Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικά τα δείγματα
  • [02] Άνοιξε πυρ εναντίον μαθητών
  • [03] Θρίλερ με πτώματα δύο παιδιών
  • [04] Κινητοποιήσεις οδηγών φορτηγών
  • [05] Δύο ύποπτοι για τις επιθέσεις στο Μπαλί
  • [06] Μαύρα μαντάτα για Μπους
  • [07] Συνεχίζεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό
  • [08] Οι ομάδες του Μουντιάλ
  • [09] "Με το σπαθί της" η Ουρουγουάη
  • [10] Απαραίτητος ο εμβολιασμός κατά κοκκύτη
  • [11] Νέα κρούσματα της νόσου των λεγεωναρίων
  • [12] Φωτογραφίες από το γάμο της Ντέμι Μουρ
  • [13] Δεν απεργούν κτηνίατροι-γεωπόνοι
  • [14] Είκοσι νεκροί σε μάχες στον Καύκασο

    [01] Υγεία

    Εντατικοί έλεγχοι σε όλη την Ευρώπη

    Θετικά τα δείγματα

    13/10/2005 8:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2005 11:33:08 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - Γαλλικό Πρακτορείο

    Την ύπαρξη του ιού της γρίπης των πτηνών και στη Ρουμανία , ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από τις τελευταίες έρευνες σε δείγματα. Μάλιστα, αργότερα σήμερα αναμένεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές ζωντανών πτηνών και όλων των συναφών προϊόντων από την χώρα. Από την πλευρά του, το Βουκουρέστι δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη σφαγή των πουλερικών σε μια φερόμενη εστία της γρίπης των πτηνών στη νοτιοανατολική περιοχή Τσαμουρλία ντε Ζος, στο δέλτα του Δούναβη. Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει η ευρωπαϊκή κτηνιατρική υπηρεσία για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται και τα αποτελέσματα της εξέτασης δειγμάτων από την Τουρκία. Πάντως, αρνητικά είναι, προς το παρόν, τα πρώτα αποτελέσματα εξετάσεων που πραγματοποιούνται στη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα, συνεχίζεται η επιτήρηση πτηνοτροφικών μονάδων και υδροβιότοπων καθώς και οι αυστηροί έλεγχοι στα τελωνεία. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα έκτακτη σύσκεψη του Πρωθυπουργού, με τους υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Αναπτυξης, ενώ, όπως ανακοίνωσαν οι κτηνίατροι, ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους για λόγους υγείας.

    Απαγόρευση των εισαγωγών από Ρουμανία

    "Οι τρεις Ευρωπαίοι ειδικοί που μετέβησαν στη Ρουμανία, επιβεβαίωσαν πως ο ιός Η5 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε δύο δείγματα πουλερικών από πτηνοτροφείο στο Δέλτα του Δούναβη", τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

    Ωστόσο, η Κομισιόν δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για τον ιό Η5Ν1 που ευθύνεται για το θάνατο περίπου 60 ανθρώπων και εκατομμυρίων πτηνών στην Ασία.

    Η Επιτροπή θα υιοθετήσει και για τη Ρουμανία τα ίδια μέτρα που έλαβε και για την Τουρκία, δηλαδή απαγόρευση των εισαγωγών ζωντανών πτηνών και προϊόντων πουλερικών, καταλήγει η ανακοίνωση.

    Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης, προηγήθηκε καθησυχαστική ανακοίνωση από το γραφείο του Επιτρόπου για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών, Μάρκου Κυπριανού, στις Βρυξέλλες, ότι οι εξετάσεις που έγιναν στη Ρουμανία ήταν αρνητικές.

    "Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα στο Πλόβντιφ, (νότια Βουλγαρία) σε πέντε ή έξι πτηνά που βρέθηκαν νεκρά, ήταν αρνητικά", τόνισε ο Βούλγαρος υπουργός Γεωργίας, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.

    Την Κυριακή, οι βουλγαρικές αρχές είχαν απευθύνει έκκληση στο λαό να παραδίδει στις αρμόδιες υπηρεσίες για εξέταση κάθε πτηνό που θα βρίσκει νεκρό.

    Διεθνής βοήθεια στο Βιετνάμ

    Οικονομική βοήθεια περίπου 7 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης εναντίον της γρίπης των πτηνών χορηγεί η διεθνής κοινότητα στο Βιετνάμ, εντός των επόμενων έξι μηνών.

    Στην εφαρμογή του σχεδίου συμμετέχουν τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας και το Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη.

    Παράλληλα, η Αυστραλία ανακοίνωσε πως θα χορηγήσει επιπλέον βοήθεια 7,5 εκατ. δολαρίων στην Ινδονησία για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεν απεργούν κτηνίατροι-γεωπόνοι

    Παγκόσμιος συναγερμός

    [02] Κόσμος

    Και νέο περιστατικό βίας κατά μαθητών

    Άνοιξε πυρ εναντίον μαθητών

    13/10/2005 8:31:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Έντονη ανησυχία προκαλούν στις κινεζικές αρχές, οι επιθέσεις αγνώστων εναντίον μαθητών σχολείων, ακόμα και νηπίων. Ένα νέο περιστατικό σημειώθηκε σήμερα, στην επαρχία Ανχούι της ανατολικής Κίνας, όταν ένας μεσήλικας, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, άνοιξε πυρ εναντίον μαθητών που έκαναν γυμναστική στο προαύλιο του σχολείου τους. Δεκαέξι παιδιά, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τραυματισμένα και έξι νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση . Ο δράστης, πυροβόλησε εναντίον τους με όπλα που έφτιαξε ο ίδιος και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή. Ένας αυτόπτης μάρτυρας προσπάθησε να τον σταματήσει αλλά δεν τα κατάφερε.

    Πέμπτη επίθεση

    Πρόκειται για το πέμπτο περιστατικό βίας κατά μαθητών από το 2004.

    Τον Απρίλιο, ένας άνδρας μπήκε σε σχολείο της νότιας Κίνας και έκοψε το αυτί ενός μαθητή και το μισό δάχτυλο μίας μαθήτριας.

    Στα τέλη του 2004, δυο νηπιαγωγεία του Πεκίνου δέχθηκαν ανάλογες επιθέσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο παιδιά και η δασκάλα τους.

    Το Σεπτέμβριο του 2004, στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ ένας οδηγός λεωφορείου μαχαίρωσε 25 μαθητές δημοτικού.

    Τον ίδιο μήνα άλλος ένας δράστης τραυμάτισε 28 παιδιά στην πόλη Σούζου.

    Ορισμένες επιθέσεις, έγιναν από ανθρώπους που έχασαν ξαφνικά τις δουλειές τους.

    [03] Κοινωνία

    Σοκ από την κατάσταση των πτωμάτων

    Θρίλερ με πτώματα δύο παιδιών

    13/10/2005 10:25:00 πμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε "θρίλερ" εξελίσσεται η ανεύρεση δύο πτωμάτων ανήλικων παιδιών μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ημερών, σε παραθαλάσσιες περιοχές στη Χαλκιδική και στο Βόλο, όπου οι τοπικές διωκτικές Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για την εξιχνίαση των υποθέσεων. Την περασμένη Κυριακή, ψαράς εντόπισε σε παραλία, στην περιοχή Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, τμήμα πτώματος αγοριού, ηλικίας περίπου 3 ετών, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης και ειδοποίησε τις λιμενικές Αρχές. Η ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή, έκανε γνωστό ότι παραμένει αδιευκρίνιστη η αιτία θανάτου εξαιτίας της προχωρημένης σήψης. Το παιδί φορούσε διπλό παντελόνι, το εξωτερικό χρώματος μπλε, μαύρα αθλητικά παπούτσια και μωβ κάλτσες. Εξάλλου, στη θαλάσσια περιοχή Πλάκα του Βόλου εντοπίστηκε το πτώμα αγοριού, ηλικίας 3-8 ετών, χωρίς να εξακριβωθούν και στην περίπτωση αυτή τα αίτια του θανάτου και τα στοιχεία ταυτότητας.

    Εξετάζονται όλα τα σενάρια

    Πάντως, από τις λιμενικές Αρχές Στρατωνίου Χαλκιδικής και Βόλου εξετάζεται πρώτα από όλα το ενδεχόμενο τα δύο άτυχα παιδιά να ήταν μετανάστες, που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν μαζί με άλλα άτομα στην Ελλάδα με βάρκες.

    Η αστυνομία όμως ερευνά και το ενδεχόμενο τα παιδιά να έπεσαν θύματα παράνομου κυκλώματος πώλησης ανθρωπίνων οργάνων. Οι έρευνες συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση.

    [04] Κοινωνία

    Για τέταρτη μέρα

    Κινητοποιήσεις οδηγών φορτηγών

    13/10/2005 11:13:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων από περιοχές του νομού Πέλλας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων μείωση των ασφαλίστρων, διαμόρφωση κομίστρου και στην Ελλάδα και αυστηρότερους ελέγχους στα φορτηγά του εξωτερικού, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, τους αφαιρούν μέρος της δουλειάς. Το πρωί, απέκλεισαν για μισή ώρα την εθνική οδό Αθηνών Ευζώνων στο ύψος του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια στάθμευσαν και πάλι τα φορτηγά τους στην άκρη του δρόμου, επιτρέποντας και πάλι τη διέλευση οχημάτων. Σε ανάλογο αποκλεισμό προχώρησαν και την Τετάρτη το βράδυ. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν για τέταρτη συνεχή μέρα, 170 φορτηγά μεταφοράς κοντέινερ παραμένουν στη διασταύρωση του Αγίου Αθανασίου, δεκαοχτώ στο ύψος των Μαλγάρων, τριάντα στη Γέφυρα και είκοσι στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.

    [05] Κόσμος

    Συνελήφθησαν για τις επιθέσεις στο Μπαλί

    Δύο ύποπτοι για τις επιθέσεις στο Μπαλί

    13/10/2005 9:50:00 πμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη σύλληψη δύο υπόπτων, ανακοίνωσε σήμερα η ινδονησιακή αστυνομία, στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις στο Μπαλί την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, οι δύο άντρες συνελήφθησαν χθες Τετάρτη στην επαρχία Μπάντεν της Ιάβας. Ένας άλλος ύποπτος που συνελήφθη την Κυριακή μεταφέρθηκε στο Μπαλί και ανακρίνεται. Στις επιθέσεις αυτές στα παραλιακά θέρετρα Τζινμπαράν και Κούτα στο Μπαλί έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 150.

    [06] Κόσμος

    Σύμφωνα με δυο νέες δημοσκοπήσεις

    Μαύρα μαντάτα για Μπους

    13/10/2005 9:17:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μόλις το 39% των Αμερικανών δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Τζορτζ Μπους και το 54% απορρίπτει την πολιτική του, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του NBC και της Wall Street Journal. Μόλις το 28% των Αμερικανών πιστεύουν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και η πλειοψηφία τους καταδικάζουν τον χειρισμό στον κυκλώνα Κατρίνα, ανησυχούν για τις τιμές καυσίμων αλλά και για την κατάσταση στο Ιράκ. Ένα χρόνο από τις εκλογές για το Κογκρέσο, το 48% δηλώνει ότι θέλει να ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς και το 39% από τους Ρεπουμπλικάνους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων, τα τελευταία 11 χρόνια.

    Ενδεχόμενο αποπομπής

    Η υπόθεση Ιράκ, εξακολουθεί να στοιχίζει στον πρόεδρο Μπους και την κυβέρνηση του.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Public Affairs έδειξε ότι το 50% των Αμερικανών θεωρούν ότι το Κογκρέσο θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο αποπομπής του Αμερικανού Προέδρου, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι έλεγε ψέματα για τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Το 44% εμφανίζεται αντίθετο με μία τέτοια πρόταση και το 6% δεν εκφράζει άποψη επί του θέματος.

    Οι δυο δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν την τελευταία βδομάδα.

    [07] Οικονομία

    Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

    Συνεχίζεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

    13/10/2005 10:33:00 πμ

    Συνεχίζεται η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2006. Ο Σάββας Τσιτουρίδης είναι ο εισηγητής της ΝΔ, ο Ανδρέας Μακρυπίδης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ο Αγγελος Τζέκης του ΚΚΕ και ο Γιάννης Δραγασάκης του ΣΥΝ. Κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα συζήτησης, ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν από τώρα και στο εξής χαριστικές ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. "Δεν είναι δυνατόν με τη μέθοδο αυτή, να χαρίζονται στους ασυνεπείς χρήματα και να διαλύεται η αξιοπιστία του κράτους" είπε χαρακτηριστικά. "Δεν θα υπάρξει καμία νέα φορολογική επιβάρυνση για το 2006" διαβεβαίωσε ο Σάββας Τσιτουρίδης υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι ταυτόχρονα αξιόπιστος, αποτελεσματικός και κοινωνικά δίκαιος. "Ο προϋπολογισμός είναι ο δεύτερος συνεχόμενος, που απορρίπτεται από την E.E." είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο γραμματέας κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας.

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Οι ομάδες του Μουντιάλ

    13/10/2005 1:19:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η διαδικασία των μπαράζ απομένει πλέον για να σχηματιστεί ο "ποδοσφαιρικός χάρτης" του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας. Μετά και την τελευταία αγωνιστική της Τετάρτης για τα προκριματικά ξεκαθάρισαν οι ομάδες που πήραν την απευθείας πρόκριση και εκείνες που θα υποχρεωθούν να δώσουν αγώνες μπαράζ προκειμένου να την διεκδικήσουν. Η κλήρωση για τα μπαράζ της Ευρώπης θα γίνει την Παρασκευή και οι έξι ομάδες χωρίζονται σε δύο γκρουπ με βάση την βαθμολογία της FIFA, έτσι οι Τσεχία, Ισπανία και Τουρκία αποφεύγουν να κληρωθούν μεταξύ τους και θα διασταυρωθούν με τις Νορβηγία, Ελβετία και Σλοβακία

    Οι ομάδες που έχουν προκριθεί

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΖΩΝΗ (UEFA) - 14 θέσεις

    1. Γερμανία (διοργανώτρια)

    2. Ουκρανία

    3. Ολλανδία

    4. Αγγλία

    5. Πολωνία

    6. Ιταλία

    7. Πορτογαλία

    8. Κροατία

    9. Γαλλία

    10. Σερβία/Μαυροβούνιο

    11. Σουηδία

    ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ (CAF) - 5 θέσεις

    12. Ανγκόλα

    13. Ακτή Ελεφαντοστού

    14. Γκάνα

    15. Τόγκο

    16. Τυνησία

    ΖΩΝΗ ΝΟΤΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (CONMEBOL) - 4+1 θέσεις

    17. Αργεντινή

    18. Βραζιλία

    19. Παραγουάη

    20. Ισημερινός

    ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ (AFC) - 4+1 θέσεις

    21. Ιαπωνία

    22. Ιράν

    23. Ν.Κορέα

    24. Σαουδική Αραβία

    ΒΟΡΕΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ CONCACAF - 3+1 θέσεις

    25. Μεξικό

    26. ΗΠΑ

    27. Κόστα Ρίκα

    Οι ομάδες των μπαράζ

    Α΄γκρουπ Β΄ γκρουπ

    28. Τσεχία Νορβηγία

    29. Ισπανία Ελβετία

    30. Τουρκία Σλοβακία

    * Οι ομάδες που βρίσκονται υψηλότερα στην κατάταξη της FIFA (Τσεχία, Ισπανία, Τουρκία) θα διασταυρωθούν με κάποια από τις άλλες τρεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα

    Όλοι θέλουν Ότο

    Ρεχάγκελ: "Η καρδιά μου πάντα εδώ"

    Σας ευχαριστούμε Πρωταθλητές

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Με το σπαθί της" η Ουρουγουάη

    13/10/2005 10:24:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο φινάλε των προκριματικών του Μουντιάλ, στη ζώνη της Νότιας Αμερικής, στο Μοντεβιδέο, ένα γκολ του Αλβάρο Ρεκόμπα ( 46) ήταν αρκετό για να ρίξει με 1-0 την αδιάφορη Αργεντινή στο καναβάτσο και να στείλει την Ουρουγουάη στα μπαράζ του Μουντιάλ με αντίπαλο την Αυστραλία. Η νίκη αυτή έβαλε φωτιά στο "Centenario" από τους πανηγυρισμούς των φιλάθλων της γηπεδούχου για την κατάκτηση της 5ης θέσης του ομίλουθ αφήνοντας πίσω πίσω της Χιλή και Κολομβία. Ο πρώτος αγώνας με τα "καγκουρό" θα διεξαχθεί στο Μοντεβίδεο (12/11) και ο επαναληπτικός στο Σίδνεϊ (16/11). Σε άλλο αγώνα η Βραζιλία, με γκολ του Ρονάλντο (51) που σκόραρε μετά από περίπου ένα χρόνο με τη φανέλα της "σελεσάο" και άλλα δύο των Αντριάνο (28), Ρομπέρτο Κάρλος (63) επικράτησε της Βενεζουέλας με 3-0 και κατέκτησε την πρωτιά του ομίλου. "Είναι πάντα ωραία να τερματίζεις μπροστά από την Αργεντινή" επεσήμανε με νόημα ο αρχηγός των βεντεόρο, Καφού.

    Νίκη χωρίς αντίκρισμα για το Περού

    Συνοπτικά στους άλλους αγώνες για την 18η και τελευταία ημέρα των προκριματικών του Μουντιάλ 2006 στη ζώνη της Νότιας Αμερικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Περού-Βολιβία 4-1

    (10 Βασάλο, 38 Ασασιέτε, 45, 82 Φαρφάν-66 Γκουτιέρεζ)

    Χιλή-Ισημερινός 0-0

    Παραγουάη-Κολομβία 0-1 (8 Ρέι)

    Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. Βραζιλία 18 9 7 2 35 17 34

    2. Aργεντινή 18 10 4 4 29 17 34

    3. Ισημερινός 18 8 4 6 23 19 28

    4. Παραγουάη 18 8 4 6 23 23 28

    5. Ουρουγουάη 18 6 7 5 23 28 25

    6. Κολομβία 18 6 6 6 24 16 24

    7. Χιλή 18 5 7 6 18 22 22

    8. Βενεζουέλα 18 5 3 10 20 28 18

    9. Περού 18 4 6 8 20 28 18

    10.Boλιβία 18 4 2 12 20 37 14

    [10] Υγεία

    Και οι ενήλικες να εμβολιάζονται

    Απαραίτητος ο εμβολιασμός κατά κοκκύτη

    13/10/2005 11:08:00 πμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ, New England Journal of Medicine

    Οι επιστήμονες προτείνουν στους ενήλικες της Βορείου Αμερικής να κάνουν προληπτικά εμβόλιο κατά του κοκκύτη, μετά τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σε ΗΠΑ, που έδειξαν ότι η ασθένεια αυτή αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την Βόρεια Αμερική. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, καταδεικνύει πως παρουσιάζονται ετησίως 100.000 κρούσματα κοκκύτη στον Καναδά και 1.000.000 στις ΗΠΑ! Τα παιδιά στον Καναδά εμβολιάζονται, αλλά το εμβόλιο προσφέρει μόνο 10ετή προστασία στη νόσο και έτσι οι ενήλικες είναι εκτεθειμένοι. "Οι μόνοι ενήλικες, οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα, είναι αυτοί, οι οποίοι προσβλήθηκαν από κοκκύτη τα τελευταία 10 χρόνια", τονίζει ο δρ. Σκοτ Χάλπερειν του IWK Health Centre, στο Χάλιφαξ.

    Να εμβολιάζονται και παιδιά και ενήλικες

    Ο κοκκύτης είναι μία νόσος που προκαλείται από το βακτήριο "Bordetella pertussis" και προκαλεί έντονα συμπτώματα βήχα.

    Πολλές φορές η διάγνωση παραπέμπει σε βρογχίτιδα, αλλά ο κοκκύτης είναι διαφορετικό νόσημα, καθώς έχει πολύ επίμονο βήχα για τρεις εβδομάδες με αποτέλεσμα να μη μπορεί ο ασθενής να δουλέψει σε χώρο με άλλους ανθρώπους, ενώ είναι επικίνδυνο να κολλήσουν τα παιδιά.

    Οι ειδικοί στον Καναδά συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοκκύτη, σε μία προσπάθεια να απαλλαγούν από μιά επώδυνη ασθένεια, που επιτρέπει να αναπτύσσονται στο περιβάλλον πολλά βακτήρια, εξαιτίας του έντονου βήχα.

    [11] Υγεία

    Οι Αρχές ερευνούν για την πηγή της επιδημίας

    Νέα κρούσματα της νόσου των λεγεωναρίων

    13/10/2005 10:46:00 πμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο νέα κρούσματα της νόσου των λεγεωναρίων βρέθηκαν στο Τορόντο και μάλιστα εκτός του γηροκομείου όπου ξέσπασε η επιδημία που αριθμεί κιόλας 17 νεκρούς. Χθες, το τμήμα δημόσιας υγιεινής του Τορόντο επιβεβαίωσε την πληροφορία πως δύο νέοι ασθενείς νοσηλεύονται με τη νόσο των λεγεωναρίων, σημειώνοντας πως δεν είχαν καμία σχέση με το επίμαχο γηροκομείο αφού ποτέ δεν το είχαν επισκεφθεί. "Εξαιτίας της χρονικής σύμπτωσης αρχίζουμε να πιστεύουμε πως πρόκειται για κοινή αιτία της επιδημίας και αυτήν προσπαθούμε να εντοπίσουμε" είπε ο δρ. Μακεόουν που χειρίζεται την υπόθεση.

    Δεν έχει ακόμα εντοπιστεί η πηγή της επιδημίας

    Ωστόσο, οι φορείς της πόλης προσπαθούν να αποσυνδέσουν το ξέσπασμα της νόσου των λεγεωναρίων με επιδημική έκρηξη, κρατώντας χαμηλούς τόνους στη δημοσιότητα.

    Την ίδια στιγμή ο ιατρικός κόσμος της πόλης χτυπάει συναγερμό για να εντοπισθεί η πηγή της επιδημίας, καθώς δεν πρέπει να διακυβευτούν άλλες ζωές.

    Η πικρή εμπειρία του SARS που κόστισε πολύ στην πόλη το χειμώνα του 2003, όχι μόνο σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, έχει επιφέρει μία τεράστια σύγχυση σε φορείς και επιστήμονες.

    [12] Ζωής ...σΤάσεις

    Πρωτοσέλιδος γάμος

    Φωτογραφίες από το γάμο της Ντέμι Μουρ

    13/10/2005 9:46:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Δεν έβγαλαν λέξη για το γάμο τους. Φρόντισαν όμως να μοιραστούν με τους θαυμαστές τους τις φωτογραφίες από την τελετή στο Μπέβερλι Χιλς. Η Ντέμι Μουρ και ο Αστον Κάτσερ, έδωσαν στο αμερικανικό περιοδικό OK! φωτογραφίες από το μεγάλο γεγονός. Βεβαίως όχι δωρεάν. Το περιοδικό κλήθηκε να δώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να έχει την αποκλειστικότητα. Η Ντέμι Μουρ και ο Αστον Κάτσερ ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας, στις 24 Σεπτεμβρίου. Στο γάμο παρευρέθηκαν και τα τρία παιδιά της Μουρ αλλά και ο πρώην σύζυγος της Μπρους Γουίλις.

    [13] Ελλάδα

    Λόγω της γρίπης των πτηνών

    Δεν απεργούν κτηνίατροι-γεωπόνοι

    13/10/2005 10:03:00 πμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΕΡΑ

    Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους κτηνίατροι και γεωπόνοι. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνιάτρων, η αναστολή γίνεται για λόγους δημόσιας υγείας και σεβασμού προς τον καταναλωτή και λόγω της γρίπης των πουλερικών. Επίσης, όπως σημείωσε, το υπουργείο έχει διαβεβαιώσει ότι θα δρομολογήσει την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων τους.

    [14] Κόσμος

    Στο Ναλτσίκ, πρωτεύουσα Καμπάρντινο-Μπαλγκάρια

    Είκοσι νεκροί σε μάχες στον Καύκασο

    13/10/2005 9:08:00 πμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Υπάρχουν "πολλοί νεκροί" ανάμεσα στους κατοίκους της πρωτεύουσας της περιοχής του Καυκάσου Καμπάρντινο-Μπλαγκάρια, όπου από νωρίς το πρωί ένοπλοι επιτίθενται σε κυβερνητικά κτήρια και σχολεία. Σύμφωνα με το ρωσικό ραδιοσταθμό "Ηχώ" της Μόσχας, που επικαλείται δήλωση γιατρού σε νοσοκομείο της πόλης, οι νεκροί ξεπερνούν τους 20 και οι τραυματίες τους σαράντα. Τριανταένα ασθενοφόρα προσπαθούν να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία. Ομοσπονδιακές δυνάμεις συγκρούονται από νωρίς με ένοπλες συμμορίες, προσπαθώντας να τις εξολοθρεύσουν. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως οι ένοπλοι είναι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές. Το Καμπάρντινο-Μπαλγκάρια είναι μια μουσουλμανική περιοχή στον Καύκασο και συνορεύει με τη Βόρεια Οσετία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 October 2005 - 8:56:02 UTC