Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη στις Βρυξέλλες
  • [02] Κιλά από κούνια
  • [03] Βίντεο μετά την μουσική
  • [04] Πιο καλή η… φυλακή
  • [05] Συνάντηση Μολυβιάτη με Ιλίνκα Μίτρεβα
  • [06] Στη "φάκα" καλλιεργητές χασίς
  • [07] Aπολογούνται Καλούσης-Κεχαγιόγλου
  • [08] Σύλληψη ιερέα για μαστροπεία
  • [09] Κέρδισε το "στοίχημα" ο Ιάπωνας
  • [10] Τέσσερις νεκροί στην Ισπανία
  • [11] Έληξε η κρίση στο Καύκασο
  • [12] Έκτακτα μέτρα ασφαλείας
  • [13] Καλό χειμώνα...
  • [14] Στο "εδώλιο" Κεντέρης-Θάνου
  • [15] Πρόβλημα με Ρονάλντο
  • [16] Σοφερίνες στη Σ. Αραβία;
  • [17] Πάρτι γενεθλίων για τη "σιδηρά κυρία"

    [01] Υγεία

    Για τη γρίπη των πτηνών

    Σύσκεψη στις Βρυξέλλες

    14/10/2005 8:19:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Έκτακτη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, με κύριο θέμα συζήτησης τη γρίπη των πτηνών. Με το πρώτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού ήδη επιβεβαιωμένο στην Τουρκία, οι επιστήμονες καλούνται να εξετάσουν πιθανούς κίνδυνους που υπάρχουν για τους Ευρωπαίους πολίτες από τα αποδημητικά πτηνά, αλλά και αν θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Για το ίδιο θέμα, θα υπάρξει και έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε. την Τρίτη. Το Σάββατο, τ αποτελέσματα των εξετάσεων για τις τρεις πάπιες που βρέθηκαν νεκρές στο Δέλτα του Δούναβη. Σε ετοιμοτητα βρισκονται και οι ελληνικές αρχές. Ηδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο "Περσέας".Ψυχραιμία και όχι κινήσεις πανικού, ήταν το μήνυμα, από την έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Πρωθυπουργό.

    Παγκόσμια ανησυχία

    Ψυχραιμία συνέστησε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

    Η Γαλλία σκοπεύει να ζητήσει την ενίσχυση της επιτήρησης των αποδημητικών πτηνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τη λήψη μέτρων για την προστασία των πτηνοτροφείων, και αναμένεται να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Στην Τουρκία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών αποφάσισε να απαγορεύσει το κυνήγι άγριων πτηνών στο τουρκικό έδαφος, μετά τον εντοπισμό στη βορειοδυτική χώρα του επικίνδυνου ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

    Σήμερα εξάλλου, το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας απαγόρευσε προληπτικά την εισαγωγή πουλερικών από την Ρουμανία, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη του ιού της γρίπης των πτηνών.

    Η απαγόρευση αφορά κυρίως τα ζωντανά πτηνά, το κρέας πουλερικών, καθώς και τις τροφές για τα πτηνά, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου στο πρακτορείο Ιντερφαξ.

    Τα πρώτα κρούσματα της γρίπης εκτός Ασίας, έχουν κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές σε όλο τον κόσμο.

    Σήμερα, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, με αφορμή τον εντοπισμό του κρούσματος στη Τουρκία, ανακοίνωσε ότι οι πολύ αυστηρές απαγορεύσεις που έχουν θεσπιστεί, στις εισαγωγές διασφαλίζουν την προστασία των πουλερικών στις Ηνωμένες Πολιτείες,

    Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία δεν εξάγει στις ΗΠΑ ζωντανά πτηνά ή κρέας κοτόπουλου. Επίσης, έχουν απαγορευτεί οι εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά.

    Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές πουλερικών από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου εκτός από ελάχιστες, όπως η Γαλλία, η Αυστραλία, η Σουηδία, η Ισπανία και η Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο, τα ζωντανά πουλερικά που εισάγονται ακόμη και από αυτές τις χώρες τίθονται σε καραντίνα.

    Στη Βενεζουέλα τώρα, η αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Βενεζουέλας, Πατρίσια Φέμπρες, ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά τις εισαγωγές πουλερικών και προϊόντων πτηνοτροφίας από τη γειτονική Κολομβία, μετά τον εντοπισμό ενός ιού που προσβάλει τα πτηνά.

    Η απαγόρευση εισαγωγών θα ισχύει μέχρι να μπορέσουν οι κολομβιανές αρχές να δώσουν εγγυήσεις ότι ο ιός αυτός δεν αποτελεί απειλή για την πτηνοτροφία στη χώρα.

    Ανακοίνωση προειδοποίηση εξέδωσε και η Νότια Κορέα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη διάδοση της ασθένειας μέσω των αποδημητικών πτηνών που θα περάσουν από την κορεατική χερσόνησο αργότερα αυτό το μήνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φόβοι για πανδημία

    [02] Υγεία

    Κιλά από κούνια

    14/10/2005 11:15:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Daily Mail

    Η παχυσαρκία "μιλά" από νωρίς και μάλιστα από την κούνια... Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον, οι οποίοι συνδέουν πλέον ανοιχτά το βάρος του μωρού στη γέννηση και το ρυθμό ανάπτυξης του τα πρώτα δυο χρόνια ζωής με την παχυσαρκία. Στην έρευνα τους, που δημοσιεύεται στη βρετανική επιθεώρηση υγείας, σημειώνεται ότι τα μωρά με μεγάλο βάρος στη γέννηση, με υψηλό δείκτη μάζας σώματος αλλά και εκείνα που πήραν απότομα κιλά τα πρώτα δυο χρόνια ζωής έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα παιδιά και ενήλικες στο μέλλον. Η έγκαιρη διάγνωση μίας νόσου που λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας στο δυτικό κόσμο είναι σημαντική. Θα ήταν όμως ακόμα σημαντικότερη αν υπήρχαν ξεκάθαρες θέσεις ως προς τον τρόπο πρόληψης της, τα πρώτα χρόνια ζωής.

    [03] Τεχνολογία

    Νέα γενιά iPod

    Βίντεο μετά την μουσική

    14/10/2005 10:55:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τον κόσμο του φορητού βίντεο ετοιμάζεται να κατακτήσει η Apple, βασιζόμενη στην επιτυχία του iPod. Σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, όπως οι "Νοικοκυρές σε Απόγνωση", "Night Stalker" και "Lost", θα είναι διαθέσιμες για το νέο iPod μια ημέρα μετά την προβολή τους και θα πωλούνται προς 1,6 ευρώ το επεισόδιο. Στόχος της εταιρίας είναι η συμφωνία με το ABC να αποτελέσει την αρχή για μια ευρύτερη συνεργασία με την Walt Disney (στην οποία ανήκει το τηλεοπτικό δίκτυο), ώστε να διευρυνθεί η γκάμα των τηλεοπτικών προγραμμάτων που θα προσφέρεται μέσω του iTunes. "Επειδή εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο θα αγοράσουν το νέο iPod για να ακούνε μουσική, θα γίνει γρήγορα το πιο δημοφιλές φορητό βίντεο στην ιστορία", εκτίμησε το αφεντικό της Apple, Στιβ Τζομπς, παρουσιάζοντας το νέο, εξελιγμένο iPod. Το νέο φορητό της Apple είναι λεπτότερο από τους "προγόνους" του και διαθέτει έγχρωμη οθόνη 2,5 ιντσών με ανάλυση 320 επί 240 pixels. Ωστόσο, η Apple άργησε να μπει στην "κούρσα": ήδη, η Microsoft, η Creative και η Archos έχουν δημιουργήσει παρόμοιες συσκευές, ενώ, πρόσφατα, η Sony παρουσίασε την δική της ανάλογη κονσόλα, το PlayStation Portable (PSP).

    Ποντάροντας στην οικειότητα

    Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το φορητό βίντεο δεν φαίνεται να συγκινεί το αγοραστικό κοινό. Επίσης, πολλές συσκευές είναι ογκώδεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν νόμιμες ιστοσελίδες για να "κατεβάσουν" τηλεοπτικές σειρές και επιτυχίες του Hollywood.

    Η Apple φιλοδοξεί να κερδίσει το στοίχημα έναντι των ανταγωνιστών της βασιζόμενη στην επιτυχία του iPod, που έχει πουλήσει περισσότερες από 28 εκατομμύρια συσκευές από το 2001.

    "Αυτή δεν είναι μια συσκευή βίντεο", σχολίασε στο βρετανικό δίκτυο BBC o αναλυτής Νέιτ Έλιοτ, προσθέτοντας: "το βίντεο λειτουργεί ως επιπλέον χαρακτηριστικό του iPod. Όταν η Apple θα είναι έτοιμη να μπει στο χώρο του φορητού βίντεο, τότε θα δούμε κάτι περισσότερο ολοκληρωμένο".

    Ανάλογα ήταν και τα σχόλια του εκδότη του περιοδικού MacFormat, Γκράχαμ Μπάρλοου: "είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία μιας συσκευής φορητού βίντεο, όμως, δεν είναι ακόμα αυτό", είπε χαρακτηριστικά.

    Στην Μεγάλη Βρετανία η έκδοση των 30 GB θα στοιχίζει περίπου 219 λίρες (299 δολάρια στις ΗΠΑ) και η έκδοση των 60 GB θα κοστίζει 299 λίρες (399 δολάρια στις ΗΠΑ).

    Εκτός από το νέο iPod, η Apple παρουσίασε μια νέα γενιά iMac, με ενσωματωμένη video camera και ταχύτερους επεξεργαστές G5. Το νέο σύστημα έχει την δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου και είναι εξοπλισμένο με το λογισμικό Front Row, που επιτρέπει την διαχείριση μουσικών αρχείων, φωτογραφιών και βίντεο από μακριά και όχι απαραίτητα μπροστά από την οθόνη.

    Σχετικά Links: Apple

    [04] Παράξενα

    Πιο καλή η φυλακή

    14/10/2005 9:54:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τον πιο δραστικό τρόπο για να απαλλαγεί από την κρεβατομουρμούρα φαίνεται πως ανακάλυψε ένας 24χρονος Αλγερινός, παντρεμένος με Ιταλίδα. Ο Ahmed Salhi συνελήφθη για παραβίαση του νόμου περί μετανάστευσης και το Δικαστήριο τον καταδίκασε σε κατ οίκον περιορισμό υπό την επίβλεψη της συζύγου του, στην πόλη Ferrara. Ωστόσο, η ποινή μάλλον αποδείχθηκε βαριά για τον 24χρονο Βλέπετε, μια εβδομάδα μετά την καταδίκη του επέστρεψε στο Δικαστήριο και, κυριολεκτικά, ικέτευσε να τον βάλουν φυλακή! "Προτιμώ να είμαι πίσω από τα κάγκελα, παρά να ζω μαζί της. Δεν αντέχω την γκρίνια της", φέρεται ότι υποστήριξε ο Ahmed και ο δικαστής σίγουρα κατάλαβε τον πόνο του. Το αίτημα του 24χρονου έγινε δεκτό και, έτσι, μεταφέρθηκε στις φυλακές, ώστε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

    [05] Πολιτική

    Δεν θα υπάρξει νέα πρόταση δηλώνει ο Νίμιτς

    Συνάντηση Μολυβιάτη με Ιλίνκα Μίτρεβα

    14/10/2005 9:46:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα, η συνάντηση που θα έχει στη Ρόδο, ο Πέτρος Μολυβιάτης με την ομόλογό του των Σκοπίων Ιλίνκα Μίτρεβα, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Την Πέμπτη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, διέψευσε το ενδεχόμενο να υπάρξει μία νέα πρόταση σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται ηρεμία. Την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση, διαμηνύει ότι δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ονομασίας. "Μην κοιτάτε προς τις ΗΠΑ αλλά κοιτάξτε τι πράττει ο ΟΗΕ και πως αντιδρούν τα δυο μέρη στις προτάσεις των Ην. Εθνών. Αυτή είναι μια διαδικασία του ΟΗΕ" ξεκαθάρισε ο Ανταμ Έρελι, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παράλληλα, κάλεσε τις δυο πλευρές να εργασθούν με τον Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κινητικότητα για την ονομασία

    [06] Κοινωνία

    Μεγάλη χασισοφυτεία στον Σταυρό Φαρσάλων

    Στη "φάκα" καλλιεργητές χασίς

    14/10/2005 11:24:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται Αυστραλοί λαθρέμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι καλλιεργούσαν μεγάλη χασισοφυτεία σε θερμοκήπιο στη θέση Σταυρός Φαρσάλων. Εκτός από τα χασισόδεντρα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατέσχεσαν μηχανήματα επεξεργασίας χασίς, τα οποία χειρίζονταν οι Αυστραλοί λαθρέμποροι. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που εντοπίζονται καλλιεργητές χασίς, οι οποίοι κάνουν και την επεξεργασία του προϊόντος προκειμένου να παράγουν επεξεργασμένο χασίς, τη λεγόμενη "σοκολάτα" ή την "τσίκα", όπως το αποκαλούν οι χρήστες.

    [07] Κοινωνία

    Στις 19 Οκτωβρίου η απολογία Κεχαγιόγλου

    Aπολογούνται Καλούσης-Κεχαγιόγλου

    14/10/2005 10:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2005 11:18:09 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στον ειδικό ανακριτή Ιωάννη Σίδερη απολογείται σήμερα ο πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών Ευάγγελος Καλούσης, για σωρεία κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος σχετικά με τη συμμετοχή του σε παραδικαστικό κύκλωμα. Σε απολογία είχε κληθεί για σήμερα και ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου για υπόθεση δωροδοκίας σχετικά με την εμπλοκή του στην ομάδα του παραδικαστικού κυκλώματος με πρωταγωνίστρια την αποπεμφθείσα πρωτοδίκη Αντωνία Ηλία και τον προφυλακισθέντα αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη. Ο δικηγόρος ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί στις 19 Οκτωβρίου.

    [08] Κοινωνία

    Στη Λέσβο

    Σύλληψη ιερέα για μαστροπεία

    14/10/2005 10:27:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με τη μέθοδο των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων συνελήφθη τα ξημερώματα στην περιοχή της Ανάξου στη Λέσβο, 42χρονος ιερέας για μαστροπεία. Μετά από συμφωνία που έκανε με αστυνομικό στην Πέτρα Λέσβου, ο ιερέας πήρε εκατό ευρώ για να μεσολαβήσει στην παροχή αγοραίου έρωτα με 20χρονη αλλοδαπή. Ο ιερέας και η 20χρονη αλλοδαπή θα οδηγηθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου στον Εισαγγελέα. Ο ιερέας είναι πατέρας τριών ανήλικων παιδιών.

    [09] Κόσμος

    Νίκη του Κοϊζούμ η ιδιωτικοποίηση των Ταχυδρομείων

    Κέρδισε το "στοίχημα" ο Ιάπωνας

    14/10/2005 10:38:00 πμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μεγάλη επιτυχία για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι η έγκριση από την Ανω Βουλή του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των Ιαπωνικών Ταχυδρομείων. Τα μέλη της Ανω Βουλής ενέκριναν το νομοσχέδιο με ψήφους 134 υπέρ και 100 κατά. Την περασμένη Τρίτη, το νομοσχέδιο είχε πάρει εύκολα την έγκριση της Κάτω Βουλής. Η απόρριψη του νομοσχεδίου αυτού, τον περασμένο Αύγουστο από την Ανω Βουλή, είχε οδηγήσει σε πολιτική αναστάτωση και τελικά ο Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, παίρνοντας προσωπικό ρίσκο, διέλυσε τη Βουλή και οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο Κοϊζούμι ξανακέρδισε τις εθνικές εκλογές, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως απόλυτα προσωπική του νίκη. Το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των Ταχυδρομείων προβλέπει τη διάσπαση των οργανισμών σε τέσσερις εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθούν. Σήμερα τα Ιαπωνικά Ταχυδρομεία απασχολούν 260.000 εργαζόμενους.

    [10] Κόσμος

    Από τις καταρρακτώδεις βροχές στην Καταλονία

    Τέσσερις νεκροί στην Ισπανία

    14/10/2005 10:07:00 πμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Πέμπτη, οι δύο από αυτούς Γάλλοι, από τις καταρρακτώδεις βροχές στην Καταλονία. Ένας 74χρονος Ισπανός πνίγηκε χθες το πρωί στην επαρχία Γερόνε, βόρεια της Βαρκελόνης. Λίγες ώρες αργότερα οι πυροσβέστες εντόπισαν τρία πτώματα μέσα σε δύο αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά στην Βιλανόβα ντε λα Μούγα στην ίδια επαρχία. Οι δύο από τους νεκρούς ήταν ένας άντρας και μια γυναίκα από τη Γαλλία, περίπου 70 χρόνων. Στο δεύτερο αυτοκίνητο βρέθηκε νεκρός ένας άντρας με καταγωγή από κάποια χώρα της Βόρειας Αφρικής.

    [11] Κόσμος

    Απελευθερώθηκαν οι όμηροι του Ναλτσίκ

    Έληξε η κρίση στο Καύκασο

    14/10/2005 9:41:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αίσιο τέλος είχε η ομηρία εφτά πολιτών, που κρατούνταν από Τσετσένους αντάρτες, στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Ναλτσίκ στον Καύκασο. Η απελευθέρωσή τους, επιτεύχθη μετά από επιχείρηση των ρωσικών αστυνομικών δυνάμεων που εισέβαλαν στο τμήμα σκοτώνοντας τους οκτώ αντάρτες που τους κρατούσαν όμηρους από την Πέμπτη. Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως οι αντάρες σκοτώθηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν με μικρό φορτηγό. Περισσότεροι από 150 αντάρτες επιτέθηκαν χθες σε κυβερνητικά κτίρια στην περιοχή Καμπάρντινο-Μπαλγκάρια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Σε αντίθεση με τα γεγονότα στο Μπεσλάν, υπήρξε άμεση αντίδραση των ρωσικών αρχών, με αποτέλεσμα η κρίση να εκτονωθεί σχεδόν άμεσα. Ωστόσο αναμένεται να εκφραστεί και πάλι έντονη δυσαρέσκεια από την κοινή γνώμη για την αδυναμία των ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας να αποτρέψουν μία επίθεση ανταρτών στον Καύκασο. Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι στη διάρκεια των οδομαχιών σκοτώθηκαν 62 αντάρτες και 17 συνελήφθησαν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρή επιδρομή

    [12] Ιράκ

    Ενόψει του δημοψηφίσματος

    Έκτακτα μέτρα ασφαλείας

    14/10/2005 7:09:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, θα διεξαχθεί το Σάββατο το ιστορικό δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος του Ιράκ. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπαγιάν Μπάκερ Σουλάγκ, από σήμερα το Ιράκ κλείνει τα σύνορά του με το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, να παραμένει κλειστό από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έως στις 6 το απόγευμα της Κυριακής. Στα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και η οπλοφορία των πολιτών. Η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες θα ισχύει από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Το μέτρο αυτό θα αρθεί την ερχόμενη Τρίτη. Επίσης, από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων, εκτός των κυβερνητικών και στρατιωτικών οχημάτων. Η απαγόρευση δεν ισχύει για τα οχήματα που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θα ψηφίσουν οι Σουνίτες

    [13] Οικονομία

    Ξεκίνησε η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

    Καλό χειμώνα...

    14/10/2005 6:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2005 11:41:58 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με την τιμή διάθεσης να κυμαίνεται μεταξύ των 59 και 60 λεπτών το λίτρο,αλλά και τους διανομείς υγρών καυσίμων στην Αττική να απεργούν, ξεκίνησε την Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τα ελληνικά νοικοκυριά. Η τιμή του θα είναι υψηλότερη στις παρεμεθόριες περιοχές και αναμένεται να φτάσει ακόμα και στα 65 λεπτά. Ωστόσο όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η αξία του θα αναπροσαρμόζεται καθημερινά, είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω, καθώς ο ανταγωνισμός και οι νόμοι της αγοράς, θα λειτουργούν καταλυτικά στη διαμόρφωση της τελικής κοστολόγησης. Ταυτόχρονα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, ξεκινά από σήμερα εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη του λαθρεμπορίου και τη φοροδιαφυγή.

    Απεργούν οι μεταπωλητές

    Από νωρίς το πρωί τα βυτιοφόρα σχημάτιζαν ουρές στα Ελληνικά Διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο, για να φορτώσουν πετρέλαιο θέρμανσης και να το μοιράσουν σε όλη την Ελλάδα.

    Η τροφοδοσία της αγοράς εξελίσσεται ομαλά στην Αθήνα, παρά την απεργία που κήρυξαν σήμερα οι μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίοι παραμένουν έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στη λεωφόρο Μεσογείων.

    Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και οι μεταπωλητές καυσίμων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων του νομού Πέλλας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

    [14] Αθλητισμός

    Στο "εδώλιο" Κεντέρης-Θάνου

    14/10/2005 11:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2005 11:50:27 πμ)

    Τέλος στο σήριαλ Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου αναμένεται να μπει τις προσεχείς δύο μέρες για τα όσα έγιναν την 12η Αυγούστου 2004, μία μέρα πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Μία υπόθεση που απασχολεί από τότε όλο τον κόσμο Παγκοσμίου Κλασικού Αθλητισμού και θα κρίνει εν ολίγοις και το μέλλων των δύο Ολυμπιονικών. Η ακροαματική διαδικασία θα γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS). Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση έφτασε στα χέρια της CAS μετά την έφεση που άσκησε η Παγκόσμια Επιτροπή Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) ενάντια στην αθωωτική απόφαση της Ελληνικής Ομοσπονδίας (ΣΕΓΑΣ) για τους δύο αθλητές στα όσα ακολούθησαν πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (12 Αυγούστου 2004).

    Η ώρα της κρίσης

    Αρχικά την Παρασκευή, οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους με την κατάθεση γραπτών υπομνημάτων με την υπερασπιστική τους γραμμή. Μετά θα ακολουθήσει η ακρόαση από την Επιτροπή των δύο πλευρών που βρίσκονται σε αντιδικία και η εξέταση των μαρτύρων. Όσο για τους Κεντέρη και Θάνου θα βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου το Σάββατο, όπου και θα υποστηρίξουν τις θέσεις τους, ότι δηλαδή ουδέποτε κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε αντιντόπινγκ κοντρόλ. Από την άλλη πλευρά η IAAF θα ζητήσει τον αποκλεισμό των δύο Ελλήνων παικτών για δύο χρόνια από κάθε αθλητική δραστηριότητα λόγω σαφούς παραβίασης του κώδικα αντιντόπινγκ και θα ζητηθεί την τιμωρία τους και για τα περίφημα non show (απουσία των αθλητών από τις τοποθεσίες που είχαν δηλώσει για να είναι διαθέσιμοι προς ξαφνικούς ελέγχους ντόπινγκ). Το "παρών" θα δώσει και ο ΣΕΓΑΣ (που θα εκπροσωπηθεί από τον Τσαρλς Χολάντερ) που θα πρέπει να αναλύσει τους λόγους της αθωωτικής απόφασης που έδωσε για τους δύο Ολυμπιονίκες, κάτι που είχε προκαλέσει δυσφορία από της τάξεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου θα εκπροσωπήσει ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, ενώ την IAAF ο Μάικλ Μπέλοφ.

    Από τρεις δικηγόρους αποτελείται η επιτροπή των Δικαστηρίων. Ένας από αυτούς θα είναι ο πρόεδρος, ο Καναδός Ιβς Φορτιέ, ενώ οι δύο άλλοι δικαστές επιλέγονται από τους αντιδίκους. Η πλευρά των αθλητών επέλεξε τον Αμερικανό Κρίστοφερ Κάμπελ και αυτή της IAAF τον Βρετανό Πίτερ Λίβερ.

    Οι δύο αθλητές θα αντιμετωπίσουν την ποινή για τρεις παραβάσεις του κώδικα αντιντόπινγκ (non show): στις 27 και 28 Ιουλίου στο Τελ Αβίβ, στις 10 και 11 Αυγούστου στο Σικάγο και, τέλος, στις 12 Αυγούστου στην Αθήνα, 24 ώρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

    Η απόφαση αυτή θα είναι τελεσίδικη και οι παίκτες δεν θα έχουν το δικαίωμα έφεσης και το Δικαστήριο δεν θα λάβει υπόψη καμία άλλη απόφαση που έχει γίνει μέχρι τώρα. Η CAS πρέπει να βγάλει την ετυμηγορία μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες αλλά αναμένεται να βγάλει την απόφαση πολύ νωρίτερα και μέσα στον επόμενο μήνα.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρόβλημα με Ρονάλντο

    14/10/2005 10:43:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Χωρίς τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο θα αναγκαστεί να παραταχθεί η Ρεάλ Μαδρίτης στο ντέρμπι της ισπανικής πρωτεύουσας κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης για το παιχνίδι της 7ης αγωνιστικής της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Ο επιθετικός των "μερένγκες" τραυματίστηκε στη γάμπα κατά τη διάρκεια του αγώνα της Εθνικής Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και θα παρακολουθήσει από τον πάγκο τον ισπανικό "εμφύλιο". Πάντως δεν δείχνει πολύ σοβαρό το πρόβλημα και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι έτοιμος για το παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρόζενμποργκ, στον όμιλο που μετέχει και ο Ολυμπιακός.

    [16] Ζωής ...σΤάσεις

    Στο πλευρό των γυναικών ο βασιλιάς της Σ. Αραβίας

    Σοφερίνες στη Σ. Αραβία;

    14/10/2005 8:35:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αλλαγή πολιτικής, στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών, προανήγγειλε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC, o βασιλιάς Αμπντάλα.Μιλώντας στη δημοσιογράφο Μπάρμπαρα Γουόλτερς, εξέφρασε τη συμπάθεια του προς το ωραίο φύλο και ανακοίνωσε ότι κάποια στιγμή οι γυναίκες της χώρας θα πιάσουν τιμόνι. "Πιστεύω σθεναρά στα δικαιώματα των γυναικών" τόνισε σημειώνοντας μάλιστα, ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή γυναίκες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας που οδηγούν. "Απαιτείται υπομονή" πρόσθεσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί να πάρει μόνος του αποφάσεις. "Είναι αδύνατο να κάνω κάτι που θα ήταν απαράδεκτο στα μάτια του λαού" είπε χαρακτηριστικά όταν η Αμερικανίδα δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί δεν βγάζει ένα διάταγμα που να επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν.

    [17] Ζωής ...σΤάσεις

    Έκλεισε τα 80 η Μάργκαρετ Θάτσερ

    Πάρτι γενεθλίων για τη "σιδηρά κυρία"

    14/10/2005 12:05:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τα 80α της γενέθλια γιόρτασε την Πέμπτη στο Λονδίνο η Μάργκαρετ Θάτσερ με δεξίωση, που έδωσε στο κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου, "Μάνταριν Οριένταλ", με 650 λαμπερούς προσκεκλημένους. Ανάμεσά τους η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ Β με τον σύζυγο πρίγκιπα Φίλιππο, που σπάνια εμφανίζεται σε κοσμικές εκδηλώσεις και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με τη σύζυγό του Σέρι. Η στενή συνεργάτιδα της πρώην Πρωθυπουργού Σίνθια Κρόφορντ δήλωσε ότι δεν μπορεί να πιστέψει πως η Μάργκαρετ Θάτσερ έφθασε, ήδη, τα ογδόντα της και μάλιστα ευχήθηκε στην ηλικία αυτή να "κρατιέται το ίδιο καλά". Η δεξίωση διήρκεσε σχεδόν δυόμισι ώρες, ώστε η οικοδέσποινα να μην κουραστεί υπερβολικά. Από το 2002 και μετά η Θάτσερ δεν ταξιδεύει εκτός Βρετανίας, ενώ έχει μειώσει αισθητά τις δημόσιες εμφανίσεις στο εσωτερικό. Μάλιστα, πολλοί διέβλεψαν, ότι η δεξίωση αυτή ίσως να ήταν και η τελευταία της δημόσια εμφάνιση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 October 2005 - 8:53:11 UTC