Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτος στον κόσμο
  • [02] Τον "κρέμασε" από τα πενήντα μέτρα
  • [03] Σύγκρουση τρένου με φορτηγό
  • [04] Απεργία διαρκείας
  • [05] Πρωτομηνιά με καύσωνα
  • [06] Σε τεντωμένο σκοινί
  • [07] Νεκρός ο αντιπρόεδρος του Σουδάν
  • [08] Επαναλειτουργεί η σήραγγα "Φρεζίς"
  • [09] Διάβημα της Ανόρθωσης στην UEFA
  • [10] Σύγκρουση τρένων

    [01] Θύμιζε... τορπίλη ο Γρηγοριάδης

    Πρώτος στον κόσμο

    1/8/2005 1:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/8/2005 10:51:37 πμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η ελληνική κολύμβηση ξεπέρασε τον εαυτό της στον Καναδά. Ο 19χρονος Άρης Γρηγοριάδης με μία εξωπραγματική κούρσα στον τελικό των 50 μ. ύπτιο, έγραψε ιστορία στις πισίνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος του Μόντρεαλ, τερματίζοντας πρώτος με χρόνο 24.95.

    Για πρώτη φορά στην ιστορία του "γαλανόλευκου" υγρού στίβου ένας κολυμβητής μας σκαρφάλωσε πανάξια στον θρόνο της παγκόσμιας κολύμβησης και σκόρπισε για λίγο αμφιβολίες... αν τελικά θεός του υγρού στοιχείου είναι ο πράγματι ο Ποσειδώνας ή ο... Άρης. Η καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο του Θεσσαλονικέα πρωταθλητή, που ζευγάρωσε με αυτή την τεράστια επιτυχία τα ελληνικά μετάλλια στη διοργάνωση μετά το χάλκινο της Εθνικής υδατοσφαίρισης ανδρών, άγγιξε το παγκόσμιο ρεκόρ των 24.80 του Γερμανού Ρούπρατ, αλλά συνέτριψε το δικό του Πανελλήνιο ρεκόρ 25.09, που είχε σημειώσει στην Αθήνα στις 03/03/2005.

    Η γαλανόλευκη "τορπίλη", που καταποντίσε τα υγρά όνειρα των αντιπάλων του, άφησε δεύτερο τον διάσημο πρωταθλητή της Αυστραλίας, Ματ Ουέλς, που με χρόνο 24.99 δεν κατάλαβε "τι τον βρήκε", ενώ στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου ανέβηκε ο Βρετανός Λίαμ Τάνκοκ, που κάλυψε την απόσταση σε 25.02. Έκτος στην τελική κατάταξη με 25.38 έμεινε ο Γερμανός κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, Τόμας Ρούπρατ. Τη στέψη του μοναδικού χρυσού Έλληνα παγκόσμιου πρωταθλητή στην ιστορία της κολύμβησης πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, που θα θυμάται για πολλά χρόνια το πέσιμο της αυλαίας του 11ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος Υγρού στίβου και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου προς τιμήν του... εξωγήϊνου σήμερα, Άρη Γρηγοριάδη.

    Πάλεψε ο Δρυμωνάκος

    Παρά την προσπάθειά του ο Έλληνας πρωταθλητής Γιάννης Δρυμωνάκος δεν κατάφερε να πλησιάσει το καλό του εαυτό στον τελικό των 400μ. Μικτής Ατομικής και με χρόνο 4.19.12 τερμάτισε στην 8η θέση. Ο Δρυμωνάκος που κατέλαβε την ίδια θέση και στον τελικό των 200μ. πεταλούδα, ασφαλώς με τις δύο συμμετοχές του σε τελικούς παγκοσμίου πρωταθλήματος και ασφαλώς το χρυσό του Γρηγοριάδη, που σκόρπισε υπερηφάνεια σε κάθε σπιθαμή του πλανήτη, όπου χτυπά η καρδιά του ελληνισμού άφησε πολλές υποσχέσεις και έστειλε το μήνυμα ότι η Άνοιξη της ελληνικής κολύμβησης δεν απέχει πολύ.

    Μάλιστα στην κούρσα των 400μ. Μικτής Ατομικής ο πρωταθλητής μας θα μπορούσε να πλασαριστεί και σε κάποια καλύτερη θέση, αν δεν τα είχε δώσει όλα στην κούρσα των προκριματικών που είχε προηγηθεί και είχε φορτώσει με κόπωση το Δρυμωνάκο. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο εκπληκτικός Ούγρος Λάζλο Τσεχ, που κάλυψε την απόσταση σε 4.09.63, δεύτερος ήρταν ο Ιταλός Μαρίν Λούκα με 4.11.67, ενώ την τελευταία θέση στο βάθρο κατέλαβε με επίδοση 4.13.47 ο Τυνήσιος πρωταθλητής Ουσάμα Μελούλι.

    [02] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τον "κρέμασε" από τα πενήντα μέτρα

    1/8/2005 10:50:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο "βασιλιά των σπορ" η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι είναι παροιμιώδης και ίσως δικαιολογημένη, αλλά αυτό που συνέβη στον γκολκίπερ Κριστιάν Μαρτίνεζ κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας της μεξικανικής απερτούρα ανάμεσα στις Μοντερέι-Πατσούκα στο Μέξικο Σίτι, είναι ό,τι χειρότερο. Η μπάλα στις καθυστερήσεις του αγώνα παιζόταν λίγο πιο κάτω από τη σέντρα και ο Μαρτίνεζ παρακολουθούσε αδιάφορος την εξέλιξη του ματς,

    που ήταν ισόπαλο 1-1. Για να βλέπει καλύτερα όμως τις τελευταίες φάσεις άρχισε να απομακρύνεται σταδιακά από την εστία του. Κάποια στιγμή όμως κάτοχος της μπάλας έγινε ο επιθετικός της Πατσούκα, Κάρλος Κάτσο που είχε αντικαταστήσει στο δεύτερο ημίχρονο το Μανουέλ Βίντρο και με ένα "συστημένο" σουτ από περίπου πενήντα μέτρα τάραξε την αδικαιολόγητη "σιέστα" του αντίπαλου γκολκίπερ, ο οποίος μετά από μία ψιλοκρεμαστή πορεία είδε με... σαδιστικό τρόπο την μπάλα να αναπαύεται στο βάθος της εστίας του και την Πατσούκα να παίρνει τη νίκη με 1-2.

    Δεν το σκέφθηκε δεύτερη φορά

    "Πάντα ονειρευόμουν να πετύχω ένα φανταστικό γκολ" ήταν τα πρώτα λόγια της χρυσής αλλαγής της Πατσούκα στους ρεπόρτερς που τον πολιόρκησαν μετά το τέλος της συνάντησης. "Το είχα δοκιμάσει και παλιότερα, αλλά ποτέ δεν είχα μια τόσο καλή ευκαιρία. Είδα τον τερματοφύλακα που είχε βγει και δε το σκέφθηκα δεύτερη φορά" ήταν τα λόγια του δικαιολογημένα προσώπου του αγώνα, Κάρλος Κάτσο

    [03] Κοινωνία

    Νεκρός ο οδηγός του φορτηγού

    Σύγκρουση τρένου με φορτηγό

    1/8/2005 9:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/8/2005 11:09:28 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νεκρός είναι ο οδηγός του φορτηγού, που στις 7.15 το πρωί παραβίασε φυλασσόμενη διάβαση στην Παλαιά Εθνική Θεσσαλονίκης-Κιλκίς και συγκρούστηκε με επιβατική αμαξοστοιχία. Ελαφρά τραυματίας είναι ο οδηγός της αμαξοστοιχίας "360" που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Σόφια. Και οι 12 επιβάτες της αμαξοστοιχίας είναι όλοι καλά, ενώ εξυπηρετήθηκαν με λεωφορεία του ΟΣΕ. Εξ αιτίας της σύγκρουσης εκτροχιάστηκε τμήμα της αμαξοστοιχίας και η κυκλοφορία διακόπηκε, ενώ στον τόπο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του ΟΣΕ 1110.

    [04] Κοινωνία

    Σοβαρά προβλήματα

    Απεργία διαρκείας

    1/8/2005 8:11:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα και αγαθά αναμένεται να προκαλέσει η απεργία διαρκείας που έχουν εξαγγείλει από σήμερα οι ιδιοκτήτες φορτηγών ψυγείων και βυτιοφόρων εθνικών και διεθνών μεταφορών. Οι απεργοί επιρρίπτουν ευθύνες στον υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο, για μη ικανοποίηση θεσμικών και ασφαλιστικών αιτημάτων του κλάδου τους.

    [05] Κοινωνία

    Πρωτομηνιά με καύσωνα

    1/8/2005 10:29:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τυχεροί όσοι πρόλαβαν και εγκατέλειψαν τις τσιμεντουπόλεις για πιο δροσερούς προορισμούς διότι η νέα εβδομάδα αναμένεται ιδιαίτερα θερμή. Από σήμερα ο υδράργυρος παίρνει την ανιούσα ξεκινώντας από τους 38 βαθμούς Κελσίου σήμερα και φτάνοντας μέχρι και τους 40 την Τετάρτη, με ταυτόχρονη εξασθένηση των ανέμων. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προειδοποιεί τους πολίτες να μην πραγματοποιούν άσκοπες μετακινήσεις, ενώ όταν αυτές κρίνονται αναγκαίες, να προμηθεύονται κατάλληλη προστασία, όπως καπέλα και νερό.

    Για σήμερα προβλέπονται θερμοκρασίες που θα κυμανθούν στα βόρεια από 19 έως 36 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 38 και στα νησιά του Αιγαίου από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, μέτριους και τοπικά ισχυρούς βοριάδες και θερμοκρασία από 24 έως 37 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

    [06] Κόσμος

    Ωρα μηδέν στις συνομιλίες Ιράν-ΕΕ για τα πυρηνικά

    Σε τεντωμένο σκοινί

    1/8/2005 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιράν και ΕΕ για τα πυρηνικά. Το τελεσίγραφο που είχε δώσει η Τεχεράνη σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία τις χώρες που εκπροσωπούν την ΕΕ- για την κατάθεση πακέτου προτάσεων προς επίλυση της κρίσης, εξέπνευσε χθες βράδυ.

    Η ιρανική κυβέρνηση απέστειλε στην IAEA, την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, επιστολή με την οποία καθιστά σαφή την πρόθεση της για επανέναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων μετατροπής καυσίμων στη μονάδα επεξεργασίας ουρανίου στο Ισφαχάν, αρχής γενομένης από σήμερα, εντούτοις ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Χαμίντ Ρεζά Ασεφί έδωσε νέα προθεσμία στους ευρωπαίους διπλωμάτες, μέχρι το μεσημέρι 15.30 ώρα Ελλάδος.

    Η ΕΕ όμως έχει ήδη διαμηνύσει στην Τεχεράνη πως χρειάζεται άλλη μία εβδομάδα για την τελική διαμόρφωση των προτάσεων που θα πέσουν στο τραπέζι. Επίσης προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση από πλευράς του Ιράν είναι "μη αναγκαία και επιζήμια" και θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των συζητήσεων για το πακέτο των οικονομικών και πολιτικών κινήτρων για την Τεχεράνη.

    Το Ιράν από την πλευρά του, απορρίπτει τις αιτιάσεις περί κατασκευής πυρηνικών όπλων και αντιτείνει πως είναι δικαίωμα του να διατηρεί και να επωφελείται από την πυρηνική τεχνολογία για ενεργειακούς σκοπούς. Η Ευρώπη όμως επιμένει πως οποιαδήποτε μορφή επεξεργασίας καθαρού ουρανίου στο Ισφαχάν θα ισοδυναμούσε με παραβίαση της δέσμευσης που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στη διεθνή κοινότητα για αναστολή κάθε πυρηνικής δραστηριότητας. Αυτό λένε διπλωματικές πηγές θα προκαλούσε τον τερματισμό των συνομιλιών και την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA) για την έκδοση αυστηρής προειδοποίησης προς το Ιράν. Εάν πάλι δεν συμμορφωθεί τότε το θέμα πιθανόν θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τελεσίγραφο από Ιράν

    [07] Κόσμος

    Νεκρός ο αντιπρόεδρος του Σουδάν

    1/8/2005 9:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/8/2005 11:41:48 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε αεροπορικό δυστύχημα σκοτώθηκε ο Τζον Γκάρανγκ, αντιπρόεδρος του Σουδάν και πρώην ηγέτης των ανταρτών, κατά την επιστροφή του από την Ουγκάντα. Ομάδα των Ηνωμένων Εθνών εντόπισαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου και τα πτώματα σε απομονωμένη περιοχή στο νότιο Σουδάν κοντά στα σύνορα της Κένυας και της Ουγκάντας. Σύμφωνα με τη κυβέρνηση του Χαρτούμ, ο αντιπρόεδρος του Σουδάν και 13 ακόμα άτομα που επέβαιναν σε ελικόπτερο αγνοούνται από το Σάββατο, όταν ξαφνικά διεκόπη η επικοινωνία του ελικοπτέρου με τον πύργο ελέγχου στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας.

    Ο θάνατος του Γκάρανγκ θεωρείται υψίστης σημασίας, καθώς ήταν ο άνθρωπος που κατόρθωσε να σταθεροποιήσει την κατάσταση στο νότιο Σουδάν και να κρατήσει τον πληθυσμό του ενωμένο.

    Θεωρείτο ειρηνιστής και μόλις πριν από τρεις εβδομάδες είχε αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου στη σουδανική κυβέρνηση στα πλαίσια της συμφωνίας για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που ταλάνιζε τη χώρα επί δεκαετίες.

    [08] Κόσμος

    Από τις 4 Αυγούστου

    Επαναλειτουργεί η σήραγγα "Φρεζίς"

    1/8/2005 7:53:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Από την Πέμπτη 4 Αυγούστου θα επαναλειτουργήσει η σήραγγα "Φρεζίς", που συνδέει τη Γαλλία με την Ιταλία. Η σήραγγα, έκλεισε δύο μήνες μετά την πυρκαγιά που προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων και σοβαρές ζημιές στο έργο. Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Ντομινίκ Περμπέν σε συνέντευξή του στην περιφερειακή εφημερίδα "le Progres" τόνισε ότι "δεν πιστεύαμε πως θα κάναμε τις επισκευές τόσο γρήγορα, αλλά η σήραγγα είχε λιγότερες ζημιές απ' ό,τι φοβόμασταν, γεγονός που μας επιτρέπει να την ανοίξουμε για την κυκλοφορία από τις 4 Αυγούστου". Από την Πέμπτη, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά μικρότερα των 3,5 τόνων θα μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά τη σήραγγα "Φρεζίς" κάτω από τις βόρειες Άλπεις, ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δυστύχημα στα γαλλο-ιταλικά σύνορα

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Διάβημα της Ανόρθωσης στην UEFA

    1/8/2005 11:41:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ζωντανή από "κόλαση" της έδρας της τουρκικής ομάδας Τραμπζόνσπορ στοχεύει να επιστρέψει η αποστολή της κυπριακής Ανόρθωσης, που αναχωρεί απόψε για τον επαναληπτικό αγώνα του δεύτερου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ, στην Τραπεζούντα. Η κυπριακή ομάδα που θα μεταβεί στην Τουρκία μέσω Δαμασκού, προκειμένου να υπερασπιστεί το 3-1 του πρώτου αγώνα, έπειτα από τις προκλητικές δηλώσεις παραγόντων της τουρκικής ομάδας που είχαν ως στόχο να δυναμιτίσουν ακόμη περισσότερο το φανατισμένο κλίμα της συνάντησης, πραγματοποίησε διάβημα προς την ΟΥΕΦΑ ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε η κυπριακή ομάδα να τύχει της φιλοξενίας που της αρμόζει στην Τραπεζούντα, πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα της Τετάρτης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διοίκηση της Τραμπζνοσπόρ έχει προσκαλέσει στο γήπεδο τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά και τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Με αμυντικούς προσανατολισμούς ο Κετσπάγια

    Η ομάδα του γνωστού μας Γεωργιανού από τη θητεία του στην ΑΕΚ, Τιμούρ Κετσπάγια, χθες πραγματοποίησε την τελευταία της προπόνηση στο "Αντώνης Παπαδόπουλος και αναμένεται να παραταχθεί πλήρης στην Τραπεζούντα.

    Ο κ. Κετσπάγια λίγο πριν η Ανόρθωση πετάξει για την τουρκική έδρα, έδωσε έμφαση σε θέματα τακτικής και κυρίως στην αμυντική λειτουργία. Διαιτητής του αγώνα ορίστηκε ο Αυστριακός Γκέραλντ Λένερ με βοηθούς τους συμπατριώτες του Ραϊμουντ Μπουχ και Αντρέας Λάμπερτ.

    [10] Κόσμος

    6 νεκροί - 30 τραυματίες

    Σύγκρουση τρένων

    1/8/2005 7:37:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 30 τραυματίστηκαν όταν επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούσθηκε με φορτηγό τρένο στην βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ της Κίνας. Η σύγκρουση σημειώθηκε σε κεντρική σιδηροδρομική γραμμή ανάμεσα στις βορειοανατολικές κινεζικές πόλεις Νταλιάν και Τσανγκτσούν αργά το βράδυ της Κυριακής και είχε ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό πέντε βαγονιών του επιβατικού τρένου, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Νέα Κίνα", επικαλούμενο αξιωματούχους του Υπουργείου Μεταφορών. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 August 2005 - 8:51:39 UTC