Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή οι μετεγγραφές
  • [02] Ξεκουράζει παίκτες ο "Ντούσκο"
  • [03] Μπους για όλους και για όλα
  • [04] ΠΑΟΚ: Κωδικός Αιγάλεω
  • [05] Πρώτη του Μάλμπασα
  • [06] Περισσότερες παροχές στους ασφαλισμένους Δημοσίου
  • [07] "Φιλόδοξος και κρίσιμος" ο προϋπολογισμός
  • [08] Παγκόσμιος Ροναλντίνιο
  • [09] "Αγριεύει" ο καιρός
  • [10] Νίκη και με τη "βούλα"
  • [11] Γήπεδο στο Γουδί θα ζητήσει ο ΠΑΟ
  • [12] Αυτοκριτική από τον Γ. Παπανδρέου

    [01] Πολιτική

    Για συγγενικά με πολιτικούς πρόσωπα Στη Βουλή οι μετεγγραφές

    20/12/2004 8:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τα πρώτα στοιχεία για τις μετεγγραφές παιδιών βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημάρχων και νομαρχών, που πραγματοποιήθηκαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ την τελευταία πενταετία, κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Ειδικότερα, η λίστα δόθηκε στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που είχαν υποβάλλει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, μετά το σάλο που ξέσπασε με την μετεγγραφή του γιου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββα Τσιτουρίδη και της κόρης του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρου Βούγια και οδήγησε στην παραίτησή τους. Όπως επισημαίνεται στο συνοδευτικό έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας, Σπύρου Ταλιαδούρου, από τους καταλόγους απουσιάζουν τα πεπραγμένα των πανεπιστημίων Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Παντείου, ενώ από κάποια Ιδρύματα τα στοιχεία είναι ανεπαρκή. Τα ελλιπή στοιχεία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ η κ. Γιαννάκου διαβεβαίωσε, πως όλα τα ονόματα θα κατατεθούν.

    Κόντρα για τα στοιχεία

    Προκειμένου να διευκολύνει τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ στη συλλογή των στοιχείων, το υπουργείο Παιδείας έστειλε σε όλες τις διοικήσεις των Σχολών δισκέτα με τα ονόματα των βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημάρχων και νομαρχών που εξελέγησαν μεταξύ 2000 και 2004.

    Ωστόσο, ορισμένες διοικήσεις τμημάτων δήλωσαν αδυναμία στη διασταύρωση των στοιχείων και κάποιες άλλες δεν έστειλαν απαντήσεις. Επίσης, σε αρκετά τμήματα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στις καταστάσεις των μετεγγραφομένων για τυχόν συγγένειά τους με πολιτικά πρόσωπα

    "Τα στοιχεία δεν συνιστούν ενημέρωση για το θέμα", δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, τονίζοντας, πως το κόμμα της "θα επιμείνει στην πλήρη κατάθεση των στοιχείων και στην ουσιαστική λύση του προβλήματος των μετεγγραφών".

    Απαντώντας στην κ. Δαμανάκη, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε, ότι έδωσε στη δημοσιότητα όσα στοιχεία έχουν αποσταλεί στο υπουργείο και μόλις ανταποκριθούν και τα άλλα πανεπιστήμια θα καταθέσει τα υπόλοιπα ονόματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θα καταθέσει τα στοιχεία για τις μετεγγραφές

    Θύελλα για τις μετεγγραφές

    Παραιτήθηκε ο Σάββας Τσιτουρίδης

    [02] Αθλητισμός

    Ξεκουράζει παίκτες ο "Ντούσκο"

    20/12/2004 8:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ευκαιρία να ξεκουράσει αρκετούς παίκτες του Ολυμπιακού στον αγώνα Κυπέλλου με την Καλλιθέα, θα έχει ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Συγκεκριμένα ο Σερβοέλληνας τεχνικός, άφησε εκτός αποστολής τους Σούρερ, Στολτίδη και Πάντο, ώστε να χαλαρώσιυν ενώ και ο Ριβάλντο δεν θα αγωνιστεί. Ο Βραζιλιάνος σταρ, πήρε άδεια από την διοίκηση και τον Ντούσκο και θα μεταβεί στην πατρίδα του. Απών και ο Γεωργάτος που δεν έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού του. Παράλληλα, ο τεχνικός των "ερυθρολεύκων" θα δώσει σε ευκαιρίες σε αρκετούς από τους παίκτες του που δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Οι 20 ποδοσφαιριστές που ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επέλεξε για το ματς κατά της Καλλιθέας στο «Καραϊσκάκη» είναι οι Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Βενετίδης, Βάλλας, Ανατολάκης, Καφές, Μάριτς, Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι, Καστίγιο, Οκκάς, Ταραλίδης, Ντακόλ, Φιλιππάκος, Μενδρινός, Κωστούλας, Κουλουχέρης, Γιάννου, Γεωργιάδης και Ρέζιτς.

    Κοντά στα παιδιά

    Η διοίκηση της ομάδας, με την ευκαιρία εορτασμού των Χριστουγέννων και του νέου έτους, θα αφιερώσει στα παιδιά την προσεχή ποδοσφαιρική αναμέτρηση πρωταθλήματος με την Κέρκυρα, που είναι στις 29 Δεκεμβρίου. Αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο του κοινωνικού προγράμματος της πειραϊκής ΠΑΕ, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Νίκαιας, το ειδικό σχολείο ΠΙΚΠΑ Πειραιά, τα Παιδικά Χωριά SOS, τη Unicef, τη «Φλόγα», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και το «Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα».

    Συγκεκριμένα, στον αγώνα Αγάπης (όπως έχει ονομαστεί) θα παραχωρηθούν δωρεάν 700 εισιτήρια σε παιδιά που είναι μέλη του «Red Club Ολυμπιακός» (ηλικίας μέχρι 14 ετών), 700 εισιτήρια στα παιδιά των σχολών ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού και άλλα τόσα στις συνεργαζόμενες οργανώσεις και φορείς (από 100 εισιτήρια έκαστος). Τα εισιτήρια θα αντιστοιχούν στις θύρες 29 και 30 του γηπέδου Καραϊσκάκη, ενώ στα παιδιά θα μοιραστούν δώρα και θα υπάρχουν εκπλήξεις γι αυτά.

    [03] Κόσμος

    Συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο Μπους για όλους και για όλα

    20/12/2004 8:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2004 9:26:02 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τις θέσεις του επί θεμάτων εσωτερικής αλλά και διεθνούς επικαιρότητας, διατύπωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε μείωση του ελλείμματος στο μισό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και στήριξη με κάθε μέσο της Αμυνας της χώρας για την προστασία του αμερικανικού έθνους. Απαντώντας στη σκληρή κριτική που δέχεται τις τελευταίες μέρες ο Ντόναλντ Ράμσφελτ από το Κογκρέσο, του πρόσφερε πλήρη στήριξη, τονίζοντας ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Αναφερόμενος στο Ιράκ, δήλωσε ότι παρά την έξαρση της βίας, οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 30 Ιανουαρίου και υπογράμμισε ότι για την ώρα οι ιρακινές δυνάμεις δεν είναι ακόμα σε θέση να διασφαλίσουν την τάξη στη χώρα.

    Πιθανές οι ταραχές στις εκλογές

    Πεπεισμένος ότι "το Ιράκ θα αποτελέσει σύντομα μία Δημοκρατία που θα αντανακλά τις αξίες και τις παραδόσεις του λαού της" εμφανίσθηκε ο Τζορτζ Μπους.

    Αν και παραδέχτηκε ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν ταραχές κατά τη διάρκεια των εκλογών, δεν προέβλεψε καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τη διεξαγωγή τους.

    Αναφερόμενος στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσε ότι υπάρχουν προβλήματα στην υποδομή τους, γεγονός που δεν τους επιτρέπει για την ώρα να διασφαλίσουν την τάξη στη χώρα.

    Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στη Συρία και το Ιράν, να μην αναμιγνύονται στο Ιράκ , σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όχι μόνο διπλωματικά μέσα αλλά και οικονομικές πιέσεις για να αποτρέψει τέτοιες παρεμβάσεις.

    Πλήρης στήριξη στον Ράμσφελντ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπερασπίστηκε με σθένος τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος θα παραμείνει στο υπουργείο Αμυνας και κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του.

    "Του ζήτησα να παραμείνει στη θέση του γιατί γνωρίζω καλά τη φύση της δουλειάς του και πιστεύω πραγματικά ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά" ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι ο Ντόναλντ Ράμσφελντ έχει διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, το Ιράκ καθώς και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Μεσανατολικό Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε την αισιοδοξία του για ειρήνη μεταξύ Ισραήλ Παλαιστινίων, στηρίζοντας το σχέδιο που προωθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    "Εκτιμώ το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ είναι πρόθυμος να βοηθήσει την ειρηνευτική διαδικασία με την πρότασή του για πραγματοποίηση διάσκεψης με τους Παλαιστίνιους γεγονός που θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [04] Αθλητισμός

    ΠΑΟΚ: Κωδικός Αιγάλεω

    20/12/2004 9:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με το μυαλό στο Αιγάλεω και τον αγώνα Κυπέλλου της Τετάρτης, πραγματοποίησε την προπόνηση του ο ΠΑΟΚ. Ο Ρολφ Φρίνγκερ δεν ανακοίνωσε την 18αδα για το παιχνίδι, όμως όπως όλα δείχνουν θα εμπιστευτεί τους ίδιους που είχε και στον αγώνα με τον Ιωνικό. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" θα αγωνιστεί χωρίς τους φιλάθλους του λόγω της τιμωρίας του από το παιχνίδι με την ΑΕΚ.

    Περιμένοντας απαντήσεις

    Όσον αφορά τα μεταγραφικά της ομάδας, οι ιθύνοντες περιμένουν τις απαντήσεις των Αιγυπτίων και των Ρουμάνων αντίστοιχα για τις προτάσεις που κατέθεσε για τους Αιγύπτιους ποδοσφαιριστές της Ζάμαλεκ, Σικαμπάλα και Μεγκαχέντ και τον Ρουμάνο Αλιούτα. Αν τα πράγματα δεν έχουν θετική εξέλιξη μέχρι την Πέμπτη, τότε οι "ασπρόμαυροι" θα κινηθούν προς τη Βόρεια Ευρώπη για να μπορέσουν να βρουν τις "λύσεις" για τη μεσαία και την επιθετική γραμμή, ψάχνουν.

    Από εκεί και πέρα, δηλώσεις έκανε ο Πάρις Ανδράλας για τη νέα φιλοσοφία που προσπαθεί να περάσει ο Αυστριακός τεχνικός στους παίκτες του ΠΑΟΚ. Ο Φρίνγκερ δουλεύει πολύ με τους παίκτες με νέα τεχνικά συστήματα και όπως τόνισε ο μέσος του δικέφαλου", όλοι προσπαθούν να προσαρμοστούν.

    "Προσαρμοστήκαμε στην λογική του κ. Φρίνγκερ και στον τρόπο παιχνιδιού που εφαρμόζει. Ανεβάζουμε την απόδοση μας και η νίκη επί του Ιωνικού θα αποκαταστήσει την ψυχολογία μας. Έχουμε όμως και άλλα δύσκολα παιχνίδια και αυτό της Τετάρτης με το Αιγάλεω, είναι το πρώτο, αφού πρέπει να κάνουμε καλή εμφάνιση και να νικήσουμε".

    [05] Αθλητισμός

    Πρώτη του Μάλμπασα

    20/12/2004 9:11:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την πρώτη του προπόνηση με τη φανέλα της νέας του ομάδας πραγματοποίησε την Δευτέρα ο Νικόλα Μάλμπασα. Ο Σέρβος μεσοαμυντικός, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να μπει σε πιο εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να είναι σε θέση να αγωνιστεί στο ντέρμπι κατά του Παναθηναϊκού. Κατά τα άλλα, παρά τη χθεσινή εντός έδρας ισοπαλία με τον ΟΦΗ (1-1) και τους δύο χαμένους βαθμούς, η σημερινή προπόνηση κύλησε σε ήρεμους ρυθμούς με τον Φερνάντο Σάντος, να μην κάνει την παραμικρή νύξη στους ποδοσφαιριστές του για την απόδοσή τους, αν και είχε παράπονα από την απόδοση των παικτών του στο πρώτο ημίχρονο. Ακουλουθώντας το πνεύμα των ημερών, το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ επισκέφθηκε το μεσημέρι, το αναρρωτήριο Πεντέλης . Οι ποδοσφαιριστές μοίρασαν δώρα στα παιδιά και τους ευχήθηκαν καλές γιορτές.

    Σύντομα εξιτήριο για Τζιωρτζόπουλο

    Ικανοποιητικά εξελίσσεται εξάλλου η μετεγχειρητική ανάρρωση του Σταύρου Τζιωρτζιόπουλου. Ο ποδοσφαιριστής σηκώθηκε σήμερα και περπάτησε με δεκανίκια ενώ έχει σταματήσει πλέον και η χορήγηση αναλγητικών. Αύριο αναμένεται να σταματήσει η ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών ενώ θα συνεχιστεί αγωγή με αντιβίωση από το στόμα για περαιτέρω κάλυψη πιθανής φλεγμονής.

    Μετά από τις τελικές αιματολογικές εξετάσεις, ο παίκτης της ΑΕΚ υπολογίζεται να πάρει εξιτήριο την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ενώ αμέσως μετά τα Χριστούγεννα θα αρχίσει φυσικοθεραπευτική αγωγή.

    Εν τω μεταξύ αύριο στις 17:00 το απόγευμα, ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης, και ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, Γιάννης Γρανίτσας, θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ.

    [06] Κοινωνία

    Με απόφαση του Νικήτα Κακλαμάνη Περισσότερες παροχές στους ασφαλισμένους Δημοσίου

    20/12/2004 9:38:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το πράσινο φως για επιπλέον παροχές ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης για τους Ασφαλισμένους του Δημοσίου, δίνει απόφαση του υπουργού Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη. Η απόφαση, η οποία αφορά 1.500.000 ασφαλισμένους προβλέπει μεταξύ άλλων δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης και για τις ανύπαντρες κόρες και αδελφές όσων είναι ασφαλισμένοι και άνω των σαράντα ετών. Προβλέπει ακόμα, ότι τα παιδιά των ασφαλισμένων που σπουδάζουν θα διατηρούν το δικαίωμα της ασφάλισης μέχρι τα 26 τους χρόνια αντί 24 που ήταν μέχρι σήμερα.

    Οι ρυθμίσεις

    Στην ευνοϊκή ρύθμιση εντάσσονται ακόμα τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία, ώστε να τηρούν σωστά τη φαρμακευτική τους αγωγή ενώ δεν θα επιβαρύνονται με δαπάνες περίθαλψης οι πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες και τα παιδιά έως 14 ετών, που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

    Επιπλέον δαπάνες που δίνονται χωρίς να είναι δωρεάν είναι τα γυαλιά για όσους πάσχουν από παθήσεις των ματιών, ενώ θα χορηγούνται και τα τεχνητά βοηθήματα σε όσους έχουν προβλήματα ακοής και όρασης.

    Δωρεάν θα είναι πλέον και η τοποθέτηση βηματοδοτών και απινιδωτών για τους καρδιοπαθείς ενώ τα παιδιά ασφαλισμένων έως και 14 ετών θα μπορούν να νοσηλεύονται σε κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής εάν η πάθησή τους δεν αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα.

    [07] Οικονομία

    Ομιλία Αλογοσκούφη στη Βουλή "Φιλόδοξος και κρίσιμος" ο προϋπολογισμός

    20/12/2004 9:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2004 11:42:27 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Προϋπολογισμό "διαφάνειας, ανάπτυξης και νέας αρχής για την Ελλάδα" χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, το νέο προϋπολογισμό, μιλώντας στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, που συνεχίστηκε τη Δευτέρα, για τρίτη ημέρα. Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε, πως στόχος είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση και η μείωση του ελλείμματος κάτω από 3%. Παράλληλα, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πως έδιναν πλασματική εικόνα για την Οικονομία και απέκλεισε τη λήψη μέτρων σε βάρος των πολιτών. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Καστανίδης υποστήριξε, ότι ο προϋπολογισμός θα μείνει ανεκτέλεστος. Νωρίτερα, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι δαπάνες για την Παιδεία, με την αρμόδια υπουργό, Μαριέττα Γιαννάκου, να διασταυρώνει το ξίφος της με την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη.

    Στόχος η ώθηση της Οικονομίας

    Όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, πρόκειται για ένα προϋπολογισμό φιλόδοξο, αλλά και τον πλέον κρίσιμο των τελευταίων ετών, ο οποίος είναι σχεδιασμένος να αντιμετωπίσει την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση που παρέλαβε η Κυβέρνηση και να δώσει μια νέα ώθηση στην Οικονομία.

    "Είναι το πρώτο βήμα είπε για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα του παρελθόντος", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις επιλογές τους, με τις οποίες, όπως υποστήριξε, "κληροδότησαν τεράστια προβλήματα, εμφανίζοντας πλασματική εικόνα, επί σειρά ετών".

    Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στη μείωση του ελλείμματος, χαρακτηρίζοντας εφικτή τη μείωσή του κάτω από το 3% και εξήγγειλε ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το επόμενο έτος, συνολικού ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Απαντώντας στον υπουργό, ο κ. Καστανίδης εκτίμησε, πως η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό από το πρώτο κιόλας εξάμηνο. Παράλληλα, αμφισβήτησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να φθάσει στα ποσοστά που προβλέπει η Κυβέρνηση (πάνω από 3,5%), αναφέροντας, πως όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης στο 3%.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Αλογοσκούφη, ότι με "εισαγγελικού χαρακτήρα επιμονή" υποστήριξε την απογραφή, δημιουργώντας πρόβλημα στην αξιοπιστία της χώρας. "Με την απογραφή, η Κυβέρνηση επιδείνωσε τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας λογιστικά και τώρα είναι υποχρεωμένη να τα βελτιώσει με αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα", τόνισε ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Στον προϋπολογισμό του 2005 αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας με άτομα της τρίτης ηλικίας. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι δεν υλοποιεί τις προεκλογικές εξαγγελίες για ενίσχυση των μικροσυνταξιούχων και των οικονομικά ασθενέστερων και υποστήριξε, πως οι παροχές μειώνονται, αντί να αυξάνονται.

    "Πυρά" για την Παιδεία

    Πριν ανέβει στο βήμα ο κ. Αλογοσκούφης, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2005 επικεντρώθηκε στις δαπάνες για την Παιδεία.

    Όπως επεσήμανε η κ. Γιαννάκου, ο νέος προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και περιλαμβάνει το σύνολο των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για το υπουργείο Παιδείας. "Η Παιδεία είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και η δέσμευση για να φτάσει η χρηματοδότησή της στο 5% του ΑΕΠ παραμένει", τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός.

    Άμεση ήταν η απάντηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μαρίας Δαμανάκη, που υποστήριξε, ότι οι δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται στο 3,58% έναντι 3,61% που ήταν πέρυσι. "Η πολιτική της Κυβέρνησης μικραίνει τη χώρα και οδηγεί σε οπισθοδρόμηση και στο χώρο της Παιδείας", τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Δαμανάκη

    Υπενθυμίζεται, πως η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, με ονομαστική ψηφοφορία

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντεγκλήσεις και υψηλοί τόνοι στη Βουλή

    Ένταση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

    [08] Αθλητισμός

    Παγκόσμιος Ροναλντίνιο

    20/12/2004 9:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2004 11:02:17 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μετά τους Ρομάριο (1994), Ριβάλντο (!999) και Ρονάλντο (1996, 1997, 2002), φέτος ήταν η σειρά του Ροναλντίνιο να αποτελέσει τον τέταρτο Βραζιλιάνο παίκτη που ανακηρύσσεται κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου. Ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα, που με τα κόλπα του μαγεύει τους εραστές της μπάλας ανά τον κόσμο, έλαβε συνολικά 620 βαθμούς από τους ομοσπονδιακούς προπονητές και τους αρχηγούς των εθνικών ομάδων-μελών της FIFA, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Γάλλο Τιερί Ανρί της Αρσεναλ με 552 βαθμούς και στην τρίτη τον Ουκρανό Αντρέι Σεβτσένκο της Μίλαν, νικητή της "χρυσής μπάλας", με 253. Από τους καλύτερους παίκτες εφέτετος στον κόσμο δεν θα μπορούσε να λήψει ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας και πολυτιμότερος παίκτης του EURO 2004 και πέμπτος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη, Θοδωρής Ζαγοράκης που πήρε την 18η θέση, μία πιο κάτω από τον Ραούλ.

    Η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του

    "Για εμένα, μόνο και μόνο το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ είναι ήδη μεγάλη τιμή", δήλωσε το χαμογελαστό παιδί του ποδοσφαίρου αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της FIFA, που στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του δεν ξέχασε τους συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου στην Μπαρτσελόνα, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να κατακτήσω το σημερινό βραβείο. Περνάω πολύ καλά στη Βαρκελώνη και θέλω να είμαι μέρος της νέας εποχής που ανατέλλει στο σύλλογο".

    Ο Ροναλντίνιο μεταμόρφωσε την Μπαρτσελόνα, μετά την μετακίνησή του το καλοκαίρι του 2003 από την Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά σε αντίθεση με τους υπόλοιπους υποψηφίους, ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός δεν κατέκτησε κανένα τρόπαιο. Κι αυτό, καθώς δεν αγωνίστηκε στο Κόπα Αμέρικα το οποίο κατέκτησε η Βραζιλία, αφού ο προπονητής της ομάδας, Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα, αποφάσισε να τον ξεκουράσει μαζί με τον Ρομπέρτο Κάρλος, τον Ρονάλντο και τον Κακά.

    Ο Ροναλντίνιο είναι ο τέταρτος Βραζιλιάνος που παίρνει τον τίτλο μετά τους Ρομάριο (1994), Ρονάλντο (1996, 1997, 2002) και Ριβάλντο (1999). Το εκπληκτικό είναι ότι και οι τέσσερις κέρδισαν τον τίτλο όταν έπαιζαν στην Μπαρτσελόνα, αν και ο Ρονάλντο το πήρε και με την Ίντερ και με την Ρεάλ Μαδρίτης.

    Ποιος είναι

    Ο Ρονάλντο ντε Ασις Μορέιρα, γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1980, στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας.

    Το 1997, κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο παίδων (-17 ετών) με τη Βραζιλία, ενώ ένα χρόνο αργότερα, έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο ποδόσφαιρο με την φανέλα της Γκρέμιο.

    Ένα χρόνο αργότερα το 1999 κάνει το ντεμπούτο του στη Σελεσάο στο 3-0 επί της Λετονίας, ενώ τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς κατακτά με τα χρώματα της εθνικής Βραζιλίας το Κόπα Αμέρικα.

    Το πλούσιο ταλέντο του δεν αφήνει ασυγκίνητους τους μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης και έτσι το 2001, περνά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο με την Παρί Σεν Ζερμέν.

    Το 2002 στέφεται Πρωταθλητής κόσμου με τη Βραζιλία.

    Το 2003, υπογράφει πενταετές συμβόλιο στη Μπαρτσελόνα, αφήνοντας "στα κρύα του λουτρού" τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Ο Ζαγοράκης 18ος

    Από το μεγάλο γκαλά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, δεν θα μπορούσε να λείπει ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας, Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος με 25 βαθμούς, βρέθηκε στην 18η θέση της λίστας με τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της χρονιάς. Μάλιστα, ο Ζαγοράκης συγκέντρωσε... ανέλπιστες ψήφους, καθώς δεν προτιμήθηκε από κανέναν ομοσπονδιακό προπονητή ή αρχηγό κάποιας αξιόλογης εθνικής ομάδας, αφού φαίνεται πως ο τίτλος του πολυτιμότερου παίκτη του EURO 2004 δεν ήταν αρκετός για πολλούς.

    Ο Ζαγοράκης πήρε συνολικά 25 βαθμούς με τρεις πρώτες θέσεις (δίνουν από 5 βαθμούς), τις οποίες του χάρισαν ο αρχηγός της εθνικής Κύπρου, Νίκος Παναγιώτου, ο προπονητής της Φινλανδίας, Αντι Μουουρίνεν, και ο τεχνικός του Γκουάμ (!), Σουγκάο Κάμπε. Στη δεύτερη θέση (3 βαθμοί) κατατάχθηκε από τον προπονητή των Νησιών Κουκ, Αλεξ Νάπα, και τον αρχηγό της Νέας Ζηλανδίας, Ράιαν Νέλσεν. Επίσης, πήρε ακόμη τέσσερις βαθμούς από ισάριθμες τρίτες θέσεις, με "ψηφοφόρους" τον πρώην ομοσπονδιακό προπονητή της Σκωτίας, Μπέρτι Φογκτς, τον -επίσης πρώην- τεχνικό της Κύπρου, Μόμτσιλο Βούκοτιτς, και τους προπονητές του Τρίνινταντ & Τομπάγκο, Μπερίλ Σεντ Κλερ, και της Λιθουανίας, Αλγκιμάντας Λιουμπίνσκας.

    Ο Ζαγοράκης, ως αρχηγός της Ελλάδας, ψήφισε κατά σειρά τους Ροναλντίνιο, Πάβελ Νέντβεντ και Αντρέι Σεβτσένκο, ενώ ο Οτο Ρεχάγκελ τους Ροναλντίνιο, Τιερί Ανρί και Νέντβεντ.

    Συνολικά στη διαδικασία συμμετείχαν 157 ομοσπονδιακοί προπονητές και 145 αρχηγοί εθνικών ομάδων και οι βαθμοί μοιράστηκαν στους 35 ποδοσφαιριστές που είχε υποδείξει η FIFA, ως εξής:

    1. Ροναλντίνιο (Βραζιλία) 620 βαθμοί, 2. Τιερί Ανρί (Γαλλία) 552, 3. Αντρέι Σεβτσένκο (Ουκρανία) 253, 4. Πάβελ Νέντβεντ (Τσεχία) 178, 5. Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία) 150, 6. Αντριάνο (Βραζιλία) 98, 7. Ντέκο (Πορτογαλία) 96, 8. Ρονάλντο (Βραζιλία) 96, 9. Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ (Ολλανδία) 67, 10. Κακά (Βραζιλία) 64, 11. Γουέιν Ρούνι (Αγγλία) 64, 12. Ντιντιέ Ντρογκμπά (Ακτή Ελεφαντ.) 46, 13. Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία) 45, 14. Σάμουελ Ετό (Καμερούν) 42, 15. Λουϊς Φίγκο (Πορτογαλία) 35, 16. Ντέιβιντ Μπέκαμ (Αγγλία) 35, 17. Ραούλ (Ισπανία) 33, 18. ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 25, 19. Ρομπέρτο Αγιάλα (Αργεντινή) 24, 20. Μάικλ Οουεν (Αγγλία) 22.

    Οι νικητές από το 1991

    1991 - Λόταρ Ματέους (Γερμανία/Ιντερ) 1992 - Μάρκο Φαν Μπάστεν (Ολλανδία/Μίλαν) 1993 - Ρομπέρτο Μπάτζιο (Ιταλία/Γιουβέντους) 1994 - Ρομάριο (Βραζιλία/Μπαρτσελόνα) 1995 - Ζορζ Γουεά (Λιβερία/Παρί Σ.Ζ.) 1996 - Ρονάλντο (Βραζιλία/Αϊντχόβεν/Μπαρτσελόνα) 1997 - Ρονάλντο (Βραζιλία/Μπαρτσελόνα/Ιντερ) 1998 - Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία/Γιουβέντους) 1999 - Ριβάλντο (Βραζιλία/Μπαρτσελόνα) 2000 - Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία/Γιουβέντους) 2001 - Λουίς Φίγκο (Πορτογαλία/Ρεάλ Μαδρίτης) 2002 - Ρονάλντο (Βραζιλία/Ρεάλ Μαδρίτης) 2003 - Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία/Ρεάλ Μαδρίτης) 2004 - Ροναλντίνιο (Βραζιλία/Μπαρτσελόνα)

    [09] Κοινωνία

    Ηλιοφάνεια τα Χριστούγεννα "Αγριεύει" ο καιρός

    20/12/2004 10:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει πολλές περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχές και τις χιονοπτώσεις. Ήδη, καταιγίδες εκδηλώνονται στη Δυτική Ελλάδα, ενώ χιόνι πέφτει στη Φλώρινα και τα ορεινά της Ηπείρου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, την Τρίτη αναμένονται σε όλη τη χώρα βροχές, τοπικές καταιγίδες, χιόνια στα βόρεια ορεινά και ενίσχυση των ανέμων στο βόρειο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, με το θερμόμετρο να δείχνει από 10 έως 15 βαθμούς στην Αθήνα και από 4 μέχρι 8 στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, η επιδείνωση του καιρού θα είναι πρόσκαιρη, αφού ο ήλιος θα κάνει και πάλι την εμφάνισή του από την Πέμπτη, αν και το κρύο θα είναι αισθητό. Πάντως, όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, φέτος δεν θα δούμε χιόνια στο καμπαναριό. Την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα επικρατεί ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα και η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός

    [10] Αθλητισμός

    Νίκη και με τη "βούλα"

    20/12/2004 10:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2004 11:06:36 μμ)

    Μπροστά σε 8.000 περίπου φιλάθλους η Νίκη Βόλου κατάφερε να νικήσει τον συμπολίτη της, Ολυμπιακό στο Θεσσαλικό ντέρμπι, με 1-0 και να αναρριχηθεί στην κορυφή της βαθμολογίας της Β΄Εθνικής μαζί με τον Λεβαδειακό, τον Ακράτητο και τον Πανσερραϊκό. Σε ένα παιχνίδι μέτριο με λιγοστές φάσεις, που όμως δεν έλλειπε το πάθος και από τους 22 παίκτες, η Νίκη ευτύχησε με ένα γκολ του Κοντέων στο 35 να πάρει τους τρεις βαθμούς, αλλά και το πάνω χέρι στην υπόθεση άνοδο από τον Ολυμπιακό.

    Συνολικά αποτελέσματα και βαθμολογία

    Εθνικός Αστέρας-Λεβαδειακός 0-2 Λάρισα-Ατρόμητος Αθηνών 6-0 Ακράτητος-Παναχαϊκή 2005 2-1 Προοδευτική-Απόλλων Αθηνών 4-0 Καλαμάτα-Ηλυσιακός 3-1 Πανηλειακός-Καστοριά 1-0 Νίκη Βόλου-Ολυμπιακός Β. 1-0 Πανσερραϊκός-Ποσειδών Ν.Π. 2-0 α.α.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 12 αγώνες)

    Λεβαδειακός 22 Νίκη Βόλου 22 Ακράτητος 22 Πανσερραϊκός 22 Καστοριά 21 Πανηλειακός 21 Καλαμάτα 21 Προοδευτική 20 Ολυμπιακός Βόλου 20 Λάρισα 18 Απόλλων Αθ. 15 Εθνικός Αστέρας 13 Παναχαϊκή 2005 13 Ηλυσιακός 13 Ατρόμητος Αθ. 4 Ποσειδών Ν. Πόρων -

    Ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων υποβιβάστηκε στη Γ` εθνική.

    [11] Αθλητισμός

    Γήπεδο στο Γουδί θα ζητήσει ο ΠΑΟ

    20/12/2004 10:47:00 μμ

    Ενωμένοι και σύμφωνοι ότι μόνο το Γουδί πληροί τις προϋποθέσεις για την ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, θα εμφανιστούν οι ηγέτες των "πρασίνων" στην αυριανή (12:30) συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, κ. Γιώργο Σουφλιά. Στη σημερινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο "ισχυρός άνδρας" της ΠΑΕ, Γιάννης Βαρδινογιάννης, οι ηγέτες της ΚΑΕ, Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος, και ο πρόεδρος του ΤΑΠ, Βλάσης Σταθοκωστόπουλος, αποφασίστηκε ομόφωνα να τονιστεί στον Υπουργό, ότι ο Παναθηναϊκός θέλει να χτίσει το νέο του γήπεδο στο Γουδί και ότι δεν αποδέχονται καμία άλλη λύση που ενδεχομένως να προκρίνεται από την Πολιτεία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αποφάσισαν ότι, αν η πρόταση του κ. Σουφλιά δεν συμφωνεί με τα σχέδιά τους, θα τη συζητήσουν σε νέα συνάντησή τους και θα πάρουν την τελική απόφαση.

    Θέση στο θέμα πήρε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Τύπου τη Δευτέρα λέγοντας: "Έχουμε έτοιμη λύση για το γηπεδικό πρόβλημα και αν δεν ανακοινωθεί αύριο θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο".

    [12] Πολιτική

    Τηλεδιάσκεψη με πολίτες της τρίτης ηλικίας Αυτοκριτική από τον Γ. Παπανδρέου

    20/12/2004 10:50:00 μμ

    Την άποψη πως το ΠΑΣΟΚ έκανε πολλά για τους πολίτες, αλλά έχασε το ανθρώπινο στοιχείο του, εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου. "Κάναμε πολλά για την τρίτη ηλικία, αλλά η εξουσία και η γραφειοκρατία μας έκανε να χάσουμε κατά πολύ το ανθρώπινο πρόσωπό μας", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με πολίτες της τρίτης ηλικίας. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, πως αν και το ΠΑΣΟΚ έλυσε πολλά από τα προβλήματα των πολιτών, κατά τα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα, "ήταν φανερό ότι του έλειπε η στοργή" και υποσχέθηκε αποκατάσταση. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση, με αιχμή τον προϋπολογισμό του 2005, τονίζοντας, πως η ΝΔ δεν υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

    "Βολές" για τον προϋπολογισμό

    "Θέλουμε να ξαναφέρουμε τη στοργή προς την τρίτη ηλικία", δήλωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προσθέτοντας, ότι αυτή είναι η ιδεολογία του κόμματός του και υπενθύμισε τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου για τα περήφανα γηρατειά, τα οποία πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος του Κινήματος επέκρινε την Κυβέρνηση, τονίζοντας, ότι με τον προϋπολογισμό της μειώνονται οι παροχές, αντί να αυξάνονται και πρότεινε να δίνονται οι συντάξεις μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

    Η δήλωση του κ. Παπανδρέου έγινε στη διάρκεια παράλληλων εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, με τίτλο "μέρα εθνικού διαλόγου για την τρίτη ηλικία- οι γενιές συμμαχούν". Στο πλαίσιο αυτό έγιναν 230 εκδηλώσεις, ενώ η επόμενη ανάλογη εκδήλωση θα γίνει στις αρχές του 2005 και θα αφορά στους μετανάστες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 December 2004 - 21:52:39 UTC