Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το μαρτύριο της αναγνώρισης
  • [02] Αρχισε η αποχώρηση

    [01] Κοινωνία

    Θρήνος και οργή

    Το μαρτύριο της αναγνώρισης

    15/8/2005 9:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/8/2005 11:45:16 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Βαρύ πένθος σε Κύπρο και Ελλάδα για την αεροπορική τραγωδία που σημειώθηκε χθες στο Γραμματικό Αττικής, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 121 άτομα, μεταξύ αυτών και 21 παιδιά, ηλικίας άνω των 4 ετών. Δύσκολη μέρα η σημερινή για τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι πρέπει να αναγνωρίσουν τα δικά τους πρόσωπα μέσα στις 118 σωρούς που έχουν περισυλλεγεί. Απομένουν τρία - μεταξύ αυτών μιας αεροσυνοδού και του ενός πιλότου- που έχουν εντοπιστεί αλλά είναι καταπλακωμένα από την άτρακτο. Στις 11.30 περίπου αναμένεται να φτάσουν στο αεροδρόμιο Αθηνών δύο Μπόινγκ των Κυπριακών Αερογραμμών που θα μεταφέρουν περίπου 200 συγγενείς και φίλους των θυμάτων, καθώς και ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων και ιατροδικαστών από τη Μεγαλόνησο. Στο Γουδί μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί 19 σωροί, οι οποίες είναι αναγνωρίσιμες, ενώ εντός της ημέρας θα μεταφερθούν και όσες κρίνουν ότι είναι αναγνωρίσιμες. Οι υπόλοιπες θα παραμείνουν στο νεκροτομείο του Σχιστού, προκειμένου να γίνει η αναγνώρισή τους με τη μέθοδο του DNA. Στις σωρούς θα γίνουν και ιστολογικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν εισπνεύσει αέρια. Στο Γουδί, οι ιατροδικαστές κ.κ. Καλογριάς και Κουμαριανού έχουν εξετάσει τα 19 πτώματα και λίγο πριν τις 10 ενημέρωσαν όσους συγγενείς βρίσκονται εκεί. Επίσης, έχει δημιουργηθεί ένα γραφείο στο οποίο γίνεται καταγραφή των ονομάτων των συγγενών, προκειμένου να προχωρήσουν στην αναγνώριση των πτωμάτων.

    Κλίμα οδύνης

    Στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ -σύμφωνα με τα στοιχεία της ρεσεψιόν- φιλοξενούνται 40 άτομα συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, τα οποία αναμένεται να μεταφερθούν την επόμενη ώρα με πούλμαν στο νεκροτομείο στο Γουδί για να ξεκινήσει η πρώτη φάση της διαδικασίας της αναγνώρισης. Στο ξενοδοχείο έφτασαν το πρωί και επτά ψυχολόγοι για την υποστήριξη των συγγενών.

    Στο μεταξύ, η Κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ονόματα των επιβατών αμέσως μόλις ενημερωθούν οι συγγενείς άλλων δύο θυμάτων. Τριήμερο πένθος από χθες στην Κύπρο, ενώ αύριο Τρίτη θα είναι ημέρα εθνικού πένθους και στην Ελλάδα, όπου θα τηρηθούν τρία λεπτά σιγής στις 12 το μεσημέρι.

    Τα πιο θερμά του συλληπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων εξέφρασε ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη Μητρόπολη. Ο κ. Καραμανλής στη δήλωσή του τόνισε: "δυστυχώς ο φετινός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σημαδεύτηκε από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Αυτές τις ώρες οι σκέψεις μας είναι κοντά στις οικογένειες των θυμάτων". Ο κ. Καραμανλής στη συνέχεια μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες των υπηρεσιών του Υπουργείου αμέσως μετά τη συντριβή του αεροσκάφους. Ο κ. Κωνσταντόπουλος αμέσως μετά, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η λίστα με τα ονόματα των θυμάτων βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού. Επίσης, πρόσθεσε ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 20 παιδιά, ηλικίας άνω των 4 ετών. Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ο Κύπριος υπουργός Υγείας Αλ. Γαβριηλίδης εξερχόμενος από την Μητρόπολη Αθηνών, μετά τη Θεία Λειτουργία, εξέφρασε για άλλη μια φορά τα θερμά του συλληπητήρια στους οικείους των θυμάτων, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική Κυβέρνηση και τις αρχές για την άμεση κινητοποίηση τους, αλλά και για το σχέδιο που καταρτίστηκε για να γίνει η αναγνώριση των σορών. Ο κ. Γαβριηλίδης δήλωσε εξάλλου, ότι στο μοιραίο αεροπλάνο υπήρχαν 20 παιδιά και όχι 48 όπως είχε ανακοινωθεί χθες. Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε στον ρεπόρτερ της ΝΕΤ Νίκο Γεωργιάδη και ο υπουργός Συγκοινωνιών κ. Θράσος, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για παιδιά που ανήκουν σε κάποια ομάδα.

    Βρέθηκε το δεύτερο "μαύρο" κουτί

    Το πρωί, εξάλλου, βρέθηκε και το δεύτερο "μαύρο" κουτί με τις συνομιλίες των δύο χειριστών του μοιραίου αεροσκάφους, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι σε πολύ κακή κατάσταση και οι υπεύθυνοι με τις έρευνες δεν είναι σε θέση να απαντήσουν αν και κατά πόσο θα είναι αξιοποιήσιμο. Όπως είπαν στους δημοσιογράφους έχει υποστεί φθορές τόσο από την πρόσκρουση του αεροσκάφους στο έδαφος όσο και από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στη συνέχεια. Τα δύο κουτιά, τόσο το ένα που περιέχει τα δεδομένα του αεροσκάφους και είχε βρεθεί πρώτο, όσο και αυτό με τις συνομιλίες των δύο πιλότων - χειριστών που βρέθηκε το πρωί, θα μεταφερθούν σε ειδικό κέντρο στο Παρίσι και όχι στο Λονδίνο όπως αρχικά είχε ειπωθεί, για να εξεταστούν λεπτομερειακά από ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Περισυλλογή πτωμάτων

    Πένθος σε Ελλάδα - Κύπρο

    Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

    [02] Μ. Ανατολή

    Εν μέσω αποκλεισμών

    Αρχισε η αποχώρηση

    15/8/2005 11:12:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Από τα μεσάνυχτα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της48ωρης προθεσμίας για την αποχώρηση των εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας, με την ενεργοποίηση του νόμου που απαγορεύει την είσοδο και την παρουσία Ισραηλινών πολιτών στην περιοχή αυτή. Στρατιώτες και αστυνομικοί απέκλεισαν το μεθοριακό πέρασμα Κισουφίμ, στην είσοδο της Λωρίδας της Γάζας, τοποθετώντας μια μεγάλη κόκκινη πινακίδα, που προειδοποιεί τους Ισραηλινούς ότι απαγορεύεται η είσοδός τους στην παλαιστινιακή περιοχή. Λίγες ώρες μετά την έναρξη της ισχύος της 48ωρης προθεσμίας, μονάδες του ισραηλινού στρατού εισήλθαν στον πρώτο οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας, Νισανίτ, για να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας, στον οποίο όπως ανέφεραν μάρτυρες στο μεγαλύτερο τμήμα του έχει εκκενωθεί ήδη. Ωστόσο, ορισμένοι έποικοι στον οικισμό Γκους Κατίφ, νοτιότερα, έχουν υποσχεθεί ότι θα αντισταθούν στην εκκένωσή του. Εξάλλου, δεκάδες έποικοι απέκλεισαν σήμερα τις κύριες εισόδους του Νέβε Ντεκάλιμ, του μεγαλύτερου εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες να εισέλθουν σ' αυτόν. Εάν αρνηθούν να συμμορφωθούν μέχρι αύριο Τρίτη στις 24:00, ώρα Ελλάδας τότε θα ακολουθήσει η δια της βίας απομάκρυνσή τους.

    Εκδηλώσεις από την Τζιχάντ

    Στο μεταξύ, η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ διοργάνωσε εκδήλωση για να εορταστεί η έναρξη της ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας και τη βόρεια Δυτική Όχθη. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι δεκάδες μασκοφόροι ένοπλοι έλαβαν μέρος εκφράζοντας την χαρά τους για την έναρξη της αποχώρησης, η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Η εκδήλωση με την ονομασία "εορτασμός θριάμβου" άρχισε στο κέντρο της πόλης της Γάζας και πορείες με μαχητές σε στρατιωτικά οχήματα έγιναν στους δρόμους της πόλης με τελική κατάληξη την πλατεία του άγνωστου στρατιώτη. Πυροβολισμοί και αυτοσχέδιοι πύραυλοι ερρίφθησαν στον αέρα. Οι συμμετέχοντες φώναζαν ότι η αποχώρηση των Ισραηλινών είναι το αποτέλεσμα των παλαιστινιακών ενόπλων επιθέσεων. Πολλοί μαχητές γονάτισαν στο έδαφος για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την "νίκη των ανθρώπων τους που επιτεύχθηκε με την θυσία τους", όπως ανέφεραν.

    Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Σαούλ Μοφάζ μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ανέφερε ότι το Ισραήλ επιθυμεί να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του έξι μπλοκ οικισμών στη Δυτική Όχθη όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα των συμφωνιών που θα ολοκληρωθούν με τους Παλαιστίνιους. Υπογράμμισε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει την "αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας και όλων των περιοχών που θα εκκενωθούν".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 August 2005 - 8:49:54 UTC