Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διίστανται οι απόψεις των Ευρωπαίων Συνεχίζει να διχάζει η ένταξη της
  • [02] Συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Στην Αθήνα ο προεδρεύων της ΕΕ
  • [03] Ζητά την παραίτησή του Αντιπολίτευση εναντίον Μουσάραφ
  • [04] Για τα δημοσιονομικά στοιχεία Συνέρχεται το ΕΚΟΦΙΝ
  • [05] Η Αλ Κάιντα πίσω από το μακελειό στη Τζέντα
  • [06] Στο Προεδρικό Μέγαρο της Καμπούλ Ορκίστηκε ο Χάμιντ Καρζάι
  • [07] Νοκ άουτ ο Σανιόλ
  • [08] Η κυριαρχία των Σπερς

    [01] Ειδήσεις

    Διίστανται οι απόψεις των Ευρωπαίων Συνεχίζει να διχάζει η ένταξη της Τουρκίας

    6/12/2004 6:50:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Ακόμη και σε επίπεδο εκπροσώπων της Ε.Ε. ακούγονται διαφορετικές απόψεις σχετικά με την περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και ο επικεφαλής της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - Ε.Ε., εκφράζουν εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις σχετικά με το κατά πόσο θα επηρεάσει η αναγνώριση ή όχι της Κύπρου από την Τουρκία την ενταξιακή πορεία της τελευταίας. Ο κ. Χοσέ Μπορέλ σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας υποστήριξε ότι το σχέδιο της απόφασης δεν θα περιλαμβάνει κανέναν όρο για αναγνώριση της Κύπρου. Από την άλλη, ο κ Joost Lagendijk δήλωσε ότι με την έναρξη των διαπραγματεύσεων η Τουρκία "θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει de facto την Κυπριακή Δημοκρατία". Σύμφωνα με τον τελευταίο, η έναρξη των συζητήσεων για την ένταξη αποτελούν "σιωπηλή αναγνώριση" της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς "οι 25 χώρες με τις οποίες διαπραγματεύεται (η Τουρκία) είναι μία ενιαία οντότητα".

    "Μόνο πλήρης η ένταξη"

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μπορέλ, τονίζει σε δηλώσεις του ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν προτίθεται να θέσει όρο σχετικό με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σχέδιο της απόφασης για την Τουρκία. Το σχέδιο αυτό θα κατατεθεί στις 14 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αναγνωρίζει την ανάγκη αμοιβαίας αναγνώρισης και των δύο πλευρών δεδομένης της έναρξης των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα τόνισε ότι η ένταξη της Τουρκίας θα είναι πλήρης και δεν θα διέπεται από ειδικό καθεστώς, όπως έχουν προτείνει η Γαλλία και ορισμένες συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία.

    Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει "σχέδιο Β" όσον αφορά στην ένταξη της γειτονικής χώρας, αλλά αυτή θα είναι πλήρης, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις. "Έχουμε την υποχρέωση να δεχθούμε τη χώρα αυτή ως μέλος, αν εκπληρώνει τα κριτήρια", δήλωσε ο Φινλανδός επίτροπος, απορρίπτοντας έτσι την περίπτωση "προνομιούχου σύμπραξης" της Τουρκίας με την ΕΕ. Παράλληλα, ο κ Ρεν πρόσθεσε, ότι τυχόν ένταξη της Τουρκίας προϋποθέτει αμοιβαία σύγκλιση του Ισλάμ και των ευρωπαϊκών αξιών, γεγονός σημαντικό για την σύγκλιση των δύο πλευρών.

    Νέο ποινικό κώδικα ψήφισε το τουρκικό Κοινοβούλιο

    Την ίδια στιγμή, το τουρκικό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές της ΕΕ, ενέκρινε, ύστερα από ψηφοφορία, τον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας, ο οποίος αναφέρεται στις διαδικασίες που θα τηρούνται ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, ενώ αναφορά γίνεται και στα καθήκοντα δικαστών και δικηγόρων, αλλά και σε θέματα σχετικά με τις αστυνομικές έρευνες και τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Εξάλλου, ο νέος νόμος προβλέπει την μέχρι 24ώρου κράτηση κάποιου υπόπτου, εκτός από την περίπτωση, που αυτός χαρακτηριστεί επικίνδυνος, ενώ διασφαλίζει και το δικαίωμα εκπροσώπησης των κατηγορουμένων από συνήγορο, καθ όλη τη διάρκεια της κράτησής τους.

    Ο νέος νόμος, που ψήφισε η Τουρκία θεωρείται "κλειδί", ενόψει μάλιστα και της αναμενόμενης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ συγκαταλέγεται στις μεταρρυθμίσεις, που προωθεί η Άγκυρα, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αθήνα ο προεδρεύων της ΕΕ

    [02] Ειδήσεις

    Συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Στην Αθήνα ο προεδρεύων της ΕΕ

    6/12/2004 8:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Εντείνονται οι διπλωματικές επαφές ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου, με κύριο θέμα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Σειρά επαφών με την ελληνική, την κυπριακή και την τουρκική ηγεσία ξεκινά αύριο ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε. Ο κ. Μπαλκενέντε επισκέπτεται αύριο την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το νέο προσχέδιο για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη δοθεί στα κράτη- μέλη. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το κείμενο που θα παρουσιάσει η ολλανδική προεδρία δεν θα είναι το τελικό, αφού οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές αναφέρουν, πως η Αθήνα θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε το τελικό κείμενο της Συνόδου να συμπεριλαμβάνει και να καλύπτει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις. Μετά την Αθήνα, ο κ. Μπαλκενέντε θα μεταβεί στην Λευκωσία, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί τις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζει να διχάζει η ένταξη της Τουρκίας

    [03] Κόσμος

    Ζητά την παραίτησή του Αντιπολίτευση εναντίον Μουσάραφ

    6/12/2004 10:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μέτωπο εναντίον του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, άνοιξαν τα κοσμικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας την παραίτησή του. Η Συμμαχία για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας (ARD) πραγματοποίησε δημόσια συγκέντρωση στη Μπατχέλα, ενώ οι οπαδοί μιας άλλης συμμαχίας, την οποία απαρτίζουν έξι ισλαμιστικά κόμματα, συγκεντρώθηκαν χθες στην πόλη Μουλτάν. "Ξεκινήσαμε ένα κίνημα, του οποίου μόνο πρόγραμμα είναι η αντιπολίτευση στον Μουσάραφ και θα συνεχίσουμε ως την αποχώρησή του από την προεδρία", δήλωσε ο επικεφαλής της ARD, Μάχντουμ Αμίν Φαχίμ. Οι κοσμικοί θεωρούν αντίθετο με το Σύνταγμα του Πακιστάν τον διπλό, πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο του κ. Μουσάραφ, ενώ οι ισλαμιστές υποστηρίζουν την παραμονή του στην προεδρία. Σημειώνεται, πως την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε σε ισχύ νόμος, που επιτρέπει στον εκάστοτε Πρόεδρο του Πακιστάν να ηγείται των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

    [04] Οικονομία

    Για τα δημοσιονομικά στοιχεία Συνέρχεται το ΕΚΟΦΙΝ

    7/12/2004 12:14:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η αναθεώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, θα αποτελέσει ένα από τα θέματα του ΕΚΟΦΙΝ, που συνέρχεται την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου συζητήθηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ελλιπή δημοσιονομικά στοιχεία, που παρουσίαζε η Ελλάδα κατά το παρελθόν. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι "κλείνει οριστικά" το ζήτημα αυτό και επεσήμανε, πως το μόνο που απομένει είναι η σύνταξη Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στο κοινοτικό πεδίο πλέον, ώστε να μην υπάρξουν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Επίσης, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, στην ανακοίνωση που θα εκδώσει το ΕΚΟΦΙΝ, αφενός θα αναγνωρίζεται η καλή συνεργασία που υπάρχει σήμερα με την ελληνική πλευρά και αφετέρου θα επιμερίζονται οι ευθύνες του παρελθόντος, που αφορούν τόσο την Ελλάδα, όσο και τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία ελέγχου των δημοσιονομικών στοιχείων που παρέχουν τα κράτη- μέλη της ΕΕ.

    [05] Κόσμος

    Η Αλ Κάιντα πίσω από το μακελειό στη Τζέντα

    7/12/2004 8:20:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters-BBC

    Την ευθύνη για τη χθεσινή ένοπλη επιδρομή κατά του αμερικανικού προξενείου στη Τζέντα ανέλαβε σήμερα μέσω του διαδικτύου η οργάνωση "Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο". Στην ανακοίνωση, η οποία φέρεται να δημοσιοποιήθηκε σε ιστοσελίδα που χρησιμοποιείται συνήθως από ισλαμιστές, μόλις λίγη ώρα μετά την εισβολή των ενόπλων, η επίθεση ονομάζεται "η ευλογημένη μάχη της Φαλούτζα". Η αυθεντικότητα της δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.

    Η επομένη ημέρα πάντως βρίσκει τις σαουδαραβικές αρχές να δεσμεύονται να συντρίψουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της. Σε ανακοίνωση του το σαουδαραβικό υπουργικό συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση και υποσχέθηκε να χτυπήσει το φαινόμενο στις ρίζες του.

    Στο χθεσινό μακελειό έχασαν τη ζωή τους συνολικά εννέα άτομα και συγκεκριμένα πέντε μέλη του προσωπικού του προξενείου από διάφορες ασιατικές και αραβικές χώρες, καθώς και οι τέσσερεις από τους πέντε δράστες.

    Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως τέσσερεις Σαουδάραβες αστυνομικοί ήταν τα θύματα της ανταλλαγής πυρών για την ανακατάληψη του κτηρίου, ωστόσο ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του πρίγκιπα Αμπντάλα, διευκρίνισε αργότερα πως κανείς αστυνομικός δεν σκοτώθηκε και πως όλα τα θύματα εργάζονταν στο προξενείο. Ειδικότερα οι τέσσερεις ήταν διοικητικοί υπάλληλοι και ο ένας ιδιωτικός φρουρός ασφαλείας. Κατά την επιχείρηση των σαουδαραβικών δυνάμεων ασφαλείας οι τρεις από τους ένοπλους σκοτώθηκαν επιτόπου, ενώ ένας υπέκυψε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Ο πέμπτος συνελήφθη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έληξε το θρίλερ στην Τζέντα

    [06] Κόσμος

    Στο Προεδρικό Μέγαρο της Καμπούλ Ορκίστηκε ο Χάμιντ Καρζάι

    7/12/2004 8:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2004 11:51:03 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στο Προεδρικό Μέγαρο της Καμπούλ ορκίστηκε το πρωί ο Χαμίντ Καρζάι πρόεδρος του Αφγανιστάν, παρουσία δεκάδων ξένων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι. "Ορκίζομαι στο όνομα του Θεού να σέβομαι και να προστατεύω την ιερή θρησκεία του ισλάμ, να σέβομαι το σύνταγμα και τους νόμους, να διαφυλάττω την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του Αφγανιστάν", τόνισε ο Καρζάι ακουμπώντας το χέρι του στο Κοράνι. Φορώντας την παραδοσιακή πράσινη αφγανική ενδυμασία ο Καρζάι ορκίστηκε μαζί με τους δύο αντιπροέδρους, Αχμεντ Ζία Μασούντ κλαι Μοχάμαντ Καρίμ Χαλίλ, ενώπιον του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Φαζέλ Χαντί Σινουάρι.

    Αιματηρές επιθέσεις

    Νωρίτερα, δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων που σημειώθηκαν στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την επίθεση που εκδήλωσαν περίπου 100 αντάρτες Ταλιμπάν εναντίον βάσης του αφγανικού στρατού στην επαρχία Χοστ, στα σύνορα με το Πακιστάν.

    "Χάσαμε τέσσερις στρατιώτες και σκοτώσαμε έξι εχθρούς κατά την ανταλλαγή των πυρών", δήλωσε ο τοπικός διοικητής Χιάλ Μπαζ Χαν. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποστήριξε ότι "οι αντάρτες σκότωσαν δεκάδες στρατιώτες και απώλεσαν μόνον έναν μαχητή".

    "Η κυβέρνηση ψεύδεται, χάσαμε μόνο έναν μαχητή μας στη μάχη", ανέφερε ο μουλάς Αμπντούλ Σαμάντ.

    Στην ορκωμοσία του Καρζάι, ο οποίος κέρδισε στις πρώτες προεδρικές εκλογές που έγιναν στη χώρα την 9η Οκτωβρίου, παρεβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι και ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    [07] Champions League

    Νοκ άουτ ο Σανιόλ

    7/12/2004 9:26:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ένα μήνα εκτός αγωνιστικής δράσης θα μείνει ο Βίλι Σανιόλ της Μπάγερν Μονάχου. Ο Γάλλος διεθνής αμυντικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της προπόνησης των "Βαυαρών" από τον συμπαίκτη του, Μίκαελ Μπάλακ σε μία διεκδίκηση και οι εκτιμήσεις μιλάνε για απουσία τεσσάρων εβδομάδων. Ο Σανιόλ, έχει ήδη ταλαιπωρηθεί αρκετά από τραυματισμούς τη φετινή χρονιά. Ο τελευταίος μάλιστα έδειξε διάταση συνδέσμου στον αστράγαλο, που σημαίνει πως χάνει τα δύο εναπομείναντα παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα πριν τη χειμερινή διακοπή του Γερμανικού Πρωταθλήματος , ενώ θα χάσει και το τελευταίο παιχνίδι για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με τον Άγιαξ.

    [08] Αθλητισμός

    Η κυριαρχία των Σπερς

    7/12/2004 9:45:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πολλά ήταν και πάλι τα συναρπαστικά παιχνίδια στον "μαγικό κόσμο" του ΝΒΑ. Οι Σπερς συνέχισαν τις καλές τους εμφανίσεις και χωρίς προβλήματα επικράτησαν εκτός έδρας των Μπουλς με 75-91, παραμένοντας στην κορυφή. Σημαντικές νίκες πέτυχαν οι Πίστονς και το Μαϊάμι επί των Ντάλας και Γιούτα αντίστοιχα. Συναρπαστικά παιχνίδια με "κατοστάρες", έγινα στο Ντένβερ με τους Νάγγετς να επικρατούν του Ορλάντο, αλλά και τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς να επικρατούν της Βοστόνης.

    Τα αποτελέσματα

    Νιού Τζέρσεϊ-Τορόντο 88-86

    Ατλάντα-Φιλαδέλφεια 96-92

    Ντάλας-Ντιτρόιτ 85-101

    Σικάγο-Σαν Αντόνιο 75-91

    Ντένβερ-Ορλάντο 115-102

    Γιούτα-Μαϊάμι 80-100

    Κλίπερς-Σαρλότ 99-93

    Γκόλντεν Στέιτ-Βοστόνη 110-106

    Βαθμολογίες

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ

    Νέα Υόρκη 8-8

    Βοστόνη 7-10

    Φιλαδέλφεια 6-11

    Τορόντο 7-13

    Νιού Τζέρσεϊ 5-12

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Κλίβελαντ 11-6

    Ιντιάνα 10-7

    Ντιτρόιτ 9-8

    Μιλγουόκι 4-10

    Σικάγο 2-13

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ουάσινγκτον 10-5

    Ορλάντο 11-6

    Μαϊάμι 12-7

    Σάρλοτ 4-11

    Ατλάντα 3-14

    ΔΥΣΗ

    ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Σαν Αντόνιο 16-3

    Ντάλας 12-7

    Χιούστον 7-11

    Μέμφις 6-12

    Νέα Ορλεάνη 1-14

    ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Σιάτλ 15-3

    Μινεσότα 11-5

    Ντένβερ 10-7

    Πόρτλαντ 8-8

    Γιούτα 8-10

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

    Φοίνιξ 14-3

    Σακραμέντο 12-5

    Λ.Α. Κλίπερς 11-7

    Λ.Α. Λέικερς 10-7

    Γκόλντεν Στέιτ 5-12


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 December 2004 - 9:52:51 UTC