Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζει τον αποκλεισμό των κυβερνητικών κτηρίων Ουκρανία: Δεν
  • [02] Κόστισε 1.129.000 ευρώ Στο Ηράκλειο η "Βάπτιση" του Γκρέκο
  • [03] Σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν Καραμανλής- Πούτιν "Στενός συνεργάτης η
  • [04] Παρέμβαση εισαγγελέα για τα θέματα Proficiency
  • [05] Η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει το σπέρμα "Φορητή" στειρότητα
  • [06] Εσείς να λέτε πως υπάρχει!
  • [07] "Ακριβά τα δημοτικά τέλη" Συνεργασία για την πάταξη του παραεμπορίου
  • [08] Αντιπαράθεση για νέο δημοσίευμα Εμπλοκή με μάρτυρες στην Εξεταστική
  • [09] Επίθεση με πύραυλο στη Γάζα
  • [10] Στον Εισαγγελέα πόρισμα του κρατικού λογιστηρίου "Καμπάνα" στον ΟΕΕΚ
  • [11] Κρατούμενοι και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
  • [12] Λύση για τον εντοπισμό έκνομου ραδιενεργού υλικού Κινητό απενεργοποιεί
  • [13] Πανιώνιος: Δεν υπάρχει θέμα Τσακίρη
  • [14] Για περισσότερη ασφάλεια Συνεργασία ΕΛ.ΑΣ- Δημοτικής Αστυνομίας
  • [15] Μακριά από τους Ιταλούς
  • [16] Αισόδοξος για τη συνέχεια ο Φρίνγκερ
  • [17] Θαύμα το EURO για την Ελλάδα
  • [18] Μπενίτεθ: "Μαζί με Τζέραρντ"
  • [19] Σοκ με Γαβριλόπουλο
  • [20] Κόστισε το β ημίχρονο
  • [21] Διάλογος και ανταλλαγή απόψεων Μειώσεις σε τιμές φαρμάκων

    [01] Κόσμος

    Συνεχίζει τον αποκλεισμό των κυβερνητικών κτηρίων Ουκρανία: Δεν υποχωρεί η αντιπολίτευση

    9/12/2004 8:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/12/2004 12:17:49 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αντίθετα με την αρχική της ανακοίνωση, ότι προτίθεται να σταματήσει τον αποκλεισμό των κυβερνητικών κτηρίων, η ουκρανική αντιπολίτευση δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι σχεδιάζει να συνεχίσει τον αποκλεισμό του Προεδρικού Μεγάρου στο Κίεβο μέχρι και τη διεξαγωγή του δεύτερου επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών. Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, είπε ότι οι αποκλεισμοί των δρόμων της ουκρανικής πρωτεύουσας θα συνεχιστούν μέχρι και τις 26 Δεκεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η πρόσβαση στα κυβερνητικά κτήρια θα αποκατασταθεί. Μάλιστα, σήμερα, για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες, οι υπάλληλοι επέστρεψαν στα πόστα τους καθώς απομακρύνθηκαν τα οχήματα που είχαν χρησιμοποιηθεί για τον αποκλεισμό των κτηρίων. Των εξελίξεων αυτών προηγήθηκε η απόφαση του Κοινοβουλίο να υπερψηφίσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα απομακρύνουν το ενδεχόμενο να επαναληφθούν φαινόμενα νοθείας, όπως στις εκλογές της 21ης Νοεμβρίου.

    Παρέμβαση ΝΑΤΟ

    Οι ουκρανικές εκλογές θα απασχολήσουν και τη σημερινή συνάντηση των 26 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δηλώσεις του γ.γ. της Συμμαχίας, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, τα μέλη του ΝΑΤΟ θα καταστήσουν σαφές στη Ρωσία ότι ο ουκρανικός λαός θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκλέξει τον ηγέτη του σε μια δίκαιη εκλογική αναμέτρηση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλάζει ο εκλογικός νόμος στην Ουκρανία

    [02] Πολιτισμός

    Κόστισε 1.129.000 ευρώ Στο Ηράκλειο η "Βάπτιση" του Γκρέκο

    9/12/2004 11:08:00 πμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ, εφημερίδα "Καθημερινή"

    "Αποστολή εξετελέσθη". Έτσι θα μπορούσε να ονομαστεί η πάνδημη προσπάθεια, που κατέβαλαν οι φορείς του Ηρακλείου Κρήτης με τη συμβολή οικονομικά εύρωστων ομογενών, προκειμένου ο δήμος της πόλης να αποκτήσει στη συλλογή του τον φερόμενο ως πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου "Η Βάπτιση του Χριστού". Το έργο, η γνησιότητα του οποίου υπήρξε αντικείμενο αμφισβήτησης, αγοράστηκε χτες, κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου "Cristies" έναντι 1.129.000 ευρώ. Αν οι εγγυήσεις των ιθυνόντων του οίκου "Cristies" ευσταθούν για τη γνησιότητα του πίνακα, τότε θα είναι το δεύτερο κατά σειρά έργο του Ελ Γκρέκο, που επιστρέφει στη γενέτειρα του ζωγράφου. Η απόφαση για την απόκτηση του πίνακα ήταν τόσο δυναμική, ώστε στον "ιερό σκοπό", συνέβαλλε και η Εκκλησία με τον τρόπο της. Μάλιστα, στη διάρκεια της λειτουργίας της περασμένης Κυριακής, "βγήκε" δίσκος, προκειμένου να συνεισφέρουν και οι απλοί πιστοί!

    Αμφιλεγόμενη "Βάπτιση"

    Πρόκειται για ελαιογραφία σε ξύλο, που πιθανολογείται, ότι έχει φιλοτεχνήσει ο μεγάλος ζωγράφος κατά την πρώιμη περίοδο της ζωής του στην Ιταλία, μεταξύ του 1567 και 1570. Ο πίνακας απεικονίζει τη βάπτιση του Χριστού και ανακαλύφθηκε πέρσι σε προσωπική συλλογή ισπανικής οικογένειας. Το έργο δεν αφορά στον περίφημο πίνακα, που ανήκει στο τρίπτυχο της Μοδένας, αλλά ένα λιγότερο γνωστό έργο του ίδιου δημιουργού.

    Το θέμα της γνησιότητάς του απασχόλησε στο πρόσφατο παρελθόν κριτικούς και θεωρητικούς τέχνης. Ο έγκριτος ιστορικός τέχνης Ντέιβιντ Ντέιβις αλλά και η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα είχαν καταθέσει τις επιφυλάξεις τους, ως προς την ταυτότητα του ζωγράφου.

    Έχοντας τις ίδιες αμφιβολίες, ο διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, Αντώνης Καλοκαιρινός, είχε προτείνει να εξετάσουν προσεκτικά τον πίνακα περισσότεροι ειδικοί επιστήμονες, μολονότι ο ίδιος υπεραμύνθηκε της απόκτησής του από τον Δήμο Ηρακλείου.

    Πάντως, οι ειδικοί, εκτιμούν πως η "Βάπτιση του Χριστού" ανήκει σε μεγάλο ποσοστό στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.

    Στη χτεσινή δημοπρασία, ο Δήμος Ηρακλείου πήρε μέρος με την εγγυητική επιστολή της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, ενώ υποχρεούται να καταβάλει το ποσό σε δύο εβδομάδες. Τη δημοτική Αρχή της πόλης εκπροσώπησε η Μορφωτική Ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Βάνα Σολομωνίδου.

    [03] Πολιτική

    Σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν Καραμανλής- Πούτιν "Στενός συνεργάτης η Ελλάδα"

    9/12/2004 12:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/12/2004 4:43:54 μμ)

    Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο. Στην προσφώνησή του, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις ανέκαθεν καλές διμερείς σχέσεις και τόνισε, ότι η χώρα του θεωρεί την Ελλάδα "τον πιο στενό συνεργάτη και συνέταιρό" της στην Ευρώπη. Από την πλευρά του, κ. Καραμανλής επεσήμανε, πως "είναι γνωστοί οι ισχυρότατοι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών και για λόγους κοινής αντιμετώπισης θεμάτων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και λόγω της κοινής Ορθόδοξης πίστης". Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Μόσχας, Γιούρι Λουσκώφ, ενώ το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, στους κήπους του Αλεξάνδρου, κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου.

    Άριστες οι διμερείς σχέσεις

    Η κατ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε μισή ώρα παραπάνω από όσο είχε προγραμματιστεί (μια ώρα).

    Μετά το πέρας των συνομιλιών και πριν αρχίσουν οι επίσημες συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών, ο κ. Πούτιν δήλωσε, πως διαπίστωσε με ικανοποίηση, ότι οι διμερείς σχέσεις "βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο" και εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και της Ελλάδας και εξυπηρετούν τη σταθερότητα, την ειρήνη στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε, ότι οι συζητήσεις με τον κ. Καραμανλή επικεντρώθηκαν στην οικονομική συνεργασία, όπου, όπως είπε, υπάρχουν πολλες δυνατότητες για κοινή δράση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ελληνορωσική συνεργασία και το πλαίσιο των συμβάσεων που τις διέπει, λέγοντας: "τα τελευταία χρόνια η ελληνορωσική συνεργασία έχει προσλάβει έκδηλα ανοδική πορεία. Δημιουργήσαμε ένα συμβατικό περιβάλλον μέσα σε ένα ευρύ πλαίσιο για τη διευκόλυνση των περαιτέρω σχέσεών μας".

    Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ότι "οι απόψεις μας πλησιάζουν ή ταυτίζονται στα διεθνή ζητήματα. Η Ελλάδα και η Ρωσία καλούνται να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες για διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και της Ανατολική μεσόγειο. Οι χώρες μας έχουν κοινό συμφέρον για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και τήρηση των διεθνών συνθηκών".

    Απαντώντας στον κ. Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας, ο κ. Καραμανλής είπε, πως αυτό "ανταποκρίνεται στο επίπεδο των σχέσεών μας και θεωρώ, ότι αποτελεί σταθερή παράμετρο της όλης εξωτερικής πολιτικής μας".

    Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε, ότι η υπογραφή της κοινής δήλωσης φιλίας και συνεργασίας, του προγράμματος δράσης και της δήλωσης κατά της τρομοκρατίας θα συμβάλλουν στην περαιτέρω προώθηση του πολιτικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα και εκτίμησε, πως μπορεί να πάρει και συγκεκριμένο περιεχόμενο στον οικονομικό τομέα.

    Υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες

    Οι επίσημες συνομιλίες του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και του Ρώσου πρόεδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή τριών συμφωνιών.

    Οι δύο άνδρες υπέγραψαν κοινή δήλωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κοινό πρόγραμμα δράσης για τα έτη 2005-2006 και κοινή δήλωση για την περαιτέρω εμβάθυνση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    "Στη βάση των εγγράφων αυτών θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε τις οικονομικές και πολιτιστικές μας σχέσεις και να έχουμε αποτελεσματικότερες ενέργειες στο διεθνή στίβο", τόνισε ο κ. Πούτιν, μετά την υπογραφή των συμφωνιών.

    Ιδιαίτερα θετική ήταν η δήλωσή του Ρώσου προέδρου για το Κυπριακό. Ο κ. Πούτιν τόνισε, ότι η Ρωσία επιμένει για σταθερή διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνυπολογιζομένου του σχεδίου Ανάν, αλλά και των απόψεων των δύο κοινοτήτων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΟΣΕΠ, του οποίου την προεδρία ασκεί αυτή την περίοδο η Ελλάδα, ενώ, τόνισε, ότι το μνημόνιο για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδος, σημειώνοντας, ότι "η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά τη σταθερή στάση που κρατά η Ρωσία στο Κυπριακό, η οποία δείχνει συνέπεια και σεβασμό στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο".

    Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής καταδίκασε για μια ακόμη φορά τη διεθνή τρομοκρατία και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στη ρωσική ομοσπονδία και τους αγώνες που καταβάλει, όπως είπε, για την προάσπιση των ανθρώπινων ζωών και των πολιτών της.

    Η επίσκεψη της ελληνική αντιπροσωπείας στη Μόσχα ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι, με γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο πρόεδρος Πούτιν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ιστορικοί οι δεσμοί Ελλάδας- Ρωσίας"

    [04] Κοινωνία

    Παρέμβαση εισαγγελέα για τα θέματα Proficiency

    9/12/2004 1:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/12/2004 2:24:23 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες ιδιοκτητών φροντιστηρίων ξένων γλωσσών για διαρροή των θεμάτων για τις εξετάσεις Proficiency του πανεπιστημίου του Cambridge, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτριος Παπαγγελόπουλος. Μάλιστα, έδωσε εντολή σε πταισματοδίκη να λάβει καταθέσεις για την υπόθεση, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα πρωτοδικών Ευάγγελου Κασσαλιά, ο οποίος και θα αποφανθεί αν στην υπόθεση προκύπτουν αξιόποινες πράξεις. Την προηγούμενη Κυριακή, άγνωστος είχε καταγγείλει σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι είχαν διαρρεύσει τα θέματα των εξετάσεων. Για πρώτη φορά, στην ιστορία των εξετάσεων, οι εξετάσεις είχαν διενεργηθεί από κοινού από το πανεπιστήμιο του Cambridge και από κέντρα ξένων γλωσσών, κάτι, που είχε προκαλέσει την οργή των ιδιοκτητών φροντιστηρίων. Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, είχε δήλωσε, ότι αν διαπιστωθεί διαρροή, το υπουργείο θα είναι αυστηρό σε ό,τι αφορά τη χορήγηση επάρκειας διδασκαλίας σε όσους αποκτήσουν πτυχίο σε αυτές τις εξετάσεις, ενώ σχετική έρευνα διεξάγει και το βρετανικό πανεπιστήμιο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διέρρευσαν τα θέματα του Proficiency;

    [05] Υγεία

    Η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει το σπέρμα "Φορητή" στειρότητα

    9/12/2004 1:26:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Σοβαρές παρενέργειες μπορεί να έχουν οι φορητοί υπολογιστές στον ανδρικό οργανισμό σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Όπως διεπίστωσαν αμερικανοί ερευνητές, η τοποθέτηση του notebook στους μηρούς, αυξάνει τη θερμοκρασία του όσχεος, προκαλώντας παρενέργειες στην παραγωγή του σπέρματος. Μολονότι δεν έχουν διεξαχθεί περαιτέρω μελέτες για το ίδιο θέμα, οι ειδικοί ανησυχούν για τον κίνδυνο, που αντιμετωπίζουν οι άνδρες χωρίς να το καταλάβουν, καθώς ήδη 150 εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως έχουν laptops. Και ο αριθμός σταδιακά μεγαλώνει

    Ανεβαίνοντας στη (θερμοκρασιακή) κλίμακα

    Η μελέτη των επιστημόνων αναφέρεται στις θερμοκρασιακές αλλαγές του όσχεος. Πρόκειται για λεπτή μεμβράνη, που περιβάλλει τους όρχεις. Οι τελευταίοι για να λειτουργήσουν φυσιολογικά, πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε μέσα στο όσχεο, καθώς η θερμοκρασία του είναι κατά 1.5-2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από το υπόλοιπο σώμα.

    Οι επιστήμονες ζήτησαν από 29 υγιείς άνδρες, ηλικίας 21 έως 35 ετών να πάρουν μέρος εθελοντικά στην έρευνά τους. Μέσα από το συγκεκριμένο δείγμα, κατέγραψαν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στην περιοχή των μηρών και του όσχεου σε χρονικό διάστημα μίας ώρας, οι οποίες προκαλούνται από τη χρήση των φορητών υπολογιστών και τις συνεχείς εναλλαγές θέσης των εθελοντών.

    Παρατηρήθηκε, ότι η κλασική θέση στήριξης του φορητού υπολογιστή με τους μηρούς κλειστούς, αύξησε τη θερμοκρασία στο όσχεο κατά 2.1 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, σε αυτή τη θέση, η μέση θερμοκρασία στο αριστερό τμήμα του όσχεου ανέβηκε κατά 2.6 βαθμούς Κελσίου ενώ στο δεξιό τμήμα αυξήθηκε κατά 2.8 βαθμούς της ίδιας κλίμακας.

    "Καζάνι" που βράζει, ο φορητός

    "οι έφηβοι και οι νέοι άνδρες πρέπει να λάβουν υπόψιν να μην ακουμπούν το laptop τόσο συχνά στα πόδια τους"

    Δρ Γιεφίμ Σευνκίν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

    Εξηγώντας τα αποτελέσματα, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ Γιεφίμ Σευνκίν τόνισε, ότι "τα laptops αυξάνουν τη θερμοκρασία τους εσωτερικά, αγγίζοντας τους 70 βαθμούς Κελσίου. Πολύ συχνά οι άντρες ακουμπούν τον φορητό υπολογιστή κοντά στο όσχεο και προκειμένου να τον ισορροπήσουν, αναγκάζονται να καθίσουν με τους μηρούς κλειστούς. Αυτή η κίνηση "παγιδεύει" το όσχεο μεταξύ των μηρών".

    Ο δρ Σευκίν επεσήμανε, ότι οι ειδικοί δε γνωρίζουν ακόμη την ακριβή συχνότητα και χρονική διάρκεια της αυξημένης θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες αλλαγές στη διαδικασία της σπερματογένεσης.

    Μέχρι οι επιστήμονες να εξάγουν νέα συμπεράσματα για το είδος της έκθεσης σε αυτή τη θερμότητα, ο δρ Σευνκίν υπογραμμίζει ότι "οι έφηβοι και οι νέοι άνδρες πρέπει να λάβουν υπ'όψιν να μην ακουμπούν το laptop τόσο συχνά στα πόδια τους".

    Από την πλευρά του, ο Δρ Άλαν Πέισι, μιλώντας εκ μέρους της Βρετανικής Κοινότητας για τη γονιμότητα, συμβουλεύει τους άντρες, που χρησιμοποιούν κατά κόρον, τα notebooks να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πάντως, κινούμενος στην ίδια γραμμή πλεύσης, ο δρ Πέισι τονίζει, ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να διαπιστωθεί αν η κανονική χρήση των φορητών υπολογιστών αυξάνει τους κινδύνους για την ανδρική γονιμότητα.

    [06] Παράξενα

    Εσείς να λέτε πως υπάρχει!

    9/12/2004 3:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Βιάζεστε να προσγειώσετε το βλαστάρι σας στη σκληρή πραγματικότητα, λέγοντάς του, πως ο Άγιος Βασίλης υπάρχει μόνο στα παραμύθια; Πριν προχωρήσετε σε αυτή την αποκάλυψη, σκεφτείτε το καλά, όπως υποστηρίζει και η Βρετανίδα ψυχίατρος Λίντα Μπριν. Τα οφέλη από την πίστη στον πιο αγαπημένο άγιο των παιδιών, είναι πολύ περισσότερα από ότι φαντάζεστε. Κατ αρχάς, όπως επισημαίνει η ψυχίατρος σε άρθρο, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Psychiatric Bulletin, αποδεδειγμένα ο Άγιος Βασίλης ενθαρρύνει τα παιδιά να συμπεριφέρονται καλά, προκειμένου να πάρουν τα δώρα, ενώ τα βοηθά να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους. Η Δρ. Μπριν άρχισε να μελετά το θέμα όταν τα ανίψια της έφθασαν σε μια ηλικία, που δεν πίστευαν πλέον στον ασπρογένη παππούλη με τα δώρα.

    Eυκαιρία να παίρνουν περισσότερα δώρα

    "Διδάσκοντας τα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη δίνει στους γονείς την ευκαιρία να αναπτύξουν την ηθική στα παιδιά τους καθώς εκείνα πιστεύουν απόλυτα ότι εκείνος γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πότε είναι κακά ή καλά", τονίζει η Βρετανίδα επιστήμονας.

    Επίσης, προσθέτει, πως σύμφωνα με τις έρευνες, όταν τα παιδιά μαθαίνουν, πως ο ασπρομάλλης άγιος δεν υπάρχει, εκείνοι, που πέφτουν από τα σύννεφα, είναι οι γονείς! Μάλιστα, τονίζει, πως τότε οι γονείς γίνονται περισσότερο ευάλωτοι και τα παιδιά μπορούν να εκμεταλλευτούν ωραιότατα την περίσταση!

    Εξάλλου, φαίνεται, πως τα παιδιά δεν είναι και τόσο αθώα, όσο φαίνονται! Για του λόγου το αληθές, παραθέτει το παράδειγμα των ανιψιών της, τα οποία προσποιούνταν, ότι πίστευαν στο Άγιο Βασίλη, για να παίρνουν περισσότερα δώρα.

    [07] Πολιτική

    "Ακριβά τα δημοτικά τέλη" Συνεργασία για την πάταξη του παραεμπορίου

    9/12/2004 3:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/12/2004 6:34:33 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Οι αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, η πάταξη του παραεμπορίου και οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, με τη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ. Ο κ. Σιούφας άφησε αιχμές κατά των δήμων για την τιμολογιακή πολιτική τους στο θέμα των δημοτικών τελών. Τις αιτιάσεις αντέκρουσε η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας πως ο Δήμος Αθηναίων έχει ανεβάσει τα τέλη στα όρια του πληθωρισμού και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις.

    Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης

    Όσον αφορά στο παραεμπόριο , οι δήμοι ζήτησαν τη συνδρομή των συναρμόδιων υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών για την αντιμετώπισή του, για να λάβουν τη διαβεβαίωση ότι το θέμα είναι ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κουκουλόπουλος είπε πως βρέθηκε ένα επίπεδο συνεργασίας σε τρία συγκεκριμένα ζητήματα:

    της αγοράς , καθώς εκτός από το φαινόμενο των πλανόδιων εμπόρων, του παρεμπορίου, των πολυκαταστημάτων "πλησιάζει και ο 'κίτρινος πυρετός', όπως χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, την "εισβολή κινεζικών προϊόντων", της ταχύτερης υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ , και της πρότασης -που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό- συνεργασίας Αυτοδιοίκησης, υπουργείου και ιδιωτικού τομέα, συγκεκριμένα του ΣΕΒ, έτσι ώστε να υπάρξει μια κοινή πρωτοβουλία με αποκλειστικό αντικείμενο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας .

    "Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής και της ανάγκης να αντιμετωπισθεί η ακρίβεια , είμαι βεβαία ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παίξει το δικό της ρόλο. Εμείς έχουμε δώσει το παράδειγμα στα δικά μας καταστήματα στο Δήμο της Αθήνας - αναφέρθηκε άλλωστε σ΄ αυτό και ο Υπουργός - και πιστεύω ότι είναι ένα καλό παράδειγμα και για την υπόλοιπη Τοπική Αυτοδιοίκηση", τόνισε η Δήμαρχος Αθηναίων.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ στην γραφειοκρατία που υπάρχει σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση λειτουργίας καταστημάτων, όπου παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση.

    Όπως ανέφερε σχετικά η κ. Μπακογιάννη, ο Δήμος Αθηναίων κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και την ταχύτερη δυνατή αδειοδότηση των καταστημάτων άρα και τον ταχύτερο δυνατό έλεγχο.

    Άμεση συνεργασία

    Το υπουργείο Ανάπτυξης δεσμεύτηκε να μελετήσει τις προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για το σχεδιασμό κοινού προγράμματος δράσης, ενώ, ορίστηκε από την πλευρά του υπουργείου στελεχιακό δυναμικό που θα έχει την ευθύνη της άμεσης συνεργασίας με την ΚΕΔΚΕ και τους δημάρχους.

    Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ δήμων και οργανισμών που υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης, αναφέρθηκε η πρακτική της ΔΕΗ να εκτελεί έργα -κυρίως στην περιφέρεια- χωρίς προηγούμενη συνεννόηση.

    [08] Πολιτική

    Αντιπαράθεση για νέο δημοσίευμα Εμπλοκή με μάρτυρες στην Εξεταστική

    9/12/2004 3:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/12/2004 6:46:01 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Νέες εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά προέκυψαν σήμερα, μετά την αδυναμία που δήλωσαν δυο μάρτυρες για να καταθέσουν. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", που κάνει λόγο για την ύπαρξη DVD με συνεργάτη του υπουργού Εθνικής Άμυνας να εμπλέκεται σε ύποπτες πράξεις, πυροδότησε νέα αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για ανυπόστατα δημοσιεύματα, που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και "άθλια εμπλοκή του Πρωθυπουργού", έκανε λόγο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος. Στο φορτισμένο αυτό κλίμα, συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η κατάθεση του γενικού γραμματέα εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας, Γιώργου Ζορμπά.

    Γιατί δεν προσήλθαν

    Οι δυο μάρτυρες που δεν προσήλθαν για να καταθέσουν είναι οι κ. κ. Βλάσης Καμπούρογλου και Γιάννης Γιαννίκος, επιχειρηματίες εταιριών που διαχειρίστηκαν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από τα επίμαχα εξοπλιστικά συστήματα

    Ο κ. Καμπούρογλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Drumilan, δήλωσε μέσω του δικηγόρου του αδυναμία να καταθέσει, επικαλούμενος λόγους που επιβάλλουν την αναχώρησή του στο εξωτερικό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννίκος, που έχει καταθέσει αγωγές εναντίον Ρώσων για τη μεσολάβησή του στους TOR- M1, δήλωσε ασθένεια. Στην περίπτωση αυτή, δεν αποκλείεται κλιμάκιο της Επιτροπής να εξετάσει τον μάρτυρα κατ οίκον, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης, δήλωσε, πως αν ο κ. Γιαννίκος δεν προσέλθει για να καταθέσει την Τρίτη, θα προσαχθεί βιαίως.

    Κόντρα για τις κασέτες

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", στο DVD πρωταγωνιστεί συνεργάτης του υπουργού Άμυνας και τραβήχτηκε κατά την επίσκεψη του κ. Σπηλιωτόπουλου στη Μόσχα, τον Νοέμβριο. Η πιο επίμαχη σκηνή, σύφωνα πάντα με το δημοσίευμα, διαδραματίζεται έξω από το ξενοδοχείο "Κεμπίνσκι", όπου στέλεχος ρωσικής εταιρίας κόβει ένα χαρτί από κάτι που μοιάζει με μπλοκ επιταγών και το παραδίδει στο συνεργάτη του κ. Σπηλιωτόπουλου. Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει, πως το περιεχόμενο του DVD πληροφορήθηκε από στενό του συνεργάτη και ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, που ζήτησε να μην διαρρεύσει η υπόθεση.

    Για "άθλια προσπάθεια εμπλοκής του πρωθυπουργού, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα", έκανε λόγο ο κ. Αντώναρος, τονίζοντας παράλληλα "όλα αυτά έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από εκείνα τα θέματα τα οποία είναι τα πραγματικά, ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Μόσχα, ότι υπάρχει το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο το οποίο έχει αποδοχή στην κοινή γνώμη και ότι η διαδικασία της Εξεταστικής εξελίσσεται θετικά.

    Επίσης, σχολιάζοντας τη δήλωση Παπανδρέου, που χαρακτήρισε την Επιτροπή "παρωδία" ,ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε, ότι όλες αυτές οι δηλώσεις και οι κινήσεις έχουν στόχο να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

    Τέλος, ο κ. Αντώναρος διέψευσε ότι έχουν περιέλθει στα χέρια κυβερνητικών στελεχών βιντεοκασέτες και DVD και ζήτησε από όσους ισχυρίζονται ότι τις έχουν "να τις προσκομίσουν εκεί που πρέπει".

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης, κάλεσε "όποιον έχει τις κασέτες να τις καταθέσει", ενώ ο Λευτέρης Ζαγορίτης είπε, ότι δεν υπάρχει επώνυμος ιδιοκτήτης των DVD, από τον οποίον η Επιτροπή να ζητήσει την προβολή τους. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο συντονιστής του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για "λογική 89" και κατηγόρησε τη ΝΔ, ότι "με την τακτική που ακολούθησε όλον αυτό τον καιρό απέναντι στις αποκαλύψεις πάσης φύσεως, η διαδικασία της Εξεταστικής μετατρέπεται σε παρωδία".

    Πάντως, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Τραγάκης, τόνισε, πως εάν το αποφασίσει η πλειοψηφία θα ζητηθούν αντίγραφα από το επίμαχο DVD.

    Την ύπαρξη βιντεοταινιών αμφισβήτησε με δηλώσεις του και ο πρώην διευθυντής ενημέρωσης του υπουργείου Άμυνας, Τάσος Γκουριώτης. Όσοι έχουν στοιχεία να τα πάνε στη Δικαιοσύνη", είπε ο κ. Γκουριώτης, ενώ ενέταξε την όλη υπόθεση στον πόλεμο της διαπλοκής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανοίγουν οι λογαριασμοί

    [09] Μ. Ανατολή

    Επίθεση με πύραυλο στη Γάζα

    9/12/2004 4:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισραηλινός πύραυλος έπληξε την Πέμπτη ένα αυτοκίνητο στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι μαχητές οι οποίοι, όπως έγινε γνωστό, ανήκουν στη ριζοσπαστική παλαιστινιακή οργάνωση - ομπρέλα "Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης". Μεταξύ των τριών είναι και ο ηγέτης των Επιτροπών, Τζαμάλ Αμπού Σαμχαντάνα, ο οποίος προφανώς υπήρξε και ο κυρίως στόχος της επίθεσης. Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ο πύραυλος έπληξε το αυτοκίνητο τη στιγμή που οι τρεις Παλαιστίνιοι στέκονταν πλάι του. Νωρίτερα, πέντε Παλαιστίνιοι βρήκαν το θάνατο από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, σε δύο περιστατικά κοντά στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

    Καμία επίσημη ανακοίνωση

    Οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης συσπειρώνουν αρκετές μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις και έχουν στο ενεργητικό τους πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων που διαρκεί η παλαιστινιακή εξέγερση.

    Μέχρι στιγμής, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προβεί στην παραμικρή ανακοίνωση για το συμβάν.

    [10] Κοινωνία

    Στον Εισαγγελέα πόρισμα του κρατικού λογιστηρίου "Καμπάνα" στον ΟΕΕΚ

    9/12/2004 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Για απάτη και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος κατηγορούνται πρώην συνεργάτες του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), σύμφωνα με πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο παρέδωσε στον Εισαγγελέα η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε καταστάσεις μισθοδοσίας και πρόσθετων αμοιβών και αφορούν το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2001 - Μαρτίου 2002. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ιωάννη Κουράκου, η κ. Γιαννάκου χαρακτήρισε "πρωτοφανή" όσα διαπίστωσε το Λογιστήριο, τονίζοντας, πως προέκυψαν "βαρύτατες ατασθαλίες" και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Ο ερωτών βουλευτής κατήγγειλε, ότι υπήρχαν σύμβουλοι, όχι μόνο του ΟΕΕΚ, αλλά και υπουργών και συγγενικά πρόσωπα, που εκτός της συμμετοχής τους σε συμβούλια και επιτροπές, δίδασκαν σε ΙΕΚ της Αττικής με μεγάλες απολαβές. Τέλος, η υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε να υπάρξει αποκατάσταση και εξέφρασε την εκτίμηση, ότι το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει σε καταλογισμούς.

    [11] Κοινωνία

    Κρατούμενοι και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

    9/12/2004 5:07:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με προεδρικό διάταγμα που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας ρυθμίζεται το θέμα του ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής για τους ενήλικους κρατούμενους που φοιτούν σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για κάθε ημέρα φοίτησης θα παρέχεται στον κρατούμενο ευεργετικός υπολογισμός 2 ημερών ποινής. Έτσι, δίδεται κίνητρο στους κρατουμένους ώστε να συμμετάσχουν στο νέο θεσμό και να συμπληρώσουν τις γραμματικές τους γνώσεις. Ο θεσμός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας άρχισε να λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2004 στη Δικαστική Φυλακή Λάρισας, δίνοντας τη δυνατότητα στους κρατούμενους να αποκτήσουν τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ισότιμο με τους αντίστοιχους τίτλους των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    [12] Τεχνολογία

    Λύση για τον εντοπισμό έκνομου ραδιενεργού υλικού Κινητό απενεργοποιεί βόμβες

    9/12/2004 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: www.newscientist.com

    Νέα συσκευή σε μορφή κινητού τηλεφώνου έρχεται να αντικαταστήσει τους ακριβούς ανιχνευτές για τον εντοπισμό ραδιενεργού υλικού και να βοηθήσει τις αρμόδιες Αρχές να ανακαλύπτουν ραδιενεργά κατάλοιπα από "βρώμικες" βόμβες, πριν ακόμη αυτές ενεργοποιηθούν. Το "έξυπνο" τηλέφωνο στοιχειοθετεί τα δεδομένα, που συγκεντρώνουν καθημερινά οι αστυνομικοί και οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται, ώστε να διαμορφωθεί ένας χάρτης ραδιενεργούς ακτινοβολίας, στις περιοχές που υπάρχουν έκνομα αποθέματα ραδιενεργού υλικού .

    Διαδικτυακός εντοπισμός

    Η τηλεφωνική συσκευή εντοπισμού ραδιενέργειας είναι πνευματικό δημιούργημα ομάδας μηχανικών από το Εθνικό Εργαστήριο "Lawrence Livermore" της Καλιφόρνιας (LLNL) και αποτελεί νέο "όπλο" καταπολέμησης της αυξανόμενης λαθρεμπορίας ραδιενεργού υλικού. Για τον ίδιο σκοπό, έχουν ήδη κατασκευαστεί στο παρελθόν συσκευές, το κόστος, όμως, των οποίων είναι απαγορευτικό για τις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες ασφαλείας. Σε αντίθεση με αυτές, η πρωτοποριακή συσκευή μειώνει το κόστος, χρησιμοποιώντας φθηνότερη τεχνολογία και ήδη οι κατασκευαστές της ελπίζουν, ότι θα μπορέσει να διατεθεί μεσοπρόθεσμα στην ευρύτερη αγορά. Μέχρι τώρα, οι τελωνειακοί υπάλληλοι στα λιμάνια και τα αεροδρόμια ήταν εφοδιασμένοι με συσκευές, που εντοπίζουν τη ραδιενεργό ακτινοβολία. Ωστόσο, το περιθώριο λάθους ήταν μεγάλο, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε ραδιενεργό υλικό, που δεν εντοπιζόταν στον έλεγχο των συνόρων κάθε χώρας, περνούσε σε πόλεις και χωριά, στα οποία μετά ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστεί.

    Οι μηχανικοί του LLNL, έδωσαν τη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Μετέτρεψαν έναν πολυμορφικό κινητό τηλέφωνο νέας γενιάς (3G) σε ένα ασύρματο αισθητήρα, το οποίο "τροφοδοτεί" με δεδομένα ένα σύγχρονο δίκτυο εντοπισμού ακτινοβολίας, που ονομάζεται RadNet. Το συγκεκριμένο δίκτυο απεικονίζει τη ραδιενέργεια του περιβάλλοντος σε μια ευρεία περιοχή, αποτελώντας ένα μοναδικό εργαλείο για τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Το "κινητό" με τη σειρά του μεταδίδει ενδείξεις ακτινοβολίας σε έναν κεντρικό υπολογιστή, ο οποίος είναι συνεχώς συνδεδεμένος στο διαδίκτυο. Ένας υποδοχέας GPS "διαβάζει" τα δεδομένα και κατατάσσει τα στοιχεία ανάλογα με την ώρα και την τοποθεσία, με αποτέλεσμα να "χαρτογραφούνται" οι περιοχές, από τις οποίες εκλύεται ραδιενεργό υλικό.

    Λογική "ευαισθησία"

    "Το στοίχημα" που έπρεπε να κερδίσουν οι κατασκευαστές του κινητού, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας σχεδίασης του εργαστηρίου, Μπιλ Κρεγκ, ήταν να δημιουργήσουν ένα φτηνό σε κόστος αισθητήρα ακτινοβολίας, ώστε να μπορεί να διατεθεί στην ευρύτερη αγορά. Και το πέτυχαν.

    Οι σχεδιαστές του κινητού μείωσαν το κόστος της συσκευής, εστιάζοντας στην ποιότητα των κρυσταλλικών ημιαγωγών, που αποτελούνται από κάδμιο και ψευδάργυρο και βρίσκονται στην "καρδιά" του ανιχνευτή. Όταν φωτόνιο της ακτίνας-Γ προσκρούσει στους κρυστάλλους, ηλεκτρόνια μετατοπίζονται από τη θέση τους, δημιουργώντας έναν "χείμαρρο" από ζευγάρια κοιλωμάτων ηλεκτρονίων.

    Στη συνέχεια, τάση ρεύματος διαπερνά τους κρυστάλλους και τους μετατρέπει σε αγωγούς εναλλασσόμενου ρεύματος, η τάση των οποίων εξαρτάται από την ενέργεια των φωτονίων. Η επανάληψη αυτής της διαδικασίας επιτρέπει να αναγνωριστεί η ταυτότητά του ραδιονουκλεϊδίου, το οποίο ενεργοποίησε τις ακτίνες-Γ, όπως κάσιο-137 ή κοβάλτιο-60.

    Για την αξιοποίηση των κρυστάλλων, η ομάδα του LLNL τους χώρισε σε 64 ευαίσθητα "pixels", τα οποία δρουν ως ξεχωριστοί ανιχνευτές. Από αυτά, απέβαλλαν το 10 έως και 50%, που δε λειτουργούσαν σωστά ή είχαν ελαττώματα. Οι σχεδιαστές ανακάλυψαν, ότι μπορούν να πετύχουν μια λογική τιμή "ευαισθησίας" των αισθητήρων του κινητού, αν τοποθετούσαν σε αυτό μόνο τέσσερις κρυστάλλους.

    Η αποτελεσματική χρήση των κρυστάλλων σε εργαστηριακό στάδιο δίνει την πεποίθηση στους κατασκευαστές του, ότι θα ξεκινήσουν δοκιμές σε πρωτότυπα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Μάλιστα, προσδοκούν, ότι θα επιτραπεί η μαζική παραγωγή του, ώστε να χρησιμοποιηθεί και από το ευρύ κοινό.

    [13] Αθλητισμός

    Πανιώνιος: Δεν υπάρχει θέμα Τσακίρη

    9/12/2004 5:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Απάντηση στα σενάρια που έφεραν τον Κώστα Τσακίρη να αγοράζει τον Πανιώνιο εξέδωσε σήμερα η ΠΑΕ. Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση της "κυανέρυθρης" ΠΑΕ ο κ. Τσακίρης είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του Πανιώνιου, αλλά οι συζητήσεις δεν προχώρησαν πρώτον γιατί ήταν ήδη πρόεδρος του Παράδεισου Αμαρουσίου και δεύτερον διότι δεν είχε την οικονομική επιφάνεια που χρειαζόταν για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ομάδας. Όπως υποστηρίζει πάντως η ΠΑΕ δεν θα έλεγε όχι σε μια σοβαρή πρόταση αγοράς. Εξάλλου με άλλη ανακοίνωσή της η ΠΑΕ, παίρνει θέση και στα όσα λέγονται για την έκβαση του αγώνα της ομάδας με την Ντιναμό Τιφλίδας για το κύπελλο UEFA, υποστηρίζοντας με χιούμορ, ότι όλα όσα ακούγονται για στημένο αγώνα, ανάγονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

    Οι ανακοινώσεις αναλυτικά

    "Σχετικά με ονόματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και εμφανίζονται ως νέοι ιδιοκτήτες, η ΠΑΕ Πανιώνιος έχει να κάνει την εξής δήλωση.

    Εδώ και ένα χρόνο ο κ. Ελευθέριος Παγκοζίδης, ως μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανακοίνωσε την πρόθεση του να μεταβιβάσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών σε επιχειρηματία που θα αποτελεί εγγύηση για τον «Ιστορικό» εάν και εφόσον υπάρξει τέτοιος. Αρα η είδηση δεν είναι καινούργια, αφού η πρόθεση παραμένει η ίδια.

    Στο διάστημα αυτό και μέχρι σήμερα, υπήρξαν προτάσεις από διάφορους "επενδυτές", οι οποίες απορρίφθηκαν. Εάν και εφόσον κατατεθεί σοβαρή και επίσημη πρόταση από επιχειρηματία ή επιχειρηματίες, τότε μόνο θα προβούμε σε επίσημη ανακοίνωση.

    Ο κ. Κωνσταντίνος Τσακίρης, πράγματι, τελευταία μας εκδήλωσε την επιθυμία του για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου, μιας και είναι μέτοχος, αλλά και φίλαθλος του Πανιωνίου. Οι συζητήσεις δεν προχώρησαν, μιας και είναι ήδη Πρόεδρος του Παράδεισου Αμαρουσίου και προφανώς δεν κατάλαβε το μέγεθος της διαφοράς με τον Πανιώνιο.

    Τώρα, αν διαθέτει στόλο πλοίων, δεν μας αφορά, γιατί για εμάς παραμένει φίλος και πάνω από όλα υγιής Πανιώνιος.

    Εάν εσείς οι ειδήμονες της δημοσιογραφίας θέλετε να διαφημίζετε πρόσωπα -μιας και οι διαφημίσεις της Ολυμπιάδας τελείωσαν- πάλι δεν μας αφορά απλά επιλέξτε άλλη ομάδα να προβάλετε τα πρόσωπα που επιθυμείτε".

    Όσον αφορά τον αγώνα των "κυανέρυθρων" με τη Ντιναμό Τιφλίδας, αναφέρει τα εξής:

    "Σχετικά με ένα ανύπαρκτο και δυσφημιστικό θέμα που δημιούργησε ένας δημοσιογράφος για λόγους σκοπιμότητας και δυστυχώς κάποιοι συνεχίζουν να το αναπαράγουν, πληροφορηθήκαμε ότι στην Αρούμπα στο όμορφο νησί της Καραϊβικής παίχτηκαν 300 χιλ. δολάρια στο "2" ημίχρονο "1" τελικό του αγώνα Πόρτο-Τσέλσι, σε συνδυασμό με το "2" ημίχρονο "1" τελικό του ματς Λίβερπουλ-Ολυμπιακός και κάποιοι κέρδισαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια.

    Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, η CIA σε συνεργασία με το FBI ερευνούν το θέμα, ύστερα από καταγγελία παράνομης εταιρείας στοιχημάτων. Το όλο θέμα παίρνει μεγάλες διαστάσεις, μιας και η καταγγελία δεν έγινε από κάποιον παράγοντα - ποδοσφαιριστή - παρατηρητή - διαιτητή, αλλά μόνο από συγκεκριμένους μπουκ και γι΄ αυτό ζητήθηκε η συνδρομή του πράκτορα 007.

    Όλα τα παραπάνω η ΠΑΕ Πανιώνιος δεν τα υιοθετεί, απλά ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους δημοσιογράφους που ίσως τους έχει διαφύγει το όλο θέμα".

    [14] Κοινωνία

    Για περισσότερη ασφάλεια Συνεργασία ΕΛ.ΑΣ- Δημοτικής Αστυνομίας

    9/12/2004 5:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με στόχο τον περιορισμό της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στο δήμο της Αθήνας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης και η δήμαρχος της πόλης, Ντόρα Μπακογιάννη, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ με τη Δημοτική Αστυνομία. Σύμφωνα με το μνημόνιο, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα έχει γίνει από την ΓΑΔΑ και τη Δημοτική Αστυνομία χαρτογράφηση όλων των προβλημάτων της πρωτεύουσας και παράλληλα θα οριστούν υπηρεσιακοί σύνδεσμοι, που θα αλληλοενημερώνονται και θα δρομολογήσουν λύσεις στα προβλήματα. Το πρόγραμμα συνεργασίας θα είναι πιλοτικό, ενώ, αν υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα επεκταθεί σε όλους τους Δήμους της χώρας, όπου υπάρχει Δημοτική Αστυνομία.

    Τι προβλέπει το μνημόνιο

    Μεταξύ άλλων, η συνεργασία θα επεκταθεί στη λήψη μέτρων κατά τη διάρκεια μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, για την αστυνόμευση ευαίσθητων περιοχών, την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, την αστυνόμευση σταθμών του ΗΣΑΠ, καθώς και την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας και της επαιτείας.

    Η δράση των δύο σωμάτων θα αρχίσει την περίοδο των Χριστουγέννων, με κοινές περιπολίες στους δρόμους με έντονη αγοραστική κίνηση, ρύθμιση της κυκλοφορίας και άλλους τομείς.

    Επίσης, για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δυο φορέων, θα δημιουργηθούν τετραψήφιοι τηλεφωνικοί αριθμοί στην Άμεση Δράση και το Επιχειρησιακό Κέντρο της Δημοτικής Αστυνομίας.

    Τέλος, η κ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε την ίδρυση Συμβουλίων Πάταξης της Εγκληματικότητας, τα οποία θα χαρτογραφούν και θα καταγράφουν την εγκληματικότητα κάθε δημοτικού διαμερίσματος, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

    Σε δηλώσεις τους, ο κ. Βουλγαράκης και η κ. Μπακογιάννη τόνισαν, ότι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι κοινό πρόβλημα και για το λόγο αυτό χρειάζεται συντονισμός.

    [15] Champions League

    Μακριά από τους Ιταλούς

    9/12/2004 6:06:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ως δεύτερη στην φάση των ομίλων η Ρεάλ Μαδρίτης θα τεθεί αντιμέτωπη με μια εκ των Άρσεναλ, Μονακό, Γιουβέντους, Λιόν, Μίλαν, Ίντερ και Τσέλσι και σύμφωνα με δύο από τους μεγαλύτερους αστέρες της, οι Άγγλοι και οι Γάλλοι είναι οι πιο επιθυμητοί αντίπαλοι. Προτιμώ μια αγγλική ή μια γαλλική ομάδα, αλλά πάνω από όλα θέλω την Μονακό, καθώς θέλουμε να πάρουμε εκδίκηση για την περσινή χρονιά. Δεν θα ήθελαν με τίποτα Ιταλική ομάδα", κατέληξε ο Ίκερ Κασίγιας. Εκτός από την Μονακό, η άλλη γαλλική ομάδα είναι η Λιόν και αν ο Κασίγιας έχει τόσο ιδιαίτερες προτιμήσεις για τον Ζιντάν αρκεί η αντίπαλος της Ρεάλ να είναι από την πατρίδα του. "Αυτό που έχει σημασία" είπε ο Γάλλος, "Είναι πως καταφέραμε να προκριθούμε. Από εκεί και πέρα θα ήθελα μια ομάδα από την Γαλλία".

    [16] Αθλητισμός

    Αισόδοξος για τη συνέχεια ο Φρίνγκερ

    9/12/2004 5:58:00 μμ

    Αισιόδοξος για το μέλλον του ΠΑΟΚ εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά ο προπονητής της ομάδας Ρολφ Φρίνγκερ. Ο Αυστριακός τεχνικός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι ζητούμενο είναι η ομάδα να συνεχίζει να παίζει καλό ποδόσφαιρο, ώστε σταθερά να ανεβαίνει στην βαθμολογία, διέψευσε τις φήμες ότι υπάρχει σκέψη για απομάκρυνσή του, ενώ τόνισε ότι μεταγραφικά η ομάδα θα προσπαθήσει να αποκτήσει παίκτες φτηνούς και με μέλλον.

    Με αντεπιθέσεις στην Κρήτη

    "Ακόμη και όταν χάσαμε από τη Χαλκηδόνα, είχα εκφράσει τη σιγουριά μου για το μέλλον. Και το δείξαμε αυτό στη συνέχεια, στα παιχνίδια με τη Ξάνθη και την ΑΕΚ, όπου ανακάμψαμε κυρίως αμυντικά. Στην Ξάνθη κερδίσαμε, ενώ με την ΑΕΚ δεχτήκαμε μόνο ένα γκολ. Είμαι σίγουρος ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα. Βλέποντας κανείς τη βαθμολογία, σίγουρα δεν είναι ικανοποιημένος, αλλά, αν το σκεφτούμε καλύτερα, είμαστε τρεις βαθμούς πίσω από την τέταρτη θέση. Οι τρεις πρώτοι έχουν ξεχωρίσει και είναι μακριά, εμείς πρέπει, όμως, να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Να εξακολουθήσουμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, να πετυχαίνουμε γκολ, να κρατάμε ανέπαφη την εστία μας και να σκαρφαλώνουμε προς την κορυφή", τόνισε ο τεχνικός του ΠΑΟΚ για το μέλλον της ομάδας, ο οποίος παράλληλα δήλωσε άγνοια για τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τελευταία περί απομάκρυνσης του από τον πάγκο του "Δικέφαλου".

    Σε ό,τι αφορά τις μεταγραφές, ο Αυστριακός τεχνικός: "Το μόνο που μπορώ να σας πω σίγουρα είναι η ανανέωση της συνεργασίας με τον Ουντέζε. Από εκεί και πέρα, δοκιμάζουμε κάποιους νέους ποδοσφαιριστές, με σκοπό να τους βάλουμε στους "κόλπους" της ομάδας. Δεν είναι έτοιμοι να βοηθήσουν ακόμη, αλλά σίγουρα αποτελούν χρήσιμα "εργαλεία" για το μέλλον. Στις επόμενες ημέρες θα αποφασίσουμε για τις τελικές εισηγήσεις μας προς τη διοίκηση σχετικά με αυτούς. Υπάρχουν φήμες για πολλούς άλλους παίκτες, αλλά δεν θέλω να μιλήσω περισσότερο γι αυτό το κομμάτι. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά για παίκτες, οι οποίοι θα αποτελέσουν επένδυση για τον ΠΑΟΚ, και να προσπαθήσουμε, είναι και θέμα χρημάτων αυτό, αν υπάρχουν ικανοί παίκτες που να μπορούν να ενισχύσουν την ομάδα τον Ιανουάριο, να τους έχουμε. Έχουμε, όμως, και 28 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων αρκετοί έχουν συμβόλαια για τα επόμενα χρόνια και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτούς. Μελετάμε τις λεπτομέρειες των συμβολαίων τους και θα συζητήσουμε μαζί τους, ώστε να καταστρώσουμε τα πλάνα μας για τη μετέπειτα εικόνα του ΠΑΟΚ".

    Ο Ρολφ Φρίνγκερ μίλησε και για το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, τονίζοντας τα εξής: "Ο ΟΦΗ είναι μια οργανωμένη ομάδα, η οποία παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και αυτό το απέδειξε πετυχαίνοντας οκτώ γκολ στα δυο τελευταία παιχνίδια της. Θα δώσουμε έμφαση στην άμυνά μας, θα αγωνιστούμε πειθαρχημένα και θα προσπαθήσουμε να αιφνιδιάσουμε τον αντίπαλο και να σκοράρουμε. Στόχος μας είναι φυσικά η νίκη. Όλοι οι παίκτες είναι έτοιμοι γι΄ αυτό. Αντιμετωπίζουμε μόνο ένα πρόβλημα τραυματισμού από χθες με τον Χάγκαν. Ελπίζω ότι και ο Τοχούρογλου θα είναι έτοιμος μέχρι την ημέρα του αγώνα, αν και έχει κάποιους πόνους στα πλευρά. Το σημαντικό είναι όμως ότι δεν έχει κανένα σπάσιμο".

    Καταλήγοντας ο τεχνικός του ΠΑΟΚ είπε: "Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύπλοκο και σύνθετο άθλημα. Η εμφάνιση και η απόδοση μιας ομάδας δεν συμβαδίζουν πάντα με το αποτέλεσμα. Κάποιες φορές πρέπει να αγωνιστείς πραγματικά σκληρά για να πάρεις ακόμη και την ισοπαλία, ενώ κάποιες άλλες μπορεί να φτάσεις στη νίκη μετά από μια άσχημη εμφάνιση. Στις προπονήσεις έχουμε ανεβάσει τους ρυθμούς και βλέπουμε ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές δείχνουν διάθεση. Το αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος αντικατοπτρίζεται στο γήπεδο, όπου για 90 λεπτά πλέον μπορούμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Ο αγώνας της Κυριακής απέναντι στην ΑΕΚ ήταν μια ένδειξη γι΄ αυτό, καθώς βρεθήκαμε πίσω στο σκορ σε ένα δύσκολο σημείο της αναμέτρησης και καταφέραμε με προσπάθεια και πίεση να φτάσουμε στην ισοφάριση".

    [17] Αθλητισμός

    Θαύμα το EURO για την Ελλάδα

    9/12/2004 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Θαύμα χαρακτήρισε ο Αντρέι Βορονίν την κατάκτηση του EURO από την Ελλάδα ο Αντρέι Βορονίν που μίλησε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. "Ήταν ένα θαύμα η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004 από την ελληνική ομάδα. Η εικόνα που παρουσίασε στα γήπεδα της Πορτογαλίας ήταν μια έκπληξη για όλους, όμως σίγουρα άξιζε αυτή την επιτυχία", είπε ο Ουκρανός άσος της Λεβερκούζεν και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην υπόθεση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, "Δίνουμε μαζί με τους Έλληνες, τους Δανούς και τους Τούρκους μεγάλη μάχη για την πρόκριση. Πιστεύω ότι η χώρα μου -κατά πρώτο λόγο- και η Ελλάδα θα διεκδικήσουν έως το τέλος το εισιτήριο για την τελική φάση. Εμείς υπερτερούμε βαθμολογικά, αλλά η διαφορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν δίνει τη σιγουριά της πρόκρισης. Έχει δρόμο ακόμη ο όμιλος. Εμείς πρέπει να κερδίσουμε όσους περισσότερους βαθμούς μπορούμε και να μην ηττηθούμε στην Ελλάδα", κατέληξε.

    [18] Champions League

    Μπενίτεθ: "Μαζί με Τζέραρντ"

    9/12/2004 6:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/12/2004 7:15:26 μμ)

    Απάντηση στον Στίβεν Τζέραρντ για το "τελεσίγραφο" που έστειλε στη διοίκηση της Λίβερπουλ, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο "Ανφιλντ", αν οι "κόκκινοι" δεν γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, έδωσε ο Ραφαέλ Μπενίτεθ. Ο Ισπανός τεχνικός, μετά τη χθεσινή νίκη πρόκριση επί του Ολυμπιακού, αφού έπλεξε το εγκώμιο του διεθνή μέσου για την πολύ καλή του αγωνιστική παρουσία, τόνισε ότι μόνο με αυτόν μπορεί η Λίβερπουλ να γυρίσει στον δρόμο των επιτυχιών.

    Η ψυχή του αρχηγού

    Ο Μπενίτεθ ξέρει καλά ότι με τον πολυτάλαντο μέσο στη σύνθεσή της η Λίβερπουλ μπορεί να φτάσει ψηλά και να γνωρίσει ξανά τη δόξα του παρελθόντος. Γι' αυτό και η απάντησή του στις δηλώσεις του ήταν κάλεσμα στην ψυχή του αρχηγού:

    "Λέει ότι θέλει να κατακτήσει τρόπαια και τώρα εμείς μπορούμε να του πούμε: Σε θέλουμε να τα κατακτάς μαζί μας", τόνισε ο Ισπανός τεχνικός και συνέχισε: "Νομίζω ότι ο Στίβεν Τζέραρντ είδε πως έχουμε καλή ομάδα και πως μπορούμε να κατακτήσουμε τρόπαια στο μέλλον. Όμως, προκειμένου να παίρνουμε τη νίκη σε μεγάλα παιχνίδια χρειαζόμαστε τον Στίβεν Τζέραρντ στην ομάδα μας, εξαιτίας της νοοτροπίας του και της ποιότητας του παιχνιδιού του. Θέλει να έχει ευθύνη για την ομάδα και αυτό είναι σημαντικό για μας".

    Ο προπονητής της Λίβερπουλ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του αρχηγού των "ρεντς" για την απόδοσή του στον αγώνα και το γκολ που σημείωσε στο 86΄, με το οποίο έστειλε την ομάδα του στους "16" του Champions League. "Το γκολ του Στίβεν ήταν πολύ σημαντικό, το ίδιο και η παρουσία του", υπογράμμισε ο Μπενίτεθ, και συμπλήρωσε αναφερόμενος στο ταλέντο του: "Μπορεί να παίξει τόσο στις πτέρυγες όσο και στο κέντρο της μεσαίας γραμμής και μπορεί να επηρεάσει τον αγώνα σε όλα τα σημεία του γηπέδου. Του έχω πει ότι έχει ελευθερία, επειδή διαθέτει πολύ μεγάλο ταλέντο και είναι τόσο σημαντικός για μας".

    [19] Αθλητισμός

    Σοκ με Γαβριλόπουλο

    9/12/2004 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η ατυχία "χτύπησε" τον Ιωνικό, καθώς σε μαγνητική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε ο Αλέξης Γαβριλόπουλος διαπιστώθηκε πως έχει υποστεί ρήξη μηνίσκου. Ο Γαβριλόπουλος είναι ο πιο φορμαρισμένος παίκτης του Ιωνικού και αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για την απογοήτευση που επικρατεί στο στρατόπεδο των Νικαιωτών ενόψει του τοπικού ντέρμπι με την Χαλκηδόνα. Πάντως τουλάχιστον στην παρούσα φάση ο γιατρός της ομάδας κάνει προσπάθειες να αποφύγει ο παίκτης την εγχείρηση, έτσι του έχει χορηγήσει θεραπευτική αγωγή και από το αποτέλεσμα αυτής θα εξαρτηθεί εάν θα υποβληθεί σε αρθροσκόπηση ή όχι.

    [20] Champions League

    Κόστισε το β ημίχρονο

    9/12/2004 7:14:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Εμφανώς απογοητευμένος και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος μετά την ήττα που σήμανε τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από το Τσάμπιονς Λιγκ, μίλησε ήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό SuperSport FM και υποστήριξε πως η κακή απόδοση του δευτέρου ημιχρόνου κόστισε και αυτό είναι κάτι συνηθισμένο σε αγώνες τόσο υψηλού επιπέδου. "Ο Ολυμπιακός είχε ένα καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο, με αρκετή ωριμότητα και με τους παίκτες της Λίβερπουλ να είναι εντελώς ακίνδυνοι, εκτός από μια δυο φάσεις", είπε ο Γιαννακόπουλος και συνέχισε, "Ο Τζέραρντ με σημερινές του δηλώσεις, είπε ότι βοήθησαν πολύ οι αλλαγές που έκανε ο Μπενίτεθ. Αυτό τα λέει όλα για το πόσο βοήθησε η αλλαγή του Τραορέ με τον Σιναμά. Η κακή απόδοση του β΄ ημιχρόνου κόστισε. Σε τέτοιο επίπεδο, πάντα κοστίζει. Αυτό το συναντώ κάθε αγωνιστική στα γήπεδα της Αγγλίας Αν δεν είσαι καλός θα χάσεις. Ειδικά με ομάδες, όπως, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Άρσεναλ και Τσέλσι. Πρέπει να είσαι τυχερός κάτι που δεν είχε χθες στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός", κατέληξε.

    [21] Οικονομία

    Διάλογος και ανταλλαγή απόψεων Μειώσεις σε τιμές φαρμάκων

    9/12/2004 7:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Τον καθορισμό νέας τιμολογιακής πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, αμέσως μετά τη σχετική απόφαση για τον τρόπο καθορισμού των τιμών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου , μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο με θέμα τη φαρμακευτική πολιτική της Ελλάδας. Η νέα τιμολογιακή πολιτική αναμένεται να επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις τιμές πολλών φαρμάκων, με στόχο την εκλογίκευση των δαπανών και την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η όποια πρόταση για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού θα τεθεί προς διαβούλευση με τους φορείς, μετά από την δημοσίευση της απόφασης του Σ.τ.Ε.

    Στόχος η ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας

    Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Casus Sanitatis με θέμα "Η Φαρμακευτική Πολιτική στην Ελλάδα", βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με όλους τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς προκειμένου να διαμορφωθεί και να ασκηθεί μια αποτελεσματικότερη φαρμακευτική πολιτική που θα αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων και θα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης.

    "Για την υπόλοιπη φαρμακευτική πολιτική αρμόδιο είναι το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας με το οποίο είμαστε σε συνεργασία", είπε ο κ. Παπαθανασίου, καθιστώντας σαφές ότι η ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και η προσφορά φαρμάκων στους πολίτες, με το μικρότερο δυνατό κόστος , είναι οι βασικοί στόχοι.

    Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης να μην προχωρά σε αυξήσεις στα φθηνότερα αντίγραφα φαρμάκων και αντίθετα να ευνοεί την εισαγωγή νέων ακριβότερων εισαγόμενων φαρμάκων, ανήκει στο παρελθόν.

    Ο διος υποσχέθηκε πως θα ακουστούν οι απόψεις και οι προτάσεις που υπάρχουν, προκειμένου και η εγχώρια βιομηχανία να ενισχυθεί και οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικής ποιότητας φάρμακα στην πιο προσιτή τιμή.

    Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι η τελική μέθοδος που θα επιλεγεί, θα συζητηθεί με τους φορείς του κλάδου, συμπληρώνοντας πως το κράτος έχει "τα όπλα" να προστατεύσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασφαλισμένους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 December 2004 - 17:52:29 UTC