Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραμένουν σε επιφυλακή
  • [02] Επί ποδός...
  • [03] Πιέσεις σε Δαμασκό και από συμμάχους της
  • [04] Συνάντηση Κ. Καραμανλή – Φ. Νάνο
  • [05] Πολιτικό θρίλερ με θάνατο πρώην υπουργού
  • [06] Στο πλευρό του Αζίζ ο Μπουτιλιόνε
  • [07] Παραιτήσεις στελεχών της Φατάχ
  • [08] Έβγαλαν "φωτιές" στο Μαϊάμι
  • [09] "Κίνδυνος για επίθεση κατά των ΗΠΑ"

    [01] Κοινωνία

    Ανησυχητικά τα "μηνύματα" από τη Βουλγαρία Παραμένουν σε επιφυλακή

    4/3/2005 10:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2005 10:33:53 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΜΠΕ

    Την υποστήριξη της Κυβέρνησης στους κατοίκους των παρόχθιων περιοχών του Έβρου, υποσχέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο Έβρο. Αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή, τόνισε, πως η υποστήριξη και η ανακούφιση των κατοίκων είναι πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησης, επισημαίνοντας, πως από την πρώτη στιγμή πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Στο μεταξύ, η στάθμη των ποταμών Έβρου και Άρδα παραμένει πάνω από τα όρια επιφυλακής και ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει τη μάχη για να περιορίσει τις πλημμύρες, την ώρα, που τεράστιοι όγκοι νερού εξακολουθούν να εισέρχονται από την Βουλγαρία. Το πρόβλημα επιτείνει η άνοδος της θερμοκρασίας και η τήξη του χιονιού στη γειτονική χώρα. Χθες το απόγευμα ο στρατός προχώρησε σε ανατίναξη των αναχωμάτων στην περιοχή των Λαβάρων, με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να υποχωρήσει. Πάντως, 40 σπίτια παραμένουν σε υδάτινο κλοιό, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις καλλιέργειες.

    Το πρωί η στάθμη των νερών στον σταθμό μέτρησης του Πυθίου ήταν 5,26 μέτρα με όριο επικινδυνότητας 5,70 μέτρα, στον Άρδα 4,70μ με 5,20μ, στους Κήπους 4,10μ με 4μ και στο Πέταλο 6,15μ με 6μ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επί ποδός...

    [02] Κοινωνία

    Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στον Έβρο Επί ποδός...

    3/3/2005 9:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2005 10:23:26 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο νομός Έβρου, καθώς η στάθμη των ποταμών Έβρου και Άρδα παραμένει πάνω από τα όρια επιφυλακής, θέτοντας σε κίνδυνο τις παρόχθιες περιοχές ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να υποχωρήσουν τα αναχώματα στο χωριό Πόρος. Εκατόν σαράντα σπίτια στα Λάβαρα παραμένουν περικυκλωμένα από το νερό, 20 έχουν πλημμυρίσει εντελώς, αλλά τόσα εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους και στα υπόλοιπα το νερό είναι στις αυλές ενώ από το πρωί μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας σπάζουν, όπου χρειάζεται αναχώματα, ώστε να τραβηχτούν τα νερά. Σε ορισμένα σημεία το νερό απειλεί να καλύψει εντελώς αγροικίες και αποθήκες. Εξάλλου ανυπολόγιστες είναι οι μέχρι στιγμής καταστροφές στις καλλιέργειες. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο στρατός προχώρησε σε τεχνητή θραύση των αναχωμάτων με τη χρήση εκρηκτικών υλών, στην περιοχή Μάνδρας και Λαβάρων.

    Τεχνητές θραύσεις

    Στόχος της ενέργειας ήταν τα νερά από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις των Λαβάρων να επαναδιοχετευθούν στον Έβρο, μέσω παρακείμενου χειμάρρου, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος πλημμύρων στα σπίτια.

    Για την ελεγχόμενη έκρηξη, χρησιμοποιήθηκαν 120 λίμπρες δυναμίτιδας ΤΝΤ.

    Το ρήγμα που δημιουργήθηκε είχε βάθος δυο μέτρα και πλάτος 3.5 μέτρα.

    Νωρίτερα, στην περιοχή μετέβησαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Μακεδονίας Θράκης.

    Οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι θα διατεθούν όσα χρήματα χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

    Από την πλευρά της, η περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης έχει μισθώσει ξενοδοχεία στο Διδυμότειχο για να διανυκτερεύσει όποιος κάτοικος το επιθυμεί.

    Η κατάσταση βρίσκεται προς το παρόν υπό έλεγχο.

    Η στάθμη του ποταμού υποχώρησε, όμως εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά ή πάνω από το όριο συναγερμού.

    Στο Πέταλο το νερό φτάνει τα 6 μέτρα και 22 εκατοστά, στο Πύθιο τα 5,60 μέτρα στον Άρδα τα 4,70 μέτρα και στους Κήπους τα 4,20 μέτρα.

    Ωστόσο, όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς αν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν το Σαββατοκύριακο στη Βουλγαρία, μπορεί να προκληθεί και νέα υπερχείλιση.

    Κακοκαιρία στη Β. Ελλάδα Την ίδια ώρα, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στη Β.Ελλάδα κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Γρεβενά και Κοζάνη και στο δήμο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

    "Πρώτιστο μέλημα αυτή τη στιγμή η προστασία των πολιτών", είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο νομάρχης Έβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    [03] Κόσμος

    Υπέρ της απόσυρσης και η Ρωσία Πιέσεις σε Δαμασκό και από συμμάχους της

    4/3/2005 8:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2005 10:34:13 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC GREEK

    Και η Σαουδική Αραβία προστέθηκε στις αραβικές φωνές που πιέζουν τη Συρία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Λίβανο, την ώρα που η Ουάσινγκτον απειλεί και πάλι τη Δαμασκό με κυρώσεις εάν δεν αλλάξει πολιτική έναντι της Βηρυτού. Η σαουδαραβική θέση ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σύρου ηγέτη, Μπασάρ Ασάντ στο Ριάντ, για συνομιλίες με τον πρίγκιπα Αμπντάλα. Όμως, οι πιέσεις προς τη Δαμασκό γίνονται πιο έντονες μετά και την αλλαγή στάσης της Ρωσίας, συμμάχου της Συρίας, που διεμήνυσε στη Δαμασκό πως πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Λίβανο. Σε αντίθετοι περίπτωση, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θέλουν να είναι σε θέση για άμεση αντίδραση, πιθανώς με μία σκληρή απόφαση του ΟΗΕ και νέες κυρώσεις.

    Απειλούνται οι σχέσεις Σ. Αραβίας - Συρίας

    Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας δήλωσε στον Ασάντ ότι "η Συρία πρέπει να αρχίσει σύντομα να αποσύρει τις δυνάμεις της, ειδάλλως οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας- Συρίας, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες".

    Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας μετέδωσε πως "οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και έγιναν σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα".

    "Η Συρία θα έπρεπε να αποσυρθεί από το Λίβανο, αλλά όλοι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ανατρέψει τις πολύ εύθραυστες ισορροπίες που εξακολουθούμε να έχουμε στο Λίβανο", δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

    Σε απομόνωση

    Σύμφωνα με αναλυτές, η Δαμασκός βρίσκεται την στιγμή αυτή πλήρως απομονωμένη, όχι μόνο από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και τους παραδοσιακούς της συμμάχους.

    Πάντως, σύμφωνα με Άραβες διπλωμάτες, η Συρία δεν πρόκειται να συναινέσει σε πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων της και θα επιμείνει να διατηρήσει στο Λίβανο περίπου 3.000 στρατιώτες καθώς και σταθμούς προειδοποίησης για τυχόν ισραηλινή επίθεση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε κλοιό η Συρία για το Λίβανο

    [04] Πολιτική

    Στο επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο Συνάντηση Κ. Καραμανλή Φ. Νάνο

    4/3/2005 9:19:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τα διμερή και περιφερειακά θέματα, με έμφαση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, θα συζητήσουν το πρωί της Παρασκευής στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον Αλβανό ομόλογό του, Φάτος Νάνο. Την Πέμπτη, ο κ. Νάνο συναντήθηκε με τον Κωστή Στεφανόπουλο και τον Κάρολο Παπούλια. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει στις προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στην Πρίστινα, με τον πολιτικό διοικητή της περιοχής Σόρεν Πέτερσεν, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντική και πολυεπίπεδη τη βοήθεια της Αθήνας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μονόδρομος η Ε.Ε. για την σταθερότητα

    [05] Κόσμος

    Πέθανε λίγο πριν καταθέσει Πολιτικό θρίλερ με θάνατο πρώην υπουργού

    4/3/2005 11:02:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Νεκρός βρέθηκε στην εξοχική του κατοικία κοντά στο Κίεβο ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Γιούρι Κραβτσένκο, ο οποίος είχε κληθεί να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα για την υπόθεση της δολοφονίας του Ουκρανού δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκονγκάτζε. Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, ο Κραβτσένκο πιθανότατα αυτοκτόνησε, αλλά η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τις συνθήκες θανάτου του υπουργού. Τον καιρό, που δολοφονήθηκε ο Γκονγκάτζε, ο Κραβτσένκο ήταν υπουργός Εσωτερικών και αναμενόταν να καταθέσει, καθώς θεωρείται ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

    Είχε κατηγορηθεί και ο Κούτσμα

    Ο δημοσιογράφος Γκονγκάτζε εργαζόταν σε ιστοσελίδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης. Το αποκεφαλισμένο πτώμα βρέθηκε ένα μήνα μετά την εξαφάνισή του (φθινόπωρο του 2000).

    Ο νέος πρόεδρος, Βίκτορ Γιούσενκο, είχε δηλώσει ότι η προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπεύθυνων για τη δολοφονία του Γκονγκάτζε "αποτελεί μία ηθική προτεραιότητα".

    Πάντως, λίγες μέρες νωρίτερα, είχε δηλώσει, πως η δολοφονία του Γκονγκάτζε είχε εξιχνιαστεί και ήδη είχαν συλληφθεί τρεις αστυνομικοί, ενώ οι αρχές αναζητούν και έναν τέταρτο.

    Για εμπλοκή στο θάνατο του δημοσιογράφου είχε κατηγορηθεί και ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, καθώς ένας πρώην σωματοφύλακάς του είχε υποκλέψει τις συνομιλίες του. Πάντως, ο Κούτσμα αρνιέται οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση, ενώ δε βρέθηκαν στοιχεία, που να αποδεικνύουν την ενοχή του.

    [06] Ιράκ

    Θα καταθέσει σε δίκη Στο πλευρό του Αζίζ ο Μπουτιλιόνε

    4/3/2005 10:19:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έτοιμος να πάει μάρτυρας στη δίκη του πρώην αντιπροέδρου του Ιράκ, Τάρεκ Αζίζ, φέρεται ο Ιταλός υπουργός, Ρόκο Μπουτιλιόνε. Σύμφωνα με τις εφημερίδες "Κοριέρε ντελα Σέρα" και "Λα Ρεπούμπλικα", ο Μπουτιλιόνε θα πάει στη Βαγδάτη να καταθέσει για το μετριοπαθή ρόλο του Αζίζ στο πλευρό του Σαντάμ και για τις προσπάθειες που κατέβαλε να αποτραπούν οι δύο πόλεμοι στο Ιράκ, το 1991 και το 2003. "Μου το ζήτησαν οι συνήγοροί του και απάντησα πως θα καταθέσω", δήλωσε ο Μπουτιλιόνε και επισήμανε: "Η αλήθεια πρέπει να λέγεται, ακόμα και αν υπάρχει κίνδυνος να χάσεις τη δημοτικότητά σου".

    Η "βιτρίνα" του καθεστώτος Χουσεΐν

    Ο Τάρεκ Αζίζ είναι χαλδαίος χριστιανός και το 2003 είχε μεταβεί στο Βατικανό και την Ασίζη, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποτρέψει τον πόλεμο κατά της χώρας του. Μάλιστα, θεωρείτο ως "η βιτρίνα" του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στο εξωτερικό.

    Όπως υπογραμμίζουν οι εφημερίδες, ο 69χρονος Ιρακινός πρώην αντιπρόεδρος είναι εξαιρετικά "κουρασμένος και θλιμμένος". Κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε εκτελέσεις δεκάδων μελών του κόμματος Μπαάθ το 1979, αλλά και μαζικές εκτελέσεις Κούρδων και σιιτών το 1991.

    Σημειώνεται ότι ο Μπουτιλιόνε είχε προταθεί από την ιταλική κυβέρνηση ως Ευρωπαίος Επίτροπος, όμως, αντικαταστάθηκε μετά τις δηλώσεις του ότι η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία.

    [07] Μ. Ανατολή

    Διαμαρτύρονται για τη στάση παλαιότερων στελεχών Παραιτήσεις στελεχών της Φατάχ

    4/3/2005 7:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2005 8:02:16 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τριάντα δύο στελέχη της Φατάχ, που ανήκουν στη νεότερη γενιά της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Δυτική Όχθη, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για κακή διαχείριση εκ μέρους των παλαιότερων στελεχών. Η ομαδική αυτή παραίτηση θεωρείται μέσο πίεσης για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στους κόλπους της οργάνωσης, ώστε να διατηρήσει την απήχησή της στους Παλαιστίνιους, πολλοί από τους οποίους στρέφονται προς τη ριζοσπαστική Χαμάς, που ηγήθηκε της δεύτερης ιντιφάντα. Στο μεταξύ, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον της κατοικίας του Παλαιστίνιου υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων, Τζαμίλ Ταρίφι, στη Ραμάλα, όπως κατήγγειλε στους δημοσιογράφους ο ίδιος ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Από τα πυρά προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

    "Για να σωθεί η οργάνωση"

    Η Χαμάς δεν πήρε μέρος στις παλαιστινιακές εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου, διευκολύνοντας την εκλογή του βετεράνου της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς. Όμως, στις τοπικές εκλογές που ακολούθησαν, οι υποψήφιοι της Χαμάς κέρδισαν την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων. Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών θεωρούνται ενδεικτικά για το τι μπορεί να πετύχει η Χαμάς στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο.

    "Η νέα γενιά αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για να σώσει τη Φατάχ", δήλωσε ένα από τα στελέχη που παραιτήθηκαν, ο Άχμεντ Γκνέιμ, προειδοποιώντας ότι "σε αντίθετη περίπτωση, η Χαμάς θα κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές, όπως έγινε και στις τοπικές εκλογές στη Γάζα".

    [08] Μπάσκετ

    Έβγαλαν "φωτιές" στο Μαϊάμι

    4/3/2005 11:13:00 πμ

    Συντάκτης:

    Με τρία παιχνίδια συνεχίστηκε η χθεσινή αγωνιστική στο Αμερικανικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ. Ασταμάτητοι μοιάζουν οι Χιτ στο ΝΒΑ. Θύμα τους αυτή τη φορά οι Νετς στο Νιου Τζέρσεϊ, με την ομάδα του Μαϊάμι να παίρνουν μία ακόμα σημαντική νίκη. Στο Ντένβερ, οι Νάγγετς, υποχρέωσαν σε ήττα τους Ιντιάνα Πέισερς, ενώ και οι Πρωταθλητές Πίστονς ηττήθηκαν από τους "Ήλιους" του Φοίνιξ.

    Τα αποτελέσματα

    Νιού Τζέρσεϊ-Μαϊάμι 90-106

    Ντένβερ-Ιντιάνα 96-87

    Φοίνιξ-Ντιτρόιτ 100-97

    [09] Κόσμος

    Διαρκής η απειλή, δηλώνει ο Μπους "Κίνδυνος για επίθεση κατά των ΗΠΑ"

    4/3/2005 7:19:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κάνοντας μια σπάνια δημόσια αναφορά στον "εγκέφαλο" των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη πως το να αποτραπεί μία νέα επίθεση του Οσάμα μπιν Λάντεν στο έδαφος των ΗΠΑ είναι "η μεγαλύτερη πρόκληση του καιρού μας". Ο Τζορτζ Μπους επιβεβαίωσε πληροφορίες που φέρουν τον μπιν Λάντεν να ζητά από τον πρωταρχικό σύμμαχό του στο Ιράκ, τον Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, να σχεδιάσει επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. "Το μήνυμα του μπιν Λάντεν είναι μια δραματική υπενθύμιση πως η αλ Κάιντα ελπίζει ακόμη ότι θα μας επιτεθεί στην ίδια μας τη χώρα", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας κατά την τελετή της δημόσιας ορκωμοσίας του Μάικλ Τσέρτοφ, νέου επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

    Παράλληλα, σε ομιλία του στα κεντρικά γραφεία της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, ο Τζορτζ Μπους είπε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

    Ο πρόεδρος Μπους επιχείρησε να διαβεβαιώσει τους υπαλλήλους της CIA, η οποία έχει επικριθεί σφόδρα για αποτυχίες σε σχέση με την 11η Σεπτεμβρίου και τον πόλεμο στο Ιράκ, ότι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών πληροφοριών θα τους βοηθήσει να κάνουν τη δουλειά τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 March 2005 - 9:59:57 UTC