Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναρπαστική βόλτα στο "μέλλον" των αρχαίων
  • [02] Κόκκινη γραμμή για την ΠΓΔΜ
  • [03] Ημέρα του "Λευκού Μπαστουνιού"
  • [04] Νεότερα σε 15 μέρες για την Ολυμπιακή
  • [05] Συνάντηση Λούβαρη-Σόλιντ
  • [06] Κανονική προπόνηση στον ΠΑΟ
  • [07] Θριαμβευτής ο ΠΑΟΚ
  • [08] Δυσφήμηση του Μπάσκετ
  • [09] Απεργούν οι έμποροι υγρών καυσίμων
  • [10] Λουκέτο σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

    [01] Πολιτισμός

    Έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία

    Συναρπαστική βόλτα στο "μέλλον" των αρχαίων

    13/10/2005 10:19:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων εφευρετών θα έχουν όσοι επισκεφθούν το Πολεμικό Μουσείο την ερχόμενη Δευτέρα. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, διοργανώνει το 2ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων, που χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως τα βυζαντινά χρόνια. Εκατό διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους, ενώ στον προθάλαμο του Αμφιθεάτρου του Μουσείου θα λειτουργεί Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας με ομοιώματα μετρητικών οργάνων, αντλιών, μεταλλοτεχνίας και αυτοματοποιητικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Υπολογίζοντας τις κινήσεις του ουρανού

    Στόχος του συνεδρίου είναι να γνωρίσουμε καλύτερα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καθώς οι γνώσεις μας για την σημαντικότατη τεχνολογική συμβολή στην ανθρωπότητα δεν είναι επαρκώς γνωστή, και να αυξηθεί το ενδιαφέρον των σύγχρονων Ελλήνων για την τεχνολογία.

    Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει για τον εκπληκτικό "Υπολογιστή των Αντικυθήρων", τον εκπληκτικής ακριβείας μηχανισμό υπολογισμού της κίνησης των ουρανίων σωμάτων, που κατασκευάστηκε το 80 π.Χ. και πρόκειται για έναν από τους πιο σύνθετους μηχανισμούς, που διασώθηκαν από την αρχαιότητα. Ο καθηγητής Μ.Τ. Ράιτ θα παρουσιάσει το ομοίωμα του "Υπολογιστή", που κατασκεύασε μετά από μελέτες ετών, καθώς και τις νέες εξελίξεις στην έρευνά του.

    Περισσότερες πληροφορίες:

    Αμφιθέατρο Πολεμικού Μουσείου: Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη 2

    Διάρκεια έκθεσης και συνεδρίου: 17 έως 20 Οκτωβρίου

    Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 9:00-14:00 και 16:00-19:00

    Ελεύθερη είσοδος

    Για περισσότερες πληροφορίες:

    Γραμματεία του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

    Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γραφείο 408 - Καραγιώργη Σερβίας 4

    Τηλ: 210-32 91 291

    e-mail: emaet@central.tee.gr

    Λίγα λόγια για την ΕΜΑΕΤ

    Η Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας είναι μια επιστημονική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1993, με σκοπό να καλλιεργήσει την επιστημονική έρευνα και να διαδώσει τις ιστορικές γνώσεις γύρω από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων, μέχρι και το Βυζάντιο.

    Οργανώνει ανοικτές για το κοινό επιστημονικές συνεδριάσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και ταινιών, καθώς και αρχαιογνωστικές επισκέψεις τεχνολογικού ενδιαφέροντος, ειδικά σεμινάρια για διάφορες ομάδες ενδιαφερομένων (εκπαιδευτικών, φοιτητών), Εκθέσεις και διεθνή Συνέδρια για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία.

    Σχετικά Links: ΕΜΑΕΤ

    [02] Πολιτική

    Δεν κατατίθεται νεα πρόταση από Νίμιτς

    Κόκκινη γραμμή για την ΠΓΔΜ

    13/10/2005 10:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2005 11:26:44 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ- ΝΕΤ

    Με την προϋπόθεση, ότι η ΠΓΔΜ θα εγκαταλείψει την αδιάλλακτη θέση της και θα προσχωρήσει στη λογική μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης. "Διαφορετικά προσδιορίζουμε μια βαθιά κόκκινη γραμμή την οποία είμαστε αποφασισμένοι να μην υπερβούμε". Ο κ Στυλιανίδης, επανέλαβε, ότι υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής σε δημοψήφισμα στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, που, όπως τόνισε, αποτελεί "δόκιμο θεσμικό όπλο από το οποίο η Ελλάδα δεν παραιτείται". Επίσης ο κ Στυλιανίδης κατηγόρησε την προηγούμενη Κυβέρνηση για μακρόχρονη αδράνεια. Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή του, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε, ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς δε σχεδιάζει προς το παρόν να παρουσιάσει καινούρια πρόταση. Στο μεταξύ, την Παρασκευή ξεκινά στη Ρόδο η άτυπη Διαβαλκανική Σύνοδος στην οποία θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων χωρίς να έχει καθοριστεί κατ ιδίαν συνάντηση.

    Όχι στο βέτο λέει ο Θ Πάγκαλος

    Αναφερόμενος στο εν λόγω ζήτημα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος επανέλαβε, ότι βάση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 η χώρας μας διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα να μην συμφωνήσει στην ένταξη της χώρας αυτής σε διεθνείς οργανισμούς με οποιαδήποτε ονομασία εκτός από ΠΓΔΜ.

    Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός, Θόδωρος Πάγκαλος σε δηλώσεις του αντιτάχθηκε ενδεχόμενη χρήση βέτο, ενώ χαρακτήρισε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που θα γίνει την Τρίτη κατόπιν αιτήματος του ΣΥΝ , "Συμβούλιο της πλάκας".

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές του κ Πάγκαλου και παρέπεμψε στις τοποθετήσεις του προέδρου Γιώργου Παπανδρέου καθώς και στις δηλώσεις του Χρήστου Παπουτσή.

    Δεν καταθέτει νέα πρόταση ο Νίμιτς

    Τέλος στη φημολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με την κατάθεση νέας πρότασης από τον Μάθιου Νίμιτς έβαλε με ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ τονίζοντας, ότι ο τελευταίος, "δε σχεδιάζει να παρουσιάσει καινούριες ιδέες στα μέρη αυτή την στιγμή".

    Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του γγ των Ηνωμένων Εθνών "ο κ. Νίμιτς, με δεδομένη την παρούσα κατάσταση, πιστεύει ότι απαιτείται μια περίοδος ηρεμίας στην όλη διαδικασία αυτή την χρονική στιγμή".

    Με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοίνωσε, ότι δεν εμπλέκεται στην διαμεσολάβηση του ΟΗΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ, και κάλεσε τα δύο μέρη να εργασθούν με τον κ. Νίμιτς και μεταξύ τους για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

    "Αν προσπαθείτε να αναλύσετε το τι συμβαίνει και προς τα πού κινούνται οι εξελίξεις, μην κοιτάτε προς τις ΗΠΑ για την εκτίμησή σας, αλλά κοιτάξτε τι πράττει ο ΟΗΕ και τι λένε τα δυο μέρη, και πώς αντιδρούν στις προτάσεις των Ην. Εθνών. Αυτή είναι μια διαδικασία του ΟΗΕ", ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Άνταμ Ερελι.

    [03] Κοινωνία

    Ημέρα του "Λευκού Μπαστουνιού"

    13/10/2005 8:14:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Εθελοτυφλία απέναντι στα προβλήματα τους καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Τυφλών της χώρας μας. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του "Λευκού Μπαστουνιού" το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, που είναι αφιερωμένη σε όσους έχουν προβλήματα όρασης, τυφλοί σπουδαστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας βελτίωση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης. Αντιπροσωπεία τους, επισκέφθηκε το υπουργείο Παιδείας. Όπως καταγελούν, μόλις 60 παιδιά φοιτούν στις δύο σχολές τυφλών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όταν τα τυφλά παιδιά σχολικής ηλικίας φθάνουν τα 2.000. Όσο για τις μετακινήσεις τους στις πόλεις, αποτελούν καθημερινή δοκιμασία για γερά νεύρα.

    Τα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν είναι σημαντικά και χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Ο Σύνδεσμος Τυφλών λοιπόν ζητά:

    -Φωνητική αναγγελία των στάσεων σε λεωφορεία και τρόλεϊ

    -Ηχητικά σήματα σε φωτεινούς σηματοδότες

    -Να αστυνομεύονται πιο αυστηρά οι ράμπες και οι ειδικοί χώροι στάθμευσης

    -Να λειτουργήσει γραφείο εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία στο Διεθνή Αερολιμένα, στους σταθμούς των ΚΤΕΛ και στην αφετηρία του προαστιακού στο σταθμό Λαρίσης

    - Να αναγνωριστεί η γραφή Braille, από την ελληνική Βουλή

    Επίσης ζητείται η λειτουργία νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου για τα τυφλόκωφα παιδιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Σημαντική παράμετρος είναι και η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού. Με αυτό ως ζητούμενο το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις, που αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 15 Οκτωβρίου. Περιλαμβάνουν ημερίδες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μειωμένη όραση, για τα αίτια της τυφλότητας, δράσεις της πολιτείας και ειδικά προγράμματα, καθώς και πολιτιστικά δρώμενα από τα άτομα με προβλήματα όρασης.

    Θα λειτουργούν επίσης κιόσκια ενημέρωσης των πολιτών στις πλατείες Συντάγματος, Κοτζιά, Ομονοίας, Δαβάκη, Ηλεκτρικό Σταθμό Καλλιθέας και Πλατεία Ν. Σμύρνης, από τις 10:30 ως 20:30. Επίσης οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τα γραφεία του ΚΕΑΤ, Ελ. Βενιζέλου 210, στην Καλλιθέα, από τις 9π.μ.-3μ.μ.

    [04] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη-Λιάπη

    Νεότερα σε 15 μέρες για την Ολυμπιακή

    13/10/2005 9:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για την πορεία ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών και τα νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει από τις επαφές με τους επενδυτές, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Αυτό ανακοίνωσε, ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης μετά από συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, επισημαίνοντας, πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Στο μεταξύ, με αγωγή της η διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ζητά 7.000.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη λόγω συκοφαντικής δυσφήμισης από το Δ.Σ της Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνικών της Ολυμπιακής, μετά τις καταγγελίες τους, ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των επιβατών κατά τις πτήσεις με ενοικιαζόμενα αεροσκάφη, που χρησιμοποιεί η εταιρεία.

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Συνάντηση Λούβαρη-Σόλιντ

    13/10/2005 11:08:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν να είναι και οι μεταγραφικές κινήσεις συναντήθηκε ο Γιώργος Λούβαρης με τον Τροντ Σόλιντ, τους δύο συνεργάτες του, Κρις Φαν Πιουβέλντε και Τσέντομιρ Γιανέφσκι και τον Σάββα Θεοδωρίδη. Η επίσημη εκδοχή της συνάντησης ήταν πως συζητήθηκαν προσωπικά θέματα που αφορούν τον Νορβηγό τεχνικό, ωστόσο είναι γνωστό πως στον Ολυμπιακό έχει ήδη ξεκινήσει ο προγραμματισμός για τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Έτσι ο Σόλιντ ήδη εξετάζει κάποιες περιπτώσεις -νέων κυρίως- ποδοσφαιριστών, που μπορεί να αποτελέσουν πιθανό μεταγραφικό στόχο και είναι λογικό λοιπόν να τεθούν επί τάπητος και μεταγραφικά θέματα.

    Στον αγωνιστικό τομέα, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού προπονήθηκαν σήμερα στις 4 μ.μ. και το άσχημο ήταν πως ο Καφές ένιωσε ένα σφίξιμο στους προσαγωγούς, που τον ανάγκασε να ακολουθήσει ατομικό πρόγραμμα. Το ίδιο έκανε και ο Πάντος, αλλά για προληπτικούς λόγους, καθώς ένιωσε ενόχληση στο γόνατο. Πρόγραμμα με θεραπεία έκανε ο Πατσατζόγλου και ατομικό ο Σούρερ. Στην προπόνηση παρόντες ήταν όλοι οι διεθνείς εκτός του Κωνσταντίνου, ο οποίος έφτασε από τη Γαλλία μετά το τέλος και για το λόγο αυτό ακολούθησε μόνος του πρόγραμμα με τρέξιμο. Σήμερα το πρωί υποβλήθηκε με επιτυχία σε εγχείριση στους κοιλιακούς ο Γιάννης Ταραλίδης. Υπολογίζεται ότι σε περίπου έξι εβδομάδες θα ξεκινήσει ελαφρές προπονήσεις. Αύριο θα πάρει εξιτήριο από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κανονική προπόνηση στον ΠΑΟ

    13/10/2005 9:57:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Επέστρεψαν οι 15 απόντες του Παναθηναϊκού και ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι είχε σήμερα την ευκαιρία να πραγματοποιήσει προπόνηση σε κανονικούς ρυθμούς. Στους παίκτες που επέστρεψαν σήμερα, θα προστεθούν και εκείνοι που ξεκινούν προπονήσεις αύριο που είναι οι Τόργκελε, Χαραλαμπίδης και Σέριτς. Μοναδικό "πονοκέφαλο" για τον Μαλεζάνι αποτελεί ο Πιερ Εμπεντε, ο οποίος υποφέρει από θλάση στους προσαγωγούς και υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία. Πράγμα που σημαίνει πως χάνει σίγουρα τα παιχνίδια με Ακράτητο και Μπαρτσελόνα. Ετσι, "ρεζέρβα" του Μάριο Γκαλίνοβιτς θα είναι ο Κύπριος Μιχάλης Σιημητράς. Με την επιστροφή και του Νασίφ Μόρις ο οποίος εξέτισε την ποινή του, ο Μαλεζάνι θα έχει για πρώτη φορά φέτος γεμάτο το "οπλοστάσιό" του.

    [07] Μπάσκετ

    Θριαμβευτής ο ΠΑΟΚ

    13/10/2005 11:29:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με τον Κώστα Βασιλειάδη να εξελίσσεται σε "κινητήριο μοχλό" της επίθεσης του ΠΑΟΚ, ο "δικέφαλος του Βορρά" επικράτησε 68-58 του Αρη, στο κλειστό της Πυλαίας και προκρίθηκε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας. Στην επόμενη φάση η ομάδα του Μπάνε Πρέλεβιτς θα αντιμετωπίσει το Μαρούσι. Με κύριους εκφραστές στην επίθεση τους Γκαγκαλούδη και Βασιλειάδη, που είχαν συγκομιδή 8 και 5 πόντων αντίστοιχα, και εκμεταλευόμενος την εκνευριστική αστοχία των αντιπάλων, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να διατηρεί την πρωτοπορία στο σκοράρισμα σε όλο το πρώτο ημίχρονο, που ολοκληρώθηκε 26-21, υπέρ των γηπεδούχων. Από το «στρατόπεδο» του Αρη, ο Κουλ, ο οποίος προσέφερε σημαντικές βοήθειες στη ρακέτα και ο Στακ προσπαθούσαν να κάνουν τη διαφορά. Στην τρίτη περίοδο ο Αρης έδειξε στοιχεία ανάκαμψης, όταν μείωσε σε 26-23, αλλά Μάντσε, Γκαγκαλούδης και Ζούγιοβιτς φρόντισαν να θέσουν και πάλι τον ΠΑΟΚ σε θέση ισχύος. Οταν μάλιστα στο τελευταίο δεκάλεπτο αφυπνίστηκε και πάλι ο Βασιλειάδης η υπόθεση-πρόκριση για την ομάδα του Πρέλεβιτς απέκτησε τυπικό χαρακτήρα. Το τελικό 68-58 έδωσε στον ΠΑΟΚ το τέταρτο εισιτήριο για τα ημιτελικά του θεσμού.

    ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κορομηλάς-Καρούσης-Χριστοδούλου

    Τα δεκάλεπτα: 15-7, 26-21, 41-33, 68-58.

    ΠΑΟΚ (ΜΠΑΝΕ ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ): Γκαγκαλούδης 18, Βασιλειάδης 19 (5), Μάντσε 4, Μαυροκεφαλίδης 6, Φορντ 2, Ξανθόπουλος 2, Ζούγιοβιτς 13 (1), Μάρεϊ 4, Γεωργίτσης, Χένιακ.

    ΑΡΗΣ (ΗΛΙΑΣ ΖΟΥΡΟΣ):Κασλ 5, Πάντιους 14 (1), Σιγάλας 6 (2), Χαριτόπουλος 1, Στακ 13, Σκοτ, Καμπερίδης 5, Φρίμαν 3, Ασημακόπουλος 3 (1), Κουλ 8.

    [08] Μπάσκετ

    Δυσφήμηση του Μπάσκετ

    13/10/2005 9:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2005 9:55:28 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Αυτό όμως που έμεινε από το σημερινό "μεγάλο παιχνίδι" της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό ήταν τα όσα έγιναν εντός του παρκέ με τους οπαδούς των δύο ομάδων να δημιουργούν επεισόδια, να σπάνε καρέκλες, να πετάνε φωτοβολίδες και να αναγκάζουν τους διαιτητές να διακόπτουν τον αγώνα κάθε δύο λεπτά. Εξάλλου το κακό είχε ξεκινήσει από την αρχή εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, οι οι "φίλαθλοι" των δύο συλλόγων έσπασαν αυτοκίνητα, προπηλακίστηκαν με την Αστυνομία και μεταξύ τους και έκαναν ένα αγώνα μπάσκετ να μην θέλει να το δει κανείς. Και όλα αυτά μόλις λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπασκετ από την Εθνική Ελλάδας. Στον καθαρά αγωνιστικό τομέα του παιχνιδιού ο Παναθηναϊκός θριάμβευσε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με 81-51και πήρε την πρόκριση για τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

    Απλά ανώτερος ο ΠΑΟ

    Παρά τη μεγάλη και εύκολη νίκη πρόκριση του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού αυτά που διαδραματίστηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης είναι αυτά που θα μείνουν στην ιστορία. Αρκεί να σημειωθεί πως μέσα σε αυτό το "κακό" για το Ελληνικό Μπάσκετ τρίωρο έγιναν "πράματα και θάματα". Βόμβα στον ηλεκτρικό, έσπασαν καθίσματα, τραυμάτισαν δημοσιογράφους, έσπασαν λινκ τηλεόρασης και ό,τι άλλο (δεν) φαντάζεται φυσιολογικός ανθρώπινος νους.

    Μέσα σε όλα αυτά οι δύο ομάδες προσπάθησαν να παίξουν και μπάσκετ. Στα του αγώνα λοιπόν οι "πράσινοι" επιβεβαίωσαν την ανωτερότητα τους, μία ομάδα τριών και τεσσάρων ταχυτήτων καλύτεροι από τους "κόκκινους" που τους πάτησαν με το τελικό σκορ 81-51.

    Στο πρώτο δεκάλεπτο και οι δύο ομάδες ξεκίνησαν μουδιασμένα, με το σκορ να είναι 8-8. Οι "πράσινοι" πάτησαν γκάζι και έφτασαν να προηγούνται με 23-11 αλλά οι γηπεδούχοι με τον Σχορτσιανίτη να προσπαθεί μόνος του μείωσαν σε 16-25. Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ξαναμπεί στο παιχνίδι και με τον "Μπέϊμπι Σακ" σε κέφια μείωσε στους 4 (25-29). Ως εκεί όμως αφού η ομάδα του Ομπράντοβιτς άρχισε να ανεβάζει σταδιακά τη διαφορά και με τον Αλβέρτη να είναι "ζεστός" αλλά και το Γιάκα Λάκοβιτς να οδηγεί με μαεστρία την ομάδα βρέθηκε με τη λήξη να προηγείται με 42-31.

    Οι νταμπλούχοι Ελλάδας είχαν πάρει τον έλεγχο και άρχισαν να κάνουν "πάρτι" στην αντίπαλη εστί εκτινάσσοντας τη διαφορά στους 18π (49-31). Εκεί πήραν το λόγο οι "φίλαθλοι" των δύο ομάδων που άρχισαν να σπάνε τα πάντα. ΟΙ διακοπές άρχισαν να γίνονται όλο και συχνότερες και να μην παίζεται και πολύ παιχνίδι. Πάντως ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να κάνει τη διαφορά και να ανεβάζει τη διαφορά.

    Οι "πράσινοι" έκαναν επίδειξη δύναμης και στο τέταρτο μέρος με όλους τους παίκτες να "φορτώνουν τα αντίπαλα καλάθια" και πήραν την εύκολη πρόκριση με 81-51 να είναι το τελικό σκορ. Με τη λήξη οι παίκτες του Παναθηναϊκού πήγαν μπροστά στους "πράσινους" φιλάθλους της κάνοντας το καθιερωμένο όλε όλε όλε

    Τα δεκάλεπτα: 16-25, 31-42, 41-63, 51-81.

    ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βορεάδης-Κουκουλεκίδης-Μαστραφτσής

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΓΙΟΝΑΣ ΚΑΖΛΑΟΥΣΚΑΣ): Χατζής 6 (2), Ζουκάουσκας 4, Εντνι 7 (1), Ράντσικ, Ζίζιτς 7, Βασιλόπουλος 6 (1), Σχορτσιανίτης 12, Σεϊμπούτις 4, Αργυρόπουλος, Μπάρλος, Καλαϊτζίδης, Πρίντεζης, Αγαδάκος, Λιούις 5.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ): Αλβέρτης 11 (2), Τομάσεβιτς 3, Λάκοβιτς 10 (2), Διαμαντίδης 8, Στσεπάνοβιτς, Μπατίστ 14, Σπανούλης 10 (1), Φέμερλινγκ 2, Χατζηβρέττας 10 (2), Τσαρτσαρής 6, Παπανικολάου 3, Καλαϊτζής, Σάκοτα 4

    [09] Κοινωνία

    Απεργούν οι έμποροι υγρών καυσίμων

    13/10/2005 8:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2005 8:36:07 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, απαντά η Ένωση Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Νομού Αττικής στην άρνηση του Υπουργείο Ανάπτυξης να συνεχίσουν να διαθέτουν στην αγορά πετρέλαιο κίνησης. Το προεδρείο των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης συναντήθηκε με το γ.γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκο Στεφάνου, ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημά τους να τους δοθεί παράταση τριών ετών προκειμένου να αποκτήσουν ιδιοκτήτες δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης των 100 κυβικών, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να διαθέτουν στην αγορά πετρέλαιο κίνησης. Οι μεταπωλητές απέκλεισαν με τα βυτιοφόρα τους για μισή ώρα τη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και πορεία με τα βυτιοφόρα στη Βουλή. Πάντως, η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να μην παρουσιάσει ιδιαίτερα προβλήματα στην Αττική καθώς οι εταιρείες διαθέτουν και δικό τους στόλο.

    Αντιδρούν και οι βενζινοπώλες

    Αντίθετοι στις αλλαγές στην αγορά του πετρελαίου και οι βενζινοπώλες, που την Τετάρτη πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

    Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, συναντήθηκε με τον κ. Στεφάνου στον οποίο παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων είναι η απαγόρευση της διακίνησης πετρελαίου κίνησης από τους μεταπωλητές, η αναστολή της ανεξέλεγκτης ίδρυσης νέων πρατηρίων και η εξίσωση στους φόρους του ντίζελ κίνησης και θέρμανσης, με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της νοθείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διευκρινίσεις για το πετρέλαιο

    "Ξεσκέπασαν" λαθρέμπορους καυσίμων

    [10] Κοινωνία

    Για την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου

    Λουκέτο σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

    13/10/2005 7:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2005 8:33:30 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Εικοσιτετράωρη απεργία προκήρυξε για την 21η Οκτωβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) για τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και τρίωρη στάση εργασίας (11πμ-2 μμ) για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Επίσης, στις 11 το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση στα γραφεία της Ομοσπονδίας και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η κινητοποίηση γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ" θα καταργήσει ουσιαστικά το δημόσιο και παιδαγωγικό χαρακτήρα των σταθμών, ενώ παράλληλα θα πλήξει σημαντικά δικαιώματα εργαζομένων, όπως θέματα που αφορούν τις άδειες, τα ωράρια, τις παροχές". Επίσης, η Ομοσπονδία ζητά την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών για να μην τροποποιηθεί ο κανονισμός λειτουργίας των σταθμών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 October 2005 - 20:51:14 UTC