Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κλοιό ο Ειρηναίος
  • [02] "Παραιτήσου"
  • [03] Απέχουν οι πανεπιστημιακοί
  • [04] Eλεύθεροι 38 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο
  • [05] Αιματηρή επίθεση στο Αφγανιστάν
  • [06] Ισραήλ: Ένοχος κρίθηκε πρώην υπουργός
  • [07] Βήμα πρόκρισης το Ιράν
  • [08] Παπαϊωάννου: "Είμαστε το φαβορί"
  • [09] Ασταμάτητος Σακίλ

    [01] Κοινωνία

    Ραγδαίες εξελίξεις στο Πατριαρχείο Σε κλοιό ο Ειρηναίος

    30/3/2005 10:42:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την διαχείριση της περιουσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, οπότε και αναμένεται να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει ή όχι αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα αναφέρεται η δυσκολία καταγραφής των στοιχείων και η προσπάθεια κωλυσιεργίας από τους φερόμενους, ως εμπλεκόμενους στο θέμα των κατηγοριών για μεταβίβαση περιουσίας του Πατριαρχείου σε ισραηλινές εταιρείες. Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι, το όλο θέμα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναφέρονται και ευθύνες της ηγεσίας του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων. Στο μεταξύ στα Ιεροσόλυμα συνέρχεται σήμερα σε κρίσιμη συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος, καθώς περίπου 10 Ιεράρχες πρόκειται με επιστολή τους να ζητήσουν την παραίτηση Ειρηναίου, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο.

    "Αρνητική έκπληξη"

    Στο Αμάν εξάλλου αναμένεται να μεταβεί σήμερα, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, προκειμένου να ενημερώσει τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιορδανίας για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

    Αύριο λήγει και το τελεσίγραφο της ιορδανικής Κυβέρνησης, που καλεί τον Πατριάρχη Ειρηναίο να δώσει γραπτές εξηγήσεις για το εάν έχουν υπάρξει, μέσω πωλήσεων ή πολυετών ενοικιάσεων, αλλαγές στα περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου.

    Για αρνητική έκπληξη, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι, η ελληνικότητα του Πατριαρχείου είναι κάτι, που οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε. Από τη μεριά της η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, δήλωσε ότι η ελληνική Πολιτεία στήριζε και στηρίζει το Πατριαρχείο ως θεσμό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Παραιτήσου"

    [02] Κοινωνία

    Σαφές μήνυμα αναμένεται από 10 μητροπολίτες "Παραιτήσου"

    29/3/2005 11:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2005 12:51:54 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δέκα αναμένεται να είναι τελικά οι μητροπολίτες, οι οποίοι με ανακοίνωση τους εντός της ημέρας θα ζητήσουν την παραίτηση του Πατριάρχη Ειρηναίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8 εκτός από τους τρεις, τον αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης Αρίσταρχο, Πέτρας Κορίνθιο και Ιόππης Δαμασκηνό, που έχουν ήδη ζητήσει την παραίτηση, την έχουν υπογράψει άλλοι έξι ενώ ένας ακόμα αναμένεται να υπογράψει εντός της ημέρας. Στο μεταξύ προθεσμία 72 ωρών έδωσε χθες στον Πατριάρχη Ειρηναίο η κυβέρνηση της Ιορδανίας, προκειμένου να την ενημερώσει εγγράφως για το εάν έχουν υπάρξει, μέσω πωλήσεων ή πολυετών ενοικιάσεων, αλλαγές στα περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου. "Δεν πλήττεται μόνο το Πατριαρχείο αλλά η ίδια η Ορθοδοξία. Τώρα, ο κ. Ειρηναίος πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του", επισήμανε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, Ισμάτ Σάμπρι, προσθέτοντας ωστόσο ότι, δεν τίθεται θέμα "αραβοποίησης" του Πατριαρχείου, κάτι που αποτελεί "κινδυνολογία χωρίς βάση". Εξάλλου και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Ραμ Αβιράμ ερωτηθείς για την κατάσταση, που επικρατεί στο Πατριαρχείο, δήλωσε ότι, "το Κράτος του Ισραήλ υποστηρίζει την διατήρηση του στάτους κβό με τον ελληνικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου".

    Αύριο το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων

    "Κάθε ημέρα, που περνάει ο φορέας του ύπατου αξιώματος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αμφισβητείται", επισήμανε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν ότι, πρέπει να διαφυλαχθεί ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας του Πατριαρχείου, ενώ υπέρ της παραίτησης Ειρηναίου τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος ενημερώθηκε σήμερα για το θέμα από τον υφυπουργό Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκη. Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε ότι, το όλο θέμα δεν είναι αστυνομικό ή εκκλησιαστικό αλλά πολιτικό θέτοντας το δίλημμα: «Ή το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ή ο Πατριάρχης».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τάχθηκε σαφώς υπέρ της απομάκρυνσης του Πατριάρχη Ειρηναίου υπογραμμίζοντας ότι όσο πιο γρήγορα αποχωρήσει τόσο καλύτερα θα στηρίξουμε αυτόν τον θεσμό και θα τον φέρουμε σε επαφή με τους Άραβες κατοίκους της περιοχής.

    Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ το Πατριαρχείο έχει υποχρέωση να περιφρουρεί τη γη της Παλαιστίνης, που έχει στην ιδιοκτησία του και πρέπει να έχει την πλήρη εμπιστοσύνη από το ποίμνιο, το οποίο στην συντριπτική του πλειοψηφία είναι Άραβες, αλλά αυτό, όπως είπε, δεν γίνεται σήμερα και γι αυτό υπάρχουν ευθύνες.

    Αύριο εξάλλου, αναμένεται το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την διαχείριση της περιουσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων οπότε και αναμένεται να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει ή όχι αγοραπωλησίες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ζητούν εξηγήσεις από τον Ειρηναίο

    [03] Κοινωνία

    Αξιολόγηση ΑΕΙ - ΤΕΙ Απέχουν οι πανεπιστημιακοί

    30/3/2005 11:11:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - "Τα Νέα"

    Συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, με θέμα την αξιολόγηση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το κύριο χαρακτηριστικό της αξιολόγησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα είναι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της και θα διακρίνεται σε εσωτερική και εξωτερική, από επιτροπή αξιολόγησης στην οποία θα συμμετέχουν και ξένοι καθηγητές. Αντιδρώντας στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, απέχουν σήμερα από τα καθήκοντά τους οι πανεπιστημιακοί, ενώ, πορεία από τα Προπύλαια προς το υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν αυτή την ώρα φοιτητές που διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο του διεπιστημονικού οργανισμού αναγνώρισης τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Παιδείας

    [04] Κόσμος

    "Δεν είναι εχθρικοί μαχητές" Eλεύθεροι 38 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο

    30/3/2005 8:02:00 πμ

    Συντάκτης:

    Eλεύθεροι θα αφεθούν 38 κρατούμενοι στη βάση-φυλακή της Ακτής του Γκουαντάναμο. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Αμύνης Γκόρντον Ίνγκλαντ "το Πεντάγωνο ολοκλήρωσε την επισκόπηση όλων των υποθέσεων των κρατουμένων, οι οποίοι χαρακτηρίσθηκαν εχθρικοί μαχητές και στους οποίους δεν παραχωρήθηκε το νομικό καθεστώς των αιχμαλώτων πολέμου. Οι ειδικές τριμελείς επιτροπές στρατιωτικών έκριναν ότι οι 540 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο έχουν κατηγοριοποιηθεί "σωστά", αλλά αποφάσισαν ότι οι 38 περίπου το 7% του συνόλου, δεν είναι "εχθρικοί μαχητές και θα αφεθούν ελεύθεροι".

    "Μαύρη τρύπα"

    Επίσης, ο Γκόρντον Ίνγκλαντ αρμόδιος για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ δεν προσδιόρισε την εθνικότητα των 38 κρατουμένων, οι οποίοι θα απελευθερωθούν λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων σε βάρος τους.

    Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση Μπους ότι δημιούργησε μια νομική «μαύρη τρύπα» στο Γκουαντάναμο.

    Ο ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ Χένρυ Κένεντυ απαγόρευσε χθες στην κυβέρνηση Μπους να μεταφέρει άμεσα 13 κρατουμένους με υπηκοότητα Υεμένης από το Γκουαντάναμο σε άλλη χώρα, όπου υπήρχαν φόβοι ότι επρόκειτο να υποστούν βασανιστήρια. Είχε προϋπάρξει παρόμοια απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή την 12η Μαρτίου.

    [05] Κόσμος

    Πέντε Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν Αιματηρή επίθεση στο Αφγανιστάν

    30/3/2005 7:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2005 11:50:14 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Πέντε Αφγανοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση ανταρτών Ταλιμπάν στην δυτική επαρχία Φαράχ, στο Αφγανιστάν. Ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας Μουχάμαντ Ρασούλ δήλωσε ότι οι αντάρτες επιτέθηκαν σε φυλάκιο ασφαλείας και σκότωσαν πέντε αστυνομικούς που ήταν σε υπηρεσία. "Οι δυνάμεις ασφαλείας αντέδρασαν αμέσως εξαπολύοντας ανθρωκυνηγητό με αποτέλεσμα να συλλάβουν πέντε Ταλιμπάν, μεταξύ των οποίων και τον στρατιωτικό διοικητή των ανταρτών, Μουχάμαντ Χουσέιν", τόνισε ο Ρασούλ. Νωρίτερα, ένας Αφγανός σκοτώθηκε από ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά σε κυβερνητικά κτήρια στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν. Εν τω μεταξύ, στην Καμπούλ έφτασε το πρωί της Τετάρτης, η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόρα Μπους, με στόχο να εξετάσει από κοντά την κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν.

    Επίσκεψη Λόρα Μπους στο Αφγανιστάν

    Στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ έφτασε το πρωί της Τετάρτης και στη συνέχεια επρόκειτο να συναντηθεί με ομάδα γυναικών και τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

    Στη διάρκεια της παραμονής της στην Καμπούλ η Λόρα Μπους αναμένεται να ανακοινώσει την χορήγηση βοήθειας ύψους 17,7 εκατομμυρίων δολαρίων στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της αφγανικής πρωτεύουσας και 3,5 εκατομμύρια δολάρια για το διεθνές δημοτικό σχολείο του Αφγανιστάν. Στη συνέχεια, η κα Μπους θα γευματίσει με Αμερικανούς στρατιώτες και θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

    [06] Μ. Ανατολή

    Καταδικάστηκε σε 5ετή κάθειρξη Ισραήλ: Ένοχος κρίθηκε πρώην υπουργός

    30/3/2005 11:54:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σε πενταετή κάθειρξη για λαθρεμπόριο ναρκωτικών καταδικάστηκε από δικαστήριο του Τελ Αβίβ, ο πρώην υπουργός Ενεργείας του Ισραήλ Γκόνεν Σεγκέβ. Επίσης, κρίθηκε ένοχος για πλαστογραφία καθώς επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το ληγμένο διπλωματικό του διαβατήριο για να μπορέσει να εισάγει λαθραία στο Ισραήλ 32.000 χάπια έκσταση.

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Βήμα πρόκρισης το Ιράν

    30/3/2005 12:41:00 μμ

    Συντάκτης:

    Νίκη που ισοδυναμεί με τεράστια βήμα πρόκρισης προς την Γερμανία και τα τελικά του Μουντιάλ, έκανε το Ιράν. Οι γηπεδούχοι, έχοντας στο πλευρό τους 60 χιλιάδες θεατές, επικράτησαν με 2-0 της Βόρειας Κορέας στην Πιονγκγιάνγκ, στο πλαίσιο του Β ομίλου της ασιατικής ζώνης των προκριματικών και έκαναν ακόμη ένα σημαντικό βήμα. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Γιονγκ Χακ (33 αυτ.) και Γιαβάντ Νεκουνάμ (80). Οι γηπεδούχοι αγωνίστηκαν στα τελευταία λεπτά με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Ναμ Σονγκ Τσολ.

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παπαϊωάννου: "Είμαστε το φαβορί"

    30/3/2005 12:02:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ένα από τα καλύτερα ονόματα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Μίμης Παπαϊωάννου, μίλησε για τον αγώνα της Ελλάδας με την Αλβανία, λίγες ώρες πριν την έναρξη της αναμέτρησης. Ο παλαίμαχος διεθνής μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ, τόνισε πως η Εθνική μας είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το παιχνίδι, "στοιχείο που περιμένω να αξιοποιήσει, με σπουδαία εμφάνιση και επιβλητική νίκη".

    "Μεγάλοι παίκτες, μεγάλη εμπειρία"

    Σε δηλώσεις του, τόνισε πως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, θα πάρει τη νίκη. Όπως τόνισε "οι διεθνείς μας έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία, ξέρουν να σκέφτονται και να αντιδρούν στα κρίσιμα σημεία ενός αγώνα.

    Αυτήν την αντίδραση την είδαμε στο παιχνίδι της Γεωργίας το περασμένο Σάββατο, αν χρειαστεί ενδέχεται να τη δούμε και στο ματς με τους Αλβανούς. Οι παίκτες παίζουν με τη στόφα των πρωταθλητών Ευρώπης, αξιοποιώντας τα πλούσια στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν".

    Συνεχίζοντας, τόνισε πως "σεβόμαστε την Αλβανία, αλλά δεν μας φοβίζει. Ειδικά όταν η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ δείχνει ένα πολύ καλό σύνολο και μπορεί να παρασύρει κάθε αντίπαλο στο πέρασμα της. Για αυτό και όπως είπε, "θα συναντήσουμε αντίσταση, αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Η ήττα μας στα Τίρανα ήταν συγκυριακή. Ίσως ήταν το μόνο λάθος της ελληνικής ομάδα από τα τελικά του EURO μέχρι και σήμερα".

    Κλείνοντας, μίλησε για το αν η Εθνική μας θα μπορέσει να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο της και να περάσει απευθείας στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006. Ο "Μίμης", τόνισε πως " αφού μπορέσαμε και καλύψαμε σε σύντομο χρόνο μεγάλο μέρος των βαθμολογικών απωλειών, με κάνει να πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθούμε στην κορυφή. Το δύσκολο είναι να κρατηθούμε εκεί, καθώς ακολουθούν παιχνίδια με δυνατούς και έμπειρους αντιπάλους που έχουν τον ίδιο στόχο με εμάς".

    [09] Μπάσκετ

    Ασταμάτητος Σακίλ

    30/3/2005 11:32:00 πμ

    Συντάκτης:

    Ούτε οι Ράπτορς μπόρεσαν να σταματήσουν τη δύναμη των Χιτ. Ο Σακ και η παρέα του νίκησαν στο Μαϊάμι τους Τορόντο, εξασφαλίζοντας και τυπικά την είσοδο τους στα πλέϊ οφ. Στους άλλους αγώνες που έγιναν τα ξημερώματα, το Κλίβελαντ επικράτησε των Κλίπερς, οι υπερηχητικοί Σιάτλ Σουπερσόνικς νίκησαν το Μέμφις, ενώ τέλος, οι Λέικερς επέστρεψαν στης νίκες, νικώντας τους Νιου Γιορκ Νίκς στο Λος Άντζελες και διατήρησαν τις ελπίδες για είσοδο στο πλεϊ οφ.

    Αποτελέσματα και βαθμολογίες

    Κλίβελαντ-Κλίπερς 94-84

    Μαϊάμι-Τορόντο 103-91

    Μέμφις-Σιάτλ 99-102

    Λέικερς-Νέα Υόρκη 117-107

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ

    Βοστώνη 38-32

    Φιλαδέλφεια 35-35

    Νιού Τζέρσεϊ 33-38

    Νέα Υόρκη 29-40

    Τορόντο 29-41

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ντιτρόιτ 43-27

    Σικάγο 38-31

    Κλίβελαντ 37-32

    Ιντιάνα 36-34

    Μιλγουόκι 27-43

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Υ-Μαϊάμι 54-18

    Ουάσινγκτον 39-30

    Ορλάντο 33-37

    Σάρλοτ 15-54

    Ατλάντα 11-59

    ΔΥΣΗ

    ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    X-Σαν Αντόνιο 52-18

    Ντάλας 47-23

    Χιούστον 43-28

    Μέμφις 39-31

    Νέα Ορλεάνη 16-54

    ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Χ-Σιάτλ 49-21

    Ντένβερ 38-31

    Μινεσότα 37-34

    Πόρτλαντ 24-45

    Γιούτα 22-48

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

    Χ-Φοίνιξ 53-17

    Σακραμέντο 44-28

    Λ.Α. Λέικερς 33-37

    Λ.Α. Κλίπερς 32-39

    Γκόλντεν Στέιτ 25-45

    Χ=Προκρίθηκε για τα πλέι οφ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 March 2005 - 10:14:05 UTC