Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση για τις υποκλοπές
  • [02] Σε Παπούλια - Καραμανλή ο Μάροβιτς
  • [03] Διάλογος για τα ΜΜΕ
  • [04] Στη δημοσιότητα τα ονόματα
  • [05] Περίεργο κύκλωμα υποκλοπών
  • [06] Εξιτήριο για τον Πολυζωγόπουλο
  • [07] Ακατάλληλο παριζάκι της Creta Farm
  • [08] Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα σκίτσα
  • [09] Βόμβα με το σημάδι της ΕΤΑ
  • [10] Πολύνεκρη έκρηξη σε ορυχείο
  • [11] Σάλος για σκίτσα του Μωάμεθ
  • [12] Στην ΙΑΕΑ το Ιράν
  • [13] Ενεργειακός δίαυλος προς τη Δύση
  • [14] Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Αράπογλου
  • [15] Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη Αλογοσκούφη
  • [16] Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Gazprom
  • [17] Ξάνθη(νε) το προβάδισμα στο Καραϊσκάκη
  • [18] "Πύρρειος" πρόκριση για το "τριφύλλι"
  • [19] "Τσουχτερά" τα εισιτήρια στο Τορίνο
  • [20] "Έλαμψαν" οι αθλητές μας στη Λισσαβόνα
  • [21] Παρελθόν ο Σούνες από τη Νιούκαστλ
  • [22] Αποκλείστηκαν "Μπάρτσα, "Γιούβε"
  • [23] Η Μαντάμ Ζινώ σε δημοπρασία
  • [24] Εμβόλιο ελπίδα κατά του Η5Ν1
  • [25] Άλλο ένα θύμα του ιού H5N1
  • [26] Δέκατος πλανήτης ή απλά άστρο;
  • [27] Θεία… δίκη
  • [28] Αστυνόμε μου έκλεψαν τα ναρκωτικά

    [01] Πολιτική

    Με λογισμικό "φάντασμα" και συσκευές "σκιές"

    Ενημέρωση για τις υποκλοπές

    2/2/2006 2:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2006 7:01:30 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Έκτακτη συνέντευξη Τύπου, για το θέμα της υποκλοπής των κινητών τηλεφώνων του Πρωθυπουργού, υπουργών και άλλων πολιτικών, παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, οι Υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερώσουν για τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι υποκλοπές και ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης. Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, στόχος είναι η προστασία του εθνικού συμφέροντος και της ασφάλειας και τόνισε ότι οι υποκλοπές, που έγιναν από άγνωστα άτομα, ξεκίνησαν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και σταμάτησαν το Μάρτιο του 2005, οπότε και διαπιστώθηκαν οι υποκλοπές. Ακολούθησε σειρά λεπτομερών ερευνών από τις αρμόδιες Αρχές, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά αγνώστων, ενώ ενημερώθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα. Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία Vodafone, τα κινητά της οποίας παρακολουθούνταν, τονίζει ότι έχει θέσει στη διάθεση της Δικαιοσύνης και των αρμοδίων Αρχών όλα τα στοιχεία.

    Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το θέμα

    Όπως τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, μετά την ενημέρωση θα συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone δέχθηκε παράπονα από τους συνδρομητές της, για προβλήματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες της εταιρείας. Στη συνέχεια, από έναν έλεγχο ρουτίνας, που διεξήγαγε η Vodafone στο λογισμικό της, εντοπίστηκε το ειδικό λογισμικό, που είχε εγκατασταθεί με άγνωστο τρόπο.

    "Στις 10 Μαρτίου 2005, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone/Panafon, Γιώργος Κορωνιάς, ζήτησε συνάντηση με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου, προκειμένου να τον ενημερώσει για εξαιρετικής σημασίας ζήτημα και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 20.00 εκείνης της βραδιάς παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Βουλγαράκη", είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Όπως εξήγησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, το κύκλωμα παρακολουθούσε περίπου 100 τηλέφωνα μέσω 14-16 καρτοκινητών "τηλεφώνων-σκιών", τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες. Αμέσως, η Vodafone απομόνωσε το λογισμικό, μέσω του οποίου οι άγνωστοι παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα, και αυτομάτως σταμάτησαν οι υποκλοπές.

    Κύκλοι του Υπουργείου Άμυνας σχολίασαν ότι θέματα που άπτονται της εθνικής ασφαλείας συζητώνται μόνο από τα κινητά κρυπτοτηλέφωνα, τα τριψήφια τηλέφωνα και τα σταθερά τηλέφωνα που έχουν κρυπτοκάλυψη.

    Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Επικοινωνιών, Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, τόνισε ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας θα λάβει άμεσα κλήση προς ακρόαση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες.

    Εξαντλητικές έρευνες

    Κατόπιν εντολή του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ξεκίνησε μία λεπτομερή και μακροχρόνια έρευνα προκειμένου να εντοπίσει τους κατόχους των τηλεφώνων, οι οποίοι καλούσαν σε αυτά τα τηλέφωνα-σκιές. Μετά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι όλοι οι καλούντες είχαν πάρει τηλέφωνο επειδή νόμιζαν ότι τα τηλέφωνα αυτά ανήκαν σε κάποιους άλλους. Αυτό, όπως διευκρίνισε ο κ. Βουλγαράκης, συνέβη επειδή όταν κάποιος σταματά να χρησιμοποιεί έναν τηλεφωνικό αριθμό, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, τον παραχωρούν σε κάποιον άλλο συνδρομητή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τηλέφωνα-σκιές χρησιμοποιούσαν τις κεραίες που βρίσκονταν στην περιοχή του Λυκαβηττού, της Πλατείας Μαβίλη, του Πύργου Αθηνών και της κλινικής Λευκός Σταυρός, ενώ δεν άφηναν ίχνη από τις υποκλοπές. Τα τηλέφωνα αυτά, που χρησιμοποιούνταν για τις παρακολουθήσεις, ενεργοποιήθηκαν την περίοδο Ιούνιος-Αύγουστος 2004.

    Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Παπαληγούρας, που είπε ότι το Μάρτιο του 2005 ενημερώθηκε για το θέμα από το διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone, Γιώργο Κορωνιά, σε συνάντηση, που έγινε παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινού.

    Ο κ. Παπαληγούρας ζήτησε από τον κ. Λινό τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ο κ. Λινός ανέθεσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.

    Χθες, ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση και ο κ. Διώτης άσκησε ποινικές διώξεις κατά αγνώστων για παράβαση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.

    Παράλληλα, παραγγέλθηκε η ενέργεια ανάκρισης, ενώ αύριο θα οριστεί ο ανακριτής, που θα αναλάβει την υπόθεση.

    Mετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου, διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους η λίστα των κατόχων, τα κινητά τηλέφωνα των οποίων παρακολουθούνταν.

    Μεταξύ των τηλεφώνων, που παρακολουθούνταν ήταν αυτά του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Εθν. Άμυνας, του Υπουργού Δημ. Τάξης, του Υπουργού Δικαιοσύνης, της Δημάρχου Αθηναίων, καθώς και πολλά τηλέφωνα της ηγεσίας των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας. Επίσης, παρακολουθούνταν το τηλέφωνο του πρώην υπουργού Εθν. Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, καθώς και τηλέφωνα Αράβων επιχειρηματιών.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε το θέμα "πάρα πολύ περίεργη υπόθεση", τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ απαιτεί τη διαλεύκανσή της και την απόδοση ευθυνών, ενώ είπε ότι θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός να μην έχει ενημερωθεί ότι το τηλέφωνό του παρακολουθούνταν.

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    Άμεσα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης. Το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου, Νίκου Αθανασάκη, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας των πολιτών και εντοπισμού των δραστών, ενώ είπε ότι δεν ακολούθησε διαφανείς διαδικασίες, καθώς δεν ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές, όπως είναι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Επίσης, είπε ότι θα έπρεπε να είχε ενημερώσει το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι ένας κορυφαίο στέλεχός του και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολουθούνταν.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε "κορυφή ενός παγόβουνου αδιαφάνειας" την υπόθεση των υποκλοπών και κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ανεύθυνους χειρισμούς.

    "Το ΠΑΣΟΚ ζητά την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης", τόνισε ο κ. Αθανασάκης και εξέφρασε τις αμφιβολίες του κόμματός του ότι θα μπορέσει να το πράξει. "Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και κανείς δεν μπορεί να την εμπιστευθεί", κατέληξε ο κ. Αθανασάκης.

    Για ένα "κλαδί στο μεγάλο και φουντωτό δέντρο της γενικευμένης παρακολούθησης κομμάτων, κυβερνήσεων, κινημάτων" έκανε λόγο η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας την υπόθεση εκτιμώντας ότι στόχος αυτών που κάνουν τις υποκλοπές είναι να δημιουργήσουν "τις προϋποθέσεις να χτυπήσουν το ριζοσπαστικό κίνημα" και "να συγκεντρώσουν στοιχεία, για τον πόλεμο που υπάρχει ανάμεσα σε κράτη, κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους".

    Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, και κάλεσε την κυβέρνηση να κατονομάσει πρόσωπα και εταιρείες, που εμπλέκονται.

    Aνακοίνωση της Vodafone

    Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Vodafone-Panafon, Γιώργος Κορωνιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Αμέσως μόλις διαπιστώσαμε την ύπαρξη λογισμικού διενέργειας υποκλοπών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, προχωρήσαμε στην απομάκρυνσή του και όπως είχαμε υποχρέωση, ενημέρωσα αμέσως την Πολιτεία. Στη συνέχεια, θέσαμε εαυτόν στη διάθεση της Δικαιοσύνης, καθώς και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και την τεχνογνωσία για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Όλοι εμείς, οι άνθρωποι της Vodafone-Panafon, όπως μας υπαγορεύει το ήθος μας και η επαγγελματική συνέπεια, παραμένουμε πάντοτε αυστηρά προσηλωμένοι στις αρχές της νομιμότητας, αυστηρά ταγμένοι στην εξυπηρέτηση των πελατών μας και την προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων και των εργαζομένων μας. Η σοβαρή αυτή υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες δίδονται στις αρμόδιες Αρχές".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη δημοσιότητα τα ονόματα

    Περίεργο κύκλωμα υποκλοπών

    [02] Πολιτική

    Επαφές του Προέδρου της Σερβίας - Μαυροβουνίου

    Σε Παπούλια - Καραμανλή ο Μάροβιτς

    2/2/2006 2:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η κρατική ένωση Σερβίας Μαυροβουνίου με το επικείμενο δημοψήφισμα, η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, κυριάρχησαν στις συναντήσεις του προέδρου της χώρας, Σδέτοβαρ Μάροβιτς, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, τόνισε πως το επικείμενο δημοψήφισμα πρέπει να διεξαχθεί με δημοκρατικές διαδικασίες και να γίνει σεβαστό από όλους, ενώ, αναφερόμενος στο Κοσοβο, συνέστησε αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια και διαπραγματεύσεις σε καθεστώς αμοιβαίας κατανόησης. Από την πλευρά του, ο κ. Μάροβιτς χαρακτήρισε την συζήτηση φιλική και ευχαρίστησε την Ε.Ε. για την διαμεσολάβηση σχετικά με την κρατική ένωση, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει οι σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου να παραμείνουν καλές. Για το Κόσοβο υπογράμμισε πως η όποια λύση δεν θα πρέπει να είναι προϊόν επιβολής ή μονομερής και τόνισε ότι η περίπτωση Μπλάντιτς, που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

    [03] Πολιτική

    Συνάντηση Ρουσόπουλου με εκπροσώπους κομμάτων

    Διάλογος για τα ΜΜΕ

    2/2/2006 10:56:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με αντικείμενο το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την αδειοδότηση και τη συγκέντρωση των ΜΜΕ συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους των κομμάτων ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος. Στη συνάντηση πήραν μέρος εκ μέρους της ΝΔ οι Θ. Κασσίμης και Ν. Ελευθερόγλου, από το ΠΑΣΟΚ ο Μ. Παπαϊωάννου και εκ μέρους του ΣΥΝ οι Φ. Κουβέλης, Ν. Βούτσης και Δ. Στούμπος. "Η Κυβέρνηση θέλει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για την κατάρτιση του νομοσχεδίου", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας οι απόψεις και οι προτάσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ο κ. Κασσίμης δήλωσε πως στόχος του νομοσχεδίου είναι να αλλάξει το "θολό τοπίο" που υπάρχει στα ΜΜΕ εδώ και 16 χρόνια, με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι προέχει η προάσπιση της διαφάνειας και ζήτησε ο νόμος να αποτρέπει τη δεσπόζουσα θέση. Με επιστολή του προς τον κ. Ρουσόπουλο, το ΚΚΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει και τόνισε πως θα τοποθετηθεί κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς, όπως επεσήμανε, "η θεματολογία έχει ως αφετηριακή βάση και ως δεδομένο την κατοχή δημοσίων συχνοτήτων από ΜΜΕ που βρίσκονται στην ιδιοκτησία ιδιωτών επιχειρηματιών".

    Η συνάντηση "έκλεισε" την δεύτερη φάση του διαλόγου για την κατάρτιση του νομοσχεδίου. Η πρώτη φάση, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου, ενώ, στην τρίτη φάση, θα γίνει μια νέα συζήτηση στη βάση της κωδικοποίησης των προτάσεων, που θα έχουν υποβληθεί. Όπως διευκρίνισε ο κ. Ρουσόπουλος, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος και μέσα στο Μάρτιο θα υπάρξει ένα πρώτο σχέδιο νόμου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεκινά ο διάλογος για τα ΜΜΕ

    [04] Πολιτική

    Τα κινητά τηλέφωνα των οποίων παρακολουθούνταν

    Στη δημοσιότητα τα ονόματα

    2/2/2006 6:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά το πέρας της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, διένειμε τον κατάλογο των ονομάτων που χρησιμοποιούσαν τα κινητά τηλέφωνα που υποκλέπτονταν. Σε αλλεπάλληλες συναφείς ερωτήσεις διευκρινίστηκε ότι αρκετοί από τους φορείς αυτών των κινητών είχαν και άλλα κινητά άλλων εταιρειών που δεν υποκλέπτονταν, όπως διαπιστώθηκε ύστερα από έλεγχο. "Το μεγαλύτερο μέρος των επικοινωνιών του πρωθυπουργού εξάλλου, γίνεται με ειδικά τηλέφωνα κρυπτογραφημένα", σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι ο αριθμός των ονομάτων είναι μικρότερος του 100, καθώς ορισμένοι είχαν στην κατοχή τους περισσότερους από δύο τηλεφωνικούς αριθμούς, που παρακολουθούνταν.

    Τα ονόματα αυτά είναι:

    Καραμανλής Κωνσταντίνος Μολυβιάτης Πέτρος Σπηλιωτόπουλος Σπήλιος Βουλγαράκης Γιώργος Παπαληγούρας Αναστάσιος Βαληνάκης Γιάννης Δήμας Σταύρος Μπακογιάννη Θεοδώρα Μαραβέλης Δημήτριος Ιατροπούλου Αικατερίνη Μεϊντάνη Μαρίνα Μαρής Γεώργιος Κόκα Αικατερίνη Βαλληνδάς Γεώργιος Φεργάδης Θεόδωρος Ψυχογιός Γεώργιος Αγγελάκης Δημήτριος Χορευτάκη Γλυκερία Γιαννόπουλος Νικόλαος Μακρής Κων/νος Μουρατίδης Αργύριος Μπαρμπαρούση Δήμητρα Βιτούνη Δέσποινα Ρουμπινίδου Μιλάνα Βουτσίνος Αλέξανδρος Κακοταρίτης Ιωάννης Σηφακάκης Ιωάννης Κουλίδου Αναστασία Τσιλιμάντος Γρηγόριος Νικολίνας Ιωάννης Νότας Αναστάσιος Σόντις Θεόδωρος Παυλίδης Πέτρος Παπαντωνίου Ιωάννης Πνευματικάκης Εμμανουήλ Μοκτάρ Ραμζί Ισκιάρ Αττίλα Μαλούμ Μοχαμάτ Ουντίν Αντουλάχ Τζαμάλ Χουσεΐν Μοχάμετ Σαντίκ Μοχαμάτ Μείμ Χουσεΐν Μοχάμεν Ιμπραχήμ Αχμάντ Τάρεκ Καντίρ Άρης Ταίρ Χερμίζ και Τσαντί Αγιούρι

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενημέρωση για τις υποκλοπές

    Περίεργο κύκλωμα υποκλοπών

    [05] Πολιτική

    Έκτακτη συνέντευξη Τύπου

    Περίεργο κύκλωμα υποκλοπών

    2/2/2006 12:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2006 2:51:07 μμ)

    Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα", ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται η υπόθεση με περίεργες παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων κορυφαίων πολιτικών, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Τα Νέα". Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διωκτικές αρχές εντόπισαν κύκλωμα υποκλοπών κινητών τηλεφώνων, που παρακολουθούσε συστηματικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα τις συνομιλίες κορυφαίων υπουργών, όπως του Πέτρου Μολυβιάτη, στελεχών του ΠΑΣΟΚ που χειρίστηκαν στο παρελθόν κρίσιμα θέματα που αφορούν την ασφάλεια της χώρας, όπως του Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά και πολλών άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, ξένων επιχειρηματιών κυρίως αραβικής καταγωγής και παραγόντων της δημόσιας ζωής. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από το δίκτυο των υποκλοπών δεν ξέφυγε ούτε το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, κάτι που δεν έχουν επιβεβαιώσει κυβερνητικές πηγές. Η εφημερίδα αναφέρει επιπλέον, ότι το θέμα χειρίστηκε με απόλυτη μυστικότητα η ΕΛ.ΑΣ. ενώ έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός και τις επόμενες μέρες η Δικαιοσύνη ενδέχεται να προχωρήσει σε διώξεις κατ αγνώστων. Συνέντευξη Τύπου "για θέμα εθνικής ασφάλειας" θα δώσουν στις 2 το μεσημέρι οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Γ.Βουλγαράκης, Δικαιοσύνης Αν.Παπαληγούρας και Επικρατείας Θ Ρουσόπουλος στην αίθουσα της ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών.

    Περισσότερα από 100 τα θύματα

    Όπως τονίζει η εφημερίδα, θύματα του κυκλώματος έπεσαν πάνω από 100 άτομα, ενώ για την ώρα υπάρχουν μόνο φήμες όσον αφορά στο ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την περίεργη υπόθεση. Αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν, ότι δε γνωρίζουν ούτε φανερούς ούτε αφανείς δράστες και ελπίζουν η δικαστική έρευνα να βρει την άκρη. Παράλληλα, τα "Νέα" αναφέρουν, ότι κυβερνητικές πηγές συνέδεαν το θέμα με νέα καθυστέρηση του ανασχηματισμού τον οποίο έχει προαναγγείλει εδώ και μέρες ο Πρωθυπουργός.

    Η υπόθεση ήρθε στο φως, όταν στέλεχος μεγάλης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, πριν από ένα χρόνο περίπου, ύστερα από καταγγελίες διαπίστωσε ότι πολλά γραπτά μηνύματα που έστελναν πελάτες της εταιρείας δεν έφθαναν ποτέ στον αποδέκτη τους. Ειδικοί από το εξωτερικό, που ερεύνησαν το θέμα, είδαν ότι κάποιοι είχαν παρέμβει στο λογισμικό της εταιρείας στήνοντας ένα σύγχρονο μηχανισμό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ οι πρώτες καταγγελίες στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό, από κυβερνητικά στελέχη έγιναν τον Απρίλιο του 2005. Την έρευνα ανέλαβε ο ίδιος ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, και οι μάρτυρες εξετάστηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα.

    Οι υπεύθυνοι της εταιρίας στην οποία ανήκαν τα τηλέφωνα δε σχολίασαν το δημοσίευμα και ενδεχομένως δηλώσεις να γίνουν μετά τη συνέντευξη Τύπου. Επίσης, μέσα στην ημέρα, είναι πιθανό να γίνουν διώξεις μόνο με κατηγορίες, χωρίς να αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

    Αντιδράσεις

    Σχολιάζοντας το δημοσίευμα των "Νέων", ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Νικήτας Αλεξανδρίδης, τόνισε ότι "η πολιτεία πρέπει να αποκτήσει μηχανισμούς ώστε να μπορεί να προστατευθεί ο χρήστης των τηλεπικοινωνιών", προσθέτοντας, ότι "οι κακοί είναι λίγοι αλλά πολύ ικανοί και η πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει ομάδα αντι-κρούσης".

    "Θα ενημερωθούμε, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε τα του νόμου" τόνισε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο αντιπρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, Βασίλης Κούτρης.

    Ο διευθυντής της εφημερίδας, Παντελής Καψής, δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8, ότι πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση, υπογραμμίζοντας, ότι παρακολουθούσαν και το τηλέφωνο του πρωθυπουργού. Επίσης, είπε, ότι η υπόθεση είναι εις γνώση της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο περίπου.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε, ότι "η ιστορία των οργανωμένων και εκτεταμένων υποκλοπών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων θέτει μείζον ζήτημα λειτουργίας αλλά και κυριαρχίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου" και προσέθεσε, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένει τις ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργών, ενώ τόνισε, πως η "κύρια ευθύνη για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και για την αποτελεσματική λειτουργία των εγγυητικών θεσμών που προβλέπει το Σύνταγμα" είναι της Κυβέρνησης.

    "Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για το τι μεσολάβησε στο διάστημα των 12 μηνών και γιατί η διαρροή γίνεται αυτή τη χρονική στιγμή", δήλωσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Βερελής.

    Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, και κάλεσε την κυβέρνηση να κατονομάσει πρόσωπα και εταιρίες που εμπλέκονται.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Τα Νέα: Kύκλωμα υποκλοπών κινητών τηλεφώνων εντόπισαν οι διωκτικές αρχές

    [06] Κοινωνία

    Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Εξιτήριο για τον Πολυζωγόπουλο

    2/2/2006 1:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Εμφανώς συγκινημένος και με ορατά τα σημάδια στο πρόσωπο βγήκε από την Κεντρική Κλινική Αθηνών ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μετά την επίθεση που δέχτηκε από αγνώστους, το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας. "Ό,τι δεν με σκοτώνει με δυναμώνει", είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Πολυζωγόπουλος και ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και όλους όσους του συμπαραστάθηκαν. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε τους άγνωστους που του επιτέθηκαν άθλιους και βάρβαρους, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να σταματήσουν τους αγώνες για μια καλύτερη ζωή και ζήτησε ισχυροποίηση των θεσμών και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των μέτρων ώστε να εμπεδωθεί η ασφάλεια των πολιτών. Νωρίτερα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη και τα πολιτικά κόμματα, ενώ σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών.

    Καταδικάζουν την επίθεση

    Την επίθεση κατά του κ. Πολυζωγόπουλου καταδίκασαν με παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή οι κυριότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας.

    Στο ψήφισμα που επέδωσαν, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κάνουν λόγο για άνανδρη δολοφονική επίθεση, που είχε στόχο το συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες που εκφράζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ζητούν από την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα "να ενεργοποιηθούν, ώστε να σταματήσει η απαξίωση των θεσμών και των κοινωνικών φορέων και να απομονωθούν με πολιτικούς όρους τέτοιες πρακτικές ".

    Σε δηλώσεις της, η κ. Μπενάκη χαρακτήρισε άνανδρη την επίθεση και τόνισε ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες. "Όλοι μας ευχόμαστε να απομονωθούν τέτοιες πηγές βίας που διασαλεύουν τη δημοκρατία, αλλά προσβάλλουν και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι χρέος η απομόνωσή τους, χρέος όχι μόνο της Πολιτείας και των οργάνων της, αλλά και όλης της πολιτισμένης κοινωνίας", κατέληξε η πρόεδρος της Βουλής.

    Στο μεταξύ, οι έρευνες της Ασφάλειας για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται. Ούτε ο κ. Πολυζωγόπουλος, ούτε ο υπεύθυνος του Εργατικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, Ιωάννης Ρομπόλης, που τον συνόδευε την στιγμή της επίθεσης, αλλά ούτε και οι έξι αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν αναγνώρισαν κάποιον από τα σκίτσα με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που τους έδειξαν οι αστυνομικοί. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας αναμένουν τώρα την ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο και την τσάντα του προέδρου της ΓΣΕΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκτός κινδύνου

    [07] Κοινωνία

    Βρέθηκαν συντηρητικά άνω του επιτρεπτού ορίου

    Ακατάλληλο παριζάκι της Creta Farm

    2/2/2006 6:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αποσύρεται από την αγορά συγκεκριμένη παρτίδα παριζάκι από βιολογική γαλοπούλα της εταιρείας Creta Farm, καθώς διαπίστωσε ο ΕΦΕΤ ότι περιέχει συντηρητικά "νιτρώδους νατρίου" σε επίπεδα πάνω από το νομοθετημένο επιτρεπτό όριο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν "Creta farm παριζάκι από βιολογική γαλοπούλα", ελληνικής προέλευσης, που πωλείται σε αυτοτελή συσκευασία ελάχιστου βάρους 310 γρ. με ημερομηνία λήξης 26.2.2006 και το οποίο παρασκευάζεται από τη εταιρεία Creta Farm. Ο ΕΦΕΤ μετά από τους σχετικούς ελέγχους ενήμερωσε την εταιρεία παραγωγής και ζήτησε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας από την ελληνική αγορά. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και εποπτεύεται από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΕΤ. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων συνιστά στο καταναλωτικό κοινό να αποφύγει την κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος.

    [08] Κόσμος

    Που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ

    Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα σκίτσα

    2/2/2006 3:41:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αλυσιδωτές αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο έχουν προκαλέσει τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, που αναδημοσιεύτηκαν από έξι δυτικά έντυπα, μετά την αρχική δημοσίευσή τους από τη δανική εφημερίδα Jyllands-Posten. Οι Μουσουλμάνοι θεώρησαν άκρως προσβλητική την κίνηση αυτή, όχι μόνο επειδή ο προφήτης τους εμφανίζεται να φορά ένα τουρμπάνι που μοιάζει με βόμβα, αλλά και επειδή η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει την απεικόνιση του Μωάμεθ. Ο μουσουλμανικός κόσμος προειδοποιεί για μποϋκοτάζ των δανικών προϊόντων, ενώ Γάλλοι και Δανοί πολίτες, που ζουν στη Μέση Ανατολή, έχουν αρχίσει να δέχονται απειλές. Ως αποτέλεσμα της οργής των Μουσουλμάνων, απολύθηκε ο εκδότης της γαλλικής εφημερίδας "France Soir", Ζακ Λε Φρανκ, που είχε δώσει εντολή να δημοσιευτούν τα επίμαχα σκίτσα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Δανούς εκδότες αλλά και για λόγους ελευθεροτυπίας. Στη Γάζα, ένοπλοι μασκοφόροι κύκλωσαν τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σαουδική Αραβία και Συρία ανακάλεσαν τους πρέσβεις τους από τη Δανία, η Λιβύη έκλεισε την πρεσβεία της στην Κοπεγχάγη, ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας "συγγνώμη για τη μεγάλη προσβολή". Οι σκανδιναβικές χώρες ανακοίνωσαν μέτρα για την προστασία των πολιτών τους στη Μέση Ανατολή, ενώ την Τετάρτη, η δανική πρεσβεία στη Συρία έκλεισε λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Deutsche Welle: Mohammed Cartoon Conflict Gets Even Hotter

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σάλος για σκίτσα του Μωάμεθ

    [09] Κόσμος

    Δε σημειώθηκαν τραυματισμοί

    Βόμβα με το σημάδι της ΕΤΑ

    2/2/2006 7:39:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, El Mundo

    Την υπογραφή της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ, είχε κατά την ισπανική αστυνομία η έκρηξη βόμβας που έγινε έξω από τα κεντρικά γραφεία του ταχυδρομείου και κοντά σε αστυνομικό τμήμα, στα περίχωρα της ισπανικής πόλης Μπιλμπάο στις 22.50 (ώρα Ισπανίας), χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κανείς τραυματισμός. Η αστυνομία δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν. Η βόμβα, κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας περιείχε 10 έως 15 κιλά εκρηκτικών και είχε τοποθετηθεί σε μία τσάντα, πάνω στην οποία ήταν καρφιτσωμένο ένα χαρτί που έγραφε "προσοχή βόμβα". Μία ώρα πριν από την έκρηξη μία νεαρή γυναίκα είχε τηλεφωνήσει στην υπηρεσία αυτοκινητοδρόμων και στη βασκική εφημερίδα Gara προειδοποιώντας για την τοποθέτηση της βόμβας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την ώρα της έκρηξης. Η αστυνομία εκκένωσε το κτήριο και απέκλεισε την περιοχή. Το τηλεφώνημα που έγινε είναι μία μέθοδος προειδοποίησης που χρησιμοποιεί η αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, που θεωρείται υπεύθυνη για το θάνατο 850 ανθρώπων στις τέσσερις δεκαετίες της δράσης της.

    [10] Κόσμος

    23 οι νεκροί, 53 οι τραυματίες

    Πολύνεκρη έκρηξη σε ορυχείο

    2/2/2006 8:15:00 πμ

    Τουλάχιστον 23 είναι οι νεκροί και 53 οι τραυματίες από έκρηξη αερίου σε ορυχείο της Κίνας. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, η έκρηξη σημειώθηκε την Τετάρτη σε ορυχείο στην βόρεια επαρχία Σανξί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση των τραυματιών. Τα ατυχήματα στα ορυχεία αποτελούν μεγάλη πληγή για την Κίνα, που στη βιομηχανία των ορυχείων, έχει το χειρότερο ιστορικό ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους νεκρούς μόνο το 2005 να φτάνουν τους 5.500. Η κινεζική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να βελτιώσει τις συνθήκες εργασιακής ασφάλειας, ωστόσο υποστηρίζει ότι τοπικοί αξιωματούχοι ανθίστανται στις προσπάθειές της να κλείσει τα ορυχεία που δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα.

    [11] Κόσμος

    Οργή από τον αραβικό κόσμο

    Σάλος για σκίτσα του Μωάμεθ

    1/2/2006 11:19:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters-AFP-AP-BBC-ΑΠΕ

    Τρικυμία οργής και αποδοκιμασίας έχουν ξεσηκώσει στο μουσουλμανικό κόσμο 12 καρικατούρες του Μωάμεθ. Τα σκίτσα με τίτλο "Πρόσωπα του Μωάμεθ" -σε ένα από τα οποία ο Προφήτης φορά τουρμπάνι που μοιάζει με βόμβα- πρωτοδημοσιεύτηκαν στη Δανία στις 30 Σεπτεμβρίου του 2005, από την καθημερινή εφημερίδα Jyllands-Posten. Θεωρήθηκαν βλάσφημα (το Ισλάμ απαγορεύει κάθε απεικόνιση του προσώπου του) και καταδικάστηκαν από την μουσουλμανική θρησκεία. Ακολούθησε θύελλα διαμαρτυριών, διπλωματικές αντιδράσεις εκ μέρους των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, μέχρι και απειλές κατά της ζωής των δύο Δανών γελοιογράφων. Στις 10 Ιανουαρίου οι επίμαχες γελοιογραφίες αναδημοσιεύτηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την εφημερίδα, αλλά και στο όνομα της ελευθεροτυπίας, στο νορβηγικό περιοδικό Magazinet. Η ενέργεια λειτούργησε σαν καταλύτης για μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων. Στη Μέση Ανατολή, ξεκίνησε από μερίδα μουσουλμάνων εκστρατεία μποϋκοτάζ των δανικών προϊόντων, η Σαουδική Αραβία και η Συρία ανακάλεσαν τους πρέσβεις τους από τη Δανία, η Λιβύη έκλεισε την πρεσβεία της στην Κοπεγχάγη, ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας "συγγνώμη για τη μεγάλη προσβολή". Οι σκανδιναβικές χώρες ανακοίνωσαν μέτρα για την προστασία των πολιτών τους στη Μέση Ανατολή, ενώ άλλα επτά έντυπα σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία και Ισπανία φιλοξένησαν στις σελίδες τους το σύνολο ή μέρος των σατιρικών σκίτσων, επισημαίνοντας το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.

    "Στο όνομα της ελευθεροτυπίας"

    Η παρισινή εφημερίδα France Soir σε σημερινό της δημοσίευμα δήλωσε ότι δημοσίευσε τα 12 σκίτσα για να αντιταχθεί στον θρησκευτικό φανατισμό, τονίζοντας ότι μία κοσμική χώρα, όπως η Γαλλία δεν μπορεί να δεσμεύεται από τις επιταγές οποιασδήποτε θρησκείας.

    Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του λέγοντας ότι το γεγονός αποτελεί ευθύνη της εφημερίδας. "Η αρχή της ελευθερίας του Τύπου, την οποία ο γαλλικές αρχές υπερασπίζονται παντού στον κόσμο, δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί Πρέπει όμως να ασκείται με ένα πνεύμα ανοχής και με σεβασμό απέναντι σε πίστεις και σε θρησκείες" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κε ντ Ορσέ Ζαν Μπατίστ Ματεΐ.

    Ανάλογη στάση με την France Soir κράτησε και η γερμανική εφημερίδα Die Welt επιχειρηματολογώντας ότι στη Δύση υπάρχει το δικαίωμα στη βλασφημία και διερωτήθηκε για την ανοχή του Ισλάμ στη σάτιρα.

    Κάποιες από τις καρικατούρες του Μωάμεθ δημοσίευσαν επίσης η ιταλική La Stampa, η ισπανική El Periodico και η ολλανδική Volkskrank.

    Ο πρόεδρος του γαλλικού Συμβουλίου μουσουλμανικής θρησκείας (CFCM) , του ανώτατου φορέα του Ισλάμ στη Γαλλία, Νταλίλ Μπουμπάκερ χαρακτήρισε "πραγματική πρόκληση" την ενέργεια της France Soir, ενώ ο αντιπρόεδρος του γερμανικού Συμβουλίου έκανε λόγο για βαθιά προσβολή.

    Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα μίλησε για έλλειψη κατανόησης, από πλευράς του αραβικού κόσμου, της ελευθερίας του τύπου, κάτι που αποτελεί κατάκτηση της δημοκρατίας.

    Από το Κάιρο, η Ομοσπονδία Αράβων Δημοσιογράφων, ανακοίνωσε την κλιμάκωση της εκστρατείας της σε ολόκληρο τον κόσμο εναντίον της "εξάπλωσης του μίσους κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων".

    Οσο για τις εφημερίδες Jyllands Posten και Magazinet ανακοίνωσαν ότι "λυπούνται εάν τα σκίτσα προσέβαλαν", ωστόσο πολλοί μουσουλμάνοι αντέτειναν πως δεν άκουσαν τη συγγνώμη που αξιώνουν.

    Διαμαρτυρίες, προειδοποιήσεις και μποϋκοτάζ

    Στο μεταξύ, τα διεθνή πρακτορεία στέλνουν συνεχώς τηλεγραφήματα που καταδεικνύουν "άνοδο της θερμοκρασίας" σε όλα τα επίπεδα.

    Το Σουδάν ματαίωσε επίσκεψη του Δανού υπουργού Αμυνας Γκόρεν Γκάντε, ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών των αραβικών χωρών καταδίκασαν τα σκίτσα και ζήτησαν από την κυβέρνηση της Δανίας "να τιμωρήσει παραδειγματικά" τους υπεύθυνους.

    Στην Πόλη της Γάζας περίπου 15 μασκοφόροι Παλαιστίνιοι εισέβαλαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησαν από τους υπαλλήλους να τα κλείσουν. Μια ένοπλη οργάνωση στο Ιράκ, ο Στρατός των Μαχητών, (Τζάιχ αλ Μουτζαχιντίν) κάλεσε τους οπαδούς της να επιτίθενται σε κάθε στόχο από τη Δανία ή τη Νορβηγία.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας κάλεσε τους πολίτες της χώρας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Σαουδική Αραβία, η Συρία και το Πακιστάν. Μάλιστα, ο δανέζικος Ερυθρός Σταυρός απέσυρε δύο υπαλλήλους του από τη Γάζα και έναν από την Υεμένη, διότι είχαν δεχθεί άμεσες απειλές. Η δανική πρεσβεία στη Συρία έκλεισε λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα, ενώ και τα γραφεία της εφημερίδα Jyllands-Posten χρειάστηκε να εκκενωθούν δύο φορές μέσα σε ένα 24ωρο έπειτα από ανάλογα τηλεφωνήματα.

    Στη Νορβηγία, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από δύο μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων στα Παλαιστινιακά Εδάφη να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

    Και η Σουηδία, κάλεσε τους πολίτες της να μη μεταβαίνουν στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.

    Στο μεταξύ στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία μποϋκοτάζ των δανικών προϊόντων. Ηδη δανο-σουηδικός κολοσσός Arla Foods είδε τις πωλήσεις του στην ευρύτερη περιοχή να καταποντίζονται.

    Από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε για προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, εάν κάποιες κυβερνήσεις ενθαρρύνουν αυτήν τη πρακτική. Η Αυστρία, που ασκεί το παρόν εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, υπενθύμισε την προσήλωση της ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου, αλλά παράλληλα επισήμανε ότι "η θρησκευτική πίστη πρέπει να είναι σεβαστή". "Απορρίπτουμε με αποφασιστικότητα τις απειλές", είπε η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ και τόνισε ότι το ζήτημα "μπορεί να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικού διαλόγου".

    [12] Μ. Ανατολή

    Έκτακτη συνεδρίαση για τα πυρηνικά

    Στην ΙΑΕΑ το Ιράν

    2/2/2006 8:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2006 7:47:14 μμ)

    Στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μεταφέρεται το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Τα 35 μέλη της εποπτεύουσας αρχής του ΟΗΕ συνεδρίασαν σήμερα στη Βιέννη και θα συνέλθουν και αύριο, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα παραπεμφθεί ή όχι το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στη σημερινή συνεδρίαση δεν κατέληξαν σε κάποια απόφαση, ενώ αύριο θα συνέλθουν στις 4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, όπου θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις για το σχέδιο απόφασης των Ευρωπαίων. Το Ιράν από την πλευρά του δήλωσε στην ΙΑΕΑ ότι η συνεργασία του με την Υπηρεσία θα υποστεί δοκιμασία αν ο πυρηνικός του φάκελος παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Αλι Λαριτζάνι, επικεφαλής διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, σε γραπτό μήνυμα του προς τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της χώρας του σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αναστείλει όλα τα εκούσια μέτρα και την επιπλέον συνεργασία με την Υπηρεσία". "Η επιτήρηση της Διεθνούς Υπηρεσίας θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό και όλες οι ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες που έχουν εκούσια ανασταλεί θα επαναληφθούν χωρίς κανένα περιορισμό", πρόσθεσε ο Λαριτζάνι στο μήνυμα του, αντίγραφο του οποίου εστάλη στο Ρόιτερ.

    Διορία μέχρι τον Μάρτιο

    Την Δευτέρα, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία), καθώς και η Γερμανία, ζήτησαν την παραπομπή του ιρανικού πυρηνικού φακέλου στον ΟΗΕ, ενώ η Τεχεράνη υποστήριξε ότι δεν υφίσταται νομική βάση για την παραπομπή και διεμήνυσε ότι η επανέναρξη του προγράμματος ατομικής έρευνας και ανάπτυξης αποτελεί διαδικασία μη αναστρέψιμη. Παράλληλα, τόνισε πως η παραπομπή του φακέλου της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, "ακόμη και για ενημέρωση", θα σημάνει το τέλος της συνεργασίας με την ΙΑΕΑ και την επανάληψη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουράνιου. Σύμφωνα με διπλωμάτες, στην αυριανή ψηφοφορία η πλειοψηφία θα ταχθεί υπέρ του σχεδίου απόφασης που εκπόνησαν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία. Στο κείμενο των έξι δυτικών χωρών, καλείται ο διευθυντής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, να διευκρινίσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από το Ιράν "να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ώστε το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης να είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς".

    Όπως διευκρίνισαν οι "έξι", ουδεμία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα υπάρξει πριν τον Μάρτιο, οπότε και θα διεξαχθεί η τακτική συνάντηση της ΙΑΕΑ, ενώ οι πιθανές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης δεν περιλαμβάνονται σήμερα στην ημερήσια διάταξη.

    Εναντίον των κυρώσεων τάχθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Αντρέι Ντενίσοφ, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη επιβολή τους μπορεί να στραφεί κατά της διεθνούς κοινότητας, καθώς η Τεχεράνη ενδέχεται να απαντήσει με περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Μεταξύ άλλων, το προσχέδιο τίθεται προς ψήφιση στα μέλη της Υπηρεσίας θα ζητά από την Τεχεράνη να "παγώσει" τον εμπλουτισμό ουρανίου και άλλες διαδικασίες που μπορούν να οδηγήσουν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, αλλά και να επιτρέψει στην ΙΑΕΑ να διενεργήσει εκτενέστερους και πιο ενδελεχείς ελέγχους στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    Να σημειωθεί πως οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν ότι το Ιράν αποσκοπεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, ενώ η Τεχεράνη διαμηνύει ότι στόχος της είναι αποκλειστικά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε, στις 10 Ιανουαρίου, η απόφαση του Ιράν να επαναλάβει τις έρευνες για τον εμπλουτισμό ουρανίου, μετά από διακοπή δυόμισι ετών και παρά τις συστάσεις της ΙΑΕΑ περί του αντιθέτου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: UN watchdog set to send Iran to Security Council

    Le Monde: L'AIEA devrait saisir l'ONU sur le programme nucleaire iranien

    ZDF: Entscheidende IAEA-Sitzung

    The Australian: IAEA lists Iran's suspect nuclear work

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανυποχώρητη η Τεχεράνη

    Το Ιράν αντιμέτωπο με τον ΟΗΕ

    Σχετικά Links:

    IAEA

    [13] Οικονομία

    Συνομιλίες του υπ. Ανάπτυξης με τη Gazprom

    Ενεργειακός δίαυλος προς τη Δύση

    2/2/2006 5:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2006 6:32:48 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στα ενεργειακά δεδομένα της Ευρώπης και ειδικότερα το ενδεχόμενο να γίνει χώρα διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου προς τις δυτικές πρωτεύουσες, εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η διοίκηση της ΔΕΠΑ, με τον πρόεδρο της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέϊ Μίλερ, που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα. Ο κ. Μίλερ έγινε δεκτός και στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για μία συνάντηση "εξαιρετικά εποικοδομητική", όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Σιούφας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την επαφή και τόνισε ότι το επόμενο διάστημα οι αντιπροσωπείες των εμπλεκόμενων πλευρών - δηλαδή Gazprom, ΔΕΠΑ, υπουργείου Ανάπτυξης και υπουργείου Εξωτερικών - θα δρομολογήσουν τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση των θεμάτων που συζητήθηκαν, όπως για παράδειγμα η επέκταση συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ελλάδα και μετά το 2016. Όπως ανέφερε ο κ. Σιουφας η ρωσική πλευρά εμφανίστηκε πρόθυμη για επενδύσεις στην ενεργειακή και χημική βιομηχανία της ελληνικής επικράτειας και ειδικότερα στον τομέα των φωσφορικών λιπασμάτων.

    Από την πλευρά ο πρόεδρος της Gazprom επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα και εξέφρασε το ενδιαφέρον του ομίλου για συμμετοχή στο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. "Η Gazprom, πέρυσι, αγόρασε την εταιρία Σιμπνέφτ και μετατράπηκε από εταιρία αερίου σε εταιρία αερίου και πετρελαίου. Τώρα εξετάζουμε τη δυνατότητα της συμμετοχής της Gazprom σ΄ αυτό το έργο. Δεν έχει ληφθεί μια οριστική απόφαση γι΄ αυτό το θέμα, όμως πιστεύουμε πως αυτό το έργο παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον", είπε ο κ. Μίλερ και τόνισε: "Σήμερα βάλαμε πολύ καλά θεμέλια, ώστε το συντομότερο να ανεβάσουμε τη συνεργασία μεταξύ της Gazprom με τους Έλληνες συναδέλφους σε ένα ποιοτικά καινούργιο επίπεδο", σημείωσε και πρόσθεσε ότι "αυτό αφορά όλες τις σφαίρες της συνεργασίας". Ο κ. Μίλερ θα παραμείνει στη χώρα μας για λίγες ημέρες ακόμα, καθώς τη Δευτέρα αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Gazprom

    [14] Οικονομία

    Χωρίς λύση

    Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Αράπογλου

    2/2/2006 5:01:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η κρίση που έχει προκύψει στο χώρο των τραπεζών μεταξύ ΟΤΟΕ και Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου. Ο πρόεδρος της Εθνικής δήλωσε κατηγορηματικά πως οι διοικήσεις των Τραπεζών δεν πρόκειται να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με την Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων, η οποία προαναγγέλλει δυναμικές αντιδράσεις. Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι "η Κυβέρνηση δεν έχει μηχανισμούς και εργαλεία πίεσης προς τους τραπεζίτες". Έκκληση προς την ΟΤΟΕ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να βρουν τη χρυσή τομή στο θέμα των συμβάσεων με διάλογο, απευθύνει η Κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, με 24ωρη προειδοποιητική απεργία τη Δευτέρα στις τράπεζες απαντά η ΟΤΟΕ στην πρόθεση των διοικήσεων έξι μεγάλων τραπεζών να υπογράφουν στο εξής συμβάσεις απευθείας με το κάθε σωματείο ερήμην της ομοσπονδίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη Αλογοσκούφη

    Προειδοποιούν με απεργία

    [15] Οικονομία

    Εισοδηματική πολιτική, ασφαλιστικό μεταξύ άλλων

    Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη Αλογοσκούφη

    2/2/2006 3:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η πορεία της οικονομίας το 2006, η εισοδηματική πολιτική, αλλά και το ασφαλιστικό ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα για τα οποία μίλησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας την επίλυση του ασφαλιστικού, το οποίο είχε αφεθεί, όπως είπε, στην τύχη του, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος για το θέμα δεν θα ξεκινήσει απο μηδενική βάση και πως δεν θα ληφθεί καμιά πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος της τετραετίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές μελέτες για τις επιβαρύνσεις που θα υπάρχουν από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και έχει ζητηθεί από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) να αναθέσει μια μελέτη για το ασφαλιστικό, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συμμετάσχει και μια Επιτροπή της Βουλής.

    "Δεν αναμιγνύεται η Κυβέρνηση στο θέμα των τραπεζών"

    Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι θα πρέπει τα στοιχεία στα οποία θα καταλήξουν οι μελέτες, να είναι αναμφισβήτητα από όλους, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

    Ειδικά για το ασφαλιστικό των τραπεζών, είπε ότι έγινε σοβαρή προετοιμασία για τις τράπεζες το 2005 και ότι, με βάση αυτό, μπορεί να προχωρήσει και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση στις τράπεζες. Απαντώντας σε ερώτηση, υπογράμμισε ότι το κλειδί για την καλή λειτουργία τους είναι ο ανταγωνισμός και πρόσθεσε ότι, πέραν της Αγροτικής, δεν υπάρχει τώρα άλλη δημόσια τράπεζα. Για την Εμπορική Τράπεζα είπε ότι υπάρχει πρόθεση να οριστεί σύμβουλος αποκρατικοποίησης.

    Ερωτηθείς για το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών στις τράπεζες, ότι λειτουργούν ανεξάρτητα, καθώς δεν είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του Δημοσίου και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες πρέπει να λειτουργούν σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Αναφερόμενος στην πορεία της Οικονομίας, επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση παρέλαβε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και τη βαριά κληρονομιά του δημοσίου χρέους, όπως και τη σπατάλη στο Δημόσιο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι από το 1993 ως το 2004 οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά 25% (120.000 περισσότεροι) και ότι, παρά την αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων, η ανεργία δεν έχει μειωθεί τα χρόνια αυτά. Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, είπε ότι τον Ιανουάριο 2006 το γενικό σύνολο των εσόδων αυξήθηκε κατά 17,8% και του ΦΠΑ κατά 11%, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για την αύξηση των εσόδων αποδίδουν. Για την εισοδηματική πολιτική, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα ήταν ο ευτυχέστερος των Ελλήνων, αν ήταν δυνατόν να δοθούν μεγαλύτερες αυξήσεις. Δόθηκαν, πρόσθεσε, οι μεγαλύτερες δυνατές και μάλιστα σε ένα έτος, το οποίο ίσως είναι το πιο κρίσιμο των τελευταίων ετών. Υπενθύμισε επίσης ότι θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει κάτω του 3% το έλλειμμα

    Οσον αφορά στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για το 2006, είπε ότι το έτος αυτό θα είναι "έντασης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας" και στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθούν η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ο καλύτερος έλεγχος των δημοσίων δαπανών και η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Παράλληλα, είπε, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες, οι οποίες αποσκοπούν στην καλύτερη αξιοποίηση του Γ' ΚΠΣ, στην προώθηση της νέας ψηφιακής στρατηγικής, στην επαναχάραξη της εξαγωγικής πολιτικής της χώρας, στο σχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), όπως και στη φορολογική μεταρρύθμιση.

    Οι στόχοι μας, είπε ο υπουργός Οικονομίας, θα επιτευχθούν και ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κλείσει στο 3,6% ή το 3,7%, ενώ οι προβλέψεις για το 2007 είναι επίσης θετικές. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη θα βοηθήσει και την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

    [16] Οικονομία

    Συνάντηση το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό

    Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Gazprom

    2/2/2006 9:54:00 πμ

    Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, θα συναντηθεί το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, που βρίσκεται στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον της Gazprom εστιάζεται στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη μεταφορά φυσικού αερίου στη Δύση και τη συμμετοχή σε ενεργειακές επενδύσεις. Συνέχεια στις σημερινές συζητήσεις αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις επαφές που θα έχει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Μίλερ και ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, θα συναντηθούν στο Yπουργείο Ανάπτυξης με τον υπουργό, Δημήτρη Σιούφα, τον υφυπουργό, Γιώργο Σαλαγκούδη και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, καθώς και τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ, Ραφαήλ Μωϋσή και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ασημάκη Παπαγεωργίου.

    Σχετικά Links:

    Gazprom

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ξάνθη(νε) το προβάδισμα στο Καραϊσκάκη

    2/2/2006 6:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Προβάδισμα στο θέμα πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας πήρε η Ξάνθη, που πήρε το πολύτιμο 1-1 επί του Ολυμπιακού, στο άδειο από φιλάθλους-λόγω τιμωρίας- Καραϊσκάκη. Οι "ερυθρόλευκοι" στο πρώτο παιχνίδι για την προημιτελική φάση του θεσμού, ήταν πολύ μέτριοι, ειδικά στο δεύτερο μέρος και η Ξάνθη, που έδειξε πολύ καλά στοιχεία κατάφερε να πάρει το θετικό αποτέλεσμα. Στα του παιχνιδιού, ο Ολυμπιακός κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ριβάλντο, αλλά στο 86 ο Λαμριακός με κεφαλιά ισοφάρισε για τους Ακρίτες. Οι δύο ομάδες θα "λύσουν τις διαφορές τους" στον επαναληπτικό αγώνα που θα γίνει στην Ξάνθη (9/2).

    Ο Ολυμπιακός έδειξε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπό, από εκείνο που πριν από λίγες μέρες όταν και κατάφερε να ανατρέψει το σκορ στη Νέα Σμύρνη και να επικρατήσει του Πανιωνίου με 3-2 για το Πρωτάθλημα. Νωθρός, πολύ λίγες επιθετικές εκλάμψεις, απέναντι σε μία Ξάνθη που πρόσεχε πάρα πολύ την άμυνα της. Οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν πάντως καλά την αναμέτρηση, πήραν την πρωτοβουλία στο κέντρο, αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν τη μεγάλη φάση. Τελικά ο Ολυμπιακός κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ από "στημένη φάση" στο 20, όταν ο Ριβάλντο εκτέλεσε ιδανικό το φάουλ που κέρδισε η ομάδα του και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Πιζανόφσκι. Στο υπόλοιπο του πρώτου μέρους η ομάδα του Τροντ Σόλιντ διατήρησε τον έλεγχο του αγώνα, αλλά δεν μπόρεσε να φανεί απειλητική. Από την άλλη η Ξάνθη επέλεξε να παίξει αμυντικά και δεν έκανες φάσεις στην εστία του Νικοπολίδη, πλην μίας στο 42 όταν ο Μπαϊκαρά μπήκε στην περιοχή και σούταρε, για να αποκρούσει ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού.

    Στο δεύτερο μέρος οι "ερυθρόλευκοι" πήραν και πάλι το κέντρο αλλά οι αμυντικοί της Ξάνθης κρατούσαν καλά. Στο 55 ο Γεωργάτος γύρισε από αριστερά και ο Τζόρτζεβιτς σούταρε, με τους αμυντικούς της Ξάνθης να σταματούν την μπάλα πριν περάσει τη γραμμή και τον Στολτίδη να αποτυγχάνει από κοντά να τη στείλει στη δίχτυα. Η επόμενη μεγάλη φάση στον αγώνα έγινε στο 62 και ήταν για την Ξάνθη. Ο Λαμπριάκος δεν εκμεταλλεύθηκε το λάθος του Νικοπολίδη (σούταρε αλλά ο πορτιέρο του Ολυμπιακού απέκρουσε) ενώ στο κόρνερ που εκτελέστηκε ο διεθνής τερματοφύλακας απέκρουσε με δυσκολία την κεφαλιά του Τοροσίδη. Από εκεί και πέρα η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη βγήκε μπροστά και προσπάθησε για να φτάσει στην ισοφάριση. Τελικά η πίεση της έβγαλε καρπούς στο 86 όταν ο Λαμπριάκος με κεφαλιά νίκησε τον Νικοπολίδη και έραψε το 1-1. Μάλιστα στο 90 η Ξάνθη είχε μεγάλη ευκαιρία και για δεύτερο γκολ, όταν ο Μανσό μπήκε μπήκε από δεξιά, αλλά γύρισε την μπάλα παράλληλα με την άδεια εστία του Ολυμπιακού, χωρίς να ακολουθεί συμπαίκτης του και δεν έκανε την ολική ανατροπή. Έτσι το 1-1 έμεινε έως τη λήξη του παιχνιδιού και οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες στη ρεβάνς της Ξάνθης. Διαιτητής: Τσίκινης (Μεσσηνίας) Κίτρινες: Στολτίδης, Γεωργάτος Μπάρκογλου

    Οι συνθέσεις: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος (74 Πατσατζόγλου), Γεωργάτος, Σούρερ, Ανατολάκης, Στολτίδης, Μπαμπανγκίντα (63 Οκκάς), Μάριτς (89 Καστίγιο), Κωνσταντίνου, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς.

    ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Τοροσίδης, Παπαδημητρίου, Ζουέλα, Σίκοφ, Αντζας, Γαρπόζης, Μπαϊκαρά (66 Τσικίνιο), Φλίσκας (79 Κιντάνα), Λαμπριάκος, Μπάρκουγλου (56 Μάνσο).

    [18] Μπάσκετ

    "Πύρρειος" πρόκριση για το "τριφύλλι"

    2/2/2006 10:36:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η επόμενη μέρα της πανηγυρικής πρόκρισης στους "16" της Ευρωλίγκα βρήκε τους "πράσινους" ιδιαίτερα προβληματισμένους, καθώς ο χθεσινός περίπατος στο ΟΑΚΑ με την Ορτέζ, αποδείχθηκε επιζήμιος για δύο άσους του Ομπράντοβιτς, που κοντεύει να τρελαθεί με τους φετινούς τραυματισμούς. Στο δεύτερο ευρωπαϊκό του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ο Αμερικανός νεοαποκτηθείς σέντερ Μπράντον Χάντερ διακομίστηκε μετά τη λήξη του ματς σε νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε ακτινογραφία, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κάταγμα στο σκαφοειδές, ενώ και ο διεθνής Σέρβος Βλάντο Στσεπάνοβιτς γύρισε τον αστράγαλό του.

    [19] "Τσουχτερά" τα εισιτήρια στο Τορίνο

    2/2/2006 3:57:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τορίνο το ενδιαφέρον των φίλων που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν το σημαντικό αυτό ραντεβού έχε "παγώσει", εξαιτίας του υψηλού κόστους των εισιτηρίων. Τιμές από 200-350 ευρώ για τον τελικό του χόκεί επί πάγου, από 100-300 ευρώ για τα τελικά του καλλιτεχνικού πατινάζ ή τα περίπου 170 ευρώ για το τραμπολινο θεωρούνται επιεικώς απαγορευτικές, για πολλούς ανθρώπους που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν με την οικογένειά τους το όμορφο θέαμα των αγώνων του Τορίνο. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους διοργανωτές, που μέχρι σήμερα έχουν προπωλήσει μόνο το 9% των εισιτηρίων της διοργάνωσης. Την ίδια στιγμή πάντως για να αγοράσει κανείς 6 εισιτήρια, εκ των οποίων τα 4 για την τελετή έναρξης, από το ίντερνετ, θα πρέπει να δώσει 2.300 ευρώ.

    [20] "Έλαμψαν" οι αθλητές μας στη Λισσαβόνα

    2/2/2006 2:01:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με πέντε μετάλλια στις αποσκευές της επέστρεψε πριν από λίγες μέρες από τη Λισσαβόνα η 12μελής ελληνική αποστολή των αθλητών του Brazilian Jiu-Jitsu, που εκπροσώπησε τη "γαλανόλευκη" για 3η συνεχόμενη χρονιά στην ευρωπαϊκή γιορτή του αθλήματος με συμμετοχή συνολικά 12 αθλητών. Στους αγώνες που διεξήχθησαν από 28-29 Ιανουαρίου στην ιβηρική έδρα, συμμετείχαν συνολικά 650 περίπου αθλητές, αριθμός ρεκόρ, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις οι συμμετοχές δεν είχαν ξεπεράσει τις 250. Από τους 12 αθλητές μας των τριών συλλόγων που έδωσαν το παρών, το γεγονός ότι πέντε εξ εαυτών κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στο βάθρο, αποτελεί αναμφίβολα σημαντική επιτυχία, που αφήνει πολλές υποσχέσεις για μεγαλύτερες διακρίσεις στο επόμενο Πανευρωπαϊκό ραντεβού, που θα διοργανωθεί τον Ιανουάριο του 2007.

    Παιάνισε δις ο Εθνικός ύμνος

    Στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου σκαρφάλωσε ο πρωταθλητής μας Δημήτρης Τσίτος της Gracie Barra Greece, κατακτώντας την 1η θέση στην κατηγορία Open-Weight (ελεύθερα κιλά) στις Μπλέ Ζώνες στους ενήλικες-(ηλικία 18 εως 30). Στα "χρυσά" επίσης ντύθηκε και ο Κρητικός Αντώνιος Καππαδουκάκης της Revolution Team, καθώς στην κατηγορία light-Weights και Open-weights στην κατηγορία Mωβ ζώνες Seniors2 (ηλικία άνω των 40), απέδειξε ότι δεν είχε αντίπαλο.

    Στα μεσαία βάρη στην κατηγορία Μωβ ζώνες Seniors1 (ηλικία άνω των 35) ο Xρήστος Καρατζαφέρης Μαρκέζ της Gracie Barra Greece κρέμασε το ασημένιο μετάλλιο στο στήθος του, ενώ στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου της κατηγορίας Feather Weights Μπλε Ζώνες Masters (ηλικία άνω των 30) ανέβηκε ο Ανδρέας Παντελίδης της Revolution Team.

    Λίγα λόγια για το άθλημα

    To Brazilian Jiu-Jitsu ή Gracie Jiu-Jitsu είναι μια πολεμική τέχνη η οποία βασίζεται στο παραδοσιακό Ju-Jitsu και το Judo, αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και διαδόθηκε από τους αδελφούς Carlos και Helio Gracie, μαθητές του Mitsuyo Maeda, ενός από τους καλύτερους μαθητές του Jigoro Kano. Ο Μaeda, προσκεκλημένος της Ιαπωνικής πρεσβείας στην Βραζιλία, και λόγω της στενής φιλικής του σχέσης με τον Gastao Gracie, αποφάσισε να δείξει τα μυστικά της τέχνης του στους γιους τού Gastao, τον Carlos και τον Helio, στις αρχές του 1920.

    Το στυλ που δημιούργησε ο Helio ονομάστηκε Gracie Jiu-Jitsu και με την πάροδο των ετών, η οικογένεια Gracie εξάπλωσε το στυλ σε όλη την Βραζιλία και στη συνέχεια σε όλον τον κόσμο, όπου έγινε γνωστό και σαν Brazilian Jiu-Jitsu μέσα από τους αγώνες χωρίς όρους (ΜΜΑ, Vale-tudo κ.α.). Σήμερα το Gracie/Brazilian Jiu-Jitsu σήμερα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πολεμική τέχνη και εξελίσσεται συνεχώς, έχοντας αποκτήσει χιλιάδες μαθητές και οπαδούς παγκοσμίως και φυσικά και στη χώρα μας.

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Παρελθόν ο Σούνες από τη Νιούκαστλ

    2/2/2006 3:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το μάρμαρο των κακών εμφανίσεων της Νιούκαστλ, που από την αρχή του χρόνου έχει στερηθεί λόγω τραυματισμού τις πολύτιμες υπηρεσίες του διεθνή άσου Μαϊκλ Όουεν, πλήρωσε μετά και τη χθεσινή ήττα 3-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι, ο Σκοτσέζος Γκρέιαμ Σούνες, που αποτελεί πλέον παρελθόν από τους "ανθρακωρύχους". Προσωρινός διάδοχος του κ. Σούνες στον πάγκο της ομάδας που βρίσκεται στην 15η θέση της κατάταξης στην εφετινή σεζόν της πρέμιερσιπ, θα είναι ο πρώην συνεργάτης του Σκοτσέζου τεχνικού, Γκλεν Ρέντερ, ο οποίος θα έχει βοηθό τον αρχηγό των της Νιούκαστλ, Άλαν Σίρερ. Το νεο τεχνικό δίδυμο θα πραγματοποιήσει το ντερμπούτο του στον πάγκο της ομάδας στον αγώνα με την Πόρτσμουθ.

    [22] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αποκλείστηκαν "Μπάρτσα, "Γιούβε"

    2/2/2006 11:06:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πρόωρο "αντίο" στο θεσμό του Κυπέλλου είπαν από χθες δύο από τα φαβορί για τον τίτλο σε Ισπανία και Ιταλία, καθώς οι νίκες τους στους επαναληπτικούς αγώνες δεν στάθηκαν αρκετές για να τους χαρίσουν την πρόκριση. Η Μπαρτσελόνα στον αγώνα των ημιτελικών του "Καμπ Νου" με τη Σαραγόσα για το "Κόπα ντελ Ρεϊ" έχασε από νωρίς (38) το Ροναλντίνιο μετά από μία αυστηρή απόφαση του διαιτητή και οι "μπλαουγκράνα" παρά τη νίκη τους με 2-1 αποκλείστηκε από τη συνέχεια λόγω της ήττας με 4-2 στο πρώτο ματς. Ανάλογη τύχη είχε και στο "Ολύμπικο" της Ρόμα, η Γιουβέντους, η οποία παρά το νικηφόρο 1-0 επί των "τζιαλορόσι", δεν κατάφερε να ανατρέψει το θριαμβευτικό 3-2 των "Ρωμαίων" στο πρώτο ματς του "Ντελε Άλπι" και έτσι οι "πρωτευουσιάνοι" πέρασαν πανηγυρικά στους "4" του Κυπέλλου Ιταλίας.

    Πέρασαν Ρόμα, Ουντινέζε και Παλέρμο

    Με έναν τρελό χορό στο κέντρο του σταδίου "Ολυμπικο" οι Ρωμαίοι γιόρτασαν χθες το βράδυ μπροστά στο κοινό τους την πρόκρισή τους στους "4" του Κυπέλλου Ιταλίας, παρά την ήττα με 1-0 από τη Γιουβέντους στον επαναληπτικό των προημιτελικών της διοργάνωσης.

    Η "Γηραιά Κυρία", που στην έδρα της είχε γνωρίσει την ήττα με 3-2 πάλεψε για να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση, σκόραρε με πέναλτι του Μούτου στο 48΄ και είχε δοκάρι στο 81΄ με τον Βιεϊρά, όμως οι "Ρωμαίοι" ήταν αυτοί που πανηγύρισαν τελικά την πρόκριση.

    Πανηγυρική πρόκριση όμως στην επόμενη φάση πήρε και η Παλέρμο η οποία, μετά την ήττα της με 1-0 στο Μιλάνο, "φιλοδώρησε" χθες στο Νότο την ομάδα με 3-0 και "σφράγισε" το εισιτήριό της για τα ημιτελικά του ιταλικού Κυπέλλου. Το σκορ άνοιξε στο 10 με πέναλτι ο Μ. Γκονζάλες και με τον ίδιο τρόπο στο 18 ο Καρακιόλο διπλασίασε τα τέρματα των γηπεδούχων. Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε στο 49 ξανά ο Μ. Γκονζάλες.

    Στην επόμενη φάση όμως της διοργάνωσης βρίσκεται από χθες και η Ουντινέζε η οποία μετά το 1-1 στο Ούντινε με τη Σαμπντόρια, χθες στον επαναληπτικό απέσπασε μία ακόμη ισοπαλία 2-2 και προκρίθηκε με το πλεοκνέκτημα των εκτός έδρας γκολ. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν 1-0 στο 43 με πέναλτι του Ντι Νατάλε και στο 59 ο Πιέρι έγραψε το 2-0 βάζοντας τα θεμέλια της πρόκρισης. Στη συνέχεια η Σαμπντόρια προσπάθησε να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση, αλλά το μόνο που πέτυχε ήταν να ισοφαρίσει σε 2-2 με τα γκολ των Κολόμπο (63) και Πιζάνο (71').

    Το καρέ των ημιτελικών συμπληρώνεται απόψε με το νικητή της αναμέτρησης Ίντερ-Λάτσιο. Στο πρώτο ματς των προημιτελικών οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες με 1-1.

    Στους "4" η Σαραγόσα

    Στην Ισπανία η αποβολή του Ροναλντίνιο στο 38 "έκοψε τα πόδια" της Μπαρτσελόνα, που θα έπρεπε να ανατρέψει κόντρα στη Ρεάλ Σαραγόσα το εις βάρος της 4-2, χωρίς το Βραζιλιάνο σουπερστάρ. Οι Καταλανοί πήραν το προβάδισμα στο 42 με τον Λιονέλ Μέσι.

    Στο 66ο λεπτό η Σαραγόσα ισοφάρισε με τον Οσκαρ, με ένα εκπληκτικό σουτ από πλάγια θέση. Οι δύο ομάδες είχαν πολλές καλές ευκαιρίες, στο 91 ο Χένρικ Λάρσον έκανε το 2-1 αλλά το τρίτο γκολ δεν ήρθε ποτέ, με τους Καταλανούς στις εξέδρες να αποδοκιμάζουν έντονα τον διαιτητή, που σφύριξε την λήξη μισό λεπτό πριν τη συμπλήρωση των τεσσάρων λεπτών των καθυστερήσεων.

    Χρυσό "Χ" για τη Λα Κορούνια

    Μία θέση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας εξασφάλισε χθες και η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Το ματς είχε διακοπεί την περασμένη εβδομάδα κι ενώ οι "νυχτερίδες" είχαν ισοφαρίσει με γκολ του Βίγια το σκορ του πρώτου αγώνα (1-0), λόγω τραυματισμού του βοηθού διαιτητή από αντικείμενο που έπεσε από την εξέδρα.

    Το ματς συνεχίστηκε χθες κεκλεισμένων των θυρών από το σημείο της διακοπής (44ο λεπτό), με τη Βαλένθια να παίζει με δέκα παίκτες, αφού είχε αποβληθεί ο Μαρκένα. Η Ντεπορτίβο εκμεταλλεύθηκε το αριθμητικό της πλεονέκτημα και με πέναλτι του Βίκτορ στο 69΄ ισοφάρισε σε 1-1 και πήρε το εισιτήριο για τους "4".

    [23] Πολιτισμός

    Στα 40 εκατομμύρια δολάρια η τιμή του

    Η Μαντάμ Ζινώ σε δημοπρασία

    2/2/2006 2:03:00 μμ

    Ένα από τα τελευταία έργα, του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, το "L Arlesienne , Madame Ginoux", που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή, θα εκτεθεί στις 2 Μάιου σε δημοπρασία από τον οίκο Κρίστις της Νέας Υόρκης, στα πλαίσια της μεγάλης "Δημοπρασίας Έργων Ιμπρεσιονιστών και Συγχρόνων Ζωγράφων". Πρόκειται για τον πιο σημαντικό πίνακα του Βαν Γκονγκ από μια σειρά 5 ελαιογραφιών που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης το 1890 και τον έκανε δώρο στον επίσης διάσημο σύγχρονό του ζωγράφο και φίλο του, Πολ Γκογκέν, ο οποίος νοσηλευόταν σε ένα άσυλο του Σεν Ρεμί ντε Προβάνς. Το θέμα του πίνακα, η Μαντάμ Ζινώ, ιδιοκτήτρια του καφέ όπου σύχναζαν οι δύο καλλιτέχνες, έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις ως μοντέλο τόσο για σκίτσα του Βαν Γκογκ όσο και του Γκογκέν. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τιμή του θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια δολάρια.

    Σχετικά Links:

    http://www.christies.com/home_page/object_week/vanGogh.asp

    [24] Υγεία

    Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα δοκιμών

    Εμβόλιο ελπίδα κατά του Η5Ν1

    2/2/2006 11:44:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC

    Ελπίδες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, άφησε στους επιστήμονες η δοκιμή ενός νέου εμβολίου που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια των ΗΠΑ. Οι ειδικοί, μετά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ετοιμάζονται και για την κλινική δοκιμή του σε ανθρώπους. Αν και αυτές είναι επιτυχημένες επισημαίνουν πως με τις δυνατότητες που δίνουν σήμερα οι νέες τεχνολογίες θα μπορούν να παραχθούν εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση οι υγειονομικές αρχές, θα αποκτήσουν ένα πολύτιμο όπλο, για την αντιμετώπιση μιας πιθανής πανδημίας του Η5Ν1.

    Τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα και χρειάζονται περίπου έξι μήνες για να παρασκευαστούν, βασίζονται στην εμφύτευση ελαφρά τροποποιημένων ιών σε γονιμοποιημένα ωάρια πουλερικών.

    Αντίθετα με τον έως τώρα παραδοσιακό τρόπο παρασκευής, οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) της Ατλάντα , δεν χρησιμοποίησαν ωάρια, αλλά έναν ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, τον οποίο τροποποίησαν γενετικά για να παράγουν την πρωτεΐνη αιμοσυγκολλητίνη τύπος 5 (Η5ΗΑ) που είναι συστατικό του ιού Η5Ν1.

    Μετά εμβολίασαν ποντίκια, τα οποία έδειξαν να προστατεύονται από εκδοχές του ιού, που στελέχη του είχαν απομονωθεί εργαστηριακά το 2003.

    Ο Δρ Σουριαπρακάς Σαμπχάρα που είναι μέλος της ομάδας που δοκιμάζουν το εμβόλιο, επισήμανε πως αν αυτό αποδειχτεί αποτελεσματικό και σε ανθρώπους, θα μπορεί να παρασκευαστεί ευκολότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με τα άλλα εμβόλια, που θέλουν έως και έξι μήνες μέχρι να παραχθούν.

    Πρόσθεσε μάλιστα πως το συγκεκριμένο εμβόλιο προστατεύει τον οργανισμό απέναντι σε νέους ιούς και δεν απαιτείται η λήψη άλλων φαρμάκων για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Σχετικά Links:

    BBC: GM aid for pandemic flu vaccine

    [25] Υγεία

    Άλλο ένα θύμα του ιού H5N1

    2/2/2006 8:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2006 10:17:17 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Στο θανατηφόρο ιό H5N1 οφείλεται, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, ο θάνατος ενός 15χρονου εφήβου από την Ινδονησία. Τα δεδομένα των εξετάσεων του νοσοκομείου του Μπαντούνγκ, στη νήσο Ιάβα, όπου νοσηλευόταν ο έφηβος, έχουν σταλεί σε εργαστήριο στο Χονγκ Κονγκ το οποίο έχει πιστοποιηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Εάν επιβεβαιωθεί και από το εργαστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι ο θάνατος του αγοριού επήλθε από τη γρίππη των πτηνών, θα πρόκειται για τον 15ο θάνατο από την ασθένεια στην χώρα. Ο πατέρας του παιδιού γνωστοποίησε, πως κοντά στο σπίτι τους υπήρχαν κοτόπουλα, μερικά από τα οποία βρέθηκαν νεκρά λίγο πριν αρρωστήσει το 15χρονο αγόρι. Ο H5N1 έχει κοστίσει την ζωή τουλάχιστον 80 ανθρώπων από το 2003, με την πλειονότητα των ανθρώπινων κρουσμάτων να σημειώνονται στη νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα.

    Καλά τα νέα από το Χονγκ Κονγκ

    Στο μεταξύ, αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τη γρίπη των πτηνών σε τρεις ανθρώπους που νοσηλεύονται στο Χονγκ Κονγκ. Οι τρεις ασθενείς, δύο γυναίκες και ένας άντρας, είχαν καταναλώσει και είχαν έρθει σε επαφή κοτόπουλα που εισήχθησαν στο Χονγκ Κονγκ από την επαρχία Γκουανγκντόνγκ και πιθανότατα είχαν μολυνθεί με το θανατηφόρο ιό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση και στους τρεις ασθενείς, που παραμένουν στην απομόνωση, χορηγήθηκε προληπτικά το φάρμακο Tamiflu.

    [26] Τεχνολογία

    Το άστρο 2003-UB313 στο επίκεντρο

    Δέκατος πλανήτης ή απλά άστρο;

    2/2/2006 1:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2006 2:32:54 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: www.nature.com-ΑΠΕ

    Νέα στοιχεία για το άστρο 2003-UB313 που θεωρείται ο δέκατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, φέρνει στη δημοσιότητα μελέτη στην τελευταία ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής επιθεώρησης Nature. Σύμφωνα με αυτή το άστρο που εντοπίστηκε το 2005 από τον καθηγητή Μαικ Μπράουν και βρίσκεται σε απόσταση 15 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, έχει διάμετρο 3000 χιλιόμετρα, δηλαδή 700 χιλιόμετρα από αυτή του Πλούτωνα που φτάνει τα 2300. Επίσης βρίσκεται δυο φορές πιο μακριά από τον ήλιο από ότι ο Πλούτωνας και είναι ένα από τα παγωμένα άστρα που βρίσκονται εντός της ζώνης Kuiper. Οι παρατηρήσεις έγιναν από τον αστροφυσικό Φρανκ Μπερτόλντι του πανεπιστημίου της Βόνης, που χρησιμοποίησε το ιδιαίτερα ευαίσθητο τηλεσκόπιο IRAM 30-m που μετρά τη διάμετρο με βάση θερμικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Γερμανό επιστήμονα τα νέα στοιχεία δίνουν τη δυνατότητα στους αστρονόμους και αστροφυσικούς να ταξινομήσουν το άστρο ως πλανήτη.

    Η αντίθετη άποψη

    Ωστόσο αντίθετη γνώμη έχουν άλλοι αστρονόμοι που τονίζουν ακριβώς επειδή αυτό το ουράνιο αντικείμενο όπως και ο Πλούτωνας βρίσκεται τόσο μακριά από τον ήλιο και εντός της ζώνης Kuiper που αποτελείται από εκατομμύρια παγωμένα άστρα που περιβάλλουν το ηλιακό μας σύστημα, δεν θα έπρεπε να θεωρούνται πλανήτες.

    Ορισμένοι μάλιστα προτείνουν να ονομάζονται αυτά τα ενδιάμεσα άστρα "πλανήτες νάνοι".

    Η διεθνής αστρονομική ένωση που αποφασίζει για τις ταξινομήσεις αυτές, συνεχίζει να συζητά για το μέλλον του Πλούτωνα και του 2003-UB313, χωρίς κανείς να μπορεί να πει πότε αυτό θα ξεκαθαρίσει.

    Το νέο άστρο ανακαλύφθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 2005 με την επανεξέταση φωτογραφιών που λήφθηκαν από το αστεροσκοπείο του όρους Πάλομαρ στην Καλιφόρνια στις 21 Οκτωβρίου 2003.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    NATURE: 'Tenth Planet' found to be a whopper

    Σχετικά Links:

    http://www.nature.com

    [27] Παράξενα

    Άθεος μήνυσε ιερέα για τον Ιησού

    Θεία δίκη

    2/2/2006 9:09:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ενώπιον της Δικαιοσύνης έφερε την Εκκλησία ένας Ιταλός άθεος, ζητώντας της να αποδείξει την ύπαρξη του Χριστού. Η πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά υπόθεση εκδικάζεται στην πόλη Βιτέρμπο, βόρεια της Ρώμης, με μηνυτή τον Λουίτζι Κασκιόλι, ο οποίος στρέφεται εναντίον του ιερέα Ενρίκο Ρίγκι. Αφορμή για την μήνυση στάθηκε ένα άρθρο του ιερέα στην τοπική εκκλησιαστική εφημερίδα, το 2002, στο οποίο αναφερόταν στον Ιησού ως "άνθρωπο". Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, ο ιερέας παραβίασε την ιταλική νομοθεσία γιατί δεν έχει αποδείξεις ότι ο Χριστός υπήρξε, ενώ ο Κασκιόλι αμφισβητεί την ορθότητα των Ευαγγελίων, υποστηρίζοντας ότι ο Χριστιανισμός στηρίχθηκε μόνο σε αμφισβητούμενης ορθότητας ενδείξεις.

    Κασκιόλι και Ρίγκι υπήρξαν πριν περίπου 60 χρόνια συμμαθητές στην Θεολογική Σχολή. Ο Κασκιόλι ήθελε στα νιάτα του να γίνει παπάς, ωστόσο, στη συνέχεια απομακρύνθηκε από την Εκκλησία και έγινε πολέμιος της θρησκείας.

    Ο 72χρονος άθεος έχει γράψει πολλά βιβλία για το θέμα, μεταξύ των οποίων και το "Ο Μύθος του Χριστού", όπου υποστηρίζει πως η Εκκλησία "δημιούργησε" τον Ιησού βασιζόμενη στον Ιωάννη της Γκαμάλα, έναν Εβραίο του 1ου μ.Χ. αιώνα που πολέμησε τους Ρωμαίους. Μάλιστα, το εν λόγω βιβλίο αποτέλεσε την αφορμή για να γράψει ο ιερέας το επίμαχο άρθρο. Πάντως, ο πάτερ Ρίγκι δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ενώ αρκέστηκε να δηλώσει πως "εάν ο Κασκιόλι δεν μπορεί να δει τον ήλιο στον ουρανό ενώ είναι μέρα μεσημέρι, δεν μπορεί να με μηνύσει επειδή τον βλέπω εγώ".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Τhe Tartan: Italian courts to try

    TVNZ: Jesus goes on trial in Italian court

    [28] Παράξενα

    Και όμως συνέβη και αυτό

    Αστυνόμε μου έκλεψαν τα ναρκωτικά

    2/2/2006 3:42:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Εξωφρενικό και όμως αληθινό. Νεαρός αμερικανός κάτοικος της πολιτείας της Γιούτα, κατήγγειλε στην αστυνομία ότι διέρρηξαν το σπίτι του και μεταξύ άλλων οι διαρρήκτες έκλεψαν και μια μεγάλη σακούλα γεμάτη με μαριχουάνα. Και σαν μην έφτανε αυτό όταν η αστυνομία τον κάλεσε στο τμήμα γιατί συνέλαβε ύποπτο που στην κατοχή του βρέθηκε παρόμοια σακούλα, πήγε για να διαπιστώσει ένα αυτή ήταν που εκλάπη από το σπίτι του. Φυσικά μόλις την αναγνώρισε οι αστυνόμοι τον συνέλαβαν για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. "Ακόμα και ο πιο χαζός εγκληματίας του κόσμου είναι πιο έξυπνος από αυτόν" σχολίασε σχετικά αστυνομικός για την πράξη αυτή του 18χρονου χρήστη και δεν έχει και άδικο.

    Όλα άρχισαν όταν ο νεαρός κατήγγειλε στην αστυνομία ότι κάποιος μπήκε στο σπίτι του και του έκλεψε 250 γραμμάρια μαριχουάνας, δίνοντας μάλιστα ως ύποπτο άλλο νεαρό που του είχε ζητήσει να αγοράσει μια μικροποσότητα, αλλά η συμφωνία χάλασε την τελευταία στιγμή.

    Οι αστυνομικοί που πήγαν σπίτι του, διαπίστωσαν ότι ο κλέφτης είχε μπει σπάζοντας ένα παράθυρο και στην προσπάθειά του αυτή ότι κόπηκε από τα σπασμένα γυαλιά. Αμέσως πήγαν στο σπίτι του νεαρού όπου βρήκαν την ποσότητα των ναρκωτικών και ένα ματωμένο παντελόνι του οποίου η ομάδα αίματος ήταν ίδια με αυτή που βρέθηκε στο σπίτι.

    Ο ύποπτος συνελήφθη τα κλεμμένα ναρκωτικά βρέθηκαν και τώρα και οι δυο μαζί βρίσκονται σε κάποιο κελί φυλακής και ίσως να συζητάνε ακόμα τι πήγε λάθος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 February 2006 - 17:55:33 UTC