Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εθνικό σκάνδαλο η υπόθεση των υποκλοπών"
  • [02] Κινητοποιήσεις ετοιμάζει η ΟΛΜΕ
  • [03] Διαμαρτυρία για την "Οδηγία Μπολκενστάιν"
  • [04] Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
  • [05] Μεγάλη νίκη η Καλαμάτα
  • [06] Σημαντική νίκη για Πανιώνιο
  • [07] Επιτέλους νίκη για Κολοσσό
  • [08] Όρθιο στη Λάρισα το Μαρούσι
  • [09] ΝΒΑ: Τα "σπιρούνια" άλωσαν το Νιού Τζέρσεϊ
  • [10] Τορίνο 2006: "Χρυσός" ο Γκρέις
  • [11] "Καταιγίδα" η Σάλκε
  • [12] Θετικοί στον Η5Ν1 οι κύκνοι

    [01] Πολιτική

    Λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας

    "Εθνικό σκάνδαλο η υπόθεση των υποκλοπών"

    11/2/2006 6:42:00 μμ

    Όλα τα ενδεχόμενα και προς όλες τις κατευθύνσεις ερευνούν οι δικαστικές αρχές για το θέμα των υποκλοπών και το θάνατο του στελέχους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη, ενώ καθημερινά έρχονται στο φως και νέα στοιχεία. Στο μεταξύ την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των ατομικών ελευθεριών και του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ομιλία του το πρωί στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών. Αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Αναστάσης Παπαληγούρας τη χαρακτήρισε εθνικό σκάνδαλο με πρώτο και κύριο στόχο την Κυβέρνηση, η οποία όπως υπογράμμισε το αντιμετώπισε με καθαρότητα και ευθύνη. Τόνισε ακόμη πως στο σκάνδαλο δεν χωράνε κομματικοί διαγκωνισμοί και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, ενώ καταλήγοντας είπε ότι το λόγο έχει η Δικαιοσύνη η οποία πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να κάνει την δουλειά της. Εξάλλου πρωτοβουλία με στόχο μια νέα δέσμη μέτρων που θα αποβλέπουν στη θωράκιση Πολιτείας και πολιτών αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής o οποίος τη Δευτέρα συγκαλεί δυο χωριστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των Υπουργών Δικαιοσύνης και Μεταφορών. Η πρώτη με τους προέδρους των Αρχών Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και αμέσως μετά με έξι διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς. Στο μεταξύ όπως αποκαλύφθηκε, η νομική σύμβουλος της Vodafone Δήμητρα Κατσαφάδου, στο διάστημα που βρισκόταν σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για τις υποκλοπές, απευθύνθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αιτούμενη να της χορηγηθεί έγγραφη κάλυψη προκειμένου να αρνηθεί, εφόσον κληθεί, να καταθέσει για τα όσα γνωρίζει για την εσωτερική λειτουργία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

    Πολιτική αντιπαράθεση

    Το θέμα των υποκλοπών βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επέκρινε την Κυβέρνηση για τη στάση και τους χειρισμούς της και τόνισε πως για να υπάρξει λύτρωση στο θέμα πρέπει να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες.

    Από την πλευρά της η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν υπογράψει συμφωνίες νόμιμης υποκλοπής, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος κατήγγειλε την παρακολούθηση 30.000 κινητών τηλεφώνων κατόπιν συνεννόησης της Κυβέρνησης με τις εταιρείες, στο πλαίσιο εφαρμογής Κοινοτικής Οδηγίας.

    Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης

    Αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών έγινε και στο περιθώριο συνάντησης που είχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους των επιχειρηματιών και επιμελητηρίων. Οι πρόεδροι του ΣΕΒ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, δήλωσαν πως η αποκάλυψη των υποκλοπών έχει επιβαρύνει την ανασφάλεια του επιχειρηματικού κόσμου και δεν ευνοεί το απαιτούμενο για ανάπτυξη σταθερό κλίμα.

    Ανασφαλείς οι πολίτες για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους

    Ωστόσο διάχυτη είναι η αίσθηση της ανασφάλειας στους πολίτες από την υπόθεση των υποκλοπών, όπως προκύπτει από δυο νέες δημοσκοπήσεις της Μέτρον Ανάλυσις στην Ημηρεσία του Σαββάτου και της ALKO στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις το 57,6 % των πολιτών δεν αισθάνεται ασφαλές σε αντίθεση με το 38,4 αισθάνεται ασφαλές στις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση οι 9 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι ξένες υπηρεσίες μπορούν να μας υποκλέπτουν.

    Στο ερώτημα "ποιοι πιστεύετε ότι βρίσκονται πίσω από την υπόθεση των υποκλοπών" το 28,9 % απαντά ότι βρίσκονται ξένες μυστικές υπηρεσίες, το 21,2% οι Αμερικανοί, το 11,4% Έλληνες επιχειρηματίες, το 9,1% η ίδια η Κυβέρνηση, το 6,2% μεγάλα συμφέροντα, το 5% η Vodafone, το 3,4% το ΠΑΣΟΚ, το 1,6% Βρετανοί και το 1,5% ξένα συμφέροντα.

    Όπως προκύπτει από την ίδια πάντα δημοσκόπηση οι 9 στους 10 πολίτες θεωρούν το θέμα των υποκλοπών από αρκετά σοβαρό ως πολύ σοβαρό για την εθνική ασφάλεια και τα ατομικά δικαιώματα, ,οι 7 στους 10 εκτιμούν ότι υπάρχει προσπάθεια συγκαλύψεις, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πολιτών χαρακτηρίζει υπερβολικό το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για παραίτηση τεσσάρων Υπουργών .Στο ερώτημα αν χρειάζεται να γίνει τώρα ανασχηματισμός σχεδόν 7 στους 10 πολίτες απαντούν θετικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρωτοβουλία Καραμανλή

    [02] Κοινωνία

    Συλλαλητήρια και συσκέψεις

    Κινητοποιήσεις ετοιμάζει η ΟΛΜΕ

    11/2/2006 5:37:00 μμ

    Συνεδριάζουν από το πρωί, οι πρόεδροι των τοπικών συλλόγων των καθηγητών γυμνασίων και λυκείων, προκειμένου να καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους για τη διεκδίκηση λύσεων στα αιτήματά τους. Σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας τους, προτείνεται η διοργάνωση συλλαλητηρίων, από κοινού με τους δασκάλους: Στην Κοζάνη 21 Φεβρουαρίου, στην Καβάλα, 22 Φεβρουαρίου, στο Βόλο 24 Φεβρουαρίου, στα Γιάννενα 1η Μαρτίου, στην Πάτρα 3 Μαρτίου, στο Ρέθυμνο 8 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη 9 Μαρτίου και στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου. Παράλληλα, θα οργανωθούν συσκέψεις, εκδηλώσεις συζητήσεων και ενημέρωσης εκπαιδευτικών, γονέων, φοιτητών, μαθητών, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αιτήματα των εκπαιδευτικών οι οποίοι διεκδικούν:

    Αυξήσεις στις αποδοχές τους κατά 25%. Άμεση χορήγηση των 176 ευρώ στους εκπαιδευτικούς. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Ουσιαστική αναβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ισότιμη ένταξή της στη λυκειακή βαθμίδα, σύμφωνα με την πρόταση της ΟΛΜΕ. Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας εκπαιδευτικού οποιουδήποτε κλάδου και ειδικότητας. Θεσμοθέτηση νέου, δημοκρατικού και αξιόπιστου πλαισίου επιλογής στελεχών και άμεση εφαρμογή του. "Όχι" στην αξιολόγηση-χειραγώγηση και στην κατηγοριοποίηση των σχολείων. Άμεση μονιμοποίηση των αναπληρωτών με 18μηνη υπηρεσία.

    Οι εκπαιδευτικοί έχουν δηλώσει ότι δίδεται χρονικό όριο στην Κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Μαρτίου, για την επίλυση των προβλημάτων τους, διαφορετικά φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ακόμη και μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, αναφερόμενη στις επικείμενες κινητοποιήσεις, κατά την πρόσφατη συνέντευξη εφ όλης της ύλης που έδωσε στους ξένους ανταποκριτές επισήμανε: "Ζούμε σε Δημοκρατία και όποιος θέλει να κάνει κινητοποιήσεις, βεβαίως και μπορεί να κάνει. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Εγώ διέπομαι από την πεποίθηση ότι ούτε συμμετοχή θα έχουν οι κινητοποιήσεις, ούτε θα τις ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί. Γιατί πιστεύω ότι έχει συνειδητοποιηθεί ότι πρέπει να αποδυθούμε όλοι σε μία μείζονα προσπάθεια".

    [03] Κοινωνία

    Έξω από την Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα

    Διαμαρτυρία για την "Οδηγία Μπολκενστάιν"

    11/2/2006 5:13:00 μμ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την "Οδηγία Μπολκεστάιν" που αφορά τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι έξω από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΥΝ, του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και άλλων οργανώσεων. Η συζήτηση για την "Οδηγία Μπολκενστάιν" αρχίζει τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Την Τρίτη χιλιάδες εργαζόμενοι απ όλες τις χώρες της Ένωσης, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Η εξωφρενική αυτή Οδηγία αποτελεί τον πολιτικό κλώνο του νεοφιλελεύθερου Ευρωσυντάγματος. Με αυτό τον τρόπο μέσα από τη φθηνή εργασία των εργαζομένων από τις ανατολικές χώρες θέλουν να καταστρέψουν όλο το σύστημα εργασιακών σχέσεων, κοινωνικής προστασίας και απασχόλησης στην Ευρώπη. Αυτή η Οδηγία όχι μόνο πρέπει να αποσυρθεί, αλλά πρέπει να πάει στο καλάθι των αχρήστων. Γι αυτό παλεύουμε και διαμαρτυρόμαστε σήμερα εδώ. Θα είμαστε και την Τρίτη στο Στρασβούργο μαζί με όλους τους ευρωπαίους να αγωνιστούμε για την απόσυρση αυτής της Οδηγίας", δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης. "Αυτό που απαιτούμε και σήμερα, είναι μια Ευρώπη κοινωνική, μία Ευρώπη των εργαζομένων και των πολιτών. Επιτέλους, φτάνει πια η Ευρώπη των αγορών και της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης. "Αν περάσει αυτή η Οδηγία η Ελλάδα θα γεμίσει από εταιρείες που θα δουλεύουν με προδιαγραφές Βουλγαρίας και Ρουμανίας, συμπιέζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και εξαφανίζοντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν ελληνικές εταιρείες", ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    "Εργασιακός μεσαίωνας..."

    "Διοργανώνουμε τη σημερινή εκδήλωση με τη στήριξη των συνδικάτων. Θεωρούμε ότι με αυτή την Οδηγία οι πολυεθνικές στην Ευρώπη θα "σκοτώσουν" θέσεις εργασίας, εργασιακές σχέσεις, μικρομεσαίους και κοινωνικά αγαθά. Οι Κυβερνήσεις παίζουν το ρόλο του νεκροθάφτη για λογαριασμό των πολυεθνικών. Εμείς, τα κινήματα, θα προσπαθήσουμε στους δρόμους να κρατήσουμε ζωντανά και να αναστήσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων", δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

    "Η προσπάθεια αυτή που γίνεται πανευρωπαϊκά και στη χώρα μας για εργασιακό μεσαίωνα δεν προμηνύει παρά δεινά για τους εργαζομένους είτε είναι στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Προπομπός αυτής της πολιτικής που προωθεί σήμερα με αξιοζήλευτο τρόπο η Κυβέρνηση της ΝΔ και φαίνεται ότι συνεπικουρεί και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και η αναθεώρηση του Συντάγματος προς πιο συντηρητική κατεύθυνση. Η μόνη λύση είναι η συσπείρωση όλων των εργαζομένων για να μη χάσουν τόσο τα ατομικά όσο και τα κοινωνικά δικαιώματα και αγαθά", δήλωσε ο Μάρκος Πασιούκας από την ΑΔΕΔΥ.

    [04] Οικονομία

    "Να παραμείνει σταθερή"

    Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

    11/2/2006 12:31:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS, BBC

    Ο σωστός συντονισμός με στόχο την επίλυση των διεθνών οικονομικών ανισορροπιών, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των 8 ισχυρότερων χωρών του κόσμου, στη Μόσχα. Στο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος αναφέρουν ότι η σταθερή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να συνεχιστεί και φέτος παρά τους κινδύνους από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Οι παγκόσμιες αγορές οι οποίες λειτουργούν σωστά είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή παγκόσμια οικονομία, επεσήμαναν οι G8.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: G8 calls for stable energy supplies

    BBC: G8 Moscow talks focus on energy

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μεγάλη νίκη η Καλαμάτα

    11/2/2006 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της στη Β΄ εθνική πραγματοποίησε η Καλαμάτα που νίκησε 1-0 τον Θρασύβουλο στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 19ης ημέρας. Το ματς έγινε στο γήπεδο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και το μοναδικό γκολ πέτυχε ο Σπυριδάκης στο 62΄ με πέναλτι, ενώ οι γηπεδούχοι έπαιξαν με παίκτη λιγότερο για περίπου 10 λεπτά, λόγω αποβολής του σκόρερ με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 83΄.

    Το πρόγραμμα

    Καλαμάτα-Θρασύβουλος Φυλής 1-0

    ΚΥΡΙΑΚΗ 14.45 (Πάτρα) Παναχαϊκή 2005-Καστοριά 14.45 (Βόλος) Νίκη Βόλου-Ηλυσιακός 14.45 (Χαριλάου) Αρης-Πανηλειακός 14.45 (Νίκαια) Προοδευτική-Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου 14.45 (Ηράκλειο) Εργοτέλης-Εθνικός Αστέρας 14.45 (Κέρκυρα) Κέρκυρα-Χαϊδάρι ΑΟ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 16.00 (Βέροια) Βέροια-Πανσερραϊκός

    Η βαθμολογία

    1. Κέρκυρα 39 2. Θρασύβουλος 35 -19αγ 3. Εργοτέλης 32 - Αρης 31 5. Εθνικός Αστέρας 28 6. Προοδευτική 27 7. Νίκη Βόλου 25 8. Βέροια 24 9. Χαϊδάρι 23 - Καλαμάτα 23 -19αγ 11. Πανσερραϊκός 22 -17αγ 12. Καστοριά 21 -17αγ 13. Παναχαϊκή 19 14. ΑΣΚ Ολυμπιακός 18 15. Ηλυσιακός 15 16. Πανηλειακός 3 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πανηλειακός έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [06] Μπάσκετ

    Σημαντική νίκη για Πανιώνιο

    11/2/2006 7:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε ένα ντέρμπι, όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση στο κλειστό του Ελληνικού, ο Πανιώνιος κατάφερε να νικήσει τον Μακεδονικό με 76-74, στο παιχνίδι για την 15η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Αυτή ήταν η 7η εντός έδρας νίκη για τους "κυανέρυθρους" και 8η συνολικά στο Πρωτάθλημα, ενώ οι "πράσινοι" της Κοζάνης μετράνε μόλις μία εκτός έδρας νίκη σε οκτώ παιχνίδια. Τα δεκάλεπτα: 23-21, 47-41, 61-55, 76-74. Από την αρχή του παιχνιδιού και οι δύο ομάδες έδειξαν πως θέλουν τη νίκη για αυτό και καμία δεν μπόρεσε να ξεφύγει στο σκορ. Στο πρώτο δεκάλεπτο το σκορ ήταν 23-21 για τους γηπεδούχους, ενώ στη λήξη του ημιχρόνου ο Πανιώνιος πήρε μία διαφορά 6 πόντων (47-41). Στο δεύτερο μέρος και στην 3η περίοδο ο Πανιώνιος διατήρησε το μικρό προβάδισμα αλλά στην 4η ο Μακεδονικός άρχισε την αντεπίθεση του. Με επιθετική αιχμή τον Χαραλαμπίδη κατάφερε αρχικά να ισοφαρίσει και στη συνέχεια να πάρει και το προβάδισμα με 68-72. Οι "κυανέρυθροι" όμως βρήκαν τις λύσεις, πήραν και πάλι το προβάδισμα με 75-74 και με μία βολή στο τέλος κατάφεραν να πάρουν τη νίκη.

    Διαιτητές: Πιτσίλκας, Αναστόπουλος, Διαμαντής.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Νίκος Λινάρδος): Κέκκελης 2, Πετρόπουλος 5, Βασιλόπουλος, Περπέρογλου, Εϊβερι 8 (1), Αγγελόπουλος 7, Ηλιάδης 15 (1), Οικονόμου 13, Μαρμαρινός 8, Χάρβεϊ 18, Κατζιούλις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (Γιώργος Καλαφατάκης): Μπρέισι 7 (1), Λι 15 (3), Χαραλαμπίδης 20 (2), Καράμπουλας 5, Τότσιος 7 (1), Μπράουν 11, Συμεωνίδης 2, Τζακόπουλος, Καραποστόλου, Δαλιάρης, Πέτρουλας 7.

    [07] Μπάσκετ

    Επιτέλους νίκη για Κολοσσό

    11/2/2006 7:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σημαντική νίκη, που θα τον βοηθήσει να μπει και πάλι στο θέμα παραμονή στην Α1 μπάσκετ, πέτυχε ο Κολοσσός Ρόδου, ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ηρακλή με 61-58, στο παιχνίδι για την 15η αγωνιστική του Πρωταθλήματος. Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη νίκη στο Πρωτάθλημα για τους Ροδίτες, που παρέμειναν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να παραμείνουν στα "μεγάλα σαλόνια". Από την άλλη ο "Γηραιός" παρέμεινε στις 4 νίκες και δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει τον κίνδυνο. Τα δεκάλεπτα: 16-8, 36-29, 45-45, 61-58. Στα του παιχνιδιού, ο Κολοσσός, ο οποίος "καιγόταν" για τη νίκη, μπήκε δυνατά στον αγώνα και βρέθηκε να προηγείται στην ανάπαυλα με 7 πόντους (36-29). Στο δεύτερο μέρος ο Ηρακλής ισορρόπησε και χάρις τον Μάικ Κινγκ, ο οποίος έκαμε το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Ηρακλή, κατάφερε στην 3η περίοδο να ισοφαρίσει (45-45). Ο Ηρακλής στις αρχές τις 4ης περιόδου μάλιστα κατάφερε να πάρει και το προβάδισμα με 50-53, όμως ο Κολοσσός κατάφερε να πάρει να πάρει στη συνέχεια το προβάδισμα με 59-58 και να πάρει στο τέλος του παιχνιδιού τη σημαντική νίκη.

    Διαιτητές: Χριστοδούλου, Καρακατσοούνης, Ηλ. Κορομηλάς.

    ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (Γιώργος Ζευγώλης): Χάνσελ 3, Πανταζόπουλος 4, Σκορδαλης, Παπαδάτος 5 (1), Πόλιακ 2, Παναγιωταράκος 4, Τόμιτς 4, Νάκιτς 7 (1), Σούλης 7 (1), Μπράιαντ 12 (1), Μακρής, Τσιάκος 13.

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Γιούρι Ζντοβτς): Κινγκ 20 (2), Παναγιωτόπουλος 2, Γιαννουζάκος 7 (2), Σφέικος 2, Στεφάνοβιτς, Μάγλος 3, Δέδας 8 (2), Τζένκινς 8, Κούβελας 8.

    [08] Μπάσκετ

    Όρθιο στη Λάρισα το Μαρούσι

    11/2/2006 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση, το Μαρούσι κατάφερε να πάρει τη σημαντική εκτός έδρας νίκη, επικρατώντας στο κλειστό της Νεάπολης της Ολύμπια Λάρισας με 67-62 στην παράταση (κανονικός αγώνας 54-54). Στο παιχνίδι που έγινε στα πλαίσια της 15ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ, η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έπιασε τον Ολυμπιακό στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. (οι "ερυθρόλευκοι" παίζουν της Κυριακή με τον Απόλλωνα), ενώ η Ολύμπια γνώρισε την τρίτη εφετινή εντός έδρας ήττα της σε οκτώ αγώνες. Τα δεκάλεπτα: 17-16, 29-32, 45-47, 54-54 (καν. αγ.), 62-67. Στο πρώτο μέρος οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο σκορ και στη λήξη του ημιχρόνου το Μαρούσι ήταν μπροστά με μόλις τρεις πόντους. Το ντέρμπι συνεχίστηκε και στο δεύτερο μέρος και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί το Μαρούσι πιο ψύχραιμο κατάφερε να πάρει τη σημαντική νίκη. Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Καράγκουτης με 16 πόντους, ενώ από τους ηττημένους πρώτος σκόρερ ο Αποστολίδης με 13 πόντους.

    Διαιτητές: Μαστραφτσής, Πηλοϊδης, Ηλιόπουλος.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Βουκαντίνοφ 2, Μέισον 12 (2), Νικολαϊδης 10 (2), Παπαβασιλείου, Λάππας 2, Αποστολίδης 13 (3), Κακλαμάνος 5 (1), Ραντόγεβιτς, Γιόνζεν 2, Χαρισμίδης, Σέινφελντ 6, Στιούαρτ 10.

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 12, Νικολαϊδης 5 (1), Μπουντούρης 3 (1), Κυρίτσης 6, Σέκουλιτς 11, Χόμαν 7, Στεφανίδης 2, Κολώκας, Καϊμακόγλου 5 (1), Λόλας, Καράγκουτης 16 (1).

    [09] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: Τα "σπιρούνια" άλωσαν το Νιού Τζέρσεϊ

    11/2/2006 4:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με κορυφαίο τον Μάνου Τσινόμπιλι που πέτυχε 22 πόντους, οι Σαν Αντόνιο Σπερς επικράτησαν στο Νιου Τζέρσεϊ των Νετς με 83-73. Παράλληλα οι Νετς έχασαν την ευκαιρία να συνεχίσουν το εντυπωσιακό σερί, σταματώντας νετά την ήττα αυτή στις 12 σερί. Άλλο ένα εντυπωσιακό σερί σταμάτησε στα υπόλοιπα παιχνίδια που έγιναν, αυτό των Ντάλας Μάβερικς, οι οποίοι ηττήθηκαν στο Ντέμβερ από τους Νάγκετς με 113-104. Οι Φοίνιξ Σανς επικράτησαν με 112-104 των Σακραμέντο Κίνγκς, οι Πίστονς συνέχισαν την προέλαση τους, νικώντας αυτή τη φορά των Μάτζικ με 84-73, στη Βοστόνη οι Σέλτικς επικράτησαν εύκολα των Μπλέιζερς με 115-83, οι Ουάσινγκτον επικράτησαν του Κλίβελαντ με 101-89 και η Ιντιάνα Πέισερς του Πάντζα Στογιάκοβιτς επικράτησαν με 107-95 του Γκόλντεν Στέιτ.

    Τα αποτελέσματα

    Ουάσινγκτον-Κλίβελαντ 101-89 Ορλάντο-Ντιτρόιτ 73-84 Βοστόνη-Πόρτλαντ 115-83 Νιου Τζέρσεϊ-Σαν Αντόνιο 73-83 Σάρλοτ-Τορόντο 73-87 Ιντιάνα-Γκόλντεν Στέιτ 107-95 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα-Νέα Υόρκη 111-100 Μινεσότα-Γιούτα 80-94 Φοίνιξ-Σακραμέντο 112-104 Σιάτλ-Ατλάντα 99-91 Ντένβερ-Ντάλας 113-104 ΛΑ Κλίπερς-Μέμφις 91-87

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    Περιφέρεια Ατλαντικού

    Νιού Τζέρσεϊ 26-22 Φιλαδέλφεια 24-25 Βοστώνη 19-31 Τορόντο 18-32 Νέα Υόρκη 14-35

    Κεντρική περιφέρεια

    Ντιτρόϊτ 41-8 Κλίβελαντ 29-20 Ιντιάνα 25-22 Μιλγουόκι 25-23 Σικάγο 21-28

    Νοτιοανατολική περιφέρεια

    Μαϊάμι 30-20 Ουάσινγκτον 25-23 Ορλάντο 19-29 Ατλάντα 15-33 Σάρλοτ 14-37

    ΔΥΣΗ

    Βορειοδυτική περιφέρεια

    Ντένβερ 27-25 Γιούτα 25-25 Μινεσότα 22-27 Σιάτλ 20-30 Πόρτλαντ 17-31

    Περιφέρεια Ειρηνικού

    Φοίνιξ 33-17 Λ.Α. Κλίπερς 30-18 Λ.Α. Λέικερς 25-24 Γκόλντεν Στέϊτ 22-27 Σακραμέντο 22-28

    Νοτιοδυτική περιφέρεια

    Σαν Αντόνιο 39-10 Ντάλας 39-11 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 26-23 Μέμφις 26-23 Χιούστον 19-30

    [10] Τορίνο 2006: "Χρυσός" ο Γκρέις

    11/2/2006 5:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στη Γερμανία κατέληξε το πρώτο χρυσό μετάλλιο των 20ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2006 που γίνονται στο Τορίνο. Ο Γερμανός Μίκαελ Γκρέις ήταν ο νικητής στο τελικό τους αγωνίσματος 20χλμ ατομικού αντοχής αντρών καλύπτοντας την απόσταση σε 54 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα ενώ έχασε μόνο ένα στόχο στη σκοποβολή. Δεύτερος ήταν ο Νορβηγός Όλε Εϊναρ Μπιορντάλεν με 54:39.0 χάνοντας τον σρτόχο 2 φορές και τρίτος ήταν ο επίσης Νορβηγός Χάλβαρντ Χάνεβολντ με 53.31.9. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη διάκριση για τον Γκρέις στην καριέρα του, τη στιγμή που ο Μπιορντάλεν είναι κάτοχος τεσσάρων χρυσών μεταλλίων στο Σολτ Λέικ Σίτι το 2002. Από ελληνικής συμμετοχής ο Σταύρος Χριστοφορίδης που πήρε μέρος στον τελικό, κατετάγη 88ος καλύπτοντας την απόσταση σε 1 ώρα 13:13.3 και δεν μπόρεσε να κάνει ένα καλό πλασάρισμα, αφού η διαφορά με τους αντιπάλους του ήταν αρκετά μεγάλη.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Καταιγίδα" η Σάλκε

    11/2/2006 7:19:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με έξι διαφορετικούς σκόρερ η Σάλκε επικράτησε 7-4 της Λεβερκούζεν στον αγώνα που έκλεψε την παράσταση της 21ης αγωνιστικής της "Μπουντεσλίγκα". Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 3-0 μέχρι το 34', όμως οι φιλοξενούμενοι μπήκαν ξανά στο παιχνίδι στο 50', όταν έγινε το 3-2. Από εκεί και πέρα η Σάλκε έβαζε δύο γκολ και η Λεβερκούζεν ένα, έτσι φτάσαμε στο τελικό 7-4. από πλευράς θεάματος αυτό ήταν το καλύτερο παιχνίδι της αγωνιστικής, ωστόσο από πλευράς ενδιαφέροντος εκείνο που ξεχώρισε ήταν το Βέρντερ-Καϊζερσλάουτερν, όπου είχαμε και την έκπληξη, αφού οι φιλοξενούμενοι πήραν την νίκη με 2-0. έτσι το Αμβούργο που πήρε την νίκη επί της Μάιντς με 1-0, πέρασε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

    Τα αποτελέσματα

    Σάλκε-Λεβερκούζεν 7-4 (9΄, 63΄Λάρσεν, 17΄ Κρστάγιτς, 34΄ Μπαϊράμοβιτς, 55΄ Κουράνι, 76΄ Λίνκολν, 81΄ Ασαμόα - 40΄, 64΄ Βορονίν, 50΄ Μπερμπάτοφ, 70΄ Κρζίνοβεκ)

    Ντούισμπουργκ-Γκλάντμπαχ 1-1 (4΄ Λάβριτς - 20΄ Σβένσον)

    Βόλφσμπουργκ-Χέρτα Βερολίνου 1-1 (63΄ Χόφλαντ - 32΄ πεν. Μαρσελίνιο)

    Βέρντερ Βρέμης-Καϊζερσλάουτερν 0-2 (71΄ Σανόγκο, 88΄ Σκέλα)

    Αρμίνια Μπίλεφελντ-Στουτγκάρδη 2-1 (31΄, 50΄ Μποάκιε - 37΄ Μανίν)

    Αμβούργο-Μάιντς 1-0 (6΄ Μαχνταβίκια)

    Αϊντραχτ Φρανκφούρτης-Ανόβερο 0-1 (78΄ Γιάνκοφ)

    Κολονία-Ντόρτμουντ 12/2 Μπάγερν Μονάχου-Νυρεμβέργη 12/2

    Η βαθμολογία

    Μπάγερν Μονάχου 51-20αγ. Αμβούργο 44 Βέρντερ Βρέμης 43 Σάλκε 39 Χέρτα Βερολίνου 30 Ανόβερο 29 Ντόρτμουντ 28-20αγ. Στουτγκάρδη 27 Γκλάντμπαχ 27 Λεβερκούζεν 25 Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 25 Αρμίνια Μπίλεφελντ 24 Βόλφσμπουργκ 22 Μάιντς 20 Νυρεμβέργη 18-20αγ. Ντούισμπουργκ 17 Καϊζερσλάουτερν 17 Κολονία 14-20αγ.

    [12] Υγεία

    Νέο κρούσμα σε αγριόχηνα στη Σκύρο

    Θετικοί στον Η5Ν1 οι κύκνοι

    11/2/2006 5:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/2/2006 6:27:49 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η γρίπη των πτηνών έπληξε και τη χώρα μας. Από το αρμόδιο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς Ουέιμπριτζ του Λονδίνου ανακοινώθηκε ότι το επικίνδυνο στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών ανιχνεύθηκε και στα τρία δείγματα νεκρών κύκνων, που είχαν εντοπιστεί νεκροί σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη και είχαν αποσταλεί προχθές από τη χώρα μας. Ωστόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθησυχάζει τους πολίτες σημειώνοντας ότι τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα κρούσμα γρίπης σε οικόσιτο ή σε συστηματικής εκτροφής πουλερικό στη χώρα μας δεν δικαιολογείται κανένας λόγος ανησυχίας ή πανικού και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε θανάτωση πουλερικών. Το Υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του με εγκύκλιό του προς Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ζήτησε τη λειτουργία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Νομαρχιών μέχρι τις 10 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα. Εξάλλου μια άγρια χήνα, που εντοπίστηκε στη Σκύρο, φαίνεται να αποτελεί νέο κρούσμα. Δείγμα της αγριόχηνας εστάλη αρχικά στο Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς για τον θανατηφόρο ιό, στη Θεσσαλονίκη όπου μετά από βιολογικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι το δείγμα ήταν θετικό στον υπότυπο Η5. Στη συνέχεια, το δείγμα εστάλη στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς στο Λονδίνο, για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το λοιμογόνο στέλεχος H5N1 του ιού της γρίπης των πτηνών. Τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα σε δύο έως 8 ημέρες. Στο μεταξύ, στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σήμερα νεκρά άλλα δύο αποδημητικά πτηνά και περισυνελέγησαν από τις αρμόδιες αρχές ενώ εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμη σε δείγματα από τρεις κύκνους που εντοπίστηκαν νεκροί την Παρασκευή σε Χαλκιδική και Λαμία. Παράλληλα την εμφάνιση του επικίνδυνου στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών στη γειτονική Ιταλία επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Φραντσέσκο Στοράτσε, λέγοντας πως οι εξετάσεις ήταν θετικές σε ορισμένους από τους 17 νεκρούς βασιλικούς κύκνους που βρέθηκαν στα νότια της χώρας. Επίσης το βρετανικό εργαστήριο απεφάνθη ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε και στη Βουλγαρία σ έναν άγριο κύκνο.

    Μέτρα προστασίας

    Όπως είχε ανακοινώσει από χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να παραταθούν τουλάχιστον για 21 ημέρες τα μέτρα που εφαρμόζονται στην πρώτη ζώνη προστασίας, όσον αφορά τις περιοχές όπου βρέθηκαν νεκροί οι τρεις κύκνοι (ακτίνα 3 χλμ από την περιοχή που εντοπίστηκαν οι νεκροί κύκνοι) και κατά 30 ημέρες τα μέτρα που εφαρμόζονται στη δεύτερη ζώνη επιτήρησης (ακτίνα 10 χλμ). Κανένα άλλο μέτρο δεν προβλέπεται προς το παρόν για την Ελλάδα, επισημαίνει η Επιτροπή και αναφέρει ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων που συνεδριάζει στις 16 και 17 Φεβρουαρίου, θα εξετάσει την κατάσταση του ιού στην Ελλάδα και σε άλλες πληγείσες από τον ιό περιοχές.

    Στην πρώτη ζώνη, θα ληφθούν αυστηρά μέτρα, μεταξύ των οποίων ο υποχρεωτικός εγκλεισμός όλων των πουλερικών των ορνιθοτροφείων, καθώς και μέτρα απολύμανσης. Θα απαγορεύεται επίσης η εξαγωγή πουλερικών από τα ορνιθοτροφεία αυτής της ζώνης (εκτός και αν πρόκειται να οδηγηθούν για σφαγή), καθώς και η λειτουργία υπαίθριων αγορών πουλερικών.

    Στη δεύτερη ζώνη, θα επιβληθούν επίσης περιορισμοί στη διακίνηση των πουλερικών και θα απαγορευθούν οι υπαίθριες αγορές πουλερικών. Επίσης, θα απαγορευθεί το κυνήγι. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Κυπριανού ανέφερε ότι εναπόκειται πλέον στις ελληνικές αρχές να προσδιορίσουν τις μονάδες που λειτουργούν στις δύο ζώνες, καθώς και να λάβουν μέτρα ενημέρωσης των εργαζομένων στα ορνιθοτροφεία.

    Την στιγμή που δεν υπάρχει κρούσμα σε οικόσιτο πουλερικό ή σε πουλερικό συστηματικής εκτροφής το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε θανάτωση πουλερικών ενώ δεν δικαιολογείται κανένας λόγος ανησυχίας ή πανικού καθώς αν υπήρχε μόλυνση εγχώριων πτηνών αυτά θα είχαν πεθάνει εντός 24 ωρών. Επίσης τονίζεται ότι χρειάζεται εφαρμογή με ψυχραιμία όλων των κανόνων επαγρύπνησης, των οποίων είναι γνώστες οι Νομαρχίες, οι Περιφέρειες και οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής όλης της χώρας.

    Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος θα ενταθούν τα μέτρα προστασίας που ήδη εφαρμόζονται από προχθές. Εξάλλου το Υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιό του προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχει ζητήσει την λειτουργία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Νομαρχιών μέχρι τις 10 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα.

    Εξάλλου στην Καρδίτσα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Παιδείας με υπηρεσιακούς παράγοντες για τα μέτρα πρόληψης και την προστασία των μαθητών από ενδεχόμενους κινδύνους.

    Εξάλλου με ανησυχία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί την εξάπλωση του φονικού ιού της γρίπης σε πουλερικά, που βρήκε το δρόμο προς την Αφρική. Στην Ασία προκάλεσε νέους θανάτους, ενώ ανιχνεύτηκε και σε πτηνοτροφεία της νότιας Ρουμανίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανησυχία σε τρεις ηπείρους

    "Η φύση μας προειδοποιεί"

    Η γρίπη των κύκνων

    "Προσγειώθηκε" στην Αφρική


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 February 2006 - 17:53:01 UTC