Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρές επιθέσεις με στόχο αστυνομικούς
  • [02] Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης
  • [03] Ξανά στο εδώλειο ο ΕΛΑ
  • [04] Απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι
  • [05] Κων/πολη: Ανώμαλη προσγείωση αεροσκάφους
  • [06] Συνταγματικές τροποποιήσεις στο Τόγκο
  • [07] Έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη
  • [08] Άσχημη νύχτα για τις ομάδες του Λ.Α
  • [09] Πρωταθλητές οι "Πατριώτες" στο NFL
  • [10] Ο Μπάλιτς MVP στην Τυνησία
  • [11] Εμβόλιο κατά του ιού Η5Ν1
  • [12] Τραγωδία στην Ισπανία

    [01] Ιράκ

    Σε Μπακούμπα και Μοσούλη Αιματηρές επιθέσεις με στόχο αστυνομικούς

    7/2/2005 11:13:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters

    Μπαράζ επιθέσεων κατά αστυνομικών σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, σε δύο ιρακινές πόλεις. Τουλάχιστον 14 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην είσοδο του αρχηγείου της αστυνομίας στην Μπακούμπα. Σε ξεχωριστή επίθεση στη Μοσούλη, τουλάχιστον 12 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το γενικό νοσοκομείο της πόλης. Όπως ανακοινώθηκε, οι αστυνομικοί είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο νοσοκομείο για να πάρουν τους μισθούς τους. Σύμφωνα με συνταγματάρχη της αστυνομίας, "ένας καμικάζι που φορούσε μακρύ παλτό κάλεσε τους νεαρούς αστυνομικούς να πλησιάσουν κοντά του και πυροδότησε τα εκρηκτικά". Πρόκειται για τις πιο αιματηρές επιθέσεις μετά τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.

    [02] Κοινωνία

    Ποινικές διώξεις εναντίον δικαστών και δικηγόρων Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης

    7/2/2005 7:27:00 πμ

    Συντάκτης:

    Tο λόγο παίρνει η Δικαιοσύνη όσον αφορά τα σκάνδαλα στους κόλπους της, καθώς θα ασκηθούν οι πρώτες ποινικές διώξεις εναντίον δικαστών και δικηγόρων. H πρόεδρος Πρωτοδικών Χανίων, Φωτεινή Κελαδίδου παραπέμπεται σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, ενώ αύριο καλείται να απολογηθεί στον Αρεοπαγίτη Κώστα Μπαλτά, ο αντι-εισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος. Στο στόχαστρο μπαίνουν και δικαστικοί του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αναμένεται να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δικαστικοί του Πειραιά θα παραπεμφθούν με το ερώτημα της απόλυσης. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, οι ανακρίσεις όσων εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα θα διεξάγονται από εφέτη - ειδικό ανακριτή. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο λόγος στη Δικαιοσύνη

    [03] Κοινωνία

    Κατηγορούνται για οκτώ βομβιστικές επιθέσεις Ξανά στο εδώλειο ο ΕΛΑ

    7/2/2005 11:26:00 πμ

    Συντάκτης:

    Με την ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορουμένων ξεκίνησε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δεύτερη δίκη των Χρήστου Τσιγαρίδα, Κώστα Αγαπίου, Αγγελέτου Κανά, Ειρήνης Αθανασάκη, Μιχάλη Κασίμη και Γιάννη Σερίφη, που κατηγορούνται για βομβιστικές επιθέσεις σε κοινωφελείς οργανισμούς. Οι πέντε πρώτοι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, που αφορούν οκτώ εκρήξεις σε υπουργεία, εφορίες και αστυνομικά τμήματα, την περίοδο 1987, υπόθεση, που είχε παραλειφθεί από την κύρια δικογραφία του ΕΛΑ, καθώς τα αδικήματα είχαν θεωρηθεί παραγεγραμμένα λόγω παρέλευσης 15ετίας. Αργότερα, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών κρίθηκε ότι, επειδή οι στόχοι των επιθέσεων ήταν κοινωφελείς οργανισμοί η παραγραφή των αδικημάτων είναι 20ετής. Ο Γιάννης Σερίφης κατηγορείται για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση κατά λεωφορείου, που μετέφερε αστυνομικούς των ΜΑΤ στον Περισσό το 1994, από την οποία σκοτώθηκε ο αστυνομικός υποδιευθυντής Απόστολος Βέλλιος.

    Κατήγγειλε τη διαδικασία ο Αγαπίου

    Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Κώστας Αγαπίου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εκπροσωπηθεί από συνηγόρους υπεράσπισης. Όπως ανέφερε, οι υπερασπιστές χρησιμοποιήθηκαν σαν νομιμοφανές κάλυμμα της διαδικασίας κατάχρησης εξουσίας που ξεκίνησε δυο χρόνια πριν και όσον αφορά τον ίδιο δέκα χρόνια νωρίτερα.

    Το δικαστήριο προχώρησε σε αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων υπεράσπισης του Κώστα Αγαπίου, επιλέγοντας από τον κατάλογο των δικηγόρων τους Άγγελο Βαρούτση, Ευστάθιο Βλάντη και Παναγιώτα Γεωργίου.

    Στη συνέχεια η συνεδρίαση διεκόπη για την Τετάρτη το πρωί προκειμένου να γνωστοποιηθεί στους τρεις δικηγόρους ο διορισμός τους.

    [04] Κοινωνία

    Διαμαρτύρονται για τη διεύρυνση του ωραρίου Απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι

    7/2/2005 10:53:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Προβλήματα πιθανόν να υπάρξουν σήμερα στη λειτουργία των καταστημάτων σε Αθήνα - Πειραιά και Θεσσαλονίκη, λόγω της 24ωρης απεργίας, που πραγματοποιούν οι εμποροϋπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αυτή την ώρα έχει προγραμματισθεί συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας στην πλατειά Κοτζιά και πικετοφορία προς τη γενική γραμματεία Εμπορίου. Στις 11.30 θα συγκεντρωθούν οι εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά στην Ηρώων Πολυτεχνείου.

    [05] Κόσμος

    Δεν υπάρχουν τραυματίες Κων/πολη: Ανώμαλη προσγείωση αεροσκάφους

    7/2/2005 9:45:00 πμ

    Αεροσκάφος ιδιωτικής εταιρίας που πραγματοποιούσε προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ξέφυγε από διάδρομο λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας. Το αεροπλάνο κατέληξε σε γειτονικό χωράφι δίχως να υπάρξουν τραυματισμοί, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο το αεροσκάφος προερχόταν από την Φρανκφούρτη, αλλά δεν προσδιόρισε τον τύπο του και την αεροπορική εταιρία στην οποία ανήκει. Έκλεισε προσωρινά το Διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

    Οι πολικές θερμοκρασίες και οι σφοδρές χιονοπτώσεις εδώ και 48 ώρες στην Κωνσταντινούπολη, έχουν παραλύσει τα πάντα.

    Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    [06] Κόσμος

    Τον εκλιπόντα πρόεδρο διαδέχεται ο γιος του Συνταγματικές τροποποιήσεις στο Τόγκο

    7/2/2005 9:09:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Το κοινοβούλιο του Τόγκο εξέλεξε την Κυριακή το γιο του αποθανόντος προέδρου, Γκνασίνγκμπε Εγιαντέμα, πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης, εξουσιοδοτώντας τον να αναλάβει την εξουσία στην πρώην γαλλική αποικία, έως τον Ιούνιο του 2008. Για να μπορέσει να οριστεί ο Φόρε Γκνασίνγκμπε διάδοχος του πατέρα του, το κοινοβούλιο είχε εγκρίνει νωρίτερα τροποποίηση του συντάγματος, έτσι ώστε να μην απαιτείται πλέον από το νόμο η προκήρυξη εκλογών στο Τόγκο εντός 60 ημερών από το θάνατο του προέδρου. Μάλιστα, οι βουλευτές απομάκρυναν από τα καθήκοντά του τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, που σύμφωνα με το σύνταγμα, έπρεπε να αναλάβει την εξουσία, μετά το θάνατο του προέδρου. Σφοδρή ήταν η κριτική που άσκησαν οργανισμοί και ηγέτες εναντίον αυτών των διεργασιών.

    Έως τον Ιούνιο του 2008

    Σύμφωνα με το σύνταγμα, ως πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης ο Γκνασίνγκμπε αναλαμβάνει τώρα την εξουσία έπειτα από το θάνατο του πατέρα του το Σάββατο, ο οποίος είχε ασκήσει την εξουσία στη δυτικοαφρικανική χώρα με σιδηρά πυγμή για 38 χρόνια.

    Το νέο άρθρο ορίζει ότι ο διάδοχός του μπορεί να παραμείνει στην εξουσία έως το τέλος της θητείας του προηγούμενου προέδρου.

    Ο Γκνασίνγκμπε Εγιαντέμα εξελέγη πρόεδρος για πέντε χρόνια τον Ιούνιο του 2003, πράγμα που σημαίνει ότι ο γιος του μπορεί τώρα να παραμείνει στην εξουσία έως τον Ιούνιο του 2008.

    Ο υπουργός Πληροφόρησης του Τόγκο Πιτάνγκ Τσάλα διέψευσε μετ επιτάσεως τις υποψίες για εκδήλωση πραξικοπήματος προκειμένου να επιτραπεί στον Φόρε Γκνασινγκμπέ να αναλάβει την εξουσία.

    "Εκείνοι που δηλώνουν φίλοι του Τόγκο ας μας βοηθήσουν να διαβούμε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο. Το πρόβλημά μας είναι να διατηρήσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και την εθνική ενότητα", τόνισε ο Τσάλα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Τόγκο

    [07] Ιράκ

    Έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη

    7/2/2005 7:59:00 πμ

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του κι άλλοι δύο τραυματίστηκαν τη Κυριακή, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου βορείως της Βαγδάτης. "Ένας στρατιώτης της Δύναμης Επέμβασης στη Βαγάτη έχασε τη ζωή του κι άλλοι τραυματίσθηκαν από αυτοσχέδια βόμβα στα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας", ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Ο νέος αυτός θάνατος ανεβάζει στους 1444 τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ μετά την επέμβαση των ΗΠΑ την άνοιξη του 2003, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πενταγώνου.

    [08] Μπάσκετ

    Άσχημη νύχτα για τις ομάδες του Λ.Α

    7/2/2005 10:46:00 πμ

    Συντάκτης:

    Tην πίκρα των συμπολιτών του για την απώλεια του 39 ου τίτλου του Super Bowl ανέλαβε να "γλυκάνει" ο άσος των Φιλαδέλφεια, Άλεν Άιβερσον. Με 28 πόντους του ο παίκτης των "76ers" οδήγησε την ομάδα του σε μία δύσκολη όσο και σημαντική νίκη με 106-104 επί των Λος Άντζελες Κλίπερς, τα ξημερώματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στο νήμα επίσης κρίθηκε και η αναμέτρηση του Χιούστον, όπου ο Κινέζος των γηπεδούχων Γιάο Μίνγκ με 23 πόντους και με άξιο συμπαραστάτη τον Τρεϊσι ΜακΓκρεϊντι χάρισε τη νίκη στις "Ρουκέτες" με 103-102 επί μιας άλλης ομάδας του Λ.Α, τους Λεϊκερς. Στα υπόλοιπα αποτελέσματα του ΝΒΑ: Τορόντο-Ντάλας 113-122, Μινεσότα-Βοστώνη 100-103.

    [09] Πρωταθλητές οι "Πατριώτες" στο NFL

    7/2/2005 10:29:00 πμ

    Συντάκτης:

    Με πρωταγωνιστή τον Τομ Μπρεϊντι οι New England Patriots επιβλήθηκαν με 24-21 των Philadelphia Eagles και κατέκτησαν τον τίτλο του 39ου Super Bowl στο Αμερικάνικο Φούτμπολ. Για την ομάδα των Patriots αυτός ήταν ο τρίτος τίτλος τους σε 4 χρόνια, ενώ ο Τομ Μπρεϊντι, που είχε κερδίσει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη των τελικών του 2004 και 2000, έχασε τον τίτλο του ΜVP, ο οποίος κατέληξε στο συμπαίκτη του Ντεϊον Μπράντς. Τον αγώνα παρακολούθησαν περίπου 70.000 θεατές, ενώ περίπου 700.000.000 φίλοι του δυναμικού ατού αθλήματος απόλαυσαν τις "μάχες σώμα με σώμα" από τους δέκτες τους. Όλη την εβδομάδα πάντως το επίκεντρο της συζήτησης των φίλων του αθλήματος, ήταν κατά πόσο οι πρωταθλητές New Englands Patriots μπορούν να δημιουργήσουν μία νέα δυναστεία στο National Football League (NFL).

    [10] Ο Μπάλιτς MVP στην Τυνησία

    7/2/2005 11:11:00 πμ

    Συντάκτης:

    Οι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές Κροάτες δεν κατάφεραν χθες μετά το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας να διατηρήσουν τα κεκτημένα, στο 19ο Μουντιάλ χάντμπολ της Τυνησίας και να κάνουν το "τρέμπλ", καθώς ηττήθηκαν στον τελικό με 40-34 από την Ισπανία. Παρόλα αυτά ο αστέρας της ομάδας τους, Ιβάνο Μπάλιτς, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Τον τίτλο του τοπ σκόρερ κέρδισε ο Τυνήσιος Ουίσεμ Χμαν με 81 τέρματα, ενώ καλύτερος τερματοφύλακας αναδείχθηκε ο "φύλακας άγγελος" της σερβικής εστίας Αρπαντ Στέρμπικ.

    [11] Υγεία

    45 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους Εμβόλιο κατά του ιού Η5Ν1

    7/2/2005 8:14:00 πμ

    Συντάκτης:

    Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης των πουλερικών, το οποίο μπορεί να καταπολεμήσει την ασθένεια και να σταματήσει την εξάπλωσή του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Κινεζική Ημερησία", το κινεζικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το εμβόλιο διακόπτει έναν κομβικό δεσμό στην αλυσίδα μετάδοσης του ιού Η5Ν1. Χρησιμοποιώντας μία τεχνική, που αποκαλείται αντίστροφη γενετική, οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ζωϊκής Γρίπης και το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του Χαρμπίν, μετέβαλαν την γονιδιακή ακολουθία του ιού για να δημιουργήσουν το εμβόλιο. Να σημειωθεί ότι 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στην Ασία, μεταξύ αυτών οι 13 ήταν από το Βιετνάμ.

    "Οι εργαστηριακές δοκιμές απέδειξαν πως το εμβόλιο επιτρέπει σε πάπιες και χήνες να καταπολεμήσουν τον Η5Ν1, την πλέον θανατηφόρα μορφή της γρίπης των πουλερικών, τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό των κοπαδιών», τονίζεται σε ανακοινωθέν του υπουργείου, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα. "Το νέο εμβόλιο προσφέρει τουλάχιστον 10 μήνες προστασίας στα κοτόπουλα-τέσσερις μήνες περισσότερους από τα υπάρχοντα φάρμακα κατά του ιού της γρίπης των πουλερικών", τονίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως το εμβόλιο πιστεύεται πως είναι άκρως ασφαλές για πτηνά και θηλαστικά, χωρίς όμως να δίνονται άλλες λεπτομέρειες.

    [12] Κόσμος

    Δεκαοκτώ νέοι νεκροί Τραγωδία στην Ισπανία

    7/2/2005 8:48:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: NET 105,8

    Νεκροί βρέθηκαν 18 νέοι που είχαν νοικιάσει έναν ορεινό ξενώνα για πάρτι γενεθλίων. Οι νέοι έχασαν τη ζωή τους πιθανότατα λόγω διαρροής αερίου. Περίπου 50 άνθρωποι, όλοι από την περιοχή, είχαν πάει στο πάρτι, κοντά στο γραφικό μεσαιωνικό χωριό Λα Τοδολέγια, 300 χλμ. ανατολικά της Μαδρίτης. Αυτοί που βρέθηκαν νεκροί - ηλικίας 18 έως 40 χρονών - είχαν περάσει εκεί τη νύχτα. Ψυχολόγοι έχουν σταλεί προκειμένου να βοηθήσουν τους συγγενείς να ξεπεράσουν το σοκ. Ο ξενώνας του Σαν Κριστόφολ είναι ένα κτίριο του 15ου αιώνα που χρησιμοποιείται κυρίως σαν βάση για ορειβασία, ορεινή ποδηλασία και ιππασία. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πιο πολύνεκρο δυστύχημα από διαρροή αερίου στην Ισπανία τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες των ισπανικών ΜΜΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 February 2005 - 10:00:31 UTC