Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πετύχαμε όλους μας τους στόχους"
  • [02] "Απαράδεκτες και βλαπτικές οι συμβάσεις"
  • [03] Αιματηρές επιθέσεις Ισραηλινών στη Γάζα
  • [04] Θετική η αποτίμηση της Συνόδου
  • [05] Μύρισε ...χειμώνας!
  • [06] Στο δρόμο του Vioxx και το Celebrex
  • [07] Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2005
  • [08] Διχασμένα τα ελληνοκυπριακά κόμματα
  • [09] "Ιπτάμενοι" Χιτς
  • [10] Ενάς "κακός" στο Τζέρσεϊ
  • [11] Πρώτη μεταγραφή για ΑΕΚ
  • [12] Στυγνό έγκλημα στο Μισούρι
  • [13] Μεγάλη φωτιά στην Πλάκα
  • [14] Λασπομαχία στην Κέρκυρα
  • [15] Σάκι στοχεύει η Ρεάλ
  • [16] Χαμόγελα στην Τουρκία μετά τη Σύνοδο

    [01] "Πετύχαμε όλους μας τους στόχους"

    17/12/2004 7:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2004 4:48:30 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική πλευρά για τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, είπε ότι οι συνομιλίες πήγαν "πολύ καλά" καθώς η Ελλάδα "πέτυχε όλους της τους στόχους" και πρωτίστως να γίνει η περιοχή μας "μία ευρωπαϊκή γειτονιά" αλλά και να καλυφθούν οι ευαισθησίες της χώρας μας στα θέματα Ε.Ε. και Τουρκίας. Ο κ. Καραμανλής μετά από μία σύντομη αναφορά στο θέμα της ένταξης της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας, αναφέρθηκε στη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας κυρίως στα θέματα που αφορούν τη χώρα μας.

    "Η επίτευξη του στόχου εξαρτάται από την Τουρκία"

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τώρα πλέον εξαρτάται από την Τουρκία εάν θα ενταχθεί στους κόλπους της Ε.Ε. προσθέτοντας ότι η ένταξή της δε θα λάβει χώρα πριν το 2014.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της χώρας μας που, όπως είπε χαρακτηριστικά, "επιτεύχθηκαν όλοι".

    Πρώτος στόχος, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ήταν η συμπεριφορά της Τουρκίας μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που θα οδηγήσει στην εξομάλυνση των σχέσεών της με τα γειτονικά της κράτη. Το γεγονός ότι βελτιώθηκε το κείμενο της συμφωνίας του Ελσίνκι καθώς και το ότι θα υπάρχει συνεχής εμπλοκή της Ε.Ε. στην παρακολούθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δείχνεί, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, ότι η εξέλιξη αυτή είναι προς όφελος της χώρας μας.

    "Δε χωρεί δεύτερη ανάγνωση στις υποχρεώσεις της Τουρκίας"

    Κατόπιν, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στον μηχανισμό επιτήρησης για την εκπλήρωση των κριτηρίων από την πλευρά της Τουρκίας ο οποίος θα απαιτεί την ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών-μελών και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτές, καθώς η σημερινή συμφωνία δεν προϋποθέτει ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ε.Ε.

    Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός τόνισε τις "ισχυρές δικλείδες ασφαλείας" και τους περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση των προσώπων, ενώ είπε ότι η επίτευξη τους τέταρτου στόχου είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα καθώς αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων, των θρησκευτικών και των μειονοτικών δικαιωμάτων.

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και στους Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου καθώς, όπως είπε, στην παράγραφο 18 του κειμένου των συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την Τουρκία τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και την συνολική εφαρμογή τους.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη μνεία στον πέμπτο και πιο σημαντικό, όπως είπε, στόχο που αφορά την προσαρμογή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε σχέση με την Κύπρο. Η επίτευξη του στόχου αυτού πραγματοποιείται με την σαφή δέσμευση της Τουρκίας για υπογραφή του πρωτοκόλλου για τη διεύρυνση της τελωνειακής της ένωσης με όλα τα κράτη-μέλη πριν τις 3 Οκτωβρίου, που είναι η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    "Δε χωρεί δεύτερη ανάγνωση στις υποχρεώσεις της Τουρκίας" είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Κύπρος θα είναι ισότιμος κριτής της Τουρκίας μαζί με τις άλλες 24 χώρες-μέλη της Ε.Ε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι γίνεται σαφής δήλωση της παραπάνω δέσμευσης της Τουρκίας στο κείμενο των συμπερασμάτων και τόνισε ότι η υπογραφή του εν λόγω πρωτοκόλλου αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διευρύνεται η Ευρώπη

    Με χαμόγελα έκλεισε η Σύνοδος Κορυφής

    Ικανοποίηση και επιφυλάξεις

    [02] Πολιτική

    Κατέθεσε ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος "Απαράδεκτες και βλαπτικές οι συμβάσεις"

    18/12/2004 9:51:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μέσα σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι καταθέσεις των μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά, με την κατάθεση του υπουργού Εθνικής Αμυνα. Ο κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτες και βλαπτικές για το δημόσιο τις συμβάσεις για τους ρωσικούς πυραύλους TOR-M1 και τα αμερικανικά ραντάρ TPQ-37 που υπέγραψαν οι προκάτοχοί του. Επίσης κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για ολιγωρία στην εξασφάλιση ανταλλακτικών για τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα. Τόνισε μάλιστα, ότι ενώ είχε επισημανθεί το πρόβλημα από τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Γιάννη Σμπώκο, το υπουργείο προχώρησε σε αγορά άλλων δέκα αντίστοιχων πυραυλικών συστημάτων.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ολιγωρία

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έδωσε διευκρινίσεις για τις ενέργειές του, προκειμένου να εξασφαλίσει ανταλλακτικά για τους TOR-M1 και να διασυνδεθούν τα συστήματα με το σύστημα αεράμυνας και τους S-300, ενώ επιφυλάχθηκε για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί αναφορικά με την υπόθεση των TPQ-37 και της διεκδίκησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των TOR-M1, περιοριζόμενος να πει ότι θα ζητήσει τη γνωμοδότηση των αρμοδίων νομικών και επιχειρησιακών υπηρεσιών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και πως "δεν πρόκειται να χαριστεί τίποτα και σε κανέναν". Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή να παράσχει ο γ.γ. του ΥΕΘΑ Γιώργος Ζορμπάς στον εισαγγελέα Αθανασίου, όσα στοιχεία ο τελευταίος θα ζητούσε, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάθεση του υφισταμένου του. "Δεν μπορώ να κρίνω, ο κ. Ζορμπάς κατέθεσε ενόρκως", είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ενώ παραδέχθηκε ότι "εκ παραδρομής" είχε ισχυριστεί ενώπιον της Βουλής, ότι δεν υπήρχε τραπεζική εγγύηση για τα αμερικανικά ραντάρ. Τέλος υπαινίχθηκε πως στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων, κρατούν στα χέρια τους έγγραφα που θα έπρεπε να βρίσκονται στο αρχείο του ελληνικού Πενταγώνου.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν τον υπουργό Άμυνας για απαράδεκτους χειρισμούς, που οδήγησαν την υπόθεση σε αδιέξοδο.

    Την ερχόμενη Τρίτη η Εξεταστική Επιτροπή θα αρχίσει να συντάσσει το πόρισμά της, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στις 14 Ιανουαρίου.

    Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Ιωάννης Λαμπρόπουλος κατέθεσε στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε οι προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων να εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αναφερόμενος στα προβλήματα στην ΕΛΒΟ, ο κ. Λαμπρόπουλος επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της. Υποσχέθηκε ωστόσο, ότι θα στηρίξει τη βιομηχανία με κάθε μέσο και κάθε τρόπο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολοκληρώνονται οι καταθέσεις

    [03] Μ. Ανατολή

    Εννέα νεκροί και 25 τραυματίες Αιματηρές επιθέσεις Ισραηλινών στη Γάζα

    18/12/2004 11:20:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από ισραηλινά πυρά στο Χαν Γιουνές, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στη διάρκεια μιας μεγάλης επίθεσης του ισραηλινού στρατού που συνεχίζεται και σήμερα, σύμφωνα με απολογισμό από νοσοκομειακές πηγές. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν επίσης 25 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, στόχος της επιχείρησης αυτής είναι να σταματήσουν τα παλαιστινιακά πυρά όλμων εναντίον των εβραϊκών οικισμών και των θέσεων του στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

    [04] Πολιτική

    Συνέντευξη Τύπου του Πέτρου Μολυβιάτη Θετική η αποτίμηση της Συνόδου

    18/12/2004 12:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2004 4:43:47 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής, για τα αποτελέσματα της οποίας θα ενημερώσει αύριο ο Πρωθυπουργός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος σήμερα από τη Δράκεια Πηλίου άσκησε σκληρή κριτική στην Ε.Ε για τη διαπραγματευτική τακτική της προς την Τουρκία ως υποψήφια χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα δήλωσε ότι η συμφωνία για την έναρξη και την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε είναι ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας. Ο κ. Μολυβιάτης υπογράμμισε ότι εάν δεν υπογραφεί από την Άγκυρα, το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης και με την Τουρκία, δεν πρόκειται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της γείτονας με την Ε.Ε. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κατηγορηματική δέσμευση της Τουρκίας είναι ουσιαστική για τη χώρα μας, καθώς αλλάζει πορεία έναντι της Κύπρου, ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τίθενται πλέον υπό τη συνεχή επιτήρηση της ΕΕ.

    Στο προσκήνιο ελληνοτουρκικά και κυπριακό

    Ερωτηθείς εάν η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με όλα τα νέα κράτη - μέλη συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι για την ελληνική κυβέρνηση δεν ισχύουν οι δηλώσεις των διαφόρων ενδιαφερομένων, αλλά μόνο τα επίσημα κείμενα και επισήμανε ότι "ο κοινός νους λέει ότι αν η υπογραφή μιας συμφωνίας με μία χώρα δεν σημαίνει αναγνώριση - έμμεση έστω, αλλά έμπρακτη αναγνώριση - τότε δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει αναγνώριση". Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφήνουν κάποιο "παράθυρο" σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της Άγκυρας να υπογράφει τα κείμενα για την τελωνειακή ένωση μόνο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Μολυβιάτης απάντησε αρνητικά.

    Ο κ. Μολυβιάτης επεσήμανε ως θετικό σημείο των Συμπερασμάτων την κατηγορηματική δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας" και σημείωσε ότι ο όρος "μεθοριακές διενέξεις" διατηρήθηκε (από τα Συμπεράσματα του Ελσίνκι) "διότι δεν μπορούν να αλλάξουν συνολικά τα κείμενα, ωστόσο όπως είπε απαλείφθηκε ο όρος "συναφή θέματα", διότι περιείχε ασάφεια, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη. Εξάλλου, έκανε μνεία ακόμη στη δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την προσθήκη όμως της φράσης "αν αυτό κριθεί απαραίτητο". "Αυτή η αναφορά είναι σημαντική", τόνισε ο κ. Μολυβιάτης, διότι "θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο και του χρόνου και του τρόπου ενδεχόμενης προσφυγής στην Χάγη, καθώς το Δικαστήριο είναι αναμφισβήτητα ένα καλό μέσο για τη διευθέτηση μιας διεθνούς διαφοράς, αλλά δεν αποτελεί και πανάκεια".

    Θετικό σημείο των Συμπερασμάτων χαρακτήρισε επίσης, και την αναφορά στη "διαρκή και όχι εφάπαξ ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων", ενώ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του και για τις μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, οι οποίες συμπεριελήφθησαν στα Συμπεράσματα και αφορούν την κίνηση προσώπων.

    Ο κ. Μολυβιάτης αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα λέει αυτά που λένε τα κείμενα με τα οποία συμφωνούν και οι "25". Ακόμη προέβλεψε ότι το θέμα αναζήτησης μίας τελικής λύσης του Κυπριακού από όλους και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο. "Με ποιους όρους θα γίνει αυτό, δεν μπορώ να προβλέψω ακριβώς, αλλά νομίζω ότι βάση θα αποτελεί το Σχέδιο Ανάν, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    Παρέμβαση Στεφανόπουλου για την πολιτική της ΕΕ

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος από τη Δράκεια Πηλίου, όπου παρέστη σε εκδηλώσεις μνήμης, μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί η Ε.Ε σε σχέση με την Τουρκία. Ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι καλά κάνουν τόσο η προηγούμενη όσο και η παρούσα κυβέρνηση που επιδοκιμάζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. "Συμφωνώ κι εγώ να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ ύστερα από όσα χρόνια κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, το παράπονό μου δεν είναι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή, αλλά για το γεγονός ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται με αυτό τον τρόπο αντί να επιβάλλει τους όρους και της αρχές της". "Επιτρέπεται στην Ευρώπη να διαπραγματεύεται κατ' αυτόν τον τρόπο το τι πρέπει να κάνει το υποψήφιο μέλος", διερωτήθηκε ο κ. Στεφανόπουλος και συνέχισε "η Ευρώπη είναι ένας χώρος πολιτισμού, είναι μια μεγάλη ιδέα. Δεν είναι μόνο τα 25 κράτη που την απαρτίζουν και παρόλα αυτά βλέπουμε αυτό τον χώρο να διαπραγματεύεται αντί να επιβάλλει όρους προς το οποιοδήποτε υποψήφιο μέλος. Δεν το λέω αυτό με εχθρότητα ή πικρία απέναντι της Τουρκίας, αλλά γιατί πράγματι μου έκανε εντύπωση ότι προχθές το βράδυ ξαγρύπνησαν οι Ευρωπαίοι να διαπραγματεύονται την κάθε λεπτομέρεια με τον κ. Ερντογάν αντί να πουν "Κύριοι, αυτοί είναι οι όροι μας- τους αποδέχεστε ή δεν τους αποδέχεστε, αυτό είναι δικός σας λογαριασμός. Η Ευρώπη δεν διαπραγματεύεται, έχει αρχές τις οποίες επιβάλλει σε όλο τον κόσμο". Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης και στην εμπλοκή των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι "υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή σκηνή, οι οποίοι δεν ξέρω ποια ακριβώς αισθήματα έχουν απέναντι της Ευρώπης και αν επιθυμούν τη συνέχειά της ή κάτι άλλο. Αλλά και αυτοί οι παράγοντες πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οτιδήποτε κάνει κανείς είναι ανάγκη να έχει ορισμένα όρια και τα όρια αυτά τα καθορίζουν οι αρχές, ο πολιτισμός και οι ιδεολογίες. Εάν η Ευρώπη θέλει να παίξει το ρόλο που της αρμόζει, αν θέλει να γίνει ένας παράγοντας του παγκόσμιου πολιτικού παιχνιδιού θα πρέπει να αλλάξει ταχτική και πολιτική και να συσπειρωθεί βάσει ορισμένων αρχών, θα πρέπει να αποκτήσει πολιτικές τις οποίες σήμερα αρνείται. Θα πρέπει να σταθεί στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες δυνάμεις του κόσμου και κυρίως με τη μεγάλη υπερδύναμη πέραν του Ατλαντικού, με την οποία δεν έχουμε καμία διάθεση αντιδικίας. Συνεργασία επιθυμούμε, αλλά χωρίς υποχωρήσεις". Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα αλλάξει τακτική και ότι η Τουρκία θα γίνει κάποτε δημοκρατική χώρα ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ζήσει τις διαφορές μαζί της και να ζήσουν ειρηνικά.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, αλλά και την Τουρκία τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους που είχε για το συγκεκριμένο θέμα. "Κερδίσαμε τη δέσμευση της Τουρκίας για τελωνειακή σύνδεση με τις 10 νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και την Κύπρο", είπε ο Υπουργός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διχασμένα τα ελληνοκυπριακά κόμματα

    "Πετύχαμε όλους μας τους στόχους"

    Με χαμόγελα έκλεισε η Σύνοδος Κορυφής

    [05] Κοινωνία

    Δεμένα τα πλοία Μύρισε ...χειμώνας!

    18/12/2004 1:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2004 7:49:09 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό σήμερα σε όλη τη χώρα. Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που φτάνουν έως και 10 μποφόρ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά, τα οποία θα διατηρηθούν μέχρι αύριο όπου αναμένεται σταδιακή υποχώρηση από το απόγευμα. Από το πρωί ισχύει γενικό απαγορευτικό στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για όλα τα πλοία. Στο μεταξύ, δεκάδες σπίτια, αλλά και καταστήματα σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής έχουν διακοπή ρεύματος εξαιτίας της βροχής. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε ετοιμότητα ενώ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    [06] Υγεία

    Κίνδυνος καρδιοαγγειακών παθήσεων Στο δρόμο του Vioxx και το Celebrex

    18/12/2004 1:10:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Οι υπερβολικά στενές σχέσεις της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) με τη φαρμακοβιομηχανία βρέθηκαν ακόμα μια φορά στο στόχαστρο των ειδικών, καθώς, όπως όλα δείχνουν η πρώτη δεν δείχνει ικανή να προστατέψει τους καταναλωτές από φάρμακα, που μπορεί να βλάψουν την υγεία των ασθενών. Μετά λοιπόν τη γνωστή υπόθεση του φαρμάκου Vioxx, το οποίο αποδείχθηκε, ότι μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα και άλλα καρδιολογικά προβλήματα, μία παρόμοια υπόθεση, αυτή τη φορά σχετικά με το Celebrex, είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς μια έρευνα του Εθνικού Καρκινολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (NCI) έδειξε, ότι και αυτό το φάρμακο μπορεί να είναι υπεύθυνο για καρδιοαγγειακά επεισόδια. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι ασθενείς που λάμβαναν καθημερινά 400 mg ως 800 mg Celebrex διέτρεχαν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακές παθήσεις από όσους ακολουθούσαν αγωγή με κάποιο άλλο, αδρανές φάρμακο.

    "Ανίκανη η FDA"

    Οι αποκαλύψεις του NCI ανάγκασαν ακόμη και τον προσωρινό διευθυντή της FDA να παραδεχθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας μοιάζουν πολύ με τα αντίστοιχα για το Vioxx, αποδεχόμενος έτσι ουσιαστικά ότι το Celebrex μπορεί να είναι επικίνδυνο για την καρδιά.

    Άλλωστε, οι έρευνες προκάλεσαν και την αντίδραση του γερουσιαστή Τσακ Γκράσλι, ο οποίος εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τις ικανότητες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων να κρίνει κατά πόσο είναι βλαβερά ή όχι για την υγεία ορισμένα φάρμακα. Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής είναι πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, η οποία επιβλέπει την FDA και οι δηλώσεις του έχουν ειδικό βάρος, καθώς με αυτές ουσιαστικά άρει την εμπιστοσύνη της επιτροπής προς την FDA.

    Εξάλλου, η Υπηρεσία είναι υπόλογη και για λάθη και παραλείψεις της στο παρελθόν, καθώς είχε επιτρέψει την κυκλοφορία του Vioxx το 1999, παρόλο που όπως αποδείχθηκε μπορεί να είχε βλαβερές συνέπειες για την υγεία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποσύρεται το Vioxx

    [07] Οικονομία

    Ξεκίνησαν σήμερα οι πενθήμερες εργασίες Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2005

    18/12/2004 2:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2004 7:06:49 μμ)

    Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2005. Στην αποψινή συνεδρίαση πρώτος το λόγο πήρε ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Σκρέκας, ενώ θα ακολουθήσουν οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ, με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση του. Το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε στο Μέγαρο Μαξίμου σειρά συζητήσεων με τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Δ. Σιούφα για την προετοιμασία του νέου προϋπολογισμού.

    [08] Στηρίζουν όμως Παπαδόπουλο Διχασμένα τα ελληνοκυπριακά κόμματα

    18/12/2004 3:24:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν ανάμεσα στα κυπριακά κόμματα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των "25". Ωστόσο, αυτό που τόνισαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων είναι η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα με πολιτική ομόνοια, χωρίς να μπουν στη μέση κομματικές διαφορές. Άλλωστε η πλειοψηφία των πολιτικών αρχηγών τόνισε τη συμπαράστασή της στις ενέργειες του Τάσσου Παπαδόπουλου. Η άποψη του ΑΚΕΛ, όπως εκφράστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια είναι, ότι η απόφαση των "25" ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα για την αναγνώριση την Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ και το ΔΗΚΟ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα "θετικό". Από την άλλη, την απογοήτευσή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, που δήλωσε ότι παρά τα "δίκαια, λογικά και ολιγαρκή αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ευθεία αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας" δεν έγιναν δεκτά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Απογοητευμένος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος αναρωτήθηκε "γιατί φτάσαμε στη μέση του δρόμου, χωρίς να πετύχουμε ούτε το αυτονόητο".

    "Αδικία" για Ντενκτάς, "επιτυχία" για Ταλάτ

    Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις ακούγονται και από την ηγεσία του ψευδοκράτους στην Κύπρο, όσον αφορά στις αποφάσεις, που πάρθηκαν στη χθεσινή σύνοδο των Βρυξελλών. Ο Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε "άδικο" τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν στην Τουρκία οι "25" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από τη μεριά του ο ψευδοπρωθυπουργός των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε την έκβαση των διαπραγματεύσεων «ιστορική εξέλιξη» και μεγάλη επιτυχία της Τουρκίας. Ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι οι ελληνοκύπριοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση της συνόδου, ενώ διερωτήθηκε ποια Κύπρο θα χρειαστεί να αναγνωρίσει η Τουρκία, αφού, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, υπάρχουν δύο κράτη στο νησί.

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε, ότι αν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θέλει να επιλυθεί το Κυπριακό, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα δεκάμηνο, αλλά τόνισε ότι οι διαδικασίες πρέπει να δρομολογηθούν μετά τις "βουλευτικές" και "προεδρικές εκλογές" του Απριλίου.

    [09] Αθλητισμός

    "Ιπτάμενοι" Χιτς

    18/12/2004 3:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2004 4:31:36 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στις επτά συνεχόμενες νίκες έφτασε το Μαϊάμι στην Ανατολική περιφέρεια του ΝΒΑ, μετά και την επικράτησή του επί του Ντένβερ με 107-100. Κορυφαίος των γηπεδούχων ήταν ο Ντουέιν Ουέιντ, ο οποίος σημείωσε 25 πόντους, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο Σακίλ Ο΄Νιλ, καθώς πρόσθεσε 20 πόντους, 11 ριμπάουντ και επτά τελικές πάσες. Την ίδια ώρα στο Λος Άντελες παρά την καταπληκτική απόδοση του Κόμπι Μπράιαντ που πέτυχε τριπλ-νταμπλ φίγκιουρ (36 πόντοι, 14 ασίστ και 10 ριμπάουντ), , η Ουάσινγκτον κατάφερε να πάρει τη νίκη με 120-116 στην παράταση. Κορυφαίος των Ουίζαρντς ήταν ο Γκίλμπερτ Αρένας, ο οποίος σημείωσε 37 πόντους, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε και η απόδοση του Λάρι Χιούζ (33 πόντοι).

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Ιντιάνα-Τορόντο 89-86

    ΠΕΡΙΟΔΟΙ: 14-21, 31-26, 27-24, 17-15.

    ΙΝΤΙΑΝΑ: Μίλερ 12, Τίνσλεϊ 22, Φόστερ 10 (18ρ.), Τζέιμς Τζόουνς 2, Χάρισον 22, Φρεντ Τζόουνς 12, Τζόνσον 3, Κάρι 2, Χάισλιπ 4, Εντουαρντς.

    ΤΟΡΟΝΤΟ: Ρόουζ 23, Αλστον 11, Μπος 13, Πίτερσον 8, Γουντς 4, Παλάσιο 5, Μάρσαλ 9, Μάρεϊ 3, Μπόνερ 10.

    Φιλαδέλφεια-Νέα Υόρκη 107-113 (πρτ.)

    ΠΕΡΙΟΔΟΙ: 31-24, 30-26, 25-21, 14-29 (καν. αγ.), 7-13 (πρτ.)

    ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ: Μάρμπουρι 27, Κρόφορντ 14, Κερτ Τόμας 14 (11ρ.), Τιμ Τόμας 9, Μοχάμεντ 7, Χιούστον 15, Ουίλιαμς 13, Αρίζα 6, Σουίτνεϊ 8, Νόρις, Μπέικερ.

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Αϊβερσον 24, Γκριν 14, Τόμας 26, Ιγκουοντάλα 11, Ντάλεμπερτ 6, Τζάκσον 13, Κόρβερ 6, ΜακΚί, Ουίλιαμσον 4, Σάλμονς, Ολι 2, Σκίνερ 1.

    Ατλάντα-Πόρτλαντ 84-100

    ΠΕΡΙΟΔΟΙ: 14-21, 25-22, 25-29, 20-28.

    ΑΤΛΑΝΤΑ: Σμιθ 14, Ντιό-Ριφιό 2, Χάρινγκτον 10, Ουόκερ 13, Κόλιερ 4, Αντερσον 13, Τσίλντρες 5 (10ρ.), Ντελκ 13, Ντρόμπνιακ 7, Αϊβι 3, Ουίλις.

    ΠΟΡΤΛΑΝΤ: Αντερσον 15, Βαν Εξελ 6, Ράντολφ 23 (10ρ.), Μάιλς 20, Ράτλιφ 9 (5κοψ.), Πάτερσον 3, Στουνταμάιρ 10, Πρζιμπίλα 8, Τελφέρ 4, Αουτλο 2.

    Βοστώνη-Γιούτα 114-106

    ΠΕΡΙΟΔΟΙ: 29-17, 29-23, 28-27, 28-39.

    ΒΟΣΤΩΝΗ: Πιρς 13, Πέιτον 27 (11ασ.), ΛαΦρέντζ 10 (10ρ.), Βελτς 12, Μπλάουντ 18, Ντέιβις 11, Τζέφερσον 11, Μπανκς 5, Αλεν 2, ΜακΚάρτι 3, Ριντ 2, Πέρκινς.

    ΓΙΟΥΤΑ: Μπελ 17, Λόπεθ 2, Χάρπρινγκ 10, Μπούζερ 25 (12ρ.), Οκούρ 21, Αρόγιο 20, Αϊσλεϊ 5 (10ασ.), Γκίριτσεκ 2, Ραντόγεβιτς 4, Μπόρτσαρντ, Σνάιντερ, Χάμφρις.

    Νέα Ορλεάνη-Σαν Αντόνιο 67-83

    ΠΕΡΙΟΔΟΙ: 21-16, 17-28, 16-18, 13-21.

    ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ: Ουέσλεϊ 10, Χάρινγκτον 4, Φρέιτζε 2, Λιντς 4, Μπράουν 16 (10ρ.), Νέιλον 22, Ντικάου 7, Αντερσεν 2, Σμιθ, Μπάξτερ.

    ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ: Πάρκερ 10, Τζινόμπιλι 10, Ντάνκαν 19 (12ρ.), Μπόουεν 5, Νεστέροβιτς 5, Χόρι 9, Ούντριχ 12, Μπάρι 3, Ρόουζ 7, Μπράουν 1, Μάσενμπεργκ 2.

    Μαϊάμι-Ντένβερ 107-100

    ΠΕΡΙΟΔΟΙ: 30-25, 27-21, 29-26, 21-28.

    ΜΑΪΑΜΙ: Ουέιντ 25, Ντέιμον Τζόουνς 12, Εντι Τζόουνς 16, Χάσλεμ 8, Ο΄Νιλ 20 (11ρ.), Λέτνερ 14, Μπάτλερ 5, Ντούλινγκ 3, Ντόλικ 4.

    ΝΤΕΝΒΕΡ: Μίλερ 24, Μπάκνερ 7, Μάρτιν 21 (11ρ.), Αντονι 14, Κάμπι 8, Μπόικινς 11, Ράσελ 10, Χιλάριο 5, Ελσον, Ουάιτ, Τζόνσον.Μινεσότα-Λ.Α. Κλίπερς 113-86

    Μινεσότα Λ.Α. Κλίπερς 113-86

    ΠΕΡΙΟΔΟΙ: 24-23, 23-16, 34-24, 32-23.

    ΜΙΝΕΣΟΤΑ: Κασέλ 11, Σπρίουελ 2, Ζέρμπιακ 29, Γκαρνετ 28 (10ρ.), Μάντσεν 5, Χόιμπεργκ 8, Χάσελ 5, Γκρίφιν 13, Χάτσον 7, Ολοβοκάντι 2, Τζόνσον 2, Κάρτερ 1.

    Λ.Α. ΚΛΙΠΕΡΣ: Μάτζετ 15, Γιάριτς 11, Σίμονς 10, Μπραντ 17, Κέιμαν 4, Μουρ 8, Ουίλκοξ 12, Μπράνσον 5, Ρος 2, Κιτλς, Τσάλμερς 2.

    Μέμφις-Νιού Τζέρσεϊ 89-84

    ΠΕΡΙΟΔΟΙ: 15-20, 22-15, 25-20, 27-29.

    ΜΕΜΦΙΣ: Μίλερ 12, Ουίλιαμς 27, Γκασόλ 16 (12ρ.), Πόσεϊ 13, Ράιτ 3, Ουέλς 8, Χάμφρεϊ 7, Ουάτσον 3, Σουίφτ, Τζόουνς.

    ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ: Μπιούφορντ 7, Κιντ 17, Τζέφερσον 26 (11ρ.), Σκαλαμπράιν 21, Κόλινς 4, Βον 5, Κρστιτς 4, Ντίκενς.

    Χιούστον-Γκόλντεν Στέιτ 100-83

    ΠΕΡΙΟΔΟΙ: 26-17, 29-22, 22-21, 23-23.

    ΧΙΟΥΣΤΟΝ: ΜακΓκρέιντι 27, Σούρα 24, Τζάκσον 9, Χάουαρντ 4 (10ρ.), Γιάο Μινγκ 15 (17ρ.), Τέιλορ 8, Μουτόμπο 3, Λιού 6, Μπόουεν 4.

    ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ: Ρίτσαρντσον 25, Κλάξτον 11, Μέρφι 11 (13ρ.), Πιετρούς 2, Ρόμπινσον 5, Τσίνεϊ 4, Ναχέρα 8, Φλόρες 7, Σέσεϊ 4, Ντέιβις 4, Φόιλ 2.

    Λ.Α. Λέικερς-Ουάσινγκτον 116-120 (πρτ.)

    ΠΕΡΙΟΔΟΙ: 28-30, 26-24, 25-29, 25-21 (καν. αγ.), 12-16 (πρτ.)

    Λ.Α. ΛΕΪΚΕΡΣ: Μπράιαντ 36 (9/22σ., 15/22β., 10ρ., 14ασ.), Ατκινς 23, Οντομ 15 (10ρ.), Μπάτλερ 17, Μιμ, Κουκ 15, Τζόουνς 6, Μπράουν 4, Ουόλτον.

    ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ: Αρένας 37 (11/25σ., 14/15β.), Χιούζ 33 (15/21σ., 3/6β.), Τζέιμισον 22, Τζέφρις 8, Χέιγουντ 3, Μπράουν 8, Χέιζ 4, Πίλερ 5, Ράφιν.

    Σιάτλ-Φοίνιξ 110-112

    ΠΕΡΙΟΔΟΙ: 37-21, 20-34, 24-23, 29-34.

    ΣΙΑΤΛ: Αλεν 32 (15/26σ., 1/1β.), Ρίντνουρ 6, Λιούις 26, Εβανς 13 (14ρ.), Τζέιμς 6, Ραντμάνοβιτς 14, Ντάνιελς 11, Φόρτσον 2, Μάρεϊ, Κόλισον.

    ΦΟΙΝΙΞ: Τζόνσον 24 (10ρ.), Νας 21 (12ασ.), Μάριον 22, Ρίτσαρντσον 18, Στουντεμάιρ 20, Τζέικομπσεν 3, Μπαρμπόσα 4, Χάντερ, Αουτλο.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ Νέα Υόρκη 12-11 Βοστώνη 10-12 Φιλαδέλφεια 9-13 Νιού Τζέρσεϊ 7-15 Τορόντο 8-17

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κλίβελαντ 14-9 Ντιτρόιτ 12-10 Ιντιάνα 12-10 Μιλγουόκι 6-14 Σικάγο 6-15

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Μαϊάμι 18-7 Ουάσινγκτον 13-8 Ορλάντο 13-9 Σάρλοτ 5-14 Ατλάντα 4-19

    ΔΥΣΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σαν Αντόνιο 19-5 Ντάλας 15-9 Χιούστον 11-12 Μέμφις 10-15 Νέα Ορλεάνη 2-20

    ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σιάτλ 18-5 Μινεσότα 15-8 Ντένβερ 13-10 Πόρτλαντ 11-11 Γιούτα 10-14

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ Φοίνιξ 20-3 Σακραμέντο 15-7 Λ.Α. Λέικερς 13-10 Λ.Α. Κλίπερς 11-11 Γκόλντεν Στέιτ 7-16

    [10] Αθλητισμός

    Ενάς "κακός" στο Τζέρσεϊ

    18/12/2004 4:31:00 μμ

    Μετά από επτά χρόνια συνεχούς παρουσίας στους Τορόντο Ράπτορς, ο Βινς Κάρτερ, μετακομίζει στο Νιού Τζέρσεϊ. Η απόφαση του διαζυγίου ανήκει στη διοίκηση των Καναδών, που αποφάσισε να στείλει τον θεαματικό γκαρντ-φόργουορντ στους Νετς, με αντάλλαγμα τους Αλόνζο Μούρνινγκ, Ερικ Ουίλιαμς και Ααρον Ουίλιαμς και δύο μελλοντικές επιλογές στα ντραφτ του 2005 και του 2006. Στη διάρκεια της επταετούς καριέρας του στο NBA, ο Κάρτερ έχει μέσο όρο 23.4 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 3.9 ασίστ. Επελέγη στο Νο 5 του ντραφτ του 1998 από το Γκόλντεν Στέιτ, οι οποίοι έστειλαν τα δικαιώματά του στους Ράπτορς, σε αντάλλαγμα γι΄ αυτά του Αντόν Τζέιμισον.

    [11] Αθλητισμός

    Πρώτη μεταγραφή για ΑΕΚ

    18/12/2004 5:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2004 6:33:15 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την απόκτηση του διεθνή Σέρβου αριστεροπόδαρου αμυντικού Νικόλα Μάλμπασα, ανακοίνωσε το Σάββατο η ΑΕΚ. Ο ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο 2,5 χρόνων και αναμένεται να καλύψει το κενό του Σταύρου Τζιωρτζόπουλου, στην αριστερή πλευρά της άμυνας. Ο 27χρονος παίκτης, (γεννήθηκε στις 12-9-1977), ανήκε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι στην Παρτιζάν Βελιγραδίου, η οποία τον πούλησε στην ρωσική Τέρεκ, έναντι 1 εκατ. ευρώ. Ο ρωσικός σύλλογος αποδείχτηκε όμως οικονομικά ασυνεπής απέναντι στον παίκτη, με αποτέλεσμα ο Σέρβος να προσφύγει στη FIFA και να μείνει ελεύθερος.

    Αύριο στο ΟΑΚΑ

    Μετά την εκδίκαση της προσφυγής του, έκανε προπονήσεις με την Πατριζάν για να παραμείνει σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

    Είναι διεθνής τόσο με την εθνική ανδρών όσο και με την εθνική ελπίδων της Σερβίας.

    Ο Μάλμπασα θα βρίσκεται αύριο στην εξέδρα του ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσει τη νέα του ομάδα και να γνωριστεί με τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος τον είδε αγωνιζόμενο και εισηγήθηκε υπέρ της απόκτησής του.

    [12] Κόσμος

    Δολοφονήθηκε έγκυος γυναίκα Στυγνό έγκλημα στο Μισούρι

    18/12/2004 5:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2004 6:38:38 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: CNN

    Την κοινή γνώμη των ΗΠΑ έχει συγκλονίσει ένα αποτροπιαστικό έγκλημα στο Σκίντμορ του Μισούρι. Μια νεαρή γυναίκα, που ήταν έγκυος στον όγδοο μήνα βρέθηκε στραγγαλισμένη στο σπίτι της, ενώ της είχε αφαιρεθεί με εγχείριση το μωρό της. Στην αρχή η αστυνομία πίστευε, πως οι δράστες συνδέονταν με κάποιο παράνομο κύκλωμα εμπορίας βρεφών και είχαν σκοτώσει την Μπόμπι Τζο Στίνετ για να πουλήσουν το μωρό της. Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί πως αιτία για αυτό το στυγνό έγκλημα ήταν η απόγνωση και ο πόνος της απώλειας μιας άλλης γυναίκας.

    Ομολόγησε την πράξη της

    Την ευθύνη για το φόνο και την απαγωγή ανέλαβε η 36χρονη Λίζα Μοντγκόμερι από το Κάνσας, η οποία είχε πρόσφατα αποβάλλει, όπως έγινε γνωστό από έκθεση του FBI, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η Μοντγκόμερι συνομιλούσε με την Στίνετ στο διαδίκτυο και, όπως πιστεύουν οι Αρχές, βαριά πληγωμένη από την άτυχη κατάληξη της εγκυμοσύνης της αποφάσισε να σκοτώσει την Στίνετ και να παρουσιάσει το βρέφος, που κυοφορούσε, ως δικό της.

    Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη της Μοντγκόμερι από πληροφορία, που έδωσε ένας άνδρας, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στο ίδιο chat-room στο διαδίκτυομε τις δυο γυναίκες και είδε κάποιες συνομιλίες τους.

    Το FBI ερευνώντας τα στοιχεία, που έδωσε ο άνδρας ανακάλυψε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, που είχε αποστείλει η Μοντγκόμερι στη Στίνετ. Αμέσως έστειλε ένα ειδικό συνεργείο με κάμερες για να παρακολουθεί το σπίτι. Εκεί διαπίστωσαν, ότι η Μοντγόμερι φρόντιζε ένα νεογέννητο βρέφος και προχώρησαν στη σύλληψή της.

    Όπως δήλωσε ο σερίφης Μπεν Έψι του Μισούρι το βράδυ της Παρασκευής η Μοντγκόμερι μετέβη στο νοσοκομείο του Τοπέκα στο Κάνσας με το βρέφος, προκειμένου να το εξετάσει κάποιος παιδιάτρος.

    Αφού διαπιστώθηκε, ότι ήταν υγιές τηλεφώνησε στο σύζυγό της ανακοινώνοντάς του, ότι γέννησε και ζητώντας του να τη μεταφέρει σπίτι τους, όπως κατέθεσε ο ίδιος.

    Στο μεταξύ στα χέρια της Στίνετ βρέθηκε μια ξανθιά τούφα μαλλιών, της οποίας το DNA εξετάζεται. Επίσης στο σπίτι του θύματος βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα δεν υπήρχε, όμως, καμιά ένδειξη βίαιης εισόδου του δολοφόνου.

    Αν η Μοντγκόμερι καταδικαστεί θα έρθει αντιμέτωπη είτε με τη θανατική ποινή είτε με την ισόβια κάθειρξη.

    [13] Κοινωνία

    Στο εστιατόριο "Μνησικλέους" Μεγάλη φωτιά στην Πλάκα

    18/12/2004 6:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2004 6:40:10 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε το απόγευμα στις 5:15 στο εστιατόριο "Μνησικλέους" στην οδό Λυσίου 22 στην Πλάκα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά έχει επεκταθεί και στους τρεις ορόφους του κτηρίου. Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλημα με τα παρακείμενα κτήρια. Στο σημείο βρίσκονται 10 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες.

    [14] Αθλητισμός

    Λασπομαχία στην Κέρκυρα

    18/12/2004 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ταλαιπωρημένοι από τις κάκιστες καιρικές συνθήκες οι 22 ποδοσφαιριστές της Κέρκυρας και του Άρη, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι καλύτερο από το να μείνουν ισόπαλοί χωρίς γκολ στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 12ης αγωνιστικής. Με την βροχή να πέφτει χωρίς διακοπή και το γήπεδο να έχει μετατραπεί σε βούρκο, όσο και να οι δύο ομάδες προσπάθησαν ήταν αδύνατο να παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα από αυτή που κατάφεραν. Μάλιστα με την συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα αυτό το συνειδητοποίησε και ο διαιτητής του αγώνα, κ. Καρατζάς και αποφάσισε να διακόψει το ματς με την ελπίδα να σταματήσει η μπόρα. Περίπου 15 λεπτά αργότερα τελικά η βροχή κόπασε, ο αγώνας άρχισε ξανά αλλά τίποτα δεν άλλαξε, με αποτέλεσμα να μείνει το 0-0. Στο αγωνιστικό κομμάτι πάντως οι φιλοξενούμενοι ήταν εκείνοι που απείλησαν πρώτοι με τον Αμπελά μετά από κεφαλιά πάσα του Λαζανά στο 18' και τέσσερα λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι απάντησαν με τον Λυμπερόπουλο όμως να νικά τον Γεωργίου που βρέθηκε σε καλή θέση. Αυτές ήταν και οι δύο μοναδικές καλές στιγμές του αγώνα έτσι η ισοπαλία διατηρεί τις δύο ομάδες στους δύο βαθμούς διαφοράς μεταξύ τους και τον Χατζάρα με την ικανοποιήση πως πήρε έναν βαθμό σε μια αποδεδειγμένα δύσκολη έδρα. ΚΕΡΚΥΡΑ: Βεζυρίδης, Γεωργίου, Σύρος, Αμανατίδης, Μπράγκα, Κόλτζος, Αντωνίου, Νινιάδης (89΄ Μπουγκάνεμ), Γήττας (78΄ Γκίμπρο), Γκαρόζης (77΄ Μπασαλά), Ιωάννου ΑΡΗΣ: Λυμπερόπουλος, Καλλιμάνης, Γόγολος, Παπαδόπουλος, Νάιντος, Αμπελάς (90΄+ Κολτσίδας), Πασσαλής (68΄ Μαρκομιχάλης), Σανχούρχο, Μουράφσκι, Βανγκέλι (54΄ Μαρικά), Λαζανάς

    [15] Αθλητισμός

    Σάκι στοχεύει η Ρεάλ

    18/12/2004 7:15:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Έναν αμφιλεγόμενο προπονητή επέλεξαν οι άνθρωποι της Ρεάλ για το πόστο του γενικού διευθυντή, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα "Μάρκα". Σύμφωνα με το δημοσίευμα η "Βασίλισσα" έχει ξεκινήσει επαφές ώστε να εντάξει στο δυναμικό της τον Αρίγκο Σάκι, έναν προπονητή που έχει εργαστεί και στο παρελθόν στην Μαδρίτη, στην ομάδα της Ατλέτικο όμως, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ο Ιταλός θα αναλάβει τις μεταγραφές και την ενίσχυση του συλλόγου και θα δουλέψει μαζί με τον Εμίλιο Μπουντραγένιο, ο οποίος παραμένει ακλόνητος στην θέση του υπευθύνου για το αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας. Ο Σάκι στο παρελθόν έχει οδηγήσει την Μίλαν σε δύο ευρωπαϊκούς τίτλους και έναν εγχώριο στα τέλη της δεκαετίας του 80 και αρχές εκείνης του 90. Επιπλέον με την εθνική Ιταλίας έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ του 1994, όμως από τότε και έπειτα δυσκολεύτηκε να κάνει ξανά κάποια μεγάλη επιτυχία.

    [16] Κόσμος

    Δεσμεύσεις για πρόοδο από Ερντογάν Χαμόγελα στην Τουρκία μετά τη Σύνοδο

    18/12/2004 7:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Διάχυτη είναι η ικανοποίηση στην κοινή γνώμη της Τουρκίας για τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα. Το απόγευμα χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας για να υποδεχθούν τον πρωθυπουργό τους, Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος στις δηλώσεις του επισήμανε τη μεγάλη απόσταση, που έχει να διανύσει η χώρα προκειμένου να φτάσει να ενταχθεί στην ΕΕ, τονίζοντας, ότι, ήδη, ξεπεράστηκε μια κρίσιμη καμπή. "Δόξα το Θεό εξασφαλίσαμε την ημερομηνία της 3ης Οκτωβρίου 2005 για να ξεκινήσουμε την πορεία προς τη σύγχρονη Τουρκία", είπε προς τα ενθουσιώδη πλήθη. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για μια πιο οικονομικά εύρωστη, αλλά και δημοκρατική Τουρκία. "Στο εξής η Δημοκρατία θα έχει διαφορετικό νόημα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες θα ασκούνται με ουσιαστικότερο τρόπο, η οικονομία θα συμπεριφέρεται καλύτερα" δήλωσε χαρακτηριστικά. Η Τουρκία θα βρει τη θέση της ανάμεσα στις σύγχρονες χώρες", πρόσθεσε καταλήγοντας ο Τούρκος πρωθυπουργός.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 18 December 2004 - 17:52:14 UTC