Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο το Πρωτόκολλο
  • [02] Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα
  • [03] Αναβολή στις εκλογές του Αφγανιστάν
  • [04] Κινητικότητα για το βασικό μέτοχο
  • [05] Το ισχυρό φύλο είναι γένους θηλυκού
  • [06] Ανέλαβε η νέα Γραμματέας
  • [07] Ασύλληπτος ο δολοφόνος του 17χρονου
  • [08] Εν αναμονή νέων διώξεων
  • [09] Γερμανικά μέτρα για την ανεργία
  • [10] Φονικές κατολισθήσεις
  • [11] Διακοπή επ’ αόριστον των εχθροπραξιών
  • [12] Μπαρμπούδης: "Με τον κόσμο για την κούπα"
  • [13] Εθνική Ελλάδας: "Από αύριο τα εισιτήρια"
  • [14] Κεντέρης, Θάνου: Περιμένοντας το αύριο
  • [15] Με ένα όνειρο τρελό…
  • [16] "Αετός" μέχρι το 2010 ο Ν. Γκόμεζ
  • [17] Στη διάθεση του Καραγεωργίου
  • [18] Λεμονής: "Προσοχή στον ΠΑΟ"
  • [19] Τρίτωσαν οι ηλεκτρονικοί... Άτλαντες
  • [20] Απουσία λόγω απεργίας
  • [21] Καμπάνα σε Τακινάρντι, Ροναλντό
  • [22] Εμμένει στις κατηγορίες για τον Καλλίνικο

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή - Γιούνκερ Στο επίκεντρο το Πρωτόκολλο

    17/3/2005 4:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2005 6:44:05 μμ)

    Συντάκτης:

    Να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης Ευρώπης - Τουρκίας κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα ο Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. "Τώρα είναι η ώρα να αποδείξει η Τουρκία ότι μπορεί και σκοπεύει να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξής της", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, ενώ ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε πως "όσο νωρίτερα υπογράψει η Τουρκία το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, για το οποίο δεσμεύθηκε, τόσο το καλύτερο για την ίδια και την ΕΕ". Εκτός από την ενταξιακή πορεία της γείτονας, τις συνομιλίες των δύο Πρωθυπουργών απασχόλησαν το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Στρατηγική της Λισαβόνας και το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν στις χώρες της ΕΕ την περίοδο 2007 - 2013.

    "Ψηλά ο πήχης"

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής, που θα δειπνήσει τη Δευτέρα το βράδυ στη Βίλα Λορέν των Βρυξελλών με τον Τούρκο ομόλογό του, υπογράμμισε στη συνάντηση ότι ο πήχης έχει ανέβει ψηλά για την Τουρκία, ιδίως μετά την επ αόριστον αναστολή των διαπραγματεύσεων με την Κροατία που αποφάσισε η ΕΕ.

    Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, είπε: "υπάρχουν πολλά εμπόδια, όμως, το κλίμα είναι πολύ καλύτερο".

    "Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου δεν σημαίνει αναγνώριση της ελληνοκυπριακής πλευράς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Άγκυρα. Παράλληλα, ο κ. Ταν επιβεβαίωσε την επικείμενη επίσκεψη στην Άγκυρα του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, τον Απρίλιο.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, επεσήμανε ότι το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τα νέα μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου, πρέπει να υπογραφεί και να κυρωθεί από την Τουρκία πριν τις 3 Οκτωβρίου.

    Συζήτηση για τα δημοσιονομικά

    Κοινές ήταν οι διαπιστώσεις των κ.κ. Καραμανλή και Γιούνκερ για το θέμα της στρατηγικής της Λισσαβόνας και την αναθεώρησή της.

    Όπως σημείωσαν οι δύο Πρωθυπουργοί, η επίτευξη των στόχων δεν είναι ικανοποιητική και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση των δράσεων για την προώθηση της ενιαίας αγοράς, την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Σε σχέση με το δημοσιονομικό πλαίσιο για το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν στις χώρες της ΕΕ την περίοδο 2007 - 2013, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν επί της προεδρίας του Λουξεμβούργου και υποστήριξε εκ νέου την σχετική πρόταση της Κομισιόν, οι πόροι που θα διατεθούν για το Δ' ΚΠΣ να αντιστοιχούν στο 1,24% του κοινοτικού ΑΕΠ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως στόχος της λουξεμβουργιανής προεδρίας είναι να λυθεί το θέμα μέχρι τη Σύνοδο του Ιουνίου, όμως, αναγνώρισε εμμέσως ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις.

    Επίσης, όπως τόνισαν οι δυο Πρωθυπουργοί, δυσκολίες υπάρχουν και στην προσπάθεια να επέλθει συμφωνία για μεταρρύθμιση του Σύμφωνου Σταθερότητας. "Ορισμένοι κανονισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί και δεν προσαρμόζονται επακριβώς με τη δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών - μελών", είπε ο κ. Καραμανλής, εκφράζοντας το σεβασμό της χώρας μας στο πλαίσιο του Συμφώνου και των σχετικών αποφάσεων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα

    [02] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή - Μπαρόζο για τα δημοσιονομικά Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα

    16/3/2005 10:23:00 μμ

    Συντάκτης:

    Να υπογράψει σύντομα το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη - μέλη της ΕΕ κάλεσε την Τουρκία ο Πρωθυπουργός, που συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο. "Όλα τα υποψήφια μέλη θα πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια, αλλά και τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που τίθενται κάθε φορά για κάθε βήμα προόδου τους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και κατέληξε: "στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει έγκαιρα το Πρωτόκολλο της Άγκυρας". Την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 12 ή 13 Απριλίου. Στη συνάντηση Καραμανλή - Μπαρόζο συζητήθηκαν τα δημοσιονομικά της ΕΕ, το Δ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ο νόμος για τον βασικό μέτοχο.

    "Στηρίζουμε την πρόταση της Κομισιόν"

    Σε ότι αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ και το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν στα κράτη - μέλη την περίοδο 2007 - 2013, ο κ. Καραμανλής συντάχθηκε με την πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι πόροι που θα διατεθούν στο Δ' ΚΠΣ αντιστοιχούν στο 1,24% του κοινοτικού ΑΕΠ.

    "Είναι μια πρόταση ισορροπημένη, καθώς εγγυάται την επίτευξη των κοινών στόχων της ΕΕ, διασφαλίζει την επιτυχία της Διεύρυνσης, προάγει την ευρωπαϊκή συνοχή και ανταγωνιστικότητα και αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα και τις προκλήσεις που προκύπτουν από το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ των 25 κρατών - μελών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν και για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανέκυψαν στο παρελθόν σχετικά με την απορρόφηση των κονδυλίων από το Γ' ΚΠΣ, καθώς και για την αναμόρφωση του συστήματος παραγωγής δημόσιων έργων. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ανάλογη συζήτηση έγινε και για την πορεία της στρατηγικής της Λισσαβόνας και ήταν κοινή η διαπίστωση, ότι η πρόοδος για την επίτευξη των στόχων της δεν είναι ικανοποιητική, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

    Στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος και ο νόμος για το βασικό μέτοχο. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι ο νόμος απορρέει από το άρθρο 14 του Συντάγματος και τόνισε, πως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι στη διάθεση της Κομισιόν για οποιαδήποτε σχετική συζήτηση.

    Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός

    [03] Κόσμος

    Συνάντηση Καρζάι - Ράις Αναβολή στις εκλογές του Αφγανιστάν

    17/3/2005 5:56:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - Reuters

    Τον Σεπτέμβριο και όχι τον Μάιο, όπως είχε προγραμματισθεί, θα διεξαχθούν τελικά οι βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, μετά από συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις. Ο κ. Καρζάι απέδωσε την αναβολή σε τεχνικά προβλήματα και την έλλειψη απογραφής. Από την πλευρά της, η κ. Ράις τάχθηκε υπέρ των εκλογών, ως δείγμα του εκδημοκρατισμού της χώρας και μάλιστα ήταν αυτή που άνοιξε το θέμα, επισημαίνοντας την καθυστέρηση των εκλογών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι βουλευτικές εκλογές είχαν προγραμματισθεί για τον Ιούνιο του 2004 μαζί με τις προεδρικές, οι οποίες τελικά διεξήχθησαν τον Οκτώβριο. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της χώρας της στο λαό του Αφγανιστάν, αλλά και την ανησυχία της για την αυξημένη παραγωγή οπίου.

    Συμπαράσταση και ανησυχίες

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η κ. Ράις επαίνεσε τους Αφγανούς για την πρόοδο που έκαναν μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, χαρακτηρίζοντάς τους παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο.

    Παράλληλα, η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε πως η χώρα της θα συμπαρασταθεί στο λαό του Αφγανιστάν και παραδέχθηκε πως η Ουάσιγκτον έσφαλε, όταν δεν έπραξε κάτι ανάλογο μετά τη σοβιετική εισβολή, το 1979 και την απομάκρυνση των σοβιετικών στρατευμάτων, το 1989.

    Τέλος, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ανησυχία της για την παραγωγή ναρκωτικών στο Αφγανιστάν. Από την πλευρά του, ο κ. Καρζάι, ο παραδέχθηκε ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στον περιορισμό της παραγωγής και υποσχέθηκε "ιερό πόλεμο" κατά των παραγωγών και των εμπόρων.

    Η κ. Ράις συνάντησε επίσης αξιωματικούς και στρατιώτες της αμερικανικής δύναμης, ενώ επόμενοι σταθμοί της περιοδείας της στην Ασία είναι η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και η Κίνα.

    Την ώρα που η συνάντηση Καρζάι - Ράις ήταν σε εξέλιξη, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 30 τραυματίσθηκαν, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν τοποθετημένος σε δρόμο της πόλης Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισχυρή έκρηξη στην Κανταχάρ

    [04] Πολιτική

    Επαφές Παυλόπουλου στις Βρυξέλες Κινητικότητα για το βασικό μέτοχο

    17/3/2005 4:17:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Κρίσιμες χαρακτηρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τις συναντήσεις Παυλόπουλου την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για το βασικό μέτοχο. "Δεν υπάρχει αντίθεση ελληνικής νομοθεσίας και Συντάγματος με το κοινοτικό Δίκαιο" δήλωσε ο ίδιος στη ΝΕΤ 105,8. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ότι κρύβεται, καθώς, όπως είπε, θα έπρεπε να είχε παράσχει εδώ και ένα χρόνο εξηγήσεις στην ΕΕ, η οποία είχε ενστάσεις για το άρθρο 14 παράγραφος 9 του Συντάγματος, που ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη το 2003. Στο μεταξύ, για το ενδεχόμενο αλλαγής στο νόμο, κυβερνητικές πηγές τονίζουν, πως "θα δούμε τι θα γίνει όταν συναντηθεί ο κ. Παυλόπουλος με τους κοινοτικούς παράγοντες την ερχόμενη εβδομάδα", αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ο νόμος περί βασικού μετόχου τέθηκε επί τάπητος και στη χθεσινή συνάντηση, που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι ο νόμος απορρέει από το άρθρο 14 του Συντάγματος και τόνισε, πως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι στη διάθεση της Κομισιόν για οποιαδήποτε σχετική συζήτηση.

    Έντονος προβληματισμός

    Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Κυβέρνηση. Μάλιστα, τονίζουν, πως "το ερώτημα είναι αν θα αρχίσει συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος, αφού το πρόβλημα είναι με το άρθρο 14, παράγραφος 9 του Συντάγματος". Επίσης, ο προβληματισμός έγκειται, στο ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να γίνει μετά το 2008, ενώ για αυτό το θέμα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ και των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, πως το άρθρο υπερψηφίστηκε και από τα δύο μεγάλα κόμματα και διερωτούνται αν "τώρα θα πρέπει να έλθουν τα δύο κόμματα και να πουν ότι έκαναν λάθος".

    Μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν αγώνα να πείσει την ΕΕ ότι τόσο το Σύνταγμα, όσο και η εκτελεστική νομοθεσία δεν αντιβαίνουν προς το κοινοτικό δίκαιο.

    "Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αντίθεσης του Συντάγματος και της εκτελεστικής νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο, επομένως κάνουμε αυτό που δεν έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

    Κόντρα Βενιζέλου - Μολυβιάτη

    Στο μεταξύ, νέα κόντρα ξέσπασε σήμερα στη Βουλή με αφορμή το βασικό μέτοχο.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος κατηγόρησε την Κυβέρνηση για κακούς χειρισμούς και συνέδεσε τις συζητήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες με την κύρωση του Ευρωσυντάγματος. Μάλιστα, αναρωτήθηκε "γιατί ο κ. Καραμανλής, όταν έβαζε την υπογραφή του στο κείμενο για το ευρωσύνταγμα δεν εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το βασικό μέτοχο, όπως έπραξαν άλλες χώρες για ζητήματα που τις ενδιέφερε".

    "Ο Πρωθυπουργός δεν εκλιπαρεί κανέναν", απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, προσθέτοντας, πως ο κ. Καραμανλής "αγωνίζεται με αξιοπρέπεια για να ανατρέψει τη σκληρή πραγματικότητα". Παράλληλα, ανέφερε με νόημα, πως δεν είναι ούτε αιχμάλωτος της απογραφής για την οικονομία όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να πείσουν ότι δεν φταίει η πραγματικότητα αλλά η αποκάλυψή της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναβολή της συζήτησης για το Βασικό Μέτοχο

    [05] Υγεία

    Δεν υπάρχει ένα ανθρώπινο γονιδίωμα, αλλά δύο Το ισχυρό φύλο είναι γένους θηλυκού

    17/3/2005 2:39:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC, TA NEA

    Στον "πόλεμο" των δύο φύλων, τουλάχιστον σε γενετικό επίπεδο, νικήτριες αποδεικνύονται οι γυναίκες και μάλιστα, με μεγάλη διαφορά από τους άνδρες. Μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, αποδεικνύει, ότι γονιδιακά οι γυναίκες είναι σαφώς πιο εξελιγμένα όντα και πιο περίπλοκες από τους άνδρες. Ενώ οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα X, οι άνδρες έχουν μόνο ένα, το οποίο κληρονομούν από τη μητέρα τους. Το δεύτερο χρωμόσωμα των ανδρών είναι το Y του πατέρα τους, το οποίο θεωρείται, ότι εξελίχθηκε από μια εκφυλισμένη εκδοχή ενός αρχαίου χρωμοσώματος X, πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια. Με την πάροδο των ετών, το χρωμόσωμα X των γυναικών έχει διατηρήσει τη φυσική ακεραιότητά του ενώ το χρωμόσωμα Y των ανδρών συρρικνώθηκε, σε σημείο, που να αποτελεί σκιά του προηγούμενου εαυτού του. Το διπλό Χ, λοιπόν, είναι αυτό, που προστατεύει τις γυναίκες από πολλές ασθένειες και γενετικές ανωμαλίες, που παρουσιάζουν μόνο οι άνδρες και εν τέλη κάνουν το γυναικείο χρωμόσωμα να έχει μεγαλύτερη επιρροή στις διαδοχικές γενιές ανδρών και γυναικών.

    Τα Χ νικούν κατά κράτος

    Την έρευνα διεξήγαγε μία μεγάλη ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι, όπως δηλώνουν, το χρωμόσωμα Y διατήρησε 78 λειτουργούντα γονίδια, το χρωμόσωμα X περιέχει 1.098 και είναι ικανό να τα αναπτύξει στις γυναίκες με πιο περίπλοκο τρόπο.

    Μάλιστα, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, ο Χάντινγκτον Ουίλαρντ του Πανεπιστημίου Ντιούκ στο Ντέρχαμ της Βόρειας Καρολίνας, τονίζει, πως τα ευρήματα δείχνουν, πως το χρωμόσωμα X συμπεριφέρεται τόσο διαφορετικά στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, ώστε τελικά είχε ως αποτέλεσμα την εξέλιξη ενός άλλου ανθρώπινου γονιδιώματος. Μάλιστα τονίζει, πως "στην ουσία δεν υπάρχει ένα ανθρώπινο γονιδίωμα, αλλά δύο, το αρσενικό και το θηλυκό".

    Επιπρόσθετα, αρχικά πιστευόταν ότι ένα από τα δύο χρωμοσώματα X των γυναικών ήταν ανενεργό, αλλά η τελευταία μελέτη δείχνει μία πολύ πιο περίπλοκη εικόνα. Σύμφωνα με τη Λόρα Κάρελ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, η οποία εξέτασε τα επίπεδα απενεργοποίησης στα χρωμοσώματα X 40 γυναικών, διαπίστωσε, ότι το 65% είναι εντελώς απενεργοποιημένα, το 20% μερικώς απενεργοποιημένα και το 15% είχαν διαφύγει πλήρως της απενεργοποίησης.

    Για όλα φταίνε τα γονίδια

    Μάλιστα, οι επιδράσεις των γονιδίων από το ανενεργό X εξηγούν ορισμένες από τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, που δεν αποδίδονται στις διαφορετικές ορμόνες. Συγκεκριμένα, τα αίτια των σωματικών και συναισθηματικών διαφορών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, έχουν πιθανόν βαθύτερα αίτια.

    Έτσι, το γεγονός, ότι τα κορίτσια έχουν δύο χρωμοσώματα X, βοηθά ώστε τα ελαττώματα του ενός να διορθώνονται από το άλλο, αλλά τα αγόρια, επειδή έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα X, όταν αυτό παρουσιάζει βλάβη, εμφανίζουν κληρονομικές ασθένειες. Όπως τονίζει μάλιστα ο Μαρκ Ρος από το Wellcome Trust Sanger Institute στη Μεγάλη Βρετανία, σε αυτό οφείλονται τουλάχιστον 300 ασθένειες και γενετικές ανωμαλίες, όπως η αχρωματοψία, η αιμοφιλία, ο αυτισμός η μυϊκή δυστροφία και η νοητική υστέρηση.

    Όμως, παρόλο, που κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί συρρικνώθηκε έτσι το χρωμόσωμα Υ, η συρρίκνωσή του δεν ήταν καταστροφική εξ αιτίας του Χ, το οποίο το αναπληρώνει.

    Για να μην αισθάνονται πάντως, οι άνδρες ως "κατώτερα" όντα, η φύση φρόντισε να αναπληρώσει το κενό των γονιδίων. Έτσι, παρόλο, που ο μέσος όρος του δείκτη νοημοσύνης στα δύο φύλα είναι ο ίδιος, οι άνδρες τείνουν να αγγίζουν περισσότερο τα όρια της ευφυΐας. Η εξήγηση είναι απλή, αν έχουν το χρωμόσωμα Χ, που ευνοεί την ευφυΐα, θα κυριαρχήσει και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλοιωθεί από άλλα Χ, που θα είχαν αν ήταν γυναίκες!

    Σχετικά Links:

    Wellcome Trust Sanger Institute

    [06] Πολιτική

    Αλλαγή σκυτάλης Ανέλαβε η νέα Γραμματέας

    17/3/2005 5:33:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Τα καθήκοντά της ως γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την Πέμπτη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Τόσο η κ. Ξενογιαννακοπούλου, όσο και ο απερχόμενος Γραμματέας, έκαναν λόγο για μια νέα σελίδα του Κινήματος. Η συνολική δομή και λειτουργία του ΠΑΣΟΚ αλλάζει, με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

    "Νέα, νικηφόρα πορεία"

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα πετύχει στα καθήκοντά της, και θα ανταποκριθεί στην πρόκληση για το ξαναχτίσιμο του ΠΑΣΟΚ. "Νομίζω ότι, σήμερα, είναι μια καινούργια μέρα για όλους μας, για το ΠΑΣΟΚ, με το νέο Πολιτικό Συμβούλιο, τη νέα Γραμματέα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος Γραμματέας.

    "Μαζί με τον Πρόεδρο και τα υπόλοιπα όργανα, θα δώσουμε τη μάχη έτσι ώστε να ξαναφέρουμε το ΠΑΣΟΚ εκεί που του αξίζει, δηλαδή, να είναι νικηφόρο και να μπορέσει να υπηρετήσει ξανά την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Από την πλευρά της η κ. Ξενογιαννακοπούλου, ευχαρίστησε τον κ. Χρυσοχοΐδη για την υποδοχή που της έκανε και για τις συμβουλές του.

    "Με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη έχουμε παλιά φιλία μέσα από το Κόμμα, δοκιμασμένη φιλία. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σήκωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία, τα δύο τελευταία χρόνια, τη μετάβαση του Κόμματος σ αυτή τη νέα φάση, που επισφραγίστηκε με το πολύ επιτυχημένο Συνέδριο. Είναι πραγματικά μια νέα αφετηρία σήμερα για το Κίνημά μας, για να ξαναμπούμε, όπως είπε και ο Μιχάλης, σε μια νέα νικηφόρα πορεία, σε ένα Κόμμα ανοιχτό, συμμετοχικό, όπως το θέλουμε κι όπως το ονειρευόμαστε", συμπλήρωσε η νέα Γραμματέας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η νέα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

    [07] Κοινωνία

    Ασύλληπτος ο δολοφόνος του 17χρονου

    17/3/2005 11:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2005 3:57:55 μμ)

    Συντάκτης:

    Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Αστυνομία σε δύσβατη περιοχή έξω από τη Μεγαλόχαρη Άρτας, το χωριό του 44χρονου Δημήτρη Μαζαράκου, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του. Ο δράστης δολοφόνησε εν ψυχρώ την Τετάρτη το πρωί στον Ξηρόκαμπο Άρτας, τον 17χρονο Χρήστο Ρουμελιώτη, μαθητή Τεχνικού Λυκείου. Στις έρευνες μετέχουν περισσότεροι από 100 αστυνομικοί και δύο σκύλοι - ιχνηλάτες, ενώ όπως έγινε γνωστό ο δράστης έχει μαζί του πέντε κινητά τηλέφωνα, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιεί. Εν τω μεταξύ, κλειστά παραμένουν τα σχολεία του νομού, με απόφαση του νομάρχη, μέχρι να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο δράστης. Σήμερα το μεσημέρι έγινε η κηδεία του άτυχου μαθητή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δολοφονία μαθητή στην Άρτα

    [08] Κοινωνία

    Συντονισμός ενεργειών για σύλληψη Βαβύλη Εν αναμονή νέων διώξεων

    17/3/2005 6:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2005 7:37:55 μμ)

    Συντάκτης:

    Μέσα στις επόμενες ώρες, αναμένεται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να παραγγείλει την άσκηση ποινικών διώξεων κατά του προέδρου Πρωτοδικών Ευάγγελου Καλούση, για σειρά σοβαρών κατηγοριών, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροληψία. Την ίδια ώρα, ανώτατοι δικαστικοί παράγοντες αναφέρουν ότι Άρειος Πάγος και Υπουργείο Δημόσιας Τάξης βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή για το συντονισμό των ενεργειών, προκειμένου να συλληφθεί ή να παραδοθεί ο Απόστολος Βαβύλης. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι ελβετικές αρχές προτίθενται να συνεργαστούν με τις ελληνικές, προκειμένου να ανοίξουν οι λογαριασμοί της πρώην ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια και του προέδρου πρωτοδικών Ευάγγελου Καλούση, ο οποίος σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία, έχει καταθέσεις ύψους δύο δισεκατομμυρίων δραχμών. Το πρωί απολογήθηκαν στην εφέτη ανακρίτρια Ελένη Μίχου η εισαγγελέας Άμφισσας Βασιλική Βλάχου, ο πρωτοδίκης Νίκος Ποταμιάνος και η πρόεδρος Πρωτοδικών Πειραιά Γεωργία Λαμπροπούλου, για μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα ίχνη του Βαβύλη

    [09] Κόσμος

    Φορολογικές ελαφρύνσεις ανακοίνωσε ο Σρέντερ Γερμανικά μέτρα για την ανεργία

    17/3/2005 7:17:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

    Περικοπές φόρων ανακοίνωσε από το βήμα του γερμανικού Κοινοβουλίου ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ανεργία και να ανατρέψει την αρνητική συγκυρία για την κυβέρνησή του, ενόψει μάλιστα και των εκλογών του Μαΐου σε ορισμένα κρίσιμα κρατίδια, που οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι κινδυνεύει να χάσει. Όπως ανακοίνωσε, οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν λιγότερους φόρους, προκειμένου να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Ο κ. Σρέντερ υπεραμύνθηκε του μεταρρυθμιστικού προγράμματός του, "Ατζέντα 2010", που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο και εξήγγειλε μείωση του βασικού φόρου για τις επιχειρήσεις από 25% σε 19%, καθώς και επενδύσεις ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των μεταφορών, ώστε να βοηθηθεί ο κατασκευαστικός κλάδος. Μετά την ομιλία του, ο κ. Σρέντερ συναντήθηκε με τους επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Αγκέλα Μέρκελ και Έντμουντ Στόιμπερ.

    Έντονη δυσαρέσκεια στους πολίτες

    Το κλίμα στο εσωτερικό της Γερμανίας είναι εξαιρετικά βαρύ για την Κυβέρνηση, αφού η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδο - ρεκόρ, που είχε σημειωθεί κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη δυσαρέσκεια των πολιτών καταδεικνύουν οι ήττες του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές σε διάφορα κρατίδια.

    Η ανεργία στην Γερμανία ξεπερνά το 12,6% του ενεργού πληθυσμού, αφού 5.200.000 άνθρωποι είναι άνεργοι. Μάλιστα., οι 180.000 προστέθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες και, παρά τις υποσχέσεις για περικοπές των φόρων στις επιχειρήσεις, εταιρείες - κολοσσοί σχεδιάζουν να απολύσουν χιλιάδες ακόμη εργαζόμενους.

    Στα εκατομμύρια των ανέργων προστίθενται και οι χαμηλόμισθοι που διαμαρτύρονται, βλέποντας τις αμοιβές τους να μειώνονται και το κόστος ζωής να αυξάνεται διαρκώς.

    Ο κ. Σρέντερ ζήτησε από την αντιπολίτευση να εγκρίνει τα μέτρα που ανακοίνωσε με την ελπίδα να αποδώσουν, καθώς στις 22 Μαΐου επίκεινται τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Ωστόσο, η κ. Μέρκελ επέκρινε τον Γερμανό καγκελάριο, λέγοντας πως "λείπει μια ξεκάθαρη πολιτική" και η κυβέρνηση αρκείται μόνο σε επιδιορθώσεις.

    [10] Κόσμος

    Δεκαεπτά αγνοούμενοι Φονικές κατολισθήσεις

    17/3/2005 6:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2005 7:03:44 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters - ΝΕΤ

    Τουλάχιστον 17 αγνοούμενοι και 21 σπίτια θαμμένα στη λάσπη είναι ο απολογισμός των κατολισθήσεων που έπληξαν την Πέμπτη χωριό της ανατολικής Τουρκίας. Οι τοπικές Αρχές διεξάγουν έρευνες για την ανεύρεση των τριών παιδιών, οκτώ γυναικών και έξι ανδρών που αγνοούνται, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανείς ζωντανός. Ο κυβερνήτης της επαρχίας της Σεβάστειας δήλωσε ότι τουλάχιστον 21 σπίτια καταπλακώθηκαν από την κατολίσθηση και τόνισε ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ήδη στην περιοχή κατέφτασε ομάδα διάσωσης, ενώ, ο τουρκικός Ερυθρός Σταυρός έστειλε τρόφιμα, ρούχα και 40 σκηνές. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ασκήσει κριτική για παρόμοιες κατολισθήσεις στο παρελθόν, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα μέτρα της πολιτείας, που έχουν στόχο τον τερματισμό οικοδόμησης κατοικιών στις όχθες ποταμών.

    [11] Μ. Ανατολή

    Διακοπή επ αόριστον των εχθροπραξιών

    17/3/2005 3:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την παράταση της "ηρεμίας" που έχουν εγκαθιδρύσει από το Φεβρουάριο, συμφώνησαν την Πέμπτη οι παλαιστινιακές οργανώσεις, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων και την απελευθέρωση φυλακισμένων. Το κείμενο δήλωσης συντάχθηκε από παλαιστινιακές οργανώσεις στο τέλος των συνομιλιών που άρχισαν την Τρίτη κοντά στο Κάιρο. "Στην τελική δήλωση δεν προσδιορίζεται χρονικό πλαίσιο αλλά η απόφαση να υπάρξει ηρεμία εξαρτάται από τη δέσμευση του Ισραήλ να τερματίσει κάθε είδους επιθέσεις", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Ανουάρ Αμπού Τάχα της Ισλαμικής Τζιχάντ.

    Εκεχειρία υπό όρους

    "Επιτεύχθηκε συμφωνία κατά τις συνομιλίες χωρίς να καθορίζεται χρονικό πλαίσιο και οι παρατάξεις επανέλαβαν πως πρόκειται για μια υπό όρους εκεχειρία που εξαρτάται από την προθυμία του Ισραήλ να υλοποιήσει δεσμεύσεις", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    [12] Βόλεϊ

    Μπαρμπούδης: "Με τον κόσμο για την κούπα"

    17/3/2005 6:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού τροπαίου αποτελεί μεγάλη υπόθεση για οποιοδήποτε ελληνικό σύλλογο. Πόσο μάλλον για το "Γηραιό", ο οποίος σε μία εβδομάδα θέλει να πανηγυρίσει την κατάκτηση της Ευρώπης και του Τσάμπιονς Λιγκ. Για να φτάσει στο τελικό του final four, οι "κυανόλευκοι" θα αντιμετωπίσουν στον ημιτελικό την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ, ώστε να κάνει το πρώτο βήμα. Ο 26χρονος ακραίος του "γηραιού", Κώστας Μπαρμπούδης, δήλωσε για το μεγάλο αυτό γεγονός, πως η ομάδα του μπορεί αν το πετύχει και ζήτησε από τον κόσμο του Ηρακλή να "κατακλύσει" το Κλειστό της Πυλαίας.

    "Με τέτοιο κόσμο δεν χάνουμε"

    Ο παίκτης του Ηρακλή θέλει να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό τρόπαιο και η παρουσία των "κυανόλευκων" φιλάθλων θα σημαίνει πολλά. Όπως είπε, αδημονεί να δει τους 8.000 κόσμο που αναμένεται να δώσουν το παρόν στην Πυλαία, και να διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο αγωνιζόμενος στον ημιτελικό εναντίον της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ. "Με τέτοιο κόσμο δεν φοβάμαι τίποτα. Όποιο και να είναι το σκορ, εμείς θα παλεύουμε μέχρι τέλους για αυτούς τους φιλάθλους που θα δίνουν την δική τους μάχη. Μπροστά σε ένα τέτοιο κοινό η ψυχολογία σου ανεβαίνει κατακόρυφα και το μόνο που σκέφτεσαι είναι ότι πρέπει να τα δώσεις όλα για να το δικαιώσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να εξαντληθούν τα εισιτήρια τόσο γρήγορα, κάτι που δείχνει την δίψα του κόσμου για επιτυχίες".

    Από εκεί και πέρα τόνισε πως η προετοιμασία της ομάδας πάει πολύ καλά και ο Ηρακλής θα είναι πανέτοιμος για τις 26-27 Μαρτίου

    "Ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προετοιμασίας, που μας βοηθά αρκετά, ώστε να εμφανιστούμε πανέτοιμοι στους αγώνες. Επίσης, τα φιλικά που θα δώσουμε θα μας βοηθήσουν σημαντικά στην προετοιμασία μας. Νιώθουμε έτοιμοι και ανυπομονούμε μέρα με τη μέρα την στιγμή που θα αντιμετωπίσουμε τον πρώτο μας αντίπαλο. Είναι ένα όνειρο για μας ο ευρωπαϊκός τίτλος και τον θέλουμε πολύ".

    Κλείνοντας, μίλησε και για την "μάχη" του ημιτελικού, στην οποία ο Γηραιός έξει έρθει αντιμέτωπος με την Μπέλγκοροντ. "Έχουμε μια προϊστορία με τους Ρώσους, που αποτελούν ένα πολύ ισχυρό σύνολο. Τους έχουμε κερδίσει και μπορούμε να το ξανακάνουμε. Τους περιμένουμε με ανυπομονησία. Νομίζω πως αυτό το παιχνίδι είναι ο τελικός, δεν σημαίνει όμως ότι εφόσον περάσουμε όλα θα είναι εύκολα αφού υπάρχει και ο πραγματικός τελικός".

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εθνική Ελλάδας: "Από αύριο τα εισιτήρια"

    17/3/2005 6:14:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στον πολύ κρίσιμο αγώνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με την Αλβανία, ο κόσμος θα δώσει το "βροντερό παρών". Έτσι από αύριο, στα εκδοτήρια του Γεώργιος Καραϊσκάκης, θα αρχίσει η διάθεση των "εισιτηρίων" για τον αγώνα που εντάσσεται στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 και είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου. Τα εισιτήρια θα τιμώνται προς 30, 25 και 20 ευρώ και θα διατίθενται από εκδοτήρια στην πλατεία Κοραή, στο Ολυμπιακό Στάδιο (σταθμός «Ειρήνη)» και στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», τα οποία θα λειτουργούν, στο σύνολό τους, από τις 10:00 ως τις 16:00. Κάθε φίλαθλος έχει δικαίωμα ν΄ αγοράσει μέχρι δύο εισιτήρια με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας.

    [14] Κεντέρης, Θάνου: Περιμένοντας το αύριο

    17/3/2005 5:39:00 μμ

    Συντάκτης:

    Λίγες ώρες, κατά τα φαινόμενα, απομένουν για τους Κώστα Κεντέρη, Κατερίνα Θάνου και τον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο, προκειμένου να μάθουν την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής. Αύριο, Παρασκευή στις έξι το απόγευμα, θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση προκειμένου να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις και να διατυπώσει τα τελικά κείμενα σχετικά με την υπόθεση. Η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής θα ανακοινωθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ προκειμένου, μεταξύ των άλλων να επικυρώσει και την ανωτέρω απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής. Αμέσως μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, η απόφαση θα ανακοινωθεί στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ στον 3ο όροφο (Συγγρού 137).

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Με ένα όνειρο τρελό

    17/3/2005 4:58:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πριν από λίγα χρόνια και συγκεκριμένα το 1998, ο Αντόνιο Αουγκούστο Ριμπέιρο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, όπως είναι το πλήρες όνομα του, κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες με τη Βάσκο ντα Γκάμα. Τώρα θέλει να κάνει το ίδιο με τη Λυόν και να πετύχει ένα όνειρο που στην αρχή της φετινής ξέφρενης πορείας τους δεν το περίμεναν.

    "Η πιο ισορροπημένη ομάδα"

    Ο σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ, Ζουνίνιο, βλέπει πως η ομάδα του μπορεί να κάνει αυτό που μέχρι τώρα μόνο μία Γαλλική ομάδα, η Μαρσέιγ το 1993 κατάφερε να κάνει πράξη. Να κατακτήσει την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Για αυτό και στις δηλώσεις του τόνισε πως "είναι Είναι ένα όνειρο. Θέλω να μπορώ να λέω μια μέρα ότι έχω κατακτήσει αυτή τη διοργάνωση. Απομένουν εννέα παιχνίδια για την ολοκλήρωση του γαλλικού πρωταθλήματος. Όμως, ελπίζω ότι θα πάρουμε τη νίκη σε άλλους πέντε αγώνες, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ".

    Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Βραζιλιάνος μέσος τόνισε πως είναι πολύ ικανοποιημένος στα "λιοντάρια", τα οποία και χαρακτήρισε ως την πιο "ισορροπημένη που έχω δει στη ζωή μου".

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Αετός" μέχρι το 2010 ο Ν. Γκόμεζ

    17/3/2005 2:53:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τις υψηλές πτήσεις με τους αετούς της Λισαβόνας θα συνεχίσει μέχρι το 2010 ο διεθνής Πορτογάλος επιθετικός της Μπενφίκα Νούνιο Γκόμεζ, σύμγφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας της χώρας "Recorde". Η υπογραφή των συμβολαίων έγινε την πιο κρίσιμη ώρα , καθώς στα γραφεία της Μπενφίκα είχαν ήδη φθάσει οι προσφορές κι άλλων ομάδων για τον παίκτη, όπως αυτή της ρωσικής Δυναμό Μόσχας. Πριν από το "δέσιμο" του Νούνιο Γκόμεζ για την επόμενη πενταετία στους "αετούς", είχαν προηγηθεί ανάλογες συμφωνίες όπως αυτή με τον τερματοφύλακά της Μορεϊρα, τους Μιγκέλ, Σιμάο, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα υπογράψει και ο Πορτογάλος Αρμάντο Πετί.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στη διάθεση του Καραγεωργίου

    17/3/2005 5:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2005 5:51:30 μμ)

    Συντάκτης:

    Ένα πρόβλημα λιγότερο για το Νίκο Καραγεργίου, ο οποίος είδε τον Αζμί Μέγκαχεντ να ξεπερνάει το πρόβλημα από το διάστρεμμα που υπέστη, προπονήθηκε κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα και θα είναι στη διάθεση του Έλληνα τεχνικού για τον αγώνα της Κυριακής. Από εκεί και πέρα στην άδεια Τούμπα, αμφίβολος για το παχνίδι με τους "κίτρινους" παραμένει" ο Χρήστος Μαλαδένης αλλά και ο Πάρις Ανδράλας.

    "Ίσως" και για τους δύο

    Για τον Ανδράλα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ υποφέρει στο ισχιακό νεύρο, όμως έδειξε πως μπορεί να αγωνιστεί και για αυτό τέθηκε στη διάθεση του Καραγεωργίου.

    Όσο για τον Μαλαδένη, υποφέρει από οσφυαλγία και σήμερα δεν κατάφερε να προπονηθεί. Πάντως αύριο θα επανεξεταστεί η κατάσταση του από τους γιατρούς της ομάδας και εκεί θα δείξει το κατά πόσο θα μπορέσει να είναι σε θέση να αγωνιστεί την Κυριακή.

    Μετά την σημερινή προπόνηση όλη η ομάδα του ΠΑΟΚ, παίκτες και τεχνική ηγεσία μετέβησαν στο Δίον της Πιερίας, προσκεκλημένοι του συμπαίκτη τους Δημήτρη Ζαβαντία και γευμάτισαν σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής.

    Οι δυο τελευταίες προπονήσεις του ΠΑΟΚ θα γίνουν στο γήπεδο Τούμπας αύριο και το Σάββατο το απόγευμα και στην συνέχεια, θα επιλεγούν οι 18 που θα είναι στην διάθεση του Νίκου Καραγεωργίου.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Λεμονής: "Προσοχή στον ΠΑΟ"

    17/3/2005 4:31:00 μμ

    Συντάκτης:

    Να τελειώνει με την υπόθεση παραμονή, θέλει ο προπονητής της Καλλιθέας, Τάκης Λεμονής. Για αυτό και το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό το χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας, λέγοντας πως αποτελεί κομβικό σημείο για τους "γαλάζιους", ώστε να πάρουν τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς για αυτό το στόχο. Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας προπονητής μίλησε για το φετινό πρωτάθλημα αλλά και για την πορεία των ελληνικών ομάδων στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

    "Δεν υπάρχει φαβορί"

    Ο Τάκης Λεμονής ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του να κάνουν τα πάντα για παραμονή στην Α Εθνική κατηγορία και για αυτό τον σκοπό πρέπει να "μαζέψουν" όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς προκειμένου να το καταφέρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ο προπονητής της Καλλιθέας, στα πλαίσια του αγώνα με τους Πρωταθλητές, τόνισε πως μένουν "οκτώ αγωνιστικές ακόμη και πρέπει να κυνηγήσουμε τους βαθμούς σε κάθε παιχνίδι, για να αποφύγουμε τις περιπέτειες. Πέρυσι, είχαμε τερματίσει με 26 βαθμούς. Φέτος, έχουμε 24 και μένουν ακόμα οκτώ παιχνίδια. Υπάρχει μεγάλη βελτίωση στην ομάδα κι όμως δεν έχουμε σωθεί ακόμη".

    Στη συνέχεια μίλησε και για τι ποιος πιστεύει πως θα κατακτήσει το φετινό Πρωτάθλημα. Ο Λεμονής πως δεν μπορεί να υπάρχει φαβορί, καθώς "δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποιος έχει το προβάδισμα στην υπόθεση τίτλος. Στο εφετινό πρωτάθλημα όλα τα παιχνίδια είναι αμφίρροπα. Υπάρχουν τα ντέρμπι, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πού θα γίνει η γκέλα για τις μεγάλες ομάδες στα άλλα ματς".

    Κλείνοντας, μίλησε για την φετινή πορεία των Ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, λέγοντας πως σε γενικό πλαίσιο "αν πάρουμε τα περσινά δεδομένα, υπάρχει βελτίωση. Δεν ξέρω, όμως, που έχουμε βάλει τον πήχη για τις ελληνικές ομάδες. Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανέβει πολύ ο πήχης αμέσως, λόγω της εθνικής ομάδας και της επιτυχίας στην Πορτογαλία. Θα πρέπει πρώτα να κάνουμε βήματα προόδου στο ελληνικό πρωτάθλημα".

    [19] Τρίτωσαν οι ηλεκτρονικοί... Άτλαντες

    17/3/2005 3:36:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μετά τους πρωτοπόρους αρσιβαρίστες Πύρρο Δήμα, Κάχι Καχισαβίλι ο Γιώργος Μαρκούλας έγινε ο τρίτος Ολυμπιονίκης των "δυνατών" που απέκτησε προσωπική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Στο δικτυακό τόπο www.markoulas.gr, ο καθένας μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες για τον κορυφαίο εκπρόσωπο του Σπάρτακου Ιωαννίνων, βιογραφικά του στοιχεία καθώς επίσης αναλυτικά τις επιδόσεις του και τις αθλητικές του επιτυχίες. Στόχος του νεαρού "Άτλαντα" με τη δημιουργία της ιστοσελίδας του είναι να φέρει όλο και περισσότερο κόσμο πιο κοντά στην άρση βαρών αλλά και η επικοινωνία με τους φίλους και θαυμαστές του, αφού δεσμεύτηκε, ότι θα διαβάζει όλα τα μηνύματα και θα απαντάει σε όσα περισσότερα μπορεί.

    [20] Απουσία λόγω απεργίας

    17/3/2005 7:35:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η σημερινή απεργία των υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας και της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, δεν άφησαν τους Βλάση Μάρα, Βασίλη Τσολακίδη και Κώστα Μπαρμπάκη να ξεκινήσουν για το Κότμπους. Παράλληλα η ελληνική ομοσπονδία αποφάσισε να ματαιώσει την συμμετοχή στη διοργάνωση των, αφού παρά τις προσπάθειες να βρεθεί εναλλακτικό δρομολόγιο για να φθάσουν εγκαίρως στο Κότμπους αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Στην ελληνική αποστολή είχαν συμπεριληφθεί ακόμη ο εθνικός προπονητής Δημήτρης Ράφτης, οι ομοσπονδιακοί προπονητές Γιάνκο Ραντάτσεφ και Αβραάμ Σαπρανίδης, και οι κριτές Ευγενία Λατσώνα και Νίκος Προβιάς.

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Καμπάνα σε Τακινάρντι, Ροναλντό

    17/3/2005 7:12:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ήταν το 114ο λεπτό του αγώνα στο "Ντέλε Άλπι", ανάμεσα στην Γιουβέντους και την Ρεάλ Μαδρίτης. Οι δύο παίκτες βρίσκονταν μακριά από τη μπάλα, ο Τακινάρντι έριξε αγκωνιά στον Ρονάλντο, ενώ στη συνέχεια ο Βραζιλιάνος ανταπέδωσε και κλώτσησε τον Ιταλό στα πόδια. Η UEFA, έκρινε ως "αντιαθλητική συμπεριφορά" τους δύο παίκτες και αμφότεροι τιμωρήθηκαν με ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών από τις Ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. Ο "Τάκι" της Γιούβε, δεν θα δώσει το παρών, στους δύο αγώνες για τη φάση των "8" του Champions League, ενώ και ο Ρόνι θα λείπει από τους πρώτους ευρωπαϊκούς αγώνες της Βασίλισσας από τη νέα περίοδο. Υπενθυμίζεται πως και οι πρωταγωνιστές είχαν αποβληθεί από τον διαιτητή, Μάρκους Μερχ κατά την διάρκεια της παράτασης του αγώνα. Η ποινή πάντως είναι εφέσιμη και οι δύο παίκτες θα έχουν το δικαίωμα να "τα ξαναπούν" μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

    [22] Κοινωνία

    Κατ' αντιπαράσταση εξέταση ζητά ο ιεροψάλτης Εμμένει στις κατηγορίες για τον Καλλίνικο

    17/3/2005 5:31:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εξώδικο έστειλε το πρωί στην αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου ο ιεροψάλτης, Ηλίας Τούμπας, που κατηγορεί τον μητροπολίτη Πειραιώς, Καλλίνικο, για σεξουαλική παρενόχληση το 1991. Ο κ. Τούμπας ζητά από τον επίσκοπο Ελλασσόνος, που διενεργεί την ανάκριση, να τον καλέσει να καταθέσει και μάλιστα κατ αντιπαράσταση με τον μητροπολίτη. Όπως υποστηρίζει ο ιεροψάλτης, είχε ενημερώσει την Ιεραρχία όταν ήταν αρχιεπίσκοπος ο μακαριστός Σεραφείμ και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο το 1994. Ο κ. Καλλίνικος δεν σχολίασε την εξέλιξη αυτή, ωστόσο, έχει δηλώσει κατ επανάληψη πως η κατηγορία είναι κατασκευασμένη και συκοφαντική. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, ο μητροπολίτης Πειραιώς εμφανίστηκε αυτοβούλως στην Ιερά Σύνοδο και οι ιεράρχες έκριναν ικανοποιητικές τις εξηγήσεις του, ενώ ο ίδιος ζήτησε το διορισμό ανακριτή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκευωρία καταγγέλλει ο Καλλίνικος


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 March 2005 - 18:07:08 UTC