Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεκτείνεται σε ακόμα οκτώ ευρωπαϊκές χώρες Νέοι ορίζοντες για το MSN
  • [02] Μία μάγισσα στο ...ρουμανικό κοινοβούλιο Ξόρκια στην υπηρεσία της
  • [03] Για την ονομασία της ΠΓΔΜ λέει ο πρωθυπουργός "Ρητή η θέση της ΕΕ"
  • [04] Προσλήψεις εκπαιδευτικών σε γυμνάσια-λύκεια
  • [05] Φίγκο καλεί Ρεάλ
  • [06] Δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Οκτώβριο Παρά την πτώση,
  • [07] Το μυστήριο της αυτοφαγίας Πώς τα νεογνά τρέφονται από τα κύτταρά τους
  • [08] Περιλαμβάνει πρόταση νόμου βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ρυθμίσεις για
  • [09] Από την Κυριακή Νέες συγκοινωνίες στην Αττική
  • [10] Είστε 100 ετών; Κερδίσατε!
  • [11] Αμερικανική επιχείρηση κατάληψης Συναγερμός στη Φαλούτζα
  • [12] Επιστολή προς τον Χοακίν Αλμούνια Δέσμευση Αλογοσκούφη για το έλλειμμα
  • [13] "Ο Ήχος των Βαλκανίων" στη Θεσσαλονίκη
  • [14] Ασκήσεις με F-16 εναντίον... σχολείου
  • [15] Αρνητικές... δονήσεις συγκλονίζουν την Άρσεναλ
  • [16] "Ανάσα" για σχεδόν 60.000 αγρότες Ρεκόρ αιτήσεων για τα πανωτόκια
  • [17] Μουντιαλικός παροξυσμός
  • [18] "Δεν έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής" Σήριαλ με τις εκλογές του Ιράκ
  • [19] Πλοίο κάθε μέρα Σύσκεψη για την "άγονη γραμμή"
  • [20] Μπάγεβιτς: "Στόχος μας η νίκη"
  • [21] Συνεχίζονται οι έρευνες σε γαλακτοκομικά προϊόντα Σε 10 ημέρες η
  • [22] Προμελετημένο το χτύπημα του Τότι
  • [23] Η κολώνα του σπιτιού
  • [24] Λόγω ενός επίμαχου νόμου για τον ΦΠΑ Παραιτήθηκε η Κυβέρνηση της
  • [25] Υπέστη εγκαύματα β' βαθμού ο διεθνής ρέφερι Στο νοσοκομείο ο Βασσάρας

    [01] Τεχνολογία

    Επεκτείνεται σε ακόμα οκτώ ευρωπαϊκές χώρες Νέοι ορίζοντες για το MSN

    5/11/2004 4:00:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Το πρόγραμμα MSN επεκτείνει η Microsoft, σε οκτώ ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, σε μια προσπάθειά της να περιορίσει την αυξανόμενη δημοτικότητα του αντίστοιχου προγράμματος της Apple, iTunes. Πρόκειται για λογισμικά που, μεταξύ άλλων, επιτρέπουν το νόμιμο download κομματιών από το διαδίκτυο και αυτή τη στιγμή είναι τα κυρίαρχα στον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα, ειδικά για την Μicrosoft, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επικερδές, αν και οι δύο εταιρίες αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα οικονομικά στοιχεία για την πορεία των MSN και iTunes.

    Yπέρ και οι δισκογραφικές

    Την κίνηση της Microsoft βλέπουν με καλό μάτι και οι δισκογραφικές εταιρείες, καθώς θεωρούν ότι η αύξηση προγραμμάτων "νόμιμου" download, μπορεί να μειώσει τη χρησιμοποίηση προγραμμάτων peer - to - peer, που αποτελούν και τον κύριο εχθρό της μουσικής βιομηχανίας. Αυτή τη στιγμή, η Microsoft έχει επεκτείνει το MSN σε 17 χώρες, εκ των οποίων οι 13 είναι δυτικοευρωπαϊκές. Με την κίνησή της αυτή, η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς, θεωρεί ότι θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικά, τόσο τα προγράμματα αναπαραγωγής ψηφιακών πολυμέσων, όσο και τις αντίστοιχες φορητές συσκευές της. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να κρατάει πίσω την αμερικάνικη εταιρεία, είναι οι τιμές των τραγουδιών, που μπορεί να κατεβάσει ο χρήστης, καθώς κυμαίνονται από 99 λεπτά έως 1,29 ευρώ, τη στιγμή που η Apple δίνει μία στάνταρ τιμή 99 λεπτών.

    [02] Παράξενα

    Μία μάγισσα στο ...ρουμανικό κοινοβούλιο Ξόρκια στην υπηρεσία της πολιτικής

    5/11/2004 12:08:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πολλοί επίδοξοι πολιτικοί έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιήσει διάφορες παράξενες μεθόδους για να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να εξασφαλίσουν μία θέση στην πολιτική ζωή της χώρας τους. Στη Ρουμανία, όμως, μία γυναίκα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μία πρωτάκουστη μέθοδο για να καταφέρει να γίνει βουλευτής. Η μάγισσα Τιμισοάρα, από την Κραιόβα διατείνεται ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις της στη λευκή μαγεία για να γίνει βουλευτής με το κόμμα της Συμμαχίας για την Ένωση των Ρουμάνων Τσιγγάνων. Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, έχει ήδη ζητήσει και τη συνδρομή άλλων μαγισσών για να τη βοηθήσουν στο έργο της.

    "Θα τα πούμε στα ...ντιμπέιτ"

    "Χαίρομαι που οι αντίπαλοί μου δεν είναι τόσο δυνατοί και τα ξόρκια μου θα τους εξουδετερώσουν", είπε η Τιμισοάρα και δε δίστασε να προσθέσει: "Ανυπομονώ να τους αντιμετωπίσω στα ντιμπέιτ στην τηλεόραση".

    Φαίνεται, όμως, ότι την άποψη πως η Τιμισοάρα είναι μία φοβερή και τρομερή μάγισσα τη συμμερίζεται και το κόμμα της καθώς η εκπρόσωπός του, Μπενόνε Βενιαμίν, δήλωσε: "Η Τιμισοάρα είναι μία μάγισσα με απεριόριστες δυνάμεις, ευυπόληπτη και γνωστή σε όλη την Ευρώπη".

    Εμείς πάντως δεν την ξέρουμε, ως μάγισσα, τουλάχιστον. Ίσως στο μέλλον να τη γνωρίσουμε ως πολιτικό.

    [03] Πολιτική

    Για την ονομασία της ΠΓΔΜ λέει ο πρωθυπουργός "Ρητή η θέση της ΕΕ"

    5/11/2004 12:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/11/2004 7:02:54 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    "Άστοχη και ατυχή" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την απόφαση των ΗΠΑ, να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ, ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, όπου συνεχίστηκαν και σήμερα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Δεν προτίθεμαι να αφήσω τη χώρα να βουλιάξει σε στείρες διαπραγματεύσεις" επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε, πως η Ελλάδα κατάφερε να κάνει τη θέση της, η οποία αναγνωρίζει την ονομασία FYROM, πάγια θέση της Κοινότητας. "Όποια χώρα θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ πρέπει να υιοθετεί τους κανόνες της", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε, ότι η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ θα γίνει μόνο αν λυθεί το ζήτημα του ονόματος.

    "Δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια"

    "Τα εθνικά ζητήματα πρέπει να λύνονται με ψυχραιμία και σοβαρή αίσθηση ευθύνης χωρίς σπασμωδικές κινήσεις" τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε, πως το θέμα είχε φτάσει σε τέλμα και για αυτό "έβλαψε η απραξία ετών και η μετάθεση ευθυνών".

    "Η Κυβέρνηση έφερε το θέμα στην επικαιρότητα, δε μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια" επεσήμανε και τόνισε, πως ήδη από το Μάιο η Ελλάδα συζητούσε για το θέμα με τις ΗΠΑ, αλλά δεν προχώρησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες, καθώς "δεν προχωρά κανείς με ενδείξεις ".

    Πάντως, ο κ. Καραμανλής, επεσήμανε, πως η κίνηση αυτή των ΗΠΑ ήταν τελείως άστοχη και στην ουσία και στον τρόπο εκδήλωσής της.

    Ανέφερε, δε, πως έχει ήδη θέσει το θέμα προσωπικά στους περισσότερους Ευρωπαίους εταίρους του και δεν υπάρχει πρόθεση αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία". Μάλιστα, δήλωσε ρητά, πως η ΕΕ θεωρεί ως μόνη λύση , την κοινά αποδεκτή λύση του προβλήματος.

    Χιονοστιβάδα αντιδράσεων

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ενημερώθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών ο γγ του υπουργείου, Γιώργος Γενημματάς και ο διευθυντής της Διευθύνσεως Βαλκανικών Υποθέσεων, Αλέξανδρος Μαλλιάς, τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμαναν, ότι η θέση της χώρας παραμένει αμετάβλητη για το ζήτημα της επίλυσης του ονόματος. Επίσης, εξέφρασαν τη δυσφορία της Αθήνας για την κίνηση των ΗΠΑ και επανέλαβαν τη θέση της κυβέρνησης, ότι η Ελλάδα θα προβάλει βέτο στο ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ, εάν δεν εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις για την αιφνίδια απόφαση των ΗΠΑ παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας .

    "Λυπάμαι για όλα αυτά, που συμβαίνουν" δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ. "Εγώ μίλησα όταν έπρεπε" είπε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, αποφεύγοντας να κάνει περαιτέρω σχόλια.

    "Μας πιάσανε στον ύπνο. Το θέμα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή, και αυτή η συζήτηση να αποτελέσει ένα ενωτικό μήνυμα προς το εξωτερικό", τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ , υπογραμμίζοντας, πως η Ελλάδα πρέπει να σκληρύνει τη στάση της.

    Για σοβαρότατο σφάλμα της αμερικανικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς . Με σημερινή του δήλωση υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησης και επέκρινε την Ουάσιγκτον για την απόφαση.

    Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών είχε χειριστεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε, πως η σημερινή κυβέρνηση "κληρονόμησε τετελεσμένα γεγονότα και στο Σκοπιανό και στο Κυπριακό", προσθέτοντας, πως "η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει τα χειρότερα στο Κυπριακό και τα κατάφερε και προσπαθεί φιλότιμα να αποφύγει τα χειρότερα και στο Σκοπιανό".

    "Η μόνη ρεαλιστική λύση μία κοινώς αποδεκτή ονομασία" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Κουμουτσάκος , χαρακτηρίζοντας την απόφαση των ΗΠΑ ως αψυχολόγητη και μη κατανοητή.

    Έντονη είναι η αντίδραση από πλευράς αντιπολίτευσης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο για την επανεκλογή του, επισημαίνει ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" δεν συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής.

    Με αίτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος ζητάει από τον υπουργό επικρατείας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, να καταθέσει στη Βουλή τον κατάλογο των 130 κρατών, που αναγνώρισαν, επί ΠΑΣΟΚ, την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος διευκρινίζει, ότι δε ζητά την ημερομηνία αναγνώρισης της ΠΓΔΜ ως ανεξάρτητου κράτους, "αλλά την ημερομηνία αναγνώρισής της με τη συνταγματική της ονομασία".

    "Δεν είχαμε φτάσει ποτέ σε αυτό το σημείο", είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης , και εκτίμησε, ότι το θέμα θεωρείται πλέον λήξαν.

    "Η κυβέρνηση πάσχει από αναποφασιστικότητα, χειρίζεται όλα τα θέματα με αδράνεια και αυτό το έχει κάνει δόγμα", υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος .

    "Η κινητοποίηση των πολιτών και οι ακραίες εκδηλώσεις δεν συνεισφέρουν απολύτως τίποτα", επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής Βασιλης Μαγγίνας , και εξήρε τη στάση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που -όπως είπε- επικεντρώθηκε στο να κατηγορήσει την κυβέρνηση.

    "Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εξυπηρετήσουν την ομαλότητα, αλλά τη δυναμική τους παρουσία στο χώρο των Βαλκανίων", τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.

    Ως ΠΓΔΜ, στη Σύνοδο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

    Στο μεταξύ, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και παρέμβαση του υφυπουργού Άμυνας, Βασίλη Μιχαλολιάκου, η ΠΓΔΜ δε θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Λουμπλιάνα με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παριστάμενοι υπουργοί και υφυπουργοί τήρησαν είτε ουδέτερη, είτε αρνητική στάση απέναντι στη θέση της χώρας μας, τελικά, όμως, έγινε δεκτή η πρόταση του κ. Μιχαλολιάκου να καταγραφούν μόνο τα ονόματα των συμμετεχόντων στη Σύνοδο, χωρίς αναφορά στις χώρες τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο παρελθόν, η ΠΓΔΜ είχε συμμετάσχει σε παρόμοιες Συνόδους με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Συγκρατημένος ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών

    Χαμηλούς τόνους κράτησε ο Σκοπιανός υφυπουργός Εξωτερικών Χουάτ Χατάνοβιτς σχολιάζοντας την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Ο κ. Χατάνοβιτς τόνισε ότι η χώρα του έχει εξαιρετικές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί σημαντικό εταίρο γι αυτό και δίνουν μεγάλη σημασία στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να λυθεί σύντομα μέσω ανοιχτού διαλόγου.

    Διαβάστε το χρονικό των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ (1992-2004)

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιδρά έντονα η ομογένεια

    "Δε στρεφόμαστε κατά της Ελλάδας"

    Διπλωματική μάχη στις Βρυξέλλες

    Αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία"

    [04] Οικονομία

    Προσλήψεις εκπαιδευτικών σε γυμνάσια-λύκεια

    5/11/2004 1:36:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τις προσλήψεις 98 εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, για την κάλυψη οργανικών κενών θέσεων, που προέκυψαν τον Σεπτέμβριο από εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν, αλλά δεν ανέλαβαν υπηρεσία. (Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση)

    Επίσης, άλλοι 495 εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές για την κάλυψη λειτουργικών κενών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν από 5 έως 8 Νοεμβρίου 2004 στις οικείες διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας. (Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση)

    [05] Champions League

    Φίγκο καλεί Ρεάλ

    5/11/2004 1:44:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Συζητήσεις για την επέκταση του συμβολαίου του, θα αρχίσει το Δεκέμβριο ο Λουίς Φίγκο με την Ρεάλ. Μέσα στις προθέσεις του Πορτογάλου μέσου είναι να παραμείνει στη "βασίλισσα", αλλά όπως δηλώνει θα ήθελε να ξέρει και τις προθέσεις της διοίκησης του συλλόγου, για το αν σκέφτεται να τον κρατήσει ή όχι. Ο 32χρονος άσος, του οποίου το συμβόλαιο λήγει σε 18 μήνες, το 2006 θα είναι πλέον στην επικίνδυνη ηλικία των 33 χρόνων, γεγονός που αυτόματα τον οδηγεί σε συνειρμούς σε ότι αφορά το μέλλον του.

    "Των φρονίμων τα παιδιά...."

    "Τον Δεκέμβριο θα αρχίσω συζητήσεις με την διοίκηση της Ρεάλ για να δω τις προθέσεις της αλλά και να ξεκαθαρίσω τις δικές μου θέσεις", τόνισε μιλώντας στην πορτογαλική εφημερίδα "A Bola", ο Λουίς Φίγκο.

    "Ξέρω τι θέλω, αλλά θέλω να ξέρω και τις προθέσεις της ομάδας. Το 2006 θα είμαι 33 χρονών και πρέπει να αποφασίσω το καλύτερο για εμένα και την οικογένειά μου", συνέχισε, τονίζοντας ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2006 που δεν θα έχει την ίδια διαπραγματευτική ικανότητα.

    Τέλος ο Φίγκο, έκανε σαφές ότι τον πρώτο λόγο για την ανανέωση του συμβολαίου του, έχουν οι "Μερένγκες", αλλά από την στιγμή που δεν τα βρουν θα κοιτάξει να βρει αλλού δουλειά

    [06] Πολιτική

    Δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Οκτώβριο Παρά την πτώση, συνεχίζει πρώτη η ΝΔ

    5/11/2004 2:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/11/2004 3:47:31 μμ)

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: εφημερίδα "Ημερησία"

    Μείωση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά μιάμισυ περίπου ποσοστιαία μονάδα κατέγραψε πρόσφατη πανελλαδική δημοσκόπηση, που διεξήχθη από 19/10 μέχρι 1/11, για λογαριασμό της Metron Analysis. Τα στοιχεία, που δημοσιεύει σήμερα η "Ημερησία", δίνουν προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα 6.1% σε σχέση με το 7.7%, που καταγράφηκε στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Ωστόσο, το 45% περίπου των Ελλήνων φαίνεται να είναι απαισιόδοξοι σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία της ελληνικής κυβέρνησης, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα πανελλαδικής δημοσκόπησης. Στο μεταξύ, αναφορικά με το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης βρίσκεται μακράν πρώτος στις προτιμήσεις της κονής γνώμης με 22.4% . Πάντως, το 72% περίπου των πολιτών δηλώνει, πως δεν επιθυμεί να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές για τη θέση αυτή, αν δεν επιτευχθεί προηγουμένως συμφωνία μεταξύ των όλων κομμάτων.

    Κερδήθηκε το Ολυμπιακό "στοίχημα", μειώθηκαν οι προσδοκίες

    Η βάση της έρευνας αναγνώρισε σχεδόν καθολικά, σε ποσοστό 93.9%, την επιτυχία διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων τον περασμένο Αύγουστο στη χώρα μας, ενώ το 90,2% θεωρεί, ότι οι Αγώνες επέδρασαν θετικά για την Ελλάδα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ωστόσο, η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας δεν έχει το ίδιο αντίκρισμα στην έρευνα, καθώς το ποσοστό των πολιτών, που κρίνουν αρνητικά το πολιτικό σκηνικό, αυξήθηκε δέκα περίπου ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 28%.

    Την ίδια στιγμή, από το δείγμα των 2.193 πολιτών-ψηφοφόρων, ηλικίας 18 ετών και άνω, το 50% σχεδόν θεωρεί, ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση της οικονομίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ατομικές τους προσδοκίες για προσωπικά και επαγγελματικά σχέδια. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η ανεργία βρίσκεται στην πρώτη θέση των σημαντικότερων προβλημάτων της χώρας και ακολουθούν η οικονομία, η ακρίβεια και η διαφθορά.

    Μολονότι το ποσοστό απογοήτευσης από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους τελευταίους έξι μήνες κυμαίνεται στο 33%, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αυξάνει τα ποσοστά αποδοχής της, παραμένοντας περίπου στο 16%, ενώ η αποδοχή του αρχηγού της, Γιώργου Παπανδρέου, βρίσκει ανταπόκριση στο 19% της κοινής γνώμης, χαμηλότερα σε σχέση με τον φετινό Μάιο.

    Σταθερά πρώτος σε δημοτικότητα ο Στεφανόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, παραμένει στην πρώτη θέση της δημοτικότητας των πολιτικών, με ποσοστό 93,4%, καθώς εννέα στους δέκα πολίτες εκτιμούν θετικά τη θητεία του. Στην κατάταξη ακολουθούν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Απόστολος Κακλαμάνης.

    Η μεγάλη, όμως, δημοφιλία του κ. Στεφανόπουλου, δεν επηρεάζει την εικόνα των πολιτικών, που θεωρούνται υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, κατάλληλοι για τη συγκεκριμένη θέση θεωρούνται οι Νίκος Κωνσταντόπουλος και Απόστολος Κακλαμάνης, με πολύ μικρότερα, ωστόσο, ποσοστά.

    [07] Υγεία

    Το μυστήριο της αυτοφαγίας Πώς τα νεογνά τρέφονται από τα κύτταρά τους

    5/11/2004 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC

    Τα νεογέννητα καταφέρνουν να επιβιώνουν αμέσως μετά τη γέννησή τους τρεφόμενα από τα ίδια τους τα κύτταρα. Αυτό αποκάλυψε έρευνα Ιαπώνων επιστημών που διενεργήθηκε σε νεογέννητα ποντίκια προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον τα μωρά που γεννιούνται έχουν τη δυνατότητα να επιβιώνουν από μόνα τους πριν τους χορηγήσει τροφή η μητέρα τους. Αμέσως μετά τη γέννησή τους, τα θηλαστικά αντιμετωπίζουν μία ξαφνική φάση έλλειψης τροφής, καθώς δεν έχουν πια τα θρεπτικά συστατικά που τους παρέχει ο πλακούντας. Για το λόγο αυτό, μόλις γεννηθούν πρέπει να πιούν γάλα. Η έρευνα έδειξε ότι το μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της γέννησης και της χορήγησης τροφής καλύπτεται από μία κυτταρική διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο οργανισμός αποδομεί τα κύτταρά του για να χρησιμοποιήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να τραφεί.

    Απαραίτητη η αυτοφαγία για την παραγωγή αμινοξέων

    Η έρευνα του Μητροπολιτικού Ινστιτούτου Ιατρικής του Τόκιο έδειξε ότι η διαδικασία της αυτοφαγίας ξεκινάει αμέσως μετά τη γέννηση και μπορεί να διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα.

    Κατά τη διάρκεια της αυτοφαγίας, το κύτταρο απομονώνει και εγκλείει τις πρωτεΐνες και τα οργανίδια στα αυτοφαγοσώματα. Η έρευνα έδειξε ότι τα νεογέννητα ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά , προκειμένου να μην μπορούν να παράγουν αυτοφαγοσώματα, πέθαναν μία ημέρα μετά τη γέννησή τους.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυτοφαγία είναι μία απαραίτητη διαδικασία, τις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση, για την παραγωγή αμινοξέων , που χρησιμοποιούνται είτε ως πηγή ενέργειας είτε ως δομικά συστατικά για την παραγωγή νέων πρωτεϊνών.

    Στα νεκρά πειραματόζωα, η έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα των αμινοξέων ήταν εξαιρετικά χαμηλά .

    Ισχύει και για τα μωρά;

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα νεογέννητα μωρά έχουν τη δυνατότητα να τρέφονται από τα ίδια τους τα κύτταρα, είναι πολύ πιθανόν όλα τα θηλαστικά να αντιμετωπίζουν το φυσιολογικό φάσμα της πείνας που ακολουθεί τη γέννα, με την αυτοφαγία, τουλάχιστον μερικώς.

    Ωστόσο, οι ερευνητές παρά το γεγονός ότι η αυτοφαγία είναι εξαιρετικά σημαντική, εκτιμούν ότι μπορεί να σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι το Αλτσχάιμερ .

    Επίσης, εκτιμούν ότι η αυτοφαγία μπορεί να θρέψει το νεογνό μόνο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα καθώς το μωρό θα χρειαστεί σύντομα να αντικαταστήσει τα χαμένα θρεπτικά συστατικά από την τροφή που θα λάβει από τη μητέρα του.

    [08] Κοινωνία

    Περιλαμβάνει πρόταση νόμου βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ρυθμίσεις για συμβασιούχους

    5/11/2004 2:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πρόταση νόμου για τους συμβασιούχους κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η οποία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους εργαζομένους ορισμένου χρόνου καθώς και μέτρα για την αποτροπή καταστρατήγησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία και το ελληνικό δίκαιο. Στην πρόταση νόμου των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ορίζεται η έννοια του εργοδότη και "ο ορισμός των πάγιων και διαρκών αναγκών", επίσης προσδιορίζονται οι ανάγκες για την κάλυψη των οποίων και μόνον είναι επιτρεπόμενη η σύναψη συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, ενώ εισάγεται η βασική αρχή της απαγόρευσης κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών με συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

    Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η προσφυγή των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ

    Παράλληλα, "για την προστασία του εργαζόμενου εισάγεται η αρχή του έγγραφου τύπου των συμβάσεων". Επίσης, θεσπίζονται συνέπειες της παράνομης σύναψης συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, αλλά και τεκμήρια κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών εκ μέρους του εργαζομένου και του εργοδότη. Ως προς την πραγματική συνολική διάρκεια των επιλέξιμων διαδοχικών συμβάσεων υιοθετείται μία διαβάθμιση 18 και 24 μηνών.

    Στην περίπτωση πραγματικής απασχόλησης 18 μηνών θεσπίζεται ότι η τυχόν ενδιάμεση διακοπή πρέπει να είναι όχι μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών, ώστε να περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι που κατά το Ν2190/94 οι διαδοχικές συμβάσεις τους έπρεπε να απέχουν τουλάχιστον τέσσερις μήνες η μία από την άλλη.

    Τέλος, ρυθμίζονται ζητήματα σε σχέση με τους εργαζόμενους με συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Την πρόταση νόμου υπογράφουν -μεταξύ άλλων οι κ.κ. Αλ. Ακριβάκης, Χρ. Αράπογλου, Χ. Καστανίδης, Ελ. Κατσέλη, Ι. Κουτσούκος, Α. Λοβέρδος, Στ. Μπένος, Αλ. Παπαδόπουλος κα.

    Στο μεταξύ, αναβλήθηκε για τη Δευτέρα από το Μονομελές Πρωτοδικείο η συζήτηση της προσφυγής 113 συμβασιούχων απολυθέντων του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους. Η συζήτηση αναβλήθηκε λόγω κωλύματος του συνηγόρου των αιτούντων. Το Πρωτοδικείο με προσωρινή διαταγή του είχε διατάξει πριν περίπου 10 ημέρες την επαναπρόσληψη των απολυθέντων μέχρι την εξέταση της αγωγής τους. Η προσωρινή διαταγή όμως, ανακλήθηκε με άλλη απόφαση του Πρωτοδικείου, με την οποία έγινε δεκτή σχετική αίτηση που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Πολιτισμού.

    [09] Κοινωνία

    Από την Κυριακή Νέες συγκοινωνίες στην Αττική

    5/11/2004 3:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πέντε νέες λεωφορειακές γραμμές και δύο γραμμές τρόλεϊ προς τα μέσα σταθερής τροχιάς θα αρχίσουν να λειτουργούν από την Κυριακή, στο πλαίσιο του νέου συγκοινωνιακού χάρτη της Αθήνας, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Μεταφορών. Παράλληλα, ενισχύονται οι λεωφορειακές γραμμές εξπρές, ενώ από τη Δευτέρα αλλάζει το ωράριο λειτουργίας του τραμ. Η 24ωρη λειτουργία του εν λόγω μέσου θα ισχύει μόνο την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ από Δευτέρα έως και Πέμπτη θα λειτουργεί από τις 5 το πρωί μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. "Με τη νέα δομή του δικτύου, οι συγκοινωνίες γίνονται περισσότερο αξιόπιστες και λειτουργικές", τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης.

    Τα μέτρα

    Πιο συγκεκριμένα, οι νέες λεωφορειακές γραμμές είναι οι ακόλουθες:

    302, Γέρακας- Σταθμός Δουκίσης Πλακεντίας 406, Κατεχάκη- Κοντόπευκο- Πευκάκια 407, Κατεχάκη- Νέα Ζωή- Δουκίσης Πλακεντίας 700, Πετρούπολη- Άγιος Αντώνιος 800, Πειραιάς- Νίκαια

    Οι γραμμές τρόλεϊ που ξεκινούν από την Κυριακή είναι: 24 (Άγιος Αντώνιος- Ίλιον- Πετρούπολη) και 25 (Άγιος Αντώνιος- Ίλιον- Καματερό).

    Παράλληλα, ενισχύονται οι κάτωθι γραμμές εξπρές: Χ14 (Σύνταγμα- ΟΑΚΑ), Χ27 (Άγιος Δημήτριος- Ελληνικό) και Χ40 (ΟΑΚΑ- Νερατζιώτισσα- Ολυμπιακό Χωριό).

    Για περισσότερες πληροφορίες, το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το τηλεφωνικό κέντρο 185 του ΟΑΣΑ και μέσω του Διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέος συγκοινωνιακός χάρτης στην Αθήνα

    [10] Παράξενα

    Είστε 100 ετών; Κερδίσατε!

    5/11/2004 3:22:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Την ημέρα που η Βρετανίδα Ρόζαλιντ Στρόβερ έκλεισε τα 100 της χρόνια, η ζωή της επεφύλασσε άλλη μία χαρά καθώς η μέρα των 100ων γενεθλίων της την έκανε και κατά 23.300 ευρώ πλουσιότερη. Και πώς το κατάφερε αυτό; Από ένα στοίχημα που έβαλε η νύφη της πριν δέκα ολόκληρα χρόνια ότι η πεθερά της θα καταφέρει να γίνει αιωνόβια! Έτσι, η 100χρονη Βρετανίδα θα λάβει ίσως το ακριβότερο δώρο της ζωής της στα πιο σημαντικά της γενέθλια. Η Στρόβερ σχεδιάζει να γιορτάσει τα γενέθλιά της με την οικογένειά της και 200 καλεσμένους, ενώ θα λάβει και την παραδοσιακή ευχετήρια κάρτα από τη βασίλισσα Ελισάβετ. "Είναι ένα υπέροχο δώρο", δήλωσε η εορτάζουσα, ενώ η διορατική νύφη της απέδωσε τη μακροβιότητά της "εν μέρει στην τύχη και εν μέρει στον πολύ ισχυρό χαρακτήρα της και την ακμαιότατη υγεία της".

    Η νύφη της, Τζένιφερ, είχε ποντάρει περίπου 140 ευρώ, με πιθανότητες 100-1, όταν η πεθερά της πλησίαζε τα 90.

    Μετά από ένα χρόνο, στοιχημάτισε άλλα 70 ευρώ με πιθανότητες 50-1.

    Και με τον καιρό, τα χρήματα έφτασαν και ξεπέρασαν τα 23.000 ευρώ.

    Από την πλευρά του, το γραφείο στοιχημάτων Ουίλιαμ Χιλ, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που πληρώνουν ένα τόσο πρωτότυπο στοίχημα.

    [11] Ιράκ

    Αμερικανική επιχείρηση κατάληψης Συναγερμός στη Φαλούτζα

    5/11/2004 3:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/11/2004 5:56:56 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο- Reuters

    Ευρείας κλίμακας επίθεση στη Φαλούτζα ετοιμάζει ο αμερικανικός στρατός, προκειμένου να θέσει την πόλη υπό τον έλεγχό του. Ισχυρές δυνάμεις απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από την πόλη, ενώ με φυλλάδια και τηλεβόες τα γυναικόπαιδα διατάχθηκαν να την εγκαταλείψουν. Παράλληλα, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν, πως θα συλλαμβάνεται όποιος άνδρας κάτω των 45 ετών προσπαθήσει να εισέλθει ή να φύγει από την ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη. Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη, τόνισε πως "ο χρόνος για ειρηνική διευθέτηση με τους τρομοκράτες κλείνει". Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε, πως η επίθεση αυτή "μπορεί να εξοργίσει περαιτέρω τους Ιρακινούς".

    Αναμένοντας το "πράσινο φως"

    Οι πεζοναύτες ανακοίνωσαν, ότι αναμένουν εντολές από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους και τον Ιγιάντ Αλάουι, πριν επιτεθούν στη Φαλούτζα και το Ραμάντι. "Έχουμε σκοπό να ελευθερώσουμε το λαό και να αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου στη Φαλούτζα, όπως κάναμε και στη Νατζάφ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλάουι.

    Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι κάτοικοι της Φαλούτζα έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, ενώ ο αμερικανικός στρατός ζήτησε από τους κατοίκους να βοηθήσουν στη σύλληψη των "τρομοκρατών".

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προειδοποίσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και το Ιράκ, ότι μία επίθεση εναντίον της Φαλούτζα "μπορεί να εξοργίσει περαιτέρω τους Ιρακινούς και να υπονομεύσει τις προγραμματιζόμενες για τον Ιανουάριο εκλογές". Σύμφωνα μα αξιωματούχους του Οργανισμού, ο κ. Ανάν απέστειλε σχετικές επιστολές προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ και τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

    [12] Οικονομία

    Επιστολή προς τον Χοακίν Αλμούνια Δέσμευση Αλογοσκούφη για το έλλειμμα

    5/11/2004 4:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Τη βεβαιότητα ότι ο προϋπολογισμός του 2005 θα οδηγήσει σε περιορισμό του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ, από 5,3% φέτος και στη μείωση του δημοσίου χρέους στο 109,5% του ΑΕΠ, έναντι 112,1% το 2004, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε επιστολή- υπόμνημά του προς τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, Χοακίν Αλμούνια. Σύμφωνα με την επιστολή, η μείωση του ελλείμματος θα επιτευχθεί μέσω της αύξησης των εσόδων και της μείωσης των δαπανών και όχι με την επιβολή νέων φόρων. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρει, ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει "σημαντική προσπάθεια να αντιμετωπίσει το υπερβολικό έλλειμμα", παρά το ότι η αναθεώρηση των στοιχείων, που ακολούθησε τη σύσταση του Εκοφίν της 5ης Ιουλίου, οδήγησε στην ανάγκη να μειωθεί το έλλειμμα κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες αντί για μία, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί.

    Όχι σε νέους φόρους

    Ειδικότερα, μείωση του ελλείμματος κατά 0,35% του ΑΕΠ θα προέλθει από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών, την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια. Ακόμη, μείωση κατά 1,03% του ΑΕΠ θα προέλθει από την απάλειψη των Ολυμπιακών δαπανών και 0,43% του ΑΕΠ από τη συγκράτηση των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

    Παράλληλα, η συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών θα επιφέρει μείωση του ελλείμματος κατά 0,29% του ΑΕΠ, ενώ 0,24% μείωση θα προκύψει από τη μείωση των πληρωμών για τόκους. Ακόμη, κατά 0,40% του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί το έλλειμμα από τη φετινή ρύθμιση καθυστερημένων οφειλών του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρεται και στη δημοσιονομική απογραφή, επισημαίνοντας, πως δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή σε παράγοντες πέρα από τον καθαρό δανεισμό και για το λόγο αυτό στοιχεία, όπως το ενδοκυβερνητικό χρέος και η κεφαλαιοποίηση τόκων, διορθώθηκαν και είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

    [13] Πολιτισμός

    "Ο Ήχος των Βαλκανίων" στη Θεσσαλονίκη

    5/11/2004 4:16:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ένα μελωδικό ταξίδι που προβάλλει την μουσική παράδοση της Βαλκανικής, ένα πλούσιο άκουσμα ήχων οικείων μέσα στο χρόνο θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Τουριστικής Έκθεσης PHILOXENIA 2004. Παραδοσιακά τραγούδια, μουσικές της Αυλής των Σουλτάνων σε τζαζ επεξεργασία, αγγελικές φωνές, χάλκινα από την Σερβία, σε αποχρώσεις τσιγγάνικης Roma μουσικής υπόσχονται να ταξιδέψουν το κοινό στις χώρες της Βαλκανικής και να τους γνωρίσουν την πλούσια μουσική παράδοση της περιοχής. Κύριος σκοπός της συναυλίας είναι η προβολή της Ελλάδος σαν τουριστικός προορισμός και στοχεύει στην προαγωγή του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των φορέων και των καλλιτεχνών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

    Οι δύο συναυλίες είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ "ΔΗΜΗΤΡΙΑ" και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού-ΕΟΤ. Την επιμέλεια της παραγωγής έχει ο HATTA (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων).

    Καλλιτέχνες που συμμετέχουν:

    ΕΛΛΑΔΑ: Σαββίνα Γιαννάτου & Primavera En Salonico

    Η Σαββίνα Γιαννάτου είναι σίγουρα μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ερμηνεύτριες με διεθνή αναγνώριση. Με το εξαιρετικό συγκρότημά της Primavera en Salonicο, το οποίο απαρτίζεται από υπέροχους σολίστες μουσικούς, παρουσιάζει ειδικά επιλεγμένα έντεχνα και λαϊκά τραγούδια από την Ελλάδα και την Μεσόγειο.

    ΤΟΥΡΚΙΑ: Burchan &#214;&#231;al & Trakya All Stars

    Ο Burhan &#214;&#231;al είναι ίσως από τους λίγους Τούρκους καλλιτέχνες που πέτυχε με τόση μεγάλη αναγνώριση να συνδυάσει τόσο καλά την Τουρκική παραδοσιακή μουσική της "αυλής του Σουλτάνου" και του φολκλόρ, με την σύγχρονη jazz και την νέα τουρκική κλασσική μουσική. Ο αυτοδίδακτος μουσικός που κατάγεται από μουσική οικογένεια, ξεκίνησε να παίζει διάφορα κρουστά και με αυτή του την τέχνη έγινε ευρέως γνωστός στην χώρα του.

    ΣΕΡΒΙΑ: Bojan Ristic Orkestar

    Ο αρχηγός των Gold Melos Brass band και γνωστός τρομπετίστας Bojan Ristic, προέρχεται από την οικογένεια των κορυφαίων μουσικών χάλκινων πνευστών, που βρίσκεται στην Vladicin Han (Νότια Σερβία). Η ορχήστρα έχει κερδίσει πολλά βραβεία ανάμεσα στα οποία και εκείνο του Φεστιβάλ της Guca το 2002, το σημαντικότερο φεστιβάλ χάλκινων στην Ευρώπη.

    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Βουλγαρικές Φωνές "Anglelite"

    Ένα από τα πληρέστερα, καλύτερα και πιο δημοφιλή μουσικά φωνητικά σύνολα του κόσμου είναι και 20μελής σχεδόν μυθική χορωδία "Angelite". Στις ψυχές των τυχερών θεατών, που παρακολουθούν τις συναυλίες τους, αποτυπώνεται πλήρως η μαγεία, η γοητεία και η ακρίβεια των υπέροχων αυτών Βουλγαρικών φωνών.

    Για περισσότερες πληροφορίες:

    Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: 25ης ΜαρτίουΤηλ. επικοινωνίας: 2310-895938 και 2310-895939 Πληροφορίες - Κρατήσεις: 2310-895888

    Σχετικά Links:

    Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

    [14] Κόσμος

    Ασκήσεις με F-16 εναντίον... σχολείου

    5/11/2004 4:43:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μαχητικό αεροσκάφος F-16 της αμερικανικής εθνοφρουράς έβαλε κατά λάθος 25 βλήματα εναντίον του σχολείου Λιτλ Εγκ Χάρμπορ στο Νιού Τζέρσι το βράδυ της Τετάρτης. Από τις αδέσποτες βολές του πιλότου, που κανονικά έπρεπε να έχουν στόχο ένα στρατιωτικό πεδίο βολής περίπου 3,5 μίλια μακρύτερα, ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς και προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές στην οροφή του "άτυχου" κτηρίου και στην άσφαλτο. Διεξάγεται έρευνα για το πώς ο πιλότος υπέπεσε στο σφάλμα να πιστέψει ότι το σχολείο ήταν μέρος του πεδίου βολής.

    [15] Champions League

    Αρνητικές... δονήσεις συγκλονίζουν την Άρσεναλ

    5/11/2004 4:24:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ανοιχτές παραμένουν οι "πληγές" που άφησε στη Άρσεναλ, η ήττα της 10ης αγωνιστικής από τη Μάντσεστερ Γιουναίτεντ, με 2-0, καθώς σύμφωνα με τον τεχνικό των "κανονιών" Αρσέν Βενγκέρ, το ατυχές αποτέλεσμα στο Όλντ Τράφορντ, έχει προκαλέσει περισσότερες "αρνητικές δονήσεις" από όσες είχε συνηθίσει η πρωταθλήτρια. Παρόλα αυτά η ομάδα του κ. Βενγκέρ είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση, όπως επίσης και την πίεση που υφίσταται για την κατάκτηση του τροπαίου του Τσάμπιονς Λίγκ.

    Βενγκέρ: "Υπερβολική η πίεση..."

    Η τραυματική εμπειρία της ήττας που έζησε στις 24/10 η Άρσεναλ στο ντέρμπι της Πρέμιερ Λγκ, έχει προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην ψυχολογία της ομάδας του κ. Βενγκέρ. Ο Αλσατός τεχνικός σε δηλώσεις του στο σημερινό φύλο της εφημερίδας Evening Standard υποστήριξε ότι "ως ομάδα, από την ήττα κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε περισσότερες αρνητικές δονήσεις, οι οποίες μας περιβάλλουν σε σύγκριση με το παρελθόν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Παράλληλα όμως έχω την αίσθηση ότι στο Τσάμπιονς Λιγκ η ομάδα βάζει υπερβολικά πολλή πίεση στους ώμους της, εξαιτίας αυτής της... ανοησίας που λέει "γιατί δεν κατακτάτε το τρόπαιο".

    [16] Οικονομία

    "Ανάσα" για σχεδόν 60.000 αγρότες Ρεκόρ αιτήσεων για τα πανωτόκια

    5/11/2004 5:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Σε διάστημα 10 χρόνων θα αποπληρώσουν τα χρέη τους από πανωτόκια στην Αγροτική τράπεζα, οι αγρότες που υπέβαλαν αίτηση για υπαγωγή στο νέο νόμο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανέρχονται σε 58.000, γεγονός που καταδεικνύει πως "οι αγρότες κατάλαβαν το συμφέρον τους και εκμεταλλεύθηκαν την τελευταία ευκαιρία, που τους έδωσε η Πολιτεία". Ανεξάρτητα από τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί, οι αγρότες θα πληρώσουν το πολύ μέχρι το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, ενώ η τελική οφειλή θα αποπληρωθεί με ετήσιες δόσεις και επιτόκιο 5%, έναντι 8% που ισχύει για άλλα δάνεια. "Ο βραχνάς των πανωτοκίων τελείωσε", τονίζει η Αγροτική, επισημαίνοντας, ότι τα χρέη που θα ρυθμιστούν αφορούν 140.000 αγροτικά δάνεια.

    [17] Αθλητισμός

    Μουντιαλικός παροξυσμός

    5/11/2004 5:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Περίπου δυόμισι χρόνια πριν τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 και ήδη οι διοργανωτές πέτυχαν το πρώτο γκολ της διοργάνωσης. Από την τρίτη κιόλας εβδομάδα της πρώτης περιόδου κατάθεσης αιτήσεων των εθελοντών, 15.000 άτομα έχουν ήδη εκδηλώσει θερμό ενδιαφέρον για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτή την παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου. Το παραπάνω νούμερο των εθελοντών είναι ακριβώς αυτό που απαιτούν οι διοργανωτές για την άρτια και επιτυχή διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου, το οποίο θα διεξαχθεί το διάστημα 9 Ιουνίου-9 Ιουλίου 2006 σε 12 πόλεις της Γερμανίας. Η πρώτη περίοδος Η δεύτερη περίοδος για την κατάθεση αιτήσεων είναι προγραμματισμένη για τα μέσα του 2005, ενώ η τρίτη και τελευταία για το διάστημα Ιανουάριος-Φεβρουάριος του 2006.

    Κολλημένοι με τη... μπάλα

    Όπως είναι φυσικό η εντυπωσιακή προσφορά των εθελοντών έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ, η οποία σε σημερινή της ανακοίνωση τόνισε τα εξής: "Είναι θαυμάσιο να βλέπουμε τόσο πολλούς ανθρώπους να θέλουν να μας βοηθήσουν, προκειμένου να προσφέρουμε στους επισκέπτες ένα φανταστικό Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006. Το νούμερο είναι πολύ εντυπωσιακό, αλλά η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων δεν έχει τελειώσει ακόμη" δήλωσε εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής.

    Με την ολοκλήρωση και των τριών περιόδου κατάθεσης αιτήσεων των εθελοντών η οργανωτική επιτροπή θα επιλέξει τους 15.000, τυχερούς όπως φαίνεται, εθελοντές που θα ζήσουν από κοντά τις μαγικές στιγμές του Παγκόσμιου Κυπέλλου της Γερμανίας.

    [18] Ιράκ

    "Δεν έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής" Σήριαλ με τις εκλογές του Ιράκ

    5/11/2004 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    Ακαθόριστη εξακολουθεί να παραμένει η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στο Ιράκ. Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της χώρας, Ιμπραχίμ αλ-Τζαφάρι, ανακοίνωσε, πως η εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου, κάτι που, όμως, διέψευσε αργότερα ο προσωρινός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουι. Ο αλ Τζαφάρι τόνισε, πως η συγκεκριμένη ημερομηνία ορίστηκε από την εκλογική επιτροπή με "απόλυτη συμφωνία" και αναμένεται η έγκρισή της από το υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, ο κ. Αλάουι απέρριψε αυτή την ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, ο προσωρινός Ιρακινός πρωθυπουργός τόνισε, πως "οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς, όπως ορίζεται στην απόφαση 1546 του ΟΗΕ. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία". Παράλληλα, ο κ. Αλάουι απέφυγε να ορίσει ημερομηνία, λέγοντας μόνο πως "αυτό θα γίνει όταν μπορέσουμε".

    [19] Κοινωνία

    Πλοίο κάθε μέρα Σύσκεψη για την "άγονη γραμμή"

    5/11/2004 6:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Σε καθημερινή βάση θα συνδέεται πλέον η Ρόδος με το λιμάνι του Πειραιά, ύστερα από σύσκεψη φορέων της Δωδεκανήσου με τους υπουργούς Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη και Αιγαίου, Αριστοτέλη Παυλίδη. Μέχρι το τέλος του έτους, η γραμμή Πειραιάς- Ρόδος θα γίνεται μια φορά την ημέρα, ενώ, για τα μικρότερα νησιά, η σύνδεση με τον Πειραιά θα είναι μια φορά την εβδομάδα. Παράλληλα, τα μικρότερα νησιά θα μπορούν να συνδέονται καθημερινά με το βασικό κορμό, με τοπικά δρομολόγια. Το πρόβλημα, που προέκυψε μετά την απόσυρση του στόλου της ΔΑΝΕ, αναμένεται να λυθεί οριστικά με την ναυπήγηση τουλάχιστον έξι νέων υπερσύγχρονων πλοίων, τα οποία εκτιμάται πως θα μπουν στα δρομολόγια του Αιγαίου το 2005. Σημειώνεται, πως η απόφαση αυτή έρχεται μια μέρα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Δωδεκανήσου για τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επί τάπητος οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

    Γενική απεργία στα Δωδεκάνησα

    [20] Αθλητισμός

    Μπάγεβιτς: "Στόχος μας η νίκη"

    5/11/2004 6:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Δύναμη και πάθος" ζήτησε από τους παίκτες του από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του κυριακάτικου ντέρμπι με την ΑΕΚ, ο τεχνικός του Ολυμπιακού Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο ερυθρόλευκος τεχνικός στη δήλωση του, τόνισε ότι ο δρόμος προς την κορυφή περνάει μέσα από το Ολυμπιακό Στάδιο. Παράλληλα ο Σερβοέλληνας προπονητής θέλει η ομάδα του να συνεχίσει το νικηφόρο σερί που άρχισε με ΠΑΟΚ και Μονακό, καθώς αν τριτώσει το καλό για τον Ολυμπιακό, θα αποκτήσει ένα σημαντικό ψυχολογικό πλεονέκτημα εν όψει των αγωνιστικών του υπόχρεώσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

    Με στόχο την κορυφή

    Με στόχο να "γκρεμοτσακίσει" από την κορυφή της Α' Εθνικής την ΑΕΚ, θα κατέβει την Κυριακή ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι του Ολυμπιακού Σταδίου. "Είναι ένας αγώνας ντέρμπυ μεταξύ δύο πολύ καλών ομάδων. Η ΑΕΚ θέλει να κρατηθεί στη πρώτη θέση της βαθμολογίας, ενώ ο Ολυμπιακός με νίκη θα περάσει στη κορυφή. Για να πετύχουμε το στόχο μας, που είναι η νίκη, χρειάζεται να μπούμε στο γήπεδο με δύναμη και πάθος από την αρχή της αναμέτρησης. Εύχομαι να γίνει ένα ποιοτικό παιχνίδι και να παιχτεί ωραίο ποδόσφαιρο" υπογράμμισε στις ηλεκτρονικές του δηλώσεις στο site του Ολυμπιακού, ο τεχνικός Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    [21] Υγεία

    Συνεχίζονται οι έρευνες σε γαλακτοκομικά προϊόντα Σε 10 ημέρες η "ετυμηγορία" για τις διοξίνες

    5/11/2004 5:59:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Τέλος στην αγωνία των Ελλήνων καταναλωτών αναμένεται να δώσουν οι εργαστηριακές απαντήσεις σχετικά με την πιθανότητα κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, μολυσμένων με την ουσία διοξίνη. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε οκτώ με δέκα ημέρες, αν και οι αρμόδιοι έχουν ήδη εκφράσει την πεποίθησή τους, ότι η πιθανότητα, να έχουν περάσει στην Ελλάδα τέτοια προϊόντα είναι απειροελάχιστη. Μάλιστα, ο ΕΦΕΤ διατείνεται, ότι το πρόβλημα, που εμφανίστηκε στα ολλανδικά προϊόντα, σε καμία περίπτωση δεν αφορά τα ελληνικά γάλατα και εν γένει τα προϊόντα ελληνικής προέλευσης. Η ουσία διοξίνη, η οποία θεωρείται καρκινογόνος, εντοπίστηκε τη Δευτέρα σε 162 κτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία, όπου αγελάδες από τις οποίες παρήχθη γάλα, είχαν καταναλώσει, όπως αποδείχθηκε, μολυσμένες ζωοτροφές. Η αποκάλυψη της αιτίας της μόλυνσης των αγελάδων επέφερε ελέγχους και στις εισαγόμενες ζωοτροφές. Το θετικό είναι ότι η αντίδραση των ολλανδικών υγειονομικών υπηρεσιών υπήρξε άμεση, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες ευρείας κυκλοφορίας μολυσμένων προϊόντων.

    Αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε Γερμανία, Βέλγιο

    Στο μεταξύ, σκάνδαλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι κτηνοτροφικές μονάδες στη Γερμανία και το Βέλγιο χρησιμοποιούν τροφές που περιέχουν πατατάλευρο, ουσία που θεωρείται υπεύθυνη για τη μεταφορά της διοξίνης από τις τροφές στον οργανισμό των ζώων. Άλλωστε και οι μονάδες, όπου βρέθηκε αρχικά η διοξίνη χρησιμοποιούσαν, για την εκτροφή των αγελάδων, φλοιούς πατάτας, μέσω των οποίων είναι δυνατόν να μεταφερθεί η καρκινογόνος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ουσία. Αποτέλεσμα ήταν, τόσο η Γερμανία, όσο και το Βέλγιο, να ακολουθήσουν τα βήματα της Ολλανδίας θέτοντας σε καραντίνα "ύποπτες" κτηνοτροφικές μονάδες. Κάτι παρόμοιο δεν έχει συμβεί την Ελλάδα, αφού οι έλεγχοι, που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό.

    Αν και η μικρή κατανάλωση γάλακτος ή λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων δεν κρύβει απαραίτητα κινδύνους για τον καταναλωτή, αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

    "Καμπανάκι" από Greenpeace

    Tην "πλήρη γύμνια" της Ελλάδας απέναντι στην αντιμετώπιση των διοξινών και γενικότερα των τοξικών ουσιών, στηλιτεύει με ανακοίνωσή της προς την ελληνική κυβέρνηση η Greenpeace. Η οικολογική οργάνωση ζητά την άμεση κατάρτιση σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του προβλήματος, που παρατηρήθηκε στα εξ Ολλανδίας ερχόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι το πρώτο σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει είναι η καταγραφή και αξιολόγηση του προβλήματος και εν συνεχεία η δημιουργία προγράμματος για την εξάλειψη των καρκινογόνων ουσιών. Εξάλλου, η οργάνωση καταγγέλλει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική από τις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες έχουν κάνει την εμφάνισή της μολυσμένα προϊόντα και δεν έχει λάβει ακόμη συγκεκριμένα μέτρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εντατικοί έλεγχοι για τις διοξίνες

    Διοξίνη σε ολλανδικό γάλα

    [22] Champions League

    Προμελετημένο το χτύπημα του Τότι

    5/11/2004 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πρόθεση στον Ιταλό διεθνή της Ρόμα Φραντσέσκο Τότι, που κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Μπάγερν Λεβερκούζεν "πάτησε" στην πλάτη του Ράμεολοφ, απέδωσε με δηλώσεις του στη "Bild" o τεχνικός της γερμανικής ομάδας, Κλάους Αουγκεντάλερ. "Αυτό ήταν προμελετημένο, ήταν σοβαρή σωματική βλάβη. Ήταν καθαρά κόκκινη κάρτα" τόνισε ο πρώην άσος των γερμανικών γηπέδων. Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι ότι η γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν τον Τότι να "προσγειώνεται" στην πλάτη του αμυντικού της Λεβερκούζεν με τις τάπες των παπουτσιών του, την ώρα που ο Ράμελοφ είναι πεσμένος στο έδαφος και μια φωτογραφία ακόμη που δείχνει τις πληγές στην πλάτη του παίκτη της Λεβερκούζεν.

    [23] Παράξενα

    Η κολώνα του σπιτιού

    5/11/2004 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ο άντρας που ονειρεύεται κάθε γυναίκα δεν αρκεί μόνο να είναι πρόστυχος και σωστός, πρέπει να "σκαμπάζει" και κάτι από οικοκυρικά. Αυτό φαίνεται πως είχε κατά νου ο 29χρονος Γερμανός, Γιάν Μπορκόφσκι, που ανακηρύχθηκε "Νοικοκυρά του 2004", σε σχετικό διαγωνισμό στο Αμβούργο. Ο κ. Μπορκόφσκι συνέτριψε κυριολεκτικά τους άλλους έξι φιναλίστ, μαγεύοντας την κριτική επιτροπή με τις ικανότητές του στην παρασκευή πίτσας και την ταχύτητα με την οποία έκανε τα ψώνια. Στα καλλιστεία αντρικής οικοκυρικής πήραν μέρος 5.000 άνδρες, που, μεταξύ άλλων, διαγωνίστηκαν στο πλύσιμο των πιάτων, τον καθαρισμό τζαμιών, το ψήσιμο ενός καλού καφέ και την επίβλεψη των παιδιών. Ο 29χρονος Γερμανός κέρδισε το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ και δήλωσε "απίστευτα χαρούμενος" για τον τίτλο του. Και για να μην σπεύσετε άδικα στη Γερμανία, σας πληροφορούμε, ότι ο κ. Μπορκόφσκι είναι ήδη "καπαρωμένος" και πατέρας τριών παιδιών. Το παρήγορο, πάντως, είναι πως έχει κι αλλού πορτοκαλιές, που κάνουν πορτοκάλια!

    [24] Κόσμος

    Λόγω ενός επίμαχου νόμου για τον ΦΠΑ Παραιτήθηκε η Κυβέρνηση της Βοσνίας

    5/11/2004 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Άντναν Τέρζιτς και σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου. Η πρόθεση του κ. Τέρζιτς να υποβάλει παραίτηση, συζητείτο από χθες, ύστερα από την υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο ενός νόμου για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Μέχρι στιγμής, η τριμερής προεδρία, Σέρβοι, Μουσουλμάνοι και Κροάτες, που κυβερνά τη Βοσνία με βάση τη συμφωνία του Ντέιτον, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο, ενώ η επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Μισράντα Μπούκαριτς, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απόρριψης της παραίτησης. Ο κ. Τέρζιτς πρότεινε ενιαίο ΦΠΑ 17%, με εξαίρεση τα είδη που αφορούν την εκπαίδευση, αλλά το Κοινοβούλιο τροποποίησε την πρότασή του και εισήγαγε μηδενικό φόρο σε διάφορα διατροφικά προϊόντα, τον Τύπο και τους εκδοτικούς οίκους. Με το αιτιολογικό, ότι η τροποποίηση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση της διαφθοράς, ο κ. Τέρζιτς επέμεινε στην άποψή του, απειλώντας ότι θα παραιτηθεί, κάτι που έκανε επισήμως σήμερα.

    [25] Αθλητισμός

    Υπέστη εγκαύματα β' βαθμού ο διεθνής ρέφερι Στο νοσοκομείο ο Βασσάρας

    5/11/2004 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην χειρουργική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται εδώ και λίγη ώρα ο διεθνής διαιτητής Κύρος Βασσάρας, που σήμερα το πρωί είχε ένα οικιακό ατύχημα. Αιτία ήταν ένας σωλήνας του καλοριφέρ που έσπασε κοντά στο κρεβάτι της κορούλας του. Ο 38χρονος ρέφερι στην προσπάθειά του να προφυλάξει τη μικρή, από το καυτό νερό που έβγαζε ο σωλήνας υπέστη εγκαύματα εγκαύματα β βαθμού σε μεγάλη έκταση του ποδιού του και στη συνέχεια διεκομίσθη στο νοσοκομείο, για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ο κ. Βασσάρας, που αναμένεται τις επόμενες μέρες να πάρει εξιτήριο, αφού η κατάσταση του δεν εμπνέει ανησυχία, εξαιρέθηκε, όπως ήταν φυσικό, από την αυριανή αναμέτρηση Ξάνθης- Χαλκηδόνας, που είχε οριστεί από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ως αναπληρωματικός διαιτησίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 November 2004 - 17:52:30 UTC