Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πράξη οι μεταρρυθμίσεις"
  • [02] Βλέπουν πρόκριση οι "δικέφαλοι"
  • [03] "Τιμούμε τις δεσμεύσεις μας"
  • [04] Συμμαχία στο Διάστημα
  • [05] "Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε σχέδιο"
  • [06] "Εφτά πληγές"
  • [07] Πρεμιέρα για το νέο ωράριο
  • [08] Ανάκληση μοντέλων Hyundai
  • [09] Τραγωδία στο Παρίσι
  • [10] Φονική κακοκαιρία στην Αμερική
  • [11] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
  • [12] Απαισιοδοξία από τις τιμές - ρεκόρ
  • [13] Προσοχή να είναι γνήσιο...
  • [14] Στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις
  • [15] Μένει στην Μπόλτον ο Stelios
  • [16] "Μαφιόζικη" εκτέλεση πριν την κλήρωση
  • [17] Περιμένει δύο ο Σάντος
  • [18] Παρέμεινε "κόκκινος" ο Γιάννου
  • [19] "Τελευταία" ενίσχυση για την Καλαμαριά
  • [20] Το πρόγραμμα του "Ακρόπολις"
  • [21] Έβαλαν πλώρη για τετράδα
  • [22] Στην "8άδα" οι Καραντάσιου/Αρβανίτη
  • [23] Samothraki Gathering 2005
  • [24] Θεοδωράκεια στις ακτές του Αιγαίου
  • [25] Μουσική αυλαία στο Αττικό Θεατρο
  • [26] "Ιατρική" επίθεση στην ομοιοπαθητική
  • [27] Στοπ στο play back, λέει το Τουρκμενιστάν
  • [28] "Η Κυβέρνηση στηρίζει τον Πρόεδρο της ΔΕΗ"

    [01] Πολιτική

    Ομιλία Καραμανλή την Κ.Ε. της ΝΔ

    "Πράξη οι μεταρρυθμίσεις"

    26/8/2005 12:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2005 3:29:06 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να βγει η χώρα από την στασιμότητα και την αδράνεια, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καραμανλής έκανε έναν ευρύ απολογισμό του μέχρι σήμερα κυβερνητικού έργου και επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές για την βιώσιμη ανάπτυξη, την αύξηση του κοινωνικού μερίσματος και την εξυπηρέτηση του συμφέροντος των πολλών. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις αντιδράσεις ορισμένων ομάδων, ούτε θα συμβιβαστεί με νοοτροπίες του παρελθόντος. "Η Ελλάδα αλλάζει, χτίζει σήμερα μία νέα προοπτική", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:"είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, δεν μπορούν να επιβαρύνονται οι επόμενες γενιές με λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος". Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται όλες οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, με έμφαση στην Οικονομία και την πρόταση για εκλογή Δημάρχων και Νομαρχών από την πρώτη Κυριακή.

    Στίγμα ενόψει ΔΕΘ

    "Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι η αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας, που υπηρετεί το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων και οργανωμένων συμφερόντων", τόνισε ο Πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα της ομιλίας του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 9 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε πως οι αλλαγές κι οι μεταρρυθμίσεις δεν κατευθύνονται από δόγματα και ιδεοληψίες και αποτελούν ρεαλιστική φυγή από το τέλμα του χτες και κατέληξε: "η Ελλάδα ξεφεύγει από την πολιτική των χαμένων ευκαιριών και διεκδικεί το ρόλο της στο σύγχρονα κόσμο".

    Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έκανε ευρεία αναφορά στην προσπάθεια για ανάκαμψη της Οικονομίας, η οποία, όπως είπε, θα συνεχιστεί, ενώ αναφέρθηκε και στην διεθνή κρίση που προκαλεί η κούρσα στην τιμή του πετρελαίου.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατούσε όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, υποστήριξε ότι η χώρα βρισκόταν σε οριακό σημείο και τεράστια οικονομικά χρέη κρύβονταν, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για ατολμία.

    Κάνοντας απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των συμβασιούχων, την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, τις δράσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ενίσχυση της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την διαφάνεια στους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε την βούληση της Κυβέρνησης για ισχυρή παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. και το διεθνές περιβάλλον, ενώ επανέλαβε την στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αρκεί η γείτονα χώρα να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

    Τέλος, αναφερόμενος στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταφεύγει ακόμα και σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας. "Δεν θα παίξουμε στο ταμπλό της πόλωσης, αλλά και δεν θα αφήσουμε τίποτα αναπάντητο", τόνισε, καταλήγοντας: "δεν είναι κριτική το ψέμα και η κινδυνολογία, δεν είναι κριτική το "όχι σε όλα", είναι άρνηση και λαϊκισμός".

    Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

    "Μόλις τελείωσε η ομιλία του κ. Καραμανλή σκέφτηκα ότι είναι μια ομιλία που θυμίζει ανθοκομία και διακόσμηση", είπε χαρακτηριστικά η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού και πρόσθεσε: "Επικάλυψε την άγρια, αντιλαϊκή, ταξική πολιτική του με μια επιχειρηματολογία, και κυρίως με συνθήματα, τα οποία είναι ουδέτερα".

    "Ό,τι κι αν λέει ως πολιτικό λόγο, η πολιτική του είναι άγρια αντιλαϊκή", κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

    "Ο Πρωθυπουργός επιδόθηκε σε ανέξοδη μελλοντολογία", σχολίασε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, Νίκος Βούτσης, κάνοντας λόγο για εικονική πραγματικότητα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ακραίο νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό και πολιτική με ανύπαρκτο κοινωνικό πρόσωπο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Τιμούμε τις δεσμεύσεις μας"

    Συνεδριάζει η Κ.Ε. της ΝΔ

    [02] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Έτοιμοι για "απογείωση" ΑΕΚ, ΠΑΟΚ

    Βλέπουν πρόκριση οι "δικέφαλοι"

    26/8/2005 2:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2005 6:57:23 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αντιπάλους στα μέτρα των "δικεφάλων", ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, που τοποθετήθηκαν στους ισχυρούς, έβγαλε πριν από λίγο η κληρωτίδα της Α φάσης του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μόντε Κάρλο του Μονακό. Ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με την ουκρανική ομάδα Μέταλουργκ Ντόνετσκ, των πρώην άσων του Ολυμπιακού, Γιάγια Τουρέ και Αρούνα Μπαμπαγκίντα, ενώ η ΑΕΚ με την γνώριμή της από πέρυσι, ρωσική Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Αντίθετα Άρης και Σκόντα Ξάνθης θα πρέπει να ξεπεράσουν τους εαυτούς για να καταφέρουν να προκριθούν απέναντι στην ιταλική Ρόμα και την αγγλική Μίντλεσμπρο αντίστοιχα. Η κυπριακή Ανόρθωση θα αντιμετωπίσει την ιταλική Παλέρμο, ενώ η συμπατριώτισσά της ΑΠΟΕΛ τη γερμανική Χέρτα Βερολίνου. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 15 και οι επαναληπτικοί στις 29 Σεπτεμβρίου.

    Αποδυναμωμένη η Μέταλουργκ

    Στην Ουκρανία θα κληθεί να ταξιδέψει ο ΠΑΟΚ, προκειμένου να βάλει στο Ντόνετσκ τις βάσεις για πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA. Η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου θα αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα των νεοαποκτηθέντων Αφρικανών άσων του Ολυμπιακού, του Γιάγια Τουρέ και του Αρούνα Μπαμπαγκίντα.

    Η ουκρανική ομάδα, που εδώ και ένα διάστημα "τα χει σπάσει" με τους βασικούς χορηγούς της και το καλοκαίρι λόγω κάποιων οικονομικών προβλημάτων αναγκάστηκε να δώσει πολλούς παίκτες της, δεν είναι εύκολη, αλλά ούτε και δύσκολη αντίπαλος. Στον ΠΑΟΚ πάντως υπάρχει η πεποίθηση, ότι η πρόκριση της ομάδας στους ομίλους εξαρτάται καθαρά από τους ίδιους τους "ασπρόμαυρους".

    Οφθαλμόν αντί οφθαλμού... λένε στην ΑΕΚ

    Την ευκαιρία να πάρει μία άτυπη ρεβάνς για το περσινό 5-1 και τον αποκλεισμό της από τη συνέχεια της διοργάνωσης θα έχει φέτος η ΑΕΚ, που θα δώσει τον πρώτο της αγώνα στην Αγία Πετρούπολη. Αυτή τη στιγμή η Ζενίτ, έχει δώσει 21 αγώνες και βρίσκεται στην 3η θέση του ρωσικού πρωταθλήματος, ενώ στην τροπαιοθήκη της έχει ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο Ρωσίας.

    Σε δηλώσεις του ο Ίλια Ίβιτς τόνισε στην ΕΡΑ Σπορ, ότι " η ΑΕΚ οφείλει να πάρει μία εκδίκηση για το περσινό 5-1 και είναι μία μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει την πρόκριση και να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία στους ομίλους".

    "Γύρισε την πλάτη" η τύχη στον Άρη

    Η πανίσχυρη ομάδα της "Αιώνιας Πόλης", Ρόμα είναι ασφαλώς το φαβορί στις αναμετρήσεις με τον Άρη Θεσσαλονίκης, αλλά στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε μετά το πρόσφατο μετεγγραφικό εμπάργκο, που της επέβαλλε η FIFA, η Ρόμα δικαιώθηκε στο CES και πλέον αρκετά ενισχυμένη είναι έτοιμη για μία καλή πορεία στο Καμπιονάτο, αλλά και στην Ευρώπη.

    Κουφούρ, Κασάνο, Τότι, Νοντά, Μοντέλα και Σάμουελ είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που απαρτίζουν την πλειάδα αστεριών των "Ρωμαίων", που θα ταξιδέψουν στο "Κλεάνθης Βικελίδης" για τον πρώτο αγώνα με τους Αρειανούς, που φέτος θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Εκπρόσωπος της ιταλικής ομάδας στο Μονακό κ. Τεμπεστίλι τόνισε ότι "η Ρόμα όπως και ο Άρης αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Ξέρουμε ότι ο Άρης έχει δυνατή έδρα και για εμάς όμως δεν θα είναι εύκολη η πρόκριση, αφού για να προκριθείς πρέπει να παίξεις".

    Από την πλευρά της ομάδας της Θεσσαλονίκης ο Αγαπητός Αμπελάς έχρισε ως φαβορί για την πρόκριση τη Ρόμα και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ιταλική αντίπαλο, αφού πρόκειται για μία γνωστή ομάδα σε όλους. "Αν κληρωνόμασταν με μία άγνωστη ομάδα θα είχαμε δυσκολίες. Τώρα όμως ξέρουμε τη δυναμικότητα της αντιπάλου μας, που φέτος παρουσιάζεται πιο δυνατή από πέρυσι και συνήθως σε τέτοια παιχνίδια έχεις μόνο να κερδίσεις πράγματα". Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των φιλάθλων των κιτρίνων θα είναι μεγάλο κάτι που σημαίνει ότι η αναμέτρηση θα αποφέρει σημαντικά κέρδη για το ταμείο της ΠΑΕ.

    Θα το "παλέψουν" οι "Ακρίτες"

    Το καλύτερο πρόσωπό της θα πρέπει να δείξει η Σκόντα Ξάνθης, προκειμένου να κατακτήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Η ομάδα του Γιάννη Μαντζουράκη, είναι μία από τις πολύ καλές "μεσαίες" ομάδες στην Αγγλία. Η αντίπαλος της ακριτικής ομάδας έχει τη φήμη ότι είναι ομάδα που παίζει καλύτερα εκτός έδρας και τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να παλεύει για τη σωτηρία, αλλά διεκδικεί απέναντι σε άλλες πολύ καλές αγγλικές ομάδες την έξοδό της στην Ευρώπη.

    Πέρυσι η Μίντλεσμπρο είχε συναντηθεί ξανά στη διοργάνωση με το Αιγάλεω, το οποίο το απέκλεισε άνετα. Παρόλα αυτά ο κ. Μαντζουράκης είναι αποφασισμένος να αποκλείσει τους Άγγλους αφού όπως τόνισε "η αξία της αγγλικής ομάδας θα δώσει και μεγαλύτερη αξία στην πρόκρισή μας"

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναλυτικά τα ζευγάρια της κλήρωσης

    [03] Πολιτική

    "Τιμούμε τις δεσμεύσεις μας"

    26/8/2005 12:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2005 6:37:18 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, απασχόληση και διαφάνεια αποτελούν τους κύριους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της Οικονομίας και της Ανάπτυξης. Στους παραπάνω στόχους αναφέρθηκαν οι Υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργος Αλογοσκούφης και Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας στην Κ.Ε. της ΝΔ. "Τιμούμε τις δεσμεύσεις μας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης αναφερόμενος στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που γίνεται με "ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας". "Κεντρικός στόχος της αναπτυξιακής πολιτικής μας είναι μια Ελλάδα ανταγωνιστική, με ποιότητα παντού", τόνισε ο κ. Σιούφας προσθέτοντας ότι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στοχεύει στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τις νέες επενδύσεις και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος και ο γραμματέας του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αναφέρθηκαν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Γνώμονάς μας το συμφέρον της χώρας

    "Δεσμευθήκαμε για μια νέα σχέση Κράτους-Πολίτη. Δεσμευθήκαμε να χειριζόμαστε τις υποθέσεις του κράτους με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και σταθερότητα και να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας", τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Αλογοσκούφης για να προσθέσει ότι η Κυβέρνηση τιμά τις δεσμεύσεις της καθώς προχωρά με σχέδιο και υπευθυνότητα στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι στόχοι της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της Οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης, η κοινωνική συνοχή καθώς και η αποκατάσταση της διαφάνειας στο Δημόσιο καθώς αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία.

    Στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στα προβλήματα, που παρέλαβε η Κυβέρνηση, όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η αδιαφάνεια, η γραφειοκρατία και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι παρ ότι είναι υπεύθυνο, ασκεί κριτική και παριστάνει ότι "δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα".

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στους κύριους άξονες του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος, που είναι: Η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή Η Φορολογική Μεταρρύθμιση, με διευκολύνσεις για την επιχειρηματικότητα και τα φυσικά πρόσωπα Ο Νέος Επενδυτικός Νόμος Οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) Η νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων Η καλύτερη αξιοποίηση του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης Το νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις ΔΕΚΟ

    Ελλάδα ανταγωνιστική, με ποιότητα παντού

    Στα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανεργία, την ακρίβεια, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

    "Χρόνια τώρα διαπιστώνουμε σημαντικό έλλειμμα παραγωγικότητας, ποιότητας και ανταγωνιστικότητας", τόνισε ο κ. Σιούφας για να προσθέσει ότι τα παραπάνω είναι "τα κλειδιά για την αειφόρο ανάπτυξη, την ενίσχυση της Οικονομίας, την αύξηση του εισοδήματος, την τόνωση της απασχόλησης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου".

    Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, σημείωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, "χρειάζονται τομές και μεταρρυθμίσεις, τόσο στις δομές του Κράτους, όσο και στις δομές της Οικονομίας" και τόνισε ότι η αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης έχει ως στόχο "μια Ελλάδα ανταγωνιστική, με ποιότητα παντού".

    "Το παρελθόν έχει συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξη", είπε ο κ. Σιούφας για να προσθέσει ότι η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη, απέναντι στους πολίτες, να τα αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα με στόχο "την επιτυχή μετάβαση σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία".

    Άμεσες επιδιώξεις της Κυβέρνησης είναι: Η ενεργοποίηση ολόκληρου του οικονομικού δυναμικού Η δημιουργική συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Οικονομίας Η έμπρακτη ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων Η στήριξη του αγροτικού κόσμου Η τουριστική Ανάπτυξη

    Παράλληλα, τόνισε ότι δίνεται έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς η χώρα μας έχει διπλάσια πετρελαϊκή εξάρτηση σε σχέση με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. με βαρύτατες συνέπειες στην Οικονομία.

    Επίσης, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη εντάσσεται η προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, η έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η μετατροπή της Ελλάδας στο μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο στον Κόσμο καθώς και η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

    Στηρίζουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ, όσον αφορά το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ανταποκριθεί στον μελλοντικό της ρόλο.

    Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει τον κρισιμότατο ρόλο στην απορρόφηση των κονδυλίων του Δ ΚΠΣ και η Κυβέρνηση οφείλει να την προετοιμάσει για να ανταποκριθεί σε αυτόν τον ρόλο. "Είναι θέμα όχι απλώς αυτοδιοικητικό αλλά οικονομικής σημασίας", πρόσθεσε.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο των ΚΕΠ παρατηρώντας ότι η γραφειοκρατία μειώνεται σταδιακά, ενώ αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισης του πολίτη. "Οι υπάλληλοι και η Διοίκηση είναι υπηρέτες του πολίτη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

    Μετά από διάλογο η ρύθμιση

    Από την πλευρά του ο γραμματέας του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε, ότι η παράταξη στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, που προωθεί η κυβέρνηση Καραμανλή. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως η ΝΔ προτείνει ως κόμμα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να μην σκεφθεί ότι έχει μπροστά της τις δημοτικές εκλογές.

    Ακόμα τόνισε, ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι προς όφελος των πολλών και δεν υπηρετεί, όπως λένε κάποιοι, άλλες σκοπιμότητες.

    Όσον αφορά το νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση υποστήριξε, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έγινε αντικείμενο διαλόγου σε ημερίδες του κόμματος για την ΤΑ ενώ συζητήθηκε και ψηφίστηκε από το συνέδριο της ΝΔ και απέδωσε κομματική σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια στο ΠΑΣΟΚ για τις αντιδράσεις.

    Επίσης, τόνισε, ότι το θέμα της πρώτης Κυριακής στις δημοτικές εκλογές συζητείται από την δεκαετία του 80 και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι αιφνιδιάζεται.

    Ακόμη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιλεγούν υποψήφιοι δήμαρχοι από δημοτικές συνελεύσεις και τοπικά δημοψηφίσματα και χαρακτήρισε καταδικαστέα κάθε κίνηση αμφισβήτησης εν ενεργεία νομάρχη ή δημάρχου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πράξη οι μεταρρυθμίσεις"

    [04] Τεχνολογία

    Ετοιμάζουν σκάφος Ευρώπη - Ρωσία - Ιαπωνία

    Συμμαχία στο Διάστημα

    26/8/2005 10:48:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το δικό τους διαστημικό όχημα αναπτύσσουν από κοινού οι διαστημικές υπηρεσίες της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας, την ώρα που η NASA έχει καθηλώσει στο έδαφος τον στόλο των διαστημικών της λεωφορείων λόγω των συνεχών προβλημάτων στο θερμικό τους τοίχωμα. Το σκάφος, με το όνομα Kliper, θα μπορούσε να εκτοξευθεί στις αρχές του 2010, την χρονιά που η NASA σκοπεύει να "βγει στην σύνταξη", παροπλίζοντας τα σκάφη της για κάποιο χρονικό διάστημα και άρα δεν θα έχει την δυνατότητα επανδρωμένων αποστολών. Το Kliper, διάδοχος του ρωσικού Soyuz, δεν σχεδιάζεται για βαρύ φορτίο, ωστόσο, θα μπορεί να μεταφέρει έξι άτομα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και να παραμένει σε τροχιά έως και δύο χρόνια. Η κατασκευή του σκάφους αναμένεται να στοιχίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια, με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ΕSA) να συνεισφέρει σε ποσοστό 20% - 30%. "Το γεγονός ότι η NASA σχεδιάζει να παραιτηθεί, σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει ένα μέσο μεταφοράς ανθρώπων στον ISS", δήλωσε το στέλεχος της ESA, Alan Thirkettle.

    Σκάφος δισεκατομμυρίου

    Το Kliper, η κατασκευή του οποίου έχει ανατεθεί στην ρωσική εταιρία Energia, προορίζεται να αντικαταστήσει το ρωσικό τριθέσιο Soyuz, το οποίο είναι μεν αξιόπιστο, αλλά βασίζεται σε τεχνολογία 40 ετών και έχει περιορισμένες δυνατότητες. Η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή του νέου σκάφους εκτιμάται πως θα γίνει το 2010, ενώ η πρώτη επανδρωμένη ένα χρόνο αργότερα.

    Η μορφή του νέου σκάφους δεν έχει ακόμα καθορισθεί επακριβώς. Ωστόσο, θα έχει κοντόχοντρα φτερά, ώστε να μπορεί να πιλοτάρεται και να προσγειώνεται σε διάδρομο προσγείωσης, όπως τα διαστημικά λεωφορεία. Επίσης, αναμένεται να έχει και ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του διαστημικού αεροπλάνου (όπως η μύτη και τα πηδάλια), που φιλοδοξούσε να κατασκευάσει η ESA με το πρόγραμμα "Ερμής", το οποίο εγκαταλείφθηκε λόγω έλλειψης πόρων. "Έχουμε μερικά πράγματα στο συρτάρι που, ήδη, μπορούμε εύκολα να βγάλουμε", είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Franco Bonacina.

    Παράλληλα, το συμμαχικό διαστημικό όχημα θα έχει και αυτόνομο πιλότο, θα είναι δηλαδή αυτόνομο από τον ανθρώπινο παράγοντα. Όσο για την βάση του; Τα σχέδια κάνουν λόγο για εκτόξευση με πύραυλο Soyuz από το κοσμοδρόμιο Μπαικονούρ του Καζακστάν, ή από τις εγκαταστάσεις της ESA στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο "φρένο" στη NASA

    Σχετικά Links: ESA

    Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος

    [05] Πολιτική

    Σκληρή γλώσσα από Παπανδρέου

    "Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε σχέδιο"

    26/8/2005 4:56:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Νέα επίθεση κατά της Κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, κατηγορώντας τη ΝΔ, ότι "στάθηκε αδύναμη να ανταποκριθεί στα μεγάλα προβλήματα του τόπου, στο πρόβλημα της ακρίβειας, της ανεργίας" και "γέννησε καινούργια προβλήματα, μια νέα φτώχεια στην χώρα μας". Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε παράλληλα, πως στο ΠΑΣΟΚ "έχουμε σχέδιο" και διεμήνυσε, πως "θα ξεδιπλώσουμε την εναλλακτική μας πρόταση και τις προτάσεις μας σε επιμέρους τομείς στην πορεία που κάνουμε προς τον ελληνικό λαό". Επιπλέον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, πως "ξεκινάμε μια νέα φάση, μια νέα πορεία προς τον ελληνικό λαό, μια πορεία νικηφόρα" και γνωστοποίησε την πρόθεσή του να επισκεφθεί όλη την Ελλάδα μαζί με τα στελέχη του κινήματος.

    "Δεν υπάρχει μονόδρομος"

    Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι "υπονόμευσε την ενότητα του ελληνισμού, υπονομεύοντας δημοκρατικούς θεσμούς, κάτι που συστηματικά κάνει, με πραξικοπήματα στην Βουλή, με την υπονόμευση της Δικαιοσύνης, με την απροκάλυπτη κομματικοποίηση του κράτους, με την έλλειψη της αξιοκρατίας".

    Επίσης, τόνισε, ότι η ΝΔ "μειώνει το κύρος της χώρας μας στο διεθνές επίπεδο με τις επιλογές της ή και με την έλλειψη πολιτικής και πρωτοβουλιών" και "κάνει αποσπασματικές επιλογές, επιλογές για τους λίγους".

    Επίσης, αναφέρθηκε στον Πρωθυπουργό, λέγοντας, πως "δεν είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Καραμανλής, δεν είναι αλήθεια ότι υπάρχει μονόδρομος και ο μονόδρομος είναι η πολιτική της ΝΔ" και κατέληξε λέγοντας, πως "η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές και εναλλακτικές επιλογές και εμείς αυτές θα αναδείξουμε. Οι επιλογές αυτές συνδυάζουν τις αξίες μας, όπως η Ελλάδα της παραγωγής, της ανάπτυξης, της συνοχής, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ελλάδα της Παιδείας, του Πολιτισμού, της διαβούλευσης και της δημοκρατίας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση κατά μέτωπο

    [06] Κοινωνία

    Νέες συγκλονιστικές καταγγελίες

    "Εφτά πληγές"

    26/8/2005 10:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2005 7:04:38 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επιστολή, που χαρακτηρίζεται "βόμβα" του υπεύθυνου του τομέα αδειοδότησης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου, προς τον υπουργό Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου αποκαλύπτουν σήμερα οι εφημερίδες "ΠΟΛΙΤΗΣ" και "Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ". Με την επιστολή δίνεται συνέχεια στις καταγγελίες, που έκανε χθες, με δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Χατζηγεωργίου, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τους τελευταίους 10 μήνες το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας δε διενήργησε πτητικούς ελέγχους στα κυπριακά αεροσκάφη ενώ κατάγγειλε, ότι δεν είχαν ληφθεί υπόψη από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Συγκοινωνιών της Κύπρου αναφορές και έγγραφες καταθέσεις για τα εσωτερικά προβλήματα του Τμήματος. Παραπλανητικές για τα αίτια του δυστυχήματος, χαρακτήρισε τις χτεσινές καταγγελίες του κ. Χατζηγεωργίου, το κυπριακό Υπουργείο Συγκοινωνιών. Σήμερα ωστόσο επανέρχονται στο θέμα οι κυπριακές εφημερίδες δημοσιεύοντας επιστολή του κ. Χατζηγεωργίου, που έχει ημερομηνία 1η Νοεμβρίου 2004, και στην οποία υποδεικνύει "εφτά πληγές" του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Εξάλλου, η εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", με τίτλο: "Στο έλεος της τύχης", αναφέρεται σε τρία έγγραφα, που φέρνει στη δημοσιότητα για κενά στα θέματα ασφάλειας πτήσεων και τις προειδοποιήσεις προς τους αρμοδίους.

    Την ίδια ώρα, συνομιλίες άλλων αεροσκαφών με τον πύργο ελέγχου της Λευκωσίας, έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο μαύρο κουτί του μοιραίου Μπόινγκ, στοιχείο που αποδεικνύει ότι το αεροσκάφος δεν συντονίστηκε ποτέ με τον πύργο ελέγχου του "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Στο μεταξύ, ταυτοποιήθηκε η σορός του Γερμανού κυβερνήτη, ενώ ολοκληρώθηκε η διαδικασία σε όλα τα θύματα του μοιραίου αεροσκάφους.

    Επανειλημμένες προειδοποιήσεις

    Στην επιστολή του προς το κυπριακό Υπουργείο Συγκοινωνιών, που δημοσιεύουν η "Σημερινή" και ο "Πολίτης" ο κ. Χατζηγεωργίου καταγγέλει: Ανεξέλεγκτες αδειοδοτήσεις χειριστών αεροσκαφών.

    Χοντρές παρανομίες από υθύνοντες του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

    Πλασματικές παρουσιάσεις ενώπιον των αρμοδίων της JAA (Συνδυασμένες Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας).

    Οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες εξυπηρετούσαν δικά τους συμφέροντα.

    Στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας ευνοούσαν την εταιρεία "ΉΛΙΟΣ".

    Λειτουργία σχολών χειριστών αεροσκαφών χωρίς άδεια.

    Παρεμβάσεις συντεχνιών στην πλήρωση κενών θέσεων.

    Η εφημερίδα γράφει ότι τόσο ο υπεύθυνος του τομέα αδειοδότησης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, όσο και τουλάχιστον δύο άλλα στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας προειδοποιούσαν επανειλημμένα τους αρμοδίους.

    Τα δύο από τα έγγραφα, τα οποία δημοσιεύει "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", φέρουν την υπογραφή του κ. Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου.

    Το ένα έγγραφο στάλθηκε στον τότε διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, Στέλιο Βασιλείου, στις 6 Φεβρουαρίου του 2004.

    Το άλλο έγγραφο στάλθηκε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, στις 26 Ιουλίου 2005.

    Στο δημοσίευμα της, η εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» σημειώνει ότι υπάρχει και άλλη έγγραφη αναφορά Χατζηγεωργίου προς το Υπουργείο Συγκοινωνιών με αναφορές, μεταξύ άλλων, σε θέματα σχέσεων μεταξύ της Πολιτικής Αεροπορίας και της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ».

    Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης, η αστυνομία θα επισκεφθεί τον υπεύθυνο του τμήματος αδειοδότησης της Πολιτικής Αεροπορίας, Χαράλαμπο Χατζηγεωργίου, προκειμένου να συγκεντρώσει πρόσθετα στοιχεία, μετά τις χθεσινές του αποκαλύψεις. Ο κ. Κληρίδης, αφού ανέφερε πως ο κ. Χατζηγεωργίου έδωσε πριν μερικές ημέρες κατάθεση στην αστυνομία και κατέθεσε και ορισμένα έγγραφα, τα οποία θα ληφθούν υπόψη στο ανακριτικό έργο, πρόσθεσε πως τα πρόσθετα στοιχεία, που δημοσιοποίησε χθες, θα πρέπει να κατατεθούν και στην αστυνομία.

    Ο Κύπριος γενικός εισαγγελέας ανέφερε ότι πριν δύο μέρες ο υπεύθυνος του τμήματος αδειοδότησης της Πολιτικής Αεροπορίας επικοινώνησε με την Εισαγγελία, αναφέροντας ότι θα επιθυμούσε να δώσει και άλλα στοιχεία.

    "Ωστόσο", πρόσθεσε, "φαίνεται - τελικά - ότι προτίμησε να τα δημοσιοποιήσει".

    Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο απόλυσης του κ. Χατζηγεωργίου, με χρήση του όρου για απόλυτη σιωπή, που περιέχεται στο συμβόλαιό του, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως "ο όρος αυτός τίθεται, για να διασφαλίζεται το απόρρητο της υπηρεσίας".

    "Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, που η δημοσιοποίηση αφορά στο γεγονός της συντριβής του αεροσκάφους, που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους και στόχευε στην διόρθωση ορισμένων ενδεχομένως κακώς εχόντων, δε μπορεί να έχει εφαρμογή ο συγκεκριμένος όρος του συμβολαίου", διευκρίνισε ο Κύπριος γενικός εισαγγελέας.

    Στο μεταξύ η Γαλλία ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα τη "μαύρη λίστα" με τις αεροπορικές εταιρείες που απαγορεύονται στη γαλλική επικράτεια για λόγους ασφαλείας και ήδη έγιναν γνωστές τέσσερις από αυτές. Ανάλογες λίστες έχουν καταρτίσει και οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ελβετία.

    Στην Κύπρο 50 ακόμη σοροί

    Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου προσγειώθηκαν τα αεροσκάφη, βρίσκονταν δεκάδες συγγενείς των θυμάτων, καθώς και ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Γαβριηλίδης, ο οποίος είχε κάνει τις διευθετήσεις για μεταφορά των σορών σε ειδικούς ψυκτικούς χώρους. Για σήμερα, εξάλλου, έχει προγραμματιστεί η παραλαβή των σορών από τους συγγενείς, προκειμένου να γίνουν οι κηδείες των αγαπημένων τους. Μία ακόμη σορός αναμένεται να διακομιστεί σήμερα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για οριστική ταυτοποίηση, ενώ, όπως έγινε γνωστό, δεν έχουν ακόμα εντοπισθεί οι σοροί ενός ζεύγους Κυπρίων και μιας γυναίκας.

    Όπως έχει ανακοινώσει η Εκκλησία της Κύπρου, σε όλες τις νεκρώσιμες ακολουθίες θα παραστούν μέλη της Ιεράς Συνόδου. Εξάλλου επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας τέλεσε το πρωί στο Γραμματικό ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες καταγγελίες

    [07] Κοινωνία

    Η αρχή θα γίνει από τα πολυκαταστήματα

    Πρεμιέρα για το νέο ωράριο

    26/8/2005 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σε ισχύ τίθεται από το Σάββατο ο νόμος για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μετά τη χθεσινή δημοσίευση του στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με το νέο ωράριο τα Σάββατα τα καταστήματα θα κλείνουν στις 8 το βράδυ, αντί για τις 6 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η αρχή θα γίνει από τα πολυκαταστήματα και το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί στα υπόλοιπα καταστήματα. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Αντώνης Μακρής, τόνισε, πως το νέο ωράριο θα ωφελήσει την αγορά.

    Έντονες οι αντιδράσεις

    Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπορικών Συλλόγων Δημήτρης Αρμενάκης εξέφρασε την αντίθεσή του με το νέο ωράριο και τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε θα διευρύνουν το ωράριο λειτουργίας τους και θα συνεχίσουν τον αγώνα για την αλλαγή του νόμου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΓΣΕΒΕ, αναφέροντας, πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε θα διευρύνουν το ωράριο λειτουργίας τους και θα συνεχίσουν τον αγώνα για την αλλαγή του νόμου. "Το μέτρο στραγγαλίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από αύριο θα υπάρξουν αντιδράσεις", υποστήριξε στη ΝΕΤ 105.8 ο Πέτρος Βαμβακάς, μέλος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

    [08] Κοινωνία

    Ανάκληση μοντέλων Hyundai

    26/8/2005 3:40:00 μμ

    Εκατόν εννέα οχήματα Sonata-NF και 25 Tuscon-JM ανακαλεί η Hyundai Ελλάς & Ρ. Δάβαρη Α.Ε.Β.Ε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΓ Καταναλωτή Θανάση Σκορδά. Όσον αφορά τα 109 Sonata-NF κατασκευής από 1-5-2005 έως 4-5-2005, το σύστημα ESP χρειάζεται επαναπρογραμματισμό γιατί υπάρχει η πιθανότητα σε πορεία με στροφές να μειωθεί η ταχύτητα του οχήματος και να πέσει στο 50 km/h. Από τα οχήματα αυτά 23 έχουν παραδοθεί σε πελάτες και 86 βρίσκονται σε καταστήματα εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων. Τα 25 οχήματα Tuscon-JM κατασκευής από 29-3-2005 έως 20-5-2005 είναι πιθανόν μετά από χρήση να μην εμπλέκεται η καστάνια χειρόφρενου. Όλοι οι κάτοχοι των οχημάτων αυτών και οι αντιπροσωπείες έχουν ειδοποιηθεί σχετικά με προσωπικές επιστολές από την Hyundai Ελλάς & Ρ. Δάβαρη Α.Ε.Β.Ε. Για το λόγο αυτό η εταιρεία καλεί όλους τους ιδιοκτήτες των παραπάνω οχημάτων να επισκεφθούν τον πλησιέστερο Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή Hyundai, προκειμένου να ελέγξει και να επιδιορθώσει το αυτοκίνητό τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με την εταιρεία Hyundai Ελλάς & Ρ. Δάβαρη Α.Ε.Β.Ε. στο τηλέφωνο 2105507000.

    [09] Κόσμος

    14 παιδιά νεκρά από φωτιά σε πολυκατοικία

    Τραγωδία στο Παρίσι

    26/8/2005 8:30:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Κόλαση φωτιάς τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Παρίσι. Δεκαεπτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δεκατέσσερα παιδιά, έχασαν την ζωή τους και άλλοι 30 τραυματίσθηκαν, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία επτά ορόφων, στην οποία διέμεναν κυρίως Αφρικανοί μετανάστες. Όπως μετέδωσε η γαλλική ραδιοφωνία, το κτήριο χρησιμοποιούνταν από φιλανθρωπικές οργανώσεις και φιλοξενούσε περίπου 130 μετανάστες από την Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Γκάμπια και το Μαλί. Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της γαλλικής πρωτεύουσας και δύο από αυτούς, ένα παιδί και ένας ενήλικας, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν άγνωστα, ενώ την μοιραία πολυκατοικία επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, που διέταξε ανακρίσεις για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

    Ανακρίσεις για τα αίτια

    Η πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες, την ώρα που οι ένοικοι βρίσκονταν στα κρεβάτια τους, στο κλιμακοστάσιο του τρίτου ορόφου και επεκτάθηκε γρήγορα μέχρι τον έκτο.

    Επιτόπου έσπευσαν 210 άνδρες της Πυροσβεστικής με 50 οχήματα και, ύστερα από δίωρη μάχη με τις πύρινες γλώσσες, κατάφεραν να σβήσουν την φωτιά, ενώ οι Αρχές απέκλεισαν όλο το οικοδομικό τετράγωνο και εκκένωσαν τα παρακείμενα κτήρια για λόγους ασφαλείας.

    Υπενθυμίζεται πως, τον Απρίλιο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο ξενοδοχείο "Opera", στην "καρδιά" του Παρισιού, όπου διέμεναν μετανάστες, με αποτέλεσμα 24 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά, να χάσουν την ζωή τους κι άλλοι 50 να τραυματισθούν.

    Σύμφωνα με αντιρατσιστικές οργανώσεις, πολλοί μετανάστες στη Γαλλία ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και διαμένουν σε ακατάλληλα ή ερειπωμένα κτήρια, εξαιτίας του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος.

    [10] Κόσμος

    Φονική κακοκαιρία στην Αμερική

    26/8/2005 11:57:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Τριάντα άνθρωποι έχουν χάσει την τελευταία εβδομάδα τη ζωή τους, στο Μεξικό, τέσσερις αγνοούνται και άλλοι 25.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των πλημμυρών, που πλήττουν τις παράκτιες περιοχές της περιοχής. Αιτία των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων είναι η τροπική καταιγίδα Χοσέ, ενώ οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι η κακοκαιρία θα επιδεινωθεί. Στις ΗΠΑ, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, στη Φλόριντα, εξαιτίας του κυκλώνα Κατρίνα. Από τους ανέμους, ταχύτητας 130 χιλιομέτρων την ώρα, ξεριζώθηκαν δέντρα που έπεσαν πάνω σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση. Παράλληλα, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι από τις βροχοπτώσεις οι στάθμη των υδάτων ενδέχεται σε ορισμένες περιοχές να πλησιάσει το μισό μέτρο. Οι Αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και έχουν προειδοποιήσει όσους ζουν σε λυόμενα σπίτια να τα εκκενώσουν εγκαίρως.

    [11] Ιράκ

    Για το ιρακινό Σύνταγμα

    Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

    26/8/2005 11:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2005 11:38:35 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Χωρίς οριστικό αποτέλεσμα επί του τελικού σχεδίου για το ιρακινό Σύνταγμα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των εθνοτικών ομάδων του κοινοβουλίου, την Πέμπτη, ενώ σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, χωρίς όμως περαιτέρω αναθεώρηση του κειμένου. Εάν τελικά δε βρεθεί μία κοινή λύση με τους Άραβες Σουνίτες, που αντιτίθενται σε ορισμένα βασικά σημεία του προσχεδίου, το κείμενο, που έχει υποβληθεί από τους Σιίτες και τους Κούρδους, θα τεθεί στην κρίση του λαού, με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι Σουνίτες, που είχαν προχωρήσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών του Ιανουαρίου και τώρα έχουν πολύ μικρή συμμετοχή στο κοινοβούλιο, δεν αποδέχονται το Σύνταγμα να περιλαμβάνει τον όρο "ομόσπονδο κράτος" καθώς φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα διευκολύνει τους Σιίτες, του νότου, και τους Κούρδους, του βορά, να προχωρήσουν σε αυτονόμηση των περιοχών τους, που είναι και πολύ πλούσιες σε πετρέλαιο. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η έννοια της ομοσπονδίας, για το Ιράκ, ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και εμφύλιο πόλεμο. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν λήξει χωρίς αποτέλεσμα τρεις διαδοχικές προθεσμίες, που είχαν οριστεί για να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του Συντάγματος.

    Πολύνεκρες επιθέσεις και συγκρούσεις

    Την ίδια ώρα μαίνονται οι επιθέσεις σε ολόκληρη το Ιράκ. Την Παρασκευή, σε επίθεση ανταρτών εναντίον των σωματοφυλάκων του προέδρου, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δύο φρουροί έχασαν τη ζωή τους και άλλοι επτά πολίτες τραυματίστηκαν, στην περιοχή αλ-Ασίμ, 120 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

    Στην ίδια περιοχή σημειώθηκε και δεύτερη επίθεση, με στόχο αυτοκινητοπομπή, που μετέφερε υπαλλήλους του Υπουργείου Σχεδιασμού.

    Την Πέμπτη, άλλα 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι 3 χρόνων, σε επιθέσεις βόρεια της Βαγδάτης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μήνυμα Μπους προς Σουνίτες

    Νέα παράταση για το Σύνταγμα του Ιράκ

    Καταρχήν συμφωνία για το ιρακινό σύνταγμα

    Σκληρές διαπραγματεύσεις

    Χωρίς συμφωνία

    [12] Οικονομία

    Πάνω από τα 67 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο

    Απαισιοδοξία από τις τιμές - ρεκόρ

    26/8/2005 1:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    "Καυτό" χειμώνα για το πετρέλαιο αναμένουν οι αναλυτές, καθώς το ράλι της τιμής του συνεχίζεται, την ώρα που τελειώνει η εποχή της υψηλής ζήτησης. Παρά την ελαφρά υποχώρηση των τιμών, ο μαύρος χρυσός εξακολουθεί να πωλείται πάνω από 67 δολάρια το βαρέλι. Συγκεκριμένα, στην Νέα Υόρκη "άγγιξε" τα 67, 26 δολάρια, ενώ στην Σιγκαπούρη η τιμή κινείται περίπου 30 σεντς χαμηλότερα. Οι λόγοι για την μικρή υποχώρηση είναι το ότι ο κυκλώνας Κατρίνα, που "χτύπησε" τον κόλπο του Μεξικού, δεν επηρέασε την παραγωγή πετρελαίου, ενώ αποκλιμακώνεται σταδιακά η κρίση στον Ισημερινό, η οποία προήλθε από κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα και είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εξαγωγές. Πάντως, οι αναλυτές αδυνατούν να προβλέψουν που θα σταματήσει η ξέφρενη κούρσα του μαύρου χρυσού, το οποίο έχει μείνει "καθηλωμένο" πάνω από τα 66 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια για το Μάρτιο του 2006 υπογράφονται για τιμές πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Στο πετρελαϊκό ράλι αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    Προσπάθεια για περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης

    Στο δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί διεθνώς από τις τιμές του πετρελαίου αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι οι τιμή του μαύρου χρυσού έχει υπερδιπλασιαστεί, ανατρέπει τα ισοζύγια και αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

    "Το πρόβλημα αφορά πιο έντονα την χώρα μας εξαιτίας της μεγάλης πετρελαϊκής εξάρτησης που είναι διπλάσια από το μέσο ευρωπαϊκό όρο", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε, πως η Κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες στην Οικονομία, τον πληθωρισμό και τους πολίτες, αλλά και αναπτύσσει δράσεις για τον σταδιακό περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας μας.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνει η Κυβέρνηση για ανάπτυξη της "πράσινης" ενέργειας, ως τρόπο περιορισμού της πετρελαϊκής εξάρτησης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιούφας ανέφερε την ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικά έργα, το νομοσχέδιο για την εισαγωγή των βιοκαυσίμων, που θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο και το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο "άλμα" του πετρελαίου

    [13] Οικονομία

    Προσοχή να είναι γνήσιο...

    25/8/2005 11:52:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ

    Όταν σχεδιάστηκε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, ζητούμενο ήταν να διαθέτει τα υψηλότερα χαρακτηριστικά ασφαλείας από κάθε άλλο νόμισμα. Αυτό επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό, όπως λένε οι ειδικοί, γι αυτό και τα ποσοστά παραχάραξης μειώθηκαν με την εισαγωγή τους στις ευρωπαϊκές οικονομίες, όμως οι επιτήδειοι χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας βελτιώνουν κι αυτοί τις μεθόδους τους. Σχεδόν 300 χιλιάδες πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ αποσύρθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2005, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος κατά 14.000 σε σχέση με αυτά που εντοπίστηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2004, ενώ συνολικά πέρυσι κατασχέθηκαν 594.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια. Συνεπώς δεν βλάπτει να είναι κανείς προσεκτικός.

    «Αγαπημένο» νόμισμα των παραχαρακτών είναι εκείνο των 50 ευρώ. Τα 6 από τα 10 πλαστά τραπεζογραμμάτια που αποσύρθηκαν ήταν αξίας 50 ευρώ, το 16% ήταν πλαστά των 20 ευρώ, 9% των 100 ευρώ, 6% αντιστοιχούσαν στα 10 ευρώ και 5% στην αξία των 200 ευρώ. Πιο σπάνια ήταν αυτά των 5 ευρώ και των 500. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των κίβδηλων κερμάτων που εντοπίστηκαν πέρυσι.

    Συνήθως, «θύματα» της απάτης πέφτουν οι περιπτερούχοι και οι πρατηριούχοι καυσίμων, όπου οι συναλλαγές είναι ταχείες και συχνότερες. Έχουν όμως γνώση και οι φύλακες. Στα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Ανάλυσης Χαρτονομισμάτων και Κερμάτων Ευρώ, στο «μικροσκόπιο» μπαίνει όχι μόνο τη γνησιότητα αλλά και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι πλαστογράφοι. Τα τερματικά του κέντρου είναι σε συνεχή σύνδεση με τα εργαστήρια των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι είναι σε θέση να γνωρίζουν κάθε στιγμή τις παραχαράξεις που εντοπίζονται. Ο μεγαλύτερος αριθμός πλαστών χαρτονομισμάτων στη χώρα μας, προέρχεται από τα Βαλκάνια, με πρώτη στη λίστα τη Βουλγαρία.

    Όσο για τους τρόπους αυτοπροστασίας του καταναλωτή είναι τρεις: ο οπτικός έλεγχος, η εξέταση υπό γωνία και η αναζήτηση με τη βοήθεια της αφής ανάγλυφων χαρακτηριστικών.

    Σε περίπτωση που κάποιος αμφιβάλει για τη γνησιότητα κάποιου νομίσματος θα πρέπει να απευθυνθεί στην αστυνομία, δίνοντας πληροφορίες για την προέλευσή του, ή στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    [14] Οικονομία

    Επιδοτήσεις για μερική απασχόληση ανέργων

    Στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις

    25/8/2005 11:52:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πρόγραμμα επιδότησης πολύ μικρών επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου για μερική απασχόληση ανέργων, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι η διεύρυνση του ωραρίου δημιουργεί προϋποθέσεις για αύξηση της απασχόλησης στο εμπόριο και το πρόγραμμα του OAEΔ, καλύπτει αυτή την ανάγκη.

    Tο πρόγραμμα απευθύνεται σε 10.000 πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, με προσωπικό από μηδέν (αυτοαπασχολούμενοι) μέχρι τρία άτομα για την πρόσληψη ισάριθμων ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο του OAEΔ με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης (4 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα) για διάστημα 20 μηνών.

    Στο πρώτο δίμηνο ο OAEΔ θα καταβάλει 15 ευρώ την ημέρα στον εργαζόμενο, για το επόμενο 18μηνο θα επιδοτεί τον εργοδότη με 176 ευρώ το μήνα. Oι άνεργοι πρέπει να έχουν ηλικία έως 50 ετών και προβλέπεται ότι το 60 % των θέσεων θα καλυφθούν από γυναίκες.

    Oι επιχειρήσεις δεν έχουν υποχρέωση να κρατήσουν τους εργαζόμενους μετά τη λήξη του 20μηνου -προβλέπεται ωστόσο ότι αρκετές θα το κάνουν- ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για την άμεση καταβολή της επιδότησης από τον OAEΔ.

    Yυπενθυμίζεται ότι η διάταξη για το ωράριο προβλέπει ότι τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν ως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και ως τις 8 το Σάββατο. Oι Eμπορικοί Σύλλογοι θα μπορούν να προτείνουν στα μέλη τους να ακολουθούν συγκεκριμένο ωράριο, μικρότερο από το πλαίσιο που θέτει ο νόμος, όμως η απόφαση του Συλλόγου δεν είναι δεσμευτική για τα καταστήματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι μεγάλες αλυσίδες σκοπεύουν από αυτό το Σάββατο να επεκτείνουν το ωράριο ως τις 8 το βράδυ. Aντίθετη εικόνα προκύπτει από τους Eμπορικούς Συλλόγους, που αναφέρουν ότι θα παραμείνουν στο ισχύον πλαίσιο.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μένει στην Μπόλτον ο Stelios

    26/8/2005 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στο "Ρίμποκ" θα συνεχίσει να αγωνίζεται ο Στέλιος Γιαννακόπουλος. Ο Έλληνας διεθνής υπέγραψε την ανανέωση του συμβολαίου του με τη Μπόλτον για τρία ακόμα χρόνια, παρά το έντονο ενδιαφέρον που έδειξαν για την απόκτηση του η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι. . Ο Γιαννακόπουλος αγωνίζεται τα τελευταία δύο χρόνια στην Μπόλτον και σ΄ αυτό το διάστημα έχει «κερδίσει» με τις εμφανίσεις του, τόσο τον προπονητή του, Σαμ Αλαρντάις, ο οποίος σχεδόν μονίμως του δίνει φανέλα βασικού, όσο και τους φιλάθλους της ομάδας. Το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό.

    Ικανοποίηση

    Μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τον Γιαννακόπουλο, ο προπονητής των "άσπρων", Σαμ Άλαρντάις, εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος.

    "Δουλέψαμε πολύ στο παρασκήνιο για να εξασφαλίσουμε αυτή την συμφωνία και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το αίσιο τέλος της υπόθεσης. Ο Στέλιος είναι απόλυτα επαγγελματίας και τώρα έχει τη δυνατότητα να παίξει για την Μπόλτον το καλύτερο ποδόσφαιρο που μπορεί. Είχα προβληματιστεί στις αρχές της εβδομάδας, καθώς υπήρχε ενδεχόμενο να τον χάσουμε, όμως τελικά, όπως αποδείχθηκε, ήθελε να μείνει στην ομάδα", ήταν τα λόγια του έμπειρου προπονητή.

    Παίρνει και Τούντορ

    Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και της παραμονής του Στέλιου Γιαννακόπουλου στην ομάδα, η Μπόλτον, συνεχίζοντας την ενίσχυση της στη μεσαία γραμμή, βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του Ιγκόρ Τούντορ. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του συλλόγου ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τη Γιουβέντους για τον δανεισμό του Κροάτη διεθνή αμυντικού. Ο 27χρονος Τούντορ, που μπορεί εξίσου καλά να αγωνισθεί και στη μεσαία γραμμή, έχει συμβόλαιο για ακόμη τρία χρόνια με την «γηραιά κυρία» και το μόνο που απομένει για να ολοκληρωθεί η μετακίνησή του στην Μπόλτον, είναι να συμφωνήσει με τους Αγγλους για τις αποδοχές του.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Μαφιόζικη" εκτέλεση πριν την κλήρωση

    26/8/2005 1:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στον απόηχο της μαφιόζικης εκτέλεσης του 39χρονου πρόεδρου της, Γκέοργκι Ίλιεφ, περιμένει η βουλγαρική Λοκομοτίβ Πλόβντιβτη σημερινή κλήρωση του Α γύρου της ΟΥΕΦΑ . Η δολοφονία του Ίλιεφ, έπεσε "κεραυνός εν αιθρία" στο στρατόπεδο της Λοκομοτίβ, η οποία χθες επικράτησε με 1-0 της OFK Βελιγραδίου στο β ματς των προκριματικών της διοργάνωσης και πριν από λίγα λεπτά είχε πανηγυρίσει έξαλλα την πρόκρισή τους στους ομίλους. Τη χαρά όμως των ποδοσφαιριστών και των παραγόντων της ομάδας διαδέχθηκε το πένθος, καθώς ο ισχυρός άνδρας της ομάδας έπεσε νεκρός χθες το βράδυ σε μπαρ, μπροστά σε 30 γκαρσόνια,από πυροβολισμό ελευθέρου σκοπευτή, την ώρα που μίλαγε στο κινητό του.

    Μπλεγμένο και "δικό του" πρόσωπο στην εκτέλεση

    Ο 39χρονος επιχειρηματίας, αμέσως μετά τον αγώνα μετέβη σε ένα μπαρ στο θέρετρο "Σάνι Μπιτς", στην Κασπία Θάλασσα. Η σφαίρα του εκτελεστή βρήκε τον Ίλιεφ στην καρδιά και παρά τη διακομιδή του στην πλησιέστερη κλινική ο άτυχος άνδρας ξεψύχησε στο δρόμο. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην διευθυντή της αστυνομίας της Βουλγαρίας, Βασίλι Βασίλεφ, υπάρχουν δύο εκδοχές για τη δολοφονία, που μπορεί να "βασίζεται σε επαγγελματικές ή προσωπικές διαφορές", ενώ πρόσθεσε ότι "κάποιο πρόσωπο από το περιβάλλον του προέδρου της Πλόβντιβ έχει αναμιχθεί στο σχέδιο της εκτέλεσης".

    Ο "πλούσιος" φάκελος πάντως του Ίλιεφ, μαρτυρά ότι δεν ήταν και από τα "καλύτερα παιδιά" του κόσμου, αφού στο παρελθόν είχε συλληφθεί πολλάκις από την αστυνομία κθώςι είχε κατηγορηθεί για ληστείες, επιθέσεις και βασιμούς, ενώ και ο αδελφός του Βασίλι Ίλιεφ επανειλημμένως είχε θεωρηθεί ύποπτος για διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο της Βουλγαρίας.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Περιμένει δύο ο Σάντος

    26/8/2005 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πολλά είναι τα προβλήματα για την ΑΕΚ, εν όψει της πρεμιέρας του Ελληνικού Πρωταθλήματος με αντίπαλο την ομάδα του Ατρομήτου τη Δευτέρα. Ο Φερνάντο Σάντος, πέραν των "γνωστών" προβλημάτων, (Τσιρίλο και Τζιωρτζίπουλος), περιμένει με αγωνία να δει τι θα γίνει με τους Σοάρες και Αλεξόπουλο. Ο πρώτος αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατο και ο δεύτερος σε μαλακά μόρια της σπονδυλικής στήλης, στην προπόνηση και θα περάσουν από εξετάσεις (ο Βραζιλιάνος θα κάνει μαγνητική τομογραφία, ενώ ο δεύτερος ακτινογραφίες και υπερηχογράφημα), προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Η αυριανή προπόνηση έχει προγραμματισθεί για τις 9 το πρωϊ στους Θρακομακεδόνες και θα είναι «κλειστή» για δημοσιογράφους και φιλάθλους.

    Εγχειρίστηκε ο Χιώτης

    Επιτυχής ήταν η η χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, σήμερα το πρωί, ο Διονύσης Χιώτης, σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ο ορθοπεδικός της ΑΕΚ, Γιάννης Λεβάκος, αποκατέστησε την ρήξη έξω μηνίσκου που υπέστη ο Έλληνας τερματοφύλακας στο δεξί γόνατο και σύμφωνα με τις ιατρικές εκτιμήσεις για επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους να αναμένεται σε περίπου ένα μήνα.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρέμεινε "κόκκινος" ο Γιάννου

    26/8/2005 5:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης του Ολυμπιακού θα συνεχίσει να είναι ο Κλεόπας Γιάννου. Ο Έλληνας τερματοφύλακας ανανέωσε το συμβόλαιο του με τους "ερυθρόλευκους" για 4+1 χρόνια, "καθαρίζοντας τα σύννεφα" που είχαν δημιουργηθεί προς στιγμήν, όταν δεν είχε συμφωνήσει αρχικά με την προσφορά,(προκειμένου να ανανεώσει από τώρα το συμβόλαιο που λήγει του χρόνου (30/6/2006), που του είχαν κάνει οι "κόκκινοι". Ο 23χρονος πορτιέρο θα λάβει 100.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο, 110.000 ευρώ τον δεύτερο και τον τρίτο, 120.000 ευρώ τον τέταρτο και, αν υπάρξει και πέμπτη χρονιά, τότε θα πάρει άλλα 140.000 ευρώ.Ο Γιάννου γεννήθηκε στις 4 Μαϊου 1982 και, ακριβώς επειδή προέρχεται από την Ακαδημία του συλλόγου, είναι από τα πιο αγαπητά παιδιά των οργανωμένων φιλάθλων. Την περίοδο 2000-2001 αγωνίστηκε ως δανεικός, αρχικά στον Ολυμπιακό Βόλου (Β Εθνική) και στη συνέχεια στη Χαλκηδόνα (Γ Εθνική).

    Και πάλι "Πόντιος" ο Παππάς

    Πριν καλά-καλά προλάβει να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Χάρης Παππάς θα επιστρέψει στην ομάδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ο Έλληνας παίκτης δεν ήταν στα πλάνα του Τροντ Σόλιντ για τη νέα περίοδο και οι "ερυθρόλευκοι" τον παραχώρησαν δανεικό για ένα χρόνο στους Πόντιους, στην ομάδα που αγωνιζώταν μέχρι να πάρει την μεταγραφή.

    Οι "κόκκινοι" είχαν δείξει στις αρχές του καλοκαιριού πως θέλουν τον Έλληνα διεθνή με την εθνική Ελπίδων (γεννήθηκε στις 12/5/1983) μεσοεπιθετικό και προχώρησαν στην απόκτηση του πολύ γρήγορά. Όμως, ο Νορβηγός τεχνικός θεώρησε πως δεν πως δεν των χρειάζεται για φέτος και ο Παππάς πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Καλαμαριά.

    Αναμένεται να ακολουθήσουν μια ανάλογη πορεία και κάποιοι ακόμη ποδοσφαιριστές, που δεν βρίσκονται στα πλάνα του Νορβηγού τεχνικού. Ανάμεσά τους ο Κουλουχέρης, παρ όλο που του ανανεώθηκε φέτος το συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο, ο νεαρός Λισγάρας, ίσως και ο Φιλιππάκος.

    Σήμερα ο Σόλιντ συναντήθηκε με τον Σωκράτη Κόκκαλη στα γραφεία της ΠΑΕ και συζήτησαν όλα τρέχοντα θέματα που αφορούν την ομάδα.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Τελευταία" ενίσχυση για την Καλαμαριά

    26/8/2005 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε δύο ακόμα παίκτες που θα ενισχύσουν την ομάδα στην Α Εθνική, προχώρησε ο Απόλλωνας Καλαμαριάς. Συγκεκριμένα, οι "Πόντιοι" προχώρησαν στην απόκτηση του Πολωνού Ματσέϊ Μουράφσκι που πέρυσι αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής με την ομάδα του Άρη, ενώ στο δρόμο της επιστροφής στην ομάδα με τη μορφή του δανεισμού από τον Ολυμπιακό είναι ο Χάρης Παππάς, ο οποίος θα επιστρέψει στα "παλιά του λημέρια". Στο μεταξύ, το απόγευμα θα τελεστεί αγιασμός πριν από την έναρξη της προετοιμασίας. Από το σημερινό πρόγραμμα θα φανεί εν πολλοίς αν ο Ντράγκαν Κοκότοβιτς θα μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα του για τον αγώνα της Κυριακής, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, με τον ΟΦΗ τον Νίκο Α. Παπαδόπουλο, ο οποίος ταλαιπωρείται από τραυματισμό στη μέση.

    [20] Μπάσκετ

    Το πρόγραμμα του "Ακρόπολις"

    25/8/2005 11:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πρόβα τζενεράλε, πριν την συμμετοχή της Ευρωμπάσκετ της Σερβίας από τις 16 έως τις 25 Σεπτεμβρίου θα δώσει η Εθνική ομάδα μπάσκετ των Ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα μετάσχει, όπως πάντα άλλωστε στο 19ο τουρνουά "Ακρόπολις", το οποίο και θα αποτελέσει το μεγάλο τεστ για την εθνική μας ομάδας πριν από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 7 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ με τη συμμετοχή των Εθνικών ανδρών της Σερβίας/Μ., της Γερμανίας και της Ιταλίας. Όλοι οι αγώνες της Εθνικής Ελλάδας θα μεταδοθούν από την ΕΤ-1.

    Το πρόγραμμα

    Το πλήρες πρόγραμμα των αγώνων της Εθνικής μας στο 19ο τουρνουά «Ακρόπολις»:

    Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου

    Ελλάδα-Γερμανία 21.30

    Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου

    Ελλάδα-Σερβία/Μ. 19.30

    Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου

    Ελλάδα-Ιταλία 21.00

    [21] Βόλεϊ

    Έβαλαν πλώρη για τετράδα

    26/8/2005 3:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το πρώτο από τα τρία βήματα που χρειάζονται για να βρεθούν στα ημιτελικά και να δώσουν την ευκαιρία στην Ελλάδα να εκπροσωπηθεί με δύο ομάδες στην "4άδα" των τελικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2005, έκαναν σήμερα η Θάλεια Κουτρουμανίδου και η Μαρία Τσιαρτσιάνη. Το διεθνές δίδυμο πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση στο πρώτο τους παιχνίδι στο ταμπλό των ηττημένων δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στις Τσέχες, Νακλαντάλοβα / Τομπιάσοβα, τις οποίες κέρδισαν με 2-0 (21-18, 21-17). Στο επόμενο ματς οι Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη θα αντιμετωπίσουν τη νικήτρια του ζευγαριού Καμπίσι/Λοζάνο (Ισπανία)-Σιριάγεβα/Ουριάνοβα (Ρωσία).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην "8άδα" οι Καραντάσιου/Αρβανίτη

    Ελληνικός "εμφύλιος"

    Νικηφόρο ξεκίνημα για Θάλεια-Μαρία

    [22] Βόλεϊ

    Στην "8άδα" οι Καραντάσιου/Αρβανίτη

    26/8/2005 1:39:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεν τρίτωσε το καλό για τις διεθνείς πρωταθλήτριες Θάλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτσιάνη στον εμφύλιο των προημιτελικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2005 που διεξάγεται στη Μόσχα με τις Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη. Στις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους, στο όπεν του Swatch-FIVB World Tour στο Εσπίνιο, αλλά και στον τελικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στο Λουτράκι, οι Κουτρουμανίδου / Τσιαρτσιάνη είχαν επικρατήσει με 2-0 σετ. Έτσι για πρώτη φορά στις τρεις συνολικά φετινές αναμετρήσεις με τις συμπατριώτισσες τους, οι Καραντάσιου/Αρβανίτη "λύγισαν" με 2-1 (21-15, 15-21, 19-17) την αντίσταση των αντιπάλων τους και προκρίθηκαν στην 8άδα της διοργάνωσης. Επόμενο εμπόδιο για την είσοδο τους στα ημιτελικά θα είναι οι Ολλανδέζες Ρεμπέκα Καντάικ και Μέρελ Μόορεν, που επικράτησαν με 2-1 (22-24, 21-11, 15-11) των Ρωσίδων Σιριάγεβα/Ουριάνμτοβα. Το άλλο ζευγάρι του δ γύρου είναι Κουν/Σβερ (Ελβετία)-Πολ Ράου (Γερμανία).

    Τρεις νίκες τις χωρίζουν από τα ημιτελικά

    Στο ταμπλό των ηττημένων οι διεθνείς Κουτρουμανίδου / Τσιαρτσιάνη θα αντιμετωπίσουν τη νικήτρια ομάδα της αναμέτρησης μεταξύ των Μπόυκο / Μπουκρέεβα (Ρωσία) - Νακλαντάλοβα / Τομπιάσοβα (Τσεχία). Σε περίπτωση που το ελληνικό δίδυμο επικρατήσει των αντιπάλων της, θα συνεχίσει και θα πρέπει να πετύχει δύο ακόμη νίκες για να προκριθεί στα ημιτελικά. Αντίθετα σε περίπτωση ήττας των Κουτρουμανίδου Τσιαρτσιάνη, η ελληνική ομάδα θα καταλάβει την 9η θέση στη διοργάνωση.

    [23] Πολιτισμός

    Samothraki Gathering 2005

    26/8/2005 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ρέγκε, dub, alternative, ambient, chill out και ηλεκτρονικοί ήχοι δονούν από σήμερα τη Σαμοθράκη. Αιτία το Μουσικό Φεστιβάλ "Samothraki Gathering 2005" που άνοιξε σήμερα τις πόρτες του και για τρεις μέρες σε χιλιάδες νέους. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του δημοτικό κάμπινγκ της Σαμοθράκης, το πάρτι ανάβει σε τρία stages με live acts και dj sets από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

    Το Φεστιβάλ, που διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου και της Nομαρχίας Έβρου, αποτελεί εγχείρημα με διεθνείς προδιαγραφές, αλλά και με διαφορετική φιλοσοφία, που δίνει έμφαση στη σχέση με τη φύση, στον πολιτισμό, αλλά και στην εσωτερική ισορροπία. Άλλωστε, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του νησιού προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για κάτι τέτοιο. Οι συμμετέχοντες λοιπόν θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες απόλυτα εναρμονισμένες με το σκεπτικό αυτό, από καταδύσεις και αναρρίχηση μέχρι γιόγκα και καποέιρα, αλλά και σε δράσεις για την προστασία της φύσης, ενώ θα μπορούν να παρακολουθήσουν Workshops με θέματα Ψηφιακού και Ηλεκτρονικού Πολιτισμού.

    Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ επιθυμούν το ζητούμενο "περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση" να περάσει από τη θεωρία στην πράξη και το εννοούν. Απόδειξη ότι όσοι βρεθούν εκεί θα καταβάλλουν στην είσοδο του κάμπινγκ εγγύηση πέντε ευρώ και μια σακούλα. Αυτή τη σακούλα θα πρέπει να την επιστρέψουν με απορρίμματα από το χώρο των εκδηλώσεων και τότε θα πάρουν πίσω την εγγύηση των πέντε ευρώ.

    Σχετικά Links: http://www.samothrakigathering.com/

    [24] Πολιτισμός

    Θεοδωράκεια στις ακτές του Αιγαίου

    26/8/2005 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Το φετινό καλοκαίρι σφιχταγκαλιάστηκε με τα αξέχαστα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που υψώθηκαν από τόσες γωνιές της Ελλάδας με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων του. Φυσικά η γενέτειρα του η Χίος θέλησε να έχει την τελευταία λέξη στις εκδηλώσεις και αποχαιρετά το καλοκαίρι με τα εγκαίνια ενός νέου θεσμού, στο όνομα του κορυφαίου καλλιτέχνη.

    Σε συνεργασία με το Δήμο Τσεσμέ της Τουρκίας ( τον τόπο που γεννήθηκε η μητέρα του ) διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις στον Τσεσμέ 7 Σεπτεμβρίου και στην Χίο 8 και 9 Σεπτεμβρίου υπό τον τίτλο "Θεοδωράκεια, πολιτισμός στις ακτές του Αιγαίου", με την παρουσία και τη συμμετοχή του ίδιου του κ. Θεοδωράκη.

    Ο θεσμός κάνει φέτος το πρώτο του βήμα και όπως δηλώνουν οι εμπνευστές του "με θεμέλιο λόγο τον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη θα επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη, την φιλία, την συνεργασία, την πολιτισμική, επιστημονική και οικονομική προσέγγιση των λαών που κατοικούν στις ακτές του Αιγαίου πελάγους, θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα εδραιωθεί σε βάθος χρόνου".

    Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

    Συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη με τον συνθέτη και φίλο του Ζουλφού Λιβανελί στον Τσεσμέ της Τουρκίας την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου.

    Την επομένη οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στη Χίο με χαιρετισμό, ομιλία για τον δημιουργό και το έργο του, προβολή ντοκιμαντέρ από την πολυκύμαντη ζωή του Μ. Θεοδωράκη στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00μ.μ.

    Αμέσως μετά θα γίνουν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά τα εγκαίνια νέου υπαίθριου θεάτρου στο Δήμο Χίου, στο οποίο θα δοθεί το όνομα Μίκης Θεοδωράκης. Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία της ορχήστρας Ζουλφού Λιβανελί στις 8:45μ.μ. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει με συναυλία της ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 8:30 Θα τραγουδήσουν η Ν. Βενετσάνου, η Σ. Θεοδωρίδου, η Μ. Δημητριάδη, ο Γ. Θεοδωράκης και ο Δ. Μπάσσης.

    Σχετικά Links: ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

    [25] Πολιτισμός

    Μουσική αυλαία στο Αττικό Θεατρο

    26/8/2005 2:50:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Το καλοκαιράκι προχωρά τυπικά στο τέλος του και μαζί του και οι εκδηλώσεις "Καλοκαιράκι 2005" που οργάνωσε ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων στο Αττικό Θέατρο, κρατώντας δροσερή μουσική συντροφιά στους Αθηναίους τις ζεστές νύχτες του θέρους.

    Το μελωδικό κλείσιμο του προγράμματος επωμίστηκαν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο οποίος μαζί με την η Αγνή την Παρασκευή 26 Αυγούστου, θα μας κάνει να σιγοτραγουδήσουμε παλιά αλλά αγαπημένα κομμάτια, μέσα από τη δισκογραφία του όπως "Κόκκινη κλωστή", "Μικροαστικά", "Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόϋ" κ.ά.

    Το Σάββατο 27 Αυγούστου τη σκυτάλη παίρνει η Μαρία Δημητριάδη για μια διαδρομή στο έντεχνο τραγούδι σε γνωστές μελωδίες των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, ενώ θα ερμηνεύσει και παραδοσιακά τραγούδια.

    Την Κυριακή 28 Αυγούστου η σκηνή του Αττικού Θεάτρου θα πλημμυρίσει από τους ήχους του συγκροτήματος "Palyrria", και το πάντρεμα της ηλεκτρονικής μουσικής με την ελληνική και παγκόσμια παραδοσιακή μουσική.

    Ο αποχαιρετισμός του καλοκαιριού θα τραγουδηθεί με αγαπημένα κομμάτια από το λαϊκό και το ρεμπέτικο μέχρι το έντεχνο και την ποπ της δεκαετίας 60-70 και με επικεφαλής τον Λάκη Χαλκιά τη Δευτέρα 29, τον Μπάμπη Τσέρτο την Τρίτη 30 και τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς την Τετάρτη 31 Αυγούστου.

    Ώρα έναρξης: 9:00μ.μ.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Πληροφορίες για το κοινό: 210 36 21 601

    Η είσοδος στο θέατρο του Αττικού Άλσους είναι από την οδό Καρπενησιώτη.

    Η πρόσβαση στο θέατρο γίνεται από τον κόμβο Κηφισίας - Κατεχάκη μέσω της οδού Μουσών (μπροστά από το μαιευτήριο ΛΗΤΩ) ή από την οδό Πατησίων μέσω λεοφώρου Γαλατσίου, Πρωτοπαπαδάκη.

    [26] Υγεία

    "Ιατρική" επίθεση στην ομοιοπαθητική

    26/8/2005 4:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2005 5:08:06 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, The Lancet

    Πρόκειται για μια συζήτηση που συνεχίζεται χρόνια τώρα. Η ομοιοπαθητική ιατρική προσφέρει στον ασθενή ή απλώς ο ασθενής νομίζει ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα τον βοηθούν στο πρόβλημά του; Στο ερώτημα αυτό έρχεται να προστεθεί ένα δημοσίευμα της έγκριτης βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης The Lancet, που υποστηρίζει ότι οι μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει πως τα φάρμακα τέτοιου είδους δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από ότι τα ψευδοφάρμακα (placebo), που χρησιμοποιούνται στις φαρμακευτικές έρευνες. Σύμφωνα με την επιθεώρηση, δε χρειάζονται πλέον άλλες έρευνες για να αποδείξουν την αναποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής και ότι πλέον οι γιατροί θα πρέπει να το παραδεχτούν. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, 110 έρευνες που έχουν γίνει από Ελβετούς και Βρετανούς δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν.

    Κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα ή βελτίωση

    Από την πλευρά τους, οι γιατροί, που αποδέχονται την ομοιοπαθητική ως αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας, υποστηρίζουν ότι πολλές έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Ματίας Έγκερ, του ελβετικού Πανεπιστημίου της Βέρνης, οι περισσότερες από τις παραπάνω κλινικές μελέτες δεν έδειξαν καμία διαφορά στα αποτελέσματα των ψευδοφαρμάκων και των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, όσον αφορά τη βελτίωση της υγείας των ασθενών. Ωστόσο, υπήρχε σημαντική διαφορά όσον αφορά τις θεραπευτικές ιδιότητες των συμβατικών φαρμάκων.

    "Ορισμένοι άνθρωποι όντως δηλώνουν ότι νιώθουν καλύτερα", προσθέτει ο καθηγητής, αλλά αποδίδει τη βελτίωση αυτή στην "εμπειρία της ομοιοπαθητικής καθώς και στο χρόνο που αφιερώνει ο γιατρός στον ασθενή".

    "Δεν έχει καμία σχέση με τα συστατικά του μικρού άσπρου χαπιού", λέει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

    Σχετικά Links: http://www.thelancet.com/

    [27] Παράξενα

    Ο Πρόεδρος Νιγιάζοφ ξαναχτυπά!

    Στοπ στο play back, λέει το Τουρκμενιστάν

    26/8/2005 10:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2005 12:38:36 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Άλλη μία καινοτομία στα παγκόσμια χρονικά επιχειρεί να εισαγάγει ο εκκεντρικός Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ. Μετά τα απίστευτα μέτρα που έχει λάβει κατά καιρούς για τη χώρα του, αυτή τη φορά αποφάσισε να απαγορεύσει την ηχογραφημένη μουσική σε όλα τα δημόσια θεάματα, την τηλεόραση αλλά και τους γάμους. Σε διάγγελμά του είπε ότι η απόφασή του προήλθε από την ανάγκη να προστατευτεί ο πολιτισμός της χώρας από τις "αρνητικές επιρροές". Το νέο μέτρο εντάσσεται σε μία σειρά απαγορεύσεων, που έχει κατά καιρούς ανακοινώσει, με στόχο να ελαχιστοποιήσει την ξένη επιρροή στο απομονωμένο, πρώην σοβιετικό, κράτος. Ο Νιγιάζοφ αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι είναι θλιβερό να βλέπει κανείς στην τηλεόραση άφωνους μεγάλους στην ηλικία ερμηνευτές να τραγουδούν play back τα παλιά τους κομμάτια. Μέχρι σήμερα έχει απαγορεύσει τις παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, που τις χαρακτήρισε ως "μη απαραίτητες". "Θα πρέπει να προστατεύσουμε την αληθινή παράδοση, καθώς και τη μουσική παράδοση του λαού του Τουρκμενιστάν", είπε ο Νιγιάζοφ απευθυνόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Μέχρι στιγμής με διατάγματα του Νιγιάζοφ:Έχουν απαγορευτεί οι παραστάσεις όπερας και μπαλέτου Έχουν απαγορευτεί τα μακριά μαλλιά και οι γενειάδες για τους νεαρούς άντρες Έχουν απαγορευτεί τα ραδιόφωνα αυτοκινήτων Έχουν κλείσει όλα τα νοσοκομεία, εκτός από αυτό της πρωτεύουσας Έχουν μετονομαστεί ορισμένοι μήνες με το όνομά του και το όνομα της μητέρας του

    Ο Νιγιάζοφ είναι γνωστός και ως "ο πατέρας των Τουρκμένων", ενώ οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν λένε ότι πιστεύει πως τον έστειλε ο Θεός να οδηγήσει το λαό του προς μία εποχή που ο ίδιος αποκαλεί "Χρυσή Εποχή".

    Οι διάφοροι κανονισμοί, που έχει επιβάλει, ρυθμίζουν σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, καθώς έχει απαγορεύσει στους νεαρούς να έχουν μακριά μαλλιά και γένια, ενώ η ανάγνωση του βιβλίου του, που τον παρουσιάζει ως ένα ηθικό και πνευματικό ηγέτη, είναι υποχρεωτική από όλους τους πολίτες της χώρας.

    [28] Πολιτική

    "Η Κυβέρνηση στηρίζει τον Πρόεδρο της ΔΕΗ"

    26/8/2005 3:49:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    "O Πρόεδρος της ΔEH απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης", δήλωσε, την Παρασκευή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, απαντώντας στην υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, που ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της ΔΕΗ, Ιωάννη Παλαιοκρασσά. Αφορμή για τη διαμάχη στάθηκε η διαφωνία του κ. Παλαιοκρασσά με την επιλογή ενός εκ των πέντε νέων γενικών διευθυντών του οργανισμού, που επελέγησαν, την Πέμπτη, από το ΔΣ της ΔΕΗ, καθώς και η απουσία του από τη συνεδρίαση. Στο θέμα επανήλθε η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτηρίζοντας έκρυθμη την κατάσταση στη ΔΕΗ, λόγω της σύγκρουσης ανάμεσα στο ΔΣ και τον κ. Παλαιοκρασσά, και κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι "με έναν πολιτικά σχιζοφρενικό τρόπο τους καλύπτει όλους" διερωτήθηκε: "από πού αντλεί αυτήν την δύναμη ο κ. Παλαιοκρασσάς;".

    Από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ απουσίαζε ο κ. Παλαιοκρασσάς καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ζητήσει την αναβολή της συνεδρίασης λόγω της διαφωνίας του. Τα υπόλοιπα δέκα μέλη διαφώνησαν με αποτέλεσμα να εγκριθούν οι πέντε νέοι γενικοί διευθυντές, πενταετούς θητείας, χωρίς τη συμμετοχή του Προέδρου.

    Τέσσερις από τους πέντε γενικούς διευθυντές αντικαθίστανται και οι νέοι που αναλαμβάνουν τώρα καθήκοντα προέρχονται όλοι από τη ΔEH. Oι νέοι γενικοί είναι:

    -Ορυχείων: K. Mελάς

    -Παραγωγής: A. Mιζάν

    -Μεταφοράς: Δ. Mπουσδέκης

    -Διανομής: Δ. Λαθούρης

    -Οικονομικών Υπηρεσιών παραμένει ο Γ. Aναστασιάδης

    Όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ο διαγωνισμός έγινε με ανοικτή προκήρυξη και σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας.

    Σχετικά Links: http://www.dei.gr


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 August 2005 - 16:53:41 UTC