Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Παρασκευή η ετυμηγορία Αναβολή δικαστικής απόφασης για Μπερλουσκόνι
  • [02] Λόγω των βουλευτικών εκλογών την άνοιξη Ενισχύονται οι νατοϊκές
  • [03] "Καμπάνες" σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό
  • [04] Για τη χωροταξική ανασυγκρότηση Εποικοδομητικός διάλογος Σουφλιά-ΚΕΔΚΕ
  • [05] Εύσημα Ντεσάμπ στους παίκτες
  • [06] Άλλη μια κορυφή για την εθνική
  • [07] Οριστικά νοκ - άουτ ο Σοάρες
  • [08] Μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου Στον Εισαγγελέα ιδιοκτήτες
  • [09] Ήττα με παράπονα για τον ΠΑΟΚ
  • [10] Στη FIFA ο Σινιόρι
  • [11] Βαρύ κλίμα στον Ολυμπιακό
  • [12] Κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ Κριτική Κωνσταντόπουλου
  • [13] Ανανέωσε με ΠΑΟ ο Χένρικσεν
  • [14] Λόγω της πορείας των Βορειοηπειρωτών Κομφούζιο στους δρόμους της Αθήνας
  • [15] Στην ομιλία του στο συνέδριο της ΠΑΣΚΕ Δριμεία επίθεση Παπανδρέου κατά

    [01] Κόσμος

    Την Παρασκευή η ετυμηγορία Αναβολή δικαστικής απόφασης για Μπερλουσκόνι

    9/12/2004 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την αναβολή της ετυμηγορίας, σχετικά με υπόθεση χρηματισμού δικαστών από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποφάσισε σήμερα τριμελές δικαστήριο του Μιλάνου. Στην ανακοίνωση, την οποία έκανε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Φρανσέσκο Καστελάνο, αναφερόταν, ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα εκδοθεί μετά την Παρασκευή. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης οκτώ ετών για τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος κατηγορείται ότι κατά τη δεκαετία του 80, δωροδόκησε δικαστές, προκειμένου οι τελευταίοι να εναντιωθούν και να απαγορεύσουν την εξαγορά του κρατικού οργανισμού SME από τον μεγαλοεπιχειρηματία ντε Μπενεντέτι. Σε μια τέτοια περίπτωση, κερδισμένος θα έβγαινε ο όμιλος "Φίνινβεστ" του Μπερλουσκόνι, ο οποίος βέβαια αρνείται πεισματικά τις σε βάρος του κατηγορίες.

    Τρία σενάρια για τους Ιταλούς δικαστές

    Οι συνήγοροι του μεγιστάνα των ιταλικών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτηρίζουν "αβάσιμες" και ζητούν την πλήρη απαλλαγή του πελάτη τους. Εξάλλου, για την απόφαση του δικαστηρίου για αναβολή της έκδοσης ετυμηγορίας, ο Νικολο Τζεντίνι, εκ των δικηγόρων του Μπερλουσκόνι δήλωσε, ότι "είναι μία καλή ένδειξη", καθώς "μας κάνει να ελπίζουμε, ότι πρόκειται να εξετάσουν την υπόθεση προσεκτικά".

    Η πιθανότητα μιας καταδικαστικής απόφασης αναμένεται να πλήξει το κύρος του Μπερλουσκόνι, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων δημοτικών και βουλευτικών εκλογών, ενώ τόνισε, ότι ακόμη και αν καταδικαστεί, δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί. Πέρα από την πιθανότητα αθώωσης, που θα δικαιώσει τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου, ότι έπεσε θύμα πολιτικής βεντέτας, υπάρχει και η περίπτωση παραγραφής του αδικήματος από τους δικαστές.

    Σε αυτή την περίπτωση, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν θα καταδικαστεί, αλλά θα μείνει εκτεθειμένος στα μάτια των πολιτών. Αυτή την άποψη υποστήριξε άλλωστε, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Ουνιτά" και ο Αντόνιο ντι Πιέτρο, πρώην δικαστής σε υποθέσεις διαφθοράς και νυν βουλευτής της αντιπολίτευσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιμέτωπος με τη φυλακή ο Μπερλουσκόνι

    [02] Κόσμος

    Λόγω των βουλευτικών εκλογών την άνοιξη Ενισχύονται οι νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν

    9/12/2004 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η κατάσταση στην Ουκρανία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η βορειοατλαντική Συμμαχία αποφάσισε να αποστείλει συμπληρωματική δύναμη στο Αφγανιστάν για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν την ερχόμενη άνοιξη, ενώ ήδη στη χώρα αυτή έχουν σταλεί τον Αύγουστο επιπλέον 2000 άντρες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις που έχει στο Αφγανιστάν και ανέρχονται σε 8000 άντρες. Οι βουλευτικές εκλογές, που προγραμματίζονται για τα τέλη Απριλίου ή τις αρχές του Μαΐου 2005, είναι μία επιχείρηση που διαγράφεται πιο περίπλοκη, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα θα είναι περίπου 10.000. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας σύμφωνα με την οποία δεν τίθεται θέμα μετάβασης Ελλήνων στρατιωτικών στο Ιράκ.

    Τιμήθηκε ο Κόλιν Πάουελ

    Ολοκληρώνοντας τη συνάντησή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ απέτισαν φόρο τιμής στον Αμερικανό ομόλογό τους Κόλιν Πάουελ, ο οποίος έλαβε μέρος για τελευταία φορά σε υπουργική σύνοδο της Συμμαχίας.

    Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ παίρνοντας το λόγο ως παλαιότερο μέλος του σώματος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Κόλιν Πάουελ για την εξαίρετη συνεργασία που είχαν, ενώ τον χαρακτήρισε δίκαιο και επαγγελματία ως υπουργό Εξωτερικών πριν, στη διάρκεια και μετά τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε επικριτικός στις χώρες που αρνούνται τη συμμετοχή τους στην αποστολή εκπαίδευσης που έχει αναλάβει για το Ιράκ το ΝΑΤΟ."Τίθεται εν αμφίβολω η συνοχή της Συμμαχίας", τόνισε ο Πάουελ.

    Επαφές Μολυβιάτη

    Στο περιθώριο της Συνόδου ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε σύντομες συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ, της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ, της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος και της ΠΓΔΜ Ιλίνα Μίτρεβα. Στη συνάντηση Μολυβιάτη-Μίτρεβα το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην περαιτέρω ανάπτυξη των καλών γειτονικών σχέσεων, ενώ εκφράστηκε η από κοινού ετοιμότητα για τη συνέχιση των συνομιλιών στον ΟΗΕ, σχετικά με τη διένεξη για το ζήτημα της ονομασίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κινητικότητα πριν τη Σύνοδο

    [03] Αθλητισμός

    "Καμπάνες" σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό

    9/12/2004 7:54:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μετά το βαρύ κατηγορητήριο ήρθε και η βαριά "καμπάνα", έτσι όπως αποφάσισε ο αθλητικός δικαστής σήμερα ο ΠΑΟΚ θα δώσει δύο αγώνες χωρίς τους φίλους του και ο Ολυμπιακός έναν, λόγω των επεισοδίων με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως οι Θεσσαλονικείς θα αγωνιστούν κεκλεισμένων των θυρών στους αγώνες με τον Ιωνικό για το πρωτάθλημα και το Αιγάλεω για το κύπελλο και οι "ερυθρόλευκοι" θα υποδεχτούν στο άδειο Καραϊσκάκη την Καλλιθέα για το κύπελλο. Ο αγώνας του ΠΑΟΚ με τον Ιωνικό είναι στις 19 Δεκεμβρίου, ενώ οι δύο αναμετρήσεις των ομάδων για το κύπελλο είναι στις 22 του ίδιου μήνα. Εκτός από τις τιμωρίες της έδρας ο αθλητικός δικαστής επέβαλλε πρόστιμο 10.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ και 5.000 στον Ολυμπιακό, ενώ τιμώρησε και την ΑΕΚ επίσης με 5.000 ευρώ για τα όσα έκαναν οι οπαδοί της στην Τούμπα.

    [04] Κοινωνία

    Για τη χωροταξική ανασυγκρότηση Εποικοδομητικός διάλογος Σουφλιά-ΚΕΔΚΕ

    9/12/2004 7:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η επιτάχυνση των εντάξεων στο σχέδιο πόλεως και η χωροταξική ανασυγκρότηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς και με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ. Ο κ. Σουφλιάς τόνισε σε δηλώσεις του ότι από το νέο έτος προτεραιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι υπάρξει απλούστευση των διαδικασιών, ξεκαθάρισμα του νομικού πλαισίου και αποκέντρωση των υπηρεσιών, έτσι ώστε να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών για το γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό, τις πολεοδομικές μελέτες και τον γενικό χωροταξικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με τον υπουργό, ως τώρα χρειάζονταν 12 έως15 χρόνια για ένταξη στο σχέδιο πόλης. Από την πλευρά της η ΚΕΔΚΕ, κατά τη δίωρη συνάντηση με τον κ. Σουφλιά, έθεσε σειρά θεμάτων, κυρίως τα πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα, τις απορροφήσεις από το Γ' ΚΠΣ για προγράμματα στην περιφέρεια και τα χρήματα των απαλλοτριώσεων από το ΕΤΕΡΣ που έχουν "παγώσει". Και οι δυο πλευρές έκαναν λόγο για ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο.

    [05] Champions League

    Εύσημα Ντεσάμπ στους παίκτες

    9/12/2004 7:29:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τα καλύτερα λόγια για τους παίκτες του είχε να πει μετά τον αγώνα με την Ντεπορτίβο ο προπονητής της Μονακό Ντιντιέ Ντεσάμπ. Παρά το άσχημο ξεκίνημα με την Λίβερπουλ στον πρώτο αγώνα της φάσης των ομίλων (ήττα από την Λίβερπουλ στο Άνφιλντ), οι "Μονεγάσκοι" βρήκαν στη συνέχεια τη δύναμη και με τρεις νίκες εντός έδρας και μια εκτός, πήραν την πρόκριση για την επόμενη φάση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ,αλλά και την πρώτη θέση του ομίλου. Ο Γάλλος τεχνικός, μιλώντας για το μυστικό της επιτυχίας, απέδωσε την πρόκριση, στην αποτελεσματικότητα των επιθετικών της, καθώς και στην καλή κατάσταση της ομάδας στους εντός έδρας αγώνες της.

    Καλή έδρα και αποτελεσματικότητα

    "Είναι σημαντικό επίτευγμα για μας ότι καταφέραμε να προκριθούμε στους ''16'' του Champions League, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η επιτυχία μας οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στο γεγονός ότι πήραμε τη νίκη σε όλους τους εντός έδρας αγώνες μας", δήλωσε ο τεχνικός των Μονεγάσκων, για το ότι η περυσινή φιναλίστ κατάφερε παρά τις πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα σε σχέση με πέρυσι να μπει και πάλι στις καλύτερες "16" ομάδες της διοργάνωσης.

    Μια επιτυχία που ο Ντεσαμπ την απέδωσε στην ποιότητα των παικτών του:

    "Με ικανοποίησε η εμφάνιση των παικτών, επειδή ποτέ δεν εγκατέλειψαν τα αμυντικά τους καθήκοντα και οι επιθετικοί έδειξαν μια ασυνήθιστη ικανότητα να ''βρίσκουν δίχτυα''. Οι παίκτες έκαναν εύκολα τα πράγματα για μας και δεν συμβαίνει συχνά να τελειώνεις τον όμιλο σημειώνοντας πέντε γκολ, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι προκριθήκαμε ως πρώτοι από το γκρουπ".

    Να μας γίνει μάθημα

    Από την άλλη πλευρά, μόνο με κατήφεια δεν υποδέχτηκαν την ήττα από τη Μονακό, στο στρατόπεδο της Λα Κορούνια.

    Μπορεί η Ντεπορτίβο να "αποχαιρέτησε" το Τσάμπιονς Λιγκ με ένα αρνητικό ρεκόρ, καθώς έγινε η πρώτη ομάδα που δεν σημείωσε γκολ στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης αλλά και με μια βαριά ήττα, αλλά ο Χαβιέ Ιρουρέτα το φιλοσόφησε.

    Έτσι παρά την σκληρή στάση του ισπανικού τύπου, (Η ''Ντέπορ'' είπε αντίο στη διοργάνωση, αφού πρώτα έγινε θέαμα, ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της "El Mundo Deportivo"), ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι οι παίκτες της Λα Κορούνια πρέπει να πάρουν μαθήματα από τη βαριά ήττα από τη Μονακό (0-5).

    "Ήταν ένα σκληρό αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε και να πάρουμε μαθήματα από αυτό", τόνισε ο Χαβιέ Ιρουρέτα στην καθημερινή εφημερίδα "Sport", και συνέχισε: "Η συμπεριφορά των φιλάθλων μας ήταν εκπληκτική. Η καλύτερη στον κόσμο. Μας έδωσαν ένα πραγματικό μάθημα σε μια ημέρα τόσο δύσκολη όσο αυτή. Ο στόχος μας είναι, πλέον, το πρωτάθλημα".

    [06] Αθλητισμός

    Άλλη μια κορυφή για την εθνική

    9/12/2004 8:17:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μια ακόμη σημαντική πρωτιά κατέκτησε η εθνική Ελλάδας, καθώς ανακηρύχτηκε η καλύτερη ομάδα του 2004 σε ψηφοφορία που διενήργησε το περιοδικό "World Soccer". Οι αναγνώστες του καταξιωμένου διεθνώς περιοδικού, ψήφισαν σε ποσοστό 25,1 την εθνική μας, στην κορυφή των ομάδων σε ολόκληρο τον κόσμο και ακολούθησε η Άρσεναλ η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας. Στην ίδια ψηφοφορία ο Ότο Ρεχάγκελ αναδείχτηκε ο δεύτερος καλύτερος προπονητής της χρονιάς, καθώς παρά το ότι οδήγησε την Ελλάδα στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με την Πόρτο και ήδη έχει ανεβάσει την Τσέλσι στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος. Όσο για τους ποδοσφαιριστές, κορυφαίος είναι, πάντα σύμφωνα με το περιοδικό, ο Ροναλντίνιο και τον ακολουθεί ο Τιερί Ανρί με τρίτο τον Ουκρανό Αντρέι Σεβτσένκο.

    [07] Αθλητισμός

    Οριστικά νοκ - άουτ ο Σοάρες

    9/12/2004 8:10:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Χωρίς τον Αλεσάντρε Σοάρες θα ταξιδέψει τελικά η αποστολή της ΑΕΚ για τη Ξάνθη, όπου το Σάββατο αντιμετωπίζει την ομώνυμη ομάδα. Ο Βραζιλιάνος προσπάθησε σήμερα να προπονηθεί, όμως οι ενοχλήσεις που νιώθει στο πόδι του δεν τον άφησαν. Έτσι, ο Φερνάντο Σάντος δεν θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή της Ένωσης, που αναχωρεί αύριο για την ακριτική πόλη. Αντίθετα ο Νίκος Κωστένογλου, συμπεριλήφθηκε κανονικά στην αποστολή και μάλιστα προορίζεται για βασικός στο κέντρο της άμυνας, στη θέση του Βαγγέλη Μόρα. Στα σχέδια του Πορτογάλου για την αρχική ενδεκάδα είναι και ο Ιβάν Ρούσεφ που θα αντικαταστήσει το Γρηγόρη Τόσκα, καθώς ο τεχνικός της ΑΕΚ θέλει έναν παίκτη στη μεσαία γραμμή που να μπορεί να "κάνει παιχνίδι". Στον αγώνα με την Ξάνθη, η Ένωση θα έχει τη συμπαράσταση των οπαδών της, αφού πήρε 850 εισιτήρια.

    Θετικός ο πρώτος οικονομικός απολογισμός

    Τα πρώτα οικονομικά στοιχεία της διαχείρισης της ΠΑΕ από τότε που ανέλαβε η διοίκηση Νικολαΐδη, μέχρι σήμερα έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ΑΕΚ.

    Σύμφωνα με αυτά η ΠΑΕ έχει πραγματοποιήσει, από την 28η Μαΐου 2004 μέχρι και την 8η Δεκεμβρίου 2004, συνολικές πληρωμές 13,6 εκατομμύρια περίπου.

    Συγκεκριμένα, οι πληρωμές αυτές αφορούσαν τις εξής κύριες κατηγορίες: Παλαιές οφειλές προς ποδοσφαιριστές: 5.339.252. Παλαιές οφειλές προς προπονητές: 446.838. Παλαιές οφειλές προς ομάδες: 896.910 Τρέχουσες προς ποδοσφαιριστές: 1.411.117. Τρέχουσες προς προπονητές: 498.980. Τρέχοντα λειτουργικά έξοδα:1.157.879. Ελληνικό Δημόσιο (Εφορία & ΙΚΑ): 1.027.086. Προσωπικό: 192.343. Παλαιές οφειλές σε λοιπούς πιστωτές: 938.705. Ακαδημία: 106.902. Τρέχοντα ποδοσφαιρικού τμήματος: 303.943. Ερασιτεχνική: 244.509. Έξοδα γηπέδου: 1.107.345. ΣΥΝΟΛΟ:13.671.809.

    Οι ανωτέρω πληρωμές πραγματοποιήθηκαν από τα έσοδα που είχε η ΠΑΕ μέχρι και την 8η Δεκεμβρίου 2004, πλέον των κεφαλαίων που εισέρευσαν στην ΑΕΚ από τους νέους μετόχους: Εισιτήρια διαρκείας: 4.300.000. Έσοδα από Champions League: 930.000. Πώληση ποδοσφαιριστή Καψή: 500.000. Απλά εισιτήρια: 1.700.000. Τηλεοπτικό συμβόλαιο και χορηγίες: 1.250.000 ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ: 8.680.000. Κεφάλαιο μετόχων: 5.000.000. ΣΥΝΟΛΟ: 13.680.000.

    [08] Οικονομία

    Μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου Στον Εισαγγελέα ιδιοκτήτες βυτιοφόρων

    9/12/2004 8:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στα πλαίσια των διενεργουμένων από τη Διεύθυνση Μετρολογίας καθημερινών ελέγχων στα βυτιοφόρα μεταφοράς πετρελαίου θέρμανσης, προχώρησε την Πέμπτη στον έλεγχο 45 βυτιοφόρων σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Όπως προέκυψε, το δρόμο της δικαιοσύνης θα πάρουν έξι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, που οδηγούνται στον εισαγγελέα για ελλιπείς παραδόσεις καυσίμων. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες αποκλιμάκωσης της διεθνούς τιμής πετρελαίου, στην Ελλάδα καταγράφηκε μείωση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης κατά 6,16%. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η μείωση της τιμή της αμόλυβδης σε πέντε ακόμα κράτη μέλη της Ε.Ε. καταγράφηκε σε ανάλογα επίπεδα (6-6,5%), ενώ στα υπόλοιπα εννέα κράτη μέλη η μείωση ήταν σημαντικά μικρότερη. Ο υπουργός επεσήμανε ότι η μέση μείωση που καταγράφηκε στην τιμή της αμόλυβδης τις τελευταίες αυτές εβδομάδες στην Ευρώπη ήταν 4,35%, δηλαδή μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

    Εντατικότεροι έλεγχοι

    Σε έξι περιπτώσεις κατά τους σημερινούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι στο βυτίο υπήρχε περίσσευμα πετρελαίου. Δηλαδή, οι ποσότητες που φαινόταν ότι παρέδωσαν δεν συμφωνούσαν με την επιπλέον ποσότητα πετρελαίου που βρέθηκε στο βυτίο, κατά τη διάρκεια του ελέγχου και μετά την παράδοση στον καταναλωτή-πελάτη τους.

    Όλες οι περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχισθούν στο επόμενο διάστημα με εντατικότερους ρυθμούς και με επιπλέον προσωπικό.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης, ανέφερε ο κ. Σιούφας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαιοειδών και με τις υπηρεσίες του είναι παρόν για αυστηρούς και συστηματικούς ελέγχους, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της νοθείας και κάθε φαινομένου αισχροκέρδειας.

    [09] Αθλητισμός

    Ήττα με παράπονα για τον ΠΑΟΚ

    9/12/2004 8:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με σοβαρά παράπονα για τις διαιτητικές αποφάσεις, αλλά και τις υποδείξεις των εποπτών στον αγώνα με την Ίσκρα Οντίντσοβο (Ρωσία), θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ. Ο "Δικέφαλος" γνώρισε την ήττα 3-1 σετ (23-25, 12-25, 25-21, 21-25) στα πλαίσια αγώνα του για το κύπελλο Συνομοσπονδίας, αλλά παίκτες και τεχνική ηγεσία της ομάδας της θεσσαλονίκης φρονούν ότι το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε, εν πολλοίς, από άδικες -κατ΄ αυτούς- αποφάσεις του διαιτητικού διδύμου των Γκρέγκορζ Γιάτσινα (Πολωνία) και Έλνταρ Αλίγιεφ (Αζερμπαϊτζάν). Ο δεύτερος αγώνας θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 16 Δεκεμβρίου (17.30).

    Κρίμα και άδικο

    Τα σημεία στα οποία εστιάζουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ για να δικαιολογήσουν τις διαμαρτυρίες τους αφορούν αποφάσεις των διαιτητών κυρίως στο 4ο, αλλά και το 1ο σετ.

    Πιο συγκεκριμένα, στο 4ο σετ, κι ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο 17-17, ο Γκέρτζεν έκανε σερβίς στέλνοντας τη μπάλα στο φιλέ, όμως οι διαιτητές έδωσαν τον πόντο στην Οντίντσοβο υποστηρίζοντας ότι οι παίκτες της ελληνικής ομάδας είχαν λάθος θέσεις στον αγωνιστικό χώρο.

    Στο ίδιο σετ και μετά το τάιμ άουτ που ζήτησε και πήρε ο Γιώργος Χριστόπουλος (18-17 το σκορ), ο Πόλστερ είχε επιτυχημένη επίθεση αλλά και πάλι οι διαιτητές έδωσαν πόντο στη γηπεδούχο, αφού χρέωσαν με κίτρινη κάρτα τον πασαδόρο Κώστα Προύσαλη υποστηρίζοντας ότι έβρισε.

    Αυτές οι φάσεις έγιναν σε καθοριστικό σημείο του παιχνιδιού, και εκτός του ότι έδωσαν διαφορά στους Ρώσους, εκνεύρισαν πολύ τους παίκτες των φιλοξενούμενων.

    Όσον αφορά το πρώτο σετ που κρίθηκε με βραχεία κεφαλή (25-23) υπέρ της Οντίντσοβο, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ υποστηρίζουν ότι δύο "καθαρά" άουτ των Ρώσων οι επόπτες τα έδωσαν υπέρ τους.

    "Είναι άδικο και αμαρτία", μονολογούσε μετά τον αγώνα ο τεχνικός της μακεδονικής ομάδας, Γιώργος Χριστόπουλος. "Παλέψαμε με τα θηρία. Η Ίσκρα είναι πολύ μεγάλη ομάδα αλλά έπρεπε να νικήσουμε. Τι να πω...".

    Ο Έλληνας διεθνής πασαδόρος, Κώστας Προύσαλης, έλεγε για την επίμαχη φάση με πρωταγωνιστή τον ίδιο, ότι "εγώ δεν έβρισα κανέναν, απευθύνθηκα μόνο στον Πόλστερ", ενώ ο Νανγκά φώναζε στον διαιτητή "δείξε μου τι έκανα", αναφερόμενος στη φάση που καταλογίστηκε λάθος θέσεις.

    Το δίδαγμα, πάντως, από το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ κοίταξαν «κατάματα» τη μεγάλη αντίπαλό τους, την οποία και θα αντιμετωπίσουν, πλέον, ως ίσος προς ίσο στον δεύτερο αγώνα, της Πυλαίας, την προσεχή Πέμπτη.

    [10] Αθλητισμός

    Στη FIFA ο Σινιόρι

    9/12/2004 9:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/12/2004 10:03:44 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αποφασισμένος, να τραβήξει την διαφορά του με τον Ηρακλή στα άκρα, είναι ο Μπέπε Σινιόρι. Ο Ιταλός επιθετικός που το απόγευμα απολογήθηκε ενώπιον της διοίκησης, για απειλές και συκοφαντικές τοποθετήσεις, ετοιμάζεται να καταγγείλει τον "Γηραίο" στη FIFA για τις οικονομικές διαφορές που έχει με την ομάδα της Θεσσαλονίκης διεκδικώντας όλα τα λεφτά του. Ο ίδιος, μετά την αποχώρησή του από τα γραφεία της ΠΑΕ, ήταν θλιμμένος και δυσαρεστημένος από την τροπή που πήρε η υπόθεση και υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι ψέματα.

    Κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα

    "Ήρθα με ενθουσιασμό στην αρχή της σεζόν. Είμαι πικραμένος για αυτό που έγινε από ορισμένους ανθρώπους του Ηρακλή. Μετά από 20 χρόνια καριέρας δεν δίνω δικαίωμα σε κανένα, επειδή ο κόσμος έχει ωραία εικόνα για μένα, να χαλάσει την εικόνα μου για πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ. Είναι φυσικό να πάμε στη FIFA. Προσπάθησα να τελειώσω ωραία το θέμα μου αλλά δεν γίνεται", είπε με πίκρα βγαίνοντας από τα γραφεία και μετά από τη συνάντηση που κράτησε περίπου δέκα λεπτά.

    Ο Σινιόρι πήγε στα γραφεία με δύο μάνατζέρ του και τον δικηγόρο του, Θωμά Χρυσικό. Απολογήθηκε σε τριμελή επιτροπή την οποία αποτελούσαν ο κ. Σαρηκεχαγιάς, Αδαμίδης και Φανάρας.

    Κατέθεσε ένα απολογητικό υπόμνημα στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: "αυτά ποτέ δεν ελέχθησαν από τον Σινιόρι. Προσβάλλουν τον ίδιο και τον Ηρακλή και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι απαράδεκτο στελέχη της εταιρείας να υιοθετούν τέτοιες απόψεις χωρίς καν να τον ρωτήσουν".

    Αναμένεται τώρα η απόφαση της ΠΑΕ και κανείς δεν αποκλείει η εισήγησή της να είναι ακόμη και η διακοπή συμβολαίου.

    [11] Αθλητισμός

    Βαρύ κλίμα στον Ολυμπιακό

    9/12/2004 9:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/12/2004 10:43:28 μμ)

    Βαρύ ήταν το κλίμα στη σημερινή προπόνηση του Ολυμπιακού, στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Ο αποκλεισμός του από τις 16 καλύτερες ομάδες του Champions League και ειδικά ο τρόπος με τον οποίο αυτός προήλθε, δηλαδή ύστερα από την κάκιστη απόδοση των "ερυθρόλευκων" στο δεύτερο ημίχρονο, έχει επηρεάσει τους πάντες στην πειραϊκή ομάδα. Στην απογευματινή προπόνηση ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Ντούσαν Μπάγεβιτς, μίλησε για μερικά λεπτά στους παίκτες λέγοντάς τους ότι αναλαμβάνει εκείνος την ευθύνη. Πρωτίστως, όμως, ο κ. Μπάγεβιτς ήθελε να ανυψώσει -στο μέτρο του δυνατού βεβαίως- το (χαμηλό) ηθικό των ποδοσφαιριστών του. Συγκεκριμένα, τους προέτρεψε να ξεχάσουν το χθεσινό παιχνίδι και να αφοσιωθούν στο πρωτάθλημα, ενώ για το κύπελλο UEFA, τους τόνισε ότι υπάρχει ακόμη καιρός.

    Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, το ότι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κάλεσε ιδιαιτέρως τον Ρέζιτς στο γραφείο του. Αν και ο λόγος δεν έγινε γνωστός, εν τούτοις εικάζεται ότι έχει να κάνει με την απόδοση του Κροάτη που μπήκε ως αλλαγή για να "φρεσκάρει" το παιχνίδι του Ολυμπιακού και να βοηθήσει ανασταλτικά, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ρέζιτς είχε πάρει την πρώτη ευκαιρία του στον αγώνα πρωταθλήματος με τη Χαλκηδόνα (5η αγωνιστική), όμως και τότε είχε κακή απόδοση προκαλώντας την αντίδραση του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    Σαν να μην έφτανε όμως η ήττα-αποκλεισμός από τη Λίβερπουλ, προέκυψαν και αγωνιστικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, ο Βενετίδης υπέστη σύσπαση στον δικέφαλο του αριστερού ποδιού, και η συμμετοχή του στον αγώνα πρωταθλήματος εναντίον του Απόλλωνα Καλαμαριάς θα κριθεί στην αυριανή προπόνηση.

    "Λαβωμένοι", όμως, από το ματς του "Άνφιλντ" επέστρεψαν και οι Ριβάλντο, Πάντος. Συγκεκριμένα, ο Βραζιλιάνος έχει αιμάτωμα στο πόδι (αρκέστηκε σε ελαφρύ τρέξιμο), ενώ ο Πάντος εμφάνισε πρήξιμο στο κουντεπιέ, γι αυτό και ακολούθησε θεραπεία. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε και σήμερα ο Γεωργάτος, όπως και ο Φιλιππάκος.

    [12] Πολιτική

    Κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ Κριτική Κωνσταντόπουλου κατά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    9/12/2004 8:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/12/2004 11:43:57 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με εμφανή συγκίνηση, με διάθεση αυτοκριτικής, αλλά και με ιδιαίτερες αναφορές στα θετικά της πορείας του ΣΥΝ υπό την ηγεσία του, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος άνοιξε σήμερα το 4ο συνέδριο του κόμματος, κλείνοντας ταυτόχρονα και τον κύκλο του ως πρόεδρος του κόμματος. Παράλληλα άσκησε έντονη κριτική σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τις νεοφιλελεύθερες επιλογές των δύο κομμάτων και υπερασπίστηκε τις πολιτικές του ΣΥΝ την τελευταία δεκαετία. Επίσης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι μονοπωλεί τον προοδευτικό χώρο και δεν επιθυμεί συμμαχίες, ενώ για το ΚΚΕ επισήμανε ότι ήταν αδύνατη η συνεννόηση εξαιτίας των εμποδίων της ηγεσίας του. Ακόμα υπενθύμισε τις προτάσεις του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαπλοκής.

    Ομιλίες Μεϊμαράκη και Παπανδρέου

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος στην ομιλία του έκανε έναν απολογισμό για την πορεία του ΣΥΝ μέσα στα 11 χρόνια που ήταν επικεφαλής του κόμματος, λέγοντας ότι "τα χρόνια αυτά ήταν συναρπαστικά, δύσκολα αλλά αληθινά χρόνια, χρόνια διαρκούς δοκιμασίας αλλά και ειλικρινούς συντροφικότητας". Επίσης αναφέρθηκε στα θετικά της πορείας του κόμματος, όπως η εδραίωση της κοινοβουλευτικής παρουσίας του ΣΥΝ, η επαφή με σύγχρονα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίηση και η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς.

    Στον χαιρετισμό του ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε "αναγνωρίζουμε την προσφορά του Νίκου Κωνσταντόπουλου στην πολιτική σκηνή, δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο σήμερα". "Αναγνωρίζουμε την προσφορά του κόμματός σας στον δημόσιο βίο, στην πορεία του τόπου και τη δημοκρατία και είμαι βέβαιος ότι ακόμα περισσότερα μπορεί να προσφέρει το επόμενο διάστημα. Αυτή είναι η πρόκληση, αλλά και η πρόσκληση που απευθύνουν οι πολίτες σε όλους μας", υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης. Μιλώντας εκτός κειμένου ο κ. Μεϊμαράκης, δήλωσε ότι αναγνωρίζει την προσφορά του Ν. Κωνσταντόπουλου στην πολιτική ζωή του τόπου και πρόσθεσε με μια δόση χιούμορ ότι "δεν μπορώ να πω περισσότερα για να μην παρεξηγηθώ λόγω της συγκυρίας", αναφερόμενος προφανώς στις συζητήσεις για την προεδρία της δημοκρατίας που φέρουν τον κ. Κωνσταντόπουλο -μεταξύ άλλων- ως πιθανό υποψήφιο. Επίσης, τάχθηκε κατά των αυτοδύναμων κυβερνήσεων τονίζοντας όμως την ανάγκη συναίνεσης επικαλούμενος το σύνθημα της ΝΔ για "σεμνότητα και ταπεινότητα" που στέκεται απέναντι στην αλαζονεία.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έκανε πρόταση για την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου και μιας μόνιμης διαβούλευσης χωρίς ηγεμονισμούς με τον Συνασπισμό και με σεβασμό στην αυτονομία του, ώστε να δοθεί η μάχη κατά της συντηρητικοποίησης της κοινωνίας και της αντιμετώπισης των διακρίσεων σε βάρος της διαφορετικότητας, θρησκευτικής και φυλετικής, καθώς και της επικράτησης της ειρήνης όπως και της προάσπισης της διαφάνειας. Να φύγουμε, είπε, από τα κόμματα των γραμμών και να πάμε στα κόμματα αρχών. Παράλληλα άσκησε αυτοκριτική στο κόμμα του λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εγκλωβίστηκε στον κυβερνητισμό και δεν έδωσε βάρος στις προοδευτικές δυνάμεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Γυρίζει σελίδα ο ΣΥΝ

    [13] Αθλητισμός

    Ανανέωσε με ΠΑΟ ο Χένρικσεν

    9/12/2004 10:27:00 μμ

    Παίκτης του Παναθηναϊκού θα είναι ως το τέλος της εφετινής περιόδου ο Ρενέ Χένρικσεν. Ο Δανός αμυντικός συμφώνησε με τη διοίκηση της "πράσινης" ΠΑΕ και ανανέωσε για έξι μήνες το συμβόλαιό του, που έληγε στο τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι ο 35χρονος άσος πιθανότατα θα κλείσει την καριέρα του στο "τριφύλλι", στο οποίο αγωνίζεται από το 1999. Για το διάστημα αυτό, ο Χένρικσεν υπολογίζεται πως θα εισπράξει περίπου 300.000 ευρώ.

    Χάνει τον αγώνα με Εργοτέλη ο Χένρικσεν

    Στο μεταξύ η σημερινή προπόνηση του Παναθηναϊκού έγινε σε χαλαρούς ρυθμούς, χωρίς τη συμμετοχή του Άγγελου Μπασινά, που συνέχισε τη θεραπεία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στους προσαγωγούς, και του Σωτήρη Κυργιάκο, που αισθανόταν πόνους στο στομάχι.

    Σε ό,τι αφορά τον διεθνή μέσο, η συμμετοχή του στον Κυριακάτικο αγώνα πρωταθλήματος με τον Εργοτέλη θεωρείται από εξαιρετικά αμφίβολη ως απίθανη.

    Από τον αγώνα αυτό θα απουσιάσει και ο Εκι Γκονζάλες, που αποβλήθηκε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, γεγονός που μάλλον ανοίγει την "πόρτα" της εντεκάδας στον Λουτσιάν Σανμαρτεάν.

    [14] Κοινωνία

    Λόγω της πορείας των Βορειοηπειρωτών Κομφούζιο στους δρόμους της Αθήνας

    9/12/2004 10:05:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Μποτιλιάρισμα προκάλεσε στο κέντρο της Αθήνας η πορεία, που πραγματοποίησαν το απόγευμα Βορειοηπειρώτες, με την οποία ζητούσαν να τους δοθεί ελληνική ιθαγένεια. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος, γύρω στις 5, με τη συμμετοχή 700 περίπου ατόμων και κατέληξε στη Βουλή. Εκεί, οι συγκεντρωμένοι θέλησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, ενώ ορισμένοι πέταξαν και γιαούρτια εναντίον των αστυνομικών. Ακολούθησε ένταση, οι αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές, ωστόσο τα επεισόδια δεν γενικεύτηκαν. Μέχρι πριν λίγο, περίπου 200 Βορειοηπειρώτες παρέμεναν στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Αμαλίας, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι γύρω δρόμοι και να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στις περιφερειακές λεωφόρους.

    [15] Πολιτική

    Στην ομιλία του στο συνέδριο της ΠΑΣΚΕ Δριμεία επίθεση Παπανδρέου κατά κυβέρνησης

    9/12/2004 10:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Έντονη κριτική στη κυβέρνηση με αιχμή την οικονομία και τα προβλήματα της καθημερινότητας, άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του συνεδρίου της ΠΑΣΚΕ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το απόγευμα και ολοκληρώνονται αύριο, Παρασκευή. Οι υποσχέσεις της ΝΔ αποδείχτηκαν κάλπικες και η κυβέρνηση φορτώνει νέα βάρη σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και αγρότες, είπε ο κ. Παπανδρέου και τάχθηκε υπέρ ενός δικτύου αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ασφαλιστικό, μιλώντας μάλιστα και για λάθη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Έκανε επίσης λόγο για διάθεση εμπάθειας της κυβέρνησης απέναντι στο έργο του ΠΑΣΟΚ που οδηγεί ήδη σε αποτελέσματα που βλάπτουν τη χώρα.

    Επικρίσεις Πολυζωγόπουλου

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με την προοπτική των συνδικαλιστών για μια νέα εθνική κοινωνική συμφωνία ή αλλιώς ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με δύο βασικά χαρακτηριστικά: τη διασφάλιση της εργασίας για όλους, αλλά και μια πολιτική αναδιανομής των εισοδημάτων υπέρ των ασθενέστερων τάξεων. Παράλληλα, τους ζήτησε την υποστήριξή τους, προκειμένου να προωθήσει τις αλλαγές που έχει υποσχεθεί στο κόμμα, την κοινωνία και την πολιτική.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου δεν δίστασε να προχωρήσει σε αυτοκριτική για την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης, δίνοντας ως παράδειγμα την εποχή του ασφαλιστικού του 2001, όπου σημείωσε, ότι το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει το νευρικό του σύστημα δημοκρατικών ανακλαστικών. Ακριβώς σε αυτή την βάση υποσχέθηκε δημοκρατικές λειτουργίες και τη θεσμοθέτηση των διαβουλεύσεων σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Απευθυνόμενος στην ΠΑΣΚΕ, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται μια χειραγωγημένη ΠΑΣΚΕ και προέτρεψε τους συνδικαλιστές να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών, της νεολαίας και των μεταναστών στα συνδικάτα.

    Ο γραμματέας της ΠΑΣΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο επανέλαβε και προσδιόρισε πιο συγκεκριμένα την κριτική των συνδικαλιστών στην τελευταία περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας ως φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ τα στοιχεία του κοινωνικού κράτους, της δίκαιας διανομής και αναδιανομής του πλούτου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου για το μοντέλο εργασιακών σχέσεων, τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης.

    Το ΠΑΣΟΚ αυτοπροσδιορίζεται, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ως κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού και κίνημα έκφρασης των μη προνομιούχων Ελλήνων. Ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε ο κ. Πολυζωγόπουλος για την περίοδο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2001, οπότε, υπογράμμισε "άρχισε να διαρρηγνύεται η σχέση εμπιστοσύνης μας με την κοινωνία και τους πολίτες".

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος θύμισε ότι οι συνδικαλιστές και τότε αντέδρασαν, αλλά δήλωσε "η φωνή της κοινωνίας δεν ακούστηκε και αναπόδραστα οδηγηθήκαμε στο αποτέλεσμα της 7ης Μαρτίου", αποδίδοντας σαφώς τα αίτια της εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ στα προβλήματα πολιτικής εκείνης της περιόδου.

    Όμως, ο κ. Πολυζωγόπουλος υπήρξε σκληρός και για τη σημερινή συζήτηση για το ασφαλιστικό, ζητώντας "να σταματήσουν οι δηλώσεις και οι διαγωνισμοί αρμοδίων και αναρμόδιων για το ασφαλιστικό ζήτημα και να συνταχθούμε όλοι στη γραμμή του προέδρου του Κινήματος", προβλέποντας ταυτόχρονα ότι "το ασφαλιστικό μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για τη γρήγορη και σωστή επανασύνδεση των δεσμών του ΠΑΣΟΚ με τις δυνάμεις της εργασίας.

    Επίσης, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "έχουμε πλήρη επίγνωση του νεοσυντηρητισμού και του νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας", όμως σημείωσε ότι τα συνδικάτα και η ΠΑΣΚΕ δεν πρέπει να εκβιάσουν, ούτε να βιάσουν την κρίση των πολιτών. Κρίνουμε την κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά, όχι γι' αυτό που εμείς ξέρουμε ότι είναι, αλλά για αυτά που κάνει.

    Καταλήγοντας ο γραμματέας της ΠΑΣΚΕ προέβλεψε ότι "μεθοδεύεται λιτότητα, ανατροπή και ακύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων" και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι οι συνδικαλιστές είναι αναγκασμένοι, να αντιδράσουν και θα το κάνουν υπεύθυνα, δυναμικά και αποφασιστικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 December 2004 - 21:52:53 UTC