Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλάζει η φορολογία ακινήτων
  • [02] Ανοίγει ο δρόμος για το ΛΑΦΚΑ
  • [03] Η IAAF προτίμησε Ελλάδα
  • [04] Αλλαγές στον χάρτη των εκλογών
  • [05] Πόλεμος δηλώσεων για συμβασιούχους
  • [06] Παρέμβαση για την ακτοπλοΐα
  • [07] Μέτρα προστασίας του καταναλωτή
  • [08] Βοήθεια στους πυροπαθείς
  • [09] Απεβίωσε ο βασιλιάς Φαχντ
  • [10] Καμία αλλαγή στο ασφαλιστικό
  • [11] Ορφανός επί παντός επιστητού
  • [12] Οι παίκτες, εγγυητική επιστολή
  • [13] Ζιοβάνι εσύ σούπερ σταρ!
  • [14] Ξάνα στα βάσανα στην ΑΕΚ
  • [15] Ο Γκαγκάτσης στηρίζει Σούπερ Λίγκα
  • [16] Ανακοίνωσε Νίλσον το "τριφύλλι"
  • [17] "Σαγιονάρα" για τέσσερις
  • [18] Πέρασαν στην Ιστορία των φιλέ
  • [19] Μικρές στο μάτι...
  • [20] Γρηγοριάδης: "Μπορώ και παγκόσμιο ρεκόρ"
  • [21] Η μόλυνση σκοτώνει
  • [22] Συσκευή άμεσης ανίχνευσης ιών
  • [23] Asta la …Windows Vista
  • [24] Ο ταχύτερος υπολογιστής από Ιάπωνες
  • [25] Η τέχνη θέλει γυμνισμό
  • [26] Φιλικό με Ε. Αστέρα ο Ατρόμητος
  • [27] Ο Ιωνικός αποδέσμευσε τον Κιέζε
  • [28] Κινητοποιήσεις γιατρών σε νησιά
  • [29] Μπαπτίστα και επισήμως
  • [30] Αποχωρεί ο Πολ Ινς

    [01] Οικονομία

    Συνάντηση Καραμανλή - Αλογοσκούφη

    Αλλάζει η φορολογία ακινήτων

    1/8/2005 12:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/8/2005 7:04:17 μμ)

    Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία για την πρώτη κατοικία, τα νέα αφορολόγητα και τους συντελεστές για γονικές παροχές και κληρονομιές αναμένεται να περιέχει το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας για την φορολογία ακινήτων. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση των αφορολογήτων ορίων για κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές, σταδιακή μείωση των συντελεστών φόρου μεταβίβασης, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, από 1/ 1/ 2006. Όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, που συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τον Πρωθυπουργό για την πορεία της Οικονομίας και τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. "Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί, με βάση την ήπια δημοσιονομική πολιτική, που παραμένει βασική στρατηγική", δήλωσε παράλληλα ο κ. Αλογοσκούφης και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της Οικονομίας, χαρακτηρίζοντας τα προβλήματα αντιμετωπίσιμα.

    Εφαρμογή από 1/ 1/ 2006

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:ΦΠΑ 19% για όλα τα ακίνητα που θα χτισθούν το νέο έτος, με εξαίρεση όσα είναι πρώτη κατοικία και θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης. Αύξηση του αφορολόγητου μέχρι και 50% για αγορά πρώτης κατοικίας. Τετραπλασιασμό του αφορολόγητου από 20.000 ευρώ σε 80.000 ευρώ για γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές. Σταδιακή μείωση του φόρου μεταβίβασης για τα παλαιά ακίνητα σε 7% έως 9%, έναντι 9% μέχρι 11% που είναι σήμερα.

    Επίσης, για τα ακίνητα που θα κατασκευασθούν από το νέο έτος, μελετάται να επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη φόρος αυτόματου υπερτιμήματος για τη δεύτερη μεταβίβαση, ανάλογα με τα χρόνια που έχει στην κατοχή του ο πωλητής το ακίνητο.

    Τέλος, μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένονται και οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα ισχύσουν σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, από 1/ 1/ 2006

    "Η ήπια προσαρμογή έχει πεθάνει προ πολλού, με αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και της πολιτικής που εφαρμόζουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης και υποστήριξε ότι το μόνο που μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από την Κυβέρνηση είναι νέα μέτρα εναντίον του βιοτικού τους επιπέδου.

    [02] Οικονομία

    Την 1η Ιουλίου 2006 η πρώτη δόση

    Ανοίγει ο δρόμος για το ΛΑΦΚΑ

    1/8/2005 5:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: εφημερίδα "Απογευματινή"

    Κατά δύο χρόνια περισσότερα θα είναι τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ που θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τους συνταξιούχους του Δημοσίου, όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2001 έως και τις 30 Ιουνίου 2004, ενώ οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και άλλων ταμείων του ιδιωτικού τομέα από την 1η Ιανουαρίου 1999 μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2004. Βάσει της κυβερνητικής ρύθμισης, η καταβολή θα γίνει σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2006. Για συνολικό ποσό μέχρι 200 ευρώ, προβλέπεται εφάπαξ καταβολή. Από 200,01 ευρώ μέχρι 300 ευρώ η επιστροφή θα γίνει σε δύο δόσεις και, αν το ποσό είναι μέχρι 400 ευρώ, οι δόσεις θα είναι τρεις. Για ποσό μέχρι 500 ευρώ προβλέπονται τέσσερις δόσεις, ενώ σε πέντε δόσεις θα γίνει η επιστροφή αν το ποσό ξεπερνά τα 500 ευρώ. Τέλος, σε περίπτωση που οι δικαιούχοι έχουν αποβιώσει, τα αναδρομικά θα καταβληθούν στα πρόσωπα που δικαιούνται τη σύνταξη ή στους κληρονόμους, εφόσον υποβάλουν αίτηση σε διάστημα έξι μηνών από την ισχύ της νομοθετικής ρύθμισης.

    [03] Η IAAF προτίμησε Ελλάδα

    1/8/2005 4:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/8/2005 5:20:40 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) ανέθεσε στην Ελλάδα τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στίβου του 2006. Η Ελλάδα παρουσίασε πριν λίγη ώρα τον φάκελο της υποψηφιότητας, ενώπιον του συμβουλίου της IAAF και η ψηφοφορία ανέδειξε την χώρα μας ομόφωνα. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2006, στο ΟΑΚΑ, εννέα ακριβώς χρόνια μετά την προηγούμενη ανάλογη διοργάνωση τον Αύγουστο του 1997.

    Αυτό που συνετέλεσε στην ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι αφενός μεν η πετυχημένη προϊστορία της χώρας μας στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων στίβου και αφετέρου η καλή συνεργασία της Ομοσπονδίας με την Πολιτεία και συγκεκριμένα τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, και τους συνεργάτες του. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό συνετέλεσε η παρουσία του εκπροσώπου της χώρας μας στο διοικητικό συμβούλιο της IAAF, Μίνωα Κυριακού. Ετσι, όλα λειτούργησαν άψογα, με αποτέλεσμα να αναλάβει η χώρα μας μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στίβου του κόσμου. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2006 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Η IAAF πρότεινε ως ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων το διήμερο 16-17 Σεπτεμβρίου. Αυτό, όμως, δεν είναι οριστικό, αφού θα ακολουθήσουν συζητήσεις και οι ημερομηνίες διεξαγωγής θα ανακοινωθούν οριστικά τον Οκτώβριο. Στη διοργάνωση συμμετέχουν αντιπροσωπευτικές ομάδες των πέντε ηπείρων, δηλαδή Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Ασία, Ωκεανία, η ομάδα των ΗΠΑ, οι δύο πρώτες ομάδες της Σούπερ Λίγκα του ευρωπαϊκού κυπέλλου και η ομάδα της διοργανώτριας χώρας που το 2006 θα είναι η ελληνική.

    Δούλεψε η συνεργασία

    Μετά την ανακοίνωση της IAAF για την ανάθεση της διοργάνωσης στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, έκανε την εξής δήλωση: "Η υποψηφιότητά μας για την ανάληψη της διοργάνωσης στηρίχτηκε στη συνεργασία της Ομοσπονδίας με την Πολιτεία και την παρουσία του κ. Κυριακού στην IAAF αφενός και αφετέρου στην εμπιστοσύνη που υπάρχει στη χώρα μας, λόγω των προηγούμενων οργανωτικών επιτυχιών που είχαμε σε μεγάλες διοργανώσεις. Ετσι, η χώρα μας θα διοργανώσει τον Σεπτέμβριο του 2006 μια υψηλού ενδιαφέροντος και επιπέδου διοργάνωση. Δεν απομένει παρά να εργαστούμε εντατικά τους επόμενους μήνες, για να παρουσιάσουμε στους Έλληνες φιλάθλους το καλύτερο δυνατό οργανωτικό και αθλητικό αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Γιώργο Ορφανό, σαν εκπρόσωπο της Πολιτείας για την στήριξή του, όσο και τον κ. Μίνωα Κυριακού, που συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία. Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα παρουσιάσουμε ένα εντυπωσιακό θέαμα σε 13 μήνες στο ΟΑΚΑ".

    Ορφανός: "Μεγάλη ικανοποίηση"

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ανάληψης από τη χώρα μας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Στίβου του 2006, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Εκφράζω τη μεγάλη ικανοποίησή μου για την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Στίβου της IAAF, που θα πραγματοποιηθεί το 2006 στην Αθήνα. Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε μετά τις συντονισμένες κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Προέδρου της κ. Μίνωα Κυριακού και του ΣΕΓΑΣ. Είμαι βέβαιος ότι η χώρα μας, μετά την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παρολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα συνεχίσει την παράδοση των επιτυχημένων διοργανώσεων υψηλού επιπέδου, συγκεντρώνοντας για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον των ανθρώπων του παγκόσμιου Αθλητισμού".

    [04] Πολιτική

    Για την ανάδειξη Δημάρχων και Νομαρχών

    Αλλαγές στον χάρτη των εκλογών

    1/8/2005 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Ανοίγει ο δρόμος για εκλογή Δημάρχων από την πρώτη Κυριακή, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών προαναγγέλλει σχετική ρύθμιση έως τον επόμενο Οκτώβριο. Στο μεταξύ, μετά τον γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υπέρ της εκλογής από τον πρώτο γύρο τάχθηκε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, επισημαίνοντας πως η εν λόγω αλλαγή στον εκλογικό νόμο είναι από τα βασικά μέτρα του προγράμματος της ΝΔ, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί. Έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να κατηγορεί την Κυβέρνηση για παιχνίδι με τους θεσμούς, ενώ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, Νίκος Βούτσης, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος και έκανε λόγο για επικοινωνιακό αποπροσανατολισμό. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, τόνισε ότι η Ένωση είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αυτό και μίλησε για πυροτέχνημα από την πλευρά του κ. Μεϊμάρακη. Πάντως, οι αποφάσεις για το ποσοστό που θα απαιτείται για την εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, αλλά και για το σε ποιούς Δήμους θα εφαρμοστεί το μέτρο, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

    Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΚΕΔΚΕ

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μεϊμαράκη, ο κ. Αθανασάκης υποστήριξε πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου στις εκλογές των ΟΤΑ θα αποτελέσει μπούμερανγκ για την Κυβέρνηση και την ΝΔ. " Αφού σταμάτησε να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, αποφάσισε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση", είπε για τον κ. Μεϊμαράκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Παράλληλα, ο κ. Αθανασάκης υπενθύμισε την αντίθεση της ΚΕΔΚΕ στην εκλογή Δημάρχου και Νομάρχη από την πρώτη Κυριακή και υποστήριξε ότι η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να ανοίξει μόνο κατόπιν αιτήματος της Ένωσης.

    Από την πλευρά του, απλή αναλογική για τους δημοτικούς συμβούλους και για όλες τις αυτοδιοικητικές βαθμίδες, ευρύτερες συναινέσεις για τον Δήμαρχο και δεύτερη Κυριακή όπου χρειάζεται, ζήτησε ο κ. Βούτσης. Επίσης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ υποστήριξε ότι το κυβερνών κόμμα επιθυμεί να αποφύγει την διαρροή ψηφοφόρων λόγω της αντικυβερνητικής διάθεσης των πολιτών και επεσήμανε, πως είναι απαραίτητη η συναίνεση της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να γίνουν τέτοιες αλλαγές.

    Τέλος, για εκλογική σκοπιμότητα της ΝΔ έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, τονίζοντας πως ο κ. Μεϊμαράκης δεν παρέθεσε άλλο επιχείρημα εκτός από αυτό του προεκλογικού προγράμματος. Ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε πως δεν υπάρχει κανένα σοβαρό επιχείρημα για την εκλογή Δημάρχων και Νομαρχών από την πρώτη Κυριακή και κατέληξε: "όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου, πέφτει τελικά ο ίδιος μέσα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή"

    [05] Πολιτική

    Πόλεμος δηλώσεων για συμβασιούχους

    1/8/2005 6:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Για πολιτική ανευθυνότητα που αγγίζει τα όρια του πολιτικού θράσους κατηγορεί το υπουργείο Εσωτερικών το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή σημερινές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα των συμβασιούχων. Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να σταματήσει τα παιχνίδια με τους συμβασιούχους και να ολοκληρώσει το ταχύτερο τις διαδικασίες τακτοποίησης τους" και πρόσθεσε ότι είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και κυρίως να εφαρμόσει τη σχετική κοινοτική οδηγία, η οποία είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις. "Κανένα νομικό πρόσχημα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να αθετεί το λόγο της και να ταπεινώνει και να ταλαιπωρεί τους συμβασιούχους", συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος. Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δημιούργησε ως κυβέρνηση στρατιές ομήρων συμβασιούχων, δεν μπορεί να εγκαλεί την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία σε μικρό χρονικό διάστημα έδωσε λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Επιπλέον, υπενθυμίζει στον κ. Βενιζέλο ότι η δίκη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά το προεδρικό διάταγμα 81/2003 του ΠΑΣΟΚ για τους συμβασιούχους, κι όχι το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου για τις μονιμοποιήσεις.

    [06] Κοινωνία

    Με αφορμή τις καθυστερήσεις δρομολογίων

    Παρέμβαση για την ακτοπλοΐα

    1/8/2005 1:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/8/2005 6:29:58 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την άμεση κινητοποίηση Πολιτείας και Δικαιοσύνης προκάλεσαν οι πολύωρες καθυστερήσεις των τελευταίων ημερών στα δρομολόγια της ακτοπλοΐας. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά διέταξε να διερευνηθεί αν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις και για ποιά πρόσωπα από την κατάσταση που επικράτησε το Σαββατοκύριακο στο λιμάνι του Πειραιά, που είχε ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες επιβάτες στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Εξάλλου, με αφορμή τα προβλήματα και τις σοβαρές καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν στα δρομολόγια των πλοίων προς τα νησιά του Αιγαίου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, συγκάλεσε σύσκεψη με εκπροσώπους της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, ώστε να βρεθούν λύσεις και να σταματήσει η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Όπως τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης, στο εξής θα επιβάλλονται οι αυστηρότερες από τον Νόμο ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε περιπτώσεις ακυρώσεων δρομολογίων και καθυστερήσεων, για τις οποίες ευθύνονται οι εταιρίες. Στο μεταξύ, σε οδύσσεια μετατράπηκε το ταξίδι 138 επιβατών του υδροπτέρυγου "Ίλιδα", που εκτελούσε το δρομολόγιο Σκάλα Πρίνου Θάσου Καβάλα το πρωί της Δευτέρας, ενώ ματαιώνονται το σημερινό και αυριανό δρομολόγιο του "Ροδάνθη".

    Προειδοποίηση για αυστηρές ποινές

    Ο κ. Κεφαλογιάννης απαίτησε την άμεση ενημέρωση του επιβατικού κοινού από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες τα πλοία των οποίων παρουσιάζουν οποιοδήποτε πρόβλημα που συνεπάγεται καθυστερήσεις ή αλλαγές δρομολογίων. "Πάνω απ΄ όλα προέχει η ασφάλεια των χιλιάδων επιβατών που καθημερινά αυτή την περίοδο διακινούνται από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας", επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απαίτηση αυτή, ο "πέλεκυς" θα είναι βαρύς, καθώς θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα, τα οποία θα εξαντλούν τα περιθώρια που δίνει ο Νόμος.

    Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι έκτακτοι έλεγχοι για την ασφάλεια των πλοίων, ενώ, στην περίπτωση που επιδοτούμενα δρομολόγια των άγονων γραμμών δεν εκτελούνται, δεν θα πληρώνονται. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οι συμβάσεις μίσθωσης πλοίων για την άγονη γραμμή θα είναι πενταετίας, ενώ μεταξύ των κριτηρίων για τα επιδοτούμενα πλοία θα είναι η ηλικία, το ιστορικό του πλοίου και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους επιβάτες.

    Αναφερόμενος στην ηλικία του ελληνικού στόλου, ο κ. Κεφαλογιάννης παραδέχθηκε πως υπάρχουν ορισμένα παλαιά, αλλά ασφαλή πλοία, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας είναι ο μικρότερος από όλες τις χώρες της Ε.Ε. και η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια ενίσχυσης και ανανέωσης του στόλου.

    Για "απαράδεκτη, τραγική και χαώδη κατάσταση στην ακτοπλοΐα" έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, τονίζοντας ότι ο Υπουργός "έχει χάσει κάθε έλεγχο", με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να εμπαίζονται χιλιάδες πολίτες καθημερινά.

    Περιπέτεια με το υδροπτέρυγο

    Ταλαιπωρία περίμενε τους 138 επιβάτες του υδροπτέρυγου "Ίλιδα" το πρωί της Δευτέρας. Το δρομολόγιο για Καβάλα ξεκίνησε κανονικά, ωστόσο, σύμφωνα με επιβάτες, το υδροπτέρυγο δεν κατάφερε να σηκωθεί στα πέδιλα, ώστε να αναπτύξει ταχύτητα και να εκτελέσει το ταξίδι.

    Μετά από αρκετές άκαρπες προσπάθειες, το "Ίλιδα" αποθαλασσώθηκε και, έπειτα από περίπου μία ώρα, γύρισε στο λιμάνι της Σκάλας Πρίνου όπου αποβιβάστηκαν όλοι οι επιβάτες. Αφού εξαργύρωσαν τα εισιτήρια τους, οι περισσότεροι από τους επιβάτες επιβιβάστηκαν μετά από δύο ώρες στο φεριμπότ της γραμμής και αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Καβάλας μιάμιση ώρα αργότερα.

    Όπως κατήγγειλαν επιβάτες, κατά την επιβίβαση στο υδροπτέρυγο δεν έγινε καταμέτρηση από τους λιμενικούς, καθώς την ώρα εκείνη αναχωρούσε και άλλο πλοίο από το λιμάνι του Πρίνου, οπότε η καταμέτρηση έγινε όταν αποβιβάστηκαν από το υδροπτέρυγο μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να ταξιδέψει.

    Όσοι αποβιβάστηκαν στην Καβάλα εξέφρασαν στον λιμενάρχη, Λεωνίδα Καλαποθάκο, τα παράπονά τους, τόσο για τους συναδέλφους του στη Θάσο, όσο και για την πλοιοκτήτρια εταιρία. Όπως δήλώσε ο κ. Καλαποθάκος, πριν από την έναρξη του δρομολογίου έγινε επιθεώρηση του πλοίου και καταμέτρηση των επιβατών, ενώ, μετά την αναφορά της μηχανικής βλάβης και αφού αυτή επιδιορθώθηκε, το "Ίλιδα" συνέχισε να εκτελεί κανονικά τα δρομολόγιά του.

    Εξάλλου, ματαιώνονται το σημερινό δρομολόγιο του "Ροδάνθη", αλλά και το αυριανό, λόγω του καθυστερημένου απόπλου του πλοίου από την Σάμο. Όσοι έχουν προορισμό την Κάλυμνο και την Κω μπορούν να προωθηθούν με το "Δημητρούλα", απόψε στις 22:00, ενώ για Λέρο, Πάτμο και Ρόδο το ταξίδι θα γίνει με το "Ανθή - Μαρίνα", αύριο στις 18:00. Οι υπόλοιποι επιβάτες καλούνται να τηλεφωνούν με την πλοιοκτήτρια εταιρία στο 210 - 4582640 για να μάθουν πώς θα ταξιδέψουν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κορυφώνεται η έξοδος

    [07] Κοινωνία

    Ρελέ ασφαλείας στις πολυκατοικίες

    Μέτρα προστασίας του καταναλωτή

    1/8/2005 5:17:00 μμ

    Δέσμη μέτρων για την προστασία των καταναλωτών από τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών κακής ποιότητας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, από τον προσεχή Μάρτιο θα είναι υποχρεωτική η λειτουργία ρελέ ασφαλείας σε όλες τις πολυκατοικίες, καθώς και διακόπτη σε όλες τις πρίζες. Παράλληλα, το υπουργείο συνιστά να κάνουν το ίδιο και όσοι μένουν σε παλαιά κτήρια. Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο μετά τα κρούσματα με ηλεκτρικές συσκευές, επικίνδυνες για ηλεκτροπληξία. Μάλιστα, ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 204.000 ευρώ στην εταιρεία "Πέρλα", που τον περασμένο Απρίλιο είχε διαθέσει ατμοσίδερα που είχαν προκαλέσει θανατηφόρα ατυχήματα.

    Τα μέτρα του υπουργείου

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε 11 μέτρα για την ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, με αφορμή τους τρεις θανάτους από ηλεκτροπληξία, από τη χρήση του ατμοσίδερου "Πέρλα" που σημειώθηκαν πέρυσι, έγιναν γνωστοί φέτος τον Aπρίλιο και έδωσαν το έναυσμα για επανεξέταση από μηδενική βάση του θεσμικού πλαισίου για τις ηλεκτρικές συσκευές και εγκαταστάσεις.

    O υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για τη μελέτη του όλου ζητήματος, από το οποίο δεν προκύπτουν ευθύνες για τον κρατικό μηχανισμό, καθώς οι υπηρεσίες που γνώριζαν ότι το συγκεκριμένο ατμοσίδερο ήταν επικίνδυνο, δεν είχαν υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών και του υπουργείου Aνάπτυξης για τον κίνδυνο. Tο κενό αυτό θα καλυφθεί με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Aνάπτυξης.

    Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σιούφας, περιλαμβάνονται τα εξής: Kωδικοποίηση των κανόνων για τις προδιαγραφές ασφαλείας των ηλεκτρικών συσκευών. Πλαίσιο οδηγιών προς όλες τις αρχές του κράτους για άμεση απόσυρση επικίνδυνων προϊόντων, ενημέρωση των πολιτών και του υπουργείου Aνάπτυξης (έως ότου ψηφισθεί η ρύθμιση που θα καθιστά την ενημέρωση υποχρεωτική). Aύξηση των προστίμων για παράβαση της νομοθεσίας και απλοποίηση της διαδικασίας επιβολής και είσπραξής τους. Λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος εποπτείας της αγοράς, με χρηματοδότηση από το Γ KΠΣ. Nέος κανονισμός εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, που θα τεθεί σε ισχύ από το Mάρτιο του 2006. Nέο θεσμικό πλαίσιο ελέγχων και περιοδικών επανελέγχων των εγκαταστάσεων. Σύστημα έγκαιρης καταχώρησης των εν δυνάμει επικίνδυνων προϊόντων, με δειγματοληπτικούς ελέγχους στα τελωνεία (εξετάζεται όμως η συμβατότητα του μέτρου με την Kοινοτική νομοθεσία). Σύστημα ενημέρωσης των παραγωγών και εισαγωγέων για τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθούν και τις ευθύνες που έχουν. Ένταση των ελέγχων στα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες. Eξετάζεται η δημιουργία συντονιστικού οργάνου για τη διαρκή μελέτη των προβλημάτων και των εξελίξεων στην αγορά. Συνεργασία του υπουργείου Aνάπτυξης με τις σχετικές ομάδες εργασίας που λειτουργούν στην Eυρωπαϊκή Ένωση.

    Επιπλέον, γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Eσωτερικών προκειμένου να δημιουργηθούν στα KEΠ γραφεία ενημέρωσης των καταναλωτών και υποδοχής καταγγελιών, οι οποίες θα προωθούνται στη Γενική Γραμματεία Kαταναλωτή.

    [08] Κοινωνία

    Υπουργική απόφαση για την Αν. Αττική

    Βοήθεια στους πυροπαθείς

    1/8/2005 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Δύο έκτακτα βοηθήματα θα πάρουν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, του νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδα Κουρή και των δημάρχων της περιοχής. Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, που θα αποσταλεί την Τρίτη από το ΥΠΕΧΩΔΕ στα συναρμόδια Υπουργεία, όλοι οι πληγέντες (και αυτοί που έχουν αυθαίρετα κτίσματα) θα πάρουν άμεσα έκτακτο βοήθημα, ύψους 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, καθώς και 6.000 ευρώ τις οικοσυσκευές που καταστράφηκαν. Σε δεύτερο στάδιο, θα δανειοδοτηθούν για την αποκατάσταση των σπιτιών τους, με άτοκα δάνεια διάρκειας 15 ετών, ενώ το ένα τρίτο του ποσού θα χορηγηθεί δωρεάν από το κράτος. Από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις δανειοδότησης εξαιρούνται όσοι έχουν χτίσει σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις. Παράλληλα, μέτρα θα ληφθούν και για το περιβάλλον. Όπως επεσήμανε ο κ. Σουφλιάς, μαζί με την αναδάσωση, ξεκινά και η διευθέτηση των δύο μεγάλων ρεμάτων της περιοχής, εργολαβία ύψους 700.000 ευρώ. Στο μεταξύ, ευθύνες καταλόγισε στην Κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, επισημαίνοντας έλλειψη προσωπικού πυρόσβεσης κατά 3.500 άτομα, απουσία οργάνωσης και πρόληψης, καθώς και ελλιπή συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε επιφυλακή

    [09] Μ. Ανατολή

    Τον διαδέχεται ο πρίγκηπας Αμπαντάλα

    Απεβίωσε ο βασιλιάς Φαχντ

    1/8/2005 12:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/8/2005 7:37:26 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Νικημένος από μακρά ασθένεια, έφυγε σήμερα από τη ζωή ο βασιλιάς Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και πολλές εβδομάδες, σε κλινική του Ριάντ. Ο βασιλικός οίκος με επίσημη ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, επιβεβαίωσε το θάνατο του 84χρονου βασιλιά, καθώς και τη διαδοχή του στο θρόνο από τον πρίγκιπα Αμπντάλα.

    Η είδηση, που έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή ΜΜΕ, προκάλεσε προς στιγμή αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές και άνοδο των τιμών του "μαύρου χρυσού" στα 61 δολάρια. Ωστόσο, το Ριάντ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η Σαουδική Αραβία, που είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, θα εμμείνει στη μακροχρόνια πολιτική της για τη διατήρηση της καλής τροφοδοσίας των αγορών πετρελαίου με σκοπό την σταθεροποίηση των τιμών.

    Η τελετή της στέψης του Αμπντάλα αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ενώ επόμενος διάδοχος και πρίγκιπας ανακηρύσσεται ο υπουργός Άμυνας πρίγκιπας Σάλταν.

    Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Σ. Αραβίας

    Ο Φαχντ μπιν Αμντελ Αζίζ, το όνομα του οποίου σημαίνει "λεοπάρδαλη" στα αραβικά, γεννήθηκε στο Ριάντ το 1923. Από το 1953 και μετά ανέλαβε διαδοχικά τα αξιώματα του υπουργού Παιδείας, Εσωτερικών και του αναπληρωτή Πρωθυπουργού, προτού λάβει τον τίτλο του πρίγκιπα και μπει στη σειρά για διαδοχή.

    Στο θρόνο της Σαουδικής Αραβίας ανέβηκε από το 1982 και το 1986 πρόσθεσε στο όνομα του τον τίτλο του Προστάτη των δύο Ιερών Τεμενών του Ισλάμ, στη Μέκκα και τη Μεδίνα, που βρίσκονται επί σαουδαραβικού εδάφους, παρότι δεν είναι απόγονος του Μωάμεθ. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής και στη δική του διαμεσολάβηση αποδίδεται η ειρηνική διευθέτηση του λιβανέζικου εμφυλίου.

    Όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, ο βασιλιάς Φαχντ διατηρούσε στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1990 προσκάλεσε τα αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα του σε απάντηση στην ιρακινή εισβολή, μια απόφαση για την οποία έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων προερχόμενες και από το εσωτερικό της χώρας.

    Όμως μια σειρά από εγκεφαλικά που υπέστη πριν από μία δεκαετία, κατέστησαν εξαιρετικά εύθραυστη την υγεία του και τον υποχρέωσαν να αποσυρθεί και να αναθέσει τις επίσημες υποθέσεις του κράτους στον πρίγκιπα Αμπντάλα, τον κατά δύο ή τρία χρόνια μικρότερο, ετεροθαλή αδελφό του και πέμπτο γιο του βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ μπιν Αμπντούλ Ραχμαν Αλ Σαούντ, ο οποίος θεωρείται θεμελιωτής του μοντέρνου σαουδαραβικού κράτους.

    Ο βασιλιάς Φαχντ εισήχθη στο νοσοκομείο για τελευταία φορά στις 27 Μαΐου με συμπτώματα πνευμονίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ διαταράχθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, καθώς 15 από τους 19 τρομοκράτες ήταν συμπατριώτες του, όπως και ο Μπιν Λάντεν. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Σαουδική Αραβία πήρε τις αποστάσεις της από ορισμένες πτυχές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του αραβικού κόσμου.

    Εδώ και δύο χρόνια, ο νέος βασιλιάς εξαπέλυσε ανηλεή αγώνα κατά των οπαδών της Αλ Κάιντα, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει σειρά δολοφονικών επιθέσεων που στρέφονται και κατά του σαουδαραβικού καθεστώτος εκτός των ξένων που ζουν στο βασίλειο.

    Παρά τις προσπάθειες των Αμερικανών νεοσυντηρητικών, που συνεχίζουν την εκστρατεία κατά της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, ο πρίγκιπας Αμπντάλα διατηρεί απευθείας σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, κυρίως μέσω συχνών τηλεφωνικών επαφών. Η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα Αμπντάλα στο ράντσο του Αμερικανού προέδρου στο Τέξας, αποδεικνύει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

    Την Τρίτη η κηδεία

    Στην κηδεία του μονάρχη, που θα γίνει την Τρίτη στο Ριάντ, αναμένεται να παρευρεθούν μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες.

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα, ενώ ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα ανακοίνωσε την επ αόριστο αναβολή της έκτακτης συνόδου κορυφής, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί στις 3 Αυγούστου στο Σαρμ Ελ Σέιχ, προκειμένου οι ηγέτες των χωρών-μελών να δώσουν το "παρών" στην τελετή.

    Συλλυπητήριο μήνυμα στο νέο Σαουδάραβα μονάρχη απέστειλε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, τονίζοντας ότι ο Φαχντ κυβέρνησε το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μέχρι τέλους "με κουράγιο", στη διάρκεια μάλιστα χρονικών περιόδων γεμάτων προκλήσεις και με πολύ ταραγμένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

    Η πρώτη διεθνής αντίδραση ήλθε από το Παρίσι, όπου ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε "τη βαθιά συγκίνηση και λύπη" της Γαλλίας για τον θάνατο του βασιλιά Φαχντ " ηγέτη μιας φιλικής χώρας και ενός αξιοσέβαστου μονάρχη".

    Από την πλευρά του ο γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν έκανε λόγο για μία "πολύ μεγάλη συγκίνηση" και εξέφρασε τη "βαθιά λύπη" στο άγγελμα του θανάτου του Φαχντ, "που η βασιλεία του σημαδεύτηκε από πνεύμα ειρήνης και δικαιοσύνης".

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε τον εκλιπόντα βασιλιά εμπνευσμένο ηγέτη και οραματιστή, όπως επίσης και πολύ καλό φίλο της Βρετανίας. "Οι χώρες μας γνώρισαν αμοιβαία οφέλη από τις σοφές συμβουλές του" δήλωσε ο Τόνι Μπλερ.

    Στη Μαδρίτη, με την αναγγελία του θανάτου του Φαχντ, κηρύχθηκε μία ημέρα επίσημου πένθους.

    "Η Τουρκία απώλεσε έναν αληθινό φίλο, που διέθετε μεγάλη εμπειρία και η ηγεσία του ήταν αξιοπρόσεκτη, συνεισέφερε δε τα μέγιστα στην ευμάρεια του λαού της Σαουδικής Αραβίας", σημειώνεται στο τουρκικό επίσημο μήνυμα, που απέστειλε στον νέο μονάρχη Αμπντάλα, ο Τούρκος πρόεδρος, Αχμετ Νετζντέτ Σεζέρ.

    [10] Οικονομία

    Αντιδράσεις για αίτημα Κομισιόν

    Καμία αλλαγή στο ασφαλιστικό

    1/8/2005 3:46:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET 105,8 - ΑΠΕ

    Δεν τίθεται θέμα αλλαγής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε μείωση των συντάξιμων αποδοχών, επανέλαβε ο Υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τοποθετούμενος στην πρόσφατη προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών στο Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης πυροδότησε η προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν, ενώ, η ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αιφνιδιασμούς στο ασφαλιστικό των υπαλλήλων, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε κύμα συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των ταμείων αλλά και τις χαμηλές συντάξεις για τους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους.

    "Σκόπιμη κινδυνολογία"

    Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι τα κοινωνικοασφαλιστικά ζητήματα δεν είναι κοινοτική αρμοδιότητα, αλλά αρμοδιότητα κάθε κράτους- μέλους, και καταλόγισε στην κυβέρνηση σκόπιμη κινδυνολογία που εξωθεί, όπως σημειώνει, σε πρόωρη συνταξιοδότηση πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, και ιδίως γυναίκες.

    Το ΚΚΕ αναφέρει πως "Η απαίτηση της Ε.Ε. να εξισωθούν τα όρια συνταξιοδότησης των εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο με των ανδρών, αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της αντεργατικής πολιτικής της και ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα σαφή θέση".

    "Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ εμφανίζεται ως μέτρο εξίσωσης στην ουσία είναι μέτρο επιδείνωσης των όρων εργασίας και ποιότητας ζωής των γυναικών", τονίζει ο ΣΥΝ.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ασφαλιστικών ταμείων, Γιώργος Κουτρουμάνης, δήλωσε στη ΝΕΤ ότι, εάν ικανοποιηθεί η αξίωση της Κομισιόν, τα όρια συνταξιοδότησης για τις γυναίκες θα αυξηθούν κατά πέντε χρόνια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ανισότητα" διαπιστώνει η ΕΕ

    [11] Αθλητισμός

    Ορφανός επί παντός επιστητού

    1/8/2005 2:12:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΑΠΕ

    Για όλους και για όλα μίλησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Η ανάπτυξη της περιφέρειας, η διεκδίκηση του EURO 2012, η καταπολέμηση της βίας, οι ελληνικοί αγώνες στο στοίχημα, η Σούπερ Λίγκα και η κατασκευή γηπέδων του Παναθηναϊκό και της ΑΕΚ ήταν μερικά από τα θέματα, στα οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού .

    Παρακολουθεί την πρόοδο "Ιδίοις όμμασιν"

    Ο κ. Ορφανός στο ξεκίνημα της συνέντευξής του ανέφερε ότι γνωρίζει άριστα τις αθλητικές ανάγκες της Περιφέρειας, καθώς μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το Υφυπυργείου Αθλητισμού κατέγραψε λεπτομερώς τις αθλητικές υποδομές που υπάρχουν σε όλα τα αθλήματα, μακριά από την πρωτέυουσα. Παράλληλα με τις συνεχείς επισκέψεις τους σε πόλεις της Περιφέρειας, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί "ιδίοις όμμασιν" για την πορεία των συνεχιζόμενων κυβερνητικών έργων.

    "Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι με το ξεκίνημα μας στο υπουργείο Αθλητισμού και ειδικότερα αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες καταγράψαμε ό,τι ακριβώς υπάρχει σε όλη τη χώρα. Έχουμε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή καταγεγραμμένη όλη την υποδομή σε αγωνιστικούς χώρους, όλων των αθλημάτων. Έτσι μπορούμε να ξέρουμε τι ανάγκες υπάρχουν στην περιφέρεια που - κακά τα ψέματα - λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων η απόσταση της από το κέντρο δυστυχώς, έχει μεγαλώσει. Υλοποιώντας την εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για περισσότερη και ξεχωριστή φροντίδα στην περιφέρεια οδηγούμαστε στην ολοκλήρωση έργων, τα οποία είτε είχαν προγραμματιστεί και δεν είχαν ξεκινήσει είτε είχαν ξεκινήσει κι έπρεπε να ολοκληρωθούν πάντα στην περιφέρεια.

    Δίνουμε μια ιδιαίτερη ώθηση στην ταχύτητα και στην ποιότητα εξέλιξης των έργων. Και δεν σας κρύβω ότι την τελευταία εβδομάδα η χαρά μου είναι ιδιαίτερα μεγάλη, επειδή αντιλήφθηκα τα βήματα προόδου στο σχεδιασμό μας. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήμασταν στην Σιθωνία της Χαλκιδικής όπου θεμελιώσαμε το κλειστό της ευρύτερης περιοχής και το γήπεδο ποδοσφαίρου δίπλα. Την Τρίτη ήμασταν στη Λιβαδειά όπου είχαμε τη θεμελίωση του ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητήριου και το ξεκίνημα των εργασιών στο γήπεδο του Δήμου Λιβαδειάς, όπου θα είναι η έδρα του Λεβαδειακού. Αυτό το Σαββατοκύριακο ήμουν Τρίπολη και Ναύπλιο. Παραδώσαμε έναν θαυμάσιο αγωνιστικό χώρο με ταρτάν με εγκαταστάσεις για τα παιδιά της Τρίπολης και της Αρκαδίας, μια περιοχή που έχει και την δική της ιστορία στον αθλητισμό, αλλά και γενικότερα στον στίβο. Στον αντίστοιχο χώρο του Ναυπλίου, όπου οι εργασίες τρέχουν με γοργό ρυθμό, υπολογίζουμε ότι τον Οκτώβριο θα παραδοθούν κι εκεί οι σχετικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Ήθελα να δω την πρόοδο ιδίοις όμμασιν. Αυτή ακριβώς την διαδικασία ακολουθήσαμε και στη Μακεδονία πριν αρκετές ημέρες. Είχαμε πάει στις Σέρρες, στη Δράμα, θα συνεχίσουμε έτσι ώστε κάνοντας μια ανακατανομή των κονδυλίων υπέρ της περιφέρειας να δώσουμε την δυνατότητα στον κόσμο που μένει εκεί πέρα, στα νέα παιδιά, να έχουν την ευχερή πρόσβαση σε γήπεδα, σε πισίνες, σε στίβο, ό,τι τους τραβάει τέλος πάντων, αλλά η πολιτεία ακριβώς αυτό πρέπει να κάνει. Και θέλω να τονίσω και μια λεπτομέρεια, έχουμε κάνει μια συζήτηση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Κάτι το οποίο επαναλαμβάνω συνεχώς, η Πολιτεία αναλαμβάνει το κόστος να ετοιμάσει εγκαταστάσεις. Η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβουν το κόστος συντήρησης και λειτουργίας. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια συνεργασία, να πάρουν οι τοπικές κοινωνίες το παιχνίδι στη δική τους πλάτη" τόνισε στο μικρόφωνο της ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο Γιώργος Ορφανός.

    Εντυπωσιακή η ανταπόκριση

    Στη συνέχεια ο κ. Ορφανός σχολιάζοντας την ανταπόκριση της Περιφέρειας στην προσπάθεια που καταβάλει το Υφυπουργείο Αθλητισμού, επεσήμανε ότι στόχος της Πολιτείας είναι η ανακατανομή της υλικής βοήθειας για την επίτευξη και την δημιουργία περισσότερων υποδομών.

    Η ανταποκριση που υπάρχει είναι εντυπωσιακή. Μέχρι στιγμής πάμε πολύ καλά. Βλέπω ότι κι εκεί αντιλαμβάνονται ποιοι είναι οι στόχοι μας. Ανάμεσα σε αυτούς δεν είναι να μειώσουμε την υλική βοήθεια για τον αθλητισμό, αλλά είναι η ανακατανομή της για να πετύχουμε την δημιουργία περισσότερων υποδομών. Κάνοντας αυτήν την ανακατανομή οι δημοτικοί και νομαρχιακοί άρχοντες καλούνται να βάλουν και οι ίδιοι ...πλάτη στη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων.

    Όποιος Δήμαρχος ή Νομάρχης έρχεται να συζητήσουμε και όλοι βρίσκουν τις πόρτες μας ανοιχτές, τους ενημερώνουμε ότι, εφόσον είμαστε θετικοί στο δικό τους αίτημα, θα πρέπει και αυτός να μεταφέρει στο συμβούλιό του ότι αναλαμβάνουν από εκεί και πέρα τη λειτουργία και τη συντήρηση των αθλητικών Εγκαταστάσεων. Αλλιώς; Για 1.000 γήπεδα σε όλη τη χώρα ο προϋπολογισμός δεν θα έφτανε για να τα λειτουργούμε και να τα συντηρούμε ως Πολιτεία" δήλωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού που εξέφρασε την εκτίμησή του ότι μέχρι το 2012 είναι πιθανό να αποκατασταθούν οι σημερινές ανισότητες όσον αφορά τις αθλητικές υποδομές της χώρας.

    "Υπάρχουν και αδικημένες περιοχές στις ευρύτερες διαστάσεις του λεκανοπεδίου. Κοιτάζουμε κι εκεί να αποκαταστήσουμε ισορροπίες. Υπάρχουν δήμοι με 50, 70, 100 χιλιάδες κόσμο που δεν έχουν κάποιες ουσιαστικά καλές αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρόσφατα είχαμε εγκαινιάσει έναν αντίστοιχο χώρο στο Δήμο Σπάτων, σε εξαιρετική κατάσταση.

    Το ίδιο κάνουμε στο Κορωπί. Καθώς, δε, η διαδικασία κινείται, από τη δική μας πλευρά έχουμε ζητήσει στο Δήμο Φυλής να γίνει ένας θαυμάσιος χώρος, ένα κλειστό γήπεδο και να έχουμε ένα πρόγραμμα που από τη μια καλύπτει τις ελλείψεις του Λεκανοπεδίου, οι οποίες είναι βέβαια μικρότερες από της περιφέρειας, και από την άλλη πλευρά με ευρύτερο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 300 έργα έξω από το πρόγραμμα Ελλάδα 2004 να καλύψουν τις απαιτήσεις της περιφέρειας. Όσο για το χρονικό ορίζοντα, το πρώτο πρόγραμμα έχει βάθος μέχρι το 2008. Το δεύτερο πρόγραμμα πάει τέσσερα χρόνια πίσω, με κύριο στόχο το 2012 να έχουμε πλέον αποκαταστήσει την ισορροπία περιφέρειας και κέντρου".

    Περί Euro 2012

    Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε και στην υποψηφιότητα της χώρας μας για το Euro 2012. "Στις 21 του περασμένου μήνα παραδόθηκαν οι φάκελοι στην UEFA για το Euro 2012. Είναι 60 κιβώτια που περιείχαν 60 αντίγραφα των φακέλων που έχουμε ετοιμάσει. Είναι μια θαυμάσια και πληρέστατη πρόταση. Έχει φτάσει στην UEFA σε συνεργασία με την ΕΠΟ.

    Τα 15 υπουργεία έχουμε δώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να διαμορφώσουν την πρώτη τους άποψη οι άνθρωποι της UEFA και με αυτήν την εικόνα θα αποφασίσουν τον Νοέμβριο να επιλέξουν τις τρεις υποψηφιότητες, οι οποίες θα συμμετάσχουν στην τελική κρίση...

    Γνωρίζουν όλοι ότι ήταν τελικά πέντε οι χώρες ή οι συνδυασμοί χωρών που κατέθεσαν φάκελο: Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία αυτόνομες υποψηφιότητες μαζί με τις συμμαχίες Κροατίας-Ουγγαρίας και Πολωνίας-Ουκρανίας. Η φιλοδοξία μας, λοιπόν, είναι να είμαστε κατ΄ αρχήν στην τριάδα» τόνισε ο κ. Ορφανός και συνέχισε:

    "Έχουμε τη δύναμη και την διάθεση, αλλά και είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να διοργανώσουμε αγώνες αντάξιους των Ολυμπιακών, με τους οποίους κερδίσαμε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Οι υποδομές σε μεγάλο βαθμό είναι έτοιμες. Έχουμε δύο έτοιμα γήπεδα, τα οποία θέλουν μια ουσιαστικά αύξηση της χωρητικότητας, αλλά οι βασικές τους εγκαταστάσεις είναι έτοιμες. Φτάνουμε στα έξι γήπεδα με καλές εγκαταστάσεις. Μένουν δύο καινούργια, που μέσα στο βάθος της εξαετίας πολύ εύκολα μπορούμε να τα κατασκευάσουμε σε δύο περιοχές που έχουν εντυπωσιακή δυναμική, Λάρισα και Γιάννενα. Σαφώς έχουμε και τα τρία που βάλαμε ως εναλλακτικές λύσεις στον φάκελο, την Τούμπα, το γήπεδο του Βοτανικού και το γήπεδο των Σερρών, τα οποία εκτιμούμε ότι σε αυτή τη διάρκεια θα ετοιμαστούν ούτως ή άλλως. Βλέπετε και είναι μια άλλη αναγκαιότητα και σχεδιασμός που μας οδηγούν να προωθήσουμε τις κατασκευές στα τρία γήπεδα, τα οποία αποτελούν εναλλακτικές λύσεις".

    Για τα γηπεδικά προβλήματα Παναθηναϊκού, ΑΕΚ

    Ο κ. Ορφανός ήταν σαφής στο "ακανθώδες" ζήτημα των γηπέδων Παναθηναϊκού και ΑΕΚ σχετικά με τα οποία ξεκαθάρισε ότι η Πολιτεία δεν θα γίνει το "δεκανίκι" καμίας ομάδας, αφού δεν σκοπεύει να προκαλέσει στο ελάχιστο την ελληνική κοινωνία

    "Δεν θα προκαλέσουμε την ελληνική κοινωνία. Ενώ αυτό είναι ξεκάθαρο, σκεφτείτε πόσο ξεκάθαρη είναι και η τεράστια βοήθεια, όταν διαθέτεις ένα χώρο για να κατασκευάσουν οι ομάδες τα γήπεδα τους" είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Πολιτεία προτίθεται να βοηθήσει σε συγκεκριμένους τομείς.

    Εγώ έχω δει πολλούς σχεδιασμούς. Δεν το κρύβω ότι στη συζήτηση που κάναμε και με τη Λάρισα αναδείχτηκε το πιο προχωρημένο σχέδιο. Επίσης, σε εντυπωσιακό δρόμο είμαστε και με τις Σέρρες. Επίσης, ακόμα και αυτός ο σχεδιασμός που είχε φέρει σε πρώτη εικόνα και σε πρώτη φάση ο κ. Γούμενος για τον ΠΑΟΚ μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί χωρίς την οικονομική προσέγγιση της Πολιτείας, αλλά με τα υπόλοιπα στοιχεία υποστήριξης που τους παρέχονται. Με όλα αυτά θα μπορούσαν να κατασκευάσουν και να εκμεταλλευτούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις οι μεγάλες ομάδες σε κάθε πόλη. Η Πολιτεία θα βοηθήσει σε συγκεκριμένους τομείς και όχι στην οικονομική στήριξη της κατασκευής».

    Σχετικά με τη Σούπερ Λίγκα, ο κ. Ορφανός είπε: "Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα άλλη ενημέρωση εκτός από μια συνάντηση που έκανα με τον κ. Πανόπουλο της ΠΑΕ Ξάνθη, η οποία, όμως, ως θέμα ήταν άσχετη με τη Σούπερ Λίγκα και στο περιθώριο της ο κ. Πανόπουλος μου είπε δυο σκέψεις. Δεν έχω επίσημη ενημέρωση. Δεν γνωρίζω πως σκέφτονται την δημιουργία της και με ποιόν τρόπο τελικά θα λειτουργήσει όλο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Θέλω, πάντως, να πω το εξής: εγώ είμαι ανοικτός σε κάθε σκέψη, η οποία θα βοηθάει να αλλάξουμε κατεστημένες εικόνες που δεν βοήθησαν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και γενικότερα τον επαγγελματικό αθλητισμό".

    Να υπενθυμίσω ότι μόλις πρόσφατα, στις αρχές Ιουλίου, ψηφίσαμε έναν καινούργιο νόμο, στον οποίο συστήνουμε μια Επιτροπή, η οποία εντός 6 μηνών θα κάνει τις προτάσεις της, που θα αφορούν στην πρόοδο και την ανάπτυξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Θα είναι ένα υλικό το οποίο μας συμφέρει να το συζητήσουμε. Θα είναι ευεργετικό να δούμε τις προτάσεις που υπάρχουν για την υγιή οργάνωση του ποδοσφαίρου. Δεν είναι μόνο ποιος θα το οργανώνει, αλλά είναι και πως οι ίδιες οι ανώνυμες εταιρίες εάν υγιώς δουλεύουν... Από πού προσελκύουν τα δικά τους τα κονδύλια, τα κεφάλαια... Ποιο επιχειρηματικό σχέδιο έχουν για να βγαίνει κάθε χρονιά το μπάτζετ τους ... Πώς δεν θα αφήνουν χρέη και να σηκώνονται να φεύγουν, θα περάσουμε διάταξη στη βουλή, όπου ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλός των Ανωνύμων Αθλητικών Εταιρειών θα έχουν αυτήν την ευθύνη με την προσωπική τους περιουσία! Είναι, πλέον, η ώρα για να δούμε μεταβολές στην εικόνα του επαγγελματικού μας ποδοσφαίρου, οι οποίες δεν θα γίνουν βιαστικά. Θα είναι ώριμες και θα είναι το επόμενό μας βήμα για την πραγματική ανάπτυξη του επαγγελματική ποδοσφαίρου".

    Οι κάμερες στον αγώνα κατά της βίας

    Αναφορικά με τα μέτρα καταπολέμησης της βίας στους αγωνιστικούς χώρους, είπε: "Όσα καταρχήν αφορούν στις κάμερες στα γήπεδα, που θα είναι από τα βασικά μας "όπλα", αναφέρεται πλέον στο νέο αθλητικό νόμο ότι είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη της Εγκατάστασης. Αν λάβουμε, όμως, υπόψη ποιοι είναι ιδιοκτήτες των Εγκαταστάσεων, που κατά βάση είναι οι Δήμοι ή η Πολιτεία αλλά κι ερασιτεχνικοί σύλλογοι, απόλυτα ιδιωτικές είναι 2-3 μόνον, προβλέψαμε κι έχουμε κάνει τη σχετική αναφορά και στον νόμο για να αναλάβουμε να επιμεληθούμε και να πληρώσουμε τον εξοπλισμό της Εγκατάστασης και εν συνεχεία να επιμερίσουμε το κόστος στον καθέναν από αυτούς τους δικαιούχους. Αλλά όλα αυτά, όταν θα έχει τελειώσει το έργο.

    Τότε θα μπορούμε να προχωρήσουμε. Και μετά θα δούμε τα εσωτερικά οικονομικά μας, πώς ακριβώς θα μπορέσουμε από τον καθένα υπόχρεο να τα εισπράξουμε αναλογικά με διευκολύνσεις. Όσον αφορά το θέμα των ονομαστικών εισιτηρίων, εκεί τώρα ετοιμάζουμε την υπουργική απόφαση που προβλέπεται στον νόμο. Πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη. Έχουμε αναλάβει μια υποχρέωση στην αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να συζητήσουμε μαζί τους, έτσι ώστε να τηρούνται αυτά που προβλέπει ο νόμος 2492-97. Στη συνέχεια, από τη στιγμή που θα είμαστε έτοιμοι, θα προχωρήσουμε στην διενέργεια διαγωνισμού για το πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία. Αυτό που μας απασχολεί πλέον είναι το εκτελεστικό μέρος του νόμου".

    Εν αναμονής της τελικής πρόστασης για το "Στοίχημα"

    Αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο θέμα του Στοιχήματος ο υφυπουργός αθλητισμού εξέφρασε την προσδοκία του στην αυλαία του νέου πρωταθλήματος να έχει βρεθεί οριστικά η φόρμουλα παρουσίας των αγώνων των ελληνικών ομάδων στο κουπόνι του ΟΠΑΠ, ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε θετική την κίνηση κάποιων συλλόγων για συγχώνευση.

    "Όσον αφορά στο στοίχημα, προχθές κάναμε επίσκεψη στην ΟΠΑΠ ΑΕ, όπου συζητήσαμε με την διοίκηση. Δώσαμε με τον κ. Αλογοσκούφη συγχαρητήρια για τον άρτιο τρόπο και τον διαφανή τρόπο που έγινε η τελευταία μετοχοποίηση του 16,44%, που είχε μια τρομακτική επιτυχία. Και αυτό έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές την εταιρία. Ήταν ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να υποσκάψουν τα θεμέλια του ΟΠΑΠ, όμως, φαίνεται ότι έχει φτιάξει πλέον την εικόνα του και λειτουργεί ανταποδοτικά προς τον ελληνικό αθλητισμό, τον πολιτισμό, την κοινωνία. Διαθέτει κονδύλια για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και βέβαια εκεί μας είπαν ότι στη διάρκεια της εβδομάδας θα παρουσιάσουν την τελική πρόταση όσον αφορά τα κωλύματα, τα ασυμβίβαστα όλα εκείνα, τα οποία έχουμε ζητήσει για να διερευνηθούν, για να επεξεργαστεί και η κυβέρνηση, επειδή χρειάζεται υπουργική απόφαση για να μπούμε στο παιχνίδι.

    Ευελπιστούμε ότι στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος θα έχουμε καταλήξει στον τρόπο, με τον οποίο θα κινούμαστε πλέον για την παρουσία αγώνων ελληνικών ομάδων στο στοίχημα έτσι περίπου όπως το έχουμε περιγράψει, δηλαδή ένα παιχνίδι ελληνικό με δύο ξένα ή δύο με τρία ... Αυτά τα ξέρουν και τα μελετούν αυτοί που χειρίζονται καθαρά το στοίχημα, αλλά οι προτάσεις πλέον θα περάσουν μέσα στον κανονισμό που θα συνυπογράψουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς".

    "Βλέπω θετικά κινήσεις που έχουν στοιχεία σοβαρής υποδομής, δηλαδή, το ότι μια ομάδα εξαιρετική στον αγωνιστικό χώρο, όπως η Χαλκηδόνα, η οποία όμως δεν διέθετε ουσιαστικά έδρα και φιλάθλους, μετακινείται και συγχωνεύεται με μια ομάδα, η όποια ανήκει σε μια περιοχή με τρομερή δυναμική, όπως είναι το Περιστέρι. Αυτή είναι μια θετική κίνηση. Ευελπιστούμε ότι η περιοχή πολλών εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, όπως είναι το Περιστέρι, έχοντας μια καλή ομάδα, θα την στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις. Γι΄ αυτό και κάνουμε τεράστιες προσπάθειες για το γήπεδο του Περιστερίου, ώστε να αποκτήσει τη μορφή ενός γηπέδου Α΄ εθνικής κατηγορίες και σε τέτοιες καταστάσεις είμαι θετικός. Εκεί όπου συγχωνεύεται η αθλητική δύναμη με την δύναμη υποστήριξης από τις τοπικές κοινωνίες, είναι ένα βήμα θετικό. Δεν μου αρέσουν κινήσεις, οι οποίες ουσιαστικά αποσκοπούν σε άλλες καταστάσεις".

    Έχει μπει ψηλά ο πήχης

    Στον επίλογο της συνέντευξής του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν έκρυψε τη βεβαιότητά του ότι το φετινό πρωτάθλημα αναμένεται να είναι σαφώς πιο ανταγωνιστικό από τα προηγούμενα, καθώς σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί με σημαντικό έμψυχο αγωνιστικό υλικό, ενώ έχει αλλάξει αισθητά και η νοοτροπία των παραγόντων.

    "Οι ομάδες έχουν ενισχυθεί με μεταγραφές ουσίας. Κυρίως, όμως, βλέπω μια αλλαγή στην νοοτροπία. Βλέπω πιο σοβαρές, πλέον, δηλώσεις, δεν έχει ακρότητες, αρχίζουμε και μπαίνουμε πια σε μια πιο επαγγελματική πορεία πλέον, το διαβλέπω από όλους όσους κινούνται στον χώρο του επαγγελματικά ποδοσφαίρου με διαφορετικά συμφέροντα. Και ο κ. Βαρδινογιάννης και ο κ. Κόκκαλης και ο κ. Νικολαΐδης και οι επικεφαλής στις ομάδες της Θεσσαλονίκης έχουν πάρει το μήνυμα.

    Και αν σε αυτές προσθέσουμε και κάποιες ισχυρές σε δυναμική ομάδες της περιφέρειας, όπως η Ξάνθη και η Λάρισα, που επίσης έχουν δώσει αυτά τα στοιχεία αλλαγής νοοτροπίας, ευελπιστώ στο ίδιο μήκος κύματος να κινηθούν οι υπόλοιπες ισχυρές ομάδες. Αν, δε, αυξήσουμε την παρουσία των περιφερειακών ομάδων, τότε θα κάνουμε ένα πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό με καλύτερο θέαμα και κυρίως μέσα από αυτόν τον ανταγωνισμό να δίνει την δυνατότητα να διακρινόμαστε και στην Ευρώπη, γιατί το μεγάλο μειονέκτημα των δικών μας ομάδων που παίζουν έξω είναι ότι δεν δέχονται μεγάλη πίεση στο εσωτερικό. Και αυτό ξέρετε ότι ο,τιδήποτε κι αν κάνεις στην προπόνησή σου για να το αποβάλλεις βγαίνει παραέξω" ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του στο μικρόφωνο του κρατικού ραδιοφώνου ο κ. Ορφανός.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Οι παίκτες, εγγυητική επιστολή

    1/8/2005 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ως εγγυητική επιστολή υποσχέθηκε η πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, Μπενφίκα, πέντε από τους ποδοσφαιριστές της, προκειμένου να χτιστεί το νέο της γήπεδο, το οποίο φιλοξένησε το προηγούμενο καλοκαίρι τον τελικό του EURO 2004. Πορτογαλική εφημερίδα αποκάλυψε σήμερα πως τα δικαιώματα του Τάκη Φύσσα και άλλων τεσσάρων ποδοσφαιριστών της ομάδας, θα παραχωρηθούν στην κατασκευάστρια εταιρεία, αν δεν καταφέρει να καλύψει τις οφειλές της που ανέρχονται σε 19.3 εκατομμύρια δολάρια. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ο Τάκης Φύσσας, ο Πετί, ο Τζεοβάνι, ο Ντος Σάντος και ο Κάρλος Κούνια είναι οι πέντε ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούνται ως εγγυητική επιστολή, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα που επεκτείνεται, όλες οι ομάδες της Α' Εθνικής του πορτογαλικού πρωταθλήματος, εμφανίζονται χρεωμένες μετά το EURO, αφού τα ετήσια έξοδα του 2004 υπερέβησαν τα αντίστοιχα έσοδα.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ζιοβάνι εσύ σούπερ σταρ!

    1/8/2005 12:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ονειρεμένη ήταν η εμφάνιση του Ζιοβάνι στο παραδοσιακό ντέρμπι του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος ανάμεσα στη Σάντος και της Κορίνθιανς, όπου η ομάδα του Σάντος επικράτησε με 4-2 της αντιπάλου της. Τα δύο τέρματα του πρώην άσου του Ολυμπιακού, ο οποίος έφτιαξε και ένα ακόμη, επισκίασαν την επιστροφή του Βραζιλιάνου άσου Ρομπίνιο με τα χρώματα της ομάδας, έπειτα από το μετεγγραφικό σήριαλ των προηγούμενων μηνών, αφού το "διαμάντι" της "σελεάο", τον επόμενο μήνα θα μεταβεί στην Ισπανία.

    Σέντρα και γκολ

    Με γκολ από τα αποδυτήρια ο"Ζιο" έδωσε το προβάδισμα στη Σάντος 1-0 με τη συμπλήρωση των 22 πρώτων δευτερολέπτων της συνάντησης. Στο 31 ο Ίλτον ισοφάρισε σε 1-1 σκορ με το οποίο έληξε το πρώτο μέρος του αγώνα. Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, στο 54 ο Ρικαρντίνιο έβαλε πάλι τη Σάντος με 2-1 στη θέση του οδηγού και στο 60 ο Ζιοβάνι "χτύπησε" ξανά ανεβάζοντας το δείκτη του σκορ στο 3-1 με ένα "μαγικό" γκολ.

    Μετά από μία κούρσα από τα δεξιά, συνέκλινε προς το κέντρο και με βολίδα έστειλε τη μπάλα στο "παραθυράκι" της αντίπαλης εστίας, γνωρίζοντας την αποθέωση των οπαδών της Σάντος. Τρία λεπτά αργότερα ο Έντσον μείωσε σε 3-2 για την Κορίνθιανς, για να διαμορφώσει τελικά στο 69 ο Βέντελ το τελικό 4-2 υπέρ των γηπεδούχων.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ξάνα στα βάσανα στην ΑΕΚ

    1/8/2005 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το διήμερο ξεκούρασης που είχε δώσει στους παίκτες του ο Φερνάντο Σάντος έληξε στις 9 το πρωί της Δευτέρας και οι "κιτρινόμαυροι", ανέβηκαν σήμερα στους Θρακομακεδόνες για να συνεχίσουν την προετοιμασία τους ενόψει της νέας περιόδου. Το Σάββατο στις 18:00 ώρα Ελλάδας η ΑΕΚ θα δώσει το επόμενο δυνατό φιλικό της με αντίπαλο την Τσάρλτον. Ωστόσο μέχρι την Παρασκευή ημέρα αναχώρησης για Αγγλία, οι παίκτες της θα ιδρώνουν στις παρυφές της Πάρνηθας, με μονές προπονήσεις, εκτός της Τετάρτης που το πρόγραμμα περιελαμβάνει διπλές προπονήσεις. Σήμερα το πρωί οι ποδοσφαιριστές, είχαν την ευκαιρία να ξεμουδιάσουν παίζοντας με την ομάδα των νέων.

    Καλές εντυπώσεις από Κονέ

    Η πρωινή προπόνηση της ΑΕΚ, περιελάμβανε δύο προγράμματα. Οι ποδοσφαιριστές που είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής στα μέχρι τώρα φιλικά παιχνίδια της ομάδας ακολούθησαν πρόγραμμα με ασκήσεις και μπάλα.

    Οι τραυματίες Τζιωρτζιόπουλος, Πλιάτσικας και Μάλμπασα ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα σε ρυθμούς επανένταξης, όπως επίσης ειδικό πρόγραμμα έκανε και ο Κώστας Κατσουράνης.

    Οι υπόλοιποι έπαιξαν σε φιλικό με την ομάδα νέων της ΑΕΚ, την οποία καθοδηγούσαν οι Τόνι Σαβέφσκι και Παναγιώτης Στυλιανόπουλος.

    Το τελικό σκορ 1-0 υπέρ της πρώτης ομάδας χάρη σε γκολ που πέτυχε ο Παπασταθόπουλος, με κεφαλιά μετά από εκτέλεση φάουλ του Βλάνταν Ίβιτς.

    Στη διάρκεια του αγώνα έκανε την πρώτη εμφάνιση με τα χρώματα της ομάδας και ο Παναγιώτης Κονέ. Ο 18χρονος μέσος που ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και έμεινε ελεύθερος από τη Λανς, έπαιξε ως δεύτερο αμυντικό χαφ, δίπλα στον Ηλία Κυριακίδη και έδειξε πολύ καλά στοιχεία.

    Ο Κώστας Κατσουράνης ακολούθησε και πάλι ειδικό πρόγραμμα (γυμναστήριο).

    Όσον αφορά στην απογευματινή προπόνηση, που θα γίνει στις 17:30, δε θα συμμετάσχουν οι Χρήστος Κόντης και Δημήτρης Κουτρουμάνος. Ο πρώτος αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά το τέλος της πρωινής προπόνησης (στομαχικές διαταραχές), ενώ ο Κουτρουμάνος ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδα.

    Παρουσίαση των νέων

    Την Τρίτη το μεσημέρι η διοίκηση της ομάδας θα παρουσιάσει στον πολυχώρο "Αθηναΐς", τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα.

    Εκεί θα παραστούν οι Μίλτος Σαπάνης, Βασίλης Λάκης, Όλεγκ Βενλίνσκι, Γιώργος Αλεξόπουλος, Μπρούνο Τσιρίλο, Στέφανο Σορεντίνο και οι νεαροί Κομβολίδης, Παπασταθόπουλος, Πλιάτσικας, Κουτρουμάνος και Κονέ.

    Άγνωστο είναι αν στα νέα αποκτήματα της «Ένωσης» που θα παρουσιαστούν θα περιλαμβάνεται και ο Λούι Τσάνκο. Η μεταγραφή του Σουηδού μέσου αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα και αν αυτό συμβεί και ο παίκτης προλάβει να έρθει στην Ελλάδα θα πάρει θέση στο πάνελ των νέων αποκτημάτων.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Γκαγκάτσης στηρίζει Σούπερ Λίγκα

    1/8/2005 4:54:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τη στήριξή του στην προσπάθεια των ΠΑΕ που πρωτοστατούν στη δημιουργία της Σούπερ Λίγκας στην Α΄ εθνική κατηγορία εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους προέδρους των ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, Αργύρη Μήτσου και Ντέμη Νικολαϊδη, αντίστοιχα. "Συζητήσαμε γύρω από τις σκέψεις και τις προτάσεις των ομάδων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος της Α΄ εθνικής", δήλωσε επί του θέματος ο κ. Γκαγκάτσης και πρόσθεσε, "Οι βασικές αρχές μάς βρίσκουν σύμφωνους, άλλωστε κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με τις προτάσεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει η Ομοσπονδία και τις αποφάσεις που έχει πάρει, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή του συστήματος αδειοδότησης στις ομάδες της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας. Το θέμα θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ, ενώ απαιτείται και τροπολογία. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί προτάσεις των ίδιων των ομάδων με στόχο τη βελτίωση των Πρωταθλημάτων. Η ΕΠΟ θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανακοίνωσε Νίλσον το "τριφύλλι"

    1/8/2005 3:10:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο Παναθηναϊκός και ο διεθνής Σουηδός άσος Μίκαελ Νίλσον πέρασαν και επισήμως βέρες. Η διοίκηση των "πρασίνων" ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΠΑΕ τη συνεργασία του με τον πρώην παίκτη της αγγλικής Σαουθάμπτον, ο οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη μετεγγραφή του: "Είμαι πολύ χαρούμενος για την μετεγγραφή μου και πραγματικά ανυπομονώ να παίξω για τον Παναθηναϊκό. Είναι μια μεγάλη ομάδα και μια μεγάλη ευκαιρία για την καριέρα μου" υποστήριξε ο Σκανδιναβός.

    Η καριέρα του Σουηδού

    Ο Σουηδός άσος γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1978. Αρχισε την καριέρα του από την ερασιτεχνική Όβερσολμς και το 1999 "μετακόμισε" στην Άχους Χόρνα, ομάδα της Β΄ κατηγορίας της Σουηδίας. Μετά από ένα μόλις χρόνο τον απέκτησε η Χάλμσταντ και στην πρώτη χρονιά του ευτύχησε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Τα επόμενα τρία χρόνια με τη φανέλα της Χάλμσταντ έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια πλην ενός και πέτυχε 14 γκολ.

    Μετά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας πήρε μεταγραφή για την Σαουθάμπτον και από τους "Αγίους" θα συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Εν ενεργεία διεθνής με τη χώρα του, έκανε ντεμπούτο στην Εθνική Σουηδίας το Νοέμβριο του 2002 κόντρα στην Τσεχία, όπου μάλιστα σκόραρε δύο φορές.

    [17] Βόλεϊ

    "Σαγιονάρα" για τέσσερις

    1/8/2005 3:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τα εισιτήριά τους για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας, όπου θα δώσει το παρών και η Εθνική μας, "σφράγισαν" και τυπικά χθες τέσσερις ακόμη ομάδες. Στο προκριματικό τουρνουά της Νάπολης, η γηπεδούχος Ιταλία και η Γερμανία, κατέλαβαν αντίστοιχα τις δύο προνομιούχες θέσεις, ενώ στο αντίστοιχο τουρνουά της γαλλικής Κανέ, οι "τρικολόρ" και οι "Τσεχοι" πρώην διεθνείς του Παναθηναϊκού, Πετρ Πλάτενικ, Γιακούμπ Νοβότνι και Πέτερ Ζάπλεταλ κατέκτησαν την πολυπόθητη πρόκριση για το σημαντικό ραντεβού του 2006.

    [18] Βόλεϊ

    Πέρασαν στην Ιστορία των φιλέ

    1/8/2005 1:48:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ακόμη έξι διεθνείς πρωταγωνιστές των φιλέ θα υποδεχθεί στις 27 Οκτωβρίου 2005 ο Ναός της Δόξας του Βόλεϊ (Volleyball Hall of Fame) στη γενέτειρα του αθλήματος, το Χόλιοκι της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Οι νέοι ένοικοι στο σπίτι των μεγαλύτερων αστέρων του βόλεϊ είναι ο τέως διεθνής Βραζιλιανός Μπερνάρντ Ραϊζμαν, ο Πολωνός πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας και Παγκόσμιος πρωταθλητής του 1974, Στανισλαβ Γκοσινιάκ, ο Ρώσος Κονσταντίν Ρεβά, ο Αμερικανός Ρον Λάνγκ της ομάδας των ΗΠΑ του 1964 και ο Κουβανός τεχνικός Εουζένιο Ζόρζ, που αναδείχθηκε κορυφαίος τεχνικός στις γυναίκες τον 20 αιώνα. Παράλληλα ανάλογη τιμή στο "πάνθεον του φιλέ" θα έχει και μία κυρία, η ασημένια Ολυμπιονίκης του Περού στη Σεούλ, Σεσίλια Τεϊτ.

    [19] Βόλεϊ

    Μικρές στο μάτι...

    1/8/2005 1:26:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στα χνάρια των μεγάλων της "σελεσάο" έδειξαν ότι βαδίζουν και οι νεαρές "βερντεόρο", που στέφθηκαν παγκόσμιες πρωταθλήτριες σε Κορασίδες και Νεανίδες αντίστοιχα. Στο Μακάο, οι Κορασίδες επικράτησαν με 3-0 της Ρωσίας και κατέκτησαν το στέμμα. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε μία άλλη μεγάλη δύναμη του παγκόσμιου βόλεϊ η Ιταλία, καθώς οι νεαρές κοπέλες της "σκουάντρα ατζούρα" επιβλήθηκαν με 3-2 ΗΠΑ. Ανάλογη επιτυχία με τις Κορασίδες, πανηγύρισε χθες και η "σελεσάο" των Νεανίδων. Στον τελικό της διοργάνωσης, στην Αγκυρα, η Βραζιλία επικράτησε με 3-1 της Σερβίας/Μαυροβουνίου Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα της Κίνας, που νίκησε στον μικρό τελικό με 3-2 την Ιταλία.

    [20] Γρηγοριάδης: "Μπορώ και παγκόσμιο ρεκόρ"

    1/8/2005 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πολύ κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ έφτασε ο Άρης Γρηγοριάδης με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στιβού στο Μόντρεαλ και πλέον ο επόμενος στόχος είναι η κατάρριψή του, στόχο τον οποίο έθεσε ο ίδιος ο Έλληνας κολυμβητής. "Ήταν μια από τις καλύτερες κούρσες που έκανα. Ακόμη και όταν τερμάτισα δεν γνώριζα αν ήμουν εγώ ο νικητής. Πάντως πίστευα ότι θα κέρδιζα", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Άρης Γρηγοριάδης και συνέχισε, "Όλα κύλησαν όπως τα περιμέναμε. Οι χρόνοι, η προσωπική μου επίδοση, οι αντίπαλοι. Σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα ξεκινήσαμε καλά και τελειώσαμε καλά. Με τέτοιο χρόνο πλέον βρίσκομαι μόλις μια ανάσα από το παγκόσμιο ρεκόρ. Μπορώ τελικά να το πετύχω και θα προσπαθήσω για αυτό. Θα δουλέψω σκληρά για αυτό. Ο χρόνος είναι στα μέτρα μου". Πάντως τώρα εκείνο που προέχει είναι οι διακοπές αφού η σκληρή δουλεία στον δρόμο για την επιτυχία απαιτεί ξεκούραση όπως επεσήμανε.

    Καλές επιδόσεις

    Ο Άρης Γρηγοριάδης σχολιάζοντας το επίπεδο του παγκοσμίου πρωταθλήματος, αλλά και την εμφάνιση της ελληνικής ομάδας τόνισε πως "το επίπεδο είναι πολύ καλό. Οι επιδόσεις είναι καλές. Αυτό φαίνεται εύκολα με τα πολλά παγκόσμια ρεκόρ. Οι επιδόσεις τουλάχιστον στο δικό μου αγώνισμα είναι πολύ καλύτερες από αυτές που σημειώθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Οι Έλληνες αθλητές τα πήγαν καλά. Θεωρώ ότι η ελληνική κολυμβητική αποστολή πέτυχε σε όλα τα σημεία. Ίσως να είναι η απαρχή μιας νέας πορείας στην ελληνική κολύμβηση. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και κάποια μικρά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των αγώνων, που όμως σε καμιά περίπτωση δεν εμπόδισαν την διεξαγωγή τους".

    [21] Υγεία

    Τουλάχιστον κατά έξι μήνες μικρότερη η ζωή μας

    Η μόλυνση σκοτώνει

    1/8/2005 3:11:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Σχεδόν έξι μήνες από το προσδόκιμο όριο ηλικίας χάνουμε λόγω της καταστροφής που έχει υποστεί το περιβάλλον σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η διαρκώς αυξανόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος θα επιφέρει τον πρόωρο θάνατο τουλάχιστον 270 χιλιάδων Ευρωπαίων, ενώ ο διπλάσιος σχεδόν αριθμός θα νοσήσει σοβαρά τα επόμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα λόγω των αιωρούμενων σωματιδίων και του όζοντος σε περιοχές με μικρή ατμοσφαιρική ρύπανση το προσδόκιμο ζωής θα μειωθεί κατά πέντε μήνες, ενώ σε περιοχές με μεγάλη ρύπανση όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία η μείωση του προσδόκιμου ζωής μπορεί να φθάσει ακόμα και τα τρία χρόνια.

    Επτά "θεματικές στρατηγικές"

    Στην Ελλάδα, το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου η μείωση του προσδόκιμου ορίου ζωής υπολογίζεται σε έξι μήνες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η μείωση εντοπίζεται στους τέσσερις μήνες.

    Για την αντιμετώπιση της τραγικής αυτής κατάστασης, στην έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη να ληφθούν ειδικά μέτρα από την ΕΕ και κατ επέκταση από την κυβέρνηση κάθε χώρας-μέλους.

    Σε συνεδρίαση της Κομισιόν εγκρίθηκαν επτά "θεματικές στρατηγικές" για το περιβάλλον (για την ατμοσφαιρική ρύπανση, το θαλάσσιο περιβάλλον, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών, την ανακύκλωση αποβλήτων, τη χρήση φυτοφαρμάκων, την ποιότητα του εδάφους και σχετικά με το αστικό περιβάλλον).

    [22] Υγεία

    Μικρό μέγεθος, πολύ εύκολη στη χρήση της

    Συσκευή άμεσης ανίχνευσης ιών

    1/8/2005 2:01:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Μία νέα συσκευή, πολλά υποσχόμενη, για την ανίχνευση επικίνδυνων μικροβίων παρουσιάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης. Η συσκευή αυτή έχει να επιδείξει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των μεθόδων που χρησιμοποιούνται σήμερα για το σκοπό αυτό. Έχει μικρό μέγεθος, είναι πολύ εύκολη στη χρήση της και δίνει τα αποτελέσματά της ταχύτατα και με ακρίβεια. Όταν αρχίσει η κυκλοφορία της θα μετατρέψει τον έλεγχο των τροφίμων σε μία απλή διαδικασία. Η άκρη της συσκευής, που το μέγεθός της είναι όσο ένα στυλό, θα βυθίζεται στα τρόφιμα (π.χ.κρέας) και, χωρίς να απαιτείται άλλη διεργασία, μετά από μισή ώρα θα κρίνεται η καταλληλότητα ή μη του τροφίμου.

    Βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο

    Οι έλεγχοι που γίνονται σήμερα είναι χρονοβόροι καθώς απαιτούν πάνω από 48 ώρες για να ολοκληρωθούν. Επίσης, είναι πολύπλοκοι ώστε γίνονται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό και συνήθως έχουν κόστος που μπορεί να φτάνει τις αρκετές εκατοντάδες δολάρια.

    Ως τώρα η νέα συσκευή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και ήδη οι ερευνητές μπορούν με τη βοήθειά της να ανιχνεύουν τέσσερα διαφορετικά στελέχη του ιού που είναι υπεύθυνος για τον δάγκειο πυρετό.

    Η τεχνική με την οποία λειτουργεί ο ανιχνευτής μικροβίων είναι απλή. Η συσκευή ανιχνεύει ενδιάμεσες πρωτεΐνες που παράγει το μικρόβιο στην προσπάθειά του να συνθέσει τις πρωτεΐνες του με βάση το γενετικό του υλικό. Όταν ανιχνευθούν οι ενδιάμεσες αυτές πρωτεΐνες, συνδέονται με μία χρωστική ουσία και από την αλλαγή του χρώματος διαπιστώνεται η ύπαρξη μικροοργανισμών στα ελεγχόμενα τρόφιμα.

    [23] Τεχνολογία

    Το 2006 το νέο λειτουργικό της Microsoft

    Asta la Windows Vista

    1/8/2005 3:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το δεύτερο εξάμηνο του 2006, έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, η Microsoft θα κυκλοφορήσει το νέο της λειτουργικό σύστημα, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη σε συνέδριο της εταιρίας στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Και το όνομα αυτού; Windows Vista, γνωστό μέχρι σήμερα με την κωδική ονομασία Longhorn. Μια πρώτη γεύση του νέου συστήματος (beta 1) είναι ήδη στη διάθεση των ενδιαφερόμενων προγραμματιστών, ενώ η δεύτερη δοκιμαστική έκδοση (beta 2) που θα απευθύνεται στους καταναλωτές αναμένεται το 2006. Όπως δήλωσε ο διευθυντής ανάπτυξης των Windows, Μπραντ Γκόλντμπεργκ, η διαδικασία επιλογής του ονόματος διήρκησε οκτώ μήνες και βασικός σκοπός της Microsoft είναι "να επικοινωνήσει με την ιδέα της διαύγειας". Το νέο λειτουργικό σύστημα φιλοδοξεί να προσφέρει αυξημένη ασφάλεια, απρόσκοπτη συνεργασία με εξωτερικές συσκευές και, κυρίως, ακόμα πιο βελτιωμένη οργάνωση των πληροφοριών.

    "Φέρνοντας την σαφήνεια στον κόσμο σας"

    Με σλόγκαν του το "Clear, Confident, Connected; Bringing clarity to your world" ("Διαυγές, Σίγουρο, Δικτυωμένο: φέρνοντας σαφήνεια στον κόσμο σας"), το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft φιλοδοξεί να κλέψει τις καρδιές όλων.

    Το Vista περιλαμβάνει την νέα αρχιτεκτονική διαδικτυακών υπηρεσιών Indigo, καθώς και την μηχανή γραφικών Avalon, η οποία θα προσφέρει χαρακτηριστικά όπως ημιδιαφανή παράθυρα και περισσότερο ευκρινείς χαρακτήρες στην οθόνη.

    Οι εκπλήξεις, όμως, δεν σταματούν εδώ: τα πακέτα αναβάθμισης που θα κυκλοφορήσουν στην συνέχεια, υπόσχονται να κάνουν τα Windows ακόμα πιο εύχρηστα, αλλά και πολύπλοκα.

    Η κυκλοφορία της νέας έκδοσης των Windows καθυστέρησε σημαντικά, με αποτέλεσμα τις "περικοπές" σε διάφορα χαρακτηριστικά του, τα οποία θα διατεθούν αργότερα. Μεταξύ αυτών και το σύστημα αρχείων WinFS, το οποίο αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο οργάνωσης των αρχείων, καθώς και να διευκολύνει την αναζήτηση δεδομένων από τους χρήστες.

    Πέντε χρόνια μετά τα Windows XP και παρά τα αρχικά σχέδια για κυκλοφορία το 2004, το Vista είναι μερικούς μήνες μακριά και η Microsoft ετοιμάζει ακόμα περισσότερες εκπλήξεις, αρχής γενομένης από την κυκλοφορία του Internet Explorer 7.

    Σχετικά Links: Windows Vista

    [24] Τεχνολογία

    Σε χρήση από το 2011

    Ο ταχύτερος υπολογιστής από Ιάπωνες

    1/8/2005 1:05:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Στόχο να καταρρίψει το ρεκόρ του ταχύτερου υπολογιστή στον κόσμο θέλει η Ιαπωνία με τη δημιουργία ενός υπολογιστή που θα κάνει 10 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι 73 φορές γρηγορότερος από τον τρέχοντα κορυφαίο υπολογιστή, τον BlueGene/L της ΙΒΜ. Το κόστος του θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια γιεν (περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ), και θα χρησιμοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας σε διαστημικές και ιατρικές εφαρμογές. Οι Ιάπωνες επιστήμονες ελπίζουν να έχουν στην υπηρεσία τους τον υπολογιστή μέχρι τον Μάρτιο του 2011 και θα βοηθήσει στην πρόβλεψη των φυσικών καταστροφών. Οι χρήσεις των υπερυπολογιστών από τους Ιάπωνες διαφέρουν από τον κύριο ανταγωνιστή τους, τις ΗΠΑ οι οποίες καταλαμβάνουν αυτήν την περίοδο την πρώτη θέση στην κατασκευή υπερυπολογιστών. Άλλες μεγάλες δυνάμεις είναι η Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία και ανερχόμενη δύναμη είναι Κίνα.

    O BlueGene/L

    Σύμφωνα με την IBM, ο BlueGene/L είναι ο πιο γρήγορος υπολογιστής στον κόσμο. Η ταχύτητα του φτάνει τα 36,01 teraflop ξεπερνώντας την καλύτερη προηγούμενη επίδοση των 35,86 teraflop που κατείχε για τρία χρόνια το σύστημα Earth Simulator της NEC στην Ιαπωνία. Ένα teraflop ισοδυναμεί με ένα τρισεκατομμύριο υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής (floating point operations) ανά δευτερόλεπτο.

    Σχεδιασμένο σε συνεργασία με το εργαστήριο ερευνών Lawrence Livermore National Laboratory, το BlueGene/L αποτελεί μια νέα προσέγγιση στην τεχνολογία των υπολογιστικών συστημάτων υψηλών ταχυτήτων. Έχει μέγεθος εκατό φορές μικρότερο (320 αντί για 32.500 τετραγωνικά πόδια) και καταναλώνει είκοσι οκτώ φορές λιγότερη ενέργεια (216KW αντί για 6.000KW) από το Earth Simulator.

    Σύμφωνα με την IBM, ο σχεδιασμός του BlueGene/L επιτρέπει την προσαρμογή του συστήματος για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, ενώ το μικρό του μέγεθος και η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας το καθιστούν μια συμφέρουσα λύση σε σύγκριση με τα σημερινά συστήματα υπερυπολογιστών.

    [25] Παράξενα

    Η τέχνη θέλει γυμνισμό

    1/8/2005 1:52:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στην Αυστρία το θερμόμετρο δείχνει τους 36 βαθμούς Κελσίου και οι Βιεννέζοι, ασυνήθιστοι στις υψηλές θερμοκρασίες, το αντιμετωπίζουν με τον πιο... καλλιεργημένο τρόπο: μέσω της τέχνης. Η ιδέα ανήκει στους διοργανωτές της έκθεσης "Η Γυμνή Αλήθεια", με έργα ερωτικής τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα, οι οποίοι υποσχέθηκαν δωρεάν είσοδο σε όσους επισκέπτες προσέλθουν να θαυμάσουν του πίνακες φορώντας μόνο το μαγιό τους ή ακόμα καλύτερα, όπως τους γέννησε η μητέρα τους. Η πρόσκληση για "απελευθέρωση από ό,τι περιττό", όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στους φιλότεχνους διαφόρων ηλικιών. Άλλωστε, όπως δηλώνει η ιδρύτρια του Μουσείου Ελίσαμπετ Λέοπολντ, "τα γυμνά σώματα είναι πιο όμορφα από εκείνα που φέρουν ρούχα".

    Θέλαμε να κάνουμε ένα πείραμα, παραδέχεται ο οικονομικός διευθυντής της πινακοθήκης, Πέτερ Βάινχεουπλ, να δημιουργήσουμε ένα μίνι-σκάνδαλο, ανάλογο με εκείνο που προκάλεσαν έναν αιώνα πριν στη ρωμαιοκαθολική βιεννέζικη κοινωνία τα τολμηρά έργα των εκτιθέμενων καλλιτεχνών, όπως αυτά του Κλίμτ.

    Το σκάνδαλο όμως αποσοβήθηκε. Τα ήθη έχουν αλλάξει και η Αυστρία διαθέτει πλέον φημισμένο "πυρήνα" ορκισμένων γυμνιστών. Έτσι όχι μόνο δεν βρέθηκε κανείς να χαρακτηρίσει "απρεπή" τα έργα του Κλιμτ κάτι που συμβεί στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν-, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν στα εγκαίνια με μαγιό και κάποιοι πιο τολμηροί, χωρίς ούτε καν αυτό. Δεκάδες και οι κάμερες που έσπευσαν να απαθανατίσουν το γεγονός. "Σιγά το πράγμα" λέει ένας από τους επισκέπτες, ο 20χρονος Μάριο Βορχεμς, ο οποίος ήρθε να δει τα έργα με το μαγιό του. "Αφού έτσι ερχόμαστε στο κόσμο. Γιατί να μην μπορούμε να περιφερόμαστε χωρίς τα ρούχα μας που και που;", αναρωτιέται..

    Στην έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 22 Αυγούστου, περιλαμβάνονται 180 έργα από διάφορους καλλιτέχνες, με έμφαση στον Έγκον Σίλε (1890-1918), τον Γκούσταβ Κλίμτ (1862-1918) και τον Όσκαρ Κοκόσκα (1886-1980). Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τον πίνακα "Nude Veritas", που ζωγράφισε ο Κλιμτ το 1899.

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Φιλικό με Ε. Αστέρα ο Ατρόμητος

    1/8/2005 7:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στον απόηχο της ματαίωσης του χθεσινού φιλικού με την Προοδευτική, εξαιτίας της επίθεσης που δέχθηκε η αποστολή της ομάδας του Κορυδαλλού από οπαδούς των Περιστεριωτών, συνεχίζεται η προετοιμασία του Ατρόμητου ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Στις τάξεις του συλλόγου επικρατεί προβληματισμός από τα έκτροπα που σημειώθηκαν και αναζητούνται τρόποι ώστε να μην επαναληφθούν, ιδίως αφότου ξεκινήσουν οι επίσημες υποχρεώσεις της ομάδας. Οι φίλοι του Ατρομήτου πάντως, θα έχουν την Τετάρτη την ευκαιρία να δουν την ομάδα τους αγωνιζόμενη, στο φιλικό που θα δώσει με τον Εθνικό Αστέρα, στην Καισαριανή.

    Παρουσίαση των νέων αποκτημάτων

    Την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι θα γίνει σε ξενοδοχείο της Αθήνας η επίσης παρουσίαση των νέων αποκτημάτων του συλλόγου, καθώς και της νέας φανέλας.

    Το Σαββατοκύριακο το συγκρότημα του Γιώργου Παράσχου θα μεταβεί στον Βόλο, όπου θα δώσει φιλικά παιχνίδια με τη Νίκη Βόλου (Σάββατο) και την Αγριά Βόλου (Κυριακή).

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Ιωνικός αποδέσμευσε τον Κιέζε

    1/8/2005 7:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/8/2005 7:47:50 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Παρελθόν για τον Ιωνικό, πριν καν υπάρξει παρόν, αποτελεί ο Παραγουανός αμυντικός, Αλμπέρτο Κιέζε, ο οποίος λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος που του προέκυψε ζήτησε από την διοίκηση να τον αποδεσμεύσει, για να μπορεί να βρεθεί κοντά στα αγαπημένα του πρόσωπα. Η διοίκηση κατανοώντας την ψυχολογική φόρτωση του παίκτη έκανε αποδεκτό το αίτημά του και έτσι ο ποδοσφαιριστής επέστρεψε στην προηγούμενη ομάδα του, την Γουόντερερς Ουρουγουάης. Η ομάδα της Νίκαιας, όπως επεσήμανε σήμερα ο Χρήστος Κανελλάκης, κινείται πλέον για την απόκτηση ενός εγνωσμένης αξίας αμυντικού ποδοσφαιριστή και το θέμα αναμένεται να τελειώσει εντός των προσεχών ημερών.

    Ενδιαφέρον για Μενδρινό

    Παράλληλα, η διοίκηση της ΠΑΕ ενδιαφέρεται για την απόκτηση του νεαρού μέσου ποδοσφαιριστή Κώστα Μενδρινού, από τον Ολυμπιακό. Ο Μενδρινός είχε αγωνιστεί και πριν δύο χρόνια στον Ιωνικό, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις αλλά είχε επιστρέψει στον Ολυμπιακό, μετά από εισήγηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    Ωστόσο, δεν χρησιμοποιήθηκε σχεδόν καθόλου και τώρα η ομάδα της Νίκαιας θέλει να τον επανεντάξει στη δύναμή της, ενώ και ο ίδιος ο νεαρός ποδοσφαιριστής με δηλώσεις του εκδήλωσε την επιθυμία να παίξει στον Ιωνικό, όπου θα έχει την ευκαιρία να δείξει τα πλούσια προσόντα του.

    Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται σήμερα η προετοιμασία του Ιωνικού στο Καρπενήσι. Το πρωί το πρόγραμμα περιλάμβανε ασκήσεις δύναμης και αντοχής με τροχάδην σε ανώμαλο δρόμο, ενώ το απόγευμα οι παίκτες γυμνάστηκαν στο γήπεδο με μπάλα. Αύριο το πρωί θα προπονηθούν στο γυμναστήριο (βάρη κλπ) και στη συνέχεια η αποστολή θα αναχωρήσει για τη Νίκαια.

    [28] Κοινωνία

    48ωρη στις 8&9 Αυγούστου των γιατρών στη Ρόδο

    Κινητοποιήσεις γιατρών σε νησιά

    1/8/2005 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη (8 και 9 Αυγούστου) οι γιατροί του νοσοκομείου της Ρόδου, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των κονδυλίων για τις εφημερίες τους. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στα νοσοκομεία των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου. Ήδη, από χθες, οι γιατροί του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, ύστερα από απόφαση του συλλόγου τους, απέχουν επ αόριστον από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία τους.

    [29] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μπαπτίστα και επισήμως

    1/8/2005 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής του, χαρακτήρισε ο Ζούλιο Μπαπτίστα την σημερινή, κατά την οποία η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε και επίσημα την απόκτησή του από την Σεβίλλη. Ο 23χρονος Βραζιλιάνος που νωρίτερα πέρασε επιτυχώς τις ιατρικές εξετάσεις, τόνισε πως πιστεύει ότι θα κατακτήσει πολλούς τίτλους με την "βασίλισσα" και φυσικά έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Η μεταγραφή του κόστισε 24,5 εκατομμύρια ευρώ και ο Βραζιλιάνος θα φορέσει την φανέλα με το νούμερο 8, την οποία παρέλαβε από τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο, επίτιμο πρόεδρο της Ρεάλ.

    [30] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αποχωρεί ο Πολ Ινς

    1/8/2005 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μια σπουδαία καριέρα φαίνεται πως πλησιάζει στο τέλος της, αφού ο Πολ Ινς, γνωστός από την παρουσία του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δήλωσε πως σκοπεύει στο τέλος της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο Ινς που στον αγώνα του 1993 με τις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε ο πρώτος έγχρωμος αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, έχει αγωνιστεί συνολικά 53 φορές με το εθνόσημο στο στήθος και έχει σημειώσει δύο γκολ για τα "λιοντάρια" και τώρα αγωνίζεται στην Γουλβς, ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Την καριέρα του την ξεκίνησε από την Γουέστ Χαμ και από εκεί και έπειτα ακολούθησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ίντερ, η Μίλαν, η Λίβερπουλ και η Μίντλεσμπρο. "Θα είμαι 38 ετών τον Οκτώβριο και θα είναι μια καλή εποχή για να αποχωρήσω", δήλωσε ο Ινς σχετικά με το θέμα, "Αν η ομάδα προβιβαστεί θα είμαι πολύ μεγάλος για την "Πρέμιερσιπ", έτσι νομίζω αυτή θα είναι η τελευταία μου χρονιά".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 August 2005 - 16:55:11 UTC