευρώ. Τα τιμαλφή, μετά το θάνατό της, πριν από 27 χρόνια στο Παρίσι, είχε την τύχη να κληρονομήσει ένας συγγενής της.

    Αν πάλι, ο οβολός σας δε φτάνει για να ...στολίσετε το χέρι σας με το πολύτιμο πετράδι, μην απογοητεύεστε. Πριν από τη δημοπρασία, τα κοσμήματα θα εκτεθούν στο Λουγκάνο, το Μιλάνο, τη Ρώμη και το Παρίσι, οπότε θα έχετε την ευκαιρία να τα θαυμάσετε από κοντά.

    Εντάξει, όχι από πολύ κοντά

    [04] Αθλητισμός

    Σε κρητικούς ρυθμούς ο Ολυμπιακός

    13/10/2004 7:59:00 μμ

    Σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης επανήλθαν σήμερα οι παίκτες του Ολυμπιακού μετά το ρεπό που τυος έδωσε για την Τρίτη ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο μόνος που δεν προπονήθηκε ήταν ο Νέρι Καστίγιο ο οποίος νιώθει ελαφρές ενοχλήσεις στο δεξί γόνατο, απόρροια κάποιας κλωτσιάς που δέχθηκε στον κυριακάτικο αγώνα του Κυπέλλου με τη Βέροια. Αν και η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία, εν τούτοις κρίθηκε σκόπιμο, ο Ουρουγουανός, (υποψήφιος για τον τίτλο του ''Golden Boy 2004'' στο διαγωνισμό της ιταλικής εφημερίδας ''Tuttosport''), να μην ακολουθήσει σήμερα δυνατούς ρυθμούς. Έτσι, περιορίστηκε σε πρόγραμμα ενδυνάμωσης. Στην προπόνηση δεν μετείχαν, επίσης, οι μόνιμοι απόντες τον τελευταίο καιρό, Πατσατζόγλου και Ντακόλ. Αμφότεροι οι ποδοσφαιριστές υποβλήθηκαν και σήμερα σε θεραπεία.

    Ύψηλή η ζήτηση των εισιτηρίων

    Την ίδια ώρα, εντυπωσιακή είναι για ακόμη μία φορά την εφετινή περίοδο, η ζήτηση των εισιτηρίων για εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού. Ο λόγος για τον επικείμενο αγώνα πρωταθλήματος με τον Εργοτέλη, που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο.

    Η διάθεση των εισιτηρίων στους φιλάθλους ξεκίνησε σήμερα από τα εκδοτήρια του γηπέδου "Γ. Καραϊσκάκης", στις 09.30 το πρωί. Και όμως, παρά το ότι είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση για την ώρα λειτουργίας των εκδοτηρίων, οι πρώτοι φίλαθλοι αφίχθησαν στο γήπεδο του Νέου Φαλήρου περί τις 06.30 τα ξημερώματα! Όπως γίνεται λοιπόν κατανοητό, και στην αναμέτρηση εναντίον της ομάδας από την Κρήτη αναμένεται να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

    Τέλος πανάκριβα θα πληρώσει, για ακόμη μία φορά, η διοίκηση του Ολυμπιακού τη συνήθεια των φιλάθλων της ομάδας να ανάβουν βεγγαλικά στους ευρωπαϊκούς αγώνες του Ολυμπιακού. Σήμερα, γνωστοποιήθηκε στους "ερυθρόλευκους" ότι η ΟΥΕΦΑ τους επέβαλε πρόστιμο 25.000 ελβετικών φράγκων (13.000 ευρώ), για τους ανάλογους πανηγυρισμούς στον αγώνα εναντίον της Λίβερπουλ. Εκτός των βεγγαλικών και των καπνογόνων, το πρόστιμο αφορά και στο... κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρήθηκε στη διάρκεια και μετά το τέλος του ματς στους διαδρόμους, τους οποίους οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας έκριναν "κατειλημμένους".

    [05] Εσωτερικά

    Την Πέμπτη στη Βουλή Συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ

    13/10/2004 8:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις θα αποτελέσουν το κεντρικό θέμα της ομιλίας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις στη Ρηγίλλης με στελέχη του κόμματος και συγκεκριμένα με τους κ.κ. Τραγάκη, Καρρά, Κωστόπουλο, Αδραχτά, Καλλιώρα, Μαγγίνα, Χαϊτίδη και Κασσίμη. Η συζήτηση περιεστράφη στο κυβερνητικό έργο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές στις περιφέρειές τους.

    Συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου

    Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Τετάρτης, συνεδρίασε στη Ρηγίλλης το Διαγραμματειακό Συντονιστικό Όργανο του κόμματος υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για την πορεία της παράταξης το προσεχές διάστημα, καθώς και το σχεδιασμό και την υλοποίηση των αποφάσεων του Στ' συνεδρίου του κόμματος. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι τρόποι, ώστε αποτελεσματικά και λειτουργικά το κόμμα να υποστηρίξει την κυβερνητική πολιτική. Ήδη, πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης, αρχίζουν να υλοποιούνται οι αποφάσεις του συνεδρίου για καλύτερο συντονισμό και λειτουργία, για να γίνει πιο αποδοτικό το κόμμα. Ο κ. Μεϊμαράκης, ανέφερε ακόμη ότι θα διεξαχθούν συναντήσεις με τις νομαρχιακές επιτροπές σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και κομματικές συνδιασκέψεις για να προσδιοριστούν οι απόψεις της ΝΔ για να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών.

    [06] Αθλητισμός

    Με 2χ2 στον τελικό ο ΠΑΟ

    13/10/2004 8:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2004 9:27:29 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα... χρώματα του προπέρσινου τελικού στο Κύπελλο Ελλάδας (2002-2003), όταν Άρης και Παναθηναϊκός είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους στο κλειστό της Λάρισας, θα έχει ο φετινός τελικός. Μετά τη χθεσινή πρόκριση του Άρη, σήμερα ο Παναθηναϊκός σφράγισε το εισιτήριο μέσα στη Θεσσαλονίκη επικρατώντας του ΠΑΟΚ με 63-58 στον δεύτερο μεταξύ τους ημιτελικό. Η νίκη με 17 πόντους (75-58) στον πρώτο αγώνα στο κλειστό του Σπόρτιγκ προσέδωσε ψυχολογία νικητή στους παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οι οποίοι επιδεικνύοντας μία ακόμη φορά πάθος στην άμυνα έκοψαν τα φτερά για ανατροπή του "Δικέφαλου" του Βορρά. Μετά από απουσία ενός χρόνου, λοιπόν από τον τελικό (19 Φεβρουαρίου) του Κυπέλλου Ελλάδας ο πρωταθλητής Ελλάδας, Παναθηναϊκός, επιστρέφει με στόχο να αυξήσει σε οχτώ τα τρόπαιά του και να ισοφαρίσει τον πολυνίκη του θεσμού και κάτοχο του τίτλου, Άρη.

    Αφού απέκλεισε Ολυμπιακό και ΑΕΚ κατά σειρά, ο Παναθηναϊκός έκανε σήμερα επίδειξη δύναμης στο κλειστό της Πυλαίας. Η μόνη διαφορά εν συγκρίσει με τους προηγούμενους αγώνες ήταν πως ο αποψινός Παναθηναϊκός δεν περίμενε την τρίτη περίοδο για να... παίξει άμυνα και να καθαρίσει το παιχνίδι. Αμέσως μετά το τζάμπολ, οι παίκτες του Ομπράντοβιτς έδειξαν πως δεν είχαν καμία πρόθεση να επιτρέψουν στον ΠΑΟΚ να ελπίσει σε νίκη με +18.

    Οικοδομώντας διαφορά επτά πόντων, 12-5 και 14-7, οι «πράσινοι» στηρίχθηκαν στον Μάικ Μπατίστ στην επίθεση που ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού στον αγώνα με 23 πόντους. Όσο κι αν προσπάθησε ο ΠΑΟΚ να απειλήσει στη δεύτερη περίοδο παρουσία μάλιστα 4.000 ένθερμων φίλων του, το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει σε 26-32 στο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης είχε ενδεικτικά μόλις 1 στα 11 σουτ τριών πόντων.

    Με την έναρξη της τρίτης περιόδου ο ΠΑΟΚ κατάφερε να μειώσει στο καλάθι, 30-32, αλλά ο Παναθηναϊκός απάντησε, 39-30 στο 25ο λεπτό και αύξησε τη διαφορά ακόμη και στους +11, 43-32 λίγο πριν τη λήξη του προτελευταίου δεκαλέπτου. Τα ψυχικά αποθέματα των παικτών του Μπάνε Πρέλεβιτς είχαν στερέψει καθώς το +18 φαινόταν στόχος μη ρεαλιστικός και η τέταρτη περίοδος είχε απλώς και μόνον διαδικαστικό χαρακτήρα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΠΑΟΚ είχε μόλις 3/23 σουτ τριών πόντων, αφού ο Παναθηναϊκός έπαιξε με δύναμη μέσα στη ρακέτα και υποχρέωσε τον αντίπαλο να σουτάρει από την περιφέρεια.

    Διαιτητές: Βορεάδης-Ζαβλανός

    ΠΑΟΚ (Μπάνε Πρέλεβιτς): Μουλαομέροβιτς 11 (1), Βασιλειάδης 5, Βασιλόπουλος, Γκαγκαλούδης 7, Μαυροκεφαλίδης 1, Ταμίρ 9, Μέι 8 (2), Νίλσεν 4, Μπασμίνοφ 13 (9ρ.).

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Καλαϊτζής, Παπανικολάου 6 (1), Λάκοβιτς 5 (1), Μπατίστ 23 (1 3π., 9ρ.), Φέμερλινγκ 4, Χατζηβρέττας 7, Μίντλετον 4, Τσαρτσαρής 6 (1), Διαμαντίδης 5 (1 10ρ.), Σκεπάνοβιτς 3 (1).

    [07] Αθλητισμός

    Περίπου 4δις θεατές είδαν τους Αγώνες της Αθήνας Ολυμπιακό ρεκόρ τηλεθέασης

    13/10/2004 8:54:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άλλο ένα ολυμπιακό ρεκόρ κατέρριψε η Ελλάδα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας σημείωσαν το υψηλότερο μέχρι στιγμής ποσοστό τηλεοπτικής κάλυψης και τηλεθέασης παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Αθλητικής Τηλεόρασης στο Μονακό. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ο οποίος παρίστατο στη διάσκεψη, τόνισε ότι η Αθήνα ανέβασε τον πήχυ, καθώς τους αγώνες παρακολούθησαν από την τηλεόραση περισσότεροι τηλεθεατές από ποτέ, είχε εικόνες εκπληκτικής ποιότητας και υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των δικαιούχων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

    Τι έδειξε η έρευνα

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας, που διεξήγαγε η Sport Marketing Surveys, 3,9 δισ. άνθρωποι είχαν πρόσβαση στην κάλυψη των Αγώνων της Αθήνας, σε σύγκριση με τα 3,6 δισ. για τους Αγώνες του Σίδνεϊ. Συγκεκριμένα, 35.000 ώρες αφιερώθηκαν στην τηλεοπτική μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, έναντι των 20.000 ωρών στη Βαρκελώνη, 25.000 ώρες στην Ατλάντα και 29.600 ώρες στο Σίδνεϊ, χρόνος, ο οποίος "μεταφράζεται" σε ποσοστό αύξησης της τάξης του 27%.

    Παράλληλα, παρατηρήθηκε κατακόρυφη άνοδος της "ζωντανής" μετάδοσης, καθώς περισσότεροι από τους μισούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο μετέδιδαν απευθείας 4.000 ώρες Αγώνων. Στις ζώνες "υψηλής τηλεθέασης", η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων αυξήθηκε κατά 55% σε σύγκριση με το Σίδνεϊ.

    Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα "κρατεί τα σκήπτρα" και στην εισαγωγή πολλών τεχνολογικών καινοτομιών για την τηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Για πρώτη φορά, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ορισμένων χωρών είχαν τη δυνατότητα να διαθέσουν βίντεο και στιγμιότυπα των Αγώνων στους χρήστες κινητών τηλεφώνων, με τεχνολογία τρίτης γενιάς. Μάλιστα, η τεχνολογική υποδομή ήταν τέτοια, ώστε τα μέσα επικοινωνίας μπόρεσαν να καταστήσουν διαθέσιμα αυτά τα στιγμιότυπα στο διαδίκτυο ή να διατηρήσουν ιστοσελίδες αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμη, ο παραγωγός του ραδιοτηλεοπτικού σήματος παρείχε κάλυψη για τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (HDTV).

    Πρωταθλητές τηλεθέασης οι Ασιάτες

    Η Ασία, όχι μόνο "τερμάτισε" πρώτη στη συνολική συγκομιδή μεταλλίων, αλλά σημείωσε τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ώρες κάλυψης και τηλεθέασης. Συγκεκριμένα, η Κίνα αφιέρωσε 9 δισ. ώρες τηλεθέασης, ενώ η Ιαπωνία με τη σειρά της κατέγραψε πάνω από 700 ώρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι ώρες τηλεθέασης αυξήθηκαν κατά 50% σε σύγκριση με το Σίδνεϊ, με κάθε Ευρωπαίο να έχει παρακολουθήσει κατά μέσο όρο 14 ώρες

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, 203 εκατ. τηλεθεατές παρακολούθησαν τουλάχιστον ένα μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ οι τηλεθεατές στην Κεντρική και Νότια Αμερική αύξησαν το ποσοστό παρακολούθησης των Αγώνων, αγγίζοντας μέχρι και το 80%.

    Τέλος, οι επιτυχίες της Αυστραλίας στους Αγώνες συνεπήραν τους Αυστραλούς, καθώς κάθε κάτοικος παρακολούθησε σχεδόν μια ημέρα Αγώνων σε όλη τη διάρκειά τους.

    [08] Υγεία

    Με περισσότερη φαιά ουσία οι δίγλωσσοι Γιατί οι γλώσσες "παιχνιδάκι" για τους μικρούς;

    13/10/2004 9:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters-BBC

    Μετά τις έρευνες που συνέδεαν τη διγλωσσία με την ανεπτυγμένη νοημοσύνη και την άμυνα από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και τη γεροντική άνοια, Βρετανοί επιστήμονες έρχονται να υποστηρίξουν ότι η διγλωσσία επιδρά ευεργετικά στην ανατομία του εγκεφάλου, αλλάζοντας τη δομή του. Πιο συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που μιλούν δυο γλώσσες έχουν περισσότερη φαιά ουσία στον αριστερό κατώτερο βρεγματικό φλοιό του εγκεφάλου. Μάλιστα η φαιά ουσία δείχνει να είναι περισσότερη σε όσους άρχισαν την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας από πολύ νωρίς, γεγονός που εξηγεί γιατί η εκμάθηση μίας γλώσσας είναι ευκολότερη υπόθεση για τους μικρότερους.

    Περισσότερη φαιά ουσία στους δίγλωσσους

    Όπως διευκρινίζει ο νευροφυσιολόγος Αντρέα Μετσέλι από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, η φαιά ουσία στον εγκέφαλο των δίγλωσσων, είναι περισσότερη σε σχέση με αυτούς που μιλούν μία γλώσσα.

    "Αυτό παρατηρείται ειδικά στους νέους που μιλούν δύο γλώσσες και έμαθαν τη μια σε πολύ μικρή ηλικία" αναφέρει και εξηγεί γιατί είναι ευκολότερο να μάθει κανείς μία ξένη γλώσσα μικρός.

    Όπως υποστηρίζει η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας μετά τα 35 χρόνια, αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις μικρές ηλικίες.

    Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες, γιατί η ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει δομή προκειμένου να αφομοιώσει νέες γλώσσες, μειώνεται με το χρόνο.

    Η διγλωσσία ακονίζει το πνεύμα

    Η διγλωσσία θεωρείται γενικά ως μεγάλο πλεονέκτημα για τα παιδιά.

    Η γνώση μίας δεύτερης γλώσσας σε επίπεδο μητρικής, είναι αναμφισβήτητα ισχυρό προσόν σε μία κοινωνία που πλέον δεν γνωρίζει σύνορα.

    Προηγούμενες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν δείξει ότι η διγλωσσία ενδυναμώνει τη νοημοσύνη και ακονίζει το πνεύμα σε τέτοιο βαθμό που προστατεύει τα άτομα αυτά από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και τη γεροντική άνοια.

    [09] Εσωτερικά

    Αντιδρά η ΟΛΜΕ Αλλαγές στην εξεταστέα ύλη των ΤΕΕ

    13/10/2004 9:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην εκπαιδευτική κοινότητα οι αλλαγές που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας στην εξεταστέα ύλη των μαθημάτων των Ειδικών Εισαγωγικών Εξετάσεων αποφοίτων Β Κύκλου ΤΕΕ, σχολικού έτους 2004-05 και συγκεκριμένα στις προσθαφαιρέσεις κειμένων στα Νέα Ελληνικά. Από την εξεταστέα ύλη αποφασίστηκε να αφαιρεθεί το κείμενο της προσφώνησης του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, καθώς επίσης και κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη, της Μάρως Δούκα, της Κικής Δημουλά και του Νίκου Εγγονόπουλου. Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για εξοβελισμό χωρίς επαρκή αιτιολόγηση σημαντικών προσώπων και εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου του τόπου και ζητά η ρύθμιση της εξεταστέας ύλης να γίνεται μετά από διάλογο. Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΟΛΜΕ το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι ο καθορισμός της εξεταστέας ύλης είναι υποχρεωτικός και ότι ανάλογες αλλαγές σε αυτήν γίνονται κάθε χρόνο.

    [10] Εσωτερικά

    Ανακοινώσεις Νικήτα Κακλαμάνη Αλλαγές στο ΕΣΥ μέσα στο 2004

    13/10/2004 10:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην τελική ευθεία προς την έγκριση του κοινοβουλίου βρίσκονται οι οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές στο ΕΣΥ. Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή, πριν τα Χριστούγεννα, παρουσίασε στους Προέδρους των Περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας ο Νικήτας Κακλαμάνης.Το Νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Όμως θα αντικαθιστά θεσμικά τα 17 ΠΕΣΥΠ από ισάριθμες περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις οποίες θα υπαχθούν τα νοσοκομεία ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία θα διοικούνται από διοικητή και επταμελές ΔΣ.

    Οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας

    Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι με δεύτερο νομοσχέδιο θα ρυθμιστεί το ζήτημα της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού και ότι θα υπάρξει τροπολογία για τα συμβούλια κρίσεων επιμελητών Α΄ και Β΄.

    Κύκλοι του Υπουργείου Υγείας, τονίζουν ότι θα πρέπει να στελεχωθεί άμεσα, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, το συμβούλιο κρίσεων των επιμελητών γιατρών ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις που εκκρεμούν και για τις τρεις βαθμίδες γιατρών.

    Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας συγκαταλέγονται ακόμα η κατάθεση ν/σ για την τεχνητή γονιμοποίηση, θέμα το οποίο αφορά 10.000 ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, καθώς και η αναθεώρηση προεδρικού διατάγματος για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών .


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 13 October 2004 - 20:50:14 UTC