Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εν όψει της Συνόδου Κορυφής Σκληρές διαπραγματεύσεις για την ένταξη
  • [02] Απλό και εύκολο Αλλάζει το Ε9
  • [03] Τι άλλο θα δουν τα μάτια τους; Είδε τον εξωγήινο στα δημητριακά του!
  • [04] Σκληρές διαβουλεύσεις για τις ουκρανικές εκλογές
  • [05] Κατά την επίσκεψή της στην Εμπορική Τράπεζα Επίθεση Παπαρήγα για το
  • [06] Συλλήψεις διαιτητών στην Πόρτογαλία
  • [07] Παραλίγο να χάσει το πόδι του! Τυχερός - άτυχος ο Σισέ
  • [08] Θέμα αγοράς και στην Λίβερπουλ
  • [09] "Γονιμοποίηση" χωρίς σπέρμα
  • [10] Σαφής προειδοποίηση στην Αγκυρα Η Ουάσινγκτον στηρίζει το Πατριαρχείο
  • [11] Αμαυρώνουν την νίκη του Πανιωνίου
  • [12] Τον νίκησε και η Παρτιζάν
  • [13] Λύγισε στο τέλος η ΑΕΚ
  • [14] Τη νέα πτέρυγα εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Εγκαίνια για το κτήριο Μπενάκη

    [01] Ειδήσεις

    Εν όψει της Συνόδου Κορυφής Σκληρές διαπραγματεύσεις για την ένταξη

    1/12/2004 9:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το πράσινο φως, αλλά υπό προϋποθέσεις, στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία έδωσε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως απεφάνθη η έναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν οδηγεί αυτομάτως στην ένταξη και η Αγκυρα θα πρέπει, μεταξύ άλλων να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Μεγαλόνησο και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Τον συγκεκριμένο όρο δεν φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει η Αγκυρα. "Για την Τουρκία η αναγνώριση της Κύπρου δεν μπορεί να γίνει πριν από την επίλυση του Κυπριακού" τόνισαν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντουλάχ Γκιούλ. Νωρίτερα, δυσφορία εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τα προβλήματα του Πατριαρχείου που αντί να επιλύονται από την Τουρκία, γίνονται ολοένα και περισσότερα.

    Δυσφορία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

    Πικρία για την έλλειψη προόδου στα ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Απηύθυνε μάλιστα έκκληση σε Αγκυρα, Αθήνα και Ε.Ε. να προστατεύσουν το θεσμό της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 17 Δεκεμβρίου.

    Μόλις χθες, η προεδρία της τουρκικής κυβέρνησης με εγκύκλιο που απέστειλε ζήτησε από κυβερνητικούς αξιωματούχους να μην παρευρεθούν στη δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας, επειδή η πρόσκληση ανέφερε ότι το γεύμα τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου .

    Για το θέμα ρωτήθηκε μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Όπως είπε, η εγκύκλιος εστάλη για να προστατευθεί ένα καθεστώς που ισχύει από τη συνθήκη της Λωζάνης. "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ξένες δυνάμεις να δίνουν τίτλους σε απλούς πολίτες της Τουρκίας" είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Δεν συζητά την αναγνώριση η Αγκυρα

    Νωρίτερα, με ψήφισμά της η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου τάχθηκε υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Απεφάνθη, ωστόσο ότι η ένταξη δεν είναι μια αυτόματη συνέπεια της έναρξης των διαπραγματεύσεων και ότι η Τουρκία, όπως και κάθε άλλος υποψήφιος θα πρέπει να ικανοποιήσει πλήρως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Οι Ευρωβουλευτές καλούν ακόμα την Αγκυρα να συνάψει σχέσεις καλής γειτονίας να αποφύγει κάθε στρατιωτική δράση που θα μπορούσε να δημιουργήσει εντάσεις, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Μεγαλόνησο.

    Την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει η Άγκυρα

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από το Βέλγιο όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, αναρωτήθηκε πώς η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος αφού υφίσταται το συνοριακό πρόβλημα σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

    "Η Τουρκία έκανε ό,τι έπρεπε, οργανώθηκε δημοψήφισμα, στο οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά είπε ναι και η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε όχι στην ειρήνη και την Ε.Ε. Το γεγονός, όμως, ότι οι Ελληνοκύπριοι έγιναν δεκτοί στην Ε.Ε είναι αντίθετο προς τα κριτήρια της Κοπεγχάγης" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε

    "Όποια βήματα πρόκειται να γίνουν για το Κυπριακό, θα γίνουν μετά τις 17 Δεκεμβρίου ".

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί ειδικό καθεστώς στη σχέση της με την Ε.Ε.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, όσον αφορά στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας

    "Η θέση μας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ξεκάθαρη. Δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει λύση και δεν θα υπάρχει αναγνώριση πριν από τη λύση" είπε χαρακτηριστικά ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δυσφορία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

    [02] Οικονομία

    Απλό και εύκολο Αλλάζει το Ε9

    2/12/2004 2:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    "Ταυτότητα" αποκτούν τα ακίνητα των φορολογουμένων με το νέο έντυπο Ε9, στο οποίο διαχωρίζονται τα οικόπεδα και οι κατοικίες. Στις νέες στήλες του Ε9 θα γίνεται αναλυτική περιγραφή της περιουσίας και οι φορολογούμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να το υποβάλλον με τη δήλωση του 2005, ανεξάρτητα από το αν είχαν δηλώσει τα ίδια ακίνητα ξανά. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ακινήτων στο σύστημα ΤΑΧΙS και ο εντοπισμός περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων από ενοίκια και ιδιοκατοίκηση.

    Πώς συμπληρώνονται οι νέες στήλες

    Στις νέες στήλες του εντύπου θα γίνεται αναλυτική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή αν πρόκειται για οικόπεδο, κατοικία ή χώρο στάθμευσης.

    Αν είναι για οικόπεδο ή αγροτεμάχιο, θα αναφέρεται το σημείο πρόσοψης (εθνικός ή επαρχιακός δρόμος) και, αν είναι κοντά σε θάλασσα, πόσα μέτρα απέχει από την ακτή. Αν πρόκειται για σπίτι, το οικοδομικό τετράγωνο, η πρόσοψη και ο όροφος.

    Επίσης, ειδική στήλη υπάρχει για υπαίθριους χώρους, χώρους στάθμευσης και ελαιώνες, ενώ στα "ειδικά ακίνητα" θα αναγραφούν όσα είναι προς απολλοτρίωση, ημιτελή ή εκτός σχεδίου.

    Όλοι οι φορολογούμενοι, που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα με πλήρη ή υψηλή κυριότητα, είτε έχουν εισόδημα, είτε όχι, πρέπει να υποβάλλουν υποχρεωτικά το έντυπο Ε9.

    Τέλος, σε περιπτώσεις ανηλίκων, που είναι ιδιοκτήτες και δεν έχουν ΑΦΜ, θα δηλωθεί ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας και αν δεν υπάρχει αυτή, το ονομάτεπώνυμό τους.

    [03] Παράξενα

    Τι άλλο θα δουν τα μάτια τους; Είδε τον εξωγήινο στα δημητριακά του!

    2/12/2004 8:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/12/2004 10:04:30 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Η τρέλα δεν πάει στα βουνά.αλλά στο eΒay. Μετά την Αμερικανίδα, που είδε την Παναγία να σχηματίζεται στο σάντουιτς της μετά την πρώτη δαγκωνιά, ένας Αυστραλός είδε να εμφανίζεται στα δημητριακά τουτον εξωγήινο του Στήβεν Σπίλμπεργκ! Ο Ε.Τ. εμφανίστηκε στον Κρις Ντόιλ από το Σίδνεϊ, την ώρα που ετοιμαζόταν να ρίξει το γάλα στο μπολ των δημητριακών του! Μόλις τον είδε, σκέφτηκε να κάνει ότι και η Αμερικανίδα που κέρδισε για το σάντουιτς με την Παναγία 28000 δολάρια! Kατέφυγε λοιπόν στο eΒay και δικαιώθηκε. Μέσα σε μία βδομάδα ο κόκκος των δημητριακών με τον Ε.Τ έχει δεχθεί προσφορές που φθάνουν τα 800 δολάρια! Άλλος για το eBay;

    [04] Κόσμος

    Σκληρές διαβουλεύσεις για τις ουκρανικές εκλογές

    2/12/2004 8:26:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σε τεντωμένο σκοινί συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία. Μπορεί οι δύο διεκδικητές της προεδρίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και Βίκτορ Γιούσενκο να συμφώνησαν στη διενέργεια κάποιας μορφής προεδρικών εκλογών, ωστόσο το ποια ακριβώς θα είναι αυτή είναι ένα θέμα που παραμένει ανοιχτό. Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιούσενκο είναι υπέρ της άμεσης και ταχείας επανάληψης του αμφιλεγόμενου β εκλογικού γύρου. Μάλιστα εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα ακυρώσει τα αποτελέσματα της 21ης Νοεμβρίου, δήλωσε πως μπορεί να οριστεί ημερομηνία για την επανάληψη του δεύτερου εκλογικού γύρου μέσα στις επόμενες 4-5 ημέρες. Την ίδια ώρα, ο νυν πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής εξολοκλήρου νέων εκλογών.

    Η ουκρανική αντιπολίτευση απαιτεί οι αρχές τις χώρας να προχωρήσουν επειγόντως στις αναγκαίες τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου, ο οποίος ως έχει δεν προβλέπει την επανάληψη του δεύτερου εκλογικού γύρου.

    Από την άλλη πλευρά, όπως τονίζουν οι διεθνείς ανταποκριτές η διεξαγωγή εκλογών εκ νέου θα έδινε τη δυνατότητα στον απερχόμενο πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα, αφενός να παραμείνει ακόμα μερικούς μήνες στην εξουσία, αφετέρου να επιλέξει ένα πιο δημοφιλές πρόσωπο ως διάδοχο του, που θα αντικαθιστούσε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

    Μάλιστα ο Κούτσμα, έπειτα από συνομιλίες που είχε σήμερα στη Μόσχα εξασφάλισε την υποστήριξη του Ρώσου προέδρου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η επανάληψη του β γύρου των εκλογών μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα. "Μπορεί να πραγματοποιηθεί δύο, τρεις, ακόμα και 25 φορές μέχρι ένα από τα κόμματα πετύχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί", είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ, η Ρωσία και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να να παίξουν μεσολαβητικό ρόλο, "αλλά ο τελευταίος λόγος ανήκει στον ουκρανικό λαό".

    Υπέρ της διενέργειας νέων προεδρικών εκλογών, "το συντομότερο δυνατό", τάσσεται κι ο ίδιος ο Κούτσμα. "Έχουμε επειγόντως ανάγκη να εφαρμόσουμε πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση θα διαλυθεί και θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση" δήλωσε, ο ίδιος χαρακτηριστικά μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, από την πλευρά του, υποστήριξε σήμερα πως οποιαδήποτε νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ουκρανία οφείλει να είναι "ανοικτή και δίκαια" κι απαλλαγμένη από κάθε ξένη επιρροή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προς εκτόνωση η κρίση στην Ουκρανία

    [05] Πολιτική

    Κατά την επίσκεψή της στην Εμπορική Τράπεζα Επίθεση Παπαρήγα για το ασφαλιστικό

    2/12/2004 8:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Στο ζήτημα του ασφαλιστικού αναφέρθηκε στην σημερινή επίσκεψή της στα κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η κ Παπαρήγα έκανε λόγο για οριακή κατάσταση του ισχύοντος συστήματος τονίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων από την πολιτεία. Σύμφωνα με την ίδια, οι τραπεζίτες αξιοποιώντας τους "αντιασφαλιστικούς νόμους" της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία να βγάλουν από πάνω τους όλες τις υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. "Βαδίζουν για αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων και παράδοση των ασφαλιστικών ταμείων στην αγορά και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες" ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά. Τέλος, η κ Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παραπλανηθούν από την κυβέρνηση και να μη δεχθούν καμιά συναίνεση σχετικά με το ασφαλιστικό.

    [06] Αθλητισμός

    Συλλήψεις διαιτητών στην Πόρτογαλία

    2/12/2004 9:10:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αναζωπυρώνεται όπως φαίνεται το σκάνδαλο διαφθοράς στο πορτογαλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, καθώς μετά τις 16 συλλήψεις του Απριλίου, το τελευταίο επεισόδιο, αφορά άμεσα την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πόρτο. Σήμερα αστυνομικοί ερεύνησαν τα γραφεία της ομάδας και το σπίτι του προέδρου της ομάδας, Νούνο Πίντο ντα Κόστα, για τον οποίο μάλιστα ζήτησαν να ανακριθεί. Ο ντα Κόστα βρίσκεται εκτός Πορτογαλίας, ωστόσο ενημερώθηκε γα το αίτημα της αστυνομίας και πλέον αναμένεται για την ανάκριση. Νωρίτερα πάντως η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις διαιτητές και έναν επιχειρηματία και μάλιστα οι συλλήψεις έγιναν σε τρεις διαφορετικές πόλεις, κάτι που δείχνει πως οι Πορτογάλοι έχουν αποφασίσει να τραβήξουν την υπόθεση μέχρι τέλους.

    [07] Αθλητισμός

    Παραλίγο να χάσει το πόδι του! Τυχερός - άτυχος ο Σισέ

    2/12/2004 9:05:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Τα χειρότερα γλίτωσε τελικά ο Τζιμπρίλ Σισέ, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, έναν μήνα μετά τον τραυματισμό του. Σύμφωνα με τον επιθετικό της Λίβερπουλ, ο σοβαρός τραυματισμός του στην κνήμη και την περόνη του αριστερού του ποδιού, παραλίγο να του στοιχίσει, όχι μόνο το υπόλοιπο της χρονιάς, όπως και θα γίνει, αλλά και το ίδιο το πόδι του! Ο Γάλλος επιθετικός δήλωσε, ότι τα σπασμένα οστά του ποδιού του δεν άφηναν το αίμα να κυκλοφορήσει στο πόδι του, γεγονός που μπορούσε να αποβεί μοιραίο, καθώς αν η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν για αρκετή ώρα, θα έπρεπε να το ακρωτηριάσουν. Ευτυχώς όμως για τον Σισέ, οι γιατροί της Λίβερπουλ αντέδρασαν γρήγορα και τοποθέτησαν τα οστά στη θέση τους με τα χέρια, χωρίς να περιμένουν να μεταφερθεί ο παίκτης στο νοσοκομείο, πράγμα που τελικά θα είχε αποβεί μοιραίο. Τώρα, αυτό που περιμένει ο Γάλλος, είναι να αποθεραπευτεί, για να μπορέσει από τη νέα σεζόν να επανέλθει στους αγωνιστικούς χώρους και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους "ρεντς".

    [08] Αθλητισμός

    Θέμα αγοράς και στην Λίβερπουλ

    2/12/2004 9:26:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μια ομάδα τεσσάρων Αμερικανών επιχειρηματιών φέρονται να θέλουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την αγορά ή την επένδυση στην ομάδα της Λίβερπουλ. Όπως αναφέρεται σήμερα από αμερικανικές πηγές η ομάδα, που υποστηρίζεται οικονομικά από τον Ρόμπερτ Κραφτ, ιδιοκτήτη των New England Patriots, ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου, είχε επαφή με σύμβουλο της Λίβερπουλ και του εξέφρασε την επιθυμία "πιθανής επένδυσης ή προσφοράς αγοράς της ομάδας", ενώ όπως ανέφερε η ανακοίνωση των επιχειρηματιών, οι επαφές είναι σε πρώιμο στάδιο και μπορεί και να μην οδηγήσουν σε καμία προσφορά για την ομάδα. Σε δημοσίευμα των New York Times πάντως αναφέρεται πως μεταξύ των τεσσάρων είναι δύο ανώτατα στελέχη εταιρειών ψυχαγωγίας που κατάγονται από το Λίβερπουλ και είναι σε θέση να προσφέρουν περίπου 100 εκατομμύρια λίρες, ώστε να πάρουν τον έλεγχο της Λίβερπουλ. Όσο για τον Κραφτ, αυτός μοιάζει ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από την ομάδα του αμερικανικού ποδοσφαίρου, στην κατοχή του έχει και μια που παίζει "κανονικό" ποδόσφαιρο, την New England Revolution, προπονητής της οποίας είναι ο παλιός θρύλος της Λίβερπουλ, Στηβ Νίκολ.

    [09] Υγεία

    "Γονιμοποίηση" χωρίς σπέρμα

    2/12/2004 9:33:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Έναν επαναστατικό τρόπο ψευδογονιμοποίησης των ωαρίων, χωρίς τη χρήση σπέρματος ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Ουαλικού Κολεγίου Ιατρικής στο Κάρντιφ της Βρετανίας. Η μέθοδος αυτή, που στηρίζεται σε μία άλλη σημαντική επιτυχία τους, στην απομόνωση ενός ενζύμου, του PLC-Ζ που βρίσκεται στο ανδρικό σπέρμα και ευθύνεται για την ενεργοποίηση της διαδικασίας της γονιμοποίησης, θεωρούν πως μπορεί να δώσει λύση στα ηθικά διλήμματα που υφίστανται σε σχέση με τη λήψη και χρήση των βλαστοκυττάρων στη βιοϊατρική έρευνα και στην κλινική ιατρική. Παράλληλα, το εν λόγω ένζυμο, το οποίο μάλιστα ονομάζουν "η σπίθα της ζωής", θεωρούν ότι μπορεί να δώσει νέες ελπίδες σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

    "Η σπίθα της ζωής"

    Η κυριότερη πηγή βλαστοκυττάρων αυτή τη στιγμή είναι έμβρυα προερχόμενα είτε από τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, είτε από αμβλώσεις, γεγονός που εγείρει ζητήματα θέσπισης αυστηρών δεοντολογικών κανόνων. Ταυτόχρονα είναι γεγονός ότι η χρήση των βλαστοκυττάρων υπόσχεται τεράστιες θεραπευτικές δυνατότητες για μεγάλο αριθμό ανίατων μέχρι σήμερα ασθενειών. Ο τρόπος λήψης τους, λοιπόν, με τρόπο διαφορετικό από τους προαναφερθέντες αποτελεί αντικείμενο έρευνας για πολλές επιστημονικές ομάδες.

    Όμως η ομάδα όμως του Κολεγίου Ιατρικής φαίνεται πως βρήκε μια πιθανή λύση στο πρόβλημα. Αυτό που κατάφεραν ήταν το εξής: Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που στηρίζεται στη χρήση του ενζύμου PLC-Ζ, "μπέρδεψαν" το ωάριο, το οποίο άρχισε να συμπεριφέρεται σαν να είχε γονιμοποιηθεί κανονικά.

    Το ωάριο μπήκε σε διαδικασία διαίρεσης στην οποία και παρέμεινε επί τέσσερις με πέντε ημέρες, κι έπειτα σταμάτησε, καθώς δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε κανονικό οργανισμό, δεδομένου ότι δεν διαθέτει πατρικά χρωμοσώματα. Αυτές όμως οι πρώτες ημέρες είναι έτσι κι αλλιώς οι ημέρες που ένα ωάριο που βρίσκεται σε βλαστοκυστική φάση.

    Σύμφωνα με τον Nazar Amso λέκτορας του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του του Ουαλικού Κολεγίου Ιατρικής, τα οφέλη από τη χρήση αυτής της μεθόδου είναι πολλαπλά. Εκτός από την απόκτηση βλαστοκυττάρων χωρίς τη χρήση κανονικών εμβρύων, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τα ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, διότι το σπέρμα του άνδρα παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα του ενζύμου PLC-Ζ.

    Οι επιστήμονες χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Reproduction και στο περιοδικό New Scientist. Επισήμαναν ωστόσο ότι βρίσκεται σε πρώιμα στάδια και χρειάζονται χρόνια μελετών, προτού μπορέσει να βρει ευρεία εφαρμογή.

    [10] Κοινωνία

    Σαφής προειδοποίηση στην Αγκυρα Η Ουάσινγκτον στηρίζει το Πατριαρχείο

    2/12/2004 9:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Η απάντηση στην τουρκική αδιαλλαξία όσον αφορά στα θέματα του Πατριαρχείου ήρθε από την Ουάσινγκτον . Με παρέμβαση τους οι ΗΠΑ διαμηνύουν στην τουρκική κυβέρνηση το ενδιαφέρον τους για τις θρησκευτικές ελευθερίες των εθνικών μειονοτήτων στην Τουρκία και στηρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισημαίνοντας την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. " Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον οικουμενικό ρόλο του Πατριαρχείου" τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Νωρίτερα, πλήρη στήριξη στο θεσμό του Πατριαρχείου παρείχε και ο Πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ώρα, την αμέριστη συμπαράσταση τους στον Πατριάρχη εκφράζουν η ελληνική κυβέρνηση και η Εκκλησία της Ελλάδας.

    Αναγνωρίζουν την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου

    Η απάντηση στην πολιτικολογία που αναπτύσσει η τουρκική κυβέρνηση γύρω από την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου δόθηκε σήμερα από τις ΗΠΑ, με δηλώσεις του Ρίτσαρντ Μπάουτσερ αλλά και του Γενικού Πρόξενου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την ανεμπόδιστη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αναγνωρίζουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως πνευματικό ηγέτη εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο" τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνοντας ακόμα ότι για τις ΗΠΑ είναι αναγκαία και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Νωρίτερα, σαφές μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε και ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

    "Η Πόλη είναι η σύγχρονη έδρα ενός από τα πλέον σεβαστά και σημαντικά ιδρύματα στον κόσμο, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του πρώτου μεταξύ των ίσων στην ηγεσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας των 300 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένων και εκατομμυρίων Αμερικανών συμπατριωτών μου που στηρίζονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για πνευματική καθοδήγηση και κατεύθυνση" είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Αρτνρ, μιλώντας στη δεξίωση που δόθηκε στην αμερικανική πρεσβεία προς τιμήν του Τάγματος του Αγίου Ανδρέου των Εν Αμερική Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Μία δεξίωση, στην οποία με παρέμβαση του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε από τους Τούρκους προσκεκλημένους να μην μετάσχουν, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τον χαρακτηρισμό του Πατριαρχείου ως Οικουμενικό.

    Χθες μάλιστα, με δηλώσεις του, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Πατριάρχη, ως έναν απλό Τούρκο πολίτη που δεν δικαιούται να φέρει τίτλους.

    Ο Αμερικανός πρόξενος προχώρησε ακόμα περισσότερο τονίζοντας ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Πατριαρχείου, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και το θέμα των δημευμένων περιουσιών καλώντας την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό να καταλάβει τον ανεκτίμητο πλούτο που η Τουρκία έχει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Η ομιλία του Αμερικανού διπλωμάτη απέσπασε τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου που ήταν συγκινημένο από το πάθος και την πίστη των λόγων ενός από τους καλύτερους γνώστες της Τουρκίας, ο οποίος έχει υπηρετήσει τρεις φορές στη χώρα και θεωρείται φίλος της γείτονας.

    Στο πλευρό του Πατριάρχη

    Την αμέριστη συμπαράστασή τους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασαν σήμερα η κυβέρνηση και η εκκλησία της Ελλάδος

    Την "δεδομένη, σταθερή, διαρκή και πολύπλευρη υποστήριξη" της Ελλάδας στο Φανάρι, εξέφρασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, προσθέτοντας, ότι "για εμάς, αλλά και για τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτονόητο, ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών αποτελεί θεμελιώδες κριτήριο, για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας".

    Τη θερμή συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδας εξέφρασε με επιστολή του στο Φανάρι και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    "Δεδομένου του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, η πράξη αμφισβήτησης της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου αντίκειται σε κάθε έννοια συνταγματικού δικαίου και στις κατοχυρωμένες αρχές του σεβασμού της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη" αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προκαλεί το Πατριαρχείο η Άγκυρα

    Σκληρές διαπραγματεύσεις για την ένταξη

    [11] Αθλητισμός

    Αμαυρώνουν την νίκη του Πανιωνίου

    2/12/2004 10:12:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Φήμες περί "στημένου" αποτελέσματος στο χθεσινό ματς του Πανιωνίου με την Ντιναμό Τιφλίδας, έχουν ξεσπάσει στους κύκλους της UEFA. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC οι πράκτορες στοιχημάτων και οι μπουκμέικερς ανά τον κόσμο "έφραξαν" τον συγκεκριμένο αγώνα λίγο πριν την έναρξή του, καθώς πολλοί παίκτες του στοιχήματος, ποντάριζαν στο να προηγείται η Ντιναμό στο πρώτο ημίχρονο και να νικήσει τελικά ο Πανιώνιος. Όπως αναφέρει το βρετανικό σάιτ η απόδοση του συγκεκριμένου στοιχήματος από 33 προς 1 που ήταν αρχικά, έπεσε στο 4 προς 1 λόγω ασυνήθιστης εισροής χρημάτων στα ταμία τους, πάνω σε αυτό.

    Μαζεύουν πληροφορίες

    Το κείμενο φιλοξενεί δηλώσεις, ανώνυμου εκπροσώπου της UEFA, ο οποίος τονίζει, "Είμαστε εν μέσω συγκέντρωσης πληροφοριών από ρεπορτάζ, πρακτορεία στοιχήματος και μπουκμέικερς. Δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο μέχρι τώρα, όμως έχουμε γνώση της κατάστασης και ενδιαφερόμαστε να το ερευνήσουμε περισσότερο. Θα συγκεντρώσουμε και άλλα στοιχεία πριν αποφασίσουμε πως θα προχωρήσουμε". Επίσημη αντίδραση από τον Πανιώνιο δεν υπάρχει ακόμη, ωστόσο αναμένεται σύντομα με την μορφή ανακοίνωσης.

    [12] Αθλητισμός

    Τον νίκησε και η Παρτιζάν

    2/12/2004 10:20:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ένα δεκάλεπτο άντεξε ο Ολυμπιακός στην πίεση των Σέρβων της Παρτιζάν, καθώς αν και προηγήθηκε σε αυτό δεν κατάφερε να συνεχίσει έτσι, με αποτέλεσμα να γευτεί την πικρία της τέταρτης ήττας στην Ευρωλίγκα και να αφήσει για την Παρτιζάν την χαρά της πρώτης νίκης στην Ευρώπη. Το τελικό 87-73, ήρθε όταν η "ερυθρόλευκη" επίθεση σίγησε στο δεύτερο ημίχρονο, την ίδια στιγμή δηλαδή που ο Μιλόγεβιτς συνέχιζε το επιθετικό του κρεσέντο. Ο Ολυμπιακός τα πήγε καλά για ένα ημίχρονο με τον Αγαδάκο και τον Ποστέλ να έχουν το μεγαλύτερο επιθετικό βάρος, όμως η απουσία του Πέρι στο σκοράρισμα έγινε πολύ αισθητή και όταν ο Αμερικανός πήρε μπρος ήταν ήδη αργά. Ο Αγαδάκος προσπάθησε και ιδιαίτερα προς το τέλος όταν έφερε και πάλι τον Ολυμπιακό κοντά, όμως έξι συνεχόμενοι πόντοι του Πέροβιτς οδήγησαν σε ένα σερί 13-3 της Παρτιζάν, με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό 87-73.

    Τα δεκάλεπτα: 19-22, 50-46, 67-60, 87-73. ΠΑΡΤΙΖΑΝ (ΝΤΟΥΣΑΝ ΒΟΥΓΙΟΣΕΒΙΤΣ): Τρίπκοβιτς 14 (2), Αβντάλοβιτς 11 (1), Μπογντάνοβιτς 4, Σαμαρτζίσκι, Μπάκιτς, Μπόζοβιτς 3 (1), Μπόζιτς, Μιλόγεβιτς 35, Στεπ 6 (2), Πέροβιτς 8, Γκούροβιτς 6 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΓΙΟΝΑΣ ΚΑΖΛΑΟΥΣΚΑΣ): Πέρι 10, Ζορόσκι 8, Ποστέλ 14 (3), Αγαδάκος 16, Νόρντγκαρντ 5 (1), Όβτσινα 8, Σκλάβος, Τόμιτς 6 (2), Βούκσεβιτς 6 (2)

    [13] Αθλητισμός

    Λύγισε στο τέλος η ΑΕΚ

    2/12/2004 10:46:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η ΑΕΚ μπορεί να υπέστη την τέταρτη ήττα της σε πέντε αγώνες, όμως μπορεί να υπερηφανεύεται πως κοίταξε στα μάτια την Μακάμπι σε σημείο να την αναγκάσει να σημειώσει όσους πόντους βάζει σε δύο αγώνες για να πάρει την νίκη. το 113-110 θυμίζει σίγουρα NBA και μπορεί να μην αποτελεί ρεσιτάλ αμυνών, είναι όμως ενδεικτικό των προσπαθειών και των δύο ομάδων να πάρουν την νίκη. Με εκπληκτικούς τους Νίκο Χατζή και Νίκο Ζήση στα πρώτα λεπτά η ΑΕΚ διατηρήθηκε κοντά στο σκορ και δεν άφησε την Μακάμπι να ξεφύγει, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η μεγαλύτερη διαφορά που πήραν οι Ισραηλινοί στο ματς ήταν οι επτά πόντοι του 59-52 λίγο πριν το ημίχρονο. Από εκεί και έπειτα οι δύο Έλληνες παίκτες όπως ήταν φυσικό κουράστηκαν και έγιναν λιγότερο εύστοχοι τόσο στα σουτ, όσο και στις πάσες του, αφού για τον Ζήση αυτό αποδείχτηκε το μεγάλο "όπλο" στο πρώτο μέρος. Στο τέταρτο δεκάλεπτο ο αγώνας έμοιαζε να έχει τελειώσει αφού η Μακάμπι ξεκίνησε με το 78-85 υπέρ της, όμως οι παίκτες του "δικεφάλου" δεν το έβαλαν κάτω και έδωσαν την δική τους μάχη με αποτέλεσμα ο Χατζής να φέρει το ματς στο 110-108, 10'' πριν το φινάλε. Δύο βολές του Γιασικεβίτσιους όμως σφράγισαν την νίκη. Κορυφαίος του αγώνα ο Χατζής με 37 πόντους που αποτελεί ρεκόρ καριέρας, ενώ ο Ζήσης με 13 ασίστ και εννέα πόντους είχε την δική του συμβολή στην καλή εμφάνιση.

    Τα δεκάλεπτα: 29-29, 54-61, 78-85, 110-113 ΑΕΚ: Λόλις 17, Χατζής 37 (7), Ζήσης 9 (1), Μπουρούσης 9, Μπείλι 15 (3), Κους 2, Νικολαϊδης, Αντιτς 17 (3), Γλυνιαδάκης 4, Τσιάρας ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ: Κόμματος 7 (1), Σαρπ 16 (2), Γκριν 4, Γιασικεβίτσιους 22 (4), Πάρκερ 21 (2), Μπουρστάιν 4, Βούιτσιτς 17 (1), Τόμας 8, Μπαστόν 14

    [14] Πολιτισμός

    Τη νέα πτέρυγα εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Εγκαίνια για το κτήριο Μπενάκη στην Πειραιώς

    2/12/2004 10:58:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την αφιερωματική έκθεση στον ιδρυτή του Μουσείου Μπενάκη, τον Αντώνη Μπενάκη, εγκαινίασε απόψε ο πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε τον Πολιτισμό "εθνικό κεφάλαιο" και "γέφυρα για διεθνή συνεργασία", επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως ένας τομέας πρώτης προτεραιότητας. Επανέλαβε ακόμα, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας τους.

    Αφιέρωμα στον Αντώνη Μπενάκη

    Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από το θάνατο του Αντώνη Μπενάκη, το Μουσείο Μπενάκη, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του ιδρυτή του, οργανώνει σειρά εκδηλώσεων, για να εγκαινιάσει το Κτήριο της Οδού Πειραιώς.

    Στα σημερινά εγκαίνια, της νέας του πτέρυγας παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, κυρίως από τον χώρο της Τέχνης.

    Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός μνημόνευσε τον Αντώνη Μπενάκη που οραματίστηκε την ίδρυση του Μουσείου και χαρακτήρισε τον Πολιτισμό "Εθνικό Κεφάλαιο ", εκφράζοντας μάλιστα την ευχή να γίνει η Ελλάδα κέντρο Πολιτισμού και Παιδείας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο

    Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα, ο πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής κ. Γερουλάνος, η Ειρήνη Γερουλάνου, μέλος του Δ. Σ. και ο Αγγελος Δεληβοριάς ο διευθυντής του Μουσείου.

    Μάλιστα ο κ. Γερουλάνος υπενθύμισε ότι το νέο Μουσείο, αληθινό κόσμημα της οδού Πειραιώς , οφείλει την υλοποίηση του στην Ελληνική Πολιτεία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε κάποιους ιδιώτες-δωρητές που δεν θα γίνουν ποτέ γνωστοί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 December 2004 - 21:52:55 UTC