Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φόβοι για επιθέσεις στο Ιράκ
  • [02] Χωρίς τέλος η τραγωδία
  • [03] Αιματηρή έκρηξη στη Βαγδάτη
  • [04] Αποκλεισμένη η έδρα της ουκρανικής κυβέρνησης
  • [05] Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης
  • [06] Καταιγίδες σε όλη τη χώρα
  • [07] Είπαν όχι τα "Σπηρούνια"
  • [08] Θερίζει το δριμύ ψύχος στο Μεξικό
  • [09] Πλήγμα στα κολομβιανά καρτέλ κόκας
  • [10] Αγωνία για τους Έλληνες
  • [11] Άνδρες εν δράσει
  • [12] Σταθερές οι τιμές των φαρμάκων
  • [13] Τελευταία ευκαιρία για τα σήματα κυκλοφορίας

    [01] Ιράκ

    Ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη Φόβοι για επιθέσεις στο Ιράκ

    28/12/2004 11:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τους Αμερικανούς πολίτες, που κατοικούν ή βρίσκονται περαστικοί στο Ιράκ, προειδοποίησε για πιθανούς κινδύνους επιθέσεων, τις ημέρες του Νέου Έτους και κατά την περίοδο μέχρι να διεξαχθούν οι γενικές εκλογές στη χώρα στις 30 Ιανουαρίου του 2005, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη. "Παρά το γεγονός, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες και ενδείξεις για πιθανότητα επιθέσεων, εφιστάται η προσοχή όλων από τώρα έως και τη διεξαγωγή των εκλογών στις 30 Ιανουαρίου", επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Όπως εκτιμάται, η ηρεμία που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, σε σχέση με ό,τι γινόταν μέχρι προσφάτως, ενδέχεται να σημαίνει ότι προετοιμάζονται επιθέσεις για τις ημέρες αλλαγής του χρόνου ή κοντά στις εκλογές. Πιθανοί στόχοι, κατά την αμερικανική πρεσβεία, είναι τα ξενοδοχεία, οι πρεσβείες και οι χώροι μεγάλης συγκέντρωσης πολιτών, όπως οι αγορές.

    [02] Κόσμος

    Τις 70.000 αγγίζει ο αριθμός των νεκρών Χωρίς τέλος η τραγωδία

    29/12/2004 7:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2004 11:48:47 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΝΕΤ 105,8

    Αδιευκρίνιστο παραμένει το μέγεθος της καταστροφής, μετά το τσουνάμι που έπληξε τη ΝΑ Ασία, ίσως το φονικότερο των τελευταίων 200 ετών, ενώ δραματικά αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των θυμάτων, που ήδη ξεπερνά τις 68.000. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι και εκατομμύρια οι άστεγοι. Μεταξύ των θυμάτων, και χιλιάδες ξένοι παραθεριστές. Για τον άμεσο κίνδυνο επιδημιών, που ενδέχεται να διπλασιάσουν τον αριθμό των θυμάτων, προειδοποιεί ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, ενώ, τα σωστικά συνεργεία και οι διεθνείς ομάδες βοήθειας εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς. Ο ΟΗΕ, ο οποίος πραγματοποιεί τη μεγαλύτερης κλίμακας στην ιστορία του ανθρωπιστική επιχείρηση, αναμένεται να ζητήσει χρηματικό ποσόν-ρεκόρ από τα κράτη-μέλη του για την ανακούφιση των πληγέντων. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η UNICEF, καθώς εικάζεται ότι στη Σρι Λάνκα ξεθάφτηκαν οι νάρκες από τον εμφύλιο πόλεμο, αποτελώντας έναν ακόμα κίνδυνο για τα συνεργεία και τους επιζώντες.

    Ασύλληπτος ο αριθμός των θυμάτων

    Δίχως τέλος φαίνεται να είναι ο τραγικός απολογισμός του φονικού χτυπήματος που δέχτηκε η ΝΑ Ασία. Ήδη, οι νεκροί άγγιξαν τους 68.000, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς, ίσως ο αριθμός των θυμάτων αγγίξει τις 100.000.

    Η Ινδονησία φαίνεται ότι δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, με τον αριθμό των νεκρών να έχει ήδη φτάσει τις 32.502, ενώ φόβοι εκφράζονται για περαιτέρω αύξηση του θλιβερού αυτού απολογισμού.

    Στη Σρι Λάνκα, ο αριθμός των νεκρών έχει αγγίξει τις 22.000, την ώρα που οι τραυματίες ανέρχονται σε 20.000 και οι άστεγοι ξεπερνούν τους 1.500.000.

    Η πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Σαντρίκα Κουμαρατούνγκα, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στους δημοσιογράφους ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα της από τον τρομερό σεισμό της Κυριακής θα ξεπεράσει κατά πολύ τον σημερινό. "Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των αγνοουμένων διότι τα στοιχεία έρχονται από παντού", εξήγησε η πρόεδρος.

    Στην Ινδία, οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 12.500, αλλά και εδώ οι πιθανότητες να αυξηθεί ο αριθμός τους δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς οι αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 30.000 μόνο στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ.

    Στην Ταϊλάνδη, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως οι νεκροί είναι 1.516, ανάμεσα τους και 700 ξένοι, ενώ 1.200 είναι αγνοούμενοι.

    Ο προσωρινός απολογισμός που δόθηκε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα όσον αφορά τους ξένους τουρίστες στην Ταϋλάνδη, αναφέρει πάνω από 700 αγνοούμενους εκτός των 1.500 Σουηδών και 700-800 Νορβηγών - για τους οποίους πάντως οι ελπίδες εξανεμίζονται.

    Στη Μιανμάρ, όπου 17 χωριά της έχουν καταστραφεί εντελώς, ο απολογισμός των αρχών κάνει λόγο για 90 νεκρούς.

    Στη Μαλαισία, οι νεκροί είναι 65 και οι τραυματίες 183, ενώ στις Μαλδίβες, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 55 και 69 οι αγνοούμενοι.

    Στη Σομαλία, 40 πτώματα ψαράδων έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα ενώ συνολικά ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 100.

    Στην Τανζανία αναφέρθηκαν τουλάχιστον 10 νεκροί, ενώ 3 θάνατοι ανακοινώθηκαν και στις Σεϋχέλλες.

    Διεθνής ανθρωπιστική αποστολή

    Η Πανελλαδική γραμμή κλήσης της UNICEF για τις δωρέες των συμπολιτών μας είναι 801 500 12345 (με χρέωση 1 αστική μονάδα).

    Ήδη, στην πληγείσα περιοχή κατέφτασε διεθνής βοήθεια, σε ένα αγώνα με αντίπαλο το χρόνο για την αποφυγή της εξάπλωσης επιδημιών. Την ώρα που οι διασωθέντες θάβουν τους νεκρούς τους σε μαζικούς τάφους, ομάδες από την Ιαπωνία , την Ινδία, το Ισραήλ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ταιβάν εργάζονται για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και των συνθηκών υγιεινής.

    Άμεση είναι και η διεθνής οικονομική βοήθεια που καταφθάνει στην περιοχή για την ανακούφιση των πληγέντων. Το ποσό-ρεκόρ άνω των 1,6 δις δολαρίων θα ζητήσει ο ΟΗΕ για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών της περιοχής.

    Η UNICEF αποστέλλει 50.000 ευρώ, ενώ από σήμερα Τετάρτη θα διαθέσει τηλεφωνική Γραμμή Ζωής που θα βρίσκεται σε 24ωρη λειτουργία για να δέχεται τις δωρεές των συμπολιτών μας.

    Η Πανελλαδική αυτή γραμμή κλήσης είναι 801 500 12345 (με χρέωση 1 αστική μονάδα).

    Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στις πληγείσες περιοχές 20 αεροσκάφη και αρκετά πλοία με ιατροφαρμακευτικό υλικό, φορτηγά και μονάδες καθαρισμού νερού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη δίνη του ολέθρου

    Σχετικά Links:

    UNICEF

    Διεθνής Ερυθρός Σταυρός

    Γιατροί χωρίς Σύνορα

    Save the Children

    [03] Ιράκ

    Αιματηρή έκρηξη στη Βαγδάτη

    29/12/2004 8:35:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είκοσι οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί αστυνομικοί, βρήκαν τον θάνατο από ισχυρότατη έκρηξη, η οποία κατέστρεψε μία κατοικία στη Βαγδάτη, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ιρακινή αστυνομία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία εισέβαλε στην κατοικία επειδή αυτή θεωρείτο βάση για ξένους μαχητές. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, την κατοικία χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο Αράβες μαχητές. Από την έκρηξη καταστράφηκαν και πέντε γειτονικά σπίτια. Αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει από τα ξημερώματα τη ζώνη, εντός της οποίας βρίσκονται οι κατεστραμμένες κατοικίες.

    [04] Κόσμος

    Νέα κρίση στην Ουκρανία; Αποκλεισμένη η έδρα της ουκρανικής κυβέρνησης

    29/12/2004 8:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2004 10:25:18 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Στον αποκλεισμό της έδρας της κυβέρνησης έχουν προχωρήσει από το πρωί της Τετάρτης οι υποστηρικτές του νικητή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, Βίκτορ Γιουστσένκο, μετά από έκκληση του ιδίου. Στόχος του αποκλεισμού, η ματαίωση του προγραμματισμένου για σήμερα υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του απερχόμενου πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της κεντρικής εκλογικής επιτροπής της χώρας, Γιάροσλαβ Νταβίντοβιτς, έγιναν πάρα πολλές προσφυγές όσον αφορά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που επαναλήφθηκε την Κυριακή στη χώρα, καταγγέλλοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για έναν "πολιτικό ελιγμό". Να προφυλάξουν τη συνοχή της χώρας τους, κάλεσε τους Ουκρανούς η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ οι ΗΠΑ προέτρεψαν την ουκρανική δικαιοσύνη να απορρίψει ενδεχόμενη προσφυγή του Γιανούκοβιτς εναντίον του εκλογικού αποτελέσματος.

    Έμμεσες κατηγορίες εναντίον Γιανούκοβιτς

    "Σε ποια χώρα μπορεί μία κυβέρνηση που τέλειωσε η θητεία της να λέει ότι δεν θέλει να αποχωρήσει; Καμία συνάντηση της παράνομης κυβέρνησης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί", είπε ο Γιουστσένκο σε ομιλία του ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Κίεβο.

    Οχήματα έχουν αποκλείσει τις εισόδους του κτηρίου μπροστά από το οποίο έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι επιτρέπουν την είσοδο στους υπαλλήλους, θέλοντας να εμποδίσουν την πρόσβαση μόνο του Γιανουκόβιτς.

    "Οι προσφυγές είναι πάρα πολλές, έρχονται κυρίως με τηλεγραφήματα", δήλωσε ο Νταβίντοβιτς χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. "Μοιάζουν με μηνύματα εργατών της σοβιετικής εποχής", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι σε διάστημα ενός λεπτού εστάλησαν 200 τηλεγραφήματα με το ίδιο κείμενο, τα οποία ήταν όμως υπογεγραμμένα από διαφορετικά άτομα στην περιοχή Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, όπου η πλειοψηφία ψήφισε τον Γιανούκοβιτς.

    Όμως υπάρχουν επίσης "προσφυγές άξιες προσοχής", σημείωσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

    Κατηγορώντας εμμέσως τον Γιανούκοβιτς ότι βρίσκεται πίσω από μεγάλο αριθμό προσφυγών, ο πρόεδρος της κεντρικής εκλογικής επιτροπής κάλεσε για "αγώνα δια της εντίμου και νόμιμης οδού και όχι της βρώμικης οδού της πολιτικής".

    Η κεντρική εκλογική επιτροπή δεν μπορεί να ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών προτού εξεταστούν όλες οι προσφυγές. Ο Νταβίντοβιτς δεν έχει δώσει κάποια διορία για αυτήν τη διαδικασία.

    Υπενθυμίζεται πως ο αντιπολιτευόμενος φιλοδυτικός Βίκτορ Γιουστσένκο κερδίζει τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό 51,99% των ψήφων έναντι ποσοστού 44,19% που λαμβάνει ο αντίπαλός του, φιλορώσος Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για τα αποτελέσματα των εκλογών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρνείται το εκλογικό αποτέλεσμα

    [05] Οικονομία

    Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης

    29/12/2004 9:30:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ρυθμό ανάπτυξης 4% κατά μέσο όρο για τα επόμενα τρία χρόνια, προβλέπει το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το χρονικό διάστημα 2004-2007, το οποίο κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Από τις προβλέψεις που περιέχονται στο πρόγραμμα, προκύπτει ότι την προσεχή τριετία ο κύριος στόχος της κυβέρνησης θα είναι η επαναφορά σε τροχιά δημοσιονομικής πειθαρχίας ενώ, παράλληλα, θα διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα προβλέπεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κάτω του 3% και πτώση της ανεργίας κάτω του 10%. Το πρόγραμμα προβλέπει μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 2,5% του ΑΕΠ το 2007 αλλά και μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από τα επίπεδα του 100% του ΑΕΠ, το ίδιο έτος. Σε ένα εναλλακτικό σενάριο, σε περίπτωση που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον θα είναι λιγότερο ευνοϊκό, προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 3,3%.

    [06] Κοινωνία

    Καταιγίδες σε όλη τη χώρα

    29/12/2004 10:00:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, καθώς και θυελλώδεις νότιοι άνεμοι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Τα φαινόμενα θα παρατηρηθούν εντονότερα στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής-, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα.

    Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατέστησαν απαγορευτικό τον απόπλου για τα πορθμεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας - Πρίνου.

    Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα και έχει ήδη ενημερώσει αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί, ενώ εφιστά την προσοχή των πολιτών τους οποίους καλεί να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας.

    [07] Αθλητισμός

    Είπαν όχι τα "Σπηρούνια"

    29/12/2004 10:24:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Οι 37 πόντοι του Στουντεμαϊρ δεν στάθηκαν αρκετοί στους Σανς για να ξεπεράσουν και το εμπόδιο των γηπεδούχων του Σαν Αντόνιο, οι οποίοι με τη νίκη τους 114-95 έσπασαν το νικηφόρο σερί του Φοίνιξ. Κορυφαίος για τα "Σπηρούνια" ο Τόνι Πάρκερ που σε 30 λεπτά σημείωσα 29 πόντους, αριθμό που αποτελεί την καλύτερη φετινή του επίδοση. Είκοσι εννέα πόντους όμως σημείωσε και ο Γερμανός Ντιρκ Νοβίτσκι στη νίκη του Ντάλας επί της γηπεδούχου Βοστώνης με 94-113. Στα υπόλοιπα αποτελέσματα είχαμε: Φιλαδέλφεια-Σιάτλ 114-107, Κλίβελαντ-Ατλάντα 111-102, Μιλγουόκι-Χιούστον 115-87, Σικάγο-Νιου Τζέρσι 80-84, ΤορόντοΛεϊκερς-99-117

    [08] Κόσμος

    Θερίζει το δριμύ ψύχος στο Μεξικό

    29/12/2004 10:28:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η πρόωρη εμφάνιση σχεδόν πολικών θερμοκρασιών σε πολλές περιοχές του Μεξικού στάθηκε μοιραία για τουλάχιστον 40 ανθρώπους, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Η τραγική ειρωνεία όμως ήταν ότι τα περισσότερα από τα θύματα δεν έχασαν τη ζωή τους από το δριμύ ψύχος, αλλά από δηλητηριάσεις με μονοξείδιο του άνθρακα, λόγω της χρήσης πρωτόγονων θερμαντικών μέσων μέσα σε κλειστούς χώρους. Οι περιοχές που υπέφεραν τα χειρότερα ήταν οι ορεινές ζώνες Τσιουάουα και Σακατέκας, στα υψηλότερα σημεία των οποίων η θερμοκρασία έπεσε έως και ως τους μείον 14 βαθμούς Κελσίου.

    [09] Κόσμος

    Πλήγμα στα κολομβιανά καρτέλ κόκας

    29/12/2004 10:50:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ένας από τους πλέον καταζητούμενους Κολομβιανούς βαρόνους κοκαΐνης βρίσκεται από χθες στα χέρια των αρχών της χώρας, ύστερα από επιτυχημένη επιχείρηση για τη σύλληψη του. Πρόκειται για τον Νταγομπέρτο Φλόρες, επικεφαλής του καρτέλ του Νόρτε ντελ Βάλιε ο οποίος είχε επικηρυχθεί και από τις ΗΠΑ με το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Φλόρες συνελήφθη στο Μεντεγίν, στα βορειονατολικά της Κολομβίας και αμέσως μεταφέρθηκε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Μπογοτά, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την απέλασή του στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι επί προεδρίας Αλβάρο Ουρίμπε, η Κολομβία έχει απελάσει πάνω από 100 μεγαλέμπορους ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών κι ο Χιλβέρτο Ροδρίγες Ορεχουέλα, που υπήρξε κυρίαρχος του παγκόσμιου εμπόριου κοκαΐνης, ως επικεφαλής του καρτέλ του Κάλι, και ο οποίος στις 3 Δεκεμβρίου μεταφέρθηκε στο Μαϊάμι και παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές.

    [10] Κοινωνία

    Συνεχίζονται οι έρευνες Αγωνία για τους Έλληνες

    29/12/2004 10:50:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Διαστάσεις παγκόσμιου εφιάλτη έχει προσλάβει η καταστροφή από το σεισμό και τα φονικά τσουνάμι που έπληξαν τη ΝΑ Ασία. Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει δραματικά, έχοντας ήδη φτάσει τους 68.000, ενώ εκτιμάται ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Η τραγωδία έχει αγγίξει και τη χώρα μας, καθώς υπάρχουν Έλληνες ταξιδιώτες που ακόμη δεν έχουν επικοινωνήσει με τους οικείους τους. Παρόλο που τα ξημερώματα της Τρίτης επέστρεψαν 135 Έλληνες ταξιδιώτες, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια εντοπισμού και επαναπατρισμού συμπατριωτών μας από τις πληγείσες περιοχές. Όπως δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, οι διπλωματικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν περίπου 27 Έλληνες, που δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμα με τους οικείους τους. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό σχετικά με την πορεία των ερευνών.

    Αισιόδοξα μηνύματα

    Το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: 210- 36 81 212, 210- 36 81 730 και 210- 36 81 350. Το ανάλογο τηλεφωνικό κέντρο του ΥΠΕΞ της Ταϋλάνδης: 00 66 26 43 52 62 και 00 66 26 43 50 00.

    Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου να επαναπατριστεί και ο τελευταίος Έλληνας τουρίστας.

    Ουδείς θάνατος ή βαρύς τραυματισμός Έλληνα πολίτη έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής στις πληγείσες περιοχές, σημείωσε την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Όσοι θέλουν να μάθουν πληροφορίες για ταξιδιώτες στις πληγείσες περιοχές, μπορούν να επικοινωνούν με το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εξωτερικών : 210- 36 81 212, 210- 36 81 730 και 210- 36 81 350.

    Επίσης, ανάλογο τηλεφωνικό κέντρο έχει δημιουργήσει και το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϋλάνδης, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση: 00 66 26 43 52 62 και 00 66 26 43 50 00.

    Ασφαλείς είναι και οι 170 Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται για τουρισμό σε περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.

    Στην Ινδία το ελληνικό C-130

    Στο μεταξύ, στην Ινδία προσγειώθηκε το ελληνικό C-130 που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις Μαλδίβες, όπου διπλωματικός υπάλληλος, θα αναζητήσει τους Έλληνες που παραμένουν στην περιοχή και δεν έχουν ακόμη επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους.

    Αργά το βράδυ, το C-130 θα φτάσει στη Σρι Λάνκα και αύριο στην Ταϋλάνδη.

    Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να εξασφαλισθεί η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο γραμματέας των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, που επιβαίνει στο C-130 με ακόμη δυο γιατρούς.

    Όσον αφορά σε τυχόν αποζημιώσεις των εκδρομέων, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, Γιάννης Ευαγγέλου, υποστήριξε, πως -όπως προβλέπει Κοινοτική Οδηγία- σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία υποχρεούνται να φροντίσουν μόνο για τον επαναπατρισμό των εκδρομέων, και επομένως, η επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές, εξαρτάται από την πρόθεση του κάθε πρακτορείου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έρευνες για Έλληνες ταξιδιώτες

    [11] Αθλητισμός

    Άνδρες εν δράσει

    29/12/2004 11:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2004 11:24:58 πμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κυψέλη το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της Εθνικής ανδρών χάντμπολ, εν όψει του Μοντιάλ της Τυνησίας. Την Παρασκευή το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αναχωρήσει για τη Ζυρίχη, όπου θα πραγματοποιηθεί το β στάδιο της προετοιμασίας του με τη συμμετοχή των διεθνών στο Τουρνουά προετοιμασίας "Γέλου Καπ". Στο τουρνουά μετέχουν οι εξής ομάδες: Α όμιλος: Αίγυπτος, Κορέα, Β Ελβετία. Β όμιλος: Ελλάδα, Ελβετία, Κουβέιτ. Οι αγώνες θα έχουν διάρκεια δύο ημίχρονα επί 22 λεπτά, εκτός από τον αγώνα για τις θέσεις 5-6 που θα είναι 2χ30. Η Εθνική ομάδα θα μετάσχει και σε διεθνές τουρνουά που θα γίνει στο Παρίσι από 5 έως 9 Ιανουαρίου. Σε άλλο φιλικό τουρνουά προετοιμασίας που διέξαγεται στη Φεράρα η Ιταλία παραχώρησε ισοπαλία στη Ρουμανία 28-28 (12-12) ενώ χωρίς νικητή 34-34 έληξε και η αναμέτρηση της Τυνησίας με την Τουρκία.

    [12] Οικονομία

    Σταθερές οι τιμές των φαρμάκων

    29/12/2004 11:25:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη διαβεβαίωση ότι τα φάρμακα δεν θα γίνουν ακριβότερα παρείχε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου. Επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το μέλλον δεν επιφυλάσσει "δυσάρεστες εκπλήξεις για τον ασθενή και τα ασφαλιστικά ταμεία", ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι οι προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου σχετικά με τη νέα πολιτική στον τομέα των φαρμάκων θα ανακοινωθούν μετά τις γιορτές και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα υπάρξει δημοσιοποίηση συγκεκριμένων μέτρων. Όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου θα ξεκινήσει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε το συντομότερο δυνατόν να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και δεσμεύτηκε οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν για το επίπεδο των τιμών, να είναι σε λογικό πλαίσιο.

    [13] Οικονομία

    Τελευταία ευκαιρία για τα σήματα κυκλοφορίας

    29/12/2004 11:34:00 πμ

    Λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου, η προθεσμία για την προμήθεια του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Η προμήθεια του σήματος γίνεται από τις τράπεζες. Από την ερχόμενη Δευτέρα, οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται το ειδικό σήμα από τις εφορίες καταβάλλοντας όμως, το διπλάσιο ποσό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 December 2004 - 9:53:35 UTC