Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταγγελίες για απαγωγή
  • [02] Υψηλοί τόνοι στη Βουλή
  • [03] Στο 2% η διαφορά Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ
  • [04] Αντιδράσεις για δηλώσεις Στρο
  • [05] Νέα στοιχεία στον Διώτη
  • [06] Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη
  • [07] Σύντομα ο νέος Κοσοβάρος Πρόεδρος
  • [08] Κατηγορούν Συρία και Ιράν οι ΗΠΑ
  • [09] Κανονισμοί για το κατεψυγμένο ψωμί
  • [10] "Πρεμιέρα" για την Επιτροπή Ανταγωνισμού
  • [11] ΟΤΟΕ: "Παράνομη η απόφαση των τραπεζών"
  • [12] Πρόκριση Ολυμπιακού με Ριβάντο εκτελεστή
  • [13] Ανανέωσαν Γκαλίνοβιτς, Άντριτς
  • [14] Παρέμεινε "Γηραιός" ο Διαμαντίδης
  • [15] ΠΑΟ: "Τζίγκερ" εφ' όλης της ύλης
  • [16] "Αγγαρεία" για δύο σε Μιλάνο, Γαλάτσι
  • [17] Το Τορίνο 2006 στο "Σπορ +"
  • [18] "Τίτλοι τέλους" για σόφτμπολ, μπεϊζμπολ
  • [19] Θα γίνει μαμά η Κομανέτσι
  • [20] Επιστρέφουν "Boom-Boom"-Λεκόντ
  • [21] Πιστός στα "λιοντάρια" ο Μπέκαμ
  • [22] Στη Γκόγιας ο Βαμπέτα
  • [23] Στη Λυρική τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ
  • [24] Πώς να αφοπλίσετε... τα Grammy
  • [25] Στην Ελλάδα η γρίπη των πτηνών;
  • [26] "Κατηγορώ" κατά Yahoo
  • [27] Κοτόπουλο ετων ...50!
  • [28] Και πότε θα χορεύουν σάμπα;
  • [29] Η ερωτευμένη ...πίτσα

    [01] Πολιτική

    Έλληνας στα χέρια ξένων μυστικών υπηρεσιών

    Καταγγελίες για απαγωγή

    9/2/2006 12:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2006 6:55:33 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αίσθηση έχει προκαλέσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Ποντίκι", σύμφωνα με το οποίο ο κ. Βασίλης Κατσικέας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, απήχθη στη Βουλγαρία από μυστικές υπηρεσίες και ανακρίθηκε, ενώ βρισκόταν στη χώρα για επαγγελματικές υποθέσεις. Σημειώνεται, ότι ο κ. Κατσικέας είναι πρόεδρος της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, "Ινστιτούτο Μεσογειακής Συνεργασίας" και όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα δύο από τα τηλέφωνα του Ινστιτούτου συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των τηλεφωνικών συσκευών, που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Το ένα από τα τηλέφωνα ανήκει στην σύζυγό του Κατσικέα και αντιπρόεδρο το Ινστιτούτου Βίκυ Πανταζοπούλου. Μάλιστα, ο δικηγόρος του, Αντώνης Βγόντζας, κατέθεσε παράσταση πολιτικής αγωγής προκειμένου να ερευνηθεί, αν η υπόθεση της απαγωγής του σχετίζεται με την υπόθεση των υποκλοπών. Ερωτηθείς ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του κ. Κατσικέα δήλωσε, ότι οι ελληνικές διπλωματικές αρχές έχουν πάγιες οδηγίες να συνδράμουν τους Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό, όταν χρειάζεται και πως ήδη έχουν πάρει οδηγίες να ερευνήσουν την υπόθεση.

    Τι αναφέρει ο Β Κατσικέας

    Ειδικότερα, ο Βασίλης Κατσικέας επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ποντίκι", κατήγγειλε, ότι τον Ιούλιο του 2004 πράκτορες της CIA παρά τη θέλησή του και χωρίς ένταλμα από τον Εισαγγελέα τον οδήγησαν σε μια μικρή πόλη έξω από την Σόφια, όπου τον ανέκριναν για 12 ώρες θέτοντας του, όπως υποστηρίζει, ερωτήματα για την δράση της οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε και ο δικηγόρος του, ο Βασίλης Κατσικέας υπέστη καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της πολύωρης ανάκρισης.

    Λίγες ημέρες αργότερα, όταν το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θέλησε να επιστρέψει στην Ελλάδα, διαπίστωσε, ότι οι βουλγαρικές Αρχές του είχαν απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα χωρίς οποιαδήποτε κατηγορία και ζήτησε την βοήθεια της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια.

    Ο Βασίλης Κατσικέας στην προσπάθειά του τότε να βγει από την Βουλγαρία είχε ζητήσει την συνδρομή και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Νιώτη.

    Με αφορμή τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Κατσικέα, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την ανεξέλεγκτη δράση των μυστικών υπηρεσιών, που καταπατούν κατάφωρα τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών.

    [02] Πολιτική

    Κατά την ενημέρωση για ΕCOFIN και Eurogroup

    Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

    9/2/2006 3:26:00 μμ

    Πηγή: NET- NET 105,8

    Ανέβηκαν σήμερα οι τόνοι στη Βουλή ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική αντιπολίτευση κατά την ενημέρωση για τα αποτελέσματα των προσφάτων συμβουλίων EUROGROUP και ECOFIN από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με αφορμή κατηγορίες του Υπουργού, ότι η Υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, προχώρησε σε προσπάθεια υπονόμευσης της ελληνικής Οικονομίας κατά τις συναντήσεις, που είχε με κοινοτικούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Ο κ Αλογοσκούφης χαρακτήρισε το θέμα το θέμα "μείζον" και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να δώσει εξηγήσεις. Απαντώντας, ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι χωρίζει τους πολίτες σε εθνικόφρονες και μιάσματα και αποκαλύπτει τον παλιό της εαυτό.

    Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Βάσω Παπανδρέου και ο συνεργάτης του Ηρακλής Πολεμαρχάκης βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να προασπίσουν τα συμφέροντα της χώρας αξιοποιώντας το κύρος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως είπε, θα είναι σύντομα Κυβέρνηση.

    Ο κ Παπανδρέου ήρθε σε αντιπαράθεση και με την πρόεδρο της Βουλής, όταν εκείνη τον κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ανακαλέσει τα όσα είπε περί "δεξιάς" και "μιασμάτων."

    Απαντώντας, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος ζήτησε με τη σειρά του εξηγήσεις από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    [03] Πολιτική

    Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της VPRC

    Στο 2% η διαφορά Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ

    9/2/2006 3:00:00 μμ

    Πηγή: NET

    Δύο ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το κυβερνών κόμμα έναντι του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρεία VPRC, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού Σκάι. Στο ερώτημα "Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε εάν γίνονταν εκλογές", η ΝΔ συγκεντρώνει το ποσοστό 41,5%, το ΠΑΣΟΚ 39,5%, το ΚΚΕ 8%, ο Συνασπισμός 3,5% και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 5%. Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 43%, έναντι ενός 27%, που συγκεντρώνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών, το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ ή αρκετά σημαντικό το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών, σε πολιτικό επίπεδο, ενώ το 80% πιστεύει πως οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις συνεχίζονται. Το 40% εκτιμά ότι στις υποκλοπές είναι αναμεμειγμένες και ελληνικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες, το 24% πιστεύει ότι έγιναν μάλλον από ξένες μυστικές υπηρεσίες, ενώ το 13% θεωρεί ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν μάλλον από ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

    Στο ερώτημα "Ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας", ποσοστό 29% απαντά μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 19% μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το 37% καμία από τις δύο.

    Η έρευνα διεξήχθη από 6 έως 7 Φεβρουαρίου, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε δείγμα 948 ατόμων.

    [04] Πολιτική

    Σε Αθήνα και Λευκωσία

    Αντιδράσεις για δηλώσεις Στρο

    9/2/2006 1:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2006 2:42:40 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Σε έντονα διαβήματα προς τη βρετανική κυβέρνηση προβαίνει η Λευκωσία, για τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι με τη στάση της θα καταστήσει τελικά αδύνατη την έναρξη πλήρων διαπραγματεύσεων για την Τουρκία και θα οδηγήσει στην αναγνώριση τού ψευδοκράτους. Ο κ. Στρο, με αφορμή ερώτηση συντηρητικού βουλευτή, κατηγόρησε την Κυπριακή Κυβέρνηση ότι με το δρόμο που ακολουθεί θα οδηγήσει σε "αυτό που θέλουν να αποφύγουν", δηλαδή στην αναγνώριση του ψευδοκράτους "γιατί θα καταστήσουν αδύνατο για την Τουρκία να αρχίσει πλήρεις διαπραγματεύσεις". Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις αυτές, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, δήλωσε ότι οι θέσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων είναι γνωστές: "Υποστηρίζουμε τη λύση που θα επανενώσει το νησί και είμαστε υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, εφόσον γίνουν σεβαστές οι κυπριακές αρχές για το θέμα αυτό. Αν υπάρχει κάποια απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, αυτό οφείλεται στην κατοχή".

    "Απαράδεκτοι υπαινιγμοί"

    Η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση κατέστησαν σαφές το πλαίσιο της ξεκάθαρης κατεύθυνσης και τη γραμμή στο Κυπριακό, δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μίας δίκαιης, βιώσιμης και αποτελεσματικής λύσης για την επανένωση του νησιού και υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης της τουρκοκυπριακής Κοινότητας.

    Προσέθεσε ότι η ευθύνη για την κατάσταση και τα προβλήματα της Κοινότητας αυτής δεν μπορεί να αναζητηθεί στα θύματα της εισβολής και κατοχής.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης, Γιώργος Λιλλήκας, την Τετάρτη, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ, χαρακτήρισε την επίθεση απαράδεκτη, προκλητική και εκβιαστική και τον κάλεσε να επανορθώσει ορισμένες δηλώσεις του.

    Ο κ. Λιλλήκας παρατήρησε ότι οι δηλώσεις Στρο παραποιούν την αλήθεια και τα γεγονότα και εμπεριέχουν απαράδεκτους υπαινιγμούς και χαρακτηρισμούς, αλλά και έμμεσους εκβιασμούς.

    "Αυτοί που εργάζονται για τη διχοτόμηση δεν είναι οποιαδήποτε πολιτική δύναμη στην Κύπρο και πολύ περισσότερο η Κυβέρνηση, αλλά όσοι υποστηρίζουν θέσεις όπως του Αμπντουλάχ Γκιουλ και όσοι προβαίνουν σε πράξεις όπως του Τζακ Στρο", είπε ο εκπρόσωπος.

    Εξάλλου, απαντώντας σε δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ ότι η Κυπριακή κυβέρνηση "επιχειρεί να αποξενωθεί από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, να τερματίσει κάθε επαφή μαζί της και να την περιθωριοποιήσει, χωρίς καμιά βοήθεια για την οικονομική της ανάπτυξη", ο κ. Λιλλήκας είπε: "η Κυβέρνηση έμπρακτα απέδειξε την οικονομική της στήριξη προς τους Τουρκοκυπρίους, κάτι που ο κ. Στρο γνωρίζει πολύ καλά".

    Επίσης, σημείωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε παραστάσεις για δήλωση του κ. Στρο ότι η Ισπανία, η Ιταλία και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν χαιρέτισαν τις πρόσφατες τουρκικές προτάσεις για νέο τρόπο προσέγγισης του κυπριακού.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι στην πραγματικότητα μόνο η Βρετανία και οι ΗΠΑ χαιρέτισαν το περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων, λέγοντας ότι η Ισπανία, η Ιταλία και ο κ. Ρεν χαιρέτισαν απλώς οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα οδηγούσε σε επίλυση του Κυπριακού.

    [05] Κοινωνία

    Εξηγήσεις Κορωνιά στην ΑΔΑΕ

    Νέα στοιχεία στον Διώτη

    9/2/2006 10:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2006 6:40:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, βρέθηκε, την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γιώργος Κορωνιάς, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση των υποκλοπών. Ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται εξάλλου και η κατάθεση του αδελφού του αυτόχειρα Παναγιώτη Τσαλικίδη στον εισαγγελέα Ι. Διώτη, καθώς προσκόμισε και ένα τετράδιο - ημερολόγιο του Κώστα Τσαλικίδη με τεχνικά θέματα, στο οποίο αναφέρει σε κάποιο σημείο στα αγγλικά ότι "κάτι δεν πάει καλά" στην εταιρεία. Το ημερολόγιο βρήκε ο Παναγιώτης Τσαλικίδης το Σάββατο το σπίτι του αδελφού του, μετά από λεπτομερή έρευνα που έκανε. Την ίδια ώρα, οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν το τελευταίο ηλεκτρονικό μήνυμα, που έστειλε ο Κώστας Τσαλικίδης σε συνεργάτες του στη Vodafone - λίγες ώρες πριν από το θάνατό του. Στο μεταξύ, στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Ποντίκι" δημοσιοποιείται το περιεχόμενο της γραπτής αναφοράς για την υπόθεση των υποκλοπών, που είχε αποστείλει ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, προς τον Προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, το Μάρτιο του 2005.

    Στη δημοσιότητα το υπόμνημα του Κορωνιά

    Σύμφωνα με την αναφορά στον Εισαγγελέα, ο Γιώργος Κορωνιάς, ενημερώθηκε για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου ότι ενδεχομένως έχει ανακύψει πρόβλημα στο δίκτυο της εταιρείας. Τρεις ημέρες αργότερα επιβεβαιώθηκε από την Ericsson η ύπαρξη παράνομου λογισμικού. Στη συνέχεια ο κ. Κορωνιάς έδωσε εντολή για απομάκρυνση του λογισμικού και για την δημιουργία αντιγράφων χωρίς να έχει ενημερώσει καμία δικαστική ή κρατική αρχή.

    Στις 10 Μαρτίου παρελήφθη από την Ericsson γραπτή τεχνική αναφορά για το συμβάν. Στο υπόμνημα δεν γίνεται αναφορά για την αυτοκτονία του Κώστα Τσαλικίδη.

    Μηνυτήρια αναφορά από την οικογένεια Τσαλικίδη

    Στο μεταξύ, ο Παναγιώτης Τσαλικίδης, η κατάθεση του οποίου διήρκησε 4,5 ώρες, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφων ανθρωποκτονίας ή συμμετοχής σε αυτοκτονία. Στη μηνυτήρια αναφορά του, ο κ. Τσαλικίδης επικαλείται τη μαρτυρία της μνηστής του αδελφού του, Σάρας Γαλανοπούλου, που υποστήριξε ότι μερικές βδομάδες πριν το θάνατό του, ο Κώστας Τσαλικίδης της είχε πει πως "υπάρχει κίνδυνος να κλείσει η Vodafone" και της είχε ζητήσει να μην το πει σε κανένα. Σύμφωνα με την κ. Γαλανοπούλου, περίπου ένα μήνα πριν το θάνατό του, ο Κώστας Τσαλικίδης της είχε πει "είναι θέμα ζωής και θανάτου να φύγω από τη Vodafone", ενώ περίπου 20 μέρες πριν το θάνατό του προέβη σε δήλωση παραίτησης στον προϊστάμενό του κ. Νικόλαο Πλεύρη ο οποίος δεν την έκανε δεκτή.

    Επίσης, στην αναφορά γίνεται ιδιαίτερη επισήμανση στο γεγονός ότι στις 7 Μαρτίου 2005, δυο μέρες πριν την αυτοκτονία, ο Κώστας Τσαλικίδης ζήτησε από τη μνηστή του να κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο στην Καλαμπάκα προκειμένου να πάνε για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου εκδρομή με φιλικό τους ζευγάρι.

    Ο Παναγιώτης Τσαλικίδης επικαλείται στη μήνυσή του και το τετράδιο αδελφού του, οι σημειώσεις του οποίου έχουν ημερομηνίες από 27 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου του 2005. Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί στην οικογένεια η επίμαχη φράση, με την οποία καταδεικνύεται ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με την εταιρεία.

    Αναφορά γίνεται και στη σύσκεψη της 8ης Μαρτίου 2005, την οποία έχει διαψεύσει η εταιρεία, κατά τη διάρκεια της οποίας τονίζεται ότι έγινε έντονη συζήτηση.

    Με τη μηνυτήρια αναφορά, ζητείται εκταφή του πτώματος προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή, τοξικολογική και ιστολογική εξέταση, ενώ η οικογένεια Τσαλικίδη όρισε ως τεχνικό σύμβουλο τον ιατροδικαστή Παναγιώτη Γιαμαρέλο, προκειμένου να συμμετέχει με την ιατροδικαστική υπηρεσία στις εξετάσεις, αλλά και να διενεργήσει αυτοψία στο χώρο του σπιτιού του Κώστα Τσαλικίδη.

    Ζητείται επίσης έλεγχος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο sever της εταιρείας προκειμένου να εντοπιστούν οποιαδήποτε στοιχεία και αν έχουν διαγραφεί ζητείται να δώσει η εταιρεία εξηγήσεις για τους λόγους της διαγραφής. Επίσης, ο Παναγιώτης Τσαλικίδης καλεί ως μάρτυρες 21 άτομα, στην πλειοψηφία τους στελέχη της Vodafone, μεταξύ των οποίων και όλους όσοι μετείχαν στη σύσκεψη της 8ης Μαρτίου 2005.

    Μιλώντας με δημοσιογράφους ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεμιστοκλής Σοφός, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι πελάτες του επιθυμούν να εξεταστεί το επίμαχο e-mail που φέρεται να έστειλε ο Κώστας Τσαλικίδης στην εταιρεία λίγες ώρες πριν βρεθεί νεκρός.

    Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση

    Για συγκάλυψη κατηγόρησε και σήμερα την Κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, όσον αφορά το θέμα των υποκλοπών, ενώ από το βήμα της Βουλής επιτέθηκε και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι κρύβεται από τα προβλήματα.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, προκάλεσε για μία ακόμη φορά αίσθηση με τα λεγόμενά του. Μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Συμβαίνει Τώρα" έκανε λόγο για παράβαση καθήκοντος από δύο δικαστικούς και εκτίμησε ότι οι παράγοντες της Δικαιοσύνης επηρεάστηκαν προκειμένου "να κερδηθεί χρόνος", όπως είπε.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να επαναφέρει τον κ. Πάγκαλο στην τάξη λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δύο μέτρα και δύο σταθμά έχει το ΠΑΣΟΚ για τη Δικαιοσύνη; Δικαιοσύνη "a la carte" επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ; Η σιωπή του ΠΑΣΟΚ, η σιωπή του κ. Παπανδρέου, η σιωπή του εκπροσώπου του, είναι -αν μη τι άλλο- ένοχη".

    Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, είπε ότι η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται, όπως είπε, από το ότι ενημέρωσε την κοινή γνώμη. Επίσης, διευκρίνισε ότι η συνάντηση που είχε, την Τετάρτη, με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τσαρλς Ρις, δε σχετιζόταν με την υπόθεση.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τις παρακολουθήσεις, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων.

    "Αντί να ψάχνουμε για κύκλωπες στο εξωτερικό, θα πρέπει να ψάξουμε για νάνους στο εσωτερικό", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Σημαντικό το θέμα, λέει η κοινή γνώμη

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC, για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού Σκάι, που διενεργήθηκε λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών, το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ ή αρκετά σημαντικό το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών, σε πολιτικό επίπεδο, ενώ το 80% πιστεύει πως οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις συνεχίζονται.

    Το 40% εκτιμά ότι στις υποκλοπές είναι αναμεμειγμένες και ελληνικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες, το 24% πιστεύει ότι έγιναν μάλλον από ξένες μυστικές υπηρεσίες, ενώ το 13% θεωρεί ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν μάλλον από ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

    Η έρευνα διεξήχθη από 6 έως 7 Φεβρουαρίου, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε δείγμα 948 ατόμων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναφορά Κορωνιά

    [06] Κόσμος

    Τουλάχιστον 14 τραυματίες

    Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη

    9/2/2006 5:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2006 6:40:24 μμ)

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της Πέμπτης. Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε Ίντερνετ Καφέ στην περιοχή Μπαϊράμ Πασά, τραυματίζοντας 14 άτομα, μεταξύ των οποίων και έξι αστυνομικοί. Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως την περιοχή και ασθενοφόρα έσπευσαν για τη διακομιδή των τραυματιών στα πλησιέστερα νοσοκομεία, ενώ η κατάσταση ενός κρίνεται σοβαρή. Αρχικά, οι Αρχές απέδωσαν την έκρηξη σε διαρροή φυσικού αερίου, ωστόσο, ο αρχηγός της αστυνομίας, Τζελαλετίν Τσεράχ, επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για βόμβα. Η καφετέρια που έγινε στόχος είναι σημείο που συχνάζουν Τούρκοι αστυνομικοί, καθώς και το Αρχηγείο της Αστυνομίας βρίσκεται πολύ κοντά. Για κίνητρα και τους δράστες δεν υπάρχει ούτε εικασία, ενώ πυροτεχνουργοί ερευνούν το σημείο της έκρηξης.

    [07] Κόσμος

    Στις 10 Φεβρουαρίου η εκλογή

    Σύντομα ο νέος Κοσοβάρος Πρόεδρος

    9/2/2006 4:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στην Βουλή του Κοσόβου θα στραφούν τα βλέμματα την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, οπότε και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου, ύστερα από σχετική συμφωνία των πολιτικών κομμάτων. Έπειτα από αίτημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος ORA, της "Ομάδας 6+", και το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου δέχθηκε να διεξαχθεί η συνεδρίαση την Παρασκευή. Το πρωί της Πέμπτης, το αίτημα θα εξεταστεί από το προεδρείο της Βουλής. Μέχρι στιγμής, μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα είναι ο γενικός γραμματέας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου. Η ψηφοφορία είναι μυστική και για την εκλογή απαιτείται πλειοψηφία 2/3 (σε σύνολο 120 βουλευτών). Σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες ψήφοι σε δύο γύρους, διεξάγεται νέος, οπότε και αρκεί να ψηφίσουν 61 βουλευτές. Σημειώνεται πως, ο νέος Πρόεδρος θα διαδεχθεί τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, που απεβίωσε τον Ιανουάριο "χτυπημένος" από καρκίνο του πνεύμονα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Β92: New Kosovo president next week?

    [08] Κόσμος

    Κατηγορούν Συρία και Ιράν οι ΗΠΑ

    9/2/2006 4:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Iράν και Συρία, κατηγορούν οι ΗΠΑ, ότι υποκινούν τις βίαιες αντιδυτικές διαδηλώσεις σχετικά με τα σατυρικά σκίτσα του Μωάμεθ. "Δεν έχω καμία αμφιβολία (...) ότι το Ιράν και η Συρία έκαναν, ότι είναι δυνατό για να υποκινήσουν την κοινή γνώμη και να την χρησιμοποιήσουν για τα δικά τους σχέδια", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις. "Ο κόσμος θα πρέπει να τους ζητήσει να λογοδοτήσουν", πρόσθεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Περ Στιγκ Μέλερ υποστήριξε, ότι η επίθεση που εκδηλώθηκε κατά της πρεσβείας της χώρας του στη Δαμασκό το περασμένο Σάββατο, δεν υποκινήθηκε μόνο από τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ σε εφημερίδα της Δανίας. "Κάποιοι προσπαθούν να εκφοβίσουν τη Δανία, που είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας" πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Την "κλιμάκωση των προκλήσεων" καταδίκασε κι ο Αυστριακός Καγκελάριος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το τρέχον εξάμηνο. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζώρτζ Μπους κατά τη διάρκεια συνάντησης με το βασιλία της Ιορδανίας Αμπνταλα έκανε έκκληση στις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και τον Τύπο να αντιμετωπίσουν με σύνεση τις θρησκευτικές ευαισθησίες του Ισλάμ. Την ίδια ώρα, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα αναμένεται να ξεκινήσει περιοδεία σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

    Στο μεταξύ, τους 10 έχουν φτάσει οι νεκροί στις εν λόγω διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Τα πιο αιματηρά επεισόδια εκτυλίχτηκαν στο Αφγανιστάν, όπου την Τετάρτη σκοτώθηκαν τέσσερις ισλαμιστές διαδηλωτές, αλλά και στα Παλαιστινιακά εδάφη, όπου νεαροί διαδηλωτές υποχρέωσαν τους Ευρωπαίους παρατηρητές στη Χεβρώνα να εγκαταλείψουν την πόλη μετά την επίθεση στα γραφεία τους.

    Την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες Σιίτες, στο Λίβανο μετέτρεψαν τις γιορτές της Ασούρα, σε ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στη δημοσίευση των σκίτσων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παγκόσμια έκκληση για εκτόνωση

    [09] Οικονομία

    Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης

    Κανονισμοί για το κατεψυγμένο ψωμί

    9/2/2006 7:31:00 μμ

    Πηγή: NET

    Τέλος στη σύγχυση σχετικά με την προέλευση και τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού, που καταναλώνουμε, βάζει νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο θέτει αυστηρές προϋποθέσεις παραγωγής ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη. Στο εξής, θα πρέπει να αναφέρεται στη συσκευασία εάν το ψωμί προέρχεται από κατεψυγμένη ζύμη, ενώ για τη διάθεση προψημένου ψωμιού απαιτείται χώρος τουλάχιστον 52 τετραγωνικών μέτρων (40 τ.μ. φούρνος και 12 τ.μ.) πρατήριο εντός του καταστήματος. Επίσης, για αυτό το είδος άρτου, απαγορεύεται ο όρος "φρέσκο ψωμί". Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες. Η ρύθμιση προκάλεσε την αντίδραση των αρτοβιομηχάνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κάθε άλλο παρά σε απελευθέρωση της αγοράς οδηγεί.

    Προσοχή στην ετικέτα

    Όταν το ψωμί είναι από κατεψυγμένη ζύμη, στη συσκευασία του θα πρέπει να αναγράφεται "άρτος από μερικώς ψημένη και κατεψυγμένη ζύμη", ενώ σε ψωμιά συντηρημένα, πρέπει να αναγράφεται "διατηρημένος άρτος από κατεψυγμένη ζύμη".

    Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τα εστιατόρια και ξενοδοχεία, που προσφέρουν ψωμί από κατεψυγμένη ζύμη, καθώς στο εξής είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται στον τιμοκατάλογο.

    Όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ, που έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις, απαιτείται σαφής διαχωρισμός τους από το υπόλοιπο κατάστημα.

    Όταν το ψωμί πωλείται σε άλλα καταστήματα (όχι αρτοποιία), πρέπει να βρίσκεται σε ράφια μακριά από αλλά προϊόντα, ενώ πρέπει να πωλείται σε συσκευασία στην οποία θα αναφέρονται η ημερομηνία παρασκευής και λήξης, τα συστατικά, το καθαρό βάρος, το είδος και η επωνυμία της επιχείρησης.

    Ρυθμίσεις, όμως, έχουν προβλεφθεί και για την πώληση ψωμιού από τα αρτοποιία, καθώς πρέπει να πωλείται σε προθήκες, που καλύπτονται με δικτυωτό πλέγμα ή κάλυμμα.

    Τέλος, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, επιχορηγείται, με εφάπαξ πόσο από 4.000 έως 6.000 ευρώ, η ίδρυση παραδοσιακού ξυλόφουρνου σε χώρια κάτω των 200 κατοίκων. Επίσης, προωθείται η ένταξη επιχειρήσεων αρτοποιίας σε προγράμματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους.

    [10] Οικονομία

    Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση

    "Πρεμιέρα" για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

    9/2/2006 4:14:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στον καθοριστικό ρόλο, που αναλαμβάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως ανεξάρτητη Αρχή, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής, την Πέμπτη. Κύριο θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς στα πλαίσια του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, ενώ ο κ. Σιούφας επισήμανε την ανάγκη θέσπισης κανόνων για την ανάπτυξη των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και την προστασία των καταναλωτών. Επίσης, τόνισε το σημαντικό ρόλο, που καλείται να διαδραματίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, την εδραίωση κλίματος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, για την εισαγωγή νέων εταιρειών και καινοτομιών στην Οικονομία αλλά και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομικής ζωής. Σημειώνεται ότι, με ρύθμιση του Υπ. Ανάπτυξης για τη διασφάλιση της διαφάνειας, μετά την λήξη της τριετούς θητείας τους, τα μέλη της επιτροπής δε δικαιούνται να εμπλέκονται σε υποθέσεις εταιρειών, που διαχειρίσθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

    [11] Οικονομία

    Yποστηρίζουν οι νομικοί συμβούλοι της Ομοσπονδίας

    ΟΤΟΕ: "Παράνομη η απόφαση των τραπεζών"

    9/2/2006 3:15:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παράνομη και αντισυνταγματική θεωρούν οι νομικοί σύμβουλοι της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας την απόφαση επτά τραπεζών να μην προσέλθουν στο διάλογο για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Σύμφωνα με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, και στο παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες προσπάθειες από ξένες και ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, όμως, απέτυχαν. Στόχος της ΟΤΟΕ είναι να εξαντλήσει όλα τα νομικά όπλα, που διαθέτει προκειμένου να υπογραφεί συλλογική σύμβαση, ενώ στα άμεσα σχέδια της είναι να ενημερώσει όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι, για την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν εξαγγείλει νέα 24ωρη απεργία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Αλαβάνου - ΟΤΟΕ

    Σχετικά Links:

    ΟΤΟΕ

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρόκριση Ολυμπιακού με Ριβάντο εκτελεστή

    9/2/2006 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στους "4" του Κυπέλλου Ελλάδας προκρίθηκε ο Ολυμπιακός, μετά τη νίκη του στην Ξάνθη με 1-0 (πρώτο παιχνίδι 1-1). Σε ένα παιχνίδι που ήταν ελάχιστο σε φάσεις, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν μία μέτρια απόδοση, έκαναν ελάχιστες φάσεις στην αντίπαλη εστία, αλλά είχαν για ακόμη μία φορά τον Ριβάλντο. Ο Βραζιλιάνος "έλυσε το γόρδιο δεσμό" για την ομάδα του, καθώς με μία ακόμη εκπληκτική εκτέλεση φάουλ πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και έδωσε στον Ολυμπιακό την πρόκριση για τα ημιτελικά. Εκεί οι "ερυθρόλευκοι" θα αντιμετωπίσουν τη Λάρισα.

    "Ρίμπο", φάουλ και γκολ

    Το πρώτο μέρος είχε ελάχιστες φάσεις και από τις δύο ομάδες. Ο Ολυμπιακός, που ήθελε από την αρχή το γκολ μετά από το 1-1 του πρώτου αγώνα, ξεκίνησε δυνατά και στο 6 ο Γεωργάτος δημιούργησε την πρώτη επικίνδυνη κατάσταση για την εστία της Ξάνθης, όταν σέντραρε και η μπάλα πήγε στο δοκάρι. Από εκεί και πέρα όμως η Ξάνθη ήταν αυτή που πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο 15 οι Ακρίτες προχώρησαν σε αλλαγή παίκτη μετά τον τραυματισμό του Σίκοφ (τη θέση τη θέση του πήρε ο Παβιό) και το 19 έφτασαν κοντά στο να ανοίξουν το σκορ, όταν ο Παλάσκας έφυγε μόνος μπροστά, αλλά ο Νικοπολίδης βγήκε έγκαιρα και τον πρόλαβε. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς και οιδύο ομάδες αναλώθηκαν σε ένα παιχνίδι κέντρου και έτσι το ημίχρονο τους βρήκε ισόπαλους χωρίς τέρματα.

    Με την έναρξη του δευτέρου μέρους και συγκεκριμένα στο 47 οι γηπεδούχοι έφτασαν κοντά στο γκολ με κεφαλιά του Καζάκη μετά από φάουλ του Μάνσο, όμως πάλι ο Νικοπολίδης έδειξε ετοιμότητα. Η Ξάνθη διατηρούσε τον έλεγχο αλλά δεν έκανε φάσεις, αλλά και ο Ολυμπιακός δεν έφτανε με αξιώσεις στα καρέ του Πιζανόφσκι. Ο Τροντ Σόλιντ σε μία προσπάθεια να ανεβάσει επιθετικά την ομάδα του πέρασε στο παιχνίδι τον Ντάνι και τον Μπαμπανγκίντα και στο 65 έκαναν την πρώτη επικίνδυνη φάση όταν από σέντρα του Γεωργάτου, ο Κωνσταντίνου πήρε την κεφαλιά και ο Πιζανόφσκι απέκρουσε. Ένα λεπτό μετά η Ξάνθη έχασε την δική της ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, όταν το σουτ του Μπάρκογλου πέρασε άουτ. Τελικά ο Ριβάλντο ήταν αυτός που "λύτρωσε" τους "ερυθρόλευκους". Ο Ολυμπιακός κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή και ο "Ρίμπο με αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Πιζανόφσκι. Από εκεί και περα η Ξάνθη προσπάθησε για την ισοφάριση, αλλά οι προσπάθειες της (σουτ του Κιντάνα στο 78από καλή θέση άουτ) δεν καρποφώρησαν και ο Ολυμπιακός πήρε την δύσκολη πρόκριση.

    Διαιτητής: Κασναφέρης (Αθήνας)

    Κίτρινες: Αντζας, Τοροσίδης - Μπουλούτ, Ταραλίδης, Νικοπολίδης

    Οι συνθέσεις:

    ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Τοροσίδης, Παπαδημητρίου, Σίκοβ (15΄ λ. τρ. Παβιό), Ζουέλα, Αντζας, Ρίκκα, Μάνσο, Κιντάνα, Μπάρκογλου (84΄ Ντε Ματία), Παλάσκας (46΄ Καζάκης).

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος, Μπουλούτ (63΄ Ντάνι), Σούρερ, Ανατολάκης, Ταραλίδης (+90΄ Κωστούλας), Οκκάς (63΄ Μπαμπανγκίντα), Γεωργάτος, Κωνσταντίνου, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανανέωσαν Γκαλίνοβιτς, Άντριτς

    9/2/2006 2:18:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μόνιμοι κάτοικοι Παιναίας θα συνεχίσουν να είναι οι δύο Κροάτες άσοι, Μάριο Γκαλίνοβιτς και Σρνταν Άντριντς, που σήμερα το πρωί ανανέωσαν τη συνεργασία τους με τον Παναθηναϊκό, η οποία έληγε το προσεχές καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής πάντως οι περαιτέρω λεπτομέρειες των νέων συμβολαίων που υπέγραψαν δεν έχουν γίνει γνωστές, πάντως όπως και στην περίπτωση των Γκονζάλες, Βύντρα, οι απολαβές του αναμένεται να είναι σαφώς βελτιωμένες. Έτσι πλέον μετά και την ανανέωση των διεθνών της Κροατίας, απομένει πλέον το θέμα του διεθνή , Δημήτρη Παπαδόπουλου, το οποίο δεν αποκλείεται να διευθετηθεί στις προσεχείς ημέρες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΠΑΟ: "Τζίγκερ" εφ' όλης της ύλης

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρέμεινε "Γηραιός" ο Διαμαντίδης

    9/2/2006 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης του Ηρακλή θα είναι για ακόμα τρία χρόνια ο Κώστας Διαμαντίδης. Ο 21χρονος επιθετικός συναντήθηκε με την διοίκηση της ΠΑΕ και συμφώνησε στο οικονομικό θέμα και αποδεχόμενος τους όρους του νέου κλειστού συμβολαίου του, το υπέγραψε μέχρι το καλοκαίρι του 2009. Από εκεί και πέρα στον Ηρακλή προετοιμάζονται για τον αγώνα Πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ. Στα θετικά για τον Σάββα Κωφίδη είναι η επάνοδος του Γιώργου Γεωργιάδη, ο οποίος είχε απουσιάσει από τις προπονήσεις λόγω τραυματισμού, καθώς προπονήθηκε κανονικά και έδειξε πως είναι έτοιμος για τον αγώνα του Σαββάτου. Από την άλλη ο Σνάουτνσερ έχει ενοχλήσεις στον δεξιό τετρακέφαλο, σήμερα δεν προπονήθηκε, ακολουθώντας πρόγραμμα θεραπείας και η δυνατότητα συμμετοχής του κρίνεται αμφίβολη.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: "Τζίγκερ" εφ' όλης της ύλης

    9/2/2006 4:57:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για όλους και για όλα μίλησε ο μεγαλόμετοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης του Δήμου Αθηναίων που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής. Ο "Τζίγκερ" μίλησε για τη διαιτησία και για τα όσα έγιναν μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, για τις δηλώσεις του Γιάννη Γκούμα, για το γήπεδο αλλά και για τα όσα ακούγονται για τον Κυργιάκο και τα περί μεταγραφής του στον "αιώνιο αντίπαλο"

    "Αντι-Παναθηναϊκός ο Γερμανάκος"

    Αρχικά ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφέρθηκε στη διαιτησλια και "απάντησε" στον Πρόεδρο της ΚΕΔ, κ. Μάκη Γερμανάκο. "

    "Δεν περιμέναμε τα σχόλιά του μετά από το ντέρμπι για να καταλάβουμε ότι είναι αντιπαναθηναϊκός. Μίλησε για το αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού, αλλά για το χέρι του Κωνσταντίνου στο πρώτο γκολ του Ολυμπιακού δεν είπε τίποτα".

    Ακόμη, για τον διαιτητή της αναμέτρησης των «πρασίνων» με τον Ιωνικό είπε: "Ο Στυλιάρας δεν έπρεπε να παίζει στην Α Εθνική. Ο Λεοντίου είναι νέο παιδί και από το χτύπημα που δέχτηκε στο ματς με τον Ιωνικό θα μπορούσε να του δημιουργηθεί πρόβλημα. Ο κύριος αυτός δεν είδε τίποτα. Εμείς θέλουμε ό,τι είναι εις βάρος μας να δίνεται, όπως και ό,τι είναι εναντίον. Εμείς θέλουμε να είναι η διαιτησία 50-50 σε όλα τα παιχνίδια". Κλείνοντας το θέμα διαιτησία είπε: "Τα πέντε από τα οκτώ ματς της τελευταίας αγωνιστικής κρίθηκαν από διαιτητικές αποφάσεις. Φανταστείτε να ήταν αυτοί οι αγώνες στο στοίχημα".

    Αναφορικά με τις δηλώσεις του Γιάννη Γκούμα, που αναφέρθηκε κατά ορισμένων δημοσιογράφων, τόνισε: "Δεχόμαστε την καλή ή την κακή κριτική, αλλά όλα έχουν όρια. Ο Γκούμας είναι αποδεδειγμένα Παναθηναϊκός. Δεν πήρε γραμμή από κανέναν για να πει αυτά που είπε, αλλά τον στηρίζουμε".

    Όσον αφορά τα όσα έχουν ακουστεί για τον Σωτήρη Κυργιάκο και μία πιθανή μεταγραφή στον Ολυμπιακό τόνισε :"Ισχύει ό,τι έχω πει έως τώρα για πρώην ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού που θέλουν να πάνε στον Ολυμπιακό. Όποιος θέλει να πάει είναι ελεύθερος". Αναφορικά με ότι έχει ακουστεί για ένα πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Γιώργου Καραγκούνη και την επάνοδο του στην Παιανία είπε: "Καμία πόρτα δεν είναι κλειστή και καμία ανοιχτή".

    Τέλος, σχετικά με το θέμα του νέου γηπέδου, είπε: "Εμείς κάναμε ό,τι ήταν να κάνουμε. Από εδώ και πέρα τα πάντα είναι στα χέρια του Δήμου Αθηναίων. Βρισκόμαστε οριακά στα χρονοδιαγράμματα".

    [16] Μπάσκετ

    "Αγγαρεία" για δύο σε Μιλάνο, Γαλάτσι

    9/2/2006 3:25:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η πρώτη φετινή εκτός έδρας νίκη στη φάση των ομίλων της Ευρωλίγκα, αποτελεί το μοναδικό αποψινό κίνητρο για την ομάδα του Ολυμπιακού, που στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής ολοκληρώνει στο Μιλάνο κόντρα στην γηπεδούχο Αρμάνι Τζινς τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στον Β όμιλο της διοργάνωσης. Οι "ερυθρόλευκοι" έχοντας πλέον εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση, αφού μόνο με ένα θαύμα θα μείνουν "εκτός νυμφώνος" θα παίξουν ελευθέρα με στόχο το καλύτερο (21:45, Supersport 3). Μία ώρα νωρίτερα (20:45, Supersport 4), σε μία ακόμη αναμέτρηση χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον, η ΑΕΚ, που έχει αποχαιρετήσει το όνειρο της πρόκρισης, υποδέχεται στο Γαλάτσι την ήδη προκριθείσα γερμανική Μπάμπεργκ, στο φινάλε του Α ομίλου. Στόχος της Ένωσης, που αντιμετωπίζει το παιχνίδι ολίγον ως "αγγαρεία", είναι να αποχαιρετήσει τη διοργάνωση με "ψηλά το κεφάλι" .

    [17] Το Τορίνο 2006 στο "Σπορ +"

    9/2/2006 4:04:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η φλόγα που θα ανάψει αύριο το βράδυ από το χέρι του τελευταίου λαμπαδηδρόμου τον βωμό των 20ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τορίνο 2006, θα ανάψει παράλληλα και το "πράσινο φως" των ζωντανών μεταδόσεων του ψηφιακού καναλιού της ΕΡΤ, "Σπορ +". Το νέο "τέκνο" της οικογένειας της δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης μπαίνει δυναμικά στη ζωή μας, καθώς για 17 μέρες, μέσα από 200 ώρες αθλητικών μεταδόσεων με πολύ... χιόνι, οι τηλεθεατές θα απολαύσουν όλα ανεξαιρέτως τα αθλήματα των χειμερινών Ολυμπιακών. Η αρχή θα γίνει αύριο στις 21:00 με τη θεαματική τελετή έναρξης από το Τορίνο, ενώ τις επόμενες μέρες δημοφιλή αθλήματα όπως το καλλιτεχνικό πατινάζ, το χόκεϊ και το σκι, αλλά και κάποια άλλα λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως το Curling, το Nording και το Luts θα συνθέσουν τον εντυπωσιακό καμβά των αθλητικών μεταδόσεων του "Σπορ +" από το σπουδαιότερο χειμερινό ραντεβού του αθλητισμού. Η ΕΡΤ θα καλύψει το μεγάλο αθλητικό γεγονός και με μεταδόσεις στην ΕΤ1, με ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες των Ελλήνων πρωταθλητών.

    Από τον Υμηττό στο κανάλι 48

    Σε δηλώσεις του ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ, κ Γιώργος Χουλιάρας, για την έναρξη των μεταδόσεων του ψηφιακού καναλιού "Σπορ +" τόνισε τα έξης: "Το πρόγραμμα στην Αττική θα μεταδίδεται στο κανάλι 48 από τον Υμηττό. Απαραίτητος για την παρακολούθηση του προγράμματος είναι ψηφιακός αποκωδικοποιητής, ο οποίος ήδη διατίθεται στην αγορά. Μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου οι καθημερινές μεταδόσεις θα διαρκούν 14 ώρες. Θα ξεκινούν στις 10 και 30 το πρωί και θα ολοκληρώνονται μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα με την προβολή όλων των αθλημάτων των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων" συμπλήρωσε ο κ. Χουλιάρας.

    [18] "Τίτλοι τέλους" για σόφτμπολ, μπεϊζμπολ

    9/2/2006 2:04:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Οριστικά εκτός προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, έμειναν το σόφτμπολ και μπεϊζμπολ, κι έτσι το 2012 το σημαντικότερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη θα διεξαχθεί με 26 αθλήματα, έναντι 28 που υπήρχαν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το καλοκαίρι του 2004. Οι τελευταίες ελπίδες παραμονής των δύο αθλημάτων έσβησαν σήμερα κατά τη κατά την διάρκεια των εργασιών, που γίνονται στο Τορίνο με την ευκαιρία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς η 118η Σύνοδος της ΔΟΕ, δεν ενέκρινε την επανεξέταση του θέματος, που είχαν πάρει οι Αθάνατοι κατά την προηγούμενη Σύνοδο, στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΔΟΕ, για να τεθεί θέμα σε ψηφοφορία, απαιτείται τουλάχιστον το 50%+1 των ψήφων, κάτι που στην περίπτωση του σόφτμπολ και του μπέιζμπολ δεν κατέστη δυνατό. Από τους 90 "Αθάνατους" που ψήφισαν, 42 είπαν "ναι" για το μπέιζμπολ και 43 για το σόφτμπολ.

    [19] Θα γίνει μαμά η Κομανέτσι

    9/2/2006 1:32:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την επίσκεψη του πελαργού περιμένει τον προσεχή Ιούλιο η πρώην Ρουμάνα Ολυμπιονίκης, που πλέον ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, Νάντια Κομανέτσι. Το φαινόμενο της γυμανστικής που έμεινε στην ιστορία του αθλήματος ως η πρώτη αθλήτρια που κατέκτησε 5 χρυσά μετάλλια σε δύο συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, του 1976 και 1980, σε ηλικία πλέον 44 χρονών περιμένει τη γέννηση του πρώτου της παιδιού. Πρόσφατα μάλιστα η Κομανέστι δήλωσε σε ρουμανική εφημερίδα: "Είμαι ευτυχισμένη στη ζωή μου με τον άνδρα μου, Μπάρτ Κόνερ, Αμερικανό πρώην Ολυμπιονίκη και με τον ερχομό του μωρού (αγόρι) θα είμαστε πλήρεις".

    [20] Επιστρέφουν "Boom-Boom"-Λεκόντ

    9/2/2006 12:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά τον Αυστραλό πρώην αστέρα του τένις, Πατ Κας και τον ιδιόρρυθμο Αμερικανό Τζον Μακένροου, δύο ακόμη πρώην άσοι των κορτ ετοιμάζονται να επιστρέψουν δυναμικά στην αγωνιστική δράση. Ο λόγος για τον Γερμανό πρώην πρωταθλητή Μπόρις Μπέκερ και τον Γάλλο άσο, Ενρί Λεκόντ, που θα αγωνιστούν ως ζευγάρι σε προσεχές τουρνουά. Σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου "η απόφαση αυτή δεν ήταν ένα απλό σκέρτσο, αλλά αντίθετα το σκεπτόμασταν αρκετό καιρό να παίξουμε μαζί αυτή τη χρονιά" δήλωσε ο Λεκόντ στο γερμανικό κανάλι ARD.

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πιστός στα "λιοντάρια" ο Μπέκαμ

    9/2/2006 1:45:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τη στιγμή που ο Σουηδός ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον έχει δεχθεί πρόταση τριών εκατομμυρίων ευρώ από την ιταλική Ίντερ για να εργαστεί στους "νερατζούρι " ως τεχνικός διευθυντής, μετά το Μουντιάλ της Γερμανίας, ο διεθνής άσος της Ρεάλ Μαδρίτης , Ντεϊβιντς Μπέκαμ δηλώνει πιστός "εραστής" των "λιονταριών". Σύμφωνα με δηλώσεις του, μάλιστα δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας μετά το Μουντιάλ του 2006, αφού αυτό έιναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του: "Όλοι ξέρουν την αφοσίωση μου στην εθνική ομάδα. Δεν με αφορά το θέμα της τεχνικής ηγεσίας. Αυτό είναι πρόβλημα της ομοσπονδίας. Εγώ ξέρω ότι όποιος και να είναι προπονητής, Αγγλος ή ξένος, θα συνεχίσω να φοράω τη φανέλα της εθνικής. Στόχος μου είναι να παίζω όσο νομίζω ότι μπορώ να προσφέρω" τόνισε ο Μπέκαμ.

    [22] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στη Γκόγιας ο Βαμπέτα

    9/2/2006 1:18:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην πατρίδα του επέστρεψε ο διεθνής Βραζιλιάνος άσος, Βαμπέτα, που δέχθηκε να φορέσει τη φανέλα της Γκόγιας. Ο 31χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής της "σελεσάο", που πέρασε από τη γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν και την ιταλική Ίντερ, θέλει να βοηθήσει την ομάδα της χώρας του να φτάσει στην κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες. Στη νέα του ομάδα ο Βαμπέτα θα τεθεί υπό τις οδηγίες ενός γνώριμου τεχνικού, του Τζενίνιο, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στον παρελθόν και στην Κορίνθιανς του Σαο Πάολο.

    [23] Πολιτισμός

    Στις 20 Φεβρουαρίου

    Στη Λυρική τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ

    9/2/2006 3:11:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Έργα Ελλήνων αλλά και ξένων συνθετών, θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στην Εθνική Λυρική Σκηνή , τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, θα ερμηνεύσει ένα μελωδικό μωσαϊκό, όπου συνυπάρχουν νέοι Έλληνες συνθέτες - πιστοί στο ιδεώδες της νεοελληνικής τέχνης - με τους παλαιότερους και ξένους συνθέτες. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει έργα των: Γιώργου Δεσποτίδη, Νίκου Ξανθούλη, Βαγγέλη Κοκκόρη, και Γιώργου Ζηκογιάννη. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, παρουσιάζονται τα έργα των Αντόνιο Βιβάλντι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Πλούταρχου Ρεμπούτσικα και του Παύλου Παπαδόπουλου.

    Την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα διευθύνει ο Αρχιμουσικός Ανδρέας Πυλαρινός.

    Σολίστ στα έργα των Ελλήνων και ξένων συνθετών θα είναι οι: Νίκος Ξανθούλης - τρομπέτα, Γιώργος Ζαχαρίας- βιολί, Δημήτρης Παπαγγελίδης - κιθάρα, Γιώργος Ζηκογιάννης - μπάσο.

    Διάθεση εισιτηρίων στα ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Τηλ 210-3643.725 και 210-3612.461 Τιμές εισιτηρίων: 10, 5 και 5 φοιτητικό.

    [24] Πολιτισμός

    Κυριαρχία των U2 στα μουσικά βραβεία

    Πώς να αφοπλίσετε... τα Grammy

    9/2/2006 2:08:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Veni Vidi Vici. Ή αλλιώς τα πήραν όλα κι έφυγαν. Εντάξει όχι και όλα, αλλά όσα μπορούσαν να αποκτήσουν, τα απέκτησαν. Ο λόγος για τους U2, οι οποίοι παρά την 22χρονη θητεία τους στις λίστες των επιτυχιών, διατηρούν την ενεργητικότητα μιας παρατεταμένης νιότης, κάτι που οι ιθύνοντες των Grammy δεν άφησαν να περάσει απαρατήρητο. Έτσι στη φετινή 48η απονομή ήταν οι αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι λαμβάνοντας και τα πέντε βραβεία για τα οποία είχαν προταθεί, μεταξύ αυτών και τα πολυπόθητα βραβεία Καλύτερου Τραγουδιού για "Sometimes You Cant Make It on Your Own" και Άλμπουμ για το "How to Dismantle and Atomic Bomb" ("Πώς να αφοπλίσετε μια ατομική βόμβα"). Τα τελευταία τους αποκτήματα ανέβασαν στα 21 τα "τρόπαια" από το θεσμό καθόλη τη σταδιοδρομία τους, ενώ οι ίδιοι ανέβηκαν στο Νο6 των πιο πολυβραβευμένων στη λίστα των Grammy. Ο Μπόνο παραλαμβάνοντας τα βραβεία ευχαρίστησε τον πατέρα του στον οποίο είπε χρωστά την έμπνευση του για το δίσκο.

    Το έτερο μεγάλο βραβείο για τον Δίσκο της Χρονιάς προσγειώθηκε στην αγκαλιά των Green Day για "Boulevard of Broken Dreams", επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη στροφή των Grammys προς τη ροκ μουσική, κι ας αλώνιζαν τα ποπ και R&B σχήματα στο σύμπαν των μουσικών charts τη χρονιά που μας πέρασε.

    Κερδισμένη και η ποπ ντίβα Mariah Carey η οποία κατάφερε μαζί με τη φετινή δυναμική της επάνοδο στο στερέωμα των επιτυχιών, να πάρει τρία από τα 8 βραβεία που διεκδικούσε στην κατηγορία της R&B μουσικής. Η τελευταία φορά που είχε βρεθεί σε αυτή τη θέση ήταν το 1991. Έκτοτε η καριέρα της χτύπησε "πάτο" με την ΕΜΙ να σπάει το συμβόλαιο της και τις απόπειρες της στον κινηματογράφο να στέφονται με αποτυχία, όμως τους τελευταίους 12 μήνες το άλμπουμ της "The Emancipation of Mimi", πήρε εκδίκηση για λογαριασμό της πουλώντας περί τα 6 εκατομμύρια αντίτυπα. Στερήθηκε όμως το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας από την Kelly Clarkson, που ξεπήδησε από το τηλεριάλιτι American Idol.

    Ο West θριάμβευσε με τρία βραβεία στην κατηγορία της ραπ μουσικής, ενώ ο John Legend απέσπασε άλλα τρία, του Καλύτερου Νεοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη, καθώς και άλλα δύο από την κατηγορία της R&B.

    Επίσης οι Βρετανοί Chemical Brothers κάθε άλλο παρά παραπονεμένοι έμειναν με δύο διακρίσεις, με το "Galvanize" να αναγορεύεται σε Καλύτερο Χορευτικό Τραγούδι και το "Push the Button" να λαμβάνει τον τίτλο του Καλύτερου Ηλεκτρονικού-Χορευτικού Άλμπουμ.

    Ο Paul McCartney αν και ήταν υποψήφιος σε τρεις κατηγορίες γύρισε σπίτι με άδεια χέρια, μια εμπειρία την οποία μοιράστηκαν επίσης οι Coldplay, Franz Ferdinand, 50 Cent, Alicia Keys και Gwen Stefani. Αντε και του χρόνου

    [25] Υγεία

    Τρία ύποπτα κρούσματα σε κύκνους

    Στην Ελλάδα η γρίπη των πτηνών;

    9/2/2006 5:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2006 7:45:21 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές, μετά τον εντοπισμό τριών ύποπτων κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε μεταναστευτικούς κύκνους στις περιοχές Σταυρός και Νέοι Επιβάτες Θεσσαλονίκης και παραλία Κατερίνης. Δείγματά τους στάλθηκαν στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς του Λονδίνου ώστε να προσδιοριστεί αν πρόκειται για το θανατηφόρο στέλεχος του ιού Η5Ν1 και τα αποτελέσματα αναμένονται σε δύο έως οκτώ ημέρες, ανάλογα με την ακολουθούμενη μέθοδο. Ψυχραιμία συνέστησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, προσθέτοντας πως οι Αρχές είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Επίσης, σύμφωνα με τον αντινομάρχη Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπίκο, σε καραντίνα μπαίνουν οι περιοχές σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τα σημεία που βρέθηκαν τα ύποπτα κρούσματα, ενώ υπό αυστηρή επιτήρηση τίθενται και οι πτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων.

    Σε πλήρη ετοιμότητα οι Αρχές

    Με επείγουσα εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Νομαρχίες καλούνται να εντείνουν τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν ήδη ληφθεί και να κινητοποιήσουν όλο το κτηνιατρικό προσωπικό, ώστε να αποτραπεί η έκθεση οικόσιτων πουλερικών στα άγρια πτηνά.

    Συνοπτικά, τα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν την απαγόρευση έκθεσης κάθε είδους πουλερικών στο ελεύθερο περιβάλλον, εντατικές απολυμάνσεις των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αυστηρό έλεγχο της διακίνησης των πουλερικών και ενημέρωση των ερχόμενων σε επαφή ατόμων.

    Επίσης, με άλλη επείγουσα εγκύκλιό του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε σχετικά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το Συντονιστικό Όργανο Τομέων Υγείας και τους Περιφερειάρχες της χώρας. Παράλληλα, ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Μπασιάκος, οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την εφαρμογή των μέτρων, ενώ σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν εξεταστεί 3.500 περίπου δείγματα απ όλη τη χώρα.

    Άμεση ήταν και η κινητοποίηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με το οποίο τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και οι φορείς Δημόσιας Υγείας όλης της χώρας θα εντατικοποιήσουν την εφαρμογή των οδηγιών για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, που στάλθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τον Ιανουάριο.

    Παράλληλα, το Υπουργείο καλεί τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με ζωντανά ή νεκρά άγρια πτηνά (όπως κυνηγοί και εθελοντές οργανώσεων περίθαλψης αγρίων ζώων) να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

    Ασκήσεις ετοιμότητας για το ενδεχόμενο πανδημίας γρίπης γίνονται σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Πρόσφατα, μάλιστα, μια τέτοια άσκηση έγινε με επιτυχία σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    Να σημειωθεί πως, νωρίτερα σήμερα, τουλάχιστον τέσσερα αγροκτήματα στη βόρεια και κεντρική Νιγηρία τέθηκαν σε καραντίνα, μετά τον εντοπισμό του θανατηφόρου στελέχους της γρίπης των πτηνών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Προσγειώθηκε" στην Αφρική

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    KEEΛΠΝΟ

    [26] Τεχνολογία

    Από δικηγόρους και ακτιβιστές

    "Κατηγορώ" κατά Yahoo

    9/2/2006 3:15:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η εταιρία Yahoo Inc. με στοιχεία που παρείχε στις κινεζικές αρχές τις οδήγησε στη φυλάκιση συγγραφέα που δημοσίευε κείμενά του στο Ιντερνετ, ανακοίνωσαν σήμερα δικηγόροι και ακτιβιστές, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την δεύτερη τέτοια υπόθεση στην οποία έχει ανάμιξη η αμερικανική εταιρία πληροφορικής.

    Ο συγγραφέας και βετεράνος ακτιβιστής Λιού Τσιαόμπο δήλωσε πως η εταιρία συνεργάστηκε με την κινεζική αστυνομία στην υπόθεση που οδήγησε το 2003 στη σύλληψη του Λι Ζι, ο οποίος στην συνέχεια καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ χρόνων με την κατηγορία την απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος.

    Εκπρόσωπος της Yahoo δηλωσε πως η εταιρία ερευνά το θέμα αυτό και πως οι κυβερνήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τις εταιρίες για το λόγο που ζητούν κάποιες πληροφορίες. "Δεν γνωρίζουμε αν οι πληροφορίες αυτές έχουν να κάνουν δολοφονίες, απαγωγές ή άλλα εγκλήματα", διευκρίνισε η ίδια.

    Όμως η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων και η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα τονίζουν πως "αυτή η δικαιολογία δεν ευσταθεί, αφού το Yahoo σίγουρα γνώριζε πως βοηθά στη σύλληψη διαφωνούντων και δημοσιογράφων και όχι κοινών εγκληματιών", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η υπόθεση αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς ανάλογων παραδειγμάτων που δείχνουν τη διάσταση ανάμεσα στα κέρδη και τις αρχές των εταιριών Ιντερνετ που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, τη δεύτερα μεγαλύτερη αγορά για το Διαδίκτυο στον κόσμο.

    Το Σεπτέμβριο διατυπώθηκαν κατηγορίες εναντίον του Yahoo ότι βοήθησε τις κινεζικές αρχές να εντοπίσουν τον Σι Τάο, ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο Απρίλιο σε κάθειρξη δέκα χρόνων για διαρροή κρατικών μυστικών στο εξωτερικό. Η εταιρία για την υπόθεση αυτή προέβαλε τη δικαιολογία πως πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους της χώρας, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί αν όντως έδωσε στις αρχές της Κίνας τις πληροφορίες αυτές.

    Τον περασμένο μήνα, έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν από την ανακοίνωση της εταιρίας Google Inc. ότι θα εξαιρέσει πολιτικά ευαίσθητα θέματα από το νέα της ιστοσελίδα στην Κίνα, υπακούοντας στους όρους που της έθεσε το Πεκίνο.

    [27] Παράξενα

    Για "χρυσές" επετείους

    Κοτόπουλο ετων ...50!

    9/2/2006 3:37:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας Βρετανός γιόρτασε την 50ή επέτειο του γάμου του τη λεγόμενη και "χρυσή" καταναλώνοντας μια κονσέρβα κοτόπουλου που του είχαν χαρίσει την ημέρα που παντρεύτηκε.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου ο πρώην στρατιωτικός Λες Λέιλι, 73 χρόνων δήλωσε "Το διατηρήσαμε πολύ καλά και πάντα έλεγα ότι θα φάω αυτό το κοτόπουλο στην 50η επέτειο του γάμου μου." "Όταν παντρευτήκαμε, ήταν μόλις είχα απολυθεί από το στρατό και είχαμε ελάχιστα χρήματα", πρόσθεσε ο Λες και συνέχισε "ως δώρο γάμου λάβαμε ένα καλάθι. Μέσα στο καλάθι ήταν κι αυτή η κονσέρβα που περιείχε ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Δεν το καταναλώσαμε το συσκευάσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε και το φυλάξαμε".

    Ωστόσο η σύζυγός του Μπέριλ, δεν συμμερίζεται καθόλου την άποψη του για τη γεύση αλλά και την αίσθηση του ρομαντισμού από την οποία διακατέχεται ο σύζυγος της και έτσι ούτε που άγγιξε το "πολύτιμο έδεσμα".

    "Ένα κονσερβοποιημένο τρόφιμο μπορεί να διατηρηθεί επ αόριστον αρκεί να είναι πολύ καλά σφραγισμένο, ωστόσο η συνήθης διάρκεια ζωής του είναι έξι μήνες", δήλωσε ο καθηγητής Εουνις Τέιλορ, ειδικός επί των τροφίμων του πανεπιστημίου Σάλφορντ στη νότια Βρετανία.

    [28] Παράξενα

    Και πότε θα χορεύουν σάμπα;

    9/2/2006 2:35:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Οι Βραζιλιάνοι είναι "θερμός" λαός. Γνωστό. Και κατά την περίοδο του καρναβαλιού γίνεται "θερμότερος". Και αυτό γνωστό. Όταν όμως η "θερμότητα" αυτή μεταφράζεται σε νούμερα, τότε είναι που προκαλεί δέος. Διότι ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 25 εκατομμύρια προφυλακτικά αποφάσισε να διανείμει δωρεάν το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, όπου ο ιδρώτας θα χυθεί ποτάμι κατά τη διάρκεια των ξέφρενων εορτασμών. Το σήμα εκκίνησης για τις παρελάσεις, τη σάμπα και τα πάρτι θα δοθεί στις 25 Φεβρουαρίου και σκοπός είναι να ενθαρρυνθούν με αυτόν τρόπο οι πολίτες (αλλά και οι τουρίστες) να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι το σεξ εκτός από ευχάριστο πρέπει να είναι και ασφαλές.

    Πάντως, δεν πρόκειται για κάποιο έκτακτο μέτρο. Οι υγειονομικές αρχές παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψη την εξάπλωση του AIDS. Προσδοκώντας περαιτέρω πτώση των κρουσμάτων στη χώρα, ήδη από πέρυσι είχαν προαναγγείλει ότι κατά τη διάρκεια του 2006 θα χορηγήσουν δωρεάν στους πολίτες ένα δισεκατομμύριο προφυλακτικά.

    [29] Ζωής ...σΤάσεις

    Κυκλοφορεί στις 14 Φεβρουαρίου

    Η ερωτευμένη ...πίτσα

    9/2/2006 3:28:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Γερμανικό Πρακτορείο

    Μια γλυκιά πίτσα με σοκολάτα και μασκαρπόνε θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία ως το ιδανικό γλυκό για την 14η Φεβρουαρίου την ημέρα των ερωτευμένων. Η πίτσα θα αποτελείται από σοκολάτα στη βάση με λιωμένα μαύρα κεράσια και σάλτσα σοκολάτας. Το έδεσμα που μπορεί να σερβιρισθεί μετά από ψήσιμο 9 λεπτών στο φούρνο, έχει ως γαρνιτούρα νιφάδες σοκολάτας και μικρές μπουκίτσες μασκαρπόνε. "Είναι εξαιρετικό έδεσμα που πρέπει να μοιρασθείτε με το αγαπημένο σας πρόσωπο", δήλωσε η εκπρόσωπος της αλυσίδας σουπερμάρκετ Σέινσμπουρι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 February 2006 - 17:54:02 UTC