Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη συνάντηση Καραμανλή- Μπαλκενέντε στην Αθήνα Τα ευρω-τουρκικά επί
  • [02] Μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκε Επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας
  • [03] Απο οκτώ στρατιώτες των ΗΠΑ Αγωγές κατά του αμερικανικού στρατού
  • [04] Μπάγιεβιτς: "Χωρίς άγχος"
  • [05] Μπορεί να καταργήσει φάρμακα και επεμβάσεις Πρωτεΐνη εναντίον
  • [06] Στους δρόμους οι αγρότες
  • [07] "Γατίσιο" πείσμα Τελικά δεν ήταν τόσο γάτος
  • [08] Κατηγορείται για πώληση χημικών πρώτων υλων Συνελήφθη Ολλανδός
  • [09] Στην κουζίνα ολοταχώς η Πάλτροου
  • [10] Δημόσια περιουσία οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις
  • [11] Σύμφωνα με έρευνες του ΟΟΣΑ και της ΓΣΕΕ Χαμηλές οι επιδόσεις των
  • [12] Από Κολομβιανό κωμικό Αστείο ρεκόρ
  • [13] Νέα δεδομένα από δημοσιεύματα του Τύπου Στην Εξεταστική ο Ζορμπάς
  • [14] "Στόχος η διαφάνεια", επανέλαβε ο Ρουσόπουλος Αντιδράσεις για τον
  • [15] Παρελθόν ο Μαρτίνες από τον Άρη
  • [16] Ακλόνητος ο "Αναστό" από τους "Φαίακες"
  • [17] Απάντηση ΗΠΑ στις επικρίσεις του Κρεμλίνου "Δεν τα βρήκαν" στην
  • [18] Λάμψη... 24 αστέρων στο φιλέ
  • [19] Ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση των συντονιστών "Η κυβέρνηση τρέχει
  • [20] Λειψοί οι "Ρωμαίοι" με τη "βασίλισσα"

    [01] Ειδήσεις

    Στη συνάντηση Καραμανλή- Μπαλκενέντε στην Αθήνα Τα ευρω-τουρκικά επί τάπητος

    7/12/2004 8:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2004 5:13:33 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το νέο σχέδιο Συμπερασμάτων, που επιμελήθηκε η ολλανδική προεδρία για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Δεκεμβρίου, θα απασχολήσει τις συζητήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προεδρεύοντα της ΕΕ Ολλανδού ομολόγου του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα. Ο κ. Μπαλκενέντε το απόγευμα θα βρεθεί στη Λευκωσία όπου θα συναντηθεί με τον κ. Παπαδόπουλο, ενώ την Παρασκευή θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν. Το σχέδιο περιλαμβάνει οριακές αλλαγές, αφήνοντας ανοιχτό το αν και πότε θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, χωρίς να διευκρινίζει τη μορφή της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί. Πάντως, επισημαίνει ότι η ένταξη της γείτονος δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το 2014, ενώ την καλεί εμμέσως να υπογράψει την τελωνειακή ένωση με την Κύπρο.

    Οριακές αλλαγές στο κείμενο της Συνόδου της ΕΕ

    Στο νέο αυτό σχέδιο, που έχει στη διάθεση του το ΑΠΕ, η Τουρκία καλείται και πάλι εμμέσως πλην σαφώς να προχωρήσει στην τελωνειακή ένωση με την Κύπρο και να συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση των συνοριακών διαφορών που εκκρεμούν με τα κράτη μέλη της ΕΕ σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

    Επίσης, περιέχει μια σειρά ρυθμίσεις που αφορούν το σύνολο των υποψηφίων χωρών και προβλέπουν μεγάλες μεταβατικές περιόδους στη διακίνηση προσώπων, μόνιμες εξαιρέσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μετά το 2014 για τις χώρες που δεν έχουν ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία και πρόταση για αναστολή των διαπραγματεύσεων σε περίπτωση παραβίασης των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ.

    Ειδικότερα στο σχέδιο περιλαμβάνεται παράγραφος που επαινεί την Τουρκία για τη μακροχρόνια μεταρρυθμιστική διαδικασία που έχει ακολουθήσει, καλώντας την, ταυτόχρονα, να συνεχίσει με συνέπεια τις προσπάθειες για εφαρμογή των έξι νομοθετικών θεμάτων που έχει θέσει η Επιτροπή. Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία των πολιτικών μεταρρυθμίσεων θα είναι χωρίς επιστροφή και ότι η εφαρμογή τους κυρίως σε ότι αφορά τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι πλήρης, διαδικασία η οποία όπως υπογραμμίζεται, θα παρακολουθείται στενά από την Επιτροπή που θα συντάσσει σχετικές εκθέσεις προς το Συμβούλιο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά ότι η ένταξη νέων μελών στην ΕΕ γίνεται υπό το πρίσμα της δυναμικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης , προς το γενικό συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και των υποψηφίων χωρών.

    Αντιδράσεις σε Λευκωσία και Άγκυρα

    Εν τω μεταξύ τόσο η Λευκωσία όσο και η Αγκυρα εξέφρασαν την απογοήτευση τους για το νέο σχέδιο Συμπερασμάτων που προτείνει η ολλανδική προεδρία.

    Η μεν Λευκωσία δεν έκρινε ως ουσιαστικές τις αλλαγές στη διατύπωση του κειμένου, γεγονός που σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη, θα μεταφερθεί στον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος φθάνει το απόγευμα στην Κύπρο, μετά τις συνομιλίες του στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε ειδικά στην παράγραφο του κειμένου που αφορά την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης, και τόνισε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην Κύπρο και στα προβλήματα που υπάρχουν. Εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι αυτό το προσχέδιο δεν είναι το τελικό.

    Η δε τουρκική ηγεσία θα εξετάσει το κείμενο στο πλαίσιο διευρυμένης σύσκεψης σήμερα το απόγευμα, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερτογαν με τον κ. Μπαλκενέντε, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Πάντως, ο τουρκικός Τύπος υποδέχθηκε το νέο κείμενο ως περισσότερο αρνητικό για την Τουρκία σε σχέση με το προηγούμενο.

    Ως σημαντικότερη διαφορά οι τουρκικές εφημερίδες επισημαίνουν το γεγονός ότι με βάση το πρώτο κέιμενο, διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορούσε να αποφασιστεί από το ένα τρίτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή των χωρών - μελών, ενώ στο δεύτερο αφαιρέθηκε το ποσοστό του ενός τρίτου και απλώς αναφέρονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη - μέλη.

    Οι εφημερίδες "Ραντικάλ", "Μιλιέτ" και "Ζαμάν" κάνουν λόγο για πιο "βαρύ προσχέδιο" και επισημαίνουν επίσης ότι είναι κενό το σημείο, που αναφέρεται στην ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων και πώς θα ολοκληρωθούν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αθήνα ο προεδρεύων της ΕΕ

    Συνεχίζει να διχάζει η ένταξη της Τουρκίας

    [02] Μ. Ανατολή

    Μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκε Επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

    7/12/2004 10:08:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι μαχητές σκότωσαν έναν Ισραηλινό στρατιώτη και τραυμάτισαν τέσσερις, σε ενέδρα στο κεντρικό τμήμα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός σε αντίποινα εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση, σκοτώνοντας ένα μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, στον δρόμο Κάρνι-Νετζαρίμ, όπου διεξάγεται ευρείας κλίμακας εκκαθαριστική επιχείρηση. Από τα πυρά των Ισραηλινών τραυματίσθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένα 14χρονο αγόρι.

    Στη Λωρίδα της Γάζας επικρατούσε σχετική ηρεμία μετά το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, στις 11 Νοεμβρίου.

    Ο σημερινός επικεφαλής της PLO, Μαχμούτ Αμπάς, επιδιώκει να πείσει τις παλαιστινιακές ριζοσπαστικές οργανώσεις να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    [03] Ιράκ

    Απο οκτώ στρατιώτες των ΗΠΑ Αγωγές κατά του αμερικανικού στρατού

    7/12/2004 9:28:00 πμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Με νομικά μέσα κινήθηκαν εναντίον του στρατού οχτώ αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν παραμείνει στο μέτωπο του Ιράκ, για περισσότερο χρόνο από όσο προέβλεπε η θητεία τους. Οι δικηγόροι τους συνεργάζονται με το Αμερικάνικο Κέντρο για την Προστασία των Συνταγματικών Δικαιωμάτων, σε μια υπόθεση, η οποία αποτελεί την πρώτη νομική κίνηση εναντίον του αμερικάνικου στρατού. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν, ότι περίπου εφτά χιλιάδες μέλη του στρατιωτικού προσωπικού έχουν παραμείνει στο Ιράκ για αρκετούς μήνες παραπάνω. Εξάλλου, οι εκλογές του Ιανουαρίου στην εμπόλεμη περιοχή δημιουργούν αυξημένες ανάγκες για στρατιωτικό προσωπικό, καθώς η κατάσταση στη χώρα δεν δείχνει να εξομαλύνεται. Από την άλλη, η απάντηση του στρατού ήταν, ότι σκοπός της παραμονής των στρατιωτών είναι η "συνοχή των μονάδων", καθώς με αυτόν τον τρόπο "οι στρατιώτες αναπτύσσονται μαζί, εκπαιδεύονται μαζί, πολεμούν μαζί και επιστρέφουν σπίτι μαζί".

    [04] Champions League

    Μπάγιεβιτς: "Χωρίς άγχος"

    7/12/2004 12:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Για το παιχνίδι με τη Λίβερπουλ, αναχώρησε σήμερα το πρωί ο Ολυμπιακός. Λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο η "ερυθρόλευκη" αποστολή, ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς έδωσε το στίγμα της αναμέτρησης. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός τόνισε πως στόχος του Ολυμπιακού είναι να πετύχει κάποιο γκολ η ομάδα του, ώστε να διευκολυνθεί η υπόθεση πρόκριση. Παράλληλα, χαρακτήρισε το ματς ως το πιο σημαντικό αυτής της φάσης, καθώς από το αποτέλεσμα του θα κριθεί και η πρόκριση. Ζήτησε από τους παίκτες του να αγωνιστούν χωρίς άγχος και επέστησε την προσοχή καθώς το γεγονός της απουσίας πολλών βασικών παικτών της Αγγλικής ομάδας δεν σημαίνει τίποτα. Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στον Σούρερ λέγοντας πως θα αποφασίσει μετά την βραδινή προπόνηση για το αν θα τον χρησιμοποιήσει ή όχι.

    [05] Υγεία

    Μπορεί να καταργήσει φάρμακα και επεμβάσεις Πρωτεΐνη εναντίον εγκεφαλικών όγκων

    7/12/2004 12:02:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Στο δρόμο σημαντικής επιστημονικής ανακάλυψης βρίσκονται αμερικανοί επιστήμονες, μετά την ανάπτυξη θεραπευτικής αγωγής με πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να είναι αποτελεσματική απέναντι στις πιο κοινές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου, όπως τη νόσο του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος (GBM). Επιστημονική ομάδα από το Ιατρικό κέντρο Τσένταρς- Σινάϊ στο Λος Άντζελες χορήγησε την πρωτεϊνη hsFlt3L σε ενέσιμη μορφή, σε ποντίκια, που υπέφεραν από εγκεφαλικούς όγκους. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και ήδη οι ερευνητές ευελπιστούν, ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε κλινικές δοκιμές, καθώς η χρήση της πρωτεΐνης μπορεί να καταργήσει τη χειρουργική επέμβαση και τα φάρμακα ή άλλες επώδυνες, θεραπείες, όπως χημειοθεραπεία ή χρήση ακτίνων.

    Η "ύπουλη" GBM

    Η ασθένεια του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος αναπτύσσεται συνήθως πολύ γρήγορα. Οι όγκοι που προκαλούνται από τη συγκεκριμένη νόσο, αναπτύσσονται στους υποστηρικτικούς ιστούς του εγκεφάλου και μεγαλώνουν γρήγορα, άλλοτε ραγδαία, πριν ακόμη ο ασθενής νιώσει τα συμπτώματα ή διαγνωστεί η νόσος.

    Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται τυπικά, για να αφαιρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι όγκοι. Μετά την επέμβαση, εφαρμόζεται θεραπεία με ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, προκειμένου να ανασταλεί η εξέλιξη της ασθένειας. Παρά την επωδυνη θεραπευτική αγωγή, οι όγκοι επανεμφανίζονται και τελικά οι ασθενείς πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο.

    Η ελπιδοφόρα "hsFlt3L"

    Σε εργαστηριακό στάδιο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δείγμα ποντικιών, που έπασχαν από την ασθένεια GBM και εμφάνιζαν εγκεφαλικούς όγκους. Σε αυτά, χορήγησαν έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, που παράγει την πρωτείνη hsFlt3L στον εγκέφαλό τους.

    Οι επιστήμονες παρατήρησαν, ότι η πρωτεΐνη αύξησε τον αριθμό των ανοσοποιητικών κυττάρων στον εγκέφαλο και ανέστειλε σημαντικά την ανάπτυξη των όγκων.

    Συγκεκριμένα, επτά στα δέκα ποντίκια, στα οποία δόθηκε υψηλή ποσότητα της πρωτεϊνης hsFlt3L, επέζησαν για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ δεν υπήρξε ένδειξη για αρνητικές παρενέργειες.

    Μάλιστα, στο 33% του συγκεκριμένου δείγματος κάθε μορφή όγκου εξαλείφθηκε μέσα σε τρεις μήνες, ενώ όσα επέζησαν για έξι ή περισσότερους μήνες δεν είχαν καθόλου ενδείξεις όγκου.

    Από την άλλη, τα ποντίκια, στα οποία δόθηκε πλασέμπο (ουσία χωρίς φαρμακευτικό περιεχόμενο) σε ενέσιμη μορφή, πέθαναν μέσα σε μια εβδομάδα.

    Ανθρώπινες δοκιμές

    Τα θετικά εργαστηριακά αποτελέσματα βρήκαν ανταπόκριση στον ιατρικό κόσμο. Η δρ Μαρία Κάστρο, μέλος της ερευνητικής ομάδας, ελπίζει ότι, μέσω της μελέτης τους, που είναι η πρώτη σχετικά με τη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος, θα μπορούν να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές με ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

    Από την πλευρά του, ο δρ Τζέρεμι Ρις, ειδικός νευρο-ογκολόγος στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, χαρακτήρισε την έρευνα "συναρπαστική". Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι "είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μεγάλη ανακάλυψη".

    Πάντως, και ο καθηγητής Λώρενς Γιάνγκ, του βρετανικού ερευνητικού κέντρου Καρκίνου χαρακτήρισε την έρευνα "συναρπαστική", συμπληρώνοντας, όμως, ότι "παρόμοιες έρευνες για τη θεραπεία του ανοσοποιητικού συστήματος από άλλες μορφές καρκίνου υπόσχονται πρώιμα αποτελέσματα".

    [06] Κοινωνία

    Στους δρόμους οι αγρότες

    7/12/2004 1:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Παραμένουν στο μπλόκο τους στην εθνική οδό Σερρών-Προμαχώνα, στο ύψος της γέφυρας του Στρυμόνα, οι αγρότες, ζητώντας την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές του περσινού καλοκαιριού στις καλλιέργειες των τεύτλων, του βαμβακιού και του καλαμποκιού. Οι αγρότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αδέσμευτων αγροτικών συλλόγων των Δήμων Νιγρίτας και Στρυμόνα και απέκλεισαν χθες το απόγευμα την Εθνική Οδό.

    [07] Παράξενα

    "Γατίσιο" πείσμα Τελικά δεν ήταν τόσο γάτος

    7/12/2004 1:33:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Αν μέχρι τώρα ξέρατε μόνο την cat woman από τη γνωστή ταινία, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τον cat man, σε νέες περιπέτειες! Ένας Ιταλός μεσήλικας είχε τη βαθιά αίσθηση ότι είναι γάτα. Όπως, λοιπόν, κάθε φυσιολογικό αιλουροειδές, σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου. Έπαιξε μέσα στις φυλλωσιές για αρκετή ώρα, όταν αποφάσισε να κατέβει. Όμως, η γατίσια του αυτοπεποίθηση δεν ήταν αρκετή, ώστε να τον βοηθήσει να βρεθεί στο έδαφος. Ο ...46χρονος γάτος νιαούριζε, "φωνάζοντας" βοήθεια για αρκετή ώρα. Παιδιά της γειτονιάς του προσπάθησαν να τον "δελεάσουν" με ένα μπωλ γεμάτο γάλα, χωρίς ωστόσο, επιτυχία. Τελικά, καταστηματάρχες της περιοχής, που άκουγαν τον πόνο του, κάλεσαν τους πυροσβέστες, οι οποίοι τον κατέβασαν, χωρίς αμυχές, με μια σκάλα. Ο ιταλικός γάτος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Μιλάνου, όπου υποβλήθηκε σε ψυχιατρικές εξετάσεις.

    Πόσο θα μείνει εκεί, δεν ξέρουμε. Γάτος (νομίζει ότι) είναι

    [08] Κόσμος

    Κατηγορείται για πώληση χημικών πρώτων υλων Συνελήφθη Ολλανδός συνεργάτης του Σαντάμ

    7/12/2004 12:42:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Ένας Ολλανδός επιχειρηματίας κρατείται από την αστυνομία του Ρότερνταμ, με την κατηγορία της παροχής πρώτων υλών για κατασκευή χημικών όπλων, στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Τα συγκεκριμένα χημικά ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν κατά των Κούρδων στις επιθέσεις που εξαπέλυσε το καθεστώς το 1988. Το εισαγγελικό γραφείο της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος, 62 ετών, ονομάζεται Φρανς βαν Ανράατ και είναι ο πρώτος Ολλανδός στον οποίο αποδίδονται κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που έλαβαν χώρα στα ιρακινά εδάφη. Η εισαγγελία θεωρεί, ότι ο ύποπτος προμήθευε το καθεστώς του Σαντάμ με χημικές πρώτες ύλες, από το 1984 έως το 1988, παρόλο που ήξερε το πώς επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν. Τα συγκεκριμένα χημικά προϊόντα αποτελούν τη βάση για την κατασκευή αερίου μουστάρδας και νευροτοξικών αερίων. Ο Σαντάμ κατηγορείται ότι εξαπέλυσε επιθέσεις με χημικά όπλα, τόσο κατά των Κούρδων του Ιράκ, όσο και κατά ιρανικών χωριών στη διάρκεια του πολέμου, μεταξύ Ιράκ και Ιράν. Μάλιστα, το 1988, ήταν υπαίτιος για τον θάνατο 5.000 ανθρώπων στην πόλη Χαλάμπζα, σε μία από τις πιο ειδεχθείς επιθέσεις του καθεστώτος εναντίον αμάχων.

    [09] Ζωής ...σΤάσεις

    Στην κουζίνα ολοταχώς η Πάλτροου

    7/12/2004 2:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την απόφασή της να εγκαταλείψει την ηθοποιία, μιας και "έχει παίξει πλέον τα πάντα", ανακοίνωσε η Γκουίνεθ Πάλτροου, μιλώντας στο περιοδικό Interview. Ωστόσο, δεν θα αποσυρθεί για να αφοσιωθεί στην οικογενειακή της ζωή, αλλά θα βάλει πλώρη για την κουζίνα, αφού, όπως είπε η ίδια, θέλει να γίνει ...σεφ! "Με ενδιαφέρει πολύ η ιστορία και η ιστορία της τέχνης, οπότε θα μπορούσα να εργασθώ σε μια γκαλερί, σε έναν οίκο δημοπρασιών ή σε κάτι σχετικό. Επίσης, θα μου άρεσε να εκπαιδευτώ ως σεφ, κάτι που πιθανόν να κάνω", είπε χαρακτηριστικά η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός. Όσο για τους λόγους της απόφασή της; Όπως είπε, έχει κατανοήσει πόσο μεγάλη πίεση δέχονται οι διασημότητες, κάτι που "εάν το ήξερα, θα είχα αναθεωρήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεών μου". Παράλληλα, η 32χρονη Γκουίνεθ αρέσκεται να γκρινιάζει για το ότι αναγκάζεται να είναι αδύνατη, ξανθιά, πλούσια και διάσημη, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην οθόνη, "εάν προκύψει κάτι πολύ ουσιαστικό".

    Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Βέφα!

    [10] Κοινωνία

    Δημόσια περιουσία οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις

    7/12/2004 2:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Το σχέδιο για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, στόχος είναι η ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Επεσήμανε, δε, πως οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις παραμένουν δημόσια περιουσία, που θα βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων στο Λεκανοπέδιο, υπογραμμίζοντας, ότι οι τελικές αποφάσεις αξιοποίησής τους θα ληφθούν ύστερα από ευρύ και ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά επεσήμανε, ότι για να πετύχει το σχέδιο αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων "πρέπει να δουλέψουμε όλοι ενωμένοι και ειδικά για τις εγκαταστάσεις της περιφέρειας, η αξιοποίησή τους θα γίνει ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε πόλης".

    "Mε απόλυτη διαφάνεια"

    Πέντε είναι οι βασικές επιλογές για τη χρήση των έργων, τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρώτον όλες οι εγκαταστάσεις ανήκουν στο κράτος, δεύτερον η διαχείριση και αξιοποίηση θα γίνει με αναπτυξιακά κριτήρια, τρίτον οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από ευρύ διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, τέταρτον είναι σύμβολα της Ελλάδος στη νέα εποχή και πρέπει να αξιοποιηθεί η υπεραξία τους και πέμπτον όλες οι χρήσεις θα γίνουν πράξη μετά από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, υπό πλήρη διαφάνεια.

    "Για μας οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό κεφάλαιο. Είναι πάνω απ όλα, κοινωνικό κεφάλαιο, κεφάλαιο πολιτισμού" τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, επισημαίνοντας, πως η κοινωνική απόδοση των μεταολυμπιακών χρήσεων είναι το ελάχιστο χρέος απέναντι στους πολίτες, που στήριξαν τους Αγώνες.

    Τα πρώτα βήματα

    Στο μεταξύ, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά εξειδίκευσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων. Τα δύο πρώτα βήματα είναι η μετεγκατάσταση του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Θηβών του Ρέντη και του ΥΠΕΧΩΔΕ στο βασικό Κέντρο Τύπου στην Κηφισίας. Επίσης, δημιουργείται μουσείο ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων στο ΟΑΚΑ, το Ελληνικό παραμένει πάρκο, το γήπεδο του ταεκβοντο θα γίνει συνεδριακό κέντρο, το Κέντρο Ιππασίας Μαρκόπουλου, θεματικό πάρκο αθλητικού και τουριστικού ενδιαφέροντος ενώ στα Λιόσια θα στεγαστεί το εθνικό ψηφιακό μουσείο.

    "Ως κυβέρνηση επιδιωκουμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα. Για να πετυχει το σχέδιο αξιοποιησης πρέπει να δουλέψουμε όλες και όλοι ενωμένοι" τόνισε η κα. Πετραλιά.

    [11] Κοινωνία

    Σύμφωνα με έρευνες του ΟΟΣΑ και της ΓΣΕΕ Χαμηλές οι επιδόσεις των μαθητών

    7/12/2004 3:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την 28η θέση, ανάμεσα στις 41 χώρες, κατέλαβαν οι Έλληνες μαθητές σε διαγωνισμό του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Την ίδια ώρα, έρευνα της ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε σε διάσκεψη παρουσία της υπουργού Παιδείας, Μαριέτας Γιαννάκου, καταδεικνύει, ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν συμφωνεί με το ισχύον εξεταστικό σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζητά ριζικές αλλαγές. Μιλώντας στη διάσκεψη, η κ. Γιαννάκου επεσήμανε, πως το εξεταστικό θα αποτελέσει σημείο αιχμής στον επικείμενο εθνικό διάλογο για την Παιδεία και πρόσθεσε, ότι στόχος είναι η αποδέσμευση του Λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Τα αποτελέσματα των ερευνών

    Στο διαγωνισμό του ΟΟΣΑ πήραν μέρος 500.000 15χρονοι μαθητές από 41 χώρες του κόσμου, οι οποίοι εξετάστηκαν στα μαθηματικά, την ικανότητά τους να λύνουν προβλήματα και την κατανόηση κειμένου.

    Στην πρώτη θέση "σκαρφάλωσαν" οι Φιλανδοί, ενώ στη δεύτερη οι Κορεάτες, οι οποίοι στον περσινό διαγωνισμό είχαν καταταγεί στις τελευταίες θέσεις. Οι Έλληνες μόλις που κατάφεραν να ξεπεράσουν τους Τούρκους και τους Μεξικανούς συμμαθητές τους, καταλαμβάνοντας την όχι και τόσο κολακευτική 28η θέση.

    Στην έρευνα της ΓΣΕΕ, που διενήργησε το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Συνομοσπονδίας και συμμετείχαν βαθμολογητές εκπαιδευτικοί, περίπου το 73% των ερωτηθέντων θεωρούν από αρκετά έως απολύτως αναγκαίο το φροντιστήριο, για να περάσει στο πανεπιστήμιο ένας μέτριος μαθητής.

    Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ζητά γενναίες αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα. Το 66,7% ζητεί βελτιώσεις, ενώ το διόλου ευκαταφρόνητο 25,2% προτείνει κατάργηση του ισχύοντος συστήματος.

    [12] Παράξενα

    Από Κολομβιανό κωμικό Αστείο ρεκόρ

    7/12/2004 2:50:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Επί 65 ώρες ασταμάτητα, έλεγε ανέκδοτα ο Κολομβιανός κωμικός Χοσέ Ορντονέζ, στην προσπάθειά του να σπάσει το αντίστοιχο ρεκόρ, το οποίο ο ίδιος κατείχε από το 1999. Ο μαραθώνιος γέλιου έγινε μέσω του ραδιοφώνου της Κολομβίας, σε μία και μόνο, συνεχής ροής, εκπομπή, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν περίπου 9.000 διαφορετικά ανέκδοτα και αστεία. Κάθε μία ώρα, ο ακούραστος κωμικός έκανε ένα μικρό διάλειμμα για να πάει στην τουαλέτα, να φάει ή να πιει κάτι. Άλλωστε, ο κ. Ορντονέζ είναι συνηθισμένος, καθώς είχε κάνει το ίδιο και το 1999, όταν και μετέδιδε, μέσω ραδιοφώνου, ανέκδοτα για 62 ώρες, καταρρίπτοντας έτσι το ρεκόρ, που κατείχε ο ίδιος από το 1993, με τον φτωχό χρόνο των 24 ωρών. Ο Κολομβιανός ρέκορντμαν δήλωσε, ότι στην κατάρριψη του ρεκόρ, τον βοήθησε η υποστήριξη, που του έδειχναν οι συμπατριώτες του ακροατές, οι οποίοι τον επευφημούσαν συνεχώς.

    [13] Πολιτική

    Νέα δεδομένα από δημοσιεύματα του Τύπου Στην Εξεταστική ο Ζορμπάς

    7/12/2004 3:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2004 6:34:55 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ξεκίνησε λίγο μετά της 12 το μεσημέρι η κατάθεση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, Γεωργίου Ζορμπά, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τους εξοπλισμούς. Την ίδια ώρα, νέα δεδομένα φαίνεται να προκύπτουν με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου. Συγκεκριμένα, οι εφημερίδες "Αυριανή" και "Απογευματινή" κάνουν λόγο για λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες, που εικάζεται ότι ανήκουν σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν σχέση με τις αμυντικές προμήθειες, καθώς και για βιντεοκασέτες, που δείχνουν διαβουλεύσεις εμπόρων- μεσαζόντων οπλικών συστημάτων. Βουλευτές- μέλη της Επιτροπής αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν δικαστική συνδρομή, ενώ αιχμές για την παράταση που ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης, άφησε το ΠΑΣΟΚ.

    Πιθανή δικαστική συνδρομή

    Να επιληφθεί των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας ζήτησε με δηλώσεις του από την Εξεταστική Επιτροπή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας. "Η Επιτροπή να ζητήσει λογαριασμούς και να δει κασέτες. Να μην γίνει περιθώριο της έρευνας, αλλά κέντρο της έρευνας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολύδωρας.

    Ο εισηγητής της ΝΔ στην Επιτροπή, Χρήστος Ζώης, επιφυλάχθηκε εκ μέρους των βουλευτών του κόμματός του που μετέχουν στη διαδικασία, να μελετήσουν τα στοιχεία των δημοσιευμάτων και να καταλήξουν, εάν θα ζητήσουν διαλεύκανση των καταγγελιών και δικαστική συνδρομή από τις χώρες στις οποίες αναφέρεται ότι έχουν ανοιχθεί οι λογαριασμοί.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε για κλίμα "φτηνού αντιπερισπασμού" και προκάλεσε όποιον το επιθυμεί να φέρει συγκεκριμένα στοιχεία για χώρα, αριθμό και λογαριασμό. "Εμείς δεν θα αρνηθούμε τίποτα, γιατί θέλουμε να πέσει φως", κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

    Πάντως, τόσο ο κ. Ζώης, όσο και ο κ. Λοβέρδος, διευκρίνισαν ότι, επισήμως, δεν έχουν στα χέρια τους κανένα από τα στοιχεία που επικαλούνται τα δημοσιεύματα.

    Στο μεταξύ, ο πρώην συνεργάτης του υπουργού Άμυνας, Τάσος Γκουριώτης, προσήλθε στη Βουλή και ζήτησε από την Επιτροπή να τον καλέσει να καταθέσει. Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της "Αυριανής", δήλωσε, ότι ο κ. Μπαρτζιόκας, με τον οποίο φέρεται να έχει συναντηθεί σε βίντεο που κρατούν στα χέρια τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είναι κρατικός υπάλληλος του ρωσικού κράτους, συμμετείχε στην επίσημη αποστολή της Ρωσίας και ήταν επίσημος συνομιλητής τον οποίο γνώριζε και ο κ. Ζορμπάς.

    Προβληματίζει το αίτημα για παράταση

    Ο κ. Λοβέρδος, επανήλθε στην πρόταση της ΝΔ και του προέδρου της Επιτροπής να παραταθούν οι εργασίες μέχρι την 14η Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας, ότι "στην κυβερνητική παράταξη δεν θέλουν να τελειώσουμε. Θέλουν ανοιχτά τα θέματα μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    Μάλιστα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να λειτουργήσει η Επιτροπή ακόμα και τις ημέρες που αργεί (Δευτέρα, Παρασκευή και Κυριακή), προκειμένου να βγει πόρισμα την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής το 2004.

    Ανταπαντώντας στον κ. Λοβέρδο, ο εισηγητής της ΝΔ, παρατήρησε ότι η παράταση δεν θα χρειαζόταν εάν δεν προέκυπταν αντιφάσεις στις καταθέσεις ορισμένων μαρτύρων, που καθιστούν αναγκαία την επανακλήτευσή τους.

    Παράλληλα, ο κ. Ζώης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ "να απαντήσει εάν συμμερίζεται αυτό που μας είπε για πρώτη φορά ο συντονιστής του στην Επιτροπή, ότι οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής συνδέονται με την εκλογή Προέδρου".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αίτημα για παράταση στην Εξεταστική

    [14] Πολιτική

    "Στόχος η διαφάνεια", επανέλαβε ο Ρουσόπουλος Αντιδράσεις για τον βασικό μέτοχο

    7/12/2004 4:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2004 6:18:48 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η διασφάλιση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο είναι ο στόχος του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο, επισήμαναν και σήμερα με δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη. Το νομοσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για δημιουργία εντυπώσεων, το ΚΚΕ για νομοσχέδιο που επιχειρεί να βάλει τάξη στον ανταγωνισμό μερίδων της πλουτοκρατίας, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε, ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. "Ερχεται ένας νόμος σύμφωνος με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος", τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτκών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας, πως "με την ψήφιση του νομοσχεδίου, που κατατίθεται τη Δευτέρα στην Βουλή, επιτυγχάνεται η διαφάνεια στον δημόσιο βίο".

    "Διασφαλίζεται η διαφάνεια"

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, επεσήμανε, πως "στο πλαίσιο του Συντάγματος, την έννοια του βασικού μετόχου δεν πρέπει να τη δούμε με εκείνη που υπάρχει στο εμπορικό δίκαιο, αλλά με αυτή της δυνατότητας επιρροής που έχει όποιος κατέχει ΜΜΕ".

    Παράλληλα, ο υπουργός εκτίμησε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με το κοινοτικό δίκαιο, καθως η ελληνική έννομη τάξη "έχει την ιδιομορφία να αναγνωρίζει τα ηλεκτρονικά μέσα ως δημόσια αγαθά", απαντώντας έτσι στην εκτίμηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, πως θα υπάρξει πρόβλημα με το δίκαιο της ΕΕ.

    "Στηρίζουμε κάθε αποτελεσματικό μέτρο υπέρ της διαφάνειας, ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις από το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο δείχνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ριζικά το φαινόμενο της διαπλοκής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος, στην οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε, πως ο ΣΥΝ τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της ρύθμισης, με αυστηρό τρόπο, επισημαίνοντας, πως "θα κρίνουμε τον νόμο στην πορεία της εφαρμογής του".

    Μέλη της Κυβέρνησης επεσήμαναν, ότι το νομοσχέδιο σπάει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ χρήματος και πολιτικής, ενώ, απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για την "προφανή αμηχανία", τονίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι με τις ρυθμίσεις και ποιές καλύτερες προτάσεις έχει να κάνει.

    "Το ΠΑΣΟΚ έκανε ασαφείς παρατηρήσεις, προτάσεις που απέχουν της πραγματικότητας και απόψεις που έχουν διατυπωθεί από όσους θίγονται από τις ρυθμίσεις. Αναμένουμε λοιπόν την ολοκληρωμένη κι επί της ουσίας θέση του ΠΑΣΟΚ", είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Τέλος, απολύτως σύμφωνος με τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ιωάννης Λασκαρίδης, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη, ότι θα πρέπει να καταργηθεί τελείως το κατώτατο όριο του 1%.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο 1% ο βασικός μέτοχος

    [15] Αθλητισμός

    Παρελθόν ο Μαρτίνες από τον Άρη

    7/12/2004 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την πόρτα εξόδου από το "Κλεάνθης Βικελίδης" έδειξε σήμερα ο τεχνικός του Άρη, Γιώργος Χατζάρας στον Αργεντίνο παίκτη, Μαριάνο Μαρτίνες, ο οποίος εδώ και λίγες ώρες αποτελεί παρελθόν τους "κιτρινόμαυρους". Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να λύσουν κοινή συναινέσει τη συνεργασία τους, καθώς ο κ. Χατζάρας δεν συμπεριλαμβάνει τον Νοτιοαμερικανό στα πλάνα του. Την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν εξάλλου εκτός εξαιρετικού απροόπτου- σε λίγες μέρες και άλλοι δύο ποδοσφαιριστές των "κίτρινων", ο Απόστολος Λιολίδης και ο Γεωργιανός Ιράκλι Βασακίτζε.

    [16] Αθλητισμός

    Ακλόνητος ο "Αναστό" από τους "Φαίακες"

    7/12/2004 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Ψήφο εμπιστοσύνης" στον τεχνικό της ομάδας της Κέρκυρας, Νίκο Αναστόπουλο έδωσε ο πρόεδρος των Φαιάκων, Σπύρος Καλογιάννης, διαψεύδοντας έτσι με δηλώσεις του στο μικρόφωνο του Champions 89,2 τις φήμες που ήθελαν τον "μουστάκια" να απομακρύνεται από τον πάγκο της ομάδας. Αντίθετα με τον κ. Αναστόπουλο, που απολαμβάνει την απόλυτη στήριξη της διοίκησης, κάποιοι παίκτες πρόκειται σύντομα να αντικατασταθούν με κάποιους άλλους, αφού παρά τις αρχικές προσδοκίες της ομάδας, δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις που υπήρχαν. Τέλος ο κ. Καλογιάννης έδωσε το σύνθημα για να μπούνε στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Κέρκυρας νέοι επενδυτές, με κέφι για δουλειά και προσφορά.

    [17] Κόσμος

    Απάντηση ΗΠΑ στις επικρίσεις του Κρεμλίνου "Δεν τα βρήκαν" στην Ουκρανία

    7/12/2004 5:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2004 6:27:09 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters- BBC

    Εξακολουθεί να μαίνεται η πολιτική κρίση στην Ουκρανία. Σε αδιέξοδο περιήλθαν οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τη συμμετοχή διεθνών μεσολαβητών, ενώ διακόπηκε η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, με κύρια θέματα τις τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα και τον ορισμό νέας εφορευτικής επιτροπής για τις επαναληπτικές εκλογές της 26ης Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση συνεχίζει τις διαδηλώσεις, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα, δεν δέχτηκε το αίτημα του ηγέτη της, Βίκτορ Γιουστσένκο, για διάλυση της Κυβέρνησης. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, απάντησε στην κριτική που ασκεί εδώ κι εβδομάδες το Κρεμλίνο για παρέμβαση της Δύσης στα εσωτερικά της Ουκρανίας, λέγοντας, πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της ενδιαφέρονται μόνο για την ελευθερία του ουκρανικού λαού.

    Συμφώνησαν διαφωνώντας

    Όπως δήλωσε ο κ. Κούτσμα, οι συνομιλίες με τους διεθνείς μεσολαβητές δεν κατέληξαν σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα βοηθούσε στην επίλυση της κρίσης και κατηγόρησε γι αυτό την αντιπολίτευση.

    Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, ο απερχόμενος Ουκρανός πρόεδρος τόνισε, πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν μόνο σε δύο σημεία: στο ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη εκλογική νοθεία στο μέλλον και στην ανάγκη σχηματισμού νέας 15μελούς εκλογικής επιτροπής, που θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

    Μάλιστα, ο κ. Κούτσμα απέστειλε στους βουλευτές κατάλογο με ονόματα 18 υποψηφίων για τη νέα εκλογική επιτροπή. Σύμφωνα, όμως, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Βολοντίμιρ Λίτβιν, στον κατάλογο αυτό τα 14 από τα 18 ονόματα είναι μελών της προηγούμενης επιτροπής!

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, επιμένει πως έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας και ζήτησε να μην παρεμβαίνουν ξένοι παράγοντες στην πολιτική κρίση της Ουκρανίας.

    Απάντηση Πάουελ στη Μόσχα

    Μιλώντας στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στη Σόφια, ο Κόλιν Πάουελ απέρριψε τις κατηγορίες της Μόσχας, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να επεκτείνουν την επιρροή τους στην πρώην σοβιετική Ουκρανία.

    "Ο ουκρανικός λαός αξίζει δίκαιες εκλογές, χωρίς να έχει να επιλέξει ανάμεσα στη Δύση ή την Ανατολή", είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και τόνισε, πως οι ΗΠΑ δεν ανταγωνίζονται κανέναν, ούτε διεκδικούν κάποια από αυτές τις χώρες.

    Τέλος, αναφερόμενος στην καταγγελία της Ρωσίας για ανάμειξη του ΟΑΣΕ στην εκλογική διαδικασία της Ουκρανίας ο κ. Πάουελ είπε: "δεν είδαμε κάποιον να επεμβαίνει στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, τουναντίον, είδαμε τη διεθνή κοινότητα ενωμένη να υποστηρίζει τη Δημοκρατία. Δημοκρατία σημαίνει ελεύθερες, δίκαιες και ανοικτές εκλογές. Οι Ουκρανοί αξίζουν αυτό το δικαίωμα και ελπίζουμε, ότι θα το κατακτήσουν στο τέλος του μήνα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέος γύρος συνομιλιών στην Ουκρανία

    [18] Αθλητισμός

    Λάμψη... 24 αστέρων στο φιλέ

    7/12/2004 5:56:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία πραγματική "γιορτή του βόλεϊ" αναμένεται να στηθεί στις 22 Δεκεμβρίου στο κλειστό του Ευόσμου, όπου θα φιλοξενηθεί ξανά μετά από τρία χρόνια το All Star Game της Α1 ανδρών. "Οικοδεσπότες" τα 24 λαμπερότερα αστέρια του ελληνικού πρωταθλήματος, τα μεγαλύτερα ονόματα Ελλήνων και ξένων αθλητών. Αντιμέτωποι στους πάγκους των ομάδων ξανά μετά από το Σούπερ Καπ της Λάρισας, θα βρεθούν ο τεχνικός του πρωταθλητή Παναθηναϊκού, Στέλιος Καζάζης, στον πάγκο των Ελλήνων επίλεκτων αθλητών, ενώ ο προπονητής του Κυπελλούχου Ηρακλή, Αλέκος Λεώνης θα διευθύνει τον "γαλαξία" τον αλλοδαπών παικτών. Εκτός από το όμορφο θέαμα και τις εντυπωσιακές μάχες στο φιλέ, το χορταστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης που θα προβληθεί σε απευθείας μετάδοση από την ΕΤ1 στις 18:00 περιλαμβάνει πολλούς διαγωνισμούς, παιχνίδια, δώρα, μουσική και χορό.

    [19] Πολιτική

    Ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση των συντονιστών "Η κυβέρνηση τρέχει και δεν φθάνει"

    7/12/2004 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, για την Οικονομία, την Εξωτερική Πολιτική αλλά και το νομοσχέδιο για το Βασικό Μέτοχο, άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για προϋπολογισμό λιτότητας που δεν ανταποκρίνεται στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και επανήλθε στο θέμα της απογραφής, μιλώντας για φιάσκο που έπληξε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απεμπόληση των κεκτημένων του Ελσίνκι στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Σε ετοιμότητα για πρόωρες εκλογές

    "Η ΝΔ, τώρα τρέχει και δεν φθάνει, έχει χάσει πάρα πολύ χρόνο και το αποτέλεσμα θα αξιολογηθεί μετά τις 17 Δεκεμβρίου, αλλά μέχρι στιγμής είναι κατώτερο των προσδοκιών μας" Γ. Παπανδρέου

    Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση, γιατί όπως είπε, δεν ακολουθεί μία πολιτική που να συνδυάζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με την επίλυση των κορυφαίων ζητημάτων που απασχολούν τον ελληνισμό.

    "Η ΝΔ, τώρα τρέχει και δεν φθάνει, έχει χάσει πάρα πολύ χρόνο και το αποτέλεσμα θα αξιολογηθεί μετά τις 17 Δεκεμβρίου, αλλά μέχρι στιγμής είναι κατώτερο των προσδοκιών μας" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ συμπαρίσταται σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για τα εθνικά μας θέματα.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τη ΝΔ, δεν φοβάται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επισημαίνοντας ότι δεν είναι στους στόχους του κόμματος του, να πάει τη χώρα σε εκλογές.

    " Ευθύνη για αυτό έχει η ΝΔ, η οποία δεν μας έχει δώσει εικόνα των προθέσεών της και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο αβεβαιότητας που δημιουργείται" πρόσθεσε και κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

    Παραδέχτηκε την κρίση στη νεολαία

    Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο συνέδριο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι υπάρχει κρίση.

    "Η κρίση, όμως, είναι δείγμα ζωντάνιας και αγωνίας για να πάει το κίνημά μας μπροστά και εγώ θα παλέψω και θα συμβάλλω και στην ενότητα αλλά και στη χειραφέτηση του νεολαιίστικου κινήματος από μηχανισμούς" πρόσθεσε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιδράσεις για τον βασικό μέτοχο

    [20] Champions League

    Λειψοί οι "Ρωμαίοι" με τη "βασίλισσα"

    7/12/2004 6:45:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Διαδικαστικό χαρακτήρα αναμένεται να έχει για την ιταλική Ρόμα η αυριανή αναμέτρηση του Ολύμπικο, με την ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης στο πλαίσιο του Β΄ ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι "Ρωμαίοι" που βρίσκονται στον "πάτο" της βαθμολογίας και δεν ελπίζουν ούτε στην εξασφάλιση της τρίτης θέσης, η οποία οδηγεί στους "32" του Κυπέλλου UEFA, αποφάσισαν να ξεκουράσουν κάποιους από τους πρωτοκλασάτους παίκτες τους, εν όψει των μελλοντικών υποχρεώσεών τους στο καμπιονάτο.

    Περισσότερες ευκαιρίες στο "νέο αίμα"

    Εκτός της 19μελούς αποστολής για τον αγώνα με τη "βασίλισσα" Μαδρίτης έμειναν ο Φραντσέσκο Τότι και Βιντσέντζο Μόντελα. Στα πλάνα του Ρωμαίου τεχνικού της Ρόμα, Τζίτζι ντελ Νέρι είναι να δώσει χρόνο συμμετοχής σε αρκετούς νέους παίκτες της ομάδας. Έτσι εκτός από τον Μάρκο Ντελβέκιο, ο κ. ντελ Νέρι θα χρησιμοποιήσει και τον 20χρονο Ντανιέλε Κόρβια. Από τη 19μελή αποστολή της ιταλικής ομάδας θα απουσιάσουν ακόμη οι Ντε Ρόσι, Τσίβου και Πανούτσι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 December 2004 - 17:55:05 UTC