Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραδόθηκε η παράκαμψη Καστανιάς
  • [02] Προβληματίζει η δημοπρασία
  • [03] Στο πειθαρχικό Μπριάκος - Καμινάρης
  • [04] Αύριο οι ποινές για Κεντέρη-Θάνου
  • [05] Ντιμπέιτ Γιανούκοβιτς-Γιουστσένκο
  • [06] Φως στο φρικτό έγκλημα στον Κορινό
  • [07] Παρελθόν ο Βούκσεβιτς
  • [08] Οι επαφές του Πρωθυπουργού
  • [09] "Πάτερ ημών", ο εν τω ... ίντερνετ
  • [10] "Στο σκαμνί" και ο Σαμπάνης
  • [11] Επίσκεψη Τούρκου Πρωθυπουργού στη Μ.Ανατολή
  • [12] Φως στη δηλητηρίαση Γιουστσένκο
  • [13] Απάντηση Γκουριώτη για τα επίμαχα βίντεο
  • [14] "Δεν τίθεται ζήτημα ανασχηματισμού"
  • [15] Έπεσαν οι τιμές στα υγρά καύσιμα
  • [16] Γονίδιο-αντίδοτο στη σκλήρυνση κατά πλάκας
  • [17] Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

    [01] Κοινωνία

    Μέχρι το 2008 έτοιμη η Εγνατία δηλώνει ο Σουφλιάς Παραδόθηκε η παράκαμψη Καστανιάς

    20/12/2004 6:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2004 6:27:52 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέα πνοή στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, έρχεται να δώσει το τμήμα της Εγνατίας Οδού από τον Πολύμυλο μέχρι τη Βέροια που δόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία. Το έργο μήκους 26 χιλιομέτρων θα αντικαταστήσει τις στροφές της Καστανιάς και αναμένεται να συντομεύσει το χρόνο που χρειάζεται ένας οδηγός για να ταξιδεύσει από Θεσσαλονίκη προς μία πόλη της Δ. Μακεδονίας κατά μισή ώρα. Την παράκαμψη μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο ΙΧ. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2005 θα επιτραπεί η κυκλοφορία και στα μεγάλα οχήματα , τα φορτηγά και τα λεωφορεία. Τα εγκαίνια του τμήματος, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας Θράκης, Νίκου Τσιαρτσιώνη, του υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Φώλια, βουλευτών από όλα τα κόμματα, καθώς και του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη.

    Έργο σταθμός για τη Δ. Μακεδονία

    Η παράκαμψη της Καστανιάς, είναι το πιο σύνθετο οδικό έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

    Για την ολοκλήρωση του, απαιτήθηκε η κατασκευή 15 δίδυμων σηράγγων και έξι δίδυμων γεφυρών ενώ έπρεπε να τηρηθούν ειδικοί κανόνες ασφάλειας, δεδομένων των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

    Το έργο δημοπρατήθηκε το 1999. Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν η δαπάνη κατασκευής του έφθασε τα 570 εκατ. ευρώ, από τα 350 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογισθεί.

    Στην ομιλία του, κατά την παράδοση του έργου, ο Γ. Σουφλιάς, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου για τη Δ. Μακεδονία.

    "Με τον καινούριο δρόμο η Κοζάνη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα και η Καστοριά καθίστανται περιφερειακοί πόλοι ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και εφαλτήριο για την πρωταγωνιστική παρουσία της Ελλάδας στα δυτικά Βαλκάνια" τόνισε αναγνωρίζοντας τη συμβολή των προηγούμενων κυβερνήσεων και ηγεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Παράλληλα, δεσμεύθηκε για την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού μέχρι το 2008.

    "Το όνειρο δεκαετιών για τους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας, έγινε πραγματικότητα" τόνισε από την πλευρά του ο υπ. Μακεδονίας Θράκης, υπογραμμίζοντας ότι το έργο που δόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία είναι έργο όλων των Ελλήνων.

    Χαρούμενος για την ολοκλήρωση ενός έργου που συνδέθηκε με το όνομα του, δήλωσε ο Κώστας Λαλιώτης υπογραμμίζοντας ότι "τα έργα δεν σταματούν με την αλλαγή των κυβερνήσεων, αλλά έχουν συνέχεια".

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Πετσάλνικος, τόνισε ότι η παράκαμψη της Καστανιάς, είναι ένα έργο ίδιας σημασίας με αυτό της γέφυρας του Ρίου- Αντιρρίου, αν και στοίχισε κατά πολύ λιγότερο.

    Την παράκαμψη της Καστανιάς, μπορούν να χρησιμοποιούν σήμερα μόνο τα ΙΧ ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2005, μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές των συστημάτων τηλεματικής θα επιτραπεί η κυκλοφορία και στα μεγάλα οχήματα.

    Από την Άνοιξη θα λειτουργήσουν και διόδια.

    [02] Οικονομία

    Κρύβεται η Gazprom πίσω από τη Baikal; Προβληματίζει η δημοπρασία

    20/12/2004 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC- NET 105,8

    Στα χέρια της Baikal Finance Group περνάει η κεντρική μονάδα παραγωγής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, Yuganskneftegas, αφού η πρώτη την αγόρασε έναντι 6.751.687.922 σε δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Ωστόσο, η εν λόγω αγορά έχει γίνει το επίκεντρο ποικίλων ασναλύσεων και σεναρίων του ρωσικού Τύπου, καθώς η Baikal Finance δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή και πιστεύεται, ότι πίσω της κρύβεται ο ρωσικός "γίγαντας" του φυσικού αερίου, Gazprom, που είχε αποκλειστεί από τη δημοπρασία. Η Gazprom, όμως, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Η ιστορία, πάντως, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς η πορεία των εξελίξεων φαίνεται να εξυπηρετεί την Gazprom εταιρία και τις επιδιώξεις της.

    Τα σενάρια για το παρασκήνιο

    Η Gazprom, όπως έχουν τα πράγματα, καταφέρνει να εξασφαλίσει χρόνο για να συγκεντρώσει το απαραίτητο κεφάλαιο προκειμένου να εξαγοράσει τη Yuganskneftegas.

    Σύμφωνα με αναλυτές υπάρχει η πιθανότητα η Baikal να μην καταθέσει τα 6 δις για την αγορά της Yuganskneftegas μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, όπως προβλέπουν οι όροι της δημοπρασίας. Κάτι τετοιο σημαίνει, ότι η τελευταία περνάει και πάλι στα χέρια των διαχειριστών της, ενώ η Gazprom ξαναμπαίνει στο παιχνίδι της διεκδίκησης.

    Από την πλευρά της η Yukos, δε σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα και ο κύριος μέτοχός της, ο επενδυτικός όμιλος Menatep διαμήνυσε, ότι θα μηνύσει τη Baikal.

    Τέλος, ο Χοντορκόφσκι κατηγόρησε τις ρωσικές Αρχές, ότι έκαναν στον εαυτό τους "ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο δώρο" με τη δημοπράτηση της Yuganskneftegas.

    "Η Yuganskneftegaz πωλήθηκε σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις της δεκαετίας του 1990", μιας περιόδου στη διάρκεια της οποίας αποκτήθηκαν πολυάριθμες επιχειρήσεις στο περιθώριο του νόμου, τόνισε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Καταφεύγει" στην πτώχευση η Yukos

    [03] Αθλητισμός

    Στο πειθαρχικό Μπριάκος - Καμινάρης

    20/12/2004 6:44:00 μμ

    Στην Πειθαρχική Επιτροπή Διαιτησίας παραπέμπονται οι Θανάσης Μπριάκος (Ηπείρου) και Γιάννης Καμινάρης (Θεσσαλίας), για τα σφυρίγματά τους στους χθεσινούς αγώνες του πρωταθλήματος, μεταξύ ΑΕΚ - ΟΦΗ (1-1) και Πανιωνίου - Καλλιθέας (1-1), αντίστοιχα. Όσον αφορά τον Μπριάκο, που είναι διεθνής διαιτητής, το κυριότερο λάθος του, σύμφωνα με την έκθεση του παρατηρητή διαιτησίας Καλύβα (Βοιωτίας), είναι ότι δεν έδωσε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ σε ανατροπή του Καπάνταη στο 84-ο λεπτό. Μιλώντας στην ΕΡΑ Σπορ ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Μάκης Γερμανάκος, άσκησε αυστηρή κριτική στα λάθη του Μπριάκου, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις μέτριες αποδόσεις και των βοηθών διαιτητών: "'Ηταν ανεπίτρεπτα τα λάθη του Μπριάκου, τα είδε ο παρατηρητής. Δεν είναι δυνατόν μια κακή διαιτησία να συμπαρασύρει τα πάντα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μπριάκος την Πέμπτη είχε σφυρίξει σε αγώνα UEFA. Σε λίγες ημέρες θα διεξαχθεί μια συνάντηση που θα πάρουν μέρος όλοι οι διαιτητές. Όσοι διαιτητές δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες μας για ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ομάδων, θα πάψουν να είναι μαζί μας. Έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με τους βοηθούς διαιτητές. Προσπαθούμε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα, και χρειάζεται πίστωση χρόνου".

    [04] Αθλητισμός

    Αύριο οι ποινές για Κεντέρη-Θάνου

    20/12/2004 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τις ποινές με τις οποίες θα τιμωρηθούν οι Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τρίτη η IAAF, όπως μετάδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο πηγές μέσα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού. Οι δύο αθλητές αντιμετωπίζουν ποινή αποκλεισμού δύο χρόνων για τρεις παραβάσεις του κώδικα αντιντόπινγκ: στις 27 και 28 Ιουλίου στο Τελ Αβίβ, στις 10 και 11 Αυγούστου στο Σικάγο και, τέλος, στις 12 Αυγούστου στην Αθήνα, 24 ώρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η IAAF να ανακοινώσει αύριο ποινή προσωρινού αποκλεισμού, περιμένοντας από τον ΣΕΓΑΣ να επιβάλει την οριστική ποινή στη Θάνου και τον Κεντέρη. Επίσης, αύριο η επιτροπή ντόπινγκ της IAAF θα λάβει την απολογία του Χρήστου Τζέκου, ο οποίος είχε ζητήσει προθεσμία για να απαντήσει στις κατηγορίες που αφορούσαν την προμήθεια απαγορευμένων ουσιών στους αθλητές.

    [05] Κόσμος

    Μεγάλο το ενδιαφέρον Ντιμπέιτ Γιανούκοβιτς-Γιουστσένκο

    20/12/2004 7:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2004 7:41:03 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην τηλεοπτική αναμέτρηση των δυο υποψηφίων για την προεδρία της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς και Βίκτωρ Γιούσενκο, που πραγματοποιείται απόψε είναι στραμμένα τα βλέμματα των ψηφοφόρων της χώρας. Η αναμέτρηση ξεκινά στις 7 το απόγευμα και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα δίκτυα της χώρας. Οι δύο υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους 80 λεπτά για να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα που θα τους τεθούν, ενώ η εκπομπή θα διαρκέσει συνολικά δύο ώρες. "Τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αυτονομιστικές τάσεις...η σύγκρουση ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική Ουκρανία δεν ήταν τόσο σημαντικά πριν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Τώρα θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τις ξεκάθαρες απόψεις των δύο υποψηφίων πάνω σε αυτά τα θέματα", τόνισε ο Αλεξάντερ Λιτβίνενκο αναλυτής στο Κέντρο Πολιτικής και Οικονομικής Έρευνας Ράζουμκοφ του Κιέβου.

    Υψηλοί τόνοι στο δρόμο για τις κάλπες

    Στο μεταξύ η ένταση μεταξύ των ψηφοφόρων των δυο υποψηφίων συνεχίζεται.

    Την Κυριακή άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ σε προεκλογικό κέντρου του Γιουστσένκο στη Μαριούπολη της ανατολικής Ουκρανίας με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και να καταστραφούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που περιείχαν τα αρχεία με τα ονόματα των παρατηρητών για τις εκλογές της 26ης Δεκεμβρίου.

    Έρευνες για το επεισόδιο σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας διεξάγει το υπουργείο Εσωτερικών.

    Επίσης, η ουκρανική αντιπολίτευση προανήγγειλε για την Τετάρτη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

    "Η επανάσταση δεν τελείωσε. Η αποφασιστική μάχη θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή", δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Βολοντιμίρ Φιλένκο.

    [06] Κοινωνία

    Η γυναίκα ήταν έγκυος στον όγδοο μήνα Φως στο φρικτό έγκλημα στον Κορινό

    20/12/2004 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: NET

    Έγκυος στον όγδοο μήνα ήταν η γυναίκα από τη Γεωργία, που βρέθηκε αποκεφαλισμένη και ακρωτηριασμένη σε χωματερή στον Κορινό Πιερίας, πριν από δέκα μέρες. Δράστης, είναι ο 23χρονος σύντροφος της επίσης από τη Γεωργία, ο οποίος ομολόγησε στους αστυνομικούς, την αποτρόπαια πράξη του και αναμένεται να οδηγηθεί την Τετάρτη στον ανακριτή. Ο δράστης, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το έγκλημα στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Όπως τους είπε, σκότωσε και στην συνέχεια αποκεφάλισε την 25χρονη γιατί φοβόταν ότι θα τον εγκατέλειπε και θα επέστρεφε στην πατρίδα της. Το ζευγάρι έχει ακόμα ένα παιδί, το οποίο τώρα μένει με τη γιαγιά του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ακέφαλο πτώμα εντοπίστηκε σε σκουπιδότοπο

    [07] Αθλητισμός

    Παρελθόν ο Βούκσεβιτς

    20/12/2004 7:37:00 μμ

    Χωρίζουν οι δρόμοι του Ντούσαν Βούκσεβιτς με τον Ολυμπιακό, μετά το αίτημα του για κοινή συναινέσει λύση του συμβολαίου του με την ομάδα του Πειραιά. Αφορμή τα νυχτοπερπατήματα του Σέρβου γκαρντ, στην Μαδρίτη μετά το παιχνίδι με την Εστουτιάντες που σήμερα το μεσημέρι τον οδήγησαν στα γραφεία της ΚΑΕ όπου και απολογήθηκε ενώπιον των κυρίων Σιούφα, Σταυρόπουλου και Γκαρμπολά για το πειθαρχικό παράπτωμα του.

    Παραδέχτηκε το λάθος του

    Ο Βούκσεβιτς παραδέχτηκε το λάθος του, αλλά στη συνέχεια εξήγησε πως δεν αισθάνεται καλά στην ομάδα και θέλει να αποχωρήσει.

    Όταν ρωτήθηκε, αν θα είναι ευχαριστημένος με την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, απάντησε θετικά και πλέον περιμένει να τον ειδοποιήσει η διοίκηση του Ολυμπιακού για την επίσημη λύση της συνεργασίας.

    Ο Βούσκεβιτς, ο οποίος έχει τεθεί εκτός ομάδας από το Σάββατο και δεν συμπεριελήφθη στην αποστολή κατά της ΑΕΚ χθες, θεωρείται ξένο σώμα και απαλλάχτηκε από την παρουσία του στις προπονήσεις.

    [08] Πολιτική

    Οι επαφές του Πρωθυπουργού

    20/12/2004 11:48:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Διαδοχικές συναντήσεις και συνεργασίες έχει από το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου . Το πρωί, ο Κ. Καραμανλής συζήτησε την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ενώ, για το νομοσχέδιο που αφορά στη μοριοδότηση των συμβασιούχων, στο οποίο παράλληλα θα συμπεριληφθούν διατάξεις για τη μεταναστευτική πολιτική, συζήτησαν για περίπου μία ώρα ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Νωρίτερα, ο Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με το διοικητή της ΤτΕ, Νίκο Γκαργκάνα, παρουσία του υπουργού Οικονομιας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, κατά την οποία τέθηκαν θέματα αρμοδιότητας της Τράπεζας της Ελλάδας. Στις 13:00, ο κ. Καραμανλής θα παραθέσει γεύμα στους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

    "Όχι αλλαγές προσώπων πριν τη λήξη της θητείας τους"

    Ο κ. Γκαργάνας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για θέματα νομισματικής πολιτικής και εποπτείας του τραπεζικού συστήματος ενώ, όπως ανέφεραν σε σχετική ερώτηση αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομίας, αλλαγές προσώπων δεν μπορεί να υπάρξουν στην Τράπεζα της Ελλάδας εάν δεν λήξει η θητεία τους, καθώς η Τράπεζα είναι ανεξάρτητη.

    Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Γκαργκάνας δήλωσε πως όσον αφορά στην οικονομία, "τις θέσεις μας τις γνωρίζετε από την πρόσφατη έκθεσή μας στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής".

    Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με την κ. Πάλλη-Πετραλιά βρέθηκε η μεταολυμπιακή χρήση των έργων και οι διαδικασίες για τους διεθνείς διαγωνισμούς και την πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα ακολουθήσουν, μετά την κατάθεση στη Βουλή -στις αρχές του χρόνου- σχετικού νόμου, ο οποίος θα προβλέπει τις δυνατότητες χρήσης των Ολυμπιακών έργων, όπως έχουν εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και η κ. Πετραλιά.

    [09] Τεχνολογία

    Οι χρήστες προσεύχονται και υμνoύν το Θεό "Πάτερ ημών", ο εν τω ... ίντερνετ

    20/12/2004 11:48:00 πμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Νέα δεδομένα στα... θρησκευτικά καθήκοντα των πιστών φέρνει η εικονική εκκλησία, που δημιούργησαν Ουαλοί κατασκευαστές. Οι Σάιμον Τζένκινς και Στιβ Γκοντάρντ σχεδίασαν εξομοίωση αληθινής εκκλησίας των Μεθοδιστών για το Διαδίκτυο, που ονομάζεται "εκκλησία των ηλίθιων". Το διαδικτυακό, εκκλησιαστικό τους πείραμα έχει "κατακτήσει" τις καρδιές μεγάλου μέρους των θρησκευόμενων "σέρφερς", σημειώνοντας το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής ποίμνιο, καθώς την ιστοσελίδα επισκέπτονται καθημερινά περίπου 8.000 πιστοί. Όπως εξηγεί ο Σάιμον Τζένκινς, με την εικονική εκκλησία οι χρήστες μπορούν να προσεύχονται και να νιώθουν οικεία μέσα στο συγκεκριμένο εικονικό περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνα, οι περισσότεροι επισκέπτες της διαδικτυακής εκκλησίας είναι ηλικίας 30 ετών, ενώ περίπου το 50% των πιστών είναι άντρες. Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικό, καθώς στις πραγματικές εκκλησίες τείνουν να προσέρχονται περισσότερο ηλικιωμένες γυναίκες. Όπως εξηγούν οι δύο σχεδιαστές, οι άνδρες ελκύονται από την εικονική εκκλησία, καθώς την παρομοιάζουν με παιχνίδι του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    Διαδικτυακή προσευχή

    Στην εικονική εκκλησία, πρωταγωνιστούν τρισδιάστατοι χαρακτήρες. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν εκείνο το πρόσωπο, που τους αντιπροσωπεύει περισσότερο, επιλέγοντας τα ρούχα που θα φορά, καθώς επίσης το χρώμα και την κόμμωση, που οι επισκέπτες επιθυμούν. Μάλιστα, δημοφιλέστερο μεταξύ των ρούχων αποδείχθηκε το κοντομάνικο μπλουζάκι τύπου t-shirt, που απεικονίζει την ουαλική σημαία.

    Ο διαδικτυακός ναός έχει ανοίξει τις πύλες του για τους πιστούς, που θέλουν να προσευχηθούν ατομικά και να συλλογιστούν βαθιά για τα προβλήματα και τις αμαρτίες τους.

    Όσο εξελίσσεται το πρόγραμμα, προστίθενται νέες δυνατότητες για τους πιστούς. Οι χρήστες για παράδειγμα, μπορούν να γονατίζουν και να προσεύχονται, αναφωνώντας "Αλληλούϊα", να παίζουν ύμνους αλλά και να χτυπούν τις καμπάνες!

    Οι σχεδιαστές της ιστοσελίδας είναι πολύ ικανοποιημένοι από την απήχηση που έχει στον κόσμο και τώρα προσδοκούν, ότι με την κατάλληλη χρηματοδότηση, θα παρέχουν τη δυνατότητα στους πιστούς να τελούν μεταξύ τους λειτουργίες.

    Παράλληλα, η εκκλησία παρέχει και εικονικά δωμάτια επικοινωνίας, προκειμένου οι χρήστες να συζητούν και να ανταλλάσσουν μεταξύ τους απόψεις.

    Μεγάλη απήχηση

    "Αντίθετα, με αυτό το πρόγραμμα, ο χρήστης μπορεί να φύγει από την εκκλησία, όποτε νιώσει άβολα και να ξέρει, ότι κανένας δε θα του επιβάλλει να πηγαίνει στην Κυριακάτικη λειτουργία"

    Σάιμον Τζένκινς, σχεδιαστής προγράμματος

    Οι μισοί σχεδόν επισκέπτες της ιστοσελίδας προέρχονται από τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο ενδιαφέρον σημειώνεται και από χώρες της Ευρώπης, καθώς επίσης και από την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, τη Γουατεμάλα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

    Ο κ. Τζένκινς τονίζει, ότι ορισμένοι άνθρωποι επισκέπτονται το site γιατί δε μπορούν να παρευρεθούν σε πραγματική εκκλησία. Άλλοι δεν αρέσκονται στο να πηγαίνουν σε πραγματικούς ναούς, καθώς βρίσκουν τρομακτική τη σκέψη να βρεθούν μέσα "σε αυτά τα κτίρια με την περίεργη αρχιτεκτονική".

    "Ίσως μοιάζει τρομακτικό, το να πηγαίνεις σε ένα άγνωστο μέρος και να ανησυχείς ότι μπορεί να κάθεσαι στη θέση κάποιου άλλο ανθρώπου. Αντίθετα, με αυτό το πρόγραμμα, ο χρήστης μπορεί να φύγει από την εκκλησία, όποτε νιώσει άβολα και να ξέρει, ότι κανένας δε θα του επιβάλλει να πηγαίνει στην Κυριακάτικη λειτουργία", συμπλήρωσε.

    Παγκόσμια θρησκευτική κοινότητα

    Από την πλευρά της, η Λάουρα Κέτεριτζ, "επικεφαλής εικονική επόπτης", επεσήμανε, ότι περίπου το 80% των επισκεπτών έχουν βρεθεί μέσα σε κανονικό ναό λιγότερο από τέσσερις φορές τον προηγούμενο χρόνο.

    Όπως ανέφερε η ίδια, στο χώρο της διαδικτυακής εκκλησίας συνειδητοποιεί κανείς τα πλεονεκτήματά του προγράμματος. Περιστασιακά, παρατηρήθηκε, ότι οι αληθινές πολιτιστικές και θρησκευτικές ποικιλομορφίες των χρηστών διαφάνηκαν περισσότερο, όταν το ποίμνιο εκλήθη να πει το "Πάτερ ημών".

    Αποδείχθηκε ότι οι χρήστες μπορούσαν να το γράψουν σε κάθε γλώσσα και αυτό τους ικανοποιούσε πολύ. "Μάλιστα, σε μια λειτουργία, συμμετείχαν ένας Ουαλός, ένας Φινλανδός και ένας Ισπανός. Αυτή η εικόνα, έδινε την εντύπωση μιας παγκόσμιας θρησκευτικής κοινότητας" κατέληξε η κ. Κέτεριτζ.

    Σχετικά Links:

    Εκκλησία των ηλίθιων

    [10] Αθλητισμός

    Ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του "Στο σκαμνί" και ο Σαμπάνης

    20/12/2004 12:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά τους πρωταθλητές μας Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Σπύρος Μουζακίτης, ύστερα από την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε, άσκησε δίωξη και εναντίον του αρσιβαρίστα μας Λεωνίδα Σαμπάνη για χρήση απαγορευμένων ουσιών, προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Θυμίζουμε ότι σε έλεγχο ντόπινγκ, που είχε πραγματοποιηθεί λίγο μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στον οργανισμό του Σαμπάνη είχαν βρεθεί υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Στη συνέχεια η Ολυμπιακή Επιτροπή αφαίρεσε από τον Ολυμπιονίκη μας το χάλκινο μετάλλιο, επειδή βρέθηκε ντοπαρισμένος, τη στιγμή που ο ίδιος διαβεβαίωνε τους πάντες ότι είναι αθώος. Μετά την απόφαση της εισαγγελίας ο Σαμπάνης που σύντομα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον πταισματοδίκη Αθηνών, αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

    Δίωξη κατά παντός υπευθύνου

    Παράλληλα "φως" στην υπόθεση του Αμερικανού ποδηλάτη των ΗΠΑ, Ταϊλερ Χάμιλτον αναμένεται να ρίξει η εισαγγελέας πρωτόδικων Αθηνά Θεοδωροπούλου, με την ποινική δίωξη που άσκησε κατά παντός υπεύθυνου του εργαστηρίου του ΟΑΚΑ για καταστροφή δείγματος έλεγχου ντόπινγκ. Ο Αμερικανός χρυσός ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης στην ποδηλασία δρόμου, σε έλεγχο που είχε γίνει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, βρέθηκε θετικός κατά τον έλεγχο πρώτου δείγματος ντόπινγκ, το οποίο όμως καταστράφηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Είμαι αθώος"

    Πήρε προθεσμία ο Σαμπάνης

    [11] Κόσμος

    Με πρώτο σταθμό την Συρία Επίσκεψη Τούρκου Πρωθυπουργού στη Μ.Ανατολή

    20/12/2004 12:06:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει αυτή τη εβδομάδα στη Μέση Ανατολή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πρώτο σταθμό την Συρία. Στη συνέχεια, διήμερη επίσκεψη στη Δαμασκό θα πραγματοποιήσει ο κ. Ερντογάν, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στις δύο πρώην "εχθρικές" χώρες, που το 1998 είχαν φτάσει στα πρόθυρα του πολέμου λόγω του ασύλου που παρείχε η Συρία στον κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την υποστήριξή της προς το ΡΚΚ. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει την συμφωνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για να παίξει η Άγκυρα το ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στη Δύση και τον μουσουλμανικό κόσμο. Ο τουρκικός τύπος αναφέρει χωρίς να δίνει συγκεκριμένες ημερομηνίες ότι η επόμενη επίσκεψη του Ερντογάν θα γίνει στο Ιράν, αλλά και στο Ισραήλ.

    Τουρκία και Συρία φιλοξενεί μια κουρδική μειονότητα

    Στη Δαμασκό ο Ερντογάν θα συναντηθεί με την συριακή ηγεσία, περιλαμβανομένου του σύρου ομολόγου του, Μοχάμεντ Νάτζι Οτρι. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί επίσης το Χαλέπι.

    Στις επαφές που θα έχει ο Ερντογάν θα συζητήσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, τις εξελίξεις στο Ιράκ και κυρίως θα εκφράσει τις ανησυχίες του για τις αποσχιστικές τάσεις των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, τόνισαν τουρκικές διπλωματικές πηγές.

    Η Τουρκία, όπως και η Συρία, φιλοξενεί μια σημαντική κουρδική μειονότητα και φοβάται ότι ενδεχόμενη ανεξαρτησία των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ θα ενισχύσει τις αυτονομιστικές τάσεις των ομοεθνών τους και στο τουρκικό έδαφος.

    [12] Κόσμος

    Υπεύθυνη η "διοξίνη του Σεβέζο" Φως στη δηλητηρίαση Γιουστσένκο

    20/12/2004 2:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2004 3:32:52 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Από την τετρα-χλορο-διβενζο-διοξίνη (TCDD), γνωστή ως "διοξίνη του Σεβέζο", δηλητηριάστηκε ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βίκτωρ Γιουστσένκο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των ιατρικών του αναλύσεων. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρία διαφορετικά εργαστήρια στην Ολλανδία και τη Γερμανία και τα αποτελέσματά τους συγκλίνουν σύμφωνα με τον Μίxαελ Τσίμπφερ, διευθυντή της κλινικής Ρουντολφινεράους της Βιέννης, όπου νοσηλευόταν ο Γιουστσένκο. "Πρόκειται για TCDD", διευκρίνισε ο ίδιος αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε άλλη δήλωση σεβόμενος τις επιθυμίες της οικογένειας του Ουκρανού πολιτικού. Η TCDD συγκαταλέγεται στις πλέον επικίνδυνες διοξίνες και μπορεί να προκαλέσει φλύκταινες, δερματικές αλλοιώσεις και προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

    [13] Πολιτική

    Κατέθεσε αγωγή κατά δύο εφημερίδων Απάντηση Γκουριώτη για τα επίμαχα βίντεο

    20/12/2004 2:56:00 μμ

    Πηγή: NET 105.8, AΠΕ

    Την άμεση επίδοση και προβολή στο Δικαστήριο των βιντεοταινιών και των DVD που τον φέρουν να συναλλάσσεται με εκπρόσωπο της ρωσικής κρατικής εταιρίας που προμήθευσε την Ελλάδα με τα εξοπλιστικά συστήματα TOR-M1 ζητά με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των υπευθύνων των εφημερίδων "Ελευθεροτυπία" και "Αυριανή" ο πρώην Διευθυντής Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Τάσος Γκουριώτης. Παράλληλα με την αίτηση, ο κ. Γκουριώτης υπέβαλε αγωγή κατά των δύο εφημερίδων διεκδικώντας συνολικό ποσό αποζημίωσης 8 εκ. ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη από συκοφαντική δυσφήμιση με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα.

    Αγωγή κατά των εφημερίδων

    Με τη νέα προσφυγή του στο Πρωτοδικείο, ο κ. Γκουριώτης εκτός της επίδειξης των βιντεοταινιών ζητά και τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των υπεύθυνων των εφημερίδων προκειμένου να εξασφαλιστούν οι οικονομικές απαιτήσεις του.

    Η συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίστηκε για την 1η Μαρτίου 2005, ενώ η αγωγή κατά των δυο εφημερίδων έχει προσδιοριστεί για τις 13 Οκτωβρίου 2005.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εμπλοκή με μάρτυρες στην Εξεταστική

    [14] Πολιτική

    Συνάντηση του Πρωθυπουργού με δημοσιογράφους "Δεν τίθεται ζήτημα ανασχηματισμού"

    20/12/2004 3:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2004 5:30:11 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Συνάντηση με τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς συντάκτες είχε σήμερα το μεσημέρι στην Αίγλη του Ζαππείου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Κατά τις συζητήσεις με τους δημοσιογράφους, κατά τις οποίες τέθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα ανασχηματισμού τον οποίο χαρακτήρισε "κίνηση εντυπωσιασμού" που δεν ωφελεί ουσιαστικά. Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στις εξελίξεις που ακολούθησαν τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών σημείωσε ότι η απόφαση των "25" θέτει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και εκτίμησε ότι η ενταξιακή πορεία δε θα πρέπει να συσχετίζεται με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο.

    "Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας"

    "Εάν αυτό το πλαίσιο λειτουργήσει στο να υπάρξει μια διεθνής πρωτοβουλία για την επίλυση, είναι καλό", είπε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να στηριχτεί στην υπάρχουσα μορφή του Σχεδίου Ανάν.

    "Δεν έχω δείγμα ότι θα υπάρξει τέτοια κινητικότητα" είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να φέρει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις με τους "μαξιμαλιστικούς της στόχους" καθώς πάγια θέση της χώρας μας είναι η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    "Δεν είναι μικρό πράγμα η Ελλάδα να υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος", είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε για μία ακόμη φορά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου, και εκτίμησε ότι η υλοποίηση των όρων που έθεσε η Ε.Ε. στην Τουρκία θα οδηγήσει σε βελτίωση των σχέσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε: "η συμπεριφορά μίας χώρας δεν αλλάζει σε ένα μήνα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι προφήτης".

    Χαρακτήρισε υπεύθυνη και σθεναρή τη στάση του Κύπριου προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, και εκτίμησε ότι "το κλίμα για την Κύπρο έχει βελτιωθεί σημαντικά".

    Ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, επί των αποφάσεων της Ε.Ε.

    "Εκτιμώ, σέβομαι και στηρίζω τον Πρόεδρο που έθεσε ψηλά το πήχυ για το διάδοχό του. Εγώ θα κάνω κριτική;" είπε ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος τις δηλώσεις του κ. Στεφανόπουλου, ενώ εκτίμησε ότι η κριτική που άσκησε ο κ. Παπανδρέου "δεν απηχεί την πραγματικότητα".

    Στο επίκεντρο η Οικονομία και τα προβλήματα της καθημερινότητας

    Κατά τη διάρκεια του γεύματος με τους δημοσιογράφους, ο κ. Καραμανλής είπε ότι το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής θα βρεθεί η Οικονομία και τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

    Αναφερόμενος στα μελλοντικά του σχέδια για το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού είπε ότι έχει πολλά σχέδια και κέφι για την υλοποίησή τους και εμφανίστηκε βέβαιος πως οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής απογραφής τονίζοντας ότι εκτός από αναγκαιότητα αποτελεί και μία σταθερή βάση για να κτιστεί η οικονομική πολιτική.

    "Η επιλογή Παπούλια έχει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα"

    Η συζήτηση περιήλθε και στο θέμα της επιλογής του Κάρολου Παπούλια για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σχολιάζοντας την ευρύτατη αποδοχή της οποίας έτυχε το πρόσωπό του ο κ. Καραμανλής δήλωσε ικανοποιημένος σημειώνοντας ότι ο πρώην Υπουργός είναι αποδεκτός ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις που έχουν οι πολίτες, κάτι που προκύπτει και από τις μετρήσεις.

    Μάλιστα, είπε ότι δεν είχε προηγηθεί συνεννόηση με τον κ. Παπανδρέου για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και είπε ότι πρόκειται για μια πρόταση που "έχει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για το πώς πρέπει να περπατάει ο πολιτικός βίος".

    Ερωτηθείς για αν θα μπορούσε να παίξει ρόλο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ο κ. Καραμανλής είπε: "γνωρίζετε ότι έχω καλή γνώμη και καλές σχέσεις με τον κ. Κωνσταντόπουλο".

    "Η Εξεταστική Επιτροπή είναι ανεξάρτητη"

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά το θέμα των εξοπλισμών, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη και εκτίμησε ότι προέκυψαν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Μάλιστα, τόνισε, πως η Εξεταστική έπρεπε να γίνει, καθώς, έστω και με παραλλαγή, την αποδέχτηκε και η αντιπολίτευση.

    Ερωτηθείς για τα περιβόητα DVD, στα οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν καταγραφεί συναντήσεις του πρώην Δ/ντή Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Τάσου Γκουριώτη, με Ρώσους μεσάζοντες εξοπλισμών στη Μόσχα, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε "κωμωδία" μια τέτοια συζήτηση και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρμόδιοι χώροι για να παραδοθούν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απάντηση Γκουριώτη για τα επίμαχα βίντεο

    [15] Οικονομία

    Μείωση 2% για την αμόλυβδη βενζίνη Έπεσαν οι τιμές στα υγρά καύσιμα

    20/12/2004 3:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Αξιοσημείωτη υποχώρηση παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα οι τιμές των υγρών καυσίμων, σύμφωνα με τις τελευταίες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 πρατήρια σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στα 74,8 λεπτά το λίτρο, καταγράφοντας μείωση 2% από την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα 42 λεπτά το λίτρο, καταγράφοντας μείωση 0,47%, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,413 ευρώ ανά λίτρο.

    [16] Υγεία

    Αναπαράγει τη μυελίνη Γονίδιο-αντίδοτο στη σκλήρυνση κατά πλάκας

    20/12/2004 3:27:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Ένα βήμα πιο κοντά στην καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) φέρνει την επιστήμη η ανακάλυψη, ότι το γονίδιο Olig 1 βοηθά στην αναπαραγωγή της μυέλινης. Πρόκειται για το προστατευτικό, λιπώδες περίβλημα των νεύρων, το οποίο καταστρέφει η συγκεκριμένη νόσος, με αποτέλεσμα να μη μπορούν τα νεύρα να "μεταδίδουν" μηνύματα και εντολές στον εγκέφαλο. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες θεωρούσαν, ότι το Olig 1 βοηθούσε μόνο στην ανάπτυξη συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυττάρων. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και του Χάρβαρντ απέδειξε, ότι το εν λόγω γονίδιο συντελεί και στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων, που προκαλεί η ασθένεια. Οι ερευνητές ευελπιστούν, πως τα πορίσματά τους θα "ανοίξουν" το δρόμο για τη δημιουργία νέων θεραπευτικών αγωγών.

    Ο φαύλος κύκλος της νόσου

    Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι φλεγμονώδης ασθένεια, που προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων. Ο ασθενής υποφέρει από σωματική κούραση, μούδιασμα μέχρι και δυσκολίες στην κίνηση, την ομιλία και τη μνήμη του.

    Η ασθένεια ακολουθεί ένα συγκεκριμένο, κυκλικό μοτίβο εξέλιξης, που χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και επιδείνωσης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ύφεσης της νόσου, τα κατεστραμμένα νεύρα του εγκεφάλου και ο νωτιαίος μυελός ανακτούν τις ιδιότητές τους από τη μυελίνη.

    Όσο ο φαύλος κύκλος της καταστροφής και επιδιόρθωσης της βλάβης συνεχίζεται σε μακροχρόνια βάση, τόσο η ασθένεια εξελίσσεται με σταδιακά λιγότερες υφέσεις και περισσότερες επιδεινώσεις, μέχρι να καταβληθεί πλήρως ο ανθρώπινος οργανισμός.

    Ο ιατρικός κόσμος θεωρούσε μέχρι τώρα ότι, το Olig 2, στενός "συγγενής" του Οlig 1, έπαιζε κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων ολιγοδενδροκυτών, που παράγουν τη μυελίνη, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου. Ωστόσο, ο ρόλος του Olig 1 σε αυτή τη διαδικασία δεν είχε ακόμη διασαφηνιστεί.

    Τι έδειξε η έρευνα

    Στοχεύοντας σε αυτό το σημείο, οι ερευνητές εξέτασαν το ρόλο και των δυο γονιδίων, χρησιμοποιώντας αντισώματα, προκειμένου να εντοπίσουν σε εμβρυϊκά και ενήλικα ποντίκια τις πρωτείνες, που παράγονται από τα γονίδια Olig 1 και Olig 2, στα εγκεφαλικά κύτταρα.

    Στα κύτταρα των εμβρυϊκών ποντικιών, οι συγκεκριμένες πρωτείνες, εντοπίστηκαν στον πυρήνα των ολιγοδενδροκυτών, γεγονός που καταδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο των δυο γονιδίων για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων κυττάρων.

    Σε ό,τι αφορά τα ενήλικα, υγιή τρωκτικά, το Olig 1 είχε "μεταναστεύσει" προς το κυτταρόπλασμα, που περιβάλλει αυτά τα κύτταρα.

    Στα ενήλικα ποντίκια, όμως, που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι το Olig 1 γύρισε στον πυρήνα των ολιγοδενδροκυτών και όχι στο κυτόπλασμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα κατεστραμμένα κύτταρα να επανέλθουν στην εμβρυϊκή κατάσταση, στην οποία το Olig 1 επανακτούσε τις αρχικές του ιδιότητες και μπορούσε να "εποπτεύσει" την αναπαραγωγή των ολιγοδενδροκυτών.

    Η έρευνα κατέληξε, ότι τα ποντίκια, που μεγάλωναν χωρίς το γονίδιο Olig 1 ήταν ανίκανα να "επιδιορθώσουν" τα κύτταρα, που είχαν "χάσει" τη μυελίνη.

    Δοκιμές σε ανθρώπους

    Επόμενό βήμα των επιστημόνων, ήταν να εξετάσουν τον εντοπισμό του γονιδίου Olig 1 σε ασθενείς, που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

    Παρατηρήθηκε, ότι στις υγιείς περιοχές του εγκεφάλου τους το γονίδιο εμφανίστηκε ανενεργό, αλλά στις κατεστραμμένες περιοχές λειτουργούσε πλήρως.

    Ο ερευνητής Ρόμπιν Φράνκλιν δήλωσε, πως "η έρευνα δείχνει, ότι η λειτουργία του Olig 1, ρυθμίστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιδιορθώσει τον εγκέφαλο σε περιοχές, όπου το μονωτικό στρώμα της μυελίνης είχε διαλυθεί πλήρως λόγω της ασθένειας".

    Αισιόδοξα νέα

    "για τους ανθρώπους, που πάσχουν από την ασθένεια, η έρευνα δίνει πολλές ελπίδες, ότι μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην παρασκευή θεραπευτικών φαρμάκων, που τόσο πολύ επιθυμούν"

    Κριστίν Πέρντι, Διεθνής Ομοσπονδία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

    Ο επιστημονικός κόσμος "υποδέχθηκε" θετικά την έρευνα. Ο Δρ Τσαρλς Σταιλς, από το ινστιτούτο Ντάνα-Φάρμπερ δήλωσε, πως "μολονότι αυτά τα ευρήματα δε θα χρησιμοποιηθούν για την άμεση δημιουργία θεραπείας της ασθένειας, εν τούτοις είμαστε πεπεισμένοι, ότι θα δώσουν μια νέα κατεύθυνση στις περαιτέρω έρευνες".

    Από την πλευρά του, ο Μάικ Οντόνοβαν, διευθυντής της "Κοινωνίας Με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας", επεσήμανε, ότι "υπάρχει μια σταδιακά αυξανόμενη αισιοδοξία, πως μπορεί να βρεθεί ο δρόμος για να αποκατασταθούν τα κατεστραμμένα νεύρα από τη συγκεκριμένη ασθένεια".

    Ο Κρις Τζοουνς, υπεύθυνος της "Ένωσης της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας", συμφώνησε, ότι η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά "στο να εκτιμήσουμε τη διαδικασία της παραγωγής της μυελίνης και να κατανοήσουμε την αιτία, που οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας δε μπορούν να την αναπαράγουν" τονίζοντας, ότι "οι ενδείξεις είναι θετικές".

    Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινήθηκε και η Κριστίν Πέρντι, από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, υπογραμμίζοντας πως "για τους ανθρώπους, που πάσχουν από την ασθένεια, η έρευνα δίνει πολλές ελπίδες, ότι μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην παρασκευή θεραπευτικών φαρμάκων, που τόσο πολύ επιθυμούν".

    [17] Αθλητισμός

    Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

    20/12/2004 4:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2004 5:54:08 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Από τη στιγμή που άνοιξε η πόρτα της εξόδου στον Ηρακλή, είναι αρκετοί αυτοί τη διαβαίνουν. Έτσι μετά την αποχώρηση του Σέρτζιο Μαρκαριάν από την τεχνική ηγεσία αλλά και το επεισοδιακό αντίο του Πέπε Σινιόρι, παρελθόν από το Καυταντζόγλειο αποτελεί και ο Γκιόργκι Μουζάκα. Η ΠΑΕ του Γηραιού, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον Αλβανό μέσο, ο οποίος είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι με τη μορφή δανεισμού από την Παρτιζάν Τιράνων.

    Φεύγει και αφήνει πίσω του ...παράπονα

    Απογοητευμένος και με τις χειρότερες εντυπώσεις, αποχωρεί από τον Ηρακλή ο Πέπε Σινιόρι. Ο Ιταλός επιθετικός, που αποτελεί παρελθόν από τον Γηραιό "εδώ και καιρό", παρέδωσε συνέντευξη τύπου κατά την οποία εξέφρασε όλα τα παράπονα από την στιγμή που έφτασε στη Θεσσαλονίκη. Ο "Τζιουσέπε" τόνισε πως πρώτη φορά στην καριέρα του αντιμετώπισε τέτοια κακομεταχείριση και στάθηκε στο γεγονός της ανοργανωσιάς που βρήκε στους "κυανόλευκους".

    Με τις χειρότερες σκέψεις αποτυπωμένες στο μυαλό του αφήνει τον Ηρακλή ο Μπέπε Σινιόρι, τις οποίες δεν δίστασε να μοιραστεί σήμερα με εκπροσώπους του Τύπου σε συνάντηση που είχε μαζί τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. "Νιώθω απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο ολοκληρώθηκε η συνεργασία μου με τον Ηρακλή. Ο ερχομός μου εδώ συνοδεύτηκε από ενθουσιασμό, όρεξη, πολλά σχέδια και φιλοδοξίες, αλλά δυστυχώς όλα αυτά ήταν ψέματα. Αισθάνομαι πικραμένος γιατί γνώρισα ανθρώπους που μου συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά από ότι μου έδειξαν στην αρχή. Ενιωσα σαν να είμαι πρωταγωνιστής σε εκπομπή που κάνουν πλάκα", τόνισε ο Ιταλός επιθετικός και πρόσθεσε:

    "Σε 20 χρόνια καριέρας δεν αισθάνθηκα ποτέ τέτοια κακομεταχείριση σε ανθρώπινο επίπεδο. Ξεκινώντας από τον προπονητή, τον κ. Μαρκαριάν, με τον οποίο είχα πρόβλημα πριν από δύο μήνες. Μου επιτέθηκε με τρόπο που με έφερε σε δύσκολη θέση. Δεν χρειαζόμουνα να πάω σε δημοσιογράφο για να μεταφέρω ότι πρέπει να παίζω οπωσδήποτε. Χάρηκα ιδιαίτερα που μετά από ένα διάστημα με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε συγγνώμη μπροστά στον κ. Σπανουδάκη. Τουλάχιστον έδειξε ωριμότητα και κατάλαβε το λάθος του. Δεν κρίνω τον προπονητή για τις επιλογές του. Τον κρίνω σαν άνθρωπο".

    Ανοργάνωτη διοίκηση

    Ο Σινιόρι στάθηκε στο ότι "Στον Ηρακλή δεν υπάρχει οργάνωση. Πρέπει να στηθεί άγαλμα για τους ποδοσφαιριστές που μένουν απλήρωτοι για 5-6 μήνες. Χρειάζεται οι ποδοσφαιριστές να βγουν και να μιλήσουν διότι επί της ουσίας κάνουν ένα επάγγελμα για το οποίο πρέπει να πληρώνονται", ενώ μίλησε και για την περιβόητη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προ ημερών με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Ηρακλή, Θόδωρο Κάντα.

    Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με υπάλληλο του Ηρακλή με μάρτυρες παρόντες, στην οποία έλεγα σε αυτό το άτομο να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο και να του μεταφέρει ότι από τη στιγμή που δεν θα με πλήρωναν ένα ποσό μέχρι την τάδε ημερομηνία θα έκανα την προσφυγή στη ΦΙΦΑ οπότε ο Ηρακλής θα αναγκαζόταν να πληρώσει επιπλέον χρήματα από αυτά που είχαμε συμφωνήσει να πληρώσει. Δεν ήταν απειλή η τοποθέτηση μου, αλλά συμβουλή για να πληρώσει ο Ηρακλής αυτά που έπρεπε και όχι περισσότερα. Δεν είχα λόγο ν απειλήσω κανέναν. "Εφτασα σε ένα σημείο που μου είπαν δεν σε χρειαζόμαστε και δεν θα σε πληρώσουμε. Αυτή ήταν η μοναδική αιτία της όλης υπόθεσης. Και ίσως να μην υπήρχαν τα χρήματα. Υπήρχε και η συμφωνία με τους χορηγούς που έπρεπε να υπογράψω, αλλά φαίνεται ότι ο καθένας έκανε ότι ήθελε.

    Η συμφωνία με τους χορηγούς προέβλεπε ένα ποσοστό για τον Ηρακλή, αλλά έπρεπε πρώτα να υπογράψω εγώ. Δεν έπρεπε να φέρω χορηγούς, αλλά υπήρχαν χορηγοί που θα με ακολουθούσαν.

    Οι αριθμοί είναι γραμμένοι πάνω στο συμβόλαιο μου. Αν ο Ηρακλής μου χρωστάει θέλω να με πληρώσει αυτός και όχι να πληρωθώ από τα χρήματα των χορηγών. Αν είναι έτσι παίρνω τα χρήματα απευθείας από τους χορηγούς. Δεν μου αρέσει να με κοροϊδεύουν. Αν στο μέλλον αλλάξουν τα πρόσωπα στη διοίκηση και γίνει ο Ηρακλής ομάδα μοντέλο σίγουρα θα έχει καλύτερη εικόνα από αυτή που έχει σήμερα". Τη θετική εμπειρία που κρατάω από την παρουσία μου στην Ελλάδα. Γνώρισα ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, μια καινούργια γλώσσα και μια όμορφη πόλη.

    Ευχαριστώ τους ανθρώπους που ήταν κοντά μου όλο αυτό το διάστημα, τους δημοσιογράφους. Ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου, τους ανθρώπους, επίσης, του Ηρακλή που δεν είναι στην πρώτη γραμμή, τους φροντιστές, τους μασέρ, οι οποίοι δουλεύουν καθημερινά για την ομάδα. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους ποδοσφαιριστές που ήταν πιο πολύ κοντά μου, αυτούς με τους οποίους είχα περισσότερη σχέση, αρχίζοντας από τον Κατσαμπή, τον Διλμπέρη, τον Πουρσανίδη που αποτελούν τον κορμό στα αποδυτήρια. Τους ευχαριστώ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μου σε δείπνο. Ευχαριστώ και τους πιο μικρούς, που ίσως από ντροπή δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μου. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για μένα, μια μεγάλη νίκη, γιατί μπόρεσα να θέσω στη διάθεση των νεαρών παικτών την 20χρονη εμπειρία μου και αυτοί τη δέχτηκαν για να συνυπάρξουμε στον Ηρακλή. Ευχαριστώ προσωπικά τον κ. Σαρηκεχαγιά, ήταν μοναδικός και δυσαρεστημένος γι αυτό το αντίο και ήταν ο μόνος που με βοήθησε αυτό το διάστημα".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 December 2004 - 17:52:41 UTC