Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Διάψευση σεναρίων για απόπειρα
  • [02] Κυβέρνηση με τους Εργατικούς ετοιμάζει ο Σαρόν
  • [03] Στις βρετανικές αίθουσες Μαθήματα κατά της μουσικής πειρατείας
  • [04] Τραυματισμών συνέχεια στην "Μπάρτσα"
  • [05] Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο Ρυθμίζονται οι οφειλές στο ΙΚΑ
  • [06] Υπήρξε συμφωνία μεταξύ Γιανούκοβιτς-Γιουσένκο Προς εκτόνωση η κρίση
  • [07] Πλησιάζει η κρίσιμη μάχη με Αϊντχόφεν
  • [08] Η δύναμη της ΕΕ αντικατέστησε το ΝΑΤΟ Αλλαγή φρουράς στη Βοσνία
  • [09] "Βαρύς ο πέλεκυς" για Κεντέρη-Θάνου
  • [10] Ανήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης Μέτρα κατά του παραεμπορίου
  • [11] Στο Μουσείο Μπενάκη Οι ..."Δίδυμες Μούσες" της σύγχρονης ελληνικής
  • [12] Συνέντευξη Αλογοσκούφη για την απογραφή Ήπια η δημοσιονομική προσαρμογή
  • [13] Συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Περιοδεία Μολυβιάτη στην Ευρώπη
  • [14] Σκληρή ανακοίνωση από την ΚΟΕ
  • [15] Κατέθεσε ο τέως γενικός διευθυντής εξοπλισμών Εμπλοκή ελληνικής
  • [16] Λύση Μπατιστούτα!
  • [17] Δεν δέχεται την οικουμενικότητα Προκαλεί το Πατριαρχείο η Άγκυρα
  • [18] Οι λαθρεπιβάτες πληρώνουν
  • [19] Αναβολή φιλικών η Γερμανία

    [01] Κόσμος

    Από τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Διάψευση σεναρίων για απόπειρα δολοφονίας του Τάντιτς

    2/12/2004 12:12:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αυτοκινητιστικό ατύχημα και όχι απόπειρα δολοφονίας κατά του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς ήταν τελικά το επεισόδιο που σημειώθηκε με την προεδρική αυτοκινητοπομπή την Τρίτη. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ντράγκαν Γιότσιτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, διαψεύδοντας τα σενάρια που μιλούσαν για απόπειρα δολοφονίας του Τάντιτς. Ο Γιόσιτς ανέφερε ότι οι σερβικές αρχές ειδοποιήθηκαν για το ατύχημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς ο οδηγός του Σέρβου προέδρου είναι υπάλληλος της πρεσβείας. Σύμφωνα με χθεσινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε από το γραφείο της προεδρίας, το βράδυ της περασμένης Τρίτης ένα αυτοκίνητο τύπου Audi προσπάθησε να εμβολίσει κατ επανάληψη το όχημα, στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Το περιστατικό συνέβη στη λεωφόρο Κνέζα Μίλοσα, στο κέντρο του Βελιγραδίου και λόγω της έγκαιρης και σωστής επέμβασης των ανδρών ασφαλείας του Τάντιτς, ο Σέρβος πρόεδρος δεν έπαθε τίποτα. Τόσο τα σερβικά, όσο και τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν εικασίες για απόπειρα δολοφονίας του Τάντιτς, παρομοιάζοντας το γεγονός με ανάλογο επεισόδιο, που προηγήθηκε της δολοφονίας του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, τον Μάρτιο του 2003.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δολοφονική επίθεση κατά Τάντιτς

    [02] Μ. Ανατολή

    Κυβέρνηση με τους Εργατικούς ετοιμάζει ο Σαρόν

    2/12/2004 11:13:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τους Εργατικούς αποφάσισε να προχωρήσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, στην οποία θα συμμετάσχει και ένα θρησκευτικό κόμμα, προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο μονομερούς αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στενός συνεργάτης του. Ο Σαρόν απομάκρυνε χθες από την κυβέρνησή του πέντε υπουργούς τού κόμματος Σινούι, που καταψήφισαν επί της αρχής το σχέδιο προϋπολογισμού στην Κνέσετ. "Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να σχηματίσει μία κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το σχέδιο διαχωρισμού με τους Παλαιστινίους, καθώς αποτελεί πρώτη προτεραιότητά του", πρόσθεσε ο συνεργάτης του Σαρόν που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση Σαρόν στην Κνέσετ απορρίφθηκε με 69 ψήφους έναντι 43. Κατά του σχεδίου ψήφισαν και οι 14 βουλευτές του κόμματος Σινούι, που μετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, επειδή παραχωρούσε κάπου 60 εκατομμύρια δολάρια σε εκπαιδευτικά ινστιτούτα ενός θρησκευτικού κόμματος. Υπέρ του σχεδίου τάχθηκαν μόνο οι 38 βουλευτές του Λικούντ και πέντε βουλευτές ενός υπερ-Ορθόδοξου θρησκευτικού κόμματος.

    [03] Τεχνολογία

    Στις βρετανικές αίθουσες Μαθήματα κατά της μουσικής πειρατείας

    2/12/2004 12:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΒBC

    Η πειρατεία στη μουσική, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και το παράνομο "κατέβασμα" μουσικών αρχείων από το Διαδίκτυο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο νέο πακέτο διδασκαλίας, που σχεδίασαν Βρετανοί εκπαιδευτικοί σύμβουλοι, σε συνεργασία με τη Μουσική Ένωση Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων (British Music Rights) της χώρας. Το νέο μάθημα, που έχει ήδη εισαχθεί στη διδακτέα ύλη 1.600 σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποσκοπεί στην εξοικείωση παιδιών, ηλικίας 11-1 ετών, με το χώρο της μουσικής βιομηχανίας καθώς επίσης στην κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζουν σε αυτήν οι ψηφιακές τεχνολογίες. Σκοπός είναι να περιοριστούν τα κρούσματα πειρατείας στη μουσική βιομηχανία, καθώς, κάθε χρόνο, οι μειωμένες πωλήσεις των CD παγκοσμίως, της επιφέρουν ζημιές εκατομμυρίων.

    Στήριξη της εκπαιδευτικής πρότασης

    Η πρωτοποριακή αυτή εκπαιδευτική πρόταση έτυχε ενθουσιώδους αποδοχής από εκπροσώπους του εγχώριου καλλιτεχνικού μουσικού χώρου.

    "Πιστεύουμε, ότι είναι βασικό να διδαχθεί η έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας στα σχολεία. Είναι απαραίτητο οι μελλοντικοί δημιουργοί να γνωρίζουν πως θα έχουν πρακτικό όφελος από τις ιδέες τους", τόνισε η Emma Pike, γενική διευθύντρια της British Music Rights.

    Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι δημιουργοί, εκτός από τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, οφείλουν και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες, που τους προσφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις, σχετικά με την παραγωγή και διανομή των μουσικών προϊόντων τους στο κοινό.

    "Θεωρώ, ότι είναι πολύ σημαντικό τα νεαρά παιδιά να εισπράττουν πρακτικές και εποικοδομητικές γνώσεις στο σχολείο", δήλωσε ο συνθέτης Guy Chambers, ενώ εκτιμά, ότι το εν λόγω εγχείρημα θα ενθαρρύνει όσα παιδιά ενδιαφέρονται μελλοντικά να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χώρο.

    [04] Champions League

    Τραυματισμών συνέχεια στην "Μπάρτσα"

    2/12/2004 12:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Άλλο ένα πλήγμα για την Μπαρτσελόνα, ευτυχώς όμως όχι τόσο σοβαρό. Η "Μπάρτσα" θα στερηθεί των υπηρεσιών του Λουντοβίκ Ζιουλί στον επερχόμενο αγώνα με την Μάλαγα για το Ισπανικό Πρωτάθλημα, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του και στον αγώνα-φινάλε των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός τραυματίστηκε στον προχθεσινό φιλικό αγώνα των "μπλαουγκράνα" με την Μεικτή Κόσμου και δεν έχει διευκρινιστεί ο χρόνος αποθεραπείας του.

    [05] Οικονομία

    Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο Ρυθμίζονται οι οφειλές στο ΙΚΑ

    2/12/2004 12:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/12/2004 4:39:27 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ευνοϊκούς όρους για τη ρύθμιση των οφειλών χιλιάδων επιχειρήσεων που χρωστούν στο ΙΚΑ ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο διοικητής του Ιδρύματος, Γιάννης Βαρθολομαίος. Η καταβολή των οφειλών από τους εργοδότες θα γίνεται είτε εφάπαξ, είτε σε 80 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση επί των πρόσθετων προστίμων και τελών. Η ρύθμιση θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και αφορά στην εύρυθμη λειτουργία του ΙΚΑ. Οι οφειλές προς το Ίδρυμα και άλλα θέματα για τη λειτουργία του, συζητήθηκαν το πρωί σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον κ. Βαρθολομαίο.

    Οξυγόνο και ανάσα για μικρομεσαίους

    Οι ρυθμίσεις για τα χρέη στο ΙΚΑ καλύπτουν πάνω από 120.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους, ενώ από τις νέες ρυθμίσεις μπορούν να επωφεληθούν και όσοι έχουν κάνει αίτηση παλιότερα.

    Η προθεσμία για τη ρύθμιση φτάνει μέχρι τον Απρίλιο του 2005 και όσοι επιχειρηματίες αποφασίσουν μέσα στο διάστημα αυτό να εξοφλήσουν πλήρως τις οφειλές τους, θα γλιτώσουν το 80% των προσαυξήσεων και των άλλων επιβαρύνσεων, που έχουν διογκώσει το πρόβλημα.

    Σε περίπτωση που οι οφειλέτες κάνουν ρύθμιση για τμηματική εξόφληση, θα κερδίσουν το 50% των προσαυξήσεων και θα μπορούν να πληρώσουν τη συνολική οφειλή (χρέος και υπόλοιπο προσαυξήσεων) σε διάστημα μέχρι και 80 μήνες, που σημαίνει ότι θα πληρώνουν από τον Μάιο του 2005 μέχρι τα τέλη του 2011. Μόνη προϋπόθεση είναι η μηνιαία δόση να διαμορφωθεί σε τουλάχιστον 200 ευρώ. Φυσικά, για τα μικρότερα χρέη, η εξόφληση μπορεί να ρυθμιστεί σε συντομότερο χρόνο.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η ρύθμιση αυτή αποτελεί οξυγόνο και δίνει ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα μπορέσουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς το άγχος των προσαυξήσεων. Ταυτόχρονα, το ΙΚΑ θα μπορέσει να αυξήσει τα έσοδά του και να προχωρήσει στην ανάπτυξη του προγράμματος προληπτικής ιατρικής και τις προμήθειες ασθενοφόρων και κινητών μονάδων, ενώ προβλέπεται η πρόσληψη 300 γιατρών για να καλυφθούν τα κενά στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε τη ρύθμιση την πιο ευνοϊκή που έχει γίνει στην ιστορία του Ιδρύματος και κάλεσε τους οφειλέτες να ενταχθούν στο μέτρο για να επωφεληθούν. Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του ΙΚΑ, η πληρωμή των συντάξεων και του δώρου των Χριστουγέννων θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου.

    [06] Κόσμος

    Υπήρξε συμφωνία μεταξύ Γιανούκοβιτς-Γιουσένκο Προς εκτόνωση η κρίση στην Ουκρανία

    2/12/2004 12:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Καρπούς απέδωσαν οι συνομιλίες που είχαν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς και Βίκτορ Γιουσένκο, με τους ξένους μεσολαβητές, καθώς αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διενέργεια κάποιας μορφής νέων προεδρικών εκλογών. Σήμερα εν τω μεταξύ, αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το αν υπήρξε νοθεία ή όχι στο β γύρο της 21ης Νοεμβρίου. Ο Γιουσένκο συμφώνησε επίσης να αρθεί ο αποκλεισμός των κυβερνητικών κτιρίων στο Κίεβο, ωστόσο κάλεσε τους οπαδούς του να παραμείνουν σε εγρήγορση στους δρόμους μέχρι να ανακοινωθεί επισήμως η νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

    "Ναι" στην επανάληψη του β' γύρου εκλογών

    Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης διευκρίνισε χθες, μετά τις συνομιλίες, ότι ο ίδιος θα συμφωνήσει μόνο για την επανάληψη του β' γύρου των εκλογών και όχι για την επανάληψη όλης της εκλογικής διαδικασίας. "Αν προκύψει ξανά η ιδέα της διεξαγωγής εντελώς νέων εκλογών, δεν υπάρχει απολύτως κανένα νόημα να συμμετέχουμε σε αυτές τις συνομιλίες", δήλωσε ο Γιουσένκο προς τους υποστηρικτές του στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. "Επιμένουμε ότι η εκλογική διαδικασία, από τη στιγμή που έχει αρχίσει, θα πρέπει να έχει μια νομική βάση για να ολοκληρωθεί. Αυτήν την ολοκλήρωση την βλέπουμε μόνον στην επανάληψη της ψηφοφορίας αυτής", σημείωσε. Επίσης, διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες με διεθνείς μεσολαβητές οδήγησαν και σε συμφωνία για την επεξεργασία από δικηγόρους εντός 24 ωρών της βάσης για νέες εκλογές.

    Ο απερχόμενος πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα έχει προτείνει πάντως, οι νέες εκλογές να διεξαχθούν από την αρχή με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων και να μην επαναληφθεί απλώς ο δεύτερος γύρος.

    [07] Champions League

    Πλησιάζει η κρίσιμη μάχη με Αϊντχόφεν

    2/12/2004 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η τελευταία αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ για την φάση των ομίλων, πραγματοποιείται το ερχόμενο διήμερο Τρίτη και Τετάρτη. Για αυτό το λόγο, η αντίπαλος του Παναθηναϊκού, Αϊντχόφεν, αναμένεται το μεσημέρι της Δευτέρας, (14:30), για τον κρίσιμο για τους πράσινοτυς καθώς οι Ολλανδοί έχουν ήδη προκριθεί, αγώνα της Τρίτης. Μαζί με την ομάδα του Γκους Χίντινγκ, αναμένεται να έρθουν και 400 περίπου φίλαθλοι της ομάδας. Ο προπονητής της ολλανδικής ομάδας, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο «Απόστολος Νικολαϊδης» στις 18:30 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προπόνηση. Από την πλευρά του, ο τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδας, Ζντένεκ Σκάζνι, θα δώσει την δική του συνέντευξη Τύπου στη Λεωφόρο στις 16:00 και οι «πράσινοι» θα προπονηθούν στις εγκαταστάσεις της Παιανίας δύο ώρες αργότερα (18:00).

    [08] Κόσμος

    Η δύναμη της ΕΕ αντικατέστησε το ΝΑΤΟ Αλλαγή φρουράς στη Βοσνία

    2/12/2004 2:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/12/2004 4:59:20 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την μεγαλύτερη ειρηνευτική αποστολή της ξεκίνησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Eufor, η δύναμη της ΕΕ, διαδέχθηκε επισήμως την πολυεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη (Sfor), κατά τη διάρκεια τελετής, παρουσία του ύπατου εκπρόσωπου της Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο Μπουτμίρ στο Σαράγεβο, η μεταβίβαση της εξουσίας σηματοδοτήθηκε από την άφιξη της σημαίας της ΕΕ, που έφεραν στρατιωτικοί της Eufor. "Η Βοσνία- Ερζεγοβίνη κάνει σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς μια μόνιμη ειρήνη και προς το δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", τόνισε ο Μπόρισλαβ Πάραβατς, εκπρόσωπος της τριμερούς βοσνιακής προεδρίας. Η Eufor αποτελείται από 7.000 άντρες και διοικείται από το βρετανό στρατηγό Ντέιβιντ Λίκεϊ. Αποστολή της είναι η ασφάλεια της περιοχής και οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [09] Αθλητισμός

    "Βαρύς ο πέλεκυς" για Κεντέρη-Θάνου

    2/12/2004 4:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η IAAF τιμώρησε με διετή αποκλεισμό από κάθε Παγκόσμια διοργάνωση Στίβου, τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου. Οι δύο αθλητές "κρίθηκαν ένοχοι" για παραβίαση των κανόνων περί φαρμακοδιέγερσης βάσει των κανονισμών της IAAF, καθώς δεν παρουσιάστηκαν, όπως αναφέρει και η επιστολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, 3 φορές σε αντιντόπινγκ κοντρόλ. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το πότε θα ισχύσει η τιμωρία των δύο Ολυμπιονικών

    "Καμπάνα" και στον Τζέκο

    Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ομοσπονδίας, "βασιζόμενη στις μέχρι σήμερα έρευνές της, η αρμόδια επιτροπή έφτασε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αποδείξεις πως Κεντέρης και Θάνου παραβίασαν τους κανόνες περί φαρμακοδιέγερσης βάσει των κανονισμών της IAAF. Στις παραβιάσεις συμπεριλαμβάνεται και αυτή της μη παρουσίασης των αθλητών, οι οποίοι ζητήθηκαν αλλά δεν βρέθηκαν για έλεγχο στο Τελ Αβίβ, στο Σικάγο και την Αθήνα, καθώς και την αποτυχία να υποβληθούν σε τεστ στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 2004". Η επιστολή απεστάλη στην Ελληνική Ομοσπονδία. Ένοχος κρίθηκε και ο πρώην προπονητής των δύο αθλητών, Χρήστος Τζέκος. Ο Έλληνας προπονητής κατηγορείται από την IAAF για διανομή απαγορευμένων ουσιών. Για τον πρώην προπονητή των δύο αθλητών, η Διεθνής Ομοσπονδία αναφέρει στην ανακοίνωσή της: "Η αρμόδια επιτροπή απεφάνθη επίσης ότι υπάρχουν αποδείξεις πως και ο κ. Τζέκος παραβίασε τους κανόνες περί φαρμακοδιέγερσης βάσει των κανονισμών της IAAF. Στις παραβιάσεις συμπεριλαμβάνονται αυτές για διανομή απαγορευμένων ουσιών, βοήθεια στη χρήση απαγορευμένων ουσιών και παρέμβαση στη διαδικασία ελέγχου ντόπινγκ. Ομοίως, απεστάλη σήμερα επιστολή στην ελληνική ομοσπονδία, στην οποία υπογραμμίζονται οι κατηγορίες κατά του κ. Τζέκου".

    Εν αναμονή αντιδράσεων

    Στη συνέχεια, η ανακοίνωση της IAAF αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Πειθαρχική δράση θα ξεκινήσει τώρα εναντίον των προαναφερθέντων προσώπων, σε συμφωνία με τις συνήθεις διαδικασίες που ορίζουν οι κανονισμοί της IAAF".

    Κεντέρης και Θάνου έχουν διορία να απαντήσουν μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου και, αν απορριφθούν οι εξηγήσεις τους, θα τιμωρηθούν με προσωρινό αποκλεισμό από την IAAF, εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον της σχετικής πειθαρχικής επιτροπής της ελληνικής ομοσπονδίας. Όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της IAAF, θα υπάρχει δικαίωμα έφεσης κατά της απόφασης της ελληνικής ομοσπονδίας στο Διαιτητικό Δικαστήριο για τον Αθλητισμό (CAS).

    [10] Οικονομία

    Ανήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης Μέτρα κατά του παραεμπορίου

    2/12/2004 4:06:00 μμ

    Την εντατικοποίηση των ελέγχων ανά τη χώρα, την 24ωρη επιτήρηση της εισόδου προϊόντων στην Ελλάδα, αλλά και την απόλυτη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αποφάσισε την Πέμπτη το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να καταπολεμηθεί η άνθηση του παραεμπορίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, στόχος είναι ο περιορισμός και σταδιακά η εξαφάνιση της μάστιγας του παραεμπορίου, ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν προβλέπουν και το συντονισμό της δράσης ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς. Αρωγοί στην προσπάθεια είναι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το ΣΔΟΕ και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

    Ενιαίος φορέας κατά της παράνομης αγοράς

    Όπως ανέφερε ο κ Σιούφας, στα σχέδια του κράτους είναι η συγκρότηση ενιαίου φορέα ελέγχου για ζητήματα που αφορούν στην αγορά, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, σε δηλώσεις του, τόνισε, ότι στόχος της κυβέρνησης, δεν είναι να μετακινηθεί το παραεμπόριο από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια, αλλά η απόλυτη καταπολέμηση και πάταξή του σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

    Πρόσθεσε μάλιστα, ότι για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, είναι αναγκαίο οι συναντήσεις των συναρμόδιων φορέων να λαμβάνουν χώρα σε τακτά διαστήματα, ώστε να ελέγχουν καλύτερα την πρόοδο των εργασιών.

    Ακόμη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε, ότι η Αστυνομία θα βοηθήσει στην πάταξη του παραεμπορίου, αναλαμβάνοντας κυρίως τον έλεγχο των αγορών, που θα γίνεται και με τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων, τα οποία θα δρουν σε όλη τη χώρα.

    [11] Πολιτισμός

    Στο Μουσείο Μπενάκη Οι ..."Δίδυμες Μούσες" της σύγχρονης ελληνικής τέχνης

    2/12/2004 4:11:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το Μουσείο Μπενάκη ενώνεται με 36 μουσεία της Ευρώπης και δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία στους Έλληνες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για την σύγχρονη και την παραδοσιακή τέχνη μέσα από την έκθεση "Δίδυμες Μούσες 2004". Η συγκεκριμένη έκθεση, που πραγματοποιείται από τον Δήμο του Τορίνο της Ιταλίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. "CULTURA 2000". Σε αυτή, νέοι καλλιτέχνες επιλέγουν εκθέματα από γνωστά μουσεία Ευρωπαϊκών πόλεων και εμπνέονται από αυτά, "καταθέτοντας" τη δική τους ερμηνεία. Τα εγκαίνια του δημιουργικού προγράμματος, που τέλεσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, συνοδευόμενη από τη γενική γραμματέα Νέας Γενιάς, Βάσω Κόλλια., έδωσαν μια πρώτη "γεύση" χθες βράδυ με τέσσερα έργα νέων καλλιτεχνών από την Ευρώπη, ένα εκ των οποίων ανήκει στην Ελληνίδα Χριστίνα Μπαλή. Οι πίνακες, εμπνευσμένοι από κλασικά αριστουργήματα των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών μουσείων, δημιουργούν ένα ζωντανό διάλογο ανάμεσα στην αρχαία και τη σύγχρονη τέχνη, και συνδέουν τα εκφραστικά σχήματα διαφορετικής γενεαλογικής καλλιτεχνικής προσέγγισης, ενώνοντας το χθες, το σήμερα και το αύριο της εικαστικής τέχνης.

    Διάλογος ανάμεσα στην αρχαία και τη σύγχρονη τέχνη

    Μέσα από τις «Δίδυμες Μούσες», νέοι καλλιτέχνες, που έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια, έχουν την σπάνια ευκαιρία να εργαστούν στο χώρο σημαντικών μουσείων, να διεισδύσουν στα μυστικά κλασικών αριστουργημάτων και να ανακαλύψουν τη δική τους εκδοχή αλληλεπίδρασης με το παρελθόν και την παράδοση, προσφέροντάς μας νέες καινοτόμες ερμηνείες.

    Βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας αυτής είναι η γνώση και η αξιοποίηση της καλλιτεχνικής ευρωπαϊκής κληρονομιάς, το άνοιγμα νέων οριζόντων για τους νέους ανθρώπους μέσα από την κινητικότητα και τις ανταλλαγές με άλλες χώρες, η υποστήριξη στην παραγωγή ανέκδοτων έργων και η συνεργασία μεταξύ οργανισμών και πολιτιστικών φορέων.

    Όπως εξήγησε η κ. Κόλλια, "η Ιταλία μας έδωσε μία δυνατότητα, την οποία αξιοποιήσαμε φέτος με τη συμμετοχή τεσσάρων καλλιτεχνών και του μουσείου Μπενάκη", υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική συμμετοχή το 2005 θα είναι περισσότερο ενεργή, περιλαμβάνοντας τουλάχιστον δέκα Έλληνες καλλιτέχνες.

    Επόμενος στόχος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς είναι να διοργανώσει την κεντρική εκδήλωση του προγράμματος το 2005 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του μουσείου Θεσσαλονίκης.

    Η έκθεση του μουσείου Μπενάκη στο κτίριο της Οδού Πειραιώς είναι ένα μόνο μέρος μιας σειράς εκθέσεων, που θα παρουσιαστούν από το Νοέμβριο του 2004 μέχρι το Φεβρουάριο του 2005, σε μουσεία της Ιταλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Ρουμανίας, Φιλανδίας και Κροατίας.

    [12] Οικονομία

    Συνέντευξη Αλογοσκούφη για την απογραφή Ήπια η δημοσιονομική προσαρμογή

    2/12/2004 4:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Για απόλυτη δικαίωση της πολιτικής διαφάνειας, που εισήγαγε η Κυβέρνηση, από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Σε συνέντευξη Τύπου για την απογραφή, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε με έμφαση, ότι κεντρική στρατηγική της Κυβέρνησης είναι η άσκηση μιας πολιτικής ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση του ελλείμματος στο 2,8% για το 2005. Παράλληλα, ο υπουργός απέδωσε πολιτικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, για τη διαδικασία που κίνησε η Eurostat κατά της χώρας μας σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου 1997- 2003. "Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν", κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

    "Προχωράμε στις δεσμεύσεις μας"

    "Ξεκαθαρίσαμε το παρελθόν και τώρα θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον". Γιώργος Αλογοσκούφης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας

    Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η υπόθεση της απογραφής δεν θα καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς υπάρχει στενή συνεργασία της Κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την αποκατάσταση της διαφάνειας.

    Αναφερόμενος στο μέλλον, ο κ. Αλογοσκούφης είπε, ότι η Κυβέρνηση θα υλοποιήσεις τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τη φορολογία και την ανάπτυξη από τις αρχές του 2005. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός στον νέο αναπτυξιακό νόμο και την εφαρμογή του φορολογικού, ενώ διευκρίνισε, ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολογία των ακινήτων θα εφαρμοστεί από το 2006.

    "Ξεκαθαρίσαμε το παρελθόν και τώρα θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης, υπενθυμίζοντας τα πλεονεκτήματα από το νέο φορολογικό νόμο και τα όσα συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ασφαλιστικό, ο υπουργός τόνισε, πως ότι ο "νόμος Ρέππα" παρουσιάζει κενά ως προς τη χρηματοδότηση του συστήματος και επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να μην ανοίξει το θέμα. Όσο αφορά στο ασφαλιστικό των τραπεζών, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε, ότι πρόκειται για ένα θέμα εργοδοτών και εργαζομένων και στην παρούσα φάση η Κυβέρνηση δεν θα παρέμβει.

    Πολιτικές ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ

    "Ο κύκλος της αναξιοπιστίας των δημοσιονομικών στοιχείων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έκλεισε", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης, διευκρινίζοντας, πως η προειδοποιητική επιστολή που θα διαβιβαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αφορά στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν από το 1997 έως το 2003 και θα περιλαμβάνει και το αίτημα διασφάλισης της αξιοπιστίας των στοιχείων.

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί οι ευθύνες αποδίδονται στο σύνολο των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο κ. Αλογοσκούφης είπε, ότι κάποια από τα μέλη τους ήταν "κοινωνοί και ηθικοί αυτουργοί" των πλαστών στοιχείων που διαβιβάζονταν στην ΕΕ, ενώ κάποια άλλα όχι.

    "Η εικόνα της χώρας έχει αποκατασταθεί πλήρως", δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, προσθέτοντας, πως έγινε κατανοητό ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ "έκρυβαν την πραγματική εικόνα της Οικονομίας και διέσυραν τη χώρα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Η ώρα της αλήθειας"

    [13] Πολιτική

    Συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Περιοδεία Μολυβιάτη στην Ευρώπη

    2/12/2004 4:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Με στόχο την προώθηση των ελληνικών θέσεων ενόψει της κρίσιμης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης ξεκίνησε σήμερα νέα περιοδεία στις ευρωπαϊκές χώρες. Η πρώτη συνάντηση, που είχε ήταν με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζιανφράνκο Φίνι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δυο ανδρών βρέθηκαν οι προοπτικές έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και διμερή ζητήματα. Αργά το απόγευμα ο κ Μολυβιάτης θα συναντηθεί με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στο Βερολίνο και τη Βιέννη.

    Ικανοποίηση για τις διμερείς σχέσεις

    Οι κ Μολυβιάτης και Φίνι συμφώνησαν, ότι η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής συνιστά την πλέον κατάλληλη ευκαιρία για να οριστεί η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία.

    Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, εμφανίστηκαν, ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα πορεία τους, ειδικά στον τομέα της οικονομίας και του πολιτισμού, ενώ έκαναν λόγο για "άριστη ελληνοϊταλική συνεργασία στα Βαλκάνια".

    Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα μεταρρύθμισης του ΟΗΕ, για την οποία συμφώνησαν, ότι πρέπει να έχει ευρεία αποδοχή και να αποτελεί εγγύηση της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των πολιτικών του Οργανισμού.

    [14] Αθλητισμός

    Σκληρή ανακοίνωση από την ΚΟΕ

    2/12/2004 4:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα θλιβερά επεισόδια στον χθεσινό αγώνα Πόλο Ολυμπιακού-Πανιωνίου, αμαύρωσαν την εικόνα της Ελληνικής Υδατοσφαίρησης. Με αφορμή αυτό το δυσάρεστο γεγονός, η ΚΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφρλαζει τη θλήψη και τον αποτροπιασμό της και ζητά την παραδειγματική τιμωρία των όποιων υπευθύνων. Παράλληλα, τονίζει και την ανυπαρξία αστυνομικής δύναμης στο γήπεδο και τα ελλιπή μέτρα που είχε πάρει η αρμόδια Αρχή για αυτό το παιχνίδι, που είχε ως αποτέλεσμα να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο οι οπαδοί και να τα κάνουν "γυαλιά καρφιά".

    Η ανακοίνωση

    «Τη θλίψη και τον αποτροπιασμό της προς κάθε κατεύθυνση» εκφράζει η ΚΟΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακού-Πανιωνίου για την Α1 της υδατοσφαίρισης των ανδρών. Στην ανακοίνωσή της η ΚΟΕ, η οποία ζητά, παράλληλα, την «πιστή εφαρμογή του Πειθαρχικού Κανονισμού της Ομοσπονδίας και την επιβολή των αντίστοιχων ποινών, όπως αυτές προβλέπονται», αναφέρει τα εξής:

    «Η ΚΟΕ, με αφορμή τα θλιβερά και απαράδεκτα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την διεξαγωγή του αγώνα Ολυμπιακού-Πανιωνίου, για το πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Α1 Εθνικής κατηγορίας Ανδρών, εκφράζει τη θλίψη και τον αποτροπιασμό της προς κάθε κατεύθυνση, καταγγέλλοντας κάθε φυσικό και ηθικό αυτουργό των απαράδεκτων επεισοδίων.

    Η ΚΟΕ, διαμαρτύρεται έντονα προς την αρμόδια Αστυνομική Αρχή για τα ουδόλως ενδεικνυόμενα μέτρα που έλαβε για τον συγκεκριμένο αγώνα, αποστέλλοντας ελάχιστη αστυνομική δύναμη, παρά το γεγονός ότι πριν την έναρξη του υπήρχαν περίπου 1.000 οπαδοί έξω από το κολυμβητήριο, οι οποίοι και εισήλθαν, με την έναρξη, στην εξέδρα ανεξέλεγκτοι.

    Η ΚΟΕ ζητάει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την ΕΛ.ΑΣ. τις δέουσες ενέργειες και έρευνες για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά της Αστυνομίας. Παράλληλα, απευθύνεται στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα και ζητά την πιστή εφαρμογή του Πειθαρχικού Κανονισμού της Ομοσπονδίας και την επιβολή των αντίστοιχων ποινών, όπως αυτές προβλέπονται.

    Η ΚΟΕ δεν επιθυμεί το κορυφαίο ομαδικό μας άθλημα, η υδατοσφαίριση, που μόλις πρόσφατα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας έκανε υπερήφανους τους Ελληνες, να υποβαθμίζεται και να εξευτελίζεται με τέτοιον τρόπο από γεγονότα που απάδουν κάθε έννοιας φίλαθλης συμπεριφοράς.

    Καλούμε τα σωματεία, τον κόσμο του αθλήματος και τους αγνούς φιλάθλους της υδατοσφαίρισης να προστατεύσουν το κορυφαίο ομαδικό άθλημά μας από ξενόφερτα στοιχεία, που ουδεμία σχέση έχουν με την υδατοσφαίριση και το μόνο που κάνουν είναι να αμαυρώνουν την εικόνα του».

    [15] Πολιτική

    Κατέθεσε ο τέως γενικός διευθυντής εξοπλισμών Εμπλοκή ελληνικής εταιρίας στους ΤΟR- Μ1

    2/12/2004 5:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/12/2004 7:31:50 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Νέα τροπή στις έρευνες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά έδωσε η σημερινή κατάθεση του τέως γενικού διευθυντή εξοπλισμών τού υπουργείου Άμυνας, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Σύμφωνα με την κατάθεση του Σπύρου Τραυλού, στη διαχείριση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την προμήθεια των αντιαεροπορικών πυραύλων TOR- M1 ενεπλάκη ελληνική εταιρία, με την επωνυμία DRUMILAN. Έτσι, η Εξεταστική Επιτροπή θα καλέσει ως μάρτυρα εκπρόσωπο της εν λόγω εταιρείας. Αίσθηση επίσης προκάλεσε η αποκάλυψη του τέως γενικού διευθυντή εξοπλισμών, ότι για τις δυο αποτυχημένες δοκιμές των ραντάρ TPQ37 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ενημερώθηκε ένα χρόνο αργότερα.

    Με τον Γ. Ζορμπά συνεχίζονται οι καταθέσεις

    Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που μετέχουν στην Επιτροπή, επεσήμαναν, ότι ο κ. Τραυλός επιβεβαίωσε τις καταγγελίες τους και ζήτησαν από το προεδρείο την επανάκληση μάρτυρα, ο οποίος, σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσαν στη δημοσιότητα, μετείχε στην αξιολόγηση των ρωσικών πυραύλων.

    Από την πλευρά τους, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για προσπάθεια εντυπωσιασμού από τους συναδέλφους τους της ΝΔ.

    Στο μεταξύ, για παραπλάνηση της κοινής γνώμης έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Κόκκινος, ισχυριζόμενος ότι η Δικαιοσύνη θα έπρεπε, αντί για το TOR- M1, να ασχοληθεί με τις συμβάσεις των μεταγωγικών ελικοπτέρων και των οχημάτων Hummer, τις οποίες χαρακτήρισε "κραυγαλέες".

    Στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής αναφέρθηκε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας, ότι "συμψηφισμός και εξαγνισμός θα γίνει στο τέλος, αλλά τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγάλα, κυρίως όσον αφορά το ότι εξοπλιζόμαστε για να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ".

    Οι καταθέσεις στην Επιτροπή θα συνεχιστούν με τον νυν διευθυντή εξοπλισμών, Γιώργο Ζορμπά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζεται η κατάθεση Σμπώκου

    [16] Αθλητισμός

    Λύση Μπατιστούτα!

    2/12/2004 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αν και 35 ετών, αν και σε αμφιβόλου ποιότητας πρωτάθλημα ο Γκάμπριελ Μπατιστούτα συνεχίζει να φορτώνει τις αντίπαλες εστίες με γκολ και σύμφωνα με τους Ισπανούς υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψει από το Κατάρ σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Ελ Μούντο Ντεπορτίβο" θέλει τον Αργεντίνο να είναι ανάμεσα στις πιθανότητες που εξετάζει ο Φρανκ Ράικαρντ, για την κάλυψη της κενής θέσης που άφησε ο τραυματισμός του Χένρικ Λάρσον. Ο "Μπατιγκόλ" αγωνίζεται στην Αλ Αράμπι στο πρωτάθλημα του Κατάρ και πέρσι ήταν πρώτος σκόρερ αυτού με 25 τέρματα σε 18 αγώνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα λοιπόν πληροί τις προϋποθέσεις για την επίθεση των "Μπλαουγκράνα", ενώ οι πηγές των Ισπανών λένε πως ήδη έχουν φτιαχτεί και τα συμβόλαια, για τον Αργεντίνο ο οποίος στις 78 συμμετοχές του με την φανέλα της εθνικής έχει σημειώσει 57 γκολ.

    [17] Κοινωνία

    Δεν δέχεται την οικουμενικότητα Προκαλεί το Πατριαρχείο η Άγκυρα

    2/12/2004 6:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/12/2004 7:20:33 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ολοένα και πιο αδιάλλακτη, όπως όλα δείχνουν, γίνεται η Τουρκία, καθώς πλησιάζει η Σύνοδος της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου, με βασικό θέμα τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την γείτονα. Η Άγκυρα αφενός απορρίπτει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου συνεχίζει τις προκλήσεις κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβήτησε εκ νέου την οικουμενικότητα του Φαναρίου, ενώ, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, τα ζητήματα της οικουμενικότητας και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης περιλαμβάνονται στο κείμενο του τουρκικού δόγματος εθνικής ασφαλείας. Την αμέριστη συμπαράστασή τους προς το Φανάρι εξέφρασαν σήμερα ο πολιτικός κόσμος της χώρας και η Εκκλησία της Ελλάδας.

    Απορρίπτουν στην οικουμενικότητα

    Αφορμή για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στάθηκε η αποψινή δεξίωση στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, προς τιμήν του Τάγματος του Αγίου Ανδρέου των εν Αμερική αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τούρκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να παραστούν, δηλώνοντας ενοχλημένοι από τον χαρακτηρισμό του Πατριαρχείου ως Οικουμενικό.

    Μάλιστα, με εγκύκλιό του, ο ίδιος ο κ. Ερντογάν απαγόρευσε στους Τούρκους προσκεκλημένους να παρευρεθούν στην δεξίωση, χαρακτηρίζοντας τον κ. Βαρθολομαίο ως έναν απλό Τούρκο πολίτη, που δεν δικαιούται να φέρει τίτλους.

    Σύμφωνα με το CNN Turk, το τουρκικό δόγμα εθνικής ασφάλειας, που περιλαμβάνει τους βασικούς άξονες περί εσωτερικών και εξωτερικών απειλών, επισημαίνει, πως πρέπει να συνεχισθεί το καθεστώς αοριστίας, που έχει επιβληθεί στο Πατριαρχείο.

    Απάντηση στο θέμα, έδωσε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, Ντέιβιντ Άρτνρ, μιλώντας στη δεξίωση. Ο κ. Άρντρ υποστήριξε, πως το μέλλον και η βιωσιμότητα του Πατριαρχείου δεν έχουν εξασφαλιστεί και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό "να καταλάβει τον ανεκτίμητο πλούτο που η Τουρκία έχει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο".

    Αμέριστη συμπαράσταση

    Την "δεδομένη, σταθερή, διαρκή και πολύπλευρη υποστήριξη" της Ελλάδας στο Φανάρι, εξέφρασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, προσθέτοντας, ότι "για εμάς, αλλά και για τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτονόητο, ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών αποτελεί θεμελιώδες κριτήριο, για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας".

    Παράλληλα, ο κ. Αντώναρος επεσήμανε, ότι το θέμα του Πατριαρχείου θα απασχολήσει τις συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, με ομολόγους του στη Ρώμη, το Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Βιένη.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την απογοήτευσή του επειδή "μία σύγχρονη και δημοκρατική χώρα, όπως επιθυμεί να γίνει η Τουρκία, εγκλωβίζεται στο παρελθόν και βλέπει με εσωστρέφεια ένα ζήτημα θρησκευτικό, όπως είναι η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, που αναγνωρίζεται διεθνώς από όλη την Παγκόσμια Κοινότητα, ανεξαρτήτως θρησκευτικού δόγματος".

    Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είπε ότι "η ηγεσία της Τουρκίας, με τις πλάτες των ΗΠΑ, παζαρεύει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με στόχο να κερδίσει από πολλές μεριές".

    Τη θερμή συμπαράσταση του ίδιου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας εκφράζει με επιστολή του προς το Φανάρι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, χαρακτηρίζοντας προκλητική τη στάση της Τουρκίας. "Δεδομένου του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, η πράξη αμφισβήτησης της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου αντίκειται σε κάθε έννοια συνταγματικού δικαίου και στις κατοχυρωμένες αρχές του σεβασμού της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

    Υπενθυμίζεται, πως, χθες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, εξέφρασε δημόσια την λύπη του για την συμπεριφορά του τουρκικού κράτους έναντι του Φαναρίου, επισημαίνοντας πως τα προβλήματα αυξάνονται διαρκώς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Περιοδεία Μολυβιάτη στην Ευρώπη

    Σκληρές διαπραγματεύσεις για την ένταξη

    Δυσφορία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

    [18] Παράξενα

    Οι λαθρεπιβάτες πληρώνουν

    2/12/2004 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την απόφασή του να μην βγάλει εισιτήριο στο τρένο για το παιδί του "πλήρωσε" ένα ζευγάρι στη Ρωσία. Μην πάει ο νους σας σε πρόστιμα και φυλακές Οι δύο Μοσχοβίτες θέλησαν να ταξιδέψουν στην οικονομική θέση και σκέφθηκαν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τις δαπάνες τους, βάζοντας το 3 ετών κοριτσάκι τους μέσα σε μια βαλίτσα. Όταν έφθασαν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μόσχας, θέλησαν πιουν ένα ποτό, μάλλον για να γιορτάσουν το μεγαλοφυές σχέδιό τους. Επειδή, όμως, ο θεός αγαπά τον κλέφτη, αλλά αγαπά και τον νοικοκύρη, την ώρα που το ζευγάρι πήγε να παραγγείλει τα ποτά, κάποιος έκλεψε τη βαλίτσα! Έντρομοι οι δύο γονείς άρχισαν να φωνάζουν και κάλεσαν την αστυνομία, στην οποία εξήγησαν τι περιείχε η βαλίτσα. Αμέσως οι αστυνομικοί ξεκίνησαν έρευνες και τελικά εντόπισαν το 3χρονο κορίτσι να περιπλανιέται στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας. Όπως εξήγησε το παιδί, οι κλέφτες αποφάσισαν να το "ξεφορτωθούν", ωστόσο, κράτησαν την βαλίτσα!

    [19] Αθλητισμός

    Αναβολή φιλικών η Γερμανία

    2/12/2004 7:15:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Γερμανίας αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι της εθνικής ομάδας της χώρας στην Νότιο Αμερική για φιλικά παιχνίδια, που ήταν προγραμματισμένο για τον Δεκέμβρη. Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν παρά το ότι δήλωσε πως θα προστατεύσει τους παίκτες από τραυματισμούς και κούραση, προφανώς δεν ήταν δυνατό να το διασφαλίσει αυτό και φοβούμενος μην "κάψει" τους ποδοσφαιριστές ενόψει παγκοσμίου κυπέλλου, αποφάσισε να πάει μόνο στην Ασία και όχι στην Νότιο Αμερική. "Η χειμερινή διακοπή είναι η μοναδική περίοδος για τους παίκτες για να ξεκουραστούν", επεσήμανε ο Κλίνσμαν και συμπλήρωσε, "Με το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το καλοκαίρι δεν έχουν άλλο χρόνο για διακοπές".

    Τρεις νέοι στην ομάδα

    Στο μεταξύ ο Γερμανός τεχνικός συμπεριέλαβε τρία νέα πρόσωπα στην αποστολή της εθνικής για το ταξίδι στην Ασία, όπου θα πραγματοποιηθούν κανονικά τα τρία προγραμματισμένα φιλικά. Εκτός από τους γνωστούς λοιπόν στην ομάδα κλήθηκαν ακόμη ο Σίμον Γεντς, τερματοφύλακας της Βόλφσμπουργκ, ο Πάτρικ Οβομγέλα, αμυντικός της Αρμίνια του Μπίλεφελντ και ο επίσης αμυντικός που αγωνίζεται στην Σάλκε, Κρίστιαν Πάντερ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 December 2004 - 17:52:35 UTC