Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανικό στρατοδικείο για τα βασανιστήρια
  • [02] Πώς θα ήταν ο Έλβις σήμερα;
  • [03] Στην Αθήνα ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ
  • [04] Στο στόχαστρο η αισχροκέρδεια
  • [05] Καταγγελία για μη αποτελεσματική φόλα!
  • [06] Αφιέρωμα στη δεκαετία '60 με έργα συλλογής Μπέλτσιου
  • [07] Σώθηκε χάρη σε μια αποκριάτικη στολή
  • [08] "Έρχονται" αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [09] Νέα εποχή για τη Μέση Ανατολή
  • [10] Πήρε Χούτο η Αταλάντα
  • [11] Αύριο στη Βουλή ο βασικός μέτοχος
  • [12] Αντιδράσεις για τη μήνυση προς τη Δόμνα Σαμίου
  • [13] Ολοκληρώθηκαν οι προκριματικοί της Ορχήστρας Νέων της Ε.Ε.
  • [14] Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια
  • [15] "Επιδιορθώνεται" ο νωτιαίος μυελός;
  • [16] Στη Μόσχα ο Ερντογάν
  • [17] Ένα τηλεφώνημα "πρόδωσε" τον Πιτ
  • [18] Πολυτιμότερη όλων η Χατζηνίκου
  • [19] Στην τελική ευθεία η Εξεταστική
  • [20] Αποχωρεί η Ουκρανία από το Ιράκ
  • [21] Δωρεά 10 εκ. δολλαρίων της FIVB
  • [22] Επιστροφή στην κορυφή η Νίκη
  • [23] Επιστολή με άσπρη σκόνη εστάλη στο Δανό Πρωθυπουργό
  • [24] Πανελλήνια καταδίκη
  • [25] Έχασε την πρόκριση το 'νέο αίμα" του βόλεϊ
  • [26] "Κόβουν" το κάπνισμα οι Ιταλοί
  • [27] Νέες λεωφορειολωρίδες στο Λεκανοπέδιο
  • [28] Στα πάτρια εδάφη η Εθνική χάντμπολ

    [01] Ιράκ

    Βρετανικό στρατοδικείο για τα βασανιστήρια

    10/1/2005 11:42:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο οπλίτης Γκάρι Μπάρτλαμ του Βασιλικού Συντάγματος Τυφεκιοφόρων, θα παρουσιασθεί τη Δευτέρα ενώπιον του στρατοδικείου, κατηγορούμενος για βασανιστήρια σε Ιρακινούς κρατουμένους. Ο 19χρονος Μπάρτλαμ θα παρουσιασθεί στο ειδικό στρατοδικείο που συστήθηκε στους στρατώνες του Χόνε, στη βόρειο Γερμανία. Η εξέταση της υπόθεσης θα ολοκληρωθεί την Τρίτη. Άλλα τρία μέλη του ιδίου συντάγματος, ο αρχιλοχίας Ντάνιελ Κένιον, κι οι δεκανείς Μάρκ Κούλι και Ντάρεν Λάρκιν, θα αρχίζουν να παρουσιάζονται με τη σειρά τους στο στρατοδικείο του Όσναμπρικ, της Γερμανίας, από την Τετάρτη.

    Φωτογραφίες των βασανιστηρίων

    Ο Μπάρτλαμ είχε συλληφθεί μετά την εμφάνιση στο Τάμγουορθ, του Στάφορντσαϊρ στην κεντρική Αγγλία, των φωτογραφιών που είχε τραβήξει με βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν Ιρακινοί κατάδικοι τον Μάιο του 2003, σε ένα υπόστεγο στη Βασόρα.

    Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, οι φωτογραφίες απαθανατίζουν κυρίως έναν Ιρακινό κρατούμενο, τυλιγμένο σε δίχτυ, τον οποίο ανυψώνουν με ένα ειδικό γερανό και τον αφήνουν κατόπιν να πέσει στο έδαφος.

    Άλλες φωτογραφίες δείχνουν κρατουμένους να εξαναγκάζονται σε σεξουαλικές πράξεις.

    Καμία από τις φωτογραφίες αυτές δεν δημοσιεύθηκε και το περιεχόμενό τους δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

    Σχετικά Links:

    Guardian

    [02] Τεχνολογία

    Πώς θα ήταν ο Έλβις σήμερα;

    10/1/2005 12:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/1/2005 3:48:18 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Ήταν τότε, στις 16 Αυγούστου του 1977, όταν οι απανταχού λάτρεις του ροκ εντ ρολ πάγωσαν, στην είδηση, ότι ο αγαπημένος τους Βασιλιάς είχε κλείσει για πάντα τα όμορφά του μάτια. Η φωνή του Έλβις Πρίσλεϊ δε θα ακουγόταν ποτέ ξανά ζωντανά, ο μύθος του, όμως έμελλε να μην πεθάνει ποτέ. Στις 8 Ιανουαρίου, ο Έλβις θα γινόταν 70 ετών και η επιστημονική ομάδα του τμήματος ψυχολογίας του βρετανικού πανεπιστήμιου του Σαντ Άντριου, σε συνεργασία με ειδικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, έφτιαξαν, μέσω υπολογιστή, το πορτρέτο του Βασιλιά, έτσι, όπως θα ήταν στα εβδομηκοστά του γενέθλια. Για να παραχθεί η εικόνα του εβδομηντάρη Έλβις, χρησιμοποιήθηκε ένα λογισμικό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει τη γήρανση της υφής του δέρματος, καθώς και την αλλοίωση της πυκνότητας και του χρώματος των μαλλιών.

    Μόνο τα μαλλιά του δεν άλλαξαν!

    Η διαδικασία, που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες, ακούγεται απλή. Η επιστημονική ομάδα παίρνει μία σειρά από φωτογραφίες νέων και μία σειρά από φωτογραφίες γηραιότερων προσώπων, προκειμένου να καθορίσουν την αλληλουχία αλλαγών, λόγω γήρατος και πως μπορεί αυτή να χρησιμοποιηθεί σε μεμονωμένα πρόσωπα.

    Η ίδια διαδικασία, χρησιμοποιήθηκε και στη μεταμόρφωση του Βασιλιά. Ο Δρ. Μπέρναρντ Τίντερμαν και ο καθηγητής Ντέιβιντ Πέρετ αποφάσισαν να μην αλλάξουν τα μαύρα μαλλιά του Έλβις, καθώς όπως εξήγησε ο καθηγητής Πέρετ, ο Έλβις, όπως και πολλές άλλες διασημότητες, πιθανότατα θα είχε καταφύγει στην επιστήμη για να διατηρήσει την πλούσια κόμη του.

    Το συγκεκριμένο λογισμικό, μπορεί επίσης να αλλάξει σε ένα πρόσωπο το φύλο, ή την εθνικότητα, ενώ οι επιστήμονες υπογραμμίζουν, πως είναι πολύ χρήσιμο για αναζητήσεις ανθρώπων, ειδικά για όσους έχουν χαθεί εδώ και πολλά χρόνια.

    Μία απλοποιημένη μορφή του λογισμικού είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Perception Lab του πανεπιστημίου του Σαντ Άντριου, μέσω της οποίας, όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να δουν, πως θα είναι στο μέλλον.

    Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου, έχει επεξεργαστεί και τις φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρόε, του Τζέιμς Ντιν και του Τζον Λένον.

    Στο μεταξύ, ο μύθος του Βασιλιά, φαίνεται, πως δε θα πεθάνει ποτέ, καθώς στις 9 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά τα γενέθλιά του, έκανε το 19ο νούμερο ένα σινγκλ στα βρετανικά τσαρτς με την επανακυκλοφορία του Jailhouse Rock.

    Σχετικά Links:

    Perception Laboratory, School of Psychology, University of St Andrews

    http://www.elvis.com/

    [03] Πολιτική

    Στην Αθήνα ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ

    10/1/2005 12:57:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων αναφέρθηκε μόλις έφτασε το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο Τσαρλς Ρις, ο οποίος αντικαθιστά των αποχωρήσαντα Τόμας Μίλερ, τόνισε - μιλώντας στα ελληνικά - ότι βασική του επιδίωξη είναι να εργαστεί για την βελτίωση των διμερών σχέσεων, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την περαιτέρω συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, τώρα που η χώρα μας είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [04] Οικονομία

    Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου Στο στόχαστρο η αισχροκέρδεια

    10/1/2005 2:09:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σειρά μέτρων με στόχο την πάταξη της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η κυβέρνηση θα απαντήσει στο κύμα ακρίβειας με εντατικούς ελέγχους στην Αθήνα και την περιφέρεια και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες. Στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ τονίσθηκε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και η ομαλή λειτουργία της αγοράς.

    Έτος εξοικονόμησης ενέργειας το 2005

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, υπενθύμισε ότι τη χρονιά που πέρασε σημειώθηκαν ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα λόγω της κρίσης στις τιμές του πετρελαίου. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι το 2005 θα είναι έτος εξοικονόμησης ενέργειας ενώ παράλληλα προβλέπεται η εντατικοποίηση των δράσεων που αφορούν τη χρήση του φυσικού αερίου και από τις επιχειρήσεις.

    Ως προς το ζήτημα της ακρίβειας, ο Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά και ότι η πολιτεία θα είναι αμείλικτη απέναντι σε εκείνους που επιχειρούν να αισχροκερδήσουν.

    Τέλος, στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκαν τρόποι για να δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    [05] Παράξενα

    Καταγγελία για μη αποτελεσματική φόλα!

    10/1/2005 2:19:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δεν έχει όρια η αναίδεια ενός διόλου φιλόζωου Ρουμάνου, ο οποίος κατέφυγε στην υπηρεσία προστασίας καταναλωτών, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί, γιατί δεν έδρασε το δηλητήριο, που είχε προμηθευτεί για να σκοτώσει το σκύλο του γείτονά του. Ο άνδρας από το Ιάσιο ήθελε να σκοτώσει το σκύλο του γείτονά του, επειδή γάβγιζε. Έτσι, αποφάσισε να του δώσει φαγητό με στρυχνίνη. Ευτυχώς, ο σκύλος δεν έπαθε τίποτα και ο αναιδείς Ρουμάνος, κατέφυγε στην υπηρεσία προστασίας καταναλωτών, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη μη αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έμειναν έκπληκτοι, μόλις άκουσαν το παράλογο αίτημα του άνδρα, ο οποίος τους εξήγησε, ότι ο σκύλος τον ενοχλούσε, καθώς γάβγιζε τη νύχτα. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Ιοάν Χαράγκα, επικεφαλής της υπηρεσίας, τι αίτημα αυτό, ήταν ένα από τα πιο παράλογα, που είχαν ακούσει. Στη λίστα, των πιο περίεργων παραπόνων, ήταν η καταγγελία ενός καταναλωτή, ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί, γιατί στις συσκευασίες κατεψυγμένων κοτόπουλων δεν αναγράφονταν το φύλο, ενώ ένας άλλος κατήγγειλε, ότι η τα αναψυκτικά τύπου cola, του είχαν μαυρίσει τη γλώσσα.

    Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό, αν ο διόλου φιλόζωος άνδρας, θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για απόπειρα ζωοκτονίας, όπως κανονικά θα έπρεπε.

    [06] Πολιτισμός

    Στην Ελληνοαμερικανική Ενωση Αφιέρωμα στη δεκαετία '60 με έργα συλλογής Μπέλτσιου

    10/1/2005 2:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/1/2005 2:56:45 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η Ελληνοαμερικανική Ένωση στο πλαίσιο αφιερώματος για τη Δεκαετία του 60 διοργανώνει έκθεση με έργα ελλήνων εικαστικών από τη γενιά του 60. Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο "Εντός Εκτός, Σημειώσεις για τη δεκαετία του 60" θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 στις 8:30 μμ στις γκαλερί Κέννεντυ και Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) από την υπουργό Παιδείας κα Μαριέττα Γιαννάκου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης και Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης και χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ ΑΕ. Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη Συλλογή του Λωνίδα Μπέλτσιου και εκτίθενται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Η συλλογή περιλαμβάνει έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται έργα των: Αλέξη Ακριθάκη, Στυλανού Αντωνάκου, Στηβ Γιανάκου, Χρήστου Γιανάκου, Δανιήλ, Βαλέριου Καλούτση, Βλάση Κανιάρη, Νίκου Κεσσανλή, Γιάννη Κουνέλλη, Στάθη Λογοθέτη, Λίντα Μπένγκλις, Παύλου, Δημήτρη Περδικίδη, Χρύσας Ρωμανού, Λουκά Σαμαρά, Χρύσας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου 2005 και οι ώρες λειτουργίας της είναι: Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 12:00 μ.μ έως τις 21:00 μ.μ και το Σάββατο από τις 10:30 π.μ έως τις 14:30 μ.μ. Την Κυριακή η έκθεση δεν λειτουργεί.

    [07] Παράξενα

    Είχε τύχη βουνό Σώθηκε χάρη σε μια αποκριάτικη στολή

    10/1/2005 3:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τύχη βουνό είχε ένας Ελβετός, ο οποίος έπεσε θύμα τροχαίου, αλλά "τη γλίτωσε" με μερικές μόνο αμυχές. Τη ζωή του την οφείλει σε μία αποκριάτικη στολή σκύλου. Όλα άρχισαν, όταν ένας 35χρονος μοτοσικλετιστής, χτύπησε με τη μηχανή του, ένα σκύλο, που ήταν ξαπλωμένος στη μέση ενός δρόμου της Λουκέρνης. Όταν πλησίασε το θύμα του, συνειδητοποίησε έκπληκτος, ότι δεν ήταν σκύλος, αλλά ένας νεαρός άνδρας μεταμφιεσμένος. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, είχε παρασύρει το θύμα για περισσότερα από 36 μέτρα, αλλά ο μεταμφιεσμένος άνδρας δεν έπαθε σχεδόν τίποτα, χάρη στην ολόσωμη στολή του. Το θύμα, είχε μόλις φύγει από ένα μπάτσελορ πάρτυ και η αστυνομία εικάζει, πως ήταν τόσο μεθυσμένος, που λιποθύμησε, καθώς προσπαθούσε να επιστρέψει στο σπίτι του. Από την άλλη ο οδηγός της μηχανής δεν είχε καταναλώσει καθόλου αλκοόλ, αλλά δεν είδε τον ξαπλωμένο άνδρα.

    [08] Κοινωνία

    Απειλούν με αποκλεισμό των εθνικών οδών "Έρχονται" αγροτικές κινητοποιήσεις

    10/1/2005 3:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/1/2005 6:19:52 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Κινητοποιήσεις με μπλόκα στις εθνικές οδούς προαναγγέλλουν οι βαμβακοπαραγωγοί με αίτημα την απορρόφηση επιπλέον ποσοτήτων βαμβακιού. Την αρχή κάνουν αύριο, Τρίτη, οι αγρότες της Πέλλας, ενώ στις 20 Ιανουαρίου τη σκυτάλη θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, οι οποίοι ζητούν επιδότηση για το σύνολο της παραγωγής τους. Σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών της ΝΔ από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αδιάθετη παραγωγή βαμβακιού. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση δε θα παρανομήσει στο θέμα των ενισχύσεων των αγροτικών προϊόντων οι οποίες απαγορεύονται από την Ε.Ε. Στο θέμα αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους στη ΝΕΤ 105.8 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Αργύρης, και ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ.

    "Η κυβέρνηση δε μίλησε ποτέ υπέρ των παράνομων ενισχύσεων"

    "Ποτέ δεν είχαμε πει ότι θα επιδοτηθούν όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά", είπε ο κ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην καταβολή επιδοτήσεων σε ολόκληρη την ποσότητα του βαμβακιού και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να δώσει μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων για το βαμβάκι από όλες τις προηγούμενες χρονιές, ποσό που φτάνει τα 690 εκ. ευρώ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Μπασιάκου, ο οποίος είπε ότι "παρά τον καταστροφικό κανονισμό του 2001 που θα ισχύσει μέχρι το 2006" η κυβέρνηση εξασφάλισε φέτος 690 εκ. ευρώ, έναντι 620 εκ. ευρώ πέρσι.

    Ο κ. Μπασιάκος πρόσθεσε ότι φέτος έγιναν για πρώτη φορά έλεγχοι στους μισούς βαμβακοπαραγωγούς και έτσι "κόπηκαν υπερβάσεις ποσοτήτων που ήταν εκτός του κανονισμού", ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ δε μίλησε ποτέ "υπέρ των παράνομων εθνικών ενισχύσεων και της επιδότησης όλης της παραγωγής οποιουδήποτε προϊόντος, γιατί αυτό συνεπάγεται και υψηλά κοινοτικά πρόστιμα".

    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να αποκλείσουν οι αγρότες το δρόμο στο ύψος των Τεμπών, ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε σε παλαιότερη δήλωση του Κώστα Καραμανλή ο οποίος είχε πει ότι τα δικαιώματα των αγροτών είναι σεβαστά αλλά είχε εκφράσει την αντίθεσή του σε κάθε μορφής ακραίες αντιδράσεις.

    Ο κ. Ρουσόπουλος δεν σχολίασε τις δηλώσεις που έκανε χθες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ σε ερώτηση για τους βουλευτές της ΝΔ που παίρνουν το μέρος των αγροτών απάντησε, "κανένα σχόλιο".

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, ο κ. Κοντός τόνισε ότι φέτος έγινε η καλύτερη δυνατή διαχείριση βάσει του κανονισμού που ψηφίστηκε το 2000 και μετά από συνεννόηση με τους βαμβακοπαραγωγούς ενώ εκτίμησε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να κρατήσουν ήπιους τόνους.

    Ο κ. Έβερτ μιλώντας στην εκπομπή "Στα Μέσα και στα Έξω" εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος της ΠΑΣΕΓΕΣ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης "προκειμένου να ληφθούν μέτρα για το δραστικό περιορισμό του κόστους της αγροτικής παραγωγής".

    Από την πλευρά του, ο κ. Αργύρης είπε ότι η ΝΔ θα πρέπει να σταματήσει να κατηγορεί τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ καθώς οι κανονισμοί που αφορούν τους βαμβακοπαραγωγούς "δεν είναι κανονισμοί των κυβερνήσεων αλλά της Ε.Ε." και τόνισε ότι οι είναι τωρινές διαμαρτυρίες προέρχονται από τα στελέχη και τους συνδικαλιστές της κυβερνώσας παράταξης καθώς τώρα η ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμόσει όσα εξήγγειλε όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

    [09] Μ. Ανατολή

    Και επίσημα νικητής ο Αμπάς με 62,3% Νέα εποχή για τη Μέση Ανατολή

    10/1/2005 3:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/1/2005 4:10:29 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105, 8- Reuters

    Ανακοινώθηκε και επίσημα από την Παλαιστινιακή Εκλογική Επιτροπή, η νίκη του Μαχμούντ Αμπάς στις χθεσινές ιστορικές προεδρικές εκλογές με ποσοστό 62,3%. Η ορκωμοσία του νέου ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής θα γίνει πιθανότατα την Τετάρτη. Με τη νίκη του Αμπάς, φαίνεται να ξεκινά μια νέα εποχή για το Μεσανατολικό ζήτημα. Ο ίδιος έχει αντιταχθεί ανοιχτά στην ιντιφάντα και προκρίνει το διάλογο με τους Ισραηλινούς φιλειρηνιστές από την ένοπλη αντιπαράθεση. Την ίδια ώρα, σημαντικές είναι οι εξελίξεις και στην ισραηλινή πλευρά, όπου σήμερα αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ισραήλ με τη συμμετοχή των Εργατικών. Μάλιστα, ο ηγέτης των τελευταίων, Σιμόν Πέρες εμφανίστηκε θετικός στην εκλογή Αμπάς, δηλώνοντας, ότι πρόκειται για ένα νέο μετριοπαθή ηγέτη, που αντιτίθεται στην τρομοκρατία.

    Συναινετικό κλίμα

    Ο Πέρες δεσμεύτηκε, ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση θα προωθήσει την αποχώρηση των εποίκων και του στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, ότι απέλυσε τους 34 εφέδρους αξιωματικούς που είχαν δηλώσει δημοσίως, ότι δεν θα υπακούσουν στις εντολές για αποχώρηση.

    Εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εντός των ημερών ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν θα ζητήσει να συναντηθεί με τον Μαχμούντ Αμπάς.

    Από την πλευρά του, ο Αμπάς σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην ιταλική Corriere della Sera, φανέρωσε τις βασικές γραμμές της πολιτικής τακτικής, που θα ακολουθήσει. Αυτό, που επισημαίνει, είναι, ότι μία συμφωνία με το Ισραήλ πρέπει να εγγυάται τη δημιουργία κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.

    Στο μεταξύ, τον Αμπάς για τη νίκη του συνεχάρη κι ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, σεΐχης Χάσαν Γιούσεφ, επισημαίνοντας, ότι η Οργάνωση σέβεται την επιλογή του παλαιστινιακού λαού.

    "Νίκη ειρήνης" η εκλογή Αμπάς

    Τη νίκη Αμπάς χαιρέτισαν με δηλώσεις τους και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες. Για "ένα πολύ σημαντικό βήμα" στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός βιώσιμου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους έκανε λόγο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο ίδιος τόνισε, ότι αυτό που προέχει τώρα είναι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να εργαστούν από κοινού για να εξασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή.

    Παράλληλα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, χαρακτήρισε τον Αμπάς έναν νέο σημαντικό ηγέτη και διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη θα βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να πραγματοποιήσουν το "όνειρό" τους.

    "Έχουμε τώρα μια νέα ευκαιρία, μια λεωφόρο αισιοδοξίας και κοινής εργασίας για να μετατρέψουμε το όνειρο τόσων ανθρώπων σε πραγματικότητα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ στάθηκε στη "καλή διεξαγωγή" των χθεσινών προεδρικών εκλογών τονίζοντας, πως "βλέπει σ αυτήν μια νέα ελπίδα για την ειρήνη, που πρέπει να υποστηριχθεί με μια ισχυρή εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας και κυρίως της Ευρώπης και των ΗΠΑ".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος χαρακτήρισε τις εκλογές "μια πρώτη νίκη της ειρήνης".

    Τη νίκη του Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε και η Ρωσία με τον ειδικό της ειδικός της απεσταλμένο στη Ραμάλα, Αλεξάντρ Καλούγκιν να δηλώνει, ότι οι Παλαιστίνιοι έκαναν χθες την επιλογή της πολιτικής διευθέτησης του μεσανατολικού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συντριπτική νίκη Αμπάς

    [10] Αθλητισμός

    Πήρε Χούτο η Αταλάντα

    10/1/2005 3:24:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην Αταλάντα θα συνεχίσει την καριέρα του ο 25χρονος επιθετικός Λάμπρος Χούτος. Ο πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού, που τελευταία φόρεσε τα χρώματα της Ίντερ, δόθηκε δανεικός από την ομάδα του Μιλάνο στην ουραγό του καμπιονάτο και σήμερα κιόλας θα πραγματοποιήσει την πρώτη του προπόνηση στο Ζιγκόνια, υπό τις οδηγίες του Ντέλιο Ρόσι. Στον Έλληνα επιθετικό που μετά τη Ρόμα, τον Ολυμπιακό και την Ίντερ η Αταλάντα είναι ο νέος σταθμός της καριέρας του, δόθηκε η φανέλα με το Νο 10.

    [11] Πολιτική

    Αύριο στη Βουλή ο βασικός μέτοχος

    10/1/2005 3:56:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ

    Στη Βουλή θα μεταφερθεί την Τρίτη η συζήτηση για το νομοσχέδιο του βασικού μετόχου με το οποίο συμφωνεί η πλειοψηφία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Την απόσυρσή του αξιώνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση με το αιτιολογικό ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος, ενώ το ΚΚΕ εκτιμά ότι "δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα". Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις βελτίωσης του νομοσχεδίου εφόσον είναι στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της διαπλοκής.

    "Δεν αποδόθηκαν επακριβώς οι δηλώσεις του κ. Δήμα"

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις "διαφοροποιήσεις" του Έλληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε., Σταύρου Δήμα, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι οι δηλώσεις του δεν έχουν αποδοθεί επακριβώς και ότι ο κ. Δήμας έχει μιλήσει για θεμελιώδεις διατάξεις της Ε.Ε., για εξαιρέσεις από αυτές τις διατάξεις, καθώς επίσης ότι οι ρυθμίσεις για το βασικό μέτοχο θα πρέπει να είναι συμβατές με το Κοινοτικό Δίκαιο.

    [12] Πολιτισμός

    Αντιδράσεις για τη μήνυση προς τη Δόμνα Σαμίου

    10/1/2005 4:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/1/2005 6:03:23 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου προκάλεσε η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Θεόδωρος Ακρίδας, πρωτοψάλτης από το Μεσολόγγι, εναντίον της Δόμνας Σαμίου για την εκτέλεση σκωπτικών παραδοσιακών τραγουδιών της Καθαράς Δευτέρας. Ο υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, συνέστησε σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά. "Ο λαός μας επειδή σεβάστηκε την πολιτιστική του κληρονομιά μακροημέρευσε και θα συνεχίσει να μακροημερεύει, θα συνεχίσει να τιμά τις παραδόσεις του και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις της" τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος. Από την πλευρά του το ΚΚΕ, χαρακτηρίζει απόπειρα ποινικοποίησης των πολιτιστικών παραδόσεων την παραπομπή της Δόμνας Σαμίου σε δίκη και συμπληρώνει: "Αλλού να ψάξει για μολύνσεις η ηγεσία της Εκκλησίας και άλλοι, και όχι στην αυθεντική λαϊκή παράδοση και δημιουργία". Με τη φράση: "Δόμνα, είμαστε δίπλα σου", ο ΣΥΝ καταδικάζει τη μήνυση επισημαίνοντας ότι ενοχοποιούνται τα παραδοσιακά τραγούδια καθώς "στην επίθεση του σκοταδισμού δεν υπήρξαν ποτέ όρια".

    Επιβραβεύει ο Αρχιεπίσκοπος

    Σημειώνεται ότι ο κ. Ακρίδας υπέβαλε μήνυση κατά της Δόμνας Σαμίου, επειδή εμφανίστηκε στην ΕΤ3 να τραγουδά διονυσιακού χαρακτήρα τραγούδια.

    Επίσης, απέστειλε επιστολές προς τον Πρωθυπουργό, τους βουλευτές και τον Αρχιεπίσκοπο διαμαρτυρόμενες για το ύφος των τραγουδιών που μεταδίδονται μέσω της δημόσιας τηλεόρασης.

    Τη μηνυτήρια αναφορά επιβράβευσε με επιστολή του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, ενώ από την πλευρά της κ. Σαμίου δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο. Αναφερόμενος τη Δευτέρα στο θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αποκτήσουμε πολιτιστικό κριτήριο και να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τους θησαυρούς της παράδοσης μας από τα, ενδεχομένως, περιττά στοιχεία που διαθέτει.

    [13] Πολιτισμός

    Ολοκληρώθηκαν οι προκριματικοί της Ορχήστρας Νέων της Ε.Ε.

    10/1/2005 4:36:00 μμ

    Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο στο Ωδείο Αθηνών, ο προκριματικός διαγωνισμός για την Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης 2005. Οι οκτώ νέοι μουσικοί που πέρασαν στην τελική φάση, θα διαγωνιστούν μαζί με άλλους 19 μουσικούς, που δήλωσαν συμμετοχή στον τελικό και είχαν περάσει την προκριματική φάση σε προηγούμενους διαγωνισμούς. Πρόκειται για τους: Λούκα Βαρβάρα, Πιστοφίδη Παντελεήμονα και Στουντίνκοβα Γιάννα (βιολί), Κύπρου Γεωργία και Πόλκα Αριάδνη (βιολοντσέλο), Χανιαλάκη Δήμητρα (φλάουτο), Τσαγκαράκη Γεράσιμο (κρουστά) και Τσιλιγκίρη Ιωάννα (άρπα). Η τελική φάση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2005, στο Ωδείο Αθηνών. Η Ελλάδα συμμετέχει από το 1981, με διαγωνισμούς που διοργανώνονται από το Τμήμα Διεθνών Συμπαραγωγών της ΕΡΤ και τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

    [14] Κοινωνία

    Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα προς αυτήν κατεύθυνση Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια

    10/1/2005 4:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Νέα μέτρα με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον εθνικό οδικό άξονα Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης μετά από ευρεία σύσκεψη, που είχε με τους νομάρχες των περιοχών αυτών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται, η αλλαγή των ορίων ταχύτητας στις εθνικές οδούς, αλλά και η επέκταση των ελέγχων από τα μικτά κλιμάκια τα Σαββατοκύριακα και τις νυχτερινές ώρες. Στα νέα μέτρα εντάσσεται και η αγορά 15 φορητών ζυγαριών για τον έλεγχο του βάρους των φορτίων, που μεταφέρουν τα φορτηγά. Ικανοποιημένοι από τα νέα μέτρα εμφανίστηκαν, η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα

    Ο υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε, ότι η οδική ασφάλεια είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης και δεσμεύτηκε, ότι θα βοηθήσει να ενισχυθούν οι προσπάθειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει μεν τις αρμοδιότητες, αλλά δεν έχει τις τεχνικές δυνατότητες.

    Συγκεκριμένα τα νέα μέτρα προβλέπουν: -Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των μικτών κλιμακίων ελέγχου και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες και τις νυκτερινές ώρες.

    - Την ακινητοποίηση των οχημάτων σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων.

    -Τον εφοδιασμό των μικτών κλιμακίων ελέγχου με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

    -Τον εξορθολογισμό των ορίων ταχύτητας για όλες τις κατηγορίες οχημάτων.

    -Την καθιέρωση υποχρεωτικού βιβλίου συντήρησης των βαρέων οχημάτων.

    -Τη δημιουργία μητρώου οδηγών βαρέων οχημάτων και λεωφορείων και καθιέρωση ειδικής κάρτας για τους οδηγούς αυτούς.

    Επίσης, ανακοίνωσε, ότι εντός του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η παροχή κινήτρων για την απόσυρση δικύκλων των 50 κυβικών εκατοστών, η οποία δεν περιλαμβανόταν στο προηγούμενο σχετικό νομοσχέδιο.

    Χαμόγελα και ικανοποίηση

    Ευχαριστημένη από τα νέα μέτρα εμφανίστηκε η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά τονίζοντας, ότι ο Υπουργός ανταποκρίθηκε στα αιτήματα, που του τέθηκαν από τους νομάρχες και συμφώνησε στη διατήρηση μιας σταθερής και συνεχούς συνεργασίας.

    Η κ Γεννηματά στάθηκε ακόμη στο θλιβερό απολογισμό των τροχαίων ατυχημάτων, που στους ελληνικούς δρόμους ανέρχεται στους τέσσερις νεκρούς ημερησίως και επεσήμανε, ότι οι νομαρχίες δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας τις σημαντικές αρμοδιότητες, που έχουν εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλου προσωπικού, εξοπλισμού και πόρων.

    Από την πλευρά του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης άφησε αιχμές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων και εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι ο τωρινός υπουργός Μεταφορών θα βάλει στόχους και προτεραιότητες.

    [15] Υγεία

    Σύμφωνα με Ρώσους επιστήμονες "Επιδιορθώνεται" ο νωτιαίος μυελός;

    10/1/2005 4:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μία επαναστατική μέθοδο, η οποία υπόσχεται να δώσει ελπίδα σε όσους υποφέρουν από τραύματα στη σπονδυλική στήλη, ισχυρίζονται, ότι ανακάλυψαν Ρώσοι επιστήμονες. Μία ομάδα γιατρών από το Επιστημονικό Ογκολογικό Κέντρο Nikolaj Blochin στη Μόσχα, διατείνονται, ότι "επιδιόρθωσαν" το νωτιαίο μυελό ασθενών, για πρώτη φορά στην επιστήμη, χρησιμοποιώντας αρχέγονα κύτταρα, που είχαν λάβει από τη μύτη των ασθενών. Μάλιστα, λένε, πως οι πρώτες έξι επεμβάσεις, που πραγματοποίησαν παρουσίασαν "εκπληκτική επιτυχία" και πλέον, κάποιος, για πρώτη φορά, μπορούν να θεραπευθούν, σημαντικά τραύματα στη σπονδυλική στήλη, με την επανένωση του νευρικού ιστού. Έτσι, όπως αναφέρουν, μετά τις δοκιμαστικές επεμβάσεις, ασθενείς, οι οποίοι θεωρούνταν παράλυτοι, τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα και όπως δηλώνουν στη μοσχοβίτικη εφημερίδα Trud, σύντομα αναμένεται να ξαναγυρίσουν στην κανονική τους ζωή.

    Αντικαθιστούν τα προβληματικά κύτταρα

    Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες θεωρούσαν, πως τα κύτταρα της σπονδυλικής δεν μπορούσαν να αναγεννηθούν ή να αντικατασταθούν.

    Σύμφωνα, όμως, με τον καθηγητή Andrey Brjuchowezki, πλέον έχει αποδειχτεί το αντίθετο. Ο ίδιος δήλωσε, πως πήρε αρχέγονα κύτταρα από το ρινικό βλεννογόνο υμένα, ο οποίος είναι κατάλληλος, επειδή έχει πολλές νευρικές απολήξεις.

    Από τα κύτταρα αυτά, οι επιστήμονες δημιούργησαν αρχέγονα κύτταρα νευρικού ιστού, τα οποία εισήγαγαν σταδιακά με ένεση, που περιείχε βιοζελέ, στις προβληματικές περιοχές, βοηθώντας στην αναγέννηση των σπονδύλων.

    [16] Κόσμος

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη Στη Μόσχα ο Ερντογάν

    10/1/2005 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ειδήσεις > Κόσμος)&body=Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο Τούρκος πρωθυπουργός. Οικονομικά, ενεργειακά αλλά και πολιτικά θέματα, όπως η κατάσταση στον Καύκασο, στην ατζέντα των συζητήσεων με τη ρωσική ηγεσία

    Οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει στη Μόσχα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη ρωσική ηγεσία. Σε δηλώσεις που έκανε από το αεροδρόμιο, λίγο πριν αναχωρήσει, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια Ρωσία και Τουρκία θα αυξήσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές στα 25 δις δολάρια από τα 10 δις δολάρια που ήταν το 2004. "Η Ρωσία είναι ο δεύτερος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας" τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι εκτός των οικονομικών, στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρεθούν ακόμα πολιτικά αλλά και ενεργειακά θέματα.

    Επαφές και με Τούρκους επιχειρηματίες

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει απόψε ανεπίσημο δείπνο με τον Ρώσο Πρόεδρο και θα συναντηθούν εκ νέου την Τρίτη στο Κρεμλίνο.

    Την Τρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει στα εγκαίνια του τουρκικού εμπορικού κέντρου στη Μόσχα ενώ θα έχει συνομιλίες και με Τούρκους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

    Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύουν στη Μόσχα τέσσερις υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ και Εξωτερικού Εμπορίου Κουρσάτ Τουζμέν και πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Ερντογάν στη Μόσχα, γίνεται μετά την επίσημη επίσκεψη Πούτιν στην Αγκυρα στις 5-6 Δεκεμβρίου 2004.

    [17] Ζωής ...σΤάσεις

    Ένα τηλεφώνημα "πρόδωσε" τον Πιτ

    10/1/2005 5:51:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: www.cinema.com

    Την Αντζελίνα Τζολί, θέλουν οι κακές γλώσσες του Χόλιγουντ να είναι η πέτρα του σκανδάλου, που οδήγησε στο χωρισμό ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια, τον Μπραντ Πιτ και τη Τζένιφερ Άνιστον. Οι δύο ηθοποιοί, εδώ και λίγες μέρες, ανακοίνωσαν το χωρισμό τους, χωρίς, όμως να πουν τους ακριβείς λόγους, που τους οδήγησαν στο να λύσουν τα δεσμά του γάμου, μετά από τεσσεράμισι χρόνια. Σύμφωνα με τις φήμες, το ποτήρι ξεχείλισε, όταν η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός, άκουσε μία "καυτή" συζήτηση, που είχε ο σύζυγός της με την πρασινομάτα Αντζελίνα Τζολί. Τα πρώτα σύννεφα ση σχέση Πιτ-Άνιστον, εμφανίστηκαν αρκετό καιρό πριν, καθώς ο σέξι ηθοποιός ήθελε διάδοχο, κάτι, που η σύζυγός του ανέβαλλε, καθώς, ήθελε να επικεντρωθεί στην καριέρα της στη μεγάλη οθόνη.

    Η Τζολί, η πέτρα του σκανδάλου

    Σύμφωνα με πηγή, που φαίνεται να γνωρίζει καλά το ζεύγος, η Τζένιφερ έτυχε να σηκώσει το ακουστικό και να ακούσει τη συζήτηση. Τότε, σύμφωνα με την εφημερίδα News of the World, η δημοφιλής πρωταγωνίστρια κυριολεκτικά τρελάθηκε και ο Πιτ κατάλαβε, πως όλα μεταξύ τους είχαν τελειώσει. Μάλιστα, η εφημερίδα επισημαίνει, πως η σχέση του "Αχιλλέα" με την "Λάρα Κροφτ" μετρά τουλάχιστον ένα χρόνο. Οι δύο, κατά τις φήμες, παράνομοι εραστές, φαίνεται να ήρθαν πιο κοντά τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά τα γυρίσματα της σειράς Mr & Mrs Smith.

    Η κρίση στη σχέση Πιτ-Άνιστον ήταν πρώτο θέμα στα "πηγαδάκια" του Χόλιγουντ, ήδη από τα μέσα του Δεκέμβρη, όταν η πρωταγωνίστρια της δημοφιλούς σειράς "Τα Φιλαράκια" είχε εμφανιστεί χωρίς τη βέρα της, μόλις επέστρεψε στο Λος Άντζελες από το Λονδίνο, όπου βρισκόταν με το σύζυγό της για την προώθηση της νέας του ταινίας, "Η συμμορία των 12".

    Σχετικά Links:

    Χωρίζουν Πιτ- Άνιστον

    [18] Αθλητισμός

    Πολυτιμότερη όλων η Χατζηνίκου

    10/1/2005 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τον πρώτο της φετινό τίτλο της πολυτιμότερης αθλήτριας της αγωνιστικής κατέκτησε με το πέσιμο της αυλαίας του Α γύρου της Α1 Γυναικών η διεθνής πασαδόρος του Φιλαθλητικού, Ελευθερία Χατζηνίκου. Η Λαρισαία αθλήτρια, που στο -κατ όνομα μόνο όπως αποδείχθηκε- σαββατιάτικο εκτός έδρας ντέρμπι με τη νταμπλούχο ομάδα των Βριλησσίων, κατάφερε με την απόδοσή της να επισκιάσει κάποιες από τις επιθετικές της συμπαίκτριες καθώς φόρτωσε με 10 πόντους (8/11 επιθέσεις), ενώ είχε ακόμη 2 μπλοκ και 8 άμυνες. "Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα αυτή η διάκριση, γιατί αγωνίζομαι σε μία θέση που δεν μπορεί να αποτυπωθεί στατιστικά" δήλωσε η MVP της 11ης αγωνσιτικής και συνέχισε: "Μόνο αυτοί που γνωρίζουν καλά το βόλεϊ είναι σε θέση να εκτιμήσουν την προσφορά μιας πασαδόρου".

    [19] Πολιτική

    Την Παρασκευή το πόρισμα Στην τελική ευθεία η Εξεταστική

    10/1/2005 6:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/1/2005 6:51:14 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8- ΝΕΤ

    Τη στάση που θα τηρήσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τις δαπάνες για τα εξοπλιστικά συστήματα TRQ-37 και TOR- M1, καθόρισαν σήμερα σε συσκέψεις τους οι βουλευτές- μέλη της Επιτροπής. Στη συνεδρίασή τους, οι βουλευτές της ΝΔ συζήτησαν πόρισμα, στο οποίο γίνεται λόγος για παραβάσεις του προεδρικού διατάγματος περί προμηθειών, ωστόσο, δεν προτείνεται η σύσταση προανακριτικής επιτροπής και το θέμα παραπέμπεται στην Ολομέλεια της Βουλής. Σε ανάλογη σύσκεψη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέτασαν σχέδιο πορίσματος, σύμφωνα με το οποίο δεν αποδίδονται ευθύνες στους πρώην υπουργούς Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου και Άκη Τσοχατζόπουλο και υποστηρίζεται, πως οι συμβάσεις που υπογράφθηκαν δεν έβλαψαν το Δημόσιο. Από την πλευρά τους, ΚΚΕ και ΣΥΝ επισημαίνουν το διάτρητο σύστημα των προμηθειών. Στο μεταξύ, μέτρα για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας εξήγγειλε ο υπουργός Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση ζητά ο Γιαννίκος

    Την ίδια ώρα, ο επιχειρηματίας Γιάννης Γιαννίκος, διαμεσολαβητής για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων TOR- M1, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Εξεταστικής, Ιωάννη Τραγάκη, στην οποία ζητά να εξεταστεί κατ αντιπαράσταση με τον πρώην υπουργό Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο.

    Επίσης, νέα ασφαλιστικά μέτρα κατά των εκδοτών και συντακτών των εφημερίδων "Ελευθεροτυπία" και "Αυριανή" κατέθεσε ο τέως διευθυντής ενημέρωσης του υπουργείου Άμυνας, Τάσος Γκουριώτης. Αφορμή αποτέλεσαν παλαιότερα δημοσιεύματα των εν λόγω εφημερίδων, που έκαναν λόγο για εμφάνισή του σε βιντεοταινία, στην οποία φέρεται να συναλλάσσεται με εκπροσώπους της ρωσικής εταιρείας που προμήθευσε τους ΤΟR- Μ1.

    Ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

    Τη βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, καθώς και τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας, παρουσίασε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρίας Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, στο Αίγιο.

    Ο υπουργός Άμυνας εξήγγειλε την κατασκευή 112.000 τυφεκίων, 220 όλμων των 81ενός χιλιοστών, καθώς και διαφόρων χιλιοστών πολυβόλων, κυρίως τύπου "ΜΙΝΙΜΙ". Επίσης, ανακοίνωσε την προκήρυξη, εντός της εβδομάδας, νέου διαγωνισμού για την απόκτηση του νέου τύπου τυφεκίου 5,56 χιλιοστών του ελληνικού στρατού, ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, που θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

    Συνολικά, τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν από την ελληνική αμυντική βιομηχανία, από το 2005 μέχρι το 2011, ανέρχονται σε 340 εκατομμύρια ευρώ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εβδομάδα Εξεταστικής

    [20] Ιράκ

    Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005 Αποχωρεί η Ουκρανία από το Ιράκ

    10/1/2005 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εντολή για την προετοιμασία ενός σχεδίου αποχώρησης των ουκρανικών στρατευμάτων από το Ιράκ έδωσε τη Δευτέρα ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία. Η απόφαση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά το θάνατο οκτώ στρατιωτών στο Ιράκ που έχασαν τη ζωή τους κατά την προσπάθειά τους να καταστρέψουν μία αποθήκη εκρηκτικών. Σύμφωνα με την προεδρική εντολή, η αποχώρηση των Ουκρανών στρατιωτών θα πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιουστσένκο, δεσμεύθηκε και αυτός ότι μία από τις προτεραιότητές του θα είναι η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων καθώς ο θάνατος των οκτώ στρατιωτών αποτελεί το σοβαρότερο πλήγμα που έχουν δεχθεί οι ουκρανικές δυνάμεις στα δέκα χρόνια που συμμετέχουν σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    Προεκλογική δέσμευση του Γιουστσένκο

    Ο επαναπατρισμός των 1.650 στρατιωτών αποτελούσε, εξάλλου, και μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του Γιουστσένκο, ενώ στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του Ουκρανού ηγέτη αναφέρεται ότι ο Γιουστσένκο θα έχει προσωπικά την ευθύνη για τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες έγινε το δυστύχημα.

    Ο Γιουστσένκο αναμένεται ότι θα αναλάβει την προεδρία αυτή την εβδομάδα, ενώ σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε τις τέσσερις προσφυγές του ηττημένου των προεδρικών εκλογών Βίκτορ Γιανούκοβιτς απέναντι στον Γιουστσένκο με το αιτιολογικό ότι "οι αιτήσεις δε διατυπώθηκαν σαφώς και δεν διευκρινίζεται ποια δικαιώματα του Γιανούκοβιτς παραβιάσθηκαν".

    Με τις πρόσφατες απώλειες, ανεβαίνει σε 17 ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών στρατιωτικών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από τότε που αναπτύχθηκε στην επαρχία Ουασίτ, στο κεντροανατολικό Ιράκ, τον Αύγουστο του 2003, μια μονάδα περίπου 1.650 ατόμων.

    [21] Αθλητισμός

    Δωρεά 10 εκ. δολλαρίων της FIVB

    10/1/2005 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλεϊ δείχνει το ανθρώπινό της πρόσωπο και φυσικά ο Μεξικανός πρόεδρός της Δρ Ρούμπεν Ακόστα δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος στο δράμα που περνάει αυτές τις ώρες η γωνιά αυτή του πλανήτη μας. Σε μία χειρονομία συμπαράστασης η FIVB πρόσφερε 3 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα του καταστροφικού σεισμού και του θανατηφόρου τσουνάμι που έπλήξαν μία μέρα μετά τα Χριστούγεννα τις παράκτιες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το ποσό που διέθεσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα διατεθεί για τις επισκευές των κατεστραμμένων αλλά και την ανέγερση σχολείων, καθώς και για ανακατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλες τις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι.

    [22] Αθλητισμός

    Επιστροφή στην κορυφή η Νίκη

    10/1/2005 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με δύο τέρματα στο δεύτερο ημίχρονο, η Νίκη Βόλου επικράτησε 2-0 της Παναχαϊκής 2005, στον αγώνα με τον οποίο έπεσε η «αυλαία» της 14ης ημέρας για τη Β` Εθνική. Σκόρερ των νικητών, οι οποίοι "αναρριχήθηκαν" στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 28 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Ακράτητο, αναδείχθηκαν ο Ντικουμέ στο 70` και ο Ραντζέλοβιτς στο 73`.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα

    Λάρισα-Καστοριά 1-0 Λεβαδειακός-Ηλυσιακός 1-1 Ολυμπιακός Β.-Ατρόμητος 5-0 Εθνικός Αστέρας-Απόλλων Αθ. 1-1 Πανσερραϊκός-Πανηλειακός 1-0 Ακράτητος-Προοδευτική 2-0 Καλαμάτα-Ποσειδών Πόρων 2-0 α.α. Νίκη Βόλου-Παναχαϊκή 2005 2-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 14 αγώνες)

    Νίκη Βόλου 28 Ολυμπιακός Βόλου 26 Ακράτητος 26 Πανσερραϊκός 25 Καλαμάτα 25 Λάρισα 24 Λεβαδειακός 24 Καστοριά 22 Πανηλειακός 22 Προοδευτική 21 Απόλλων Αθ. 19 Εθνικός Αστέρας 17 Ηλυσιακός 14 Παναχαϊκή 2005 13 Ατρόμητος Αθ. 4 Ποσειδών Ν. Πόρων -9* Ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων υποβιβάστηκε στη Γ` εθνική

    [23] Κόσμος

    Επιστολή με άσπρη σκόνη εστάλη στο Δανό Πρωθυπουργό

    10/1/2005 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια επιστολή που περιείχε ύποπτη άσπρη σκόνη και έφτασε τη Δευτέρα στο γραφείο του πρωθυπουργού της Δανίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, εξετάζει η αστυνομία. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η αστυνομία έχει αποκλείσει το κτήριο του κοινοβουλίου και έχει κλείσει το σύστημα εξαερισμού καθώς δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί εάν η σκόνη είναι επικίνδυνη. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έχει αποκλειστεί όλο το κτήριο του κοινοβουλίου, στο οποίο βρίσκεται και το γραφείο του Πρωθυπουργού, και καταγράφονται το ονόματα όλων όσοι βρίσκονται μέσα.

    [24] Αθλητισμός

    Πανελλήνια καταδίκη

    10/1/2005 7:05:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    "Σκληρή απάντηση" υποσχέθηκε στους ταραξίες ο Υφυπουργός αθλητισμού κ. Γιώργος Ορφανός, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΟΠΑΠ, αναφέρθηκε και στα χθεσινά επεισόδια. Ο κ. Ορφανός βλέποντας την σπουδαία παρακαταθήκη της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου από την εθνική μας, να καταστρέφεται με τον χειρότερο τρόπο προσπάθησε να την προφυλάξει, τουλάχιστον με τις δηλώσεις του και ανέφερε μεταξύ άλλων. "Η εποχή της ασυδοσίας, του χουλιγκανισμού και της αλητείας τελείωσε. Όποιοι σκέφτηκαν να κάνουν ό,τι έκαναν, να ξέρουν πως η απάντηση που θα πάρουν θα είναι σκληρή. Το αγαθό που κερδίσαμε το καλοκαίρι του 2004 δεν το διαπραγματευόμαστε. Στο ποδόσφαιρο οι πιο πολλοί θα είναι μέσα και οι λίγοι απ΄ έξω", κατέληξε.

    Φταίει η αστυνομία

    Στο μεταξύ μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, ο Αχιλλέας Μπέος φρόντισε για μια ακόμη φορά να επιρρίψει το σύνολο των ευθυνών για όσα συνέβησαν στην έλλειψη των αστυνομικών δυνάμεων. "Γνωρίζω πως η αστυνομία συνόδεψε στο γήπεδο περισσότερους από 1.000 οπαδούς του Ολυμπιακού. Αλήθεια δεν είχε υπόψη της πως διαθέσαμε μόνο 322 εισιτήρια;" και επανέλαβε τα περί αργής αντίδρασης των αστυνομικών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο κ. Μπέος προφανώς εν τη ρύμη του λόγου υπέπεσε σε ένα σοβαρό σφάλμα, αφού αναφερόμενος στην αρχική πρόθεση να μην δώσει εισιτήρια και στην τελική απόφαση να πάρει ο Ολυμπιακός τα 322, είπε χαρακτηριστικά, "Αν ήταν στο χέρι μου δεν θα έδινα εισιτήρια, αλλά δυστυχώς οι ομάδες λειτουργούν κάτω από δημοκρατικό πλαίσιο και διαθέσαμε το ποσοστό του 5%"!!!

    Πλήρης απόδοση ευθυνών

    Για πλήρη απόδοση ευθυνών από την πλευρά της ΕΠΑΕ έκανε σήμερα λόγο ο πρόεδρος της διοργανώτριας, Θανάσης Κανελλόπουλος, αναφερόμενος στα επεισόδια που έγιναν χθες, πριν την έναρξη του αγώνα πρωταθλήματος ανάμεσα στον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό. "Τέτοια επεισόδια είναι καταδικαστέα, απαράδεκτα και μας θυμίζουν άλλες εποχές. Από 'δω και πέρα το αρμόδιο Δικαιοδοτικό Οργανο θα επιληφθεί των γεγονότων, λαμβάνοντας υπόψη του αυτά που προβλέπει ο Νόμος με βάση το Φύλλο Αγώνα, τις εκθέσεις των παρατηρητών ΕΠΑΕ και ΔΕΑΒ, της Αστυνομίας και των δημοσιευμάτων και θα αποδώσει τις ευθύνες, όπου αυτές ανήκουν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κανελλόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    [25] Αθλητισμός

    Έχασε την πρόκριση το 'νέο αίμα" του βόλεϊ

    10/1/2005 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την 4η και 5η θέση των ομίλων τους κατέλαβαν οι αποκλεισθείσες Εθνικές Παίδων-Κορασίδων αντίστοιχα, κατά την ολοκλήρωση των προκριματικών ομίλων σε Λουτράκι και Τιζαουζβάτος (Ουγγαρία). Την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων που θα γίνει στη Λετονία (29 Μαρτίου-3 Απριλίου 2005 κατέκτησαν οι Σλοβενία, Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία/Μαυροβούνιο, Εσθονία, Σλοβακία και Ισπανία, ενώ για την τελική φάση του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα γίνει στην Εσθονία (29 Μαρτίου έως και τις 3 Απριλίου του 2005) "σφράγισαν" τα εισιτήριά τους οι Τουρκία, Ιταλία, Αυστρία, Σερβία/Μαυροβούνιο, Ρωσία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Γερμανία, Τσεχία και Λευκορωσία.

    [26] Υγεία

    Αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος σε ισχύ "Κόβουν" το κάπνισμα οι Ιταλοί

    10/1/2005 6:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- Corriere della Sera- La Repubblica

    Εν μέσω διαφωνιών και διαμαρτυριών τέθηκε από χθες τα μεσάνυχτα σε ισχύ στην Ιταλία ο νόμος, που απαγορεύει το κάπνισμα σε μπαρ, εστιατόρια και δημόσιους χώρους και προβλέπει την αποζημίωση των μη καπνιστών. Ο εν λόγω νόμος θεωρείται ως ένας από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη και η παράβαση των διατάξεων του μεταφράζεται σε καταβολή υψηλών προστίμων. Ωστόσο, πολλές και έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο από τους καπνιστές όσο και από τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, caf&#233; και νυχτερινών κέντρων, πολλοί από τους οποίους θεωρούν, ότι ο νέος νόμος δεν μπορεί πρακτικά να εφαρμοστεί. Οι αρχές ωστόσο, άρχισαν να "μοιράζουν" κανονικά τα πρώτα πρόστιμα σε όσους δε συμμορφώνονται με τα νέα μέτρα.

    "Τσουχτερά τα πρόστιμα"

    Ο πρώτος παραβάτης ήταν ένας 22χρονος Ναπολιτάνος, ο οποίος άναψε τσιγάρο στο μπαρ, που βρισκόταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα και καλείται τώρα να πληρώσει 27 ευρώ.

    Σύμφωνα με το νόμο αυτό είναι το χαμηλότερο πρόστιμο, που μπορεί να επιβληθεί σε έναν παραβάτη. Το μεγαλύτερο φτάνει τα 275 ευρώ και μπορεί και να διπλασιαστεί, αν κάποιος καπνίζει μπροστά σε παιδιά ή σε έγκυο γυναίκα.

    Χρηματικές ποινές προβλέπονται και για τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, caf&#233;, μπαρ και club, οι οποίοι επιτρέπουν στους θαμώνες τους να καπνίζουν ή δεν έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν αίθουσα καπνιστών και να εγκαταστήσουν σύστημα εξαερισμού. Στην πρώτη περίπτωση τα πρόστιμα κυμαίνονται μεταξύ 220 ευρώ και 2.200 ευρώ, ενώ στη δεύτερη ξεκινούν από τα 330 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τα 3.300 ευρώ.

    Μάλιστα, υπάρχει και διάταξη, που προβλέπει, την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, που παρανομούν από τρεις μέρες έως τρεις μήνες.

    Ποικίλες αντιδράσεις από τα νέα μέτρα

    Όσον αφορά τους Ιταλούς πολίτες, άλλοι δέχτηκαν με χαμόγελα και ανακούφιση κι άλλοι με δυσφορία το νέο νόμο, ανάλογα με το το αν ανήκουν ή όχι στο "στρατόπεδο" των καπνιστών.

    Στο Μιλάνο, η οργάνωση "Ευγενικοί Καπνιστές" διαμαρτυρήθηκε κατά του νόμου οργανώνοντας μια ψεύτικη έφοδο αστυνομικών σε μπαρ, όπου μέλη της κάπνιζαν τσιγάρα και πούρα.

    Από την άλλη πλευρά, στη Ρώμη οργανώσεις για τα δικαιώματα των καταναλωτών έκαψαν χιλιάδες τσιγάρα για να χαιρετίσουν την εφαρμογή του νόμου.

    Σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις αντιθέσεις, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Τζιρόλαμο Σίρκια τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, πως έχει ζητήσει από την αστυνομία να είναι ανεκτική με τους παραβάτες τους πρώτους δύο-τρεις μήνες εφαρμογής του νόμου.

    [27] Κοινωνία

    Απομακρύνονται οι αφετηρίες από την Ακαδημίας Νέες λεωφορειολωρίδες στο Λεκανοπέδιο

    10/1/2005 7:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σημαντική αύξηση στην ταχύτητα των λεωφορείων και των τρόλεϊ εκτιμάται ότι θα προσφέρουν τα 13 νέα χιλιόμετρα λεωφορειολωρίδων, που θα δημιουργηθούν σε τέσσερις περιοχές της Αττικής. Παράλληλα, εντός του έτους, θα απομακρυνθούν οι αφετηρίες των λεωφορείων από την οδό Ακαδημίας και θα παραληφθούν 400 νέα οχήματα, ενώ θα απαγορευθεί η τροφοδοσία των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, από τις 7 μέχρι τις 10 το πρωί και από τις 5 έως τις 9 το βράδυ. Οι νέες λεωφορειολωρίδες δημιουργούνται: στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, από τη Βασιλίσης Όλγας μέχρι το Χίλτον, στην Ακτή Ξαβερίου, απο Χατζηκυριακού έως Ακτή Μιαούλη, στην Εθνάρχου Μακαρίου στο Περιστέρι, από τον Κηφισό μέχρι την Παναγή Τσαλδάρη και στην λεωφόρο Δημοκρατίας στους Αγίους Αναργύρους, από την Κύπρου έως την Πλαστήρα.

    [28] Αθλητισμός

    Στα πάτρια εδάφη η Εθνική χάντμπολ

    10/1/2005 7:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με το χάλκινο μετάλλιο από το τουρνουά της Ζυρίχης στις αποσκευές της και την τέταρτη θέση από την διοργάνωση της Γαλλίας, επιστρέφει απόψε με δύο πτήσεις από το Παρίσι η Εθνική ανδρών χάνμτμπολ. Οι διεθνείς του Ούλφ Σέφερτ, που ολοκλήρωσαν στις παραπάνω δύο χώρες το β στάδιο της προετοιμασίας της εν όψει του Μουντιάλ της Τυνησίας, μπαίνει από αύριο στον γ και τελευταίο γύρο της προετοιμασίας της, λίγες μέρες πριν την ιστορική της συμμετοχή στο ραντεβού του παγκόσμιου χάντμπολ (23/1/2005). Αύριο οι παίκτες της ελληνικής αποστολής, που θα πετάξει στις 18 Ιανουαρίου για την αφρικανική χώρα, θα περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ, στο ΟΑΚΑ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 January 2005 - 17:52:08 UTC