Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αν έχεις τύχη διάβαινε
  • [02] Εκδήλωση μνήμης για το ’ουσβιτς
  • [03] Έξι και να... καίνε
  • [04] Ανοικτοί οι δρόμοι
  • [05] Αυτό το... site ποιος θα το πάρει;
  • [06] Όλα για τον έρωτα
  • [07] Στραβοτιμονιές απ' τις ορμόνες
  • [08] Στο Μαξίμου η Δημόσια Τάξη
  • [09] Ουραγός η Ελλάδα στη χρήση του Ίντερνετ
  • [10] Σχέδιο για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας
  • [11] Πιό γρήγορα το ρεύμα σε αυθαίρετα
  • [12] Δηλώσεις Κοντομηνά για την πώληση της NovaBank
  • [13] Κύπελλο: Μια αναβολή και μια έκπληξη
  • [14] Εκτροχιασμός τρένων στο Λος Αντζελες
  • [15] Πρεμιέρα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
  • [16] Κάλεσμα Λάππα στον κόσμο
  • [17] WWW δύναμη κρούσης
  • [18] Φοιρός: "Πρόβλημα ψυχολογίας"
  • [19] ΑΕΚ: Με στόχο τη νίκη στο Ισραήλ
  • [20] Παιχνίδια τεχνητής νοημοσύνης
  • [21] Έτοιμοι Τζιοβάνι – Γεωργάτος
  • [22] Ο κος Ν και οι φίλοι του
  • [23] Πλώρη για την πρόκριση
  • [24] Μαθητής "ντροπιάζει" την Britannica
  • [25] Στον ΟΦΗ ο Χατσατριάν
  • [26] Εκτός τελικού οι Δρυμωνάκος-Γιαννιώτης
  • [27] Ευχάριστα τα νέα για Μίντλετον
  • [28] Νέο Παγκόσμιο ρεκόρ ο Νίθλινγκ

    [01] Παράξενα

    Όταν η μοίρα χαμογελά Αν έχεις τύχη διάβαινε

    26/1/2005 11:44:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Όταν αγόρασαν, όπως κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, ένα λαχείο για το καλό του χρόνου δεν περνούσε καν από το μυαλό τι περιπέτεια τους περίμενε. Οι 12 υπάλληλοι από το Derby της Βρετανίας θεωρώντας απίθανο να είναι κερδισμένοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να ελέγξουν αν ο λαχνός τους ήταν ο νικηφόρος και τον παραπέταξαν ως συνήθως. Η τύχη, όμως, είχε άλλα σχέδια γι αυτούς και συγκεκριμένα είχε αποφασίσει να τους δείξει το πιο λαμπρό της χαμόγελο.Το λαχείο τους ήταν ένα από τα τρία τυχερά της μεγάλης πρωτοχρονιάτικης κλήρωσης, πράγμα, που σήμαινε, ότι οι 12 φίλοι κέρδιζαν 5.000.000 λίρες. Οι ίδιοι ίσως και να μην το καταλάβαιναν ποτέ, αν δε τύχαινε να ακούσουν, ότι αναζητούνταν ο ένας εκ των τριών υπερτυχερών.

    Κερδισμένοι ναι, αχάριστοι όχι

    Τότε μόνο αφυπνίστηκαν και άρχισαν να ψάχνουν για το λαχείο.

    Κοίταξαν παντού, έκαναν τα γραφεία τους άνω-κάτω και μετά από ώρες επίπονης προσπάθειας το βρήκαν παραπεταμένο σε ένα καλάθι.

    Λίγο ακόμα κι ίσως να μη γίνονταν ποτέ εκατομμυριούχοι.

    Ωστόσο, τώρα για να ευχαριστήσουν την καλή τους μοίρα αποφάσισαν να δώσουν 21.000 από τα κέρδη τους για φιλανθρωπικό σκοπό.

    Έπειτα πως να μην πιστεύεις την παροιμία, όταν λέει πως "αν έχεις διάβαινε και ριζικό περπάτα".

    [02] Κόσμος

    Παρουσία 44 ηγετών Εκδήλωση μνήμης για το ’ουσβιτς

    26/1/2005 11:54:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος θα αποτίσουν αύριο οι ηγέτες 44 χωρών, που μεταβαίνουν στο ’ουσβιτς, για την επέτειο των 60 χρόνων από την κατάληψη του μεγαλύτερου ναζιστικού στρατοπέδου από τον Κόκκινο Στρατό και την απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων. Μεταξύ των ηγετών που θα παραστούν είναι: οι πρόεδροι της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, της Γερμανίας, Χορστ Κέλερ και της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι. Στην τελετή, που θα ξεκινήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδας, θα παραστούν επίσης 2.000 πρώην κρατούμενοι και περίπου 50 Ρώσοι βετεράνοι του Κόκκινου Στρατού, που μετείχαν στην επιχείρηση κατάληψης του στρατοπέδου. Λόγω της παρουσίας δεκάδων ξένων ηγετών, η πολωνική αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας και έχει αποκλείσει με 3.000 άνδρες τον δρόμο που συνδέει την Κρακοβία με το ’ουσβιτς.

    [03] Βόλεϊ

    Έξι και να... καίνε

    26/1/2005 11:52:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την πρόκριση για την επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λίγκ Γυναικών κατέκτησαν από τον Α προκριματικό όμιλο οι Μπέργκαμο (Ιταλία), Κάννες (Γαλλία) και Λας Πάλμας (Ισπανία), ενώ από τον Β όμιλο το εισιτήριο για την φάση των πλεϊ οφ "σφράγισαν" οι Νοβάρα (Ιταλία), Αζεραϊλ Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), Μπεσίκτας (Τουρκία) και η ισπανική Τενερίφη, που προκρίθηκε απ ευθείας στο φαίναλ φορ (Τενερίφη, 19-20/3) ως διοργανώτρια ομάδα. Τα ζευγάρια των πλεϊ οφ, από τα οποία μετά από διπλούς αγώνες θα προκύψουν οι τρεις ομάδες που θα δώσουν το παρών στη γιορτή της πόλης των Κανάριων Νήσων, έχουν ως εξής: Μπέργκαμο (Ιταλία)- Μπεσίκτας (Τουρκία), Κάννες (Γαλλία)- Αζεραϊλ Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) και Λας Πάλμας (Ισπανία)- Νοβάρα (Ιταλία). Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν από 8-10/2 και οι επαναληπτικοί από 15-17/2.

    Ο καθρέπτης των ομίλων

    Μετά από 10 αγωνιστικές ολοκληρώθηκε χθες το πρόγραμμα των δύο προκριματικών ομίλων της κορυφαίας ευρωαπϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης των γυναικών.

    A όμιλος Λας Πάλμας Βακίφμπανκ (Τουρκία) 3-0 (27-25 25-23 25-20) Μπιέλσκο Μπίαλα (Πολωνία) Κάννες (Γαλλία) 1-3 (23-25 31-29 18-25 14-25) Μπέργκαμο (Ιταλία) Ουραλότσκα Εκατέρινμπουργκ (Ρωσία) 3-0 (25-13 25-15 25-16) Η κατάταξη: Μπέργκαμο 19 βαθμοί, Κάννες 17β, Λάς Πάλμας (16-21 σετ) και Μπιέλσκο Μπίαλα (16-23 σετ) 14β, Βακίφμπανκ και Ουραλότσκα Εκατέρινμπουργκ 13β

    Β όμιλος Αζεράιλ Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)- Κάλισζ (Πολωνία)3-0 (25-23 25-16 25-19) Μπεσίκτας (Τουρκία) Τενερίφη (Ισπανία) 2-3 (22-25 25-22 26-24 19-25 9-15) Ερυθρός Αστέρας (Σερβία & Μαυροβούνιο) Νοβάρα (Ιταλία) 0-3 (17-25 22-25 21-25) Η κατάταξη: Νοβάρα 19 βαθμοί, Τενερίφη και Αζεράιλ Μπακού 17β, Μπεσίκτας 6β, Κάλισζ 13β, Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου 11β

    [04] Κοινωνία

    Εν αναμονή των εξελίξεων οι αγρότες Ανοικτοί οι δρόμοι

    26/1/2005 12:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/1/2005 1:56:30 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105.8

    Στάση αναμονής τηρούν στα Τέμπη οι Λαρισαίοι παραγωγοί, ενώ στις Σέρρες οι αγρότες κάνουν ωριαίους αποκλεισμούς. Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως το αγροτικό ζήτημα χειρίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και κατά συνέπεια δεν θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους τους. "Το υπουργείο έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους αγρότες καθημερινά", είπε σε εκπομπή της ΝΕΤ ο αρμόδιος υφυπουργός, Αλέξανδρος Κοντός. Στο μεταξύ, σήμερα θα αναρτηθούν οι καταστάσεις με τα ονόματα των αγροτών που έχουν κάνει σοβαρές παραβάσεις στην παραγωγή και την παράδοση του βαμβακιού.

    "Σκληραίνουν" οι παραγωγοί της Μακεδονίας

    Αυτή την ώρα, συνεδριάζουν οι αγρότες της Πέλλας και αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, στο ύψος της Παραλίμνης από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα, ενώ οι αγρότες που έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο της Χαλκηδόνας θα κλείσουν το δρόμο Θεσσαλονίκης- Έδεσσας για μισή ώρα, από τις 12:30 το μεσημέρι.

    Απο τις 11 το πρωί και μέχρι τις 2 το μεσημέρι οι αγρότες των Σερρών κρατούν κλειστό τον δρόμο προς τον τελωνειακό σταθμό του Προμαχώνα, στο ύψος του κόμβου Πετριτσίου, θα τον ανοίξουν για μια ώρα και θα τον αποκλείσουν εκ νέου από τις 3 μέχρι τις 5:30 το απόγευμα.

    Στα Τέμπη, εκατοντάδες τρακτέρ εξακολουθούν να βρίσκονται παρατεταγμένα στην εθνική οδό, δίχως να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

    Μιλώντας στην ΝΕΤ 105.8, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε, πως οι αγρότες δέχθηκαν με ικανοποίηση την αύξηση της επιδότησης λόγω των ελέγχων. "Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί πολύ στενά τα αγροτικά προβλήματα, αν όμως συναντά κάθε τάξη που ζητά να συναντηθεί μαζί του, τότε ποιος είναι ο ρόλος των υπουργών;", διερωτήθηκε ο κ. Κοντός.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, επεσήμανε στην ΝΕΤ 105.8 ότι, οι αγρότες χάνουν εισοδήματα λόγω της πολιτικής της ΝΔ και ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία για τους ελέγχους που διενήργησε.

    Τέλος, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

    [05] Βόλεϊ

    Αυτό το... site ποιος θα το πάρει;

    26/1/2005 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μάχη "σώμα με σώμα" δίνουνε από την αρχή της χρονιάς ο Σουηδός του Πανελληνίου Μάρκους (56β) Νίλσον και ο Αμερικανός του Ηρακλή Στάνλεϊ Κλεϊτον (52β), που μετά τη διεξαγωγή 12 αγωνιστικών της Α1 ανδρών φιγουράρουν στις κορυφαίες θέσεις του επάθλου Forthnet. Στον εν λόγω διαγωνισμό, που φέτος συμπληρώνει τον τρίτο χρόνο ζωής του, ο κορυφαίος παίκτης της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκεντρώνει σε κάθε αγωνιστική από τους εκπροσώπους του Τύπου, θα αποκτήσει ως έπαθλο από τη Forthnet τη δημιουργία της προσωπικής του ιστοσελίδας. Νικητές των προηγούμενων χρονιών αναδείχθηκαν δύο διεθνείς παίκτες του Ηρακλή, ο Θοδωρής Μπάεφ και ο Αντρεϊ Κράβαρικ.

    Η βαθμολογία της 12ης αγωνιστικής

    Ολυμπιακός Ηρακλής 1-3 (Παπαδοπούλου) Χοφ 6, Στάνλεϋ 5, Μιλίνκοβιτς 4, Μπάεφ 3, Σάλμον 2, Κράβαρικ 1.

    Νίκαια ΕΑΠ 3-2 (Τσιαγκίδης) Αγκάμεζ 6, Βιαφάρα 5, Μποζίδης 4, Πέτκοβιτς 3, Δημητρακάκος 2, Αρμενάκης 1.

    ΠΑΟ Εθνικός Αλ. 3-0 (Παπαϊωάνου) Νοβότνυ 6, Μούρεκ 5, Στεφάνου 4, Πλάτενικ 3, Ντηλ 2, Ανδρεάδης 1.

    Μίλων Πανελλήνιος 0-3 (Λώλης) Νίλσον 6, Σκόριτς 5, Τσέργας 4, Ουόκερ 3, Κουλιέρης 2, Πόποβιτς 1.

    ΠΑΟΚ Παγκράτι 3-1 (Δήμου) Νάνγκα 6, Γκιρτζίκης 5, Κοβάτσεφ 4, Πόλστερ 3, Παπαδημητρίου 2, Μπαμπαλιούτας 1.

    Ορεστιάδα Ρέθυμνο 3-0 (Πρεμίδης) Νίκολιτς 6, Σβόμποντα 5, Παπάζογλου 4, Μπεκιάρης 3, Κοεν 2, Σβααρκ 1.

    Οι δέκα πρώτοι της βαθμολογίας Μάρκους Νίλσον (ΣΟΥΗΔ) - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 56 Στάνλεϊ Κλέιτον (ΗΠΑ) - ΗΡΑΚΛΗΣ 52 Θεόδωρος Μπάεφ - ΗΡΑΚΛΗΣ 43 Μάρκος Μιλίνκοβιτς (ΑΡΓ) - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 40 Νίκος Ρουμελιώτης - ΕΑΠ 39 Λόι Μπολ (ΗΠΑ) - ΗΡΑΚΛΗΣ 38 Έντιν Σκόριτς (ΣΕΡΒ) - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 38 Γκι Ροι Νάνγκα - ΠΑΟΚ 37 Βέλικο Πέτκοβιτς (ΣΕΡΒ) - ΕΑΠ 36 Χρήστος Μπέλος - ΠΑΓΚΡΑΤΙ 35

    [06] Παράξενα

    Έφτασαν στα άκρα για την αγάπη της Όλα για τον έρωτα

    26/1/2005 12:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/1/2005 1:26:41 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Αν βρισκόσαστε ερωτευμένοι με δυο ανθρώπους ταυτόχρονα και έπρεπε να απαρνηθείτε μια απ τις δυο σας αγάπες, τι θα κάνατε; Θα μπαίνατε στη δύσκολη θέση να διαλέξετε ή θα αφήνατε εκείνους να διαλέξουν; Η όμορφη Κινέζα από το Χονγκ Κονγκ, πάντως, δεν το σκέφτηκε καθόλου. Την καρδιά της την είχε χαρίσει σε δυο άνδρες και δε μπορούσε την αγάπη κανενός να ξεριζώσει από την ψυχή της. Γι αυτό τους έπεισε, ότι θα έπρεπε εκείνοι να αναμετρηθούν για να την κερδίσουν. Οι εραστές "τυφλοί" από έρωτα δέχτηκαν τις βουλές της αγαπημένης τους και έψαξαν αμέσως να βρουν τη δοκιμασία, που θα τερμάτιζε αυτή την ερωτική μοιρασιά.

    "Έσβησε" για χάρη της

    Η σκέψη τους, ομολογουμένως, πρωτότυπη. Θα έπεφταν στα παγωμένα νερά του ποταμού Ουγιάνγκ της επαρχίας Ζεγιάνγκ κι όποιος άντεχε να μείνει περισσότερο θα παίρνε γυναίκα του τη μοιραία Κινέζα.

    Όσο σκληρή κι αν ήταν η δοκιμασία, η αγάπη τους δεν τους άφηνε να διστάσουν.

    Οι δυο εραστές μπήκαν στο ποτάμι μέχρι τα νερά να φθάσουν στο ύψος του στήθους τους, ενω η αγαπημένη τους έπαιζε το ρόλο του διαιτητή.

    Όταν, όμως, πέρασαν 40 λεπτά ο ένας έχασε τις αισθήσεις του. Τότε ο "αντίζηλός" του μαζί με την κοπέλα τον έβγαλαν από το ποτάμι και προσπάθησαν να τον επαναφέρουν.

    Ήταν, όμως, πολύ αργά. Ο άτυχος εραστής είχε σβήσει χάνοντας σε αυτή τη μάχη, όχι μόνο τον έρωτα, αλλά και τη ζωή του.

    [07] Υγεία

    Τι φταίει για την κακή οδήγηση των γυναικών Στραβοτιμονιές απ' τις ορμόνες

    26/1/2005 1:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Δεν είναι λίγοι οι άνδρες οδηγοί, που κατηγορούν τις γυναίκες, ότι κάνουν λάθη στο τιμόνι. Το μεγαλύτερο τους παράπονο είναι ότι οι σοφερίνες δεν ξέρουν παρκάρουν και δεν έχουν καλό προσανατολισμό. Τώρα, όμως, οι εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου έχουν πολύ δυνατό όπλο για να αντικρούσουν τις σε βάρος τους βολές. Σύμμαχός τους η επιστήμη, που απεφάνθη, ότι η κακή οδήγηση πολλών των γυναικών οφείλεται πιθανότατα στο ότι δεν έλαβαν τα απαραίτητα ποσοστά τεστοστερόνης ως έμβρυα στη μήτρα. Τη διαπίστωση αυτή έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Giessen στη Γερμανία, έπειτα από εκτεταμένες μελέτες καταρρίπτοντας έναν ανδρικό μύθο, που καλά κρατούσε χρόνια τώρα.

    Η τεστοστερόνη το κλειδί

    Οι επιστήμονες από το Giessen υπέβαλαν 40 εθελοντές και εθελόντριες από το Πανεπιστήμιο σε ειδικά τεστ για να εξακριβώσουν τις δυνατότητες τους στην αριθμητική την προφορική έκφραση και την αντίληψη του χώρου.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι οι φοιτήτριες, που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά τεστοστερόνης εμφάνισαν και τις μικρότερες επιδόσεις στον καθορισμό του χώρου και τον προσανατολισμό.

    Από την πλευρά τους, οι άντρες πέτυχαν σε όλα τα τεστ καλύτερα αποτελέσματα ακόμα κι από εκείνες τις γυναίκες, που είχαν κανονικά επίπεδα της ορμόνης.

    Οι μελετητές, εξέτασαν επίσης, το μήκος των δακτύλων των συμμετεχόντων, μετρώντας συγκεκριμένα τον παράμεσο και το δείκτη. Στις γυναίκες τα δυο αυτά δάχτυλα συνήθως έχουν το ίδιο μήκος, ενώ στους άντρες ο παράμεσος είναι μακρύτερος.

    Όπως αποδείχτηκε οι φοιτήτριες, των οποίων ο παράμεσος ήταν μικρότερος από το συνηθισμένο, ήταν οι ίδιες, που είχαν χαμηλά ποσοστά τεστοστερόνης και αδυναμίες στην αντίληψη του χώρου.

    Ωστόσο, όπως τονίζει η Πέτρα Κάμπελ επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, τίποτα ακόμα δεν είναι απολύτως βέβαιο.

    Η ίδια χαρακτήρισε την έρευνα περιορισμένη καθώς δεν έγινε επανάληψη των ορμονολογικών εξετάσεων στους συμμετέχοντες, ενώ δε λήφθηκε υπόψιν η έμμηνος ρύση των γυναικών, που επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών στον οργανισμό.

    Έτσι, τουλάχιστον, μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, κορίτσια: προσχοχή στο παρκάρισμα.

    [08] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή- Βουλγαράκη Στο Μαξίμου η Δημόσια Τάξη

    26/1/2005 1:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/1/2005 3:29:28 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γιώργος Βουλγαράκης προανήγγειλε πλήρη αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, δημιουργία σώματος αστυνομίας περιβάλλοντος, καθώς και ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με κάλυψη 3.100 κενών οργανικών θέσεων. Εντός Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του και το πρώτο τμήμα Τροχαίας Εθνικών Οδών, ενώ άμεση θα είναι η αναδιάταξη δυνάμεων που αφορούν τις υπηρεσίες φύλαξης υψηλών προσώπων. "Στόχος μας είναι να βρεθούμε κοντά στον πολίτη και αυτό θα επιτευχθεί", τόνισε ο Υπουργός. Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου, ο αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ, αντιστράτηγος Γιώργος Αγγελάκος, παρουσίασε τις προτεραιότητές της για το 2005.

    Οι προτεραιότητες της Αστυνομίας

    Τους στόχους της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας το 2005, παρουσίασε ο αρχηγός του Σώματος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ.

    Στόχος της ΕΛ.ΑΣ είναι η εμφανής αστυνομική παρουσία, η εξιχνίαση περισσότερων εγκληματικών ενεργειών, η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας προς τους πολίτες.

    Από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της νέας αντιεγκληματικής πολιτικής είναι η επέκταση του θεσμού των πεζών περιπολιών και η καθημερινή εξόρμηση με μικτά συνεργεία αστυνομικών ελέγχων σε όλους τους νομούς της χώρας.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τονίστηκαν τα ειδικά μέτρα της Αστυνομίας για την προστασία των νέων στις εγκληματογόνες περιοχές της Αττικής, όπου εκτός από την παρουσία γενικών αστυνομικών δυνάμεων θα υπάρχει και ειδική δράση μικτών συνεργείων της Αστυνομίας τα οποία θα λαμβάνουν έκτακτα μέτρα.

    Όπως δήλωσε ο κ. Αγγελάκος, θα αξιοποιηθεί η εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ο σχεδιασμός της αντιεγκληματικής πολιτικής στηρίζεται σε ρεαλιστικά στοιχεία, ώστε να είναι αποτελεσματική. Παράλληλα, ο αρχηγός της Αστυνομίας δεν έκρυψε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να καλυφθούν τα κενά, Τέλος, για την υλοποίηση των προγραμμάτων θα γίνουν εσωτερικές μετακινήσεις και αναδιαρθρώσεις, ώστε να εξοικονομηθεί η απαιτούμενη δύναμη.

    Τέλος, επισημάνθηκε η πτωτική πορεία των δεικτών εγκληματικότητας των τελευταίων χρόνων, σε σχέση με την περίοδο 1997-98, και τονίστηκε ότι η χώρα μας έχει τους χαμηλότερους δείκτες εγκληματικότητας, παρά το γεγονός ότι εξαιτίας διαφόρων άλλων αιτίων, η εικόνα που έχει η κοινή γνώμη είναι ότι η εγκληματικότητα σε πολλούς τομείς δεν ελέγχεται.

    [09] Τεχνολογία

    Ουραγός η Ελλάδα στη χρήση του Ίντερνετ

    26/1/2005 2:43:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΣΕΠΕ, ΑΠΕ

    Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα σχετικά με τα ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου στη χώρα μας. σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στη λίστα των κρατών-μελών της Ε.Ε. όσον αφορά τη χρήση του Ίντερνετ καθώς μόνο το 20% των ελληνικών νοικοκυριών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, τη στιγμή που ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 47%. Το φαινόμενο παρατηρείται και στις επιχειρήσεις καθώς αναλογικά είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το Ίντερνετ. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο ΣΕΠΕ πρότεινε, σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας, ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα ενισχύσει την προσπάθεια εξάπλωσης της χρήσης του Ίντερνετ στη χώρα μας. Κατά την παρουσίαση της μελέτης αναφέρθηκαν οι λόγοι που αποτελούν τροχοπέδη στη χρήση του Διαδικτύου και έγιναν προτάσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου η χώρα μας να πλησιάσει τον κοινοτικό μέσο όρο χρήσης του Ίντερνετ.

    Γιατί είμαστε τελευταίοι στη χρήση του Ίντερνετ;

    Ως βασική αιτία για την περιορισμένη χρήση του Διαδικτύου από τους Έλληνες αναφέρθηκαν τέσσερις βασικοί παράγοντες:

    Πολιτικό περιβάλλον : Καθυστέρηση της πολιτείας στην εφαρμογή του e-Government (ηλεκτρονικής διακυβέρνησης) και εκπαιδευτικό σύστημα που καθυστερεί την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών Οικονομικό περιβάλλον : Η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από έλλειψη πραγματικού ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες Κοινωνικό περιβάλλον : Κοινωνική άγνοια, έλλειψη τεχνολογικής κουλτούρας, καθώς και η κύρια χρήση της αγγλικής γλώσσας στο περιεχόμενο του Ίντερνετ Τεχνολογικό περιβάλλον : Περιορισμένες εγχώριες υποδομές και έλλειψη περιεχομένου και υπηρεσιών στο ελληνικό Ίντερνετ.

    Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και η αρνητική στάση που τηρούν τα ΜΜΕ απέναντι στο Ίντερνετ.

    Πόσοι είναι "Δικτυωμένοι";

    Αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών σχετικά με το ποσοστό χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και Ίντερνετ, στο γενικό πληθυσμό ηλικίας από 15 ετών και πάνω, έδειξαν τα εξής:

    2001 2003

    Χρήση Η/Υ 20,8% 27,1%

    Χρήση Ίντερνετ 10,6% 19,9% Όσον αφορά το έτος 2004, σύμφωνα με τις έρευνες, παρατηρήθηκε σημαντική επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης τόσο στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών όσο και στη χρήση του Ιντερνετ.

    Τι προτείνει ο ΣΕΠΕ

    Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, είναι αναγκαία η ύπαρξη "Πλάνου Δράσης για την ανάπτυξη του Ίντερνετ στην Ελλάδα", προκειμένου να δοθεί μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης αλλά και να ενημερωθούν και δραστηριοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την περαιτέρω ανάπτυξη του Διαδικτύου.

    Το συνολικό κόστος του πλάνου δράσης ανέρχεται για την επόμενη τριετία στα 86,36 εκ. ευρώ, κόστος το οποίο προτείνεται να καλυφθεί από διάφορους φορείς (Υπουργεία και ΕΕΤΤ).

    Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προτείνονται δράσεις για την αύξηση της ζήτησης και της προσφοράς των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) καθώς και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων όλων στη χρήση των ΤΠΕ μέσα από ενημέρωση και εκπαίδευση, η παροχή δυνατότητας πρόσβασης στις ΤΠΕ από όλους, η προώθηση της ευρυζωνικής πρόσβασης στο Ίντερνετ, η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η προώθηση του κρατικού εκσυγχρονισμού μέσω των νέων ΤΠΕ.

    Ο ΣΕΠΕ εκτιμά ότι οι προτεινόμενες δράσεις θα καταστήσουν δυνατή την αύξηση της χρήσης του Ίντερνετ στη χώρα μας κάτι που, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, "αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία". Ο Σύνδεσμος εκτιμά, επίσης, ότι "οποιαδήποτε υστέρηση θα έχει δυσάρεστες και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες επιπτώσεις" ενώ προσθέτει ότι η επιτυχημένη εφαρμογή των μέτρων "θα φέρει την ελληνική πραγματικότητα ένα βήμα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή, και θα τοποθετήσει την ελληνική οικονομία σε μια πιο δυναμική βάση ανάπτυξης".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Καθυστερεί" το DSL στην Ελλάδα

    Σχετικά Links:

    Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας

    [10] Πολιτική

    Στη συνάντηση Λιάπη με τα συναρμόδια Υπουργεία Σχέδιο για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας

    26/1/2005 2:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/1/2005 4:25:12 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αυστηρά πρόστιμα για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) και αποποινικοποίηση κάποιων άλλων παραβάσεων, προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. Το σχέδιο οριστικοποιήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, υπό την προεδρία του υπουργού Μιχάλη Λιάπη και τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, καθώς και του προέδρου του ΕΚΑΒ. Οι τελικές προτάσεις θα υποβληθούν στην Κυβερνητική επιτροπή, η οποία θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις. "Την ελπίδα ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 50%, μέχρι το 2010", τόνισε ο κ. Λιάπης.

    Κονδύλια για την ασφάλεια

    Επίσης, αποφασίστηκε να υπάρξει μια συντονισμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και ενιαία χρηματοδότηση όλων των συναρμόδιων Υπουργείων με κοινές διαφημιστικές εκστρατείες.

    Για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας γίνονται αυστηρότερες:

    Οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών Αυξάνονται τα πρόστιμα του ΚΟΚ για τις σοβαρές παραβάσεις Οι κλήσεις θα αποστέλλονται απευθείας στην εφορία για να μη μπορεί κάποιος να τις σβήσει.

    Τα μέτρα για την οδική ασφάλεια θα ανακοινώσει στα μέσα Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός.

    Στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων θα επιδιωχθεί:

    Η εξασφάλιση συγκεκριμένων κονδυλίων για την Οδική Ασφάλεια, σε σταθερή βάση Η τακτική ενημέρωση του Κοινοβουλίου για τη συνεχή αξιολόγηση του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας Η υποβολή προτάσεων

    Έμφαση σε τρία σημεία έδωσε ο Υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης:

    Η προσπάθεια αυτή να σφραγιστεί από τον Πρωθυπουργό Αναβαθμίζεται ο ρόλος του Κοινοβουλίου στην κατεύθυνση υλοποίησης των μέτρων για την Οδική Ασφάλεια Σύσταση της Γραμματείας που θα συντονίζει τα συναρμόδια Υπουργεία.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

    [11] Κοινωνία

    Μετά τα παράπονα πολιτών Πιό γρήγορα το ρεύμα σε αυθαίρετα

    26/1/2005 3:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/1/2005 5:11:26 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανάληψη πρωτοβουλιών ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας από τη διοίκηση της ΔΕΗ, για την επιτάχυνση της ηλεκτροδότησης των αυθαιρέτων οικοδομών του Νομού Αττικής, μετά από παράπονα ορισμένων πολιτών για τον τρόπο καθορισμού της σειράς προτεραιότητας και για γενικότερες καθυστερήσεις. Σειρά μέτρων που θα εφαρμόζονται από δώ και πέρα έλαβε η διοίκηση της ΔΕΗ, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο την επιτάχυνση της ηλεκτροδότησης των αυθαιρέτων κτισμάτων. Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες είχαν υποβάλει πέρσι σχετικές αιτήσεις σύμφωνα με το Ν 3212/03.

    Επέκταση δικτύου

    Την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών σύμφωνα με τη νομοθεσία, ζήτησε επίσης, ο κ. Σιούφας από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Ιωάννη Παλαιοκρασσά και τον διευθύνοντα σύμβουλο Στέργιο Νέζη.

    Ακόμη, αποσπάσθηκαν από άλλες υπηρεσίες υπάλληλοι - μελετητές στις υπηρεσίες της ΔΕΗ στις οποίες έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων για ηλεκτροδότηση αυθαιρέτων.

    Οι αιτήσεις των πολιτών καταχωρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα "Ερμής" με αναγραφή του γεωγραφικού διαμερίσματος, οπότε και τους αποδίδεται αριθμός παροχής, βάσει του οποίου παρακολουθείται στη συνέχεια η προτεραιότητα.

    Οι ηλεκτροδοτήσεις κτισμάτων που είναι σε ακτίνα παροχής από το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ, ολοκληρώνονται ταχύτερα, σε σχέση με αυτές για τις οποίες απαιτείται επέκταση δικτύου με έγκριση της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας.

    Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2004 είχαν υποβληθεί 17.200 αιτήσεις και ηλεκτροδοτήθηκαν 9.400 περιπτώσεις, δηλαδή ποσοστό 55%.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

    [12] Οικονομία

    Δηλώσεις Κοντομηνά για την πώληση της NovaBank

    26/1/2005 4:32:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο θέμα της πώλησης του 50% των μετοχών που κατείχε στην τράπεζα NovaBank αναφέρθηκε μία ημέρα μετά την πώλησή τους ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο κ. Κοντομηνάς επισημαίνει ότι η εξαγορά της τράπεζας από έναν μεγάλο ευρωπαϊκό όμιλο, τη Millenium BCP, "επιβεβαιώνει την οντότητα" της NovaBank και σε διεθνές επίπεδο, καθώς η "τράπεζα-πρότυπο" διακρίθηκε "στη λειτουργία και την παροχή υπηρεσιών και στην εμφάνιση των υποκαταστημάτων". Ο κ. Κοντομηνάς επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός της NovaBank έγινε "με βάση τα πιο προηγμένα ευρωπαϊκά τραπεζικά πρότυπα και η φιλοσοφία της στηρίχθηκε στο όραμα για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένας σύγχρονος χρηματοπιστωτικός οργανισμός" και συμπληρώνει: "Ουδείς κατάφερε να αντιγράψει το μοντέλο της τράπεζας-θαύμα, όπως πολλοί την αποκάλεσαν, γι αυτό πρέπει να είναι υπερήφανοι όλοι όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία και λειτουργία της: η διοίκηση, τα στελέχη αλλά και κάθε απλός εργαζόμενος".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποχωρεί ο Κοντομηνάς από τη Nova Bank

    [13] Ποδόσφαιρο

    Κύπελλο: Μια αναβολή και μια έκπληξη

    26/1/2005 5:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/1/2005 7:27:51 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η πολύ δυνατή βροχή, που είχε μετατρέψει σε... βούρκο το γήπεδο των Πηγαδίων, ανάγκασαν τον διαιτητή Κασναφέρη να διακόψει τον αγώνα της Ξάνθης με το Αιγάλεω, για τους "16" του κυπέλλου, τη στιγμή που είχαν παιχτεί 21 λεπτά και το σκορ ήταν ισόπαλο χωρίς τέρματα. Σύμφωνα με τον ΚΑΠ, τα υπόλοιπα 72 λεπτά της συνάντησης θα παιχθούν αύριο και οι δύο ομάδες θα πρέπει να παρουσιαστούν με τις ίδιες συνθέσεις. Πριν την έναρξη του αγώνα, ο κ. Καζναφέρης πραγματοποίησε μια πρόχειρη επιθεώρηση του αγωνιστικού χώρου και αρχικά έκρινε ότι θα μπορούσε να τελεστεί, καθώς εκείνη την ώρα η μπόρα είχε κοπάσει. Δυστυχώς τα γεγονότα τον διέψευσαν, αφού λίγο μετά η βροχή ξανάρχισε σε έντονο ρυθμό και πάλι με αποτέλεσμα, η κανονική τέλεση του αγώνα να διακοπεί οριστικά στο 21`. Βόμβα μεγατόννων στη Λάρισα όπου η τοπική ομάδα μετά από καταπληκτική εμφάνιση, πήρε νίκη προβάδισμα πρόκρισης απέναντι στηΧαλκηδόνα με 3-1. Ανοιχτοί λογαριασμοί μεταξύ ’ρη και Εθνικού μετά το 2-1 στο "Κλεάνθης Βικαλίδης".

    Αγωνία για την πρόκριση

    Δύσκολο απόγευμα παρά τις αρχικές εκτιμήσεις πέρασε ο ’ρης στο "Κλέναθης Βικελίδης", με αντίπαλο τον Εθνικό. Η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα, επικράτησε μεν με 2-1 της ιστορικής ομάδας του Πειραιά αλλά το γκολ που δέχτηκε προαναγγέλλει ήδη έναν δύσκολο επαναληπτικό.

    Ο αγώνας ξεκίνησε αρκετά δυναμικά με τις δυο ομάδες να σημειώνουν από ένα γκολ στα πρώτα δέκα λεπτά της συνάντησης. Συγκεκριμένα, στο 3ο λεπτό ο Λαζανάς με εξαιρετική προσπάθεια "παραβίασε" την εστία του Εθνικού, όταν "κρέμασε" με σουτ του Παγούδη και "άνοιξε" το σκορ για τον ’ρη.

    Πριν προλάβουν όμως να χαρούν το γκολ, ο Εθνικός πάγωσε το "Κλεάνθης Βικελίδης", αφού στο 9` ο Τζήμας με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του Πουρλιοτόπουλου, ισοφαρίζοντας για το πειραϊκό συγκρότημα.

    Τη... λύτρωση για τους γηπεδούχους, οι οποίοι είχαν μεγάλη ευκαιρία για γκολ στο 45`, όταν η μπάλα από το σουτ του Μουράφσκι χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Παγούδη, ήρθε στο 79`. Ο νεοαποκτηθείς Κουεμάχα, ο οποίος είχε μπει στον αγώνα ως αλλαγή στο ημίχρονο, "παραβίασε" με κεφαλιά για δεύτερη φορά την εστία του Εθνικού, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.

    "Μπαμ" στη Λάρισα

    "Πραγματικός σίφουνας" η Λάρισα σάρωσε στο πέρασμά της την Χαλκηδόνα επικρατώντας με 3-1 επί της Χαλκηδόνας, και αποκτώντας παράλληλα τον πρώτο λόγο για πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

    Η ομάδα του Γιώργου Δώνη, προηγήθηκε στο 72', με εντυπωσιακή ενέργεια και σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή του Κυπαρίσση.

    Λίγο πριν την ολοκλήρωση του 80λεπτου και μέσα σε ένα τετράλεπτο οι Λαρισαίοι πέτυχαν δύο ακόμη τέρματα δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη τους. Στο 77`, ο Γρηγορίου που είχε μπει ως αλλαγή έξι λεπτά νωρίτερα, με κεφαλιά παραβίασε για δεύτερη φορά την εστία της Χαλκηδόνας, ενώ ο Φλώρος στο 81` με πλασέ τριπλασίασε τα τέρματα της Λάρισας.

    Οι φιλοξενούμενοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο διαιτητής Νταμπώσης έδειξε το σημείο του πέναλτι στο χέρι του Ηλιόπουλου. Ο Μασάδο που κλήθηκε να το εκτελέσει μείωσε σε 3-1 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ της συνάντησης, την οποία παρακολούθησαν περίπου 5.000 φίλοι της θεσσαλικής ομάδας.

    [14] Κόσμος

    Τρεις νεκροί μέχρι στιγμής Εκτροχιασμός τρένων στο Λος Αντζελες

    26/1/2005 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: LA Times - CNN

    Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός εκτροχιασμού δυο τρένων του προαστιακού σιδηροδρόμου του Λος Αντζελες. Τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν ότι μέσα στα βαγόνια είναι εγκλωβισμένοι πολλοί επιβάτες. Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί. Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 6 το πρωί στην περιοχή του Glendale.

    [15] Οικονομία

    Στο Νταβός της Ελβετίας Πρεμιέρα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

    26/1/2005 5:43:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με θερμοκρασίες πολύ υπό το μηδέν άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Νταβός πάνω από 2000 πολιτικοί ηγέτες και επιχειρηματίες προκειμένου να πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στα σχέδια για την ανάπτυξη της Αφρικής και τις κλιματικές αλλαγές. Ευρεία θα είναι η θεματολογία του φετινού πενθήμερου Φόρουμ καθώς τα ζητήματα που θα θιχτούν από τους συμμετέχοντες θα εκτείνονται από το μετεκλογικό Ιράκ μέχρι την οικονομική δύναμη της Κίνας και την πολιτική κατάσταση στο Ιράν. Την ίδια ώρα περίπου 100.000 άτομα αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Πόρτο Αλέγκρε, της Βραζιλίας, για το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, γνωστό και ως "Αντι-Νταβός". Στο ίδιο πνεύμα και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε Βιέννη, Βέρνη, Νταβός και Βασιλεία, όπου ήδη η τοπική αστυνομία έχει προβεί σε 84 συλλήψεις.

    Η αρχή των συζητήσεων, στο Νταβός, έγινε το πρωί της Τετάρτης με την παρουσίαση, από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, των προσπαθειών που έχουν γίνει προκειμένου, μέχρι το 2005, να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα για το AIDS πάνω από 3 εκ. άνθρωποι. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη συζήτηση πήραν μέρος και δύο αστέρες του Χόλιγουντ-η Σάρον Στόουν και ο Ρίτσαρντ Γκιρ.

    Εκτός από τον κ. Μπλερ, στο Νταβός αναμένεται να βρεθούν πάνω από 20 πολιτικοί ηγέτες. Μεταξύ αυτών θα είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ο οποίος θα συμμετάσχει στη διάσκεψη μέσω ζωντανής σύνδεσης, καθώς η κακοκαιρία δεν του επέτρεψε να μεταβεί στο ελβετικό θέρετρο.

    Στο ελβετικό θέρετρο θα μεταβούν, επίσης, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, και της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάνζο.

    Για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν και οι νεοεκλεγέντες ηγέτες της Ουκρανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, Βίκτορ Γιουστσένκο και Μαχμούντ Αμπάς.

    Από αμερικανικής πλευράς, λόγω της μεταβατικής πολιτικής περιόδου που επικρατεί στις ΗΠΑ, δεν έχουν καταγραφεί με βεβαιότητα επίσημες αμερικανικές παρουσίες. Το "παρών", όμως, θα δώσουν ο Δημοκρατικός υποψήφιος των πρόσφατων εκλογών, Τζον Κέρι, καθώς και πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος είναι επιφορτισμένος από τον Τζορτζ Μπους να συγκεντρώσει βοήθεια για τα θύματα των τσουνάμι.

    Φόρος τιμής στα θύματα του ’ουσβιτς

    Στο Δημαρχείο του Νταβός πραγματοποιήθηκε σήμερα μια σεμνή τελετή κατά την οποία χριστιανοί, εβραίοι και μουσουλμάνοι αξιωματούχοι του Φόρουμ απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Παρών στην τελετή ήταν και ο Ελί Βιζέλ, που τιμήθηκε το 1995 με το Νόμπελ Ειρήνης. Ο Βιζέλ, ο οποίος επέζησε από το ’ουσβιτς, το Μπούχενβαλντ και άλλα στρατόπεδα των Ναζί, επισήμανε πως είναι αναγκαία η πραγματοποίηση μιας συνόδου σε ανώτερο επίπεδο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ πια άλλη γενοκτονία.

    Σχετικά Links:

    World Economic Forum

    [16] Μπάσκετ

    Κάλεσμα Λάππα στον κόσμο

    26/1/2005 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Κάλεσμα στους φιλάθλους της Λάρισας να ενισχύσουν την ομάδα της Ολύμπια στο δύσκολο αγώνα με την ΜΕΝΤ από του οποίου την έκβαση, θα κριθούν πολλά για την υπόθεση παραμονής στην κατηγορία, έκανε σήμερα ο Γιάννης Λάππας. "Είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για μας αυτό που δίνουμε με τη ΜΕΝΤ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο άσος της Ολύμπιας Λάρισας και συμπλήρωσε: "Από τη στιγμή που κερδίσαμε τον Μακεδονικό, το μυαλό μας πήγε κατευθείαν στον αγώνα με τη ΜΕΝΤ. Θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό μας, για να δημιουργήσει 'καυτή' ατμόσφαιρα στο κλειστό, όπως έκανε και απέναντι στον Μακεδονικό, ώστε να μας βοηθήσει, για να φτάσουμε στο θετικό αποτέλεσμα. Η παρουσία των φιλάθλων μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την πραγμάτωση του στόχου της παραμονής στην κατηγορία".

    Όλοι παρόντες

    Στον αγωνιστικό τομέα, ο τεχνικός των "πορτοκαλί", Βαγγέλης Αλεξανδρής, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών, με αποτέλεσμα να έχει στη διάθεση του όλους τους παίκτες του.

    Αυτό το γεγονός έχει δώσει στον "τίγρη" τη δυνατότητα να μελετήσει τις τελευταίες αναμετρήσεις της ΜΕΝΤ σε βίντεο και να καταστρώσει τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση του συλλόγου της Θεσσαλονίκης.

    [17] Τεχνολογία

    Κατά της παιδικής πορνογραφίας WWW δύναμη κρούσης

    26/1/2005 5:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: BBC

    Η διακίνηση παιδικού πορνογραφικού περιεχομένου μέσω Internet είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και κυρίως τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής που θέλουν να καθαρίσει όσο το δυνατό γρηγορότερα ο παγκόσμιος ιστός. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται και από την κίνηση των εταιρειών Microsoft και AOL που αποφάσισαν να στηρίξουν το έργο της παγκόσμιας δύναμης κρούσης κατά της παιδικής πορνογραφίας στο Internet. Τις επόμενες μέρες, οι δυο εταιρείες θα βάλουν στα sites τους σχετικό link από όπου κανείς θα μπορεί να αναφέρει ύποπτες κινήσεις και περιστατικά. Στην Ελλάδα, online καταγγελίες για κάθε είδους παράνομο περιεχόμενο στο Internet μπορείτε να κάνετε στο site της Safeline .

    Παγκόσμια συμμαχία για την κάθαρση του Internet

    Εκεί γονείς αλλά και παιδιά θα μπορούν να αναφέρουν την IP address και το user name του ύποπτου χρήστη.

    Τα στοιχεία αυτά, καθώς και το περιεχόμενο ενός πονηρού διαλόγου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αστυνομικούς της ειδικής δύναμης Virtual Global Task Force σαν αποδεικτικά στοιχεία για να ασκηθεί στον δράστη ποινική δίωξη.

    Η Virtual Global Task Force συστάθηκε το 2003.

    Πρόκειται για μία παγκόσμια υπηρεσία η οποία αποτελείται από εξειδικευμένους αστυνομικούς πράκτορες της Βρετανίας, του Καναδά της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Ιντερπολ.

    Πολύ σύντομα οι "Ράμπο του Internet" θα ενισχύσουν τη δράση τους.

    Θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν 24ώρες το 24ωρο κάθε ύποπτη κίνηση.

    Και θα απαντούν αμέσως στις καταγγελίες που θα υποβάλουν οι χρήστες προκειμένου να τους κατευθύνουν σωστά για τις επόμενες κινήσεις τους.

    Μία από τις πρακτικές που ακολούθησαν στο παρελθόν για εξαρθρώνουν τα βρώμικα κυκλώματα, ήταν να στήνουν ψεύτικα sites για να παγιδεύουν τους παιδεραστές.

    Ελληνικό site για καταγγελίες

    Στην Ελλάδα καταγγελίες για κάθε είδους παράνομο περιεχόμενο στο Internet, παιδική πορνογραφία, ρατσιστικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο, μπορείτε να κάνετε στο site της Safeline.

    Εκεί θα βρείτε ακόμα, πολύτιμες συμβουλές για γονείς και παιδιά που θα σας εξασφαλίσουν ασφαλή πλοήγηση στο συναρπαστικό Internet.

    Για online καταγγελίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ

    [18] Ποδόσφαιρο

    Φοιρός: "Πρόβλημα ψυχολογίας"

    26/1/2005 6:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/1/2005 7:06:35 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ, ο αγώνας της Κέρκυρας με την ΑΕΚ την Κυριακή, έχει μετατραπεί σε ρώσικη ρουλέτα για την ομάδα των Φαιάκων , αφού μια νέα ήττα θα ήταν καταδικαστική για τη συνέχεια. Στο πάγκο της Κέρκυρας θα κάτσει για πρώτη φορά ο Γιώργος Φοιρός, που ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία την Δευτέρα. Ο έμπειρος τεχνικός, μετά τις πρώτες προπονήσεις, έχει βγάλει τα αρχικά του συμπεράσματα για το τι φταίει στην ομάδα και σήμερα με δηλώσεις του σε ιδιωτικό αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό καθόρισε τις προτεραιότητες του. Για τον Θεσσαλονικιό προπονητή, όπως εξήγησε, οι κακές εμφανίσεις οφείλονται κυρίως στην κακή ψυχολογία των παικτών, με αποτέλεσμα αυτές τις πρώτες ημέρες να έχει ρίξει εκεί το βάρος της προετοιμασίας.

    "Δεν παρέλαβα χάος"

    "Ξεκινάμε με ένα δύσκολο παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ, έχουμε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση την οποία προσπαθώ να αλλάξω σιγά- σιγά. Από εκεί και πέρα θα δουλέψουμε για να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα σε αυτό το παιχνίδι και σε όλα τα υπόλοιπα. Έχω την τύχη να υπάρχει ρεπό την επόμενη εβδομάδα και αυτό είναι πολύ καλό για έναν νέο προπονητή για να μπορέσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τους παίκτες.", τόνισε αρχικά ο έμπειρος τεχνικός που συμφώνησε να εργασθεί μέχρι το τέλος της περιόδου στην ομάδα της Κέρκυρας.

    Ο Γιώργος Φοιρός αναφέρθηκε και σε μία παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί και έχουν να κάνουν με κάποια δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει δηλώσει ότι παρέλαβε αγωνιστικό χάος από τον κ. Αναστόπουλο.

    "Διαψεύδω και πάλι ότι δήλωσα πως παρέλαβα χάος από τον κ. Αναστόπουλο. Δεν είναι του χαρακτήρα μου να τα βάζω με άλλους προπονητές και άλλωστε δεν είναι έτσι. Ο Αναστόπουλος έκανε μεγάλη προσπάθεια δεν του βγήκε αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κατηγορούμε το έργο του προηγούμενου. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνω μια δύσκολη αποστολή σε μια ομάδα. Δεν φοβήθηκα ούτε αρνήθηκα την πρόταση γιατί πιστεύω πως η ομάδα έχει πολύ καλό υλικό, ενώ συνάμα πήρα το πράσινο φως από τον πρόεδρο ώστε να κάνουμε 2-3 διορθωτικές κινήσεις στις μεταγραφές.", δήλωσε σχετικά ο κ. Φοιρός που προανήγγειλε και τη μεταγραφή του Ντεμπά.

    "Σαν πρώτη κίνηση τελείωσε η μεταγραφή του Ντεμπά που είναι εδώ στην Κέρκυρα." είπε σχετικά

    Τέλος αναφερόμενος στους παίκτες του ζήτησε να αποβάλλουν το άγχος: "Στην ομάδα υπάρχει πρόβλημα άγχους και θα πρέπει να διορθωθεί. Οι παίκτες δεν θα πρέπει να δείχνουν φόβο ούτως ώστε να πάρουν προσπάθειες στα πόδια τους. Θα προσπαθήσω σαν καινούργιος προπονητής να διαφοροποιήσω μερικά πράγματα".

    [19] Μπάσκετ

    ΑΕΚ: Με στόχο τη νίκη στο Ισραήλ

    26/1/2005 6:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με την σημαντική απουσία του αρχηγού της Νίκου Χατζή να προβληματίζει τον Φώτη Κατσικάρη, οι "κίτρινοι" έφτασαν στη πρωτεύουσα του Ισραήλ. Στόχος πάνω από όλα η καλή εμφάνιση, αλλά και η υπέρβαση που σημαίνει νίκη επί της Μακάμπι, μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκα. Συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και προσγειωμένοι είναι οι παίκτες της "Ένωσης" για αυτό το παιχνίδι καθώς αναγνωρίζουν τις δυσκολίες του παιχνιδιού. Μαζί με τον αρχηγό, στην Αθήνα έμεινε και ο Μιχάλης Πελεκάνος που ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του, ενώ στην αποστολή ξαναβρέθηκε και ο στον Γιάννης Μπουρούσης, που ξεπέρασε το πρόβλημα με τις αμυγδαλές του.

    Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο

    Ο Φώτης Κατσικάρης μίλησε για τον αγώνα και τόνισε πως το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο. Παράλληλα όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος, στηριγμένος βέαια και στην πρώτη εμφάνιση της ΑΕΚ, όταν και νίκησε την Μακάμπι στο κλειστό των Λιοσίων.

    «Αντιμετωπίζουμε μια από τις πιό δυνατές ομάδες στην Ευρώπη. Το πιο εντυπωσιακό για τη Μακάμπι είναι ότι έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει τι είδους παιχνίδι πρέπει να κάνει κόντρα σε κάθε αντίπαλο. Εννοώ ότι οι παίκτες της είναι ικανοί να αλλάξουν πολλούς τρόπους παιχνιδιού και σίγουρα η αποστολή μας στο Τελ Αβίβ είναι πολύ δύσκολη. Η εμφάνισή μας στον εντός έδρας αγώνα με τη Μακάμπι ήταν μια από τις καλύτερές που πιάσαμε στον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκα, παρά την ήττα. Ειλικρινά, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί ένα τέτοιο παιχνίδι, αλλά μπορώ να υποσχεθώ ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι σε μια κορυφαία ομάδα. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει όλο και ψηλότερα, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της κανονικής περιόδου και νομίζω ότι κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας. Στόχος μας παραμένει η πρόκριση στην επόμενη φάση και θα δώσουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε. Έχουμε πίστη στις δυνατότητές μας».

    Απών αλλά παρών

    Δηλώσεις έκανε και ο μεγάλος απών της Ένωσης, Νίκος Χατζής : «Προσπαθούμε να προκριθούμε στους «16» της Ευρωλίγκα. Απομένουν τρεις αγώνες για το τέλος, καθένας από τους οποίους είναι σημαντικός, επομένως θέλουμε να παίξουμε δυνατά σε όλους. Φυσικά, εάν μπορέσουμε να νικήσουμε τη Μακάμπι εκτός έδρας, θα είναι σπουδαίο.

    Δεν περιμένω άλλο ένα παιχνίδι σαν κι αυτό του πρώτου γύρου. Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία της Ευρωλίγκα που συνέβη κάτι τέτοιο. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ξαναγίνει τέτοιο παιχνίδι και, άλλωστε, δεν θέλουμε να παίξουμε με αυτό τον τρόπο. Ήταν μια από εκείνες τις ημέρες, όπου δεν παίζεται άμυνα. Όμως, η άμυνα θα είναι μέρος αυτού του αγώνα. Φυσικά, είναι σκληροί στην άμυνα, αλλά γι΄ αυτό είναι οι πρωταθλητές. Αυτή τη φορά θα έχουμε μαζί μας τον Σάντρο Νίτσεβιτς, επομένως είναι ένα πλεονέκτημα, αλλά έχουμε και το μειονέκτημα της απουσίας του Χατζή».

    [20] Τεχνολογία

    Υπολογιστής, που παίζει με τα παιδιά Παιχνίδια τεχνητής νοημοσύνης

    26/1/2005 6:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τον λένε CogVis, και παρά το μικρό της ηλικίας του είναι πολύ έξυπνος. Το αγαπημένο του παιχνίδι, είναι το πέτρα-ψαλίδι-χαρτί και ψάχνει φίλους για να αναμετρηθεί μαζί τους και να εξασκήσει τις δυνατότητες του. Όχι δεν πρόκειται για κάποιο παιδί-θαύμα, αλλά για μια νέα τεχνολογική έκπληξη. Ο CogVis είναι κομπιούτερ και αντιπροσωπεύει, ό,τι πιο εξελιγμένο στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι, ότι μπορεί να παρατηρεί λεπτομερώς και να μιμείται τον ανθρώπινο τρόπο σκέψης, και να λαμβάνει αποφάσεις, όπως θα έκανε από μας. Γονείς του CogVis είναι μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Leeds στο Γιορκσάιαρ της Βρετανίας

    Ένας υπολογιστής αλλιώτικος από τους άλλους

    Ο υπολογιστής αυτοδιδάσκεται πώς να παίζει το γνωστό παιδικό παιχνίδι, πέτρα-ψαλίδι-χαρτί αναζητώντας υποδείγματα σε έναν παρακολουθώντας ανθρώπους, ενώ παίζουν.

    Συγκεντρώνοντας πληροφορίες τόσο οπτικές όσο και ηχητικές αρχίζει να αναπτύσσει τις δικές του υποθέσεις για την εξέλιξη και το αποτέλεσμα του παιχνιδιού.

    Τις ικανότητές του είχε τη δυνατότητα να τις εξασκήσει παρακολουθώντας εθελοντές να παίζουν χρησιμοποιώντας κάρτες στις οποίες είχαν ζωγραφιστεί τα στοιχεία του παιχνιδιού. Οι παίκτες έπρεπε να ανακοινώνουν κάθε φορά το αποτέλεσμα, ώστε ο CogVis εκτός από εικόνα να συγκεντρώνει και ηχητικά στοιχεία.

    Αφού παρακολούθησε αρκετούς γύρους ο υπολογιστής μπορούσε με ευκολία να προβλέπει το αποτέλεσμα του αγώνα.

    Σε αντίθεση με προηγούμενα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, που προσπαθούσαν να μιμηθούν την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα από αυστηρά κωδικοποιημένους κανόνες, ο CogVis επικεντρώνεται στην παρατήρηση, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα από τους προγόνους του.

    "Ένα σύστημα, που θα μπορούσε να παρατηρεί γεγονότα, που δε βασίζονται σε ένα προδιαγεγραμμένο σενάριο, να μαθαίνει και να συμμετέχει, όπως ένα παιδί θα ήταν, ό,τι το ιδανικότερο για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης" τονίζει ο Ντέρεκ Μαγκί από το Πανεπιστήμιο του Leeds.

    Όπως εξηγεί ο Κρις Νίνταμ μέλος κι αυτός της ομάδας, που κατασκεύασε τον CogVis, ο οπτικός επεξεργαστής του υπολογιστή αναλύει τις κινήσεις των παικτών σε ξεχωριστές περιόδους κίνησης και αδράνειας και στη συνέχεια σταχυολογεί χαρακτηριστικά βασιζόμενος στα χρώματα και τη μορφή.

    Συνδυάζοντας αυτά με τα ηχητικά στοιχεία δημιουργεί υποθέσεις σχετικά με τους κανόνες του παιχνιδιού χρησιμοποιώντας έναν επαγωγικό προγραμματισμό.

    Θα παίξει και τρίλιζα;

    Κολακευτικά είναι τα σχόλια, που έχει αποσπάσει μέχρι τώρα ο CogVis. Ο Μαξ Μπράμερ ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth και διευθυντής της Βρετανικής Ομάδας Υπολογιστών Τεχνητής Νοημοσύνης τον χαρακτήρισε πολύ εντυπωσιακό σημειώνοντας, ότι μελλοντικά θα έχει πολλές εφαρμογές. Σύμφωνα με τον ίδιο ο CogVisν θα μπορεί να αναλύει δεδομένα παρατηρώντας κάμερες και θα καταφέρνει να εντοπίζει εισβολείς.

    Από την πλευρά του, ο Στέφεν Μάγκλτον ειδικός της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου επισημαίνει, ότι αυτό, που έχει τώρα σημασία είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούν να εξελιχθούν οι δυνατότητες του CogVis.

    Μάλιστα ο Μάγκλτον προτείνει στον CogVis να συνεχίσει την εξάσκησή του παίζοντας τρίλιζα και ντάμα.

    [21] Ποδόσφαιρο

    Έτοιμοι Τζιοβάνι Γεωργάτος

    26/1/2005 6:41:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Κανονικά έβγαλαν το σημερινό προπονητικό πρόγραμμα οι Τζιοβάνι και Γεωργάτος και έτσι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι στην ευχάριστη θέση να τους υπολογίζει για τον αγώνα με τον ’ρη. Το φλέγον θέμα είναι εκείνο του Βραζιλιάνου καθώς είναι εμφανές το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι "ερυθρόλευκοι" και είναι επιτακτική η ανάγκη να λυθεί. Μάλιστα ο Μπάγεβιτς είχε συνάντηση με τον Τζιοβάνι και του εξέφρασε την στήριξή προς το πρόσωπό του με στόχο να του ανυψώσει το ηθικό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το θέμα που δημιουργήθηκε με την πρόθεση επιστροφής στην πατρίδα του.

    Πρόβλημα με Βενετίδη

    Πάντως ακόμη και αν οι Τζιοβάνι και Γρηγόρης Γεωργάτος θα είναι στην διάθεση του Μπάγεβιτς, ο Σερβοέλληνας τεχνικός είναι πολύ πιθανό να στερηθεί των υπηρεσιών του Στέλιου Βενετίδη, ο οποίος εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από το πρόβλημα στο γόνατο και υπάρχει το ενδχόμενο ακόμη και να υποβληθεί σε επέμβαση πρόσθιου χιαστού. Αν συμβεί αυτό θα σημαίνει πως ο Βενετίδης θα λείψει για το υπόλοιπο της περιόδου, ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι πως ακόμη δεν είναι τίποτα σίγουρο και μπορεί ο αριστερός αμυντικός του Ολυμπιακού να γλιτώσει το "νυστέρι".

    [22] Ο κος Ν και οι φίλοι του

    26/1/2005 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στην αρχή θα ήταν μαζί μας για 10 μέρες. Τον αγαπήσαμε όμως πολύ και τον πείσαμε να μείνει κοντά μας άλλες έξι. Ο λόγος για τον Κο. Ν, τον πρασινούλη και συμπαθητικό κύριο, με τον οποίο περάσαμε τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παρόλο, που ήταν η πρώτη του εμφάνιση, κέρδισε γρήγορα τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Στην εκπνοή του 2004, μοιραστήκαμε μαζί του τις ομορφότερες στιγμές του έτους, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Euro. Του εκμυστηρευθήκαμε τις πιο όμορφες εμπειρίες από την ενεργητική συμμετοχή μας στα δύο κορυφαία αθλητικά γεγονότα, αλλά και τις εμπειρίες από τη συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις. Ο κος. Ν, όμως, δε λέει μόνο ΝΑΙ στον εθελοντισμό, στην άθληση, στη συμμετοχή, στον Καλό μας εαυτό, στην προσφορά και τη δημιουργία, λέει ΝΑΙ και στο παιχνίδι! Εκατοντάδες φίλοι του συμμετείχαν στο πρωτότυπο κυνήγι του θησαυρού, με το όνομα Κώδικας Αθηνά, όπου, για να λύσουν το γρίφο, αναζήτησαν τις 12 απαντήσεις και μάζεψαν τις έξι σφραγίδες. Το δικό τους θησαυρό, είχαν την ευκαιρία να κυνηγήσουν και οι κυβερνο-φίλοι του κου. Ν, οι οποίοι "περιπλανήθηκαν" στις ηλεκτρονικές σελίδες της ΕΡΤonline για να ανακαλύψουν 12 μυστικά κλειδιά.

    Tα δώρα του κου. Ν

    Ο κος Ν, όμως ξέρει να επιβραβεύει τους φίλους του. Εκτός από το πάρτι, που διοργάνωσε για όσους συμμετείχαν στον Κώδικα Αθηνά, έκανε μία ιδιαίτερη τηλεοπτική εκπομπή για τους μικρούς ζωγράφους, όπου μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι, διάλεξαν τα καλύτερα έργα και χάρισαν στους μικρούς καλλιτέχνες DVD με τις μαγικές τελετές Έναρξης και Λήξης των Αγώνων.

    Φυσικά, δε θα μπορούσε να ξεχάσει τους φίλους του από την ΕΡΤonline. Έτσι, διάλεξε 11 από όσους συμμετείχαν στο online παιχνίδι, μοιράστηκαν μαζί του τις εμπειρίες τους από τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα και από τις εθελοντικές οργανώσεις, στις οποίες είναι μέλη και τους κάνει ένα ιδιαίτερο δώρο με όλη του την αγάπη.

    Τα ονόματα των νικητών

    Σολειμάν Μπαρζάνι Νίκος Μουστακίδης Αναστασία Καραμπέκου ’λκης Παπαδόπουλος Αιμίλιος Περδικάρης Μαρία Βαϊανού Νικόλαος Αθανασίου Μιχάλης Χτενέλλης Ευτυχία Τασούλα Τιμόθεος Τσάκαλος Γεωργία Κωνσταντίνου

    [23] Πλώρη για την πρόκριση

    26/1/2005 6:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/1/2005 7:47:16 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τη δεύτερη νίκη της, που τη φέρνε πιο κοντά στην πρόκριση, πέτυχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ που γίνεται στην Τυνησία, η Εθνική Ελλάδας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στον πιο εύκολο ίσως αντίπαλο του ομίλου, νίκησε την Ανγκόλα με 26-21, (ημίχρονο 15-9), πετυχαίνοντας έτσι τη δεύτερη νίκη της σε τρία παιχνίδια. Η Εθνική μας εμφανίστηκε αρκετά κουρασμένη από την χθεσινή υπερπροσπάθεια και τη μεγάλη νίκη κόντρα στη Γαλλία, όμως κατάφερε να πάρει αυτό που ζητούσε, δηλαδή τη νίκη. Ο αγώνας ήταν για την τρίτη μέρα του ’ Ομίλου και έγινε στο Ρέντανς.

    Στην αρχή άγχος, μετά επανήλθε

    Νωθρό ήταν το ξεκίνημα για την Εθνική μας. Λίγο η κούραση από το ματς με τη Γαλλία, λίγο η μη συγκέντρωση των παικτών μας, ελέω αντιπάλου, έφερε την Αγκόλα να προηγείται με 6-5 στο 14. Οι φωνές του Σέφερτ όμως αλλά και το ξύπνημα των Ελλήνων, συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάκαμψη και με ένα σερί 5-0 η Ελλάδα πήρε το προβάδισμα. Από εκεί και πέρα το άγχος έφυγε και η Εθνική μας συντηρητικά κρατούσε την υπέρ της διαφορά σχετικά άνετα.

    Στο β μέρος προηγήθηκε και με 9 γκολ διαφορά, όμως; Κάποια λάθη στο τέλος, έφεραν την Αγκόλα να πλησιάζει σε 24-20, αλλά ως εκεί. Μόνο το τελικό σκορ άλλαξε και η Ελλάδα πέτυχε τη δεύτερη νίκη της.

    Μία παρουσία, μία απουσία

    Στα σημαντικά η επανεμφάνιση του Νίκου Γραμματικού και η συμμετοχή του για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο διεθνής Έλληνας δεν μετείχε στα δύο πρώτα παιχνίδια, εξαιτίας ενός τραυματιμού στον αγκώνα. Αντίθετα, εκτός 14άδας έμεινε για δεύτερο συνεχόμενο ματς ο Σάββας Καρυπίδης, που συνεχίζει το πρόγραμμα αποθεραπείας, ενώ στον πάγκο έμεινε ο Αλέξης Αλβανός, λόγω διαστρέμματος στο αριστερό πόδι.

    Τα δεκάλεπτα (με πρώτη την Ελλάδα): 5-4, 9-6, 15-9 (ημίχρονο), 18-10, 23-15, 26-21.

    ΕΛΛΑΣ (Σέφερτ): Καφάτος, Χρυσόπουλος, Βόγλης 3, Τζιμούρτος, Βασιλάκης 5, Ζαραβίνας 1, Σαμαράς 1, Μπαλωμένος 4, Κοκολοδημητράκης 1, Γραμματικός 1, Ζιβούλοβιτς 6, Χαλκίδης 2, Σανίκης 2.

    ΑΓΚΟΛΑ (Πιργκόφ): Φαουστίνο, Μουασισένγκ, Πασκοάλ 1, Μακουρέια, Αντόνιο, Νασιμέντο 1, Καμουάνγκα 1, Νέτο 3, Π. Περέιρα 6, Μαρκάλ, Ντίας 1, Τεόντορο 2, Ζ. Περέιρα 5, Λόπες 1.

    Η Εθνική έχει αύριο ρεπό, όπως όλες οι ομάδες του ομίλου της, ενώ την Παρασκευή θα αντιμετωπίσει τον Καναδά (17.15).

    [24] Παράξενα

    Από μικρό και από σοφό μαθαίνεις την αλήθεια! Μαθητής "ντροπιάζει" την Britannica

    26/1/2005 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Guardian

    Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια λέει ο θυμόσοφος λαός και έχει δίκιο. Εμείς μάλιστα θα το παραφράζαμε, λέγοντας ότι από μικρό και από σοφό μπορείς να γίνεις ρεζίλι! Μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία και στην εγκυρότητα της δέχτηκε η διεθνούς φήμης εγκυκλοπαίδεια Britannica από έναν πανέξυπνο 12χρονο μαθητή. Ο Λούσιαν Τζορτζ από το Λονδίνο αφού χτένισε και τους 32 τόμους της εγκυκλοπαίδειας εντόπισε σοβαρές ανακρίβειες και λάθη στα κεφάλαια που αφορούσαν την Πολωνία και την άγρια φύση της Ανατολικής Ευρώπης.

    Ξαναγράφουν το κεφάλαιο για την Πολωνία!

    Η πρώτη "πατάτα" της Britannica αφορούσε το χωριό Chochim, το οποίο βρίσκεται στην Ουκρανία και όχι στη Μολδαβία όπως λαθεμένα ισχυρίζεται η εγκυκλοπαίδεια.

    Το δεύτερο λάθος της Britannica αφορούσε τον τόπο που ζουν οι βίσωνες της Ευρώπης.

    "Είναι λάθος να λέμε ότι ζουν μόνο στην Πολωνία, τέτοιους βίσωνες μπορεί να συναντήσει κανείς εκτός της Πολωνίας, στη Ρωσία, τη Λιθουανία, τη Λευκορωσία , την ανατολική Σλοβακία και στα Καρπάθια της Ρουμανίας" αναφέρει.

    Τα περισσότερα λάθη εντοπίστηκαν κυρίως στα κεφάλαια που αφορούσαν την Πολωνία.

    Σε αυτό βεβαία βοήθησε και η καταγωγή της μητέρας του παιδιού που είναι από την Πολωνία .

    Για τα λάθη και τις ανακρίβειες της εγκυκλοπαίδειας απολογήθηκε η Αρχισυντάκτης της 15ης έκδοσης της Britannica.

    Aνακοίνωσε μάλιστα, ότι όλο το κεφάλαιο για την Πολωνία θα γραφτεί ξανά από την αρχή!

    [25] Ποδόσφαιρο

    Στον ΟΦΗ ο Χατσατριάν

    26/1/2005 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πρώτος στόχος της ομάδας του ΟΦΗ για την φετινή μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ήταν ο Ρόμικ Χατσατριάν και έτσι η σημερινή επισημοποίηση της απόκτησής του, σκόρπισε την ικανοποίηση στην ομάδα. Ο Αρμένιος διεθνής υπέγραψε σήμερα το συμβόλαιο με την νέα του ομάδα, η διάρκεια του οποίου είναι για 1,5 + 2 χρόνια και παρουσιάστηκε επισήμως από την διοίκηση. Ο Χατσατριάν είναι 27 ετών, αγωνίζεται στον χώρο του κέντρου και προέρχεται από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας από όπου έμεινε ελεύθερος. Στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του ΟΦΗ, είπε "Αν και δεν έχω κάνει προπόνηση εδώ και 5 ημέρες, είμαι έτοιμος να βοηθήσω την ομάδα μου εφόσον πάρει σχετική απόφαση ο προπονητής μου. Στον ΟΦΗ θέλω να δείξω την αξία μου και να κινήσω το ενδιαφέρον άλλων, μεγαλύτερων ομάδων. Δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο. Νομίζω ότι είναι καλύτερα να μιλήσω στο γήπεδο".

    [26] Εκτός τελικού οι Δρυμωνάκος-Γιαννιώτης

    26/1/2005 7:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/1/2005 7:25:34 μμ)

    Μακριά από τον καλό τους εαυτό βρέθηκαν οι Γιάννης Δρυμωνάκος και Σπύρος Γιαννιώτης, δεν κατάφεραν να προκριθούν στους τελικούς των 200μ πεταλούδα και 400μ ελεύθερο αντίστοιχα, σε αγώνα του 6ου Γκραν Πρι κολύμβησης που διεξάγεται στη Μόσχα για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πρώτος στα πρωινά προκριματικά της 1ης ημέρας ρίχτηκε στη μάχη της πρόκρισης ο Δρυμωνάκος, ο οποίος με 1:59.55 κατέλαβε την 9η θέση κι έτσι δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό των 200μ πεταλούδα, αφού ως 8ος πέρασε ο Ρώσος Μαξίμ Γκανίκιν με 1:59.38. Ο Γιαννιώτης στα 400μ ελεύθερα κατετάγη στο σύνολο 16ος με 3:56.09.

    [27] Μπάσκετ

    Ευχάριστα τα νέα για Μίντλετον

    26/1/2005 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πριν λίγο καιρό ο 38χρονος πάουερ φόργουορντ των "πράσινων" φαινόταν να χάνει όλη τη φετινή σεζόν μετά την πνευμονική εμβολή στα μέσα Δεκεμβρίου την οποία υπέστη. Όμως, η είδηση που ήρθε από τηξν Αμερική στην οποία μετέβη ο "D" για μία δεύτερη γνώμη, ανέτρεψαν τα δεδομένα προς το καλύτερο. Συγκεκριμένα, η ιατρική γνωμάτευση που πήρε ο 38χρονος πάουερ φόργουορντ από το «Methodist Hospital» του Χιούστον, δείχνει πως μπορεί να ξεκινήσει προπονήσεις νωρίτερα του αναμενόμενου.

    Μπορεί και φέτος

    Οι Αμερικανοί γιατροί διαβεβαίωσαν τον Μίντλετον πως μπορεί να ξεκινήσει άμεσα προπονήσεις. Καθώς, όμως ο παίκτης του Παναθηναϊκού ακολουθεί θεραπεία με θρομβολυτικά χάπια, θα πρέπει να αποφύγει τον κίνδυνο τραυματισμού. Αυτό σημαίνει πως δεν θα τεθεί άμεσα στη διάθεση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, όμως ο χρόνος που θα γίνει αυτό πλησιάζει.

    Ο ίδιος ο παίκτης εμφανίστηκε πολύ ευχαριστημένος με τη νέα εξέλιξη και δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει όταν μπορέσει.

    «Είναι πολύ σημαντικό για μένα που θα ξεκινήσω προπονήσεις. Στα είκοσι δύο χρόνια που παίζω μπάσκετ έχω σταματήσει συνολικά δύο εβδομάδες. Ήταν πολύ απότομη η αλλαγή για το σώμα μου. Τουλάχιστον, σε πρώτη φάση θα μπορώ να βοηθάω την ομάδα μου στις προπονήσεις... κι αν όλα πάνε καλά σύντομα θα επιστρέψω σε κανονικούς ρυθμούς,» δήλωσε στο ΑΠΕ ο Ντάριλ Μίντλετον από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται.

    Την Παρασκευή, ο Ντάριλ Μίντλετον θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τους συμπαίκτες του για να τους ενημερώσει από κοντά για τα ευχάριστα νέα.

    [28] Νέο Παγκόσμιο ρεκόρ ο Νίθλινγκ

    26/1/2005 7:35:00 μμ

    Σπάει τα χρονόμετρα ο Νοτιοαφρικανός Ρικ Νίθλινγκ, που για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. μικτής ατομικής σε 25αρα πισίνα. Ο αθλητής πραγματοποιώντας καταπληκτική εμφάνιση κατάφερε να σημειώσει επίδοση 52.01 στο γκραν πρι της Μόσχα, βελτιώνοντας κατά 10 εκατοστά το ρεκόρ που είχε πετύχει το περασμένο Σάββατο στο Βερολίνο (52.11).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 January 2005 - 17:53:06 UTC