Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στο Ιράν
  • [02] Μοιραία κακοκαιρία στην Καλιφόρνια
  • [03] Αυστραλιανές ενισχύσεις στο Ιράκ
  • [04] Αεροπορικό δυστύχημα στην Ινδονησία
  • [05] Υποχωρεί υπό προϋποθέσεις η Β. Κορέα
  • [06] "Οι διαφορές με τις ΗΠΑ ξεπεράστηκαν"

    [01] Κόσμος

    Τουλάχιστον 400 νεκροί. Εκατοντάδες οι τραυματίες Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στο Ιράν

    22/2/2005 8:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2005 11:23:03 πμ)

    Συντάκτης:

    Τετρακόσιοι νεκροί και 1.000 τραυματίες είναι σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρού σεισμού 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο νοτιοανατολικό Ιράν. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων παραμένουν συγκεχυμένες. Από τη δόνηση ισοπεδώθηκαν τουλάχιστον έξι χωριά στην επαρχία Κερμάν, ξυπνώντας οδυνηρές μνήμες από την ολέθρια επίσκεψη του Εγκέλαδου στην περιοχή το 2003, που κόστισε τις ζωές 30.000 ανθρώπων. Οι τοπικές αρχές τονίζουν πως δεν έχουν ακριβή εικόνα της καταστροφής, καθώς η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές είναι αδύνατη, ενώ ώρα με την ώρα ο κατάλογος των θυμάτων μακραίνει. Σωστικά συνεργεία, δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν σπεύσει στα πληγέντα χωριά.

    Ολόκληρα χωριά μετατράπηκαν σε ερείπια

    Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 4.45 ώρα Ελλάδος, εντοπίζεται 56 χλμ βορειοδυτικά της πόλης Ζαράντ, πρωτεύουσας της επαρχίας Κερμάν, σε απόσταση περίπου 700 χλμ από την Τεχεράνη. Στην ίδια επαρχία το 2003 ένας σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε αφήσει πίσω του χιλιάδες νεκρούς, ισοπεδώνοντας την ιστορική πόλη Μπαμ. Να σημειωθεί ότι το Ιράν έχει μακρά και πικρή πείρα από καταστροφικούς σεισμούς, καθώς στο υπέδαφος του συναντώνται τρεις γεωλογικές πλάκες. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους στη χώρα σημειώνεται κατά μέσο όρο καθημερινά τουλάχιστον μία ασθενής σεισμική δόνηση.

    Στην προκειμένη περίπτωση οι αρχές εκφράζουν την ελπίδα πως ο φόρος αίματος δεν θα είναι τόσο μεγάλος, όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχα γεγονότα στο παρελθόν. Στα επιχειρήματα για την εκτίμηση τους αυτή περιλαμβάνουν το μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού, το ότι στις μεγάλες πόλεις δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές, ενώ δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις γειτονικές επαρχίες. Τα τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν πως το 25-70%των περιουσιών έχουν καταστραφεί σε έξι χωριά κοντά στην πόλη Ζαράντ, αλλά ακόμη δεν υπάρχει εικόνα για το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή. Στην ίδια τη Ζαράντ, οι κάτοικοι της πόλης, παρά τη σφοδρή βροχόπτωση που σημειώνεται, παραμένουν από τα ξημερώματα στους δρόμους, λόγω του φόβου για μετασεισμούς.

    Στο μεταξύ, οι πληροφορίες που φθάνουν από τα διεθνή πρακτορεία για την τραγωδία είναι συγκεχυμένες. Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ανακοίνωσε πως οι νεκροί είναι 126 και οι τραυματίες 500, νωρίτερα όμως το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο τον επικεφαλής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζαράντ, είχε ανεβάσει τον αριθμό των τραυματιών στους 5.000. Όπως διευκρίνισε αργότερα μέσα σε αυτό το νούμερο περιλαμβάνονταν όλα τα περιστατικά, ακόμη και τα πλέον ελαφρά. Το Associated Press αναφέρει 80 νεκρούς, ενώ το Reuters, που στην αρχή είχε δώσει τις πλέον συγκρατημένες εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών, τώρα τους ανεβάζει στους 400 και κάνει λόγο για 1.000 τραυματίες. Τον απολογισμό κάνει αξιωαμτούχος της Ζαράντ, ο οποίος σημειώνει ότι μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 137 πτώματα, την ώρα που άλλοι 300 με 400 άνθρωποι θεωρούνται νεκροί.

    [02] Κόσμος

    Μοιραία κακοκαιρία στην Καλιφόρνια

    22/2/2005 9:23:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πλημμύρες και ποταμοί λάσπης κάλυψαν ολόκληρες περιοχές της νότιας Καλιφόρνια έπειτα από νέο κύμα σφοδρών βροχοπτώσεων. Σημειωτέον ότι από την Πέμπτη το απόγευμα έως χθες το βράδυ, η βροχή που έπεσε στο κέντρο του Λος Άντζελες, μετρήθηκε στα 20 εκατοστόμετρα. Τρεις άνθρωποι εγκλωβίστηκαν από τη λάσπη στο σπίτι τους στο προάστιο Χασιέντα Χάιτς, στα περίχωρα του Λος Άντζελες, ενώ δεκάδες σπίτια εκκενώθηκαν στις περιοχές Χάντινγκ Μπιτς, Λονγκ Μπιτς και Γκλέντεϊλ, οι οποίες μετατράπηκαν σε τεράστιες λίμνες. Οι θεομηνίες οδήγησαν και τους κατοίκους του πολυτελούς προαστίου του Μπελ Αίρ, μακριά από τα σπίτια τους, καθώς τρεις κατοικίες ετάφησαν κάτω από τη λάσπη, μετά τις κατολισθήσεις εδαφών.

    Οι βροχοπτώσεις τον φετινό χειμώνα ήσαν οι πιο σφοδρές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή τα τελευταία 22 χρόνια, δηλώνουν οι μετεωρολόγοι. Δυστυχώς υπήρξαν και άνθρωποι που τις πλήρωσαν με τη ζωή τους. Μία 16-χρονη, καταπλακώθηκε όταν σωρός από πέτρες έπεσε στο διαμέρισμα των γονιών της στο Σιλβεράντο, ένας δημοτικός υπάλληλος, έπεσε σε κοιλότητα 9 μέτρων γεμάτη με νερό, η οποία δημιουργήθηκε από την καταιγίδα στο Σαν Βάλεϊ, ενώ ένας 63χρονος βρήκε χθες τον θάνατο κάτω από τόνους λάσπη που πλημμύρισαν το σπίτι του στο Γούντλαντ Χιλς.

    [03] Ιράκ

    Με απόφαση του πρωθυπουργού Αυστραλιανές ενισχύσεις στο Ιράκ

    22/2/2005 9:01:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters- ΒΒC

    Την απόφασή του να αποστείλει μια επιπλέον εκστρατευτική δύναμη 450 ανδρών στο Ιράκ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ. Όπως διευκρίνισε, αποστολή τους θα είναι η προστασία Ιαπώνων μηχανικών στο νότιο τμήμα της χώρας, κάτι που μέχρι πρότινος είχαν αναλάβει Ολλανδοί στρατιώτες, που όμως θα αποχωρήσουν σύντομα κατόπιν απόφασης της χώρας τους. Ο κ. Χάουαρντ αναγνώρισε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις από την απόφασή του, ωστόσο, την χαρακτήρισε σωστή. "Πιστεύω ότι είναι η σωστή απόφαση. Θα συνεισφέρει σημαντικά στις προσπάθειες της συμμαχίας και την ανοικοδόμηση του Ιράκ", είπε χαρακτηριστικά ο Αυστραλός πρωθυπουργός. Η Αυστραλία στάθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ από την αρχή του πολέμου στο Ιράκ, στέλνοντας περίπου 2.000 στρατιώτες και προκαλώντας το πιο μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Σήμερα υπάρχουν στο Ιράκ περίπου 800 Αυστραλοί οπλίτες.

    [04] Κόσμος

    Δεκαπέντε νεκροί και τρεις τραυματίες Αεροπορικό δυστύχημα στην Ινδονησία

    22/2/2005 8:31:00 πμ

    Συντάκτης:

    Στο πένθος βυθίστηκε η αστυνομία της Ινδονησίας. Αεροσκάφος που χρησιμοποιούσε συνετρίβη στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσγείωσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκαπέντε άνθρωποι και άλλοι τρεις να τραυματισθούν σοβαρά. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος, όλοι τους στελέχη της αστυνομίας, βρήκαν τον θάνατο στο δυστύχημα. Όπως ανακοίνωσαν πηγές του σώματος, το μεταφορικό αεροσκάφος τύπου Casa 212, με 18 επιβαίνοντες, συνετρίβη περίπου 500 μέτρα από τον διάδρομο του αεροδρομίου του Σάρμι στη βόρεια ακτή της Παπούα, σε απόσταση 3.500 χλμ από την πρωτεύουσα Τζακάρτα. Τα αίτια της τραγωδίας ερευνώνται, ενώ πιθανότερη εκδοχή θεωρείται η μηχανική βλάβη.

    [05] Κόσμος

    Είπε ο ηγέτης της χωρίς να δώσει διευκρινίσεις Υποχωρεί υπό προϋποθέσεις η Β. Κορέα

    22/2/2005 12:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2005 8:45:05 πμ)

    Συντάκτης:

    Την προθυμία της χώρας του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις εξέφρασε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ιλ. "Αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για τον τέταρτο γύρο των εξαμερών συνομιλιών, η Βόρεια Κορέα θα επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Κιμ, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα". Ωστόσο, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν ανέλυσε τι ακριβώς εννοούσε αναφερόμενος στον όρο προϋποθέσεις.

    [06] Κόσμος

    Συνέντευξη Σρέντερ πριν τη συνάντηση με τον Μπους "Οι διαφορές με τις ΗΠΑ ξεπεράστηκαν"

    21/2/2005 11:38:00 μμ

    Συντάκτης:

    Λίγο πριν συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζωρτζ Μπους ο Γερμανός Kαγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ έδωσε συνέντευξη αναφερόμενος στις σχέσεις των δυο χωρών. Η Γερμανία χρειάζεται να βρει "κοινό έδαφος" με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι δύο χώρες έχουν επιλύσει τις διαφορές τους για το Ιράκ τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα Αλγκεμάινε του Μάιντς, πόλης της νοτιοδυτικής Γερμανίας. Συγκεκριμένα ο Σρέντερ μιλάει για διαφορές του παρελθόντος με την Ουάσινγκτον, που ξεπεράστηκαν. Ο Γερμανός Καγκελάριος δεν παραλείπει να επαναλάβει την πάγια θέση της χώρας του για μη αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ. "Ο Πρόεδρος Μπους γνωρίζει τη θέση μας. Την αποδέχεται και τη σέβεται", καταλήγει χαρακτηριστικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 February 2005 - 9:58:25 UTC